Lijekovi za trofične čireve: kako odabrati terapiju

Pojava trofičnih čira na nogama povezana je s drugim bolestima. Takve mane mogu izazvati limfedem, dijabetes melitus, aterosklerozu. Ozljede, opekotine i promrzline često uzrokuju trofične čireve. Ne liječe 6 tjedana ili više. Jedna od metoda njihovog lečenja je lek.

Principi liječenja trofičnih čira

Uslijed dužeg nedostatka opskrbe krvlju, inervacije i hranjivosti kože i njenih temeljnih tkiva nastaju žarišta nekroze što kasnije dovodi do odbacivanja detritusa tkiva (mrtve organske tvari). Tako nastaju trofični čirevi. Pojavljuju se u udaljenim (udaljenim) dijelovima donjih ekstremiteta. Trofični čirevi donjih ekstremiteta, ovisno o uzroku, dijele se na sljedeće vrste:

  • Hipertenzija. Oni se formiraju usljed neprestanih naprezanja pritiska.
  • Arterijska (ishemijska). Oni su povezani s pogoršanjem protoka krvi u donjim ekstremitetima uslijed endarteritisa ili ateroskleroze u kojoj se lumen žila sužava.
  • Venozna (varikozna). Razvijaju se zbog zastoja krvi na pozadini bolesti post-tromboflebitisa ili kronične ekspanzije vena.
  • Posttraumatično. Oni nastaju zbog povreda kože i ispod tkiva. Razlozi mogu biti pucanje rana, ugrizi, oslabljeno zarastanje šavova i ožiljci nakon operacije, ozljede na mjestu uboda ovisnika.
  • Dijabetičar Razvija se na pozadini dijabetesa.
  • Zarazne (piogene). Nastaju kada su pripojene razne infekcije, češće bakterijske.
  • Neurotrofična. Nastaju zbog kršenja inervacije tkiva i funkcioniranja posuda koje ih opskrbljuju.

Budući da trofični čirevi donjih ekstremiteta imaju različitu etiologiju, režim liječenja određuje se ovisno o uzroku. Samo eliminacijom možete se nositi sa žarištima nekroze tkiva. Terapija se provodi pomoću dvije glavne metode:

  • Konzervativni. Uključuje liječenje pozadinske bolesti tabletama i injekcijama, snižavanje temperature, ublažavanje bolova i opće jačanje organizma. Dodatno uključuje upotrebu lokalnih sredstava izravno za zarastanje rana, ispiranje, dezinfekciju i čišćenje nekrotičnih masa.
  • Hirurški Takav tretman usmjeren je na uklanjanje poremećaja protoka krvi, hirurško čišćenje rane ili eksciziju žarišta nekroze. Metoda se koristi samo izvan stadija pogoršanja. Nakon operacije, liječenje se nastavlja na konzervativni način.

Ako su rane površinske, tada se liječenje može provoditi ambulantno, ako je dublje - u stacionarnim uvjetima. Terapija ima sledeća područja:

  • poboljšanje venskog odliva iz donjih ekstremiteta,
  • zacjeljivanje ulcera
  • poboljšana ishrana oštećenih tkiva,
  • ublažavanje bolova
  • suzbijanje upalnog procesa,
  • pročišćavanje nekrotičnih mjesta od gnojnih akumulacija.

Konzervativna terapija

Ova vrsta liječenja sastoji se od uzimanja lijekova unutar ili korištenja lokalnih lijekova. Lijekovi određene farmakološke grupe propisani su uzimajući u obzir korijenski uzrok razvoja trofičnih ulkusa donjih ekstremiteta:

  • Phlebotonics (jačanje žila). Koriste se za liječenje varikoznih vena, tromboflebitisa, periflebita, bolova i edema posttraumatske prirode. Pripravci ove skupine jačaju krvne žile i povećavaju elastičnost njihovih zidova.
  • Antikoagulansi. Njihovo glavno djelovanje je stanjivanje krvi. Povećanje njegove koagulabilnosti indikacija je za liječenje antikoagulansima.
  • Antispazmodike.Dodjeljuje se za ublažavanje bolova i grčeva u donjim ekstremitetima izazvanih trofičnim čirima.
  • Nesteroidni protuupalni lijekovi. Koristi se za ublažavanje upale u sudovima.
  • Sredstva protiv trombocita Riječ je o lijekovima iz ugruška koji djeluju inhibirajući agregaciju trombocita (lijepljenje).
  • Antibakterijska sredstva. Koristi se interno i lokalno. Propisuju se kada se spoji bakterijska infekcija, što se često primjećuje kod trofičnih čira na donjim ekstremitetima. Od antibiotika najčešće se koriste cefalosporini i fluorokinoloni.
  • Ljekovite masti. Pomažu uklanjanju mrtvog tkiva iz rane, zaustavljanju upale, poboljšavaju prehranu živih tkiva i ubrzavaju njihov oporavak.

Za jačanje žila

Glavni zadaci flebotoničkog liječenja: ublažavanje napadaja, težine i bolova u donjim ekstremitetima, jačanje žila, poboljšanje protoka kapilare. Pripravci ove grupe dostupni su i u obliku tableta, kao i u obliku masti i gela. Lokalni oblici flebotonike mogu se koristiti za liječenje trofičnih čira samo u fazi popravljanja ili ožiljka pogođenih područja donjih ekstremiteta. Takva sredstva se ne primjenjuju na otvorene rane. Flebotonski primjeri:

  • Troxevasin. Na osnovu trokserutina. Smanjuje snagu trofičnih poremećaja, tonira zidove krvnih žila, ublažava težinu i bolove u donjim ekstremitetima. Način primjene ovisi o obliku oslobađanja: kapsule (360 r.) - 300 mg 3 puta dnevno, gel (350 r.) - Nanesite na zahvaćeno područje ujutro i navečer, lako trljajući dok se potpuno ne apsorbira.
  • Phlebodia. Aktivna supstanca je diosmin. Ova tvar smanjuje proširivost vena, tonizira vaskularni zid, uklanja vensku stasis. Lijek je u obliku tableta. Prosječna dnevna doza je 1 pc. Cijena 60 tableta je 1.500 p.
  • Venera. Sadrži diosmin i hesperidin. Lijek poboljšava limfnu drenažu, čini kapilare manje lomljivim, povećava tonus i smanjuje proširivost vena. Prve sedmice uzmite 2 tablete, podijelite ih u 2 doze. Ubuduće možete odmah popiti 2 kom. Cijena 30 tableta je 570 p.

Za smanjenje viskoznosti krvnih sudova

Antikoagulanti se koriste za sprečavanje i liječenje tromboze. Lijekovi iz ove grupe smanjuju viskoznost krvi i na taj način sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Sledeće lekove imaju ovo svojstvo:

  • Dikumarin. Imenovan je po istoj komponenti u sastavu. Dikumarin inhibira stvaranje protrombina i blokira prokonvertin jetre, što izaziva povećanje vremena zgrušavanja krvi. Lijek se uzima 0,05-0,1 g u prva 2-3 dana, a zatim 0,15-0,2 g dnevno. Cena - 1000 r.
  • Heparin. Osnova lijeka je heparin natrij. Ovaj lijek protiv trofičnih čira na nogama dostupan je u obliku gela za vanjsku upotrebu i otopine za injekcije. U prvom slučaju heparin se nanosi na zahvaćeno područje 1-3 puta dnevno. Profilaktička doza injekcija heparina iznosi 5 000 IU / dan. Gel košta 250-300 r., Ampule sa otopinom - 350-550 r.
  • Aspirin Aktivna supstanca je acetilsalicilna kiselina. Ublažava bol, inhibira agregaciju trombocita i na taj način smanjuje viskoznost krvi. Dostupan je u obliku tableta koje se uzimaju u 300 mg u razmaku od 4-8 sati, cijena Aspirina je od 80 do 250 r. zavisno od proizvođača.
  • Urokinase. Sadrži istu aktivnu tvar, koja je u stanju da rastopi postojeće krvne ugruške i spriječi pojavu novih. Urokinaza je dostupna kao liofilizat za pripravu otopine za infuziju s različitim dozama aktivne komponente: 500 tisuća IU, 10 tisuća IU, 100 tisuća IU, 50 tisuća IU. Lijek se ubrizgava u vensku kapljicu ili struju. Doza se bira pojedinačno. Cijena 1 boce od 500 tisuća IU iznosi 5500-6700 p.

Za ublažavanje spazma

Svrha upotrebe antispazmodika je ublažavanje grčeva i anestezije, uslijed vasodilatacije.Vrijedi napomenuti da se takvi lijekovi s trofičnim čirima rijetko koriste, češće s plućnom embolijom. Pacijenti često koriste antispazmodike izvan bolnice kako bi ublažili bol, što može pogoršati njihovu situaciju. Razlog je taj što takvi lijekovi mogu prouzrokovati razvoj sindroma "krađe" pogođenog režnja, zbog čega krv prestaje curiti u njega. Propisati antispazmodike treba samo liječnik. Primjeri takvih lijekova:

  • Spazmalgon. Sadrži pitofenon, natrijum metamizol, fenpiverinijum bromid. Imaju antipiretsko, protivupalno i analgetsko dejstvo. Spazmalgon tablete uzimaju 1-2 kom. nakon jela do 2-3 puta dnevno. Injekcije ovog lijeka rade se tri puta dnevno u dozi do 5 ml. Trajanje injekcije je 5 dana. Trošak 10 ampula od 2 ml - 280 p., 20 tableta - 220 p.
  • No-shpa. Aktivna supstanca je drotaverin koji je miotropni antispazmodik. Ova komponenta smanjuje tonus i motoričku aktivnost glatkih mišića unutrašnjih organa, dodatno proširujući žile. No-shpa tablete mogu se uzimati u dozi od 120-240 mg dnevno. Doziranje za injekcije je 40-240 mg. Cijena 25 ampula je 440 p., 100 tableta - 220 p.
  • Papaverin. Sadrži papaverin hidroklorid. Ova supstanca je opijumni alkaloid koji opušta elemente glatkih mišića i tako uklanja njihov tonus. Papaverin tablete uzimaju se 3-4 puta dnevno u dozi od 0,04-, 08 g, svijeće se koriste u dozi od 0,02 g (postepeno se dovodi do 0,04 g). Raspored ubrizgavanja ovisi o starosti pacijenta. Cijena 10 tableta je 18 p., 10 svijeća - 55 p., 10 ampula - 100 p.

Grupe lijekova

Čirevi na donjim ekstremitetima pojavljuju se zbog kršenja trofizma, tj. Ishrane tkiva. Liječnici skreću pažnju pacijenata na činjenicu da je potrebno utvrditi razlog zbog kojeg je bila poremećena prehrana tkiva, a tek onda započeti akcije usmjerene na otklanjanje nedostataka.

Za uklanjanje trofičnih čira na nozi koristi se nekoliko skupina lijekova. Lijekovi su u osnovi dizajnirani za sistemska dejstva, ali neki se lekovi koriste na oštećenje lokalno.

Phlebotonics

Phlebotonics, koji su u medicini poznati i kao venotonics ili phleboprotectors, prilično je opsežna skupina sistemskih lijekova koji se koriste za trofične čireve. Tu spadaju:

Phlebotonics su lijekovi dizajnirani za poboljšanje stanja vaskularnih zidova. Zahvaljujući ovim lijekovima moguće je povećati plastičnost krvnih žila, poboljšati njihovu elastičnost i imati blagotvoran utjecaj na protok krvi. Uz to, dolazi do jačanja zidova krvnih žila.

Phlebotonici se najbolje koriste u fazi epitelizacije, kada je čir prekriven tankim slojem vezivnog tkiva sa stvaranjem ožiljaka. Tokom ovog perioda, flebotonizirajući lijekovi pružit će zaštitu i ubrzati proces ozdravljenja.

Izravni antikoagulansi

Lijekovi koji se primjenjuju parenteralno. Oni su uglavnom predstavljeni varijacijama heparina (supstance koja je prisutna u tijelu i normalna je koja osigurava stabilnost krvnih svojstava) i inhibitora trombina s direktnim djelovanjem.

Direktni antikoagulansi uključuju:

  • Heparin niske molekularne težine.
  • Nefrakcijski heparin.
  • Exante.
  • Arikstra.

Iz krvnih ugrušaka

Ako su ugrušci krvi postali uzrok stvaranja trofičnih čira na donjim ekstremitetima, tada se koriste lijekovi iz skupine sredstava protiv trombocita. Glavna svrha njihove upotrebe je otapanje krvnih ugrušaka kako bi se povratio normalan protok krvi. Češće se takvi lijekovi koriste za varikozne vene. Sljedeća sredstva protiv trombocita su popularna:

  • Trental. Sadrži pentoksifilin - supstancu koja širi krvne sudove, poboljšava mikrocirkulaciju, omogućava razgradnju trombocita i smanjuje viskoznost krvi. Trental tablete uzimaju se oralno tokom ili nakon obroka od 100 mg. Tada se doza postepeno povećava na 200 mg.Mnoštvo prijema - 3 puta dnevno. Infuzije trentine prave se ujutro i naveče u dozi od 200-300 mg. Cijena 60 tableta je 460 p., 5 ampula od 5 ml svaka - 160 p.
  • Zvuk. Sadrži dipiridamol - supstancu koja inhibira agregaciju trombocita. Uz to, ovaj lijek proširuje krvne sudove, poboljšava mikrocirkulaciju. Kurantil je dostupan u obliku tableta s različitom dozom dipiridamola: 25 mg, 75 mg - i u obliku dražeja (25 mg). Za prevenciju tromboze preporučuje se uzimanje 3-6 tableta dnevno, svaka po 75 mg. cijena - 40 kom. - 700 p.
  • Nikotinska kiselina Ovo je vitamin PP koji sudjeluje u velikom broju oksidativnih reakcija koje se događaju u živim ćelijama. Nikotinska kiselina poboljšava stanje metabolizma tkiva, normalizira propusnost vaskularnih zidova, smanjuje oticanje i proširuje lumen krvnih žila. Doziranje injekcija odabire se pojedinačno. Tablete se preporučuje uzimati u dozi od 12,5-25 mg dnevno. Cijena 10 ampula je 33 p., 50 tableta - 36 str.

Nesteroidni protuupalni lijekovi

Glavni efekat nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) je smanjenje intenziteta lokalne upale. Ovakvi lijekovi se danas koriste kao alternativa lijekovima protiv bolova, posebno u postoperativnom periodu. Pored toga, NSAID mogu sprečiti adheziju određenih krvnih zrnaca. U liječenju trofičnih čira na donjim ekstremitetima to smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka u krvi. NSAID-ovi se češće koriste:

  • Ibuprofen. Imenovan je po istoj tvari u sastavu. Ima antipiretsko, analgetsko i anti-upalno dejstvo. Dodatno inhibira agregaciju trombocita, smanjujući koagulaciju krvi. Dnevna doza tableta je 3-4 kom. 200 mg svaki, supozitoriji - 5-10 mg / kg 3-4 puta, gel - do 4 puta sa intervalima od 4 sata između aplikacije. Cijena oblika tableta Ibuprofen iznosi 15-20 p. Gel košta 90-100 p., Svijeće - 70-90 p.
  • Diklofenak. Sadrži istu aktivnu tvar. Dnevna doza ovisi o obliku oslobađanja: injekcije - 25-50 mg 2-3 puta, gel - 3-4 puta 2-4 g (nanesite na zahvaćeno područje), tablete - 50-150 mg u 2-3 doze, čepići - 50-150 mg, ovisno o indikacijama. Sve one imaju protuupalna, antipiretska i analgetska dejstva. Trošak 10 svijeća - 90 p., Gel - 80 p., Tablete - 40 p., Injekcije - 50 p.
  • Ambene Uključuje natrijum hidroksid, deksametazon, lidokain, cijanokobalamin, fenilbutazon. Ove tvari pružaju izražen protuupalni učinak. Ambene je dostupan u obliku otopine za injekciju. Prosječna doza je 1 injekcija dnevno. Obavljaju se svakodnevno ili u razmaku od 1 dana, ali ne više od 3 puta sedmično. Jedna ampula košta 600-800 p.
  • Lornoxicam. Sadrži istu aktivnu tvar, koja ima analgetske, protuupalne i antireumatske efekte. Tablete se uzimaju oralno u 4 mg do 2-3 puta dnevno. Injekcije se propisuju u početnoj dozi od 8-16 mg, a zatim se po potrebi povećava na 16-24 mg. Cijena 10 tableta je 150 r. Cijena ampula varira od 700 do 900 r.

Vrste čira i njihova etiologija

Čirevi zahvaćaju dijelove kože. Infektivna patologija najčešće izaziva fokus. Po tipu se razlikuju čirevi:

  • trofičanna pozadini varikoznih vena ili tromboflebitisa sa stvaranjem gnojno-nekrotičnih područja na nogama,
  • ishemijska kao komplikacija koronarne bolesti,
  • dijabetičar s progresijom dijabetes melitusa, prvo u obliku malih čireva s lokalizacijom na velikom nožnom košu s postepenom proliferacijom koja dovodi do gubitka osjeta, nekroze tkiva, razvoja gangrene ili angiopatije,
  • neurotrofični čirevi s lokalizacijom na petu izvana u obliku dubokih rupa i iscjedak seroznog sadržaja. Razlozi za to su limfadenitismodrice glave ili kralježnice, što rezultira gubitkom osjetljivosti tkiva, infekcijom rana i nakupljanjem gnoja u ranama,
  • venski trofična s bjelkastim ili bordo-ljubičastim plakom kao ne liječi fistulama, čiji su uzroci venska insuficijencija ili varikozne vene s pojavom sitnih žarišta na unutrašnjoj površini nogu s postepenim rastom u jedno veliko mjesto
  • hipertonični čirevi kao posledica skokova krvnog pritiska sa pojavom simetričnih crveno-plavih mrlja malih veličina u predelu potkoljenice, stopala,
  • piogeni na pozadini smanjenog imuniteta i komplikacija bolesti: furunculosis, ekcem, vaskulitis, reumatoidni artritis, eritematozni lupus, skleroderma, Reina sindrom.

Može prethoditi pojavi čira na nogama, petama, falangi velikog nožnog prsta sistemske zarazne bolestikada se pojave nezacijeljene rane s neravnim rubovima i razlozi za to su stalno nošenje skučenih cipela, produljeni boravak na nogama. Može provocirati pojavu čira zračenju ili hemijskoj izloženosti, hladno ili smrzavanje stopala kada su izloženi niskim temperaturama.

Liječenje mastima uključeno je u kompleks metoda za suzbijanje upalnog procesa, čišćenje nekrotičnih područja od gnojnih nakupljanja, poboljšanje trofičnog tkiva, ubrzanje zarastanja rana.

Danas u ljekarnama prodaju masti sa širokim spektrom djelovanja. Glavna stvar je odabrati dobru masti od trofičnih čira na nogama i na taj način ubrzati proces ozdravljenja.

Opće informacije

Izraz "tropski čir" široko je rasprostranjen u kliničkoj praksi i kolektivne je prirode. Wikipedia daje sljedeću definiciju: "ovo je patološko stanje u kojem se pojavljuje teško zacjeljivanje oštećenja tkiva."

Peptični ulkusi mogu biti prilično opsežni, duboki i često praćeni upalnim procesom. Trofični čir na donjim ekstremitetima posljedica je različitih bolesti kod kojih je poremećena hemodinamika venskog, arterijskog ili limfnog sustava. Poznate su mnoge kožne bolesti koje dugim tokom također dovode do razvoja teških trofičnih poremećaja i pojave čira na udovima. Uzrok trofičnih čira jesu i povrede mekih tkiva, kože i perifernih živaca. Šifra trofičnog čira prema MKB-10 L98.4.2.

Bruto trofični poremećaji najčešće se nalaze kod pacijenata sa hroničnom venskom insuficijencijom. Štaviše, kod pacijenata sa varikoznim venama trofični čiri su rjeđi nego kod bolesnika koji su podvrgnuti tromboza dubokih vena. Kod ovih pacijenata ulcerozne lezije nalaze se u 15-30% slučajeva. Sa povećanjem trajanja bolesti i dobi povećava se rizik od razvoja čira.

Nakon 65. godine, učestalost trofičnih čira na vensnoj insuficijenciji povećava se tri puta. S bolešću su pogođeni potkoljenici i stopala, dolazi do djelomičnog gubitka tkiva i ulcerozne greške usljed poremećene cirkulacije krvi je vrlo teško epitilizirati - za razne bolesti to može potrajati mjesecima. Početna faza trofičnih čira je period kada se moraju poduzeti sve mjere da se spriječi daljnje napredovanje defekta čira.

Sa hroničnom venskom insuficijencijom razvija se venska hipertenzija i venska stasis, koji su osnova trofičnih poremećaja na koži i razvoja čira. Sa venskom hipertenzijom razvijaju se brojni patološki procesi na svim nivoima: stanični (aktivira se bela krvna zrnca i stvaraju se lizosomalni enzimi), tkiva (javlja se hipoksija) i mikrocirkulatornog nivoa. Na nivou mikrocirkulacije krvne ćelije se skupljaju u „stupce“, razvijaju mikrotromboze, oslobađaju protein iz krvnih žila u okolni prostor, nakupljaju fibrin, stvaraju fibrinske manžete oko kapilara, a to pogoršava metaboličke poremećaje, što dovodi do epidermalne nekroze.Dolaze sistemski pomaci koji uzrokuju povećanu viskoznost krvi.

Kao rezultat takvih promjena na koži narušava se njegova barijerska funkcija. Oštećenja njegovih slojeva uzrokuju upale i nekroze mekih tkiva s masivnom formacijom eksudat (izliv u ranu). Nakon toga vrlo brzo se pridružuje bakterijska infekcija koja kod oslabljenih pacijenata ponekad poprima generalizirani karakter i razvija se ozbiljna sepsa rane.

Kada se prijaviti

Liječenje mastima primjenljivo je u bilo kojem stadiju bolesti. Prilikom odabira lijekova i propisivanju kursa liječenja doktori uzimaju u obzir korijenske uzroke razvoj bolesti, mogući provocirajući faktori.

Ulja (primjena kursa):

  • ponekad izbjegavajući operaciju
  • neguju tkiva i obloge kože,
  • poboljšati trofej,
  • normalizuju metabolizam, venski odliv i cirkulaciju krvi,
  • stimulišu rast novih zdravih ćelija,
  • zasiti ćelije kolagenom i hranjivim tvarima,
  • očisti rane od nekroze, pospješuje zarastanje.

Pomoć! Najveći učinak uočen je u početnoj fazi. U naprednim slučajevima, naravno, samo liječenje mastima postaje nedovoljno.

Klasifikacija

Iz naziva:

  • Venski trofični čirevi (nastaju na pozadini hronične venske insuficijencije).
  • Arterijski ulkusi udova (javljaju se u pozadini hronične arterijske insuficijencije sa ateroskleroza obliterans).
  • Dijabetični čir.

Dubina poraza:

  • I stepen - površinska erozija, proces je ograničen dermisom.
  • II stepen - ulcerozna lezija prekriva potkožno tkivo.
  • III stepen - oštećenje fascije, mišića, tetiva, pa čak i kostiju i šupljine zgloba zgloba.

Po distribuciji:

  • Mali defekti čira do 5 cm2.
  • Srednja - 5-20 cm2.
  • Prostrano - više od 50 cm2.

Uzroci trofičnih čira na nozi

Ako izdvojimo glavne uzroke bolesti, tada trofične promjene u venskoj etiologiji čine 70% svih čira. Ateroskleroza obliterans uzrokuje trofične čireve u 8% slučajeva, a dijabetička mikroangiopatija uzrok je ovog stanja u 3% slučajeva.

  • Trofični čir na nozi prvenstveno je uzrokovan hroničnom venskom insuficijencijom, koja se razvija kod varikoznih vena, tromboflebitisa i post-trombotske bolesti. Kod ovih bolesti glavni uzrok čira je stvaranje patološkog „vertikalnog“ i „horizontalnog“ refluksa u venskom sistemu potkoljenice (posebno je to vidljivo na unutrašnjoj površini potkoljenice) i porast venskog pritiska. Najizraženija zaostalost krvi u venama uočava se kod dugog boravka u stojećem položaju. Phlebostasis izaziva napredovanje već postojećih hemodinamičkih poremećaja u ishrani venskog kanala i tkiva, čija se početna faza manifestuje promenom boje kože donjeg dela nogu. Prekomjerna težina, produljena statička opterećenja i gravitacija pogoršavaju trofičke poremećaje u ovom području. U ovoj fazi, malo pacijenata traži medicinsku pomoć i bolest napreduje. Čak i očigledne oštećenja na koži koja su se pojavila, sami pacijenti pokušavaju liječiti, ali bez složenog liječenja to nije uspjelo. Samo 50% trofičnih ulkusa venske etiologije zaraste u 4 mjeseca, a 20% je u otvorenom stanju dvije godine. Prema statistici, 8% kvarova ne zacjeljuje u narednih 5 godina. Čak i kada se čirevi zatvore, stopa ponovne pojave im je 6-15%. Naravno, ova situacija uzrokuje invaliditet, smanjenu kvalitetu života i često uzrokuje invalidnost.
  • Trofični čirevi donjih ekstremiteta takođe mogu biti izazvani hroničnim arterijska insuficijencija (obliterirajući oboljenja arterija). Nastaju u teškoj ishemiji udova i lokalizirani su u distalnim dijelovima - na stopalu (rjeđe na potkoljenici). Zahvaćene su glavne arterije ateroskleroza obliterans, koja se javlja ne samo kod starijih ljudi, već i kod mlađih. Uzrok čira na ovoj patologiji je značajno smanjenje pritiska u arterijskom dnu, razvoj zastoja arterijske krvi i teška hipoksija tkiva. Kiseonički stres (pO2) kod pacijenata sa nekrotičnim promenama stopala iznosi 20–30 mmHg. Ovaj je pokazatelj kritičan, ako se ne povećava pri spuštanju nogu dolje, a poboljšanje ne nastane nakon konzervativnog liječenja, onda se to smatra prijetnjom amputacije. Drugi uzrok pojave ishemije udova i ulceroznih nekrotičnih promjena može biti mikroembolija ateromatoznih masa ili kalcificirani plakovi. Važno obilježje čira na atrijskom podrijetlu je traumatični faktor. Čak i lagana ozljeda mekih tkiva nogu (modrice, sitni rez, oštećenje kože grubim šavom cipele) u uvjetima smanjene arterijske cirkulacije izazvat će pojavu čira, koji se brzo povećava u veličini, uzrokuje jaku bol, a to zahtijeva uporabu lijekova.
  • Dijabetični čir javljaju se kod pacijenata dijabetes, što je komplicirana mikroangiopatijom i teškom neuropatijom. Istovremeno, u donjim ekstremitetima gubi se osjetljivost tipa „razbacanih čarapa“ - primjećuju se mrlje na koži sa očuvanom osjetljivošću i potpuno izgubljenom. Odsustvo boli kod čira uzrokovano je kršenjem nutrine, a to objašnjava dugo samo-liječenje kod kuće i kasni pristup specijalistu. Najozbiljnija komplikacija dijabetičnih čira je infekcija i brzi razvoj. vlažna gangrenakoja zahteva amputaciju.
  • Trofični ulkusi protiv akutnih i hroničnih limfostaza.
  • Hronični dermatitis i ekcem.
  • Sistemske bolesti (kolagenoze, vaskulitis, krvne bolesti) javljaju se sa ulceroznim defektima. Livevo-vaskulitis (vaskulitis i tromboza sitnih žila) očituje se hemoragičnim osipom i bolnim čirima na nogama. Livedo - vaskulitis se javlja u sistemskom skleroderma, lupus eritematozus, antifosfolipidni sindrom.
  • Kongestivni čir formirana u kardiovaskularnoj patologiji sa prekidom cirkulacije i edematoznim sindromom. Kad se nadoknadi osnovna bolest i ukloni edem, ulcerozni defekti brzo nestaju.
  • Purulentne kožne bolesti sa nepoštivanjem osobne higijene (asocijalni kontingent).
  • Uticaj fizičkih faktora - opekotina i promrzlina.
  • Ozljede živčanih kanala uzrokuju neurotrofične čireve.
  • Zarazni uzroci (sifilitični, lepre, Buruli čir, naga čir, lašmanijoza, rickettsiosis).
  • Kožne neoplazme u obliku ulceroznih oštećenja.
  • Izloženost zračenju (zračenja čirima).
  • Čirevi na koži toksični Lyell-ova nekroliza (obrazac ltoksidermija lijekova).

Simptomi trofičnog čira na nozi

Treću fazu kronične venske insuficijencije karakterizira pojava trofičnog čira, koji se ne pojavljuje odmah i ima stadije. Početni stadij trofičnog čira na nozi karakterizira mjesto hiperpigmentacija - hemosiderin (produkt raspada hemoglobina) se taloži u dermisu. Nakon nekog vremena, potkožna masnoća se sakuplja u središtu mjesta, a koža poprima izgled laka i bjelkaste nijanse (poput istjecanja parafina). Taj se stadij naziva "atrofija bijele kože" i smatra se stanjem prije ulcerozije.

Važno je započeti s liječenjem u početnoj fazi jer kasnije na „lakiranim“ dijelovima kože stanice epiderme umiru i primijeti se curenje tekućine. U fazi trofičnih poremećaja pacijente zabrinjava svrbež i peckanje. Mrtva područja brzo se šire i proces završava stvaranjem nekrotičnog čira na čelu, što izaziva minimalne traume.Tipično mjesto za venske čireve je područje unutrašnjeg gležnja potkoljenice, a broj čira može biti različit. Artalni ulkusi se razvijaju u distalnim krajnicima (stopalo, peta).

Trofični ulkusi s varikoznim venama mogu biti veličine novčića ili prekriti cijelu potkoljenicu, a širiti se dublje u fasciju - to se najčešće primjećuje pri kasnom liječenju i u nedostatku odgovarajućeg liječenja. Varikozni čir ima zaobljeni oblik, iz njega se stalno oslobađa eksudat: bistra tekućina, krv, gnoj kad se spoji bakterijska flora, fibrin.

Postupno se povećava u veličini i pridružuje se upalna reakcija mekih tkiva. Uz mikrobnu infekciju iz rane odlazi neugodan miris. Bol može biti intenzivan. Venski ulkusi su obično duboki, sa hrapavim ivicama, dno je prekriveno plakom i izlučevinama, koža okolo je pigmentirana, a potkožno tkivo je zadebljano. Liječenje u ovoj fazi traje 1-1,5 mjeseci i sastoji se u čišćenju lezija iz sadržaja.

Nakon prelaska u fazu granulacije, čir se očisti od sadržaja i granule se pojavljuju na dnu oštećenja, a veličina čira počinje smanjivati. Crvenilo i bol su znatno smanjeni.

Trajanje faze ovisi o početnoj veličini i dubini čira, o efikasnosti liječenja prethodne faze. Ako se poboljša trofizam tkiva, regeneracija će se dogoditi brže i završiti će potpunom epitelizacijom. Ova faza je duga i postoji opasnost od recidiva, nakon čega je čir drugi pogoršan. Ako se pravodobno započne liječenje, čir se zatvara i podliježe preventivnim mjerama (prijem flebotonike, nošenje kompresijskih čarapa, poštivanje režima rada i odmora, smanjenje statičkih opterećenja) smanjuje se rizik od ponovne pojave nakon potpune epitelizacije rane.

Kod pacijenata sa dijabetes povećana vaskularna propusnost, pogoršanje mikrocirkulacije stopala i kombinacija sa arterioskleroza doprinosi razvoju dijabetičnih čira. Gubitak osjetljivosti kože predisponira za oštećenje i infekciju. Dijabetični ulkusi imaju dug i uporan tok, često se pogoršavaju. Trofični čir kod ove bolesti često ima različitu lokalizaciju - plantarnu površinu stopala i prvi prst, što je tipično za dijabetičko stopalo.

Međutim, postoje čirevi na nozi, koji su mešovite prirode - zbog arterijske i venske insuficijencije. Dijabetes melitus i imunodeficijencija na njegovoj pozadini negativno utječu na proces ozdravljenja.

Ispitivanja i dijagnostika

U dijagnostici bolesti koje dovode do stvaranja trofičnih čira koriste se:

  • standardna laboratorijska ispitivanja
  • krvni test za šećer,
  • bakteriološki pregled rane
  • ultrazvučno dupleksno skeniranje vena, što omogućava dobijanje informacija o stanju valvularnog aparata dubokih i safasnih vena,
  • radiopata i radioizotopska flebografija,
  • flebotonografija,
  • pletizmografija (određuje se vrijednost venskog refluksa kod bolesti vena),
  • multispiralna računarska tomografija - angiografija za proučavanje stanja arterija ili dupleksno ispitivanje aorte ilijalnih i bedrenih arterija,
  • u slučaju dijabetičkog i ishemijskog čira, ultrazvučno određivanje razlike tlaka u arterijama donjih ekstremiteta i brahijalne arterije uključeno je u kompleks ispitivanja.

Liječenje trofičnih čira na nogama

Liječenje čira na donjim udovima dugotrajan je proces, s obzirom na to da je poremećena cirkulacija krvi i da su prisutni venski stasis i limfostaza. Da biste konačno izliječili peptički čir, potreban vam je složen učinak, uzimajući u obzir razloge koji su poslužili kao razvoj bolesti. Trofični ulkus donjih ekstremiteta teško je liječiti i ima tendenciju ponovne pojave, pa liječenje uvijek predstavlja težak problem.

Pripreme za liječenje trofičnih čira na donjim ekstremitetima

Liječenje lijekovima je osnova i svi lijekovi se mogu podijeliti u nekoliko grupa:

  • Antibakterijski. Fazu eksudacije karakteriziraju obilni iscjedak iz rane, značajno upale okolnih tkiva i često pridruživanje bakterijske flore. Antibiotici su indicirani za velika trofična lezija koja se javljaju uz perifokalnu upalu i sistemsku reakciju (temperatura, nelagoda), kao i u prisustvu gnojnog pražnjenja. Glavni cilj liječenja antibioticima je rehabilitacija rane od patogene mikroflore. Lokalna primjena antibiotika je neefikasna. Odmah se antibioticima propisuje empirijski i najčešće širokog spektra djelovanja: Cefoperazon, Cefadroxil, Cefazolin, Lomefloksacin, Cefamandol, Ofloksacin, Ciprofloksacin. Intramuskularna primjena je poželjnija, ali dozvoljeno je oralno davanje. Nakon identificiranja patogene flore i utvrđivanja osjetljivosti na antibiotike, provodi se korekcija liječenja. Trajanje antibiotske terapije sa obimnim purulentno-nekrotičnim lezijama koje su posmatrane kod neuro-ishemijskog oblika dijabetes melitusmože dostići 2 mjeseca. Kod dijabetičara, toksične nefropatije, kao i oštećenja bubrega kod sistemskih bolesti, suzdržite se od upotrebe aminoglikozida (Neomicin, Kanamycin, Monomycin, Gentamicin, Tobramicin, Amikacin).
  • Antifungalni lekovi. Kod hroničnog ulcerativnog procesa, posebno protiv dijabetesa, HIV infekcije, raka, gljivična flora sije se iz rane (razne vrste Candida) ili kombinacija bakterijske i gljivične flore. Stoga je antibiotska terapija pojačana antifungalnim lijekovima.
  • Aktivna upala tkiva oko čira i jaki sindrom boli određuju potrebu za nesteroidnim protuupalnim lijekovima (Diklofenak, Ketoprofen, Movalis) Možda će vam trebati anestetik (Faspik, Ketanov, MIG-400, Ketorol).
  • Lijekovi koji poboljšavaju mikrocirkulaciju i prehranu tkiva uključuju se u trofične čireve bilo koje etiologije. Koristi se u tu svrhu. Pentoksifilin i Actovegin. Potonji lijek ima složen metabolički učinak i posebno je indiciran za čireve na pozadini dijabetes melitus i ateroskleroza obliterans. Actovegin započinje s intravenskom infuzijom tokom 15 dana, nakon čega prelaze na uzimanje oblika tableta (1 tableta 3 puta dnevno, 1,5 mjeseca).
  • Pripreme za desenzibilizujuću terapiju (Loratadine, Ketotifen difenhidramin, Hloropiramin-Ferein, Cetrin i drugi).
  • Pripreme prostaglandin F1 (u prvoj i drugoj fazi upale rana). Liječenje trofičnih čira na varikoznim venama. Primarni cilj liječenja je zatvaranje trofičnog čira i sprečavanje njegovog ponovnog pojave.

  • Odmor za krevet.
  • Sistemska antibiotska terapija.
  • Venotinizirajuće lijekove (flebotonike). Ovi lijekovi čine osnovu liječenja za hroničnu vensnu insuficijenciju. Ovo je velika skupina lijekova koji povećavaju izlivanje vena iz ekstremiteta, povećavaju venski tonus, smanjuju vensku kongestiju, poboljšavaju limfnu drenažu i imaju kapilaroprotektivne efekte. Lijek s dokazanom efikasnošću je diosmin (Phlebodia, Venolek, Diovenor, Phlebopha) U prisustvu trofičnih čira, upotreba ovih lijekova je neophodna 2-6 mjeseci. Aktivna supstanca diosmin brzo se apsorbira i nakuplja u zoni čira i suzbija lokalnu upalnu reakciju. Kada se koristi diosmin, izlječenje ulkusa postiže se kod 61% pacijenata. Phlebotonics se treba primjenjivati ​​počevši od drugog stupnja procesa zacjeljivanja rana i dugo nakon zarastanja čira.
  • U drugoj fazi procesa zacjeljivanja rana dodaju se antioksidanti lijeku (Aevit, vitamin e), Actovegin ili Solcoseryl.
  • Disaggregants (acetilsalicilna kiselina 0,1 g Pentoksifilin, nikotinska kiselina) Primjena Pentoksifilin u akutnom periodu doprinosi brzom zacjeljivanju peptičnog čira.
  • Protivupalni lekovi.
  • Lokalno liječenje varikoznih ulkusa nužno uključuje lijekove koji sadrže heparin. Heparin Ima protivupalna i analgetska dejstva, inaktivirajući histamin i hijaluronidaza. Prodor aktivne supstance je otežan u uslovima poremećene venske cirkulacije. Učinkovitost heparina u velikoj mjeri ovisi o njegovoj koncentraciji. Zbog toga morate koristiti masti (ili gelove) s koncentracijom heparina od najmanje 1000 PIECES (Trombofobija, Lyoton, Hepatrombin) Ovaj potonji sadrži od 30.000 do 50.000 IU heparina, pa će efekat biti jači. Sastav takođe uključuje dekspantenon i alantoinposjeduju regenerirajući i protuupalni učinak. Važno je koristiti oralne flebotropne lijekove, jer upotreba samo lokalnih lijekova nema smisla.
  • At dermatitis i ekcem moguće je koristiti kortikosteroidne masti lokalno.
  • Kompresijski zavoj i zavoj Varolast (elastični zavoj s cinkovom masom) tijekom liječenja, počevši od druge faze procesa rane. U početku se zavoj ili zavoj primjenjuju 1-2 dana, a nakon toga 5-6 dana. Nakon zarastanja ulkusa, indicirana je kontinuirana kompresijska terapija medicinskim kompresijskim čarapama.

Kako liječiti čireve lokalnim lijekovima?

Uz trofični ulkus, lokalno liječenje ima pomoćnu vrijednost, glavno je povećati ton vena donjih ekstremiteta. Lokalno liječenje ovisi o fazi procesa rane: prva faza je eksudacija (6-14 dana), druga faza je proliferacija (stvaranje granulacija, traje do 30 dana), treća faza je epitelizacija (trajanje do 45 dana).

Lokalni lijekovi su klasificirani po djelatnoj tvari. Mast i gelovi na bazi:

  • Heparina i venoaktivne droge.
  • Nesteroidni protuupalni lijekovi - lokalno se koriste u borbi protiv venskih bolova.
  • Proteolitički enzimi. Pripravci na bazi proteolitičkih enzima koriste se za čišćenje mrtvog tkiva i fibrina od čira. Kada ih koristite, postoji rizik od alergijskih reakcija, jer su enzimi strani proteini. U vezi s tim, koriste se enzimski pripravci s oblogom koji se nanosi u kratkom toku (ne više od 3-4 dana), a kad se pojave svrbež i peckanje na području rane odmah se eliminiraju.
  • Antibakterijski lijekovi (s zaraženim venskim ulkusima).
  • Kortikosteroidi ako su dostupni ekcem i dermatitis.
  • Antihistaminici sa svrabom i ekcemima, u slučaju nemogućnosti lokalne upotrebe glukokortikoida.
  • Derivati ​​životinjskog proteina (gel i mast Actovegin).

U fazi eksudacije toalet trofičnog čira svakodnevno se koristi pamučnim sunđerom i antiseptičkom otopinom. Brojni autori smatraju da je za toalet rane dovoljno samo mehaničko čišćenje fiziološkom fiziološkom otopinom (zagrijava se na tjelesnu temperaturu prilikom liječenja rane u drugoj i trećoj fazi postupka). Izbjegavajte upotrebu hidrogen peroksida i jod-povidona koji oštećuju granulacijsko tkivo.

Međutim, u prvoj fazi procesa zacjeljivanja rana, neutralni antiseptici, proteolitički enzimi i sorbenti su efikasniji za uklanjanje nekrotičnog tkiva i eksudata. Farmaceutski pripravci koriste se kao antiseptici (Hlorheksidin, Eplan, Dioksidin, Cital) i otopine koje se pripremaju samostalno (decokcije kamilice, jagoda, niza, otopina furacilina ili kalijevog permanganata). Široko korišteni proteolitički enzimi: hijaluronidaza, nukleotidaza, tripsin, kimotripsin, kolagenaza.Potonji enzim je topiv u vodi.

Kolagenaza ne oštećuje tkivo i povećava proliferaciju za 10 puta. To je dio masti Iruxol, koja se koristi za liječenje trofičnih čira. Yaz sobrentov se može nazvati Asepisorb, Diotevin i Sorbalgon. Aseptorbis je dostupan u obliku praha, s kojim se tanki sloj praha koristi za pranje rana nakon toaleta rane. Postoji mnogo sorti Aseptisorba - s anestetikom, za gnojne rane s Divinza nekrotične rane sa Diotevin. Sorbalgon - aktivna supstanca je kalcijum alginat. Lijek u suhom obliku ubacuje se u ranu, gdje nateče i apsorbira bakterije i rane. Čišćenje čira također se provodi pomoću kolagenih filmova i hidrogela - to značajno smanjuje vrijeme potrebno za prijelaz od eksudacije do granulacije.

Nakon mehaničkog tretmana čira, treba nanijeti oblog mazivom koja ispušta vlagu. Nanesite masti Levosin, Levomekol, Solcoserylna bazi masti gepon ili Dioxol. Dioksikolova mast namijenjena je liječenju gnojnih čireva u prvoj fazi ranskog procesa. Sadrži dioksidin (antiseptik), trimekain (anestetik) i metiluracil (reparant).

Možete koristiti gotov sterilni preljev za masti Voskosran-Dokoja sadrži Dioxol mast. Dobar učinak primjećuje se kod upotrebe kombinirane masti Streptolavenkoja sadrži miramistin (antiseptik) i ultrazin (enzim). Prah ima i složeno dejstvo. Diotevinkoji sadrži kopent, antiseptik (dioksidin) i supstancu (terrilitin). Elastični zavoj ili kompresijski zavoj izrađuje se odozgo. S otvorenim čirima formira se višeslojni zavoj: pamučno-gazni podmetač, zavoj kratke istezljivosti i zavoj srednjeg stupnja.

Prelazak čira na drugu fazu (proliferacija) karakterizira čišćenje rane, podlijeganje upali, pojava granulacija i značajno smanjenje pražnjenja. Glavni cilj je potaknuti rast vezivnog tkiva. Da biste ubrzali rast tkiva, nanesite je cinkov hijaluronat (gel Curiosin) Hijaluronska kiselina strukturna je komponenta vezivnog tkiva, a cink je aktivni antiseptik. Da bi se ubrzalo zatvaranje rana, koriste se obloge za rane (Allevin, Algipor, Sviderm, Algimaf, Gishispon), a zatim se radi elastični zavoj. U ovoj fazi mogu se koristiti biljni pripravci (ulje dogore ili ulje heljde), vodeni rastvori ili masti na bazi propolisa (alkoholne tinkture nisu isključene).

U fazi epitelizacije stvara se osjetljiv ožiljak koji se mora zaštititi od vanjskih oštećenja, a također nastaviti smanjivati ​​vensku hipertenziju nošenjem kompresijskih pletiva (čarapa ili čarapa od koljena) i uzimanjem flebotonika. U drugoj i trećoj fazi postupka koriste se masti za ubrzavanje regeneracije Ebermin i Actovegin (gel u drugoj fazi, a mast u trećoj).

U posljednje vrijeme široko se koriste moderne pregrade za rane, čiji se izbor vrši uzimajući u obzir stupanj eksudacije i fazu postupka. U fazi upale takvi preljevi trebaju poticati odbacivanje nekrotičnih tkiva (autolitičko čišćenje rane), sorbljivati ​​toksine i ranski eksudat. Prilikom liječenja „čistih“ čireva koji su se počeli zacjeljivati, važno je održavati vlažnost i pristup vazduhu, zaštititi od oštećenja i ponovo zaraziti i potaknuti obnavljanje tkiva (zacjeljivanje).

Svi premazi su jednostavni za upotrebu, dugotrajni i pacijent ih može nanijeti kod kuće. U prvoj fazi procesa zacjeljivanja rana lokalno se primjenjuju oblozi sa sorbentima (aktivnim ugljenom), proteolitičkim enzimima, antisepticima (na primjer, srebrom), alginatima i super apsorberima.

U prisustvu nekroze u rani koriste se hidrogelni zavoji (Gidrosorb, Gelepran, Opragel)Glavni učinak hidrogela je čišćenje rana i autoliza nekrotičnih tkiva. Pri povećanom stvaranju fibrina, eksudaciji i infekciji koriste se preljevi s alginatima i srebrom (Sorbalgon sa kalcijum alginatom, Gelepran sa srebrom Askina Kalgitrol Ag) Askina Kalgitrol Ag - višeslojni preljev sa srebrnim alginatom, koji zadržava antimikrobno djelovanje do 7 dana.

Spužve se najčešće koriste za tešku eksudaciju, jer dobro apsorbiraju vlagu iz rane. Ali spužva Meturacol Sadrži metiluracil i suvi kolagen, stoga pored visoke sorbirajuće sposobnosti ima i protivupalna i reparativna dejstva. Spužva Meturakol koristi se u 2. i 3. fazi postupka. To je sterilna ploča koja se bubri u vrućoj vodi. Na ranu se postavlja spužva koja hvata 1,5 cm i fiksira se. Ako postoji gnojni iscjedak, spužvu možete navlažiti otopinom Dioksidin. Preljev se može mijenjati svaka 3 dana - za to se vrijeme spužva otopi. Ako se ne otopi i nema potrebe za oblačenjem, ne uklanja se.

Atraumatski preljevi s alginatima i hidrokoloidima (Duoderm, Hydrocall) Za "čiste" rane koriste se kolagenski premazi i obloge za zacjeljivanje rana. Obloga mrežaste mrežice Branolind N odnosi se na atraumatske obloge. Sadrži perujski balzam (ima antiseptički učinak), vazelin, cetomakragol, glicerin, hidrogeniziranu masnoću, laneno ulje. Ne lijepi se za ranu, ne ometa odljev i štiti ranu od mehaničkih oštećenja i isušivanja. Koristi se za granulaciju i epitelizaciju. Loputa se nanosi na ranu, učvršćuje se zavojem i elastičnim zavojem.

U trećoj fazi, faktor rasta epiderme (Ebermin), hidrogeli, biorazgradivi premazi s kolagenom, hitozanom, hondroitinskom sumpornom kiselinom i hijaluronskom kiselinom (Bol-hit, Collachite). Prekrivni materijal Voskosran i Parapran korišten u II - III fazi jer podstiču razvoj granulacija i ubrzavaju epitelizaciju.

Interesne su i maramice. Activetexkoji imaju tekstilnu podlogu presvučenu raznim lijekovima i želirajući polimer. Ulošci svih grupa imaju antimikrobni učinak. Dostupne su sa različitim komponentama i, shodno tome, imaju različite naznake. Na primjer, salvete Activetex FL sadrže furagin (antimikrobni lijek) i lidokain (lokalni anestetik). S tim u vezi, preporučljivo ih je koristiti u liječenju čira i prisutnosti jakih bolova. Klorheksidin i furagin su dvije antimikrobne komponente u HF maramicama.

Activex FHF uključuju furagin i klorofilipt, Activex HFL - hlorheksidin, furagin i lidokain, te HVIT maramice - klorheksidin s vitaminima (rutin, askorbinska kiselina). Activex FOM sadrži ulje furagina i morskog šipka - djelovanje je za uklanjanje upale i poticanje regeneracije. Mogu se koristiti u fazi liječenja.

Liječenje čira pomoću ovih maramica provodi se u fazama. Prvo koristite maramice s antiseptičkim i analgetskim učinkom: HF (hlorheksidin + furagin), PCF (furagin + klorofilipt) ili HFL (klorheksidin + furagin + lidokain). Njihova upotreba pomoći će otkloniti upalu i bol. Sljedeći korak je upotreba HVIT maramica s vitaminima koji potiču lokalnu cirkulaciju krvi i potiču ozdravljenje, kao i maramica od heljde. Maramice se mogu koristiti bez promjene do 3 dana, međutim, to ovisi o stupnju eksudacije rane. Važan uvjet za uporabu salveta je održavanje njihove konstantne vlage, jer kad se osuše, ograničavaju ulcerativne lezije i mogu se pojaviti bolovi. Salvetu možete namočiti fiziološkom otopinom ili prokuhanom vodom.

Liječenje dijabetičnog ulkusa

Osnovno načelo liječenja je poštivanje, ako je moguće, odmaranja u krevetu ili isključenje opterećenja na nozi, kod koga postoje trofični poremećaji. Drugi važan uvjet je kontrola razine šećera uzimanjem lijekova za snižavanje šećera. Najčešće se pacijenti s dijabetičnim čirom hospitaliziraju na hirurškom odjeljenju, jer takvi bolesnici brzo pogoršavaju poremećaje trofičnog tkiva i postoji veliki rizik od infekcije rane. To zahtijeva intenzivno lokalno liječenje peptičkog čira.

Značajke liječenja bolesnika s dijabetičnim čirima:

  • Obavezno povežite pripravke od sintetičkog prostaglandina (Vazaprostan, Vasostenone, Arteris Vero), koje poboljšavaju mikrocirkulaciju u ishemijskoj zoni, pomažu u ograničenju defekta čira i njegovom zaceljivanju i tako izbegavaju amputaciju.
  • U složenom tretmanu koriste se preparati alfa-lipoinske kiseline i B vitamini.
  • Propisana su sredstva protiv trombocita i antikoagulansi, među kojima valja istaknuti Sulodeksid.
  • Primjena Gepona omogućava liječenje čira na dijabetičkoj angiopatiji, jer ovaj lijek potiče aktivni rast granulacija. Rana se ispere otopinom Gepona (0,002 g na 10 ml fiziološke otopine) i nanese se mast, koja uključuje Gepon.
  • Drugi efikasni lijek za liječenje dijabetičnih čira je gel Curiosin.
  • Umjesto elastičnog zavoja, koriste se privremeni uređaji za istovar „polu-cipela“.

Koronarne čireve treba lečiti:

Liječenje narodnim lijekovima

Narodni lijekovi se također koriste u liječenju rana. To može biti sok od kalanchoe ili Aloe. Možete liječiti čir na nozi kamilicom - pripremite dekociju po stopi od 1 kašika na 200 ml kipuće vode. Juha se filtrira, uvuče u štrcaljku i oštećenje čireva se ispere. Lokalni postupci se rade i sa decocijama hmelja mahuna, plantaže, jagoda i trefilija.

Nakon čišćenja rane, mast koja se priprema na osnovu pčelinjeg voska može se koristiti za ubrzanje njenog zarastanja. Njegova struktura uključuje:

  • pola čaše suncokretovog ulja,
  • pčelinji vosak 2-30 g,
  • pileće jaje.

Tvrdo kuhano jaje i za masti koristite samo žumance. U emajliranoj posudi ugrijte ulje, izlijte zdrobljeni pčelinji vosak, grejite smesu dok se vosak potpuno ne otopi. Ubacite nasjeckani žumanca i dobro izmiješajte. U toplom stanju procijedite ga kroz slojeve gaze ili najlonske krpe. Mast čuvajte u frižideru u staklenoj posudi (zgušnjava se). Hladna mast ne smije se nanositi na ranu, stoga se potrebni dio za postupak mora zagrijati u vodenoj kupelji do temperature od 38-400.

Prema drugom receptu za mast, morate uzeti 100 g:

Zagrevajte, miješajući, u vodenoj kupelji dok se vosak ne otopi i svi sastojci se sjedine. Čuvajte mast u frižideru, malo je toplo pre upotrebe. Nanesite na očišćene rane.

Uzmite 10 g mumije (kvrgave ili u tabletama), otopite ga u maloj količini tople kuhane vode i pomiješajte sa 100 g tekućeg meda. Prilikom oblačenja, tampon od gaze impregniran je sastavom, nanosi se na ranu i fiksira. Ogrtač se mijenja svakodnevno.

Vrlo često se nalaze pregledi o liječenju trofičnih čira na nozi i to zbog činjenice da ovaj problem postoji i mnogi su zainteresirani. Pacijenti dijele svoje iskustvo liječenja i njegove rezultate. Učinkovito prema mišljenju mnogih pacijenata, rješenje za liječenje rana Dioksizol (antiseptik + anestetik), masti Iruxol, Solcoseryl, Ebermin (faktor rasta epiderme) Stellanin (trijod, povidon, dimeksid, vazelin), sprejevi Berberex i Vitargol (preparat srebra), gel Prontosankrema Dermazin i Argosulfan (sadrže srebrni sulfat).

Vidljiva poboljšanja su primijećena nakon nanošenja obloga za rane Voskosran (sa levomekolom ili metiluracilom), Collahit-FA (kompleks kolagena-hitosan sa uključenjem antiseptičkog furagina i anestetika anilokain) i Collahit-Sh (kompleks kolagena-hitozana sa biljnim antiseptičkim šikoninom).

Neke se recenzije odnose na upotrebu Unna boot-a. Unnina ručica - Ovo je cink-želatinski preljev, koji uključuje cinkov oksid, glicerin, želatinu i vodu. Dobro apsorbira tajnu i aktivira granulaciju i epitelizaciju. Uz to, zavoj ima učinak elastične pletenine, dakle, poboljšava venski odliv. Ova metoda liječenja ponekad se koristi za opsežne ulcerozne lezije. Ovlačenje zahtjeva pažljivo pridržavanje postupka nanošenja, inače se formirani nabori pritisnu i protrljaju kožu stopala.

Kompresori s gazom zagrijanom pastom stavljaju se na čir kako se želatina ne stvrdne. Nogu čvrsto zavojite (jedan sloj zavoja) od baze nožnih prstiju do koljena. U ovom slučaju ne bi trebalo biti nabora, a nožni prsti i peta ostaju otvoreni. Pomoću širokog kista zalijepite pastu i protrljajte je, drugi put nanesite zavoj i ponovo je nanesite. Tako ponovite 3-4 puta. Na kraju, „čizma“ je prekrivena s nekoliko slojeva zavoja. Nakon hlađenja paste, preljev postaje gust i pacijent može hodati bez straha da će stati na nogu. U nedostatku akutne upale rane i velikog iscjedaka, preljev se može nositi 3-4 tjedna. Tada se mijenja u novi. U slučaju upale menja se „čizma“ svakih 7-10 dana. Pacijent treba nositi zavoj nakon što rana zacijeli. Koristi se godinama, naizmjenično nošenje kompresijskih čarapa.

Upotreba ovog preliva povezana je s nekim poteškoćama i neugodnostima:

  • ljekarne ne pripremaju spojeve za nju,
  • formulacija paste je različita ovisno o doba godine (zima i ljeto),
  • zavoj nije lako nanijeti, treba ga primijeniti stručnjak, a u protivnom, ako se ne nanese pravilno, nastaju dodatni problemi,
  • koristi se prema indikacijama (opsežni ulkusi s limfedemom i sindromom post-tromboflebitisa),
  • moralno zastarjela tehnika liječenja, koja se može primijeniti u nedostatku drugih sredstava za liječenje rana.

Indirektni antikoagulansi

Predstavlja se uglavnom kumarinskim derivatima. Mehanizam njihovog djelovanja je blokiranje rada nekih faktora koagulacije krvi koji sprečavaju njegovo zadebljanje s naknadnim stvaranjem krvnih ugrušaka.

Tu spadaju:

Aktuelne pripreme

S produljenom nedovoljnom opskrbom krvlju, prehranom i inervacijom kože i temeljnih tkiva razvija se njihova žarišna nekroza, nakon čega slijedi odbacivanje detritusa tkiva. Formira se trofični čir. Razvija se u distalnim dijelovima donjih ekstremiteta: potkoljenice, pete i prstiju. Može se kretati u veličini od novčića od pet penija do gigantskih rana koje kružno pokrivaju čitav butni koš.

Fibrinolitici

Trofični ulkusi se mogu liječiti pomoću fibrinolitika ili, kako ih još nazivaju, trombolitičkih lijekova. Istina, bilo koji lijek iz ove skupine dozvoljen je za upotrebu samo u bolničkom okruženju, ne koriste se u ambulanti zbog nepredvidivosti učinaka.

Fibrinolitici usmeravaju svoje delovanje na otapanje krvnih ugrušaka. Odnosno, uzimanje ovih lijekova ima smisla samo ako se trombotski ugrušak već formirao i oslabio protok krvi ili potpuno začepio posudu. U suprotnom, primjena fibrinolitika nije opravdana.

Danas se koristi u praksi:

  • Tkivni aktivator plazminogena.
  • Streptokinaza.
  • Urokinase.

Antispazmodike

Antispazmodici su lijekovi koji nemaju izražen patofiziološki efekat u liječenju peptičkog čira. Štoviše, mogu naštetiti pacijentu, jer se razvija sindrom “pljačke” pogođenog udova.

Međutim, uprkos tome, antispazmodici se koriste za liječenje trofičnih čira.To se objašnjava činjenicom da su u stanju ublažiti grčeve mišića, a samim tim i otkloniti bol. Pacijenti ih često koriste kao lijekove protiv bolova izvan bolnice, što samo pogoršava njihovo stanje i pogoršava patološke promjene na zahvaćenom udu.

U grupu antispazmodika sistemskog delovanja spadaju:

Nesteroidni protuupalni lijekovi

Nesteroidni protuupalni lijekovi ili NSAID su opsežna skupina lijekova čiji je učinak smanjenje intenziteta lokalne upale. Danas se NSAID koriste i kao efikasno sredstvo protiv bolova u postoperativnom periodu.

NSAID nisu samo lijekovi protiv bolova, već i lijekovi koji sprečavaju prijanjanje većeg broja krvnih zrnaca. To jest, ulceroznim oštećenjem udova moguće je smanjiti verovatnoću razvoja tromboze upotrebom NSAID-a.

NSAID uključuju:

Pojačivači metabolizma masti

S trofičnim čirima opravdana je upotreba takve skupine lijekova kao sredstava koja poboljšavaju metabolizam lipida ili metabolizam masti. Ova grupa uključuje mnogo manjih podskupina. Liječnik odabire najprikladnije lijekove na temelju individualnih karakteristika pacijenta.

Lijekovi su usmjereni na eliminaciju toksičnih tvari iz tijela, kao i optimizaciju metabolizma masti. Ovo je potrebno kako bi se spriječilo taloženje kapi lipida na stijenkama krvnih žila, koje se s vremenom mogu pretvoriti u potpuni krvni ugrušak.

Grupa uključuje:

  • FISHant-S (enterosorbent).
  • Liprimar.
  • Lipostat.
  • Simlo i dr.

Sistemski enzimi

Pacijentu koji ima trofične čireve donjih ekstremiteta liječnik može propisivati ​​lijekove iz grupe sistemskih enzima. Njihov se učinak smatra složenim: ne samo da pružaju modulaciju lokalnog imuniteta, već djeluju i kao analgetici, pomažu u sprečavanju nakupljanja trombocita i smanjuju ozbiljnost oteklina.

Sistemski enzimi dodatno poboljšavaju cjelokupni metabolizam, što blagotvorno utječe na stanje žila zahvaćenih bolešću.

Grupa uključuje:

Aktuelne pripreme

Za liječenje trofičnih čira na nogama važnu ulogu ima pravilno organizirana lokalna terapija. Zahvaljujući upotrebi lijekova koji djeluju ne sistemski, ali lokalno na zahvaćenom području, moguće je postići bolje ozdravljenje, kako bi se spriječilo vezivanje patogene mikroflore.

Lokalno liječenje može se temeljiti na korištenju nekoliko skupina lijekova. Oni su uglavnom zastupljeni raznim mastima, kremama i gelovima, koji su pacijentima najpogodniji za upotrebu.

Antibakterijski lijekovi

Antibakterijska sredstva usmjerena su na sprečavanje nastanka patogene mikroflore na rani. Zahvaljujući njihovoj upotrebi često je moguće zaustaviti širenje patoloških procesa. Najbolje je koristiti antibakterijske lijekove u početnim fazama razvoja bolesti, kada je čir još uvijek vrlo mali.

Antibakterijski lijekovi ne samo da pomažu u uklanjanju patogene mikroflore, već pomažu u sprečavanju razvoja sekundarnih infekcija.

Grupa uključuje:

Zanimljivo je da danas mnoge masti i kreme za liječenje trofičnih čireva odmah uključuju antibakterijsku komponentu kako bi se izbjegla upotreba dvije masti odjednom i doprinijelo pacijentu pridržavanje liječenja.

Kućna terapija

Tablete i drugi lijekovi za liječenje trofičnih čira na donjim ekstremitetima mogu se podijeliti u skupine ovisno o njihovoj namjeni:

  • Antibiotici.
  • Antibakterijski i antiseptički.
  • Sušenje.
  • Antihistaminici.
  • Za čišćenje i zacjeljivanje.
  • Protivupalno.
  • Sredstva protiv bolova.

Uz to, postoje trombolitičke tablete, antispazmodiki, vitamini, kompresioni uređaji za donji dio tijela.

Pacijent bi trebao koristiti sredstva za lokalno liječenje uzastopno - od čišćenja čira, antiseptičkog liječenja i završava primjenom ljekovitih masti. Također, pored neposrednog liječenja čira, pacijent mora uzimati lijekove koji pomažu u jačanju krvnih žila, pomažu u ublažavanju bolova u udovima, jačaju imunitet i sprečavaju pogoršanje trofičnih lezija na koži.

Stadiji čira

Trofični čir na nogama ima 4 stupnja:

  • Faza 1 dovodi do oštećenja gornjeg epidermalnog sloja,
  • Stadij 2 prepun oštećenja srednjih slojeva kože i potkožnog tkiva,
  • Faza 3 doprinosi kršenju strukture mekih tkiva,
  • Faza 4 može dovesti do nekroze tkiva, duboke lezije nekrotičnim čirima sa vanjskom manifestacijom.

Čak i ako uspijete zacijeliti rane, tada na zahvaćenim područjima ostaju neugledni ožiljci.

Propisane su masti za liječenje trofičnih ulkusa donjih ekstremiteta uzimajući u obzir stadij atrofije donji udovi.

Zbog toga su svi lijekovi različiti po sastavu i djelovanju ne bavite se lekanjemzanemarite savet i savet lekara. Lokalne pripreme trebaju biti usmjerene na:

  • otklanjanje bolova
  • aktiviranje procesa ozdravljenja,
  • trofičko poboljšanje,
  • mikrocirkulacija tkiva,
  • čišćenje infekcije gnojnih, seroznih sadržaja.

Preporučene maze

Lista preporučenih masti za trofične čireve, uzimajući u obzir fazu bolesti i dostupne simptome:

  1. Ichthyol mast ublažiti upalu, bolove, povećati cirkulaciju u leziji. Može se koristiti u 1. stadijumu bolesti.
  2. Vishnevsky mast za regeneraciju oštećenih područja, pročišćavanje od gnojnih akumulacija.
  3. Solcoseryl kao djelotvorna mast za trofične čireve na nogama u 2. stupnju bolesti za poboljšanje trofizma i stanja krvnih žila u nogama, zasićenja i hranjenja kisikom, obnavljanja tkiva, zacjeljivanja rana i ublažavanja oteklina, kao i za poticanje metaboličkih procesa i ubrzavanje regeneracije tkiva s učinkom na 1 pozornica.
  4. Actovegin s upotrebom trofičnog čira na fazama 1-2 čak i prije pojave granulacija za čišćenje rana, uklanjanje širenja infekcije, njeguju tkiva, poboljšavaju trofizam i opskrbu krvlju, obnavljaju pogođena područja, kao i povećavaju stanični i energetski metabolizam.
  5. Algofin u sastavu sa antimikrobnim komponentama pomaže u 1. i 2. stupnju bolesti što dovodi do pokretanja procesa obnove u tkivima, uklanjanja upale i suzbijanja mikrobne flore.
  6. Argosulfan u sastavu sa ekstraktom srebra, efikasan u fazama 1-2 za suzbijanje mikroorganizama, ubrzava proces ozdravljenja.
  7. Levomekol s trofičnim čirima koji se koriste u početnoj fazi bolesti za postizanje zarastanja rana, analgetika, antimikrobnih učinaka.
  8. Betadine s primjenom 2. stupnja bolesti kada se u ranama pojave granulacije, suzbijanje virusnih i gljivičnih infekcija.
  9. Vundehil kao odličan imunostimulans s primjenom u 3. stupnju bolesti za uklanjanje nekrotičnih i gnojnih formacija, ublažavanje upala, zacjeljivanje rana.
  10. Bepanten u sastavu sa aktivnim pantenolom i efikasnošću u fazama 1-2.
  11. Comfrey mast s modricama i trofičnim čirima na nogama zacjeljuju, obnavljaju integritet kože, ublažavaju upalu.
  12. Ulje heljde te s izlaganjem u početnoj fazi razvoja čira na ubrzavanju zacjeljivanja oštećenih tkiva smanjiti upalu.
  13. Stellanin masti za obnavljanje protoka krvi u kapilarima, aktiviranje rasta vaskula, stimulacija i regeneracija kože, čišćenje rana od gnojnih nakupina.
  14. Liniment Aloja kao biološki proizvod za poticanje metabolizma, normalizaciju trofizma. Primjenjiva je u kombinaciji s drugim lijekovima u početnom stadijumu bolesti.
  15. Diklofenak iz grupe NSAID za ublažavanje bolova, otklanjanje konvulzija s jakim manifestacijama venske insuficijencije. Efikasan u bilo kojem stadijumu bolesti.
  16. Fluorocort s imenovanjem komplikacija venskih ekcema, trofičnih čira.
  17. Dermazin u sastavu sa joniziranim srebrom za ublažavanje upale, stimulaciju i čišćenje rana na nogama.
  18. Iruxol s imenovanjem u bilo kojoj fazi razvoja dijabetes melitusa za zarastanje rana, suzbijanje štetne gnojne mikroflore.

Kakva mast za koji stadij

Masti su dizajnirane da uklone infekciju rana, zaliječe nedostatke na nogama. Najefikasnije, uzimajući u obzir razvojnu fazu, su:

  • antifungalni, nesteroidni, antihistaminici u fazi eksudacije uz izrazito izdvajanje gnojnog eksudata na pozadini upalnog procesa,
  • antibiotici kada pričvrstite bakterijsku infekciju, da suzbijete upalu i infektivne agense, očistite rane od eksudata,
  • antioksidanti, venotonike kao masti za zacjeljivanje rana kod trofičnih čira u sastavu s hijaluronskom kiselinom u fazi popravljanja ili ožiljka pogođenih područja, kada je upalni proces već u opadanju i vidljivo je stvaranje granulacije u ranama.

Pažnja! Važno je razumjeti da trofični ulkusi na nogama neće početi sami zacjeljivati, mogu samo izazvati komplikacije i dovesti do razvoja gangrene, malignih neoplazmi.

Prilikom odabira lijekova potrebno je adekvatno procijeniti stanje čira, stadij i stupanj razvoja bolesti, dostupne simptome kako bi se postigao najbolji učinak.

Ni na koji način ne možete pokušati da se samostalno liječite i pribjegavate sumnjivim narodnim metodama. Imenovanje lečenja treba obavljati samo lekar koji će se pogoršati da bi se pogoršalo stanje, pojačalo razvoj upalnog toka.

Kontraindikacije

Skoro svaka mast za zarastanje trofičnih čira može naštetiti umjesto koristi, jer ima svoje kontraindikacije. Prilikom izbora obavezno pročitajte upute, ali najbolje je prvo konzultirati se s liječnikom.

Takvi lijekovi kao:

  • Levosin, Levomekol imaju povećanu osjetljivost,
  • Kloramfenikol, solkoseril nisu primenljivi za prekomerno granulaciju u ranama i preosetljivost na komponente,
    Ofloksacin je kontraindiciran ženama tokom trudnoće, jer nisu pruženi dokazi o sigurnoj upotrebi lijeka i efektu na plod,
  • Mefenat se ne preporučuje ženama prilikom dojenja, propisuje se samo iz medicinskih razloga. Kao nuspojave mogu izazvati alergije,
  • Streptotinol nije propisan za snažno pražnjenje gnojnih sadržaja iz rana, prekomjernu osjetljivost na aktivne tvari.

Nuspojave

Mast za trofične čireve često uzrokuje nuspojave poput alergija na mjestu primjene, na primjer:

  • Solcoseryl, Streptonitol, Levomekol može dovesti do crvenila, peckanja, svrbeža,
  • Metiluracil, eritromicinska mast - do bola na mjestu primjene.

Ako se pojave popratni neugodni simptomi, potrebno je prekinuti primjenu masti i o izboru drugih analoga razgovarati s liječnikom.

Teško je zamisliti na pozadini kakve se bolesti mogu pojaviti trofični čir na nogama. Razlog je često u uobičajenoj infekciji mikrobama i bakterijama, unošenje patogene mikroflore ispod kožekoje mogu izazvati razvoj upalnog procesa.

Ali događa se da su trofični čir komplikacija ozbiljnih bolesti: varikozne vene, hipertenzija, dijabeteskad se počnu degenerativni procesi u hematopoetskom sistemu.

Trofični čiri se liječe prilično teško i dugo vremena. Rane se vlaže, slabo zarastaju i mogu se nekrotirati nekoliko godina. Takođe utiče na starost, stepen zanemarivanja osnovne bolesti.

Za profilaksu

Masti bi trebalo da doprinesu aktiviranju cirkulacije krvi i suzbijanju upalnih procesa. Inače mogu započeti gangrena, osteomijelitis.

Kao prevenciju, vrijedi savjetovati:

  • da se spreči pojava gnojnih izraza sa rana,
  • pravovremeno tretirati zahvaćena područja i pukotine na koži antisepticima,
  • nosite udobne i veličine cipela,
  • sprečiti hipotermiju donjih ekstremiteta,
  • štiti kožu od ozljeda i posjekotina, infekcija, ultraljubičastog zračenja.

Antibiotici

Antibakterijski lijekovi za liječenje trofičnih ulkusa donjih ekstremiteta koriste se u prisutnosti gnojno gnojne rane i seroznog sadržaja koji teče iz zahvaćenog područja. Svrha njihove primjene je zaustaviti širenje upale i spriječiti propadanje patogene flore u žarištu. Glavne skupine korištenih antibiotika:

  • penicilini - ampicilin, amoksicilin,
  • fluorokinoloni - Ofloksacin, Ciprofloksacin,
  • cefalosporini - Sulperazone, Ceftazadim,
  • Linkozamidi - Clindamycin, Linkomycin,
  • karbapenemi - Tienam, Meropenem.

Antibiotici se preporučuju koristiti u prvoj fazi liječenja, kada je čir vrlo mali. Pomažu u suzbijanju erizipela i flegmona. Kod trofičnih ulkusa donjih ekstremiteta mogu se koristiti:

  • Ofloksacin. Uključuje istoimenu aktivnu komponentu, koja narušava sintezu DNK i staničnu diobu te na taj način uzrokuje smrt bakterija. Dnevna doza tableta je 200-600 mg, podijeljeno u 2 doze. Cijena lijeka je 120-150 p.
  • Clindamycin. Ista supstanca u sastavu ovog lijeka inhibira sintezu proteina u bakterijskim ćelijama, izazivajući njihovu smrt. Tablete klindamicina za trofične čireve donjih ekstremiteta uzimaju 1 kapsulu do 4 puta dnevno. Intravenski i intramuskularno, lijek se daje 300 mg 2 puta dnevno. Kod težih infekcija doza se povećava na 1,2-1,7 g, što je podijeljeno u 3-4 injekcije. Cijena 10 ampula je 560 p., 16 tableta - 180 p.
  • Ceftazidime. Također je imenovan po aktivnoj komponenti u sastavu. Ceftazidim prekida sintezu komponenata ćelijskih membrana, uzrokujući smrt bakterija. Doziranje za intravensku ili intramuskularnu injekciju je 1000 mg svakih 8-12 sati, a cijena 1 boce je 70-110 r.

Antibakterijske masti

Liječenje antibiotika protiv trofičnih ulkusa donjih ekstremiteta može se provesti uz pomoć lokalnih lijekova. Zadaci njihove primjene: suzbijanje razmnožavanja patogenih mikroorganizama u rani, sprječavanje pripojenja druge infekcije, uklanjanje upale. Glavne antibakterijske masti za liječenje trofičnih čira na nogama:

  • Heliomycin. Sadrži heliomicin - supstancu koja pokazuje antibakterijsko delovanje protiv gram-pozitivnih mikroba. Za jake ulceracije preporučuje se nanošenje obloga natopljenih ovom masti. U drugim slučajevima, proizvod se nanosi na ranu bez aktivnog trljanja 1-2 puta dnevno. Cijena masti je 50-70 p.
  • Tetraciklin. Aktivna komponenta ove masti je tetraciklin. Utječe na gram-pozitivne i gram-negativne bakterije blokirajući sintezu proteina u njima. Tri posto mast koristi se i kao zacjeljivanje rana. Kod trofičnih ulkusa donjih ekstremiteta, sredstvo se nanosi 1-2 puta dnevno. Mast možete koristiti do 2-3 sedmice. Cena - 20-30 p.
  • Levosin. Sadrži metiluracil, hloramfenikol, trimekain, sulfadimetoksin. Zbog ovih tvari, mast pokazuje dezinficirajuće, analgetsko, regenerirajuće i protuupalno djelovanje. Kod trofičnih ulkusa donjih ekstremiteta Levosin se nanosi na gazne maramice, koji se zatim nanose na rane. Cijena masti je 80 p.
  • Argosulfan. Sadrži srebrni sulfatiazol. Ova supstanca ima antimikrobno dejstvo i potiče zarastanje trofičnih čira, opekotina, gnojnih lezija.Krema se nanosi na žarišta upale tankim slojem (2-3 mm) 2-3 puta dnevno. Možete koristiti ne više od 25 g Argosulfana dnevno. U prisustvu eksudata preporučuje se čišćenje rana hlorheksidinom ili bornom kiselinom. Trošak Argosulfana iznosi 320 p.

Čišćenje i sušenje

Prvi korak koji je neophodan za izliječenje pacijenta, kako bi ga se oslobodio trofičnih promjena na koži donjih ekstremiteta je čišćenje čira na mrtvom tkivu i gnoju. To će pomoći u sprečavanju rasta bakterija, daljnjem oštećenju mišića i kostiju nogu. Postupak liječenja zahtijeva da se zahvaćena područja temeljito isperu. Da biste to učinili, koristite lijekove kao što je otopina furatsiline, hlorheksidina ili kalijum permanganata, decokcije bilja. Pranje može čak zaustaviti trofične promjene na neko vrijeme, ublažiti bol u nogama.

Postupak liječenja zahtijeva da se zahvaćena područja temeljito isperu.

Da bi se brzo liječili trofični apscesi na nozi, mogu se sušiti hidrogen peroksidom. Za to se koriste i antiseptički agensi poput jodpirona. Nakon nanošenja Yodopirona na noge utrljava se u one dijelove kože udova na kojima su nastale rane.

Ispiranje čireva tradicionalnim lijekovima ne omogućava vam uvijek da postignete 100% rezultata u uklanjanju mrtvog tkiva. Najefikasniji način liječenja čira na nogama je ako ih redovito čistite od nekrotičnih ostataka enzimskim pripravcima. U ovom bolesniku pomažu lijekovi čiji je glavni aktivni sastojak kolagenaza (veterinarski lijekovi).

Kolagenaza je protein koji se dobija iz stoke gušterače. Potiče intenzivno čišćenje i liječenje rana donjih dijelova tijela, regeneracija tkiva, ima antimikrobna svojstva i ublažava bolove u donjim dijelovima. Najpopularniji lijek na bazi ove supstance koji je stekao pohvale je Iruxol mast.

Sadrži kloramfinekol, antibiotik. Dakle Iruxol je mast dvostrukog djelovanja. Čini tretman dvostruko efikasnim - suzbija agresivnost procesa trofičnih rana i neutralizira patogenu mikrofloru rana donjih dijelova tijela. Tokom upotrebe Iruxola ne preporučuje se upotreba drugih lokalnih lijekova jer oni inhibiraju djelovanje enzima.

Ljekovite masti

Regenerativna sredstva koriste se već u fazi kada se na rani formira tanka kora epitelnog tkiva, tj. Nakon što je uklonjen upalni proces. U ovom trenutku već treba isključiti infekciju čira patogenom mikroflorom. U ovoj fazi počinju procesi regeneracije, koji se ubrzavaju uz pomoć masti za zarastanje rana. Vrijedi napomenuti da neki od ovih lijekova dodatno sadrže tvari koje imaju antibakterijsko, imunostimulirajuće i analgetsko djelovanje. Primjeri takvih masti:

  • Solcoseryl. Sadrži ekstrakt krvi zdravih mliječnih teladi, pročišćenih od proteina. Ova supstanca aktivira procese metabolizma tkiva, poboljšava trofizam, potiče obnovu i regeneraciju tkiva. Mast se nanosi direktno na leziju 1-2 puta dnevno. Liječenje plačećih trofičnih čira na nogama može se provesti i kroz Solcoseryl. Cijena masti je 220 r.
  • Levomekol. Sadrži dioksometiltetrahidropiridimin i kloramfenikol. Posljednja supstanca je antibiotik. Zahvaljujući ovom sastavu, Levomekol ublažava upale, pospješuje zarastanje čira na donjim udovima i inhibira rast bakterija. Antimikrobni učinak masti ostaje čak i u prisustvu nekrotičnih masa i gnojnog pražnjenja. Levomekol se nanosi na otvorene rane sterilnim ubrusom ili pamučnom vunom, koji je fiksiran flasterom ili zavojem. Ne koristite masti duže od 5-7 dana. Cijena masti je 100-120 p.
  • Bepanten.Uključuje dekspantenol - supstancu koja potiče regeneraciju kože. Pored toga, ima hidratantni efekat. Bepanten je dostupan u obliku masti, kreme, losiona. Nanose se na zahvaćeno područje tankim slojem nekoliko puta dnevno. Cijena lijeka je oko 280-340 p.

Ostali proizvodi za vanjsku upotrebu

Lijekovi protiv trofičnih ulkusa, koji pokazuju različita svojstva, mogu se svrstati u zasebnu kategoriju: zarastanje rana, protuupalno, hemostatsko, antimikrobno, lijekove protiv bolova. Primjeri takvih alata:

  • Activetex. U pitanju su salvete od pamučne tkanine natopljene esencijalnim uljima, lidokainom, furaginom, aminokapronskom kiselinom, vitaminima C i E. Proizvod ima zaceljivanje rana, analgetske i antimikrobne učinke. Prije upotrebe, ubrus se namoči u fiziološku otopinu, a potom se nanosi na ranu. Odozgo je sve fiksirano trakom ili zavojem. Prevlaka se mijenja svaka 2-3 dana. Cena - 160 p. za 10 salveta.
  • Branolind N. Ovo je preljev za rane, impregniran peruanskim balzamom, koji pokazuje antiseptička i zacjeljujuća svojstva rana. Primjenjuje se na trofičnom čiru, nakon čega se prekriva sterilnim tkivom i fiksira zavojem ili žbukom. Ogrtač se mijenja svakodnevno. Cijena 30 kom. - 1800 p.
  • Vitargol. Osnova ovog spreja je vodena otopina koloidnog srebra. Ova supstanca ima antibakterijski učinak protiv streptokoka, stafilokoka, Pseudomonas aeruginosa. Vitargol pomaže u zaštiti kože od oportunističke mikroflore. Sprej se prska na ranu 1-3 puta dnevno. ako je potrebno, nanesite sterilni preljev. Cena - 240 p.

Ulja s biljnim sastojcima

Masti, koje uključuju biljne sastojke, s čirom donjih ekstremiteta, pomažu da se konačno izborimo s infektivnim procesom. U osnovi, masti imaju kompleksan učinak, a također pomažu u anesteziji zahvaćenog područja i ublažavaju upalni proces.

Najčešće se koristi vulvostimulin. Najefikasnija je ako je potrebno riješiti se čira na plaču.

Regenerirajući lijekovi

Upotreba regenerativnih sredstava za trofične čireve opravdana je ako se na defektu rane već formirala tanka kora epitelijskog tkiva. Odnosno, otklonjen je upalni proces, sprečena je infekcija rane patogenom mikroflorom, počeli su procesi regeneracije koji sada treba samo podstaći.

Regenerirajući lijekovi često dodatno smanjuju bol i pomažu poboljšanju metaboličkih procesa. Zahvaljujući tome izlječenje je još brže.

Grupa uključuje:

Opća načela primjene

Budući da bez obzira na to što televizijska emisija kaže, univerzalne tablete za trofične čireve ne postoje, potrebno je poštivati ​​niz općih principa pri odabiru terapije za određenog pacijenta. Zanemarivanje principa terapije može dovesti do činjenice da liječenje neće biti samo neefikasno, već i štetno.

Postoje tri glavna principa lečenja:

  1. Kontinuitet. Terapija treba nastaviti od trenutka otkrivanja trofičnog ulkusa do oštećenja. Nakon početka izlječenja preporučuje se poduzimanje preventivnih mjera koje imaju za cilj sprječavanje recidiva.
  2. Sistem i složenost. Za liječenje treba odabrati lijekove. U ovom slučaju, djelovanje nekih lijekova treba idealno nadopuniti djelovanje drugih, sveobuhvatno i najpotpunije utječu na sve dijelove patološkog procesa. Paralelno se preporučuje i primjena terapijskih mjera koje su usmjerene na liječenje bolesti koja je dovela do stvaranja ulceroznih oštećenja.
  3. Kontinuitet.To je princip po kojem se kod promjene liječnika liječenje treba nastaviti po već odabranoj šemi. Iracionalno je zbog promjene stručnjaka u potpunosti promijeniti odabranu shemu. Pacijent ne bi trebao biti informiran samo o svim aspektima svoje bolesti. Takođe se mora upoznati sa posledicama ignorisanja recepta lekara.

Antibakterijski i antihistaminici

Nastavljajući liječenje, potrebno je liječiti zahvaćena područja nogu lijekovima koji inhibiraju rast bakterija (antibioticima). Argosulfan, koji inhibira rast i razmnožavanje mikroorganizama u čirima na nogama, dobio je dobre kritike pacijenata. Ovaj lijek takođe pomaže ublažavanju bolova u donjem delu tela.

Argosulfan inhibira rast i razmnožavanje mikroorganizama u čirima na nogama.

Antibakterijski lijekovi - antibiotici, dostupni su u ovom obliku:

  • Tablete
  • Ampule za intramuskularnu injekciju.
  • Ampule za intravensku primjenu (za kapaljku).
  • Upotreba lijeka u obliku spreja popularna je.

Doktor, vođen rezultatima pacijentovih analiza, propisuje antibiotike širokog spektra - Tarivid, Tsiprobay, Tsifran, Kefzol, Mandol, Duracef, itd.

Prisutnost stranog proteina može biti popraćena lokalnim alergijskim reakcijama u donjim dijelovima tijela, koje pogoršavaju sliku trofičnih lezija. Antibiotici mogu takođe izazvati alergije. Potrebno je provoditi antihistaminsku profilaksu koristeći posebne lijekove. To podrazumijeva liječenje lijekovima kao što su Xizal, Erius, Tavegil, Suprastin. Dostupne su u ovom obliku - tablete, sprej za nos, kapi, injekcije.

Protivupalni lekovi

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) dizajnirani su za efikasno liječenje trofičnih ulkusa donjih ekstremiteta. Koriste se za sprečavanje ili smanjenje brzine razvoja upale udova. Ova grupa lijekova ima i dekongestivna i antipiretska svojstva. Oni imaju i analgetske efekte u pogođenim donjim delovima tela.

Za kupnju ovih lijekova, kao što je Ibuprofen, nije vam potreban recept liječnika. Ali pacijent mora imati na umu da samo propisivani antibiotici i NSAID mogu biti opasni, posebno za starije ljude. Tijek liječenja treba propisati certificirani stručnjak.

Pripreme za liječenje trofičnih ulkusa, za koje nije potreban pregled liječnika.

Zacjeljivanje rana

Lijekovi za zacjeljivanje trofičnih rana u donjim predjelima, kao što su Solcoseryl i Actovegin, doprinose zacjeljivanju i ožiljku rana. Upotreba lijeka Branolind omogućava poticanje regeneracije, stvaranje epitela na nogama, poboljšava drenažu i povećava učinkovitost liječenja. Lijek Branolind dostupan je u obliku preliva. Kao ljekovit lijek, ulje heljde koja ima korisna svojstva dobila je dobre kritike. Služi i za čišćenje trofičnih lezija i pomaže u ublažavanju bolova. Za te je svrhe pogodno i biljno ulje u kojem biste prvo trebali lagano pržiti luk.

Vodikov peroksid može liječiti rane na nogama. Trebat će vam i tableta streptocida, koju morate drobiti. Metoda je prilično jednostavna - kapljajte peroksid na čir, poškropite streptocidom. Gornji poklopac ubrusom i polietilenom. Kompresija je fiksirana šalom ili drugim preljevom. Menjajte jastučić nekoliko puta dnevno. Ovaj lijek je dobio pozitivne kritike. Izliječiti čirevi donjih dijelova tijela dobivaju se nakon otprilike 10 dana.

Analgetici

Da bi se ublažio bol koji neprestano prati pojavu trofičnih ulkusa ekstremiteta, praktikuje upotrebu tableta protiv bolova. Lijek ne može u potpunosti da blokira nelagodu u nogama, samo će ovdje biti efikasno potpuno uklanjanje čireva.Postoji širok izbor takvih lijekova - tablete, masti, emulzije, balzami, biljni analgetici. Recenzije o njihovoj učinkovitosti su pozitivne, ali sami propisivanje liječenja nije preporučljivo. Samo specijalist ima potrebnu kompetenciju da odluči kako liječiti i anestezirati trofične lezije udova.

Imunoterapija i dodatni lijekovi

Da biste izliječili trofične čireve i ublažili bol u udovima, potrebno je uzimati ne samo lijekove za borbu protiv bolesti, već i lijekove koji podržavaju organizam. To mogu vitamini i tablete za poticanje imunološkog sistema. Sposobna je za liječenje bolesti i raznih minerala i elemenata u tragovima, biljnih čajeva, dodataka prehrani, homeopatskih tableta. Antibiotici oštećuju korisnu mikrofloru u tijelu, pa morate uzeti lijekove kako biste je obnovili, poput Linexa. Da biste odlučili kakve će vam suplemente biti korisne za prevenciju čira na udovima, posavjetujte se s liječnikom.

Tokom liječenja liječnici propisuju i vitaminske i mineralne komplekse za ukupno jačanje imunološkog sustava.

Kako bi se efikasno liječilo trofičnih poremećaja kože, liječnik će vam definitivno imenovati sredstva za zaštitu od trombocita za razrjeđivanje krvi. Kako bi se brzo izliječili čirevi i spriječili nastanak novih, koriste se flebotonici koji jačaju zidove žila udova. Liječnik će također preporučiti sredstva za kompresiju - zavoj, elastični zavoj, čarape.

Bolnička terapija

U bolnici je potrebno liječiti trofične promjene na koži donjih ekstremiteta teških oblika. Tamo pacijent prima intenzivniju terapiju u odnosu na ambulantno liječenje. Pacijentu su propisani antibiotici za unutrašnju upotrebu, kao i u obliku masti za liječenje oštećenih mjesta na nozi. Pacijent prima lijekove za ublažavanje bolova u donjem dijelu tijela. Mogu se propisati fibrinolitici koji pomažu u otapanju krvnih ugrušaka. Ove se tablete moraju uzimati pod strogim nadzorom ljekara, jer postoji mogućnost da započne žestoko krvarenje.

Liječenje trofičnih promjena u ekstremitetima treba započeti pod budnom pažnjom svog liječnika. Uzimajte samo lijekove koje preporuči specijalista. Antibiotici i druge tablete moraju se piti strogo prema rasporedu. Ne zaboravite da redovno liječite čireve na donjim dijelovima tijela, pratite njihovo stanje.

Pogledajte video: Kako izabrati pravo auto (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar