Gestacijski, on je trudnički dijabetes - šta je to i kako se liječi?

Tokom trudnoće žensko tijelo prolazi kroz mnoge promjene.

No, uz planirane transformacije u ovom razdoblju, na vidjelo se pojavljuju nerijetko i razne bolesti koje ranije nisu bile poznate budućoj majci.

Među ove patologije spada i gestacijski dijabetes.

Značajke bolesti


Gestacijski dijabetes je vrsta dijabetesa koja se javlja tokom trudnoće. Pored ovog oblika, liječnik može otkriti i predijabetes, koji se izražava na narušenu toleranciju na glukozu.

Uzrok odstupanja je smanjenje osjetljivosti tjelesnih stanica na proizvedeni inzulin zbog visoke razine hormona trudnoće u krvi.

Obično se kod budućih majki šećer podiže tek nakon obroka, a ujutro na prazan stomak pokazatelj ostaje u granicama normale. Ako je majka dobila dijabetes prije trudnoće, bolest neće nigdje otići.

U pravilu se dijabetes koji nastaje tokom gestacije djeteta nađe u drugoj polovici trudnoće i nestaje ubrzo nakon porođaja.

U svakom slučaju, bez obzira na oblik bolesti, žena mora težiti održavanju razine šećera na prihvatljivoj razini kako bi se izbjegle komplikacije tokom porođaja i izdržala zdrava beba.

Šta je opasno za dijete?


Fetus koji majka nosi, prima od nje u potrebnim količinama glukozu, ali ne i inzulin. Tako nastaje zdrav metabolizam.

U slučaju prisutnosti poremećaja u majci, moguće je povećanje razine glukoze, što je posebno opasno u prvom tromjesečju, dok fetus još nije razvio vlastiti inzulin.

Nakon 12 tjedana, kada fetusno tijelo može samostalno proizvoditi hormon, postoji opasnost od hiperinzulinemije, koja može uzrokovati razvoj hipoglikemije kod novorođenčadi, ozljede tijekom porođaja i asfiksije.

U slučaju pravovremenog otkrivanja problema, poduzimanja mjera i praćenja situacije, moguće je imati potpuno zdravu bebu i potpuno eliminirati komplikacije u procesu porođaja kod majke.

Uzroci razvoja i pojave

Razlog razvoja gestacijskog dijabetesa počinje nije u potpunosti razumljiv.

Stručnjaci sugeriraju da je jedna od okolnosti koja uzrokuje pojavu kršenja blokada procesa izlučivanja inzulina hormonima trudnoće, koji su odgovorni za zdrav rast i razvoj fetusa.

Takođe među tim čimbenicima je i povećana potreba buduće majke za glukozom koja je potrebna ne samo njenom tijelu, već i fetusu. Prema tome, počinje povećana proizvodnja inzulina, što remeti pankreas.

Uz to, uzrok razvoja dijabetesa u trudnica mogu biti različite autoimune nepravilnosti, nasljedna predispozicija, prekomjerna težina koju majka prenosi u ranim fazama infekcije, policistične formacije na jajnicima, loše navike i brojni drugi faktori.

Posledice i rizici

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...


Što je viša razina šećera u krvi buduće majke, veća je vjerojatnost makrosomije (hranjenja ploda).

U takvim slučajevima beba u maternici prebrzo dobija na težini, ali veličina i stepen razvoja mozga ostaju normalni.

Brzo debljanje povećava verovatnoću prevremenog rođenja, kao i komplikacije u procesu porođaja. Uz to, povećava se vjerovatnost mrtvorodjenosti ili asfiksije, oslabljenog rada bubrega i razvoja postporođajnih komplikacija.

Da bi izbjegli ove probleme, ljekari često pribjegavaju ranom pozivu na porođaj. U tom je slučaju tijek porođaja bez komplikacija ili s njihovim minimalnim brojem.

Patogeneza i etiologija

U toku trudnoće stalno se prenosi glukoza s majke na plod. Istovremeno, otprilike od početka drugog tromjesečja, dolazi do smanjenja osjetljivosti tkiva na inzulin, što rezultira povećanjem proizvodnje inzulina.

Tijelo proizvodi inzulin

Uprkos postojanju određenog obrasca pojave smetnji i obilježja toka „zdravih“ promjena u tijelu trudnice, mehanizam razvoja gestacijskog dijabetesa je individualne prirode.

Za razliku od klasičnog dijabetesa, gestacijski dijabetes nema standardnu ​​listu simptoma koji mogu ukazivati ​​na kvar. Jasna potvrda početka tijeka dijabetičkih procesa biće povećana razina glukoze u krvi.

U većini slučajeva, trudnice s gestacijskim dijabetesom mogu osjetiti sljedeće promjene:

  • pretjerano brzo debljanje buduće majke (povećanje veće od 300 grama tjedno),
  • snažna žeđ
  • potreba za češćom upotrebom toaleta,
  • gubitak apetita
  • umor.

Fetus u ovom trenutku u procesu ultrazvuka može otkriti pogrešne proporcije dijelova tijela, pretjerano stvaranje masnog tkiva i naglo povećanje tjelesne težine.

Dijagnostika

Prvi korak u setu dijagnostičkih postupaka je procjena rizika od dijabetesa.

Zbog toga u vrijeme kada je buduća majka upisana u predporodnu kliniku liječnik mora uzeti u obzir neke važne pokazatelje (dob i težina trudnice, pojava dijabetesa tijekom prethodnih trudnoća, rođenje beba težine više od 4 kg, mrtvorođenje, prisutnost nasljedne predispozicije i mnoge druge točke).

Drugi korak je darivanje krvi za glukozu. Takav se pregled obavlja u toku trudnoće više puta. Ako barem jednom pokazatelj premaši 5 mmol / l, buduća majka bit će poslana na test tolerancije na glukozu.

U slučaju prisutnosti normalnih pokazatelja u razdoblju od 24 do 28 tjedana trudnoće, provodi se ponovljeno testiranje. Upravo u tom periodu možete dobiti najtačnije rezultate.

Ako je trudnoj majci dijagnosticiran gestacijski dijabetes, tada joj se propisuju umjerena fizička aktivnost, dijeta i kontrola šećera (preporučuje se mjerenje otprilike 5-6 puta dnevno).

Dijeta zbog bolesti

Pravila „prehrambenog ponašanja“ trebaju slijediti nekoliko jednostavnih preporuka:

  1. hrana treba biti frakcijska. Preporučuje se 5-6 obroka dnevno, od kojih će 3 biti glavna, a preostali će biti lagani zalogaji,
  2. iz prehrane ćete morati isključiti ugljikohidrate koji su podložni brzoj apsorpciji (brašno, slatko, krompir),
  3. trebate izmjeriti nivo šećera glukometrom nakon svakog obroka,
  4. ne treba prejesti
  5. dijeta treba biti organizirana na sljedeći način: 40-45% zdravih ugljikohidrata, 30% zdravih masti i 25-60% proteina.

Dozvoljeni meni

Dozvoljena upotreba:

  • sirovi orasi
  • supe od povrća, kiseli krastavci, okroshka,
  • mahunarke
  • proizvodi od soje
  • svježe povrće
  • mineralnu vodu i svježe cijeđene sokove,
  • kaša (zobena kaša, heljda, pšenica),
  • sušeno voće
  • nezaslađeno voće i bobice (kruške, jabuke, limun i tako dalje).

Ne preporučuje se stalno koristiti zaslađivače, jer mogu izazvati ovisnost.

Fizičke vježbe


Tjelesna aktivnost treba biti umjerena, donosi zadovoljstvo.

Vježbajte svoje uobičajene sportove: hodanje, plivanje, gimnastiku i tako dalje. Vježbe u trbuhu tokom trudnoće su kontraindicirane.

Ako se ne osjećate dobro, odložite sesiju na drugi put. Štaviše, tokom treninga pratite svoje dobro stanje. Često tokom trudnoće trudnice doživljavaju hipoglikemiju.

Da biste izbjegli nelagodu, započnite lekciju sat vremena nakon jela. Takođe, odmah nakon treninga možete pojesti lagani sendvič ili jabuku.

Terapija lijekovima


Budućim majkama sa dijabetesom tokom trudnoće mogu se propisati lijekovi koji su dizajnirani za poboljšanje cirkulacije krvi u lancu majke i ploda.

Na popisu lijekova nalaze se magnezita, vitamini grupa A, E, grupe B.

U kasnijim fazama možda ćete trebati koristiti inzulin. Također, u svrhu isključenja hipoksije fetusa koriste se Pentoksifilin, Riboxin ili Piracetam.

Skup lijekova koji će se koristiti ovisit će o stanju majke i ploda, kao i o tromjesečju.


Optimalni rok isporuke za GDM je 39-40 tjedana.

Ali ako u 38. tjedana težina fetusa bude veća od 3900 grama, započinje s rađanjem. U uslovima prezentacije glave, najbolja opcija je prirodni porođaj.

Međutim, porođajna žena mora izmjeriti nivo šećera na svaka 1-2 sata.

Prevencija


Ako ste imali dijabetes tokom trudnoće, a nakon toga prošli, ne opuštajte se, jer će vam nakon toga možda dijagnosticirati dijabetes tipa 2.

Zbog toga se preporučuje nadzirati ovaj trenutak i redovno provoditi preventivne mjere.

Nakon porođaja, u 6. do 12. sedmici, testirajte se na dijabetes.

Nakon toga preporučuje se podvrgavanje pregleda svake 3 godine. Također je neophodno u svakodnevnom životu da opteretite svoje tijelo svim mogućim fizičkim vježbama i slijedite dijetu (dijeta se uglavnom mora sastojati od bjelančevina i zdravih masti, a ugljikohidrati bi trebali biti minimum).

Pogledajte video: Gestacijski dijabetes Šećerna bolest trudnoće (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar