Algoritam za pravilno mjerenje šećera u krvi nakon jela - nakon kojeg vremena mogu uzeti analizu?

Da bi pratili svoje zdravlje, svi koji imaju dijabetes moraju izmjeriti glukozu u krvi jednom tjedno do nekoliko dnevno.

Broj mjerenja ovisi o vrsti bolesti. Pacijent će možda morati saznati pokazatelje od 2 do 8 puta dnevno, pri čemu se prva dva određuju ujutro i prije spavanja, a ostatak nakon jela.

Međutim, važno je ne samo izvršiti mjerenja, već i pravilno izvršiti. Na primjer, svaki dijabetičar trebao bi znati koliko dugo se može mjeriti šećer u krvi.

Izlučuje li se glukoza iz hrane iz tijela i koliko dugo?

Poznato je da se ugljikohidrati koji ulaze u ljudsko tijelo tokom konzumacije različite hrane mogu podijeliti na brze i spore.

Zbog činjenice da prvi aktivno prodiru u krvotok, dolazi do naglog skoka razine šećera u krvi. Jetra je aktivno uključena u metabolizam ugljikohidrata.

Reguliše i vrši sintezu, kao i potrošnju glikogena. Većina glukoze koja uđe u tijelo s hranom se pohranjuje kao polisaharid dok hitno nisu potrebni.

Zna se da su kod nedovoljne prehrane i tokom gladovanja zalihe glikogena iscrpljene, ali jetra može aminokiseline proteina koji dolaze s hranom, kao i vlastiti proteini u tijelu, pretvoriti u šećer.

Dakle, jetra ima prilično važnu ulogu i regulira razinu glukoze u ljudskoj krvi. Kao rezultat toga, dio primljene glukoze tijelo deponuje „u rezervi“, a ostatak se izlučuje nakon 1-3 sata.

Koliko često vam je potrebno za mjerenje glikemije?

Za pacijente koji pate od dijabetesa tipa I, svaka od provjera glukoze u krvi je vrlo važna.

Uz ovu bolest, pacijent treba obratiti posebnu pažnju na takve analize i provoditi ih redovno, čak i noću.

Obično pacijenti s dijabetesom tipa 1 dnevno mjere nivo glukoze od oko 6 do 8 puta. Važno je zapamtiti da za bilo koje zarazne bolesti dijabetičar treba biti posebno pažljiv u svom zdravstvenom stanju i, ako je moguće, promijeniti prehranu i fizičku aktivnost.

Za osobe koje pate od dijabetesa tipa II, također je potrebno stalno mjeriti glukozu u krvi pomoću glukometra. Ovo se takođe preporučuje onima koji uzimaju insulinsku terapiju. Za dobivanje najpouzdanijeg svjedočenja potrebno je izvršiti mjerenja nakon jela i prije spavanja.

Ako je osoba koja boluje od dijabetesa melitusa tipa II odbila injekcije i prešla na tablete za snižavanje šećera, a u terapiju je također uključila i terapijsku prehranu i tjelesni odgoj, onda se u tom slučaju može mjeriti ne svaki dan, već samo nekoliko puta tjedno. Ovo se odnosi i na fazu nadoknade dijabetesa.

Koja je svrha testova glukoze u krvi:

  • odrediti efikasnost lijekova koji se koriste za snižavanje krvnog pritiska,
  • kako biste saznali da li prehrana, kao i sportske aktivnosti, daju potreban učinak,
  • odrediti stepen kompenzacije dijabetesa,
  • saznajte koji faktori mogu utjecati na povećanje razine glukoze u krvi da ih dalje spriječe,
  • studija je nužna kako bi na prve znake hipoglikemije ili hiperglikemije poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se normalizirala koncentracija šećera u krvi.

Koliko sati nakon jela mogu darovati krv za šećer?

Samo-prikupljanje testova glukoze u krvi neće biti učinkovito ako se ovaj postupak izvodi pogrešno.

Da biste dobili najpouzdaniji rezultat, morate znati kada je najbolje izvršiti mjerenja. Na primjer, nakon konzumiranja hrane, obično se povećava šećer u krvi, pa ga treba mjeriti tek nakon 2, a najbolje 3 sata.

Moguće je provesti postupak i ranije, ali vrijedi uzeti u obzir da će povećane stope biti zbog hrane koju jedu. Da bi se vodili jesu li ti pokazatelji normalni, uspostavljen je uspostavljen okvir koji će biti naveden u donjoj tablici.

Normalni pokazatelji šećera u krvi su:

Normalne performanseVisoke stope
Jutro na prazan stomak3,9 do 5,5 mmol / LOd 6,1 mmol / l i više
2 sata nakon obroka3,9 do 8,1 mmol / LOd 11,1 mmol / l i više
Između obrokaOd 3,9 do 6,9 mmol / LOd 11,1 mmol / l i više

Ako planirate uzeti krvni test kako biste utvrdili sadržaj šećera u laboratoriji na prazan stomak, tada hranu možete jesti najkasnije 8 sati prije prikupljanja. U drugim slučajevima, dovoljno je da ne jedete 60-120 minuta. U tom periodu možete piti pročišćenu vodu.

Šta osim hrane utiče na pokazatelje analize?

Sljedeći faktori i uvjeti utječu na razinu šećera u krvi:

  • konzumiranje alkohola
  • menopauza i menstruacija
  • prekomjeran rad zbog nedostatka odmora,
  • nedostatak bilo kakve fizičke aktivnosti,
  • prisutnost zaraznih bolesti,
  • osetljivost na vremenske prilike
  • uzbudljivo stanje
  • nedostatak tečnosti u organizmu,
  • stresne situacije
  • neusklađenost s propisanom hranom.

Pijenje male količine tekućine dnevno negativno utječe na cjelokupno zdravlje, pa to može dovesti i do promjene šećera.

Osim toga, stres i emocionalni stres utječu na glukozu. Upotreba bilo kojeg alkoholnog pića također je štetna, stoga su strogo zabranjeni dijabetičarima.

Mjerenje šećera u krvi pomoću mjerača glukoze u toku dana

Svaka osoba koja boluje od dijabetesa trebala bi imati glukometar. Ovaj je uređaj sastavni dio života takvih pacijenata.

Omogućuje otkrivanje šećera u krvi u bilo koje doba dana bez posjete bolnici.

Ovakav razvoj događaja omogućava svakodnevno praćenje vrijednosti, što liječniku pomaže da prilagodi dozu lijekova i inzulina za smanjenje šećera, a pacijent na taj način može kontrolirati svoje zdravlje.

U upotrebi je ovaj uređaj vrlo jednostavan i ne zahtijeva posebne vještine. Postupak mjerenja glukoze obično traje nekoliko minuta.

Algoritam za određivanje pokazatelja je sljedeći:

  • oprati i osušiti ruke,
  • umetnite testnu traku u uređaj,
  • stavite novu lancetu u uređaj za lančanje,
  • probušite prst, lagano pritisnite jastučić ako je potrebno,
  • stavite kap krvi na jednokratnu test traku,
  • pričekajte da se rezultat pojavi na ekranu.

Broj takvih postupaka dnevno može varirati ovisno o karakteristikama tijeka bolesti, tačan broj propisuje polaznik liječnika. Dijabetičarima se savjetuje da vode dnevnik u koji unose sve pokazatelje mjerene na dan.

Postupak se obično izvodi ujutro odmah nakon buđenja na prazan stomak. Zatim bi trebali izvršiti mjerenja dva sata nakon svakog glavnog obroka. Ako je potrebno, moguće je i to noću i prije spavanja.

Zašto je važno mjeriti šećer u krvi nakon jela? Odgovor u videu:

Nakon jela raste razina šećera u krvi, to je poznata činjenica za svakog dijabetičara. Ona se stabilizira tek nakon nekoliko sati, a tada bi trebalo izvršiti mjerenje pokazatelja.

Osim hrane, na pokazatelje mogu utjecati i mnogi drugi faktori na koje treba uzeti u obzir pri određivanju glukoze. Pacijenti sa dijabetesom obično obavljaju jedan do osam merenja dnevno.

DINULIN® - inovacija u liječenju dijabetesa kod ljudi

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više ... ul

Norma šećera u različitim vremenima

Stopu šećera možete zamisliti za različita doba dana, kao i stanje organizma prije i nakon jela:

  • Ujutro prije obroka norma šećera iznosi 3,5-5,5 mmol po litri.
  • Na ručak i uvečer prije jela - 3,8-6,1 mmol po litri.
  • 60 minuta nakon obroka - manje od 8,9 mmol po litri.
  • Dva sata nakon obroka - manje od 6,7 mmol po litri.

Ako je pacijent primijetio prilično često promjenu norme šećera (ovo se odnosi na promjene veće od 0,6 mmol / L), mjerenja nivoa treba provoditi najmanje 5 puta dnevno.

Preporuke šećera u krvi

Da bi održali razinu šećera na normalnom nivou i stalno držali pod kontrolom, bit će potrebno uzeti testove na šećer za mjesec dana. Štaviše, neophodno je vršiti mjerenja ne samo nakon, već i prije jela.

Potrebno je kontrolirati nivo šećera i nekoliko dana ili sedmicu prije odlaska ljekaru. I sva očitanja glukometra trebati provjeriti najmanje jednom sedmično. Možemo reći da ne možete uštedjeti na glukometru, to je pogrešan pristup, koji će samo dovesti do toga da će propustiti trenutak povećanja ili pada šećera.

Važno je ovdje napomenuti da se skokovi u očitanju šećera u pacijentovom tijelu nakon što je uzimao hranu smatraju normalnim, glavna stvar je da budu unutar razumnih granica. Ali ako se otkrije skok šećera u krvi prije jela, onda je to direktan razlog odlaska liječniku.

Tijelo ne može samostalno regulirati nivo šećera i smanjiti ga na normalnu vrijednost, pa će biti potrebno uzimati inzulin, kao i posebne tablete.

Činjenica da se dijabetes razvija u tijelu govori o sadržaju glukoze u plazmi koji raste iznad 11 mmol / l, a ovdje morate znati kako sniziti šećer u krvi, ili ga održavati na normalnoj razini.

Šta učiniti za održavanje šećera

Da bi norma šećera u krvi bila u redu nakon obroka i općenito općenito, potrebno je samo pridržavati se određene prehrane:

  • Prvo, prehrana treba imati hranu s niskim glikemijskim indeksom. Takvi se proizvodi mnogo duže apsorbuju.
  • Kruh od punog zrna trebao bi biti prisutan u prehrani umjesto redovnog hljeba. Kruh od cijelog zrna ima visoki udio vlakana, a ovaj spoj se sporije i duže probavlja u želucu, što ne dopušta da se razina šećera poveća nakon jela.
  • Voće i povrće trebaju biti prisutni u prehrani. Sadrže ne samo vlakna i vitamine, već i mnoge minerale i antioksidante.
  • Kod dijabetesa je vrlo važno ne prejesti, stoga u prehrani treba biti prisutan protein.
  • Količina zasićenih masti također će se morati smanjiti. Problem je što oni dovode do brze pretilosti proteina, što također negativno utječe na razinu šećera odmah nakon jela.
  • Posluživanja u prehrani trebaju biti mala, zlouporaba hrane se ne preporučuje, kao što smo gore napisali, ne bi trebalo doći do prejedanja, čak i ako se radi o zdravoj hrani. Ovdje je važno pojasniti da male porcije treba kombinirati s fizičkom aktivnošću.
  • U prehrani bi trebala biti prisutna kisela hrana, koja može biti protuteža slatkišima i ne dopušta oštar skok šećera odmah nakon jela.
  • Koja je norma šećera u krvi
  • Glukoza u krvi, normalno
  • Kako sniziti šećer u krvi
  • Narodni lijekovi za pročišćavanje krvi

Šta određuje nivo šećera?

Postoji jedinstveni uređaj - glukometar, osmišljen za mjerenje glukoze u krvi. Malih dimenzija, jednostavan i lagan za upotrebu, uređaj vam omogućava praćenje kolebanja stope šećera. Zahtijeva zalihe:

  • Ispitne trake, pogodne samo za određeni model brojila.
  • Elektronske baterije.
  • Lanseolatne igle (lanceta je uređaj koji izgleda kao marker za probijanje i oduzimanje krvi).

Modeli glukometra koji se prodaju u ljekarničkoj mreži razlikuju se po prisutnosti različitih funkcija. Uređaj prikazuje:

  • broj sekundi koji su protekli između trenutaka kada se analizirani pad krvi stavi na test traku, a rezultat se prikaže na tabli,
  • treperi ikona na ekranu koja pokazuje da je nivo glukoze u normalu,
  • veličina memorije u posljednjim mjerenjima.

Kako izmjeriti nivo šećera i šta može dovesti do pogrešaka u mjerenju?

Šećer možete izmjeriti u bilo kojem trenutku, ali kako biste dobili ispravne vrijednosti koje stvarno odražavaju mogući problem u tijelu, morate znati kada su te vrijednosti relevantne.

Prvo, ujutro na prazan stomak pri normalnoj tjelesnoj temperaturi. Povećanje tjelesne temperature, čak i za nekoliko stupnjeva, uzrokovano infekcijom ili pogoršanjem hroničnih tegoba, iskrivljuje svjedočanstvo - šećer u krvi može biti previsok.

Drugo, dva sata nakon uzimanja ugljikohidratne hrane. Ugljikohidrati dramatično povećavaju razinu glukoze, posebno brzo ili lako probavljivo i odmah nakon njihovog unosa. Tu spadaju:

  • šećer, dušo
  • pekarski proizvodi od vrhunskog brašna,
  • kaša od riže ili kaše,
  • slatko voće (banana, grožđe).

U određeno vrijeme, na njihovu obradu troši se inzulin, hormon proteinske prirode koji u zdravoj osobi proizvodi gušterača.

Normalni šećer u krvi kod odraslih

Endokrinolozi širom svijeta bilježe metamorfozu koja se javlja s razinom šećera u krvi. Glavni razlog njegovog rasta je promjena u okolišnoj situaciji. Prije deset godina, stručnjaci su koristili podatke ispod modernih.

Normalna razina šećera u krvi kod odraslih (na prazan želudac) je raspon vrijednosti od 3,6 do 5,8 mmol / L, nakon jela - do 7,8 mmol / L.

Genetska predispozicija smatra se glavnim urođenim faktorom koji određuje endokrinološke poremećaje u tijelu. Ali postoji niz drugih - stečenih koji prate život osobe i mogu dovesti do skokova glukoze:

  • stalne stresne situacije
  • redovni poremećaji prehrane
  • pretežak
  • trudnoća

Međutim, ljudi se obično žale na:

  • potreba za obilnim pićem,
  • povećan ili, obrnuto, nedostatak apetita,
  • suha usta
  • svrbež, kožne lezije u obliku rana i pustula.

Analiza ovih simptoma daje liječnicima razlog da temeljitije pregledaju razinu šećera u bolnici kako bi se brzo utvrdili uzroci metaboličkih poremećaja.

Zašto je potrebno kontrolirati pokazatelje glukoze u krvi?

U moći odrasle osobe, samostalno nadgledajte šećer u krvi kod kuće. Konstantna očitanja glukoze na glavno:

  • 6.1 smatraju se marginalnim,
  • 7.0 - zastrašujuće
  • preko 11,0 - prijeteći.

Mjere preduzete u nekim slučajevima mogu upozoriti na strašnu dijagnozu, u drugim - da se izbjegne koma i smrt. Podmukla bolest zvana dijabetes melitus ima dva načina razvoja i, prema tome, dva tipa:

Dijabetes tipa 1. Nagli porast tjelesne anti-tolerancije na ugljikohidratne komponente hrane kao rezultat smrti ćelija gušterače. Javlja se, u pravilu, kod mladih mlađih od 40 godina.

Šećerna bolest tipa 2. Djelomični i postepeni gubitak osjetljivosti na glukozu utječe na starije ljude.

U svakom slučaju, važno je ne propustiti trenutak pojave i razvoja bolesti.

Koji su simptomi i posljedice niskog i visokog šećera?

Simptomi skoka šećera u jednom ili drugom pravcu čisto su individualni. Najnepredvidivije posljedice razvijaju se pri niskim stopama, manjim od 3,2 mmol / l:

  • osoba govori, um munjav postaje nesan,
  • javlja se drhtanje ruku, pojava hladnog znoja, smanjenje krvnog pritiska.

Razlozi ovog stanja su:

  • nedostatak hrane dugo vremena,
  • nesrazmjerna snaga i vježba.

Pružanje hitne pomoći u takvim slučajevima uključuje:

  • jesti brze ugljikohidrate, moguće čak i u tekućem obliku (šećerni sirup, Coca-Cola, slatka lepinja). Nakon čega osoba treba normalno jesti.
  • intravenozno davanje glukoze ako pacijent nije u mogućnosti uzimati hranu.

Izuzetno je važno da simptome ne zbunite i koristite glukometar. Odgovarajuće mjere poduzete na vrijeme spasu žrtvu od skoka ili pada šećera.

Među popratnim znakovima velike stope maskira se sistematski umor, letargija i razdražljivost. Visoka glukoza u krvi ima nešto produženog efekta. Dugo nepažnja simptoma i nedostatak korekcije krvnih slika dovodi kasnije do:

  • ozbiljne bolesti kardiovaskularnog sistema,
  • gubitak vida
  • osetljivost na nogama
  • oslabljena normalna funkcija bubrega.

Kako sniziti visoku razinu šećera?

Među mjerama za prevenciju i liječenje hiperglikemije endokrinolozi toplo preporučuju:

  • borba protiv fizičke neaktivnosti i gojaznosti,
  • obavljati dozirane i razumne fizičke aktivnosti,
  • savladati tehnike opuštanja u uzbudljivim situacijama,
  • uravnotežiti prehranu sa proteinima, mastima i ugljikohidratima,
  • jesti redovno

Ljudsko tijelo je univerzalni sistem koji nesmetano radi na normalnim nivoima. U osnovi, ljudi sami dobrovoljno stvaraju uvjete pod kojima zdravlje dolazi u kritično stanje. Odrasla osoba trebala bi inteligentno i aktivno percipirati hitni poziv endokrinologa da nadzire nivo šećera u krvi.

Izlučuje li se glukoza iz hrane iz tijela i koliko dugo?


Poznato je da se ugljikohidrati koji ulaze u ljudsko tijelo tokom konzumacije različite hrane mogu podijeliti na brze i spore.

Zbog činjenice da prvi aktivno prodiru u krvotok, dolazi do naglog skoka razine šećera u krvi. Jetra je aktivno uključena u metabolizam ugljikohidrata.

Reguliše i vrši sintezu, kao i potrošnju glikogena. Većina glukoze koja uđe u tijelo s hranom se pohranjuje kao polisaharid dok hitno nisu potrebni.

Zna se da su kod nedovoljne prehrane i tokom gladovanja zalihe glikogena iscrpljene, ali jetra može aminokiseline proteina koji dolaze s hranom, kao i vlastiti proteini u tijelu, pretvoriti u šećer.

Dakle, jetra ima prilično važnu ulogu i regulira razinu glukoze u ljudskoj krvi. Kao rezultat toga, dio primljene glukoze tijelo deponuje „u rezervi“, a ostatak se izlučuje nakon 1-3 sata.

Koliko često vam je potrebno za mjerenje glikemije?


Za pacijente koji pate od dijabetesa tipa I, svaka od provjera glukoze u krvi je vrlo važna.

Uz ovu bolest, pacijent treba obratiti posebnu pažnju na takve analize i provoditi ih redovno, čak i noću.

Obično pacijenti s dijabetesom tipa 1 dnevno mjere nivo glukoze od oko 6 do 8 puta. Važno je zapamtiti da za bilo koje zarazne bolesti dijabetičar treba biti posebno pažljiv u svom zdravstvenom stanju i, ako je moguće, promijeniti prehranu i fizičku aktivnost.

Za osobe koje pate od dijabetesa tipa II, također je potrebno stalno mjeriti glukozu u krvi pomoću glukometra. Ovo se takođe preporučuje onima koji uzimaju insulinsku terapiju. Za dobivanje najpouzdanijeg svjedočenja potrebno je izvršiti mjerenja nakon jela i prije spavanja.

Ako je osoba koja boluje od dijabetesa melitusa tipa II odbila injekcije i prešla na tablete za snižavanje šećera, a u terapiju je također uključila i terapijsku prehranu i tjelesni odgoj, onda se u tom slučaju može mjeriti ne svaki dan, već samo nekoliko puta tjedno. Ovo se odnosi i na fazu nadoknade dijabetesa.

Koja je svrha testova glukoze u krvi:

  • odrediti efikasnost lijekova koji se koriste za snižavanje krvnog pritiska,
  • kako biste saznali da li prehrana, kao i sportske aktivnosti, daju potreban učinak,
  • odrediti stepen kompenzacije dijabetesa,
  • saznajte koji faktori mogu utjecati na povećanje razine glukoze u krvi da ih dalje spriječe,
  • studija je nužna kako bi na prve znake hipoglikemije ili hiperglikemije poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se normalizirala koncentracija šećera u krvi.

Koliko sati nakon jela mogu darovati krv za šećer?


Samo-prikupljanje testova glukoze u krvi neće biti učinkovito ako se ovaj postupak izvodi pogrešno.

Da biste dobili najpouzdaniji rezultat, morate znati kada je najbolje izvršiti mjerenja. Na primjer, nakon konzumiranja hrane, obično se povećava šećer u krvi, pa ga treba mjeriti tek nakon 2, a najbolje 3 sata.

Moguće je provesti postupak i ranije, ali vrijedi uzeti u obzir da će povećane stope biti zbog hrane koju jedu. Da bi se vodili jesu li ti pokazatelji normalni, uspostavljen je uspostavljen okvir koji će biti naveden u donjoj tablici.

Normalni pokazatelji šećera u krvi su:

Normalne performanseVisoke stope
Jutro na prazan stomak3,9 do 5,5 mmol / LOd 6,1 mmol / l i više
2 sata nakon obroka3,9 do 8,1 mmol / LOd 11,1 mmol / l i više
Između obrokaOd 3,9 do 6,9 mmol / LOd 11,1 mmol / l i više

Ako planirate uzeti krvni test kako biste utvrdili sadržaj šećera u laboratoriji na prazan stomak, tada hranu možete jesti najkasnije 8 sati prije prikupljanja. U drugim slučajevima, dovoljno je da ne jedete 60-120 minuta. U tom periodu možete piti pročišćenu vodu.

Šta osim hrane utiče na pokazatelje analize?

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...

Sljedeći faktori i uvjeti utječu na razinu šećera u krvi:

  • konzumiranje alkohola
  • menopauza i menstruacija
  • prekomjeran rad zbog nedostatka odmora,
  • nedostatak bilo kakve fizičke aktivnosti,
  • prisutnost zaraznih bolesti,
  • osetljivost na vremenske prilike
  • uzbudljivo stanje
  • nedostatak tečnosti u organizmu,
  • stresne situacije
  • neusklađenost s propisanom hranom.

Pijenje male količine tekućine dnevno negativno utječe na cjelokupno zdravlje, pa to može dovesti i do promjene šećera.

Osim toga, stres i emocionalni stres utječu na glukozu. Upotreba bilo kojeg alkoholnog pića također je štetna, stoga su strogo zabranjeni dijabetičarima.

Mjerenje šećera u krvi pomoću mjerača glukoze u toku dana


Svaka osoba koja boluje od dijabetesa trebala bi imati glukometar. Ovaj je uređaj sastavni dio života takvih pacijenata.

Omogućuje otkrivanje šećera u krvi u bilo koje doba dana bez posjete bolnici.

Ovakav razvoj događaja omogućava svakodnevno praćenje vrijednosti, što liječniku pomaže da prilagodi dozu lijekova i inzulina za smanjenje šećera, a pacijent na taj način može kontrolirati svoje zdravlje.

U upotrebi je ovaj uređaj vrlo jednostavan i ne zahtijeva posebne vještine. Postupak mjerenja glukoze obično traje nekoliko minuta.

Algoritam za određivanje pokazatelja je sljedeći:

  • oprati i osušiti ruke,
  • umetnite testnu traku u uređaj,
  • stavite novu lancetu u uređaj za lančanje,
  • probušite prst, lagano pritisnite jastučić ako je potrebno,
  • stavite kap krvi na jednokratnu test traku,
  • pričekajte da se rezultat pojavi na ekranu.

Broj takvih postupaka dnevno može varirati ovisno o karakteristikama tijeka bolesti, tačan broj propisuje polaznik liječnika. Dijabetičarima se savjetuje da vode dnevnik u koji unose sve pokazatelje mjerene na dan.

Postupak se obično izvodi ujutro odmah nakon buđenja na prazan stomak. Zatim bi trebali izvršiti mjerenja dva sata nakon svakog glavnog obroka. Ako je potrebno, moguće je i to noću i prije spavanja.

Srodni videozapisi

Zašto je važno mjeriti šećer u krvi nakon jela? Odgovor u videu:

Nakon jela raste razina šećera u krvi, to je poznata činjenica za svakog dijabetičara. Ona se stabilizira tek nakon nekoliko sati, a tada bi trebalo izvršiti mjerenje pokazatelja.

Osim hrane, na pokazatelje mogu utjecati i mnogi drugi faktori na koje treba uzeti u obzir pri određivanju glukoze. Pacijenti sa dijabetesom obično obavljaju jedan do osam merenja dnevno.

Pogledajte video: NYSTV - Transhumanism and the Genetic Manipulation of Humanity w Timothy Alberino - Multi Language (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar