Razumni roditelji: na šta morate obratiti pažnju da ne propustite dijabetes kod djeteta od 4 do 12 godina, simptome i znakove

Pored oblika dijabetesa, na simptome ove bolesti u dobi od tri godine i mlađi uveliko utječu uzroci razvoja ove patologije u djece.

Postoji ogroman broj uzroka i faktora koji utječu na napredovanje bolesti.

Među cijelim nizom razloga, vježbači liječnici identificiraju nekoliko glavnih uzroka dijabetesa kod djeteta.

Takvi razlozi za razvoj bolesti uključuju:

  • prejedanje slatkiša,
  • sjedilački način života
  • višak kilograma
  • česte prehlade
  • nasljedni faktor.

Prejedujući slatkiši. Za dijete je tipično da konzumira veliki broj namirnica koje u svom sastavu imaju takozvane "lake" ugljene hidrate koji doprinose povećanoj proizvodnji inzulina u krvi. Kao rezultat toga, gušterača prestaje funkcionirati, a kod malog pacijenta raste razina šećera u krvi. Zabranjeni proizvodi uključuju: lepinje, čokoladu, slatkiše, itd.

Sjedilački način života rezultat je strasti za slatkišima i dovodi do pretilosti. Fizička aktivnost dovodi do činjenice da ćelije koje proizvode tijelo počinju intenzivno da se proizvode u djetetovom tijelu. Kao rezultat toga, dolazi do smanjenja nivoa glukoze u krvi, što ne dopušta da se pretvori u masti.

Prisutnost suvišne težine. Općenito, gojaznost i dijabetes su usko povezani jer masne ćelije mogu „zaslijepiti“ receptore odgovorne u ljudskom tijelu za prepoznavanje inzulina i glukoze. Dakle, u tijelu ima puno inzulina, a šećer prestaje biti prerađen.

Česte prehlade. Slične bolesti mogu kod djeteta izazvati manifestacije poput supresije imunološkog statusa. Kao rezultat toga, tijelo se počinje boriti sa vlastitim ćelijama koje proizvode inzulin.

Nasljedni faktor. Nažalost, za roditelje koji imaju dijabetes, ovu bolest mogu naslijediti njihova djeca. Istovremeno, nauka primjećuje da ne postoji 100% nasljeđivanje i postotna vjerojatnost takvog događaja je relativno mala.

Štaviše, bolest se može očitovati ne samo u djetinjstvu, već i u odrasloj dobi.

Donedavno je u šećernoj bolesti dijabetes shvaćen kao dijabetes melitus ovisan o insulinu (izuzetak su sekundarni oblici dijabetesa, na primjer, kada se liječi kortizonom, sa sindromom Shereshevsky-Turner, s trisomijom 21).

Genetska predispozicija, virusne infekcije, faktori okoliša i oslabljena regulacija imunoloških odgovora (autoimune reakcije) dovode do uništavanja beta stanica pankreasa koje proizvode inzulin. Dijabetes je najčešća hronična bolest u djetinjstvu i adolescenciji.

U posljednje vrijeme povećana je učestalost dijabetesa tipa II među adolescentima.

Dijabetička koma

Razvoj dijabetičke kome moguć je kako s manifestacijom bolesti, tako i s lošom metaboličkom kompenzacijom (previsok nivo glukoze za dan ili sedmicu).

Kod male djece se dijabetička koma može razviti za nekoliko sati.

Dijabetes melitus je hronična bolest koju je teško liječiti. Dodijelite dijabetes tipa 1 i 2.

Kod dijabetesa melitusa tipa 1 ili od inzulina ovisnog dolazi do oštećenja stanica koje proizvode inzulin. Zbog toga se smanjuje količina inzulina koji cirkuliše u krvi, a šećer koji uđe u naše tijelo s hranom ostaje u krvi i ne troši se.

Uz dijabetes melitus tipa 2 ili neinzulinski ovisan, u tijelu se stvara dovoljna količina inzulina, ali receptori smješteni u stanicama našeg tijela ne percipiraju inzulin i ne apsorbiraju šećer iz periferne krvi.

Mnogo je razloga za nastanak dijabetesa.

Vrlo često roditelji sa šećernom bolešću rađaju djecu s istom bolešću, a bolest se može očitovati odmah nakon rođenja i nakon mnogih godina (20-30, ili čak 50 godina).

Broj ćelija koje proizvode inzulin programiran je u našoj DNK, tako da ako oba roditelja imaju dijabetes, u 80% slučajeva dijete se rađa s istom patologijom. Povećanje šećera u krvi kod trudnice je takođe vrlo opasno.

U tom slučaju glukoza jako dobro prolazi kroz placentu u krvotok djeteta, a pošto potrebe za glukozom kod djeteta nisu velike, njen suvišak se taloži u potkožnom masnoće djeteta u obliku masti.

Takve se bebe obično rađaju s velikom tjelesnom težinom od 5 kg ili više.

2. prejedanje. Jelo velike količine lako probavljivih ugljikohidrata (šećer, čokolada, proizvodi od brašna) dovodi do velikog opterećenja na bebinim stanicama koje proizvode inzulin u gušterači. Te ćelije brzo iscrpljuju rezerve i prestaju raditi, što dovodi do smanjenja inzulina u krvi.

3. Prekomjerna težina. Kad šećer uđe u djetetovo tijelo, veće količine nego što je trenutno potrebno u potrošnji energije, njegov višak se ne izlučuje iz tijela, već se skladišti kao rezerva u obliku masti. Molekule masti čine receptore inzulina sa glukozom imuni na ovaj kompleks. Zbog toga se s dovoljnom količinom inzulina šećer u krvi ne smanjuje.

4. Neaktivni način života. Prvo, to vodi povećanju tjelesne težine. I drugo, fizička aktivnost pojačava rad ćelija koje proizvode inzulin, što dovodi do smanjenja šećera u krvi.

5. Česte prehlade.

Naš imunološki sistem bori se protiv infekcije stvarajući antitela koja uništavaju viruse i bakterije. Ako stalno stimulirate imuni sistem, interakcija između sistema aktiviranja imunološkog sistema i njegove supresije je poremećena.

Istovremeno, naše tijelo počinje neprestano stvarati antitijela koja, ako ne pronađu bakterije ili viruse koji bi ubili, počinju napadati vlastite stanice, posebno stanice koje proizvode inzulin, što dovodi do oštećenja gušterače i smanjenja količine inzulina.

Kako se dijabetes razvija u djece?

Djeca odmah ne dobivaju jače tijelo i visoku razinu imunološkog sustava, stoga su sklonija bolestima. Metabolički procesi su mnogo brži, unutrašnji organi nisu dovoljno veliki za potpuno funkcionisanje.

Gušterača, uz pomoć koje je regulirana razina šećera u krvi, premala je, doseže minimalnu veličinu potrebnu za rad od samo 14 godina - prije ove dobi djeca će najvjerovatnije dobiti dijabetes.

Postoje 2 glavne vrste bolesti:

  1. Tip inzulina.
  2. Tip koji nije nezavisan od insulina.

Djeca često steknu tip inzulina ovisnog tipa - zbog brze apsorpcije ugljikohidrata, hormonalnih poremećaja i niza drugih razloga, inzulin prestaje stvarati u potrebnoj količini.

Napomena: Postoji i urođena šećerna bolest zbog nasljednosti, povrede rođenja - izuzetno je rijetka.

Vrijedno je znati o faktorima rizika koji doprinose razvoju bolesti:

  • dijabetes kod majke, oba roditelja,
  • zaraznih procesa, čestih prehlada (rubeola, zaušnjaka, gripa),
  • bolesti gušterače
  • upotreba velikog broja antibiotskih lijekova,
  • nizak imunitet
  • nervna iscrpljenost, depresivna stanja,
  • težina rođenja veća od 4,5 kg
  • hormonalni neuspjeh (promjene kod adolescenata ili u slučaju bolesti),
  • prejedanje
  • gojaznost, bilo koji drugi metabolički poremećaji,
  • teška fizička aktivnost, sjedeći način života.

Da li je moguće otkriti dijabetes kod djece odmah nakon njegove pojave?

Najčešće, bolest napreduje odmah, što omogućava odmah poduzimanje odgovarajućih mjera, kreće se naglo, ne podnosi odsustvo liječenja.

Ponekad se dijabetes melitus ponaša mirno - polako se razvija, što pogoršava situaciju.

Što je prije moguće utvrditi prisutnost bolesti u nastajanju, znanje o određenim simptomima pomoći će vam.

Dijabetes melitus kod djece

Znakovi dijabetesa kod djece mlađe od 3 godine obično se manifestuju brzo i postaju jasni u roku od nekoliko dana i tjedana.

Dijabetes melitus smatra se odraslom, a ne dječjom bolešću i za to postoje dobri razlozi. Dakle, maloljetnici pogođeni ovom bolešću 10-15 puta manje od predstavnika starije generacije. Međutim, slučajevi stjecanja patologije zabilježeni su u bilo kojoj dobi, pa roditelji bolje znaju simptome dijabetesa kod djece.

Znakovi dijabetesa kod djeteta od 4 godine: simptomi i liječenje

Dijabetes melitus kod djeteta je ozbiljna hronična bolest koja se mora blagovremeno otkriti. Pravodobno liječenje pomoći će u zaštiti od razvoja akutnih i kroničnih komplikacija. Uz prisustvo nasljedne predispozicije, važno je poduzeti preventivne mjere kako bi se dijete zaštitilo od manifestacije ozbiljne bolesti.

Među svim hroničnim dječijim bolestima, dijabetes je na drugom mjestu. Takva bolest uzrokuje ozbiljnije probleme nego s povećanjem šećera u odrasloj osobi. Činjenica je da je u slučaju metaboličkih poremećaja vrlo teško dijete 4 godine i starije psihološki prilagoditi se među vršnjacima. Ako postoji 1 vrsta dijabetesa kod djeteta, cijela obitelj treba naučiti kako se prilagoditi određenom načinu života.

Terapija ima kratkoročni i dugoročni cilj. Bliski ciljevi su naučiti dijete da se pravilno prilagođava timu, a ne da osjeća manjkavost među zdravom djecom. Dugoročni cilj je maksimizirati prevenciju teških vaskularnih komplikacija.

Dijabetičke bolesti kod djece

Bolest poput dijabetesa razvija se kada je poremećen proces raspada glukoze. Očekivano trajanje života djece sa sličnom dijagnozom direktno ovisi o roditeljima, koji su prekršaj otkrili na vrijeme, otišli endokrinologu i započeli potreban tretman na vrijeme.

Ako slijedite sva pravila, dijete s dijabetesom moći će živjeti ne manje od običnih zdravih ljudi. Postoje dvije glavne vrste bolesti - prva i druga vrsta dijabetesa. Razlikuju se u različitim uzrocima nastanka, simptomima, razvoju i liječenju.

Uz nedostatak inzulina u krvi, djetetu se dijagnosticira prva vrsta bolesti. Stanice nisu u stanju da proizvedu hormon u potrebnoj količini ili ga ne luče u potpunosti. Kao rezultat toga, bebino tijelo se ne može nositi s preradom šećera, a nivo glukoze u krvi naglo raste. Sa ovom vrstom lečenja ubrizgava se insulin.

U slučaju drugog tipa dijabetesa stvara se normalna količina hormona, ali u nekim slučajevima postoji višak hormona.

Zbog toga dolazi do gubitka osjetljivosti na inzulin i djetetovo tijelo ne može prepoznati hormon.

Simptomi dijabetesa kod male djece

U pravilu se simptomi dijabetesa kod djece 4 godine pojave vrlo brzo, kroz doslovno nekoliko tjedana. Ako otkrijete sumnjive simptome, važno je odmah kontaktirati pedijatra i proći sve potrebne testove.

Svaki simptom može uzrokovati ozbiljno pogoršanje zdravlja, pa ni u kojem slučaju ne smijete zanemariti ovo stanje djeteta. Uz dijabetes, djeca često mogu piti, jer tečnost pomaže u uklanjanju viška šećera iz tijela. S tim u vezi, dijete često ide u toalet "na mali način". Ako beba noću često urinira u krevetu, to može biti alarmantan znak.

Sa dijabetesom, detetovo telo nije u stanju da obezbedi detetu potrebnu energiju od unosa glukoze. Kao rezultat toga, potkožna masna i mišićna masa su dodatni izvori energije. Iz tog razloga, težina se naglo smanjuje, dijete brzo gubi na težini.

  • Unatoč činjenici da djeca dijabetičari jedu puno, oni stalno osjećaju glad, jer je zasićenje vrlo teško. U nekim slučajevima se apetit može smanjiti, vrijedi obratiti posebnu pozornost, jer je takav simptom često povezan s životnom komplikacijom u obliku dijabetičke ketoacidoze.
  • Energija iz glukoze ne ulazi u organizam bolesne djece, pa ćelije počinju patiti i šalju odgovarajući signal u mozak. Kao rezultat toga, beba ima stalan osjećaj umora.
  • Simptomatski simptomi u obliku mirisa acetona u ustima, mučnina, ubrzano nepravilno disanje i pospanost mogu prijaviti dijabetičku ketoacidozu. Bol u trbuhu. U nedostatku hitnih mjera liječenja, dijete može pasti u komu, a moguća je i smrt.
  • Kod dijabetesa tipa 1 djevojčice mogu razviti mliječ koji obično nestaje kada započne terapija.

Zašto se razvija dječji dijabetes?

Izbor režima liječenja bolesti ovisi o uzroku patologije u djeteta. Glavni razlog je prejedanje, kad djeca jedu čokolade, peciva i drugu hranu sa puno "lakih" ugljikohidrata. S nekontroliranim jedenjem i prejedanjem slatkiša, tijelo se preopterećuje i počinje provocirati otpuštanje hormona inzulina u krvne žile.

Dalje, dolazi do brzog iscrpljivanja i zaustavljanja ćelija pankreasa, koje su odgovorne za sintezu inzulina. Kao rezultat toga, djeca doživljavaju smanjenje nivoa inzulina i razvoj dijabetesa.

Uz česte prehlade, dolazi do kršenja omjera antitijela koje tijelo proizvodi. Imuni sistem je inhibiran, a imunološki sistem se bori sa vlastitim ćelijama, koje su inzulin. Tako utječe gušterača, a razina hormona u krvi se smanjuje.

  1. Ako jedan od roditelja ili drugi rodbin ima dijabetes, postoji veliki rizik od razvoja bolesti kod djeteta. Djeca s nasljednom predispozicijom nisu nužno rođena s dijabetesom, bolest se često manifestuje u odrasloj dobi ili starosti. Zato je važno uključiti se u prevenciju i ne provocirati tijelo na pojavu patologije.
  2. Ako se dijete ne kreće mnogo i vodi neaktivni način života, može postati prekomjerno težinsko i čak pretilo. Uz aktivnu tjelesnu aktivnost povećana je proizvodnja ćelija koje proizvode inzulin, zbog čega se razina šećera u krvi smanjuje, a glukoza nema vremena da se pretvori u masti.
  3. U slučaju prejedanja slatkim i gojaznošću, glukoza se ne može pretvoriti u energiju, zbog čega se pretvara u masne stanice. Uprkos višku inzulina u tijelu, šećer u krvi se ne može preraditi.

Dijagnostičke mjere

Dijabetes melitus dijagnosticira se ako se pojave klinički simptomi - kod djeteta se otkriju ketonurija, polidipsija, poliurija, hiperglikemija, smanji se težina.

Ako su nakon ispitivanja krvi parametri posta 7 mmol / litra, ispitivanje se ponavlja. Kada drugi put primite ovaj pokazatelj, lekar može dijagnosticirati bolest. Takođe, bolest se otkriva ako su rezultati ispitivanja nakon jela 11 mmol / litra.

Da bi se otkrila dijabetes u djece, provodi se više vrsta studija.Razina glukoze određuje se na prazan stomak i nakon što je dijete popilo 300 g rastvora koji sadrži 75 g glukoze. Da bi se tačno utvrdila razina šećera u krvi, sva tri sata u trajanju od dva sata vrši se analiza krvi iz prsta.

Postoje određeni standardi prema kojima ljekar može utvrditi prisustvo bolesti.

  • U zdravog djeteta s normalnom tolerancijom na glukozu pokazatelji šećera na prazan želudac mogu doseći 5,6 mmol / litra. 0,5-1,5 sati nakon testa nivo glukoze nije veći od 11,1 mmol / litra. Dva sata nakon uzimanja otopine glukoze, pokazatelji padaju ispod 7,8 mmol / litra.
  • U slučaju oštećene glukozne tolerancije u djetetovom tijelu, razina šećera na prazan želudac iznosi 6,7 mmol / litra. Nakon 0,5-1,5 sati indikatori mogu biti jednaki 11,1 mmol / litra, a nakon dva sata 7,8-11,1 mmol / litra.

Razvoj dijabetičke kome

Uz napredni dijabetes, dijete može razviti ozbiljnu komplikaciju u obliku dijabetičke kome. Simptomi su u ovom slučaju praćeni oštrom slabošću, obilnim znojenjem, drhtanjem, stalnim osjećajem gladi.

Beba može udvostručiti u očima, jezik i usne gube se, razvija se takozvana "morska bolest". Dijete je istovremeno emocionalno nestabilno, može biti mirno ili prekomjerno uzbuđeno.

U nedostatku potrebnog liječenja i nepažljivog odnosa prema pacijentu, djeca mogu razviti simptome u obliku halucinacija, drhtanja, čudnog ponašanja, a nakon nekog vremena dijete može pasti u komu.

Kako bi se sprečio razvoj takvog stanja, dete bi uvek trebalo da ima čokoladni bombon, jede ga u slučaju naglog povećanja nivoa inzulina.

Ovako jednostavna mjera spriječit će pojavu hipoglikemije.

Liječenje dijabetesa

Najčešće se djeci dijagnosticira prva vrsta dijabetesa. Njegov tretman je upotreba injekcije otopine inzulina. Djetetu se dodjeljuje posebna terapijska dijeta. Važno je isključiti izgladnjivanje, ishrana treba biti cjelovita i zdrava.

Osim doručka, ručka i večere, dozvoljeno je napraviti laganu užinu sa biljnom hranom. Ograničite upotrebu hrane koja sadrži ugljene hidrate što je više moguće. Ako stalno slijedite dijetu, razina šećera postepeno se normalizira i rizik od razvoja ozbiljnih komplikacija smanjuje se zbog viška ili nedostatka hormona inzulina.

Obično se djetetu propisuje injekcija inzulina kratkog djelovanja - lijek Protofan i inzulin Actrapid. Otopina se daje supkutano s olovkom za šprice, čime se smanjuje rizik od predoziranja lijekom. Nakon treninga dete može sam davati injekciju, dok doziranje bira lekar.

  1. Da biste redovito pratili pokazatelje glukoze i kod kuće provodili krvni test za šećer, trebali biste kupiti poseban mjerni uređaj glukometra.
  2. U dnevnik dijabetičara svaki dan morate unijeti podatke, koju hranu dijete jede i koliko hrane je pojeo. Ti se podaci pružaju endokrinologu prilikom posjete klinici, na temelju dnevnika liječnik može odabrati optimalnu dozu inzulina.
  3. Kod druge vrste bolesti glavna terapija je korištenje terapijske prehrane. Važno je potpuno izbaciti slatkiše i namirnice visoke ugljikohidrate iz prehrane. Za brojanje ugljenih hidrata koristi se posebna „jedinica za hleb“. Ovaj se pokazatelj ponekad navodi na ambalaži stranih proizvoda, tako da dijabetičar može kontrolirati svoju prehranu.

U Rusiji nije uveden sličan sistem za označavanje broja „krušnih jedinica“, pa bi roditelji trebali naučiti samostalno izračunavati ovaj pokazatelj u svakom proizvodu. U tu svrhu morate znati koliko ugljikohidrata sadrži 100 g u hrani, brojka je podijeljena sa 12 i pomnožena s tjelesnom težinom djeteta.

Uz to, za bilo koju vrstu dijabetesa propisana je lagana tjelesna aktivnost. Vježbanje pomaže snižavanju razine šećera i povećanju osjetljivosti stanica na hormon inzulin. Da bi izbjegli porast glukoze, prije, za vrijeme i nakon nastave, dijete bi trebalo pojesti određenu dozu ugljikohidrata. Važno je izbjegavati prekomjerna opterećenja, jer ćete to samo naštetiti zdravlju djeteta.

Za smanjenje viška kilograma terapija se provodi upotrebom kroma, aristološke kiseline, Dubrovnika, Chitosan-a, Momordice, Pyruvate-a. Kod druge vrste bolesti korisno je jesti grašak, pivski kvasac, žalfiju, sjemenke bundeve, brokoli. Za suzbijanje gladi preporučuje se upotreba homeopatskog oralnog spreja ili posebnog flastera.

Simptomi dijabetesa kod djece raspravljaju se u videu u ovom članku.

Opis bolesti

Dijabetes melitus - vrstu kronične bolesti u vezi s kojom razina šećera u krvi raste iznad normalne.

Procenat bolesne djece s dijabetesom:

do 1 godine imaju dijabetes 1,2% deca
od 1 godina do 5 godina27,8% bolestan
od 6 do 9 godina33,1% dijabetesa
stariji od 10 godina - 37,5% djeca sa dijabetesom.

Uzroka ove bolesti je mnogo, ali mi ćemo istaknuti glavne:

  1. Nasljednost. Ako roditelji imaju dijabetes, tada vrlo često imaju dijete sa istom bolešću.
  2. Prejedanje proizvodi od brašna, šećer, čokolada.
  3. Život bez fizičkog napora, odnosno, neaktivni način života. Ovo je jedan od odlučujućih faktora u nastanku dijabetesa.
  4. Višak kilograma.

Razlozi koje smo gore naveli jedan su od glavnih i presudnih u nastanku dijabetesa.

Znakovi dijabetesa u djece stare 4 i više godina

Kako utvrditi da dijete ima dijabetes?

Glavni simptomi dijabetesa u djece starije od 5 godina ne razlikuju se od znakova bolesti u djece 7, 8 i više godina. Jednu od glavnih uloga u određivanju dijabetesa trebao bi igrati pedijatar. Ali roditelji mogu uočiti prve znakove nastanka dijabetesa:

  1. Žeđ. Dijete pije vodu vrlo često, čak i hladnih dana.
  2. Česta mokrenja.
  3. Brzo umor.
  4. Suva koža.
  5. Oštećenje vida.

Morate shvatiti da se znakovi dijabetesa u djece od 12 godina ne razlikuju od gore opisanih.

O simptomima bolesti kod djece mlađe od 3 godine možete pročitati ovdje.

Dijagnostika

Kada roditelji i dežurni ljekar otkriju simptome i znakove kod djeteta, prvo što specijalista koristi glukometar za utvrđivanje nivoa šećera u krvi.

Dalje, liječnik bi trebao usporediti rezultate sa tablicom normi šećera u krvi i sve će postati očigledno. Nakon ovih postupaka liječnici će odrediti vrstu dijabetesa i propisati liječenje.

Vrste dijabetesa

  1. Tip 1 - inzulinski zavisan. U ovom slučaju, lečenje dijabetesa je samo jedno - unošenje insulina izvana. Druge metode liječenja neće donijeti uspjeh.
  2. Tip 2 - ne zavisi od insulina. Sa ovom vrstom dijabetesa tijelo ne "poduzima" djelovanje inzulina.

Kako razlikovati vrste dijabetesa jedne od drugih?

Postoje tri glavne karakteristike.

  1. Sa 1. tipom je tjelesna težina, da tako kažem, bilo koja, a sa drugom vrstom bolesti opaža se pretilost.
  2. Sa prvom vrstom bolesti u krvi su pozitivna antitijela, a s drugom vrstom negativna antitijela.
  3. Ovo je krvni pritisak. U prvom tipu su povećane, a u drugom normalne.

Kako ide tretman?

Liječenje dijabetesa ovisi o njegovoj vrsti, a pošto ih imamo dvije, razmotrit ćemo svaku.

    Uz bolest prvog tipa dijabetes melitusa, zamjenska terapija koristi se u 98%.

Kod takvog dijabetesa gušterača proizvodi malo, ako ne i potpuno inzulin. Prema tome, trebali biste pokušati održati količinu inzulina u krvi.

Takođe, ne treba zanemariti ni popunjavanje dnevnika, gde će roditelj zapisati detetove obroke, njegove nestabilne situacije (stres, depresiju, promene raspoloženja, živčane poremećaje), jer se tada šećer u krvi menjao. Dakle, vi ćete pomoći ljekaru da odabere pravu dozu inzulina za vaše dijete.

Dete bi uvek trebalo da ima malo čokolade sa sobom (čokolada, nešto slatko), u slučaju da inzulin snižava šećer u krvi ispod dozvoljenog nivoa. Ako je bolest drugog tipa dijabetes melitus koja je prema statistikama mnogo rjeđa, ali nije isključena, djetetu propisana dijeta, to je najvažniji trenutak liječenja drugog tipa.

Doktor će djetetu individualno propisati dijetuali glavna i najvažnija točka su isključenja iz prehrane onih ugljikohidrata koji se lako probavljaju, odnosno čokolade, šećer itd.

Značajke prehrane

Lekar propisuje dijetu deci obolelim od dijabetesa s obzirom na dob deteta jer treba uzeti u obzir količinu proteina, esencijalnih masti, ugljenih hidrata i kalorija za određenu starost.

Od 4 do 6 godina djetetu je potrebno 70 g proteina, 48 g masti, kao i 205 g ugljika. Po danu treba da primi 1465 kalorija.

Od 7 do 10 godina dijete treba da primi 80 g proteina, 55 g masti, 235 g ugljika i dnevno 1700 kalorija.

Što je dopušteno koristiti dijabetes i koje namirnice treba izbjegavati?

  • Glavna hrana je meso, riba, perad. Izaberite nemasno meso od govedine ili janjetine, ali strogo je zabranjeno hraniti vaše dijete dimljenim mesom, patka-mesom, guskama. Iz prehrane izbacite sve vrste kobasica, uključujući dimljene kobasice. Oni su jedan od glavnih štetočina detetovog tela kod ove hronične bolesti.
  • Mliječni proizvodi. U svoju prehranu možete uključiti sir (samo nemasni), mliječne proizvode, sir s malo masnoće, kao i kiselo vrhnje, ali u određenoj količini. Obavezno isključiti proizvode poput sireva zbog značajne količine šećera koji su štetni za dijabetičare, masne mliječne proizvode i slani sir.
  • 1 jaje dnevnoa onda bez žumanca - Ovo je pravilo za osobe sa dijabetesom. U idealnom slučaju, jaja treba dodavati drugim jelima (salatama, kasetama i sl.).
  • Masti. Povrće, kao i maslac nisu zabranjeni, za razliku od margarina i životinjskih masti.
  • Supe sve je dozvoljeno, s izuzetkom supa sa žitaricama, kao i tjestenine, riže i, ako je potrebno, bujona su isključeni.
  • Proizvodi od brašna i žitarica. Kašu u pravilu treba pokušati jesti ne više od jednom dnevno, najbolje za doručak, jer količina ugljikohidrata u kaši prelazi dopuštenu normu za dijabetičare.
  • Dozvoljeni su heljda, kaša od ječma i raženi hljeb.
  • Povrće i voće trebalo bi biti 50% djetetove prehrane.
    Krastavci, kupus i salata Ljekari snažno preporučuju jesti puno češće od drugog povrća.
    Voće ne bi trebalo biti previše slatko, u ovom slučaju odrasla osoba mora prvo provjeriti okus ploda, a zatim ga ponuditi djetetu. Neželjeno je, ali ponekad je dozvoljeno jesti banane, ananas dijabetičarima.
  • Obavezna za decu obolelu je dnevni rasporedili tačnije raspored hranjenja. Potrebno je jasno rasporediti vrijeme: doručak, ručak, ručak, popodnevna užina i večera.

    Dijete se mora sjetiti da kada ljekar izjavi ovu dijagnozu, poput dijabetesa, ruke mu ne bi trebale pasti, a smisao života ne bi trebao gubiti.

    Uz adekvatan odnos roditelja prema bolesti, dijete će imati pun život. Dijete ili tinejdžer jednostavno mora biti u stanju da nauči pružiti prvu pomoć, ograničiti neke namirnice i voditi zdrav i zdrav životni stil.

    Šta je dijabetes

    Nije svaka trogodišnja beba sposobna odraslom osoblju jasno objasniti da nešto nije u redu s njim, zato je vrlo važno pratiti kako se osjeća i ponaša.

    Najizraženiji znak dijabetesa u male djece je urinska inkontinencija (danju i noću).

    Čak i jedan znak uzrokuje zabrinutost, ako ih ima nekoliko, odmah se obratite liječniku!

    Ovdje se možete upoznati sa simptomima dijabetesa kod novorođenčadi.

    1. Nerazumna žeđ (polidipsija). Dijete pije puno tekućine, čak i u hladnoj sezoni, dok dijete često ustaje noću kako bi utažio žeđ.

    2. Često mokrenje (poliurija).

    Kako dijete troši veliku količinu tekućine, tada glukoza privlači vodu, a višak šećera se izlučuje u urinu, pa se povećava količina urina. Obično dijete ide u toalet da piše 6 puta dnevno, a kod dijabetes melitusa broj mokrenja raste na 10-20, a pospanost u krevetu (enureza) vrlo je česta.

    3. Suva koža i sluzokože. Budući da se u djetetu formira velika količina vode, tekućina za to mora biti uzeta odnekud. Zbog toga tekućina iz međućelijskog prostora kože i sluznice ulazi u krvotok, a potom se izlučuje urinom.

    Liječenje dijabetesa ovisi o njegovoj vrsti. Liječenje provodi endokrinolog.

    Osnovne dijagnostičke metode

    Budući da opisani simptomi bolesti djece mlađe od tri godine mogu biti karakteristični za druge bolesti, samo iskusan liječnik može postaviti tačnu dijagnozu. Tako, na primjer, dijabetičke djevojke s prvom vrstom dijabetesa često pate od trbuha, koji može iznenada nestati kad se tijelu inzulinski status vrati.

    Što se tiče glavnih dijagnostičkih metoda, dijabetes kod djece može se otkriti kada pokaže simptome poliurije, polidipsije, naglog smanjenja težine i hiperglikemije. Uz to, doktor bi trebao upozoriti pacijenta da šećer u krvi dosegne 7 mmol / L.

    Ako je fiksno, pacijenta će trebati poslati na drugi test. Takođe vrlo opasan znak je pokazatelj 11 mmol / litra.

    S tehničkog stajališta, analiza šećera u krvi je da djeca uzimaju krv na prazan stomak, kao i nakon što konzumiraju 75 g glukoze otopljene u 300 mililitara vode. Da bi se utvrdila dinamika raspada glukoze, testovi krvi prstiju se ponavljaju tokom dva sata na svakih trideset minuta.

    Postoje pokazatelji norme, čije su granične vrijednosti date gore. Ako se premaše, hitno se moraju poduzeti mjere kako pacijent ne bi pao u dijabetičku komu.

    Testovi za dijabetes

    Da bi se razjasnila dijagnoza potrebno je proći krvni test na šećer. Norma šećera u krvi je 3,3 - 5,5 mmol / L. Ako dijete ima šećer u krvi od 7,6 mmol / L ili više, to ukazuje na prisutnost dijabetesa. S povećanjem sadržaja šećera na 7,5 mmol / l može se posumnjati u latentni dijabetes melitus.

    Da bi se razjasnila dijagnoza, potreban je test tolerancije na glukozu. Za to dijete djetetu uzima krv iz prsta na prazan stomak nakon čega dijete popije 75 g glukoze otopljene u vodi (kod djece mlađe od 12 godina dozvoljena je upotreba pol doze od 35 g).

    Ponovna analiza uzima se nakon 2 sata. Za to vrijeme u tijelu se mora stvoriti dovoljno inzulina kako bi se obrađivala ova glukoza.

    Ako je količina glukoze u krvi od 7,5 do 10,9 mmol / l, onda to može ukazivati ​​na latentni proces dijabetes melitusa, a takva djeca trebaju dinamično praćenje. Ako su vrijednosti glukoze u krvi 11 mmol / l ili više, to potvrđuje dijagnozu dijabetesa.

    Također je potrebno provesti ultrazvuk unutarnjih organa s istraživanjem gušterače da bi se isključila prisutnost upale u gušterači.

    Komplikacije

    Treba znati - dijabetes se ne može izliječiti, neće nestati!

    Ne treba zanemariti prve simptome dijabetesa kod djece, jer se u protivnom mogu pojaviti nepopravljivi:

    • dijabetička ketoacidoza - komplikacija koja dovodi do smrti - mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, miris acetona iz usta,
    • dijabetička koma - gubitak svijesti koji vodi do smrti.

    Takođe, komplikacije prelaze na celo telo:

    • ateroskleroza (kao posljedica udaraca, truljenja udova)
    • katarakta, druga oboljenja povezana s gubitkom vida
    • bolest jetre
    • seksualna nerazvijenost
    • kaskade.

    Pravovremenim određivanjem bolesti mogu se izbjeći komplikacije održavanjem razine dijabetesa.

    Faktori rizika

    Postoji niz faktora koji povećavaju rizik za razvoj dijabetesa.

    • Prije svega, to su već postojeće autoimune i endokrine bolesti - njihova prisutnost ukazuje na to da je tijelo sklono utjecati na vlastita tkiva, a moguće je i da će sljedeće godine biti gušterača.
    • Naravno, nasljednost: obje vrste dijabetesa mogu se prenijeti na djecu bolesnu ili sklonu bolesti, ali ostajući zdravi roditelji.
    • To je loše zdravlje i slabost protiv zaraznih bolesti, kao i loša prehrana i gojaznost (međutim, uzrokuje drugi, lakši tip).
    • Također, neki naučnici tvrde da s tendencijom dijabetesa, kravlje mlijeko može izazvati njegov razvoj u dojenačkoj dobi: njegovi proteini mogu izazvati autoimunu reakciju. Stoga je bolje ne hraniti novorođenčad, preferirajući njihovo vlastito mlijeko ili posebne mješavine slične ljudskom mlijeku u sastavu.

    Da biste odredili stepen sklonosti za razvoj dijabetesa, možete koristiti analizu za specifična antitijela. Takve analize provode se u svim većim imunološkim centrima zemlje.

    Dakle, dijabetes kod trogodišnje bebe nije rečenica, već o roditeljima ovisi kako će bolest napredovati i kako će se razvijati dijete koje pati od nje.

    Pogledajte video: Biciklisticka staza Podgorica - razumni roditelji (April 2024).

    Ostavite Svoj Komentar