Insulinski glargin

Insulin glargin je analog ljudskog inzulina koji se dobija rekombinacijom DNK bakterija vrste Escherichia coli (soj K12). Insulin glargin, vezanje za specifične receptore za inzulin (parametri vezivanja slični onima za humani inzulin), posreduje biološki učinak sličan endogenom insulinu. Insulin glargin reguliše metabolizam glukoze. Lijek smanjuje koncentraciju glukoze u krvi stimulišući njegovu potrošnju u tjelesnim tkivima (posebno masnom tkivu i skeletnim mišićima) i inhibira glukoneogenezu (proces stvaranja glukoze u jetri). Insulin pojačava sintezu proteina, inhibira proteolizu i lipolizu u adipocitima. Kada se ubrizgava u potkožnu masnoću, kisela otopina inzulina glargin se neutralizira i stvaraju se mikroprecipiti, iz njih dolazi do stalnog otpuštanja malih količina lijeka, to osigurava duže trajanje djelovanja i predvidljiv, gladak profil krivulje koncentracija-vrijeme. Nakon oko 1 sata, radnja se razvija supkutanom primjenom lijeka. Prosječno trajanje akcije je 1 dan, maksimalno 29 sati. Nakon 2 do 4 dana nakon prve doze u krvi, postiže se stabilna prosječna koncentracija. U odnosu na inzulin-izofan, inzulin glargin ima sporiju i dužu apsorpciju, a inzulin glargin nema vršnu koncentraciju. U osobi u potkožnom masnoću, inzulin glargin iz karboksilnog kraja lanca B djelomično se razgrađuje i stvaraju se aktivni metaboliti: 21A-Gly-inzulin (M1) i 21A-Gly-des-30B-Thr-inzulin (M2). Nepromijenjeni inzulin glargin i njegovi produkti razgradnje prisutni su u krvnom serumu. Mutagenost inzulina glargin u testovima na aberaciju kromosoma (in vivo u kineskom hrčku, citogenetski in vitro na V79 ćelijama), u većem broju testova (test s hipoksantin-gvanin fosforibosiltransferazom sisavaca, Amesov test). Kancerogenost inzulina glargin proučavana je na štakorima i miševima koji su primali do 0,455 mg / kg (približno 10 i 5 puta veća doza za ljude kada se supkutano daje) tokom dve godine. Rezultati studija nisu nam dopuštali da donosimo konačne zaključke u vezi sa ženskim miševima zbog visoke smrtnosti u svim grupama, bez obzira na dozu. Histiocitomi su otkriveni na mjestima ubrizgavanja u muških miševa (nisu statistički značajni) kod muških štakora (statistički značajnih) i kada se upotrebljava kiselo otapalo. Takvi tumori nisu otkriveni kod ženskih životinja kada je inzulin rastvoren u drugim otapalima ili kada je korištena kontrola soli. Za ljude je značenje ovih opažanja nepoznato. U studijama plodnosti, u post- i prenatalnim studijama kod ženskih i muških štakora sa supkutanom primjenom lijeka u dozama koje su otprilike 7 puta veće od preporučene početne doze za supkutanu primjenu kod ljudi, otkrivena je toksičnost za majku, što je uzrokovano hipoglikemijom ovisnom o dozi, tj. uključujući nekoliko smrtnih slučajeva.

Dijabetes melitus, za koji je potrebna inzulinska terapija, kod pacijenata starijih od 6 godina.

Sastav i oblik oslobađanja

Subkutana otopina1 ml
insulin glargin3.6378 mg
(odgovara 100 IU humanog inzulina)
pomoćni sastojci: m-krezol, cink hlorid, glicerol (85%), natrijum hidroksid, hlorovodonična kiselina, voda za injekcije

u bocama od 10 ml (100 IU / ml), u pakovanju kartona 1 bocu ili u spremnicima od 3 ml, u pakiranju blister pakiranja 5 uložaka, u pakovanju kartona 1 blister pakovanju ili 1 uložak od 3 ml u sustavu OptiKlik kasete ", U pakovanju kartonskog sistema sa 5 uložaka.

Doziranje inzulina glargin i doziranje

Insulin glargin ubrizgava se supkutano u potkožnu masnoću ramena, abdomena ili bedara, 1 put dnevno uvek istovremeno. Svakom novom primjenom mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​unutar preporučenih područja. Vrijeme dana i doza za davanje su podešeni pojedinačno. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, lijek se može koristiti i u obliku monoterapije, i zajedno s drugim hipoglikemijskim lijekovima.
Intravenska primjena uobičajene doze koja je namijenjena za supkutanu primjenu može uzrokovati ozbiljnu hipoglikemiju. Inzulin glargin se ne smije davati intravenski, jer je trajanje djelovanja posljedica njegovog uvođenja u potkožno masno tkivo.
Kada zamijenite srednje ili dugotrajni režim inzulina režimom inzulina glarginom, možda ćete trebati promijeniti dnevnu dozu baznog inzulina i istodobni antidijabetički tretman (režim primjene i doze dodatno korištenih kratko djelujućih inzulina ili doza hipoglikemijskih sredstava za oralnu primjenu). Kada se pacijenti prenose s primjene insulina-izofana 2 puta dnevno na primjenu inzulina glargin 1 puta dnevno, kako bi se smanjio rizik od noćne i jutarnje hipoglikemije, potrebno je u prvim tjednima terapije smanjiti početnu dozu baznog inzulina za 20-30%. Doze inzulina kratkog djelovanja mogu se povećati tijekom razdoblja smanjenja doze, a zatim se režim doziranja mora prilagoditi pojedinačno. Prilikom prelaska na inzulin glargin i prvih tjedana nakon njega, potrebno je pažljivo nadzirati nivo glukoze u krvi.
Uz poboljšanu metaboličku regulaciju i rezultirajući porast osjetljivosti na inzulin, možda će biti potrebno daljnje prilagođavanje doze. Prilagođavanje doze takođe se može zahtijevati, na primjer, prilikom promjene životnog stila pacijenta, tjelesne težine, doba dana primjene lijeka i drugih okolnosti koje povećavaju rizik od razvoja hiper- ili hipoglikemije.
Insulin glargin nije lijek izbora za liječenje dijabetičke ketoacidoze (u ovom slučaju se preporučuje intravenska primjena inzulina kratkog djelovanja).
Iskustvo s upotrebom lijeka je ograničeno, tako da ne postoji način da se procijeni njegova sigurnost i efikasnost u liječenju bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega ili jetre. U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, potreba za inzulinom može se smanjiti zbog slabljenja njegovih procesa izlučivanja. U starijih bolesnika, progresivno pogoršanje funkcije bubrega može uzrokovati trajno smanjenje potreba za inzulinom. U bolesnika s ozbiljnim oštećenjem funkcionalnog stanja jetre, potreba za inzulinom može se smanjiti zbog smanjenja sposobnosti biotransformacije inzulina i glukoneogeneze. Ako je razina glukoze u krvi neefikasna, ako postoji tendencija razvoja hiper- ili hipoglikemije, prije prilagodbe doze lijeka potrebno je provjeriti tehniku ​​ispravnog provođenja potkožnih injekcija, tačnost usklađenosti s propisanim režimom liječenja i mjesta primjene lijekova, uzimajući u obzir sve faktore koji su relevantni za problem.
Profil djelovanja primijenjenog inzulina ima utjecaja na vrijeme razvoja hipoglikemije, pa se može promijeniti s promjenom režima liječenja. Zbog povećanja vremena potrebno za primjenu inzulina dugog djelovanja pri primjeni Lantusa, rizik od razvoja hipoglikemije noću opada, dok se ujutro taj rizik može povećati. Pacijenti kod kojih hipoglikemija može biti od posebnog značaja (jaka stenoza žila mozga ili koronarnih arterija, proliferativna retinopatija) zahtijevaju posebne mjere sigurnosti, pa se preporučuje intenzivnija kontrola razine glukoze u krvi. Pacijenti trebaju biti svjesni okolnosti u kojima prekursori hipoglikemije mogu postati manje izraženi, promijeniti se ili biti odsutni, uključujući bolesnike koji imaju poboljšanu regulaciju kontrole glukoze u krvi, starije bolesnike, bolesnike kod kojih se hipoglikemija postepeno razvija, bolesnike s produljenim tijekom dijabetesa melitusa, bolesnike s neuropatije, pacijenti s mentalnim poremećajima, pacijenti koji primaju istodobnu terapiju s drugim lijekovima. Te situacije mogu prouzrokovati ozbiljnu hipoglikemiju (s gubitkom svijesti) čak i prije nego što pacijent shvati da razvija hipoglikemiju.
Potrebno je uzeti u obzir vjerojatnost neprepoznatih ponavljajućih epizoda hipoglikemije (posebno noću) prilikom otkrivanja smanjenog ili normalnog glikoziliranog hemoglobina.
Pridržavanje pacijenata prehrane, prehrane, režima doziranja, pravilna upotreba lijeka, kontrola znakova hipoglikemije doprinose značajnom smanjenju rizika od hipoglikemije. Čimbenici koji povećavaju predispoziciju za hipoglikemiju zahtijevaju vrlo pažljiv nadzor, jer mogu dovesti do potrebe prilagođavanja doze lijeka. Takvi faktori uključuju: porast osjetljivosti na inzulin (dok se eliminiraju faktori stresa), promjenu mjesta primjene inzulina, neobične, produžene ili povećane fizičke aktivnosti, kršenje prehrane i prehrane, intercurrentne bolesti koje prate proljev, povraćanje, preskočeni obrok, nekompenzirana endokrina poremećaji (insuficijencija nadbubrežne kore ili adenohipofiza, hipotireoza), konzumiranje alkohola, istodobna primjena nekih drugih lijekova.
Intenzivnija kontrola koncentracije glukoze u krvi potrebna je kod interventnih bolesti. U mnogim je takvim slučajevima potrebna pretraga mokraće na prisustvo ketonskih tijela i češća korekcija režima doziranja lijeka. Često povećava potrebu za inzulinom. Pacijenti s dijabetesom tipa 1 trebaju nastaviti redovito konzumirati barem male količine ugljikohidrata, uprkos činjenici da uopće ne mogu jesti ili su u stanju jesti hranu samo u malim količinama (s povraćanjem i slično). Takvi pacijenti nikada ne bi trebali potpuno prestati davati inzulin.

Trudnoća i dojenje

Studije teratogenosti i reprodukcije provedene su na himalajskim zečevima i štakorima s potkožnim inzulinom (normalni humani inzulin i inzulin glargin). Kunićima je ubrizgana inzulin tokom organogeneze u dozama od 0,072 mg / kg dnevno (približno 2 puta više od preporučene početne doze za ljude s potkožnim davanjem). Ženkama štakora se ubrizgavao inzulin prije i za vrijeme parenja, u toku trudnoće u dozama do 0,36 mg / kg dnevno (otprilike 7 puta više od preporučene početne doze za ljude s potkožnim davanjem). Općenito, efekti normalnog inzulina i inzulina glargin kod ovih životinja nisu se razlikovali. Nije zabilježeno oštećenje ranog embrionalnog razvoja i plodnosti.
Za pacijente koji imaju dijabetes ili su prethodno imali gestacijski dijabetes, važno je adekvatno regulirati metaboličke procese tokom trudnoće. U prvom tromjesečju trudnoće potreba za inzulinom može se smanjivati ​​i povećati tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Potreba za inzulinom odmah nakon rođenja brzo se smanjuje (povećava se rizik od hipoglikemije). Zato je u ovom periodu važno pažljivo pratiti koncentraciju glukoze u krvi.
Za vrijeme trudnoće lijek se treba primjenjivati ​​s oprezom (na trudnicama se nisu provodila strogo kontrolirana klinička ispitivanja).
Koristite s oprezom dok dojite (nije poznato da li se inzulin glargin izlučuje u majčino mlijeko žena). Ispravljanje prehrane i režima doziranja inzulina može biti potrebno kod dojilja.

Nuspojave insulina glargin

Hipoglikemija je najčešća nepoželjna posljedica uzimanja inzulina, može se pojaviti prilikom upotrebe velike doze inzulina u odnosu na potrebe za njim. Teška hipoglikemija (posebno ponavljajuća) može dovesti do oštećenja živčanog sistema. Produljena i teška hipoglikemija može ugroziti život pacijenata. Simptomi adrenergičke kontraregulacije (kao odgovor na hipoglikemiju, aktiviranje simpatodadrenalnog sistema) obično se pojavljuju prije poremećaja nervnog sistema i psihe za vrijeme hipoglikemije (konvulzivni sindrom, gubitak svijesti ili sumračna svijest): razdražljivost, glad, tahikardija, hladan znoj (izraženiji su s značajna i brzo razvija hipoglikemija).
Kao i kod ostalih inzulinskih pripravaka, na mjestu ubrizgavanja može se razviti lokalno kašnjenje apsorpcije inzulina i lipodistrofije. Tijekom kliničkih ispitivanja s primjenom inzulina glargina kod 1 - 2% bolesnika, otkrivena je lipodistrofija, a lipoatrofija uopće nije karakteristična. Konstantna promjena bodova ubrizgavanja unutar područja tijela koja se preporučuju za supkutanu primjenu lijeka može umanjiti ozbiljnost ove nuspojave ili spriječiti njenu pojavu.
Izražene promjene u regulaciji glukoze u krvi mogu prouzrokovati privremena oštećenja vida zbog promjene indeksa loma svjetla oka i turgona tkiva. Dugotrajno normaliziranje koncentracije glukoze u krvi smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije. Upotreba inzulina praćena oštrim fluktuacijama nivoa glukoze u krvi može uzrokovati privremena pogoršanja tokom dijabetičke retinopatije. U bolesnika s proliferativnom retinopatijom, posebno onih koji ne primaju fotokoagulacijsku terapiju, teška hipoglikemija može dovesti do prolaznog gubitka vida.
Tijekom kliničkih ispitivanja s primjenom inzulina glargin u 3 do 4% bolesnika, primijećene su reakcije na mjestu ubrizgavanja (crvenilo, svrbež, bol, urtikarija, upala, edemi). Mnoge manje reakcije obično nestaju u roku od nekoliko dana - nekoliko tjedana. Rijetko inzulin (uključujući inzulin glargin) ili pomoćne tvari razvijaju trenutne alergijske alergijske reakcije (generalizirane kožne reakcije, bronhospazam, angioedem, arterijsku hipotenziju ili šok) koji predstavljaju prijetnju za život pacijenta.
Upotreba inzulina može uzrokovati stvaranje antitijela na njega. Tokom kliničkih studija u grupama pacijenata koji su primali insulin glargin i terapiju inzulinom-izofan, opaženo je stvaranje antitela koja su uzajamno reagirala s ljudskim insulinom s istom učestalošću. Ponekad je, u prisustvu antitela na inzulin, potrebno prilagođavanje doze da bi se uklonila tendencija razvoja hiper- ili hipoglikemije. U nekim slučajevima inzulin može izazvati kašnjenje u izlučivanju natrijuma i oticanje, posebno ako uzimanje inzulina dovodi do bolje regulacije metaboličkih procesa, što je ranije bilo nedovoljno.

Interakcija inzulina glargin s drugim tvarima

Insulin glargin je farmaceutski kompatibilan s otopinama drugih lijekova. Insulin glargin ne treba mešati sa drugim insulinama ili razblažiti (razblaživanje ili mešanje može vremenom promeniti profil insulina glargin, kao i mešanje sa drugim insulinama može izazvati taloženje).Neki lijekovi djeluju na metabolizam glukoze; ovo može zahtijevati promjenu doze inzulina glargin. Pripravci koji pojačavaju hipoglikemijski učinak inzulina i povećavaju predispoziciju za razvoj hipoglikemije uključuju inhibitore enzima koji pretvaraju angiotenzin, oralne hipoglikemijske agense, fibrate, disopiramid, fluoksetin, pentoksifilin, inhibitore monoamin oksidaze, propoksifen, sulfanilamide. Sredstva koja oslabljuju hipoglikemijski učinak inzulina uključuju danazol, glukokortikoide, diazoksid, glukagon, diuretike, izoniazid, gestagene, estrogene, somatotropin, hormone štitnjače, simpatomimetike (salbutamol, epinefrin, terbutalin), inhibitore fenolazinaze, inhibitore proteaze. Klonidin, beta blokatori, alkohol, litijeve soli mogu i oslabiti i pojačati hipoglikemijski učinak inzulina. Pentamidin može izazvati hipoglikemiju, ponekad praćenu hiperglikemijom. Pod utjecajem lijekova sa simpatilitičkim učinkom (klonidin, beta blokatori, rezerpin, guanfacin) znakovi adrenergičke kontraregulacije mogu izostati ili smanjiti se.

Predoziranje

Uz predoziranje inzulina, glargin razvija ozbiljnu i ponekad produženu hipoglikemiju koja prijeti pacijentovom životu. Liječenje: umjerena hipoglikemija obično se ublažava unosom lako probavljivih ugljikohidrata, možda će biti potrebna promjena režima doziranja lijeka, fizička aktivnost, dijeta, teška hipoglikemija praćena komom, neurološkim poremećajima, konvulzijama, koja zahtijeva potkožno ili intramuskularno davanje glukagona, intravenozno davanje koncentriranog otopine dekstroze može biti potreban produženi unos ugljikohidrata i liječnički nadzor, nakon vidljive kliničke bolesti moguć je recidiv hipoglikemije.

Upotreba lijeka inzulina glargin

Doza se postavlja pojedinačno. Daju se s / c jednom dnevno, uvek u isto vreme. Insulin glargin treba ubrizgati u potkožnu masnoću trbuha, ramena ili bedara. mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​sa svakom novom primjenom lijeka. At dijabetes melitus ovisan o insulinu (tip I) lijek se koristi kao glavni inzulin. At neinzulinski ovisan dijabetes melitus (tip II) lijek se može koristiti i kao monoterapija, i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima. Kod prijenosa pacijenta iz inzulina s dugim ili srednjim trajanjem djelovanja na inzulin glargin, možda će biti potrebno prilagoditi dnevnu dozu glavnog inzulina ili promijeniti istodobnu antidijabetičku terapiju (doze i režim primjene kratko djelujućih inzulina ili njihovih analoga, kao i doze oralnih antidijabetičkih lijekova). primjena insulina-izofana za jednu injekciju inzulina glargin trebala bi u prvim tjednima liječenja smanjiti dnevnu dozu baznog inzulina za 20-30% pitku vodu kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije u noćnim i ranim jutarnjim časovima. Tokom ovog perioda, smanjenje doze inzulina glargin trebalo bi nadoknaditi povećanjem doza kratkog inzulina.

Farmakodinamika

Komunikacija sa inzulinskim receptorima: parametri vezivanja za specifični insulin glargin i receptore za humani inzulin su vrlo bliski, a on može posredovati biološki učinak sličan endogenom insulinu.

Najvažnije djelovanje inzulina, a samim tim i inzulina glargin, je regulacija metabolizma glukoze. Inzulin i njegovi analozi smanjuju glukozu u krvi stimulišući unos glukoze u periferna tkiva (posebno skeletni mišić i masno tkivo), kao i inhibirajući stvaranje glukoze u jetri (glukoneogeneza). Inzulin inhibira lipolizu adipocita i proteolizu, dok pojačava sintezu proteina.

Dugo trajanje djelovanja inzulina glargin direktno je povezano sa smanjenom brzinom njegove apsorpcije, što omogućava upotrebu lijeka jednom dnevno. Nakon sc primjene, početak djelovanja događa se u prosjeku nakon 1 sata. Prosječno trajanje djelovanja je 24 sata, maksimalno 29 sati.

Farmakokinetika

Uporedna studija koncentracija inzulina glargin i inzulina-izofana u krvnom serumu kod zdravih ljudi i pacijenata sa šećernom bolešću nakon sc primjene lijekova otkrila je sporiju i značajno dužu apsorpciju, kao i odsutnost maksimalne koncentracije inzulina glargin u usporedbi s inzulinom-izofanom .

Jednom SC davanjem Lantusa jednom dnevno, dostiže se stabilna prosečna koncentracija inzulina glargin u krvi 2–4 dana nakon prve doze.

S iv primjenom, poluživot inzulina glargin i humani inzulin bili su uporedivi.

Kod osobe sa potkožnom masnoćom, inzulin glargin se djelomično odvaja od karboksilnog kraja (C-kraja) lanca B (Beta lanac), čime nastaje 21 A-Gly-inzulin i 21 A-Gly-des-30 B -Thr-inzulin. U plazmi su prisutni i nepromijenjeni inzulin glargin i njegovi proizvodi cijepanja.

Doziranje i primjena

S / c u potkožnom masnom dijelu trbuha, ramena ili bedara, uvek u isto vreme 1 puta dnevno. Mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​sa svakom novom injekcijom unutar preporučenih područja za sc davanje lijeka.

U / u uvođenje uobičajene doze, namijenjenu sc primjeni, može prouzrokovati razvoj teške hipoglikemije.

Doza Lantusa i doba dana za njegovo unošenje biraju se pojedinačno. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, Lantus se može koristiti i kao monoterapija i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Prelaz sa liječenja drugim hipoglikemijskim lijekovima na Lantus. Prilikom zamjene režima liječenja inzulinom srednjeg ili dugog djelovanja s režimom liječenja Lantusom možda će biti potrebno prilagoditi dnevnu dozu bazalnog inzulina, kao i možda biti potrebno promijeniti istodobnu antidijabetičku terapiju (doze i režim primjene dodatno korištenih inzulina kratkog djelovanja ili njihovih analoga ili doza oralnih hipoglikemijskih lijekova ) Kada se pacijenti prenose sa primjene inzulina-izofana dva puta tijekom dana, na jednokratnu primjenu Lantusa, kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije u noćnim i ranim jutarnjim satima, početnu dozu baznog inzulina treba smanjiti za 20-30% u prvim tjednima liječenja. Tijekom razdoblja smanjenja doze možete povećati dozu kratkog inzulina i tada se režim doziranja mora individualno prilagoditi.

Lantus se ne smije miješati sa drugim inzulinskim pripravcima ili razrjeđivati. Kada se miješa ili razrjeđuje, profil njegovog djelovanja može se s vremenom mijenjati, osim toga, miješanje s drugim insulinama može uzrokovati taloženje.

Kao i kod drugih analoga ljudskog insulina, pacijenti koji primaju visoke doze lijekova zbog prisustva antitijela na ljudski inzulin mogu osjetiti poboljšanje reakcije na inzulin pri prelasku na Lantus.

U procesu prelaska na Lantus i prvih tjedana nakon njega potrebno je pažljivo praćenje glukoze u krvi.

U slučaju poboljšane regulacije metabolizma i posljedičnog povećanja osjetljivosti na inzulin, daljnja korekcija režima doziranja može biti potrebna. Prilagođavanje doze takođe se može zahtijevati, na primjer, kod promjene tjelesne težine pacijenta, načina života, doba dana za davanje lijekova ili kada se pojave druge okolnosti koje povećavaju predispoziciju za razvoj hipo- ili hiperglikemije.

Lijek se ne smije davati iv. Trajanje djelovanja Lantusa nastaje njegovim uvođenjem u potkožno masno tkivo.

Posebna uputstva

Lantus nije lijek izbora za liječenje dijabetičke ketoacidoze. U takvim se slučajevima preporučuje iv primjena inzulina kratkog djelovanja. Zbog ograničenog iskustva s Lantusom, nije bilo moguće procijeniti njegovu učinkovitost i sigurnost u liječenju pacijenata s oštećenom funkcijom jetre ili bolesnika s umjerenim do teškim ili teškim zatajenjem bubrega. U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, potreba za inzulinom može se smanjiti zbog slabljenja njegovih procesa eliminacije. U starijih bolesnika, progresivno pogoršanje funkcije bubrega može dovesti do trajnog smanjenja potreba za inzulinom. U bolesnika s ozbiljnom hepatičkom insuficijencijom potreba za inzulinom može se smanjiti zbog smanjenja sposobnosti glukoneogeneze i biotransformacije inzulina. U slučaju neučinkovite kontrole razine glukoze u krvi, kao i ako postoji tendencija razvoja hipo- ili hiperglikemije, prije nego što nastavite s korekcijom režima doziranja, potrebno je provjeriti točnost usklađenosti s propisanim režimom liječenja, mjestima primjene lijeka i tehnikom kompetentne injekcije sc. s obzirom na sve faktore koji su relevantni za problem.

Hipoglikemija. Vrijeme razvoja hipoglikemije ovisi o profilu djelovanja korištenog inzulina i, stoga, može se mijenjati s promjenom režima liječenja. Zbog povećanja vremena potrebno da inzulin koji dugo djeluje u organizam prilikom primjene Lantusa, smanjuje se vjerovatnost razvoja noćne hipoglikemije, dok se ujutro ta vjerovatnost može povećati. Pacijenti kod kojih epizode hipoglikemije mogu imati određeni klinički značaj, poput bolesnika s teškom stenozom koronarnih arterija ili moždanih žila (rizik od razvoja srčanih i moždanih komplikacija hipoglikemije), kao i bolesnici s proliferativnom retinopatijom, posebno ako ne primaju fotokoagulacijski tretman (rizik prolaznog gubitka vida zbog hipoglikemije), treba poštovati posebne mjere opreza, a također se preporučuje intenzivniji nadzor glukoze u krvi. Pacijenti trebaju biti svjesni okolnosti u kojima se prekursori hipoglikemije mogu promijeniti, postati manje izraženi ili odsutni u određenim rizičnim skupinama. Ove grupe uključuju:

- pacijenti koji su značajno poboljšali regulaciju glukoze u krvi,

- pacijenti kod kojih se hipoglikemija razvija postepeno,

- starije pacijente,

- pacijenti sa neuropatijom,

- pacijenti sa dugim dijabetesom,

- pacijenti koji pate od mentalnih poremećaja,

- pacijenti koji se istodobno liječe drugim lijekovima (vidjeti „Interakcija“).

Takve situacije mogu dovesti do razvoja teške hipoglikemije (s mogućim gubitkom svijesti) prije nego što pacijent shvati da razvija hipoglikemiju.

U slučaju da su primijećene normalne ili smanjene razine glikoziliranog hemoglobina, potrebno je uzeti u obzir mogućnost razvoja ponavljajućih neprepoznatih epizoda hipoglikemije (posebno noću).

Pridržavanje pacijenta rasporedu doziranja, načinu prehrane i prehrane, pravilnoj upotrebi inzulina i kontroli nad pojavom simptoma hipoglikemije doprinose značajnom smanjenju rizika od hipoglikemije. Čimbenici koji povećavaju predispoziciju za hipoglikemiju zahtijevaju posebno pažljivo praćenje, kao može zahtijevati prilagođavanje doze inzulina. Ti faktori uključuju:

- promjena mjesta primjene inzulina,

- povećana osjetljivost na inzulin (na primjer, kada se eliminiraju faktori stresa),

- neobične, povećane ili produžene fizičke aktivnosti,

- intercurrentne bolesti koje su praćene povraćanjem, prolivom,

- kršenje načina ishrane i ishrane,

- preskočeni obrok

- neki nekompenzirani endokrini poremećaji (npr. hipotireoza, insuficijencija adenohipofize ili nadbubrežne kore),

- istodobno liječenje nekim drugim lijekovima.

Interkurentne bolesti. Kod interkurentnih bolesti potrebno je intenzivnije praćenje glukoze u krvi. U mnogim slučajevima provodi se analiza na prisustvo ketonskih tijela u urinu, a često je potrebno i doziranje inzulina. Potreba za insulinom često raste. Pacijenti s dijabetesom tipa 1 trebali bi nastaviti redovito konzumirati barem malu količinu ugljikohidrata, čak i ako mogu konzumirati samo malu količinu hrane ili ih uopće ne mogu jesti, ako povraćaju itd. Ovi pacijenti nikada ne bi trebali potpuno prestati davati inzulin.

Neželjeni efekti lijeka insulin glargin

Povezani sa efektima na metabolizam ugljenih hidrata: hipoglikemijska stanja (tahikardija, pojačano znojenje, bledica, glad, razdražljivost, konvulzivni sindrom, konfuzija ili gubitak svijesti). Lokalne reakcije: lipodistrofija (1-2%), ispiranje kože, svrbež, oticanje na mestu ubrizgavanja. Alergijske reakcije: urtikarija, Quinckeov edem, bronhospazam, arterijska hipotenzija, šok. Ostalo: prolazne refrakcijske pogreške, progresija dijabetičke retinopatije (s oštrim fluktuacijama nivoa glukoze u krvi), edemi. Većina manjih reakcija na mjestu ubrizgavanja rješava se za nekoliko dana (nekoliko tjedana) od početka terapije.

Interakcije lijekova Insulin glargin

Hipoglikemijski učinak inzulina pojačan je inhibitorima MAO, oralnim hipoglikemijskim lijekovima, ACE inhibitorima, fibratima, disopiramidima, fluoksetinom, pentoksifilinom, propoksifenom, salicilatima i sulfanilamidima. , somatotropin, simpatomimetičari i hormoni štitnjače. Klonidin, β-adrenergički blokatori, litijeve soli i etanol mogu i pojačati i oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina. Pentamidin može prouzrokovati hipoglikemiju, koja u nekim slučajevima dovodi do hiperglikemije. adrenergička kontraregulacija može biti smanjena ili odsutna.

Pogledajte video: How to use SoloStar Pen for Injecting Lantus Glargine and Apidra Glulisine Insulin (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar