Lantus SoloStar: upute za upotrebu

Lantus® SoloStar® treba davati supkutano jednom dnevno u bilo koje doba dana, ali svaki dan u isto vrijeme.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, Lantus® SoloStar® može se koristiti i kao monoterapija i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima. Ciljane vrijednosti koncentracije glukoze u krvi, kao i doze i vrijeme primjene ili primjene hipoglikemijskih lijekova treba odrediti i prilagoditi pojedinačno. Možda će biti potrebno i prilagođavanje doze, na primjer, prilikom promjene tjelesne težine pacijenta, načina života, promjene vremena doze inzulina ili u drugim uvjetima koji mogu povećati predispoziciju za razvoj hipo- ili hiperglikemije (vidjeti odjeljke "Posebne upute"). Bilo kakve promjene doze inzulina treba izvoditi s oprezom i pod liječničkim nadzorom.

Lantus® SoloStar® nije insulin izbora za lečenje dijabetičke ketoacidoze.

U tom slučaju prednost treba dati intravenskoj primjeni inzulina kratkog djelovanja.

U režimima liječenja koji uključuju injekcije bazalnog i prandialnog inzulina, obično se daje 40-60% dnevne doze inzulina u obliku inzulina glargin kako bi se zadovoljila potreba za bazalnim inzulinom.

U bolesnika sa dijabetesom tipa 2, uzimanje hipoglikemijskih lijekova za oralnu primjenu, kombinirana terapija započinje dozom inzulina glargin 10 jedinica jednom dnevno, a režim naknadnog liječenja prilagođava se pojedinačno.

U svih bolesnika s dijabetesom preporučuje se praćenje koncentracije glukoze u krvi.

Prelaz sa liječenja drugim hipoglikemijskim lijekovima na Lantus® SoloStar®

Prilikom prebacivanja pacijenta iz režima liječenja primjenom inzulina srednjeg ili dugog djelovanja u režim liječenja primjenom Lantus® SoloStar® preparata, možda će biti potrebno prilagoditi količinu (doze) i vrijeme primjene kratko djelujućeg inzulina ili njegovog analoga tokom dana ili promijeniti doze oralnih hipoglikemijskih lijekova .

Kada se pacijenti prenose s jedne injekcije inzulina izofana tijekom dana, na jednu primjenu lijeka tokom dana, Lantus® SoloStar®, početne doze inzulina se obično ne mijenjaju (to jest, količina Lantus® SoloStar® jedinica na dan jednaka je količini ME inzulina izofana dnevno. )

Kada se pacijenti prenose sa davanja inzulina-izofana dva puta tijekom dana na jednokratnu primjenu Lantus® SoloStar® prije spavanja radi smanjenja rizika od hipoglikemije u noćnim i ranim jutarnjim satima, početna dnevna doza inzulina glargin obično se smanji za 20% (u usporedbi s dnevnom dozom insulin-izofan), a potom se podešava ovisno o reakciji pacijenta. Lantus® SoloStar® ne smije se miješati sa drugim inzulinskim preparatima ili razrjeđivati. Pazite da špricevi ne sadrže ostatke drugih lijekova. Kada se miješa ili razrjeđuje, profil inzulina glargin može se s vremenom mijenjati.

Prilikom prelaska s ljudskog inzulina na Lantus® SoloStar® i tijekom prvih tjedana nakon njega, preporučuje se pažljivo metaboličko praćenje (praćenje koncentracije glukoze u krvi) pod liječničkim nadzorom, uz korekciju režima doziranja inzulina, ako je potrebno. Kao i kod drugih analoga ljudskog inzulina, to se posebno odnosi na pacijente koji, zbog prisustva antitijela na ljudski inzulin, trebaju koristiti visoke doze ljudskog inzulina.Kod ovih bolesnika kod primjene inzulina glargin može se primijetiti značajno poboljšanje reakcije na primjenu inzulina.

Uz poboljšanu metaboličku kontrolu i posljedično povećanje osjetljivosti tkiva na inzulin, možda će biti potrebno prilagoditi režim doziranja inzulina.

Miješanje i uzgoj

Lantus® SoloStar® ne treba mešati sa drugim insulinama. Miješanje može promijeniti omjer vremena i učinka Lantus® SoloStar® i dovesti do taloženja.

Posebne grupe pacijenata

Lijek Lantus® SoloStar® može se primjenjivati ​​kod djece starije od 2 godine. Primjena kod djece mlađe od 2 godine nije proučavana.

Stariji pacijenti

U starijih bolesnika sa šećernom bolešću preporučuje se primjena umjerenih početnih doza, njihovo sporo povećanje i primjena umjerenih doza održavanja.

Lijek Lantus® SoloStar® daje se u obliku potkožne injekcije. Lantus® SoloStar® nije namijenjen za intravensku primjenu.

Dugo djelovanje inzulina glargin primjećuje se tek kada se on unese u potkožnu masnoću. Intravenska primjena uobičajene potkožne doze može uzrokovati ozbiljnu hipoglikemiju.

Lantus® SoloStar® treba ubrizgati u potkožnu masnoću trbuha, ramena ili kukova.

Mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​sa svakom novom injekcijom unutar preporučenih područja za supkutanu primjenu lijeka. Kao i u slučaju drugih vrsta inzulina, stepen apsorpcije, a samim tim i početak i trajanje njegovog djelovanja, mogu varirati pod utjecajem tjelesne aktivnosti i drugih promjena u pacijentovom stanju.

Lantus® SoloStar® je bistro rješenje, a ne suspenzija. Dakle, ponovno suspendiranje prije upotrebe nije potrebno.

U slučaju kvara olovke za injekciju Lantus® SoloStar®, inzulinski glargin može se ukloniti iz uloška u špricu (pogodno za inzulin 100 IU / ml) i izvršiti potrebnu injekciju.

Farmakološka svojstva

Gluulinski insulin je dizajniran kao analog ljudskog insulina koji ima nisku rastvorljivost u neutralnom okruženju. U Lantus ® SoloStar ® potpuno je topivo zbog kiselog okruženja otopine za ubrizgavanje (pH 4). Nakon unošenja u potkožno tkivo, kisela otopina se neutralizira, što dovodi do pojave mikroprecipitata iz kojih se stalno oslobađa mala količina inzulina glargin, što omogućava glatku (bez vrhova) i očekivani profil krivulje koncentracije-vremena, kao i duže trajanje lijeka.

Insulin glargin se metabolizira u 2 aktivna metabolita - M1 i M2 (vidjeti dio „Farmakokinetika“).

Vezanje receptora inzulina:

Studije in vitro pokazuju da je afinitet inzulina glargin i njegovih metabolita M1 i M2 za humani inzulin receptor sličan onome ljudskog inzulina.

Vezanje receptora IGF-1 (inzulinu sličan faktor rasta 1):

Afinitet inzulina glargin za IGF-1 receptor je oko 5-8 puta veći od afiniteta humanog inzulina (ali oko 70-80 puta niži od afiniteta IGF-1 za ovaj receptor), dok se metaboliti M1 i M2 vezuju za IGF receptor -1 s afinitetom, nešto nižim afinitetom humanog inzulina.

Ukupna terapijska koncentracija inzulina (inzulin glargin i njegovi metaboliti), koja je određena kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa I, bila je značajno niža od one koja bi bila potrebna za upola maksimalno vezivanje za IGF-1 receptor i za daljnju aktivaciju mitogen-proliferativnog mehanizma, koji počinje IGF-1 receptor. Endogeni IGF-1 u fiziološkim koncentracijama može aktivirati mitogen-proliferativni mehanizam, ali terapijske koncentracije inzulina koje se koriste u terapiji inzulinom, uključujući inzulinsku terapiju Lantusom SoloStar ®, značajno su niže od farmakoloških koncentracija,potrebno za aktiviranje IGF-1 posredovanog mehanizma.

Najvažnije djelovanje inzulina, uključujući inzulin glargin, je regulacija metabolizma glukoze. Inzulin i njegovi analozi smanjuju razinu glukoze u krvi stimulišući njegovu konzumaciju perifernih tkiva, posebno koštanih mišića i masnog tkiva, kao i inhibirajući stvaranje glukoze u jetri. Inzulin inhibira lipolizu adipocita i proteolizu, dok pojačava sintezu proteina.

Klinička i farmakološka ispitivanja dokazala su ekvivalentnost istih doza inzulina glargin i humanog inzulina nakon uvođenja ovih lijekova. Kao i kod bilo kojeg inzulina, na prirodu djelovanja inzulina glargin s vremenom mogu utjecati tjelesna aktivnost i drugi faktori.

Studije korištene metode fiksacije euglikemijskog stanja, koje su provedene uz sudjelovanje zdravih dobrovoljaca i pacijenata s dijabetesom tipa I, pokazale su da se, za razliku od NPH-a (neutralnog protamin Hagedorn) humanog inzulina, kasnije počinje djelovati inzulin glargin nakon potkožne primjene, lijek djeluje nesmetano bez izazivanja vrhova koncentracije glukoze u krvi, a trajanje njenog djelovanja se produžava.

Rezultati jednog istraživanja među pacijentima prikazani su na grafikonu ispod.

Profil aktivnosti kod pacijenata sa dijabetesom tipa I.

──── Insulin Glargin
  • -------- NPH inzulin

Vrijeme (sati) koje su protekle nakon primjene lijeka

Kraj perioda posmatranja

* Definisana je kao količina unesene glukoze radi održavanja konstantne razine glukoze u plazmi (satni prosjek).

Dugo djelovanje supkutano primijenjenog inzulina glargin izravno je povezano s sporom apsorpcijom, što omogućava upotrebu lijeka jednom dnevno. Vremenska priroda inzulina i njegovih analoga, kao što je inzulin glargin, mogu imati značajnu interindividualnu i intraindividualnu varijabilnost.

U kliničkom ispitivanju, nakon primjene inzulina glargin i humanog inzulina, simptomi hipoglikemije ili kontraregulacije hormonskih reakcija bili su slični u zdravih dobrovoljaca i bolesnika s dijabetesom tipa I.

Učinak inzulina glargin (koji se primjenjivao 1 put dnevno) na tijek dijabetičke retinopatije ocijenjen je tokom otvorenog petogodišnjeg ispitivanja, komparativni lijek u kojem je bio inzulin NPH (koji se primjenjivao 2 puta dnevno) i koji je proveden uz sudjelovanje 1024 pacijenta s dijabetesom tipa II, u kojoj je zabilježena progresija retinopatije za 3 ili više bodova na skali korištenoj u studiji ranog liječenja dijabetičke retinopatije (ETDRS). Napredak je ocijenjen fotografijom fundusa. Nije bilo statistički značajne razlike između progresije dijabetičke retinopatije uz primjenu Lantus ® inzulina i inzulina NPH.

Studija ORIGIN (Smanjenje ishoda s početnom Glargin INtervencijom, „Smanjivanje rizika od nepovoljnih kliničkih ishoda primarnom primjenom glargina“) bila je višecentrična, randomizirana, 2 x 2 faktografska studija provedena na 12.537 bolesnika s visokim kardiovaskularnim (SS) rizikom, koji su imali oslabljenu glikemiju na testu (PHN) ili oslabljenu glukoznu toleranciju (PTH) (12% učesnika) ili dijabetes melitus tipa II, za koji su primili ≤1 dozu antidijabetičkih lekova (88% učesnika). Sudionici studije bili su randomizirani (1: 1) kako bi primili ili inzulin glargin (n = 6264), čija je doza titrirana prije nego što je dostigla razinu glukoze u plazmi praznog želuca od ≤95 mg / dl (5,3 mmol / L), ili standardnu ​​terapiju (n = 6273).

Prvi pokazatelj u kombiniranoj primarnoj krajnjoj točki bilo je vrijeme do prvog uzroka smrti s EU uzroka, ne-smrtonosnog infarkta miokarda (MI) ili ne-smrtonosnog moždanog udara, a drugi pokazatelj u kombiniranoj primarnoj krajnjoj točki bilo je vrijeme do prve pojave bilo kojeg od tih događaja kombinirane primarne krajnje točke ili provođenje postupka revaskularizacije (koronarnih, karotidnih ili perifernih žila), ili hospitalizacija zbog zatajenja srca.

Sekundarne krajnje točke uključuju smrtnost od svih uzroka i kombinirane krajnje točke mikrovaskularnih događaja.

Insulin glargin nije promijenio relativni rizik od SS bolesti i smrti sa uzrocima EU u odnosu na standardnu ​​terapiju. Nije bilo razlike između inzulina glarginom i standardne terapije za oba pokazatelja u kombiniranoj primarnoj krajnjoj točki, u jednoj komponenti krajnje točke, uključujući ove štetne kliničke posljedice, smrtnosti iz svih razloga ili u kombiniranoj krajnjoj točki mikrovaskularnih događaja.

Prosječna doza inzulina glargin na kraju studije bila je 0,42 U / kg Na početku studije prosječni HbA1c među sudionicima bio je 6,4%, a na pozadini studijskog liječenja, HbA1c se kretao od 5,9 do 6,4% u skupini s inzulinom glargin i od 6,2% do 6,6% u skupini. standardna terapija tokom čitavog perioda posmatranja.

Učestalost teške hipoglikemije (prikazana kao broj sudionika studije u kojoj su takve epizode zabilježene na 100 pacijenata-godina liječenja) bila je 1,05 u grupi sa inzulinom glargin i 0,30 u grupi sa standardnom terapijom i učestalost potvrđenih epizoda blaga hipoglikemija iznosila je 7,71 u grupi sa insulinom glargin i 2,44 u grupi sa standardnom terapijom. Tokom ove šestogodišnje studije 42% pacijenata iz grupe za primjenu insulina glargin nije imalo nijednu epizodu hipoglikemije.

Tijekom posljednje posjete, izvedeno na pozadini ispitivanog liječenja, uočeno je povećanje tjelesne težine od početnog nivoa u grupi za primjenu inzulina glargin u prosjeku za 1,4 kg i njegovo smanjenje u prosjeku za 0,8 kg u standardnoj terapijskoj skupini.

Djeca i tinejdžeri

Tokom randomiziranog kontroliranog kliničkog ispitivanja djeca (u dobi od 6 do 15 godina) bolesnici sa šećernom bolešću tipa I (n = 349) primali su bazalno-bolusnu terapiju inzulinom tijekom 28 tjedana, u kojoj se normalan ljudski inzulin primjenjivao prije svakog obroka. Insulin glargin je davan 1 put noću, a NPH inzulin jedan ili dvaput dnevno. U obje su skupine utjecaj na razinu glikoziliranog hemoglobina i učestalost hipoglikemije, praćeni kliničkim manifestacijama, bili slični. Međutim, smanjenje glukoze u plazmi naglo u usporedbi s početnom vrijednosti bilo je veće u skupini koja je primala inzulin glargin u usporedbi s skupinom koja prima NPH. Takođe, u grupi inzulina glargin ozbiljnost hipoglikemije bila je manja. 143 pacijenta koji su primili insulin glargin tokom ove studije nastavili su liječenje insulinom glarginom u okviru nekontroliranog nastavka ovog ispitivanja, prosječno praćenje koje je trajalo 2 godine. Uz kontinuirano liječenje inzulinom glargin, nisu primljeni novi signali opasnosti.

U 26 adolescenata sa dijabetesom tipa II u dobi od 12 do 18 godina provedeno je unakrsna usporedna studija inzulina glargin plus inzulin lispro i NPH inzulin plus konvencionalni ljudski inzulin (svaka vrsta liječenja nasumično je korištena 16 tjedana). Kao i u gornjoj studiji među djecom, smanjenje glukoze u krvi na glavi u usporedbi s početnom vrijednosti bilo je veće u skupini koja je primala inzulin glargin u odnosu na skupinu u kojoj su inzulin / normalni humani inzulin davali NPH. Promjene razine hemoglobina HbA1c u odnosu na početnu razinu bile su slične u obje skupine, međutim, noćni glikemijski indeksi bili su značajno viši u skupini inzulina glargin / inzulin lispro nego u skupini s inzulinom / redovitom insulinom NPH, dok su prosječne niske stope iznosile 5,4 mm i 4,1 mm.Prema tome, učestalost noćne hipoglikemije iznosila je 32% u skupini sa inzulinom glargin / inzulin lispro i 52% u skupini sa inzulinom / redovitom insulinu NPH.

Provedeno je 24-tjedno ispitivanje u paralelnim grupama, u kojem je učestvovalo 125 djece sa šećernom bolešću tipa I u dobi od 2 do 6 godina, gdje je inzulin glargin, koji je propisan jednom ujutro, uspoređivan s NPH-inzulinom, koji je bio namijenjen jednom ili dva puta dnevno kao bazni inzulin. Učesnici u obe istraživane grupe primili su bolusne injekcije insulina pre obroka.

Glavni cilj studije bio je pokazati da inzulin NPH barem nema prednosti u odnosu na inzulin glargin u odnosu na ukupni rizik od hipoglikemije, nije postignut, a na pozadini inzulina glargin, postojala je tendencija povećanja učestalosti hipoglikemijskih događaja, omjer učestalosti u skupinama inzulina glargin: primjena NPH (95% CI) = 1,18 (0,97–1,44).

Promjene nivoa glikoziliranog hemoglobina i glukoze u krvi u obje skupine bile su slične. Nisu primijećeni novi podaci o sigurnosti ispitivanih lijekova u ovoj studiji.

Usporedba serumske koncentracije inzulina u zdravih dobrovoljaca i u bolesnika sa šećernom bolešću ukazivala je na sporiju i dužu apsorpciju, a također je pokazala i odsustvo vrha koncentracije nakon primjene pripravka inzulina glargin u usporedbi s NPH-om humanog inzulina. Tako su dobivene koncentracije inzulina glargin u potpunosti odgovarale profilu farmakodinamičke aktivnosti lijeka tijekom vremena. Grafikon iznad prikazuje vremenski profil aktivnosti inzulina glargin i NPH inzulina.

Sa uvođenjem insulina glargin jednom dnevno, ravnotežna koncentracija dostiže se već 2-4 dana nakon prve injekcije.

S intravenskom primjenom, poluživot inzulina glargin i humani inzulin bili su prilično uporedivi.

Nakon primjene pripravka inzulina Lantus ® SoloStar ® kod bolesnika sa šećernom bolešću, inzulin glargin se brzo metabolizira na karboksilnom kraju beta lanca kako bi tvorio dva aktivna metabolita - M1 (21A-glicin-inzulin) i M2 (21A-glicin-des-30B-treonin- insulin). U krvnoj plazmi glavni cirkulirajući spoj je metabolit M1. Izloženost M1 povećava se srazmjerno primijenjenoj dozi Lantus ® SoloStar ® inzulina. Farmakokinetički i farmakodinamički podaci pokazuju da je učinak potkožne injekcije inzulina Lantus ® SoloStar ® povezan uglavnom s izlaganjem M1. Većina sudionika u istraživanju nije imala inzulin glargin i metabolit M2, a kada se mogao utvrditi njihov sadržaj, njihove koncentracije nisu ovisile o primijenjenoj dozi inzulina Lantus ® SoloStar ®.

U kliničkim ispitivanjima, prilikom analize podskupina formiranih prema dobi i spolu, nije bilo razlike u sigurnosti i djelotvornosti između pacijenata koji su primali inzulin glargin i čitave populacije u cjelini.

Djeca i tinejdžeri

Farmakokinetika lijeka u djece u dobi od 2 do manje od 6 godina sa šećernom bolešću tipa I ocijenjena je u jednoj kliničkoj studiji (vidjeti Farmakološki odjeljak). U djece koja su primala inzulin glargin određena je minimalna razina inzulina glargin i njegovi glavni metaboliti (M1 i M2). Utvrđeno je da su obrasci promjena koncentracije u plazmi slični kod odraslih, a nisu pronađeni dokazi u korist kumulacije inzulina glargin ili njegovih metabolita uz dugotrajnu upotrebu lijeka.

Predklinički podaci o sigurnosti

Predklinički podaci dobiveni u okviru standardnih studija o farmakološkoj sigurnosti, toksičnosti uz opetovanu upotrebu, genotoksičnost, kancerogeni potencijal i toksičnost za reproduktivnu funkciju, nisu pokazali posebnu opasnost za ljude.

Farmakološke akcije

Aktivna komponenta lantusa ima afinitet za inzulinske receptore slične afinitetima za humani inzulin. Glargin se veže na inzulinski receptor IGF-1 5-8 puta jači od humanog inzulina, a njegovi su metaboliti slabiji.

Terapijska koncentracija agregata aktivne komponente inzulina i njegovih metabolita u krvi pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1 je niža nego što je potrebno da se osigura polovina maksimalne veze s IGF-1 receptorima i dodatno pokrene mitogeni-proliferativni mehanizam koji katalizira ovaj receptor.

Taj se mehanizam normalno aktivira endogenim IGF-1, ali su terapijske doze inzulina korištene u terapiji inzulinom mnogo niže od farmakoloških koncentracija potrebnih za pokretanje mehanizma putem IGF-1.

Glavni zadatak bilo kojeg inzulina, uključujući glargin, je regulacija metabolizma glukoze (metabolizam ugljikohidrata). Insulin lantus ubrzava potrošnju glukoze u masnom i mišićnom tkivu, uslijed čega se razina šećera u plazmi smanjuje. Takođe, ovaj lijek inhibira proizvodnju glukoze u jetri.

Inzulin aktivira sintezu proteina u tijelu, dok inhibira procese proteolize i lipolize u adipocitima.

Klinička i farmakološka ispitivanja pokazala su da ako se daju intravenski, iste doze inzulina glargin i humani inzulin su jednake. Djelovanje inzulina glargin u vremenu, kao i drugi predstavnici ove serije, ovisi o fizičkoj aktivnosti i mnogim drugim faktorima.

Supkutanom primjenom, lijek Lantus se vrlo sporo apsorbira, tako da se može upotrebljavati jednom dnevno. Važno je zapamtiti da je naglašena interindividualna varijabilnost u prirodi djelovanja inzulina tijekom vremena. Studije su pokazale da dinamika dijabetičke retinopatije nema velike razlike kada se koristi inzulin glargin i inzulin NPH.

Kada se koristi Lantus kod djece i adolescenata, razvoj noćne hipoglikemije primjećuje se mnogo rjeđe nego u skupini bolesnika koji primaju inzulin NPH.

Za razliku od insulina NPH, glargin zbog sporog apsorpcije ne izaziva vrhunac nakon supkutane primjene. Ravnotežna koncentracija lijeka u krvnoj plazmi uočena je 2. - 4. dan liječenja jednom svakodnevnom primjenom. Poluživot inzulina glargin ako se daje intravenski, odgovara sličnom periodu ljudskog inzulina.

Uz metabolizam inzulina glargin dolazi do stvaranja dva aktivna spoja M1 i M2. Subkutane injekcije Lantusa uglavnom djeluju zbog izloženosti M1, a M2 i inzulin glargin nisu otkriveni kod velike većine ispitanika.

Učinkovitost lijeka Lantus ista je kod različitih grupa pacijenata. Tijekom istraživanja formirane su podskupine prema dobi i spolu, a učinak inzulina u njima bio je isti kao u glavnoj populaciji (prema faktorima učinkovitosti i sigurnosti). U djece i adolescenata ispitivanja farmakokinetike nisu provedena.

Indikacije za upotrebu

Lantus je propisan za liječenje dijabetesa ovisnog o insulinu kod odraslih i djece starijih od šest godina.

Lijek se koristi za potkožno davanje, zabranjeno ga je intravenski davati. Produljeni učinak lantusa povezan je s njegovim uvođenjem u potkožnu masnoću.

Vrlo je važno ne zaboraviti da se intravenskim davanjem uobičajene terapijske doze lijeka može razviti jaka hipoglikemija. Pri korištenju ovog lijeka treba se pridržavati nekoliko pravila:

  1. Tokom perioda liječenja potrebno je slijediti određeni stil života i pravilno stavljati injekcije.
  2. Lijek možete unijeti u područje trbuha, kao i u bedreni ili deltoidni mišić. Nema klinički značajne razlike s ovim načinima primjene.
  3. Svaku injekciju najbolje je davati na novom mestu unutar preporučenih područja.
  4. Ne možete uzgajati Lantus ili ga miješati sa drugim lijekovima.

Lantus je inzulin s produženim djelovanjem, pa ga treba davati jednom dnevno, najbolje u isto vrijeme.Režim doziranja za svaku osobu odabire se pojedinačno, kao i doza i vrijeme primjene.

Prihvatljivo je propisivanje lijeka Lantus pacijentima s dijagnozom šećerne bolesti tipa 2, zajedno s antidijabetičkim lijekovima za oralnu primjenu.

Važno je uzeti u obzir da se jedinice dejstva ovog leka razlikuju od jedinica dejstva drugih lekova koji sadrže inzulin.

Stariji pacijenti moraju prilagoditi dozu jer mogu umanjiti potrebu za inzulinom zbog progresivnog oštećenja bubrega. Također, u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre potreba za inzulinom može se smanjiti. To je zbog činjenice da se metabolizam inzulina usporava, a smanjuje se i glukoneogeneza.

Prelazak na Lantus s drugim vrstama inzulina

Ako je osoba ranije koristila lijekove srednjeg i visokog trajanja djelovanja, tada će mu, prilikom prelaska na Lantus, najvjerovatnije biti potrebno prilagoditi dozu osnovnog inulina, kao i pregledati istodobnu terapiju.

Da bi se smanjio rizik od hipoglikemije ujutro i noću, prilikom promjene dvostruke primjene bazalnog inzulina (NPH) na jednu injekciju (Lantus), dozu bazalnog inzulina treba smanjiti za 20-30% tokom prvih dvadeset dana liječenja. A dozu inzulina koja se daje u vezi s obrokom bit će potrebno malo povećati. Nakon dvije do tri sedmice, potrebno je provesti prilagodbu doze pojedinačno za svakog pacijenta.

Ako pacijent ima antitijela na humani inzulin, tada se kod primjene Lantusa mijenja reakcija tijela na injekcije inzulina, što također može zahtijevati pregled doze. Također je potrebno prilikom promjene životnog stila, promjene tjelesne težine ili drugih faktora koji utječu na prirodu djelovanja lijeka.

Lijek Lantus mora se davati samo upotrebom olovaka OptiPen Pro1 ili ClickSTAR. Prije početka uporabe morate pažljivo proučiti upute za olovku i slijediti sve preporuke proizvođača. Nekoliko pravila za upotrebu olovaka za štrcaljke:

  1. Ako je ručka slomljena, morate je odložiti i koristiti novu.
  2. Ako je potrebno, lijek iz uloška se može primijeniti posebnom inzulinskom špricom razmjera 100 jedinica u 1 ml.
  3. Uložak treba držati na sobnoj temperaturi nekoliko sati prije nego što ga stavite u olovku štrcaljke.
  4. Možete koristiti samo one patrone u kojima se izgled otopine nije promijenio, njegova boja i prozirnost, nije se pojavio talog.
  5. Prije nego što unesete rješenje iz uložaka, obavezno uklonite mjehuriće zraka (kako to učiniti, piše u uputama za olovku).
  6. Punjenje patrona je strogo zabranjeno.
  7. Kako bi se spriječilo slučajno davanje drugog inzulina umjesto glargina, potrebno je provjeriti naljepnicu na svakoj injekciji.

Nuspojava

Najčešće, kod pacijenata s nepoželjnim efektom kod primjene lijeka Lantus, postaje hipoglikemija. Razvija se ako se lijek daje u dozi koja prelazi potrebnu za pacijenta. Sledeće neželjene reakcije mogu se javiti i kod unošenja Lantusa:

  • iz senzornih organa i nervnog sistema - disgeuzija, pogoršanje vidne oštrine, retinopatija,
  • na delu kože kao i potkožno tkivo - lipohipertrofija i lipoatrofija,
  • hipoglikemija (metabolički poremećaj),
  • alergijske manifestacije - edemi i crvenilo kože na mjestu uboda, urtikarija, anafilaktički šok, bronhospazam, Quinckeov edem,
  • kašnjenje natrijum jona u telu, bol u mišićima.

Moramo imati na umu da ako se teška hipoglikemija razvije prilično često, onda je rizik od razvoja poremećaja u funkcionisanju nervnog sistema visok. Produljena i intenzivna hipoglikemija opasnost je za život pacijenta.

Kada se liječi inzulinom, na lijek se mogu proizvesti antitijela.

U djece i adolescenata na lijeku Lantus mogu se razviti neželjeni efekti kao što su bol u mišićima, alergijske manifestacije, bol na mjestu ubrizgavanja. Općenito, i za odrasle i za djecu sigurnost Lantusa je na istoj razini.

Kontraindikacije

Lantus se ne smije propisivati ​​pacijentima koji imaju netoleranciju na aktivnu tvar ili pomoćne komponente u otopini, kao i osobama sa hipoglikemijom.

Kod djece se Lantus može propisati samo ako navrše šest godina i starije.

Kao lijek izbora za liječenje dijabetičke ketoacidoze, ovaj lijek nije propisan.

Lantus je potrebno vrlo pažljivo koristiti kod pacijenata s povećanim rizikom za zdravlje kada se pojave trenuci hipoglikemije, posebno kod bolesnika sa suženjem moždanih i koronarnih žila ili proliferativnom retinopatijom, upute upućuju na to.

Treba biti vrlo oprezan s pacijentima čije se manifestacije hipoglikemije mogu maskirati, na primjer, s autonomnom neuropatijom, mentalnim poremećajima, postepenim razvojem hipoglikemije i produženim dijabetesom melitusom. Također je potrebno pažljivo propisati Lantus starijim osobama i pacijentima koji su na ljudski inzulin prešli iz lijeka životinjskog porijekla.

Kada koristite Lantus, morate pažljivo nadzirati doziranje kod ljudi s visokim rizikom za razvoj teške hipoglikemije. To se može dogoditi kada:

  1. povećati osjetljivost ćelija na inzulin, na primjer, u slučaju eliminiranja faktora koji uzrokuju stres,
  2. proliv i povraćanje
  3. neuravnotežena prehrana, uključujući preskakanje obroka,
  4. konzumiranje alkohola
  5. istodobna primjena određenih lijekova.

U liječenju Lantusa bolje je ne baviti se aktivnostima koje zahtijevaju pažnju, jer hipoglikemija (poput hiperglikemije) može izazvati smanjenje oštrine vida i koncentracije.

Lantus i trudnoća

U trudnica nisu provedena klinička ispitivanja ovog lijeka. Podaci su dobijeni samo u ispitivanjima nakon stavljanja lijeka u promet (otprilike 400 - 1000 slučajeva) i upućuju na to da inzulin glargin nema negativan utjecaj na tijek trudnoće i razvoj djeteta.

Pokusi na životinjama pokazali su da inzulin glargin nema toksičan učinak na fetus i ne utiče negativno na reproduktivnu funkciju.

Trudnicama Lantus može propisati liječnik ako je potrebno. Važno je istodobno stalno pratiti koncentraciju šećera i raditi sve kako bi bilo, kao i pratiti opće stanje trudnice tijekom razdoblja gestacije. U prvom tromjesečju potreba za inzulinom može se smanjiti, a u drugom i trećem tromjesečju povećati. Odmah nakon rođenja djeteta potrebe tijela za ovom supstancom naglo padaju i hipoglikemija može početi.

S laktacijom je primjena Lantusa moguća i pod stalnim budnim nadzorom doze lijeka. Kad se apsorbira u gastrointestinalnom traktu, inzulin glargin se dijeli na aminokiseline i ne dovodi djetetu nikakvu štetu dojenjem. Upute koje glargin prelaze u majčino mlijeko, upute ne sadrže.

Interakcija s drugim lijekovima

Uz istovremeno korištenje lijeka Lantus s nekim drugim sredstvima koja utječu na metabolizam ugljikohidrata, potrebno je prilagoditi dozu.

Učinak inzulina za snižavanje šećera pojačavaju oralni lijekovi za dijabetes, inhibitori angiotenzinskog pretvaranja, disopiramidi, fibrati, inhibitori monoamin oksidaze, fluoksetin, pentoksifilin, salicilati, propoksifen, sulfonamidi.

Hipoglikemijski učinak Lantusa smanjuje se djelovanjem danazola, diazoksida, kortikosteroida, glukagona, diuretika, estrogena i progestina, somatotropina, simpatomimetika, izoniazida, derivata fenotiazina, olanzapina, inhibitora proteaze, klozapina, hormona štitnjače.

Neki lijekovi, poput klonidina, beta blokatora, litijuma i etanola, mogu pojačati i oslabiti učinak Lantusa.

Uputa za istodobnu upotrebu ovog lijeka s pentamidinom ukazuje da se prvo može pojaviti hipoglikemija koja kasnije postaje hiperglikemija.

Predoziranje

Precijenjene doze lijeka Lantus mogu izazvati vrlo jaku, dugotrajnu i tešku hipoglikemiju, što je opasno za zdravlje i život pacijenta. Ako je predoziranje slabo izraženo, može se zaustaviti upotrebom ugljikohidrata.

U slučajevima redovnog razvoja hipoglikemije, pacijent mora promijeniti svoj način života i prilagoditi dozu koja je propisana za upotrebu.

Dozni oblik

Sadrži 1 ml rastvora

aktivna tvar - insulin glargin (ekvimolarne jedinice inzulina) 3.6378 mg (100 jedinica)

pomoćne tvari za otopinu u ulošku: metakrezol, cink klorid, glicerin (85%), natrijum hidroksid, koncentrirana solna kiselina, voda za injekcije.

pomoćne tvari za otopinu u bočici: metakrezol, polisorbat 20, cink klorid, glicerin (85%), natrijum hidroksid, koncentrirana solna kiselina, voda za injekcije.

Prozirna bezbojna ili gotovo bezbojna tečnost.

Doziranje i primjena

Lantus® sadrži insulin glargin - analog inzulina s produženim djelovanjem. Lantus® treba upotrebljavati jednom dnevno, u bilo koje doba dana, ali u isto vrijeme, svakodnevno.

Režim doziranja (doza i vrijeme primjene) Lantusa treba odabrati pojedinačno. Za pacijente sa dijabetesom tipa 2, Lantus® se može koristiti i sa oralnim antidijabetičkim lekovima.

Aktivnost ovog lijeka izražena je u jedinicama. Ove su jedinice karakteristične samo za Lantus i nisu identične ME-u, a jedinice koje se koriste za izražavanje snage djelovanja drugih inzulinskih analoga (vidi. Farmakodinamika).

Stariji pacijenti (≥ 65 godina)

U starijih bolesnika, progresivno smanjenje bubrežne funkcije može dovesti do trajnog smanjenja potreba za inzulinom.

Poremećena bubrežna funkcija

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, potražnja za inzulinom može se smanjiti zbog smanjenog metabolizma inzulina.

Poremećena jetrena funkcija

U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, potreba za inzulinom može se smanjiti zbog smanjene sposobnosti glukoneogeneze i smanjenog metabolizma inzulina.

Sigurnost i djelotvornost lijeka Lantus® dokazani su u adolescenata i djece starije 2 godine (vidi „Farmakodinamika“). Lantus® nije ispitivan kod djece mlađe od 2 godine.

Prelazak sa drugog inzulina na Lantus®

Prilikom zamjene režima liječenja inzulinom srednjeg trajanja ili inzulina dugog djelovanja terapijom Lantusom, možda će biti potrebno promijeniti dozu baznog inzulina i istodobno korigirati antidijabetički tretman (doze i vrijeme primjene dodatnih kratko djelujućih inzulina ili brzo djelujućih inzulina analoga ili doze oralnih antidijabetičkih lijekova sredstva).

Da bi smanjili rizik od noćne ili rane jutarnje hipoglikemije, pacijenti koji su prešli iz dvostrukog režima bazalnog inzulina NPH u jedan režim sa Lantusom trebali bi u prvim tjednima liječenja smanjiti svoju dnevnu dozu baznog inzulina za 20-30%.

U prvim tjednima smanjenje doze trebalo bi barem djelomično nadoknaditi povećanjem doze inzulina koji se koristi s hranom, nakon tog razdoblja režim treba prilagoditi pojedinačno.

Kao i kod ostalih analoga inzulina, kod pacijenata koji primaju visoke doze inzulina zbog prisustva antitijela na ljudski inzulin, moguće je poboljšati odgovor na inzulin tokom liječenja Lantusom.

Za vrijeme prelaska na Lantus® i prvih tjedana nakon njega potrebno je strogo nadgledanje metaboličkih pokazatelja.

Kako se metabolička kontrola poboljšava i, rezultat toga, osjetljivost tkiva na inzulin se povećava, možda će biti potrebno daljnje prilagođavanje doze. Prilagođavanje doze takođe može postati potrebno, na primjer, promjenom tjelesne težine ili načina života pacijenta, s promjenom vremena primjene inzulina i drugim, novonastalim okolnostima koje povećavaju predispoziciju za hipoglikemiju ili hiperglikemiju (vidjeti „Posebna uputstva“).

Lantus® treba davati subkutano. Lantus® se ne smije davati intravenski. Produljeno djelovanje Lantusa nastaje zbog njegovog uvođenja u potkožnu masnoću. Intravenska primjena uobičajene potkožne doze može dovesti do teške hipoglikemije. Nema klinički značajne razlike u nivou seruma inzulina ili glukoze nakon primene Lantusa na trbušnu stijenku, deltoidni mišić ili bedro. Potrebno je svaki put promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar istog područja. Lantus® ne treba miješati sa drugim inzulinom ili razrjeđivati. Mešanje i razblaživanje može promeniti profil vremena / dejstva; mešanje može prouzrokovati oborine. Detaljna uputstva o rukovanju lijekom pogledajte u nastavku.

Posebna uputstva za upotrebu

Uložak Lantus® treba koristiti isključivo sa ručicom OptiPen®, ClickSTAR®, Autopen® 24 (vidi „Posebna uputstva“).

Moraju se strogo pridržavati uputa proizvođača za rukovanje olovkom koja se odnosi na punjenje uloška, ​​mlaznica iga i primjene inzulina.

Ako je inzulinska olovka oštećena ili ne radi (zbog mehaničkih oštećenja), mora se odbaciti i koristiti novu inzulinsku olovku.

Ako olovka ne radi dobro (pogledajte upute za rukovanje olovkom), otopina se može izvaditi iz uloška u špricu (pogodnu za inzulin 100 jedinica / ml) i ubrizgati.

Pre umetanja u olovku, patronu treba čuvati 1-2 sata na sobnoj temperaturi.

Pre upotrebe pregledajte uložak. Može se koristiti samo ako je otopina prozirna, bezbojna, bez vidljivih čvrstih inkluzija i ima vodenastu konzistenciju. S obzirom da je Lantus® rješenje, prije upotrebe nije potrebno ponovno suspendiranje.

Lantus® ne treba miješati sa bilo kojim drugim inzulinom niti razrjeđivati. Miješanje ili razrjeđivanje može promijeniti svoj vremenski profil / karakteristike djelovanja; miješanje može uzrokovati taloženje.

Prije ubrizgavanja moraju se ukloniti mjehurići zraka iz zraka (vidjeti upute za rukovanje). Prazne kertridže nije moguće napuniti.

Olovke se moraju koristiti sa Lantus® kertridžima. Lantus® uložak treba koristiti isključivo sa sljedećim olovkama: OptiPen®, ClickSTAR® i Autopen® 24, ne smiju se koristiti s drugim olovkama za višekratnu upotrebu, jer je točnost doziranja pouzdana samo sa navedenim olovkama.

Pre upotrebe pregledajte bočicu. Može se koristiti samo ako je otopina prozirna, bezbojna, bez vidljivih čvrstih inkluzija i ima vodenastu konzistenciju. S obzirom da je Lantus® rješenje, prije upotrebe nije potrebno ponovno suspendiranje.

Lantus® ne treba miješati sa bilo kojim drugim inzulinom niti razrjeđivati. Mešanje ili razblaživanje može promeniti njegov profil vremena / dejstva; mešanje može prouzrokovati oborine.

Uvijek je potrebno prije svake injekcije provjeriti oznaku inzulina kako ne bi brkali inzulin glargin s drugim insulinama (vidjeti „Posebna uputstva“).

Pogrešno davanje leka

Zabilježeni su slučajevi kada je droga zamijenjena s drugim inzulinama, posebno, inzulini kratkog djelovanja umjesto glarginom su greškom primijenjeni. Prije svake injekcije potrebno je provjeriti oznaku insulina kako ne bi došlo do zabune između inzulina glargin i drugih inzulina.

Kombinacija Lantusa i pioglitazona

Poznati su slučajevi zatajenja srca kada se pioglitazon koristio u kombinaciji sa inzulinom, posebno u bolesnika koji imaju rizične faktore za zatajenje srca. To treba imati na umu prilikom propisivanja kombinacije pioglitazona i Lantusa. Ako se propisuje kombinirano liječenje, pacijente treba nadzirati zbog znakova i simptoma zatajenja srca, povećanja tjelesne težine i oteklina. Pioglitazon treba prekinuti ako se neki srčani simptom pogorša.

Ovaj lek se ne može mešati sa drugim lekovima. Važno je da špricevi ne sadrže tragove drugih supstanci.

Nuspojave

Hipoglikemija, najčešća nuspojava na terapiju inzulinom, može se razviti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na potrebu za inzulinom, teške epizode hipoglikemije, posebno ponovljene, mogu oštetiti nervni sistem. Dugotrajni ili teški napadi hipoglikemije mogu ugroziti život pacijenta. Kod mnogih bolesnika, simptomima i znakovima neuroglikopenije prethoduju simptomi adrenergičke kontraregulacije. Općenito, što se više i brže smanjuje nivo glukoze u krvi, to je izrazitija pojava kontraregulacije i njeni simptomi.

Interakcije lijekova

Brojne supstance utiču na metabolizam glukoze i mogu zahtijevati prilagođavanje doze inzulina glargin.

Tvari koje mogu pojačati učinak snižavanja glukoze u krvi i povećati osjetljivost na hipoglikemiju uključuju oralna antidijabetička sredstva, inhibitore enzima koji pretvaraju angiotenzin (ACE), disopiramide, fibrate, fluoksetin, inhibitore monoamin oksidaze (MAO), pentoksifililide i propilen sulfide.

Tvari koje mogu oslabiti učinak snižavanja glukoze u krvi uključuju kortikosteroidne hormone, danazol, diazoksid, diuretike, glukagon, izoniazid, estrogene i progestogene, derivate fenotiazina, somatropin, simpatomimetike (npr. Epinefrin (adrenalin), salbutamolid, , atipične antipsihotičke lijekove (npr., klozapin i olanzapin) i inhibitore proteaza.

Beta blokatori, klonidin, litijeve soli i alkohol mogu i pojačati i oslabiti hipoglikemijski efekat inzulina u krvi. Pentamidin može izazvati hipoglikemiju, ponekad praćenu hiperglikemijom.

Osim toga, pod utjecajem simpatolitičkih lijekova poput β-blokatora, klonidina, gvanetidina i rezerpina znakovi adrenergičke kontraregulacije mogu biti blagi ili ih nema.

Posebna uputstva

Lantus® nije inzulin izbora u liječenju dijabetičke ketoacidoze. U takvim se slučajevima preporučuje intravenska primjena inzulina kratkog djelovanja.

Prije nego što nastavite s prilagodbom doze u slučaju nedovoljno učinkovite kontrole razine glukoze ili predispozicije za epizode hipoglikemije ili hiperglikemije, potrebno je provjeriti točnost poštivanja propisanog režima liječenja, mjesto ubrizgavanja, ispravnu tehniku ​​primjene i sve ostale važne čimbenike. Prebacivanje pacijenta na drugu vrstu ili marku inzulina treba obaviti pod strogim medicinskim nadzorom. Promjene u jakosti djelovanja, marke (proizvođača), vrste (kratkog djelovanja, NPH, traka, dugog djelovanja itd.), Podrijetla (životinjski, ljudski, analog ljudskog inzulina) i / ili načina proizvodnje mogu dovesti do potrebe za promjenom doze.

Davanje inzulina može uzrokovati stvaranje antitijela na inzulin.U rijetkim slučajevima, zbog prisustva takvih antitijela na inzulin, možda će biti potrebno prilagoditi dozu inzulina kako bi se uklonila sklonost hiperglikemiji ili hipoglikemiji (vidjeti „Nuspojave“).

Vrijeme za razvoj hipoglikemije ovisi o profilu djelovanja upotrijebljenih inzulina i stoga se može promijeniti ako se promijeni režim liječenja. Zbog stalnijeg davanja bazalnog inzulina tokom terapije Lantusom, može se očekivati ​​manje noćne, ali više hipoglikemije ranog jutra. Posebno treba biti pažljiv i pojačan nadzor nivoa glukoze u krvi kod bolesnika kod kojih epizode hipoglikemije mogu imati određeni klinički značaj, na primjer, sa značajnom stenozom koronarnih arterija ili krvnih žila koje opskrbljuju mozak (rizik od srčanih i moždanih komplikacija hipoglikemije) i također u slučaju proliferirajuće retinopatije, posebno ako nije provedeno liječenje fotokoagulacijom (rizik od razvoja prolazne sljepoće nakon hipoglikemije).

Pacijente treba upozoriti na stanja u kojima su simptomi preteča hipoglikemije manje izraženi. U nekim rizičnim grupama simptomi prekursora hipoglikemije mogu se promijeniti, izgubiti ozbiljnost ili čak izostati.

To uključuje pacijente:

Uz značajno poboljšanje kontrole glikemije

S postepenim razvojem hipoglikemije

Nakon prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin

Sa autonomnom neuropatijom

Sa dugom istorijom dijabetesa

Mentalna bolest

Uz istovremeno liječenje nekim drugim lijekovima (vidjeti „Interakcije lijekova“).

U takvim se uvjetima može pojaviti jaka hipoglikemija (s mogućim gubitkom svijesti) prije nego što pacijent shvati da ima hipoglikemiju.

Produljeno djelovanje potkožnog inzulina glargin može odgoditi oporavak od hipoglikemije. Ako se primijeti normalna ili snižena razina glikoziliranog hemoglobina, treba pretpostaviti mogućnost ponavljanih, neprepoznatih (posebno noćnih) epizoda hipoglikemije.

Pridržavanje pacijenta režimima doziranja i prehrane, pravilna primjena inzulina i poznavanje simptoma koji prognoziraju hipoglikemiju važni su za smanjenje rizika od hipoglikemije. Čimbenici koji povećavaju predispoziciju za hipoglikemiju zahtijevaju posebno pažljivo praćenje, njihovo prisustvo može podrazumijevati potrebu prilagođavanja doze.

Tu spadaju:

Promenite mesto ubrizgavanja

Povećana osjetljivost na inzulin (npr. Uklanjanje faktora stresa)

Neuobičajena, intenzivnija ili produžena fizička aktivnost

Popratne bolesti (npr. Povraćanje, proliv)

Kršenje načina ishrane i prehrane

Preskakanje obroka

Konzumiranje alkohola

Neki nekompenzirani endokrini poremećaji (npr. Hipotireoza i insuficijencija prednje hipofize ili adrenokortikalna insuficijencija)

Istovremeno liječenje određenim drugim lijekovima.

U prisutnosti interkurentnih bolesti potrebno je intenzivno praćenje pacijentovog metabolizma. U mnogim slučajevima je pokazano određivanje ketona u urinu, često je potrebna prilagodba doze inzulina. Potreba za inzulinom često se povećava. Pacijenti s dijabetesom tipa 1 trebali bi nastaviti redovito konzumirati ugljikohidrate, čak i u malim količinama, čak i ako su u stanju u kojem mogu uzimati malo hrane ili mogu odbiti hranu, ili s povraćanjem i drugim stanjima i nikada ne bi smjeli preskočiti injekcije insulin

Kontrolirana klinička ispitivanja sigurnosti i djelotvornosti inzulina glargin u trudnica nisu provedena.Ograničena količina podataka o trudnicama (od 300 do 1000 ishoda trudnoće) koje su bile podvrgnute liječenju stečenim inzulinom glargin ukazuje na odsutnost štetnih učinaka inzulina glargin na trudnoću i odsutnost fetalne / neonatalne toksičnosti i sposobnost izazivanja malformacija u insulinu glargin. Predklinička ispitivanja ne pokazuju reproduktivnu toksičnost. Tokom trudnoće, ako je potrebno, upotreba Lantusa je moguća.

Za pacijente s ranije uspostavljenim ili gestacijskim dijabetesom, vrlo je važno održavati stanje metaboličke ravnoteže tokom čitavog razdoblja trudnoće. Potreba za inzulinom u prvom tromjesečju trudnoće može se smanjiti, obično se povećava u drugom i trećem tromjesečju. Odmah nakon rođenja, potražnja za inzulinom brzo opada (povećani rizik od hipoglikemije). Potrebno je pažljivo nadziranje nivoa glukoze u krvi.

Nije poznato da li insulin glargin prelazi u majčino mlijeko. Ne očekuje se metabolički učinak inzulina glargin, slučajno oralno, na novorođenče ili novorođenčad, koja je dojena, jer se inzulin glargin kao peptid pretvara u aminokiseline u ljudskom gastrointestinalnom traktu. Ženama koje doje možda će trebati prilagodba doze inzulina i prehrane.

Predklinička ispitivanja ne ukazuju na prisutnost izravnih štetnih učinaka inzulina glargin na plodnost.

Značajke djelovanja lijeka na sposobnost upravljanja vozilom ili potencijalno opasne mehanizme

Pacijentova sposobnost koncentracije, njegove motoričke reakcije mogu se pogoršati kao rezultat hipoglikemije ili hiperglikemije, ili, na primjer, kao rezultat oštećenja vida. Ovo može biti opasno u situacijama kada su ove sposobnosti od posebnog značaja (na primjer, za vrijeme vožnje ili upravljanja strojevima).

Pacijente treba uputiti na predostrožnosti kako bi izbegli razvoj hipoglikemije tokom upravljanja transportom. Ovo je posebno važno za one s blagim ili odsutnim simptomima hipoglikemije, kao i za one koji imaju učestale epizode hipoglikemije. Potrebno je odlučiti je li preporučljivo voziti automobil ili raditi strojeve u takvim uvjetima.

Izdajte obrasce i pakiranje

Rastvor za potkožno davanje 100 PIECES / ml

3 ml rastvora u ulošku prozirnog, bezbojnog stakla. Uložak je s jedne strane zabrtvljen bromobutilnim čepom i prekriven aluminijskim poklopcem, s druge strane bromobutilnim klipom.

Na 5 uložaka u ambalaži sa blister trakom od filma polivinilklorida i aluminijske folije.

Za 1 pakiranje u obliku blistera, zajedno s uputama za medicinsku upotrebu na državnom i ruskom jeziku, stavite u kartonsku kutiju.

Otopina za potkožnu injekciju 100 PIECES / ml

10 ml otopine u bocama od prozirnog, bezbojnog stakla, začepljenog čepovima od hlorobutila i valjanih aluminijskim čepovima sa zaštitnim kapicama od polipropilena.

Za 1 bocu, zajedno s uputama za medicinsku upotrebu na državnom i ruskom jeziku, stavite u kartonsku kutiju.

Uslovi skladištenja

Čuvati na temperaturi od 2 do 8 ° C na tamnom mjestu.

Ne smrzavajte se! Čuvajte van dohvata djece!

Nakon prve upotrebe, uložak ugrađen u ručku može se koristiti 4 tjedna i čuvati na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C (ali ne u hladnjaku).

Nakon otvaranja boce, rastvor se može koristiti 4 nedelje i čuvati na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C (ali ne u hladnjaku).

Rok trajanja

2 godine (boca), 3 godine (uložak).

Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Insulin Lantus (Glargine): Saznajte sve što trebate. Ispod ćete pronaći napisanim na jednostavnom jeziku.Pročitajte koliko jedinica trebate unijeti i kada, kako izračunati dozu, kako koristiti olovku za injekciju Lantus Solostar. Shvatite koliko dugo nakon injekcije ovaj lijek počinje djelovati, koji inzulin je bolji: Lantus, Levemir ili Tujeo. Dani su brojni pregledi pacijenata sa dijabetesom tipa 2 i 1.

Glargin je hormon dugog djelovanja koji proizvodi renomirana međunarodna kompanija Sanofi-Aventis. Možda je ovo najpopularniji inzulin dugog djelovanja među dijabetičarima koji govore ruski. Njegove injekcije treba dopuniti metodama liječenja koje vam omogućavaju da nivo šećera u krvi ostane 3,9-5,5 mmol / l stabilna 24 sata dnevno, kao u zdravih ljudi. Sistem koji živi s dijabetesom već više od 70 godina omogućava odraslima i djeci s dijabetesom da se zaštite od groznih komplikacija.

Pročitajte odgovore na pitanja:

Dugi inzulin Lantus: detaljan članak

Imajte na umu da pokvareni inzulin Lantus izgleda prozirno i svježe. Po pojavi lijeka nemoguće je utvrditi njegovu kvalitetu. Ne biste trebali kupiti ruke s insulinom i skupim lijekovima, prema privatnim najavama. Nabavite lijekove za dijabetes iz renomiranih ljekarni koje slijede pravila skladištenja.

Upute za upotrebu

Kada ubrizgavate Lantus pripravak, kao i bilo koji drugi tip inzulina, trebate slijediti dijetu.

Opcije prehrane ovisno o dijagnozi:

Mnogi dijabetičari koji ubrizgavaju inzulin glargin smatraju da je nemoguće izbjeći napade hipoglikemije. U stvari, može zadržati stabilan normalan šećer čak i s teškom autoimunom bolešću. I još više, sa relativno blagim dijabetesom tipa 2. Nema potrebe umjetno povećavati razinu glukoze u krvi kako biste se osigurali od opasne hipoglikemije. Pogledajte videozapis u kojem se raspravlja o ovom problemu. Naučite kako uravnotežiti prehranu i doze inzulina.

Trudnoća i dojenjeNajvjerojatnije, Lantus se može sigurno koristiti za snižavanje šećera u trudnica. Nisu pronađene nikakve štete ni ženama ni djeci. Međutim, manje je podataka o ovom lijeku nego o inzulinu. Smiri ga ukočeno ako je ljekar odredio. Pokušajte uopće učiniti bez inzulina, slijedeći pravilnu dijetu. Pročitajte članke „” i „” za detalje.
Interakcija s drugim lijekovimaLijekovi koji mogu pojačati učinak inzulina uključuju tablete za snižavanje šećera, kao i ACE inhibitore, disopiramide, fibrate, fluoksetin, MAO inhibitore, pentoksifilin, propoksifen, salicilate i sulfonamide. Slabi djelovanje injekcija inzulina: danazol, diazoksid, diuretici, glukagon, izoniazid, estrogeni, gestageni, derivati ​​fenotiazina, somatotropin, epinefrin (adrenalin), salbutamol, terbutalin i štitnjačni hormoni, inhibitori proteaze, olanzapin. Razgovarajte sa svojim lekarom o svim lekovima koje uzimate!


PredoziranjeŠećer u krvi može značajno da se smanji. Postoji rizik od oslabljene svijesti, kome, nepovratnog oštećenja mozga, pa čak i smrti. Za dugotrajni inzulin glargin rizik je manji nego kod lijekova kratkog i ultra kratkog djelovanja. Pročitajte kako pacijentu pružiti njegu kod kuće i u medicinskoj ustanovi.
Obrazac za puštanjeInsulin Lantus se prodaje u spremnicima od 3 ml bistrog, bezbojnog stakla. Uložak se može montirati u špricama za jednokratnu upotrebu SoloStar. Ovaj lijek možete pronaći u pakovanju od 10 ml.
Pravila i uslovi skladištenjaDa ne biste pokvarili vrijedan lijek, proučite ih i pažljivo ih pratite. Rok trajanja je 3 godine. Čuvati van dohvata dece.
SastavAktivna supstanca je insulin glargin. Pomoćne tvari - metakrezol, cink hlorid (odgovara 30 μg cinka), 85% glicerola, natrijum hidroksida i hlorovodonične kiseline - do pH 4, voda za injekcije.

Pogledajte dolje za dodatne informacije.

Lantus je lijek koje akcije? Da li je dugačak ili kratak?

Lantus je inzulin dugog djelovanja.Svaka injekcija ovog lijeka snižava šećer u krvi u roku od 24 sata. Međutim, jedna injekcija dnevno nije dovoljna. snažno preporučuje ubrizgavanje dugog inzulina 2 puta dnevno - ujutro i navečer. On smatra da Lantus povećava rizik od raka, te je bolje prebaciti se na Levemir da bi se to izbjeglo. Pogledajte videozapis za više detalja. U isto vrijeme naučite kako pravilno skladištiti inzulin da se on ne bi pokvario.

Neki ljudi iz nekog razloga traže kratki inzulin zvan Lantus. Takav lijek se ne prodaje i nikad nije bio.

Možete ubrizgati produženi inzulin noću i ujutro, kao i ubrizgavati jedan od sljedećih lijekova prije jela: Actrapid, Humalog, Apidra ili NovoRapid. Pored navedenog, postoji nekoliko vrsta brzo djelujućeg inzulina koji se otpuštaju u Ruskoj Federaciji i zemljama ZND-a. Ne pokušavajte zamijeniti injekcije kratkog ili ultra kratkog inzulina prije obroka velikim dozama dugog. To će dovesti do razvoja akutnih, a na kraju i hroničnih komplikacija dijabetesa.

Pročitajte o vrstama brzog inzulina koji se mogu kombinirati sa Lantusom:

Vjeruje se da Lantus nema vrhunac djelovanja, ali ravnomjerno snižava šećer za 18-24 sata. Međutim, mnogi dijabetičari u svojim kritikama na forumima tvrde da još uvijek postoji vrhunac, iako slab.

Insulin glargin precizno djeluje glatkije od ostalih lijekova srednjeg trajanja. Međutim, djeluje još glatnije, a svaka njegova injekcija traje do 42 sata. Ako financije dopuštaju, razmislite o zamjeni Tresiba novim lijekom.

Koliko Lantusovih jedinica treba uboditi i kada? Kako izračunati dozu?

Optimalna doza dugog inzulina, kao i raspored injekcija, ovise o karakteristikama tijeka dijabetesa kod pacijenta. Pitanje koje ste postavili mora se pojedinačno rješavati. Pročitajte članak „”. Ponašajte se kako je napisano u njemu.

Spremni univerzalni režimi terapije insulinom ne mogu osigurati stabilan normalan šećer u krvi, čak i ako je pacijent dijabetičan. Stoga ne preporučuje njihovu upotrebu i stranica ne piše o njima.

Liječenje dijabetesa protiv inzulina - gdje započeti:

Kolika bi trebala biti doza ovog lijeka noću?

Doza Lantusa noću zavisi od razlike u nivou šećera ujutro na prazan stomak i prethodne večeri. Ako je razina glukoze u krvi ujutro na prazan stomak kod dijabetičara obično niža nego prethodne večeri, noću vam nije potrebno ubrizgati dugi inzulin. Jedini razlog da ubodete noć je želja da se sljedećeg jutra probudite s normalnim šećerom. Pročitajte detalje u članku "Šećer ujutro na prazan stomak: kako ga vratiti u normalu".

Kada je bolje uboditi Lantusa: uveče ili ujutro? Da li je moguće odgoditi večernju injekciju ujutro?

Večernje i jutarnje injekcije produženog inzulina potrebne su za različite svrhe. Pitanja o njihovoj svrsi i odabiru doze trebaju se rješavati nezavisno jedni od drugih. U pravilu najčešće postoje problemi sa indeksom šećera i ujutro na prazan stomak. Da biste ga vratili u normalu, noću ubrizgavajte produženi inzulin.

Ako dijabetičar ima normalnu razinu glukoze u krvi ujutro na prazan stomak, onda ne bi trebao da ubrizgava Lantus noću.

Jutarnja injekcija dugog inzulina osmišljena je tako da održava normalan šećer tokom dana na prazan stomak. Ne možete pokušati zamijeniti injekciju velike doze lijeka Lantus ujutro unošenjem brzog inzulina prije obroka. Ako šećer obično skoči nakon jela, morate istovremeno koristiti dvije vrste inzulina - produženi i brzi. Da biste odredili treba li ujutro unositi dugi inzulin, morat ćete gladovati jedan dan i pratiti dinamiku razine glukoze u krvi.

Večernju injekciju ne možete odgoditi ujutro. Ako imate povišeni šećer ujutro na prazan stomak, nemojte ga pokušavati ugasiti velikom dozom dugog inzulina. Za to koristite kratke ili ultra kratke pripravke. Sljedeće večeri povećajte dozu Lantus inzulina.Da biste imali normalan šećer ujutro na prazan stomak, morate večerati rano - 4-5 sati prije spavanja. Inače, injekcije dugog inzulina noću neće pomoći, bez obzira na to koliko se velika doza daje.

Jednostavnije režime insulina Lantusa možete lako pronaći na drugim mjestima od onih koje je podučavao dr Bernstein. Službeno se preporučuje da dajete samo jednu injekciju dnevno.

Međutim, jednostavni režimi inzulinske terapije ne djeluju dobro. Dijabetičari koji ih koriste pate od čestih poraza hipoglikemije i šiljaka šećera u krvi. Vremenom, oni razvijaju hronične komplikacije koje skraćuju život ili pretvaraju osobu u invalidnu osobu. Da biste dobro kontrolirali dijabetes tipa 1 ili 2, trebate preći na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, proučiti članak o izračunavanju doza dugog inzulina i učiniti što piše.

Kolika je maksimalna doza inzulina Lantus dnevno?

Zvanično nije utvrđena maksimalna dnevna doza inzulina Lantus. Preporučuje se povećati ga dok šećer u krvi dijabetičara ne bude manje ili više normalan.

U medicinskim časopisima su opisani slučajevi pretilih pacijenata s dijabetesom tipa 2 koji su primali 100-150 jedinica ovog lijeka dnevno. Međutim, što je veća dnevna doza, to više inzulina izaziva.

Razina glukoze u kontinuitetu skače, često postoje napadi hipoglikemije. Da biste izbjegli ove probleme, morate slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i ubrizgati male doze inzulina koje joj odgovaraju.

Odgovarajuću večernju i jutarnju dozu Lantus inzulina treba odabrati pojedinačno. Vrlo je različito ovisno o dobi, tjelesnoj težini pacijenta i ozbiljnosti dijabetesa. Ako vam dnevno treba ubrizgati više od 40 jedinica, onda radite nešto pogrešno. Najvjerojatnije, nije strogo slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. Ili pokušaj zamjene injekcija brzog inzulina prije obroka unošenjem velikih doza lijeka glargin.

Bolesnicima sa prekomjernom težinom šećerne bolesti tip 2 snažno se potiče na vježbanje. Fizička aktivnost povećaće osjetljivost vašeg tijela na inzulin. Ovo će omogućiti dispenziju umjerenih doza lijeka. Pitajte šta je Qi-trčanje.

Neki pacijenti imaju veću vjerojatnost da će povući željezo u teretanu nego da trče. Takođe pomaže.

Što se događa ako propustite injekciju?

Imat ćete visok šećer u krvi zbog nedostatka inzulina u tijelu. Preciznije, zbog neusklađenosti nivoa inzulina sa potrebom tijela za njim. Povišena razina glukoze doprinijet će razvoju hroničnih komplikacija dijabetesa.

U težim slučajevima se mogu primetiti i akutne komplikacije: dijabetička ketoacidoza ili hiperglikemijska koma. Njihovi simptomi su oslabljena svijest. Mogu biti fatalne.

Mogu li ubrizgati noćni lantus i istovremeno ultrazvučni inzulin prije večere?

Zvanično - možete. Međutim, ako imate problema sa šećerom u krvi ujutro na prazan stomak, preporučljivo je ubrizgati Lantus noću što je moguće prije spavanja. Brzi inzulin prije večere, morat ćete unijeti nekoliko sati ranije.

Važno je da razumijete svrhu svake od injekcija navedenih u pitanju. Morate imati i mogućnost ispravnog odabira doze inzulinskih pripravaka brzog i produženog djelovanja. Pročitajte u članku "Vrste inzulina" detaljno o lijekovima kratkog i ultra kratkog djelovanja.

Lantus za dijabetes tipa 2

Lantus može biti lijek s kojim započinje liječenje inzulinom za dijabetes tipa 2. Prvo se odlučuju za injekcije ovog inzulina noću, a potom i ujutro. Ako šećer i dalje raste nakon jela, u režim terapije inzulinom dodaje se još jedan kratki ili ultra kratki lijek - Actrapid, Humalog, NovoRapid ili Apidra.

Međutim, prije svega, morate uspostaviti injekcije dugog inzulina. Možda ćete moći bez uvođenja brzih lijekova prije jela. Pročitajte članak „Dijabetes inzulin tipa 2“ za više informacija.

Kažu da se umjesto Lantusa pojavio neki novi poboljšani inzulin. Šta je ovaj lijek?

Novi poboljšani lijek se zove Tresiba (degludec). Svaka njegova injekcija vrijedi do 42 sata. Nakon prelaska na ovaj inzulin, postaje lakše zadržati normalan šećer ujutro na prazan stomak. Nažalost, Tresiba i dalje košta oko 3 puta skuplje od Lantusa, Levemira i Tujea. Međutim, preporučljivo je preći na to ako finansije pružaju takvu priliku. Službeno se preporučuje primjena ovog inzulina jednom dnevno. Ipak, dr. Bernstein savjetuje da se dnevna doza razbije u dvije injekcije - večernju i jutarnju. Unatoč činjenici da se broj injekcija ne smanjuje, prelazak na Tresib inzulin još uvijek je koristan. Jer će se razina šećera u krvi poboljšati. Oni će postati stabilniji.


Koji je insulin bolji: Lantus ili Tujeo? Kakva je razlika između njih dvoje?

Tujeo sadrži istu aktivnu supstancu kao i Lantus - insulin glargin. Međutim, koncentracija inzulina u otopini Tujea je 3 puta veća - 300 IU / ml. U principu, možete malo uštedjeti ako krenete u Tujeo. Međutim, bolje je ne. Dijabetički pregledi Tujeovog insulina uglavnom su negativni. Kod nekih pacijenata nakon prelaska s Lantusa na Tujeo, šećer u krvi skače, u drugih zbog nekog razloga novi inzulin odjednom prestaje raditi. Zbog velike koncentracije često se kristalizira i začepljuje igla olovke za šprice. Tujeo se prijateljski rugao ne samo na domaćim, već i na forumima o dijabetesu na engleskom jeziku. Zbog toga je, ako je moguće, bolje nastaviti ubodom Lantusa bez da ga mijenjate. Iz gore opisanih razloga vrijedi prebaciti se na novi Tresiba inzulin.


Koji je insulin bolji: Lantus ili Levemir?

Prije pojave Treshib inzulina, dr. Bernstein je koristio Levemir dugi niz godina, a ne Lantus. Devedesetih godina pojavilo se nekoliko nagovještaja članaka koji govore da Lantus povećava rizik od nekih vrsta karcinoma. Doktor Bernstein je ozbiljno shvatio njihove argumente, prestao sam sebi ubrizgavati inzulin glargin i propisivao ga bolesnicima. Proizvodna kompanija počela je gužvati - a 2000-ih je bilo desetak članaka koji su tvrdili da je lijek Lantus siguran. Najvjerojatnije, čak i ako insulin glargin povećava rizik od nekih vrsta karcinoma, onda vrlo malo. Ovo ne bi trebalo da bude razlog da se ide u Levemire.

Ako unesete Lantus i Levemir u istim dozama, djelovanje injekcije Levemira završit će se malo brže. Službeno se preporučuje ubrizgavanje Lantusa jednom dnevno, a Levemir - 1 ili 2 puta dnevno. Međutim, u praksi se oba lijeka trebaju ubrizgati 2 puta dnevno, ujutro i navečer. Jedna injekcija dnevno nije dovoljna. Zaključak: ako vam Lantus ili Levemir dobro odgovaraju, nastavite koristiti. Prelaz u Levemir treba obaviti samo ako je apsolutno neophodno. Na primjer, ako jedna od vrsta inzulina izazove alergiju ili se više ne daje besplatno. No, novi dugi inzulin Tresiba je druga stvar. Ponaša se mnogo bolje. Vrijedno je prijeći ako ih visoka cijena ne zaustavi.

Lantus je vjerovatno najpopularniji inzulin dugog djelovanja među dijabetičarima već duži niz godina. Njegov glavni konkurent Levemir ima manje obožavatelja. Novi napredni inzulin Tresiba pojavio se tek nedavno. Prodaje se po visokoj cijeni i zbog toga ne može osvojiti veliki tržišni udio, unatoč poboljšanim svojstvima. Tijekom dugogodišnje uporabe, sakupilo se mnogo recenzija o lijeku Lantus. Pišu ih uglavnom pacijenti, a ponekad i ljekari.

Negativne recenzije o Lantus inzulinu ostavljaju pacijenti koji ne slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i / ili uzimaju lijek jednom dnevno. Pojednostavljeni režimi terapije inzulinom neizbježno uzrokuju šare šećera u krvi, kao i napade hipoglikemije.

Injekcije lijeka Lantus 1 put dnevno su mrtva ulica. Garantuje dijabetičarima loše zdravlje, loše rezultate ispitivanja glikoziranog hemoglobina i postepeni razvoj hroničnih komplikacija.Najgori su rezultati kod onih koji pokušavaju zamijeniti uvođenje brzog inzulina prije nego što jedu injekcije velikih doza dugog lijeka.

Insulin Lantus: Pregled bolesnika sa dijabetesom tipa 2

Prelazak na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata može smanjiti doziranje inzulina za 2-8 puta. Doze lijekova dugog i brzog djelovanja su smanjene. Što je doza inzulina manja, stabilniji su i manji je rizik od alergijskih reakcija. Dijabetes tipa 2 ili 1 može se dobro kontrolirati s inzulinom Lantus, nakon dijeta sa malo ugljikohidrata. Za više informacija pogledajte članak „Kontrola dijabetesa tipa 1“ ili „Korak po korak za dijabetes tipa 2“. Međutim, dijabetičari koji su svjesni metoda dr. Bernsteina i prema njima se liječe, tradicionalno koriste Levemir, a ne Lantus. Stoga je teško pronaći recenzije o ovom lijeku za ljude koji ograničavaju ugljikohidrate u svojoj prehrani i unose niske doze hormona.

Ako niste započeli sa primjenom dugog inzulina, prvo probajte Levemir ili Tresiba. Ali ako ste već uvjereni da vam Lantus dobro odgovara, nastavite ga ubadati. Svaki pacijent ima vlastiti dijabetes. Nečije iskustvo obično nije 100% primjenjivo na vašu situaciju. Ne ograničavajte se na jednu injekciju dnevno. Tačno izračunajte dozu prema ovdje opisanoj metodi. Pazite da ih prelazak na dijetu s malo ugljikohidrata značajno smanjuje. Napišite svoju recenziju o upotrebi lijeka Lantus u komentarima na ovaj članak.

16 komentara za "Lantus"

Imam 49 godina, težina 79 kg, dijabetes tipa 2, puno različitih komplikacija. Kolya Lantus, kao i prije jela Novorapid. Nedavno je bol u stomaku uznemirujuća. Obično odlaze nakon jela. Šta bi mogao biti razlog? Mogu li preparati inzulina dati takve komplikacije?

Mogu li preparati inzulina dati takve komplikacije?

Umjesto toga, ovo je jedna od komplikacija dijabetesa nad kojom imate malo kontrole.

Pozovite svog gastroenterologa.

Zdravo. Imam 53 godine, visina 164 cm, težina 54 kg. Imam dijabetes tipa 1, koji mi je dijagnosticiran u martu 2015. Zahvaljujući dijeti bez ugljikohidrata i drugim metodama dr. Bernsteina, smanjivao sam doze inzulina Lantus sa 16 na 7, a Apidre sa 12 na 2 + 2 + 2 jedinice dnevno. Recite mi, molim vas, kako dalje? Želeo bih da odustanem od insulina. Čuo sam da je Lantus teže ukloniti iz tijela i štetniji je od Apidre. Mogu li ostaviti samo brzi inzulin prije jela?

Želeo bih da odustanem od insulina.

Nemoj ni sanjati. Jer imate autoimuni dijabetes.

Čuo sam da je Lantus teže ukloniti iz tijela i štetniji je od Apidre.

Ovo je glupost. Vi još uvijek pitate prodavce sjemena na tržištu.

Merite šećer nekoliko puta dnevno, strogo slijedite dijetu. Shvatite šta učiniti u slučaju prehlade i drugih vanrednih situacija. Promijenite dozu inzulina po potrebi, ali ni ne sanjajte da se potpuno odričete injekcija.

Imam CD1 sa labilnim tokom, još od detinjstva. Bazalni inzulin - Lantus. Česta noćna hipoglikemija zabrinjava već duže vrijeme - uz noćne more, znojenje i palpitacije. Takođe nepredvidiv šećer ujutro na prazan stomak. Mogu jesti istu hranu mnogo dana zaredom, unositi istu dozu inzulina. U tom slučaju, šećer sljedećeg jutra može biti od 2,7 do 13,8 mmol / L.

Pronašli ste svoju stranicu, postali zainteresirani i proučavali članke. Prebacio se na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, podijelio dnevnu dozu Lantusovog inzulina na 2 injekcije. Smanjio ga je već 2,5 puta. Ali problem noćne hipoglikemije i haotičnog šećera ujutro na prazan stomak nije nestao. Možete li nešto savjetovati? Ne mogu ići u Levemir ili Tresib jer se ovi lijekovi ne izdaju besplatno. Bojim se da će me natjerati da prebacim na Tujeo koji je prema recenzijama još gori od Lantusa.

Prebacio se na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, podijelio dnevnu dozu Lantusovog inzulina na 2 injekcije.

Ovo je ispravna odluka.

Možda vam ne ubrizgavaju potkožnu, već intramuskularnu injekciju inzulina zbog pogrešne tehnike ubrizgavanja.U tom se slučaju lijek brzo apsorbira, uzrokuje noćnu hipoglikemiju, a ujutro njegovo djelovanje prestaje prerano.

Ni drugi razlozi za vaše probleme ne padaju na pamet.

Zdravo Sinu starom 15 godina dijagnosticiran je prvi put dijabetes tipa 1, pre 3 nedelje.Lantusu je dodeljeno 20 jedinica. uveče i Apidra za hranu. Da li je moguće Apidru zabraviti u isto vrijeme s Lantusom u 21 sat ako se šećer povećao zbog pogrešno izračunatog XE? Hvala!

Da li je moguće Apidru zabiti istovremeno sa Lantusom?

Injekcije produženog i brzog inzulina rade se neovisno jedna o drugoj, kako bi se riješili različiti problemi.

Nakon primjene brzog inzulina, dr. Bernstein preporučuje da pričekate 4-5 sati prije ubrizgavanja sljedeće doze. Nepoželjno je da dvije doze moćnog brzog inzulina djeluju istovremeno u tijelu. To se odnosi na dijabetičare koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata.

Vaše pitanje pokazuje da još niste shvatili upotrebu inzulina. Započnite s ovim člankom - http://endocrin-patient.com/dozy-insulin-otvety/. Ako ste previše lijeni da biste duboko ušli u temu, ne oslanjajte se na dobre rezultate.

Prije 4 mjeseca uvjerio sam svog supruga s dijabetesom tipa 2 da se prebaci na ovu dijetu zbog kompanije sa mnom. Odmarao se, ali djelovao sam istovremeno i s ubjeđivanjem i „mekom moći“. Prije nego što je prešao na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, njegova dnevna doza inzulina Lantus iznosila je 43 jedinice. Također je pokušao ograničiti prehranu i uzimao Glucofage tablete 500 mg 2 puta dnevno. Uprkos svemu tome, simptomi neuropatije počeli su mu smetati. Posebno se žalio na bolove u nogama. Šećer u krvi bio je obično 8-9. Očito je svaki mjesec bio sve gori. Nakon 10 dana dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata, oprostili smo se od inzulina! Nema potrebe za prskanjem ako šećer zadržava 5,3-6,3 mmol / l. Bolovi u nogama prošli su čak brže nego što je obećano na ovoj stranici.

Prije 4 mjeseca uvjerio sam svog supruga s dijabetesom tipa 2 da se prebaci na ovu dijetu zbog kompanije sa mnom. Odmarao se, ali djelovao sam istovremeno i s ubjeđivanjem i „mekom moći“.

Nije svaki dijabetičar sretan što ima tako pametnu i posvećenu ženu.

Šećer u krvi bio je obično 8-9. Očito je svaki mjesec bio sve gori.

Razina glukoze 8–9 je 1,5–2 puta viša nego kod zdravih ljudi. Nije iznenađujuće što se pacijent pogoršavao i razvijao je komplikacije dijabetesa.

Nakon 10 dana dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata, oprostili smo se od inzulina!

Nemaju svi dijabetičari tako blagu bolest. Doze inzulina su značajno smanjene, ali nikome ne obećajem unaprijed da ću uspjeti potpuno skočiti s injekcija. Ne činite to po cijenu povećanja šećera u krvi!

Nema potrebe za prskanjem ako šećer zadržava 5,3-6,3 mmol / l.

Nemojte bacati inzulin ili ga skrivati ​​predaleko. Možda ćete trebati privremeno nastaviti s injekcijama za vrijeme prehlade ili druge infekcije.

Zdravo Moje ime je Tatyana, stara 35 godina, visina 165 cm, težina 67 kg, dijabetes tipa 1. Loša anamneza liječenja, posljednji glikovani hemoglobin 16,1%. Dijeta je za mene gora od pucanja - teško se mogu nositi psihološki i fizički, šećeri se „najede“ sa mnom i reagiraju na inzulin kako volim.

Hipoglikemija je vrlo rijetka. Uglavnom je šećer 11-24 mmol / L. Mislim da je poenta u injekcijama i dozama. Generalno mi se čini da je 40 produženih i 50 kratkih jedinica dnevno malo više. Problem je što se moj inzulin stalno mijenja. Često su to Protafan, Humalog, sada Lantus i Actrapid. Uzgred, ovaj par mi najviše odgovara, sudeći po šećeru.

Šta ja sada radim:

1) Prebačen je na strožu dijetu u pogledu ugljikohidrata. Ne mislim samo, već sam potpuno odustao od niza proizvoda.
Bojim se samo prehrane sa niskim udjelom ugljikohidrata svojim trzajima.

2) Odbio je ultrazvučni inzulin u korist actrapid-a.

3) Smanjio je ukupan broj XE na 15 dnevno, počeo jesti istovremeno u jednakim porcijama. Cilj je suočavanje s dozama i smanjenje SC barem na 8-10 mmol / L.

Odlučio sam podijeliti dozu Lantusa.Sada izbodem 38 jedinica u večernjim satima u 22-00. Koje je vrijeme optimalno za ubodno rano ujutro i koji omjer? Pretpostavljam da vam treba 25 jedinica uveče u 22-00 i 12 jedinica ujutro u 8-00 ili ne?

Između obroka imam 5 sati - da li su zalogajići potrebni i mogući? Pročitao sam da je s insulinom Humalog dobro srušiti visoki SK. Ali ne razumijem kako onda to probiti? Zajedno s actrapidom, ili što?

Čini se da proizvodi bez ugljikohidrata ne bi trebali povećati SC. Mogu li utopiti vječni osjećaj gladi?

zadnji glikovani hemoglobin je 16,1%. Dijete su za mene gore od pogubljenja

Čudno je da ste još živi. Da sam na vašem mjestu, riješio bih pitanja nasljedstva imovine.

Odbio je ultrazvučni inzulin u korist actrapid-a.

Ovo nema smisla bez prelaska na ovdje opisanu strogu dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata - http://endocrin-patient.com/dieta-pri-saharnom-diabete/

Odlučio sam podijeliti dozu Lantusa. Koje je vrijeme optimalno za ubodno rano ujutro i koji omjer?

Ovo je sve pojedinačno, pogledajte http://endocrin-patient.com/dlinny-insulin/. Bez prelaska na strogu dijetu, ovakve manipulacije neće biti od koristi.

Pročitao sam da je s insulinom Humalog dobro srušiti visoki SK. Ali ne razumijem kako onda to probiti? Zajedno s actrapidom, ili što?

Proračun doza brzog inzulina za hranu, kao i za vađenje visokog šećera - http://endocrin-patient.com/raschet-insulin-eda/

Čini se da proizvodi bez ugljikohidrata ne bi trebali povećati SC. Mogu li utopiti vječni osjećaj gladi?

Smislio sam dijetu. Doze su morale biti povećane i kratkim i produženim inzulinom, zaseda je jednostavna. Pomozite razumjeti što je s jutarnjim šećerom? Šta učiniti s tim? Posljednji obrok u 18.00, stavio sam Actrapid na hranu. Tada u 22h ubrizgavam produženi inzulin. U isto vrijeme mjerim šećer - pokazatelj do 7, nema noćne hipoteze. Mjerenja glukoze u različitim vremenima noću nisu otkrila povećanje, niti smanjenje. Oscilacije ne veće od 1,5 mmol / l. Ujutro ubrizgavam inzulin i provjeravam šećer u 7.00 - uvijek je veći od 10. Pokušao sam dodati i produženi, navečer - noćnu hipoglikemiju. Pokušao sam prenijeti večernju dozu na kasnije - počinju problemi s večernjim šećerima. Ustanovili su da nivo glukoze naglo raste u području pet sati ujutro. Kako riješiti ovaj problem?

Ustanovili su da nivo glukoze naglo raste u području pet sati ujutro. Kako riješiti ovaj problem?

U vašoj situaciji postoje samo dvije mogućnosti, obje imaju svoje poteškoće:
1. Pređite s Lantusa na Tresiba inzulin, čak i ako ga morate kupiti vlastitim novcem. Tresiba je dobra jer drži večernji snimak do jutra.
2. Ustanite budilicom usred noći da biste primijenili dodatnu dozu inzulina. Neki pacijenti ubrizgavaju 1-2 jedinice brzog lijeka, drugi - produženi.

Zdravo Sada ubodam Lantusa jednom dnevno, noću, ali razumijem da je vrijeme da se dvaput prebacim. Doza se povećala sa 10 na 24 jedinice, ali još uvijek ne radi glatko. U jutarnjim satima i ujutru često se javlja hipoglikemija. A onda do juče uveče, akcija jučerašnjeg ubrizgavanja ne jenjava. Koliko jedinica staviti u noćnim satima, a koliko ujutro?

Sada ubodam Lantusa jednom dnevno, noću, ali razumijem da je vrijeme da se dvaput prebacim.

Koliko jedinica staviti u noćnim satima, a koliko ujutro?

Na to pitanje ne postoji tačan odgovor.

Počeo bih s 50% noću i istom količinom ujutro, a zatim bih isprobao različite opcije, svaka za 3 dana. Jedan dan nije dovoljan da biste donijeli zaključke.

Podsjećam vas da trebate pipati noću što je moguće prije odlaska u krevet. Ujutro - čim se probudite. Postoje i ljubitelji dnevne doze, podijeljene u dvije porcije - ujutro i popodne.

Farmakodinamika

Glulin inzulin je analog ljudskog inzulina dobiven rekombinacijom DNK bakterija vrste Escherichia coli (Sojevi K12).

Gluulinski insulin je dizajniran kao analog ljudskog insulina, koji karakteriše niska rastvorljivost u neutralnom okruženju. Kao dio preparata Lantus ® SoloStar ®, potpuno je topljiv, što je osigurano kiselom reakcijom otopine za ubrizgavanje (pH 4). Nakon uvođenja u potkožni masti kisela reakcija otopine se neutralizira, što dovodi do stvaranja mikroprecipitata iz kojeg se stalno oslobađaju male količine inzulina glargin, pružajući predvidljiv, gladak (bez vrhova) profila krivulje koncentracije-vremena, kao i produženo djelovanje lijeka.

Insulin glargin se metabolizira u dva aktivna metabolita M1 i M2 (vidjeti „Farmakokinetika“).

Komunikacija s receptorima za inzulin: kinetika vezanja na specifične receptore inzulina u inzulinu glargin i njegovim metabolitima - M1 i M2 - vrlo je bliska onoj u ljudskom inzulinu, pa je stoga inzulin glargin sposoban da provede biološki učinak sličan onome endogenog inzulina.

Najvažnije djelovanje inzulina i njegovih analoga, uključujući i inzulina glargin, je regulacija metabolizma glukoze. Inzulin i njegovi analozi smanjuju koncentraciju glukoze u krvi, potičući apsorpciju glukoze u perifernim tkivima (posebno skeletnom mišiću i masnom tkivu) i inhibirajući stvaranje glukoze u jetri.

Inzulin inhibira lipolizu u adipocitima i inhibira proteolizu, istovremeno povećavajući sintezu proteina.

Produljeno djelovanje inzulina glargin direktno je povezano sa smanjenom brzinom njegove apsorpcije, što omogućava upotrebu lijeka jednom dnevno. Nakon sc primjene, početak njegovog djelovanja događa se u prosjeku nakon 1 sata. Prosječno trajanje djelovanja je 24 sata, maksimalno 29 sati. Trajanje djelovanja inzulina i njegovih analoga, poput inzulina glargin, može se značajno razlikovati između različitih pojedinaca ili jednog ista osoba.

Pokazala se djelotvornost Lantus ® SoloStar ® u djece starije od 2 godine sa šećernom bolešću tipa 1. Osim toga, u djece u dobi od 2 do 6 godina učestalost hipoglikemije s kliničkim manifestacijama primjene inzulina glargin bila je manja i tijekom dana i i noću u usporedbi s primjenom inzulina-izofana (prosječno 25,5 epizoda u odnosu na 33 epizode kod jednog pacijenta tokom jedne godine). Tijekom petogodišnjeg praćenja bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, nije bilo značajnih razlika u progresiji dijabetičke retinopatije s inzulinom glargin u usporedbi s inzulinom-izofanom.

Odnos s receptorima inzulinskog faktora rasta 1 (IGF-1): afinitet inzulina glargin za IGF-1 receptor je približno 5-8 puta veći od onog u ljudskom inzulinu (ali otprilike 70-80 puta niži od onog za IGF-1), istovremeno, u usporedbi s ljudskim inzulinom, metaboliti inzulina glargin M1 i M2 imaju nešto niži afinitet prema IGF-1 receptoru.

Ukupna terapijska koncentracija inzulina (inzulin glargin i njegovi metaboliti), određena u bolesnika s dijabetesom tipa 1, bila je značajno niža od koncentracije potrebne za upola maksimalno vezanje na IGF-1 receptore i naknadnu aktivaciju mitogenog proliferativnog puta pokrenutog putem receptora IGF-1. Fiziološke koncentracije endogenog IGF-1 mogu aktivirati mitogeni proliferativni put, međutim, terapijske koncentracije inzulina određene tijekom terapije inzulinom, uključujući liječenje Lantusom SoloStar ®, značajno su niže od farmakoloških koncentracija potrebnih za aktiviranje mitogenog proliferativnog puta.

Istraživanje PORIJEKLO (Smanjenje ishoda početnom intervencijom Glargine) bio je međunarodno, multicentrično, randomizirano ispitivanje provedeno na 12.537 pacijenata s visokim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti i oslabljenom glukozom na glavi (IGN), oslabljenom tolerancijom na glukozu (NTG) ili ranom dijabetesom melitusom tipa 2. Učesnici studije bili su randomizirani u skupine (1 : 1): grupa pacijenata koja je primala inzulin glargin (n = 6264), koji je titriran radi postizanja koncentracije glukoze u krvi na glavi (GKN) ≤5,3 mmol, i grupa pacijenata koja je primala standardni tretman (n = 6273). Prva krajnja točka istraživanja bila je vrijeme prije razvoja kardiovaskularne smrti, prvi razvoj nefatalnog infarkta miokarda ili nefatalni moždani udar, a druga krajnja točka bila je vrijeme prije prve komplikacije bilo kojeg od gore navedenog ili prije postupka revaskularizacije (koronarna, karotidna ili periferna arterija) ili prije hospitalizacije zbog razvoja zatajenja srca.

Manje krajnje tačke su smrtnost iz bilo kojeg razloga i kombinirana mera mikrovaskularnih ishoda. Istraživanje PORIJEKLO pokazali su da liječenje inzulinom glarginom u usporedbi sa standardnom hipoglikemijskom terapijom ne mijenja rizik od razvoja kardiovaskularnih komplikacija ili kardiovaskularne smrtnosti, nisu postojale razlike u stopi bilo koje komponente koja čini krajnje točke, smrtnosti od svih uzroka i kombiniranom indikatoru mikrovaskularnih ishoda.

Na početku studije, srednja vrijednost HbA1c bila je 6,4%. Srednje vrijednosti HbA1c tijekom liječenja bile su u opsegu od 5,9-6,4% u skupini s insulinom glarginom i 6,2-6,6% u standardnoj skupini liječenja tokom cijelog razdoblja promatranja. U skupini bolesnika koji su primali insulin glargin učestalost teške hipoglikemije bila je 1,05 epizoda na 100 pacijentskih godina terapije, a u grupi bolesnika koji su primali standardnu ​​hipoglikemiju, 0,3 epizode na 100 pacijentskih godina terapije. Učestalost blage hipoglikemije iznosila je 7,71 epizode na 100 pacijentskih godina terapije u skupini bolesnika koji su primali insulin glargin i 2,44 epizode na 100 pacijentskih godina terapije u skupini bolesnika koji su primali standardnu ​​hipoglikemiju. U šestogodišnjoj studiji nije primećena 42 slučaja hipoglikemije kod 42% pacijenata iz grupe inzulina glargin.

Medijan promjene tjelesne težine u usporedbi s ishodom na posljednjem posjetu liječenju bio je 2,2 kg veći u skupini s inzulinom glargin nego u standardnoj skupini liječenja.

Farmakokinetika

Uporedna studija plazemskih koncentracija inzulina glargin i inzulina-izofana kod zdravih ljudi i bolesnika sa šećernom bolešću nakon sc primjene lijekova otkrila je sporiju i značajno dužu apsorpciju, kao i odsutnost maksimalne koncentracije inzulina glargin u usporedbi s inzulinom-izofanom. Jednokratnom primjenom lijeka Lantus ® SoloStar ® C ss inzulina glargin u krvi postiže se nakon 2-4 dana svakodnevnom primjenom.

Sa uključenjem / uvođenjem T 1/2 inzulina glargin i humani inzulin bili su uporedivi. Kada su inzulinu glargin ubrizgali u trbuh, rame ili bedro, nisu utvrđene značajne razlike u serumskim koncentracijama inzulina. U usporedbi s ljudskim inzulinom srednjeg trajanja, inzulin glargin karakterizira manja varijabilnost u farmakokinetičkom profilu, kako kod istih tako i kod različitih bolesnika. Kod osobe koja se nalazi u potkožnom masnoću, inzulin glargin se djelomično odvaja od karboksilnog kraja (C-kraja) β-lanca (beta-lanca) s tvorbom dva aktivna metabolita M1 (21 A G1y-inzulin) i M2 (21 A G1y-des- 30 B -Thr-inzulin). Uglavnom, metabolit M1 cirkuliše u krvnoj plazmi. Sistemska izloženost metabolita M1 raste s povećanjem doze.

Usporedba podataka farmakokinetike i farmakodinamike pokazala je da je učinak lijeka uglavnom posljedica sistemske izloženosti M1 metabolita. U velikoj većini bolesnika inzulin glargin i metabolit M2 nisu mogli biti otkriveni u sistemskoj cirkulaciji. U slučajevima kada je ipak bilo moguće otkriti inzulin glargin i metabolit M2 u krvi, njihove koncentracije nisu ovisile o primijenjenoj dozi Lantus ® SoloStar ®.

Posebne grupe pacijenata

Starost i spol. Nema podataka o utjecaju dobi i spola na farmakokinetiku inzulina glargin. Međutim, ti faktori nisu uzrokovali razlike u sigurnosti i efikasnosti lijeka.

Pušenje. U kliničkim ispitivanjima, analiza podgrupe nije otkrila razlike u sigurnosti i djelotvornosti inzulina glargin za ovu skupinu bolesnika u usporedbi s općom populacijom.

Gojaznost Gojazni pacijenti nisu pokazali razlike u sigurnosti i efikasnosti inzulina glargin i inzulin-izofan u odnosu na bolesnike s normalnom tjelesnom težinom.

Deca. U djece sa šećernom bolešću tipa 1 u dobi od 2 do 6 godina, koncentracije inzulina glargin i njegovih glavnih metabolita M1 i M2 u krvnoj plazmi prije sljedeće doze bile su slične onima u odraslih, što ukazuje na odsutnost nakupljanja inzulina glargin i njegovih metabolita sa kontinuirana primjena inzulina glargin kod djece.

Trudnoća i dojenje

Pacijentice bi trebalo obavijestiti svog liječnika o tekućoj ili planiranoj trudnoći.

Nisu provedena randomizirana kontrolirana klinička ispitivanja upotrebe inzulina glargina na trudnicama.

Veliki broj promatranja (više od 1000 ishoda trudnoće u retrospektivnom i perspektivnom praćenju) uz primjenu inzulina glargine nakon stavljanja lijeka u promet pokazao je da on nije imao specifičnih učinaka na tijek i ishod trudnoće, niti na stanje ploda, niti na zdravlje novorođenčeta.

Pored toga, radi procjene sigurnosti primjene inzulina glargin i inzulina-izofana u trudnica s prethodnim ili gestacijskim dijabetes melitusom, provedena je meta-analiza osam promatračkih kliničkih ispitivanja, uključujući žene koje su tijekom trudnoće koristile inzulin glargin (n = 331) i inzulinski izofan (n = 371). Ova metaanaliza nije otkrila značajne razlike u pogledu sigurnosti u vezi sa zdravljem majke i novorođenčadi kada su tokom trudnoće koristili insulin glargin i inzulin-izofan.

U studijama na životinjama, nisu dobijeni direktni ili indirektni podaci o embriotoksičnim ili fetotoksičnim učincima insulina glargin.

Za pacijente s postojećim ili gestacijskim dijabetes melitusom važno je održavati adekvatnu regulaciju metaboličkih procesa tijekom trudnoće kako bi se spriječilo pojavljivanje nepoželjnih ishoda povezanih s hiperglikemijom.

Lijek Lantus ® SoloStar ® se može koristiti tijekom trudnoće iz kliničkih razloga.

Potreba za insulinom može se smanjiti u prvom tromjesečju trudnoće i općenito se može povećati tokom drugog i trećeg tromjesečja.

Odmah nakon porođaja potreba za inzulinom brzo opada (povećava se rizik od hipoglikemije). U tim je uvjetima pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi od presudnog značaja.

Pacijenti tijekom laktacije možda će morati prilagoditi režim doziranja inzulina i prehranu.

Farmakološko djelovanje

Farmakodinamika

Glulin inzulin je analog ljudskog inzulina dobiven rekombinacijom DNK bakterija vrste Escherichia coli (Sojevi K12).

Gluulinski insulin je dizajniran kao analog ljudskog insulina, koji karakteriše niska rastvorljivost u neutralnom okruženju. Kao dio preparata Lantus ® SoloStar ®, potpuno je topljiv, što je osigurano kiselom reakcijom otopine za ubrizgavanje (pH 4). Nakon uvođenja u potkožni masti kisela reakcija otopine se neutralizira, što dovodi do stvaranja mikroprecipitata iz kojeg se stalno oslobađaju male količine inzulina glargin, pružajući predvidljiv, gladak (bez vrhova) profila krivulje koncentracije-vremena, kao i produženo djelovanje lijeka.

Insulin glargin se metabolizira u dva aktivna metabolita M1 i M2 (vidjeti „Farmakokinetika“).

Komunikacija s receptorima za inzulin: kinetika vezanja na specifične receptore inzulina u inzulinu glargin i njegovim metabolitima - M1 i M2 - vrlo je bliska onoj u ljudskom inzulinu, pa je stoga inzulin glargin sposoban da provede biološki učinak sličan onome endogenog inzulina.

Najvažnije djelovanje inzulina i njegovih analoga, uključujući i inzulina glargin, je regulacija metabolizma glukoze.Inzulin i njegovi analozi smanjuju koncentraciju glukoze u krvi, potičući apsorpciju glukoze u perifernim tkivima (posebno skeletnom mišiću i masnom tkivu) i inhibirajući stvaranje glukoze u jetri.

Inzulin inhibira lipolizu u adipocitima i inhibira proteolizu, istovremeno povećavajući sintezu proteina.

Produljeno djelovanje inzulina glargin direktno je povezano sa smanjenom brzinom njegove apsorpcije, što omogućava upotrebu lijeka jednom dnevno. Nakon sc primjene, početak njegovog djelovanja događa se u prosjeku nakon 1 sata. Prosječno trajanje djelovanja je 24 sata, maksimalno 29 sati. Trajanje djelovanja inzulina i njegovih analoga, poput inzulina glargin, može se značajno razlikovati između različitih pojedinaca ili jednog ista osoba.

Pokazala se djelotvornost Lantus ® SoloStar ® u djece starije od 2 godine sa šećernom bolešću tipa 1. Osim toga, u djece u dobi od 2 do 6 godina učestalost hipoglikemije s kliničkim manifestacijama primjene inzulina glargin bila je manja i tijekom dana i i noću u usporedbi s primjenom inzulina-izofana (prosječno 25,5 epizoda u odnosu na 33 epizode kod jednog pacijenta tokom jedne godine). Tijekom petogodišnjeg praćenja bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, nije bilo značajnih razlika u progresiji dijabetičke retinopatije s inzulinom glargin u usporedbi s inzulinom-izofanom.

Odnos s receptorima inzulinskog faktora rasta 1 (IGF-1): afinitet inzulina glargin za IGF-1 receptor je približno 5-8 puta veći od onog u ljudskom inzulinu (ali otprilike 70-80 puta niži od onog za IGF-1), istovremeno, u usporedbi s ljudskim inzulinom, metaboliti inzulina glargin M1 i M2 imaju nešto niži afinitet prema IGF-1 receptoru.

Ukupna terapijska koncentracija inzulina (inzulin glargin i njegovi metaboliti), određena u bolesnika s dijabetesom tipa 1, bila je značajno niža od koncentracije potrebne za upola maksimalno vezanje na IGF-1 receptore i naknadnu aktivaciju mitogenog proliferativnog puta pokrenutog putem receptora IGF-1. Fiziološke koncentracije endogenog IGF-1 mogu aktivirati mitogeni proliferativni put, međutim, terapijske koncentracije inzulina određene tijekom terapije inzulinom, uključujući liječenje Lantusom SoloStar ®, značajno su niže od farmakoloških koncentracija potrebnih za aktiviranje mitogenog proliferativnog puta.

Istraživanje PORIJEKLO (Smanjenje ishoda početnom intervencijom Glargine) bio je međunarodno, multicentrično, randomizirano ispitivanje provedeno na 12.537 pacijenata s visokim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti i oslabljenom glukozom na glavi (IGN), oslabljenom tolerancijom na glukozu (NTG) ili ranom dijabetesom melitusom tipa 2. Učesnici studije bili su randomizirani u skupine (1 : 1): grupa pacijenata koja je primala inzulin glargin (n = 6264), koji je titriran radi postizanja koncentracije glukoze u krvi na glavi (GKN) ≤5,3 mmol, i grupa pacijenata koja je primala standardni tretman (n = 6273). Prva krajnja točka istraživanja bila je vrijeme prije razvoja kardiovaskularne smrti, prvi razvoj nefatalnog infarkta miokarda ili nefatalni moždani udar, a druga krajnja točka bila je vrijeme prije prve komplikacije bilo kojeg od gore navedenog ili prije postupka revaskularizacije (koronarna, karotidna ili periferna arterija) ili prije hospitalizacije zbog razvoja zatajenja srca.

Manje krajnje tačke su smrtnost iz bilo kojeg razloga i kombinirana mera mikrovaskularnih ishoda. Istraživanje PORIJEKLO pokazali su da liječenje inzulinom glarginom u usporedbi sa standardnom hipoglikemijskom terapijom ne mijenja rizik od razvoja kardiovaskularnih komplikacija ili kardiovaskularne smrtnosti, nisu postojale razlike u stopi bilo koje komponente koja čini krajnje točke, smrtnosti od svih uzroka i kombiniranom indikatoru mikrovaskularnih ishoda.

Na početku studije, srednja vrijednost HbA1c bila je 6,4%.Srednje vrijednosti HbA1c tijekom liječenja bile su u opsegu od 5,9-6,4% u skupini s insulinom glarginom i 6,2-6,6% u standardnoj skupini liječenja tokom cijelog razdoblja promatranja. U skupini bolesnika koji su primali insulin glargin učestalost teške hipoglikemije bila je 1,05 epizoda na 100 pacijentskih godina terapije, a u grupi bolesnika koji su primali standardnu ​​hipoglikemiju, 0,3 epizode na 100 pacijentskih godina terapije. Učestalost blage hipoglikemije iznosila je 7,71 epizode na 100 pacijentskih godina terapije u skupini bolesnika koji su primali insulin glargin i 2,44 epizode na 100 pacijentskih godina terapije u skupini bolesnika koji su primali standardnu ​​hipoglikemiju. U šestogodišnjoj studiji nije primećena 42 slučaja hipoglikemije kod 42% pacijenata iz grupe inzulina glargin.

Medijan promjene tjelesne težine u usporedbi s ishodom na posljednjem posjetu liječenju bio je 2,2 kg veći u skupini s inzulinom glargin nego u standardnoj skupini liječenja.

Farmakokinetika

Uporedna studija plazemskih koncentracija inzulina glargin i inzulina-izofana kod zdravih ljudi i bolesnika sa šećernom bolešću nakon sc primjene lijekova otkrila je sporiju i značajno dužu apsorpciju, kao i odsutnost maksimalne koncentracije inzulina glargin u usporedbi s inzulinom-izofanom. Jednokratnom primjenom lijeka Lantus ® SoloStar ® C ss inzulina glargin u krvi postiže se nakon 2-4 dana svakodnevnom primjenom.

Sa uključenjem / uvođenjem T 1/2 inzulina glargin i humani inzulin bili su uporedivi. Kada su inzulinu glargin ubrizgali u trbuh, rame ili bedro, nisu utvrđene značajne razlike u serumskim koncentracijama inzulina. U usporedbi s ljudskim inzulinom srednjeg trajanja, inzulin glargin karakterizira manja varijabilnost u farmakokinetičkom profilu, kako kod istih tako i kod različitih bolesnika. Kod osobe koja se nalazi u potkožnom masnoću, inzulin glargin se djelomično odvaja od karboksilnog kraja (C-kraja) β-lanca (beta-lanca) s tvorbom dva aktivna metabolita M1 (21 A G1y-inzulin) i M2 (21 A G1y-des- 30 B -Thr-inzulin). Uglavnom, metabolit M1 cirkuliše u krvnoj plazmi. Sistemska izloženost metabolita M1 raste s povećanjem doze.

Usporedba podataka farmakokinetike i farmakodinamike pokazala je da je učinak lijeka uglavnom posljedica sistemske izloženosti M1 metabolita. U velikoj većini bolesnika inzulin glargin i metabolit M2 nisu mogli biti otkriveni u sistemskoj cirkulaciji. U slučajevima kada je ipak bilo moguće otkriti inzulin glargin i metabolit M2 u krvi, njihove koncentracije nisu ovisile o primijenjenoj dozi Lantus ® SoloStar ®.

Posebne grupe pacijenata

Starost i spol. Nema podataka o utjecaju dobi i spola na farmakokinetiku inzulina glargin. Međutim, ti faktori nisu uzrokovali razlike u sigurnosti i efikasnosti lijeka.

Pušenje. U kliničkim ispitivanjima, analiza podgrupe nije otkrila razlike u sigurnosti i djelotvornosti inzulina glargin za ovu skupinu bolesnika u usporedbi s općom populacijom.

Gojaznost Gojazni pacijenti nisu pokazali razlike u sigurnosti i efikasnosti inzulina glargin i inzulin-izofan u odnosu na bolesnike s normalnom tjelesnom težinom.

Deca. U djece sa šećernom bolešću tipa 1 u dobi od 2 do 6 godina, koncentracije inzulina glargin i njegovih glavnih metabolita M1 i M2 u krvnoj plazmi prije sljedeće doze bile su slične onima u odraslih, što ukazuje na odsutnost nakupljanja inzulina glargin i njegovih metabolita sa kontinuirana primjena inzulina glargin kod djece.

Indikacije lijeka Lantus ® SoloStar ®

Dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom kod odraslih, adolescenata i djece starije od 2 godine.

Kontraindikacije

preosjetljivost na inzulin glargin ili bilo koju od pomoćnih komponenti lijeka,

dječja dob do 2 godine (nedostatak kliničkih podataka o uporabi).

S pažnjom: trudnice (mogućnost promjene potrebe za inzulinom tokom trudnoće i nakon porođaja).

Trudnoća i dojenje

Pacijentice bi trebalo obavijestiti svog liječnika o tekućoj ili planiranoj trudnoći.

Nisu provedena randomizirana kontrolirana klinička ispitivanja upotrebe inzulina glargina na trudnicama.

Veliki broj promatranja (više od 1000 ishoda trudnoće u retrospektivnom i perspektivnom praćenju) uz primjenu inzulina glargine nakon stavljanja lijeka u promet pokazao je da on nije imao specifičnih učinaka na tijek i ishod trudnoće, niti na stanje ploda, niti na zdravlje novorođenčeta.

Pored toga, radi procjene sigurnosti primjene inzulina glargin i inzulina-izofana u trudnica s prethodnim ili gestacijskim dijabetes melitusom, provedena je meta-analiza osam promatračkih kliničkih ispitivanja, uključujući žene koje su tijekom trudnoće koristile inzulin glargin (n = 331) i inzulinski izofan (n = 371). Ova metaanaliza nije otkrila značajne razlike u pogledu sigurnosti u vezi sa zdravljem majke i novorođenčadi kada su tokom trudnoće koristili insulin glargin i inzulin-izofan.

U studijama na životinjama, nisu dobijeni direktni ili indirektni podaci o embriotoksičnim ili fetotoksičnim učincima insulina glargin.

Za pacijente s postojećim ili gestacijskim dijabetes melitusom važno je održavati adekvatnu regulaciju metaboličkih procesa tijekom trudnoće kako bi se spriječilo pojavljivanje nepoželjnih ishoda povezanih s hiperglikemijom.

Lijek Lantus ® SoloStar ® se može koristiti tijekom trudnoće iz kliničkih razloga.

Potreba za insulinom može se smanjiti u prvom tromjesečju trudnoće i općenito se može povećati tokom drugog i trećeg tromjesečja.

Odmah nakon porođaja potreba za inzulinom brzo opada (povećava se rizik od hipoglikemije). U tim je uvjetima pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi od presudnog značaja.

Pacijenti tijekom laktacije možda će morati prilagoditi režim doziranja inzulina i prehranu.

Nuspojave

Sljedeća neželjena dejstva daju se na organske sustave u skladu sa sljedećim stupnjevima njihove učestalosti (u skladu s klasifikacijom Medicinskog rječnika za regulatorne aktivnosti MedDRA ): vrlo često - ≥10%, često - ≥1- (generike, sinonimi)

Rp: Lantus 100 ME / ml - 10 ml
D.t.d: br. 5 u amp.
S: SC, dozu propisuje endokrinolog.

Farmakološko djelovanje

Lantus je hipoglikemijski pripravak inzulina. Lantus sadrži insulin glargin - analog ljudskog insulina koji ima nisku rastvorljivost u neutralnom okruženju. Inzulin glargin u otopini Lantusa se potpuno rastvara zbog kiselog medija, međutim, kada se unese u potkožno tkivo, kiselina se neutralizira i stvara se mikroprecipitat iz kojeg se stalno oslobađa mala količina inzulina glargin. Tako se postiže gladak profil ovisnosti inzulina o koncentraciji i vremenu u plazmi bez oštrih vrhova i padova. Uz to, stvaranje mikroprecipitata omogućava produljeno djelovanje lijeka Lantus. Afinitet aktivne komponente lijeka Lantus prema inzulinskim receptorima sličan je onome ljudskog inzulina.
Vezanje za IGF-1 receptor inzulina glargin je 5-8 puta veće nego kod humanog inzulina, a njegovi su metaboliti nešto niži od humanog inzulina.Ukupna terapijska koncentracija inzulina (aktivne komponente i njegovih metabolita), određena u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, bila je značajno niža od one koja je potrebna za polovinu maksimalnog vezanja na IGF-1 receptore i naknadnu aktivaciju mitogeno-proliferativnog mehanizma koji pokreće ovaj receptor. Endogeni IGF-1 može normalno aktivirati mitogen-proliferativni mehanizam, ali terapeutske koncentracije inzulina koje se koriste u terapiji inzulinom su značajno niže od farmakoloških koncentracija potrebnih za aktiviranje mehanizma posredovanog IGF-1.

Glavna funkcija inzulina, uključujući inzulin glargin, je regulacija metabolizma ugljikohidrata (metabolizam glukoze). U ovom slučaju, lijek Lantus smanjuje glukozu u plazmi (zbog povećane potrošnje glukoze u perifernim tkivima: masnom i mišićnom tkivu), a također inhibira stvaranje glukoze u jetri. Inzulin inhibira proces lipolize u adipocitima i proteolizu, dok istovremeno aktivira proces sinteze proteina. Klinička i farmakološka ispitivanja dokazala su ekvivalentnost istih doza humanog inzulina i inzulina glargin nakon intravenske primjene. Na prirodu djelovanja inzulina glargin s vremenom, kao i na drugi inzulin, utječu fizička aktivnost i ostali faktori. Spora apsorpcija nakon supkutane primjene omogućuje upotrebu lijeka Lantus jednom dnevno. Znatno značajna interindividualna varijabilnost u prirodi djelovanja inzulina tijekom vremena. Ispitivanja nisu otkrila značajne razlike u dinamici dijabetičke retinopatije sa inzulinom glargin i NPH inzulinom. U djece i adolescenata koji su koristili lijek Lantus, razvoj noćne hipoglikemije rjeđe je primijećen (u usporedbi s skupinom koja je primala inzulin NPH).
Insulin glargin se apsorbira polako i ne stvara vrhunac aktivnosti nakon potkožne injekcije (u poređenju s inzulinom NPH). Uvođenjem inzulina glargin jednom dnevno, ravnotežne koncentracije postižu se 2. do 4. dan terapije. S intravenskom primjenom, poluživot inzulina glargin odgovarao je vremenu ljudskog inzulina.
Insulin glargin se metabolizira da bi tvorio dva aktivna derivata (M1 i M2). Učinak potkožnog ubrizgavanja lijeka Lantus uglavnom je povezan s izlaganjem M1, dok inzulin glargin i M2 nisu otkriveni kod većine sudionika u studiji. Nema razlike između učinkovitosti lijeka Lantus u različitim skupinama pacijenata, tijekom studija u podskupinama formiranim prema dobi i spolu, nije bilo razlike s glavnom populacijom u pogledu učinkovitosti i sigurnosti. U djece i adolescenata ispitivanja farmakokinetike nisu provedena.

Obrazac za puštanje

Lantus rastvor za ubrizgavanje od 3 ml u ulošku, 5 uložaka postavljeno u blister pakovanje, 1 blister pakovanje u kartonskom pakovanju.

Informacije na stranici koju gledate stvorene su samo u informativne svrhe i na bilo koji način ne promiču samo-lijek. Resurs je namijenjen upoznavanju zdravstvenih radnika s dodatnim informacijama o određenim lijekovima i na taj način povećava njihovu razinu profesionalnosti. Upotreba lijeka "" bezuspješno pruža savjetovanje sa stručnjakom, kao i njegove preporuke o načinu upotrebe i doziranju odabranog lijeka.

Pogledajte video: FlexPen uputstvo za upotrebu (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar