Lijek Noliprel 0.625: upute za upotrebu

Prije kupnje Noliprel A, tableta 2,5 + 0,625 mg 30 kom., Provjerite podatke o tome s podacima na službenoj web stranici proizvođača ili odredite specifikaciju određenog modela kod menadžera naše tvrtke!

Podaci navedeni na web mjestu nisu javna ponuda. Proizvođač zadržava pravo izmjene dizajna, dizajna i pakiranja robe. Slike robe na fotografijama predstavljenim u katalogu na web mjestu mogu se razlikovati od originala.

Podaci o cijeni robe naznačeni u katalogu na web mjestu mogu se razlikovati od stvarnih u trenutku podnošenja narudžbe za odgovarajući proizvod.

Proizvođač

Aktivni sastojci: perindopril arginin, indapamid,

Pomoćne tvari: natrijum karboksimetil škrob (tip A) - 2,7 mg, bezvodni koloidni silicijum dioksid - 0,27 mg, laktoza monohidrat - 74,455 mg, magnezijum stearat - 0,45 mg, maltodekstrin - 9 mg,

Plastična folija: makrogol 6000 - 0,087 mg, premiks za omotač od belog filma SEPIFILM 37781 RBC (glicerol - 4,5%, hipromeloza - 74,8%, makrogol 6000 - 1,8%, magnezijum stearat - 4,5%, titan dioksid (E171) - 14,4%) - 2,913 mg,

Farmakološko djelovanje

Noliprel ® A je kombinirani pripravak koji sadrži perindopril arginin i indapamid. Farmakološka svojstva lijeka Noliprel ® A kombiniraju pojedinačna svojstva svake komponente.

1. Mehanizam djelovanja

Kombinacija perindoprila i indapamida pojačava antihipertenzivni učinak svakog od njih.

Perindopril je inhibitor enzima koji pretvara angiotenzin I u angiotenzin II (ACE inhibitor).

ACE, ili kininaza II, je egzopeptidaza koja vrši i konverziju angiotenzina I u vazokonstriktivnu supstancu angiotenzin II, kao i uništavanje bradikinina, koji ima vazodilatacijski efekat, u neaktivni heptapeptid. Kao rezultat perindoprila:

- smanjuje lučenje aldosterona,

- principom negativnih povratnih informacija povećava aktivnost renina u krvnoj plazmi,

- s produljenom upotrebom smanjuje OPSS, što se uglavnom odnosi zbog dejstva na žile u mišićima i bubrezima. Ovi efekti nisu praćeni kašnjenjem natrijum i tečnih iona ili razvojem refleksne tahikardije.

Perindopril normalizira miokard, smanjujući prednaprezanje i naknadno opterećenje.

Kada su proučavani hemodinamički parametri kod pacijenata sa hroničnom srčanom insuficijencijom, otkriveno je:

- smanjenje pritiska punjenja u levoj i desnoj komori srca,

- povećani rad srca,

- Povećan periferni protok mišića.

Indapamid spada u skupinu sulfonamida, po farmakološkim svojstvima je blizak tiazidnim diureticima. Indapamid inhibira reapsorpciju natrijum jona u kortikalnom segmentu Henleove petlje, što dovodi do povećanja izlučivanja natrijuma, hlora i, u manjoj mjeri, jona kalija i magnezijuma, čime povećava diurezu i snižava krvni pritisak.

2. Antihipertenzivni efekat

Noliprel ® A ima antihipertenzivni učinak ovisan o dozi i na DBP i SBP kako u stojećem, tako i u ležećem položaju. Antihipertenzivni učinak traje 24 sata, a stabilan terapeutski učinak razvija se manje od mjesec dana nakon početka terapije i nije praćen tahikardijom. Prekid liječenja ne uzrokuje sindrom povlačenja.

Noliprel ® A smanjuje stepen hipertrofije leve komore (GTL), poboljšava arterijsku elastičnost, smanjuje OPSS, ne utiče na metabolizam lipida (ukupni holesterol, HDL holesterol i LDL holesterol, trigliceridi).

Učinak primjene kombinacije perindoprila i indapamida na GTL dokazan je u usporedbi s enalaprilom. U bolesnika s arterijskom hipertenzijom i GTL-om, liječenih perindoprilom erbuminom 2 mg (ekvivalentno 2,5 mg perindoprila arginina) / indapamidom 0,625 mg ili enalaprilom u dozi od 10 mg jednom dnevno, i s povećanjem doze perindoprila erbumina na 8 mg (ekvivalentno 10 perindopril arginin) i indapamid do 2,5 mg, ili enalapril do 40 mg jednom dnevno, što je značajnije smanjenje indeksa mase lijeve klijetke (LVMI) u grupi perindoprila / indapamida u usporedbi s skupinom enalaprila. U ovom slučaju, najznačajniji učinak na LVMI primjećuje se primjenom perindoprila erbumina 8 mg / indapamida 2,5 mg.

Izraženiji antihipertenzivni učinak uočen je i na pozadini kombinirane terapije s perindoprilom i indapamidom u usporedbi s enalaprilom.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 (prosječna dob 66 ​​godina, indeks tjelesne mase 28 kg / m 2, glikozilirani hemoglobin (HbA1c) 7,5%, krvni tlak 145/81 mm Hg), učinak je fiksiran kombinacije perindoprila / indapamida za glavne mikro i makro-vaskularne komplikacije, pored standardne terapije za kontrolu glikemije i intenzivne strategije glikemije (IHC) (ciljni HbA1c

Arterijska hipertenzija uočena je kod 83% bolesnika, makro i mikrovaskularne komplikacije kod 32 i 10%, a mikroalbuminurija u 27%. Većina pacijenata u vrijeme uključivanja u studiju primila je hipoglikemijsku terapiju, 90% bolesnika dobilo je hipoglikemijske lijekove za oralnu primjenu (47% bolesnika je dobilo monoterapiju, 46% primalo terapiju s dva lijeka, 7% primalo terapiju s tri lijeka). 1% pacijenata je dobilo terapiju inzulinom, 9% - samo dijetalnu terapiju. Derivati ​​sulfonilureje uzimalo je 72% pacijenata, metformin - 61%. Kao istodobna terapija, 75% pacijenata primalo je antihipertenzivne lijekove, 35% pacijenata primalo je lijekove koji snižavaju lipide (uglavnom inhibitore HMG-CoA reduktaze (statini) - 28%), acetilsalicilnu kiselinu kao antiagregaciono sredstvo i druga sredstva protiv trombocita (47%).

Nakon 6 tjedana uvodnog razdoblja tijekom kojeg su pacijenti primali terapiju perindoprilom / indapamidom, podijeljeni su u standardnu ​​kontrolnu skupinu glikemije ili IHC skupinu (Diabeton ® MV s mogućnošću povećanja doze do maksimalno 120 mg / dan ili dodavanjem drugog hipoglikemijskog sredstva).

U grupi s IHC-om (prosječno razdoblje praćenja - 4,8 godina, prosječno HbA1c - 6,5%) u usporedbi sa standardnom kontrolnom skupinom (prosječni HbA1c - 7,3%), značajno 10% smanjenje relativnog rizika kombinirane učestalosti makro- i mikrovaskularnih komplikacija.

Prednost je postignuta značajnim smanjenjem relativnog rizika: velikim mikrovavaskularnim komplikacijama za 14%, pojavom i napredovanjem nefropatije za 21%, mikroalbuminurije za 9%, makroalbuminurije za 30% i razvoja komplikacija iz bubrega za 11%.

Prednosti antihipertenzivne terapije nisu ovisile o prednostima postignutim IHC-om.

Perindopril je efikasan u liječenju hipertenzije bilo koje težine.

Antihipertenzivni učinak lijeka dostiže svoj maksimum 4-6 sati nakon pojedinačne oralne primjene i traje 24 sata., 24 sata nakon uzimanja lijeka, uočena je izražena (oko 80%) rezidualna inhibicija ACE.

Perindopril ima antihipertenzivno dejstvo kod pacijenata sa niskim i normalnim aktivnostima renina u plazmi.

Istodobna primjena tiazidnih diuretika povećava ozbiljnost antihipertenzivnog efekta. Pored toga, kombinacija ACE inhibitora i tiazidnog diuretika smanjuje i rizik od hipokalemije kod diuretika.

Antihipertenzivni učinak očituje se prilikom upotrebe lijeka u dozama koje imaju minimalan diuretički učinak.

Antihipertenzivni učinak indapamida povezan je s poboljšanjem elastičnih svojstava velikih arterija i smanjenjem OPSS-a.

Indapamid smanjuje GTL, ne utječe na koncentraciju lipida u krvnoj plazmi: trigliceridi, ukupni kolesterol, LDL, HDL, metabolizam ugljikohidrata (uključujući bolesnike s istodobnim dijabetes melitusom).

Kombinacija perindoprila i indapamida ne mijenja njihove farmakokinetičke karakteristike u usporedbi s odvojenim davanjem ovih lijekova.

Kada se primeni perindopril se brzo apsorbuje. Bioraspoloživost je 65–70%.

Oko 20% ukupnog apsorbiranog perindoprila pretvara se u perindoprilat, aktivni metabolit. Uzimanje lijeka s hranom prati smanjenje metabolizma perindoprila u perindoprilat (ovaj efekat nema značajnu kliničku vrijednost).

Cmaks Perindoprilat u krvnoj plazmi dostiže se 3-4 sata nakon uzimanja.

Komunikacija s proteinima plazme u krvi je manja od 30% i ovisi o koncentraciji perindoprila u krvi.

Disocijacija perindoprilata povezanog sa ACE je usporena. Kao rezultat, efektivni T1/2je 25 sati. Ponovno imenovanje perindoprila ne dovodi do njegove nakupljanja i T1/2Uz opetovano davanje, perindoprilat odgovara periodu svog delovanja, pa se ravnotežno stanje dostiže nakon 4 dana.

Perindoprilat se izlučuje iz organizma bubrezima. T1/2 metabolit je 3-5 sati

Izlučivanje perindoprilata usporava se u starosti, kao i kod bolesnika sa zatajenjem srca i bubrega.

Dijalizni klirens perindoprilata iznosi 70 ml / min.

Farmakokinetika perindoprila mijenja se u bolesnika s cirozom jetre: njegov jetreni klirens smanjuje se za 2 puta. Međutim, količina nastalog perindoprilata ne smanjuje se, tako da nisu potrebne promjene doze.

Perindopril prelazi preko placente.

Indapamid se brzo i potpuno apsorbira iz probavnog trakta.

Cmaks lijek u krvnoj plazmi uočava se 1 sat nakon uzimanja.

Komunikacija sa proteinima plazme - 79%.

T1/2 je 14-24 sata (prosječno 19 sati). Ponavljano davanje lijeka ne dovodi do njegove nakupljanja u tijelu. Izlučuje se uglavnom putem bubrega (70% administrirane doze) i crevima (22%) u obliku neaktivnih metabolita.

Farmakokinetika lijeka se ne mijenja kod pacijenata sa zatajenjem bubrega.

Esencijalna hipertenzija, bolesnici s arterijskom hipertenzijom i dijabetes melitusom tipa 2 radi smanjenja rizika od mikrovaskularnih komplikacija (iz bubrega) i makrovaskularnih komplikacija od kardiovaskularnih bolesti.

Trudnoća i dojenje

Lijek je kontraindiciran u trudnoći.

Kada planirate trudnoću ili kada se pojavi tijekom uzimanja Noliprel ® A, odmah trebate prestati uzimati lijek i propisati drugu antihipertenzivnu terapiju.

Ne koristite Noliprel ® A u prvom tromjesečju trudnoće.

Odgovarajuća kontrolirana ispitivanja ACE inhibitora na trudnicama nisu provedena. Ograničeni podaci o učinku ACE inhibitora u prvom tromjesečju trudnoće ukazuju da uzimanje ACE inhibitora nije dovelo do malformacija fetusa povezanih s fetotoksičnošću, ali fetotoksični učinak lijeka ne može se u potpunosti isključiti.

Noliprel ® A je kontraindiciran u II i III trimestru trudnoće (vidjeti „Kontraindikacije“).

Poznato je da produljena izloženost ACE inhibitorima na plodu u drugom i trećem tromjesečju trudnoće može dovesti do poremećenog razvoja (smanjena bubrežna funkcija, oligohidramnija, odgođena kosturavanje kostiju lubanje) i razvoja komplikacija kod novorođenčadi (zatajenje bubrega, hipotenzija, hiperkalemija).

Dugotrajna primjena tiazidnih diuretika u trećem tromjesečju trudnoće može uzrokovati majčinu hipovolemiju i smanjenje uteroplacentnog protoka krvi, što dovodi do fetoplacentalne ishemije i zastoja rasta ploda. U rijetkim slučajevima, dok uzimaju diuretike malo prije rođenja, novorođenčad razvija hipoglikemiju i trombocitopeniju.

Ako je pacijentica primila lijek Noliprel ® A tijekom II ili III tromjesečja trudnoće, preporučuje se provesti ultrazvuk novorođenčeta kako bi se procijenilo stanje lubanje i bubrega.

Arterijska hipotenzija može se pojaviti kod novorođenčadi čije su majke primile terapiju ACE inhibitorima, pa bi novorođenčad trebala biti pod budnim medicinskim nadzorom.

Noliprel ® A je kontraindiciran tokom laktacije.

Nije poznato da li se perindopril iz majčinog mlijeka izlučuje.

Indapamid se izlučuje u majčinom mlijeku. Uzimanje tiazidnih diuretika izaziva smanjenje količine majčinog mlijeka ili suzbijanje laktacije. U ovom slučaju novorođenče može razviti preosjetljivost na derivate sulfonamida, hipokalemiju i nuklearnu žuticu.

Budući da primjena perindoprila i indapamida tijekom dojenja može uzrokovati ozbiljne komplikacije kod novorođenčadi, potrebno je procijeniti značaj terapije za majku i odlučiti o prestanku dojenja ili uzimanju lijeka.

Kontraindikacije

  • preosjetljivost na perindopril i druge ACE inhibitore, indapamid, druge sulfonamide, kao i na druge pomoćne komponente koje čine lijek,
  • istorija angioedema (uključujući i druge ACE inhibitore),
  • nasljedni / idiopatski angioedem, hipokalemija, teško zatajenje bubrega (kreatinin Cl manje od 30 ml / min),
  • stenoza jedne bubrežne arterije, bilateralna stenoza bubrežne arterije,
  • ozbiljno zatajenje jetre (uključujući encefalopatiju),
  • istodobna primjena lijekova koji produžavaju QT interval,
  • istodobna upotreba s antiaritmičkim lijekovima koji mogu izazvati aritmiju tipa pirouette,
  • trudnoća
  • period dojenja

Ne preporučuje se istodobna primena leka sa diureticima koji čuvaju kalijum, kalijum i litijum i primjena pacijentima sa visokim nivoom kalijuma u plazmi.

Zbog nedostatka dovoljnog kliničkog iskustva, Noliprel ® A se ne smije primjenjivati ​​kod pacijenata koji su podvrgnuti hemodijalizi, kao ni u bolesnika s neliječenom dekompenziranom srčanom insuficijencijom.

S oprezom: sistemske bolesti vezivnog tkiva (uključujući sistemski eritematozni lupus, sklerodermija), imunosupresivna terapija (rizik od neutropenije, agranulocitoze), inhibicija hematopoeze koštane srži, smanjeni BCC (diuretici, ishrana bez soli, povraćanje, proliv, hemodijaliza) angina pektoris, cerebrovaskularna bolest, renovikularna hipertenzija, dijabetes melitus, hronično zatajenje srca (klasifikacija NYHA IV stadijum), hiperuricemija (posebno praćena gihtom i uratnom nefrolitijazom), labilnost krvnog pritiska, starost, hemodijaliza upotrebom membrana visokog protoka ili desenzibilizacija, pre afereza LDL, stanje posle transplantacije bubrega, stenoza aortnog ventila / hipertrofična kardiomiopatija, nedostatak laktaze, galaktozemija ili sindrom malapsorpcije glukoze i galaktoze (18 godina, efikasnost, 18 godina, efikasnost, 18 godina a sigurnost nije instalirana).

Nuspojave

Iz hemopoetskog i limfnog sistema: vrlo rijetko - trombocitopenija, leukopenija / neutropenija, agranulocitoza, aplastična anemija, hemolitička anemija.

Anemija: u određenim kliničkim situacijama (pacijenti nakon transplantacije bubrega, bolesnici na hemodijalizi) ACE inhibitori mogu izazvati anemiju (vidjeti „Posebna uputstva“).

Sa strane središnjeg živčanog sustava: često - parestezija, glavobolja, vrtoglavica, astenija, vrtoglavica, rijetko - poremećaj sna, nestabilnost raspoloženja, vrlo rijetko - zbunjenost, neodređena učestalost - nesvjestica.

Sa strane organa vida: često - oštećenje vida.

Na dijelu organa sluha: često - tinitus.

Iz CCC-a: često - izražen pad krvnog pritiska, uklj. ortostatska hipotenzija, veoma retko - poremećaji srčanog ritma, uklj. bradikardija, ventrikularna tahikardija, atrijska fibrilacija, kao i angina pektoris i infarkt miokarda, moguće zbog prekomernog pada krvnog pritiska kod pacijenata visokog rizika (vidi „Posebna uputstva“), neodređene učestalosti - aritmije tipa pirouette (moguće fatalne - vidjeti “ Interakcija ").

Na dijelu respiratornog sustava, prsnog koša i medijastinalnih organa: često - na pozadini primjene ACE inhibitora može se pojaviti suhi kašalj koji dugo traje dok uzimate ovu skupinu lijekova i nestaje nakon što se otkaže, kratkoća daha, rijetko - bronhospazam, vrlo rijetko - eozinofilna pneumonija, rinitis .

Iz probavnog sistema: često - suvoća oralne sluznice, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, bol u epigastriju, oslabljen okus, gubitak apetita, dispepsija, zatvor, proliv, vrlo retko - angioedem creva, kolestatska žutica, pankreatitis, neodređena učestalost - hepatička encefalopatija kod pacijenata sa zatajenjem jetre (vidjeti „Kontraindikacije“, „Posebna uputstva“), hepatitis.

Na dijelu kože i potkožnog masnog tkiva: često - kožni osip, svrbež, makulopapularni osip, rijetko - angioedem lica, usana, udova, sluzokože jezika, glasnica i / ili grkljana, urtikarija (vidjeti „Posebna uputstva“) , reakcije preosjetljivosti u bolesnika predisponiranih za bronhijalne opstruktivne i alergijske reakcije, purpura, u bolesnika s akutnim sistemskim eritematoznim lupusom, tijek bolesti može se pogoršati, vrlo rijetko multiformni eritem, toksični epidermalni nekroliza, Stevens-Johnson sindrom. Bilo je slučajeva reakcije fotoosjetljivosti (vidi „Posebna uputstva“).

Iz mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva: često - grčevi mišića.

Iz mokraćnog sistema: rijetko - zatajenje bubrega, vrlo rijetko - akutno zatajenje bubrega.

Iz reproduktivnog sistema: rijetko - impotencija.

Opći poremećaji i simptomi: često - astenija, rijetko - pojačano znojenje.

Laboratorijski pokazatelji: hiperkalemija, češće prolazna, lagano povećanje koncentracije kreatinina u urinu i krvnoj plazmi nakon liječenja prekida, češće u bolesnika sa stenozom bubrežne arterije, u liječenju hipertenzije diureticima i u slučaju zatajenja bubrega, rijetko hiperkalcemije, neodređene učestalosti - porast intervala QT na EKG-u (vidjeti „Posebna uputstva“), porast koncentracije mokraćne kiseline i glukoze u krvi, povećanje aktivnosti jetrenih enzima, hipokalemija, što je posebno značajno za atsientov, u opasnosti (vidi. "Posebne upute"), hiponatremija i hipovolemija, što dovodi do dehidracije i ortostatska hipotenzija. Istodobna hipokloremija može dovesti do kompenzacijske metaboličke alkaloze (verovatnoća i ozbiljnost ovog efekta je mala).

Neželjeni efekti zabilježeni u kliničkim ispitivanjima

Nuspojave primijećene tokom ADVANCE studije u skladu su s prethodno utvrđenim sigurnosnim profilom za kombinaciju perindoprila i indapamida. Teški neželjeni događaji zabilježeni su kod nekih bolesnika u ispitnim grupama: hiperkalemija (0,1%), akutno zatajenje bubrega (0,1%), arterijska hipotenzija (0,1%) i kašalj (0,1%).

U 3 bolesnika iz skupine perindoprila / indapamida opažen je angioedem (nasuprot 2 u skupini koja je primala placebo).

Oblik i sastav izdavanja

Noliprel se proizvodi u obliku tableta: bijele, duguljaste, s opasnošću s obje strane (u blisterima od 14 i 30 kom., 1 blister u kartonskoj kutiji).

Sastav 1 tablete uključuje aktivne tvari:

  • Perindopril tertbutilamin sol - 2 mg,
  • Indapamid - 0,625 mg.

Pomoćne komponente: mikrokristalna celuloza, laktoza monohidrat, magnezijum stearat, hidrofobni koloidni silicijev dioksid.

Farmakodinamika

Noliprel® A je kombinovani pripravak koji sadrži perindoprilarginin (inhibitor angiotenzinskog pretvarača) i indapamid (diuretik iz grupe derivata sulfonamida). Farmakološka svojstva lijeka Noliprel® A kombiniraju pojedinačna svojstva svake komponente.

Kombinacija perindoprila i indapamida pojačava djelovanje svakog od njih. Noliprel® A ima hipotenzivni učinak ovisan o dozi i na dijastolički i sistolički krvni pritisak (BP) u ležećem i stojećem položaju. Lijek traje 24 sata. Terapeutski učinak javlja se manje od mjesec dana nakon početka terapije i nije praćen tahikardijom. Prekid liječenja ne uzrokuje sindrom povlačenja.

Noliprel® A smanjuje stupanj hipertrofije lijeve komore, poboljšava elastičnost arterija, smanjuje ukupni periferni vaskularni otpor, ne utječe na metabolizam lipida (ukupni kolesterol, lipoprotein holesterola visoke gustoće (HDL) i niske gustine (LDL), trigliceridi).

Perindopril

Perindopril je inhibitor enzima koji pretvara angiotenzin I u angiotenzin II (ACE inhibitor).

Enzim koji pretvara angiotenzin, ili kinazu, je egzopeptidaza koja provodi konverziju angiotenzina I u vazokonstriktivnu supstancu angiotenzin II i uništavanje bradikinina, koji ima vazodilatacijski učinak, u neaktivni heptapeptid. Kao rezultat perindoprila:

  • smanjuje lučenje aldosterona,
  • principom negativnih povratnih informacija povećava aktivnost renina u krvnoj plazmi,
  • produljenom upotrebom smanjuje cjelokupni periferni vaskularni otpor, što je uglavnom posljedica djelovanja na žile u mišićima i bubrezima.

Ovi efekti nisu praćeni zadržavanjem soli i tekućina ili razvojem refleksne tahikardije.

Perindopril ima hipotenzivni učinak u bolesnika koji imaju i nisku i normalnu aktivnost renina u plazmi.

Upotrebom perindoprila došlo je do pada sistolnog i dijastoličkog krvnog pritiska (BP) u ležećem i stojećem položaju. Povlačenje leka ne povećava krvni pritisak.

Perindopril ima vazodilatacijski efekat, pomaže u vraćanju elastičnosti velikih arterija i strukture vaskularnog zida malih arterija, a također smanjuje hipertrofiju lijeve komore.

Istodobna primjena tiazidnih diuretika povećava ozbiljnost antihipertenzivnog učinka. Pored toga, kombinacija ACE inhibitora i tiazidnog diuretika takođe dovodi do smanjenja rizika od hipokalemije kod pacijenata koji primaju diuretike.

Perindopril normalizuje rad srca, smanjujući prednaprezanje i opterećenje.

Kada su proučavani hemodinamički parametri kod pacijenata sa hroničnom srčanom insuficijencijom, otkriveno je:

  • smanjenje pritiska punjenja u levoj i desnoj komori srca,
  • smanjenje ukupnog perifernog vaskularnog otpora,
  • povećani rad srca i povećani srčani indeks,
  • povećan mišićni regionalni protok krvi.

Indapamid spada u skupinu sulfonamida - po farmakološkim svojstvima blizu je tiazidnim diureticima. Indapamid inhibira reakpsorpciju natrijum jona u kortikalnom segmentu Henleove petlje, što dovodi do povećanja izlučivanja natrijuma, hlora i, u manjoj mjeri, kalija i magnezijumovih jona putem bubrega, povećavajući na taj način diurezu.

Antihipertenzivni efekat očituje se u dozama koje praktično ne izazivaju diuretski efekat.

Indapamid smanjuje vaskularnu hiperreaktivnost u odnosu na adrenalin. Indapamid ne utječe na lipide u plazmi: trigliceride, kolesterol, LDL i HDL, metabolizam ugljikohidrata (uključujući bolesnike s istodobnim dijabetes melitusom).

Pomaže u smanjenju hipertrofije lijeve komore.

Doziranje i primjena

Unutar, po mogućnosti ujutro, prije jela, 1 tabletu lijeka Noliprel® A 1 put dnevno.

Ako željeni hipotenzivni učinak nije postignut mjesec dana nakon početka terapije, doza se može udvostručiti na dozu od 5 mg + 1,25 mg (koju proizvodi tvrtka pod trgovačkim nazivom Noliprel® A forte).

Zatajenje bubrega

Lijek je kontraindiciran kod pacijenata s teškim zatajivanjem bubrega (CC manji od 30 ml / min.).

Za pacijente s umjerenom bubrežnom insuficijencijom (CC 30-60 ml / min), maksimalna doza Noliprel® A je 1 tableta dnevno.

Pacijenti s CC jednakim ili većim od 60 ml / min. Ne zahtijevaju prilagođavanje doze. Tokom terapije potrebno je redovno praćenje nivoa kreatinina u plazmi i kalija.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Lijek se ne smije primjenjivati ​​u prvom tromjesečju trudnoće.

Kada planirate trudnoću ili kada se pojavi tijekom uzimanja Noliprel® A, odmah trebate prestati uzimati lijek i propisati drugu antihipertenzivnu terapiju.

Odgovarajuća kontrolirana ispitivanja ACE inhibitora na trudnicama nisu provedena. Ograničeni podaci o učincima lijeka u prvom tromjesečju trudnoće ukazuju na to da uzimanje lijeka nije dovelo do malformacija povezanih s fetotoksičnošću.

Noliprel® A je kontraindiciran u II i III trimestru trudnoće (vidjeti dio „Kontraindikacije“).

Poznato je da produljena izloženost ACE inhibitorima na plodu u drugom i trećem tromjesečju trudnoće može dovesti do poremećenog razvoja (smanjenje bubrežne funkcije, oligohidramnija, usporeno stvaranje kostiju lubanje) i razvoja komplikacija kod novorođenčadi (zatajenje bubrega, hipotenzija, hiperkalemija).

Dugotrajna primjena tiazidnih diuretika u trećem tromjesečju trudnoće može uzrokovati majčinu hipovolemiju i smanjenje uteroplacentnog protoka krvi, što dovodi do fetoplacentalne ishemije i zastoja rasta ploda. U rijetkim slučajevima, dok uzimaju diuretike malo prije rođenja, novorođenčad razvija hipoglikemiju i trombocitopeniju.

Ako je pacijentica primila lijek Noliprel® A tijekom II ili III tromjesečja trudnoće, preporučuje se provesti ultrazvučni pregled fetusa kako bi se procijenilo stanje lubanje i bubrega.

Predoziranje

Najvjerojatniji simptom predoziranja je izrazito sniženje krvnog pritiska, ponekad u kombinaciji s mučninom, povraćanjem, grčevima, vrtoglavicom, pospanošću, zbunjenošću i oligurijom, koji može preći u anuriju (kao rezultat hipovolemije). Mogu se javiti i poremećaji elektrolita (hiponatremija, hipokalemija).

Hitne mjere se svode na uklanjanje lijeka iz tijela: ispiranje stomaka i / ili propisivanje aktivnog ugljena, nakon čega slijedi obnova vodno-elektrolitne ravnoteže.

Uz značajno smanjenje krvnog pritiska pacijenta treba premjestiti u položaj leđa s podignutim nogama. Ako je potrebno, ispravite hipovolemiju (na primjer, intravensku infuziju 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida). Perindoprilat, aktivni metabolit perindoprila, može se ukloniti iz tijela dijalizom.

Ne preporučuju se kombinacije

Litijevi preparati: uz istodobnu upotrebu litijumskih preparata i ACE inhibitora može doći do reverzibilnog povećanja koncentracije litijuma u krvnoj plazmi i pridruženih toksičnih efekata. Dodatna upotreba tiazidnih diuretika može dodatno povećati koncentraciju litija i povećati rizik od toksičnosti. Istodobna upotreba kombinacije perindoprila i indapamida sa litijumskim preparatima se ne preporučuje. Ako je potrebno, takva terapija treba stalno pratiti sadržaj litija u krvnoj plazmi (vidjeti dio „Posebna uputstva“).

Lijekovi, čija kombinacija zahtijeva posebnu pažnju

Baclofen: može povećati hipotenzivni učinak. Potrebno je pratiti krvni pritisak i rad bubrega; ako je potrebno, potrebno je prilagoditi dozu antihipertenzivnih lijekova.

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), uključujući visoke doze acetilsalicilne kiseline (više od 3 g / dan): NSAID mogu dovesti do smanjenja diuretičkih, natriuretičkih i antihipertenzivnih efekata. Uz značajan gubitak tekućine, može se razviti akutno zatajenje bubrega (zbog smanjenja brzine glomerularne filtracije). Prije početka liječenja lijekom potrebno je nadoknaditi gubitak tečnosti i redovno pratiti rad bubrega na početku liječenja.

Kombinacija lijekova koja zahtijeva pažnju

Triciklički antidepresivi, antipsihotici (antipsihotici): lijekovi ove klase pojačavaju antihipertenzivni učinak i povećavaju rizik od ortostatske hipotenzije (aditivni učinak).

Kortikosteroidi, tetrakozaktidi: smanjenje antihipertenzivnog efekta (zadržavanje tečnosti i natrijum jona zbog kortikosteroida).

Ostali antihipertenzivi: mogu pojačati antihipertenzivni efekat.

Posebna uputstva

Primjena lijeka Noliprel® A 2,5 mg + 0,625 mg, koja sadrži malu dozu indapamida i perindoprila arginina, ne prati značajno smanjenje učestalosti nuspojava, s izuzetkom hipokalemije, u usporedbi s perindoprilom i indapamidom u najnižim dozvoljenim dozama (vidjeti odjeljak " Nuspojava "). Na početku terapije s dva antihipertenzivna lijeka, koje pacijent nije ranije primio, ne može se isključiti povećani rizik od idiosinkrazije. Pažljivo praćenje pacijenta minimizira ovaj rizik.

Poremećena bubrežna funkcija

Terapija je kontraindicirana kod pacijenata s teškim zatajenjem bubrega (CC manji od 30 ml / min). U nekih bolesnika s arterijskom hipertenzijom bez prethodnog očitog oštećenja bubrega, terapija može pokazati laboratorijske znakove funkcionalnog zatajenja bubrega. U ovom slučaju liječenje treba prekinuti. Ubuduće možete nastaviti kombiniranu terapiju koristeći male doze lijekova ili ih koristiti u monoterapiji.

Takvim pacijentima je potrebno redovno nadzirati nivo kalija i kreatinina u serumu - 2 tjedna nakon početka terapije i svaka 2 mjeseca nakon toga. Zatajenje bubrega često se javlja kod pacijenata s teškom hroničnom srčanom insuficijencijom ili početno oslabljenom funkcijom bubrega, uključujući stenozu bubrežne arterije.

Arterijska hipotenzija i poremećena vodeno-elektrolitna ravnoteža

Hiponatremija je povezana s rizikom naglog razvoja arterijske hipotenzije (posebno u bolesnika s jednom stenozom bubrežne arterije i dvostranom stenozom bubrežne arterije). Stoga se prilikom dinamičkog praćenja pacijenata mora obratiti pažnja na moguće simptome dehidratacije i smanjenje nivoa elektrolita u krvnoj plazmi, na primjer, nakon proljeva ili povraćanja. Takvim pacijentima je potrebno redovno nadziranje elektrolita iz krvne plazme.

S ozbiljnom arterijskom hipotenzijom može biti potrebna intravenska primjena 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida.

Prolazna arterijska hipotenzija nije kontraindikacija za nastavak terapije. Nakon obnavljanja volumena cirkulirajuće krvi i krvnog pritiska, terapija se može nastaviti primjenom lijekova niskih doza ili se lijekovi mogu koristiti u režimu monoterapije.

Nivo kalijuma

Kombinovana upotreba perindoprila i indapamida ne sprečava razvoj hipokalemije, posebno kod pacijenata sa šećernom bolešću ili zatajenjem bubrega. Kao i u slučaju kombinirane primjene antihipertenzivnih lijekova i diuretika, potrebno je redovito nadzirati razinu kalija u krvnoj plazmi.

Uvjeti ljetovanja u ljekarni

Lijek se izdaje na recept.

Kao monoterapija liječnik obično savjetuje perindopril i indapamid odvojeno. Analozi lijeka uključuju Co-preness ili Prestarium Arginine Combi. Pored toga, proizvođač proizvodi Noliprel u drugim dozama.

Prosječna cijena tableta Noliprel A 2,5 mg + 0,625 mg u moskovskim ljekarnama iznosi 540-600 rubalja.

Interakcija

1. Kombinacije koje se ne preporučuju za upotrebu

Litijevi preparati: uz istodobnu upotrebu litijumskih preparata i ACE inhibitora može doći do reverzibilnog povećanja koncentracije litijuma u krvnoj plazmi i pridruženih toksičnih efekata. Dodatna upotreba tiazidnih diuretika može dodatno povećati koncentraciju litija i povećati rizik od toksičnosti. Istodobna upotreba kombinacije perindoprila i indapamida sa litijumskim preparatima se ne preporučuje. Ako je takva terapija potrebna, potrebno je stalno pratiti sadržaj litija u krvnoj plazmi (vidjeti „Posebna uputstva“).

2. Lijekovi, čija kombinacija zahtijeva posebnu pažnju i oprez

Baclofen: može povećati hipotenzivni učinak. Potrebno je pratiti krvni tlak i rad bubrega; po potrebi je potrebno prilagoditi dozu antihipertenzivnih lijekova.

NSAID, uključujući visoke doze acetilsalicilne kiseline (više od 3 g dnevno): NSAID mogu smanjiti diuretičke, natriuretičke i antihipertenzivne efekte. Uz značajan gubitak tekućine, može se razviti akutno zatajenje bubrega (zbog smanjenja brzine glomerularne filtracije). Prije početka liječenja lijekom potrebno je nadoknaditi gubitak tečnosti i redovno pratiti rad bubrega na početku liječenja.

3. Kombinacija lijekova koja zahtijeva pažnju

Triciklički antidepresivi, antipsihotici (antipsihotici): lijekovi ove klase pojačavaju antihipertenzivni učinak i povećavaju rizik od ortostatske hipotenzije (aditivni učinak).

Kortikosteroidi, tetrakozaktidi: smanjenje antihipertenzivnog efekta (zadržavanje tečnosti i natrijum jona zbog kortikosteroida).

Ostali antihipertenzivi: mogu pojačati antihipertenzivni efekat.

1. Kombinacije koje se ne preporučuju za upotrebu

Diuretici koji čuvaju kalijum (amilorid, spironolakton, triamteren) i kalijum preparati: ACE inhibitori smanjuju gubitak kalijuma bubrezima izazvan diuretikom. Diuretici koji čuvaju kalijum (na primjer, spironolakton, triamteren, amilorid), kalijski preparati i nadomjesci soli koji sadrže kalijum mogu dovesti do značajnog povećanja koncentracije kalija u krvnom serumu sve do smrti. Ako je potrebna istodobna primjena ACE inhibitora i gore navedenih lijekova (u slučaju potvrđene hipokalemije), potrebno je oprez i redovito praćenje kalija u krvnoj plazmi i parametara EKG-a.

2. Kombinacija lijekova za koje je potrebna posebna pažnja

Hipoglikemijska sredstva za oralnu primenu (derivati ​​sulfoniluree) i inzulin: opisani su sledeći efekti kaptoprila i enalaprila. ACE inhibitori mogu pojačati hipoglikemijski učinak inzulina i derivata sulfonilureje kod pacijenata sa šećernom bolešću. Razvoj hipoglikemije je vrlo rijedak (zbog povećanja glukozne tolerancije i smanjenja potrebe za inzulinom).

3. Kombinacija lijekova koja zahtijeva pažnju

Alopurinol, citostatički i imunosupresivni lijekovi, kortikosteroidi (za sistemsku upotrebu) i prokainamid: istodobna primjena s ACE inhibitorima može biti povezana s povećanim rizikom od leukopenije.

Sredstva za opću anesteziju: istodobna primjena ACE inhibitora i sredstava za opću anesteziju može dovesti do povećanja antihipertenzivnog učinka.

Diuretici (tiazidi i petlja): primjena diuretika u visokim dozama može dovesti do hipovolemije, a dodavanje perindoprila u terapiju može dovesti do arterijske hipotenzije.

Pripravci zlata: kada se koriste ACE inhibitori, uklj. perindoprila, kod pacijenata koji su primali iv preparat zlata (natrijum aurotiomalat) opisan je kompleks simptoma, uključujući: hiperemiju kože lica, mučninu, povraćanje, arterijsku hipotenziju.

1. Kombinacija lijekova za koje je potrebna posebna pažnja

Lijekovi koji mogu izazvati aritmiju pirouettea: zbog rizika od hipokalemije, treba biti oprezan dok primjenjujete indapamid s lijekovima koji mogu izazvati aritmiju pirouette, na primjer, antiaritmičkim lijekovima (kinidin, hidrokvinidin, disopiramid, amiodaron, dofetilid, ibutilid , bretilija tozilat, sotalol), neki antipsihotici (hlorpromazin, cijamazin, levomepromazin, tioridazin, trifluoperazin), benzamidi (amisulprid, sulpirid, sultoprid, tiaprid), butirofenoni (droperidol, halop ridol), drugi antipsihotici (pimozid), drugi lijekovi, poput bepridila, cisaprida, difemanil metil sulfata, eritromicina (iv), halofantrina, misolastina, moksifloksacina, pentamidina, sparfloksacina, vinkamina (iv), aadstin, aemdadon, aemdemon, aemdemon . Treba izbjegavati istodobnu upotrebu s gore navedenim lijekovima, rizik od hipokalemije i, ako je potrebno, njegovu korekciju, kontrolirati QT interval.

Lijekovi koji mogu izazvati hipokalemiju: amfotericin B (iv), kortikosteroidi i mineralokortikosteroidi (za sistemsku primjenu), tetrakozaktidi, laksativi koji potiču crijevnu pokretljivost: povećani rizik od hipokalemije (aditivni učinak). Potrebno je kontrolirati sadržaj kalija u krvnoj plazmi, ako je potrebno, njegovu korekciju. Posebnu pažnju treba posvetiti pacijentima koji istovremeno primaju srčane glikozide. Treba koristiti laksative koji ne stimulišu crijevnu pokretljivost.

Srčani glikozidi: hipokalemija pojačava toksični učinak srčanih glikozida. Uz istodobnu upotrebu indapamida i srčanih glikozida, treba pratiti sadržaj kalija u krvnoj plazmi i indekse EKG-a i, ako je potrebno, prilagoditi terapiju.

2. Kombinacija lijekova koja zahtijeva pažnju

Metformin: funkcionalno zatajenje bubrega koji se može javiti dok uzimate diuretike, posebno diuretike petlje, dok primjena metformina povećava rizik od laktacidoze. Metformin se ne smije koristiti ako koncentracija kreatinina u krvnoj plazmi prelazi 15 mg / l (135 µmol / l) kod muškaraca i 12 mg / l (110 µmol / l) kod žena.

Kontrastna sredstva koja sadrže jod: dehidracija tijela tokom uzimanja diuretskih lijekova povećava rizik od akutnog zatajenja bubrega, posebno kada se koriste velike doze kontrastnih sredstava koje sadrže jod. Prije upotrebe kontrastnih sredstava koje sadrže jod, pacijenti moraju nadoknaditi gubitak tečnosti.

Kalcijumove soli: uz istovremeno davanje može se razviti hiperkalcemija usled smanjenog izlučivanja kalcijumovih jona putem bubrega.

Ciklosporin: povećanje koncentracije kreatinina u krvnoj plazmi moguće je bez promjene koncentracije ciklosporina u krvnoj plazmi, čak i s normalnim sadržajem vode i jona natrija.

Kako uzeti, način primjene i doziranje

Unutra, po mogućnosti ujutro, pre jela.

1 tableta lijeka Noliprel ® A 1 put dnevno.

Ako je moguće, lijek započinje odabirom doza jednokomponentnih lijekova. U slučaju kliničke potrebe, možete razmotriti mogućnost propisivanja kombinirane terapije Noliprelom ® A odmah nakon monoterapije.

Pacijenti s arterijskom hipertenzijom i dijabetes melitusom tipa 2 radi smanjenja rizika od mikrovaskularnih komplikacija (od bubrega) i makrovaskularnih komplikacija od kardiovaskularnih bolesti

1 tableta Noliprel ® A 1 put dnevno. Nakon 3 mjeseca terapije, uz dobru toleranciju, moguće je povećati dozu na 2 tablete Noliprel ® A 1 puta dnevno (ili na 1 tabletu Noliprel® A forte 1 put dnevno).

Stariji pacijenti

Liječenje lijekom treba propisati nakon praćenja rada bubrega i krvnog pritiska.

Lijek je kontraindiciran kod pacijenata s ozbiljnim zatajenjem bubrega (kreatinin Cl manji od 30 ml / min).

Za bolesnike s umjerenom bubrežnom insuficijencijom (Cl kreatinin 30-60 ml / min), preporučuje se započinjanje terapije potrebnim dozama lijekova (u obliku monoterapije), koji su dio Noliprel ® A.

Za bolesnike sa Cl kreatininom koji je veći ili veći od 60 ml / min, prilagođavanje doze nije potrebno. Tokom terapije potrebno je redovno praćenje nivoa kreatinina u plazmi i kalija.

Lijek je kontraindiciran kod pacijenata s ozbiljnim oštećenjem jetre.

Kod umjerenog zatajenja jetre, prilagođavanje doze nije potrebno.

Djeca i tinejdžeri

Noliprel ® A se ne smije propisati djeci i adolescentima mlađim od 18 godina zbog nedostatka podataka o učinkovitosti i sigurnosti lijeka kod pacijenata ove starosne grupe.

Posebna uputstva

Upotreba lijeka Noliprel ® A 2,5 mg + 0,625 mg, koja sadrži malu dozu indapamida i perindoprila arginina, ne prati značajno smanjenje učestalosti nuspojava, s izuzetkom hipokalijemije, u usporedbi s perindoprilom i indapamidom u najnižim dozvoljenim dozama (vidjeti „Neželjeni radnje "). Na početku terapije s dva antihipertenzivna lijeka, koje pacijent nije ranije primio, ne može se isključiti povećani rizik od razvoja idiosinkrazije. Pažljivo praćenje pacijenta minimizira ovaj rizik.

Poremećena bubrežna funkcija

Terapija je kontraindicirana kod pacijenata s teškim zatajenjem bubrega (kreatinin Cl manji od 30 ml / min). U nekih bolesnika s arterijskom hipertenzijom bez prethodnog očitog oštećenja bubrega, terapija može pokazati laboratorijske znakove funkcionalnog zatajenja bubrega. U ovom slučaju liječenje treba prekinuti. Ubuduće možete nastaviti kombiniranu terapiju koristeći male doze lijekova ili ih koristiti u monoterapiji.

Takvim pacijentima je potrebno redovno nadzirati nivo kalija i kreatinina u serumu - 2 tjedna nakon početka terapije i svaka 2 mjeseca nakon toga. Zatajenje bubrega često se javlja kod pacijenata s ozbiljnom hroničnom srčanom insuficijencijom ili početnim oštećenjem bubrežne funkcije, uključujući sa stenozom bubrežne arterije.

Arterijska hipotenzija i poremećena vodeno-elektrolitna ravnoteža

Hiponatremija je povezana s rizikom naglog razvoja arterijske hipotenzije (posebno u bolesnika s jednom stenozom bubrežne arterije i dvostranom stenozom bubrežne arterije). Stoga se prilikom dinamičkog praćenja pacijenata mora obratiti pažnja na moguće simptome dehidratacije i smanjenje nivoa elektrolita u krvnoj plazmi, na primjer, nakon proljeva ili povraćanja. Takvim pacijentima je potrebno redovno nadziranje elektrolita iz krvne plazme.

S teškom arterijskom hipotenzijom, može biti potrebna iv primjena 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida.

Prolazna arterijska hipotenzija nije kontraindikacija za nastavak terapije. Nakon obnavljanja BCC-a i krvnog pritiska, možete nastaviti terapiju primjenom malih doza lijekova ili ih koristiti u režimu monoterapije.

Kombinovana upotreba perindoprila i indapamida ne sprečava razvoj hipokalemije, posebno kod pacijenata sa šećernom bolešću ili zatajenjem bubrega. Kao i u slučaju kombinirane primjene antihipertenzivnog lijeka i diuretika, potrebno je redovito nadzirati razinu kalija u krvnoj plazmi.

Treba imati na umu da sastav pomoćnih sastojaka lijeka uključuje laktozu monohidrat. Noliprel ® A se ne smije prepisivati ​​bolesnicima sa nasljednom intolerancijom galaktoze, nedostatkom laktaze i malapsorpcijom glukoze i galaktoze.

Istodobna primjena kombinacije perindoprila i indapamida s litijevim pripravcima nije preporučljiva (vidjeti „Kontraindikacije“, „Interakcija“).

Rizik od razvoja neutropenije tijekom uzimanja ACE inhibitora ovisi o dozi i ovisi o uzimanim lijekovima i prisutnosti popratnih bolesti. Neutropenija se rijetko javlja kod pacijenata bez pratećih bolesti, ali rizik se povećava kod pacijenata s oštećenom funkcijom bubrega, posebno protiv sistemskih bolesti vezivnog tkiva (uključujući sistemski eritematozni lupus, sklerodermu). Nakon povlačenja ACE inhibitora, znakovi neutropenije nestaju sami.

Da bi se izbjegao razvoj ovakvih reakcija

Šta liječi Noliprel A tablete 2,5 + 0,625 mg 30 kom.? Najbolje od Noliprel A tablete 2,5 + 0,625 mg 30 kom.. Izbor Noliprel A tablete 2,5 + 0,625 mg 30 kom.. Uslovi skladištenja Noliprel A tablete 2,5 + 0,625 mg 30 kom.. Normalna cijena za Noliprel A tablete 2,5 + 0,625 mg 30 kom.. Prekomjerna upotreba Noliprel A tablete 2,5 + 0,625 mg 30 kom.. Samo uzmi Noliprel A tablete 2,5 + 0,625 mg 30 kom.. Noliprel A tablete 2,5 + 0,625 mg 30 kom. kupiti na mreži.

pacijenti, krv, perindopril, Noliprel® A, lijek, plazma, primjena, terapija, lijekovi, razvoj, indapamid, kalij, može, bubreg, treba, neuspjeh, sredstvo, ruka, neuspjeh, nakon, terapija, indikacije, perindopril, trudnoća, Indapamid, natrijum, diuretici, često - rizik, za pacijente, litijum, dejstvo, kroz, koncentracija, retko -

Pogledajte video: Candy FCXP615X Built In Electric Single Oven (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar