Recept za slatki kupus od jagode

Pristup ovoj stranici je odbijen jer vjerujemo da koristite alate za automatizaciju za pregled web stranice.

To se može dogoditi kao rezultat:

  • Javascript je onemogućen ili blokiran nastavkom (npr. Blokeri oglasa)
  • Vaš pretraživač ne podržava kolačiće

Provjerite da li su u vašem pretraživaču omogućeni Javascript i kolačići i da ne blokirate njihovo preuzimanje.

Referenčni ID: # c022c5e0-a946-11e9-a795-67b7c8591ba3

Pastila od jagoda


Ovisno o vrsti voća, pastile će se razlikovati po fleksibilnosti i teksturi. Dakle, ako je šljiva gušća i fleksibilnija, onda je jagoda tanja i lomljivija. Trešnja je jako fleksibilna i nevjerovatno slatka. Važno je zapamtiti razlike kako se pastila ne bi osušila u smeću, ali ne tako da je previše suha, jer se tijekom skladištenja plijesni.

Kuhanje pastila

Jagode operite (ili drugo voće ili mješavinu), dobro osušite, izvadite pokvarene bobice, ostavite samo gusta, suha, visokokvalitetna ploda. Samljeti mikserom. Provlačimo se kroz sito da bismo očistili sjeme, ili ne - po vašem izboru. Ja sam tako i učinio.
Pokrijte lim za pečenje ili posudu za odmrzavanje listom pergamenta veličine (izrežite ih uzimajući u obzir sitne stranice, oko 5-6 mm). Podmažite pergament s malo biljnog ulja bez mirisa. Dehidrator obično ima paletu za pastile, ali na pergamentu se suši brže, jer pergament diše, ali paleta, odnosno silikonski prostirci, nisu, pa će se pastila osušiti samo preko gornje površine.

Raspodijelite voćni pire. Negdje u sloju od 3-4 mm. Sušenjem sam eksperimentalno razvio za sebe količinu od 500 ml. Ali neću vam reći za lim za pečenje.
Osušite u režimu srednje temperature (50-55 °) u sušilici, a u rerni uključite konvekciju i postavite 65-70 °. Osušite sa zatvorenim vratima kako biste omogućili da vlaga istječe.
Suši se u sušilici oko 12-14 sati, ali ovdje trebate promatrati - ne fokusirajte se na vrijeme, provjerite stanje pastile.

Spremnost provjeravamo dodirom - pastila se ne smije lijepiti za prst, dok njezin integritet treba održavati. Oprez - ne pretjerujte, takav će marshmallow ići samo u čajne pite, biće ga teško pojesti.

Kad je marshmallow od jagode gotov, pažljivo izvadite list graška iz palete, pretvorite ga u epruvete i umotajte u film za oblaganje. Stavili smo je u staklenu teglu. Čuvati u frižideru. Može se čuvati na hladnom i suhom mestu, omotano pergamentnim papirom.

Od 500 ml. Imam oko 70 gr pire-jagode pastile.
Opcije. Učinio sam ovo: jagode su jednostavno isjeckale, pirjale kroz sito, s kokosom, sjeckanim lješnjacima, sa mrvicom vapna, pomiješane sa umakom od jabuka i pomiješane sa pireom od banane. Još jedna dobra opcija se dobija sa mentom.

Sirovi Apple Jagodića kod kuće

Ako ste jeli samo paštu, vjerovatno ne znate njen pravi ukus. Domaći marshmallow osušen na suncu mnogo je prirodniji i zdraviji. A recept je vrlo jednostavan!

Sastojci

  • Jabuke - 2 kg
  • Med - 1-2 kašike
  • Mljeveni cimet - 1 kašika kašike

Korak po korak kuhanja:
  1. Izvadite jabuke i stabljike. Otopite ih u blenderu i samljejte u smoothie.
  2. Dodajte cimet sa medom i dobro izmešajte.
  3. Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje ili filmom za lepljenje.
  4. Stavite umak od jabuka na papir i tanki sloj širite oko 1 cm po cijeloj površini. Ako je sloj deblji, onda će se pasta dugo sušiti.
  5. Osušite desert na vrhu pećnice s otvorenim vratima na minimalnoj temperaturi ne većoj od 100 ° C.

Pastila od jabuke od pećnice

Veliki usjev jabuke? Niste sigurni gdje primijeniti obilje jabuka? Napravite davno zaboravljeni domaći marshmallow.

Sastojci

  • Jabuke - 20 kom.

Korak po korak kuhanja:
  1. Jabuke operite, isecite na 4-6 dijelova, ogulite sjemenske jezgre, narežite repove. Ne ogulite piling.
  2. Stavite voće na lim za pečenje i pošaljite da se peče u rerni na 180-200 stepeni 20-30 minuta.
  3. Pečene jabuke ohladite malo i nasjeckajte ih blenderom ili protresite brašnom.
  4. Na lim za pečenje poravnajte list pergamentnog papira i razvucite dobivenu masu u sloj od 5 mm.
  5. Zagrejati pećnicu na 100 ° C i poslati jabuke da se osuše 2,5 sata. Otvorite vrata pećnice da se bolje osuše.
  6. Gotov marshmallow bit će elastičan, suh i smeđi. Ako se zalijepi za rakove, nastavite sušiti.
  7. Izvadite yummy iz papira, lako će ga se ostaviti, isjeći na trakice, zamotati u epruvete, staviti u staklenu teglu, zatvoriti poklopac i desert čuvati do 2 godine na suhom mjestu.

Pastila od jabuka bez šećera

Najjednostavniji, najjednostavniji i najbrži recept za marshmallow od jabuke je marshmallow bez šećera. Ovakva poslastica savršena je u obliku slatkog deserta za čaj.

Sastojci

  • Jabuke - bilo koji broj
  • Voda - ako je potrebno

Korak po korak kuhanja:
  1. Ogulite voće, izvadite kutiju semenki i narežite na kriške.
  2. Jabuke stavite u tepsiju s debelim dnom, dodajte malo vode tako da sloj bude oko 1 cm.
  3. Stavite jabuke na tanjir da se kuhaju. Ako je sorta slatka i meka, onda će se kuhati u roku od sat vremena, tvrđe i kiselije voće će trebati do 2-3 sata.
  4. Kad se plodovi pire, maknite tavu sa vatre i ohladite.
  5. Procijedite masu kroz sitno sito i obrišite kroz nju. Pire od krumpira trebao bi postati smeđi.
  6. Kalup za pečenje obložite pergamentom i stavite pire od jabuka 3-5 mm debljine,
  7. Zagrijte pećnicu na 100-120 stepeni i pošaljite da se osuši močvarno drvo, držeći vrata zatvorena tako da vlaga izađe
  8. Kad se masa osuši, okrenite je i nastavite sušiti još 2-3 sata.
  9. Iz pergamenta izvadite pastile, narežite ih na trake i valjajte u kolut ili isjecite na kvadrate.

Kuhanje u koracima:

Da bismo napravili domaće pljeskavice od jabuka, potrebne su nam samo svježe jabuke. Dajem 1 kilogram jabuke u pripremljenom obliku, odnosno isključivo pulpu s kožom (bez repova i kutija za sjeme). Ali opet, možete uzeti onoliko voća koliko imate. Ova količina je dovoljna za 1 standardni lim za pečenje za tanjur dimenzija 60x60 cm.

Dakle, pripremite jabuke. Za recept za tanke jabukove močvarne rakove bez šećera, apsolutno bilo koji, i sorte i uvjeti, odradit će. Polomljeno, zgužvano - sve će ići na posao. Pa, jasno je da bacamo trule i odsečemo crve.

Sada je potrebno odlučiti kako ćemo obrađivati ​​jabuke. Budući da nam je potreban homogeni džem od jabuka, voće možete prethodno nasjeckati mljevenjem za meso (poput mene) ili pirjati dok ne omekšaju, a potom probušiti potopnim mikserom.

Jabuke pirjamo u tavi s debelim zidom na vatri ispod prosjeka dok ne prokuhaju, a koža postane meka. Ako su jabuke same suhe, dodajte malo vode - ona će i dalje ključati tokom procesa pečenja. Ovisno o sorti jabuke, može trajati od 2 do 3 sata. Ne zaboravite s vremena na vrijeme miješati pire od jabuka, da ne bi izgorjeli.

Kad pekmez od jabuke postane potpuno gust, odnosno neće biti vidljive tečnosti, trebat će ga sušiti. Da biste to učinili, uzmite lim za pečenje i obložite ga papirom za pečenje. Ako niste sigurni u svoj papir (koji ponekad nije baš dobre kvalitete), namažite ga tankim slojem rafiniranog biljnog ulja. Džem od jabuka raširimo na papiru i izravnamo ga lopaticom. Debljina sloja ne smije biti veća od 7-8 mm, inače će se pasta sušiti jako dugo, a onda se neće curiti. Pokušajte paziti da se džem distribuira u istom sloju debljine, jer se u protivnom pastila ne može zapaliti na tankim mjestima, dok deblji još nisu spremni.

Jabučni pire od jabuke sušimo u rerni na vrlo minimalnoj temperaturi (ne više od 100 stepeni) sa zatvorenim vratima. Ovisno o debljini sloja jabuke, vrijeme će možda trebati na različite načine. Sušio sam pastilu oko 4 sata. Kad se džem od jabuka prestane lijepiti za prste, pastila je spremna.

Ostavite da se potpuno ohladi, a zatim pastilu s papirom okrenite prema dolje i navlažite ovaj papir vodom - ostavite ga da leži oko 5 minuta.Zbog ove manipulacije pergament se savršeno uklanja. Bez toga teško da možete ukloniti barem komadić jabučnog močvara - čvrsto se zaglavio.

Zatim nožem smo rezali sloj jabukovačeg rezanja na manje pravokutnike i pretvorili u cjevčice.

Tako da se bombon ne odmotava, možete ga vezati konopom. Možete čuvati jabučni marshmallow bez šećera već dosta vremena, ali dok sam napisao recept, moj mali ga je već sve pojeo. Ove godine napravit ću jabučni pire od jabuke još nekoliko puta, tako da je to dovoljno za zimu.

Pripremite i vi za svoju djecu ovu ukusnu i uistinu zdravu domaću poslasticu. Vjerujte, pastila od jabuka bez šećera mnogo je bolja od bilo kojeg slatkiša i čokolade.

Jabučna pastila kod kuće: jednostavni recepti po korak

Dobar dan svima.

I odmah se postavlja pitanje: vole li vaša djeca pastile? Uvijek imamo dvije vrste kod kuće. Jedna na fruktozi u tankim kriškama, a druga u obliku veličanstvene torte - Belev. Djeca rado puknu obje njezine vrste.

No, pravo otkriće za njih bila je ona pastila, koju priprema moja baka. Sjećate je se, u velikim kolutovima koji se suše na novinama na verandi? Pa ih je zimi liječila. Bilo je to samo zadovoljstvo. Sada baka tačno zna šta treba uzeti na poklone.

I sada sam, gledajući sporo zrenje plodova na stablima jabuka, zapitao sam se zašto trebate napraviti samo sok i džem od jabuka, jer lako možete sami napraviti pastilu.

Razgledajući se Internetom, proučivši pitanje i izvevši eksperimente sa prodavaonicama jabuka, sakupio sam za sebe malu kolekciju najuspješnijih recepata. Sa kojim želim da podelim s vama.

U izboru je 5 recepata, ali mislim da će se većina koristiti samo prva, jer je najjednostavnija.

Jabučna pastila kod kuće: jednostavan recept u rerni bez šećera

Moja baka nikada nije koristila rernu za pravljenje pastila. Ranije u selima nije bilo plina, ali sada kada se pojavio, to mu i dalje ne prija, preferirajući dobru staru peć od opeke.

Ali upotreba pećnice omogućava vam da znatno ubrzate postupak, što zauzvrat omogućava obradu više jabuka, što je vrlo zgodno kada je žetva zaista bogata.

Kuhanje:

1. Za kuhanje su nam potrebne samo jabuke. Potrebno ih je oguliti i oguliti, izrezati na kriške i staviti u tavu u kojoj će se kuvati. Broj jabuka se lako utvrđuje - koliko ih se uvuklo u tavu, toliko im uzmemo.

Tava bi trebala biti debelozidna (livena) ili aluminijska. U običnim emajliranim jabukama će izgorjeti.

2. Stavite tavu na srednje jake vatre, dodajte 1 čašu vode i kuhajte pola sata pod zatvorenim poklopcem da plodovi omekšaju.

Miješanje istodobno nije preporučljivo, ali ako se bojite da bi moglo izgorjeti, lagano miješajte, pazeći da jabuke ne pretvore u pire prije vremena, jer nakon kuhanja tekućina će trebati biti isušena i ne bih htio s njom gubiti puno kaše.

3. Nakon 30 minuta provjerite je li meso potpuno prokuhalo i lako ga probodite vilicom, maknite tavu s vatre i iscedite dobivenu tečnost.

4. Prebacite kašu mikserom u stanje kaše.

5. Dalje uzmite lim za pečenje, obložite ga ljepljivim filmom ili pergamentnim papirom (pergament papir mi se čini ekološki prihvatljivijim, ali ovdje morate pažljivo pročitati upute za upotrebu zalijepljenog filma - da li je siguran kada se zagrijava) i na njega nanesite pire u tankom sloju, debljine ne više od 0 , 5cm, ili još bolje tanji.

6. Uključite rernu na najmanjoj vatri (nešto oko 60 stepeni) i na nju pošaljite budući slatkiš. Postoji nekoliko takvih listova za pečenje koji se mogu napraviti odjednom, ovisno koliko stane u rernu.

Sušenje se provodi oko 10 sati sa zatvorenim vratima, tako da vlaga koju plodovi ispuštaju isparava.

Ako se kuhanje dogodilo uveče, tada pastilu sušimo nekoliko sati, ali noću isključujemo pećnicu, a da ne dosegnemo lim za pečenje. Nastavljamo ujutro.

7. Slatkiš će biti spreman kad više nije ljepljiv. Potom se mora pažljivo ukloniti film, razviti i narezati na dijelove pogodne za čuvanje.

Najlakše je čuvati u plastičnim posudama sa poklopcem.

Domaća pastila od jabuka bez miksera po starom receptu

A evo i bakin recept, pripremljen u djetinjstvu, kad nisam ni sanjao ni o jednom električnom kuhinjskom pomoćniku. Sve ruke.

Kuhanje:

I opet, potrebne su nam samo jabuke. I šećer, ako je kiselica kisela.

1. Jabuke su oguljene i oguljene, izrezane na sitne komade (radi pojednostavljenja daljeg kuhanja) i stavite u zdjelu ili drugo jelo s debelim zidom. Uključite srednje vatru, prelijte čašu vode i kuhajte 20 minuta pod zatvorenim poklopcem.

2. Nakon 10 minuta dodajte šećer i lagano promiješajte. Teško je reći koliko mu treba, u prosjeku se preporučuje 1 šalica (200 ml) na 4 kg oguljenih jabuka.

3. Nakon kuhanja, jabuke će se dovoljno omekšati da ih prenesem porilukom u pire krumpir. Više nije potrebno sušiti višak vode, jer je u njemu rastvoren šećer. A ne bi trebalo biti puno.

Dobiveni pire krompir treba isprobati, a po potrebi dodati šećer i dobro promiješati dok je pire krompir još vruć.

Nakon toga čekamo potpuno hlađenje.

4. Žlicom nanesite ohlađenu pastilu na pergamentni papir tankim slojem i ostavite da se osuši na suncu 2-3 dana.

Postoje dve važne tačke:

  • Papir mora biti gust kako bi se gotova pastila lako odvojila od nje.
  • Treba ga sušiti na suncu, a ne u toploj prostoriji, inače se močvar jednostavno oblikuje.

5. Pastila je spremna u trenutku kad prestane biti ljepljiva. Najlakše je čuvati ga na minimum.

Detaljni foto recept za pravljenje pastila sa medom

Česta je zabluda da ih zamjena šećera s fruktozom čini u zdravijim i dijetalnijim dijetama. Ova opasna zabluda prerasla je u činjenicu da fruktozu zamjenjuju šećerni dijabetičari. Fruktoza ne povećava šećer u krvi i omogućuje ljudima koji boluju od dijabetesa da jedu slatkiše. Ali to nema nikakve veze sa „dijetom“.

S fruktozom ćete dobiti kilograme jednako brzo kao i s običnim šećerom.

Stoga je med koji sadrži gotovo samo fruktozu, naravno, vrlo ukusan, ali nimalo siguran. Sve u svemu, važno je promatrati mjeru.

Da bismo pripremili jedan list kolačića potrebno nam je:

  • Jabuke - 6 srednjih
  • Med - 1 kašika
  • Voda
  • Limunov sok - 2 kašike.

1. Potreban nam je sok od limuna kako jabuke ne bi postale crne dok čekaju u redu. Zato prije nego što ih narežemo, uzmemo zdjelu hladne vode i u njoj rastopimo 2 kašike limunovog soka.

2. Jabuke su oguljene i oguljene i narezane na kriške.

3. Zatim jabuke prebacite u tavu (vodu sa limunovim sokom treba ocijediti), dodajte pola čaše čiste hladne vode i uključite srednje vatri.

Kuhajte pod zatvorenim poklopcem, povremeno lagano miješajući, 15-20 minuta, dok jabuke ne postanu meke i prozirne.

4. Nakon toga uklonite tavu s vatre, pričekajte da se voće ohladi, a potom ih prekidajte u blenderu.

5. Dodajte med i ponovo pobijte.

6. Dobiveni pire krumpir ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje obložen pergamentnim papirom ili silikonskom prostirkom.

Važno je da papir potpuno prekriva tepsiju, uključujući i stranice.

Zagrejati pećnicu na 60 stepeni i staviti u nju tavu 5-6 sati. Vrata pećnice su otvorena.

7. Gotovi marshmallow se lako odvaja od podloge i ne lijepi se za vaše ruke.

8. Razvaljajte slamku s pastele i narežite na porcije željene veličine.

Gotovo. Dobar apetit!

Brz recept za pravljenje pastela od jabuke i cimeta

U proizvodnji pastila možete koristiti veliki broj proizvoda. To može biti drugo voće, poput šljiva ili marelica, ili čak povrće, poput bundeve. Možete dodati grožđice ili orahe.

Ovo su zanimljive opcije koje ću detaljnije razmotriti u drugim odabirima, ali za sada nudim najlakši način da pastil postane mirisniji - dodajte mu cimet.

I opet, nije potrebno puno sastojaka za kuhanje:

1. Jabuke ogulite (nije potrebno), izvadite sjemenke i narežite na kriške. Stavimo ih u aluminijsku tavu i napunimo je šećerom.

Na tavu od 5 litara potrebno je oko 5 šalica šećera. Čaša - 200 ml.

2. U šerpu sipajte 1 čašu vode, stavite je na srednju vatru i kuhajte 15-20 minuta pod zatvorenim poklopcem dok plod potpuno ne omekša. Ako tava nije aluminijska ili debelozidna, onda neprestano miješajte da jabuke ne izgori.

3. Zatim voće mijesite mikserom do stanja kaše. I nastavljamo da isparavamo pire još 20 minuta na laganoj vatri da uklonimo višak vlage.

Ovdje je posebno važno nastaviti miješanje, kao bez miješanja, kaše počinje da se "guta", posipajući kriške jabuke oko sebe.

Potom pire uklonite s vatre i ostavite da se ohladi.

4. Uzmite lim za pečenje, obložite ga pergamentnim papirom, pospite cimetom i ravnomjerno rasporedite pire od jabuka.

Ima zanimljivo: što je sloj deblji, slađi će biti pastil. I tanji, prema tome kiseli.

5. Pošaljite pleh za pečenje u rernu, zagrejanu na 80 stepeni, 3-4 sata. Kao i u svim prethodnim receptima, vrata se ne zatvaraju u potpunosti, tako da se u njemu ne akumulira kondenzacija.

Povremeno provjeravamo pastilu pritiskajući na njega prstom i, čim prestane da se lijepi za njega, izvadimo lim za pečenje, pažljivo odvojimo pastilu od papira i razvaljamo ga sa tube.

Kao što vidite, kuhanje pastila uopće nije teško. Samo trebate biti strpljivi i ne zaboraviti na vrijeme izvaditi iz pećnice.

I u sljedećem ćemo članku detaljno razmotriti kako kuhati belevsku paštu. Želeo sam je dodati u ovu kolekciju, ali zaslužuje zasebnu.

I to je sve za danas, hvala na pažnji.

Korisna svojstva

Bobice morskog heljde odličan su izvor vitamina, esencijalnih kiselina i različitih elemenata. Ovo je terapeutski proizvod s kojim možete:

  • ojačati imunitet
  • riješite se prehlade
  • normalizirati rad probavnog trakta,
  • poboljšati seksualnu funkciju (pomaže u borbi protiv impotencije).

Morska heljda ima pozitivan učinak na vid. Povećani sadržaj vitamina C ima blagotvoran učinak na srčani mišić i krvne žile. Sprečava stvaranje aterosklerotskih plakova u žilama, blokira ih holesterol i povećava elastičnost zidova.

Kod dijabetesa pacijenti primjećuju da obrambena sposobnost tijela slabi. Suočavanje s infekcijama omogućava da tijelo bude zasićeno vitaminom C. Folna kiselina i vitamin K omogućuju radu probavnog sistema: aktiviraju probavni proces i uklanjaju osjećaj težine u stomaku.

Za liječenje pomoću soka od voća. Uz njegovu pomoć možete se riješiti brojnih bolesti respiratornog trakta, sinusitisa. Sok od morske heljde preporučuje se i kod stomačnih patologija. Djelotvorno laksativ može se koristiti dekocija sjemenki.

Dijabetičare često muče kožni problemi: ako je poremećen metabolizam ugljikohidrata, on postaje suh, svako oštećenje zacjeljuje duže vrijeme. Vitamin F sadržan u ljekovitim bobicama ima pozitivan uticaj na epidermu. Kada jedemo voće, pojačava se proces regeneracije tkiva.

Pitajte svog endokrinologa da li je morski oraščić dostupan kod dijabetesa tipa 2. Ljekari svakodnevno savjetuju upotrebu ove bobice u svježem ili smrznutom obliku. Od njih možete napraviti i piće, džem ili puter.

Za pripremu uzvara trebat će vam 100 osušenih plodova i 2 litre vode. Takvom kompotu možete dodati svoje omiljeno sušeno voće - njegova korisnost samo će se povećati. Tečnost treba staviti da prokuha i kuhati nekoliko minuta.

Možete ga piti u toplom ili rashlađenom obliku. Dijabetičari mu ne bi trebali dodavati šećer, ako želite povećati slatkoću, možete otopiti nekoliko tableta zaslađivača.

Da biste poboljšali ukusne karakteristike uzorka omogućava limun.

Mnogi ljudi vole džem od heljde. Nije ga teško kuhati, samo morate zapamtiti da bi umjesto uobičajenih rafiniranih proizvoda dijabetičari trebali koristiti posebne zaslađivače. Pripremite pekmez od heljde ovako:

  • kilogram bobica se prelije ½ litre vode,
  • smjesa se stavi na malu vatru i kuha oko 40 minuta,
  • nakon ključanja, zaslađivač se dodaje bobici,
  • čim se džem zgusne, sklonite ga s vatre i izlijte u staklenke.

Ako u tijelu postoji višak mokraćne i oksalne kiseline, tada će pomoći infuzija lišća orahovice. Da biste ga pripremili, trebat će vam 10 g suvog lišća i čaša kipuće vode. Infuzija se radi oko 2 sata, zatim se mora filtrirati i piti. Uostalom, takav napitak utječe na funkcioniranje jetre i bubrega, potiče izlučivanje funkcije.

Spoljna aplikacija

Uz probleme s kožom, ne možete jesti samo plodove heljde iznutra. Ulje iz bobica ove biljke omogućava ubrzavanje procesa regeneracije tkiva. Ima lekovito i antiseptičko dejstvo.

Ulje heljde koristi se za liječenje dugotrajnih ozljeda na koži, opekotina. Može se koristiti i za stomatitis i tonzilitis. To ne samo da ubrzava proces regeneracije ćelija, već i umiruje bol.

Dijabetičari mogu kupiti gotovo ulje u ljekarni ili ga napraviti sami. Da biste to učinili, potrebno vam je svježe sočno voće, drveni malter (blender, mlin za meso). Bobice se zgnječe, iz njih se iscijedi sok i prelije u tamnu staklenu posudu. Dovoljno je insistirati na ulju jedan dan, a onda to sigurno možete koristiti.

Upotrijebite ulje za podmazivanje problematičnih područja kože i sluzokože. Od dobivenog ulja rade se različiti losioni i komprese.

Važne nijanse

Saznavši o prednostima morskog oraha u dijabetesu, mnogi zaboravljaju vidjeti kontraindikacije. Nažalost, ne mogu ga svi koristiti. Ograničenja se postavljaju za pacijente kod kojih:

  • pogoršanje žučne kamenac i drugi problemi sa žučnim peskom,
  • dijagnosticirana je preosjetljivost na karoten,
  • holecistitis
  • urolitijaza,
  • hepatitis
  • pogoršanje peptičkog čira,
  • gastritis.

U svakom slučaju potrebno je posebno posavjetovati se s liječnikom. Ako do sada nikad niste probali morsku heljdu, onda trebate provjeriti toleranciju: pojesti par bobica ili namastiti dio na unutrašnjoj površini lakta.

Morska heljda je skladište korisnih vitamina, elemenata, organskih kiselina. Ali prije upotrebe, potrebno je posavjetovati se s endokrinologom i upoznati se s popisom kontraindikacija. Dijabetičari mogu jesti svježe bobice, od njih praviti džem, praviti dekocije od sušenog voća. Za vanjsku upotrebu koristi se ulje heljde.

Šljiva šljiva

Šljiva šljiva je još jedna opcija za berbu za zimu. Ovaj desert će se sigurno svidjeti i odraslima i djeci. Ukusna je, mirisna i sadrži isključivo prirodne sastojke: šljive, med, kruške, cimet, proteine, đumbir itd. Može se koristiti kao samostalno jelo ili kao dodatak umacima i desertima.

Savjeti za pravljenje šljiva od sira kod kuće

Za pripremu šljiva od šljiva možete uzeti šljive bilo koje vrste. Glavna stvar je da su zrele i slatke. Oni koji imaju malo previše, to će učiniti. Moraju se temeljito oprati i ostaviti nekoliko minuta, omogućujući odvodu vode.

Dalje je pomoću oštrog noža potrebno ukloniti kamen sa svakog ploda. Zatim šljive pretvorite u pire od krumpira mljevenjem mesa ili blenderom. Ostatak posla ide uz njega.

Po želji se dodaju šećer i drugi sastojci šljiva. Ali potreba za korištenjem želatine i drugih sredstava za geliranje uopće ne postoji. U procesu sušenja pire od šljiva će se zgušnjavati.

Za sušenje se obično koristi pećnica. Ali, postoje recepti za deserte u sporom šporetu i električnom sušilicom za voće i povrće. Ako na farmi nije bilo ni jednog ni drugog, na suncu možete izvaditi pire od šljiva.

Savjet! Da bi se pastila ravnomjerno osušila, debljina šljivovice u posudi (obično lim za pečenje) ne smije prelaziti 0,5-1 cm.

Klasičan recept za domaći pastelni šljiva sa šećerom

Sastav jela od šljive uključuje:

  • 700 g voća od šljive
  • 70 g granuliranog šećera.

Kao što je gore spomenuto, prvo trebate ukloniti sjeme s šljiva.

Potom ih stavite u rernu i pecite oko trećinu sata na temperaturi od +200 ° C. Samljeti omekšane plodove šljive do stanja kaše. Sipati šećer. Stavite posudu na malu vatru, zagrevajte se dok se kristali šećera potpuno ne otope. Važno je osigurati da masa ne proključa.

Pripremljeni lim za pečenje mora se prekriti listom pergamenta. Na nju izlijte šljivovicu i izgladite je tako da debljina sloja ne bude veća od 1 cm. Stavite u rernu da se suši do 10 sati. Temperatura ne smije prelaziti +75 ° C. Nemojte potpuno zatvoriti vrata. Ako je pećnica opremljena konvektorom, vrijeme kuhanja može se smanjiti na 6 sati.

Gotov šljivovicu ostavite još 90 minuta.

Pažnja! Kako biste stvorili uredne kovrče, još uvijek vruće marshmallow treba izrezati na trake. Nakon hlađenja, odvojite ga od tave i okrenite.

Žuta šljiva bez šećera

Da biste pripremili desert od šljiva sa kiselkom, potrebno vam je 6 kg voća. Moraju se oprati i nasuti. Proizvodnja je oko 5 kg voćnih sirovina. Samljeti ga blenderom ili mlinom za meso.

Druga opcija je poželjna, jer je teško da mikserom obrađujete kore.

Dobivena masa šljiva mora se staviti na lim za pečenje namazan suncokretovim uljem. Debljina sloja ne smije biti veća od 5 mm. Stavite u rernu, zagrejanu na temperaturu od +100 ° C, oko 5 sati. Vrata moraju biti otvorena.

Gotovo jelo narežite na trakice i razvaljajte.

Tklapi - recept gruzijske šljive

Pastilja gruzijske šljive prilično je popularna u zemlji odakle dolazi. Tamo ga koriste ne samo kao neovisni proizvod, već i kao dodatak drugim jelima, na primjer, kharcho juhu.

Dakle, prema receptu trebate uzeti 3-4 kg šljive i 3-4 kašike. l granulirani šećer. Oprano i oguljeno voće sipajte vodu i stavite na manju vatru. Kuvajte oko pola sata. Nakon hlađenja i protrljajte kroz filc za dodavanje s velikim rupama. Ne prelijte preostali bujonov šljiva.

Pomiješajte pire sa šećerom i ponovo stavite na štednjak. Prokuhajte, kuhajte 5 minuta. Stavite na drvenu dasku, prethodno navlaženu vodom, ili lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Sloj ne smije biti deblji više od 2 mm.

Stavite posude sa budućim močvarom na sunce dok se potpuno ne osuše. Nakon par dana, oprezno je prebacite i ponovo stavite na sunce. Cijeli proces traje do 7 dana.

Savjet! Da biste uklonili gotovu pastilu sa papira za pečenje, ruke morate navlažiti šljivama.

Kako napraviti šljiva od šljiva u sporem štednjaku

Operite i očistite šljive. Stavite u zdjelu multicooker-a, prekrijte granuliranim šećerom. Nakon pojave soka, postavite način gašenja na 30 minuta. Dobivenu masu pretvorite u pire od krumpira pomoću miksera. Možete i protrljati kroz sito.

Prebacite pire od šljiva u spor štednjak. Odaberite način odmora i kuhajte 5 sati. Izlijte masu u ravnu posudu prethodno prekrivenu folijom. Nakon hlađenja, staviti u frižider preko noći.

Pažnja! Kako se peciva za pastele ne lijepe zajedno i imaju privlačan izgled, mogu se posipati šećerom ili kokosom.

Kako napraviti pastilu od šljive u rerni

Za pripremu pastila u pećnici trebat će vam takvi proizvodi:

  • Odvod 1 kg,
  • 250 g granuliranog šećera (može se zameniti medom),
  • limunova korica.

Oprano i kamenovano voće treba napuniti šećerom. Ostavite dok se ne pojavi sok. Ako želite, možete dodati luk ili sok iscijeđen iz 1 limuna. Stavite šljive na vatru. Kuhajte dok ne omekšaju. Blender pretvorite u masu pire. Ponovo staviti na malu vatru oko 3 sata.

Čim se pire od šljiva počne zgušnjavati, prebacite ga na lim za pečenje. Stavite u rernu zagrijanu na +110 ° C na 5 sati.

Recept za juhu od šljiva

Čak i neiskusne domaćice mogu napraviti desert u mikrovalnoj pećnici. Prvo, šljive bez sjemenki jednostavno je potrebno zagrijavati na najvećoj snazi ​​10 minuta. Izmutite ih sito, blender ili mlinom za meso. Prema potrebi dodajte šećer ili med.

Stavite pire od šljiva u mikrovalnu. Uključite punom snagom pola sata. Nakon tog vremena učinite snagu manjom od polovine. Sačekajte da se masa smanji za 2/3. Prebacite ga u pripremljena jela i ostavite da se ohladi.

Pažnja! Tokom pripreme pire će se prskati. Stoga, prije stavljanja u mikrovalnu, posudu treba prekriti gaznom krpom.

Bijela šljiva

Za pripremu dobrota za ovaj recept morate uzeti:

Postupak kuhanja je prilično jednostavan. Prvo se šljive moraju peći u rerni dok ne postanu mekane (jedna trećina sata) i sjeckati dok ne porumeni. Belanca pobedite dok pena nije otporna. Povežite obje mase. Stavite na lim za pečenje pokriven folijom visokim slojem 3-4 cm, stavite u rernu, prethodno zagrejanu na +60 ° C, na 5 sati.

Gotovu pastilu ukrasite šećerom u prahu ili kokosom.

Šljiva i jabuka sljeza

Sastav močvare uključuje:

  • šljive - 300 g
  • jabuke - 1 kg
  • granulirani šećer - 200 g.

Proces kuhanja, kao i u drugim slučajevima, započinje pečenjem voća. Šljive treba presaviti na pola, a jabuke na kriške (prethodno ukloniti jezgro i oguliti). Pecite u rerni na temperaturi od +150 ° C dok ne omekša.

Ulijte voće sa šećerom i gnječite ga blenderom dok ne postane glatko. Stavite na lim za pečenje slojem 8 mm. Stavite u rernu na 8 sati (temperatura +70 ° C).

Recept za tjesteninu od šljive sa kruškama i kardamom

Ovo je neobičan recept koji će se sigurno svidjeti svim ljubiteljima začina. Za pripremu deserta potrebno je pripremiti:

  • Šljive i kruške od 0,5 kg,
  • Anis zvijezda 1 zvjezdica
  • 0,5 tsp kardamom.

Izmešajte oguljeno i narezano voće na male komade sa začinima. Stavite na malu vatru četvrt sata. Nakon vađenja zvezdastog anisa i kaše. Izlijte ga na lim za pečenje sa slojem do 7 mm. Sušite u rerni 6 sati. Temperatura ne smije prelaziti +100 ° C.

Pastel s džemom od šljiva sa orasima

Ovo je najlakši recept. Trebat će sama marmelada i bilo koji broj oraha. Stavite džem na lim za pečenje tankim slojem. Sušite u otvorenoj rerni (+ 50 ... + 75 ° C) 6 sati.

Samljeti orahe u mlincu za kafu. Pospite ih vrućim slojevima pastile. Prekrijte pergamentnim papirom i prošećite valjkom. Pustite da se desert ohladi.

Đumbir od đumbira i limuna

Na taj način pripremljeni pire od šipka svidjet će se onima koji vole uzbuđenje. Da biste ga skuvali, morate uzeti:

  • šljive - 2 kg,
  • limun - 6 kom.,
  • đumbir - 250-300 g,
  • med - 3-4 kašike. l

Nadjev od đumbira Uklonite semenke limuna i šljive. Sve sastojke temeljno izmiješajte mikserom. Pire od krumpira rasporedite na palete tankim slojem. Podesite sušilicu na temperaturu od +45 ° C. Ostavite pastilu na jedan dan.

Kalorični sadržaj i blagodati šljivovice

Slatkiši od šljive - dijetalni proizvod. Ovo je odlična zamjena za visokokalorične slatkiše za one koji pokušavaju smršavjeti. Sadržaj kalorija od 100 g delicije iznosi 271 kcal. Sadrži 1,2 g proteina, 1 g masti i 65 g ugljikohidrata.

Uz to, pasta od šljive sadrži mnogo vitamina, organskih kiselina, minerala i elemenata u tragovima. Pomaže u smanjenju krvnog pritiska, jača zidove krvnih žila, pomaže u suočavanju sa osjećajima anksioznosti i depresije. I to nisu sve njegove prednosti:

  • poboljšava pamćenje
  • jača nervni sistem
  • blagotvorno deluje na vid,
  • jača imuni sistem
  • poboljšava stanje kostiju.

Takođe, pastila normalizuje rad gastrointestinalnog trakta.

Upotreba šljiva-močvare

Kao što je već spomenuto, pastila se često koristi kao dodatak različitim jelima. Ako je slatko, onda su ovo deserti. Ako je kiselo, onda će to biti umaci za meso.

Domaće poslastice koriste se i za pravljenje supa. Jedna od njih je i govedina. Oko 10 minuta prije kraja kuhanja dodajte pastile, zajedno sa svim začinima.

Takođe, desert se može dodati salatama s piletinom. Bit će ili neovisan sastojak, ili kao dio dresinga (kiselo vrhnje s mljevenom pastilom).

Kako čuvati pastil od šljive

Možete spremiti jelo na 3 načina:

  • u staklenim posudama zatvorenim najlonskim poklopcima,
  • u pergamentnom papiru
  • u plastičnom filmu.

Slatkiše od šljive ne treba stavljati u frižider, jer će se na njemu pojaviti bijeli plak. Pored toga, postaće ljepljivo. Bolje je odabrati drugo hladno i tamno mjesto. Rok trajanja dostiže 2 mjeseca.

Pastila - 4 stara recepta sa fotografijama

Istorija svjetske kuhinje poznaje hiljade recepata za slatka jela i deserte. Postoje autorska prava koja su izmislili moderni slastičari i tradicionalna su, karakteristična za određenu zemlju, područje. Pastille je jelo na bazi jabuka, bjelanjka i šećera. Tri jednostavna sastojka pomažu u stvaranju ne samo ukusnog, već i vrlo zdravog jela.

Voćna pastila je zdravi slatkiš koji će odgovarati i djevojčicama koje gube kilograme i maloj djeci. Pastilja se pravi samo od voća i bobica, uz dodatak male količine šećera ili bez nje. To je slučaj kada slatko nije samo ne štetno, već je i korisno. Uostalom, ostaju sve blagodati vitamina, elemenata u tragovima i voćnih vlakana.

Pastilja se može kupiti gotova. Sada je ova delicija vrlo popularna, a možete je kupiti ne samo u specijaliziranim prodavaonicama, već i u bilo kojem supermarketu. A možete ga i sami skuvati. To se radi vrlo jednostavno i dovoljno brzo, a troškovi domaćih pastila bit će mnogo puta niži.

Kako kuhati pastilu od jabuke kod kuće - recept za fotografije

Za pripremu pastele potrebne su vam samo jabuke, bobice, na primjer brusnice i malo šećera. Prvo morate napraviti bazu - gusti voćni i bobičast pire. U osnovi moraju biti bobice ili plodovi bogati pektinom, a ne vodenasti, na primjer jabuke ili šljive.

Ali kao dodatak aromatizaciji možete koristiti apsolutno bilo koje bobice po vašem ukusu. Vrijeme kuhanja: 23 sata 0 minuta

Da biste napravili pire od krumpira, ogulite jabuke od koštica, iznutra istrljajte.

Jabuke narežite na manje komade i stavite u lončić.

Ako bobice imaju hrapavu kožicu ili sjeme, onda ih je bolje protrljati kroz sito tako da u njenu močvarnu kremu uđe samo nježni bobičast pire. Da biste to učinili, prvo nasjeckajte bobice u blenderu ili mlinu za meso.

Zatim ovu masu protrljajte kroz sito.

Torta će ostati u sito, a jednoličan pire krompir će pasti u tavu s jabukama.

Bez dodavanja vode, kuhajte jabuke s bobicama pirea na laganoj vatri dok ne omekšaju.

Sadite sadržaj tepsije do glatka. Ako ste koristili sočne bobice, onda kuhajte malo pire krumpira, dok ne zgusne.

Kalup za pečenje obložite pergamentom. Kvaliteta pergamenta je ključna. Ako niste sigurni u to, pergament namažite s malo biljnog ulja.

Stavite voćnu masu na pergament i ravnomerno rasporedite po čitavom području. Debljina sloja voća trebala bi biti samo nekoliko milimetara, tada će se pastila brzo osušiti.

Stavite tavu u rernu, uključite 50-70 stepeni 20 minuta. Zatim ga isključite, malo otvorite rernu. Nakon nekoliko sati ponovite zagrevanje. Kao rezultat, masu trebate osušiti do točke gdje ona postaje jedan sloj i neće se slomiti i rastrgati.

To možete provjeriti podizanjem ugla. Pastila se treba lako odmaknuti u jednom sloju. Obično se za 1-2 dana pastila osuši dok ne bude spremna.

Kad se pastila osuši, narežite je na slojeve prikladne veličine direktno na pergament.

Domaća pasta Belevskaya - klasičan recept

U proteklih sto pedeset godina Belevska pastila je bila jedna od posjetnica turskog kraja. Za njegovu pripremu koriste se samo Antonove jabuke, koje gotovom desertu daju iznenađujuće nježan okus s blagom kiselošću i aromom.

Predloženi recept sadrži malu količinu sastojaka, postupak kuhanja je jednostavan, ali traje prilično puno vremena. Srećom, potrebno je vrijeme za sušenje pastila, dovođenje u željeno stanje, sudjelovanje kuhara praktično nije potrebno. Ponekad će trebati otići do pećnice da vidi kako proces ide i da ne propusti trenutak spremnosti.

Sastojci

  • Jabuke (razred "Antonovka") - 1,5-2 kg.
  • Jaje bijelo - 2 kom.
  • Šećer - 1 kašika.

Algoritam kuhanja:

  1. Antonove jabuke moraju se temeljito oprati, očistiti od stabljika i sjemenki. Nije potrebno oguliti, jer će pire od jabuka ipak trebati proći kroz sito.
  2. Jabuke stavite u vatrostalnu posudu, stavite u rernu zagrejanu na temperaturu od 170-180 stepeni.

Čim jabuke „plivaju“, izvadite iz rerne i prođite kroz sito.

  • Masi jabuka dodajte polovinu norme granuliranog šećera. Umutite metlom ili mikserom.
  • U zasebnoj posudi pomoću miksera umutite bjelanca sa šećerom, najprije samo bjelanjke, a zatim, nastavljajući da tuku, u kašiku dodajte šećer (drugu polovinu).

    Protein bi trebao povećati količinu nekoliko puta, a spremnost se, prema rečima domaćica, određuje pomoću "tvrdih vrhova" (proteinski dijapozitivi se ne zamagljuju).

  • Odvojite 2–3 kašike belog proteina, a ostatak mase pomešajte u pire od jabuka.
  • Poravnati lim za pečenje papirom za pečenje, na njemu dovoljno tankim slojem, poslati ga u pećnicu na sušenje.

    Temperatura pećnice je 100 stepeni, vrijeme sušenja je oko 7 sati, vrata moraju biti zatvorena. Nakon toga, tijesto lagano odvojite od papira, isjecite na 4 dijela, premažite preostalim proteinima, stavite slojeve jedan na drugi i ponovo pošaljite u pećnicu, ovaj put na 2 sata.

  • Pastille ispada da je vrlo lagana, mirisna, dugo se čuva (osim, naravno, ako to ne sakrije od domaćinstava).
  • Recept za Kolomnu pastilu

    Kolomna je, prema raznim arhivskim izvorima, rodno mjesto močvare.

    Nekoliko vekova proizvodio se u dovoljno velikim količinama, prodavao se u raznim regijama Ruskog carstva i u inostranstvu.

    Tada je proizvodnja odumrla, tradicija je bila gotovo izgubljena, a tek su krajem dvadesetog stoljeća slastičari Kolomna obnovili recepte i tehnologije. Kolomninu pastilu možete kuhati kod kuće.

    Sastojci

    • Jabuke (najbolje kiselo, jesenje, vrsta Antonovsky) - 2 kg.
    • Šećer - 500 gr.
    • Pileći protein - od 2 jaja.

    Algoritam kuhanja:

    1. Pravila su gotovo ista kao u prethodnom receptu. Operite jabuke, namažite papirnatim ručnikom da uklonite suvišnu vlagu.
    2. U svakom uklonite jezgru, stavite na lim za pečenje (prethodno obložen pergamentom ili folijom). Pecite dok ne omekša, pazite da ne izgori.

  • Izvadite kašiku jabuke kašikom, možete je mljeti kroz sito, pa ćete dobiti više pire krumpira. Trebate ga iscijediti, možete koristiti fil od punila i gazu, što manje soka ostane u kašu, tim prije će proći proces sušenja.
  • Umutite jabukov umak u bujnoj masi, postepeno dodajući šećer (ili šećer od glazure).

    Odvojiti bjelanca sa pola norme šećera, pažljivo sjediniti s jabučnom masom. Lim za pečenje s visokim stranama, posuti folijom, izložiti masu, staviti u rernu za sušenje (6-7 sati na temperaturi od 100 stepeni).

  • Gotovo jelo treba posipati šećerom u prahu, isjeći na porcijene kvadratiće, pažljivo prebaciti na jelo. Možete pozvati svoju porodicu na degustaciju!
  • Kako napraviti pastilu bez šećera

    Neke domaćice brinu da jela za vaše voljene domaćinstva nisu samo ukusna, već i zdrava. Upravo je za takve slučajeve prikladan recept za jabuku bez šećera. Naravno, ovu opciju ne možete nazvati klasikom, ali ovaj je recept izlaz za ljubitelje deserta koji prate hranu bogatu kalorijama i žele smršavjeti.

    Sastojci

    • Jabuke (klasa Antonovka) - 1 kg.

    Algoritam kuhanja:

      Jabuke operite, osušite papirnim ili običnim pamučnim ručnikom, isjeckajte na 4 dijela. Uklonite stabljiku, sjemenke.

  • Stavite na malu vatru, lagano pirjajte, potopljenim blenderom samljejte „plišane“ jabuke u pire krumpir.
  • Dobiveni kašu morate proći kroz sito da biste uklonili koru jabuke i ostatke sjemena. Umutite mikserom (mikserom) do bujne mase.

  • Pekač obložite papirom za pečenje, mirisnu masu jabuka stavite u prilično tanki sloj.
  • Zagrijte rernu. Smanjite temperaturu na 100 stepeni. Proces sušenja traje najmanje 6 sati, a vrata su zatvorena.

  • Ali onda takvu pastirku možete pohraniti tako što ćete je dugo umotati u pergament, osim ako deca naravno to ne znaju.
  • Savjeti i trikovi

    1. Za pastile je važno odabrati dobre jabuke, idealno Antonovskiy. Važna stvar, jabukov umak treba dobro tući, zasićen zrakom.
    2. Uzmi svježa jaja. Proteini će se pobijediti ako se prethodno ohlade, a zatim dodajte zrno soli.
    3. Prvo tucite bez šećera, a zatim dodajte šećer u kašičici ili kašiki. Ako se umjesto granuliranog šećera koristi prah, postupci usitnjavanja bit će brži i lakši.
    4. Pastila se može pripremiti samo od jabuka ili od jabuka i bobica. Svaku šumsku ili vrtnu bobicu (jagode, maline, borovnice, brusnice) prvo je potrebno procijediti, mljeti kroz sito, pomiješati sa umakom od jabuka.

    Pastila ne zahtijeva puno proizvoda, samo puno vremena. A onda se postupak sušenja odvija bez ljudske intervencije. Samo pola dana čekanja i ukusna poslastica je spremna. (15,00

    Slatkiši bez šećera kod kuće: recenzije, kako kuhati?

    Jedna od najimpresivnijih znamenitosti tulskog kraja je Belevskaya pastila, poznata je širom zemlje već vijek i pol. Dugo su se recepti za delicije držali u strogom povjerenju, proizvod je osvojio srca ruskih i evropskih ljubitelja slatkog.

    Pastila se pravi od svježih jabuka, šećera i jajeta, a prirodni sastav čini proizvod sličnim domaćim slatkišima napravljenim bez upotrebe konzervansa, boja i sredstava za zgušnjivanje. Jedinstven slatko-kiseli okus poslastice čini pastilu jedinstvenom, prozračna tekstura se topi u ustima i ostavlja ugodan okus.

    Proizvođač slijedi drevne tradicije, priprema pastilu isključivo ručno, bez upotrebe kuhinjskih uređaja. Za pakiranje koristite ekološke materijale. Takođe se proizvodi i ruž bez šećera Belevskaya, dozvoljeno je jesti pacijentima s dijabetesom, glikemijski indeks proizvoda je nizak.

    Belevskaya dijetalna pastila bez šećera ima energetsku vrijednost od 52 kalorije, 13 g ugljikohidrata. Proizvod možete čuvati na temperaturi od 8 do 10 stepeni (9 meseci), 10 do 25 stepeni (2 meseca), vlagom vazduha ne većom od 80%.

    Domaće pastile od šećera

    Jabučni marshmallows kod kuće može se kuhati sa šećerom, takav se proizvod može konzumirati u slučaju dijabetesa prve i druge vrste u strogo ograničenoj količini. Točnu količinu namirnica koje pacijent može pojesti sa kršenjem metabolizma ugljikohidrata treba utvrditi lekar ili nutricionista.

    Za pastile uzimajte 300 g jabuka, 1 protein pilećeg jajeta, sirup. Sirup sadrži 60 ml vode, 160 g šećera, 8 g agar-agara. Glikemijski indeks proizvoda je prilično visok, pa ga dijabetičari trebaju jesti s oprezom.

    Jabuke se ogule, posolje, stave u tavu i kuhaju po prethodnom receptu. Gotovi pire krompir ohladimo, pomiješamo sa šećerom. Odvojeno trebate tući proteine ​​do guste pene. Oni počinju pripremati sirup, agar-agar se kombinira s vodom, inzistiraju na 15 minuta, a zatim se stavi na šporet, zagrijan na 107 stepeni. Ako je moguće, temperatura se provjerava posebnim termometrom.

    • ohladiti na 70 stepeni
    • sipajte pire krumpir
    • tukli mikserom.

    Pastile se izlijevaju u kalupe, prekriju ljepljivim filmom, ostave da se ohlade preko noći ili 12 sati. Lim za pečenje obložen je pergamentnim papirom, pastila se stavlja na njega, film se uklanja.

    Gotova poslastica se izrezuje na trakice, još ih možete valjati u sezamovim ili sjeckanim orasima. Proizvod je pogodan za upotrebu ako iznutra ostaje mekan i izvana čvrst. Klasična pastila ima visoki glikemijski indeks.

    Domaći marshmallow bit će ukusniji, ako tijekom njegove pripreme ne zaboravite na neke tajne. Morate znati da bjelančevine za slatkiše trebate čuvati najmanje 24 sata u frižideru, to pomaže da se dobije više lepršave pjene.

    Za gustoću mase jabuka, trebate joj dodati malo agar-agara, a za različite ukuse preporučuje se u sastav jela uključiti razne:

    Po želji, korisno je sikanje vanilije sipati u poslastice, a ne da se mešaju sa vanilin šećerom.

    Najukusnija slatkoća će se ispostaviti ako se ne suši u rerni, već na direktnom suncu.

    Noću se jelo čisti, u suprotnom će postati vlažno i izgubiti ukus i hranjivu vrijednost.

    Šta više, šteta ili korist?

    Uprkos dugotrajnoj termičkoj obradi, koja može uništiti većinu vitamina, slatkoća sadrži mnogo vlakana, pektina, minerala, elemenata u tragovima: joda, gvožđa, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma. Zahvaljujući tim supstancama, liječenje će povećati hemoglobin u krvi i pomoći u jačanju koštanog korseta za bilo koji tip dijabetesa.

    Prisutnost dijetalnih vlakana očistit će crijeva, pospješuje izbacivanje toksina, toksina iz tijela, ugljikohidrati će dijabetičarima pružiti energetski poticaj za cijeli dan. Zbog nedostatka boja i hemikalija, pojačivača ukusa, konzervansa, niskog glikemijskog indeksa, slatkoća je uključena u jelovnik male djece.

    Samo proizvod koji se koristi u neograničenim količinama može nanijeti štetu, tada će dijabetičar neizbježno početi imati probleme s težinom i nivoom glukoze u krvi. Ne možete jesti desert u prisutnosti pojedinačne netolerancije na komponente proizvoda.

    Da biste dugo vremena sačuvali pastile i uživali u njihovom nježnom ukusu, moraju se poštovati uvjeti skladištenja:

    1. vrijeme skladištenja 1,5 mjeseci,
    2. mjesto treba biti suho, hladno,
    3. zatvoreno pakovanje.

    Ako se pastila priprema vlastitim rukama, ne može se spremiti u vrećicu od polietilena, inače će se brzo pokvariti i postati ljepljiva. Na vazduhu će se slatkoća osušiti, biće čvrsta.

    Malo ljudi zna da je pastile moguće smrznuti, dok su apsolutno sva njegova korisna svojstva sačuvana.Ako dijabetičar odluči doma pripremiti slatkiše bez šećera, dobit će mnogo korisnih tvari, razveselit će se.

    Recept za jabukovu gorušicu nalazi se u videu u ovom članku.

    Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje.

    Pogledajte video: Bakina kuhinja -mlad kupus timski rad najbolji recept (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar