Atorvastatin (40 mg) Atorvastatin

Atorvastatin 40 mg - lijek za snižavanje lipida iz skupine statina. Mehanizam djelovanja lijeka usmjeren je na snižavanje holesterola u krvi

Jedna filmom obložena tableta sadrži:

  • aktivna supstanca: atorvastatin kalcijum trihidrat (u smislu atorvastatina) - 40,0 mg,
  • pomoćni sastojci: mikrokristalna celuloza - 103,72 mg, laktoza monohidrat - 100,00 mg, kalcijum karbonat - 20,00 mg, krospovidon - 15,00 mg, natrijum karboksimetil škrob (natrijum škrob glikolat) - 9,00 mg, hidroproza ​​(hidroksipropil celuloza) - 6, .00 mg, magnezijum stearat - 3.00 mg,
  • filmski premaz: hipromeloza - 4.500 mg, talk - 1.764 mg, hiproliza (hidroksipropil celuloza) - 1.746 mg, titan dioksid - 0,990 mg ili suva mešavina za filmski sloj koji sadrži hipromelozu (50,0%), talk (19,6%), hiproloza (hidroksipropil celuloza) (19,4%), titanijum dioksid (11,0%) - 9 000 mg.

Okrugle bikonveksne tablete, filmom obložene bijele ili gotovo bijele boje. Presjek jezgre je bijeli ili gotovo bijeli.

Farmakodinamika

Atorvastatin je selektivni konkurentski inhibitor HMG-CoA reduktaze, ključnog enzima koji 3-hidroksi-3-metilglutaril-CoA pretvara u mevalonat, prekursor steroida, uključujući holesterol. Sintetičko sredstvo za snižavanje lipida.

U bolesnika s homozigotnom i heteroroznom porodičnom hiperholesterolemijom, ne porodičnim oblicima hiperholesterolemije i miješanom dislipidemijom, atorvastatin smanjuje koncentraciju ukupnog kolesterola (Ch) u krvnoj plazmi. Lipoprotein holesterola niske gustine (Chs-LDL) i apolipoprotein B (apo-B), kao i lipoprotein s niskom gustinom (Chs-VLDL) i trigliceridi (TG), uzrokuje porast holesterola lipoproteina visoke gustoće (Chs-HDL).

Atorvastatin smanjuje koncentraciju Chs i Chs-LHNP u krvnoj plazmi, inhibirajući HMG-CoA reduktazu i sintezu holesterola u jetri i povećava broj LDL receptora "jetre" na ćelijskoj površini, što dovodi do povećanog unosa i katabolizma Chs-LDL.

Atorvastatin smanjuje proizvodnju LDL-C i broja LDL čestica, uzrokuje izražen i trajan porast aktivnosti LDL-receptora u kombinaciji s povoljnim kvalitativnim promjenama LDL-čestica, a također smanjuje koncentraciju LDL-C kod bolesnika s homozigotnom nasljednom porodičnom hiperholesterolemijom, otpornim na terapiju drugim ginolipidima znači.

Atorvastatin u dozama od 10 do 80 mg smanjuje koncentraciju Chs za 30-46%, Chs-LDL - za 41-61%, apo-B - za 34-50%, a TG - za 14-33%. Rezultati terapije slični su kod bolesnika sa heteroroznom porodičnom hiperholesterolemijom, ne porodičnim oblicima hiperholesterolemije i mešovitom hiperlipidememijom, uključujući kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

U bolesnika s izoliranom hipertrigliceridemijom, atorvastatin smanjuje koncentraciju ukupnog kolesterola, Chs-LDL, Chs-VLDL, apo-B i TG i povećava koncentraciju Chs-HDL. U bolesnika sa disbetalipoproteinsemijom atorvastatin snižava koncentraciju lipoproteinskog holesterola srednje gustoće (Chs-STD).

U bolesnika s hiperlipoproteinemijom tipa IIa i IIb prema Fredrickson klasifikaciji, prosječna vrijednost povećanja koncentracije HDL-C tijekom liječenja atorvastatinom (10-80 mg) u usporedbi s početnom vrijednošću je 5,1-8,7% i nije ovisna o dozi. Postoji značajno smanjenje omjera ovisnog o dozi: ukupni kolesterol / Chs-HDL i Chs-LDL / Chs-HDL za 29-44%, odnosno 37-55%, respektivno.

Atorvastatin u dozi od 80 mg značajno smanjuje rizik od razvoja ishemijskih komplikacija i smrtnosti za 16% nakon tečaja od 16 tjedana, a rizik od ponovne hospitalizacije za anginu pektoris praćen znakovima miokardijalne ishemije za 26%. U bolesnika s različitim početnim koncentracijama LDL-C (bez Q talasa i infarkta miokarda kod muškaraca, žena i bolesnika mlađih i starijih od 65 godina), atorvastatin uzrokuje smanjenje rizika od ishemijskih komplikacija i smrtnosti.

Smanjenje koncentracije LDL-C u plazmi bolje je povezano s dozom atorvastatina nego sa njegovom koncentracijom u plazmi. Doza se bira uzimajući u obzir terapeutski učinak (vidjeti dio „Doziranje i primjena“).

Terapeutski učinak postiže se 2 tjedna nakon početka terapije, dostiže maksimum nakon 4 tjedna i traje kroz čitavo razdoblje liječenja.

Usisavanje

Atorvastatin se brzo apsorbuje nakon oralne primjene: vrijeme da se dostigne maksimalna koncentracija (TCmax) u krvnoj plazmi je 1-2 sata. U žena je maksimalna koncentracija atorvastatina (Cmax) 20% veća, a površina ispod krivulje koncentracija-vrijeme (AUC) 10% niža nego kod muškaraca. Stupanj apsorpcije i koncentracije u krvnoj plazmi povećavaju se srazmjerno dozi. Apsolutna bioraspoloživost iznosi oko 14%, a sistemska bioraspoloživost inhibitorne aktivnosti protiv HMG-CoA reduktaze oko 30%. Niska sistemska bioraspoloživost nastaje uslijed presistemskog metabolizma u sluznici gastrointestinalnog trakta i / ili tijekom "primarnog prolaza" kroz jetru. Jedenje lagano smanjuje brzinu i stupanj apsorpcije atorvastatina (za 25% i 9%, respektivno, što pokazuju rezultati određivanja Cmax i AUC), međutim, smanjenje LDL-C je slično onom kada uzimate atorvastatin na prazan želudac. Unatoč činjenici da je nakon uzimanja atorvastatina u večernjim satima njegova koncentracija u plazmi niža (Cmax i AUC za oko 30%) nego nakon uzimanja ujutro, smanjenje koncentracije LDL-C ne ovisi o doba dana u kojem se lijek uzima.

Metabolizam

Atorvastatin se značajno metabolizira da tvori orto- i para-hidroksilirane derivate i različite proizvode beta oksidacije. In vitro, orto- i para-hidroksilirani metaboliti imaju inhibitorni učinak na HMG-CoA reduktazu, uporediv sa onim atorvastatina. Inhibicijska aktivnost protiv HMG-CoA reduktaze iznosi oko 70% zbog aktivnosti cirkulirajućih metabolita. Studije in vitro sugeriraju da izoenzim jetre CYP3A4 ima važnu ulogu u metabolizmu atorvastatina. Ovo je potvrđeno povećanjem koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi čovjeka dok uzimate eritromicin koji je inhibitor ovog izoenzima.

Studije in vitro također su pokazale da je atorvastatin slab inhibitor izoenzima CYP3A4. Atorvastatin nije imao klinički značajan utjecaj na koncentraciju terfenadina u krvnoj plazmi, koja se metabolizira uglavnom pomoću izoenzima CYP3A4, pa je stoga njegov značajan utjecaj na farmakokinetiku ostalih supstrata izoenzima CYP3A4 malo vjerodostojan (vidjeti odjeljak Interakcija s drugim lijekovima).

Atorvastatin i njegovi metaboliti izlučuju se uglavnom žuči nakon jetrenog i / ili ekstrahepatičkog metabolizma (atorvastatin ne podliježe ozbiljnoj enterohepatičkoj recirkulaciji). Poluživot (T1 / 2) je oko 14 sati, dok je inhibicijski učinak atorvastatina u odnosu na HMG-CoA reduktazu približno 70% određen aktivnošću cirkulirajućih metabolita i traje oko 20-30 sati zbog njihove prisutnosti. Nakon uzimanja lijeka u urinu, nađe se manje od 2% prihvaćene doze lijeka.

Indikacije za upotrebu

  • kao dodatak prehrani za smanjenje povišenog ukupnog kolesterola, LDL-C, apo-B i triglicerida kod odraslih, adolescenata i djece starije od 10 godina s primarnom hiperholesterolemijom, uključujući porodičnu hiperholesterolemiju (heterorozna verzija) ili kombiniranu (mješovitu) hiperlipidemiju ( vrste IIa i IIb prema Fredrikosovoj klasifikaciji) kada je odgovor na dijetu i druge lijekove koji nisu lijekovi nedovoljni,
  • za smanjenje povišenog ukupnog kolesterola, LDL-C u odraslih s homozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom kao dodatak drugim terapijama za snižavanje lipida (npr. LDL-afereza) ili ako takvi tretmani nisu dostupni,

Prevencija kardiovaskularnih bolesti:

  • prevenciju kardiovaskularnih događaja kod odraslih pacijenata koji su pod visokim rizikom razvoja primarnih kardiovaskularnih događaja, pored korekcije drugih faktora rizika,
  • sekundarna prevencija kardiovaskularnih komplikacija u bolesnika s koronarnom srčanom bolešću radi smanjenja ukupne stope smrtnosti, infarkta miokarda, moždanog udara, ponovne hospitalizacije za anginu pektoris i potrebu za revaskularizacijom.

Kontraindikacije

Kontraindikacije za upotrebu atorvastatina su:

  • preosjetljivost na atorvastatin i / ili bilo koju od komponenti lijeka,
  • aktivna bolest jetre ili povećana aktivnost transaminaza jetre u krvnoj plazmi nepoznatog porijekla više od tri puta u odnosu na gornju granicu norme,
  • ciroza jetre bilo koje etiologije,
  • upotreba kod žena reproduktivne dobi koje ne koriste odgovarajuće metode kontracepcije,
  • istodobna upotreba s fusidnom kiselinom,
  • starosna dob do 10 godina - za pacijente sa heteroroznom porodičnom hiperholesterolemijom,
  • dob do 18 godina kada se koristi prema drugim pokazateljima (efikasnost i sigurnost upotrebe nisu utvrđene),
  • trudnoća, dojenje
  • netolerancija na laktozu, manjak laktaze, malapsorpcija glukoze i galaktoze.

Atorvastatin se može propisati ženi reproduktivne dobi samo ako se pouzdano zna da nije trudna i informirana je o potencijalnoj opasnosti lijeka za plod.

S oprezom: zlouporaba alkohola, povijest bolesti jetre u bolesnika sa faktorima rizika za rabdomiolizu (oštećena bubrežna funkcija, hipotireoza, nasljedni poremećaji mišića u bolesnika s poviješću ili porodičnom anamnezom, toksični učinci inhibitora HMG reduktaze ili fibrata na mišiće već su tkiva, starije od 70 godina, istovremeno korištenje s lijekovima koji povećavaju rizik od miopatije i rabdomiolize

Doziranje i primjena

Unutra. Uzimajte u bilo koje doba dana, bez obzira na unos hrane.

Prije nego što započnete liječenje Atorvastatinom, trebali biste pokušati postići kontrolu hiperholesterolemije korištenjem prehrane, vježbanja i gubitka težine bolesnika s pretilošću, kao i liječenjem osnovne bolesti.

Prilikom propisivanja lijeka pacijentu treba preporučiti standardnu ​​hipoholesterolemijsku prehranu koju se mora pridržavati tokom čitavog razdoblja liječenja.

Doza lijeka varira od 10 mg do 80 mg jednom dnevno i titrira se uzimajući u obzir početnu koncentraciju LDL-Xc, svrhu terapije i individualni učinak na terapiji. Maksimalna dnevna doza lijeka je 80 mg.

Na početku liječenja i / ili tijekom povećanja doze Atorvastatina potrebno je nadzirati koncentraciju lipida u krvnoj plazmi svaka 2-4 tjedna te prilagoditi dozu u skladu s tim.

Heterorozna porodična hiperholesterolemija

Početna doza je 10 mg dnevno. Dozu treba odabrati pojedinačno i procijeniti njenu važnost svaka 4 tjedna s mogućim porastom do 40 mg dnevno. Tada se doza može ili povećati na najviše 80 mg dnevno, ili je moguća kombinacija sekvestranata žučnih kiselina uz primjenu atorvastatina u dozi od 40 mg dnevno.

Primjena kod djece i adolescenata od 10 do 18 godina sa heteroroznom porodičnom hiperholesterolemijom

Preporučena početna doza je 10 mg jednom dnevno. Doza se može povećati na 20 mg dnevno, ovisno o kliničkom učinku. Iskustvo s dozom većom od 20 mg (što odgovara dozi od 0,5 mg / kg) je ograničeno. Potrebno je titrirati dozu lijeka ovisno o svrsi terapije za smanjenje lipida. Prilagođavanje doze treba izvoditi u intervalima od 1 puta u 4 tjedna ili više.

Koristite u kombinaciji s drugim lijekovima

Ako je potrebno, istodobnom primjenom s ciklosporinom, telaprevirom ili kombinacijom tipranavira / ritonavira, doza lijeka Atorvastatin ne smije prelaziti 10 mg dnevno.

Treba biti oprezan i koristiti najnižu efikasnu dozu atorvastatina dok se koristi sa inhibitorima HIV proteaze, inhibitorima proteasa hepatitisa C (boceprevir), klaritromicinom i itrakonazolom.

Nuspojave

Kod uzimanja Atorvastatina mogu se pojaviti sljedeće neželjene pojave:

  • Iz nervnog sistema: nesanica, glavobolja, astenski sindrom, neispravnost, vrtoglavica, periferna neuropatija, amnezija, parestezija, hipestezija, depresija.
  • Iz probavnog sistema: mučnina, proliv, bolovi u trbuhu, dispepsija, nadimanje, zatvor, povraćanje, anoreksija, hepatitis, pankreatitis, holestatska žutica.
  • Iz mišićno-koštanog sistema: mialgija, bolovi u leđima, artralgija, mišićni grčevi, miozitis, miopatija, rabdomioliza.
  • Alergijske reakcije: urtikarija, pruritus, kožni osip, bulozni osip, anafilaksija, polimorfni eksudativni eritem (uključujući Stevens-Johnsonov sindrom), Lailleov sindrom.
  • Iz hemopoetskih organa: trombocitopenija.
  • Sa strane metabolizma: hipo- ili hiperglikemija, povećana aktivnost serumske CPK.
  • Od endokrinog sustava: dijabetes melitus - učestalost razvoja ovisit će o prisutnosti ili odsutnosti faktora rizika (glukoza na glavi ≥ 5,6, indeks tjelesne mase> 30 kg / m2, porast triglicerida, povijest hipertenzije).
  • Ostalo: zujanje u ušima, umor, seksualna disfunkcija, periferni edemi, debljanje, bol u grudima, alopecija, slučajevi razvoja intersticijskih bolesti, posebno kod duže upotrebe, hemoragični moždani udar (kada se uzima u velikim dozama i sa inhibitorima CYP3A4), sekundarni bubrežni neuspjeh.

Simptomi predoziranja

Specifični znakovi predoziranja nisu utvrđeni. Simptomi mogu uključivati ​​bol u jetri, akutno zatajenje bubrega, produženu upotrebu miopatije i rabdomiolizu.

U slučaju predoziranja potrebne su sljedeće opće mjere: nadzor i održavanje vitalnih funkcija tijela kao i sprječavanje daljnje apsorpcije lijeka (ispiranje želuca, uzimanje aktivnog ugljena ili laksativa).

S razvojem miopatije, praćene rabdomiolizom i akutnim zatajivanjem bubrega, lijek se mora odmah otkazati i započeti infuzija diuretika i sode bikarbone. Rabdomioliza može dovesti do hiperkalemije, koja zahtijeva intravensku primjenu otopine kalcijevog klorida ili otopine kalcijumovog glukonata, infuziju 5% -tne otopine gromova (glukoze) s inzulinom i upotrebu smola za izmjenu kalijuma.

Budući da se lijek aktivno veže na proteine ​​plazme, hemodijaliza nije efikasna.

Dozni oblik

Obložene tablete 10 mg, 20 mg i 40 mg

Jedna tableta sadrži:

aktivna supstanca - atorvastatin (kao kalcijeva sol trihidrata) 10 mg, 20 mg i 40 mg (10,85 mg, 21,70 mg i 43,40 mg),

pomoćni sastojci: kalcijum karbonat, krospovidon, natrijum lauril sulfat, silicijum dioksid, koloidna bezvodna, talk, mikrokristalna celuloza,

sastav školjke: Opadry II ružičasti (talk, polietilen glikol, titanov dioksid (E171), polivinil alkohol, željezo (III) oksid žuto (E172), željezo (III) oksid crveno (E172), željezo (III) oksid crno (E172).

Roza obložene tablete sa dvostrukom konveksnom površinom

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Atorvastatin se brzo apsorbuje nakon oralne primjene, njegova koncentracija u plazmi dostiže maksimalnu razinu u trajanju od 1 do 2 sata. Relativna bioraspoloživost atorvastatina je 95-99%, apsolutna - 12-14%, sistemska (osigurava inhibiciju HMG-CoA reduktaze) - oko 30 % Niska sistemska bioraspoloživost objašnjava se presistemskim klirensom na sluznici gastrointestinalnog trakta i / ili metabolizmom tijekom prvog prolaska kroz jetru. Apsorpcija i koncentracija u plazmi povećavaju se srazmjerno dozi lijeka. Unatoč činjenici da se, kada se uzima s hranom, apsorpcija lijeka smanjuje (maksimalna koncentracija i AUC otprilike 25, odnosno 9%, respektivno), smanjenje razine LDL kolesterola ne ovisi o atorvastatinu koji se uzima s hranom ili ne. Prilikom uzimanja atorvastatina uveče, njegova koncentracija u plazmi bila je niža (približno 30% za maksimalnu koncentraciju i AUC) nego kada ga uzimate ujutro. Međutim, smanjenje razine LDL kolesterola ne ovisi o vremenu uzimanja lijeka.

Više od 98% lijeka veže se na proteine ​​plazme. Omjer eritrocita / plazme iznosi približno 0,25, što ukazuje na slab prodor lijeka u crvena krvna zrnca.

Atorvastatin se metabolizira u orto- i para-hidroksilirane derivate i različite beta-oksidirane proizvode. Inhibicijski učinak lijeka u odnosu na HMG-CoA reduktazu približno se 70% ostvaruje zbog aktivnosti cirkulirajućih metabolita. Otkriveno je da je atorvastatin slab inhibitor citokroma P450 ZA4.

Atorvastatin i njegovi metaboliti izlučuju se uglavnom putem žuči nakon jetrenog i / ili vanhepatičkog metabolizma. Međutim, lijek nije osjetljiv na značajnu enterohepatičku recirkulaciju. Prosječni poluživot atorvastatina je gotovo 14 sati, ali razdoblje inhibicijske aktivnosti protiv HMG-CoA reduktaze zbog cirkulirajućih aktivnih metabolita je 20-30 sati Manje od 2% oralne doze atorvastatina izluči se mokraćom.

Koncentracija atorvastatina u plazmi kod zdravih starijih osoba (starijih od 65 godina) je veća (približno 40% za maksimalnu koncentraciju i 30% za AUC) nego u mladih ljudi. Nisu utvrđene razlike u efikasnosti liječenja atorvastatinom kod starijih pacijenata i bolesnika drugih dobnih grupa.

Koncentracija atorvastatina u krvnoj plazmi kod žena razlikuje se od koncentracije u krvnoj plazmi kod muškaraca (kod žena je maksimalna koncentracija približno 20% veća, a AUC - 10% niža). Međutim, nisu pronađene klinički značajne razlike u utjecaju na razinu lipida kod muškaraca i žena.

Bolest bubrega ne utječe na koncentraciju lijeka u plazmi niti na učinak atorvastatina na razinu lipida, tako da nema potrebe za prilagodbom doze kod pacijenata s zatajenjem bubrega. Istraživanja nisu obuhvatila bolesnike s bubrežnim zatajenjem u krajnjem stadiju; vjerovatno, hemodijaliza ne mijenja značajno klirens atorvastatina, jer se lijek gotovo u potpunosti veže za proteine ​​krvne plazme.

Koncentracija atorvastatina u krvnoj plazmi značajno se povećava (maksimalna koncentracija - otprilike 16 puta, AUC - 11 puta) u bolesnika sa cirozom jetre alkoholne etiologije.

Farmakodinamika

Atorvastatin je selektivni konkurentski inhibitor enzima HMG-CoA reduktaze, koji regulira brzinu konverzije HMG-CoA u mevalonat - prekursor sterola (uključujući holesterol (holesterol)). U bolesnika s homozigotnom i heteroroznom porodičnom hiperholesterolemijom, nasljednim oblikom hiperholesterolemije i miješanog dislipidemije, atorvastatin snižava koncentraciju ukupnog kolesterola, lipoproteine ​​niske gustine (LDL) i apolipoprotein B (Apo B). Atorvastatin smanjuje i koncentraciju lipoproteina vrlo niske gustine (VLDL) i triglicerida (TG), a takođe malo povećava sadržaj lipoproteina visoke gustoće holesterola (HDL).

Atorvastatin smanjuje razinu kolesterola i lipoproteina u krvnoj plazmi inhibirajući HMG-CoA reduktazu, sintezu kolesterola u jetri i povećanjem broja LDL receptora na površini hepatocita, što je praćeno povećanim unosom i katabolizmom LDL-a. Atorvastatin smanjuje proizvodnju LDL, uzrokuje izražen i trajan porast aktivnosti LDL receptora. Atorvastatin efikasno snižava nivo LDL kod pacijenata s homozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom, koja nije podložna standardnoj terapiji lijekovima za snižavanje lipida.

Primarno mjesto djelovanja atorvastatina je jetra koja ima veliku ulogu u sintezi holesterola i čišćenju LDL-a. Smanjenje nivoa LDL kolesterola je u korelaciji sa dozom lijeka i njegovom koncentracijom u tijelu.

Atorvastatin u dozi od 10–80 mg smanjio je nivo ukupnog holesterola (za 30–46%), LDL holesterola (za 41–61%), Apo B (za 34–50%) i TG (za 14–33%). Ovaj je rezultat stabilan u bolesnika s heteroroznom porodičnom hiperholesterolemijom, stečenim oblikom hiperholesterolemije i miješanim oblikom hiperlipidemije, uključujući bolesnike sa šećernom bolešću koja nije ovisna o insulinu.

U bolesnika s izoliranom hipertrigliceridemijom, atorvastatin smanjuje razinu ukupnog kolesterola, LDL kolesterola, VLDL kolesterola, Apo B, TG i lagano povećava razinu HDL kolesterola. U bolesnika sa disbetalipoproteinemijom atorvastatin smanjuje nivo jetre koja snižava holesterol.

U bolesnika s hiperlipoproteinemijom tipa IIa i IIb (prema Fredrickson klasifikaciji), prosječna razina porasta HDL kolesterola pri primjeni atorvastatina u dozi od 10-80 mg bila je 5,1–8,7% bez obzira na dozu. Pored toga, došlo je do značajnog smanjenja omjera udjela ukupnog kolesterola / HDL kolesterola i HDL kolesterola. Primjena atorvastatina smanjuje rizik od ishemije i smrti u bolesnika s infarktom miokarda bez Q talasa i nestabilne angine (bez obzira na spol i dob) izravno je proporcionalan nivou LDL kolesterola.

Heterorozna povezana hiperholesterolemija u pedijatriji. U dječaka i djevojčica starih 10-17 godina s heteroroznom porodičnom hiperholesterolemijom ili teškom hiperholesterolemijom, atorvastatin u dozi od 10-20 mg jednom dnevno značajno je smanjio razinu ukupnog kolesterola, LDL kolesterola, TG i Apo B u krvnoj plazmi. Međutim, nije došlo do značajnog uticaja na rast i pubertet kod dečaka ili na trajanje menstrualnog ciklusa kod devojčica. Sigurnost i efikasnost doza iznad 20 mg za liječenje djece nisu proučavane. Uticaj trajanja terapije atorvastatinom u djetinjstvu na smanjenje morbiditeta i mortaliteta u odrasloj dobi nije utvrđen.

Doziranje i primjena

Prije početka terapije Atorvastatinom potrebno je utvrditi nivo kolesterola u krvi na pozadini odgovarajuće prehrane, propisati fizičke vježbe i poduzeti mjere usmjerene na smanjenje tjelesne težine kod bolesnika s pretilošću, kao i provoditi liječenje osnovnih bolesti. Tijekom liječenja atorvastatinom pacijenti bi se trebali pridržavati standardne hipoholesterolemijske prehrane. Lijek je propisan u dozi od 10–80 mg jednom dnevno, u bilo koje vrijeme, ali u isto doba dana, bez obzira na unos hrane. Početna i održavajuća doza mogu se individualizirati u skladu s početnim nivoom LDL kolesterola, ciljevima i efikasnosti terapije. Nakon 2-4 tjedna od početka liječenja i / ili prilagođavanja doze Atorvastatinom, treba uzeti lipidni profil i dozu prilagoditi u skladu s tim.

Primarna hiperholesterolemija i kombinovana (mešovita) hiperlipidemija. U većini slučajeva dovoljno je propisati lijek u dozi od 10 mg jednom dnevno. Efekat tretmana razvija se nakon 2 nedelje, maksimalni efekat - nakon 4 nedelje. Pozitivne promjene podržane su dugotrajnom upotrebom lijeka.

Homozigotna porodična hiperholesterolemija. Lijek je propisan u dozi od 10 do 80 mg jednom dnevno, u bilo koje vrijeme, bez obzira na unos hrane. Početne i doze održavanja postavljaju se pojedinačno. U većini slučajeva, u bolesnika s homozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom, rezultat se postiže primjenom Atorvastatina u dozi od 80 mg jednom dnevno.

Heterorozna porodična hiperholesterolemija u pedijatriji (bolesnici u dobi od 10-17 godina). Atorvastatin se preporučuje u početnoj dozi.

10 mg jednom dnevno. Maksimalna preporučena doza je 20 mg jednom dnevno (doze veće od 20 mg nisu proučavane kod pacijenata ove starosne grupe). Doza se postavlja pojedinačno, uzimajući u obzir svrhu terapije, doza se može prilagoditi u intervalu od 4 tjedna ili više.

Primjena kod pacijenata s bubrežnom bolešću i zatajivanjem bubrega. Bolest bubrega ne utječe na koncentraciju atorvastatina ili smanjenje LDL kolesterola u plazmi, pa nema potrebe za prilagođavanjem doze.

Primjena kod starijih pacijenata. Ne postoje razlike u sigurnosti i efikasnosti lijeka u liječenju hiperholesterolemije u starijih bolesnika i odraslih bolesnika nakon starije od 60 godina.

Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre lijek se propisuje s oprezom u vezi sa usporavanjem eliminacije lijeka iz tijela. Prikazana je kontrola kliničkih i laboratorijskih parametara i ako se otkriju značajne patološke promjene, dozu treba smanjiti ili liječenje prekinuti.

Ako se donese odluka o zajedničkoj primjeni atorvastatina i inhibitora CYP3A4, tada:

Uvijek započnite liječenje minimalnom dozom (10 mg), obavezno nadgledajte lipidne serume prije nego što titrirate dozu.

Privremeno možete prestati uzimati Atorvastatin ako su inhibitori CYP3A4 propisani u kratkom tečaju (na primer, kratkom tečaju antibiotika, kao što je klaritromicin).

Preporuke o maksimalnim dozama Atorvastatina prilikom upotrebe:

sa ciklosporinom - doza ne smije biti veća od 10 mg,

s klaritromicinom - doza ne smije biti veća od 20 mg,

s itrakonazolom - doza ne smije biti veća od 40 mg.

Interakcije lijekova

Rizik od miopatije povećava se tijekom liječenja drugim lijekovima ove klase dok se upotrebom ciklosporina, derivata vlaknaste kiseline, eritromicina, antifungalnih srodnika azolom i nikotinske kiseline.

Antacidi: istodobnim gutanjem suspenzije koja je sadržavala magnezijum i aluminijum hidroksid smanjila se koncentracija atorvastatina u krvnoj plazmi za oko 35%, međutim, stupanj smanjenja LDL kolesterola se nije mijenjao.

Antipirin: Atorvastatin ne utječe na farmakokinetiku antipirina, stoga se ne očekuje interakcija s drugim lijekovima metaboliziranim istim citokromskim izoenzimima.

Amlodipin: u studiji interakcije lijekova kod zdravih pojedinaca, istodobna primjena atorvastatina u dozi od 80 mg i amlodipina u dozi od 10 mg dovela je do porasta učinka atorvastatina za 18%, što nije bilo kliničkog značaja.

Gemfibrozil: zbog povećanog rizika od razvoja miopatije / rabdomiolize s istodobnom primjenom inhibitora HMG-CoA reduktaze s gemfibrozilom, treba izbjegavati istodobnu primjenu ovih lijekova.

Ostali fibrati: zbog povećanog rizika od miopatije / rabdomiolize s istodobnom primjenom inhibitora HMG-CoA reduktaze s fibratima, atorvastatin treba biti propisan s oprezom prilikom uzimanja fibrata.

Nikotinska kiselina (niacin): rizik od razvoja miopatije / rabdomiolize može se povećati ako se atorvastatin koristi u kombinaciji s nikotinskom kiselinom, stoga u ovoj situaciji treba razmotriti smanjenje doze atorvastatina.

Colestipol: istodobnom primjenom kolestipola koncentracija atorvastatina u krvnoj plazmi smanjila se za oko 25%. Međutim, učinak snižavanja lipida u kombinaciji kombinacije atorvastatina i kolestipola premašio je učinak svakog lijeka pojedinačno.

Kolhicin: uz istodobnu primjenu atorvastatina s kolhicinom, zabilježeni su slučajevi miopatije, uključujući rabdomiolizu, stoga treba biti oprezan prilikom propisivanja atorvastatina s kolhicinom.

Digoksin: s opetovanom primjenom digoksina i atorvastatina u dozi od 10 mg, ravnotežna koncentracija digoksina u krvnoj plazmi nije se promijenila. Međutim, kada se digoksin koristio u kombinaciji s atorvastatinom u dozi od 80 mg / danu, koncentracija digoksina povećala se za oko 20%. Pacijenti koji primaju digoksin u kombinaciji s atorvastatinom zahtijevaju odgovarajući nadzor.

Eritromicin / klaritromicin: uz istodobnu upotrebu atorvastatina i eritromicina (500 mg četiri puta dnevno) ili klaritromicina (500 mg dva puta dnevno), koji inhibiraju citokrom P450 ZA4, uočeno je povećanje koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi.

Azitromicin: s istodobnom primjenom atorvastatina (10 mg jednom dnevno) i azitromicina (500 mg / jednom dnevno), koncentracija atorvastatina u plazmi nije se mijenjala.

Terfenadin: istodobnom primjenom atorvastatina i terfenadina nisu otkrivene klinički značajne promjene farmakokinetike terfenadina.

Oralni kontraceptivi: dok su primjenjivali atorvastatin i oralni kontraceptiv koji sadrže noretindron i etinil estradiol, primijećeno je značajno povećanje AUC noretindrona i etiniil estradiola za oko 30%, odnosno 20%. Ovaj efekat treba uzeti u obzir pri odabiru oralnog kontraceptiva za žene koje uzimaju atorvastatin.

Warfarin: kod ispitivanja interakcije atorvastatina i varfarina nisu pronađeni znakovi klinički značajne interakcije.

Cimetidin: kod ispitivanja interakcije atorvastatina i cimetidina nisu pronađeni znakovi klinički značajne interakcije.

Inhibitori proteaze: istodobna primjena atorvastatina s inhibitorima proteaze poznatim kao inhibitori citokroma P450 ZA4 praćena je povećanjem koncentracije atorvastatina u plazmi.

Preporuke za kombinovanu upotrebu atorvastatina i inhibitora HIV proteaze:

Oblik i sastav izdavanja

Farmaceutski proizvod isporučuje se u obliku tableta u ljekarnama. Aktivna tvar lijeka je atorvastatin kalcij trihidrat (40 mg u svakoj tableti).

Dodatni sastojci: mikrokristalna celuloza, kalcijum karbonat, kompleks StarKap 1500 (preželatinizirani škrob i kukuruzni škrob), aerosil, magnezijev stearat, titan dioksid, talk, makrogol, crveno bojilo, željezni oksid, žuta boja, željezni oksid, polivinil alkohol).

Pakovanje sadrži 1,2 ili 3 blistera od 10,15 ili 30 tableta.

Interakcija lijekova

Istodobna primjena s antibakterijskim agensima (eritromicin, klaritromicin), antifungalnim lijekovima (flukonazol, ketokonazol, itrakonazol), ciklosporinom, derivatima fibroične kiseline povećava koncentraciju atorvastitisa i rizik od razvoja mialgije.

Istovremena upotreba suspenzija, koje uključuju magnezijum i aluminijum, doprinela je smanjenju koncentracije atorvastatina. To nije uticalo na nivo snižavanja holesterola i lipoproteina niske gustine.

Žene koje uzimaju oralne kontraceptive trebale bi uzeti u obzir da atorvastatin može povećati koncentraciju etil-estradiola i noretindrona.

Kombinacija koja zahtijeva oprez: kombinacija atorvastatina s lijekovima koji pomažu u smanjenju koncentracije steroidnih hormona (spironolakton, ketokonazol).

Nisu primijećene nepoželjne interakcije atorvastatina sa antihipertenzivnim lijekovima.

Farmakološko djelovanje atorvastatina 40

Djelatna tvar lijeka ima izraženo djelovanje s lipidima i spada u kategoriju statina. Komponenta inhibira HMG-CoA reduktazu, specifični enzim koji pretvara koenzim tipa A hidroksimetilglutaril u mevalonsku kiselinu.

Lijek smanjuje stvaranje LDL (lipoproteini niske gustine) i povećava nivo aktivnosti LDL receptora. Osim toga, kod pacijenata s hiperholesterolemijom lijek smanjuje LDL.

Uz to, lijek snižava nivo Ho (ukupnog holesterola i povećava holesterol lipoproteina visoke gustoće (HDL)).

Atorvastatin ima visok stepen apsorpcije. Statin u plazmi postiže svoju maksimalnu koncentraciju za 60-120 minuta. Jedenje lagano smanjuje trajanje apsorpcije lijeka.

Bioraspoloživost tvari je 12%. Tvar se metabolizira u tkivima jetre. Lijek se izlučuje zajedno sa žuči. Poluživot atorvastatina je 14 sati. Oko 2% lijeka izlučuje se bubrezima. Hemodijaliza ne utječe na farmakokinetički profil lijeka.

Posebna uputstva

Atorvastatin može izazvati porast serumskog CPK-a, što bi trebalo uzeti u obzir u diferencijalnoj dijagnozi boli u grudima. Treba imati na umu da povećanje KFK za 10 puta u usporedbi s normom, praćeno mijalgijom i slabošću mišića može biti povezano s miopatijom, liječenje treba prekinuti.

Istodobnom primjenom atorvastatina s citokromskim inhibitorima proteaze CYP3A4 (ciklosporinom, klaritromicinom, itrakonazolom) početnu dozu treba započeti s 10 mg, kratkim tijekom liječenja antibioticima treba prekinuti atorvastatin.

Potrebno je redovito nadzirati pokazatelje rada jetre prije liječenja, 6 i 12 tjedana nakon početka lijeka ili nakon povećanja doze, te periodično (svakih 6 mjeseci) tijekom čitavog razdoblja upotrebe (do normalizacije stanja pacijenata čija razina transaminaze prelazi normalnu ) Povećanje „jetrenih“ transaminaza opaženo je uglavnom u prva 3 meseca primene lekova. Preporučuje se otkazivanje lijeka ili smanjenje doze s povećanjem AST i ALT više od 3 puta. Primjenu atorvastatina treba privremeno prekinuti u slučaju razvoja kliničkih simptoma koji sugeriraju prisutnost akutne miopatije ili uz prisustvo faktora koji predisponiraju za razvoj akutnog zatajenja bubrega uslijed rabdomiolize (teške infekcije, snižen krvni tlak, opsežna operacija, trauma, metabolički, endokrini ili teški poremećaji elektrolita) . Pacijente treba upozoriti da se trebaju odmah obratiti liječniku ako se pojave neobjašnjivi bolovi ili slabost mišića, posebno ako ih prate neurednost ili vrućica.

Pogledajte video: Atorvastatin Lipitor I: General Information and Side Effects (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar