Lečenje holecistitisa

Kolecistitis je upalni proces u žučnoj kesici koji se javlja na pozadini bakterijske infekcije, bilijarne diskinezije i u prisustvu ili odsustvu kamenja u organu. Različiti uzroci, mehanizmi razvoja i simptomi patologije zahtijevali su stvaranje učinkovitih lijekova koji bi mogli pomoći pacijentu da prebrodi bolest i poboljša njezin tijek. U tu svrhu koriste se glavne grupe lijekova: antibiotici, antiparazitski, choleretic, antispazmodici, holekinetici, holelitici.

Kolecistitis je upala koja se lokalizira u žučnoj kesici. Postoje 2 oblika patologije:

Drugi može biti kamen (kalkulan) i bez kamena.

Česta opcija je hronični kalkulični holecistitis, koji se formira u pozadini žučne kamenac.

Sledeći faktori igraju ulogu u razvoju upalnog procesa organa:

  • Mikrobna infekcija.
  • Upala gušterače, koja može preći u mjehur.
  • Prisutnost diskinezija (kršenje tonusa mokraćnog mjehura i žučnih puteva).
  • Prisutnost kalkula u organu.
  • Nepravilna prehrana.
  • Parazitske bolesti (giardijaza, opisthorhijaza, amebijaza itd.).

Hronični tijek kalkuličnog kolecistitisa periodično je popraćen egzacerbacijama koje su poznate i kao napadi bilijarnih kolika. Nastaju zbog „umetanja“ kamena u vrat mjehurića, zbog čega se organ spazmi, pokušavajući potisnuti račun. Glavni simptom napada je jaka bol u desnom hipohondriju koja može dati desnoj lopatici, ramenu, ključnoj kosti.

Često se žučna kolika ne može zaustaviti konzervativno, a pojava dodatnih znakova, poput vrućice, znojenja, povraćanja žuči, koji ne donosi olakšanje, ukazuje na razvoj akutnog kalkularnog holecistitisa koji zahtijeva hiruršku intervenciju.

Antibiotici koji se koriste u liječenju

S dijagnosticiranom upalom žučnog mjehura, propisana je antibiotska terapija. Izbor antibiotika ovisi o njegovoj sposobnosti da prodire u žuč i akumulira se u njoj. A trajanje terapije određuje početno stanje pacijenta i dinamiku tokom terapije.

Za liječenje holecistitisa koriste se antibiotici širokog spektra u kombinaciji sa vitaminima i pripravcima za obnavljanje mikroflore.

Izbor antibiotika određuje i težinu bolesti. Za blagu ili umerenu ozbiljnost propisuju se lekovi iz grupe cefalosporina. A u slučaju jake upale kao i kod starijih i oslabljenih pacijenata propisana je kombinacija antibiotika širokog spektra sa antimikrobnim agensima.

Najpopularnija trgovačka imena za antibiotike različitih grupa koji se koriste za lečenje holecistitisa jesu:

  • Zopertsin, Aurotaz, Tazar, Revotaz,
  • Ampisid, Unazin, Sulbacin,
  • Augmentin, Amoxiclav, Flemoclav,
  • Aris, Merogram, Ronem,
  • Cefantral, Tsefogram, Aurocef, Sulcef, Suprax, Cefix,
  • Eritromicin,
  • Hloramfenikol
  • Ampioks.

Svi gore navedeni lijekovi dostupni su u obliku tableta ili injekcija, dnevnu dozu u svakom pojedinom slučaju odredi liječnik. Doziranje uvelike ovisi o težini infektivnog procesa i pratećim patologijama ili komplikacijama koje su nastale.

Sredstva protiv bolova

Ne preporučuje se upotreba lijekova protiv bolova bez prethodnog liječničkog pregleda, jer to može razmaziti kliničku sliku bolesti i ne omogućava precizno dijagnosticiranje oblika i stadija bolesti.Ovakvo stanje može dovesti do neučinkovitog liječenja, zanemarivanja bolesti, što prijeti zdravlju pacijenta. Antispazmodičari za holecistitis indicirani su za otklanjanje spazma glatkih mišića žučnog mjehura i kanala.

Takvi lijekovi su dostupni u obliku tableta, čepića i otopina za injekcije. Najčešći lijekovi protiv bolova protiv holecistitisa ljekari nazivaju sljedeće lijekove:

  • Papaverin - sredstvo za ublažavanje grča glatkih mišića,
  • No-Shpu - visokokvalitetni antispazmodik miotropnih efekata,
  • Drotaverinum je miotropni antispazmodik, analog No-Shpa, lijeka s visokom apsorpcijom koji štetno djeluje na bubrege, jetru, a koji je kontraindiciran kod glaukoma, adenoma prostate, hipotenzije i dr.
  • Platifillin je dobro apsorbiran blokator m-holinergičkih receptora u tijelu.

Navedene antispazmodike pacijenti mogu koristiti samo na preporuku liječnika, uzimajući u obzir podnošljivost kod pratećih bolesti.

Cholagogue

Lijekovi protiv kolecistitisa dijele se u 2 skupine lijekova - koleretičari koji podstiču proizvodnju žuči, i holekinetici, koji su odgovorni za poticanje izlučivanja žuči. Pripravci protiv kolagoga propisuju se samo ako je prilikom pregleda pacijenta otkriveno smanjenje izlučujuće funkcije jetre ili smanjenje pokretljivosti bilijarnog trakta.

Ako su prisutni veliki kalkuli u žučnim kanalima, primjena koleretskih lijekova može izazvati opstrukciju žučnih kanala sa kamenjem i izazvati kliniku akutnog holecistitisa.

Lijekovi protiv kolagoga koriste se ako pacijentu treba vratiti kontraktilnost žučnog mjehura, očistiti kanale od zastoja žuči. Najbolji koleretik su biljni i sintetski lijekovi, koji se koriste u kombinaciji sa antibakterijskom terapijom.

Najpopularniji lijekovi protiv holesterola koji su propisani za holecistitis uključuju:

  1. Allohol je biljni lijek za poboljšanje rada jetre, sprječava pojavu kamenja u žuči, poboljšava rad cjelokupnog gastrointestinalnog trakta, eliminira opstipaciju, nadimanje i ne preporučuje se kod čir na želucu i distrofije jetre.
  2. Oksafenamid je pripravak u obliku tableta za povećanje stvaranja i izlučivanja žuči, ublažavanje grčeva, ne preporučuje se kod distrofije jetre.
  3. Preparati ursodeoksiholne kiseline - imaju koleretski i hepatoprotektivni efekat, naširoko se koriste u gastroenterologiji, uključujući za lečenje masne hepatoze, bilijarne diskinezije.

Protivupalni lekovi

Pripravci iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova za holecistitis koriste se kao dio sveobuhvatnog liječenja ako je potrebno pružiti dugoročno analgetske i protuupalne učinke, kao i antipiretski lijek. Prednosti upotrebe nesteroidnih protuupalnih lijekova u kombiniranom liječenju holecistitisa su potpuna sigurnost uz kratkotrajnu upotrebu (simptomatsko) i pristupačne oblike oslobađanja lijeka (tablete, injekcije). Najpopularniji nesteroidni protuupalni lijekovi koji se koriste za kolecistitis liječnici uključuju: Diklofenak, Piroksikam, Celekoksib, Ibuprofen, Rofekoksib.

Fizioterapija za holecistitis

Fizioterapeutske tehnike se koriste za liječenje remisije holecistitisa. U tom slučaju stručnjaci nazivaju UHF-terapijom, terapijom blatom, terapijom mineralnim vodama, dijatermijom i drugima najefikasnijim fizioterapeutskim metodama. Kada se vraća patologija, pacijentima se često preporučuje lječilišno-odmaralište u Essentukiju, Borjomi.

Terapija može biti dugotrajna i mora je nadzirati medicinsko osoblje.

Mineralne vode

Mineralna voda dio je sveobuhvatnog liječenja holecistitisa pa bi njezinu uporabu u potpunosti trebao kontrolirati lekar. Pijenje mineralne vode iz izvora osigurava optimalnu koncentraciju sastava soli, ali u urbanim se uvjetima može koristiti i flaširana voda kalibrirana u staklu, koja se prodaje u ljekarnama.

Uz pomoć mineralne vode postaje moguće potaknuti procese stvaranja žuči i izlučivanja žuči u ljudskom tijelu. Tako se uklanja bilijarna staza, a s njom izlazi i patogena mikroflora iz tijela.

Uz holecistitis koriste se mineralne vode ovisno o vrsti poremećaja tona žučnog mjehura:

  • s hipotenzijom bilijarnog trakta indicirana je alkalna mineralna voda s velikom koncentracijom soli,
  • sa hipertenzijom - koncentracija soli u mineralnoj vodi treba biti minimalna,
  • hipotenzija žučne kesice uključuje složenu terapiju, koja će uključivati ​​prehranu i upotrebu mineralnih voda.

Takva terapija povećava protok žuči, čime snižava nivo bilirubina i holesterola u krvi.

Za efikasno liječenje preporučuje se ispiranje žučnog mjehura mineralnom vodom uoči terapijskih postupaka, a zatim to treba redovno ponavljati jednom tjedno 1,5 sat prije obroka, kada žuč izluči u žuč, i ponovno 30 minuta prije jela. To pomaže eliminaciji žuči u crijevima, gdje može sudjelovati u probavnom procesu.

Tokom lečenja, mineralna voda se uzima oralno u toplom ili toplom obliku - 30-50 stepeni. Voda se može grijati samo u vodenoj kupelji, a strogo je zabranjeno piti je hladnu, jer u tom slučaju može izazvati spazam žučnih puteva i jake bolove. Vruća mineralna voda smanjuje intenzitet boli.

Količina vode koja se koristi odjednom ne smije prelaziti 200-250 mililitara. Ponekad, u prvim fazama liječenja, ljekari preporučuju uzimanje samo 100 mililitara takve vode. Količina mineralne vode koja se koristi za liječenje holecistitisa može se izračunati za svaki slučaj bolesti, s obzirom na to da je za pacijenta potrebno koristiti 4 mililitara mineralne vode na svaki kilogram njene težine. Trebate piti ljekovitu vodu 3 puta dnevno, polako, u malim gutljajima. Trajanje lečenja je obično 1 mesec. Kontraindikacije za liječenje mineralnim vodama su bolesti gastrointestinalnog trakta, post-moždani udar ili post-infarkt.

Također, mineralne vode se mogu koristiti u liječenju holecistitisa i kao sirovina za ambulantne postupke, na primjer, za drenažu dvanaesnika.

U slučaju holecistitisa uvođenje mineralne vode sondom u dvanaestopalačno crijevo može pomoći procesu izbacivanja žuči u crijeva, a dugotrajnom terapijom može očistiti i poboljšati jetru, ukloniti tragove sluzi i žuči i zaustaviti upalni proces.

Pored gore navedenih metoda primjene, u liječenju holecistitisa pacijentima je prikazan i unos hidrogen-sulfidnih kupki, koje pozitivno djeluju na nervni sistem, poboljšavaju metabolizam svakog organa, smanjuju upalu kod holecistitisa, anesteziraju i poboljšavaju funkcionalnost bilijarnog sustava tijela.

Dakle, mineralna voda je vrlo efikasan tretman holecistitisa koji će, ako se pravilno koristi, pomoći u sprječavanju upale žučnog mjehura, smanjiti koncentraciju žuči, ukloniti je i normalizirati funkcionalnost gastrointestinalnog trakta.

Gimnastika sa holecistitisom

Sedeći način života i nedostatak odgovarajuće fizičke aktivnosti doprinose procesu zastoja žuči u žučnoj kesici.Specijalna gimnastika pomoći će da se riješite manifestacija holecistitisa, aktivira cirkulaciju krvi u peritoneumu, potiče protok žuči i poboljšava pokretljivost crijeva. Sve vježbe usmjerene na aktiviranje žučnog mjehura moraju se izvoditi ujutro, kada je želudac prazan, a u crijevima nema žuči.

Kompleksna terapijska gimnastika uključuje vežbe disanja koje razvijaju dijafragmatično disanje, efikasno za sve organe u trbušnoj šupljini i jačaju mišiće dijafragme. Ove vježbe dizajnirane su kako bi se izvršio pritisak na prešu, neke od njih treba izvoditi u položaju s desne strane ili na stomaku. Razredi takve gimnastike mogu se izvoditi na gimnastičkoj lopti, ležeći na njegovom stomaku, na kojoj možete ljuljati i pojačati cirkulaciju krvi u jetri i žučnom mjehuru. Također, među vježbama za liječenje holecistitisa možete pronaći zavoje i nagibe tijela koji aktiviraju žučni mjehur i potiču choleretic procese.

Hirurgija

Indikacija za hirurško liječenje je neučinkovitost konzervativne terapije, kada se svaki put pojavi bilijarna kolika s najmanjim greškama u pridržavanju stroge prehrane. U ovoj situaciji lijekovi mogu samo kratko vrijeme ublažiti stanje, a zatim se simptomi nastave. Pacijenta mora uputiti kirurga da razmotri mogućnost hirurškog uklanjanja žučnog mjehura.

Operacija za uklanjanje žuči naziva se holecistektomija. Izvodi se s akutnim kalkuličnim holecistitisom, holedokolitijazom i s kompliciranim oblicima holecistitisa. Kad žučni kanal kalkulusom blokira, pacijent ima kliničke manifestacije opstruktivne žutice, često ga napadaju bilijarne kolike. U slučajevima planirane holecistektomije, kada nema komplikacija i nema faktora rizika, operacija se izvodi endoskopski - 3 male cijevi se ubacuju kroz male ureziće u trbušnu šupljinu radi rasvjete i manipulacije. Slaba invazivnost operacije omogućava pacijentu da se u potpunosti oporavi u roku od 2 nedelje i u roku od dva dana nakon intervencije odlazi kući.

U složenim slučajevima i prisutnosti egzacerbacija, kirurzi izvode klasičnu operaciju uklanjanja žučnog mjehura, s pristupom mjehuru kroz rez kroz desni hipohondrij.

U teškim komplikacijama bolesti, kada postoje rizici od razvoja gangrene, žučnog mjehura, perforacije mokraćnog mjehura i peritonitisa, liječnici mogu izvesti operativni zahvat laparotomskim pristupom kroz prednji zid pacijentovog trbuha, radi bolje vizualizacije mogućih komplikacija i njihovog otklanjanja. Međutim, ove su operacije u modernim uvjetima prilično rijetke. Nakon kolecistektomije, pacijenta treba pregledati gastroenterolog (ponekad i terapeut), kao i podvrći se rehabilitacijskoj rehabilitaciji i kasnijoj terapiji održavanja. Dijetalna terapija holecistitisa ključna je komponenta liječenja prije i nakon operacije.

Metode tradicionalne medicine

Alternativne metode liječenja holecistitisa vrlo su raznolike i djelotvorne ako se koriste u kombinaciji s lijekovima i pod liječničkim nadzorom. Brojni recepti dekocija iz bilja, bobica, sjemenki pomažu u uklanjanju simptoma boli u patologiji, imaju choleretic karakter i pomažu u uklanjanju izvora infekcije u tijelu.

Jedna od popularnih narodnih metoda liječenja holecistitisa bez kamena je provođenje postupka cijevi prema Demjanovu, s ksilitolom, sorbitom, magnezijum sulfatom ili alkalnim mineralnim vodama. Ova se tehnika primjenjuje kod holecistitisa s hipomotornom funkcijom bilijarnog trakta.

Ali ovaj postupak mora strogo regulirati lekar koji se dešava i kontrolirati ga.

Biljni recepti

Bilje se široko koristi u liječenju holecistitisa, kako samostalno, tako i kao osnovna terapija. Glavni cilj biljne medicine je njegovo choleretic djelovanje, u nekim slučajevima antispazmodičko i protuupalno.

Izlučivanje žuči i ubrzanje njene proizvodnje u tijelu su ključni faktori za ponovno uspostavljanje normalne funkcije žučnog mjehura. Važno je samo zapamtiti da, analogno lijekovima, koleretsko bilje može imati i choleretic ili cholekinetic efekat. Različite vrste breze i metvice nazivaju se choleretic biljem-choleretics. Kolekinetičke efekte možete postići upotrebom tansy, kukuruznih stigmi, centaura, barberry, Amur baršuna.

Kako bi se postigao složen choleretic učinak na tijelo, stručnjaci preporučuju korištenje sljedeće infuzije. Za to se bilje uzima u jednakim delovima, kao što su obični malter, cvetovi kamilice, lišće repe, paprike, vrpca, kukuruzne stigme, pastirska vreća i trava knotweed-a, pomiješa se i 4 žlice tog bilja se preliju sa litrom hladne vode. Tada se smjesa kuha na vatri 2-3 minuta, sat vremena se insistira, filtrira. Uzimati infuziju treba biti 1/3 šalice 3 puta dnevno 30 minuta prije jela.

Izvrsno antispazmodičko i protuupalno djelovanje kod holecistitisa je kamilica. Na njegovoj osnovi pripremaju se mnoge infuzije i decokcije, umirujuće bolove, ublažavajući grčeve. Najefikasniji recept za čaj od kamilice kod holecistitisa je da kuhajte kašiku suhe kamilice u pola litre čiste vode 15 minuta. Tada se čaj infuzija 2-3 sata i pije se u trećini čaše tri puta dnevno nakon obroka.

Izrada sokova

Sokovi s holecistitisom mogu utjecati na pozitivno djelovanje na pacijentovo tijelo, jer mnogi od njih izazivaju procese resorpcije kamenaca i polipa, sprečavaju pogoršanje bolesti i uklanjaju teške simptome.

Dakle, sok od repe može očistiti probavni sistem i doprinijeti drobljenju kamenja u žučnom mjehuru. Potrebno je uzimati 100 mililitara soka od repe svake 2 puta na dan, u tom slučaju će se obustaviti procesi razvoja patologije, a postojeći simptomi će postepeno nestajati. Ako pijete svaki dan 125 mililitara soka od maslačaka, tada se dugotrajno mogu izbjeći egzacerbacije kroničnog kolecistitisa. Takođe, sok od maslačka je veoma efikasan u kombinaciji sa vodenim kremom u akutnoj manifestaciji napada bolesti, jer ublažava upale i uklanja spazam.

Ostala sredstva

U narodnim receptima za liječenje holecistitisa prisutne su različite komponente. Najefikasnija su kurkuma, propolis, zob, limun i biljna ulja.

Kurkuma se koristi za holecistitis kao alternativu protivupalnim i antibakterijskim sredstvima.

Takođe, za lečenje ove patologije mogu biti korisna njegova koleretska svojstva. Za pripremu lijeka od kurkume za kolecistitis koristi se njegov korijen u prahu i pomiješan sa medom. Dobijena smjesa razvaljajte u male kuglice i uzimajte po 1 kašiku takvih kuglica tri puta dnevno. Ostatke proizvoda važno je pravilno skladištiti. Kurkuma ne podnosi strujanje zraka, pa se čuva u dobro zatvorenoj staklenoj posudi smještenoj na tamnom mjestu. Kontraindikacija za liječenje kurkumom su trudnoća i hepatitis.

Propolis se dugo koristi za uspostavljanje procesa stvaranja žuči i izlučivanja žuči. Njegova alkoholna tinktura, za koju se uzima 10 grama propolisa i 100 mililitara medicinskog alkohola (70% -tne čvrstoće), nakon dvije sedmice starenja, u potpunosti je moguće obnoviti procese izmjene žuči u tijelu. Za piti takvu tinkturu potrebno je s mlijekom u omjeru 20 kapi na 100 mililitara mlijeka.S oprezom treba koristiti propolis ljudima koji su alergični na pčelarske proizvode.

Ovsena kaša koja se koristi kao tinktura, jako dobro pomaže u borbi protiv manifestacija holecistitisa. Za tinkturu se 200 grama zobene kaše prelije s litrom prokuhanog mlijeka ili obične vode i koristi se ova tinktura tri puta dnevno, po 1 čaša. Korisna je i obična zobena kaša koja će se savršeno uklopiti u prehranu za holecistitis.

U liječenju holecistitisa ne preporučuje se jesti masnu hranu, uključujući sve vrste ulja. Međutim, neka biljna ulja dodana hladnoj hrani pomažu u stabilizaciji nivoa holesterola. Ulje heljde ima takva svojstva koja će uz holecistitis pomoći u regeneraciji tkiva. Možete koristiti ulje od heljde 1 puta dnevno za 50 mililitara i to samo u vrijeme remisije bolesti.

Unatoč činjenici da je kiseline s holecistitisom zabranjeno jesti, limuni mogu imati pozitivan učinak na bolest. Prvo, citrusi se mogu koristiti u sastavu za grickanje, miješanjem limunovog soka s vodom, a drugo, od voća se može pripraviti lijek, koji se koristi oralno. Da biste pripremili lijek od limuna protiv kolecistitisa, uzimaju se 4 velika limuna i 1 kilogram svježeg tekućeg meda, limuni se očiste, usitne i pomiješaju sa medom. Jedući takvu slatkoću dva puta na dan po žlicu, može se izbjeći povratak.

Pri korištenju narodnih lijekova u liječenju holecistitisa važno je zapamtiti da su svi dobri samo u slučaju kronične bolesti. Kod akutnog kalkuličnog holecistitisa upotreba alternativnih recepata strogo je zabranjena.

Akutna forma

Akutni holecistitis spada u kategoriju akutnih, hitnih hirurških stanja u trbušnoj šupljini, u kojima je hitna i kvalificirana medicinska pomoć jednostavno neophodna. Liječenje akutnog holecistitisa provodi se isključivo u okviru hirurške bolnice, kućno liječenje u ovom slučaju je neprihvatljivo, jer može dovesti do smrtnih posljedica.

Vrlo često, kod akutnog holecistitisa, pacijentima je potrebna hitna operacija za uklanjanje žučnog mjehura.

Međutim, moderni pristup terapiji i pridržavanju prehrane i načina života u kombinaciji s dodatnim dijagnostičkim postupcima u većini slučajeva sprječavaju razvoj akutnog holecistitisa. Taktika liječenja bira se u skladu s oblikom bolesti. Dakle, jednostavni kataralni holecistitis liječi se mnogo lakše konzervativnim metodama, nasuprot destruktivnim oblicima bolesti.

Prije svega, kod akutnog nekvalitetnog holecistitisa, ali i u slučaju pogoršanja hroničnog pogoršanja, preporučuje se terapija koja ima za cilj uklanjanje upalnih manifestacija zidova žučnog mjehura, kao i zaustavljanje boli i ublažavanje intoksikacije. U tu svrhu se pacijentu preporučuje stroga dijeta pri kojoj pacijent prva dva dana mora potpuno gladovati, a potom jede isključivo polutečna jela. Za vrijeme posta čovjek može piti samo toplu vodu ili dekokt borovice ruža. Među dozvoljenim polukućnim jelima, ubuduće bi trebali prevladavati voćni pire, žele, pire od riže ili zobene pahuljice, nemasno mljeveno meso i krekeri.

Takođe, za otklanjanje simptoma akutnog holecistitisa propisan je kompleks lekova. Među njima moraju biti antibiotici širokog spektra koji ublažavaju upalu, antispazmodike i antikolinergike, poboljšavaju protok žuči, oslabljeni zbog spazma sfinktera Oddija i normaliziraju pritisak u kanalima. Ako je pacijent vrlo bolan, koristi analgetike ne-opojne vrste.

Između ostalih mjera za liječenje akutnog holecistitisa, uobičajeno je korištenje alkalnih mineralnih voda za oralnu primjenu, choleretic i protuupalni biljni decoctions, kao i intravensku primjenu lijekova koji pomažu u uklanjanju simptoma bolesti.

Stanje pacijenta strogo se prati tokom boravka u bolnici. U nedostatku poboljšanja terapijskog tretmana, specijalisti se odlučuju na hiruršku intervenciju.

Najčešća hirurška metoda uklanjanja žučnog mjehura danas je holecistektomija. U njenom toku često se izvodi i druga manipulacija - holangiografija, koja podrazumeva reviziju žučnih kanala. Ako je nemoguće izvesti kolecistektomiju zbog starosti pacijenta ili pratećih bolesti, hirurzi mogu obaviti drugu operaciju - kolecistostomiju. Njegova suština leži u činjenici da se u žučni mehur ubacuje drenažna cev, kroz koju višak žuči može napustiti organizam. Ova tehnika pomaže u uklanjanju upalnog procesa u žučnoj kesici.

Savremena laparoskopska tehnika liječenja holecistitisa ne uključuje otvaranje šupljine žučnog mjehura, već radnju malih ureza u dužini od 5 milimetara. Posebna oprema istodobno provodi i dijagnostičku punkciju, pri kojoj se inficirani organ aspirira, žučni mjehur ispira otopinama antiseptika i antibiotika.

Hronični oblik

Liječenje hroničnog kolecistitisa obično se provodi u nekoliko faza. Prvo, specijalisti zaustavljaju dispeptičke poremećaje i bolove kod pacijenta, uklanjaju efekte upale u žučnoj kesici. Tada se odabire prikladna terapijska taktika koja sprečava pojavu komplikacija i recidiva bolesti. Na kraju, specijalisti provode temeljitu dijagnozu pacijenta kako bi utvrdili poboljšanja od korištene terapije.

Lijekovi za kronični holecistitis uključuju upotrebu antibiotika, koji se propisuju pojedinačno, ovisno o prirodi pogoršanja, sredstva za ublažavanje bolova, lijekovi koji će smanjiti sindrom intoksikacije i lijekovi protiv choleretic-a.

Ako se kronični holecistitis vrlo često ponavlja i nastaje kalcij u bilijarnom traktu, stručnjaci odlučuju o operaciji. To će pomoći u sprječavanju perforacije zidova žučnog mjehura, spriječiti apsces ili nekrozu. Ako kalkuli ne predstavljaju prijetnju razvoju gore navedenih komplikacija, tada se uklanjaju odvojeno tijekom planiranih operacija.

U remisiji hroničnog kolecistitisa preporučuje se upotreba fizioterapije i fizioterapije radi poboljšanja metaboličkih procesa u mišićima bilijarnog sustava koji pozitivno djeluju na krvotok, smanjuju upalni proces i nervnu regulaciju organa.

Najpopularnije fizioterapeutske metode hroničnog kolecistitisa su primjena blata i elektroforeza, induktotermija, ultrazvuk i mikrotalasna terapija.

Lečenje holecistitisa kod dece

Najčešće je potrebno liječiti kolecistitis kod djeteta kod kuće, osim ako nije akutni kalkulozni, flegmonski ili gangrenozni oblik bolesti na koji je indicirano hitno hirurško liječenje. Operacija akutnog holecistitisa kod djece je potrebna za upalne i destruktivne promjene na zidovima žučne kesice. Neinformiranim oblicima akutnog holecistitisa djeca pokušavaju ne ukloniti žučni mjehur, ograničavajući se na kolecistostomiju ili mikroholecistostomiju.

Kada su zidovi organa uništeni, žučna kesica se potpuno uklanja djeci bez utjecaja na kanale.

Konzervativno liječenje dječjeg holecistitisa temelji se na primjeni antibakterijskih sredstava za uklanjanje infekcije, lijekova za ublažavanje upale i normalizacije pokretljivosti žučnog mjehura kanalima.

Obično se terapija zasniva na tačkama kao što su:

  • poštivanje kreveta (potrebno samo kod visoke tjelesne temperature, jer u drugim slučajevima nije potrebno imobilizirati tijelo, izazivajući stagnaciju žuči),
  • upotreba u akutnom periodu prehrane "Tabela br. 5", a u budućnosti - štedljiva dijeta,
  • liječenje lijekovima (upotreba antibiotika širokog spektra, antispazmodika, u slučaju probavnih smetnji - enzima i koenzima),
  • fitoterapijske metode.

Najvažnija tačka u liječenju dječijeg holecistitisa je poštivanje prehrane, u skladu s preporukama terapijske prehrane br. 5.

Čak i nakon oporavka, djeca ne bi trebala jesti hranu zabranjenu holecistitisom, da ne bi izazvali povratak. Također se ne preporučuje hranjenje djece silom, prekomjernim hranjenjem.

Za prevenciju holecistitisa kod djece potrebno je nekoliko puta godišnje uzimati testove na prisustvo giardije i glista i pravodobno liječiti sve infekcije u organizmu.

Uzroci holecistitisa

Kolecistitis se može razviti iz sljedećih razloga:

  1. Upala žučne kese na pozadini progresivne žučne kamenac. U tom će slučaju kamenje u žučnoj kesici oštetiti zidove organa i blokirati prirodni kanal žuči.
  2. Razvoj holecistitisa na pozadini parazitarnih ili infektivnih lezija u tijelu.
  3. Kongenitalne oštećenja u razvoju žučne kesice.
  4. Razvoj onkoloških patologija u peritonealnim organima.
  5. Prethodno je pretrpio ozljede žučnog mjehura, uključujući i tup udarac u trbuh, pad sa visine, saobraćajnu nesreću itd. u kojem podacima organ može biti ozbiljno oštećen.
  6. Teške bolesti endokrinog sistema (dijabetes melitus i dr.).
  7. Poremećaji cirkulacije u žučnoj kesici.
  8. Loše navike (pušenje, piće).
  9. Nedovoljno mobilni način života.
  10. Nepravilna prehrana (suva hrana, jedenje bezvrijedne hrane, prejedanje itd.).

Simptomi i znakovi

Vrijedi odmah reći da se kolecistitis može očitovati potpuno drugačije, i na prvi pogled, nimalo prikladnim simptomima, pa može biti prilično teško dijagnosticirati, za razliku od žučne kamenac.

Najčešće se ova bolest manifestuje sledećim simptomima:

  1. Povećani otkucaji srca i razvoj bolova u području srca (kako odrediti šta boli žučni mjehur - pročitajte ovdje).
  2. Bolovi u zglobovima.
  3. Vrtoglavica
  4. Česte glavobolje.
  5. Slabost.
  6. Emocionalna nestabilnost.
  7. Pojačano znojenje.
  8. Poremećaj spavanja.
  9. Promjena kliničkih testova krvi.
  10. Česta mučnina i povraćanje, posebno nakon jela.
  11. Burping.
  12. Žgaravica.
  13. Kršenje stolice.
  14. Proliv
  15. Sklonost zatvoru.
  16. Pogoršanje u probavi hrane.

Važno! Ako se pojave gornji simptomi, osobi se preporučuje da se što prije konsultuje s liječnikom i postavi dijagnozu, jer se pravovremeno otkrivenim holecistitisom može brže i lakše liječiti.

Ako sumnjate na holecistitis, liječnik šalje pacijenta da prođe testove i ultrazvuk žučnog mjehura kako bi se isključile druge bolesti.

Pripreme za holecistitis

Osnova terapijske terapije za holecistitis i njegovo pogoršanje jesu antibiotici. Oni će moći brzo suzbiti aktivnost infekcije i ublažiti upalni proces.

Prije propisivanja jednog ili drugog antibiotika, vrijedno je provjeriti osjetljivost žuči na njih kako biste odabrali pravi lijek. Osim toga, liječnik koji provodi liječenje mora prije uzimanja antibiotika nužno uzeti u obzir dob i prisutnost dodatnih hroničnih bolesti kod pacijenta.

U ovu svrhu se najčešće koriste antibiotici: Azitromicin, Tetraciklin, Kloramfenikol, Ampicilin, Oksacilin.Takođe, ovi lijekovi se mogu koristiti zajedno sa furazolidonom, koji inhibira aktivnost patogenih bakterija.

Važno! Furazolidon je kontraindiciran kod pacijenata sa bubrežnom bolešću.

Trajanje liječenja antibioticima ne smije biti duže od dvije sedmice. Ako je potrebno, lijek se ukida i pacijentu se dodjeljuje analog.

Takođe, bolesnicima sa holecistitisom prikazano je imenovanje antibiotika na bazi metronidazola. Istovremeno se smatraju antimikrobnim i antigljivičnim lekovima.

Važno! Propisivanje antibiotika ili drugih lekova samostalno može biti opasno po zdravlje. Jedan ili drugi lijek može propisati samo liječnik, ovisno o rezultatima pacijentovih testova, starosti, pridruženih patologija itd.

U manje akutnim slučajevima moguće je liječenje holecistitisa narodnim lijekovima.

Opšta terapija ovim lekovima treba se sprovesti u bolnici pod medicinskim nadzorom. To se posebno odnosi na lečenje male dece.

U slučaju da tradicionalna terapija lijekovima nije dovoljno učinkovita, pacijentu se dodjeljuje uklanjanje žučnog mjehura. Nakon takve operacije, pokazano je da osoba slijedi dijetu.

Antifungalni lekovi

Antifungalni lijekovi propisani su u kombinaciji s antibioticima za starije pacijente ili bolesnike s oslabljenim imunitetom. Trajanje njihovog unosa u prosjeku je dvije sedmice.

Najefikasniji lijek za ovu grupu lijekova je Nistatin. Brzo inhibira aktivnost gljivica.

Cholagogue

Kolagog je propisan da pojača odliv žuči i njenu proizvodnju iz jetre. Koristite ove lijekove s antibioticima. Tako će tretman biti efikasniji.

Gotovo svi lijekovi protiv holesterola zasnivaju se na njihovom prirodnom sastavu, tako da neće preopteretiti probavni sistem, što je ogroman plus u liječenju holecistitisa.

Najbolji lijekovi u ovoj grupi su:

  1. Allohol. Ne samo da liječi holecistitis, već pomaže i kod hepatitisa, mučnine i opstipacije. Morate ga uzimati dvije tablete prije obroka dva puta dnevno.
  2. Holarol. Potiče izlučivanje žuči i smanjuje bolove.
  3. Kolenzim se temelji na elementima goveđe žuči. Poboljšava apsorpciju i razgradnju masti.

Dodatni esencijalni lijekovi

Pored gore navedenih lijekova, za liječenje holecistitisa pacijentu su propisani sljedeći lijekovi:

  1. Koleritici ili lijekovi za poticanje odljeva žuči.
  2. Kolekinetika - povećava opći ton žučne kesice.
  3. Analgetici su propisani protiv bolova (Papaverin).
  4. Za spazme se koriste antispazmodici (No-shpa, Atropine).

Značajke kliničke prehrane

Pacijent s holecistitisom pokazuje strogu dijetu. Omogućava sljedeće:

  1. Pacijentu je prikazana frakcijska prehrana. Neprobavljivi proizvodi se ne mogu kombinirati u jednom obroku.
  2. Prehrana treba biti dobro uravnotežena i bogata hranjivim sastojcima. Osnova jelovnika treba biti jela od žitarica i povrća.
  3. Upotreba nemasnog kuvanog mesa i ribe, žitarica i pudinga, butera divlje ruže i zelenog čaja je dobrodošla.
  4. Možete jesti mliječne proizvode s malo masti i malo meda.
  5. Od voća, ne kiselih jabuka, banana i svega sušenog voća dozvoljeni su.
  6. U ograničenoj količini, možete pojesti orahe i proteinske omlete za par.

Sledeći proizvodi su strogo zabranjeni:

  1. Kafa
  2. Gljive.
  3. Kiseli krastavac.
  4. Slana riba.
  5. Kobasice.
  6. Dimljeno meso.
  7. Pečenje
  8. Začinjeni umaci.
  9. Masno meso i riba.
  10. Slatko pecivo sa kremama.
  11. Beli hleb.
  12. Candy.

Kolecistitis nije jedina bolest koja može zahvatiti žučni mjehur i kanale. Ostale bolesti možete detaljnije pronaći ovdje.

Radno iskustvo više od 7 godina.

Profesionalne veštine: dijagnoza i liječenje bolesti gastrointestinalnog trakta i bilijarnog sistema.

Šta je holecistitis?

Kolecistitis je upalni proces u žučnoj kesici, koji teče akutno ili hronično. Kolecistitis karakterizira gorčina u ustima, periodično pojava boli u desnom hipohondrijumu (sama jetra ne boli!) I neugodan osjećaj mučnine. Najčešće, bolest je već u hroničnom obliku koji se dijagnosticira kod žena nakon 40 godina. Međutim, slučajevi akutnog holecistitisa kod djece nisu neuobičajeni.

Obvezna faktora za pojavu holecistitisa: kršenje odliva žuči i umnožavanje patogenih mikroorganizama koji ulaze u žučni mjehur kroz kanale i crijeva, s krvlju ili limfom iz žarišta hronične infekcije.

  • žučna diskinezija (s urođenom abnormalnom strukturom žučnih kanala, infekcija jetre lamblijom),
  • kolelitijaza (može biti i uzrok i posljedica holecistitisa),
  • patologija gastrointestinalnog trakta - hepatitis, pankreatitis, refluks pankreasa, enterokolitis, disbioza,
  • endokrina patologija - gojaznost,
  • trudnoća i oralni kontraceptivi
  • teško trovanje.

Sledeće životne greške i neke bolesti mogu se pripisati provocirajućim faktorima:

  • niska motorička aktivnost
  • neuhranjenost - pretjerano konzumiranje masne i pržene hrane, grickalica, ovisnost o brzoj hrani,
  • ovisnosti - alkohol, pušenje,
  • povećana emocionalnost, stres,
  • žarišta infekcije u tijelu - pijelonefritis i cistitis, tonzilitis i prostatitis,
  • kršenje dovoda krvi u žučni mjehur (s aterosklerozom, hipertenzijom),
  • uzimanje određenih lijekova i alergijskih reakcija.

Važnu ulogu igra nasljedna predispozicija. Međutim, rizik od holecistitisa u takvim je slučajevima minimalan ako osoba vodi ispravan način života.

Simptomi holecistitisa u obliku bolesti

simptomi boli kod holecistitisa, foto

Kolecistitis (ICD K81) može započeti akutno nakon izlaganja provocirajućem faktoru ili polako (hronični oblik) s postepenim razvojem simptoma. Simptomi bolesti i taktike njenog liječenja ovise o obliku holecistitisa.

Kalkulozni holecistitis, njegovi simptomi i oblici, liječenje i prevencija:

Akutni holecistitis (ICD 81.0)

Akutna upala može se pojaviti na dva načina: kalkularni holecistitis (stvaranjem kalkula u žučnoj kesici) i akalkulozan (nastavlja se bez stvaranja kamena).

gorčina u ustima je prvi znak holecistitisa

  1. Bol u desnom hipohondrijumu - periodično nastaje intenzivne prirode sa spazmom u / u stazama, tupim konstantama - sa cističnom hipotenzijom. Često zrače u epigastrijum, donji deo leđa, lopaticu. vratna kost i vrat na desnoj strani.
  2. Dispeptički simptomi - gorčina u ustima, peckanje gorčine, mučnina i povraćanje (žuta / narančasta povraćanje - znak prisustva žuči), napuhanost.
  3. Opći simptomi - slabost, znojenje, razdražljivost, nesanica, vrućica.

Ovisno o težini upalne reakcije, dijagnosticira se holecistitis:

  • kataralni - neintenzivno bolovanje, normalna temperatura ili do 37,5ºS,
  • flegmonski - jaki bolovi, pogoršani okretanjem tijela ili kašljem, temperatura dostiže 38,0-39,0 ° C, jaka tahikardija (110-120 na min.) u mirovanju, refleksno zaostajanje pri disanju s desne strane trbušne stijenke, slabo crevno tutnjavo,
  • gangrenous - posljedica nedostatka liječenja u flegmonousnom stadiju, brzog tijeka i ozbiljnog stanja pacijenta, ovo stanje prijeti životu pacijenta.

Kod djece mlađe od 7 godina moguć je poremećaj bilijarnog sistema - diskinezija:

Atipične opcije tijek holecistitisa (ICD 81.8-81.9):

  • srčana - srčana bol, aritmija,
  • reumatski - bolovi u zglobovima i srcu, karakteristični za reumatske promjene na EKG-u,
  • gastrointestinalni - prevladavanje simptoma iz gastrointestinalnog trakta (oslabljena stolica, nadimanje, mučnina, povraćanje),
  • tireotoksična - visoka razdražljivost, niska temperatura, periodična pojava palpitacija srca,
  • neurogeni - glavobolje poput migrene, nesanica, depresija, povećana osjetljivost i razdražljivost,
  • alergična - ponavljajuća urtikarija, napadi astme, eozinofilija u krvi.

Hronični holecistitis (ICD 81.1)

Simptomi holecistitisa kod odraslih često se razvijaju postepeno zbog dužeg kršenja prehrane ili uz formirano kamenje u žučnoj kesici. Akumulacije prolaze kao akutna upala.

Međutim, čak i u periodu remisije (privremeno poboljšanje), pacijent često ima lošu temperaturu, slabu žutost kože i sklere i svrbež kože (kao rezultat ulaska žučnih pigmenata u krv).

Dijagnoza holecistitisa postavlja se na osnovu karakterističnih tegoba pacijenta i rezultata dijagnostičkih testova (ultrazvuk, krvni testovi - opći i biohemijski, rendgenski s kontrastom, fibrogastroduodenoskopija, kompjutorička tomografija, kultura žuči).

Lijekovi lečenje holecistitisa kod odraslih uključuje:

  1. Za uklanjanje grča - No-spa, Papaverin, Platifillin, Analgin, Baralgin,
  2. S otkrivenom hipotenzijom žučne kesice - choleretic lijekovi (Allohol, Cholenzyme),
  3. Sa ozbiljnom upalom - antibioticima širokog spektra,
  4. Sa kolestazom i započetim stvaranjem kamena - Ursodeoksiholna kiselina, unos 1-3 meseca,
  5. Za normalizaciju sinteze žuči - hepatoprotektori (Hofitol, Hepabene, Karsil),
  6. Kada se izrazi - umirujuće (Motherwort, Valerian).

  • biljna medicina - čajevi sa šmekavicom, kantarion, kukuruzne stigme, metvica,
  • postupak slijepog sondiranja (cijev) - provodi se 1 puta u 7 dana, samo u nedostatku adhezija i izraženog suženja žučnih kanala,
  • fizioterapija - elektroforeza, dijatermija, terapija blatom, induktotermija,
  • holecistektomija - hirurško liječenje je indicirano samo za komplicirani kalkulozni holecistitis (krupno kamenje), gangrenozni oblik s prijetnjom peritonitisa.

Pogoršanje holecistitisa - terapijska taktika

Često, kronični holecistitis daje pogoršanje u obliku bilijarnih kolika. Oštri bolovi praćeni su pojačanom žuticom, padom pritiska, bešćutnim povraćanjem, promenom boje izmeta i zamračenjem urina.

Za brzo ublažavanje boli koristi se Platifillin, a antispazmodičari se koriste intravenski.

Ako bilijarnu koliku uzrokuje začepljenje žučnog kanala velikim kamenjem (većim od 2 cm) i ne zaustavi što je prije moguće lijekovima, rizik od peritonitisa značajno se povećava.

U takvim se slučajevima vrši hitna laparoskopska operacija (kroz mini incizije) ili otvorena (široka disekcija trbušne stijenke u desnom hipohondrijumu).

Dijeta: prehrambene karakteristike za holecistitis

Dijetalna prehrana sastavni je dio uspješnog liječenja holecistitisa. Dijeta za holecistitis promatra se dugo vremena kako bi se izbjegli ponovni oboljenja i spriječilo stvaranje kamena.

  • masno meso i riba, slanina, kravica (jetra, bubrezi),
  • pržena hrana, žumanjak,
  • mahunarke (grašak, pasulj),
  • peciva, kolači,
  • marinade i domaće kisele krastavce, umaci (kečap, majonez),
  • kiselo voće
  • beli luk, luk, rotkvica, luk, špinat,
  • gljive
  • začini, sirće, senf, hren,
  • alkohol
  • bezalkoholna pića, kafa, čokolada, kakao, sladoled,
  • šećer (ograničite konzumaciju da biste izbjegli promjene u sastavu žuči).

Prehrambeni faktori za razvoj žučne bolesti i osnovni principi prehrane:

Dozvoljeni proizvodi sa holecistitisom:

  • nemasno meso, riba i kobasice,
  • mliječni proizvodi s niskim udjelom masti (skuti sir, kiselo vrhnje, sir, jogurt),
  • hljeb od žitarica, nejestivi kolačići,
  • nerafinirana ulja (maslinova),
  • neke slatkiše - pekmez, prirodna marmelada, grah, med (ima izražen choleretic efekat),
  • nemasno voće
  • Hercules, heljda, tjestenina,
  • žele, pirjano voće, slatki sokovi, slab čaj, kafa s mlijekom,
  • kurkuma kao začin jelima.

Kod hroničnog nekvalitetnog holecistitisa dijetalna prehrana pomoći će u sprječavanju razvoja akutnih bolova od kolika i teških komplikacija. Čak i nakon kolecistektomije pacijent mora pridržavati dijetu za održavanje normalne probave.

Upala žučnog mjehura moderna medicina naziva holecistitisom. Takva bolest može se pojaviti i kod djece i kod odraslih. Upalni proces u ovom organu probavnog sustava često je popraćen različitim poremećajima, uključujući i one povezane sa žučnim sustavom.

Prema statističkim podacima, otprilike 10% ukupnog stanovništva naše zemlje obolijeva od holecistitisa i svake godine ti pokazatelji rastu, čak i pored ogromnog napretka u oblasti medicine. Danas postoji nekoliko efikasnih metoda liječenja hroničnog i akutnog holecistitisa pomoću visokokvalitetnih lijekova i ultrazvuka. Ali samo liječnik može propisati terapiju, uzimajući u obzir rezultate dijagnoze pacijenta i njegovu dob.

Upala žučne kesice može se razviti i kod odrasle osobe i kod djeteta. Bolest prolazi u akutnom ili hroničnom obliku sa teškim znakovima bolesti ili je potpuno asimptomatska. Pored toga, holecistitis je uobičajena bolest, koja ponekad dovodi do komplikacija.

Često je upala žučne kesice posljedica žučnih kamenaca. Ali mladi (mlađi od 20 godina) manje su skloni stvaranju kamenja, ako ih uporedimo, primjerice, s onima starijim od 50 godina. Vjerojatnost otkrivanja hiperehoičnih formacija (polipa i kamenja) na ultrazvuku s holecistitisom kod starijih ljudi je velika.

Što se tiče djece, često im se dijagnosticira angioholecistitis ili holecitoholangitis. Purulentne lezije su rijetke, iako u medicinskoj praksi postoje i takvi teški slučajevi.

Ako je djetetu dijagnosticiran holecistitis, simptomi bolesti mogu se razlikovati od njegovih manifestacija kod odraslih. Dakle, bebe najčešće brinu paroksizmalna bol, mučnina, poremećaji stolice, okus gorčine u ustima i nedostatak apetita. Ako postoji takva klinička slika, morate odmah potražiti medicinsku pomoć. U početku možete posjetiti pedijatra. U slučaju da su se simptomi pojavili kod odrasle osobe sa holecistitisom, konsultacija terapeuta ili gastroenterologa bit će neophodna.

Tvorba kamenca u žučnoj kesici je glavni pokretački faktor koji utječe na pojavu akutnog holecistitisa. To su takve hiperehoične formacije koje često blokiraju odliv žuči i stvaraju povoljne uvjete za život patogene mikroflore. Streptokoki, stafilokoki, ešerihija itd. Mogu izazvati razvoj upale.

Akutni holecistitis može se pojaviti na pozadini:

Samo nadležni liječnik može utvrditi uzroke pojave i razvoja akutne upale žučnog mjehura. Bilo koji eksperimenti s ciljem samo-lijeka mogu dovesti do nepopravljivih posljedica.

Prehrana kao uzrok akutnog i hroničnog holecistitisa

Prehrana uključuje čitav popis različitih faktora koji predisponiraju koji mogu utjecati na razvoj akutnog ili hroničnog kolecistitisa. Negativni uticaj može imati:

  • sistematsko prejedanje,
  • stalne grickalice u pokretu,
  • loše žvakanje hrane
  • nezdravi jelovnik kada osoba konzumira masnu, prženu hranu, konzerviranu hranu ili slanu hranu za doručak, ručak ili večeru (hrana sa visokim nivoom holesterola se takođe ne preporučuje).

Pored toga, ne biste trebali jesti jela koja su kuhana bez pridržavanja osnovnih pravila. Na primjer, povrće prženo u "starom" suncokretovom ulju, ustajala hrana, nedovoljna toplotna obrada itd. Može naštetiti probavnom sustavu.

Hronični holecistitis može se pogoršati zbog neuhranjenosti, pa je poželjno da se tokom remisije pridržavate preporuka liječnika. Dozvoljeno je uključiti u prehranu:

  • nemasni sir
  • bez kisele bobice i voće,
  • nemasno meso i riba,
  • biljna ulja
  • čorba od šipka, slani čaj, kompoti od sušenog voća,
  • sušeni hleb
  • pareno ili kuhano povrće.

Ako osoba ima hronični ili akutni holecistitis, onda liječnici snažno preporučuju da se odrekne alkohola, mahunarki, masnih mliječnih proizvoda, kiselog povrća, kafe, gljiva, začinjene i konzervirane hrane.

Kada se otkrije holecistitis, simptomi bolesti mogu biti različiti. Štoviše, klinička slika uvijek ovisi o obliku bolesti, prisustvu pratećih kroničnih bolesti kod pacijenta, pa čak i o okolini.

Među najčešćim znakovima akutnog i hroničnog holecistitisa može se razlikovati bol u hipohondrijumu na desnoj strani. Simptom se može pojaviti naglo ili pojačati nakon jela, na primjer, ako je pacijent konzumirao masnu i prženu hranu, alkoholna ili gazirana pića.

Ako se dijagnosticira akutni holecistitis, simptomi mogu biti različiti:

  • oštri paroksizmalni bolovi koji zrače u vrat, ramena, srce,
  • pretjerano znojenje
  • mučnina i povraćanje
  • groznica
  • osjećaj gorčine u ustima.

Povišena tjelesna temperatura nije obavezni specifični znak holecistitisa jer kod svakog pacijenta pojedinačno bolest ima svoju kliničku sliku. A ako kod jednog pacijenta tjelesna temperatura tijekom pogoršanja ima fibrilne pokazatelje, onda kod drugog pacijenta takav simptom može u potpunosti izostati. Naročito kada su u pitanju starije osobe ili oni koji imaju značajne probleme u imunološkom sistemu.

Više od polovine žena i muškaraca nakon 30 godina pati od holecistitisa. Često se patologija pojavljuje zbog nezdravog načina života, ali postoje i drugi faktori koji doprinose njenom razvoju. Da biste se zaštitili od ove bolesti, trebali biste što ranije naučiti uzroke koji uzrokuju kolecistitis, a također razumjeti kako utvrditi simptome holecistitisa kod žena i kako liječiti ovu neugodnu bolest.

Šta je holecistitis

Kolecistitisom se naziva proces upale, koji je lokaliziran u žučnoj kesici. Organ se nalazi na desnom hipohondriju pa ga je mnogo lakše prepoznati kod žena nego kod muškaraca jer se bolovi osjećaju svjetlije.

Svako odstupanje u radu žučne kesice utiče na sveukupno zdravlje osobe. To se događa zato što se tijekom upalnog procesa moti ventil između žučnog mjehura i dvanaestopalačnog crijeva. Kiselina se ne uklanja u potpunosti iz mokraćnog mjehura, niti se vraća u nju nakon što uđe u crijeva, što uzrokuje jaku nelagodu ne samo kod spola, već i kod muške populacije.

Takva se bolest smatra jednom od najčešćih, jer moderni ritam ljudskog života ne omogućava uvijek da pravilno jedete ili vodite zdrav način života. Bolest se najčešće može javiti kod ljudi starijih od 35 godina, ali njen razvoj nije isključen, bez obzira na starost osobe.

Značajke tokom trudnoće

Terapija holecistitisa tokom trudnoće bira se uz sudjelovanje ginekologa koji promatra ženu, budući da bi ovaj tretman trebao kombinirati i visoku efikasnost i potpunu sigurnost za razvoj djeteta.

Liječenje kolecistitisa u trudnica u osnovi ne razlikuje se od općeprihvaćenih mjera, ali uzimajući u obzir lijekove koji su prihvatljivi tokom trudnoće.

Dojenje terapija

Sasvim uobičajena je pojava bola u desnom hipohondriju kod novopečenih majki. Kolecistitis se može javiti kod metaboličkih poremećaja izazvanih porođajem.Ako je ženi dijagnosticiran kalup u žučnom mjehuru ili kanalima prije trudnoće, tada je kolecistitis nakon porođaja vrlo vjerovatno. U ovom slučaju se najčešće koristi konzervativna terapija, međutim, žena logično postavlja pitanje sigurnosti dojenja svoje bebe.

Savremeni ljekari ne vide hitnu potrebu za prekidom dojenja u liječenju holecistitisa u postporođajnom periodu. Prvo, upotreba antibiotika za to nije uvijek neophodna, jer se češće kolecistitis u ovom slučaju očituje u hroničnom toku. Ali čak i ako je antibiotska terapija hitno potrebna, ljekari danas mogu ponuditi svojim pacijentima nekoliko vrsta efikasnih lijekova koji neće utjecati na bebu i neće proći u majčino mlijeko. Glavno terapijsko sredstvo za liječenje holecistitisa u dojenju bit će stroga dijetalna terapija. Istodobno, zabranjene i dopuštene proizvode treba odabrati gastroenterolog zajedno s ginekologom kako bi se osiguralo i oporavak žučnog mjehura pacijentkinje i normalna kvaliteta majčinog mlijeka.

Kako pružiti prvu pomoć

Prije svega, uz napad akutnog holecistitisa pacijent bi trebao pozvati hitnu pomoć, a prije njegovog dolaska pacijent mora biti smješten na desnoj strani i osigurati mu odmor.

Pri pružanju prve pomoći ni u kojem slučaju ne trebate nahraniti pacijenta ničim, zagrijati mu stomak, pokušati isprati stomak ili crijeva, dati lijekove. Bilo koji od gore navedenih postupaka može promijeniti kliničku sliku bolesti, što će komplicirati dijagnozu i spriječiti imenovanje efikasnog liječenja. Nakon što pacijent bude odveden u bolnicu, prvo što ljekari rade pažljivo ga pregledaju, predlažu opcije za ublažavanje bolova antispazmodijskim injekcijama, sprovode postupke detoksikacije i sprečavaju razvoj procesa zastoja žuči. Tek nakon pružanja prve pomoći, stručnjaci mogu početi razvijati algoritam za efikasno liječenje pacijenta, imenovanje dijagnostičkih postupaka. Ako pacijentu prva pomoć nije pružena ili je pružena pogrešno, postoji rizik od ozbiljnih komplikacija.

Trajanje liječenja i potpuni oporavak

Uz isključenje faktora koji provociraju pojavu hroničnog kolecistitisa, može se spriječiti žučna bolest. Da biste to učinili, važno je stalno pridržavati se načela pravilne prehrane, koristiti farmakološke pripravke i fitoterapijska sredstva koja vam je propisao liječnik, pravodobno provesti pravi spa tretman i provoditi redovnu rehabilitaciju kroničnih zaraznih žarišta u tijelu.

Ove radnje pomoći će u izbjegavanju recidiva akutnog holecistitisa i egzacerbacija hronične, ali ne mogu jamčiti da se bolest više nikada neće manifestirati, uprkos dugotrajnom odsustvu bilo kakvih simptoma. Kada je riječ o liječenju holecistitisa, nije bitna brzina, već redovne radnje liječnika i pacijenta, usmjerene na produženo zdravlje žučnog mjehura i žučnih kanala. Stoga se o trajanju liječenja može suditi samo u svakom slučaju bolesti.

Što se tiče pitanja potpunog izlječenja holecistitisa, važno je razumjeti da se s ovom bolešću događaju nepovratne promjene na zidovima žučnog mjehura, stoga konzervativne metode ne mogu osigurati potpuni oporavak. Međutim, kada se koristi složena terapija bolesti, stabilna remisija može postojati veoma dugo, što objašnjava potrebu za strogim pridržavanjem svih recepata liječnika, čak i nakon prekida liječenja lijekom.

Doktor koji liječi holecistitis

Ako osjetite prve simptome holecistitisa, morate odmah potražiti medicinsku pomoć.Prvo terapeut treba uzeti pacijenta, koji će nakon osluškivanja pritužbi uputiti pacijenta na potrebne testove, a zatim će na osnovu njihovih rezultata liječnik napisati upute za gastroenterologa.

Gastroenterolog na početnom pregledu dijagnosticira bolest intervjuiranjem i pregledom pacijenta, nakon čega će se upoznati s rezultatima testova i donijeti odluku o daljnjoj dijagnostičkoj taktike. Prema rezultatima sveobuhvatnog pregleda gastroenterolog dobija sliku ozbiljnosti holecistitisa, njegovog oblika. Ako bolest prođe u kompliciranom obliku, bolesnik s holecistitisom upućuje se na liječenje kirurgu.

Još svježih i relevantnih zdravstvenih informacija na našem Telegram kanalu. Pretplatite se: https://t.me/foodandhealthru

Specijalnost: terapeut, nefrolog.

Ukupna dužina usluge: 18 godina.

Mjesto rada: Novorosijsk, medicinski centar "Nefros".

Obrazovanje: 1994-2000 Stavropolska državna medicinska akademija.

Daljnja obuka:

  1. 2014. - Redovni tečajevi za kontinuirano obrazovanje „Terapija“ na Kubanskom državnom medicinskom univerzitetu.
  2. 2014. - Redovni tečajevi za stalno usavršavanje „Nefrologija“ na bazi GBOUVPO „Državni medicinski univerzitet Stavropol“.

Šta je patologija?

Kolecistitis je bolest koja se javlja kao rezultat kursa. upalni procesi u žučnoj kesici.

Ne zaboravite da je ovaj organ vrlo važan za ljudsko zdravlje, pa ako je pogođen, onda to izuzetno negativno utječe na opće stanje pacijenta.

Prema statističkim podacima, predstavnice ženskog pola više su podložne razvoju bolesti od muškaraca.

U ovom slučaju obično bolest počinje napadati ljude nakon trideset do četrdeset godina. Posebna rizična skupina uključuje pretile bolesnike.

Akutni i hronični stadij bolesti

Do danas, ljekari razlikuju dva stadija bolesti: akutni i hronični. Koji je svaki oblik, sada ćemo razmotriti.

Akutni stadij bolesti je vrlo opasno, s obzirom da ga najčešće prati stvaranje kamenja u kanalima žučnog mjehura ili direktno u samom organu. Prema ljekarima, skoro uvijek bolest prati pojava kalcija, što ga čini još opasnijim za ljudski život.

Soli, holesterol i druge tvari nakupljaju se u obliku malih pahuljica na zidovima mjehura, nakon čega se značajno povećavaju. Ovaj fenomen daje pacijentu veliki broj neugodnih senzacija i ometa normalan život. Često takva patologija zahtijeva hirurška intervencija.

Važno! Vrlo često pogrešan stil života vodi u patologiju. Obratite pažnju na vašu prehranu i tako ćete smanjiti rizik od razvoja bolesti za nekoliko puta.

Šta je hronični holecistitis

To je prilično opasna bolest, koja se javlja mnogo rjeđe od akutnog oblika i nije praćena pojavom kamenja. No, uprkos tome, bolest također stvara mnogo problema svom vlasniku.

U hroničnom obliku pojavljuju se upalni procesi usled napada patogenih mikroorganizama ili kao posledica promene u strukturi žuči.

Ako započnete liječenje bolesti na vrijeme, tada se možete riješiti za nekoliko dana. Uvedeni isti oblici zahtijevaju duže liječenje, do nekoliko mjeseci.

Kako je dijagnoza

Naravno, holecistitis je vrlo opasan ako se liječenje ne započne na vrijeme. Danas postoji veliki broj metoda pomoću kojih se može utvrditi prisutnost tako opasne bolesti. Odlaskom u bolnicu sa gore navedenim simptomima, doktor će vas savjetovati da odete laparoskopija, sondiranje, a takođe i bakteriološka istraživanja.

Ultrazvučna terapija takođe daje dobre rezultate.Kombinacija ovih metoda omogućava ljekarima da vrlo brzo dijagnosticiraju. Medicinska istraživanja omogućuju vam da utvrdite koji su pokazatelji svojstveni žučnim kiselinama. Tijekom liječenja njih se treba voditi, uzimajući u obzir, naravno, pojedinačne karakteristike tijela.

Naravno da trebate ići u bolnicu na prvi znak odbacivanja . Ali, nažalost, većina ljudi potražuje pomoć specijalista tek kada je bolest već prešla na posljednje faze. Uostalom, mnogo ljudi ne zna što je holecistitis. To značajno pogoršava problem.

Glavni razlozi razvoja

Danas vrlo često postoji takva bolest kao holecistitis. Zašto je opasan, malo tko zna, pa malo ljudi obraća pažnju na njegove simptome.

Žučna kesica

Najčešće ovo bolest se javlja iz sledećih razloga:

  • Mikroflora žučnog mjehura mijenja se pod utjecajem patogenih mikroorganizama. To dovodi do pojave upalnih procesa.
  • Često se bolest javlja kod žena u trudnoći.
  • Bolest se može naslijediti.
  • Također, ljudi koji imaju sjedeći način života i konzumiraju veliku količinu masne i štetne hrane podložni su bolesti.

Šta je holecistolitijaza

Taj se fenomen može nazvati procesom pojave kamenaca u žučnoj kesici. Dosta često se sa holecistitisom formiraju i kamenje. To komplikuje liječenje bolesti i vrlo često dovodi do hirurške intervencije.


Pojava kamenja
- Ovo je vrlo dug i složen proces, i koliko god čudno zvučao, povezan je s količinom holesterola u tijelu.

Žuča je u stanju zasićena ovom supstancom (ova pojava je posebno karakteristična za ljude koji vode nepravilni način života, kao i za bolesnike).

Kao rezultat hemijskih reakcija u tijelu holesterol se pretvara u čvrste mikrokristale koja s vremenom mogu doseći jednostavno ogromne veličine. Zbog toga je kolecistolitijaza vrlo opasna, a često dovodi do smrti.

Značajke liječenja

Prva stvar koju treba učiniti kada se otkrije patologija je ovo je za ublažavanje boli i postaviti tačnu dijagnozu. Tek tada se može utvrditi strategija daljnjeg liječenja.

Sada se morate baviti uklanjanjem upalnih procesa. Ako zauzimaju dovoljno veliko područje, onda u ovom slučaju liječnici propisuju kurs antibiotika, a također preporučuju piti lijekove sa širokim rasponom učinaka.

Nakon uklanjanja upale i uklanjanja infekcija veoma je važno staviti žuč u red. U tu svrhu, stručnjaci preporučuju svojim pacijentima da se podvrgavaju liječenju choleretic-om. Oni vam takođe omogućavaju da se nosite sa upalnim procesima u tijelu.

Savjet! Ako bolest nije prešla u progresivni oblik, onda u nekim slučajevima uzimanje antibiotika mogu se zamijeniti diureticima.

Šta je holecistomost?

Liječenje holecistitisa ponekad uključuje kiruršku intervenciju. Jedna takva metoda koja se naziva holecistestostomija.

To je posebna tehnika koja omogućava korištenjem metode drenaže da se izbaci zaraženi žuč.

Takva operacija se izvodi pod lokalnom anestezijom uz obavezan nadzor ultrazvuka. Ova metoda liječenja je vrlo efikasna i daje dobre šanse za oporavak.

Ne zaboravite da je kolecistoza vrlo opasna bolest.

Alternativne metode lečenja

Važno! Samo-lijek može nanijeti nepopravljivu štetu vašem zdravlju.

Ako sumnjate u prisutnost ove patologije, ni u kojem slučaju ne primjenjujte jastuk za grijanje na zahvaćeno područje. Tako samo usložnjavate situaciju. Postupak grijanja može dovesti do činjenice da se kamenje počinje pomicati, a to je ispunjeno pojavom velikog broja komplikacija.

Narodne lijekove možete koristiti samo ako ih liječnik preporuči. Pitajte ga šta možete piti sa holecistitisom. Najčešće, sami stručnjaci propisuju biljne pripravke koji pomažu u ubrzavanju procesa ozdravljenja.

Postoji veliki broj ljekovitih biljaka koje mogu ublažiti upalne procese, i poboljšati odliv žuči. U njih se ubrajaju kalendula, paprena metvica, jagoda, kopriva, šargarepa, kantarion, plantaža i mnoge druge. Međutim, imajte na umu da u akutnom obliku bolesti i u prisustvu kamenja, gore navedeno bilje neće vam pomoći. U ovom slučaju bit će potrebna agresivnija sredstva.

Prevencija kolecistitisa

U posebnoj zoni rizika za razvoj bolesti su žene, kao i starije osobe.

Ne zaboravite da je bilo koju bolest mnogo lakše spriječiti nego liječiti, zato budite pažljivi prema svom zdravlju. Prevencija holecistitisa je u vođenju ispravnog načina života.

Ljudi koji jedu kvalitetnu i zdravu hranu, kao i redovno se bave sportom, manje su vjerovatno da će razviti kolecistozu (već znate kakvu bolest).

Obratite pažnju na bilo kakve senzacije u vašem tijelu. Čak i manja bol može ukazivati ​​na ozbiljne zdravstvene probleme. Redovno se testirajte krv radi utvrđivanja nivoa kiselosti žuči.

Dijeta

U prisustvu bolesti kao što je holecistitis, vrlo je važno posmatrati na kraju krajeva, upravo će ona doprinijeti brzom oporavku. Izbacite namirnice s visokim holesterolom iz ishrane i uključite one koje su bogate vlaknima. Iz prehrane treba isključiti mesne juhe, jako kisele bobice, brašno, masno i začinjeno. Također je vrijedno napustiti konzerviranu hranu i kobasice.

U svoju prehranu uvrstite što više voća i povrća, kruha od punog žitarica, nemasnog mesa i mliječnih proizvoda.

Video: Kolecistitis, upala žučne kesice. Simptomi, dijagnoza, liječenje

Danas je kolecistitis vrlo čest. Koju vrstu bolesti smo istraživali u ovom članku. Ova bolest je vrlo opasna i često fatalna. Stoga se danas pobrinite za svoje zdravlje.

Kolecistitis je upala žučne kesice. Bolest karakterizira pojava patogene flore na unutarnjem zidu organa. Javlja se češće kod žena nakon 40. godine života, kao i kod ljudi koji su imali žučnu kamenu bolest.

Postoje akutni i hronični holecistitis. Akutni holecistitis je prva dijagnosticirana upala stijenke žučne kesice, hronična je bolest koja traje dugo, obično praćena prisutnošću kamenja u žučnoj kesici.

Uzroci

U etiologiji holecistitisa postoji nekoliko važnih faktora koji doprinose stagnaciji žuči u žučnoj kesici koja potom izaziva razvoj holecistitisa.

Među njima su takvi uzroci upale žučne kesice:

  • Kršenja u prehrani. Jesti velike količine masne i začinjene hrane, prekomjerne količine hrane, neredovite i povremene velike obroke, zloupotrebu alkohola.
  • Stres, mentalni poremećaji. Pod utjecajem emocionalnog stresa mogu se pojaviti poremećaji motoričkih i sekretornih funkcija žučnog mjehura, što zauzvrat dovodi do stagnacije žuči i razvoja holecistitisa.
  • Poremećaji hormonske pozadine uslijed endokrinih bolesti. U takvim uvjetima može se primijetiti promjena u sastavu žuči i, kao rezultat, njezin agresivni učinak na unutarnje zidove organa.
  • Upalna žarišta drugih organa, posebno hroničnih, mogu biti izuzetno opasna.Konstantni tonzilitis, gastritis, upala limfnih čvorova i druge upalne bolesti mogu prouzrokovati kolecistitis sejanjem žuči u patogene mikroorganizme s protokom krvi. Uz to, važan faktor u ovom slučaju je i ukupno smanjenje imuniteta.
  • Anomalije lokacije ili razvoja žučne kesice. S kongenitalnim patologijama, etiologija lokacije organa ili prisustvo dodatnih pregrada u njemu uzrokuje poteškoće u motoričkim funkcijama, stagnaciju žuči i, kao rezultat, razvoj upale.

Vrste holecistitisa

Kako bi liječnik mogao postaviti tačnu dijagnozu kolecistitisa, razlikovati ga od ostalih bolesti gastrointestinalnog trakta i započeti učinkovito liječenje, razvijeni su posebni kompleksi simptoma i sindroma. Provjerava ih liječnik palpacijom i drugim metodama i, ako su dostupne, možete pouzdano razgovarati o obliku bolesti, njenom stadiju i složenosti.

Akutni holecistitis

Sledeći simptomi se koriste za tačnu dijagnozu akutne upale žučnog peska:

  • Simptom Kera je oštar porast boli u desnom hipohondriju uz dubok pritisak na inspiraciju.
  • Simptom Murphyja - karakteriziran pojačanim bolom u žučnoj kesici pritiskom palcem na inspiraciju ispod rebara. U slučaju kada pacijent ne može nastaviti udisati zbog ljekarskog prsta smještenog na koralnom luku, Murphyjev simptom smatra se pozitivnim.
  • Ortnerov simptom - manifestuje se pojavom bolova u žučnoj kesici kada je na desnom rubu rebara sa ivicom doktorova dlana.
  • Mussi-jev simptom - najčešće korišteni simptom, koji se naziva i simptom frenicusa - karakterizira pojava boli kada se osjeća u točki koja se nalazi iznad ključne kosti s desne strane, između procesa mastoidnog mišića sternuma.
  • Simptom Obraztsova - određuje se prisustvom boli ispod desnog rečnog luka za vrijeme palpacije ako pacijent podigne ispravljenu nogu s desne strane.
  • Simptom Zaharyin - karakteriziran pojavom bola odozdo na desnoj strani kralježnice, s upalom žučnog mjehura, ta su područja podložna povećanoj osjetljivosti.

Hronični holecistitis

Prisutnost bolesti kao što je hronična upala žučne kesice može ukazivati ​​na uporne bolne bolove u desnom hipohondriju. Često se bol javlja nakon gutanja masne ili začinjene hrane, posebno u prekomjernim količinama. Bol se može osjetiti u žučnoj kesici i može se davati desnoj polovici tijela: do lopatice, ramena i vrata.

Uz značajna fizička napora mogu se pojaviti jake kolike. Također često s kroničnim holecistitisom, pacijenti se žale na mučninu, povraćanje žuči, osobito ujutro, nadimanje i nestabilno stolište. Često postoji razdražljivost, pospanost, apatija.

Kataralni holecistitis

Prisutnost nekomplicirane upale žučnog mjehura može se prosuditi po pozitivnim simptomima Murphyja, Ortnera u nedostatku peritonealnih sindroma.

Bolest se u pravilu odvija bez oštrih bolova i vrućice ne viših od 38 stepeni. Bol nastaje i postepeno raste. Prehlada se obično ne primećuje.

U većini slučajeva bolest traje nekoliko dana i prolazi nakon primjene konzervativnih metoda liječenja.

Flegmonousni i gangrenski holecistitis

Komplicirani oblici upale žučnog mjehura su mnogo teži za pacijente od kataralnog holecistitisa. Bol ne jenjava ni u mirovanju ni za vrijeme pokreta, stalne je jake prirode i lokaliziran je u desnom hipohondrijumu. Većina pacijenata iskusi ne samo mučninu, već i povraćanje žuči.

Uz subfebrile u nekompliciranim oblicima, temperatura raste i dostiže razinu od 39-40 stupnjeva, prisutna je zimica. Simptomi su pozitivni poput Shchetkina - Blumberg, Kerr i Obraztsov, Ortner, Mussi. Pored toga, pertonijalni simptomi su često pozitivni.

Znakovi upale žučne kesice:

  1. Duboki bolni bolovi u epigastričnoj regiji, koji se često protežu do desne lopatice, ramena i desne strane vrata. Bol se često pojačava nakon jela začinjene i masne hrane.
  2. Telesna temperatura niskog stupnja (do 38 stepeni), porast u večernjim i noćnim satima. Ovaj simptom može postati opasan kada temperatura poraste iznad 39 stepeni.
  3. Mučnina, natečenost, nestabilna stolica, osjećaj pritiska težine u desnom hipohondriju.
  4. Gorčina u ustima, posebno izjutra, ponekad se pretvori u povraćanje žuči.
  5. Psiho-emocionalna nestabilnost, opća slabost, pospanost, razdražljivost.

Simptomi kolecistitisa kod muškaraca i žena ne razlikuju se jedan od drugog.

Dijagnostika

Za tačnu dijagnozu holecistitisa koristi se kompleks studija i analiza za proučavanje patogeneze, uključujući sledeće:

  • Krvni testovi. Opšte i biohemijske. U rezultatima ovih studija obično se opaža neutrofilna leukocitoza, povećanje ESR-a i visoka razina bilirubina.
  • Sondiranje dvanaestopalačnog creva omogućava vam da uzmete uzorak žuči i provedete njenu analizu. Često s upalom žuč je mutna, uz prisustvo pahuljica i mikroorganizama, pH reakcija se prebacuje na kiselinsku stranu, povećani sadržaj leukocita. Analiza sadržaja žuči omogućava vam tačno utvrđivanje uzročnika upale i propisivanje adekvatnog liječenja.
  • Ultrazvučni pregled žučne kesice omogućava vam da utvrdite kršenja u debljini stijenke organa, prisustvo kamenja, tumora, zagušenja i sepse. Budući da se holecistitis može pojaviti zbog vanjskih prepreka žuči, određivanje njihove prisutnosti i njihovo uklanjanje na vrijeme nije manje važno za daljnje liječenje od utvrđivanja prirode upale.

Kolecistitis se liječi sveobuhvatno. Prva pomoć za holecistitis može se pružiti samo ako pacijent tačno zna svoju dijagnozu i ima imenovanje liječnika. Ne preporučuje se propisivanje lijekova za sebe.

Ako se pronađu klinički i laboratorijski znakovi upale, propisuje se pozitivan rezultat bakteriološke kulture sadržaja žučnog mjehura, antibiotska terapija. Liječnik odabire lijekove, s obzirom na njihovu sposobnost koncentracije u žuči u svakom pojedinom slučaju.

Ukloniti simptome i normalizirati rad žučnih puteva pomoći će:

  • analgetici - Baralgin, Analgin,
  • antiholinergici - Platifillin,
  • antispazmodici - No-shpa, Papaverin, Mebeverin,
  • antiholinergici - Riabal.

S hipotenzijom žučnog mjehura sa stanjem odsutnosti kalkula propisuju se choleretic lijekovi: Allahol, Cholenzym ili biljni lijek.

U liječenju holecistitisa naširoko se koristi tradicionalna medicina. Takve ljekovite biljke kao što su kukuruzne stigme, immortelle, kantarion, tansy povećavaju izlučivanje žuči, smanjuju njenu viskoznu strukturu, imaju općenito protuupalno djelovanje na zahvaćeni organ. Biljna medicina se preporučuje tokom remisije bolesti u trajanju od 1 meseca.

Prisutnost mikrolita u žuči, prisustvo holestatskog sindroma i hipotenzija žučnog peska zahtevaju davanje preparata žučne kiseline i do 3 meseca, na primer ursodeoksiholična kiselina.

Normalizacija bilijarne funkcije jetre uz pomoć lijekova-hepatoprotektora, koji imaju choleretic efekat. Na primjer, Hofitol je biljni pripravak koji se sastoji od vodenog ekstrakta lišća artičoke.

S vegetovaskularnom distonijom liječnik može propisati sedative (matičnjak, valerijana) i anksiolitičke lijekove (Adaptol).

Da biste se riješili holecistitisa, važnu ulogu igra dijeta. U ishrani za holecistitis preporučuje se pridržavanje dijeta br. 5 Njegova karakteristika je smanjenje masne i začinjene hrane, kao i hrane koja sadrži holesterol. Uz adekvatan sadržaj kalorija i leđa.

U toplinskoj obradi treba prevladavati kuvanje i kuhanje na pari. Strogo je zabranjeno prženje mesa i proizvoda od brašna.

Po temperaturi posuđe treba biti toplo. Ne preporučuje se kao upotreba jako hladnih i toplih jela. Upotreba soli i ekstraktivnih tvari koje pojačavaju izlučivanje žuči je ograničena.

Hrana treba biti česta i frakcijska (5-6 puta dnevno) u malim obrocima.

Period remisije

Nakon tretmana u bolnici, prikazana je fizioterapija i banjsko liječenje holecistitisa za ublažavanje pacijentovog stanja i sprečavanje ponovne patogeneze.

Dobar rezultat daju:

  • UHF procedure sa kursom od 10-15 postupaka,
  • elektroforeza novokainom,
  • pulsne struje niske frekvencije,
  • kupke od crnogorice, ugljika i kisika.

Komplikacije

Uz neadekvatno liječenje holecistitisa, pogrešne dijagnoze ili kasnog traženja medicinske pomoći i nedijagnosticirane patogeneze, holecistitis može dovesti do komplikacija kao što su:

  1. Kolangitis. Upalni proces može preći iz žučnog mjehura u žučne kanale, što značajno pogoršava pacijentovo stanje. Uz holangitis, dodaju se zapanjujuće zimice simptomima holecistitisa, tjelesne temperature do 40 stepeni, oštri grčevi u desnom hipohondrijumu. Često ovo stanje zahtijeva poziv hitne pomoći.
  2. Hepatitis, duodenitis su takođe posljedica prelaska upalnog agensa u druge organe gastrointestinalnog trakta.

Uzroci holecistitisa

Upala žučnog mjehura može se pojaviti iz različitih razloga. Glavni su:

  • stvaranje kamenja koje trajno oštećuje sluznicu i može ometati normalan protok žuči,
  • dijetalna (zloupotreba masne, visokokalorične i pržene hrane, jakih pića, neuredna hrana),
  • psiho-emocionalno preopterećenje,
  • opterećen nasljeđem,
  • nenormalan (često urođen) oblik žučnog mjehura (različita suženja, zavoji, pregrade predisponiraju za poremećaje žučnih kanala),
  • hormonska neravnoteža i hormonska sredstva (uključujući upotrebu hormonskih kontraceptiva, lekova koji se koriste tokom IVF-a),
  • alergije (npr. hrana)
  • imuni poremećaji
  • lijekovi (ciklosporin, klofibrat, oktreotid doprinose stvaranju kamena),
  • nagli gubitak težine
  • infektivni uzročnici (bakterije, paraziti, virusi) koji mogu prodrijeti u žučni mjehur iz već postojećih žarišta uspavane hronične infekcije u tijelu.

Infektivni faktori ulaze u žučni mjehur i kanale zajedno s limfom (limfogeni put), krvlju (hematogenim putem) i iz dvanaesnika (uzlazni put).

Upala koja nastaje u žučnoj kesici ne može uticati na funkcije ovog organa, ali može narušiti i koncentraciju i motoričke funkcije (do potpuno nefunkcionalnog ili „isključenog“ mjehura).

Klasifikacija holecistitisa

Tečajem holecistitisa dijeli se na:

Akutni i hronični holecistitis mogu biti:

  • kalkulozan (tj. povezan s stvaranjem kamenja u mjehuru, njegov udio doseže 80%),
  • bez kamena (do 20%).

U mladih pacijenata u pravilu se otkriva kolecistitis bez kamena, ali od 30. godine učestalost verifikacije kalkuloznog holecistitisa brzo se povećava.

Za vrijeme hroničnog kolecistitisa, faze pogoršanja izmjenjuju se faze remisije (popuštanje i kliničkih i laboratorijskih manifestacija aktivnosti).

Uzroci i vrste patologije

Iz nekih razloga se žene moraju suočavati sa holecistitisom češće nego mnogi muškarci.

Ako ne postoje pitanja o oralnim kontraceptivima, jer snažno utječu na stanje ženske hormonske pozadine, a to je dobro poznato, mnoge žene imaju pitanje kako trudnoća ili zarazna bolest utječu na pojavu patologije. Tokom trudnoće, posebno u kasnijim fazama, jak pritisak vrši na žučni mehur. Drugo, stanje trudnoće samo po sebi, bez ikakvih lekova, menja hormonsku pozadinu ženskog tela.

Tokom zarazne bolesti, bez obzira u kojoj je formi, čak i s bolestima genitourinarnog sistema, ženski organi će biti izloženi ozbiljnom riziku. Lijepa polovina čovječanstva više je pod utjecajem stresnih situacija na tijelo, no uprkos tome žene ih mogu lakše podnijeti nego bilo koji muškarac. To se događa zbog psihološkog faktora i stanja mentalnog zdravlja svake osobe.

Patološka upala u žučnoj kesici ima svoje vrste, ovisno o prisutnosti ili odsutnosti kamenja. Postoje 2 vrste bolesti: kalkulični i ne-kalkulični holecistitis. Ova bolest ima svoj oblik, može biti hronična i akutna, u zavisnosti od toka bolesti.

Vrsta bolesti ovisit će o upalnom procesu. Razlikuju se 5:

  • gnojni
  • kataralni
  • mešovito
  • gangrenous
  • flegmonski.

Svaka od manifestacija holecistitisa ima svoje simptome i varira u skladu sa znakovima manifestacije bolesti.

Važno je zapamtiti da u početnim fazama razvoja bolesti mnogi zanemaruju znakove zbog vlastitog neznanja, što je ozbiljna greška. Zato je bolje pravovremeno potražiti pomoć ljekara kad se pojave prvi simptomi razvoja bolesti.

Simptomi holecistitisa kod žena

U ženskoj polovici su simptomi često izraženi malo svjetliji nego kod muškaraca, što vam omogućava da prepoznate bolest u ranim fazama, kad se obratite liječniku. Simptomi za svaki oblik holecistitisa su različiti, ali sjedinjuje ih bol, koja se javlja na desnoj strani ispod rebara. Druge je prirode, ali bilo koji od njih stvara nelagodu.

Među simptomima razvoja bolesti ističu se:

  • bočni bolovi
  • mučnina ili gaženje
  • česte probavne smetnje, proliv, zatvor,
  • nadimanje u stomaku
  • okus gorčine prilikom burping-a ili nakon jela,
  • težina u stomaku neko vrijeme nakon jela,
  • poremećaj sna,
  • nedostatak apetita ili njegovo smanjenje,
  • osetljivost kože,
  • osjećaj slabosti u cijelom tijelu,
  • groznica
  • kad ih pregleda ljekar dijagnosticira se povećana jetra.

Tijekom pregleda liječnik može dijagnosticirati zadebljanje zidova žučne kesice.

Takvi znakovi upućuju ili na prisutnost kroničnog oblika bolesti, ili samo na početak razvoja bolesti. Budući da se hronični holecistitis manifestuje uglavnom u razdoblju pogoršanja, postaje sličan akutnom obliku bolesti.

Tokom egzacerbacije ili akutnog holecistitisa, pored glavnih pojačanih simptoma, ženu prate glavobolje, pojačana mučnina, jači bolovi. Akutni napad se javlja iznenada. Ako u mjehuru postoje kamenje, tada svi simptomi postaju još izraženiji.

Bol se očituje napadajima i češće se širi ne samo ispod rebara, već pogađa i ruku, lopaticu i rame. Manje često se kod žena primjećuje pojava groznice i žutila kože kao i sluznice očiju. Žene teže podnose ovu nelagodu, pa često idu kod doktora.

Znakovi hroničnog holecistitisa

Kod hroničnog kolecistitisa jaka bol primjećuje se samo s pogoršanjima, ali čak i u fazi remisije bolest se daje do izražaja, zato biste trebali obratiti pažnju na prve signale koji upozoravaju na razvoj bolesti.

U mnogim slučajevima, tijekom egzacerbacije, osoba postaje razdražljiva i gotovo stalno ne dobija dovoljno sna. Razlog za to može biti uporni nemir, jer prilikom uzimanja nepravilno odabranih lijekova za liječenje, simptomi se samo nakratko priguše.

Priroda povraćanja često se mijenja. Krvarenje može započeti, žuč je jasno vidljiva u masi, za vrijeme povraćanja i nakon nje javlja se okus gorčine ili okus metala u ustima.
Priroda boli je različita: kod nekih bolesnika se opaža akutna bol, kod drugih je bol prigušena. U nekim slučajevima bol može biti bolan.Sve ovisi o obliku upalnog procesa, kao i o individualnim karakteristikama pacijentovog tijela.

Ako postoje takvi znakovi razvoja bolesti, što prije trebate potražiti kvalificiranu pomoć u bolnici, jer je teže izliječiti patologiju u naprednom obliku. Ako se ne liječe, moguće su određene opasne posljedice, što je bolje pokušati izbjeći nego ih onda liječiti. Svaka infekcija raširit će bakterije po tijelu i pogoršati tok bolesti. Za žensko tijelo, kao i za muško, posljedice su podjednako opasne, zato se ne preporučuje odbiti odlazak liječniku, pogotovo ako postoje jasni znakovi razvoja bolesti. U nekim slučajevima tijek bolesti komplicira pankreatitis, apsces u jetri ili upalni proces u žučnim kanalima.

U ovom slučaju simptomi se pojačavaju ili utapljaju teže vrste koje nastaju kao rezultat razvoja drugih bolesti.

Važno je zapamtiti da će se s hroničnom bolešću periodično pojaviti svi simptomi, što će uzrokovati puno neugodnosti, posebno bez odgovarajućeg liječenja.

Prva pomoć za akutni napad

Napad se dogodi iznenada, ali uglavnom se događa neko vrijeme nakon jela, posebno ako se konzumiralo mnogo masne ili začinjene hrane. U tom je slučaju potrebno što prije ukloniti jake simptome i pozvati hitnu pomoć, jer će pacijentu biti izuzetno teško sam doći u bolnicu.

Nakon poziva lekara, hladan oblog treba staviti na trbušnu šupljinu pacijenta, a on bi u tom trenutku trebao biti u ležećem položaju.

Za jake napade bola dopušteni su lijekovi protiv bolova, uključujući No-shpa, Papaverin ili najčešći Analgin. Ako se mučnina ne ispušta, treba piti čistu vodu bez plina ili čaj s dodatkom metvice.

Ako povraćanje ne prestane, bolje je prikupiti određenu količinu mase kako bi ih liječnik proučio. Važno je piti što više čiste, hladne vode da biste isprali stomak.

Dijetalna prehrana za holecistitis

Važan faktor u liječenju je usklađenost s dijetom. Svakoj prehrani dodijeljena je vlastita prehrana, ali ona se temelji na principu uklanjanja štetnih proizvoda iz prehrane.

Štetna hrana uključuje:

  • pržena hrana
  • masna hrana
  • slana, kisela ili previše slatka hrana,
  • brza hrana ili praktična hrana,
  • alkohol
  • dimljeno meso
  • začinjena ili kisela hrana
  • pečenje,
  • kafa, jak čaj, kao i pića sa gasom i umjetnim bojama,
  • agrumi i samo kiselo voće,
  • orašasti plodovi i pasulj koji uzrokuju nadimanje.

Ovakvi proizvodi uz stalnu upotrebu negativno djeluju čak i na potpuno zdravu osobu. U prisustvu upalnog procesa, ova se hrana izjednačava s otrovnim tvarima koje se mora izbjegavati dok vam liječnik ne dopusti da se vratite na prethodni način prehrane. Ali najčešće se moramo pridržavati dijetalne prehrane tijekom života, posebno za hronični oblik patologije.

Ako slijedite dijetu, povećava se šansa da se riješite bolesti, pa od toga ne treba odstupiti, čak i ako to stvarno želite. Na prvom mjestu bi trebalo biti zdravlje.

Postoji nekoliko prehrambenih pravila kojih se morate pridržavati tijekom egzacerbacije ili u fazi kada se bolest privremeno povlači.

Ova pravila ishrane uključuju:

  • na vrijeme poštivanje dijeta,
  • jesti hranu samo na ugodnoj temperaturi, hrana ne smije biti hladna ili pretopla,
  • hranu je potrebno zgnječiti: bolje je jesti češće, ali u manjim porcijama,
  • pijte što više vode ili tečnosti
  • dajte prednost jelima koja nije zabranjena dijetom,
  • Ne preporučuje se čvrsto jesti najmanje 3 sata prije spavanja.

Među dozvoljenim prehrambenim proizvodima: nemasno meso, pare ili kuhana jela, povrće ili mliječne supe, žitarice, kiselo-mliječni proizvodi, ali s malo masnoće i svježeg, mlijeko, slab čaj, kompoti od suhog voća. Takođe se preporučuje jesti voće i povrće, ali samo one koje nemaju grube vlakno.

Dozvoljeno je nadopuniti prehranu vitaminima.

Nakon nekog vremena moći će se vratiti na prethodnu prehranu, ali to ne garantira da se napad neće ponoviti, pa je bolje cijelo vrijeme pridržavati se dijeta, iako ne baš stroge.

Alternativne metode terapije

Kako biste se riješili simptoma holecistitisa, koriste se alternativne metode liječenja narodnim lijekovima. Dovoljno ih je odabrati za sebe.

Važno je uzeti u obzir pojedinačne karakteristike ljudskog tijela, jer se u nekim slučajevima recepti za bolest pojavljuju negativne reakcije.

Kod holecistitisa korisno je uzimati infuziju zobi. Za njegovu pripremu za litru kipuće vode trebaće pola kilograma zobi. Infuzirati smešu oko sat vremena, a zatim procijediti. Uzimajte po kašičicu pre svakog obroka.

Kod bolesti žučnog mjehura vjeruje se da su divlje kruške i pirjano voće bez šećera od pomoći. Oni nisu samo ukusni, već sadrže i puno korisnih elemenata, ali takav je lijek prikladan samo za kronične bolesti, nije pogodan za akutni holecistitis.

Trava koprive ima korisna svojstva. Za čašu kipuće vode trebaće 2 kašike bilja. Insistirajte oko sat vremena. Uzimajte četiri puta dnevno po četvrtinu šolje. Preporučljivo je to učiniti prije jela sa hranom.

U pola litre ključale vode dodajte 2,5 kašike žalfije, ostavite da odstoji oko pola sata, procijedite i uzimajte jednu kašiku svakih nekoliko sati.

Možete pripremiti i zdravu kolekciju jednakih dijelova celandina, listova oraha, korijena cikorije. Izmutite i pomešajte kašiku za sakupljanje, dodajte 200 ml vruće vode. Uzimajte ovu infuziju tri puta dnevno u čaši.

Još jedan koristan savjet je korištenje maslinovog ulja kao lijeka. Ima puno korisnih elemenata, ali samo ako je ulje hladnog prešanja.

Nijedna odrasla osoba nije imuna na bolest, posebno imajući u vidu savremeni ritam života. Ali možete pokušati izbjeći sudar s bolešću. Da biste to učinili, dovoljno je voditi aktivan način života, baviti se sportom, odreći se loših navika, prestati grickati u bijegu, prejesti. Također je manje vjerovatno jesti štetnu brzu hranu. Nakon nekog vremena svi će osjetiti značajno poboljšanje općeg stanja tijela. Preporučuje se podvrgavanje pregleda najmanje jednom godišnje kako bi se mogli prepoznati patologija u početnim fazama, kada se ona može brže izliječiti.

Pojava upale žučnog mjehura, praćena bolom, ozbiljan je problem, čija pojava se mora liječiti. Pokrenut proces kod odraslih može prouzrokovati ozbiljne posljedice. Preporučljivo je znati simptome holecistitisa kako biste započeli liječenje, uzimajte lijekove koje je propisao ljekar.

Kolecistitis - simptomi

Ova bolest je upala koja se razvija u zidovima žučne kese praćena osjetljivim bolnim senzacijama. Karakteriše ga formiranje i kretanje kamenja. Česta osnova takvih procesa su bakterije koje ulaze u mjehur kroz crijeva, s krvlju iz upaljenih organa. Simptomi bolesti kod odraslih mogu:

Specifični znakovi holecistitisa pojavljuju se u akutnom razvoju bolesti, prate njegov hronični tok, zahtijevaju liječenje. U ovom slučaju se kod odraslih primećuju sledeći simptomi:

  • prisutnost tupe boli u desnoj, iznad struka, reagirajući na ramenu, donjem dijelu leđa, ruci,
  • nedostatak apetita
  • problemi sa probavom
  • beskrajna mučnina
  • belching gorko
  • kršenje stvaranja gasa,
  • pojava zimice,
  • znakovi žutice na koži.

Simptomi kod žena

Žene moraju češće patiti zbog problema sa žučnim mjehurom, što je povezano s karakteristikama tijela. Hormonska kolebanja, upotreba kontracepcijskih sredstava, trudnoća - to su razlozi zbog kojih se može upaliti. Dijeta, suva hrana, ginekološki problemi imaju štetnu ulogu. Prisutnost visokog praga boli sprječava početak bolesti. Postoje takvi simptomi holecistitisa kod žena:

  • mučnina
  • suha usta
  • lagani izmet
  • žgaravica
  • požutenje kože
  • bočni bolovi
  • svrbež kože
  • nesanica
  • suha usta.

Ne postoje posebne razlike u simptomima bolesti kod muškaraca. Treba napomenuti da je jedan od razloga nastanka infektivna upala genitourinarne sfere. Muško tijelo karakterizira rijetka formacija kamenja. Ali imaju izražen sindrom boli. Primjećuju se simptomi holecistitisa kod muškaraca:

  • osjetljivost kada kliknete na upaljeno područje,
  • nadimanje
  • pojačana bol u lijevoj strani tokom pokreta, kašalj,
  • neznatno povećanje temperature,
  • povećani otkucaji srca
  • suha usta ujutro
  • promena opstipacije i proliv.

Napad holecistitisa - simptomi

Pojava akutnih simptoma upale diktira potrebu za hitnom njegom, liječenjem u bolnici. U ovoj je situaciji isključeno uzimanje lijekova tako da se slika bolesti ne mijenja dok ne stigne hitna pomoć. Uz pojavu napada holecistitisa simptomi imaju sljedeći oblik:

  • pojava oštrih, oštrih bolova desno, iznad struka,
  • požutenje kože
  • povraćanje nakon jela
  • pacijent ne može naći mesto
  • pojava jake slabosti,
  • smanjenje pritiska
  • otkucaji srca
  • pojava u ustima akutne gorčine.

Kada se dijagnosticira holecistitis, simptomi i liječenje kod odraslih određuju se uzimajući u obzir oblik njegovog razvoja. Kako ublažiti upalu žučne kesice? Kod kuće je ovo opasno. Pitanje - kako liječiti holecistitis - odlučuje liječnik prema rezultatima pregleda, promatranju simptoma. Važno je izliječiti akutni oblik - neće se razviti u hronični. Predložene su sledeće metode:

  • dijetalna hrana
  • uzimanje lijekova
  • biljna medicina
  • tyubazh,
  • narodni lijekovi
  • fizioterapija
  • obnavljanje mineralne vode,
  • drobljenje kamenja
  • uklanjanje žučnog mjehura.

Kako lečiti holecistitis

Lijekovi za liječenje patologije trebaju otkloniti simptome bolesti - ublažiti spazam, smanjiti bol, zaustaviti upalu. Njihov zadatak je jačanje proizvodnje žuči, doprinos njenom uklanjanju. Ništa manje značajan porast tona žučnog mjehura i njegovo slabljenje u bilijarnom traktu. Ljekari propisuju efikasne lijekove za holecistitis za liječenje:

  • antispazmodike
  • antibiotici
  • nesteroidni protuupalni lijekovi,
  • enzimi
  • analgetici
  • lijekovi za detoksikaciju,
  • hepatoprotektori
  • koleretik
  • homeopatski lijekovi.

Značajna uloga se daje u liječenju bolesti kod odraslih s dijetalnom prehranom. Ishrana bi trebala uključivati ​​hranu koja sadrži manje kolesterola. Za otklanjanje grčeva potrebno je eliminirati unos hrane u toplom i hladnom obliku. Nedopustiva upotreba:

  • umaci
  • mesne juhe
  • pržena
  • začinjena hrana
  • muffini
  • marinade
  • začin
  • kisele bobice
  • konzervirana hrana
  • kobasice
  • kafa
  • mahunarke.

Prehrana za holecistitis treba biti česta tako da proizvodnja žuči neprestano traje, porcije su malene. Upotreba biljne hrane, mekinja je dobrodošla. U meni je poželjno uključiti:

  • žitarice
  • povrtne supe
  • raženi hleb
  • skuti sir
  • pavlaka
  • maslinovo ulje
  • mlijeko
  • tjestenina
  • slatko voće
  • ptica riba
  • povrće
  • kompoti
  • žele
  • mineralna voda bez plina.

Liječenje holecistitisa narodnim lijekovima

Postoji mnogo načina liječenja žučnog mjehura kod odraslih kod kuće pomoću narodnih recepata. Važno je razumjeti - to su samo dodatne mjere glavnoj svrsi. Potrebno je koordinirati takav tretman za holecistitis s liječnikom. Nezavisna upotreba tehnika može dovesti do pogoršanja. Potaknuti prolazak žuči, ublažavanje simptoma:

  • infuzija kora heljde, maslačka, paprike,
  • kupus kiseli kupus
  • sok trave maslačka, plantain
  • dekocija cvetova besmrtnika sa hipericumom,
  • biljni sok od mješavine limuna, repe, krastavca.

Ljekovite biljke imaju odlična choleretic svojstva u liječenju simptoma žučne kesice kod odraslih. Bilje s holecistitisom smanjuje upalu, ublažava grčeve i bolove. Koristite ih u obliku dekocija i tinktura, primjenjujući odvojeno ili u kolekcijama. Djelotvorno bilje za liječenje:

  • yarrow
  • tansy,
  • plantain
  • kukuruzne stigme,
  • peršun
  • mlečni čičak
  • menta
  • korijen calamusa
  • laneno seme
  • immortelle
  • komorač.

Kolecistitis u trudnoći

Pojava bolesti kod žene koja očekuje pojavu bebe uobičajen je slučaj. Teškoće nastaju ako je počela prije trudnoće, što može izazvati pogoršanje. Važnu ulogu u razvoju holecistitisa tokom trudnoće igra povećanje prema kraju termina proizvodnje progesterona, koji utiče na funkcije žučnog mjehura. S rastom veličine fetusa vrši se pritisak na njega, preklapanje njegovih kanala. Ovaj fenomen je siguran za žene, prelazi nakon porođaja. Trudnici je potreban pregled, liječenje holecistitisa pod nadzorom liječnika.

Medicinska ishrana

Prehrana pacijenata u akutnoj fazi procesa svakako mora biti blaga i frakcijska. U posebno ozbiljnim slučajevima, oni ponekad posežu i za nekoliko „gladnih“ dana tokom kojih su dozvoljene samo tečnosti (slabi topli čaj, juha od divlje ruže, razređeni bobičasti ili voćni sokovi itd.). Zatim se svi proizvodi kuhaju ili kuhaju pomoću dvostrukog kotla, a zatim brišu. Zabranjeno je gašenje i pečenje prije remisije. Iz prehrane se uklanjaju sva masna jela i proizvodi (mliječna, svinjetina, guska, janjetina, patka, crvena riba, salata, peciva, kreme, itd.), Dimljena hrana, konzervirana hrana, ljuti začini, slatkiši, kakao i kofeinirana pića, čokolada, žumanjak. , pečenje. Dobro su dobrodošle mukozne juhe, pire od žitarica, povrće, riba, mesni ili žitarice, pudingi, knedle, parne kotlete, žele, mousses, proteinski omleti. Dopuštena su kremasta (kao izvor zaštitnika sluzokože - vitamin A) i biljna ulja (soja, kukuruz, biljno, sjemenke pamuka, maslina i dr.). Sva pića i jela bolesniku treba poslužiti toplu, jer hladno može izazvati napad boli.

Nakon nastanka dugoočekivane remisije omogućavaju pečenje i pirjanje, proizvodi se prestaju brisati, u prehranu se uključuju svježe bobice, bilje, povrće, voće. Da bi poboljšali sastav žuči i smanjili njenu sposobnost stvaranja kamenaca, indicirano je dijetalna vlakna. Bogata je žitaricama (heljda, zob, ječam i dr.), Algama, mekinjama, povrćem, algama, voćem.

Liječenje holecistitisa

Tijekom pogoršanja bilo kolecistitisa pacijentima se preporučuju:

  • antibiotici koji prodiru u žuč u koncentracijama dovoljnim da se uništi infekcija (doksiciklin, ciprofloksacin, eritromicin, oksacilin, rifampicin, zinnat, linkomicin, itd.),
  • antibakterijska sredstva (biseptol, nevigramon, furazolidon, nitroksolin, itd.),
  • antiparazitni lijekovi (ovisno o prirodi parazita, propisuje se - makmirror, metronidazol, tiberal, nemozol, biltricid, vermox, itd.),
  • sredstva za detoksikaciju (Ringerove otopine, glukoza, reamberin itd.,
  • ne-opojni analgetici (baralgin, spazgan, okidač D, uzet, itd.),
  • antispazmodike (papaverin, halidor, mebeverin, no-shpa, buscopan itd.).
  • perirenalna blokada novokaina (s nepodnošljivim bolovima, ako ih se ne ukloni drugim lijekovima),
  • sredstva za stabilizaciju autonomnog nervnog sistema (elenij, matičnjak, eglonil, melipramin, benzoheksonijum, itd.),
  • antiemetičke lekove (domperidon, metoklopramid, itd.),
  • imunomodulatore (imunofan, polioksidonijum, natrijum nukleinat, likopid, timoptin itd.).

Nakon zaustavljanja upale u slučaju kalkularnog holecistitisa, neki pacijenti pokušavaju rastopiti kamenje lijekovima. Za to im doktori propisuju lijekove s ursodeoksiholičnom ili chenodeoxycholic kiselinom (ursofalk, henofalk, urdox, ursosan itd.). Bolje je ne uzimati ove lijekove sami, jer oni mogu biti efikasni samo u 20% pacijenata. Postoje određene jasne indikacije za njihov prijem, koje može utvrditi samo kvalificirani stručnjak. Za svakog pacijenta optimalne doze lijekova postavljaju se pojedinačno. Treba ih uzimati dovoljno dugo (oko godinu dana) i redovno. Liječenje se provodi pod medicinskim i laboratorijskim nadzorom (povremeno je potrebno utvrditi biohemijske parametre krvi, izvršiti ultrazvučni pregled). Samo-lijek je prepun razvoja pankreatitisa (upale gušterače), začepljenja bilijarnog trakta, intenzivnih bolova, jake dijareje.

U fazi remisije kolecistitisa bez kamena, pacijenti mogu započeti tečaj lijekova protiv koleretike. Ali za to je preporučljivo imati informacije o vrsti funkcionalnih poremećaja. Arsenal modernog holeretičara izuzetno je bogat. Za pacijente se preporučuju Hofitol, Odeston, Oxaphenamide, Bundeva, Kolencim, Nikoden, Hepatofalk, Mlečni čičak, Tansy, Smoke, Barberry, Helichrysum, Halstenum, Holagogum, Magnezijeve soli, Ksilitol itd. Ako postoje potvrđeni kamenje u bilo kojem žučnom kanalu ili sistemu ( žučni mjehur) koleretik je opasan.

Ekstrakorporaalna litotripsija (udarni val)

Kamenje uništava udarnim talasima koji nastaju iz posebnih instalacija. Tehnika je moguća samo uz holesterolski sastav kamenaca i očuvanu kontraktilnost mokraćnog mjehura. Često se kombinira s lijekovima za litolizu lijekova (lijekovi hipo- i ursodeoksiholične kiseline), koji su potrebni za uklanjanje fragmenata kamenja nastalih kao rezultat ekstrakorporealne litotripsije. U Ruskoj Federaciji se ova tehnika rijetko koristi.

Hirurško liječenje holecistitisa

Uz neefikasnost ovih konzervativnih metoda, nefunkcionirajući mjehur, ozbiljnu akutnu bolest, stalna pogoršanja, česte bilijarne kolike i komplikacije, liječenje može biti operativno. Kirurzi obavljaju uklanjanje upale žučnog peska (holecistektomija). Ovisno o pristupu i načinu provođenja holecistektomije, događa se:

  • tradicionalni s rezom trbušne stijenke i široko otvorenim pristupom (poželjno u slučaju kompliciranog tijeka, ali traumatičniji, nakon što se pacijenti duže oporavljaju, više postoperativnih problema u usporedbi sa sljedeće dvije vrste),
  • laparoskopska (smatra se poželjnom opcijom, pristup mokraćnom mjehuru pruža nekoliko punkcija, preko njih se uvode potrebni instrumenti i video kamera, lakše se nose, pacijenti se bolje rehabilituju i ranije su otpušteni iz klinike),

minicholecistektomija (razlikuje se mini pristupom, čija dužina nije veća od 5 centimetara, posredna je metoda, budući da postoje elementi „otvorene“ tehnike).

Kako se manifestira kolecistitis - uzroci?

Kolecistitis je kataralni, gnojni, flegmonski, perforirani, gangrenski.

  • Akutni holecistitis - uzroci

Najopasniji je akutni oblik holecistitisa koji je praćen stvaranjem kamenja, kako u samom mjehuru, tako i u njegovim kanalima. Formiranje kamena je najopasnije kod ove tegobe, ta se bolest naziva i kalkulatornim holecistitisom. U početku se nakupljanjem bilirubina, holesterola, kalcijevih soli na zidovima žučnog peska formira kalcifikacija, ali potom, njihovim dugotrajnim nakupljanjem, veličina naslaga se povećava i može predstavljati ozbiljne komplikacije u vidu upale žučnog peska. Često postoje slučajevi kada kalkuli ulaze u žučne kanale i formiraju ozbiljne prepreke za odljev žuči iz žučnog mjehura. Ovo može dovesti do upale i peritonitisa, ako pacijentu ne pružite medicinsku njegu na vrijeme.

  • Hronični holecistitis - uzroci

Hronični holecistitis je dugotrajniji oblik bolesti. Karakteriziraju ga razdoblja remisije i pogoršanja. Razvoj patologije zasniva se na oštećenju zidova mokraćnog mjehura na pozadini poremećene evakuacije žuči iz nje (hipo ili hipermotorna diskinezija, patologija Oddijevog sfinktera). Kao drugo, na ove faktore nalazi se nespecifična bakterijska infekcija, podržavajući upalu ili pretvarajući je u gnojnu.

Hronični holecistitis može biti kalkulan i ne-kalkulantan. U prvom slučaju je to pijesak i kamenje koje ozljeđuju sluznicu mokraćnog mjehura, začepljuju žučne kanale ili vrat mokraćnog mjehura, sprečavajući izliv žuči.

Oblici bez kamena nastaju zbog abnormalnosti u razvoju mokraćnog mjehura i vodova, njihovih kinki, ishemije (s dijabetesom melitusom), tumora i strijama zajedničkog cističnog kanala i mokraćnog mjehura, iritacije enzimima gušterače, začepljenja vodica glistama, izlučivanja žuči kod trudnica koje su brzo smršale ili se napune parenteralna ishrana.

Najčešći mikroorganizmi koji izazivaju upalu su streptokoki i stafilokoki, kao i esherije, enterokoki i protea. Emfizematski oblici povezani su s klostridijama. Manje najčešće, hronični holecistitis može biti virusnog porijekla ili može biti uzrokovan prostatskom infekcijom. Sve vrste infekcije prodiru u žučni mjehur kontaktnim (preko crijeva), limfogenim ili hematogenim putem.

Uz različite vrste helmintičkih invazija, kao što su - s opisthorhijazom, pojavom jakilanidoze, fasciolijazom, djelomičnom opstrukcijom žučnih kanala (s askariazom), mogu se pojaviti simptomi holangitisa (iz fasciolijaze), kod giardijaze se opaža trajna disfunkcija žučnih puteva.

Uobičajeni uzroci holecistitisa:

  • Kongenitalne malformacije žučnog peska, trudnoća, prolaps abdominalnih organa
  • Bilijarna diskinezija
  • Žučna kamena bolest
  • Prisutnost helmintičke invazije - ascariasis, giardiasis, strongyloidosis, opisthorchiasis
  • Alkoholizam, gojaznost, obilje masne, začinjene hrane u ishrani, kršenje ishrane

Uz bilo koju vrstu holecistitisa, razvoj upale zidova žučne kesice dovodi do sužavanja lumena kanala, njegove začepljenja, do stagnacije žuči koja se postepeno zadebljava. Postoji začarani krug u kojem se, prije ili kasnije, pojavljuje komponenta autoimune ili alergijske upale.

Kod formulisanja dijagnoze hroničnog holecistitisa naznačeno je:

  • stadij (egzacerbacija, popuštanje egzacerbacije, remisija)
  • ozbiljnost (blaga, umjerena, teška)
  • priroda kursa (monoton, često se ponavlja)
  • status funkcije žučne kesice (očuvan, neradan mjehur)
  • priroda bilijarne diskinezije
  • komplikacija.

Simptomi akutnog holecistitisa

Provocirajući faktor koji ukazuje na razvoj akutnog napada holecistitisa moćan je stres, prejedanje začinjene, masne hrane, zloupotrebe alkohola. U tom slučaju osoba doživljava sljedeće simptome akutnog holecistitisa:

  • Akutna paroksizmalna bol u gornjem dijelu trbuha, u desnom hipohondriju, koja zrači u desnu lopaticu, manja je vjerojatnost da će zračiti.
  • Umor, jaka slabost
  • Neznatno porast tjelesne temperature do subfebrilnih brojeva 37,2 -37,8 ° C
  • Pojavljuje se intenzivan poslijepodnevni okus
  • Povraćanje bez olakšanja, uporna mučnina, ponekad povraćanje žuči
  • Prazan prasak
  • Pojava žućkastog tonusa kože - žutica

Trajanje akutnog holecistitisa zavisi od težine bolesti, može varirati od 5-10 dana do meseca. U težim slučajevima, kada nema kamenja i ne nastane gnojni proces, osoba se oporavi dovoljno brzo. Ali s oslabljenim imunitetom, prisutna je prateća bolest, perforacija stijenke žučnog mjehura (njegova ruptura), moguće su ozbiljne komplikacije i smrtni ishod.

Simptomi hroničnog holecistitisa

Hronični kolecistitis ne pojavljuje se iznenada, formira se tijekom dužeg vremena, a nakon egzacerbacija, tijekom liječenja i nakon dijeta, počinju razdoblja remisije, što pažljivije pratite dijetu i terapiju održavanja, što je duži period odsutnosti simptoma.

Glavni simptom holecistitisa je tupa bol u desnom hipohondriju, koja može trajati nekoliko tjedana, može bolovati u desno rame i desnu lumbalnu regiju. Intenziviranje bolova nastaje nakon gutanja masne, začinjene hrane, gaziranih pića ili alkohola, hipotermije ili stresa, kod žena pogoršanje može biti povezano s PMS-om (predmenstrualni sindrom).

Glavni simptomi hroničnog holecistitisa:

  • Probava, povraćanje, mučnina, nedostatak apetita
  • Duboka bol sa desne strane ispod rebara, davanje u leđima, lopatici
  • Gorčina u ustima, trzanje gorčine
  • Težina u desnom hipohondrijumu
  • Groznica niskog stupnja
  • Moguće požutenje kože
  • Vrlo rijetko se javljaju atipični simptomi bolesti kao što su bol u srcu, poremećaj gutanja, natečenost, zatvor

Za dijagnozu akutnog i hroničnog holecistitisa, najinformativnije metode su:

  • kolegrafija
  • duodenalno sondiranje
  • kolecistografija
  • Ultrazvuk trbušne šupljine
  • scintigrafija
  • Biohemijski test krvi pokazuje visoku stopu jetrenih enzima - GGTP, alkalnu fosfatazu, AcT, Alt.
  • Dijagnostička laparoskopija i bakteriološka istraživanja najsavremenije su i najpristupačnije dijagnostičke metode.

Naravno, svaku bolest je lakše spriječiti nego liječiti i rana istraživanja mogu otkriti rana kršenja, odstupanja u kemijskom sastavu žuči. A uz strogu dijetu biće dovoljno dugo produžiti razdoblje remisije ove bolesti i spriječiti ozbiljne komplikacije.

Lečenje hroničnog holecistitisa

Liječenje kroničnog procesa bez stvaranja kamenja uvijek se provodi konzervativnim metodama, a glavna im je dijetalna hrana (dijeta 5 - frakcijska prehrana s dovoljnom količinom tekućine, mineralne vode). Uz prisustvo žučnih kamenaca - ograničenje napornog rada, fizičko preopterećenje, potresna vožnja.

Koriste se sledeći lekovi:

  • Antibiotici, najčešće širokog spektra ili cefalosporini
  • Enzimski pripravci - pankreatin, Mezim, Creon
  • Detoksikacija - intravenska infuzija natrijum-hlorida, otopina glukoze
  • NSAID - ponekad se koriste za ublažavanje upale i boli

Kolagoga se obično deli na:

  • Koleretici - lijekovi koji pojačavaju stvaranje žuči. Preparati koji sadrže žuč i žučne kiseline: alohol, liobil, vigeratin, holenzim, dihidroholična kiselina - hologon, natrijumova sol dehidroholične kiseline - deholin. Biljni pripravci povećavaju izlučivanje žuči: flacumin, kukuruzne stigme, berberin, konvaflavin.Sintetički preparati: osalmid (oksafenamid), hidroksimetil otinamid (nikodin), ciklavon, gimekromon (odeston, holonerton, kolestil).
  • Kolekinetici se dijele na: doprinose oslobađanju žuči i povećanju tona žučnog mjehura (magnezijum sulfat, pituitrin, koleretin, holecistokinin, sorbitol, manitol, ksilitol) i holelesmodicum, te smanjuju tonus žučnih puteva i sfinktera Oddija: drotaverin hidroksid, drotaverin hidroksid, drotaverin hidroksid, drotaverin hidroksid, drotaverin hidroksid, drotaveridin hidroksid, drotaverin hidroksid, drotaverin hidroksid, drotaverin hidroksid, drotaverin hidroksid, drotaverin hidroksid, drotaverin hidroksid, drotaverid hidroksid, drotaverin hidroksid, drotaverid hidroksid, kap , mebeverin (duspatalin).

U razdobljima pogoršanja vrlo se koristi biljna medicina, u nedostatku alergija na nju - decokcije od kamilice, maslačka, paprike, valerijane, nevena. I u razdobljima remisije moguće je propisati homeopatski tretman ili biljno lijek, ali s drugim biljem - jagoda, močvarni list, tans, buđ.

Vrlo je važno slijediti strogu dijetu nakon pogoršanja holecistitisa, a zatim simptomi postepeno nestaju. Pored toga, preporučuje se i povremeno sprovođenje cijevi s ksilitolom, mineralnom vodom ili magnezitom, fizioterapija -, refleksologija i SMT terapija su efikasni.

U slučaju kalkuličnog hroničnog kolecistitisa s izraženim simptomima, preporučuje se uklanjanje žučnog mjehura, izvora rasta kamenja, koji može predstavljati opasnost za život tokom njihovog kretanja. Prednost hroničnog kolecistitisa s kamenjem od akutnog kalkuličnog holecistitisa je u tome što je ova operacija planirana, nije hitna mjera i možete se sigurno pripremiti za nju. Koriste se i laparoskopska hirurgija i mini-holecistektomija.

Kada je kirurška intervencija kontraindicirana, ponekad s kroničnim holecistitisom, liječenje se može sastojati u metodi drobljenja kamenja litotripsije udarnog vala, ovaj ekstrakorporalni postupak ne uklanja kamenje, već ih jednostavno drobi, uništava, a oni često ponovo narastu. Postoji i metoda uništavanja kamenca upotrebom soli ursodeoksiholične i chenodeoksiholične kiseline, osim činjenice da ova terapija ne dovodi do potpunog izlječenja, već je i prilično dugotrajna i traje do 2 godine.

Liječenje akutnog holecistitisa

Ako se akutni holecistitis prvi put zabilježi, ne nađu se kamenje i teška klinička slika, nema gnojnih komplikacija, tada je dovoljna standardna medicinska konzervativna terapija - antibiotici, antispazmodiki, NSAID, detoksikacija i enzimska terapija, lijekovi protiv koleretike.

Kod težih oblika destruktivnog holecistitisa, kolecistotomija ili uklanjanje žučnog mjehura je obavezna (vidi. Najčešće se kolecistektomija izvodi iz mini pristupa. Ako pacijent odbije operaciju, akutni napad možete ukloniti lijekovima, ali zapamtite da krupno kamenje nužno dovodi do recidiva. i prelazak u hronični holecistitis, čije se liječenje još uvijek može završiti na operativni način ili izazvati komplikacije.

Do danas se koriste 3 vrste hirurških intervencija za liječenje holecistitisa - otvorena holecistotomija, laparoskopska kolecistotomija, za oslabljene ljude - perkutana holecistostomija.

Svim pacijentima koji boluju od akutnog holecistitisa bez izuzetka je prikazana stroga dijeta - prva dva dana može se piti samo čaj, zatim je na stolu 5A dozvoljeno ići na dijetu, gdje se hrana kuha samo parom ili kuhana, koristi se najmanje masnoće, prženo, dimljeno, začini, gazirana i pića koja sadrže alkohol. Više o tome u našem članku.

Pogledajte video: Cholezystitis acutakamen u zuci i zapaljenje zucne kese - Dr Ljiljana Ljuboja (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar