Dijeta, pržena jaja i

Neugodan miris iz usne šupljine često signalizira ozbiljne prekršaje koji se javljaju u ljudskom tijelu.

Neugodan miris iz usne šupljine često signalizira ozbiljne prekršaje koji se javljaju u ljudskom tijelu. Na primjer, miris sumporovodika može biti simptom truleži proteina u ustima ili jednjaku, a miris mučnine ukazuje na gastritis sa niskom kiselošću ili čir na želucu. Miris acetona ukazuje na porast razine ketonskih tijela u krvi, što je tipično za dijabetes u početnoj fazi. Dijabetes melitus zauzima prvo mjesto među bolestima unutrašnjih organa koji daju neugodan miris iz usne šupljine.

Pojava neugodnog mirisa iz usne šupljine kod dijabetesa povezana je s povećanjem titra ketonskih tijela, zbog nakupljanja neiskorištene glukoze u krvi. U tom se slučaju može pojaviti neugodan miris iz usne šupljine, kako s dijabetesom ovisnim o inzulinu, tako i s tipom koji nije ovisan o inzulinu. Pored toga, s pojavom mirisa acetona iz usne šupljine i istodobno s nedostatkom pravovremene medicinske pomoći može se razviti hiperglikemijska koma. U skladu s tim, razina glukoze u krvi može biti mnogo puta veća od normalne. U ovom slučaju postoji mogućnost smrti. Glavni razlog naglog porasta razine šećera je obrok prije unosa potrebne količine inzulina.

Uz brzu dijagnozu, pomoć u ovim stanjima je prilično jednostavna. Nakon ubrizgavanja inzulina kratkog djelovanja svijest se vraća pacijentu.

Također se mora imati na umu da je kod osoba sa šećernom bolešću oslabljena mikrocirkulacija krvi u mekim tkivima, u nekim se slučajevima slina oslobađa u nedovoljnim količinama, što dovodi do poremećaja remineralizacije zubne cakline i, kao posljedica toga, razvoja parodontitisa, karijesa i drugih upalnih bolesti usta šupljine. Upalni procesi mogu biti praćeni neugodnim mirisom iz usne šupljine, posebno hidrogen sulfida. Uz to, upalni proces pogoršava učinkovitost inzulina. Upala, zajedno s drugim uzrocima, dovodi do povećanja glukoze u krvi i pridonosi nastanku mirisa acetona iz usne šupljine u prisustvu šećerne bolesti.

Ako otkrijete miris acetona iz usne šupljine, svakako biste se trebali obratiti endokrinologu radi dijagnoze i liječenja. Osim toga, mora se imati na umu da dijabetes nije jedini uzrok halitoze. Zarazne bolesti koje se javljaju dugo vremena, acetonemički sindrom, bolesti jetre - sve to može biti uzrok ovog mirisa. Iz tog razloga je izuzetno važno pažljivo ispitati i utvrditi uzrok povećanja razine ketonskih tijela.

Oznake: Nema oznaka

Kategorija:Vijesti

Savjetujemo vam da pročitate:

  • Mitovi o dijabetesu

U pogledu dijabetesa, pojavile su se brojne zablude. Popularni su ne samo među pacijentima, već i među liječnicima opće prakse. Dajemo najčešće, zastarjele i apsolutno netačne ideje o ovoj bolesti.

Polineuropatija je jedan od najčešćih oblika dijabetičke neuropatije. Poli znači mnogo, a neuropatija znači nervnu bolest. Periferna neuropatija zahvaća dijelove tijela koji su udaljeni od središta, tj. Ruke i noge

Oštećenje mrežnice uzrokovano dijabetesom naziva se dijabetička retinopatija. Mehanizam oštećenja predstavlja kršenje cirkulacije krvi u najmanjim žilama mrežnice.

PROTEINI (proteini) - su biokompuni koji sadrže dušik - ne postoji nijedna vrsta proteina u koju azot ne ulazi (dakle, nivo proteina u prehrambenim proizvodima određen je sadržajem ovog hemijskog elementa).

Seksualne komplikacije nastaju zbog oštećenja krvnih žila i živaca povezanih s dijabetesom.

Loša oralna higijena

Najčešći uzrok halitoze. Čak i ako četkate zube dva puta dnevno, niste sigurni od neugodnog mirisa - "aroma" se, po pravilu, pojavljuje kod onih koji ne četkamo i zaborave da četkamo jezik. Bakterije se nakupljaju na jeziku i ispod njega, koji stvaraju plin karakterističnog mirisa, a nit bi vas mogla spasiti od komada hrane koji su se zaglavili između zuba. Kad se sitne čestice vaše večere počnu razgrađivati, pojavljuje se taj gnojni miris.

Žuti zubi su karakterističan znak teškog pušača. Zašto? Zato što svaki lisnjak ostavlja svoj trag na površini zuba - tamo se nakupljaju smole. Smještaju se na sluznici gornjih dišnih puteva, što dovodi do njenog postepenog sušenja. Kao rezultat toga, dovoljna količina sline i sluzi ne izlučuje se u ustima i grlu, što služi za održavanje normalne acidobazne ravnoteže u usnoj šupljini, a to već vodi do množenja istih bakterija.

Značajke napajanja

Mnoge namirnice - poput bijelog luka, luka, sira, dimljenog mesa, kupusa i jaja - mogu vam pokvariti disanje čak 72 sata. Miris se pojavljuje nakon interakcije proizvoda sa želučanim i crijevnim enzimima, ali još uvijek samo privremeno.

Ako sjedite gladna beba - očekujte probleme. Nizak šećer u krvi (hipoglikemija) dovodi do činjenice da tijelo koristi masti pohranjene u tijelu kao izvor energije. S jedne strane, to je ono što ste željeli postići dijetom, s druge strane, međuproizvodi ovog procesa (ketoni) doprinose nastanku slatko-kiselinskog mirisa iz usta.

Dehidracija

Dehidracija uzrokovana pretjeranom fizičkom aktivnošću, zloupotrebom alkohola, vrućicom ili jednostavno odsustvom redovitog pijenja također smanjuje proizvodnju sluzi i sline. A odavde opet - bakterije i miris.

Uzrok lošeg mirisa nije obična prehlada, već takozvani sindrom post-nosne kongestije - iscjedak iz nosne sluznice u grlo i nakuplja se, stvarajući idealno okruženje za rast bakterija. Zbog toga je kod dugotrajne prehlade - čak i ako nemate ništa gore od šuga i blagog kašlja - bolje češće ispuhati nos i ispirati nos i grlo posebnim ljekovitim otopinama.

Sjogrenova bolest

Problemi sa slinjenjem mogu biti povezani sa posebnom bolešću - Sjogrenovom bolešću, koju karakterizira smanjena aktivnost žlijezda, uključujući pljuvačne žlijezde. Ostali simptomi bolesti su:

  • suve i goruće oči, fotofobija, "pesak" u očima,
  • brz razvoj višestrukog karijesa
  • promuklost glasa
  • učestali i dugotrajni sinusitis (curenje iz nosa) i druge bolesti gornjih disajnih puteva,
  • suva koža, smanjeno znojenje,
  • otečeni limfni čvorovi.

Dijabetes melitus

Osnova ove bolesti je smanjena funkcija pankreasa i, kao rezultat, nedostatak inzulina u krvi. U normalnom stanju, ovaj enzim osigurava prodor glukoze u stanice tijela i na taj način pruža tijelu energiju i pročišćava krv od šećera. Kod dijabetesa takva je obrada šećera nemoguća, dakle, umjesto toga je uključena prerada masti. Kao što već znamo, ovaj postupak pridonosi nastanku karakterističnog mirisa.

Tipični simptomi dijabetesa su:

  • poliurija, tj. povećana količina urina,
  • stalna neodoljiva žeđ
  • stalna glad
  • slabost, umor,
  • ozbiljan gubitak kilograma

Apsces pluća

Apsces je gnojna upala. U slučaju pluća ona se može povezati s infekcijama bilo kojeg podrijetla, oslabljenim imunitetom izazvanim drugim bolestima ili gutanjem stranih predmeta i tekućine u pluća (ako ste, kako kažu, ušli u pogrešno grlo s hranom). Najčešće u muškarcima srednjih godina koji zloupotrebljavaju alkohol. U početku to izgleda kao gripa ili grlobolja, jer ih prati oštar porast tjelesne temperature. Tako često gnojna halitoza može ljekara dovesti do ispravne dijagnoze.

Hronično zatajenje bubrega

Ova se bolest razvija dugo i postepeno, pa pacijenti mogu živjeti godinama, a da ne znaju za dijagnozu. Među manifestacijama hroničnog zatajenja bubrega spada kršenje opće acidobazne ravnoteže u tijelu (acidoza), pri kojoj se organske kiseline akumuliraju u stanicama tijela. Tijelo ih ne može samostalno razgraditi i izlučiti, a u težim slučajevima to može čak dovesti i do kome.

Rak želuca ili jednjaka

Problemi s gutanjem, uporna mučnina, povraćanje i kvrgavi su glavni simptomi raka jednjaka. Gnojni miris pojavljuje se kada tkivo tumora počne da se razgrađuje ili se preko tumora nakupljaju ostaci hrane i sluzi. Rak želuca je upadljivija bolest jer je teže sumnjati u njega. Slažete se, neće svi ići liječniku sa problemima kao što su smanjeni apetit ili epizodna dijareja. Ostali simptomi raka želuca - slabost, umor, gubitak težine i nelagoda u trbuhu - toliko su česti i nespecifični da ne može svaki liječnik utvrditi postojanje tumora kod njih. Dakle, ako sumnjate da nešto nije u redu, ne kontaktirajte terapeuta - idite odmah kod gastroenterologa i ultrazvučni pregled.

Pogledajte video: Pržena jaja s rižom - Fini Recepti (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar