Glucometer Satellite: recenzije, upute

Uređaj provodi ispitivanje šećera u krvi 20 sekundi. Brojilo ima unutrašnju memoriju i može pohraniti do posljednjih 60 testova, datum i vrijeme studije nisu navedeni.

Uređaj za čitavu krv je kalibriran, za analizu se koristi elektrohemijska metoda. Za provođenje studije potrebno je samo 4 µl krvi. Raspon mjerenja je 0,6-35 mmol / litra.

Snaga se napaja pomoću 3 V baterije, a upravljanje se vrši pomoću samo jednog gumba. Dimenzije analizatora su 60x110x25 mm, a težina 70 g. Proizvođač daje neograničeno jamstvo na vlastiti proizvod.

Komplet uređaja uključuje:

  • Uređaj sam za mjerenje nivoa glukoze u krvi,
  • Kodeks,
  • Test trake za satelitski Plus metar u količini od 25 komada,
  • Sterilni lanceti za glukometar u količini od 25 komada,
  • Olovka za piercing,
  • Kućište za nošenje i skladištenje uređaja,
  • Uputstvo za upotrebu na ruskom jeziku,
  • Garantni list od proizvođača.

Cijena mjernog uređaja je 1200 rubalja.

Uz to, u ljekarni možete kupiti set test traka od 25 ili 50 komada.

Slični analizatori istog proizvođača su Elta Satellite mjerač i Satellite Express mjerač.

Da biste saznali kako se one mogu razlikovati, preporučuje se gledanje informativnog videa.

Kako koristiti brojilo

Prije analize ruke se operu sapunom i temeljito se osuše ručnikom. Ako se otopina koja sadrži alkohol koristi za brisanje kože, prst treba osušiti prije probijanja.

Ispitna traka skida se s kućišta i provjerava rok trajanja naveden na pakiranju. Ako je operativni period završio, preostale trake treba odbaciti i ne koristiti ih prema svojoj namjeri.

Rub paketa je rastrgan i test traka je uklonjena. Instalirajte traku u utičnicu brojila do graničnika, sa kontaktima prema gore. Brojilo se postavlja na udobnu, ravnu površinu.

  1. Za pokretanje uređaja pritisne se gumb na analizatoru i odmah se otpušta. Nakon uključivanja, na ekranu bi se trebao prikazati troznamenkasti kod koji mora biti provjeren brojevima na pakovanju s test trakama. Ako se kôd ne poklapa, morate unijeti nove znakove, to trebate učiniti prema priloženim uputama. Istraživanje se ne može vršiti.
  2. Ako je analizator spreman za upotrebu, na prstu se vrši probijanje probojem olovkom. Za dobivanje potrebne količine krvi, prst se može lagano masirati, nije potrebno istisnuti krv iz prsta, jer to može iskriviti dobivene podatke.
  3. Izvađena kap krvi nanosi se na područje test trake. Važno je da pokriva cijelu radnu površinu. Dok se test provodi, u roku od 20 sekundi glukometrom će se analizirati sastav krvi i rezultat će biti prikazan.
  4. Po završetku testiranja, taster se ponovo pritisne i otpusti. Uređaj će se isključiti, a rezultati studije automatski će se zabilježiti u memoriji uređaja.

Unatoč činjenici da mjerač Satelit Plus ima pozitivne kritike, postoje određene kontraindikacije za njegov rad.

  • Konkretno, nemoguće je provesti studiju ako je pacijent nedavno uzimao askorbinsku kiselinu u količini većoj od 1 grama, to će u velikoj mjeri iskriviti dobivene podatke.
  • Venska krv i krvni serum se ne smiju koristiti za mjerenje šećera u krvi. Ispitivanje krvi vrši se odmah nakon pribavljanja potrebne količine biološkog materijala, nemoguće je skladištenje krvi, jer to narušava njegov sastav. Ako se krv zgušila ili razrijedila, takav se materijal također ne koristi za analizu.
  • Ne možete napraviti analizu za ljude koji imaju maligni tumor, veliko oticanje ili bilo kakvu zaraznu bolest. Detaljan postupak vađenja krvi iz prsta možete pogledati u videu.

Nega glukometra

Ako se upotreba uređaja Sattelit ne provodi tri mjeseca, neophodno je provjeriti da li radi ispravnost i ispravnost prilikom ponovnog pokretanja uređaja. To će otkriti grešku i potvrditi tačnost svjedočenja.

Ako dođe do pogreške u podacima, pogledajte upute za uporabu i pažljivo proučite odjeljak o kršenju. Analizator također treba provjeriti nakon svake zamjene baterije.

Merni uređaj treba skladištiti na određenim temperaturama - od minus 10 do plus 30 stepeni. Brojilo treba biti na tamnom, suhom i dobro prozračenom mjestu, daleko od direktne sunčeve svjetlosti.

Uređaj možete koristiti i na povišenim temperaturama do 40 stepeni i vlažnosti do 90 posto. Ako je komplet bio na hladnom, uređaj morate držati otvorenim neko vrijeme. Možete ga koristiti tek nakon nekoliko minuta, kada se mjerač prilagođava novim uvjetima.

Lančeve mjerača glukoze Satellite Plus sterilne su i za jednokratnu upotrebu, pa se nakon upotrebe zamjenjuju. Uz česte studije razine šećera u krvi, morate voditi računa o opskrbi zalihama. Možete ih kupiti u ljekarni ili specijaliziranoj medicinskoj trgovini.

Testne trake takođe se moraju čuvati u određenim uslovima, na temperaturi od minus 10 do plus 30 stepeni. Kućište trake mora biti na dobro prozračenom, suhom mjestu, daleko od ultraljubičastog zračenja i sunčeve svjetlosti.

Mjerač Satelit Plus opisan je u videu u ovom članku.

Uzroci dijabetesa i njegovi simptomi

Dijabetes melitus nastaje zbog kvara endokrinog sistema tijela (gušterače). Glavni simptom ove bolesti je povećana razina glukoze u organskoj tekućini, koja nastaje zbog nedostatka inzulina, koji je odgovoran za apsorpciju glukoze u tijelima i njegovu pretvorbu u glikogen.

Dijabetes melitus je sistemska bolest, a njegove posljedice pogađaju gotovo sve ljudske organe. U nedostatku pravilnog liječenja i stalnog održavanja razine glukoze u tijelu, javljaju se i tako ozbiljne komplikacije kao što su infarkt miokarda, moždani udar, oštećenje žila bubrega, mrežnice i drugih organa.

Kako odabrati glukometar i gdje ga kupiti?

Glukometar je uređaj koji provjerava nivo šećera u tjelesnim tekućinama (krv, cerebrospinalna tekućina). Ovi se pokazatelji koriste za dijagnosticiranje metabolizma osoba s dijabetesom.

Postoji nekoliko opcija za ove uređaje. Na primjer, prijenosni mjerač glukoze u krvi omogućuje vam snimanje čitanja čak i kod kuće. Takav je uređaj nezamjenjiv uređaj za osobe s dijabetesom jer je s njim lakše kontrolirati potrebnu dozu inzulina.

Prijenosni mjerači glukoze u krvi prodaju se u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama medicinske opreme. Pri odabiru uređaja potrebno je uzeti u obzir karakteristike svakog modela i pažljivo ispitati sve njegove funkcije. Bilo bi korisno upoznati se s recenzijama uređaja koji će vam pomoći da uzmete u obzir sve pozitivne aspekte određenog uređaja i njegove nedostatke.

Metode istraživanja

Najčešća metoda mjerenja glukoze je uporaba uređaja s optičkim biosenzorom. Raniji modeli glukometra koristili su fotometrijsku metodu zasnovanu na upotrebi test traka, koje su promijenile boju zbog reakcije interakcije glukoze sa posebnim supstancama. Ova tehnologija je zastarjela i rijetko se koristi zbog netačnih očitanja.

Metoda s optičkim biosenzorom je naprednija i daje prilično točne rezultate. S jedne strane, biopsorski čipovi imaju tanki sloj zlata, ali njihova upotreba je neekonomična. Umjesto sloja zlata, čipovi nove generacije sadrže sferne čestice koje povećavaju osjetljivost glukometra za faktor 100. Ova tehnologija je još uvijek u razvoju, ali ima obećavajuće rezultate istraživanja i već se uvodi.

Elektrohemijska metoda temelji se na mjerenju jačine struje koja nastaje reakcijom posebnih tvari na test traci s glukozom u tjelesnim tekućinama. Ovom metodom se minimizira utjecaj vanjskih faktora na rezultate dobivene tokom mjerenja. Danas se smatra jednim od najtačnijih i koristi se u stacionarnim glukometrima.

Uređaj za mjerenje nivoa glukoze "Satelitski"

Glucometer "Satellite" čuva zadnjih 60 merenja redoslijedom kojim su uzeti, ali ne sadrži podatke o datumu i vremenu kad su rezultati primljeni. Mjerenja se obavljaju na punoj krvi, čime se dobijene vrednosti približavaju laboratorijskim istraživanjima. Ima malu grešku, međutim, daje predstavu o razini glukoze u krvi i omogućava vam poduzimanje odgovarajućih mjera.

U setu s ovim modelom uređaja u kartonskoj kutiji nalaze se i test trake za satelitski mjerač u količini od 10 komada, upute za uporabu i garancijski list. Uključeno je i uređaj za probijanje i dobivanje uzorka krvi, kontrolna traka, poklopac uređaja.

Glucometer "Satellite Plus"

Ovaj uređaj u odnosu na prethodnika uzima mjerenja mnogo brže, za oko 20 sekundi, što je više pogodno za zaposlene ljude.

Ima funkciju automatskog isključivanja radi uštede energije baterije. Pokreće ga 3 V baterija, koja traje 2.000 mjerenja. Spremanje 60 nedavnih mjerenja. Glucometer "Satellite Plus" se prodaje u kompletu sa:

  • test trake (25 komada),
  • olovka i 25 lanceta,
  • futrola za čuvanje uređaja i dodataka,
  • kontrolna traka
  • uputstva za upotrebu i garantni list.

Uređaj radi u rasponu od 0,6–35 mmol / litra. Njegova masa je samo 70 g, ima kompaktne dimenzije. Prikladna futrola za dodatke omogućava vam da je ponesete na put, a da pri tome ništa ne izgubite.

Glucometer "Satelit ekspres"

Vrijeme mjerenja u ovom instrumentu je smanjeno na sedam sekundi. Kao i prethodni modeli, uređaj sprema 60 nedavnih mjerenja, ali datum i vrijeme svakog od njih su prikazani. Trajanje baterije je do 5000 merenja.

Glucometer "Satellite Express" savremeni je uređaj za određivanje nivoa glukoze u kapilarnoj krvi. U skladu s preporukama za upotrebu, rezultat ima dovoljnu točnost kontrolnih indikatora. Uz uređaj su:

  • satelitski ekspres merač traka u količini od 25 komada,
  • štap za prste
  • 25 jednokratnih lanceta,
  • kontrolna traka
  • uputstva i garancijske kartice,
  • tvrda futrola za odlaganje.

Za svakodnevnu upotrebu najprikladniji je Satellite Express merač. Recenzije onih koji uređaj koriste duže vrijeme sadrže podatke o njegovoj pouzdanosti. Takođe glavna prednost ovog modela je kombinacija tačnosti i pristupačnih troškova.

Dodatni dodaci

Testne trake su pojedinačne za svaki model uređaja, jer koriste posebne tvari. Pri kupnji dodatnih testnih traka uvijek je potrebno navesti određeni model uređaja. Pristupačna cijena glavna je prednost test traka za satelitske uređaje. Vrijedi napomenuti da svaki od njih ima svoj individualni paket. Time se eliminira ulazak drugih tvari na nju i izobličivanje rezultata. Trake se prodaju u setovima od 25 i 50 komada. Svaki set ima svoju traku s šifrom, koju morate unijeti u uređaj za mjerenja prije nego što započnete rad s novim trakama. Neusaglašenost koda na zaslonu i onoga što je naznačeno na pakiranju ukazuje na to da ne vrijedi vršiti mjerenja. U tom je slučaju potrebno unijeti kod iz paketa u uređaj "Satelit" (glukometr). Uputa za upotrebu sadrži informacije o tome kako to pravilno učiniti.

Postupak merenja

Prije početka mjerenja potrebno je uključiti uređaj i provjeriti njegovu radnu sposobnost (na ekranu će se pojaviti 88.8). Ruke treba temeljito oprati, a prst dezinficirati alkoholom i pričekati da se potpuno osuši.

Lanceta se ubacuje u dršku i oštrim pokretom se ubacuje u vrh prsta što je dublje moguće. Dobivena kap krvi nanosi se na test traku koja se umetne u prethodno uključeni uređaj s kontaktima prema gore. Nakon prikazivanja rezultata nekoliko sekundi (ovisno o modelu, od 7 do 55 sekundi), test traka mora se ukloniti i odbaciti, jer je njena ponovna upotreba neprihvatljiva. Test trake kojima je istekao rok trajanja takođe se ne mogu koristiti.

Uslovi skladištenja

Kako čuvati satelitski glukometar? Recenzije o uređaju i njegov priručnik s uputama sadrže informacije o tome kako koristiti uređaj i gdje ga čuvati tako da dugo traje. Mora se čuvati u suhoj sobi, dobro prozračeno, bez izravnog sunčevog svjetla na uređaju, na temperaturama od -10 ° C do +30 ° C i vlažnosti ne većoj od 90%.

Ispravan rad uređaja mora se provjeriti u slučaju početne uporabe i uz svaku zamjenu baterija. Priručnik s uputama sadrži informacije o tome kako provjeriti uređaj.

Komentari o glukometrima "Satelit"

Prije kupnje uređaja trebali biste se upoznati s recenzijama onih koji su već koristili satelitski mjerač. Pregledi pomažu prepoznati sve nedostatke uređaja prije kupovine i izbjeći nepotrebno rasipanje financijskih sredstava. Pacijenti primjećuju da se s niskom cijenom uređaj dobro nosi sa svojom glavnom funkcijom i pomaže u kontroli razine glukoze.

Model satelitskog uređaja ima dodatnu prednost - brži postupak mjerenja. Za neke aktivne ljude to se pokazalo važnim.

Najtačniji i najbrži uređaj prema navedenim karakteristikama je satelitski ekspresni glukometar. Recenzije kupaca potvrđuju činjenicu da uređaj ispunjava zadane radne parametre. Stoga najčešće nabavljaju upravo ovaj model. Pozitivna strana su niski troškovi lanceta i kompleta test traka.

Upute za brojilo

Zatim ćemo detaljnije pogledati kako koristiti mjerač Satelit Plus. Upotrijebite ga ovim redoslijedom:

  1. Odtrgajte ambalažu test trake sa strane koja pokriva kontakte. Umetnite ga u utor, izvadite ostatak ambalaže.
  2. Uključite uređaj. Provjerite odgovara li kod na zaslonu kodu na pakiranju.

Pogledajte priloženi priručnik za podešavanje brojila. Pritisnite i ponovo otpustite tipku. Na ekranu će se pojaviti brojevi 88.8.

  1. Operite i osušite ruke. Pomoću lancete probodite prst.
  2. Ravnomjerno pokrijte radnu površinu test trake krvlju.
  3. Nakon 20 sekundi, rezultati će se prikazati na displeju.
  4. Pritisnite i otpustite dugme. Uređaj će se isključiti. Skinite i odbacite traku.

Rezultat svjedočenja bit će pohranjen u internu memoriju mjerača Satellite Plus.

Uređaj se ne može koristiti za istraživanje u takvim slučajevima:

  • Prije provjere čuvan je uzorak materijala za studiju.
  • Potrebno je utvrditi nivo glukoze u venskoj krvi, odnosno u serumu.
  • Prisutnost masivnog edema, malignih tumora, teških zaraznih bolesti.
  • Nakon uzimanja više od 1 g askorbinske kiseline.
  • Sa hematokrinim brojem manjim od 20% ili više od 55%.

Korisničke preporuke

Ako se satelitski mjerač Plus ne koristi više od 3 mjeseca, prije uporabe treba provjeriti u skladu s uputama za uporabu. To se također mora učiniti nakon zamjene baterije.

Čuvajte kit prema uputama, na temperaturi od -10 do +30 stepeni. Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost. Prostor treba biti suh i dobro prozračen.

Satelit Plus mjerače glukoze potrebno je koristiti samo jednom. Ako često morate raditi analizu, kupite dodatni paket lanceta za jednokratnu upotrebu. Možete ih kupiti u specijaliziranim medicinskim prodavaonicama i ljekarnama.

Razlike od Satellite Expressa

Uređaj Satellite Express novi je napredni model. Ima niz prednosti u odnosu na Plus mjerač.

Razlike između Satellite Plus i Satellite Expressa:

  • mjerač Plus ima dugo istraživanje, Express analiza traje samo 7 sekundi,
  • Cijena uređaja Satellite Plus niža je od Satellite Express-a,
  • Plus test trake nisu prikladne za ostale glukometre, a Express trake su univerzalne,
  • Funkcije Express glukometra uključuju snimanje vremena i datuma ispitivanja u memoriji.

Plus prikaz mjerač je primitivan i jednostavan model uređaja. Nema neke moderne funkcije, ali to ne utječe na tačnost rezultata analize.

Upute za upotrebu

Za dobivanje pouzdanih rezultata istraživanja potrebno je pridržavati se sljedećeg algoritma za rad s uređajem:

  1. Prije testiranja temeljno operite ruke sapunom. Osušite kožu peškirom. Ako je za dezinfekciju korišten etanol, tada morate biti sigurni da je koža suva. Alkohol uništava inzulin. Stoga, ako su njegove kapi ostale na koži, onda se učinkovitost hormona može smanjiti.
  2. Uklonite test traku iz kućišta. Prije upotrebe provjerite datum isteka potrošnog materijala. Trake kojima je istekao rok trajanja ne mogu se koristiti.
  3. Traka za analizu ugrađuje se u posebno dizajniranu utičnicu. Kontakti bi trebali biti na vrhu. Uključite brojilo i kalibrirajte prema uputama. Kako se to radi detaljno je opisano u dokumentima za uređaj.
  4. Pomoću lanceta za jednokratnu upotrebu napravite punkciju na prstu i uzmite kap krvi za analizu. Prst na kome je napravljena punkcija potrebno je masirati. Tada će sama krv u dovoljnoj količini kapnuti na traku.
  5. Stavite kap krvi na test traku i ostavite uređaj 20 sekundi dok se ne dobiju rezultati. Po želji upišite dobivenu cifru u dnevnik promatranja.
  6. Isključite brojilo. Rezultati istraživanja automatski se spremaju.
  7. Odložite test traku na siguran način. Svi medicinski instrumenti i pribor koji su došli u dodir sa krvlju ne mogu se jednostavno baciti u kantu za smeće. Prvo ih moraju zatvoriti u posebnom kontejneru. Možete ga kupiti u ljekarni ili odabrati staklenku sa uskim poklopcem.

Mjerenje koncentracije glukoze u krvi bitan je dio liječenja dijabetesa. Uspjeh terapije ovisi o tačnosti ove analize. Kada dijagnosticiraju odstupanja od norme, pacijent može poduzeti pravovremene mjere za otklanjanje ovog stanja.

Mjerač Satelit Plus dobra je opcija za one koji traže jeftin metar s velikom preciznošću. Jednostavnost rada i niska cijena glavne su prednosti ovog uređaja. Njegova dostupnost osigurava popularnost ovog modela među starijim pacijentima i djecom.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Pogledajte video: Mendor Discreet - setting up (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar