Rosinsulin R, C i M - kratke karakteristike i upute za upotrebu

Farmakodinamika

Rinsulin P je humani insulin dobiven upotrebom rekombinantne DNK tehnologije. Inzulin kratkog djelovanja. Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese, uključujući sintezu određenog broja ključnih enzima (heksokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintaza, itd.). Smanjenje glukoze u krvi uzrokovano je povećanjem njegova unutarćelijskog transporta, povećanom apsorpcijom i asimilacijom tkiva, stimulacijom lipogeneze, glikogenogeneze, smanjenjem brzine stvaranja glukoze u jetri itd.
Trajanje djelovanja inzulinskih pripravaka uglavnom se odnosi na brzinu apsorpcije, koja ovisi o nekoliko faktora (na primjer, o dozi, načinu i mjestu primjene), pa je profil djelovanja inzulina podložan značajnim fluktuacijama, kako kod različitih ljudi, tako i kod istih osoba. U prosjeku, nakon subkutane primjene, Rinsulin P počinje djelovati nakon 30 minuta, maksimalni učinak razvija se između 1 i 3 sata, trajanje djelovanja je 8 sati.

Farmakokinetika
Potpunost apsorpcije i pojava učinka inzulina ovisi o putu primjene (supkutano, intramuskularno, intravenski), mjestu primjene (abdomen, bedro, stražnjica), dozi (količini ubrizgavanog inzulina), koncentraciji inzulina u lijeku itd. Neravnomjerno se raspoređuje po tkivima i ne prodire kroz placentnu barijeru i u majčino mlijeko. Uništava ga insulinaza uglavnom u jetri i bubrezima. Poluvrijeme eliminacije iznosi nekoliko minuta. Izlučuje se bubrezima (30-80%).

Indikacije za upotrebu

  • Dijabetes tipa 1
  • Šećerna bolest tipa 2: stadijum rezistencije na oralne hipoglikemijske agense, djelomična rezistencija na ove lijekove (tijekom kombinirane terapije), interkurencijske bolesti
  • Dijabetes tipa 2 kod trudnica
  • Hitna stanja kod pacijenata sa šećernom bolešću praćena dekompenzacijom metabolizma ugljikohidrata

Doziranje i primjena

Režim doziranja i način primjene

Lijek je namijenjen supkutanoj, intramuskularnoj i intravenskoj primjeni.
Dozu i način primjene lijeka određuje liječnik pojedinačno, za svaki slučaj, na osnovu koncentracije glukoze u krvi.
U prosjeku, dnevna doza lijeka kreće se od 0,5 do 1 IU / kg tjelesne težine (ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta i koncentraciji glukoze u krvi).
Lijek se daje 30 minuta prije obroka ili užine koja sadrži ugljene hidrate.
Temperatura primenjenog insulina treba da bude sobna temperatura. Kod monoterapije s lijekom učestalost primjene je 3 puta na dan (ako je potrebno i do 5-6 puta dnevno). Pri dnevnoj dozi koja prelazi 0,6 IU / kg, lijek se mora primijeniti u obliku 2 ili više injekcija u različita područja tijela. Lijek se obično ubrizgava supkutano u prednji trbušni zid. Injekcije se mogu raditi u bedro, stražnjicu ili rame u projekciji deltoidnog mišića.
Neophodno je promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipo-distrofije. S potkožnim davanjem inzulina, mora se paziti da tokom ubrizgavanja ne uđe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Pacijente treba obučiti o pravilnoj upotrebi uređaja za davanje inzulina.
Intramuskularno i intravenski, lijek se može primijeniti samo pod nadzorom ljekara.
Bočice se mogu koristiti samo ako je njihov sadržaj bistra, bezbojna tečnost bez vidljivih čestica. Ne možete koristiti lijek ako se u otopini pojavi talog. Rinsulin ® P je inzulin kratkog djelovanja i obično se koristi u kombinaciji sa inzulinom srednjeg djelovanja (Rinsulin ® NPH).
Moguće je skladištenje lijeka u uporabi na sobnoj temperaturi (od 15 do 25 ° C) ne više od 28 dana.

Nuspojava

Zbog utjecaja na metabolizam ugljikohidrata: hipoglikemijska stanja (blijeda koža, pojačano znojenje, palpitacije, drhtanje, zimica, glad, uznemirenost, parestezija oralne sluznice, slabost, glavobolja, vrtoglavica, smanjena oštrina vida). Teška hipoglikemija može dovesti do razvoja hipoglikemijske kome.
Alergijske reakcije: osip na koži, Quinckeov edem, anafilaktički šok.
Lokalne reakcije: hiperemija, oteklina i svrab na mestu ubrizgavanja, uz produženu upotrebu - lipodistrofija na mestu ubrizgavanja.
Ostalo: edem, prolazno smanjenje oštrine vida (obično na početku terapije).
Ako je pacijent zabilježio razvoj hipoglikemije ili je imao epizodu gubitka svijesti, treba odmah obavijestiti liječnika.
Ako se utvrde bilo koje druge nuspojave koje nisu gore opisane, pacijent se može takodje treba da se posavetujete sa lekarom.

Posebna uputstva

Mere predostrožnosti za upotrebu

U skladu sa terapijom inzulinom, potrebno je stalno praćenje koncentracije glukoze u krvi.
Uzroci hipoglikemije osim predoziranja inzulinom mogu biti: zamjena lijekova, preskakanje obroka, povraćanje, proliv, pojačana fizička aktivnost, bolesti koje smanjuju potrebu za inzulinom (oslabljena funkcija jetre i bubrega, hipofunkcija kore nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde), promjena mjesta ubrizgavanja, kao i interakcija s drugim lijekovima.
Nepravilno doziranje ili prekidi u primjeni inzulina, posebno kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1, mogu dovesti do hiperglikemije. Obično se prvi simptomi hiperglikemije razvijaju postepeno tokom nekoliko sati ili dana. Tu spadaju žeđ, pojačano mokrenje, mučnina, povraćanje, vrtoglavica, crvenilo i suvoća kože, suha usta, gubitak apetita, miris acetona na izdisaju. Ako se ne liječi, hiperglikemija kod dijabetesa tipa 1 može dovesti do razvoja po život opasne dijabetičke ketoacidoze.
Doza inzulina mora se korigirati zbog oslabljene funkcije štitnjače, Addisonove bolesti, hipopituitarizma, oslabljenog rada jetre i bubrega i dijabetesa kod osoba starijih od 65 godina.
Ispravljanje doze inzulina može se također zahtijevati ako pacijent poveća intenzitet tjelesne aktivnosti ili promijeni uobičajenu prehranu.
Istovremene bolesti, posebno infekcije i stanja praćena groznicom, povećavaju potrebu za inzulinom.
Prijelaz pacijenta na novi tip inzulina ili inzulinski pripravak drugog proizvođača mora se provesti pod nadzorom liječnika.
Zbog mogućnosti taloženja u nekim kateterima, upotreba lijeka u inzulinskim pumpama se ne preporučuje.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mehanizmima

U vezi s primarnom svrhom inzulina, promjena njegove vrste ili uz prisustvo značajnih fizičkih ili mentalnih stresova može ugroziti sposobnost upravljanja vozilima ili raznim pokretnim mehanizmima, kao i uključiti se u druge potencijalno opasne aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju i brzinu reakcije.

Proizvođač

Adrese mjesta proizvodnje:

  1. 142279, Moskovska oblast, Serpukhov okrug, r.p. Obolensk, zgrada 82, str.
  2. 142279, Moskovska oblast, Serpukhov okrug, pos. Obolensk, zgrada 83, lit. AAN.
Podnošenje zahteva za organizaciju:

GEROPHARM-Bio OJSC
142279, Moskovska oblast, Serpukhov okrug, r.p. Obolensk, zgrada 82, str. 4

Uputstva koja se daju pacijentu

Ne možete koristiti lijek ako se u otopini pojavi talog.
Tehnika ubrizgavanja insulina u bočice

Ako pacijent koristi samo jednu vrstu inzulina

  1. Sanitizirajte gumenu membranu bočice
  2. U špricu uvucite zrak u količini koja odgovara željenoj dozi inzulina. Umetnite zrak u bočicu inzulina.
  3. Okrenite bočicu sa špricom naopako i uvucite željenu dozu inzulina u štrcaljku. Izvadite iglu iz bočice i uklonite zrak iz štrcaljke. Provjerite da li je doza inzulina tačna.
  4. Ubrizgajte odmah.
Ako je pacijentu potrebno miješati dvije vrste inzulina
  1. Učistite gumene membrane bočica.
  2. Neposredno prije biranja, valjajte bočicu inzulina dugog djelovanja („oblak“) između dlanova dok inzulin ne postane ravnomjerno bijel i zamućen.
  3. U špricu sakupi zrak u količini koja odgovara dozi oblaka inzulina. Umetnite zrak u mutnu bočicu inzulina i izvadite iglu iz bočice.
  4. U špricu uvucite zrak u količini koja odgovara dozi inzulina kratkog djelovanja („prozirni“). Unesite zrak u bocu s prozirnim inzulinom. Bočicu sa špricom okrenite naopako i nazovite željenu dozu "bistrog" inzulina. Izvucite iglu i izvadite zrak iz štrcaljke. Provjerite ispravnu dozu.
  5. Umetnite iglu u bočicu sa "mutnim" insulinom, okrenite bočicu sa špricom naopako i nazovite željenu dozu inzulina. Uklonite zrak iz štrcaljke i provjerite je li doza tačna. Odmah injicirajte prikupljenu smešu insulina.
  6. Uvijek uzimajte inzulin u istom redoslijedu opisanom gore.
Postupak ubrizgavanja
  • Potrebno je dezinficirati područje kože u koje će se ubrizgati inzulin.
  • Sa dva prsta saberite pregib kože, umetnite iglu u podnožje nabora pod kutom od oko 45 stepeni i ubrizgavajte inzulin ispod kože.
  • Nakon ubrizgavanja, igla treba ostati ispod kože najmanje 6 sekundi, kako bi se osiguralo da se inzulin potpuno ubaci.
  • Ako se na mjestu ubrizgavanja pojavi krv nakon uklanjanja igle, nježno istisnite mjesto ubrizgavanja tamponom natopljenim dezinfekcijskom otopinom (poput alkohola).
  • Potrebno je promijeniti mjesto ubrizgavanja.

Opće informacije

Lijek je namijenjen smanjenju koncentracije šećera. Njegova glavna komponenta je humani inzulin.

Pored njega, sastav leka uključuje:

Rosinsulin je dostupan u obliku injekcije. Bezbojan je i bez mirisa.

Lijek ima nekoliko sorti:

  1. P - odlikuje ga kratkovidnošću izlaganja.
  2. C - njegovo delovanje je srednjeg trajanja.
  3. M - drugo ime - Rosinsulin mix 30-70. Kombinuje dvije komponente: rastvorljivi inzulin (30%) i izofan inzulin (70%).

U vezi s tim, navedeni lijekovi imaju određene razlike, mada je općenito princip njihova djelovanja isti.

Lijek se treba koristiti samo onako kako je propisao liječnik, jer samo od njega možete dobiti tačne upute. Bez njega ovaj lijek može biti opasan čak i za one pacijente kojima je indiciran.

Oblik i sastav izdavanja

"Rosinsulin" se odnosi na hipoglikemijske lekove. Ovisno o brzini izloženosti lijeku i trajanju, postoje:

  • "Rosinsulin S" se odnosi na lekove srednjeg delovanja,
  • "Rosinsulin R" - kratka akcija,
  • Rosinsulin M je kombinirani pripravak.

Lijek je inzulin, dobiven isključivo iz ljudskog tijela putem DNK promjena. Kao što je navedeno u uputama za upotrebu Rosinsulina C, princip djelovanja temelji se na interakciji glavne komponente lijeka sa stanicama. Kao rezultat toga, nastaje inzulinski kompleks.

Lijek je suspenzija namijenjena supkutanoj primjeni. Njegovo dejstvo uglavnom je zbog sadržaja inzulina-izofana u sastavu. Ovo je lijek bijele boje sa blagim sivkastim tonom. Ako se ne protrese, onda se raspodeljuje na bistru tečnost i sediment. Zato je prema uputstvu, prije uvođenja lijeka potrebno malo protresti.

Ovaj lijek ima prilično razumnu cijenu. Uputa za upotrebu "Rosinsulin R" sugerira da je ovaj alat topljivi inzulin kratkog djelovanja. Vrlo lako stupa u interakciju s posebnim receptorom na staničnoj membrani, istovremeno formirajući kompleks receptora inzulina.

Tokom terapije ovim lijekom povećava se sinteza glukoze u masnim ćelijama i jetri. Glavne komponente prodiru u mišićne stanice, stimulišući aktivnost unutarćelijskih procesa.

Zbog povećane sinteze proteina, smanjuje se koncentracija glukoze u krvi i propadanje glikogena. Nakon injekcije, terapijski efekat počinje u roku od 30 minuta. Trajanje djelovanja od jedne doze je približno 8 sati. Vrijednost u velikoj mjeri ovisi o dozi, načinu i području davanja.

Lijek "Rosinsulin C" predstavljen je u obliku izofana s prosječnim trajanjem djelovanja. Lijek pomaže smanjiti koncentraciju glukoze u krvi, povećavajući njezinu apsorpciju u tkivima. To smanjuje brzinu stvaranja glukoze u jetri. Nakon uvođenja lijeka, terapijski sastav počinje djelovati za 2 sata. Maksimalni rezultat postiže se nakon 12 sati. Terapeutski efekat traje jedan dan.

Ko je dodeljen

Prije početka liječenja potrebno je proučiti upute za uporabu i opis lijeka Rosinsulin S kako bi se točno znalo za što je lijek propisan i kako ga pravilno koristiti. Obavezno konzultirajte ljekara, potrebno je utvrditi prikladnost njegove upotrebe. Zabranjeno je samostalno kupovati i koristiti lijek, jer postoji vjerovatnoća za negativne posljedice. Ljekari preporučuju uzimanje lijeka u prisustvu takvih dijagnoza kao što su:

  • dijabetes tipa 1 i 2
  • dijabetes tokom trudnoće
  • u postporođajnom ili postoperativnom periodu.

Pored toga, ovaj lijek je propisan u nedostatku rezultata uzimanja drugih hipoglikemijskih lijekova, kao i kao dodatak glavnoj terapiji.

Lijekovi

Prema uputama za upotrebu, „Rosinsulin C“ se odnosi na pripravke koji su namijenjeni za primjenu ispod kože. Doziranje se bira uzimajući u obzir dijagnozu i razinu glukoze u krvi. Prije početka liječenja potrebno je posjetiti liječnika kako bi izračunao režim liječenja. Prosječna preporučena doza uveliko ovisi o obliku lijeka. 1 ml suspenzije sadrži do 100 IU.

Prema uputstvu za upotrebu, Rosinsulin M je propisan u dozi od 0,5-1 IU na kg težine pacijenta. Nakon toga proučavaju se karakteristike sastava krvi i glukoze i bira se optimalna doza.

Kako je navedeno u uputama za upotrebu, "Rosinsulin R" je propisan na 40 jedinica dnevno. Način primjene ovisi o krvnoj slici prije i nakon unosa hrane. Lijek se može primijeniti:

  • potkožno
  • intramuskularno
  • intravenski.

Najčešće se Rosinsulin R daje subkutano. Ako je dijagnosticirana dijabetička koma ili je indicirana operacija, lijek se daje intramuskularno ili intravenski. Uz monoterapiju, lijek se koristi 3 puta dnevno. U nekim slučajevima učestalost primjene lijeka je i do šest puta dnevno. Da biste izbjegli lipodistrofiju i atrofiju, mjesto ubrizgavanja treba svaki put mijenjati.

Prema uputstvu za upotrebu, Rosinsulin S je propisan u dozi ne većoj od 24 IU. Lijek se primjenjuje 1-2 puta dnevno potkožno. Proizvođač preporučuje mijenjanje područja ubrizgavanja svaki put. Lijek se uzima 30 minuta prije doručka. U nekim slučajevima pacijentu se propisuje intramuskularna injekcija, a intravenska primjena zabranjena je.

Prije upotrebe lijeka, morate ga ugrijati na sobnu temperaturu.Također morate protresti bočicu za ravnomjerniju raspodjelu lijeka. Mjesto davanja određuje ljekar. To je uglavnom trbušni zid, bedra, ramena ili zadnjica.

U standardnim situacijama, prema uputstvu za upotrebu, Rosinsulin N je propisan za 8-24 IU jednom dnevno. Ako pacijent ima visoku osjetljivost na inzulin, tada se lijek propisuje u minimalnoj dozi, a sa smanjenom osjetljivošću, doza je veća od 24 IU dnevno.

Trudnoća

Kao što je navedeno u uputama za upotrebu, Rosinsulin C tokom trudnoće i dojenja može se koristiti za liječenje, jer aktivne komponente ne prodiru u placentu.

Prije planiranja trudnoće, preporučuje se provjeriti u krvi na sadržaj šećera. U slučaju povećanih indikacija, liječnik propisuje Rosinsulin. Kada dojite, dozvoljeno je koristiti ovaj lijek, jer nema podataka o njegovom prodiranju u majčino mlijeko.

Upotreba u djetinjstvu i starosti

"Rosinsulin" se može koristiti za liječenje djece, međutim morate prilagoditi dozu. Također je važno pratiti zdravstveno stanje i svjedočenja.

Lijek je dozvoljen za liječenje starijih osoba, ali mora se koristiti vrlo pažljivo, jer oni imaju veći rizik od razvoja hipoglikemije i pogoršanja ostalih popratnih bolesti.

Kontraindikacije

Prije upotrebe lijeka potrebno je proučiti upute za upotrebu lijeka "Rosinsulin C". Cijena lijeka u prosjeku iznosi 926 rubalja. Strogo je zabranjeno koristiti ga bez konsultacije s liječnikom. To je zbog mogućeg pada glukoze do kritičnih vrijednosti.

Da biste spriječili razvoj komplikacija, morate jasno slijediti upute, a također uzeti kontraindikacije. Strogo je zabranjeno koristiti ovaj alat u slučaju preosjetljivosti na komponente lijeka, kao i u slučaju niskog šećera u krvi.

Nuspojave

Nepravilna upotreba "Rosinsulina" povlači za sobom negativne nuspojave. Da biste to učinili, preporučuje se da jasno slijedite recepte liječnika, a da sami ne mijenjate režim liječenja. Moguće nuspojave su:

  • poremećaj srčanog ritma,
  • osipi na koži,
  • blijedi
  • glavobolja
  • oticanje i peckanje na mestu ubrizgavanja,
  • preljev krvnih žila.

Ako se pojave neželjene reakcije, uvijek se morate konzultirati s liječnikom kako biste prilagodili terapiju.

Interakcija lijekova

Lijek "Rosinsulin" pogodan je za složeno liječenje zajedno s drugim lijekovima. Prije nego što započnete kombiniranu terapiju, potrebno je konzultirati se s liječnikom. On će zakazati sastanak, kao i izračunati dozu, uzimajući u obzir interakciju aktivnih komponenti.

S oprezom morate uzimati "Rosinsulin" zajedno s drugim sredstvima koja su namijenjena normalizaciji razine glukoze u krvi. Slabljenje željenog rezultata opaženo je istodobnom primjenom diuretika, kontraceptiva, antidepresiva.

Analozi lijeka

Prije kupnje lijeka, morate proučiti upute za upotrebu i recenzije "Rosinsulina" Cijena lijeka je oko 100 rubalja. On ima niz sličnih lijekova koji su propisani ukoliko postoje kontraindikacije. Među analogima potrebno je istaknuti poput:

Lijek "Novomix" je dvofazni inzulin. Odlikuje ga brzina i efikasnost. Nije propisan za djecu mlađu od 6 godina. Često se na mjestu ubrizgavanja javljaju alergije.

Lijek "Insuman" 3 vrste djelovanja. Koristi se za liječenje djece i odraslih. Ovaj alat rijetko izaziva nuspojave.

Lijek "Protafan" daje se samo supkutano, koristi se za liječenje pacijenata bilo koje dobi. Mogu ga koristiti trudnice i tokom dojenja.

Savjeti ljekara

Ljekari kažu da za vrijeme i nakon porođaja potreba za inzulinom dramatično opada. U tom slučaju žena mora biti pod nadzorom ljekara. Ljekari kažu da ovaj lijek ima vrlo dobar rezultat uz redovnu upotrebu.

Oni tvrde da ovaj lijek gotovo da nema kontraindikacija i nuspojava ako se koristi pravilno.

Pregledi pacijenata

Recenzije dijabetičara sa iskustvom na ovaj lijek uglavnom su pozitivne. Primjećuju praktičnost upotrebe, mogućnost kombiniranja nekoliko vrsta inzulina. Međutim, postoje ljudi za koje je to potpuno neprikladno.

Mnogi kažu da je to domaći proizvod, ali po kvalitetu apsolutno nije inferiorni od stranog. Ali u nekim slučajevima izaziva tešku hipoglikemiju.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

Doza i način primjene lijeka određuju se pojedinačno, u svakom slučaju, na osnovu sadržaja glukoze u krvi prije jela i 1-2 sata nakon jela, a također u zavisnosti od stupnja glukozurije i karakteristika toka bolesti.

Lijek se daje s / c, in / m, u / u, 15-30 minuta prije jela. Najčešći način primjene je sc. Uz dijabetičku ketoacidozu, dijabetičku komu, tokom hirurške intervencije - u / u i / m.

Kod monoterapije učestalost primjene je obično 3 puta dnevno (ako je potrebno i do 5-6 puta dnevno) mjesto ubrizgavanja svaki put se mijenja kako bi se izbjegao razvoj lipodistrofije (atrofija ili hipertrofija potkožnog masnog tkiva).

Prosječna dnevna doza je 30-40 PIECES, u djece - 8 PIECES, zatim u prosječnoj dnevnoj dozi - 0,5-1 PIECES / kg ili 30-40 PIECES 1-3 puta dnevno, ako je potrebno - 5-6 puta dnevno. Pri dnevnoj dozi koja prelazi 0,6 U / kg, inzulin se mora davati u obliku 2 ili više injekcija u različita područja tijela.

Moguće je kombinirati s dugotrajnim inzulinama.

Otopina insulina skuplja se iz bočice probijanjem sterilnom iglom štrcaljke gumenim čepom obrisanim nakon uklanjanja aluminijske kapice sa etanolom.

Farmakološko djelovanje

Pripravak inzulina kratkog djelovanja. Interakcijom sa specifičnim receptorom na vanjskoj membrani ćelija, formira kompleks receptora inzulina. Povećavanjem sinteze cAMP (u masnim stanicama i ćelijama jetre) ili direktno prodiranjem u stanicu (mišiće), kompleks receptora inzulina stimulira unutarćelijske procese, uključujući sinteza više ključnih enzima (heksokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintaza itd.). Smanjenje koncentracije glukoze u krvi je posljedica povećanja njezinog unutarćelijskog transporta, povećane apsorpcije i asimilacije tkiva, stimulacije lipogeneze, glikogenogeneze, sinteze proteina, smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri (smanjenje razgradnje glikogena) itd.

Nakon sc injekcije, efekat se javlja u roku od 20-30 minuta, dostiže maksimum nakon 1-3 sata i traje, ovisno o dozi, 5-8 sati. Trajanje lijeka ovisi o dozi, načinu, mjestu primjene i ima značajne pojedinačne karakteristike .

Nuspojave

Alergijske reakcije (urtikarija, angioedem - vrućica, kratkoća daha, snižen krvni pritisak),

hipoglikemija (blijeda koža, pojačano znojenje, znojenje, palpitacije, drhtavica, glad, uznemirenost, tjeskoba, parestezije u ustima, glavobolja, pospanost, nesanica, strah, depresivno raspoloženje, razdražljivost, neobično ponašanje, nedostatak pokreta, poremećaji govora i govora i vid), hipoglikemijska koma,

hiperglikemija i dijabetička acidoza (u malim dozama, preskakanje injekcija, loša prehrana, u pozadini groznice i infekcija): pospanost, žeđ, smanjen apetit, crvenilo lica),

oslabljena svijest (do razvoja prekomatoze i kome),

prolazno oštećenje vida (obično na početku terapije),

imunološke unakrsne reakcije s ljudskim inzulinom, porast titra anti-inzulinskih antitijela, praćen porastom glikemije,

hiperemija, svrbež i lipodistrofija (atrofija ili hipertrofija potkožnog masnog tkiva) na mestu ubrizgavanja.

Na početku liječenja - oticanje i oslabljena refrakcija (privremeni su i nestaju s nastavkom liječenja).

Interakcija

Farmaceutski nije kompatibilan s otopinama drugih lijekova.

Hipoglikemijski efekat pojačan je sulfonamidima (uključujući oralne hipoglikemijske lekove, sulfonamide), MAO inhibitorima (uključujući furazolidon, prokarbazin, selegilin), inhibitore karboanhidrata, ACE inhibitore, NSAID (uključujući salicilate), anaboličke (uključujući stanozolol, oksandrolon, metanedienon), androgeni, bromokriptin, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, mebendazol, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, preparati Li +, piridoksin, kinidin, kinin, hlorokinin.

Hipoglikemičkih od smanjenja glukagon, hormon rasta, kortikosteroidi, oralni kontraceptivi, estrogeni, tiazidnih i "petlje" diuretici, BCCI, tiroidni hormoni, heparin, sulfinpirazon, simpatomimetici, danazol, triciklici, klonidin, BCCI, diazoksid, morfin, marihuana, nikotin, fenitoin , blokator epinefrina, H1-histaminski receptori.

Beta blokatori, rezerpin, oktreotid, pentamidin mogu i pojačati i oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Rinsulin P - upute za upotrebu

Rinsulin P smatra se ljudskim insulinom. Dobiven je upotrebom rekombinantne DNK tehnologije. Rastvorljivi inzulin je bezbojna, bistra tečnost. Lijek je namijenjen injekciji intravenski, intramuskularno i subkutano. Hipoglikemijsko sredstvo usmjereno je na one kojima razina šećera u krvi padne na kritičnu razinu.

Sastav i oblik oslobađanja

Rastvor za ubrizgavanje

Ljudski rastvorljiv inzulin

Pomoćni sastojci su prisutni u preparatu: glicerol (glicerin) - 16 mg, metakrezol - 3 mg, voda d / i - do 1 ml. Zapremina boce je 10 ml. U ambalažu sa blister trakom nalazi se 5 uložaka. Staklena bočica ugrađena u jednokratnu olovku za injekcije u više doza, dizajnirana za ponovljene injekcije, sadrži 3 ml.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Trajanje lijeka određuje se brzinom apsorpcije inzulina u krvi i ovisi o četiri faktora:

  • od doze lijeka (količine injiciranog inzulina),
  • iz koncentracije inzulina u lijeku,
  • mjesta ubrizgavanja (bedro, stražnjica, trbuh),
  • način davanja (intramuskularno, intravenski, subkutano).

U prosjeku, nakon primjene, inzulin počinje djelovati za 20-30 minuta, maksimalan učinak postiže se između 1-3 sata. Učinak lijeka, ovisno o dozi, u prosjeku traje 8 sati. Nedostatak lijeka je što je otopina neravnomjerno raspoređena po mišićnom tkivu. Molekuli inzulina uništavaju se insulinazom u jetri i bubrezima. Rinsulin se u pravilu izlučuje bubrezima.

Doziranje i primjena

Dozu i put primjene lijeka treba utvrditi ljekar.

Subkutano davanje je najčešći način. Intravenski i intramuskularno, lijek se primjenjuje u ekstremnim slučajevima, na primjer, kod nadolazećih operacija ili kod dijabetičke kome.

Insulin se daje 20-30 minuta prije obroka koji sadrži ugljene hidrate. Otopina treba biti na sobnoj temperaturi.

Lijek se ubrizgava u prednji trbušni zid, gdje se postiže maksimalna apsorpcija. Možete je zabiti u bedro, stražnjicu ili deltoidnu regiju ramena. Kod supkutane primjene inzulina važno je ne naštetiti krvnim žilama. Ne možete ubadati na istom mjestu nekoliko puta zaredom, postoji rizik od lipodistrofije.

U slučaju monoterapije lijek treba unositi u tijelo 3 puta dnevno (za neke pacijente - 5-6 puta). Ovisno o koncentraciji glukoze u krvi, dnevna doza lijeka je od 0,3 do 1 IU / kg tjelesne težine.

Upotreba uloška nije prihvatljiva ako je rastvor zamrznut ili se u njemu pojavio talog. Uložak i igla mogu se koristiti jednom.

Korištenje olovke za špricu mora se obavljati strogo u skladu s uputama proizvođača. Prije provođenja postupka morate izvaditi jednu olovku za špricu iz hladnjaka i pričekati da otopina inzulina dostigne sobnu temperaturu, a zatim pomoću igle možete unijeti lijek. Nakon ubrizgavanja, iglu treba odvrnuti kapicom i odmah izvaditi radi sigurnosti.

Analozi Rinsulin P

Postoji dovoljan broj analoga lijeka, i ruskih i stranih.

  • Actrapid NM (Novo Nordisk, Danska),
  • Biosulin (Pharmstandard-UfaVITA, Rusija),
  • Gensulin R ("Bioton S. A.", Poljska),
  • Vosulim-R (Wokhard Ltd, Indija),
  • Insuran R (Institut za organsku hemiju RAS, Rusija),
  • Rosinsulin R (sinteza meda, Rusija),
  • Monoinsulin CR (Belmedpreparaty, Bjelorusija),
  • Rijeke Humodar R 100 (Indar, Ukrajina),
  • Humulin Regular (Lilly France, Francuska).

Rinsulin R je lek proizveden od strane GEROPHARM-Bio. .Uzorne cijene lijekova u ljekarnama u Moskvi:

Aktivna komponenta grupa P i C

Rosinsulin P se smatra kratko rastvorljivog inzulina. Lako stupa u interakciju s posebnim receptorom na vanjskoj membrani ćelija, formirajući kompleks receptora inzulina. Na pozadini terapije povećava se sinteza cAMP-a u jetri i masnim ćelijama. Sastavni sastojci lijeka također prodiru u mišićne stanice, stimulirajući aktivnost hekokinaze i drugih unutarćelijskih procesa.

Zbog povećane sinteze proteina, smanjuje se koncentracija glukoze u krvi i propadanje glikogena. Nakon ubrizgavanja opaža se izlaganje tijekom 30 minuta. Trajanje djelovanja od jedne doze doseže 8 sati. Vrijednost ovog pokazatelja ovisi o dozi, načinu i mjestu primjene.

Rosinsulin C predstavljen je kao inzulin-izofan s prosječnim pozitivnim učinkom. Lijek smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, povećava njezinu apsorpciju u tkivima, pojačavajući lipogenezu. To smanjuje brzinu stvaranja glukoze u jetri.

Nakon injekcije, sastav počinje djelovati nakon 2 sata. Maksimalna efikasnost postiže se nakon 12 sati. Terapeutski efekat traje do jedan dan. Na vrijednost ovog pokazatelja direktno utječe doza i sastav lijeka.

Indikacije i kontraindikacije

Indikacije za imenovanje ovog lijeka su mnoge.

Tu spadaju:

  • šećerna bolest tipa 1 i 2 (u nedostatku rezultata liječenja oralnim hipoglikemijskim sredstvima ili nedovoljnom efikasnošću),
  • dijabetes nastao u periodu gestacije,
  • ketoacidoza
  • ketoacidotska koma,
  • planirano lečenje inzulinom dugog delovanja,
  • zarazne bolesti kod dijabetičara.

Ove karakteristike zahtijevaju liječenje sredstvima koja sadrže inzulin, ali njihova prisutnost ne znači da takvu terapiju treba započeti odmah. Prvo provjerite da nema kontraindikacija. Zbog njih obično morate odustati od upotrebe Rosinsulina.

Glavne kontraindikacije se nazivaju:

Otkrivanje ovih značajki zahtijeva odabir drugih sredstava jer upotreba Rosinsulina može uzrokovati pogoršanje.

Uputa za upotrebu

Da biste postigli rezultate, bilo koji lijek treba koristiti prema uputama. Sažetak Rosinsulinu ne pomaže mnogo, jer svaki pacijent može imati značajke koje zahtijevaju korekciju rasporeda i doza. Zbog toga su potrebne jasne upute liječnika.

Ovaj lijek se koristi kao injekcija koja se daje supkutano. Ponekad je dozvoljena intravenska ili intramuskularna primjena, ali to provodi samo specijalist.

Učestalost injekcija i doza lijeka izračunavaju se pojedinačno na temelju karakteristika kliničke slike.Ako nema dodatnih značajki, dnevno se koristi 0,5-1 IU / kg težine. U budućnosti se proučavaju promjene glukoze u krvi i doza se po potrebi prilagođava.

Rosinsulin se ponekad koristi u kombinaciji s inzulinskim preparatima dugog djelovanja. U tom se slučaju doza lijeka mora promijeniti.

Injekcije treba davati prije jela (20-30 minuta). Kod kuće, lijek se daje supkutano u bedro, rame ili prednji trbušni zid. Ako doza koju je propisao liječnik prelazi 0,6 IU / kg, treba ga podijeliti u nekoliko dijelova. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da ne postoje kožni problemi.

Video upute za unošenje insulina s olovkom za šprice:

Posebni pacijenti i upute

Neki pacijenti zahtijevaju posebne mjere opreza. To se događa zbog karakteristika njihovog tijela, zbog kojih Rosinsulin može utjecati na njih na neobičan način.

Ovi pacijenti uključuju:

  1. Deca. U djetinjstvu liječenje inzulinom nije zabranjeno, ali zahtijeva pažljivije praćenje od strane liječnika. Doza lijeka propisana im je nešto manje nego kod dijabetesa kod odraslih.
  2. Trudna Ovaj lijek ne šteti ženama tokom rađanja djeteta, pa se često koristi za neutralizaciju simptoma dijabetesa. Ali tokom trudnoće, potreba za inzulinom može varirati ovisno o razdoblju, tako da morate pratiti očitanja glukoze i prilagoditi dio lijeka.
  3. Negovane majke. Takođe im nije zabranjena terapija inzulinom. Aktivne komponente lijeka mogu preći u majčino mlijeko, ali nemaju negativan utjecaj na bebu. Inzulin je proteinski spoj koji bebin organizam lako asimilira. Ali kada koriste Rosinsulin, žene koje praktikuju prirodno hranjenje trebaju slijediti dijetu.
  4. Stariji ljudi. Njihova potreba za oprezom je zbog promjena koje se odnose na starost. Te promjene mogu utjecati na mnoge organe, uključujući jetru i bubrege. U prisutnosti kršenja u radu ovih organa, izlučivanje inzulina usporava. Zbog toga se pacijentima starijim od 65 godina propisuje niža doza lijeka.

Također morate pažljivo tretirati liječenje ljudi s različitim patologijama. Neke od njih utiču na delovanje Rosinsulina.

Među njima se nazivaju:

  1. Poremećaji u radu bubrega. Zbog njih se usporava izlučivanje aktivnih materija, što može uzrokovati njihovo nagomilavanje i pojavu hipoglikemije. Zbog toga je takvim ljudima potrebno pažljivo izračunati dozu.
  2. Patologija jetre. Pod utjecajem inzulina, jetra usporava proizvodnju glukoze. Ako postoje problemi u njegovom funkcioniranju, glukoza se može proizvoditi još sporije, što uzrokuje njen nedostatak. To znači da u slučaju kršenja u radu ovog tijela dozu lijeka treba smanjiti.

Sam lijek Rosinsulin ne uzrokuje odstupanja u sposobnosti koncentracije i ne usporava reakciju. Mogu biti provocirani hipoglikemijskim stanjem uzrokovanim nepravilnim korištenjem ovog sredstva. S tim u vezi, vožnja i opasne aktivnosti kada se koristi ovaj lijek su nepoželjni.

Terapija

Lijek grupe C daje se 1-2 puta dnevno. Proizvođač savjetuje svaki sljedeći put da promijenite područje ubrizgavanja. Lijek se uzima 30 minuta prije doručka. Rijetko se bolesniku propisuju intramuskularne injekcije s Rosinsulinom C. Zabranjena je intravenska primjena.

Doziranje se bira pojedinačno. To ovisi o udjelu glukoze u mokraći i krvi, karakteristikama tijeka bolesti. U standardnim situacijama dovoljno je unijeti 8-24 IU jednom dnevno. Ako pacijent ima visoku osjetljivost na inzulin, lijek se propisuje u minimalnoj dozi, a sa smanjenom osjetljivošću - u dozi većoj od 24 IU na dan. Ako popodne doza prelazi 0,6, primjenjuju se dvije injekcije na različitim mjestima. Pacijenti koji su primali više od 100 IU dnevno hospitalizirani su sa zamjenom inzulina.

Liječenje Rosinsulinom P je individualno. Način doziranja i unosa ovisi o krvnoj slici prije i nakon jela, stupnju glikozurije. Načini davanja:

Češće se Rosinsulin P daje subkutano. Ako se potvrdi dijabetička koma ili se ukaže na operativni zahvat, pripravak se daje intramuskularno ili intravenski. Uz monoterapiju, lek se primenjuje tri puta dnevno. U rijetkim slučajevima učestalost primjene dostiže 6 puta dnevno. Kako bi se izbjegla atrofija, lipodistrofija, mjesto ubrizgavanja mijenja se svaki sljedeći put.

Dnevna doza u prosjeku ne smije prelaziti 40 jedinica. Deci su propisani u dozi od 8 jedinica. Ako je propisano više od 0,6 jedinica na 1 kg težine, inzulin se daje dva puta i na različitim dijelovima tijela. Ako je potrebno, Rosinsulin C se kombinira sa inzulinom dugog djelovanja.

Neželjene reakcije

Lijek bilo koje skupine u pitanju može izazvati alergiju u obliku urtikarije. Dispneja se pojavljuje rjeđe, pritisak se smanjuje. Ostali negativni simptomi Rosinsulina P i C:

  • nesanica
  • migrene
  • loš apetit
  • problemi sa sviješću
  • povećani titar anti-inzulinskih antitijela.

U početnoj fazi liječenja pacijenti se često žale na edeme i oslabljenu refrakciju. Simptomi nestaju što je prije moguće. Posebna se pažnja posvećuje stanju boce. Prije primjene, rješenje se provjerava zbog transparentnosti. Ako u tekućini ima stranih tijela, ne koristi se Rosinsulin.

Doziranje lijeka prilagođava se infekciji, disfunkciji štitne žlijezde, Addisonovom sindromu. Hipoglikemija se često razvija kao simptom predoziranja. Sličan simptom se očituje prilikom zamjene Rosinsulina C i P drugim sredstvom. Ostali simptomi predoziranja:

  • povraćanje
  • proliv
  • smanjenje radne aktivnosti.

Ako se pojavi gornja klinika, preporučuje se obavijestiti liječnika. Češće se pacijentu savetuje odlazak u bolnicu. Sledeća shema je odabrana nakon sveobuhvatnog pregleda pacijenta.

Ako pacijent ima bolest jetre i bubrega, potreba za lijekovima je smanjena. Koncentracija glukoze može se promijeniti kad se pacijent prebaci sa životinjskog na humani inzulin. Takav transfer mora biti medicinski opravdan. Izvodi se pod nadzorom ljekara.

Savjet liječnika

Dijabetičari zaustavljaju osjet blage hipoglikemije jedenjem šećera. Kad se stanje pogorša, terapija se prilagođava. Ako je pacijentica trudna, uzima se u obzir sljedeće:

  • U 1 tromjesečju doza se smanjuje.
  • U 2. i 3. tromjesečju povećava se potreba za Rosinsulinom.

Za vrijeme i nakon porođaja, potreba za lijekom je oštro smanjena. Sa dojenjem je žena pod svakodnevnim nadzorom ljekara.

S farmaceutskog stanovišta, Rosinsulin P i C su nespojivi s otopinama drugih lijekova. Hipoglikemijski učinak pojačan je unosom sulfonamida, inhibitora monoamin oksidaze i enzima koji pretvara angiotenzin. Terapeutski učinak je oslabljen glukagonom, glukokortikoidima, oralnim kontraceptivima, Danazolom. Beta blokatori pojačavaju i slabe efekat Rosinsulina.

Ostavite Svoj Komentar