Korisna svojstva i značajke primjene chaga kod dijabetesa

Dugi niz godina neuspješno se bore sa DIJABETOM?

Voditeljica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako izliječiti dijabetes uzimajući ga svakodnevno.

Piće dobiveno tokom života Kombuke ima ugodnu kiselost i pomalo podseća na kvas. U njemu uživaju i odrasli i djeca. A vjeruje se da je to dobro za zdravlje. Da li je moguće piti Kombuču sa dijabetesom tipa 2? Ovo pitanje brine mnoge dijabetičare, obožavatelje i protivnike zoogleja.

Koje grehe nisu krivili Kombuču tokom različitih godina? Bilo je vremena, zoogley se smatrao krivim za razvoj raka. Ali ova hipoteza je opovrgnuta i nije potvrđena. Naprotiv, tokom istraživanja otkrivena su njegova blagotvorna svojstva. A najvažnije svojstvo Kombucha je sposobnost stvaranja antioksidanata.

Kombuča, ili čajna meduza, je živi organizam koji se sastoji od kvasca i mikroorganizama pogodnih za ljude koji tvore kolonije. Ima zanimljivu osobinu - živi samo u čajnoj infuziji. Iako su istraživači primijetili da ne troši niti reciklira komponente čajnog lišća. Međutim, u običnoj vodi se ne živi.

Koje su tvari i komponente sadržane u čajnom kvasu

Čaj od kvasca nema masti. Za 100 grama pića računa se 0,3 g proteina i 4 g ugljikohidrata, koji se sastoje od fruktoze, saharoze. To daje jednu nepotpunu jedinicu hleba. Sadržaj kalorija je minimalan. U jednoj čaši pića samo 14 kcal

Kvasac koji živi u zooglidu pretvara šećer u alkohol i ugljični dioksid. Stoga je piće blago gazirano. Mikroorganizmi prerađuju alkohol u sirćetnu kiselinu. U infuziji Kombuče u velikim količinama nastaju kojic i aldonske kiseline. Aldonska kiselina je uključena u metabolizam, pozitivno deluje na aktivnost mišićnog tkiva.

Manje količine sadrže mliječnu, octenu, ugljičnu, jabučnu kiselinu.Ove kiseline piću daju ugodan kiseli okus, podsjeća na kvass. Piće sadrži saharozu, fruktozu i kofein. Ali nakon obrade, oni ostaju zanemarivi. A što je vrlo važno za pacijenta sa šećernom bolešću, infuzija mikomiceta sadrži enzime koji razgrađuju bjelančevine, masti i skrob. Popis kiselina koje proizvodi zoogley sadrži i antioksidans - askorbinsku kiselinu.

Komponente čaja Zooglea ne recikliraju. Fermentira samo šećer. Stoga hemijski sastav čajnog kvasca sadrži sastojke čaja - a to su kofein, tanini, tanini.

Tokom proteklog veka, različiti naučnici u različitim godinama vršili su istraživanja na samoj gljivi i rešenju koje ona proizvodi. Zaključci su vrlo različiti. Ali iz ukupne mase zaključaka, jedan zaključak sugerira sam sebe. Kombucha piće je uglavnom zdravo.

Prednosti dijabetesa

Kao što je već spomenuto, šećer u hranljivom mediju zooglya razgrađuje se, stoga je njegov sadržaj u piću minimiziran. Da li je kombuča dobra za dijabetičare? O tome ljekari na svim nivoima još nisu postigli konsenzus.

Dijabetičarima se preporučuje piti otopinu staru 5-6 dana. Ako je vrlo koncentriran i kiseo, tada ga treba razrijediti s pitkom ili mineralnom vodom (bez plinova). Tokom kliničkih ispitivanja primijećeno je da otopina kombucha ubrzava zarastanje rana na rukama i nogama, što je takođe neophodno za dijabetičare, pošto je jedna od posljedica bolesti loše zarastanje rana i posjekotina.

Kombucha pospješuje preradu hrane i pozitivno djeluje na metabolizam.

Istina, ovo podiže apetit. Stoga se čajni kvas treba piti između obroka, a ne neposredno prije ili nakon obroka. Uzgred, čaj se takođe ne preporučuje piti odmah nakon jela.

U 50-ima, istraživanja otkrila su da je kao rezultat upotrebe kombuke od pacijenata s aterosklerozom primijećeno smanjenje količine kolesterola i smanjenje krvnog pritiska. Kao što znate, hipertenzija prati gotovo svakog dijabetičara, stoga upravo ovo svojstvo medusomicete ukazuje na prednosti Kombucha u dijabetesu i potrebu uključivanja pića u prehranu dijabetičara.

Kako pripremiti infuziju morskog kvasa

Morski kvass je drugo ime za infuziju dobijenu iz medusomicete. Pretpostavimo da su vaši prijatelji odvojili za vas nekoliko tanjira dragocjene gljive. Ili ste ga kupili na tržištu. Briga o gljivoj je lagana.

Bolje je čuvati zooglym u teglici od 3 litre. Naginje se popuniti cijelu površinu otopine sobom, a gužva će se u dvolitarskoj posudi.

Čaj kuhajte onako kako ga uvijek napravite. Filtrirajte tako da listovi čaja ne uđu u teglu s gljivama. Ulijte čaj u teglu, ali ne punu, već uz ramena kako se gljiva ne bi podigla na suženi nivo posuđa. Dodajte 2-3 kašike granuliranog šećera. Kako se čaj hladi, šećer se rastvara.

Da, i ne pokušavajte zamijeniti šećer bilo kojim ksilitolom ili nekom drugom nadomjestkom šećera. Zooglee se neće svideti. Med takođe nije potreban. Vjeruje se da se gljiva osjeća ugodnije u zelenom čaju. U njemu se bolje i izgleda ljepše, bez tamnih mrlja. Otopina čaja treba ohladiti na sobnu temperaturu. Isperite gljiku tekućom vodom i stavite u ohlađenu otopinu. Pokrijte ga čistom gazom i vežite vrat posuđe tako da zrak uđe u teglu, ali prašina ne prodire. Gotovu napitku ćete sipati i preko gaza.

Zdravi članovi porodice mogu piti za 2-3 dana. Za dijabetičara je povoljnije piti piće koje je infuzirano 5-6 dana. Previše koncentriranu otopinu treba razrijediti vodom.

Kako se brinuti za Kombuču

Gljive ne morate stavljati u frižider. Odredite mu mjesto negdje na ormaru, na polici ili na stolu. Izravna sunčeva svjetlost neće mu stvoriti utjehu, ali ni on nije naviknut živjeti u mraku. Gotov kvas možete ocijediti i staviti u frižider, ali ne zadugo. U međuvremenu gljiva se puni svježim čajem.

Kad primijetite da se gljiva povećala i počne da se ljušti, odvojite nekoliko slojeva i prebacite je u drugu staklenku.

Staklenka se mora pripremiti unaprijed. Za novu gljivu pripremite slabu otopinu čaja s malo šećera. Samo bi otopina neko vrijeme trebala stajati tako da se šećer potpuno otopi. I tek tada premjestite odmrznutu bebu.

Moguća šteta

Neki endokrinolozi tretiraju upotrebu čajne kvasine s oprezom. I mogu govoriti protiv njegove upotrebe iz razloga što mu se dodaje šećer. Ali ima i određene kontraindikacije.

  • Alergija Kombucha sadrži komponente koje mogu postati alergen za nekoga.
  • Gastritis s povećanom kiselošću, čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.
  • Prisutnost gljivičnih bolesti služi i kao kontraindikacija za njegovu upotrebu.

Da li je vrijedno ili ne konzumirati Kombucha za dijabetes? Na internetu ćete pronaći najkontroverznije odgovore na ovo pitanje. Netko stavlja zooglijum na listu kontraindikacija, drugi govori s oprezom, drugi, naprotiv, ne mogu ih pohvaliti. Neka vaše tijelo odgovori na to pitanje. Ako uživate u ispijanju njegovog pića, pogledajte kako tijelo reagira na njega. Postoje li bolovi u stomaku? Koje su indikacije glukometra i tonometra? Osjećate li se veselije ili, naprotiv, pojavljuje se letargija?

Ako se osjećate bolje, tada ga pijte svom zdravlju. Kombucha ne sadrži i ne proizvodi nikakve patogene tvari za ljude.

Gljive i dijabetes

Većina jestivih gljiva sadrži ogromnu količinu vitamina i minerala:

  • celuloza
  • masti
  • proteini
  • vitamini grupa A, B i D,
  • askorbinska kiselina
  • natrijuma
  • kalcijuma i kalijuma
  • magnezijum

Gljive imaju nizak GI (glikemijski indeks), što je vrlo važno za dijabetes. Proizvod se koristi za sprečavanje mnogih bolesti, naročito:

  1. Kako bi se spriječio razvoj nedostatka željeza.
  2. Za jačanje muške potencije
  3. Za sprečavanje raka dojke.
  4. Da biste se riješili kroničnog umora.
  5. Da bi povećala otpornost organizma na dijabetes tipa 2.

Korisne osobine gljiva nastaju zbog sadržaja lecitina u njima, koji sprečava da se "loši" holesterol taloži na zidovima krvnih žila. A na temelju gljive Shiitake razvijeni su specifični lijekovi koji smanjuju šećer u krvi.

Mala količina gljiva (100 g) može se jesti 1 put tjedno.

Takva zapremina ne može naškoditi tijelu. Prilikom odabira gljiva u svrhu liječenja i prevencije treba dati prednost sljedećim vrstama:

  • Agaric iz meda - antibakterijski učinak.
  • Šampinjoni - jačaju imuni sistem.
  • Shiitake - smanjuje koncentraciju glukoze u krvi.
  • Čaga (breza gljiva) - snižava šećer u krvi.
  • Šafrano mleko - suprotstavlja rast patogena.

Gljiva breze

Čaga gljiva - posebno je relevantna u borbi protiv dijabetesa tipa 2. Infuzija gljive chaga već 3 sata nakon gutanja smanjuje koncentraciju šećera u krvi za 20-30%. Da biste pripremili infuziju, trebate uzeti:

  • sjeckana čaga - 1 dio,
  • hladna voda - 5 dijelova.

Gljiva se prelije vodom i stavi na šporet da se zagrijava do 50. Čaga se treba infuzirati 48 sati. Nakon toga, rastvor se filtrira i gustina se utisne u njega. Infuzija se pije 3 puta dnevno, 1 čaša 30 minuta prije jela. Ako je tečnost jako gusta, može se razrijediti prokuhanom vodom.

Trajanje dekokcije je 1 mjesec, nakon čega slijedi kraća pauza i ponavljanje tečaja. Čaga i druge šumske gljive prilično učinkovito snižavaju razinu glukoze kod dijabetesa tipa 2. Ali postoje i druge sorte gljiva koje nisu manje korisne.

Kineska gljiva (čaj)

U stvari, to je kompleks octenih bakterija i kvasca. Kombucha se koristi za pravljenje pića slatko-kiselog ukusa. On je nešto nsjeća se kvasa i dobro gasi žeđ. Kombucha piće normalizuje metaboličke procese u tijelu i pomaže u poboljšanju prerade ugljikohidrata.

Obratite pažnju! Ako svakodnevno koristite ovaj čaj, možete normalizirati metaboličke procese i smanjiti koncentraciju glukoze u plazmi.

Kombucha napitak se preporučuje piti 200 ml svakih 3-4 sata tokom dana.

Kefir gljiva (mlijeko)

Piće kefira ili mliječne gljive može se nositi s početnom fazom (do godine dana) dijabetesa tipa 2. Mliječna gljiva je zajednica bakterija i mikroorganizama koji se koriste u pripremi kefira.

Važno! Mlijeko fermentirano ovom metodom značajno snižava šećer u krvi.

Supstance u ovom napitku pomažu obnavljati aktivnost gušterače na staničnoj razini, djelomično vraćaju sposobnost proizvodnje inzulina ćelijama.

Piće pripremljeno fermentacijom mlijeka s mlijekom gljiva za dijabetes tipa 2 treba piti najmanje 25 dana. Nakon toga sledi 3-nedeljna pauza i ponavljanje kursa. U toku jednog dana trebalo bi da popijete litru kefira, koji treba biti svjež i kuvan kod kuće.

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

U ljekarnama se prodaje posebna kiselka, preporučljivo je koristiti domaće mlijeko. Ljekoviti kefir priprema se prema uputstvu priloženom kvascu. Dobiveni proizvod podijeljen je u 7 doza, od kojih će svaka biti nešto više od 2/3 šalice.

Ako osjećate glad, prvo morate piti kefir, a nakon 15-20 minuta možete uzeti glavnu hranu. Nakon jela, preporučuje se piti biljni dodatak dijabetičarima. morate znati u ovom slučaju koje biljke snižavaju šećer u krvi.

Iz prethodnog se može zaključiti da su gljive za dijabetes tipa 2 veoma korisne, no ipak prije njihove upotrebe potrebno je konzultirati svog liječnika.

Čaga: korisna svojstva i upotreba za dijabetes tipa 2, kako uzimati tinkturu iz gljiva?

Dijabetes melitus odnosi se na bolesti endokrinog sustava, koje se javljaju zbog nemogućnosti apsorpcije glukoze iz hrane.

Ova se bolest može razviti u bilo kojoj dobi i zahtijeva stalno praćenje prehrane i korištenje lijekova za snižavanje šećera u krvi.

Da bi se poboljšalo dobrobit pacijenata i pojačao učinak liječenja u kombinaciji s lijekovima, koriste se i narodni lijekovi. Jedna od ljekovitih biljaka je gljiva chaga.

Sastav i ljekovita svojstva gljive chaga

Posebno zanimanje za biljnu medicinu ispoljava za liječenje početnog stadija - predijabetes, s blagim tijekom bolesti, uglavnom s dijabetesom tipa 2. Za ove kategorije bolesnika, biljna medicina protiv dijabetesa može već neko vrijeme biti jedina metoda koja smanjuje šećer u krvi. A ako je pitanje može li se dijabetes izliječiti biljem, odgovor može biti samo negativan, tada se oni mogu koristiti za povećanje općeg tonusa i radne sposobnosti.

Ljekovito djelovanje mnogih biljaka prepoznato je u naučnoj medicini. Ove biljke uključuju chaga. Chaga je okrugla i velika gljiva koja u parazitima parazitira na brezi, jelši, javoru. Težina mu može biti do 4 kg. Naraste do 20 godina, uništavajući drvo na kojem raste.

Gljiva se već dugo koristi za pripremu čaja kako bi se vratio ton. Sastav gljivice uključuje jedinstvene komponente: polifenol karboksilni kompleks i pterine, to su supstance koje čagi daju ekstrakt svojstva da uništavaju stanice raka.

Gljiva sadrži i biološki aktivne spojeve koji su karakteristični za većinu biostimulansa: polisaharide, organske kiseline (uključujući inotonsku, vaniličnu), lipide, sterole, bioflavonoide i elemente u tragovima (cink, bakar, gvožđe, mangan).

Ljekovita svojstva chaga očituju se u takvim djelovanjima na tijelo:

  • Pojačana imuna odbrana.
  • Normalizacija krvnog pritiska.
  • Stimulacija nervnog sistema.
  • Smanjeni šećer u krvi.
  • Analgetski efekat.
  • Protivupalno svojstvo, kako za spoljašnju tako i za unutrašnju upotrebu.
  • Poboljšanje memorije.

Posebno treba napomenuti učinak chage na tumore. Brezova čaga, kao i gljivica iz gljiva, zaustavljaju rast tumora, povećavaju njegovu osjetljivost na hemoterapijske lijekove i usporavaju proces metastaziranja. Istovremeno se pacijentima povećava tonus, performanse, blagostanje, mučnina i bol.

Blagotvorno dejstvo chage na probavne organe koristi se za lečenje peptičke čirne bolesti, reguliranje pokretljivosti želuca i creva, obnavljanje mikroflore u slučaju disbioze, nakon lečenja antibioticima. Čaga ublažava grčeve i pomaže u vraćanju probave.

Gotovi dozni oblici iz breze gljive - tinktura Befungin i Chaga koriste se za simptomatsko liječenje oboljelih od raka kojima su zračenje i hemoterapija kontraindicirani. Takvi biogeni stimulansi normaliziraju metaboličke procese i rad probavnog sustava, imaju antioksidativna i reparativna svojstva.

Kada se koristi chaga u obliku infuzije kod pacijenata sa karcinomom, dolazi do poboljšanja općeg blagostanja i bolova, poboljšava se apetit i raspoloženje.

Čaga takođe tretira fibromiom i adenom prostate.

Upotreba chaga kod dijabetesa

Čaga protiv dijabetesa koristi se za snižavanje glukoze u krvi.Utvrđeno je da tri sata nakon uzimanja infuzije može doći do smanjenja šećera u krvi za 25%. Pored toga, akcija chaga kod dijabetesa ima za cilj:

  1. Smanjena žeđ i suha usta.
  2. Povećana aktivnost i smanjeni umor.
  3. Pojačano izlučivanje toksičnih produkata metabolizma.
  4. Snižavanje krvnog pritiska.

Da biste koristili chaga za dijabetes tipa 2, priprema se infuzija iz jednog dijela gljivice i dvadeset dijelova vode. Za pripremu takvog napitka koristi se samo unutrašnjost gljive, jer preparati sa šećerom ne smanjuju šećer iz kore. Chaga treba pažljivo nasjeckati, preliti ga toplom vodom i zagrijati na laganoj vatri. Ne možete kuhati takvu infuziju.

Nakon toga, staklenka sa infuzijom stavi se u tamno mesto na dva dana. Pijte procijeđeno u kašiku pića tri puta dnevno. Infuzija se čuva ne više od tri dana u frižideru. Nakon uzimanja chaga možete jesti pola sata kasnije. Kurs liječenja nije manji od mjesec dana.

Potpuni tijek liječenja chaga i dijabetesa poboljšava metabolizam ugljikohidrata, što se očituje u smanjenju doze lijekova za snižavanje šećera, smanjenju glukoze u krvi. Pokazani su i pokazatelji metabolizma masti i krvnog pritiska.

Kada se liječite čaga dijabetesom, morate slijediti posebnu dijetu. Njeni osnovni principi:

  1. Potpuno odbacivanje slane i masne hrane.
  2. Ne jesti dimljenu i prženu hranu.
  3. Šećer se mora u potpunosti isključiti iz prehrane.
  4. Ograničite jela od mesa, jer se ne kombiniraju sa chaga-om.
  5. Na meniju moraju biti povrće, žitarice, voće i riba.

Pripravci čage kontraindicirani su kod djece i žena tijekom trudnoće jer čaga može inhibirati diobu stanica što može zaustaviti rast. Chaga ne možete koristiti s dizenterijom i jakom proljevom, jer djeluje laksativno. Čaga nije kompatibilna s antibioticima i otopinama glukoze. Video u ovom članku govori o tome kako uzimati čangriza protiv dijabetesa.

Ljekovita svojstva chaga

Atraktivnost chaga u medicini je zbog mnogih ljekovitih svojstava. One se javljaju zbog sadržaja korisnih tvari u gljivicama:

  • isparljiv,
  • flavonoidi
  • pterini
  • melanin
  • steroli
  • lipidi
  • kalcijuma
  • cink
  • bakar
  • aluminijum
  • kalijuma
  • silicijum
  • barijum
  • magnezijum
  • mineralne soli
  • organske kiseline.

Ovaj sastav omogućava upotrebu chaga u liječenju i prevenciji mnogih bolesti. Najvažnija svojstva gljive su:

  • ubrzanje metabolizma materijala,
  • normalizacija krvnog pritiska,
  • povećanje imunih svojstava tijela,
  • stimulacija hematopoeze,
  • diuretski efekat
  • poboljšanje gastrointestinalnog trakta,
  • inhibicija rasta ćelija raka,
  • regulacija kardiovaskularnog i respiratornog sistema,
  • antimikrobno djelovanje
  • anti-upalni efekat.

Korištenjem chaga možete izliječiti čir na želucu. Takva gljiva pomaže muškarcima u borbi protiv benignih tumora prostate.

Učinkovitost chaga kod dijabetesa

Ljekovita svojstva chaga čine ga izuzetno učinkovitim u borbi protiv dijabetesa. Najveći učinak donosi takav tretman za dijabetes tipa 2.

Posebna vrijednost chaga kod dijabetes melitusa pruža njegova sposobnost smanjenja glukoze u krvi. Razina šećera nakon jela sa gljivom može pasti na 20-30%.

Dijabetičari često pate od žeđi i suvih usta. Čaga može značajno smanjiti manifestacije ovih neugodnih pratilaca bolesti.

Učinkovitost ove gljivice kod dijabetesa osigurana je drugim svojstvima chaga. Tretman čaga dovodi do poboljšanog blagostanja, povećane izdržljivosti i performansi.

Liječenje čaga i bilo koje druge metode tradicionalne ili tradicionalne medicine mora biti popraćeno dijetom. Kod šećerne bolesti ovo je stanje izuzetno važno, jer nepravilna prehrana pogoršava tijek bolesti i značajno povećava rizik od različitih komplikacija.

Kako uzeti?

U liječenju dijabetesa potrebno je koristiti brezu čage. Kada samostalno pripremate sirovine, važno je da se to radi po pravilima. Za sušenje gljive izribajte na komade do 4-6 cm i osušite u sobi sa dobrom ventilacijom. Drveni dio chaga trebao bi činiti četvrtinu zapremine sirovina, ostatke obrastenog drveta - 5%, vlage - 12%. Pripremljene sirovine mogu se čuvati najviše 2 godine u staklenoj ambalaži. Možete koristiti gljivu i svježu.

Čaga protiv dijabetesa može se koristiti na različite načine. Svaka će osoba pronaći najbolju opciju za sebe među sljedećim receptima:

  • Čaga piće. Koristite samo unutrašnjost gljive. Sirovine koje se koriste u suhom i praškastom obliku. Sipa se vodom u omjeru 1: 5 i zagrijava na 50 ° C. Rezultirajući juha treba ubrizgati dva dana. Nakon što se sastav filtrira. Potrebno je popiti čašu napitka pola sata prije jela mjesec dana. Spremite gotovu infuziju na hladnom mestu do 3 dana.
  • Možete napraviti isti napitak od svježih sirovina. Svježu gljivu sitno nasjeckajte i potopite u ohlađenoj prokuhanoj vodi 7 sati. Zatim iscijedite sirovine, izgnječite mešalicom, zagrijte na 45 ° i sipajte pet dijelova vode.
  • Dekocija Chaga. Potrebno je samljeti gljivu i sipati vodu po stopi od 2 šalice po žlici sirovina. Sastav se mora čuvati u vodenoj kupelji jedan sat. Zatim procijedite, iscijedivši sirovine, i vodom dovedete do prvobitnog volumena. Takva dekokcija je posebno efikasna kod hipertenzivnih pacijenata.
  • Ako dijabetes prate kardiovaskularne patologije, tada je na snazi ​​sljedeća ljekovita kolekcija. Čašu prelijte kipućom vodom u količini čaše tečnosti na kašiku sirovina, držite u vodenoj kupelji 20 minuta. Procijedite odmah i dodajte mješavinu metvice i valerijane - količina dodatka treba biti 2 puta manja od uzete količine gljive. Dobiveni sastav se infuzira u termosu 5-7 sati, a zatim filtrira.

Možete koristiti gotovu tinkturu na čagi - „Befungin“ u lečenju dijabetesa. Na recepciji vam je potrebno 3 žličice. droga razblažena u 150 ml vode. Piti tinkturu pola sata prije jela po 1 kašiku. l tri puta dnevno. Tečaj lečenja je 3 meseca. Ponovite terapiju nakon 1-1,5 sedmica.

Neophodno je da se pridržavaju preporučene doze i trajanja kursa liječenja. Čak i ljekovita sirovina može biti štetna ako se primijeni pogrešno.

Kontraindikacije

Čaga ima puno ljekovitih svojstava, ali nije svaka osoba pogodna za liječenje. Kontraindikacije za upotrebu ove gljivice su sljedeće:

  • individualna netolerancija,
  • djeca mlađa od 12 godina,
  • starost nakon 60 godina,
  • trudnoća u bilo koje vrijeme
  • hronični kolitis
  • proliv
  • crevna infekcija
  • oslabljena funkcija jajnika.

Prije jela chaga, trebali biste se posavjetovati sa ljekarom. Takav lijek se ne smije kombinirati s određenim lijekovima. Zabranjena je kombinacija penicilinskih antibiotika i otopine glukoze.

Nije potrebno u potpunosti zamijeniti propisani tretman s receptima tradicionalne medicine. Alternativne metode treba kombinirati s konzervativnom terapijom.

Čaga je efikasna kod dijabetesa i brojnih drugih bolesti. Potrebno je koristiti visokokvalitetne sirovine, promatrati značajke njegove pripreme i prijema. Prije upotrebe chaga od breze, potrebno je posavjetovati se s liječnikom kako biste isključili kontraindikacije i nekompatibilnost s lijekovima.

Pogledajte video: ARONIJA - Koja su to ljekovita svojstva aronije? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar