Terapeutske vježbe za aterosklerozu mozga

Cerebralna ateroskleroza razvija se postepeno i izražava se suženjem lumena arterija zbog stvaranja holesterola. Kršenje propusnosti krvožilnog sistema dovodi do smanjenja prehrane pogođenog područja.

Pothranjenost mozga manifestuje se glavoboljom, vrtoglavicom, poremećenim pamćenjem i širenjem pažnje. U naprednim slučajevima osoba gubi radnu sposobnost do invalidnosti.

Najopasnije stanje kod hipertenzije biće moždani udar (ishemijski, hemoragični ili poremećaj cirkulacije) sa tendencijom smrti. Pravodobno liječenje omogućava vam da izbjegnete ovu manifestaciju i poboljšate pacijentovo stanje s već razvijenom aterosklerozom.

Kompleks terapije nužno uključuje i motoričku aktivnost, o kojoj će biti govora u ovom članku.

Važnost zdravstvenog pokreta

Motorna aktivnost dobar je način za borbu protiv patologije. Gimnastika za aterosklerozu moždanih žila omogućava vam:

  • poboljšati cirkulaciju krvi, što dovodi do smanjenja manifestacija ateroskleroze,
  • poboljšati elastičnost krvožilnog sistema,
  • povećajte efikasnost srca,
  • ubrzati metabolizam koji smanjuje nakupljanje holesterola u vaskularnom krevetu,
  • smanjiti težinu, što olakšava stanje pacijenta,
  • aktivirati rezervne snage tijela za borbu protiv bolesti,
  • povećati toleranciju opterećenja na tijelu,
  • povećati opskrbu kisikom srčanim mišićem i mozgom.

U slučaju oštećenja krvožilnog sustava, važno je zapamtiti da kompleks fizičkih vježbi ne bi trebao uzrokovati pretjerani rad, ali istovremeno bi opterećenje trebalo biti dovoljno za aktiviranje tijela. U izboru vježbi treba dati prednost jutarnjim vježbama, vježbanju terapiji, hodanju, jogi, plivanju. Snaga opterećenja i klase izdržljivosti nisu dopušteni.

Važno! Prilikom izvođenja vježbi za pacijente s dijagnozom ateroskleroza mozga važno je pratiti njihovo zdravlje i prilagoditi opterećenje u skladu s ličnom tolerancijom. Obavezno izmerite krvni pritisak i računajte puls. Pokazatelji krvnog pritiska trebaju ostati nepromijenjeni, srčani rad ne bi trebao porasti za više od 30% početnih podataka. Znači, puls od 100 otkucaja u minuti nakon niza vježbi ne bi trebao biti veći od 130. U suprotnom opterećenje treba smanjiti.

Gimnastika

Terapeutska gimnastika uključuje jutarnje vežbe koje se moraju izvoditi svakodnevno i terapeutske vežbe najmanje 2 puta nedeljno. Bolje je započeti liječenje pod nadzorom stručnjaka, nakon odabira opterećenja možete to učiniti i sami kod kuće.

Da biste uklonili vrtoglavicu i treperenje „muva“ pred očima, bolje je započeti jutarnje vežbe bez ustajanja iz kreveta:

  1. Obavezno izvedite nekoliko vježbi istezanja, za to je dovoljno naizmjenično povući ruke prema gore, u stranice, ka stropu (izvodimo 4-8 puta jednom rukom, a zatim dvije zajedno).
  2. Povucite nožne prste prema sebi i dalje, uvijte naizmenično svakom nogom i zajedno.
  3. Istovremeno ruke povlačimo gore i noge dolje.
  4. Bez promjene položaja (ležeći na leđima) ruke uz tijelo, naizmjenično se savijte i ispravite noge (kao da hodate).
  5. Noge su savijene u koljenima, pritisnemo donji dio leđa i potkoljenicu na krevet.

Svaku vježbu izvodimo 4-12 puta, prve časove započinjemo s minimalnim ponavljanjem (2-3) za svaku vježbu. Nakon laganog zagrevanja u sklonom položaju, morate pažljivo sjesti.

Dok se tijelo navikne na promijenjeni položaj, radite gimnastiku za oči (gore, dolje, lijevo, desno, kružni pokreti). Za opuštanje oči, trljajte dlanove jedni o druge i pričvrstite ih na oči, oči su otvorene, ostanite u tom položaju nekoliko minuta.

U sjedećem položaju izvodimo nekoliko vježbi (zamahujemo rukama, naginjemo se lijevo i desno, protežemo krunu prema stropu, okrećući glave u stranu).

Vježbe za žile vrata i glave

Dobar efekat za pojačavanje cirkulacije krvi u mozgu ima zagrevanje vrata:

  1. Iz sjedećeg ili stojećeg položaja. Stavite dlanove zaključane u bravu na čelo i pritisnite ih na glavu, glavu na rukama, kašnjenje do 30 sekundi i opuštanje. Naizmenično 4-8 puta. Ponovite isto s rukama na stražnjoj strani glave, 1 rukom po sljepoočnici.
  2. Protrljajte bradu ključnice, sternuma, potiljka vrata.
  3. Naizmenično dodirnite rame uz uho.
  4. Podigni ramena.

Preporučuje se dovršavanje punjenja u slučaju poremećaja mozga hodanjem u krug, trčanje se ne koristi. Disanje je besplatno u cijelom kompleksu. Ne trebate raditi mnogo vježbi. Dovoljno je uzimati 7-10 minuta dnevno, a ustajanje nakon spavanja biće mnogo lakše. Nakon nekoliko tjedana kada ustanu, vrtoglavica, treperenje pred očima nestat će i nestabilnost hodanja će se smanjiti.

Savjet! Završite gimnastiku bolje sa samo-masažom 3-4 minuta. Vježbe za aterosklerozu moždanih žila preporučuje se upotpuniti malim kompleksom samo-masaže. Lagano grickanje i trljanje vrata te velike okcipitalne opekline pojačavaju cirkulaciju krvi u mozgu, povećavaju učinkovitost gimnastičkih vježbi i smanjuju napetost mišića.

Važno! Prevencija bolesti je poželjnija od liječenja. Najbolje je započeti raditi vježbe od 40 do 45 godina. Pored jutarnjih vježbi, potrebno je izvoditi vježbe istovara tokom dana, posebno s produženim statičkim opterećenjem (sjedeći rad ili prisilni stojeći položaj). Slijedeće vrste tjelesnog odgoja imaju dobar učinak: hodanje, trčanje, vožnja biciklom. S razvojem ateroskleroze, trčanje se ne koristi.

Kompleks terapije za vežbanje ateroskleroze pojedinačno bira specijalista na klinici.

Joga i ples

Glatki pokreti, posebno glazba, savršeno se nose s stresom koji negativno utječe na vaskularni zid i rad srčanog mišića, a aktivni pokreti jačaju cijelo tijelo i poboljšavaju cirkulaciju krvi tijekom aterosklerotskih promjena. Svako može raditi jogu, bez obzira na nivo pripremljenosti i starosnu dob. Glavna stvar je odabrati odgovarajući set vježbi i započeti s najjednostavnijim pokretima.

Časovi plesa, osim općeg jačanja organizma, savršeno ispravljaju rad vestibularnog aparata i pomažu u oslobađanju od depresije koja često prati starije ljude.

Vježbe disanja

Vježbe disanja su odličan način za normalizaciju krvnog tlaka. Poboljšanje cirkulacije krvi i vraćanje psihološke ravnoteže u stresnim situacijama.

Izvođenje vježbi disanja ne zahtijeva poseban trening i možete izvoditi i statičke i dinamičke mogućnosti. Glavno pravilo disanja kod ateroskleroze je udisanje kraće od izdisaja. Udisanje preporučeno od nosa. Izdišite usnom. Efekat će biti veći ako izgovarate razne zvukove na izdisaju.

Sustavno provođenje različitih vježbi za aterosklerozu uklanja negativne simptome u roku od 2-3 tjedna od početka liječenja. Povećava otpornost tijela na stres, poboljšava prehranu mozga i srčanog mišića. Međutim, tretman pokreta treba nadgledati specijalista. Nepravilno odabran teret može negativno uticati na zdravlje pacijenta.

Pojam patologije

Ateroskleroza je patologija za koju je karakteristično oštećenje arterija obraslim vezivnim tkivom u kombinaciji sa masnom infiltracijom koja se nalazi u unutrašnjoj sluznici žila. Ova okolnost postepeno dovodi do poremećaja cirkulacije.

Glavobolje nastaju kada su male arterije oštećene aterosklerotskim (holesterolom) plakovima koji se nakupljaju u njima. Istovremeno se sužava i lumen arterija, što dovodi do neispravnosti mnogih unutrašnjih organa. Najčešće se radi o mozgu i srčanim (koronarnim) žilama.

Kako bolest napreduje, sledeći simptomi se počinju aktivno manifestirati:

  • slabljenje memorije
  • smanjene mentalne performanse,
  • umor,
  • skrenuta pažnja
  • promjene raspoloženja
  • problemi sa spavanjem
  • migrena se kombinuje sa vrtoglavicom.

Ako je izražena ateroskleroza cerebralnih arterija, tada će osoba doživjeti mentalne poremećaje koji su stalno praćeni glavoboljom. Kao lokalni znakovi pojavljuju se vrtoglavica, oslabljen govor i vid.

U naprednim slučajevima, s oštećenjem mozga ili kičmene moždine, pacijent razvije paralizu ili parezu. Sa paralizom izostaju nekontrolisani dobrovoljni pokreti kod ljudi. I s parezom, dobrovoljni pokreti su ili oslabljeni, ili ograničeni. Zbog toga, kompleks vežbe terapije za bolesti centralnog nervnog sistema može doneti poboljšanje pacijentovog stanja.

Prednosti gimnastike

Za pacijente sa aterosklerozom vježba je dobar dodatak glavnom liječenju. Najčešće se bolest razvija u pozadini poremećaja metabolizma zbog neuhranjenosti, male pokretljivosti.

Vježbe terapija za aterosklerozu:

  • povećava tonus mišića, krvne žile,
  • normalizuje metabolizam,
  • ubrzava eliminaciju toksina, lošeg holesterola iz organizma,
  • jača srce
  • zasitiva krv kiseonikom, hranjivim tvarima,
  • smanjuje rizik od kardiovaskularnih komplikacija.

Vježbe radite svaki dan. Rezultati su uočljivi već posle mesec dana treninga.

Osnovni zahtjevi za obuku

Gimnastika za aterosklerozu mozga uključuje: fizičke vježbe, vježbe disanja, hodanje, igre na otvorenom, bazen, skijanje, nordijsko hodanje.

Prilikom odabira fizičke aktivnosti uzimaju se u obzir starost pacijenta, stepen pripreme, stadij ateroskleroze, prateće bolesti. Početnici trebaju slijediti nekoliko pravila:

  • Gimnastika počinje zagrijavanjem, istezanjem glatkih mišića. Ako su jedina opterećenja hodanje, plivanje, skijanje ili hodanje, savjetuje se da ih dodate jutarnjim vježbanjem.
  • Opšte vežbe su kombinovane sa elementima za vežbanje mišića vrata, ramena, ruku. Ne možete se naglo okrenuti, promijeniti položaj tijela, brzo čučnuti ili saviti se. Pokreti bi trebali biti spori, glatki, bez trzaja.
  • Tokom gimnastike pažljivo prate njihovo dobrobit, rad srca. Ako postoje nelagodnosti, aktivnost se zaustavlja.
  • Gimnastika je kontraindicirana kod akutnih zaraznih bolesti sa vrućicom, pogoršanjem hroničnih bolesti, trombozom, jakom glavoboljom.

Nakon prilagođavanja mišića opterećenjima mogu se povećati. Tempo, prihvatljiva razina pomoći će vam da odaberete trenera za vježbanje. Možete se kretati prema svojim osjećajima. Ako su opterećenja pravilno odabrana, nakon gimnastike osjeća se porast snage, dobro raspoloženje.

Zagrijte vežbe

Kod cerebralne arterioskleroze gimnastika se radi polako, bez zadržavanja daha:

  1. Vježbajte mišiće vrata. Izvodite nagnute glave prema naprijed, unazad, udesno, ulijevo. 15 puta za svaki smjer.
  2. Nosom u zraku crtaju brojke od 1 do 10, oči su zatvorene, a raspon pokreta je maksimalan. Takva gimnastika je pogodna za liječenje cerebralne ateroskleroze, cervikalne osteohondroze (stadija remisije).
  3. Nekoliko puta podignite i spustite ramena. Dišite ravnomjerno, duboko.
  4. Hodanje na licu mesta 1-2 minuta.
  5. Klasične čučnjeve. Noge su u širini ramena, leđa ravna. Čučite polako tako da su vam kukovi paralelni sa podom.
  6. Krenite prema naprijed. Stoje uspravno, čine najširi mogući korak naprijed, savijajući koljeno pod pravim uglom. Vrate se u prvobitni položaj, promijene nogu.
  7. Torzo naprijed, desno, lijevo.

Za zagrijavanje se ne koriste bučice ili druga sredstva za vaganje. Svaka vježba se ponavlja 6 puta, ukupno 2-5 pristupa. Zagrijavanje se može obaviti u bilo kojem stadiju ateroskleroze.

Osnovne vežbe

Djelotvoran za liječenje, prevenciju ateroskleroze sudova mozga, vrata. Prvo rade gimnastiku 1 put / dan, postepeno povećavaju opterećenje, dovodeći ga i do 3 puta dnevno.

Kompleks br. 1 - sve vežbe izvode se dok sedite na stolici:

  1. Držite ruke podalje. Polako se nagnite naprijed, pokušavajući doći do stopala. Oni to rade pažljivo, izbjegavajući pojavu bola.
  2. Podignite desnu ruku, savijte se u lijevu. Zatim lijevo - nagnite se udesno.
  3. Zadržite se na stolici, naizmenično podignite noge. Leđa su ravna.
  4. Duboko udahnite, izdahnite, nagnite glavu dolje, desno, leđa, lijevo. Sačekajte 20-30 sekundi prije sljedećeg ponavljanja kako biste izbjegli vrtoglavicu.

Svaka vježba se ponavlja 2-4 puta, ne više od 2 pristupa.

  1. Udah - glava bačena natrag, ruke su postavljene ispod donjih rebara. Izdišite - glava se vraća nazad, dok su strane stisnute, naprežući mišiće.
  2. Udahnite - ruke su podignute, lagano bacajući glavu unazad. Izdah - zauzmite početni položaj.
  3. Duboko udahnite dok pomičete ramena unazad. Izdah - ramena su povučena prema naprijed. Opuštaju mišiće, odmaraju se 10-20 sekundi, ponavljaju vježbu.
  4. Udahnite, podignite ruke u stranu, savijene u laktovima, a zatim se ispravite.
  5. Podignite desnu ruku naprijed, u stranu, nazad, a zatim lijevo. Daljnji pokreti se ponavljaju s nogama. Ne savijajte se, ne dižite visoko. Ako je teško održavati ravnotežu, možete se pridržati stolice. Leđa trebaju biti ravna.

Svaka vježba se izvodi 5 puta, 2-4 pristupa.

  1. Da biste vratili desnu nogu, stavite nožni prst. Ostavite lijevu ruku natrag, desnu savijte, pritisnite je na grudi. Udahnite duboko, a zatim izdahnite. Ustani ravno. Ponovite s drugom rukom i nogom.
  2. Duboko udahnite, podignite ruke, ispružite se prema gore, ne podižući pete od poda.
  3. Ležanje na leđima imitira korake. Vježbu izvodite 30-60 sekundi.
  4. Sjedeći na podu savijajte se prema naprijed. Udahnite - raširite ruke u strane. Izdahnite - nagnite se naprijed, pokušavajući doći do vrhova prstiju.
  5. Savijte ruke pod uglom od 90 0, dlanovima prema gore. Udahnite - ispružite grudi prema naprijed. Izdahnite - opustite se.

Izvedite 5-10 puta, ne više od 3 pristupa.

Gimnastika poboljšava cirkulaciju krvi u glavi, grudima, trbušnoj šupljini, eliminira kongestiju.

Dodatne vježbe za vratne žile

Preko cervikalnih arterija vrši se dotok krvi u glavu. Oslabljeni mišići, suženi žile narušavaju ishranu, smanjuju dotok kisika u moždane stanice.

Mogući su česti bolovi, vrtoglavica, nesvjestica. Stoga, gimnastika uključuje skup fizičkih vježbi za jačanje vratnih mišića, arterija:

  1. Naslonite se na zid leđima i leđima. Udahnite, pritisnite što više prema zidu tako da se osjeti jaka napetost u vratu. Položaj zadržite 5-10 sekundi, opustite se.
  2. Sjednite na stolicu, stavite dlan na čelo, pritiskajući prema dolje da nagnete glavu nazad. Zategnite mišiće vrata, stvarajući otpornost na pritisak. Držite glavu ravno. Trajanje vježbe je 10-15 sekundi.
  3. Vježba se ponavlja, ali dlan se postavlja na stražnju stranu glave, zatim na desnu i lijevu stranu.
  4. Kompleks je upotpunjen sporim okretanjem glave, prvo 10 puta u smjeru kazaljke na satu, zatim 10 puta ulijevo u smjeru kazaljke na satu.

Razredbe su zabranjene s pogoršanjem osteohondroze.

Vježbe disanja

Respiratorna fizioterapijska vežba proširuje krvne žile, obogaćuje krv kiseonikom, ubrzava metabolizam. Trening je vrlo koristan na svježem vazduhu, što pojačava efekat ozdravljenja. Osnovno pravilo: udahnite kroz nos, izdahnite kroz usta stisnutim usnama.

Efikasne prakse za aterosklerozu:

  • Stanite ravno, stopala su široka ramena. Stavite dlan jedne ruke na grudi, druge na stomak. Napravite 4-6 kratkih daha, prvo upotrijebite grudni koš, zatim trbuh.
  • Stopala sabrati, ruke ispružene.Udahnite - popnite se na nožne prste, izdahnite - spustite se.
  • Noge su šire od ramena. Udahnite - nagnite se naprijed, savijte leđa. Izdišite - polako se vratite u početni položaj.
  • Stojeći ili sjedeći, napravite naizmjenično 4 kratka daha. Zadržite dah do 10 sekundi, izdahnite takođe.

Za jednu sesiju preporučuje se svaku vježbu raditi 10-15 puta.

Šta je ta bolest?

Ateroskleroza (ICD 10) je bolest koja pogađa različite vrste arterija. Lipidi koje tijelo nakuplja (masti / holesterol) talože se na zidovima krvnih žila, što dovodi do poremećaja cirkulacijske funkcije.

Na mjestu lokalizacije bolest ima sljedeće vrste:

  • ateroskleroza koronarnih arterija (srčana) - dovodi do srčanog udara, razvija anginu pektoris i ishemiju,
  • aortni - oštećenje velikog žila tijela (srčanog, trbušnog), utječe na sve organe, narušavajući njihovo funkcioniranje,
  • bubrežna ateroskleroza (bubrežne žile) - dovodi do hipertenzije, disfunkcije bubrega,
  • cerebrovaskularna bolest - poremećaj celog organizma,
  • periferni - oštećenja žila gornjih udova i / ili donjih.

Bolest se manifestira kako na jednom mjestu lezije, tako i u kompleksu. Vježba s njom je jako korisna. Posebno odabrane fizičke vježbe obnavljaju metabolizam pacijenta, pomažu ne samo u gubitku kilograma, već i u snižavanju same razine kolesterola, što je uzrokovalo problem.

Koje su fizičke aktivnosti posebno korisne?

Vježba pomaže usporiti proces patološkog uništavanja pogođenog kakaa. Važno je to zapamtiti Od svih fizičkih aktivnosti najobimalnije su šetnje i jutarnje vježbe.. Prikladni su za bilo koji stupanj bolesti, a koriste se i za prevenciju.

Sa aterosklerozom korisne su sledeće vrste vežbi:

  • hodanje - starije osobe do 2 km., osobe mlađe od 5 km. minimum
  • gimnastika - održano ujutro,
  • jahanje konja - oko 2 sata,
  • klizanje na ledu - 1,5 sata po satu, moguće jednom sedmično,
  • biciklizam - do 15 km., mjerena vožnja,
  • veslanje čamca - od 5-10 km.

Nakon liječenja pacijentima dopuštene su lagane fizičke vježbe. Dozvoljeno je baviti se njima samo ako se osoba oporavila i nema vjerojatnosti za ponovni povratak.

Vježbe dok ležite na leđima:

  1. Savijte ruke u laktovima i udahnite, ispravite ruke i izdahnite - 5-10 puta u dva seta.
  2. Noge držite ravno, ispružite ruke uz torzo, stisnite i opustite ruke u pesnice 5-10 puta, a zatim kružnim pokretima s njima napravite u jednom smjeru, a u drugom 5-10 puta svaki, ponovite 2 puta.
  3. Desna noga je savijena u koljenu, savijte se i ispravite je 2 puta, savijte i ispravite lijevu nogu 2 puta, zatim se naizmjenično savijte - desna i lijeva koljena savijte 2 puta, napravite 2 pristupa.
  4. Noge su ispravljene, polako savijte desno koljeno i ispravite, a zatim lijevu nogu, uradite 4 puta u 4 seta.

Stojeće vježbe:

  1. Noge držimo zajedno, ruke uz tijelo, ispravljamo desnu nogu u stranu, vraćamo se na mjesto, radimo 4 puta, nakon toga napravimo isto s lijevom nogom, učinite to u 2 seta.
  2. Noge su u širini ramena, ruke su uz torzo, radimo naizmjenično bočne nagibe tijela spuštenim rukama, a zatim izdahnemo, ispravimo se i udahnemo, ponovimo 5-10 puta.
  3. Noge zajedno, ruke na pojasu - naizmenično podižemo ravne noge, pomerajući ih u stranu, radimo 4 puta u dva seta.

Koliko je efikasno liječenje narodnim lijekovima, pročitajte ovdje kako se nositi sa bolešću, naučite ovdje.

Terapijska gimnastika ili terapija sa vežbanjem

Fizikalna terapija ateroskleroze temelji se na fizičkim vježbama s utezima do 1 kg ili bez njih, hodanju, vježbama disanja.

Zabranjeni su aktivni i teški sportovi s aterosklerozom. Na primjer, ovo je dizanje utega više od 1 kilogram, vježbe s kompleksnom koordinacijom i zadržavanje daha, opasni pokreti s oštrom promjenom položaja. Tempo terapijskih vježbi je ležeran i mjeri se, broj ponavljanja ovisi o destinaciji, stupnju razvoja bolesti i dobi pacijenta.

Kretanje treba izvoditi bez problema i s odmaranjem nakon svakog pristupa. Vježbe za vježbanje odabiru se individualno i uključuju dnevne šetnje, plivanje, veslanje.

  1. Hodanje u prosječnom tempu od 30 sekundi do minute.
  2. Torzo u stranu 5-6 puta sa svake strane (ruke na pojasu, noge ramena razmaknute).
  3. Vježbajte sa stolicom - držite se za naslon stolice i naizmjenično podižite ravne noge 3-5 puta, ili, držeći obje ruke, polako čučnite, izdahnite, ustanite - udahnite.
  4. Torzo se okreće - noge zajedno, ruke na pojasu, rade 5-6 puta, izdahnite pri okretanju.

Klase za aterosklerozu donjih ekstremiteta (ubrzati zastoj krvi, zasititi mišiće udova kisikom):

  1. sjedimo na stolici i podižemo ruke gore, udahnemo, spuštamo ruke i izdahnemo, ponavljamo 5-6 puta,
  2. sjedimo na stolici, držimo ruke za ramena, rotiramo u zglobu ramena 16-20 puta,
  3. sjedite, ispružite ruke do čarapa i ispravite se, napravite 5-6 puta,
  4. stojeći, podignite noge i lagano ih protresite 30 sekundi.

Fizička vježba u slučaju oštećenja cerebralne arterioskleroze (usmjereno na smanjenje pritiska i čišćenje žila na glavi:

  1. hodanje 1-2 minuta
  2. stojeći položaj, razmaknutih nogu, počinju raditi glatke zavoje prema naprijed, dok izdahnemo - ispravljamo i udišemo (5-6 puta)
  3. sa stolicom ili potporom radimo zavoje ravnih nogu u stranu, okrećemo se 10 puta,
  4. stojimo ravno i okrećemo torzo, ruke vraćamo i duboko udišemo, vraćamo se na izdisaj (4-6 puta).

Šta mogu učiniti za prevenciju?

Za prevenciju bolesti postoje mnoge vježbe, od kojih su najčešće:

  1. Zatvaranje stopala i ruku - u položaju za leđa počnemo da spajamo stopala i ruke, zatim ih ispružimo i istežemo, polako se vraćamo u početni položaj (dobro čisti kapilare mozga, raspršavajući krv iz glave.
  2. Zlatna ribica- izvedeno nakon buđenja. U ležećem položaju na krevetu, položite ruke u predjelu četvrtog kralješka, povucite čarape za noge prema sebi, maksimiziramo napetost tijela. Pravilnim izvođenjem možete osjetiti malu vibraciju na udovima, vježba savršeno aktivira cirkulaciju krvi.
  3. Vibracija - Dizajniran je za brzo pročišćavanje krvnih žila i njihovo jačanje. Izvodi se odmah nakon spavanja direktno u krevet. Mi počinjemo podizati ruke i noge i tresti tijelo oko 3 minute (vježba savršeno ubrzava krv, pomaže ukloniti nakupljene toksine iz žila, osnažuje).

Postoje li kontraindikacije?

Sa aterosklerozom propisivati ​​vježbe i davati fizičke aktivnosti treba biti samo s oprezom. Postoje kontraindikacije. Na primjer, starijim osobama ograničene pokretljivosti i bolesti zglobova ne smiju se propisati preventivne vježbe koje zahtijevaju prilično veliku aktivnost.

Ograničenja se odnose na plivanje, veslanje, biciklizam, duge šetnje, vježbanje sa stolicom i ležanje. Stari ljudi jednostavno ne mogu sići s poda bez pomoći i povrede, mogu se ozlijediti dok rade sa stolicom, neki jednostavno ne mogu podići noge bez boli.

Zaključak

Aterosklerozu je moguće izlečiti, mada i prilično opasno u smislu razvoja novog poremećaja. Važno je uočiti znakove bolesti i potražiti medicinsku pomoć. Da biste to izbjegli, trebali biste pažljivo osluškivati ​​svoje tijelo, provoditi preventivne vježbe, voditi aktivan način života uz pravilnu prehranu i ne dopustiti tijelu da stagnira.

Ako pronađete grešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter.

Vježbe terapija za aterosklerozu

Prije nego što započnete medicinsku gimnastiku, morate saznati sve o svojoj bolesti. Ateroskleroza cerebralnih žila kombinirana je s hipertenzijom.

Prije početka terapije, liječnik treba detaljno objasniti u kojim se uvjetima poboljšava funkcija mozga - to je redoviti boravak u povoljnim klimatskim uvjetima, gimnastika (s aterosklerozom moždanih žila) i umjerenim fizičkim naporom.

Specijalisti su razvili komplekse vježbe terapije za aterosklerozu 1 i 2 stepena, važnu ulogu igraju terapijske vježbe disanja, koje se djelomično koriste u sljedećim vježbama:

  1. 2 minute hoda izvodi se na licu mjesta, u drugom ili trećem koraku pravi se udisaj, a od trećeg ili četvrtog koraka pravi se izdisanje.
  2. Ustanite ravnomjerno stopala, ruke na donjem dijelu leđa. Izdahnite kroz nos, dok uvlačite trbuh. Tokom nadahnuća, stomak treba naduvati što je više moguće. Osoba koja izvodi ovaj pokret ne bi trebala mijenjati početni položaj, morate nadgledati svoje držanje. Sve se akcije izvode polako i sinkrono, svaki pokret se ponavlja 3-4 puta.
  3. Uhvatite se za naslon stolice. Čučnite 5 puta, disanje je retko.
  4. Držeći naslon stolice, noge uspravite. Na računu 1, ispružite lijevu ruku u stranu. Bradu okrenite u istom smjeru, vodeći desnu nogu unazad. Na računu 2 vratite se na istu poziciju. U 3 i 4 učinite isto, samo desnom rukom i lijevom nogom. Sve se ponavlja u prosjeku 3-4 puta.
  5. Držeći se za leđima, savijte telo unazad i napravite opružne pokrete 7–8 puta, odbacujući glavu, dok se leva noga takođe pomiče unazad. Sve to se izvodi dok izdahnete. Po inspiraciji, vratite se na prijašnji položaj. Ista stvar je učinjena desnom nogom.
  6. Ustanite ravno i sklopite noge zajedno. Savijte desnu nogu, dok koljeno treba dodirnuti lijevi lakat ruke. Tijelo se naginje. Udahne dah. Ista se stvar radi s drugom nogom i rukom. Sve se ponovi 3-4 puta.

Pored fizičkog vaspitanja, kako bi održali normalno tijelo, potrebno je izbjegavati stresne situacije, riješiti se loših navika i slijediti sve preporuke liječnika.

Opći principi fizičkog vaspitanja za aterosklerozu

S aterosklerotičnim oštećenjima arterija sport kao takav može biti opasan, jer često izaziva lokalni spazam mišića i krvnih žila, što može pogoršati stanje pacijenta. Ipak, tjelesnu aktivnost pacijenta treba održavati do maksimuma. Upravo za to se koriste vježbe fizioterapije.

Glavni cilj vježbe terapije za aterosklerozu je uklanjanje spazma mišića i krvnih žila, očuvanje protoka krvi i mikrocirkulacije u organima koji hrane arterije zahvaćene holesterolnim naslagama.

Prilikom odabira skupa tjelesnih aktivnosti za pacijente s aterosklerozom uzimaju se u obzir područje najvećeg oštećenja žila, stadijum bolesti, starost i spol pacijenta, postojeće komplikacije i pridružene bolesti. Opći principi terapije vežbanjem zasnivaju se na delikatnom pojačavanju kolateralnog krvotoka koristeći najnežnija opterećenja.

Stručnjaci preporučuju pridržavanje sljedećih pravila:

  1. Ako trebate koristiti sportsku opremu, odabiru se predmeti s najmanjom težinom. Ako postoji prilika da se učini bez težine, vježbe se rade bez njih.
  2. Prvo izvedite najlakše vežbe - disanje, gimnastiku, statiku - kako bi se telo "zagrejalo". Tek na kraju nastave počinju izvoditi složenija opterećenja i tada, ako to dopušta trenutno stanje pacijenta.
  3. Pojavom pojačanog otkucaja srca, vrućim bljeskovima, osjećajem umora, glavobolje i vrtoglavice, bilo kakvim bolestima, lekcija se prekida.
  4. Tempo vježbanja je umjeren, po potrebi spor. Disanje treba održavati stabilnim: na izdisaju treba raditi pokrete koji zahtijevaju napor, zatim ledenu zamrznuti na nekoliko sekundi, izdisati, a zatim se vratiti u početni položaj. To treba učiniti bez trzaja i pretjeranog stresa.

Glavni kriterij djelotvornosti terapije za vježbanje bolesnika s aterosklerozom je pravilnost pojedinačno odabranog kompleksa. Bolje je raditi vježbe svaki dan po 5 minuta nego nekoliko puta sedmično po pola sata. Koristite toničnu masažu za aterosklerozu prije početka opterećenja i opuštajući se na kraju samo ako na predviđenim mjestima izlaganja nema znakova tromboze i upale stijenki žila.

Kako funkcionira terapija sa vježbanjem

Terapeutska gimnastika s aterosklerozom minimizira traumatične faktore, jer se pouzdano zna da je jedan od uzroka bolesti nedostatak vježbanja ili nedostatak fizičke aktivnosti. Čak i statičke vježbe i pokreti koji ne izazivaju osjećaj napetosti doprinose promjenama u tijelu:

  • troši više kisika, što je potrebno za pravilnu razmjenu plina u unutrašnjim organima, mozgu i mekim tkivima - pacijent osjeća poboljšanje raspoloženja, povećava se snaga mišića, povećava se kontraktilnost miokarda,
  • aktivnost pokreće zaštitne i regenerativne sposobnosti tijela,
  • na pozadini tjelesne aktivnosti, obnavlja se metabolizam, smanjuje se kolesterol i glukoza u krvi.

Konačno, dobro odabrani skup tjelesnih aktivnosti doprinosi brzom uklanjanju spazma mišića i krvnih žila, uslijed čega se obnavlja protok krvi kroz arterije i prehrana tkiva.

Skup vježbi za donje ekstremitete

Izbor vježbi za aterosklerozu donjih ekstremiteta nastaje zbog postojanja takvih promjena poput slabljenja trbušne stijenke, spazma trbušne aorte i slabljenja glutealnih i tibijalnih stražnjih mišića. Za početak, preporučuje se oslobađanje arterija od spazmodičnih mišića nježnim masiranjem stražnje površine zdjelice i križnice. Zatim izravno prelaze na provedbu terapijskih vježbi za aterosklerozu, koje imaju za cilj jačanje mišićnog sustava donjih ekstremiteta, obnavljanje protoka krvi i uklanjanje grčeva:

  1. Vježba "Plivač". Pacijent je položen na pod na svom stomaku. Ruke su ispružene prema naprijed, noge su ispravljene, pogled je usmjeren na pod. Polako diže desnu ruku i lijevu nogu. Morate kretati sinkrono, sve vrijeme zadržavajući smjer pogleda (ravno dolje ispred vas). Na vrhuncu uspona disanje se zadržava 1-2 sekunde, a nakon izdisaja udovi padaju na pod. Ponovite s lijevom rukom i desnom nogom. Ponovite 10 puta.
  2. Vježba "Vatrena dizalica". Pacijent postaje na sve četiri, pogled mu je usmjeren na pod ravno pod glavu. Istovremeno se desna noga ispravlja i ispružuje unazad, a lijeva ruka se pruža prema naprijed. Zadržavajući dah na vrhuncu, na izdisaju se udovi vraćaju u prvobitni položaj. Ponovite vježbu s lijevom nogom i desnom rukom. Sve vrijeme dok je glava u početnom položaju, pogled je usmjeren dolje na pod, leđa su ravna. Ponovite 10 puta.
  3. Vježba "Kornjača". Pacijent je položen na pod na leđima. Noge su malo razdvojene i savijene u koljenima, stopala su pomaknuta bliže stražnjici. Na izdisaju zdjelica se polako podiže, noge se pomiču prema tijelu. Na izdisaju zdjelica i noge vraćaju se u prvobitni položaj. Ponovite 10 puta.

Također, vježbe za aterosklerozu donjeg dijela tijela i nogu mogu uključivati ​​hodanje u mjestu s elementima pluća prema naprijed i natrag, naginjući tijelo naprijed s karlicom nazad. Korisna u ovom obliku bolesti je respiratorna gimnastika s aterosklerozom žila donjih ekstremiteta. Prije svega, pacijentima se prikazuje disanje dijafragmom, što im omogućava da vraćaju trbušne organe u njihov prirodan položaj i oslobađaju pritisak od trbušne aorte.

Skup vježbi za žile mozga i vrata

Terapeutske vježbe za aterosklerozu moždanih žila imaju jedini cilj - slabljenje grčeva u vratu i gornjem dijelu leđa, smanjenje stezanja mišića na stražnjoj strani glave i vrata. Intenzivno opterećenje ovom vrstom ateroskleroze kontraindicirano je, tako da su sve vježbe ili statičke ili podrazumijevaju najmanje napetosti na tijelu.

Preporučuju se sledeće vežbe:

  1. Imitacija koraka u ležanju. Ruke u isto vrijeme prave mahajuće pokrete prema nozi, što je u pokretu: desna ruka se dovodi do lijevog bedra, lijeva desna. Ramena ostaju pritisnuta na podlogu.
  2. Ležeći na leđima, privucite kolena na prsa, lagano držeći donju nogu rukama. Prvo desna noga, zatim leva i tako 10 puta po udu. Glava ostaje ležati na površini, mišići vrata su opušteni.
  3. Podižući ruke stojeći. Ruke zatvorite u bravu ispred tijela, a zatim se dižite udisanjem (ne otvarajte četkicu!). Držite 2-3 sekunde i polako se spustite. Ponovite 10-15 puta.
  4. Uzgajanje ruku sjedi. Koljena su široka, ruke su oslonjene na površinu kukova, laktovi su široki, brada je spuštena do grudi. Na udisanju, ruke su raširene, ispravljene u položaju paralelnom s podom, glava se lagano podiže. Na izdisaju gornji udovi se vraćaju u prvobitni položaj, brada se spušta na prsa.

U nedostatku jake vrtoglavice, pacijentima je dopušteno vježbanje za vrat. Da biste to učinili, nagnite glavu naprijed-natrag i na stranice. U isto vrijeme, ramena se pokušavaju držati ispruženim, leđa ravna.

Joga tretman

Joga i qigong koriste se uglavnom za aterosklerotske lezije sudova donjih ekstremiteta. Prednost se daje vježbama s ciljem toniranja mišića i istezanja istih:

  • nagnuta prema naprijed iz sjedećeg ili stojećeg položaja,
  • asana „dijete“ (sjedi na petama leći na bokove uz tijelo i nasloni čelo na pod, ispruži ruke naprijed),
  • asana "pas" (raširite noge šire od ramena, nagnite se prema naprijed, naslonite ruke na sjedalo stolice ili, ako fleksibilnost dopušta, pod, noge i leđa ostaju ravni),
  • uvijanje asana - sjedite na podu, lijeva noga je savijena u koljenu iznad desne, zatim desna iznad lijeve, asane možete izvoditi i dok ležite u krevetu.

Joga se može kombinirati s praksom disanja ako nema kontraindikacija.

Masaža za aterosklerozu

Klasična terapijska masaža za aterosklerozu koristi se krajnje pažljivo i samo u nedostatku značajnih kliničkih manifestacija bolesti. Problem je što postoji mogućnost ozljede zidova arterija nepažljivim izlaganjem njima. Kao rezultat toga, holesterolski plak i krvni ugrušci mogu se otpustiti i dovesti do smrtnih posljedica.

Obratite pažnju! Naročito je opasan masažni učinak sa znakovima tromboze, tromboflebitisa, sa ishemijskim napadima.

Ne koristi se klasična masaža za aterosklerozu moždanih žila. Prije početka 2-3 faze, pacijentu je omogućeno da blago djeluje na zonu kragne. U ovom slučaju nisu zahvaćene strane vrata. Specijalist samo delikatno miluje ramena, područje između lopatica i stražnji dio vrata. Ako pacijent nakon sesije ima trnjenje u bilo kojem dijelu tijela, vrtoglavica, pospanost, opće pogoršanje zdravlja, masaža se otkazuje.

Pogledajte video: Prirodna medicina - Nikola Marković (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar