Metformin tablete 1000 mg, 60 kom.

Prije kupnje Metformina, tableta 1000 mg, 60 kom., Provjerite podatke o tome s podacima na službenoj web stranici proizvođača ili navedite specifikaciju određenog modela s menadžerom naše tvrtke!

Podaci navedeni na web mjestu nisu javna ponuda. Proizvođač zadržava pravo izmjene dizajna, dizajna i pakiranja robe. Slike robe na fotografijama predstavljenim u katalogu na web mjestu mogu se razlikovati od originala.

Podaci o cijeni robe naznačeni u katalogu na web mjestu mogu se razlikovati od stvarnih u trenutku podnošenja narudžbe za odgovarajući proizvod.

Farmakološko djelovanje

Metformin inhibira glukoneogenezu u jetri, smanjuje apsorpciju glukoze iz creva, pojačava perifernu iskorišćenost glukoze i takođe povećava osetljivost tkiva na inzulin. Ne utiče na lučenje inzulina beta ćelijama gušterače, ne izaziva hipoglikemijske reakcije. Smanjuje nivo triglicerida i linoproteina niske gustine u krvi. Stabilizira ili smanjuje tjelesnu težinu. Ima fibrinolitički efekat usled suzbijanja inhibitora tkivnog aktivatora plazminogena.

Nakon oralne primjene, metformin se apsorbira iz probavnog trakta. Bioraspoloživost nakon uzimanja standardne doze je 50-60%. Cmax u krvnoj plazmi dostiže se 2,5 sata nakon uzimanja. On se praktično ne veže za proteine ​​plazme. Akumulira se u pljuvačnim žlijezdama, mišićima, jetri i bubrezima. Izlučuje se nepromijenjeno bubrezima. T1 / 2 je 9-12 sati. S oštećenom funkcijom bubrega moguća je kumulacija lijeka.

Dijabetes melitus tipa 2 bez sklonosti ketoacidozi (posebno kod bolesnika s pretilošću) s neučinkovitošću dijetoterapije, u kombinaciji s inzulinom, kod šećerne bolesti tipa 2, osobito s izraženim stupnjem pretilosti, praćenom sekundarnom inzulinskom rezistencijom.

Kontraindikacije

  • dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma, koma,
  • oštećena funkcija bubrega,
  • akutne bolesti s rizikom razvoja bubrežne disfunkcije: dehidracija (s proljevom, povraćanjem), groznica, teške zarazne bolesti, hipoksija (šok, sepsa, bubrežne infekcije, bronhopulmonalne bolesti),
  • klinički izražene manifestacije akutnih i hroničnih bolesti koje mogu dovesti do razvoja hipoksije tkiva (zatajenje srca ili disanja, akutni infarkt miokarda),
  • ozbiljne operacije i traume (kada je indicirana terapija insulinom),
  • oslabljena funkcija jetre,
  • hronični alkoholizam, akutno trovanje alkoholom,
  • koristiti najmanje 2 dana prije i u roku od dva dana nakon provođenja radioizotopskih ili rendgenskih ispitivanja s uvođenjem kontrastnog medija koji sadrži jod,
  • laktacidoza (uključujući istoriju),
  • pridržavanje niskokalorične prehrane (manje od 1000 kalorija dnevno),
  • trudnoća
  • dojenje
  • preosjetljivost na lijek.

Ne preporučuje se upotreba lijeka osobama starijim od 60 godina koji izvode teške fizičke radove, a što je povezano s povećanim rizikom za razvoj laktacidoze u njima.

Nuspojave

Iz probavnog sistema: mučnina, povraćanje, metalik ukus u ustima, nedostatak apetita, proliv, nadimanje, bolovi u trbuhu. Ovi su simptomi posebno česti na početku liječenja i obično nestaju sami. Ovi simptomi mogu smanjiti imenovanje antocida, derivata atropina ili antispazmodika.

Sa strane metabolizma: u rijetkim slučajevima - laktacidoza (zahtijeva prekid liječenja), uz dugotrajno liječenje - hipovitaminoza B12 (malabsorpcija).

Sa hemopoetskih organa: u nekim slučajevima - megaloblastična anemija.

Iz endokrinog sistema: hipoglikemija.

Alergijske reakcije: osip na koži.

Interakcija

Ne preporučuje se istodobna primjena danazola kako bi se izbjegao hiperglikemijski učinak potonjeg. Ako je liječenje danazolom potrebno i nakon njegovog zaustavljanja, potrebno je prilagoditi dozu metformina i joda da bi se kontrolirala razina glikemije.

Kombinacije koje zahtijevaju posebnu njegu: klorpromazin - ako se uzima u velikim dozama (100 mg / danu) povećava glikemiju, smanjujući oslobađanje inzulina.

U liječenju antipsihoticima i nakon prestanka uzimanja potonjeg, potrebno je prilagoditi dozu metformina pod kontrolom nivoa glikemije.

Istodobnom primjenom s derivatima sulfoniluree, akarbozom, inzulinom, NSAID-om, MAO inhibitorima, oksitetraciklinom, ACE inhibitorima, derivatima klofibrata, ciklofosfamidom, β-blokatorima, moguće je povećati hipoglikemijski učinak metformina.

Istodobnom primjenom GCS-a, oralnih kontraceptiva, epinefrina, simpatomimetika, glukagona, hormona štitnjače, tiazidnih i petljnih diuretika, derivata fenotiazina, derivata nikotinske kiseline, moguće je smanjenje hipoglikemijskog učinka metformina.

Cimetidin usporava eliminaciju metformina, što povećava rizik od laktacidoze.

Metformin može oslabiti učinak antikoagulansa (derivati ​​kumarina).

Unos alkohola povećava rizik od nastanka laktične acidoze tokom akutne alkoholske intoksikacije, posebno u slučajevima posta ili nakon niskokalorične prehrane, kao i kod zatajenja jetre.

Kako uzeti, način primjene i doziranje

Dozu lijeka liječnik postavlja pojedinačno, ovisno o razini glukoze u krvi.

Početna doza je 500-1000 mg dnevno (1-2 tablete). Nakon 10-15 dana, moguće je daljnje postepeno povećavanje doze ovisno o razini glukoze u krvi.

Doza održavanja lijeka obično je 1500-2000 mg dnevno. (3-4 tablete) Maksimalna doza je 3000 mg dnevno (6 tableta).

U starijih bolesnika preporučena dnevna doza ne smije biti veća od 1 g (2 tablete).

Tablete metformina treba uzimati cele tokom obroka ili odmah nakon obroka s malom količinom tekućine (čaša vode). Da bi smanjili nuspojave iz gastrointestinalnog trakta, dnevnu dozu treba podijeliti u 2-3 doze.

Zbog povećanog rizika od laktacidoze, dozu treba smanjiti u slučaju teških metaboličkih poremećaja.

Predoziranje

Uz predoziranje Metformina moguća je laktacidoza sa smrtnim ishodom. Uzrok razvoja laktacidoze može biti i nagomilavanje lijeka zbog oslabljene funkcije bubrega.

Simptomi laktacidoze: mučnina, povraćanje, proliv, snižavanje tjelesne temperature, bolovi u trbuhu, bolovi u mišićima, u budućnosti može biti pojačano disanje, vrtoglavica, oslabljena svijest i razvoj kome.

Liječenje: u slučaju znakova laktacidoze, liječenje Metforminom treba odmah prekinuti, pacijenta treba hitno hospitalizirati i, utvrdivši koncentraciju laktata, potvrditi dijagnozu. Najefikasnija mjera za eliminaciju laktata i metformina iz tijela je hemodijaliza. Također se provodi simptomatsko liječenje.

Uz kombiniranu terapiju Metforminom i sulfonilurejom, može se razviti hipoglikemija.

Posebna uputstva

Tokom liječenja potrebno je pratiti bubrežnu funkciju. Najmanje 2 puta godišnje, kao i pojavom mijalgije, treba utvrditi sadržaj laktata u plazmi. Pored toga, jednom svakih 6 mjeseci potrebno je kontrolirati nivo kreatinina u serumu u krvi (posebno kod pacijenata starije dobi). Metformin se ne sme propisati ako je nivo kreatinina u krvi viši od 135 µmol / L kod muškaraca i 110 µmol / L u žena.

Možda je upotreba lijeka Metformin u kombinaciji s derivatima sulfoniluree. U tom je slučaju potrebno posebno pažljivo praćenje razine glukoze u krvi.

48 sati prije i unutar 48 sati nakon radiopakiranja (urografija, iv angiografija), trebali biste prestati uzimati Metformin.

Ako pacijent ima bronhopulmonalnu infekciju ili zaraznu bolest genitourinarnih organa, treba odmah o tome obavestiti dežurnog lekara.

Tokom liječenja, trebali biste se suzdržati od uzimanja alkohola i lijekova koji sadrže etanol. .

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Upotreba lijeka u monoterapiji ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima.

Kada se Metformin kombinira s drugim hipoglikemijskim lijekovima (derivati ​​sulfoniluree, inzulin), mogu se razviti hipoglikemijski uvjeti pri kojima je oslabljena sposobnost upravljanja vozilima i obavljanje drugih potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju i brze psihomotorne reakcije.

Pogledajte video: How To Take Metformin. How To Start Taking Metformin. How To Reduce Metformin Side Effects 2018 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar