Glycvidon: opis, upute, cijena

Stimulira beta stanice otočića gušterače, potiče mobilizaciju i oslobađanje inzulina, snižava razinu glukagona u krvi i povećava broj inzulinskih receptora u ciljanim tkivima. Hipoglikemijski efekat se manifestuje nakon 60–90 minuta, dostiže maksimum nakon 2-3 sata i traje 8 sati.

Brzo se i gotovo u potpunosti apsorbira iz probavnog trakta. Cmaks postignuta nakon 2-3 sata. Metabolizuje u jetri. T1/2 - 1,5 sati Izlučuje se uglavnom crevima (sa žuči i izmetom), a u maloj količini (5%) - bubrezima.

Interakcija

Učinak se pojačava butadionom, kloramfenikolom, tetraciklinima, derivatima kumarina, ciklofosfamidom, sulfonamidima, MAO inhibitorima, tiazidnim diureticima, beta blokatori, salicilatima, alkoholom, a oslabljen je oralnim kontraceptivima, klorpromazinom, simpatomimeticima, gorticosteroidima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormonima, hormoni, hormoni, hormoni, hormoni, hormoni, hormoni, hormoni, hormoni, hormoni, hormoni, hormoni Kompatibilan je s biguanidima.

Mjere opreza Glikvidon

Tokom liječenja, praćenje glukoze u krvi i urinu, dijeta je obavezna. Preskakanje obroka ili prekoračenje doze može dovesti do izraženog hipoglikemijskog efekta. Uz hirurške intervencije, infekcije popraćene visokom tjelesnom temperaturom, možda će biti potrebno privremeno prebaciti pacijenta na inzulin. Kod teškog zatajenja bubrega neophodan je stalan medicinski nadzor. Treba razmotriti mogućnost smanjenja tolerancije na alkohol.

Cijena i dostupnost glicidona u apotekama grada

Pažnja! Gore je pregledna tablica, informacije su se možda promijenile. Podaci o cijenama i dostupnosti se mijenjaju u stvarnom vremenu kako biste ih vidjeli - možete koristiti pretragu (uvijek su najnovije informacije u pretraživanju), kao i ako trebate ostaviti narudžbu za lijek, odabrati područja grada koja želite pretražiti ili samo tražiti otvorene u ovom trenutku apotekama.

Gornji popis se ažurira najmanje svakih 6 sati (ažurirano je 13.07.2019 u 20:16 - po moskovskom vremenu). Navedite cijene i dostupnost lijekova pretraživanjem (traka za pretragu nalazi se na vrhu), kao i brojevima telefona ljekarne prije posjete ljekarni. Podaci sadržani na web mjestu ne mogu se upotrijebiti kao preporuke za samoliječenje. Prije upotrebe lijekova, obavezno se posavjetujte sa ljekarom.

Glycvidon: upute za uporabu, cijena, recenzije i analozi lijeka

U naše vrijeme epidemija dijabetesa postala je hitan problem za cijelo čovječanstvo. Istovremeno 90% svih dijabetičara pati od druge vrste bolesti.

U osnovi, glicidon uzimaju pacijenti kod kojih fizička aktivnost i pravilna prehrana ne mogu smanjiti sadržaj glukoze na normalne vrijednosti.

Prije upotrebe lijekova koji sadrže ovu aktivnu tvar, treba proučiti njegove kontraindikacije, nuspojave i informacije o analogima.

Opće karakteristike tvari

Glikvidon je bijeli kristalni prah. Ne može se rastopiti u vodi, praktično se ne razvodi u alkoholu. Lijek ima hipoglikemijski učinak.

Zbog činjenice da dijabetes melitus drugog tipa karakterizira kršenje osjetljivosti tjelesnih stanica na hormon za snižavanje šećera - inzulin, aktivni farmaceutski sastojak utječe na gušteraču i receptore u perifernim tkivima.

Mehanizam njegovog djelovanja usmjeren je na poticanje beta ćelija koje proizvode inzulin, snižavanje razine glukagona u krvi i povećanje broja hormonskih receptora.

Kod pacijenta koji je uzimao lijek nakon 1–1,5 sati primjećuje se smanjenje udjela šećera, maksimalan učinak dolazi nakon 2-3 sata i traje oko 8 sati. Tvar se brzo apsorbuje u gastrointestinalnom traktu. Izlučivanje se odvija preko creva (s izmetom i žuči), kao i putem bubrega.

Glikvidon se propisuje osobama starijim od 45 godina, kada pravilna prehrana i terapija sa vježbanjem ne donose željene rezultate i dolazi do stalnog povećanja šećera u krvi.

Upute za upotrebu lijeka

Prije upotrebe Glycvidona dijabetičar bi se trebao posavjetovati sa svojim liječnikom kako bi mu propisao tačan tijek liječenja i doziranje, uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijenta. Da bi se izbjegle neželjene reakcije, potrebno je proučiti upute za upotrebu.

U Glyurenormu je glicidon glavna komponenta koja ima hipoglikemijski učinak. Dostupno u obliku bijelih tableta. Lijek se uzima oralno tokom jela.

Početna doza je 0,5 tableta (15 mg) u vrijeme doručka. Da bi se postigao najbolji učinak, doza se može povećati na 4 tablete (120 mg) dnevno.

U ovom slučaju povećanje doze preko 120 mg ne dovodi do pojačanog djelovanja.

Za vrijeme prijelaza s drugog lijeka koji smanjuje šećer, početni unos trebao bi biti minimalan (15-30 mg).

Držite Glurenorm dalje od male djece, na suhom mjestu s temperaturom ne većom od 25 ° C. Na pakovanju lijeka treba navesti rok trajanja, koji je obično 5 godina.

Nakon ovog termina, uzimanje tableta strogo je zabranjeno.

Kontraindikacije i neželjene reakcije

Samo-lijek ovim lijekom je krajnje nepoželjan. Upotreba lijeka je zabranjena u takvim slučajevima:

  1. Šećerna bolest tipa 1 (oblik inzulina).
  2. Netolerancija na komponente (posebno na derivate sulfonamida i sulfonilureje).
  3. Dijabetička acidoza (hipoglikemija i ketonemija).
  4. Period pre operacije.
  5. Dijabetička koma.
  6. Precoma.
  7. Trudnoća
  8. Period dojenja

U rijetkim slučajevima pojava nekih nuspojava kao što su hipoglikemija, alergije (kožni osip, urtikarija, Stevens-Johnsonov sindrom, svrbež), promjena krvne formule, kršenje probavnih procesa (proljev, mučnina, povraćanje). Kad se pojave takvi znakovi, možda ćete trebati zameniti tretman drugim analogom.

U ovom slučaju posebnu pažnju treba obratiti na pacijente sa zatajenjem bubrega. Lijek treba uzimati pod strogim nadzorom lekara.

Kombinovana upotreba s drugim lijekovima, kao što su simpatomimetici, hormoni štitnjače, oralni kontraceptivi, klorpromazin, simpatomimetici i lijekovi koji sadrže nikotinsku kiselinu mogu oslabiti učinak glicvidona.

U slučaju predoziranja lijekom mogu se pojaviti znakovi slični nuspojavama. Da biste normalizirali šećer, hitno treba unijeti glukozu intravenski ili interno.

Recenzije, troškovi i analozi

Tijekom liječenja, mnogi pacijenti primjećuju pozitivan učinak od primjene Glycvidona koji se nalazi u lijeku Glyurenorm. Recenzije kupaca također navode poštivanje ovih preporuka:

Tokom perioda uzimanja lijeka, ne treba zaboraviti na prehranu i aktivnosti na otvorenom. Nepravilna prehrana ili neblagovremeni unos lijeka uzrokovali su brzi pad šećera kod nekih bolesnika. Stoga su poštivanje režima dana i pravila postupanja s lijekom vrlo važna.

U slučaju hipoglikemijske reakcije, možete pojesti komad čokolade ili šećer. Ali s nastavkom ovog stanja, hitno morate kontaktirati liječnika.

Tijekom prelaska s jednog lijeka na drugi, neki pacijenti su pokazali smanjenje pažnje, tako da to treba voditi računa o vozačima vozila i drugim važnim zanimanjima koja zahtijevaju visoku koncentraciju.

Što se tiče cijena, ona je prilično odana pacijentima bilo kojeg nivoa bogatstva. Cijena paketa Glurenorm, koja sadrži 60 tableta od 30 mg svaka, kreće se od 385 do 450 rubalja. Zemlja proizvođača lijeka je Njemačka. Lijek se može kupiti u bilo kojoj obližnjoj ljekarni ili izvršiti narudžbu za isporuku tableta putem interneta. Lijek se prodaje samo na recept.

Ako iz bilo kojeg razloga lijek nije prikladan za pacijenta, liječnik može prilagoditi režim liječenja propisivanjem sličnog lijeka za smanjenje razine šećera. Glavni analozi Glyurenorma su:

  • Amaril (1150 rubalja),
  • Maninil (170 rubalja),
  • Gluconorm (240 rubalja),
  • Diabeton za dijabetes (350 rubalja).

I tako, Glyrenorm, koji sadrži aktivnu tvar glicidon, efikasno snižava razinu šećera, stimulirajući beta stanice pankreasa i poboljšavajući osjetljivost tjelesnih receptora.

Međutim, kao i svaki lijek, ima kontraindikacije i ima nuspojave. Stoga ga ne uzimate sami.

Prvo morate posjetiti ljekara koji može procijeniti zdravlje pacijenta i propisati mu odgovarajući tijek terapije.

Mora se imati na umu da pravilne doze i održavanje zdravog načina života normaliziraju razinu glukoze u krvi dijabetičara. ovaj će vam članak također reći što možete uzeti sa dijabetesom.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen.

Indikacije za upotrebu i karakteristike lijeka Glycvidon

Kontrola šećera u krvi glavni je uvjet za uspješnu borbu protiv dijabetesa.

Ako nije moguće održati normalne performanse prehranom i vježbanjem, moraju se koristiti hipoglikemijska sredstva. Među njima se može nazvati lijek Glycvidon, poznat i pod trgovačkim imenom Glyurenorm.

Opće informacije

Lijek se zasniva na istoimenoj supstanci. Ima svojstvena hipoglikemijska svojstva. Lijek je namijenjen borbi protiv dijabetes melitusa koji nije ovisan o insulinu.

Njegova glavna komponenta ima oblik bijelog praha, koji je malo topljiv u alkoholu i ne rastvara se u vodi.

Budući da ovo sredstvo utječe na sadržaj glukoze u krvi, nekontrolisana upotreba može uzrokovati poremećaje u radu tijela povezane s hipoglikemijom. Zbog toga pacijenti trebaju slijediti upute stručnjaka.

Sastav, obrazac za puštanje

Osim tvari glicidon, koja je glavni sastojak lijeka, sadrži i takve komponente kao što su:

  • kukuruzni škrob
  • laktoza monohidrat,
  • magnezijum sterea, itd.

Lijek se proizvodi u obliku tableta za unutrašnju primjenu. Svaka od njih sadrži 30 mg glicidona. Tablete su okruglog oblika i bijele su boje. 10 komada se prodaje u blisterima. Pakovanje može sadržavati 3, 6 ili 12 blistera.

Indikacije i kontraindikacije

Ovaj se lijek treba koristiti samo ako postoji odgovarajuća dijagnoza. U svakom drugom slučaju, lijek može naštetiti pacijentu. Glicvidon treba koristiti za dijabetes tipa 2. Propisuje se kao dio složene terapije ili kao zasebno sredstvo.

Zabranjeno je koristiti lijek u prisustvu kontraindikacija.

  • netolerancija na sastav,
  • dijabetička koma i prekom,
  • acidoza
  • ketoacidoza
  • Dijabetes melitus tipa 1,
  • trudnoća
  • prirodno hranjenje
  • uzrasta dece.

U takvim okolnostima ljekari propisuju lijekove sa sličnim učinkom, ali koji nisu zabranjeni zbog navedenih karakteristika.

Posebni pacijenti i upute

Pacijenti za koje važe posebna pravila uključuju:

  1. Trudnice. Tijekom ispitivanja nije utvrđeno da li aktivna komponenta prodire kroz placentu, stoga nije poznato može li glividvid utjecati na tijek gestacije. S tim u vezi, ove tablete nisu propisane trudnicama.
  2. Negovane majke. Nema podataka o učinku aktivne tvari na kvalitet majčinog mlijeka. To znači da ne biste trebali koristiti lijek za vrijeme laktacije.
  3. Djeca i tinejdžeri. Ni djelotvornost i sigurnost lijeka za ovu kategoriju pacijenata nije ispitivana. Kako bi spriječili moguće poteškoće, stručnjaci ne propisuju Glycvidon dijabetičarima mlađim od punoljetnosti.
  4. Stariji ljudi. U nedostatku ozbiljnih bolesti, dozvoljena je upotreba lijeka. Ako pacijent ima problema s jetrom, srcem ili bubrezima, tada će možda biti potrebna promjena terapijskog rasporeda.
  5. Pacijenti s bubrežnom bolešću. Velika većina hipoglikemijskih lijekova izlučuje se bubrezima, pa je u slučaju kršenja u njihovom funkcioniranju potrebno smanjiti dozu. Glikvidon se izlučuje u crevima, bubrezi gotovo da nisu uključeni u ovaj proces, pa nema potrebe za promjenom doze.
  6. Osobe s oslabljenom funkcijom jetre. Ovaj lek deluje na jetru. Takođe se u ovom tijelu nalazi metabolizam aktivne tvari. S tim u vezi, prisutnost patologija jetre zahtijeva oprez pri upotrebi Glycvidona. U nekim je slučajevima njegova uporaba zabranjena, mada najčešće morate smanjiti porciju lijeka.

Učinkovitost lijeka možete povećati uz pomoć prehrane i fizičke aktivnosti. I jedno i drugo potiče ubrzano trošenje glukoze u organizmu zbog kojeg je moguće ne koristiti prevelike doze lijeka.

Nuspojave, predoziranje

Pojava nuspojava obično je uzrokovana kršenjem uputstva - povećanjem doze ili uzimanjem tableta, uprkos kontraindikacijama.

Najčešće se pacijenti žale na sljedeća odstupanja:

  • hipoglikemija,
  • mučnina
  • glavobolja
  • smanjen apetit
  • svrbež kože
  • osip.

Simptomatska terapija pomaže eliminirati patološke manifestacije. Neki od njih se eliminiraju nakon povlačenja lijeka. Stoga se, ukoliko ih pronađu, neophodno posavjetovati sa svojim liječnikom.

Prekoračenje doze može uzrokovati hipoglikemijsko stanje. Princip njegove eliminacije ovisi o njegovoj ozbiljnosti. Ponekad je dovoljno jesti proizvod bogat ugljikohidratima. U ostalim je slučajevima potrebna hitna specijalistička pomoć.

Glurenorm - hipoglikemijski lijek za liječenje dijabetesa tipa 2

Glurenorm je lijek sa hipoglikemijskim efektom. Dijabetes tipa 2 je vrlo važan medicinski problem zbog njegove velike raširenosti i vjerojatnosti komplikacija. Čak i s malim skokovima koncentracije glukoze, vjerovatnoća za retinopatiju, srčani udar ili moždani udar značajno se povećava.

Glurenorm je jedan od najmanje opasnih po pitanju nuspojava antiglikemijskih sredstava, ali po efikasnosti nije niži od ostalih lijekova iz ove kategorije.

Farmakokinetika

Nakon internog uzimanja jedne doze, Glyurenorm se apsorbira prilično brzo i gotovo u cijelosti (80-95%) iz probavnog trakta.

Aktivna supstanca - glicidon, ima visoki afinitet prema proteinima u krvnoj plazmi (preko 99%). Nema podataka o prolazu ili odsutnosti prolaska ove tvari ili njenih metaboličkih produkata na BBB ili na posteljici, kao ni o oslobađanju glikvidona u mlijeku dojene majke tokom laktacije.

Glikvidon se 100% preradjuje u jetri, uglavnom putem demetilacije. Proizvodi njegovog metabolizma lišeni su farmakološkog djelovanja ili se izražavaju vrlo slabo u usporedbi sa samim glicidonom.

Većina proizvoda metabolizma glicidona napušta organizam, izlučujući se kroz creva. Mali dio produkta razgradnje tvari izlazi preko bubrega.

Studije su otkrile da se nakon interne primjene približno 86% lijeka sa izotopom oslobađa kroz crijeva.Bez obzira na veličinu doze i način primjene putem bubrega, otpušta se otprilike 5% (u obliku metaboličkih produkata) prihvaćenog volumena lijeka. Razina ispuštanja lijekova kroz bubrege ostaje minimalna čak i u slučaju redovitog unosa.

Farmakokinetika je ista u starijih i sredovječnih bolesnika.

Više od 50% glicidona oslobađa se kroz creva. Prema nekim informacijama, metabolizam lijeka se ni na koji način ne mijenja ako pacijent ima bubrežno zatajenje. Budući da glicidon u vrlo maloj mjeri napušta tijelo preko bubrega, kod pacijenata sa bubrežnim zatajenjem lijek se ne nakuplja u tijelu.

Dijabetes tipa 2 u srednjoj i staroj dobi.

Upotreba za oslabljenu funkciju jetre

Lijek je kontraindiciran kod akutne jetrene porfirije, teškog zatajenja jetre.

Uzimanje doze veće od 75 mg u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre zahtijeva pažljivo praćenje pacijentovog stanja. Lijek se ne smije propisati pacijentima s teško oštećenom funkcijom jetre jer se 95% doze metabolizira u jetri i izlučuje kroz crijeva.

U kliničkim ispitivanjima bolesnika sa šećernom bolešću i disfunkcijama jetre različite težine (uključujući akutnu cirozu jetre s portalnom hipertenzijom), Glurenorm® nije uzrokovao daljnje pogoršanje funkcije jetre, učestalost nuspojava nije se povećavala, hipoglikemijske reakcije nisu otkrivene.

Upotreba za oslabljenu funkciju bubrega

Budući da se glavni dio lijeka izlučuje kroz crijeva, u bolesnika sa oštećenom funkcijom bubrega lijek se ne akumulira. Stoga se glicidon može sigurno propisati pacijentima koji su u riziku od razvoja hronične nefropatije.

Oko 5% metabolita lijeka izlučuje se bubrezima.

U kliničkoj studiji - usporedba bolesnika sa šećernom bolešću i oštećenom bubrežnom funkcijom različite težine i bolesnika s dijabetesom bez oslabljene funkcije bubrega, uzimanje lijeka Glyurenorm u dozi od 40-50 mg dovelo je do sličnog utjecaja na razinu glukoze u krvi. Nije uočeno nakupljanje lijeka i / ili hipoglikemijski simptomi. Dakle, u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, prilagodba doze nije potrebna.

Posebna uputstva

Pacijenti sa dijabetesom moraju striktno poštovati preporuke lekara. Posebno pažljiva kontrola potrebna je pri odabiru doze ili pri prelasku s drugog hipoglikemijskog lijeka.

Oralni hipoglikemijski lekovi ne smeju zameniti terapijsku dijetu koja vam omogućava kontrolu telesne težine pacijenta.

Preskakanje obroka ili nepoštivanje preporuka liječnika može značajno smanjiti koncentraciju glukoze u krvi i dovesti do gubitka svijesti.

Kada uzimate tabletu prije jela, a ne onako kako je preporučeno, na početku obroka, efekat lijeka na koncentraciju glukoze u krvi je izraženiji, što povećava rizik od hipoglikemije.

Ako osjetite simptome hipoglikemije, morate odmah uzimati hranu koja sadrži šećer. U slučaju trajnog hipoglikemijskog stanja, morate odmah konzultirati liječnika.

Vježbanje može pojačati hipoglikemijski učinak.

Alkohol ili stres mogu povećati ili smanjiti hipoglikemijski učinak sulfonilureje.

Upotreba derivata sulfoniluree kod pacijenata koji pate od nedostatka glukoza-6-fosfat dehidrogenaze može dovesti do hemolitičke anemije. Jer

Glurenorm® je derivat sulfoniluree, mora se paziti na primjenu lijeka kod pacijenata s nedostatkom glukoze-6-fosfat dehidrogenaze i, ako je moguće, treba donijeti odluku o promjeni lijeka.

Jedna tableta preparata Glurenorm® sadrži 134,6 mg laktoze (538,4 mg laktoze u maksimalnoj dnevnoj dozi). Bolesnici s rijetkim nasljednim bolestima kao što su galaktozemija, nedostatak laktaze, malapsorpcija glukoze i galaktoze ne smiju uzimati Glurenorm®.

Glikvidon je derivat sulfoniluree kratkog djelovanja, pa se koristi u bolesnika s dijabetesom tipa 2 s povećanim rizikom od hipoglikemije, na primjer, kod starijih bolesnika i bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega.

Budući da je izlučivanje glucidona bubrezima zanemarivo, Glurenorm® se može koristiti kod pacijenata sa oštećenjem bubrega i dijabetičke nefropatije. Međutim, liječenje bolesnika s teškim zatajenjem bubrega trebalo bi provoditi pod strogim liječničkim nadzorom.

Postoje dokazi da je upotreba glicidona kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 koji imaju pridružene bolesti jetre djelotvorna i sigurna. Samo eliminacija neaktivnih metabolita kod takvih bolesnika donekle kasni. Međutim, kod pacijenata sa šećernom bolešću i istodobnim teškim oštećenjem jetre, upotreba lijeka se ne preporučuje.

Tijekom kliničkih ispitivanja utvrđeno je da upotreba lijeka Glyurenorm® tijekom 18 i 30 mjeseci nije dovela do povećanja tjelesne težine, čak su zabilježeni i slučajevi smanjenja tjelesne težine za 1-2 kg. U komparativnim studijama s drugim derivatima sulfoniluree, pokazano je da pacijenti koji su uzimali Glurenorm® duže od godinu dana nisu imali značajne promjene u tjelesnoj težini.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Nema podataka o utjecaju lijeka na sposobnost upravljanja vozilima i mehanizmima.

Međutim, pacijente treba upozoriti na takve manifestacije hipoglikemije kao što su pospanost, vrtoglavica, poremećaj smještaja, koji se mogu javiti tokom uzimanja lijeka.

Morate biti oprezni prilikom upravljanja vozilima i mašinama. U hipoglikemijskim uvjetima trebali biste izbjegavati vožnju vozila i mehanizama.

Sastav i oblik oslobađanja

"Glurenorm" - bijele tablete za oralnu primjenu.

Svaka tableta sadrži:

  • Glavna aktivna supstanca: glicidon - 30 mg,
  • Pomoćne komponente: laktoza monohidrat, sušeni kukuruzni škrob, rastvorljivi kukuruzni škrob, magnezijum stearat.

Pakovanje. Blisteri za 10 tableta (3, 6, 12 kom.). Paket kartona, upute.

Terapeutski efekat

"Glurenorm" je hipoglikemijski lijek za oralno davanje, derivat sulfoniluree dvije generacije. Ima pankreasno, kao i vanparektetsko delovanje.

Stimulira izlučivanje inzulina, formirajući put posredovan glukozom za sintezu inzulina.

Empirijski je otkriveno da Glurenorm smanjuje otpornost na inzulin u masnom tkivu i jetri povećanjem inzulinskih receptora, kao i aktiviranjem mehanizma receptora na koji posreduje inzulin.

Hipoglikemijski efekat javlja se u intervalu 60-90 minuta. nakon uzimanja doze unutra, maksimalni učinak se razvija do 2-3 sata i traje do 10 sati.

Dijabetes melitus tipa 2 u sredovječnih i starijih osoba (u nedostatku efekta dijetalne terapije).

Način primjene

"Glurenorm" je propisan za oralnu primjenu, uz obaveznu dijetu. Početna doza u pravilu je 1/2 stola. ili 15 mg tokom jutarnjeg obroka. Lijek se uzima neposredno prije jela. Nakon upotrebe Glyurenorma, obrok ne možete preskočiti.

Kada uzimanje 15 mg lijeka ne donosi odgovarajuće poboljšanje, liječnik povećava dozu. Ako dnevna doza nije veća od 2 tablete (60 mg), može se propisati u 1 jutarnjoj dozi.

Pri propisivanju viših doza najbolji se učinak postiže drobljenjem dnevne doze na 2 ili 3 doze. U takvom slučaju najveću dozu treba uzimati tijekom doručka. Povećanje dnevne doze više od 4 tablete. (120 mg) u budućnosti u pravilu ne dovodi do povećanja efikasnosti.

Maksimalna dnevna doza je 4 tablete ili 120 mg.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega nije potrebna posebna doza.

U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, imenovanje dnevne doze veće od 75 mg zahtijeva pažljivo praćenje stanja pacijenta.

Samo se metformin može propisati kao potporni lijek s nedovoljnom efikasnošću Glyurenorm-a.

Nuspojava

  • Trombocitopenija, leukopenija, agranulocitoza.
  • Hipoglikemija.
  • Glavobolja i vrtoglavica, pospanost, osjećaj umora, parestezija.
  • Kršenja smještaja.
  • Angina pektoris, kardiovaskularni zastoj, ekstrasistola, hipotenzija.
  • Smanjeni apetit, mučnina i povraćanje, zatvor ili proliv, nelagodnost u gastrointestinalnom traktu, suha usta, holestaza.
  • Osip, svrbež, urtikarija, reakcija fotosenzibilnosti, Stevens-Johnsonov sindrom.
  • Bol iza sternuma.

Predoziranje

Predoziranje Glurenormom može dovesti do hipoglikemije koja je popraćena tahikardijom, pojačanim znojenjem, glađu, palpitacijama, drhtavicom, glavoboljom, nesanicom, razdražljivošću, oštećenjem govora i vida, motoričkom anksioznošću i gubitkom svijesti.

Liječenje: gutajte hranu bogatu glukozom ili ugljikohidratima. U slučaju teške hipoglikemije s gubitkom svijesti ili komom, dekstroza se mora davati iv. Nakon povratka svijesti, pacijent treba ponuditi lako probavljive ugljikohidrate (kolačiće, šećer, slatki sok) iznutra kako bi se izbjegao ponovni nastanak hipoglikemije.

PREPORUKA LIJEKOVA

«Glucberry"- snažan antioksidativni kompleks koji pruža novu kvalitetu života i za metabolički sindrom i za dijabetes. Djelotvornost i sigurnost lijeka je klinički dokazana. Lijek preporučuje za upotrebu od strane Ruske asocijacije za dijabetes. Saznajte više >>>

Glurenorm: upute za uporabu, analozi, cijena, recenzije

Vrlo često se pacijenti sa dijabetesom tipa 2 zanima kako uzimati glurenorm. Ovaj lijek pripada sredstvima za snižavanje šećera iz grupe derivata sulfoniluree druge generacije.

Ima poprilično izražen hipoglikemijski učinak i relativno se često koristi u liječenju bolesnika s odgovarajućom dijagnozom.

Glavna aktivna komponenta lijeka Glenrenorm je glicidon.

Pomoćni sastojci su:

  • Rastvorljivi i osušeni kukuruzni škrob.
  • Magnezijum stearat.
  • Monohidrat laktoze.

Glikvidon ima hipoglikemijski efekat. Prema tome, indikacija za upotrebu lijeka je dijabetes melitus tipa 2 u slučajevima kada sama dijeta ne može osigurati normalizaciju vrijednosti glukoze u krvi.

Lijek Glurenorm spada u skupinu derivata sulfonilureje, pa se njegovi učinci potpuno podudaraju (u većini slučajeva) sa sličnim agensima.

Glavni efekti smanjenja koncentracije glukoze su sljedeći efekti lijeka:

  1. Stimulacija endogene sinteze insulina beta ćelijama pankreasa.
  2. Povećana osjetljivost perifernih tkiva na utjecaj hormona.
  3. Povećanje broja specifičnih receptora za inzulin.

Zahvaljujući tim efektima, u većini slučajeva moguće je kvalitativno normalizirati vrijednosti glukoze u krvi.

Lijek Glurenorm može se koristiti samo nakon savjetovanja s liječnikom i odabira odgovarajućih doza za određenog pacijenta. Samo-lijek je kontraindiciran zbog visokog rizika od nuspojava i pogoršanja općeg stanja pacijenta.

Standardna terapija šećerne bolesti tipa 2 ovim lijekovima počinje primjenom pola tablete (15 mg) dnevno. Glurenorm se uzima ujutro na početku obroka. U nedostatku potrebnog hipoglikemijskog učinka, dozu se preporučuje povećati.

Ako pacijent konzumira 2 tablete Glyurenorm-a dnevno, tada ih mora uzimati odjednom na početku doručka. S povećanjem dnevne doze treba ga podijeliti na nekoliko doza, ali glavni dio aktivne tvari treba ostati ujutro.

Maksimalna dnevna doza je unos četiri tablete. Ne opaža se kvalitativno povećanje efikasnosti lijeka s povećanjem količine lijeka većim od ove brojke. Povećava se samo rizik od razvoja nuspojava.

Ne možete zanemariti postupak jela nakon upotrebe lijekova. Važno je i upotrebljavati tablete za snižavanje šećera u procesu (na početku) hrane. To treba učiniti kako bi se spriječilo hipoglikemijsko stanje s malim rizikom razvoja koma (s izraženim predoziranjem lijeka).

Pacijente koji pate od oboljenja jetre i uzimaju više od dvije tablete Glurenorm dnevno treba dodatno nadzirati ljekar da nadzire rad pogođenog organa.

Trajanje lijeka, odabir doza i preporuka o režimu upotrebe propisuje samo liječnik. Samo-lijek je prepun komplikacija tijeka osnovne bolesti s razvojem niza nepoželjnih posljedica.

Uz nedovoljnu efikasnost Glyurenorma, moguća je njegova kombinacija s Metforminom. O pitanju doziranja i kombinirane primjene lijekova odlučuje se nakon odgovarajućih kliničkih ispitivanja i savjetovanja endokrinologa.

Analozi sredstava

S obzirom na veliku raznolikost lijekova koji se koriste za liječenje dijabetesa tipa 2, mnogi od pacijenata su zainteresirani kako zamijeniti Glurenorm. Važno je napomenuti da su neovisne varijacije režima i režima liječenja od strane pacijenta bez obavještenja liječnika neprihvatljive.

Međutim, postoji nekoliko opcija zamjene.

Glurenorm analozi:

Svi ovi lijekovi u većini slučajeva sadrže istu aktivnu tvar s malo drugačijim dodatnim sastavom. Doziranje u jednoj tableti može se razlikovati, što je vrlo važno uzeti u obzir prilikom zamjene Glyurenorm-a.

Vrijedno je napomenuti da iz određenih razloga ponekad slični lijekovi djeluju s različitim stupnjem efikasnosti. To se uglavnom odnosi na karakteristike metabolizma svakog pojedinog organizma i nijanse sastava određenog lijeka za snižavanje šećera. Pitanje zamjene sredstava možete riješiti samo kod ljekara.

Glyurenorm možete kupiti u konvencionalnim i online ljekarnama. Ponekad ga nema na policama standardnih ljekarnika, pa ga pacijenti s dijabetesom tipa 2, kojima lijek jako dobro pomaže, pokušaju naručiti putem World Wide Weba.

U principu, ne postoje posebne poteškoće u nabavi Glurenorma, čija se cijena kreće od 430 do 550 rubalja. Stupanj nadoknade u mnogim aspektima ovisi o proizvođaču proizvođača i karakteristikama određene ljekarne. U većini slučajeva sami liječnici mogu reći pacijentu gdje točno pronaći kvalitetne tablete za snižavanje šećera.

Dijabetička recenzija

Pacijenti koji uzimaju Glurenorm, čije je recenzije lako naći na Internetu, primjećuju u većini slučajeva zadovoljavajući kvalitet lijeka.

Međutim, vrlo je važno razumjeti da ovaj alat nije nešto javno dostupno i za zabavu. Prodaje se (u najvećem dijelu) samo na recept i namijenjeno je ozbiljnom liječenju teške bolesti.

Stoga, kada proučavate recenzije na mreži, uvijek morate paralelno konzultirati liječnika. Glyurenorm je možda idealan lijek za neke pacijente, a loš za druge.

Kontraindikacije i neželjeni efekti

Ne možete koristiti Glurenorm u sljedećim situacijama:

  1. Dijabetes tipa 1. Fenomen ketoacidoze.
  2. Porfirija.
  3. Manjak laktaze, galaktozemija.
  4. Teško zatajenje jetre.
  5. Prethodno djelomično uklanjanje (resekcija) gušterače.
  6. Period gestacije i dojenja.
  7. Akutni zarazni procesi u tijelu.
  8. Individualna netolerancija.

Najčešće neželjene reakcije ostaju:

  • Pospanost, umor, poremećaji ritma spavanja, glavobolja.
  • Smanjenje broja leukocita i trombocita u krvi.
  • Mučnina, nelagoda u trbuhu, zastoj žuči, poremećaji defekacije, povraćanje.
  • Prekomjerni pad koncentracije glukoze u krvi (hipoglikemija).
  • Kožne alergijske manifestacije.

Samo-lijek Glenorormom je kontraindiciran. Odabir doza i režima provodi isključivo lekar.

Savjeti i trikovi

Za pacijente sa oštećenom funkcijom jetre

Kada se lijek koristi u dozama većim od 75 mg za pacijente koji pate od oštećenja jetrene funkcije, potrebno je pažljivo praćenje od strane liječnika. Glurenorm se ne smije uzimati s ozbiljnim oštećenjem jetre, jer se 95 posto doze prerađuje u jetri i napušta tijelo kroz crijeva.

Farmakološka interakcija

Glurenorm može pojačati hipoglikemijski efekat ako se uzima istodobno s ACE inhibitorima, alopurinolom, lijekovima protiv bolova, kloramfenikolom, klofibratom, klaritromicinom, sulfanilamidima, sulfinpirazonom, tetraciklinima, ciklofosfamidima koji se uzimaju oralno hipoglikemijskim lijekovima.

Može doći do slabljenja hipoglikemijskog efekta u slučaju istodobne upotrebe glicidona sa aminoglutethimidom, simpatomimetikom, glukagonom, tiazidnim diureticima, fenotiazinom, diazoksidom, kao i lekovima koji sadrže nikotinsku kiselinu.

Glyurenorm - upute za upotrebu, cijena, recenzije i analozi

Glurenorm se često koristi u situacijama kada se prehrana ne nosi s korekcijom glikemije. Ova se patologija javlja kod 90% bolesnika s dijabetesom, a statički podaci govore da se broj takvih bolesnika povećava.

Međunarodno vlasničko ime

Glicidon. (Na latinskom - Gliquidone).

Glurenorm se često koristi u situacijama kada se prehrana ne nosi s korekcijom glikemije.

Zaobljene tablete sa glatkom površinom od 30 mg glicidona, što je glavna aktivna komponenta lijekova.

  • rastvorljivi i osušeni škrob dobiven iz kukuruza,
  • monohidrogenirana laktoza,
  • magnezijum stearat.

Farmakološko djelovanje

Za glikvidon karakteriše ekstra pankreasni / pankreasni efekat. Supstanca poboljšava proizvodnju inzulina smanjujući učinak glukoze na beta ćelije gušterače.

Uz to, lijek povećava osjetljivost na inzulin i njegovu povezanost s ciljanim ćelijama, povećava njegov učinak na apsorpciju glukoze strukturom jetre i mišićnim vlaknima i usporava lipolitičke procese u masnom tkivu.

Ima hipolipidemijsku aktivnost, smanjuje trombogene karakteristike krvne plazme. Hipoglikemijski efekat postiže se nakon 1-1,5 sati.

Supstanca poboljšava proizvodnju inzulina smanjujući učinak glukoze na beta ćelije gušterače.

Kako uzimati glurenorm

Iznutra, u skladu sa uputama liječnika u pogledu doziranja, trajanja terapije i pridržavanja odabrane prehrane.

Na početku liječenja propisane su doze od 0,5 tableta tokom doručka. U nedostatku poboljšanja, doziranje se postepeno povećava.

Ako dnevna doza prelazi 2 tablete, tada ju treba podijeliti u 2-3 doze, ali je poželjno da glavni dio lijeka uzmete ujutro. Za 1 dan zabranjeno je uzimati više od 4 tablete.

U nedostatku djelovanja tijekom monoterapije lijekom, propisan je kombinirani tretman zajedno s metforminom.

Nuspojave Glyurenorma

  • metabolizam: hipoglikemija,
  • potkožno tkivo i koža: fotoosjetljivost, osip, oteklina,
  • Vizija: problemi s smještajem,
  • Gastrointestinalni trakt: nelagoda u trbušnoj šupljini, kolestaza, povraćanje, proliv, zatvor, gubitak apetita,
  • CVS: hipotenzija, vaskularna i srčana insuficijencija, angina pektoris, ekstrasistola,
  • CNS: vrtoglavica, umor, migrena, letargija,
  • hematopoetski sistem: agranulocitoza, leukopenija.

Uticaj na sposobnost upravljanja mehanizmima

Pacijente koji primaju MP trebalo bi informirati o rizicima vrtoglavice i glavobolje u ovom periodu. Stoga bi trebali biti oprezni prilikom vožnje automobila i obavljanja koncentriranog posla.

Pacijente koji primaju MP trebalo bi informirati o rizicima vrtoglavice i glavobolje u ovom periodu.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Nema podataka o upotrebi glicidona u trudnica / dojećih žena, pa se MP trenutno ne koristi.

U procesu planiranja trudnoće, preporučljivo je otkazati lijek i koristiti inzulin za korekciju glukoze.

Samo 5% MP izlučuje se putem bubrega, tako da ne postoje posebne kontraindikacije za to.
Samo 5% MP izlučuje se putem bubrega, tako da ne postoje posebne kontraindikacije za to.

Proizvođač

Grčka kompanija "Boehringer Ingelheim Ellas".

Glurenorm - lijek za snižavanje šećera za bolesne bubrege

Darina Bezrukova (terapeut), 38 godina, Arkhangelsk

Ovaj lijek propisuje se u kombinaciji sa terapijom šećerne bolesti tipa 2. U tom se slučaju pacijent mora pridržavati posebne prehrane. Kontrola šećera stabilno i učinkovito.

Andrey Tyurin (terapeut), 43 godine, Moskva

Propisujem dijabetes. Tablete su jeftine, brzo poboljšavaju svoje stanje. Istovremeno, trudnicama je nepoželjno koristiti lijekove. Dajem im injekcije inzulina.

U ljekarnama se propisuju tablete.

Dijabetičari

Valeria Starozhilova, 41, Vladimir

Bolestan sam od dijabetesa, ovaj lijek se prima besplatno. Doktor ih je zamijenio Diabetonom, na koji sam počeo da razvijam alergiju. Pila sam mesec dana. Šećer se održava na normalnom nivou, ali neželjene reakcije su me ipak prevazišle.

Pojavila se nepodnošljiva suha usta, poremećen je san, a glava je počela vrtoglavicu. Tada je naišla na probavne probleme. Negativne manifestacije nestale su samo 1,5 sedmica nakon početka uzimanja tableta.

Indikatori su se vratili u normalu, stanje se poboljšalo.

Alexey Barinov, 38, Moskva

Kao mladić nikada nisam imao uravnoteženu prehranu i zloupotrebljavao je alkohol. Sada priznajem da je dijabetes izazvao sam sebe. Pokušao sam se lečiti različitim metodama. Nedavno je lekar propisao ove tablete.

Napadi su se u početku počeli rjeđe pojavljivati, a nakon 2-2,5 tjedana nakon primjene potpuno su nestali. San se vratio u normalno stanje, raspoloženje se podiglo, znojenje je nestalo. Doktor je rekao da su mi se klinički pokazatelji poboljšali.

Glurenorm za dijabetičare - potpuna uputstva i preglede dijabetičara

Jedan od predstavnika velike grupe derivata sulfoniluree (PSM) je oralni preparat Glurenorm. Njegova aktivna supstanca glicidon ima hipoglikemijski efekat, indicirana je za dijabetes tipa 2.

Uprkos manjoj popularnosti, Glurenorm je jednako učinkovit kao i njegovi kolege iz grupe. Lijek se praktički ne izlučuje bubrezima, pa se široko koristi kod dijabetičke nefropatije s progresivnim zatajenjem bubrega.

Glurenorm izdaje grčka divizija njemačke farmaceutske kompanije Beringer Ingelheim.

Glurenorm princip rada

Glurenorm pripada drugoj generaciji PSM-a. Lijek ima sva farmakološka svojstva karakteristična za ovu skupinu hipoglikemijskih sredstava:

  1. Dominantno djelovanje je pankreas. Glicvidon, aktivni sastojak tableta Glurenorm, veže se na receptore ćelije gušterače i potiče sintezu inzulina u njima. Povećana koncentracija ovog hormona u krvi pomaže u savladavanju otpornosti na inzulin i pomaže u uklanjanju šećera iz krvnih žila.
  2. Dodatna akcija je ekstrapankreatična. Glurenorm pojačava osjetljivost na inzulin, smanjuje oslobađanje glukoze u krv iz jetre. Dijabetes tipa 2 karakteriziraju nepravilnosti u lipidnom profilu krvi. Glurenorm pomaže u normalizaciji tih pokazatelja, sprečava trombozu.

Tablete djeluju na fazi 2 sinteze inzulina, pa se šećer može povisiti prvi put nakon jela. Prema uputama, efekat leka počinje nakon otprilike sat vremena, maksimalan efekat ili maksimum se primećuje nakon 2,5 sata. Ukupno trajanje akcije dostiže 12 sati.

Zdravo Moje ime je Galina i više nemam dijabetes! Trebalo mi je samo 3 sedmiceda se šećer vrati u normalu i da ne bude ovisan o beskorisnim drogama
>>Moju priču možete pročitati ovdje.

Svi moderni PSM, uključujući Glurenorm, imaju značajan nedostatak: oni stimuliraju sintezu inzulina, bez obzira na razinu šećera u posudama dijabetičara, odnosno djeluje s hiperglikemijom i normalnim šećerom. Ako je u krvi manje glukoze nego inače ili je potrošeno na rad mišića, započinje hipoglikemija. Prema recenzijama dijabetičara, njegov je rizik naročito velik u vrijeme vrhunca djelovanja lijeka i kod dugotrajnog stresa.

Kad Glurenorm ne može piti

Uputa za upotrebu zabranjuje uzimanje Glurenorm za dijabetes u sljedećim slučajevima:

  1. Ako pacijent nema beta ćelije. Uzrok može biti resekcija pankreasa ili dijabetes tipa 1.
  2. Kod težih bolesti jetre, jetrene porfirije, glicidon se može nedovoljno metabolizirati i nakupljati u tijelu, što dovodi do predoziranja.
  3. Uz hiperglikemiju, umanjenu zbog ketoacidoze i njenih komplikacija - prekoma i kome.
  4. Ako pacijent ima preosjetljivost na glikvidon ili drugi PSM.
  5. Uz hipoglikemiju, lijek se ne može piti dok se šećer ne normalizira.
  6. U akutnim stanjima (ozbiljne infekcije, povrede, operacije) glurenorm se privremeno zamjenjuje inzulinskom terapijom.
  7. Tokom trudnoće i u periodu hepatitisa B, lek je strogo zabranjen, jer glicidon prodire u krv deteta i negativno utiče na njegov razvoj.

Tokom groznice, šećer u krvi raste. Proces ozdravljenja često je praćen hipoglikemijom. U ovom trenutku morate uzimati Glurenorm s oprezom, često mjeriti glikemiju.

Hormonski poremećaji karakteristični za bolesti štitne žlijezde mogu promijeniti aktivnost inzulina. Takvim pacijentima su prikazani lijekovi koji ne uzrokuju hipoglikemiju - metformin, gliptini, akarboza.

Upotreba lijeka Glurenorm u alkoholizmu obiluje jakom intoksikacijom, nepredvidivim skokovima glikemije.

Pravila prijema

Glurenorm je dostupan samo u dozi od 30 mg. Tablete su rizične, pa ih možete podijeliti kako biste dobili pola doze.

Lijek se pije ili neposredno prije obroka, ili u početku. U tom će se slučaju do kraja obroka ili ubrzo nakon njega razina inzulina povećati za oko 40%, što će dovesti do pada šećera.

Naknadno smanjenje inzulina prilikom upotrebe Glyurenorma blizu je fiziološkog, stoga je rizik od hipoglikemije nizak. Uputa preporučuje početak s pola tablete za doručak.

Zatim se doza postepeno povećava sve dok se ne postigne kompenzacija za dijabetes. Interval između prilagodbe doze trebao bi biti najmanje 3 dana.

Veoma je važno: Prestanite se stalno hraniti ljekarnama mafije. Endokrinolozi nas tjeraju da beskrajno trošimo novac na tablete kada se šećer u krvi može normalizirati za samo 147 rubalja ... >>pročitaj priču Alla Viktorovna

Doziranje lijekaTabletemgVrijeme prijema
Početna doza0,515ujutro
Početna doza kod prelaska sa drugog PSM-a0,5-115-30ujutro
Optimalna doza2-460-12060 mg se može uzimati jednom za doručkom, velika doza se dijeli 2-3 puta.
Ograničenje doze61803 doze, najveća doza ujutro. U većine bolesnika, učinak glicidona koji snižava glukozu prestaje rasti u dozi iznad 120 mg.

Ne preskačite hranu nakon uzimanja lijeka. Proizvodi moraju nužno sadržavati ugljikohidrate, po mogućnosti s nizak glikemijski indeks.

Primjena Glenrenorma ne poništava prethodno propisanu dijetu i vježbanje.

Uz nekontrolisanu potrošnju ugljikohidrata i nisku aktivnost, lijek neće biti u mogućnosti pružiti kompenzaciju za dijabetes kod ogromne većine pacijenata.

Prihvatanje Glyurenorma s nefropatijom

Prilagođavanje doze Glurenorma za bolest bubrega nije potrebno. Budući da se glicidon pretežno izlučuje zaobilazeći bubrege, dijabetičari s nefropatijom ne povećavaju rizik od hipoglikemije, kao i kod drugih lijekova.

Eksperimentalni podaci govore da se tijekom 4 tjedna korištenja lijeka proteinurija smanjuje, a reapsorpcija urina poboljšava uz poboljšanu kontrolu dijabetesa. Prema pregledima, Glurenorm se propisuje čak i nakon transplantacije bubrega.

Upotreba kod bolesti jetre

Uputa zabranjuje uzimanje Glurenorma kod teškog zatajenja jetre. Međutim, postoje dokazi da se metabolizam glicidona kod bolesti jetre često očuva, dok se ne dogodi pogoršanje rada organa, učestalost nuspojava ne povećava. Stoga je imenovanje Glyurenorma takvim pacijentima moguće nakon temeljitog pregleda.

Nuspojave, posljedice predoziranja

Učestalost neželjenih efekata prilikom uzimanja lijeka Glurenorm:

Učestalost%Područje kršenjaNuspojave
više od 1Gastrointestinalni traktProbavni poremećaji, bolovi u trbuhu, povraćanje, smanjen apetit.
od 0,1 do 1KožaAlergijski svrab, eritem, ekcem.
Nervni sistemGlavobolja, privremena dezorijentacija, vrtoglavica.
do 0,1KrvSmanjen broj trombocita

U izoliranim slučajevima došlo je do kršenja odliva žuči, urtikarije, smanjenja razine leukocita i granulocita u krvi.

U slučaju predoziranja, rizik od hipoglikemije je visok. Eliminišite ga oralnom ili intravenskom glukozom. Nakon normalizacije šećera može više puta ponoviti pad dok se lijek ne izluči iz organizma.

Interakcija lijekova

Učinak Glenrenorma može se promijeniti istodobnim liječenjem drugim lijekovima:

  • oralni kontraceptivi, stimulanse CNS-a, steroidni hormoni i tiroidni hormoni, nikotinska kiselina, klorpromazin slabe njegovo dejstvo
  • neki NSAID, antibiotici, antidepresivi, antimikrobni lijekovi, kumarini (acenocoumarol, varfarin), tiazidni diuretici, beta blokatori, etanol pojačavaju učinak lijeka.

Price i Glurenorm supstituti

Cijena pakovanja sa 60 tableta Glyurenorm-a iznosi oko 450 rubalja. Tvar glicidon nije uključena na popis vitalnih lijekova, tako da je neće biti moguće dobiti besplatno.

Kompletni analog s istom aktivnom supstancom u Rusiji još nije dostupan. Sada je u toku postupak registracije za lijek Yuglin, proizvođača Pharmasynthesis. Biološka ekvivalencija Yuglina i Glyurenorma već je potvrđena, pa možemo očekivati ​​da će se njegova pojava uskoro pojaviti u prodaji.

Kod dijabetičara sa zdravim bubrezima, svaki PSM može zamijeniti Glurenorm. Rasprostranjene su, pa je lako odabrati pristupačan lek. Trošak liječenja počinje od 200 rubalja.

Kod bubrežne insuficijencije preporučuje se linagliptin. Ova aktivna supstanca sadrži se u preparatima Trazhent i Gentadueto. Cijena tableta mjesečno liječenje iznosi od 1600 rubalja.

Sastav lijeka, njegov opis, pakiranje, oblik

U kojem obliku se proizvodi preparat Glurenorm? Uputa za upotrebu obavještava da je ovaj proizvod dostupan u obliku bijelih i glatkih tableta okruglog oblika, s zarezima i urezanim ivicama, kao i graviranjem "57C" i logotipom kompanije.

Glavna komponenta predmetnog lijeka je glicidon.Takođe uključuje sušeni kukuruzni škrob, laktozu monohidrat, rastvorljivi kukuruzni škrob i magnezijum stearat (dodatni spojevi).

Lijek Glurenorm (tablete) ide u prodaju u blisterima od 10 komada, koji se pakuju u pakovanje od kartona.

Farmakološko djelovanje

Šta je lijek Glurenorm? U uputstvu za upotrebu stoji da je ovo hipoglikemijsko sredstvo, derivat sulfonilureje (druga generacija). Namijenjen je samo oralnoj primjeni.

Predmetni lijek ima ekstrapankreasne i pankreasne efekte. Stimulira lučenje inzulina i potencira put njegovog nastanka posredovanjem glukoze.

Eksperimenti na laboratorijskim životinjama pokazali su da lijek "Glyurenorm", čija se uputa nalazi u kartonskoj kutiji, može smanjiti otpornost na inzulin u masnom tkivu i jetri pacijenta. To se događa putem stimulacije mehanizma receptora, na koji se posreduje inzulin, kao i povećanjem njegovih receptora.

Hipoglikemijski učinak nakon uzimanja lijeka razvija se nakon 65-95 minuta. Što se tiče maksimalnog učinka lijeka, on se javlja nakon oko 2-3 sata i traje oko 8-10 sati.

Kinetička svojstva

Uputa za upotrebu "Glyurenorm" kaže da uporaba jedne doze ovog lijeka (15-30 mg) doprinosi njegovoj brzoj i potpunoj apsorpciji iz gastrointestinalnog trakta (oko 80-95%). Vrhunac koncentracije dostiže nakon 2 sata.

Aktivna supstanca lijeka ima visoki afinitet prema proteinima plazme.

Nema podataka o vjerojatnom prolazu glicidona ili njegovih derivata kroz placentu ili BBB. Nema podataka o prodiranju glicidona u majčino mlijeko.

Gdje je metabolizam lijeka "Glyurenorm"? U uputama za upotrebu stoji da se dotični lijek metabolizira u jetri putem demetilacije i hidroksilacije.

Najveći deo derivata glicidona izlučuje se kroz creva. Poluživot ovog lijeka je 1-2 sata.

U starijih i sredovječnih bolesnika kinetički parametri Glyurenorma su slični.

Prema stručnjacima, metabolizam ovog lijeka se ne mijenja kod pacijenata sa oštećenjem jetre. Također treba napomenuti da se kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega lijek ne akumulira.

Zabrane uzimanja lijekova

U kojim je slučajevima kontraindicirano propisivanje tableta Glurenorm? Uputa za upotrebu navode sljedeće kontraindikacije za ovaj lijek:

  • porfirija naizmjenično akutna,
  • Dijabetes tipa 1
  • ozbiljno zatajenje jetre,
  • dijabetička acidoza, prekoma, ketoacidoza i koma,
  • period nakon resekcije pankreasa,
  • retke nasledne bolesti kao što su galaktozemija, netolerancija na laktozu, nedostatak laktaze i malapsorpcija glukoze i galaktoze,
  • akutna stanja pacijenta (na primer, ozbiljne operacije, zarazne bolesti),
  • period trudnoće
  • maloljetna dob (zbog nedovoljnih podataka o sigurnosti i efikasnosti lijeka u ovoj starosnoj grupi),
  • vrijeme dojenja
  • preosjetljivost na sulfonamide.

Lijek "Glurenorm": upute za upotrebu

Glurenorm tablete propisuju se samo iznutra. Kada ih uzimate, morate se pridržavati svih preporuka liječnika u pogledu doziranja lijeka i prehrane. Zabranjeno je prestati uzimati lijekove bez prethodne konsultacije sa stručnjakom.

Početna doza predmetnog lijeka je 0,5 tableta (tj. 15 mg) tokom prvog doručka. Lijek treba uzimati na samom početku obroka. Nakon jela, zabranjeno je preskakanje obroka.

Ako upotreba 1/2 tablete ne uzrokuje poboljšanje, nakon konzultacije s liječnikom doziranje se postepeno povećava. Uz dnevnu dozu "Glyurenorm" ne više od 2 tablete, može se uzimati jednom za vrijeme doručka.

Ako je liječnik propisao veće doze lijeka, onda za najbolji učinak treba ih podijeliti u 2 ili 3 doze.

Povećanje doze veće od 4 tablete dnevno obično ne povećava njihovu efikasnost. Stoga se ne preporučuje uzimanje lijeka "Glyurenorm" u vrijednosti većoj od navedene.

U osoba sa oštećenom funkcijom bubrega, prilagođavanje doze nije potrebno.

Uzimanje lijeka preko 75 mg kod pacijenata sa oštećenom funkcijom jetre zahtijeva redovito nadgledanje od strane ljekara.

U slučaju nedovoljnog terapeutskog efekta, pacijentu se zajedno s "Glurenormom" može dodatno propisati "Metformin".

Slučajevi predoziranja

Uzimanje visokih doza derivata sulfoniluree često dovodi do hipoglikemije. Uz to, predoziranje ovog lijeka može uzrokovati sljedeće simptome: znojenje, tahikardija, razdražljivost, glad, glavobolja, palpitacije, drhtanje, nesanica, motorna anksioznost, oslabljen vid i govor, gubitak svijesti.

Kada se pojave znakovi hipoglikemije, morate uzimati glukozu ili hranu bogatu ugljikohidratima.

Nuspojave

Sada znate zašto je propisan lijek poput Glurenorma. Upute za upotrebu ovog lijeka su takođe pregledane gore.

Prema riječima pacijenata, dok uzimate ovaj lijek, možete osjetiti:

  • trombocitopenija, angina pektoris, agranulocitoza,
  • parestezija, hipoglikemija, vrtoglavica,
  • leukopenija, glavobolja, ekstrasystola, pospanost,
  • poremećaji smještaja, umor, hipotenzija,
  • kardiovaskularni zastoj, suva usta, Stevens-Johnson sindrom,
  • smanjen apetit, reakcija fotosenzibilnosti, mučnina, osip,
  • urtikarija, povraćanje, bol u grudima, kolestaza,
  • zatvor, svrbež kože, proliv, nelagoda u trbuhu.

Posebne preporuke

Hipoglikemijska sredstva za oralnu primenu ne bi trebalo da zamene terapijsku dijetu.

Osobe sa dijabetesom trebaju strogo slijediti sve preporuke liječnika.

Kad se pojave znakovi hipoglikemije, odmah trebate uzimati hranu koja sadrži šećer.

Fizička aktivnost može pojačati hipoglikemijski učinak lijeka.

Zbog činjenice da je izlučivanje glicidona putem bubrega zanemarivo, dotični lijek može se sigurno propisati pacijentima sa oštećenjem bubrega, kao i dijabetičkoj nefropatiji.

Tijekom kliničkih studija utvrđeno je da upotreba predmetnog lijeka tokom 30 mjeseci nije pridonijela povećanju težine pacijenta. Štaviše, bilo je slučajeva gubitka težine za 1-2 kg.

Analozi i recenzije

Slijedeći lijekovi se odnose na analoge Glurenorm: Gliklada, Amiks, Glianov, Glayri, Glibetik.

Recenzije o predmetnom lijeku mogu se naći vrlo različite. Prema izvještajima potrošača, ovaj lijek je veoma efikasan i dostupan svima. No treba napomenuti da su mnogi pacijenti prilično zabrinuti zbog liste neželjenih reakcija ovog lijeka. Iako ljekari tvrde da su oni izuzetno rijetki i samo pod određenim okolnostima.

Pogledajte video: Samsung Galaxy A10 Unboxing and Full Review (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar