Glucophage 500, 750, 850, 1000 uputstava prije ili nakon jela

  • 1 Uporedna karakteristika
    • 1.1 Indikacije
    • 1.2 Kontraindikacije
    • 1.3 Kako se prijaviti?
    • 1.4 Kompatibilnost lijekova
  • 2 Što je bolje: Siofor ili Glucofage?

Dugi niz godina neuspješno se bore sa DIJABETOM?

Voditeljica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako izliječiti dijabetes uzimajući ga svakodnevno.

Često za liječenje šećerne bolesti (DM) liječnici propisuju jedan od 2 lijeka: Siofor ili Glucofage. Vrlo su efikasni lijekovi i da biste utvrdili koji je bolji i postoji li razlika među njima, potrebno je upoznati se sa svakim od njih pojedinačno. Da biste to učinili, morate uporediti indikacije, doze, ograničenja prijema i kompatibilnost s drugim lijekovima.

Uporedna karakteristika

Da bi nivo šećera u krvi bio unutar normalnih granica, liječnici pacijentima propisuju različite hipoglikemijske lijekove: Siofor, Glyukofazh (Glukofazh Long), Gliformin i drugi. Prva dva su veoma popularna među dijabetičarima. Farmaceutsko sredstvo „Siofor“ sadrži u svom sastavu aktivnu komponentu - metformin, ona smanjuje glukozu u plazmi i ima terapeutski efekat. "Siofor" smanjuje sposobnost gastrointestinalnog trakta da apsorbira glukozu, smanjuje koncentraciju holesterola u krvnoj tekućini, a također stabilizira i težinu, pa se često koristi za mršavljenje pacijenata koji su pretili. Glukofag, poput Siofora, pomaže normalizaciji šećera u krvi i djeluje u borbi protiv viška kilograma. Ne razlikuje se od analogne i aktivne supstance. Glukofag se takođe zasniva na metforminu.

Vratite se na sadržaj

Glavna svrha ovih lijekova je liječenje dijabetesa melitusa tipa II. Naročito je preporučljivo koristiti "Siofor" i "Glukofag" ako šećernu bolest prati pretilost, koja nije podložna dijetalnoj terapiji i fizičkoj aktivnosti. Propisujte lijekove ne samo da biste ih uklonili, već i spriječili moguće navale šećera u krvi. Kod dijabetesa Glucophage i Siofor mogu se koristiti kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim lijekovima koji utječu na glukozu.

Vratite se na sadržaj

Kontraindikacije

U usporedbi s lijekovima se praktički ne razlikuju, jer sadrže isti glavni sastojak. U skladu s tim, ograničenja za upotrebu će biti slična, međutim, i dalje postoje neke razlike i jasno ih možete vidjeti u tabeli:

Manjak inzulina pankreasaPatologija bubrega MakroalbuminemijaHronična ovisnost o alkoholu Poremećena aktivnost jetre i njena nemogućnost pročišćavanja otrovnih tvari iz krvi Bolesti pluća Stanje kome Smanjeni nivo hemoglobina u plazmi Pojedinačna netolerancija na komponente lijeka Period gestacije, dojenja Nedavne operacije Dijabetes tipa I Bolesti kardiovaskularnog sistema

Glukofag je bolji za pacijente koji imaju bubrežne bolesti.

Može se zaključiti da hipoglikemijski lijek Siofor ima više kontraindikacija. A ako se ne preporučuje za upotrebu u patologijama jetre, tada Glucofage može naštetiti pacijentima koji imaju problema s bubrezima. Prednost zadnjeg lijeka u odnosu na Siofor je mogućnost njegove upotrebe u slučaju nedovoljne produktivnosti inzulina.

Vratite se na sadržaj

Kako se prijaviti?

Upotreba za liječenje šećerne bolesti na osnovi metformina može se obaviti samo nakon savjetovanja s liječnikom specijalistom.

Lijek Siofor daje se pacijentima s dijabetesom oralno 2-3 puta dnevno nakon glavnog obroka. Ako pijete lijek tokom obroka, tada će se usporavanje lijekova malo usporiti. Liječenje započinje s 0,5 g dnevno, 4. dana doziranje se podiže na 3 g. Tijekom procesa liječenja važno je provjeriti razinu šećera svaka 2 tjedna kako bi se ispravno prilagodila doza.

Nema razlike u unosu, a Glucofage tablete je također potrebno progutati cijele, bez pucanja ili drobljenja. Početna doza je 500 mg 2-3 puta dnevno. Nakon 14 dana provjerava se koncentracija glukoze i, ovisno o promjenama, pregledava se doziranje. Treba imati na umu da samo liječnik profila treba promijeniti dozu.

Vratite se na sadržaj

Kompatibilnost lijekova

Kombinovanjem uzimanja Siofora s estrogenima ili progesteronom smanjuje se učinkovitost prvog lijeka.

Liječenje dijabetesa oduzima puno vremena i zato je važno da pacijent zna kako će se ponašati hipoglikemijski lijek ako se paralelno s njim trebaju i drugi lijekovi. Dakle, hipoglikemijska svojstva Siofora mogu se značajno povećati ako ga pijete s drugim lijekovima za snižavanje šećera, fibratima, inzulinom ili MAO inhibitorima. Učinkovitost lijeka „Siofor“ može se smanjiti ako se uzima zajedno sa progesteronom, hormonima štitnjače, estrogenima i tiazidnim diureticima. Ako je kombinacija takvih sredstava neizbježna, tada bi pacijent trebao kontrolirati razinu glikemije i prilagoditi doze antidijabetičkog sredstva.

S obzirom na Glucophage, ne preporučuje se njegova upotreba istovremeno s Danazolom, jer to može dovesti do hiperglikemije. Razvoj laktacidoze moguć je ako se Glucophage kombinira sa diureticima petlje. Dolazi do povećanja terapeutskog efekta hipoglikemijskog lijeka dok ga uzimate s inzulinom, salicilatima i lijekom „Acarbose“.

Vratite se na sadržaj

Koje je bolje: Siofor ili Glyukofazh?

U usporedbi s lijekovima su analogi i zato je nemoguće reći koji je efikasniji. Značajna razlika je veći broj kontraindikacija za Siofor. Inače su lijekovi gotovo isti, što znači da samo kvalificirani liječnik treba odabrati što će koristiti za liječenje dijabetesa: Glucophage ili Siofor, na temelju individualnih karakteristika pacijentovog tijela. Prema recenzijama potrošača, „Glucofage“ je bolji od svojih kolega, jer ne iritira stjenku probavnog trakta toliko i ne vidi oštre skokove glukoze u plazmi tokom tretmana.

Liječenje dijabetesa

Prije liječenja dijabetesa morate saznati uzrok njegovog pojavljivanja. Danas postoje razni antidijabetički lijekovi koji su usmjereni kako na prevenciju bolesti, tako i na uklanjanje njenih ozbiljnih posljedica.

Postoje dvije vrste dijabetesa od kojih svaka treba svoj tretman.

Naime, neinzulinski neovisan tip 2 javlja se u 90% slučajeva. Mogu li se trajno riješiti dijabetesa? Na koji način se bolest može liječiti?

Da li se dijabetes može izliječiti?

Dijabetes se pojavljuje jer se gušterača ne nosi s proizvodnjom inzulina ili ga tijelo samo ne apsorbira. Inzulin je hormon koji regulira šećer u krvi, pa se hipoglikemija razvija kada nedostaje i mnogi organi su oštećeni. Prije svega, krvne žile, centralni nervni sistem (CNS) pate.

Sledeći faktori utiču na razvoj bolesti:

  • metabolički poremećaj
  • nasljednost
  • virusne infekcije
  • kršenje gušterače.

Nakon utvrđivanja uzroka, morate znati koji rezultat možete očekivati.

Bez obzira na vrstu, dijabetes je hronična bolest koja se ne može izliječiti.

Zašto se tada podvrgavati liječenju?

Liječenje dijabetesa je potrebno kako bi se spriječile komplikacije i kontrolirala nivo šećera u krvi. Bez toga, osoba može umrijeti od ozbiljnih posljedica.

Sljedeće mjere trebaju se poduzeti ovisno o vrsti dijabetes melitusa:

  1. Kod dijabetesa tipa 1, ubrizgavanje inzulina treba davati tokom života.
  2. Kod dijabetesa tipa 2 morate slijediti dijetu i stalno uzimati sredstva za snižavanje glukoze u krvi.

To je standardni režim liječenja koji su razvili ljekari koji daje najbolji učinak u liječenju dijabetesa.

Ne kupujte lijekove protiv dijabetesa, koji govore da će ublažiti bolest za kratko vrijeme. Ovo je laž. Bolest dovodi do poremećaja mnogih sistema i organa, nemoguće je trenutno obnoviti rad cijelog organizma.

U ranoj fazi dijabetesa tipa 2, dijeta i postepeno mršavljenje pomažu u uklanjanju svih simptoma bolesti.

Kako izgleda glavni tretman?

Ciljevi lečenja dijabetesa:

  1. Prevencija komplikacija.
  2. Normalizacija šećera u krvi (ne viša od 5,5 mmol / g).
  3. Postignuća glikolirani hemoglobin ispod 5,5%.
  4. Normalizacija holesterola u krvi.
  5. Postizanje krvnog pritiska ne više od 130/90 mm RT. Čl.

Potrebno je liječiti dijabetes.

Ako započnete bolest, tada se s vremenom razvijaju komplikacije - ateroskleroza, vaskularne i srčane bolesti, oslabljen vid, pamćenje i intelektualne sposobnosti, kao i dijabetička neuropatija.

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Kako je dijabetes tipa 1 ovisan o insulinu, on se može liječiti samo injekcijama inzulina. Dijabetes tipa 2 često je uzrokovan pretilošću i endokrinim bolestima, dok nije ovisan o inzulinu.

Kako biste spriječili razvoj komplikacija, morate slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i obavezno se baviti fizičkim odgojem ili sportom. S ovim možete održavati kondiciju, izbjegavati probleme sa žilama i nogama.

  • pržena, masna i začinjena,
  • odbiti slatkiše i škrobnu hranu,
  • isključite alkohol
  • izračunajte dnevni kalorijski sadržaj i pokušajte ga smanjiti,
  • jesti frakcijski do 6 puta dnevno,
  • u prehranu uvrstite ribu i nemasno meso.

Dijeta treba da sadrži najmanje holesterola.

Drugi efikasan lijek za dijabetes je tjelesni odgoj. Vježbanje uvelike pomaže povećanju osjetljivosti stanica na inzulin i osjećaju se bolje.

Ako dijabetes tipa 2 prođe s komplikacijama, tada se pacijentu propisuju lijekovi za smanjenje šećera.

Terapija inzulinom

Terapija inzulinom potrebna je za dijabetes tipa 1, a potrebna je i u nekim slučajevima za dijabetes tipa 2.

Postoje dva moderna sredstva: Lantus i Levemir. Ovo je inzulin dugog djelovanja. Djeluje ne 8 sati, poput Protafana (prosječnog inzulina), već cijeli dan.

Ova vrsta inzulina ubrizgava se u sledećim slučajevima:

  • Normalizirajte šećer na prazan stomak.
  • Sprečiti razvoj bolesti tipa 1 ako već postoji tip 2.

  • Zaštitite gušteraču i sprečite uništavanje beta ćelija.
  • Sprečite razvoj ketoacidoze, što može biti fatalno.

Ti lijekovi imaju manje opterećenje na gušterači od injekcija običnog inzulina. Ne koriste se za brzo vraćanje šećera u normalu. Djeluju polako, ali daju bolji efekat jer šećer dugo ostaje u normalnom rasponu. Da biste brzo smanjili šećer, morate da koristite ultra kratki inzulin.

Šta je bolje odabrati između inzulinskih preparata? Oba lijeka - i Lantus i Levemir - su inzulin dugog djelovanja.

Lantus se može čuvati mjesec dana, a Levemir 1,5 mjeseci, posebno jer je jeftiniji i može se razrijediti. Nedostatak Levemira je da ga treba uboditi dva puta dnevno, umjesto jednog kada koristi Lantus.

Lijekovi za dijabetes tipa 2

Princip razvoja dijabetesa tipa 2 je takav da gušterača proizvodi dovoljno inzulina, ali on se ne apsorbira. U ovom slučaju oni govore i o inzulinskoj rezistenciji, odnosno o otpornosti ćelija na inzulin.

Danas moderna medicina nudi dva lijeka:

Metformin je dostupan u obliku tableta Siofor i Glucofage. Pioglitazon je lijek kao što su Actos, Pioglar i Diaglitazone. Ove tablete pomažu u povećanju osjetljivosti na inzulin i snižavaju šećer ako ni injekcije inzulina, dijeta ili sport ne pomažu u kontroli razine glukoze u krvi.

Siofor se koristi ne samo za liječenje, već i za prevenciju dijabetesa tipa 2. Glukofag proizvodi tvrtka koja je izumila Metformin kao sredstvo za snižavanje šećera.

Postoji i glukofag dugačak, koji ima produžen efekat. Ima manje nuspojava, ali košta nekoliko puta više.

Metamorfinski preparati takođe uključuju:

Ali navedena sredstva koriste se izuzetno rijetko. Ako se pravilno liječite, slijedite dijetu i vodite aktivan stil života, tada možete šećer vratiti u normalu čak i bez injekcije inzulina.

Ako za liječenje bolesti uzmete tablete koje sadrže sulfonilureju, tada s vremenom ćelije gušterače umiru, osoba neće moći živjeti bez inzulina koji se ubrizgava. Kao rezultat toga, tip 2 prelazi u težak tip 1.

Dijabetes dijabetesa

Nedavno je razvijen lijek koji se koristi za liječenje i sprečavanje bolesti poput dijabetesa.

Dijabetes pomaže u sprečavanju komplikacija. Proizvod je dostupan u obliku sirupa i kao dodatak prehrani. U svom sastavu sadrži biološki aktivne tvari koje doprinose normalizaciji metabolizma ugljikohidrata i šećera u krvi.

Sirup je biljni lijek koji uklanja toksine i teške soli iz tijela. Lijek normalizira metabolizam, što je najbolja prevencija dijabetesa. Dijabetes je efikasan za bilo koju vrstu dijabetesa, naravno u kombinaciji sa osnovnim liječenjem i dijetom. Pomaže u izbjegavanju razvoja dijabetičke neuropatije, retinopatije, nefropatije, kao i sindroma dijabetičkog stopala.

U liječenju dijabetesa melitusa trebaju se koristiti samo najnovije tehnike i savremeni lijekovi. Imaju manje nuspojava i daju bolji efekat.

Šta je glukofag

Glukofag je lijek koji regulira metaboličke procese. Spada u skupinu biguanida, ima izražen hipoglikemijski efekat. Primjenjuje se u liječenju šećerne bolesti tipa inzulina neovisnog.

Lijek za snižavanje šećera djeluje u nekoliko smjerova:

  • smanjuje tjelesnu težinu pacijenta,
  • upozorava na niz viška kilograma,
  • suzbija apetit
  • pojačava glikolizu,
  • ima lipidni i fibrinolitički efekat,
  • stabilizira relativni porast šećera u krvi.

Lijek se prodaje u trgovačkim lancima. Prosječni trošak u dozi od 750 N60 (za MSC) iznosi 388 rubalja.

Oblik i sastav

Glukofag - tablete bijele boje, ovalnog ili okruglog oblika. Lijek nema drugih oblika doziranja. Tablete nemaju miris, međutim, kada se puknu, može se pojaviti specifičan ukus.

Alat je prekriven posebnom ljuskom, koja omogućava da se lijek apsorbira u želučanoj šupljini, u neposrednoj blizini gušterače.

Aktivna komponenta glukofaga je Metformin, visoko efikasan lijek za dijabetes tipa 2. Tableta sadrži od 500 do 1000 mikrograma metformin hidroklorida. Aktivna supstanca nadopunjuje povidon i magnezijum stearat.

Lijek se pakuje u blistere od 20 komada (u 1 pakovanju 3 blistera, to je 60 tableta). Lijek je popraćen uputstvom za uzimanje Glucofage-a. Povećanje ili smanjenje doziranja ovisi o težini endokrine patologije.

Uputstvo za upotrebu

Doziranje lijeka ovisi o karakteristikama bolesti i težini dijabetesa.Lekar uzima u obzir faktore kao što su:

  • starost pacijenta
  • vrsta patologije
  • komplikacije koje su se razvile
  • znaci i simptomi bolesti.

S blagim tijekom dijabetesa ili ako se bolest otkrije u ranim fazama, Glucofage se uzima u dozi od 500 i 750. Komplicirano gledanje je 850. U nedostatku učinkovitosti iz prehrane i vježbanja, preporučena doza je 1000 mcg metformina.

Lijek se uzima 2 puta dnevno uz obroke. Terapija započinje minimalnom dozom (500 mg) - ½ tablete dva puta dnevno. Posljednji prijem obavlja se u večernjim satima, sat vremena prije odlaska u krevet.

Nakon 3-5 dana, ako je potrebno, doziranje se povećava na 750 mg, i tako dalje, dok se ne odabere željena koncentracija lijeka, što izaziva hipoglikemijski učinak.

Maksimalna doza je 2500 mg dnevno. Ne možete odmah početi uzimati Glucofage s velikim dozama, jer se javljaju razne komplikacije i štetne reakcije.

Lijek se ispire sa značajnom količinom vode da bi se poboljšala filtracija urina i produkt metaboličkih produkata raspada (aceton, keton). Tijek liječenja ovisi o krvnoj slici, posebno glukozi i glikoziliranom hemoglobinu. Za najbolje rezultate, tablete za preskakanje nisu preporučljive.

Posebna uputstva

Dozvoljeno je zajedničko liječenje injekcijama inzulina. U tom slučaju glukofag potiče mršavljenje i djelimično povlačenje simptoma hiperglikemije. Lijek se uzima protiv dijabetesa s inzulinskom rezistencijom na glukozu.

Farmaceutski pripravak ne pripada analogu inzulina, stoga kada postoji potreba za injekcijama inzulina, nestaje potreba za oralnom primjenom lijekova. Istodobna primena može dovesti do naglog pada šećera u krvi ili pojačati nuspojave.

U slučaju upotrebe lijeka za smanjenje tjelesne težine, važno je pratiti dnevno korištenu dozu (ne više od 3000 dnevno). Za djecu je Glucofage 500 propisan u kombinaciji s inzulinom i svakodnevno mjerenje glikemije u krvi.

Nuspojave

Metformin je aktivna supstanca lijeka, čiji unos može biti praćen razvojem negativnih simptoma iz probavnog i bilijarnog sistema.

Pojava nuspojava povezana je s individualnom osjetljivošću tijela, kao i zbog imunološke reakcije. Često razlog leži u nepravilnoj upotrebi lijeka.

Nije isključen razvoj sljedećih simptoma:

  • proliv
  • mučnina
  • povećano stvaranje plina,
  • nadutost
  • kolike
  • nedostatak apetita
  • pojačano stvaranje žučnih pigmenata,
  • hepatitis nevirusnog porijekla.

Hipovitaminoza se razvija tokom terapije lijekom za snižavanje šećera: postoji nedostatak vitamina B skupine, osobito B12 i B6. Nakon toga, nedostatak vitamina dovodi do razvoja anemije i papularnih osipa na koži.

U kontekstu terapije lijekovima, nije isključen višak dozvoljene dnevne doze. U tom slučaju se javljaju simptomi predoziranja:

  • teška hipoglikemija,
  • laktacidoza,
  • koma.

Pacijentu je potrebna hitna medicinska pomoć i hitna hospitalizacija.

Kombinacija sa alkoholom

Konzumiranje alkohola za bilo koju vrstu dijabetesa strogo je neprihvatljivo. Etanol (dio alkohola) negativno utječe na stanje jetre, elastičnost krvnih žila.

Učinak metformina znatno je smanjen i razvijaju se simptomi predoziranja: mučnina, povraćanje, hipertermija, vrtoglavica.

Možda pad šećera u krvi do kritične razine koji je prepun razvoja hipoglikemijske kome.

Kombinacija s drugim lijekovima

Kao dio sveobuhvatnog liječenja, potrebno je uzeti u obzir kombinaciju glukofaga i drugih lijekova:

  • Kombinacija s Danazolom dovodi do suprotnog efekta - koncentracija glukoze raste.
  • Insulin pojačava hipoglikemijski efekat.
  • Antibakterijski lijekovi ometaju apsorpciju metformina.
  • Diuretici povećavaju rizik od hiperglikemije, ali uz prisustvo nefroloških patologija.

Dopuštena je kombinacija metformina i multivitaminskih kompleksa (bez šećera) i sedativa na bazi ljekovitog bilja.

Postoji puno lijekova sa sličnim učinkom. Glavni nadomjestci su: Glucofage Long i Metformin. Lijekovi imaju identičan sastav i farmakološka svojstva. Glukofag Long karakterizira produženo djelovanje.

Hipoglikemijski lijekovi za liječenje dijabetesa melitusa inzulinski neovisnog tipa sa sličnim djelovanjem uključuju:

  • Metformin 850 - tablete (proizvedene u Njemačkoj),
  • Diaformin - tablete i kapsule,
  • Formmetin - tablete
  • Siofor.

Cijena analoga ovisi o dozi i broju tableta u pakovanju. Potrošačima je najdostupniji Glucofage. Njegov trošak varira od 240 do 390 rubalja za 60 tableta (što je veća koncentracija aktivne supstance, veća je i cijena).

Lijek ima laskavije recenzije.

Irina T .: „Šećerna bolest tipa 2 postavljena je nedavno, a pored dijeta sa malo ugljenih hidrata i fizičkih napora, liječnik je propisao„ Glucofage 750 “. Mogu primijetiti samo pozitivne promjene. Nema napora šećera, osjećam se puno bolje. Ono što je najvažnije, težina je smanjena. "

Elena S .: „Ja sam dijabetičar sa iskustvom. Pokušao sam mnogo načina za borbu protiv bolesti: narodni, tradicionalni, supernove. Nije bilo efekta, dijabetes je napredovao. Postojala je potreba za injekcijama insulina. U kombinaciji sa inzulinom prepisao mi je metformin (Glucophage). Moje zdravlje se odmah poboljšalo. Sada nema potrebe za insulinom, ali nisam odbila lijek. “

Glukofag je jedan od uobičajenih lekova za lečenje endokrinih bolesti. Kombinuje cijenu i kvalitetu. Endokrinolozi preporučuju uzimanje lijeka po ustaljenoj šemi bez propusta. I u potjeri za vitko tijelo ne prelazite dnevnu dozu.

Glucophage Long Application

Lijek se uzima kada je potrebno smanjiti nivo šećera. U zdravom tijelu se taj proces odvija prirodno. Neuspjesi nastaju kada tkiva ne opaža hormon inzulin koji je odgovoran za unos glukoze. Indikacije za upotrebu glukofaga su sljedeće:

  • jaka gojaznost
  • dijabetes kod odraslih,
  • dijabetes u djetinjstvu i adolescenciji,
  • tjelesni imunitet na hormon inzulin.

Kontraindikacija za upotrebu je trudnoća zbog prijetnje urođenih malformacija kod djeteta, mada nema dovoljno podataka o tome koji bi se sa sigurnošću mogli reći. Ako dođe do trudnoće tijekom razdoblja liječenja, lijek se mora otkazati i promijeniti metode liječenja. Takođe nema dovoljno podataka o efektima na djecu tokom dojenja. Međutim, poznato je da glavna komponenta prelazi u majčino mlijeko, pa se upotreba lijeka tokom laktacije također ne preporučuje. Sastav je nespojiv sa alkoholom.

Glukofag Dugo mršavljenje

Drugo područje primjene lijeka je oblikovanje tijela. Glukofag koji je dugačak za mršavljenje propisan je jer snižava nivo glukoze, potiče njegovu pravilnu apsorpciju, odnosno usmerava molekule šećera na mišiće. Tamo se pod utjecajem fizičkog napora troši šećer, a masne kiseline oksidiraju, usporava se apsorpcija ugljikohidrata. Sve to utiče na apetit, koji je vidno smanjen, što dovodi do gubitka kilograma.

Recenzije o Glucofage Long

Irina, 26 godina, odlučila sam piti Glucofage Long 500 za mršavljenje. Prije njega bilo je mnogo pokušaja: i različiti elektroenergetski sustavi i teretana. Rezultati su bili nezadovoljavajući, višak kilograma se vratio čim je prestala sljedeća dijeta. Rezultat lijeka je iznenadio: gubio sam 3 kg mjesečno. Nastavit ću piti, a to košta mnogo.

Marina, 31 godina imam dijabetes. Šećer se kretao od 12 do 17. Nakon duge potrage čuo sam dobre kritike o glukofagu. Konsultovano sa lekarom. Propisao mu je 1 tabletu dva puta dnevno. Na moje iznenađenje, nije bilo nuspojava ni u prvoj sedmici prijema, iako je u ostalim slučajevima bilo. Kao rezultat toga, šećer je dostigao 8-9. Osjećam se mnogo bolje.

Vasily, 40 godina uzimam lijek na recept za smanjenje šećera. Propisana je 1 tableta po 750 mg jednom dnevno. Prije uzimanja lijeka, šećer je bio 7,9. Dvije nedelje kasnije, prazan stomak smanjen je na 6,6. Ali moja recenzija nije samo pozitivna. U početku me boli stomak, počela je dijareja. Nedelju dana kasnije započeo je i svrab. Iako je ovo naznačeno u uputama, ljekar će morati ići.

Yana, 22 godine Kupila sam Glucofage u internetskoj trgovini kako bih smršala. Lijek je bio efikasan: u tri mjeseca izgubio je 9 kg. Ali u ovom trenutku pokušao sam jesti manje masnu, više biljne hrane, što je vjerovatno dalo i svoj učinak. Kad sam stao, počeo sam primjećivati ​​da se kilogrami brzo vraćaju. Mislim da li bih ga trebao ponovo piti ili ne.

Pogledajte video: Metformin 500 mg Glucophage : Uses, Dosage, Side Effects, Contraindications and Some Advice! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar