Koji liječnik treba liječiti gušteraču

Ako osoba osjeća nelagodu u svom stomaku, tada treba konsultirati terapeuta. Ovo je prvi ljekar sa kojim se treba konsultovati zbog problema sa gastrointestinalnim traktom. Međutim, ako se radi o gušterači, koji će tada liječnik nadzirati, liječiti?

Pogledajmo u članku što liječnik liječi od problema s pankreasom, i šta prvo treba raditi.

  1. Liječnik će prikupiti sve podatke o mogućem uzroku bolesti.
  2. Pregledat će pacijenta, pažljivo pregledati njegov stomak palpacijom.
  3. Utvrdiće lokalizaciju i prirodu bola.

Prva inspekcija

Već prvo ispitivanje može pokazati da li su bol i gušterača povezani ili su zasnovani na nekim drugim procesima. Ispravna laboratorijska dijagnoza pomoći će laboratorijskim pretragama, koje će usmjeriti pacijenta.

I tamo će se već otkriti da je to pankreatitis ili druga bolest koju određeni doktor liječi.

Od velikog značaja za utvrđivanje patoloških procesa u žlijezdi je ultrazvučni pregled, posebno ako je nedavno došlo do napada pankreatitisa, tokom kojeg liječnik može primijetiti:

  • je gušterača povećana,
  • heterogenost ehogenosti, što će biti znak upalnog procesa, razvija se pankreatitis,
  • pored toga, možete videti razne neoplazme (ciste ili tumore),
  • odrediti područje i stepen oštećenja žlijezde.

Ako ultrazvučni pregled pokaže prisutnost tumorskih procesa u gušterači, tada radi daljnjeg liječenja pacijent odlazi onkologu. On je taj koji odlučuje je li preporučljivo podvrgnuti se operaciji ili treba propisati hemoterapiju i liječiti onkologiju.

Upala pankreasa (pankreatitis) istodobno treba liječenje nekoliko specijalista.

U akutnom napadu pacijenta se hitno šalje na hirurško odeljenje, gde ga pažljivo pregleda hirurg ili reanimacijski hirurg (to zavisi od stanja u kome će osoba biti tokom hospitalizacije).

Liječenje i praćenje

Nakon uklanjanja glavnih manifestacija pankreatitisa, pacijent prelazi na liječenje gastroenterologa. Budući da gušterača igra vodeću ulogu u probavi hrane, kvalifikacija gastroenterologa i pravovremenost liječenja koje mu propisuje presudno je za daljnji rad tijela i obavljanje njegovih funkcija.

Osim toga, liječnik će pacijentu dati potrebne savjete o organizaciji terapeutske prehrane, jer pridržavanje posebne prehrane ima veliki utjecaj na liječenje pankreatitisa, a to može biti ili jednostavna dijeta za bol u gušterači ili pojedinačno odabrana dijeta.

Ako gastroenterolog pravilno propisuje liječenje, to će pacijentu omogućiti da zaboravi na bolest, kao što je pankreatitis, na primjer. Ako se događaji ne razvijaju vrlo dobro, tada će osobu periodično mučiti brojne egzacerbacije.

Kada je potreban endokrinolog?

Vrlo često gušterača može zahtijevati konsultaciju sa stručnjakom poput endokrinologa. U mnogim slučajevima ovisi o njegovim direktnim radnjama, kako će pankreatitis proći u budućnosti i hoće li bolest dovesti do komplikacija u obliku dijabetes melitusa.

Ako se u ljudskom tijelu otkrije kršenje sinteze inzulina, liječnik treba odabrati pravu dozu propisanog hormona. Dužnosti endokrinologa uključuju registraciju pacijenta sa šećernom bolešću i daljnje praćenje njegovog zdravstvenog stanja, u biti liječi pacijenta i dalje ga promatra.

Nakon što se pacijent podvrgne bolničkom tretmanu i otpustu, mora se prijaviti u mjesto prebivališta kod terapeuta. To će doktor nastaviti procjenjivati ​​pacijentov gušterač i redovno ga uputiti uskim specijalistima na pregled.

U tom kontekstu ne liječi toliko, koliko provodi promatranje i pomaže u prevenciji. To je, međutim, dovoljno za sprečavanje pankreatitisa ili drugih bolesti.

Terapeut mora uvjeriti svog pacijenta da se pridržava svih preporuka liječnika, jer samo njihovo provođenje i pravovremeni pregled omogućit će sprječavanje različitih nepoželjnih komplikacija bolesti.

U stvari, prilično velika uloga u liječenju upalnih bolesti gušterače igra tačna procjena stanja pacijenata. Pacijent treba biti svjestan da mu je zdravstveno stanje vrlo važno i na vrijeme primijetiti sve negativne procese u njegovom tijelu.

Liječnici pankreasa

Upala pankreasa je opasna i zahtijeva složeno liječenje. Iz tog razloga, prilično je teško dati odgovor kojem se liječniku obratiti. U svakoj je situaciji individualni pristup.

Za nastanak bolesti pankreatitis zahtijeva konzultacije više ljekara. Ko leči patologiju:

  1. Terapeut.
  2. Kirurg
  3. Gastroenterolog.
  4. Onkolog.
  5. Endokrinolog.

Samo liječnik koji vježba u ovom području može osigurati sigurnu i ranu terapiju. Liječnik tijekom početnog pregleda pacijenta otkrit će postoji li veza između bolnih osjeta i patologije pankreasa ili su druge bolesti faktor u njihovom razvoju.

Da biste precizno utvrdili tok boli u pankreasu, propisan je ultrazvuk, pomoći će utvrditi stanje gušterače.

  1. Veličina
  2. Ehogenost.
  3. Prisutnost cista, tumora.
  4. Stupanj, dubina i područje oštećenja.

Na osnovu težine patologije, liječenje se provodi na odjelima hirurgije, gastroenterologije ili terapije. Ako se tumor otkrije kao rezultat ultrazvučnog pregleda, žrtva se mora obratiti onkologu.
S razvojem upalne pojave u gušterači, koja liječnik liječi bolest.

Pri prvim manifestacijama bolesti pankreasa asistira terapeut. Izvršit će početno ispitivanje, iznijeti zaključak i identificirati faktor.

Doktor prikuplja anamnezu patologije, otkrivajući kada i pod kojim okolnostima su se pojavili početni znakovi, postoje li promjene tokom probave, bol ispod rebra.

Važna pojava je prisustvo popratnih dijagnoza (bolesti jetre, želuca, žučnog mjehura).

Tada liječnik propisuje niz pregleda koji će procijeniti tijek bolesti gušterače.

  1. Analiza krvi i urina.
  2. EKG - omogućava vam razlikovanje srčanih i peritonealnih bolesti.
  3. Biohemijski pokazatelji.
  4. Koprogram - otkriva prisutnost neprekidnih vlakana ili kapljica masti u izmetu.

Instrumentalna tehnika uključuje ultrazvuk peritonealnih organa, endoskopiju želuca. Na osnovu rezultata testova doktor postavlja dijagnozu i propisuje tretman, koji će se provoditi u jedinici terapije ili gastroenterologiji. Gastroenterolog će pomoći kod hroničnog oblika bolesti, oštećene probavne pojave i popratnih dijagnoza povezanih s crijevima i želucem.

Kad liječenje ne može bez operacije, pošaljite hirurgu.

Liječenje žlijezde sastoji se u primjeni konzervativnih metoda, međutim kod mogućih komplikacija pacijent ima priliku dobiti hitno hirurško sudjelovanje.

Konkretno, ovo je značajno kod teškog oblika patologije. U žlijezdi se stvaraju ciste i centri propadanja koji mogu degenerirati u čireve.

Liječnici kirurzi pokušavaju izbjeći otvorenu operaciju ako postoji pogoršanje patologije. Tada se koriste minimalno invazivne tehnike. Na primjer, punkcija sa rezolucijom drenaže pod kontrolom ultrazvuka. Liječenje nakon otpuštanja od strane hirurga provodi liječnik ako se tijekom bolesti dogodi oštećenje tkiva i ponavljaju se promjene u gušterači.

U teškim fazama bolesti s neizmjernom nekrozom žrtva je odvedena na odjel intenzivne njege. Izliječenje provode rehabilitatori, kirurzi. Nakon uspostavljanja zdravlja, žrtva je premještena u jednostavno odjeljenje.

Endokrinolog

Kada bolest prijeđe na otočiće Langerhans, žlijezda ne može proizvesti inzulin u potrebnoj količini, pa nastaju endokrini problemi. Uz to, kod pacijenta se smanjuje sinteza glukagona, somatostatina. Odgovorni su za probavljivost ugljikohidrata i proteina. To ukazuje da će pored pankreatitisa pacijent imati dijabetes i druge patologije.

Da biste spriječili ovu situaciju, morat ćete se posavjetovati s endokrinologom. Liječnik nadgleda dobrobit žrtve, propisuje potrebnu dozu glukoze. A također provodi prehrambene prilagodbe za bolest i uporabu hormonskih lijekova.

Terapeut može poslati i endokrinologa ako pretraga krvi otkriva kršenje nivoa šećera.

Gastroenterolog

Hronični upalni tijek gušterače donosi mnoge probleme. Često terapeut nije u mogućnosti prilagoditi tretman na pravilan način, pa će biti potrebna pomoć gastroenterologa.

Liječnik će pomoći u razvoju odgovarajuće prehrambene tablice, informirati o učestalosti obroka s patologijom. Uz to, liječnik je neophodan pri odabiru doziranja enzima. Normalan probavni proces ovisi o pravoj dozi kada napad prođe.

Dodatnu terapiju, koja se sastoji od uzimanja probiotika, vitaminskih kompleksa i lijekova koji poboljšavaju imunološki sistem, provodi i gastroenterolog.

U slučaju dugotrajnog razvoja bolesti bez liječenja obolijevaju i stanice gušterače, kao i ostali probavni organi.
Utvrđeno je da bez lijeka za pankreatitis nastaju kancerozni rakovi gušterače, želuca i jetre.
Otkrivanje tumora je kako slijedi:

  • Ultrazvuk
  • računarska tomografija,
  • snimanje magnetnom rezonancom

Ako se žrtva ne pridržava recepta liječnika, u tkivima gušterače formiraju se ciste i podstandardni tumori. Ako se očekuje slično stanje, preporučuje se savjetovanje s onkologom. Na osnovu otkrivenih rezultata pregleda ljekar će otkriti vjerovatnost nastanka raka na gušterači, u stomaku, u jetri, pošto su međusobno povezani.

Simptomi pankreasne bolesti

Krećući u potrazi za podacima na koje će se liječnik obratiti kad bolove gušterače, vrijedno je osluškivati ​​simptome patologije. Ima situacija da pacijenta muče bubrezi, a on odlazi ljekaru gastroenterologu.
Manifestacije bolesti u hroničnom razvoju pankreatitisa:

  1. Bolne pojave u trbuhu, ispod rebra sa leve strane, koje su pogoršane upotrebom hrane.
  2. Mučnina
  3. Proliv, zatvor.
  4. Slabost.
  5. Stvaranje gasova, ispiranje.
  6. Loš apetit.

Ako se gušterača upali, bol se javlja i ispod lijevog rebra, kao i u leđima u leđima. Ovakve manifestacije su često zbunjujuće, jer se pretpostavlja da je osteohondroza, a s njom žrtve rijetko idu liječniku.

Ako se pojave napadi akutnog toka, u gornjoj zoni se formira prodoran trbušni bol, što ukazuje na bolest žlezde. Da bi se pomoglo u napadu potrebno je pozvati medicinsku pomoć, jer je bolni napad toliko nepodnošljiv i rezultira ozbiljnim komplikacijama da je moguć smrtni ishod. Liječnici će pokazati početnu medicinsku njegu i odvesti žrtvu u bolnicu.

Koji ljekar će se baviti kasnijom terapijom uslijed je potpunog prolaska potrebnog pregleda. U medicinskoj ustanovi gušterača se liječi hirurškim putem, gastroenterologijom ili terapijom.

Kako se manifestuje akutni pankreatitis i šta treba učiniti

Pankreatitis je jedna od najčešćih patologija organa za varenje. Nastaje kao rezultat neracionalnog unosa hrane, bez kontrole pijenja alkohola, uzimanja određenih vrsta lijekova.

Upalni tok u žlijezdi prenosi se simptomima koji se preklapaju s manifestacijama jakog trovanja. Enzimi u bolesti su u kanalima žlijezde ili u njoj samoj, destruktivno djelujući na nju iznutra.

Osim toga, enzimi se mogu apsorbirati u krvotok, što dovodi do intoksikacije.

U akutnom stadiju pankreatitisa pacijenta neprestano muče nepodnošljivi bolovi u probavnoj zoni. Imaju tupu ili struju rezanja. Bolovi su toliko jaki da će izazvati razvoj šoka boli. Sindrom je lokaliziran udesno ili lijevo ispod rebra, ili smješten neposredno ispod sredine grudnog koša. Područje sindroma boli ovisi o tome koji je dio organa podvrgnut upalnoj pojavi. S oštećenjem cijelog gušterače, sindrom boli ima okolno djelovanje.
Najlakši način da sebi pomognete protiv bolova u gušterači je da se lagano nagnete naprijed.

Za propisivanje dijagnostike i liječenja potrebna je dalja hospitalizacija. Taktika terapije biće:

  • u uklanjanju upale,
  • eliminacija toksina iz organizma,
  • sprovođenje kursa terapijskih mjera.

U prva 3 dana potrebno je kompletno postivanje. To će tijelu omogućiti da se oporavi i započne uobičajene aktivnosti. Tada možete samo laganu hranu, tako da se ona bolje razgrađuje. Ako slijedite dijetu, moguće je smanjiti rizik od razvoja novih napada i povećati sposobnost potpunog oporavka.

Režim lečenja pankreatitisa

Ljekar s bolestima koje su povezane s patologijama gušterače reći će da se bolest liječi odmah kada se pojave prvi znakovi. Liječenje bolesti ovisit će o faktorima koji uzrokuju grčeve, kao i oblicima pojave. Terapije provodi terapeut ili gastroenterolog.

Početni uvjet za izliječenje je stroga dijeta. U početku je pacijent trebao piti tekućinu da bi vratio funkciju organa. Tada će vas doktor obavijestiti kada trebate početi jesti. Zabranjeno je jesti jela u prženom, masnom, začinjenom i slatkom obliku.

A također će liječnik propisati potrebne enzimske lijekove. Oni će pomoći tijelu da neovisno funkcioniše.
Moguće je koristiti alternativne metode liječenja organa, dok je u početku potrebno konzultirati liječnika.
Kada postoje problemi sa probavnim organom, u početku je potrebno da s gušteračom odete do terapeuta. Na osnovu početnog pregleda i obavljenih testova, ljekar će samostalno nastaviti liječenje ili napisati uputnicu drugom liječniku kako bi riješio problem.

Da pozovem hitnu pomoć?

Jedna od bolesti koja je praćena jakim bolovima u trbuhu je pankreatitis. Ovo je upalni proces u pankreasu, a koji se odvija i u hroničnom i u akutnom stadijumu. Ako pacijent ima goruću bol koja prodire cijelu epigastričnu regiju, došlo je do pogoršanja pankreatitisa. U većini slučajeva takve su senzacije nepodnošljive, a upala bez odgovarajućeg liječenja dovodi do teških posljedica za tijelo.

Prava odluka u slučaju pogoršanja bolesti bit će poziv hitne pomoći kod kuće.Ekipa hitne pomoći pregledaće pacijenta, pružiti prvu pomoć i isporučiti pacijenta u bolnicu, gde će ih pregledati specijalisti uskog profila.

Simptomi kod kojih se preporučuje hitni poziv ljekara su:

  • opetovano grčevito povraćanje koje ne donosi olakšanje,
  • jaka bol u pojasu
  • povećanje telesne temperature
  • pojava tahikardije,
  • pad krvnog pritiska
  • napetost mišića u trbuhu.


Prosječno trajanje početnog razdoblja razvoja pankreatitisa je 10 godina

Uloga terapeuta

Bolesti gušterače imaju različite simptome i daleko od toga da čovjek uvijek osjeća svijetle napade. Sa hroničnom upalom gušterače, pacijent ima lijevi hipohondrij i zapažaju se drugi karakteristični simptomi upalnog procesa:

Dijagnoza gušterače, potrebni testovi

  • tjelesna težina opada
  • konzistencija stolice se mijenja iz normalne u tekuću s uljnom strukturom,
  • izmet vrlo smrdi,
  • opaža se nadimanje, učestalo tutnjanje u trbuhu i napuhanost.

U slučaju da bol u trbuhu nije izražena, najbolje je kontaktirati lokalnog terapeuta. Nakon početnog pregleda liječnik se odmah može obratiti uskom stručnjaku, primjerice gastroenterologu, međutim palpacija abdomena i pritužbe pacijenata nisu uvijek dovoljni za točnu dijagnozu. Lokalni ljekar može napisati kartu za opći test krvi, test urina, gastroskopiju i druge studije. Uz to, terapeut šalje specijalistu za ultrazvuk koji provjerava na destruktivne promjene vitalnog organa, kamenje, ciste, zloćudne i benigne tumore.

Važno: ako se pacijent žali na bolove i na lijevoj i na desnoj strani trbuha, može biti potrebna konsultacija s hepatologom i specijalistom za bolesti jetre.

Prijem kod gastroenterologa

To je gastroenterolog koji je uglavnom uključen u liječenje žlijezde koja se nalazi ispod stomaka. Liječnik koji se specijalizirao za bolesti gastrointestinalnog trakta ne samo da utvrđuje koji je poremećaj nastao u tom organu, već također odabire prikladnu prehranu za pacijenta. Njenim pridržavanjem moguće je spriječiti razvoj akutnog oblika pankreatitisa, kao i riješiti se mnogih simptoma sporosti upale.


Kod bolesti žlijezde smještenih ispod želuca bolje je davati prednost frakcijskoj ishrani

Gušterača je jedan od ključnih elemenata probavnog sustava, stoga je njegovo zdravlje izuzetno važno za ugodnu probavu. Pravovremeno kontaktiranje gastroenterologa pomoći će da se izbjegne pogoršanje bolesti gastrointestinalnog trakta ili izliječi postojeća patologija.

Pomoć hirurga

Problemi s gušteračom nisu uvijek uzrokovani upalnim procesom. Tokom ultrazvučnog pregleda lekar može otkriti kalciju u organizmu koji se može ukloniti samo hirurškim putem.

Pomoć hirurga je takođe potrebna ako je hitna pomoć pacijenta odvezla u bolnicu. Ovisno o stanju u kojem se pacijent nalazi, donosi se odluka o pozivanju kirurga za reanimaciju.

Hirurška intervencija je potrebna i za ljude kod kojih je otkriveno da imaju tumorske procese u organu, kao i one koji imaju potpunu ektomiju gušterače.

Važno: pokušavajući izbjeći operaciju, mnogi ljudi pribjegavaju pomoći biljnim ekstraktima. Da biste izbjegli negativne učinke biljne medicine, ne možete samostalno liječiti gušteraču biljem i decokcijama.

Kada je potreban onkolog?

Dešava se da je rezultat ultrazvučnog pregleda gušterače otkrivanje malignog tumora. U ovoj situaciji pacijent se mora obratiti onkologu. Doktor ne samo usmjerava pacijenta kirurgu da ukloni zahvaćeno područje žlijezde, već također propisuje kurs hemoterapije.

Da biste se mogli nositi sa problemima vitalne žlijezde, često je potrebno posavjetovati se s nekoliko stručnjaka uskog profila. Ključnu ulogu u terapiji igra i raspoloženje pacijenta i poštivanje medicinskih recepata.

Pogledajte video: PRIRODNO LIJEČENJE ŽELUCA: BOL, GASTRITIS, ČIR, KISELINA, NADUTOST! Prof dr Mihajlović (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar