Znakovi i liječenje dijabetičke fetoppatije novorođenčadi

Dijabetička fitopatija je stanje u kojem nastaju komplikacije kod djeteta tokom fetalnog razvoja. Isprovocirani su visokim šećerom u krvi kod trudnica. Najčešće se to događa kod latentnog dijabetesa melitusa ili loše kompenzirane bolesti.

Patogeneza bolesti proučavana je već duže vrijeme, pa ljekari lako mogu utvrditi fetopatiju nakon prvog tromjesečja trudnoće. Stopa smrtnosti novorođenčadi s ovom patologijom znatno je viša nego kod obične djece nakon rođenja. Zbog toga je važno obratiti posebnu pažnju na žene oboljele od dijabetesa i one sklone ovoj bolesti.

Fetopatija kod novorođenčadi ne smatra se neovisnom patologijom. Ovo stanje predstavlja čitav simptomski kompleks poremećaja u djetetovom tijelu. Za žene s dijabetesom tipa 1, rizik od razvoja urođenih abnormalnosti kod buduće bebe 4 puta je veći od prosječne vrijednosti za populaciju.

Razlozi razvoja

U razvoju patogeneze fetoppatije posebno je važno stanje zdravlja majke. Žene imaju različite oblike dijabetesa. Dijete je najviše pogođeno dijabetesom tipa 1. U majki novorođenčadi s feopatologijom, gestoza druge polovice trudnoće dijagnosticirana je u 80% slučajeva. Do 10% žena patilo je od dijabetesa tipa 2. Prvi je dijagnosticiran u polovini manje.

Prva vrsta dijabetesa negativno utječe na razvoj ploda, uzrokujući njegovu patnju tokom gestacije. Negativni utjecaj bolesti počinje od drugog tromjesečja i traje sve do porođaja.

Biološki i hemijski procesi u tijelu osiguravaju protok hranjivih sastojaka, vitamina i minerala do djeteta majci. Zajedno s drugim tvarima, embrion prima glukozu. Normalno ona čini ne više od 20% ukupne količine koja se nalazi u majčinom tijelu. U ranim fazama trudnoće, uslijed uspostavljanja nove hormonske pozadine, dolazi do smanjenja proizvodnje šećera. Ako je žena ranije koristila inzulin, tada možete primijetiti smanjenje potrebe za njim. Kad se u maternici formira posteljica, metabolizam između majke i djeteta odvija se direktno kroz krv. Šećer ulazi u organizam nerođenog djeteta i inzulina nema. To dovodi do viška glukoze što dovodi do štetnih efekata.

Karakteristični znakovi

Simptomi fetoppatije određuju se u novorođenčeta odmah. Svjetlina kliničke slike omogućava vam da blagovremeno poduzmete mjere za normalizaciju stanja bebe.

  • Prekomjerna težina, što je neobično za novorođenčad. Zbog aktivnog unosa glukoze u bebino tijelo, majčin gušterača ima tendenciju izlučivanja više inzulina. Pod utjecajem hormona šećer se pretvara u masnu masu. Depoziti su lokalizovani u vitalnim organima - srcu, jetri i bubrezima. Karakteristična karakteristika je nakupljanje potkožne masti u trbuhu, ramenom pojasu i zglobu kuka.
  • Inhibicija respiratornih funkcija. Nakon rođenja, djeca s fetopatijom imaju poteškoće s disanjem. Problemi nastaju zbog činjenice da se tijekom prenatalnog razvoja u plućima surfaktant ne sintetizira dovoljno. Odsustvo neke supstance otežava otvaranje pluća.
  • Teška hipoglikemija. Nakon rođenja i presijecanja pupčane vrpce, glukoza prestaje teći u višku. U isto vrijeme ostaje visok nivo inzulina. Ovo stanje zahtijeva trenutno liječenje, jer može izazvati ozbiljne komplikacije - neurološke patologije, mentalne poremećaje.
  • Žutica Žutilo kože nastaje zbog nakupljanja bilirubina u tijelu. Dječja jetra još ne može da se nosi sa toliko bioloških jedinjenja.

Posljedice fetoppatije za djecu nakon rođenja mogu biti povezane s kršenjem metabolizma minerala. Često im se dijagnosticiraju neurološke nepravilnosti.

Šta je dijabetička fetepatija?

DF je kompleks simptoma koji se kod majke razvijaju s oštećenom glukoznom tolerancijom. Tvar neprekidno ulazi kroz placentnu barijeru, prelazeći potrebe za njom u organizmu u razvoju.

DF je kompleks simptoma koji se kod majke razvijaju s oštećenom glukoznom tolerancijom.

Ketoni i aminokiseline prodiraju sa glukozom. Insulin i glukagon, koji su hormoni pankreasa, ne prenose se sa majke. Oni se počinju samostalno razvijati tek u 9-12 nedelja. Na toj pozadini, u prvom tromjesečju dolazi do šećera bjelančevina, strukturu tkiva narušava slobodni radikal. Višak ketonskih tela otrova organizam koji formira.

Ovi procesi dovode do malformacija srca, krvnih sudova, bubrega i drugih organa. Dijabetička fetepatija izražava se funkcionalnim promjenama u plodu, poremećajem različitih sistema. Klinički i laboratorijski kompleks simptoma je klasificiran u medicini prema ICD-10 šifri.

Kada počne vlastita proizvodnja inzulina, dječji gušterača se hipertrofira, što rezultira viškom inzulina. Razvija se gojaznost i oslabljen metabolizam lecitina.

Nakon porođaja, embriofatopatija ili se povlači ili se razvija u drugu bolest - dijabetes novorođenčeta.

Glavni uzroci

Sljedeći uvjeti kod majke mogu postati uzroci DF-a:

  • hiperglikemija
  • kršenje sinteze lipida,
  • višak slobodnih radikala
  • ketoacidoza
  • hiperinsulinemija (visok unos glukoze),
  • kritično smanjenje razine glukoze zbog predoziranja lijekovima,
  • angiopatija.

Fetalna fetalnost javlja se kod trudnica sa dijabetesom dijagnosticiranim prije začeća, kao i prediabetičnim stanjem. Nakon 20 tjedana gestacije, ponekad se razvija i gestacijski dijabetes melitus, kao rezultat toga koji se može razviti i DF. Uz povećani nivo glukoze u majci, porast će i pokazatelj u plodu.

Kako se razvija fetopatija i koji su rizici za novorođenčad?

Glavni razlog pojave patologije je hiperglikemija jer je u trudnica tijek dijabetesa nestabilan, što otežava kontrolu stanja fetusa i majke.

Često to dovodi do problema sa krvnim žilama. Štoviše, dijabetičar, poput fetepatije fetusa infektivne prirode, može se pojaviti ako je pacijent imao hronično povećanje šećera u krvi prije začeća, ili kada se u razdoblju gestacije razvila hiperglikemija.

Dijabetička embriofatopatija ima sljedeći mehanizam nastanka: puno glukoze ulazi u plod kroz posteljicu, zbog čega gušterača počinje proizvoditi inzulin u velikim količinama. Višak šećera pod utjecajem hormona postaje mastan, pa se fetus razvija ubrzano, s odlaganjem potkožne masti.

Kod gestacijskog dijabetesa melitusa, kada gušterača ne proizvodi potrebnu količinu inzulina, dolazi do pogoršanja oko 20 tjedana gestacije. U ovoj fazi posteljica aktivno radi, što pojačava proizvodnju horionskog gonadotropina. Kontrinsularni hormon smanjuje osjetljivost tkiva na inzulin i čini glikemijske promjene labilnijima.

Čimbenici koji povećavaju vjerojatnost pojave fetoppatije uključuju:

  • prethodnog gestacijskog dijabetesa
  • stariji od 25 godina
  • težina ploda (od 4 kg),
  • pretežak
  • brzo debljanje tokom gestacije (od 20 kg).

Sve to negativno utiče na detetovo telo. Uostalom, glukoza ulazi u krvotok fetusa, a prije 12. tjedna trudnoće njen gušterača nije u stanju proizvesti vlastiti inzulin.

Tada se može razviti kompenzacijska hiperplazija ćelija organa, što dovodi do hiperinsulinemije. To uzrokuje nagli pad koncentracije šećera, nenormalan rast fetusa i druge komplikacije.

Mogući rizici za novorođenče:

  1. progresija polineuro-, retino-, nefro- i angiopatija.
  2. teška gestoza,
  3. teška dekompenzacija vodeće bolesti, u kojoj se hiperglikemija zamjenjuje hipoglikemijom,
  4. polihidramnije, primećene u 75% slučajeva,
  5. mrtvorođenost i malformacije fetusa (10-12%),
  6. proizvoljni pobačaj na početku trudnoće (20-30%).

Uz fetoplacentalnu insuficijenciju i probleme sa žilama, formira se intrauterina hipoksija. Ako se kod dijabetesa slabo kontrolira porast krvnog tlaka, povećava se vjerojatnost eklampsije i preeklampsije.

Zbog gojaznosti fetusa može početi prerano rođenje, što je zabilježeno u 24% slučajeva.

Dijabetička fetepatija

- uobičajeni naziv bolesti fetusa kod majki koje pate od dijabetesa, a nastale nakon 12 tjedana fetalnog života i prije rođenja.

Među svim endokrinim bolestima dijabetes ima najnepovoljnije djelovanje na tijek trudnoće, što dovodi do njegovih komplikacija, negativno utječe na razvoj fetusa i adaptivne sposobnosti novorođenčeta. Stope perinatalne smrtnosti i morbiditeta novorođenčadi u ovoj skupini i dalje su visoke, a rana neonatalna smrtnost 3-4 puta veća od odgovarajućeg pokazatelja u općoj populaciji. Prema izvještajima američkog Nacionalnog instituta za istraživanje majke i beba, dijabetes komplicira oko 4% trudnoća koje rezultiraju živim rođenjima. Od toga je 80% žena s GDM-om, 8% je s dijabetesom tipa 2, a 4% je dijabetesa tipa 1. Oko 50.000 do 150.000 djece rodi se godišnje majkama s dijabetesom. Kod žena azijskog, indijskog i srednjeazijskog porijekla dijabetes je češći. Dijabetes tipa 1 kod majke ima najnepovoljniji učinak na intrauterino stanje fetusa i adaptivne sposobnosti novorođenčeta. Tako se učestalost intrauterine patnje fetusa (92,2%) u slučaju dijabetesa tipa 1 kod majke otkriva 1,5 puta češće nego kod dijabetesa tipa 2 (69,6%) i gotovo 2 puta više nego kod GDM-a (54, 6%). U 75-85% žena sa dijabetesom trudnoća prelazi s komplikacijama. Ako majka ima dijabetes tipa I, do 75% novorođenčadi ima dijabetičku embriopatopatiju. Uz GDM, dijabetička fetepatija javlja se kod samo 25% novorođenčadi. Učestalost razvoja dijabetičke fepatije kod dječaka i djevojčica približno je ista. Učestalost izoliranih oštećenja iznosi 6-8%, što je 2-3 puta veće nego kod majki bez dijabetesa.

Fetus različito reagira na hipo- i hiperglikemiju tijekom trudnoće. Do 20 nedelja ćelije gestacijskog otočića ne mogu odgovoriti na hiperglikemiju. Izloženi zametak ne kontrolira ga i može prestati rasti. To je posebno izraženo kod majki sa dijabetičkom mikro- i makroangiopatijom. Stanje hipoglikemije prati smrt embrija, a hiperglikemija izaziva oticanje ćelija, što je praćeno ozbiljnim oštećenjem ćelija. U drugom tromjesečju (nakon 20 tjedana) fetus već može sam sebi pomoći: u odgovoru na hiperglikemiju reagira hiperplazija beta-stanica i porast razine inzulina (stanje hiperinzulinizma). To dovodi do povećanog rasta ćelija (povećana proizvodnja proteina, lipogeneza). U uvjetima hiperglikemije u jetri, slezini, fibroblastima povećava se sinteza somatomedina (faktora rasta - inzulinu sličnog faktora rasta 1 i proteina faktora rasta sličnog inzulinu 3), koji u prisutnosti povećanog sadržaja aminokiselina i masnih kiselina u krvi uzrokuju razvoj makrosomije. Može se primjetiti povećanje proizvodnje somatomedina nakon 10-15 tjedana gestacije. Ubrzani rast fetusa opaža se ultrazvukom obično nakon 24 tjedna gestacije, posebno ako postoje fluktuacije šećera u krvi. S razvojem stanja hipoglikemije pojačana je proizvodnja glukokortikoida i glukagona. Uz česte promjene hiperglikemije i hipoglikemije, osim hiperinzulinizma razvija se i hiperkortizam. Hronična fetalna hiperglikemija i hiperinsulinemija pojačavaju ritam glavnog metabolizma i povećavaju potrošnju kisika iz tkiva, što dovodi do razvoja hipoksičnog stanja. Fetus reagira na povećanu potrebu za kisikom ubrzavanjem oslobađanja dodatnih crvenih krvnih zrnaca (zbog povećanja proizvodnje eritropoetina i povećanja eritropoeze). Možda je to razlog razvoja policitemije. Da bi se u ovoj situaciji stvorio veliki broj crvenih krvnih zrnaca, dolazi do preraspodjele sadržaja željeza u tkivima fetusa, do iscrpljivanja čak i moždanog tkiva i srčanog mišića, što bi kasnije moglo biti uzrok njihove disfunkcije. Dakle, nagomilavanje u majčinoj krvi masnih kiselina, triglicerida, ketona i njihov ulazak u krv fetusa, poremećaji ugljikohidrata dovode do povećanja inzulinemije fetusa, hiperfunkcije nadbubrežnih žlijezda. Hipo- i hiperglikemija, ketoacidoza štetno deluju na plod. Angiopatija posteljice placente dovodi do pogoršanja hipoksije, kršenja trofizma ploda, u ovom slučaju se često rađaju djeca s IUGR-om.

Hipotrofična (hipoplastična) varijanta DF,

kao rezultat angiopatije (hialinoza malih posuda posteljice i posuda fetusa). Vrlo je vjerovatno da je antenatalna smrt fetusa, IUGR na hipoplastičnoj verziji, malformacije. Djeca s ovom varijantom dijabetičke fetoppatije čine oko 1/3 cijele djece s DF-om i nalaze se u otprilike 20% trudnica s dijabetesom, u usporedbi s približno 10% ove djece u trudnica bez dijabetesa. Pogoršanje rasta fetusa je sekundarno smanjenom protoku krvi placente, koji se razvija kod teškog dijabetesa majke s dijabetičkom retino- i nefropatijom. Najčešće malformacije: CHD (transpozicija velikih žila, DMSP, DMSP, OAP), centralni nervni sistem (anencefalija, meningocela itd.), Mišićno-koštani sistem (rascjep usne, tvrdo nepce, nerazvijenost kralježaka, sindrom kaudalne displazije), malformacije razvoj bubrega i 11 urogenitalnih regija, gastrointestinalnog trakta (sindrom tankog crijeva u silaznom crijevu, atrezija anusa, transpozicija unutarnjih organa).

Hipertrofična varijanta DF-a,

razvija se u nedostatku odgovarajuće nadoknade za dijabetes u trudnica sa hiperglikemijom, ali bez vaskularnih komplikacija. Makrosomija s izraženom nezrelošću djeteta je karakteristična .. Makrosomija se obično podrazumijeva kao rođenje djeteta težine više od 4000 g za vrijeme trudnoće u trudnoći ili> 90 procenata prema tablicama intrauterinog rasta ploda. Makrosomija na pozadini dijabetesa kod majke javlja se u 25-42% slučajeva u poređenju s 8-14% u općoj populaciji. Fetalna makrosomija javlja se kod novorođenčadi u 15-45% slučajeva trudnoće s dijabetesom (kod majki koje nemaju dijabetes, samo oko 10%). Makrosomija je uzrok porođajne ozljede (prijelomi vratne kosti, opstetrička pareza, ozljeda CNS-a), a uz dijabetičku fetepatiju prati i intrauterina hipoksija, pa se porođaj često završava carskim rezom. Rođena asfiksija javlja se kod otprilike 25% novorođenčadi s DF-om

Ostali fenotipični znakovi dijabetičke fetopatije uključuju displastičnu gojaznost, mjesečevo lice, kratak vrat, "natečene" oči, hipertrihozu, pastuh, otekline na nogama, donjem dijelu leđa, neproporcionalnost (izražen rameni pojas, dugo trup, čini se da su kratki udovi i relativno mala glava), Kushingoidni izgled, kardiomiopatija, hepatosplenomegalija.

Simptomi i znakovi fetopatije

Dijabetička fitopatija kod novorođenčadi vidljivo je vidljivo, takva se djeca značajno razlikuju od zdravih beba. Veće su: 4,5-5 kg ​​ili više, s razvijenom potkožnom masnoćom, velikim trbuhom, često natečenim, s karakterističnim mjesečevim licem, kratkim vratom. Posteljica je također hipertrofirana. Djetetova ramena mnogo su šira od glave, udovi su mu kraći u odnosu na tijelo. Koža je crvena, s plavkastim nijansom, često se opažaju mala krvarenja nalik osipu. Novorođenče ima obično prekomjeran rast kose, obilno je obloženo mastima.

Sledeći simptomi se mogu javiti odmah nakon rođenja:

  1. Respiratorni poremećaji zbog činjenice da se pluća ne mogu ispraviti. Naknadno su mogući prekidi disanja, kratkoća daha, česti glasni izdisaji.
  2. Novorođena žutica, kao znak bolesti jetre. Za razliku od fiziološke žutice, ona ne prolazi sama, ali zahtijeva liječenje.
  3. U težim slučajevima može se primijetiti nerazvijenost nogu, dislokacija kukova i stopala, fuzija donjih ekstremiteta, abnormalna struktura genitalija, smanjenje volumena glave zbog nerazvijenosti mozga.

Zbog naglog prestanka unosa šećera i prekomjernog inzulina, novorođenče razvija hipoglikemiju. Dijete postaje blijedo, smanjuje se njegov tonus mišića, zatim počinju grčevi, pada temperature i pritiska tj. zatajenje srca moguće.

Neophodna dijagnostika

Dijagnoza dijabetičke fetopatije postavlja se tokom trudnoće na osnovu podataka o majčinskoj hiperglikemiji i prisutnosti dijabetes melitusa. Patološke promjene u plodu potvrđuju se ultrazvukom.

Ultrazvuk je u 1. tromjesečju pokazao makrosomiju (povećana visina i težina djeteta), oslabljene proporcije tijela, veliku veličinu jetre, višak amnionske tekućine. U 2. tromjesečju uz pomoć ultrazvuka moguće je prepoznati nedostatke u živčanom sustavu, koštanom tkivu, probavnim i mokraćnim organima, u srcu i krvnim žilama. Nakon 30 tjedana trudnoće, ultrazvukom se može vidjeti edematozno tkivo i višak masnoće u bebi.

Trudnici koja boluje od dijabetesa propisan je i niz dodatnih studija:

  1. Biofizički profil fetusa To je fiksacija detetove aktivnosti, njegovih respiratornih pokreta i otkucaja srca. Sa fetopatijom je dijete aktivnije, intervali spavanja su kraći nego inače, ne veći od 50 minuta. Mogu se pojaviti česta i dugotrajna usporavanja otkucaja srca.
  2. Dopplerometrija imenovan na 30 tjedana radi procjene funkcije srca, stanja posuda ploda, adekvatnosti protoka krvi u pupčanoj vrpci.
  3. CTG ploda za procjenu prisutnosti i brzine otkucaja srca tokom dugih perioda, otkriti hipoksiju.
  4. Krvni testovi počevši od 2 tromjesečja svaka 2 tjedna kako bi se utvrdio hormonalni profil trudnice.

Dijagnoza dijabetičke fetopatije kod novorođenčadi provodi se na temelju procjene izgleda bebe i podataka iz krvnih pretraga: povećanog broja i volumena crvenih krvnih zrnaca, povećanog nivoa hemoglobina, pada šećera na 2,2 mmol / L i nižeg 2-6 sati nakon rođenja.

Kako liječiti dijabetičku fetepatiju

Rađanje djeteta s fetopatijom kod žene s dijabetesom zahtijeva posebnu medicinsku pomoć. Počinje tokom porođaja. Zbog velikog ploda i visokog rizika od preeklampsije, obično se propisuje rutinsko rođenje u 37. sedmici. Ranija razdoblja moguća su samo u slučajevima kada daljnja trudnoća prijeti životu majke, jer je stopa preživljavanja prevremeno rođenog djeteta s dijabetičkom fetopatijom vrlo niska.

Zbog velike vjerojatnosti majčinske hipoglikemije tijekom porođaja, nivo glukoze u krvi redovito se prati. Nizak šećer se pravovremeno ispravlja intravenskom primjenom otopine glukoze.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Prvi put nakon rođenja bebe, lečenje fetepatijom sastoji se u korekciji mogućih poremećaja:

  1. Održavanje normalne razine glukoze. Predviđena su česta hranjenja svaka 2 sata, najbolje majčinim mlekom. Ako to nije dovoljno za uklanjanje hipoglikemije, 10% -tna otopina glukoze daje se intravenski u malim obrocima. Njena ciljna razina u krvi je oko 3 mmol / L. Veliki porast nije potreban, jer je potrebno da hipertrofirani gušterača prestane stvarati višak inzulina.
  2. Podrška za dah. Za podršku disanju koriste se različite metode terapije kisikom, moguće je davati preparate površinski aktivnih tvari.
  3. Praćenje temperature Tjelesna temperatura djeteta sa dijabetičkom fetopatijom održava se na konstantnom nivou od 36,5 -37,5 stepeni.
  4. Korekcija ravnoteže elektrolita. Manjak magnezijuma nadoknađuje se 25% rastvorom magnezijum sulfata, a nedostatak kalcijuma - 10% rastvorom kalcijumovog glukonata.
  5. Ultraljubičasto svjetlo. Terapija žutice sastoji se u seansama ultraljubičastoga zračenja.

Koje su posledice

U novorođenčadi s dijabetičkom fetoppatijom koja je uspjela izbjeći urođene malformacije, simptomi bolesti postepeno propadaju. Sa 2-3 meseca je takvu bebu teško razlikovati od zdrave. Malo je vjerojatno da će razviti daljnji dijabetes melitus i uglavnom zbog toga genetski faktoriradije nego prisutnost fepatije u povojima.

Djeca rođena majkama sa šećernom bolesti često imaju sklonost pretilosti i poremećen metabolizam lipida. U dobi od 8 godina njihova je tjelesna težina obično veća od prosječne, povišene su razine triglicerida i kolesterola u krvi.

Disfunkcije mozga se primjećuju kod 30% djece, promjene u srcu i krvnim žilama - u polovini, ozljede živčanog sustava - u 25%.

Obično su ove promjene minimalne, ali uz lošu nadoknadu šećerne bolesti tijekom trudnoće, pronalaze se ozbiljne mane koje zahtijevaju opetovane kirurške intervencije i redovnu terapiju.

Prevencija

Za trudnoću s dijabetesom morate se pripremiti šest mjeseci prije začeća. U ovom trenutku potrebno je uspostaviti stabilnu kompenzaciju bolesti, izlečiti sve hronične žarišta infekcije. Oznaka spremnosti za rađanje djeteta je normalna razina glikoziranog hemoglobina. Normoglikemija prije začeća, u trudnoći i tijekom porođaja preduvjet je za rođenje zdrave bebe u majke s dijabetesom.

Glukoza u krvi se mjeri svakih 3-4 sata, hiper- i hipoglikemija se hitno zaustavljaju. Za pravovremeno otkrivanje dijabetičke fetoppatije kod djeteta potrebno je registrirati se u antenatalnoj klinici u ranim fazama, proći sve propisane studije.

Za vrijeme trudnoće, žena treba redovno posjećivati ​​ne samo ginekologa, već i endokrinologa radi prilagodbe doze lijekova.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Simptomi na ultrazvuku

Tokom gestacijskog perioda žena najmanje tri puta posjeti ultrazvučnu dijagnostičku sobu. Tokom pregleda, specijalista procenjuje parametre embriona, njegovu aktivnost, razvoj i druge kriterijume. Važno je da dostignu dob gestacije i da ne izazovu brigu.

Dijabetička fetepatija ne pojavljuje se iznenada. Ovo se stanje može utvrditi mnogo pre rođenja bebe. Rana dijagnoza omogućava vam da se pripremite za rođenje djeteta s patologijom i, ako je moguće, smanjite štetni učinak glukoze čak i tijekom gestacije.

Za novorođenčad s fetoppatijom karakteristično je otkrivanje neusklađenosti s utvrđenom gestacijskom dobi. Ultrazvučni pregled pokazuje da dijete ima veliku težinu. Ovaj simptom ukazuje na višak unosa glukoze. Prilikom mjerenja opsega trbuha i glave utvrđuju se određeni parametri koji se ne uklapaju u standardne norme. Kod žena sa dijabetesom polihidramnio je česta komplikacija trudnoće.

Rjeđe je suprotan mehanizam za razvoj komplikacija. Prekomjernom uporabom inzulina ili pogrešno izračunatom dozom na početku trudnoće, žena se suočava sa kašnjenjem u razvoju embrija. To je zbog male količine dolazne glukoze.

Načini korekcije

Ako se dijagnoza utvrdi u fazi trudnoće, žena mora proći produženi pregled. Na temelju rezultata regulira se doza inzulina i daju se pojedinačne kliničke preporuke. Važna tačka koja sudjeluje u normalizaciji pokazatelja glukoze je prehrana. Greška je pretpostaviti da nivo šećera raste samo od konzumiranja slatkiša. Ženama koje nose dijete sa dijabetičkom fetopatijom potreban je izbor posebne prehrane i pridržavanje prehrambenih pravila tijekom gestacijskog razdoblja.

Nakon rođenja bebe, ljekari procjenjuju ozbiljnost njegovog stanja. Ako je potrebno, poduzimaju se sljedeće mjere:

  • rastvor glukoze daje se oralno ili intravenski - to zavisi od stanja bebe,
  • preparati magnezijuma i kalcijuma propisani su za davanje kapanjem kako bi se normalizovao metabolizam minerala,
  • UV-tretman kože ili fototerapija preporučuje se za žutilo epiderme i sluzokože.

Ubuduće bi dijete trebalo redovito pregledavati ljekari. U prvoj godini života test šećera mora se provoditi barem jednom mjesečno. Ovo je potrebno kako bi se blagovremeno otkrio razvoj dijabetesa i preduzele mjere za njegovo ispravljanje.

Antenatalni tretman

Tijekom cijele trudnoće provodi se kontrola glikemije u majke, provodi se inzulinska terapija (korigira se ako je potrebno). Svakih 3 ili 4 sata svakodnevno se rade testovi glukoze u krvi.

Potrebno je pratiti dijetu s ograničenjem kalorija, obavezno je uzimati vitamine za normalizaciju metabolizma.

Doktor određuje optimalni period porođaja. Ako trudnoća prođe bez komplikacija, ovaj period iznosi 37 tjedana. Ako postoji prijetnja zdravlju majke ili djeteta, o potrebi porođaja donosi se odluka prije 36. tjedna.

Tokom porođaja kontrolira se nivo glikemije. Kad je ženska razina glukoze preniska, izgubila je snagu (potrebna je velika količina tvari da bi se smanjili zidovi materice), porođaj je kompliciran nedostatkom energije u majci. Postoji rizik od razvoja hipoglikemijske kome nakon porođaja.

Preduzimaju se sledeće mere:

  • uvođenje sojne otopine za sprečavanje ketoacidoze,
  • simptomi hipoglikemije zaustavljaju brzi ugljikohidrati (uzimanje slatke vode ili kapaljka sa otopinom glukoze),
  • za konvulzije se koristi hidrokortizon,
  • Da bi se poboljšali metabolički procesi, koriste se vitaminski rastvori.

U prisustvu fetopatije često se donosi odluka o kirurškom porodu.

U prisustvu fetopatije često se donosi odluka o kirurškom porodu. Mogućnost prirodnog rođenja ovisi o njihovom trajanju. Ako traju više od 8 sati, pribjegavajte carskom rezu.

Postporođajna manipulacija

Zbog naglog prestanka unosa glukoze u prethodnoj količini nakon porođaja i prekomjernog inzulina, kod novorođenčadi se može razviti hipoglikemija. Mišićni ton se smanjuje, pritisak i tjelesna temperatura opadaju, povećava se rizik od zastoja disanja. Da bi se spriječile komplikacije, otopina glukoze daje se bebi pola sata nakon rođenja. U nedostatku disanja koristi se hardverska ventilacija. Da bi se pluća izravnala, bebi se može dati surfaktant. Ovo je posebna supstanca koja pomaže bebi da preuzme prvi dah.

U prvim danima nakon rođenja akušer pažljivo prati disanje djeteta sa znakovima DF. Neophodni su biohemijski test krvi za kalcijum i magnezijum, nivo glikemije, analizu urina i elektrokardiografiju.

Svaka 2 sata hraniti se majčinim mlijekom. Često hranjenje nadoknađuje ravnotežu glukoze i inzulina.

Za otklanjanje neuroloških poremećaja koriste se otopine koje sadrže kalcijum i magnezijum. U slučaju oštećenja funkcije jetre propisano je dozirano zračenje UV-zrakom.

Znakovi, simptomi

  • makrosomija (veliko voće teže više od 4 kg)
  • karakterističan izgled (nerazmjerne veličine kada obujam trbuha prelazi veličinu glave za više od 2 tjedna, kratke ruke i noge, otečeno lice, široka ramena, veliki trbuh)
  • stopa malformacije
  • višak tjelesne masti
  • oticanje mekih tkiva fetusa
  • vrijeme isporuke smanjeno
  • visoka perinatalna smrtnost
  • intrauterino usporavanje rasta
  • respiratorne tegobe
  • smanjena aktivnost
  • kardiomegalija (povećanje jetre, bubrega i nadbubrežne žlijezde, ali slabo je razvijena)

Takođe, opseg bebine glave može biti znatno manji od obima ramenog pojasa.To dovodi do brojnih povreda nakon porođaja, jer je bebina glava relativno mala i nema poteškoća u njenom pronalaženju, ali izlaz iz ramena je vrlo težak.

Stoga u početku mogu osloboditi jednu ruku čak i na štetu bebe (mogu joj teško naštetiti). Imaju pretjerano razvijeno potkožno tkivo, može doći do edema, često postoji hipertrihoza.

No, najupečatljiviji pokazatelj fetalne fepatije je makrosomija.

Većina liječnika sklona je vjerovati da je glavni razlog nastanka malformacija hipoglikemija i hipoinsulinemija u ranoj trudnoći, dodatni nepovoljni faktori su hipoksija, krvožilni poremećaji i poremećaji metabolizma lipida.

Razlog ovog nepovoljnog tijeka trudnoće je nekompenzirani dijabetes tipa 1 i 2, kao i prisutnost gestacijskog dijabetesa u majke.

Pod uticajem viška glukoze u majčinoj krvi, bebin gušterača počinje proizvoditi prekomerne količine inzulina. Višak glukoze koja se bebi isporučuje kroz majčinu krv počinje se intenzivno trošiti, ali za puni razvoj djeteta potrebna je određena količina. Sav višak se pretvara u masti što utiče na masu fetusa.

Ako se glikemija ne normalizuje, to će dovesti do nakupljanja viška fetalnog masnog tkiva i usporit će i opteretiti dalji normalan razvoj čitavog unutrašnjeg sistema organa i tkiva bebinog tela.

Dijagnostika

Glavna metoda otkrivanja bilo kakvih abnormalnosti u plodu, naravno ogleda se u ultrazvučnoj studiji, kad je moguće vizualizirati dio procesa intrauterinog razvoja.

Preporučeni režim ispitivanja osobama sa dijabetesom:

  • u prvom tromjesečju trudnoće jednom (pri prvom pojavljivanju u antenatalnoj klinici, akušer-ginekolog će vas sigurno poslati na ultrazvuk)
  • u drugom tromjesečju (između 24 i 26 tjedana) jednom. Ovo se radi kako bi se utvrdilo da li postoje malformacije centralnog nerva (18 - 24 tjedna), genitourinarnog i osteoartikularnog (24 - 28 tjedana), kardiovaskularnog sustava i organa za probavu (26 - 28 tjedana). )
  • III tromjesečje propisuje se ultrazvukom 2, ili čak tri 3 puta do kraja porođaja. Ako žena ima dijabetes melitus ovisan o inzulinu, tada se ultrazvučni test provodi na 30 - 32 tjedna, a potom jednom sedmično.

Šta ultrazvuk može pokazati u slučaju nepovoljnog tijeka trudnoće (s embriofetopatijom)?

  1. makrosomija
  2. neravnoteža tijela
  3. dvostruka kontura fetusa zbog mogućeg oticanja mekih tkiva ili povećanog potkožnog masnog tkiva
  4. dvostruka kontura glave (debljina mekih tkiva tamne regije u III trimestru povećava se za više od 3 mm, mada normalno ne više od 2 mm)
  5. na području kostiju lubanje i na koži ploda uočena je ehonegativna zona (ukazuje na edem)
  6. polihidramnija (određuje se razlika između anteroposteriorne veličine maternične šupljine i prosječnog promjera abdomena fetusa od 20 mm ili više)

  • Studije biofizičkog stanja fetusa

Potrebno je kako bi se utvrdili poremećaji u morfofunkcionalnom razvoju mozga, što je najteža manifestacija embriopatije. Da bi to provjerili, ljekari bilježe najmanje 1,5 sata fetalne motoričke aktivnosti, respiratorne pokrete i otkucaje srca.

Ako postoji fetopatija, tada je bebin miran san kratkotrajan, većinu vremena ostaje aktivan. Kratki san traje ne više od 50 minuta. Za to vrijeme, uočljiva su produljena i česta usporenja srčanog ritma (smanjenje brzine otkucaja srca, usporavanje rada srca).

  • Dopplerometrija

Pogledajte sljedeće pokazatelje:

  • stopa kontrakcije miokarda
  • odrediti vreme izbacivanja leve komore srca
  • procijeniti srčani rad (lijeva klijetka)
  • odrediti indeks otpornosti protoka krvi u pupčanoj arteriji i sistolno-dijastolički omjer protoka krvi u arteriji

Dopplerometrija se obavlja u 30. tjednu i omogućava procjenu stanja središnjeg živčanog sustava (CNS). Zapravo je ovo također ultrazvučni pregled, ali recimo usko ciljani.

  • Kardiotokografija sa evaluacijom funkcionalnih testova (CTG)

Tijekom ovog postupka provodi se procjena brzine otkucaja srca u mirovanju, kretanja, za vrijeme kontrakcije materice i uz prisustvo utjecaja okoline. Ljekari će provesti ispitivanja tokom kojih će uzeti nekoliko uzoraka.

  • Procjena biohemijskih markera fetoplacentalnog sistema

Potrebno je utvrditi postoje li znakovi fetoplacentalne insuficijencije (FPF). Određuje se analizom krvi i urina. Dijagnostički biohemijski parametri su sljedeći: placentološki laktogen, progesteron, oksitocin, α-fetoprotein (AFP). Koncentracija AFP koristi se za prosuđivanje težine dijabetičke fetoppatije (kod ove bolesti količina ovog proteina prelazi normu u trećem tromjesečju trudnoće).

Zbog toga se određivanje hormonskog profila trudnice preporučuje obavljati svaka 2 tjedna tokom II i III trimestra.

  • Tokom trudnoće

Kroz cijelo to razdoblje trudnica provodi samokontrolu glikemije i krvnog tlaka. Ako je potrebno, propisajte dodatnu inzulinsku terapiju. Radi prevencije, šećer se testira svaka 3-4 sata svakog dana. Nivo glikemije se prilagođava ili inulinom ili glukozom (kako bi se spriječila hipoglikemija).

Obavezno uzmite dodatne vitamine, pridržavajte se uravnotežene prehrane, čiji je ukupni kalorični sadržaj od 2800 do 3200 kcal, a također uzmite u obzir i druge preporuke liječnika. Količina masne hrane u ishrani smanjuje se, a prije izravnog rođenja prehranu trudnice treba obogatiti lako probavljivim ugljikohidratima.

  • Tokom porođaja

U početku je na osnovu ultrazvuka potrebno odrediti optimalni termin za porođaj. Uz jednostavnu trudnoću, najpovoljnijim vremenom smatra se period od 37 tjedana. U slučaju mogućih prijetnji životu i zdravlju i majke i djeteta, prekid trudnoće propisan je prije 36 tjedana. Raniji datumi mogu se postaviti u slučaju jasne prijetnje majčinom životu, u pravilu nije potrebno govoriti o spašavanju djeteta.

To je moguće ako se kod trudnica razvije jaka gestoza, uoče se angiopatije, polihidramnije, bubrežni zatajenje, dijabetička nefropatija, fetalna hipoksija ili ozbiljne poremećaje ploda, stalno visoka hiperglikemija itd.

Obavezno nadgledajte glikemiju tijekom porođaja. Ako je razina šećera u krvi preniska, tada će ženi biti mnogo teže roditi zbog nedostatka energije (velika količina glukoze troši se na smanjenje stijenki maternice). Za vrijeme ili nakon porođaja, ona može izgubiti svijest, pasti u hipoglikemijsku komu.

Takođe, ni sam porođaj ne treba odgađati. Ako traju više od 8 - 10 sati, liječnici se pribjegavaju carskom rezu, nakon čega im se propisuje liječenje antibioticima. Uz produženi porođaj, primjenjuje se soda otopina kako bi se spriječio razvoj ketoacidoze u trudnica.

Ako je žena započela toksemiju prije porođaja, tada se propisuju soda klistiri, rade se inhalacije kisika.

Ako žena ima simptome hipoglikemije, tada ih je potrebno zaustaviti brzim ugljikohidratima: preporučuje se piti slatku vodu u omjeru šećera i vode 1 kašika po 0,1 l, ako se stanje ne poboljša, tada se intravenski ubrizgava 5% otopina glukoze u količini od 500 ml (stavite kapaljku) . Uz konvulzije, daje se hidrokortizon u količini od 100 do 200 mg, kao i adrenalin (0,1%) ne veći od 1 ml.

Da biste ubrzali metaboličke procese koristite vitaminske otopine (vitamini A, C, P, E, B12, rutin, nikotinska kiselina i dr.).

Kako bi se spriječio razvoj hipoglikemije i naknadnih komplikacija 30 minuta nakon rođenja, bebi se daje 5% otopina glukoze. Svaka dva sata potrebno je majčino mlijeko.

To je prilično uobičajena pojava kod novorođene djece, jer glukoza iz krvi majke više ne ulazi u njihovu krv i samo majčino mlijeko, zasićeno hranjivim tvarima, može zaustaviti ovo stanje.

Nakon rezanja pupčane vrpce, gušterača i dalje proizvodi inzulin, i kao takva energija više ne ulazi u tijelo. Da biste ispunili ravnotežu, potrebno je često hranjenje.

Nakon što je rodila dijete sa znakovima dijabetičke fetepatije, liječnici pažljivo prate njegovo stanje, naročito disanje. U njegovom odsustvu pribjegavaju umjetnoj ventilaciji pluća. Da bi se pluća ispravila i počela obavljati svoje funkcije, bebi se može ubrizgati posebna supstanca - surfaktant, koja pomaže detetu da prvi udahne. U normalnom tijeku trudnoće i razvoja kod djece bez znakova fetepatije proizvodi se dovoljna količina surfaktanata i oni odmah počinju dobro disati.

Ako se primijete neurološki poremećaji, tada će otopine magnezijuma i kalcijuma pomoći da se popravi situacija. U slučaju poremećaja jetre, kada bebina proteina na koži i očima ima žuticu, odredite sesije strogo doziranog ultraljubičastog zračenja.

Što se tiče same majke, nivo inzulina koji joj daju nakon porođaja uvijek se smanjuje 2-3 puta kako bi se spriječila hipoglikemija, jer koncentracija glukoze u krvi naglo pada. U ranim danima može se koristiti jednostavan inzulin, ali nakon 2 do 4 dana nakon rođenja bebe, njegov nivo obično naglo raste. Zbog toga je u ovom trenutku potrebno pažljivo nadzirati glikemiju i preći na intenzivniji tečaj inzulinske terapije.

Nakon 7 - 10 dana (u vrijeme pražnjenja), normoglikemija se vraća na one vrijednosti koje su odgovarale ženi prije trudnoće.

Moguće komplikacije

  • neonatalni dijabetes melitus (novorođeni dijabetes)

U pravilu dijabetička fetoppatija može brzo prerasti u dijabetes tipa 2.

  • neonatalna hipoksija

Razvija se zbog nedostatka kiseonika.

  • hipoglikemija
  • hipokalcemija

Maksimalna niska razina kalcijuma u krvi rođene bebe uočava se 2. do 3. dan, koncentracija kalcijuma se smanjuje na 1,74 mmol / L ili manje. Ovo se stanje očituje u djetetovoj hiper-uzbudljivosti, trzanju ruku, nogu, prodornom vrisku. U ovom slučaju postoji tahikardija i tonične konvulzije.

Ako je u krvi test koncentracija magnezijuma ispod 0,62 mmol / L Simptomatska slika slična je ponašanju djeteta s hipokalcemijom. Da bi se potvrdili ovi uslovi, takođe se radi EKG.

  • perinatalna asfiksija

Karakteristično je za prerano rođenu bebu sa fitopatijom.

  • respiratorni distres sindrom (RDS)

Naziva se i bolešću hialinske membrane. Razvija se u slučaju preranog rođenja, sa kašnjenjem sazrijevanja surfaktanskog plućnog sistema. Nastaje zbog nedostatka surfaktantne supstancije, koja napreduje u pozadini hiperinzulinemije, koja inhibira djelovanje kortizola.

  • prolazna tahipneja

Inače sindrom mokrih pluća, koji je sličan RDS-u. Njene manifestacije u pravilu nestaju nakon 72 sata nakon rođenja. Otpornost disanja se povećava, ali koncentracija kisika u krvi opada.

Čim se beba rodi, u plućima mu ostaje određena količina tečnosti, koja se brzo apsorbira i ulazi u krvotok. Ako je ovaj proces usporen, tada se razvija ovo stanje koje se zaustavlja opskrbom kisikom. Češće kod djece rođene carskim rezom.

  • kardiomiopatija

Dovodi do kongestivnog zatajenja srca zbog povećanja viška masnih naslaga, glikogena u miokardu. To negativno utiče na srčanu aktivnost.

  • hiperbilirubinemija

Žutica, koja se manifestuje 2 do 3 dana nakon rođenja.

Karakteristično stanje u kojem se povećava broj crvenih krvnih zrnaca, ali mehanizmi njegovog nuklearanja još nisu proučeni.

  • tromboza bubrežnih vena (embolija)

Ako viskoznost krvi poraste, tada se može razviti ta komplikacija. Relativno je rijedak u malom broju djece čije su majke imale dijabetes prije začeća. Manifestira se edemom, tumorom trbušne šupljine, koji se može otkriti ultrazvukom.

Neophodni testovi koji se uzimaju od bebe nakon rođenja

  • određuje se nivo glikemije

Kontrolira se odmah nakon rođenja, a nakon uzimanja uzorka krvi za glukozu nakon 1, 4, 8, 12, 20, 24 sata. Ponovite analizu na dan pražnjenja.

Krvni serum određuje se nakon 6, 24 i 48 sati nakon rođenja.

  • biohemija krvi

Za koncentraciju proteina i njegovih frakcija, uree, nivo kalijuma, natrijuma, holesterola, ako je potrebno, određuju i: alkalna fosfataza, ACT, ALT i tako dalje.

Obavezno odredite hematokrit

Prvih i trećih dana života bebe.

  • elektrokardiografija

Izvodi se s sumnjama na moguće malformacije srca.

Prognoza za bebu

Uz pravovremenu dijagnozu i korektivne mere, prognoza za dete je povoljna. Međutim, djeca koja imaju dijabetičku fetoppatiju imaju povećan rizik od razvoja dijabetesa tijekom života. Stoga bi roditelji trebali obratiti posebnu pažnju na prehranu i opće zdravlje. Sastanke kod ljekara ne treba zanemariti. Ako je moguće, preporučuje se kućni mjerač glukoze u krvi radi kontrole razine glukoze u različitim životnim razdobljima.

S razvojem dijabetes melitusa pridržavajte se zdravog načina života i strogo uzimajte propisane lijekove.

Osnova za prevenciju dijabetičke fepatije smatra se racionalnim pristupom novoj državi i općem blagostanju. Ako je ženi već duže vrijeme dijagnosticiran dijabetes, prije planiranja trudnoće potrebno je izvršiti pregled i provjeriti da trenutno nema kontraindikacija za začeće. Za vrijeme gestacije treba poštovati medicinske preporuke, uzimati preglede i vršiti ispitivanja. Tokom trudnoće važno je stalno pratiti nivo glukoze u krvi i po potrebi prilagođavati dozu lijeka.

Pogledajte video: Koji su simptomi dijabetesne neuropatije (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar