Bubrežni zatajenje kod dijabetesa: dijeta i meni za tjedan dana

Bubrežni zatajenje u razumijevanju kliničara jest čitav kompleks nefrotskih sindroma koji dovode do pogoršanja funkcije filtriranja organa i nakupljanja toksina u krvi. Dijagnoza patološkog stanja obično nije teška, zahtijeva obavezne laboratorijske i instrumentalne studije.

Na osnovu podataka analiza i anamneze pacijenta, sastavlja se lečenje. Važan aspekt terapije je pridržavanje posebne prehrane. Pravilna prehrana sa funkcionalnom insuficijencijom tijela je osnova prognoze za očekivani životni vijek i zdravlje pacijenata.

Opće karakteristike bolesti

Zatajenje bubrega je kombinacija negativnih faktora koji smanjuju funkcionalnost bubrežnog tkiva. Pored glavne funkcije, postoje i druge:

  • uklanjanje toksičnih komponenti iz tijela,
  • regulacija krvnog pritiska (apr. krvni pritisak),
  • proizvodnja hormonske komponente, posebno renina, koji igra ogromnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska,
  • kontrolu nad elektrolitnim sastavom krvi,
  • proizvodnja eritropoetina - tvari koja formira crvene krvne stanice u krvi.

S nefrotskim sindromom sposobnost bubrega da formiraju mokraću naglo se pogoršava. Zbog pozadine kršenja, postepeno se narušava vodeno-solna, acidobazna ravnoteža, krvni tlak. U hroničnom toku patologije, sve se funkcije nepovratno pogoršavaju.

Stručnjaci razlikuju dva glavna oblika patologije: akutnu i hroničnu. Uz blagi akutni stadij, promjene nefrona mogu biti reverzibilne, dok teške faze mogu dovesti do razvoja zatajenja više organa i smrti pacijenata zbog povećane akutne intoksikacije.

Za kronični oblik karakterizira sporo inhibicija bubrežne funkcije. Doživotna prehrana i prehrambena disciplina potrebna je uz hronično zatajenje bubrega.

Uzroci

Uzroci nefropatije u različitim fazama tečaja su višestruki, razlikuju se u oblicima tečaja. Patologija se može javiti kod žena i muškaraca, kao i kod djece bilo koje dobi, bez obzira na spol.

Akutno zatajenje bubrega

Hronično zatajenje bubrega

Oblik patologijePredisponirajući faktori
  • bolesti srca i krvnih žila (česta komplikacija hroničnog zatajenja bubrega),
  • dehidratacija (povraćanje i uporna dijareja, jake opekotine kože, prevelika doza petljastih diuretika),
  • jaka intoksikacija i trovanje,
  • ciroza jetre, hepatitis s karakterističnim kršenjem odliva venske krvi,
  • teška trovanja otrovima, lijekovima, teškim metalima, gljivama,
  • gihta
  • nespojiva krv tokom transfuzije,
  • oštećenja krvnih žila u bubrezima,
  • trauma funkcionalnog jednog bubrega (pri čemu je jedan bubreg ostao kao rezultat uklanjanja),
  • slučajna trauma uretera za vrijeme hirurške manipulacije,
  • bubrežni kamenci i ureteri,
  • malformacije bubrega,
  • blokada tromba ili gnoj bubrežne arterije,
  • promjene tkiva u prostati.
  • hronične bolesti bubrežnih struktura: pijelonefritis, nefritis, glomerulonefritis,
  • sistemske reumatske bolesti: eritematozni lupus, hemoragični vaskulitis, skleroderma,
  • arterijska hipertenzija (kao nezavisna država),
  • teški metabolički poremećaji (gihtan artritis, amiloidoza, dijabetes melitus),
  • urolitijaza,
  • policisticoza, multicistoza, tumori, hidronefroza bubrega.

ARF karakterizira spontani tok s oštrim pogoršanjem filtracijske, ekskretorne i sekretorne funkcije bubrega.

Kongenitalne malformacije organa mogu doprinijeti razvoju PN.Sve se češće takvi uvjeti bilježe na skriningu tokom trudnoće.

Oblik toka nefropatije uzrokuje simptomatski kompleks. Težina akutnog zatajenja bubrega i hroničnog zatajenja bubrega klasificirana je u skladu s težinom i kliničkom težinom patološkog procesa.

Simptomi ARF-a

Simptomi akutne funkcionalne disfunkcije organa ovise o stadijumu patologije. Ljekari razlikuju 4 glavna stupnja razvoja akutnog zatajenja bubrega:

FazeKarakterizacija faze
Početna faza

živopisni simptomi su izostali, ali promjene u bubrežnom tkivu već počinju
Oligurska faza (smanjeni dnevni urin)

opće neispravnost, smanjen apetit, mučnina naizmenično s povraćanjem, pojačana kratkoća daha, nehotično trzanje mišića, aritmija, tahikardija.
Poliurna faza ili period oporavkapacijentovo stanje postaje bolje, volumen dnevne diureze se neznatno povećava.

Za akutno zatajenje bubrega karakteristične su reverzibilnost i mogućnost potpune obnove bubrežnog tkiva. Međutim, to je moguće samo ako je funkcija organa blago oslabljena. S ozbiljnom lezijom nefrona, akutno zatajenje bubrega razvija se u hronični proces sa tendencijom periodičnih pogoršanja.

Kliničke manifestacije hroničnog zatajenja bubrega

CRF je također klasificiran u nekoliko faza razvoja, temeljen na postepenom povećanju kreatinina, uree, poremećene vodno-elektrolitne ravnoteže, promjene gustoće urina i proteinurije - pojave bjelančevina u urinu. Prema dijagnostičkim kriterijumima, postoje:

Nula ili prva faza

Faze Karakterizacija faze
Visok umor, stalna žeđ i suhoća grkljana. Biohemijski test krvi otkriva lagano kršenje elektrolita u krvi, a mala količina proteina nalazi se u urinu (latentna proteinurija).
Polurija i povećanje dnevne količine mokraće na 2-2,5 litara, promjena sastava krvi i smanjenje gustoće urina, osjećaji vučenja u mjehuru. Nekompenzirani organi patologije sposobni su dugo vremena.
Stadij razvoja hroničnog zatajenja bubrega karakterizira periodično povećanje i popuštanje simptomatskih manifestacija. U krvi raste metabolizam kreatinina, uree, azota. Pacijenti su često zabrinuti zbog mučnine, povraćanja, žutosti kože. Na pozadini isprekidanog stadija javlja se drhtanje distalnih ekstremiteta, bol u mišićno-koštanom tkivu.
Psiho-emocionalna nestabilnost, poremećaj noćnog sna, napadi neodgovarajućeg ponašanja, azotemija - intoksikacija dušičnim spojevima. Koža postaje sivkasta, lice edematozno, uglavnom ujutro. Često je svrbež na koži tijela (trbuh, ruke, leđa) uznemirujući, kosa ispada. Sluznica usta je suva, jezik je obložen plakom.

Pacijent se može osjećati zadovoljavajuće do nekoliko godina. Opasnost posljednjeg stadija hroničnog zatajenja bubrega predstavlja dodavanje komplikacija iz srca, krvnih sudova, jetre. Stalna intoksikacija tijela pogoršava stanje.

Glavna karakteristika CRF-a kod djece i odraslih je trajanje kompenzacijske faze. Kod djece ovaj period može doseći 8-12 godina uz zaštitni režim i pravilnu prehranu, što dolazi zbog većih resursa zdravlja i mladosti tkiva.

Nudimo vam da pogledate program „Živite zdravo“ u kojem ćete naučiti o uzrocima i simptomima zatajenja bubrega.

Šta su dijeta sa bubrezima?

Vrsta medicinske ishrane bira se za pacijente u skladu s kliničkom slikom. Nažalost, univerzalna dijeta za sve bolesnike s bubrežnim zatajenjem ne postoji. Nekoliko je glavnih dijeta propisanih u skladu s pacijentovom istorijom bolesti.

Medicinski sto br. 6

Tabela br. 6 prema Pevznerovoj namijenjena je normalizaciji metaboličkih procesa, razmjeni purina - dušičnih organskih spojeva, kao i smanjenju razine mokraćne kiseline i njenih produkata raspada - soli.Svi ti zadaci dovode do alkalizacije urina i povećanja sposobnosti urina da rastvara kalkuumne strukture: kamenje, oksalate, urate.

Tabela 6E

Dijeta 6E namijenjena je liječenju nefropatija povezanih s pretilošću ili gihtičnim artritisom. Prehranu karakteriše smanjeni unos kalorija, a dnevna norma jedva doseže 2000 Kcal. Prilikom sastavljanja jelovnika uzima se u obzir dozvoljena dnevna unos proteina - 60-70 g, masti - 75-80 g i ugljikohidrata - 230-250 g.

Tabela broj 7

Tabela liječenja broj 7 usmjerena je na smanjenje oteklina i snižavanje krvnog tlaka. Sastojci doprinose uklanjanju zaostalog dušika iz tijela, smanjuju simptome hronične intoksikacije.

U središtu prehrane je smanjenje dnevnih proteina uz održavanje fiziološke norme masti i ugljikohidrata. Dnevna kalorična količina ne prelazi 2800 Kcal. Sva kuhana hrana ne bi trebalo biti soljena. Postoje varijante ishrane:

  • Tabela 7a. Stol za liječenje propisan je za akutna upalna oboljenja bubrega. Glavni princip je zdrava prehrana u nedostatku soli i ograničenje proteina na 20 g. Tečnost za piće trebala bi odgovarati dnevnoj diurezi.
  • Tabela 7b. Dnevna norma proteina ove prehrane povećava se na 40 g dnevno, a volumen pijane tekućine ostaje u rasponu od 1-1,3 litre.
  • Tabela 7c. Prehrana je propisana za nefrotski sindrom sa oticanjem, proteinurijom. Dnevna norma proteina dostiže 130 g kako bi se nadomjestila izgubljena komponenta u urinu. Uz povećanje proteina, soli i tečnosti značajno je ograničeno na 0,7 litara.
  • Tabela 7g. Propisuje se pacijentima na hemodijalizi ili u terminalnom stadijumu bubrežnog zatajenja. Jelovnik je zasnovan na ograničenju proteina na 60 g, 2-2,5 g soli i 0,8 l tečnosti dnevno.

Fina linija između količine dnevnih proteina, masti i ugljenih hidrata zahtijeva obaveznu medicinsku pomoć. Priprema jelovnika najbolje je poveriti nefrologu ili nutricionisti kako bi se izbegle komplikacije bolesti.

Tabela №14 sa urolitijazom

Urolitijaza je čest uzrok nefropatije, pa je pravilna prehrana usmjerena na smanjenje kamenca i neophodna je za uklanjanje kamenja.

Sastojci hrane trebali bi oksidirati urin kako bi se brzo rastvarao sediment kalcijum-fosfor i spriječio nakupljanje zaostalog azota.

Dijeta bez soli

Uobičajeni sateliti nefropatije različitog porijekla su unutrašnji i vanjski edemi, visok i nestabilan pritisak. Zato se preporučuje ograničenje soli i pridržavanje zdrave prehrane.

Izuzev dodatnog natrijuma, pacijenti trebaju imati na umu da se minimalna količina soli nalazi u svim namirnicama, posebno morskoj ribi i plodovima mora, te biljnoj hrani.

Potrebno je postepeno otkazati sol te nakon 2 tjedna potpuno isključiti njezinu upotrebu u hrani. Poštujući pravila ishrane bez soli, dovoljno je zapamtiti sljedeće nijanse:

  • jedite samo kuhanu hranu,
  • aparat za slanje soli mora se staviti na stol tako da domaćinstva mogu samostalno dodavati sol nakon kuhanja,
  • da biste poboljšali ukus, možete dodati biber, rajčicu i druge začine bez soli.

Suvremena dijetetika i kuhanje mogu značajno poboljšati ukus dijetalne hrane, pa pacijenti praktički ne doživljavaju nelagodu tijekom profesionalnog prelaska na terapijsku prehranu. Uobičajene "bolničke" mesne okruglice neugodnog izgleda odavno su otišle u prošlost.

Slana dijeta

Druga klinička situacija je nedostatak natrijuma ili hiponatremija. Ovde kliničari propisuju sol ili mineralnu vodu radi normalizacije ravnoteže vode i elektrolita u organizmu.

Međutim, prilikom propisivanja prehrane sa solju treba se pridržavati niza sljedećih pravila:

  • određivanje dnevne doze natrijum-hlorida prema elektrolitskim analizama,
  • soljenje samo pripremljene hrane prije jela,
  • jednolika raspodjela dnevnog volumena soli.
Uz to, mineralna voda se može unositi bez plina, ali ne više od 0,5 litara dnevno, pod uslovom da se jelo slani. Slana dijeta održava se dok se nivo natrijuma u krvi ne normalizuje.

Jabučna dijeta

Dijeta od jabuke propisana je kod bolesti bubrega, koju prate pretilost, poremećena cirkulacija krvi u bubrežnim strukturama, patologijama jetre i žučnih puteva. Dnevno je potrebno jesti do 1,5 kg zrelih ili pečenih jabuka.

Uz to, napitku se može dodati 50 ml jabukovog sirćeta. Dijeta se promatra u obrocima od 7-10 dana sa pauzom od nekoliko dana.

Dijeta bez proteina

Dijeta koja sadrži malo proteina neophodna je za intoksikaciju uremijom - akutno zastoj dušičnih komponenata u tijelu, posebno kada hitna hemodijaliza nije moguća. Osnova prehrane je ograničenje proteina na 25 g dnevno, uz povećanje masti i ugljikohidrata.

Proteinska komponenta može biti zamenjena proteinima soje. Ukupni kalorični sadržaj jelovnika ne bi trebao prelaziti 2700 Kcal dnevno. Sva hrana priprema se bez soli.

Kupus i dijeta od krumpira

Posebno je efikasna dijeta kupusa i krumpira za oksaluriju - izlučivanje oksalne kiseline u urinu. Tokom medicinske ishrane konzumiraju se samo kupus i krompir, tako da tijek liječenja hranom nije duži od 7-10 dana. Takva prehrana se preporučuje za ultrazvuk bubrega kao pripravak.

Zobna dijeta

Dekocija ovsa nije samo korisna za bubrežno tkivo, već doprinosi zacjeljivanju cijelog organizma. Preporučuje se jesti kuhanu ovsenu kašu i piti zobeno mlijeko u kombinaciji s ostalim sastojcima hrane dnevno. Zob može eliminirati acidozu gotovo poput upotrebe apsorpcijskih lijekova.

Dugo pijte zobene juhe na prazan stomak da biste smanjili rizik od kamenca i pijeska u organima genitourinarnog sistema.

Dijeta od lubenice

Lubenice vam omogućavaju uklanjanje toksina iz bubrega, zaustavljanje smrti nefrona. Učinkovita prehrana u ranoj fazi PN uz očuvanje bubrežne funkcije, bez oticanja. Dijeta je korisna ne više od 5-7 dana, nakon čega je važno napraviti pauzu. Lubenice bi trebale biti zrele, kvalitetne, bez sumnje na kemijsko "hranjenje". Takva dijeta nije dozvoljena kod teškog zatajenja srca i teškog funkcionalnog oštećenja bubrega.

Giordano stol - Giovanetti

Ukupni kalorični sadržaj prehrane iznosi 2300-2600 Kcal dnevno zbog povećanja ugljikohidrata na 380 g, a masti na 130 g. Proteini se smanje na minimalnu dnevnu dozu od 50 g. Dnevni unos soli je 5 g. Tečnost je ograničena u skladu s kliničkom poviješću. U nedostatku edema, dnevna tekućina otprilike odgovara diurezi. Propisan je za klirens uree manji od 0,05 ml / min.

Samo produljena i adekvatna primjena terapijske prehrane može postići trajne rezultate u odnosu na osnovnu bolest što vodi razvoju kroničnog zatajenja bubrega ili akutnom zatajivanju bubrega. S kroničnim oštećenjem rada bubrega, dijeta je obično cjeloživotna.

Je li dijeta s proteinima bubrega štetna?

Zdrava prehrana čovjeka treba sadržavati kompletni protein koji se nalazi u pilećim jajima, ribi, mesu, plodovima mora i crvenom kavijaru. Međutim, prekomjerni unos proteina ili upotreba njegove fiziološke norme kod zatajenja bubrega dovodi do negativnih posljedica.

Ako zdravi bubrezi mogu izlučiti produkte razgradnje proteinske hrane, onda se u slučaju oštećenja bubrežne funkcije, taj proces odvija mnogo sporije ili se uopće ne odvija. U tom slučaju dolazi do nakupljanja toksina u krvi, što dovodi do ozbiljnog narušavanja funkcija drugih organa i sistema.

Ako dođe do povećanja proteinske komponente u hrani, važno je proporcionalno smanjiti količinu konzumiranih ugljikohidrata i masti. Bilo koju dijetu za mršavljenje zbog proteina važno je koordinirati sa stručnjacima kako bi se isključio razvoj komplikacija.

Dijeta bez kalijuma ima iste principe kada je važno ograničiti svu hranu koja sadrži kalijum, ali umjereno kako bi se spriječio razvoj hipokalemije. Svaka mono dijeta je štetna za bubrege u prisustvu bolesti probavnog sistema.

Pravila ishrane

Glavni zadatak dijetalne ishrane sprečava smrt ćelija bubrežnih tkiva - nefrona. Jedini način stvaranja prave ravnoteže između zasićenja tijela korisnim tvarima i očuvanja bubrežne funkcije jest slijediti prehranu s malo proteina i ograničiti sol, uključujući njene derivate. Sljedeći aspekti se smatraju važnim:

  • postepeno smanjenje dnevnog proteina na 20-80 g (volumen se određuje u stadijumu patološkog procesa),
  • povećanje kalorija treba izvesti povećanjem dnevnih masti i ugljikohidrata,
  • obavezno uključivanje u prehranu svježeg voća, korjenastih kultura i drugog povrća, ali uzimajući u obzir proteinske komponente,
  • kuhanje kuhanjem, pirjanjem, kuvanjem na pari.
Dnevna količina konzumirane tekućine treba odabrati na osnovu općeg stanja i kliničke anamneze. Uz istodobnu zatajenje srca, oticanje i druge komplikacije, režim pijenja treba biti ograničen na 0,9-1 litra tekućine. Takođe, trebalo bi da jedete male obroke 4-6 puta dnevno.

Liječnici preporučuju pridržavanje preciznosti u medicinskim smjernicama, vođenje bilježnica o prehrani i pažljivo bilježenje upotrebljene hrane. Naravno, nisu svi pacijenti u stanju primijetiti takvu opreznost i disciplinu, međutim, kliničke studije su pokazale porast trajanja i kvalitete života pacijenata s kroničnim zatajenjem bubrega i jasnu disciplinu.

Pored glavnih ograničenja, iz ishrane je isključen i kalijum (neko egzotično voće: avokado, mango, banana). Prekomjerni kalij narušava funkcionalnost bubrežnih struktura, smanjuje prehrambene ishode i narušava elektrolitnu ravnotežu.

Indikacije i kontraindikacije u prehrani

Glavna indikacija prehrambene discipline kod zatajenja bubrega je potvrđena dijagnoza. Pravilna prehrana indicirana je za čišćenje bubrega. Klinička dijetetika obvezuje pacijente da promijene uobičajenu prehranu kako bi održali kvalitetu i životni vijek.

Specifične preporuke nastaju kod istodobnih bolesti na pozadini insuficijencije, sa kompliciranom kliničkom ili životnom prošlošću. Među kontraindikacijama za kliničku prehranu posebno se izdvajaju:

  • djeca mlađa od 3 godine,
  • trudnoća i dojenje kod žena,
  • teška distrofija,
  • ozbiljno zatajenje srca
  • opšte ozbiljno stanje.
Prije propisivanja dijeta važno je uzeti u obzir više kliničkih kriterija, tako da je neprihvatljivo samostalno određivati ​​prehranu. Za 1. i 2. stadij hroničnog zatajenja bubrega promjene su neznatne, mogu se davati bez štete zdravlju genitourinarnog sistema, ali u terminalnim fazama dijeta uključuje stroža ograničenja.

Dijeta kod male djece na pozadini zatajenja bubrega nije samo neučinkovita, već i štetna. Djeca trebaju rasti, razvijati tjelesnu težinu, pa hrana treba biti cjelovita, zasićena proteinima. Jedino ograničenje koje se primjenjuje na djecu je pijenje uz prisustvo edema.

Sa 1, 2, 3, 4 stepena bubrežne insuficijencije

Specijalisti dijele prehrambene osobine u fazama 1-3 i u terminalnoj fazi PN.

Stezaljke terminala (IV-V)

Uz pozadinu inhibicije bubrežnih funkcija, preporučuje se da se dnevni protein poveća na 120 g, uz istovremeno ograničenje soli, šećera (uključujući proizvode koji sadrže šećer), tekućine na 0,7-0,9 litara dnevno, što odgovara tablici br. 7c. Sa hroničnim zatajivanjem bubrega s potrebom za hemodijalizom. Racionalna prehrana na dijetalnom jelovniku 7g.

U posljednjoj fazi PN preporučuje se dnevni udjel proteina od 60-70 g, uz istovremeno ograničenje kalija, ribljih proizvoda i morskih plodova (zbog sadržaja fosfora), bilo kojeg mesa i jaja. Ukupna zapremina tečnosti je 0,6-0,7 litara.

Nisu posebne razlike u fazama 1, 2, 3, osim varijacija dnevnih proteina u tijelu. U kasnoj fazi PN dijeta se kombiniraju međusobno prema analizama. Pacijenti redovno uzimaju krvne pretrage na ravnotežu elektrolita. Nadzire se natrijum, magnezijum, kalijum, kalcijum, hlor.

Uz dugotrajno pridržavanje dijetalne prehrane i adekvatnu simptomatsku terapiju moguće je značajno usporiti tijek kroničnog zatajenja bubrega, duže vrijeme održavati stabilnu I-III fazu disfunkcije organa.

Kod hronične nefropatije, prehrana za stolom je jelovnik br. 7 ili 7c s njihovom naizmjeničnom primjenom. Prosječna količina dnevnog proteina kod hroničnog zatajenja bubrega varira od 50 do 70 g, soli je ograničena na 4 g. Opće preporuke za pacijenta odgovaraju kreatininu, ureji i elektrolitima u krvi.

Kod akutnog zatajenja bubrega

Cilj prehrane kod akutnog zatajenja bubrega je smanjiti opterećenje bubrežnih nefrona, ubrzati metaboličke procese, ukloniti natečenost (uključujući unutrašnji edem) i stabilizirati pritisak. U bilo kojoj fazi PN unos masti i ugljikohidrata je umjereno smanjen, a komponenta natrijuma i proteina gotovo potpuno ograničena. U fazi oligurije, dnevna norma proteina iznosi samo 20 g. Ukupni kalorični sadržaj ne prelazi 2300 Kcal.

U teškom stanju pacijentu se preporučuje ograničenje proteina na 20 g, ugljenih hidrata na 450-500 g, a tečnosti na 1-2 čaše dnevno. Ukupno trajanje teških ograničenja traje oko 1-2 tjedna dok se stanje pacijenta ne stabilizuje. Vremenom prehrambene potrebe slabe.

Glavni princip u ishrani sa akutnim zatajivanjem bubrega važno je ograničiti proteine ​​zajedno sa održavanjem hrane visoke kalorije. To je neophodno kako bi se spriječilo uništavanje vlastitih tkiva tijela i spriječilo snažno opterećenje bubrežnih struktura.

Svrha prehrane, kao i njena periodična korekcija, je prerogativ liječnika. Shema terapijske prehrane izgrađena je na osnovu krvnih pretraga, testova urina, kliničke anamneze i pridruženih bolesti. Čitava dijeta temelji se na sledećim namirnicama:

  • meso peradi, mlada teletina,
  • mliječni proizvodi i jaja (ne više od 50-100 g dnevno),
  • povrtne i slane mesne juhe i juhe na bazi njih,
  • svježe voće, povrće, bobice,
  • slatkiši: med, slatkiši, marshmallows,
  • piće: dekocija bobica šipka, soka borovnice ili brusnice, slabi zeleni čaj, crni čaj s mlijekom, voda, kompot od sušenog voća.
Kuhanje se provodi kuhanjem, prženjem, pečenjem. Među opštom listom zabranjenih proizvoda za bilo koje bolesti bubrega razlikuju se sljedeći proizvodi:
  • zasićene mesne i riblje juhe,
  • složeno jelo od recikliranog mesa i ribe,
  • konzerviranje, kiseli krastavci, marinade, konzervi, dimljeno meso,
  • gorko povrće: rotkvica, repa, češnjak, rotkvica,
  • tvrdi, vatrostalni mladi slani sirevi (proizvod je uglavnom znatno ograničen u upotrebi),
  • pecivo, pečenje peciva,
  • gljive
  • mahunarke
  • orasi, suhe marelice, suve šljive, banane, grožđe,
  • lubenica i dinja sa jakim oticanjem, teškim zatajenjem srca,
  • slatkiši: čokolada, vrhnje, sladoled,
  • jaka kafa, čaj.
Iz pića je važno izuzeti slatke sirupe, natrijumu mineralnu vodu, gazirana pića s dodatkom boja ili zaslađivača. Kod zatajivanja bubrega ne pijte kakao, rastvorljive tople napitke i alkohol. Ne možete piti alkohol u bilo kojoj dozi, čak ni visokokvalitetno crno vino.

GI u dijetnoj terapiji za bolest bubrega

Slana dijeta

  • određivanje dnevne doze natrijum-hlorida prema elektrolitskim analizama,
  • soljenje samo pripremljene hrane prije jela,
  • jednolika raspodjela dnevnog volumena soli.

Uz to, mineralna voda se može unositi bez plina, ali ne više od 0,5 litara dnevno, pod uslovom da se jelo slani. Slana dijeta održava se dok se nivo natrijuma u krvi ne normalizuje.

Dijeta od jabuke propisana je kod bolesti bubrega, koju prate pretilost, poremećena cirkulacija krvi u bubrežnim strukturama, patologijama jetre i žučnih puteva. Dnevno je potrebno jesti do 1,5 kg zrelih ili pečenih jabuka.

Uz to, napitku se može dodati 50 ml jabukovog sirćeta. Dijeta se promatra u obrocima od 7-10 dana sa pauzom od nekoliko dana.

Dijeta bez proteina

Dijeta koja sadrži malo proteina neophodna je za intoksikaciju uremijom - akutno zastoj dušičnih komponenata u tijelu, posebno kada hitna hemodijaliza nije moguća. Osnova prehrane je ograničenje proteina na 25 g dnevno, uz povećanje masti i ugljikohidrata.

Proteinska komponenta može biti zamenjena proteinima soje. Ukupni kalorični sadržaj jelovnika ne bi trebao prelaziti 2700 Kcal dnevno. Sva hrana priprema se bez soli.

Posebno je efikasna dijeta kupusa i krumpira za oksaluriju - izlučivanje oksalne kiseline u urinu. Tokom medicinske ishrane konzumiraju se samo kupus i krompir, tako da tijek liječenja hranom nije duži od 7-10 dana. Takva prehrana se preporučuje za ultrazvuk bubrega kao pripravak.

Dekocija ovsa nije samo korisna za bubrežno tkivo, već doprinosi zacjeljivanju cijelog organizma. Preporučuje se jesti kuhanu ovsenu kašu i piti zobeno mlijeko u kombinaciji s ostalim sastojcima hrane dnevno. Zob može eliminirati acidozu gotovo poput upotrebe apsorpcijskih lijekova.

Dugo pijte zobene juhe na prazan stomak da biste smanjili rizik od kamenca i pijeska u organima genitourinarnog sistema.

Dijeta od lubenice

Lubenice vam omogućavaju uklanjanje toksina iz bubrega, zaustavljanje smrti nefrona. Učinkovita prehrana u ranoj fazi PN uz očuvanje bubrežne funkcije, bez oticanja. Dijeta je korisna ne više od 5-7 dana, nakon čega je važno napraviti pauzu.

Lubenice bi trebale biti zrele, kvalitetne, bez sumnje na kemijsko "hranjenje". Takva dijeta nije dozvoljena kod teškog zatajenja srca i teškog funkcionalnog oštećenja bubrega.

Giordano stol - Giovanetti

Ukupni kalorični sadržaj prehrane iznosi 2300-2600 Kcal dnevno zbog povećanja ugljikohidrata na 380 g, a masti na 130 g. Proteini se smanje na minimalnu dnevnu dozu od 50 g. Dnevni unos soli je 5 g. Tečnost je ograničena u skladu s kliničkom poviješću.

Samo produljena i adekvatna primjena terapijske prehrane može postići trajne rezultate u odnosu na osnovnu bolest što vodi razvoju kroničnog zatajenja bubrega ili akutnom zatajivanju bubrega. S kroničnim oštećenjem rada bubrega, dijeta je obično cjeloživotna.

Je li dijeta s proteinima bubrega štetna?

Zdrava prehrana čovjeka treba sadržavati kompletni protein koji se nalazi u pilećim jajima, ribi, mesu, plodovima mora i crvenom kavijaru. Međutim, prekomjerni unos proteina ili upotreba njegove fiziološke norme kod zatajenja bubrega dovodi do negativnih posljedica.

Ako zdravi bubrezi mogu izlučiti produkte razgradnje proteinske hrane, onda se u slučaju oštećenja bubrežne funkcije, taj proces odvija mnogo sporije ili se uopće ne odvija. U tom slučaju dolazi do nakupljanja toksina u krvi, što dovodi do ozbiljnog narušavanja funkcija drugih organa i sistema.

Ako dođe do povećanja proteinske komponente u hrani, važno je proporcionalno smanjiti količinu konzumiranih ugljikohidrata i masti. Bilo koju dijetu za mršavljenje zbog proteina važno je koordinirati sa stručnjacima kako bi se isključio razvoj komplikacija.

Dijeta bez kalijuma ima iste principe kada je važno ograničiti svu hranu koja sadrži kalijum, ali umjereno kako bi se spriječio razvoj hipokalemije. Svaka mono dijeta je štetna za bubrege u prisustvu bolesti probavnog sistema.

Sama dijabetes obvezuje osobu kroz cijeli život da se pridržava dijetoterapije zasnovane na izboru proizvoda za GI. Ovaj pokazatelj u digitalnoj vrijednosti odražava utjecaj prehrambenog proizvoda na razinu glukoze u krvi nakon njegove upotrebe.

Kod drugog tipa dijabetesa prehrana djeluje kao glavni tretman, a kod vrste ovisnog o insulinu, to je istodobni tretman koji upotpunjava terapiju inzulinom.

GI je podijeljen u nekoliko kategorija:

  1. 0 - 50 PIECES - nizak indikator,
  2. 50 - 69 PIECES - prosjek,
  3. 70 jedinica i više je visoki pokazatelj.

Kada osoba ima visoki šećer, tada potpuno odbacivanje hrane s visokim GI. Glavna dijeta je sastavljena od proizvoda s niskim GI, hrana s prosječnim pokazateljima je dozvoljeno uvrstiti u jelovnik kao izuzetak nekoliko puta tjedno.

Uz nepravilnu prehranu, kada pacijent jede ugljikohidrate koji brzo probavljaju, ne može se povećati samo šećer u krvi, već se i krvni sudovi mogu začepiti, jer takva hrana sadrži loš kolesterol.

Dijeta broj 9 - šta je to?

Ima 4 perioda: početno, smanjenje izlučivanja urina, njegovo obnavljanje, oporavak. Period smanjenja diureze je najteži, traje do 20 dana, a karakterizira ga nakupljanje dušičnih otpada u krvi, poremećaj metabolizma vode i minerala, pojava edema i razvoj acidoze.

Pacijenti s akutnim zatajenjem bubrega mogu odbiti jesti jer su zabrinuti zbog mučnine i povraćanja. Glad pogoršava situaciju, jer se ubrzava razgradnja proteina i poremećaji metabolizma.

Rizik od hroničnog akutnog glomerulonefritisa kod odraslih s ishodom u hroničnom zatajivanju bubrega 10 puta je veći nego u djece. Pijelonefritis je treći među uzrocima hroničnog zatajenja bubrega.

Anemija često prati kroničnu bolest bubrega i najranija je komplikacija hroničnog zatajenja bubrega. Češće se posmatra sa smanjenjem klirensa kreatinina na 40-60 ml / min (u fazi III).

Stanje ovih bolesnika je ozbiljno, prisiljeni su na stalno liječenje i pažljivo nadgledaju njihovu prehranu. Pogledajmo koja je dijeta propisana za bubrežne bolesti koje prate bubrežno zatajenje. Glavna tablica liječenja je dijeta 7 ili njezine inačice br. 7A i br. 7B.

Kod akutnog zatajenja bubrega glavni je stol tablica 7A koja predviđa:

  • Značajno ograničenje proteina (20 g). Taj iznos pacijent prima na račun mlijeka, mliječnih napitaka, vrhnja, kisele pavlake i jaja. Meso i riba su isključeni.
  • Osiguravanje energetskih potreba upotrebom ugljikohidrata (voće, bobice, povrće, šećer, sago, riža, med) i masti (maslac i biljno ulje).
  • Uvođenje 0,4-0,5 l tečnosti (voda bez gasa, slab čaj, razređeni sokovi, kefir) i ograničenje soli na kraju diureze. Tokom njegovog oporavka količina urina može biti 2 litre dnevno, zato se preporučuje povećan unos tekućine. Nedovoljan ili prekomjeran unos tekućine pogoršava bubrežnu disfunkciju.
  • Ograničenje proizvoda koji sadrže kalijum i magnezijum, a uz prisustvo anurije - dodatno natrijum.
  • Kako se oporavljate, postepeno unošenje soli, proteina - prvo do 40 g (Tabela br. 7B), a potom u normalu. Nakon ove tablice pacijent je prebačen na dijetu br. 7 na duži period (do godinu dana). Za blaže akutno zatajenje bubrega odmah se preporučuje Tabela 7, ali uz ograničenje kalijuma.

Kuvano meso

  • Različiti stupnjevi restrikcije proteina (to ovisi o težini CRF-a). Preferiraju se kao lako probavljivi mliječni proteini i bjelančevine iz jaja. Biljni proteini imaju manju hranjivu vrijednost.
  • Prilikom kuhanja meso i riba se prvo prokuha, a potom pirja ili peče. Ova tehnika smanjuje količinu ekstraktiva.
  • Ograničite unos fosfora (mlijeko, mekinje, sir, granola, integralni kruh, jaja, mahunarke, skuta, žitarice, orasi, kakao) i kalija (ograničite krumpir, kislice, banane, voćne sokove, morsku ribu, meso, isključite curry, sjemenke, sezama).
  • Adekvatni unos kalcijuma (mliječni proizvodi, jaja, povrće). Najbolji izlaz je uzimati kalcijum karbonat koji se dobro apsorbuje i veže fosfor u crevima. Dnevna doza lijeka izračunava se pojedinačno.
  • Dodatak keto analoga esencijalnih aminokiselina i histidina. Njihova upotreba omogućava vam sigurno ograničenje proteina.
  • Obezbeđuje dovoljno energije zbog masti (polinezasićenih masnih kiselina) i ugljenih hidrata, što poboljšava apsorpciju proteina i smanjuje njihovu razgradnju u organizmu. Uz nedostatak kalorija, proteini se uključuju u metabolizam i nivo uree raste. U prehranu je potrebno uključiti visokoenergetske proizvode (kiselo vrhnje, med), ali ih koristiti ujutro. Istovremeno, nemojte opterećivati ​​dijetu vatrostalnim mastima i velikom količinom jednostavnih ugljikohidrata.
  • Uzimajući u obzir stanje funkcije izlučivanja i optimalno unošenje tečnosti i soli. Njihovo ograničenje u prisutnosti edema i visokog krvnog pritiska. Hrana se priprema bez soli, ali dopuštena je konzumacija određene količine (to ovisi o težini bolesti i težini zatajenja bubrega). Točna količina tekućine izračunava se pojedinačno prema količini urina oslobođenog proteklog dana.
  • Izuzeti su proizvodi sa esencijalnim uljima (celer, svježi kopar, peršun, bosiljak, svježi bijeli luk i luk).
  • Ograničenje hrane koja sadrži kalijum (sušeno voće, svježe povrće i voće), jer pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega razvijaju hiperkalemiju.
  • Ograničenje mliječnih proizvoda, žitarica i tjestenine.
  • Isključeni su jak čaj i kafa, začinjena i slana jela, kakao, čokolada, sirevi, alkoholna pića.
  • Uključivanje vitaminskih kompleksa i aminokiselina.
  • Isključen je unos natrijumske mineralne vode.

Uz kronično zatajenje bubrega, pravilnom prehranom možete smanjiti intoksikaciju i napredovanje hroničnog zatajenja bubrega, smanjiti manifestacije hiperparatiroidizma. Dijetalna terapija treba se propisati u ranoj fazi, kada kreatinin tek počinje da prelazi granicu normale.

Dijeta za hronično zatajenje bubrega ovisi o stupnju zatajenja bubrega i uključuje količinu proteina koja neće dovesti do povećanja azotemije, a istovremeno neće uzrokovati razgradnju vlastitih proteina. Klinička ishrana treba da osigura potrebu za aminokiselinama sa niskim sadržajem proteina i na taj način spreči nedostatak proteina.

Rano ograničavanje proteina u ishrani može usporiti napredovanje bolesti. Smanjenje opterećenja proteinom inhibira hiperfiltraciju (jedan od mehanizama napredovanja hroničnog zatajenja bubrega) kada netaknuti deo bubrežnog tkiva preuzme povećano opterećenje proteina.

Ova prosječna količina proteina može se smanjiti uzimajući u obzir stanje pacijenta. Preporučuje se da pacijent provodi dane posta (do 3 puta sedmično) dijetu 7B sa smanjenim udjelom proteina. Dodaci aminokiselinama nisu potrebni u tom periodu.

Unos tečnosti tokom normalnog izlučivanja urina nije ograničen, ali treba da odgovara količini dodeljenoj proteklog dana plus 400-500 ml.Ako tlak nije povišen i nema edema, preporučuje se 4-5 g soli dnevno. S porastom krvnog pritiska smanjuje se pojava edema i debljanje, unos tekućine i soli.

Kod hroničnog zatajenja bubrega stupnja 2 potrebno je ograničenje proteina na 0,5-0,4 g / kg težine (Tabela br. 7B), kao i fosfor. S tim u vezi isključuju se žumanjak i perad, sirevi, orasi, mahunarke, mlijeko je ograničeno. Govedinu, ribu, pirinač i krompir treba kuhati dva puta u velikoj količini vode, ispirući prvu vodu.

Ovom tehnikom smanjuju se fosfati gotovo na pola. Postoje posebne tablice za izračun količine proteina i kalijuma. Dodaci aminokiselinama propisani su u obliku Ketosterila (4-8 tableta tri puta dnevno). Kalcijumove soli koje postoje u njemu vezuju fosfate u crevima.

Za hronično bubrežno zatajenje stupnja 3 koristi se dijeta br. 7A ili br. 7B. Sadrže 20-25 g, odnosno 40 g proteina. To su uglavnom životinjski proteini (mliječni proizvodi, jaja, riba i meso). Vrijeme provedeno na dijeti s niskim udjelom proteina ovisi o bolesnikovom stanju, jer je njezino poboljšanje dopušteno, ali se u pozadini povremeno (do 3 puta tjedno) vraćaju na tablicu 7A s niskom proteinom.

Količina soli može se povećati na 6-8 g ili više, ali pod kontrolom krvnog pritiska i izlučenog urina (ako se njegova količina smanji, tada se sol ne povećava). Gore navedena dijeta ne osiguravaju pacijentu potrebu za vitaminima, željezom, kalcijumom, pa se ishrana mora nadopuniti odgovarajućim lijekovima.

Za normalizaciju oštećenog metabolizma fosfora i kalcijuma važno je smanjenje fosfora u ishrani i povećanje kalcijuma, što pozitivno utiče na stanje bubrega. Mahunarke su isključene zbog visokog sadržaja fosfora.

Sa terminalnim stupnjem 4 pacijent se prebacuje na liječenje hemodijalizom, zbog toga se količina proteina povećava na 1,0-1,3 g / kg težine, jer se aminokiseline, vitamini, mikroelementi i oligopeptidi gube u procesu pročišćavanja krvi.

Dijeta treba biti što potpunija. Energetska vrijednost hrane raste, što se postiže konzumiranjem više ugljikohidrata (450 g) i masti (90 g). Uz to, unose se aminokiseline u obliku lijekova.

Količina tekućine se uspoređuje s diurezom. Ako se izlučna funkcija bubrega pogorša, uvode se ograničenja tekućine. Unos soli ograničen je na 5-7 g, ali obično se izračunava pojedinačno, uzimajući u obzir arterijsku hipertenziju i edeme.

Pacijenti imaju pogoršanje apetita, mučninu, povraćanje, promjenu ukusa. Jednjak i želudac često su pogođeni, stoga jela uglavnom kuhati ili kuhati na pari, a za pojačavanje okusa koriste se umaci (kiselo i slatko i kiselo), začini i začinjeno povrće.

Karakteristična komplikacija dijabetesa je nefropatija. U nekim zemljama dijabetička nefropatija postala je vodeći uzrok smrti starijih osoba od kroničnog zatajenja bubrega. Liječenje takvih pacijenata je vrlo teško.

Principi prehrane za zatajenje bubrega

Kada je šećer povišen, pacijent treba uložiti sve napore da ga smanji, jer oštećuje ne samo rad bubrega, već i druge vitalne organe. Važan faktor koji utječe na razinu glukoze u krvi je prehrambeni sustav.

Pravilno sastavljen jelovnik ne samo da poboljšava pacijentovo zdravlje, već takođe eliminira različite simptome bolesti. Za pacijenta koji je na dijalizi važno je da smanji dnevni unos proteina, koji ne smije biti veći od 70 grama.

Kuhanje je bolje ne soliti, ako je moguće, smanjite potrošnju soli na minimum. Na dan treba piti litru pročišćene vode.

Osnovna pravila ishrane:

  • jela u malim porcijama 5-6 puta dnevno,
  • iz prehrane isključite jake čajeve, kafu,
  • umereni unos tečnosti
  • dopuštena dnevna norma životinjskog proteina ne prelazi 70 grama,
  • dnevno pojesti ne više od 150 grama voća ili bobica,
  • iz prehrane isključite začine i začinjenu hranu,
  • koristiti hranu samo u obliku vrućine,
  • odbiti proizvode koji sadrže povećanu količinu oksalne kiseline, kalijuma i kalcijuma - oni daju dodatno opterećenje radu bubrega,
  • posljednji obrok najmanje nekoliko sati prije odlaska u krevet.

Osim toga, nefrolozi preporučuju sve proizvode, osim voća, da se podvrgnu termičkoj obradi. Treba pripremiti obroke na sljedeće načine:

  1. kuhati
  2. za par
  3. pirjati na vodi ili uz minimalnu upotrebu maslinovog ulja,
  4. ispeći u rerni.

Kada se provede dijaliza na pacijentu, liječnik može malo prilagoditi prehranu, individualno postavljenom razdoblju, na temelju kliničke slike tijeka bolesti.

Kao što je ranije opisano, iz prehrane se isključuju namirnice koje imaju povišen kalijum i kalcijum. Takve tvari zahtijevaju veću efikasnost iz bubrega, ali s hroničnim zatajivanjem bubrega to je nemoguće.

Potpuno biste trebali napustiti ove proizvode:

  • krompira
  • bilo koju vrstu sušenog voća
  • mahunarke - grašak, leća, slanutak, pasulj,
  • kakao prah, kafa i čaj,
  • špinat
  • sve vrste orašastih plodova
  • pšenice
  • soje.

Dijabetička nefropatija: prehrana, uzorak menija, popis dozvoljenih i zabranjenih proizvoda

Bubrežni zastoj predstavlja kršenje funkcionisanja bubrega. Da biste ih obnovili potreban vam je pravi tretman. Njegova osnova je dijeta zbog zatajenja bubrega. njegova karakteristika je visok kalorijski unos hrane i stroga kontrola nad unosom proteina. Dakle, pacijentov meni sadrži ulja, prženu hranu i slatkiše.

Hronični stadij bolesti manifestuje se postepeno, bez akutnih i iznenadnih napada. Glavni razlog za ovu vrstu zatajenja bubrega je nedostatak proteina u tijelu. Stoga je glavni cilj prehrane osigurati opskrbu bjelančevinama u pravim količinama, spriječavajući razbijanje već postojećih u tijelu.

Prehrana i dnevni meni sastavljaju se individualno za pacijente. Ali dijetalna tablica 7 i njezine podvrste uzmu se kao osnova. Dakle, ako su simptomi hronične insuficijencije posebno akutni, tada je propisana dijeta 7a u periodu od tjedan dana.

Nakon prelaska u fazu remisije, liječnik imenuje osobu tablicu 7b s postepenim prijelazom na 7.

Što se tiče dijeta, dijeta za hronične bolesti bubrega omogućava vam da jedete 20-60 grama proteina i 1-2 grama soli dnevno.

Obavezna za ljude su masti i ugljikohidrati u velikim količinama, što vam omogućuje povećanje kalorijskog sadržaja hrane na 3500 kcal dnevno. Unos vitamina u organizam osigurava voće i povrće.

Uspjeh u vraćanju funkcije bubrega leži u odbacivanju onih proizvoda koji iritiraju i oštećuju organizam.

Trebali biste piti puno svježe cijeđenog soka.

Akutni stadij bolesti karakterizira oštra manifestacija simptoma koji se mogu ublažiti samo uz pomoć lijekova. Stoga je dijeta za zatajenje bubrega bolesniku propisana tek nakon prelaska bolesti u fazu remisije ili u postoperativnom periodu.

Njegov glavni cilj je obnova metabolizma. Za to količina proteina dnevno ne bi trebalo da pređe 60 grama. U akutnoj fazi bolesti kalorični sadržaj hrane koja se konzumira dnevno trebao bi biti 3000–3500 kcal.

Ovaj nivo se postiže zbog prisustva masti i ugljenih hidrata u meniju.

Uz to, za održavanje normalne opskrbe vitaminom u tijelu, trebalo bi piti puno svježe cijeđenih sokova.

Nakon tjedan dana takve prehrane, možete postepeno prijeći na tablicu 7. Dijeta traje 8-12 mjeseci.

Razmotrite detaljnije što su dozvoljene i zabranjene namirnice s hroničnom bubrežnom bolešću (CKD). Pekarski proizvodi moraju sadržavati najmanje soli u sastavu i biti od pšeničnog brašna. Odbijen je raženi hleb.

Kuhanje juhe bolje je na bazi ribljeg ili povrtnog bujona uz dodatak bilo kojeg povrća i žitarica. Bolje je odabrati meso nemasnih sorti - piletinu, zečje meso ili perad s puretinom. Parite ga ili kuhajte.

Potrošnja zelenila nije ograničena kako u svježem obliku, tako i nakon termičke obrade.

Što se tiče tečnosti, dozvoljeno je piti zeleni ili biljni čaj. Svježe cijeđene sokove treba razrijediti vodom zbog visoke razine šećera u njima. Jagode i voće mogu biti u bilo kojoj količini i obliku.

Samo su banane bogate magnezijumom i kalijumom pod zabranom. Njihov proizvod razgradnje je protein, čija je upotreba strogo ograničena. Dijeta uključuje do 6 obroka dnevno.

Štaviše, u redovnim intervalima.

Kod zatajivanja bubrega zabranjene su banane.

Akutno zatajenje bubrega zahtijeva strogi odmor u krevetu. Zbog toga je važno osigurati tijelu energiju kroz hranu. Mlijeko i sve vrste mliječnih proizvoda, uključujući koktele na bazi njih, bit će korisni. Što se tiče jaja, onda je dopušteno 1 bjelančevine dnevno. Dozvoljene su sve vrste povrća i voća.

Ali treba se sjetiti odbijanja mahunarki, češnjaka i špinata. Povrće možete jesti sirovo ili nakon termičke obrade, ali ne kiselo i kiselo. Za desert je dopušteno jesti slatkiše, malo meda ili džem. Sokovi poput šljive, trešnje, jabuke ili lubenice korisni su za bubrege.

Izborni meni

Simptomi CKD-a mogu se očitovati dovoljno često, ali mogu biti i nevidljivi. U svakom slučaju, nakon postavljanja ove dijagnoze, potrebno je pratiti dijetu koju je odabrao specijalista. Najmanje odbacivanje dodijeljene prehrane može komplicirati tok bolesti. Razmotrite nekoliko opcija dnevnog menija, čije recepte možete pronaći u nastavku.

  1. Jelovnik za osobe sa CKD-om u kojem prevladavaju proteini biljnog porijekla. 1. doručak: zobena kaša u mlijeku, salata „Vinaigrette“, zeleni čaj ili mlijeko. 2. doručak: kotlete od kupusa. Ručak: salata od krastavca i paradajza, supa od povrća, gulaš, voćni žele. Snack: juha na bazi bokova ruže. Večera: prženi kupus, voćna pita, zeleni čaj. Prije odlaska u krevet: svježe iscijeđeni sok.
  2. Doručak: pire od kuhanog krumpira, jaje, med, svježe cijeđeni sok od naranče. Za ručak možete jesti kiselu pavlaku, opranu mineralnom mirnom vodom. Ručak se sastoji od rižine juhe, povrtnog jela i voćnog žele. Večera: kaša od pirinčane kaše, džem od dozvoljenog voća i soka. Kao užinu možete piti sok.

Dijeta br. 7B najčešće se koristi kod zatajenja bubrega. Od Dijete br. 7 razlikuje se u povećanju količine proteina, ukupne prehrane i kalorija. Posuđe sa stolova br. 7A i br. 7B pripremaju se bez soli.

  • Dozvoljeno je koristiti kukuruzni kruh bez škroba i bez soli, do 300-400 g dnevno. U nedostatku ga, možete jesti hleb od hlorida.
  • Samo vegetarijanske juhe s dodatkom žitarica i povrća, možete kuhati juhu od kupusa, borsch i čorbu od cikle. Posluživanje - 250-350 ml.
  • Kuhaju se govedina, piletina, teletina i ćuretina sa niskom masnoćom. Nakon ključanja meso se može ispeći ili pržiti. Prethodno kuhanje u velikoj količini vode uklanja dušične tvari iz proizvoda. Posluživanje 55-60 g.
  • Odaberite mršavu ribu: štuka, štuka, oslić, bakalar, poljak, bakalar. Priprema se na isti način kao i meso, porcija je slična.
  • Mrkva, krastavci, repa, kopar, paradajz, cvjetača, zelena salata, peršun, zeleni luk, paradajz, krompir, kupus dozvoljeni su za priloge od povrća. Kuhajte ili pirjajte povrće.
  • Žitarice, sve mahunarke i tjestenine oštro su ograničene u ishrani. Preporučujuća jela sago na vodi u obliku pudinga, žitarica, kaseta, pilava ili kotleta.
  • Proteinski omlet iz jednog jajeta dnevno.
  • Voće i bobice su različiti u sirovom i kuhanom obliku. Sadržaj kalijuma se uzima u obzir ako se pripiše njegovo ograničenje. Kalijum se gubi prilikom ključanja voća. Uz dozvolu liječnika, možete koristiti suhe marelice.
  • Ako nema ograničenja, mlijeko i mliječni proizvodi konzumiraju se do 200-300 g dnevno. Sir se eliminira ili konzumira u malim količinama (do 50 g).
  • Dozvoljeni bijeli sos na kiseloj pavlaci ili mlijeku, voćne i povrtne salate, vinaigrette bez slanog povrća.
  • Slabi čaj i kafa, voćni sokovi, infuzija od šipka.
  • Maslac i povrće.
Stadij patologijeGlavni aspekti
Preporučuje se jelovnik br. 7 uz ograničenje proteina od 60-70 g dnevno, natrijum je potpuno eliminisan. Ukupna hranjiva vrijednost povećava se zbog sastojka masti i ugljikohidrata. Sadržaj kalorija iznosi 2500 Kcal. Takva dijeta smanjuje nadutost, normalizuje holesterol.
Preporučeni broj tablice 7b. Dnevni protein nije veći od 50 g. Kalorični sadržaj jela dnevno ne smije biti veći od 2000 Kcal. Prema krvnim testovima, oni kontroliraju razinu natrijuma i, u normalnim razinama, sol je i dalje isključena.Nije dopuštena upotreba sastojaka hrane koji uzrokuju fermentaciju i nadimanje.
Jelovnik je zasnovan na smanjenju proteina na 20 g, bez natrijuma. Restriktivne mjere u ishrani u 3 faze patološkog stanja uvode se u epizodama od 7-10 dana s glatkim prijelazima na tablicu br. 7 ili 7b.

Povrće i zelje

Proteini, gMasti, gUgljikohidrati, gKalorije, kcal
tikvice0,60,34,624
karfiol2,50,35,430
krompira2,00,418,180
mrkva1,30,16,932
cvekla1,50,18,840
rajčice0,60,24,220
bundeva1,30,37,728
lubenica0,60,15,825
dinja0,60,37,433
smokve0,70,213,749
jabuke0,40,49,847
jagode0,80,47,541

Orašasti plodovi i suho voće

grožđice2,90,666,0264
suhe marelice5,20,351,0215
kajsije5,00,450,6213
datumi2,50,569,2274

Konditorski proizvodi

džem0,30,263,0263
žele2,70,017,979
mliječni slatkiši2,74,382,3364
bombon fondant2,24,683,6369
pastila0,50,080,8310

Sirovine i začini

cimet3,93,279,8261
dušo0,80,081,5329
sušeni peršin22,44,421,2276
šećer0,00,099,7398
mlečni sos2,07,15,284
sos od kisele pavlake1,95,75,278
sjeme kumine19,814,611,9333
sušeni kopar2,50,56,340

Mliječni proizvodi

mlijeko3,23,64,864
kefir3,42,04,751
krema2,820,03,7205
pavlaka2,820,03,2206
jogurt2,92,54,153
acidofil2,83,23,857
jogurt4,32,06,260

Mesni proizvodi

kuvana govedina25,816,80,0254
kuvani goveđi jezik23,915,00,0231
kuhana teletina30,70,90,0131
zec21,08,00,0156
kuhana piletina25,27,40,0170
puretina19,20,70,084
pileća jaja12,710,90,7157

Ulja i masti

seljački puter nesoljen1,072,51,4662
kukuruzno ulje0,099,90,0899
maslinovo ulje0,099,80,0898
suncokretovo ulje0,099,90,0899
ghee0,299,00,0892

Bezalkoholna pića

mineralna voda0,00,00,0
kafa s mlijekom i šećerom0,71,011,258
crni čaj sa mlijekom i šećerom0,70,88,243

Sokovi i kompoti

sok od marelice0,90,19,038
sok od mrkve1,10,16,428
sok od bundeve0,00,09,038

* podaci su na 100 g proizvoda

  • Bule od ribe, mesa i gljiva.
  • Alkohol i gazirana pića.
  • Vatrostalne masti.
  • Hrana sa visokom količinom soli: čips, slani orasi, konzervirana hrana, sirevi, kobasice, umaci, kečapi, marinade, instant supe, kocke juha, slani puter, margarin.
  • Hrana sa visokim sadržajem kalijuma: kafa, mlijeko u prahu, curry, kislice, banane, voćni sokovi, morska riba, meso, sjemenke, sezamove sjemenke, čokolada, mliječne mješavine, suho voće, suhe jabuke, orasi, marcipan, vino, pivo, rabarbara, avokado , voćni sokovi, sok od rajčice, maslac od kikirikija, kečap, paradajz sos, špinat, repa, artičoka, melasa, jabučni sirup, soja, leća, sojini proizvodi, gljive.
  • Proizvodi koji sadrže fosfor: mlijeko, mekinje, sir, granola, integralni kruh, jaja, mahunarke, skuta, žitarice, orasi, kakao.
  • Ograničeno mleko, jaja, krompir.

Žitarice i žitarice

Proteini, gMasti, gUgljikohidrati, gKalorije, kcal
heljda (jezgra)12,63,362,1313
bijeli pirinač6,70,778,9344
sago1,00,785,0350

Konditorski proizvodi

džem0,30,263,0263
žele2,70,017,979
mliječni slatkiši2,74,382,3364
bombon fondant2,24,683,6369
pastila0,50,080,8310

Sirovine i začini

cimet3,93,279,8261
dušo0,80,081,5329
sušeni peršin22,44,421,2276
šećer0,00,099,7398
mlečni sos2,07,15,284
sos od kisele pavlake1,95,75,278
sjeme kumine19,814,611,9333
sušeni kopar2,50,56,340

Mliječni proizvodi

mlijeko3,23,64,864
kefir3,42,04,751
krema2,820,03,7205
pavlaka2,820,03,2206
jogurt2,92,54,153
acidofil2,83,23,857
jogurt4,32,06,260

Mesni proizvodi

kuvana govedina25,816,80,0254
kuvani goveđi jezik23,915,00,0231
kuhana teletina30,70,90,0131
zec21,08,00,0156
kuhana piletina25,27,40,0170
puretina19,20,70,084
pileća jaja12,710,90,7157

Ulja i masti

seljački puter nesoljen1,072,51,4662
kukuruzno ulje0,099,90,0899
maslinovo ulje0,099,80,0898
suncokretovo ulje0,099,90,0899
ghee0,299,00,0892

Bezalkoholna pića

mineralna voda0,00,00,0
kafa s mlijekom i šećerom0,71,011,258
crni čaj sa mlijekom i šećerom0,70,88,243

Sokovi i kompoti

sok od marelice0,90,19,038
sok od mrkve1,10,16,428
sok od bundeve0,00,09,038

* podaci su na 100 g proizvoda

  • Bule od ribe, mesa i gljiva.
  • Alkohol i gazirana pića.
  • Vatrostalne masti.
  • Hrana sa visokom količinom soli: čips, slani orasi, konzervirana hrana, sirevi, kobasice, umaci, kečapi, marinade, instant supe, kocke juha, slani puter, margarin.
  • Hrana sa visokim sadržajem kalijuma: kafa, mlijeko u prahu, curry, kislice, banane, voćni sokovi, morska riba, meso, sjemenke, sezamove sjemenke, čokolada, mliječne mješavine, suho voće, suhe jabuke, orasi, marcipan, vino, pivo, rabarbara, avokado , voćni sokovi, sok od rajčice, maslac od kikirikija, kečap, paradajz sos, špinat, repa, artičoka, melasa, jabučni sirup, soja, leća, sojini proizvodi, gljive.
  • Proizvodi koji sadrže fosfor: mlijeko, mekinje, sir, granola, integralni kruh, jaja, mahunarke, skuta, žitarice, orasi, kakao.
  • Ograničeno mleko, jaja, krompir.

Povrće i zelje

Proteini, gMasti, gUgljikohidrati, gKalorije, kcal
mahunarke povrće9,11,627,0168
kiseli kupus1,80,14,419
zeleni luk1,30,04,619
luk1,40,010,441
krastavci u konzervi2,80,01,316
kiseli krastavci0,80,11,711
rotkvica1,20,13,419
bijela rotkvica1,40,04,121
repa1,50,16,230
celer0,90,12,112
konzervirana rajčica1,10,13,520
hren3,20,410,556
beli luk6,50,529,9143
špinat2,90,32,022
kvrgavac1,50,32,919
marelice0,90,110,841
banane1,50,221,895
nektarin0,90,211,848
breskve0,90,111,346
gljive3,52,02,530
kisele gljive2,20,40,020

Žitarice i žitarice

kaša10,31,073,3328
zobena kaša11,97,269,3366
kukuruzno zrno8,31,275,0337
biserni ječam9,31,173,7320
prosena kaša11,53,369,3348

Riba i morski plodovi

stočarstvo17,54,60,0139
dimljena riba26,89,90,0196
crni kavijar28,09,70,0203
zrnati kavijar lososa32,015,00,0263
konzervirana riba17,52,00,088

Kako su povezani zatajenje bubrega i dijabetes?

Dijetalna prehrana za dijabetes jedan je od neophodnih uvjeta. A stvar uopće nije u tome što se samo na taj način može izbjeći nekontrolirano debljanje. Kako dijabetes melitus napreduje, posebno prvog tipa (kada je poremećena proizvodnja inzulina i nivo glukoze u krvi stalno raste, propisuju se lijekovi za snižavanje šećera). Destruktivne promjene se javljaju u tijelu, posebno u bubrezima. Čak i ako se prehrana prilagodi, s vremenom se zbog opuštene razine šećera u krvi može promijeniti struktura nefrona, građevnih blokova bubrega. Svaki nefron se sastoji od tubula i glomerula. Kako se razina šećera povećava, povećava se i količina krvi provedena kroz bubrege. Tijelo pokušava nadoknaditi ovo stanje i ukloniti višak glukoze. Istovremeno se eliminira velika količina tekućine zbog koje raste pritisak u glomerulima i tubulima. Vremenom, to dovodi do povećanja potonjeg u volumenu, a samim tim i do premještanja krvnih žila. Kao rezultat toga, bubrezi uklanjaju mnogo manji volumen krvi i postepeno se razvija uremija. Ovo je patološko stanje kod kojeg se otrovne materije nakupljaju u krvnoj plazmi.

Tijelo pati od samo-trovanja. To se manifestuje u obliku povećanog umora, glavobolje, nesanice, pretjeranog umora, razdražljivosti i grčeva. U nekim se slučajevima na koži mogu pojaviti alergijski osipi, otekline i svrab.

Takve promjene u ovom ili drugom stupnju su karakteristične za većinu pacijenata, ali ne odmah nakon dijagnoze dijabetesa, već nakon nekoliko godina. Ugroženi su ljudi sa povišenim krvnim pritiskom (140/90).

Između ostalih destruktivnih promjena, ukoliko se ishrana ne prilagodi na vrijeme, pojava proteina albumina u urinu. Ovaj protein je karakteriziran malom veličinom, zbog koje lako nadilazi zidove krvnih žila.

Značajke prehrane u hroničnom zatajivanju bubrega i dijabetesu

Dijabetička dijeta, ako se razvije bubrežno oštećenje, nema za cilj samo normalizaciju nivoa šećera u krvi i stabilizaciju nivoa holesterola. Kao i normalizacija krvnog pritiska kao jedna od preventivnih mjera pojave promjena u strukturi bubrega.

Ako je kod šećerne bolesti prvog i drugog tipa glavni zadatak smanjiti količinu ugljikohidrata i pridržavati se režima pijenja, tada s kroničnim zatajivanjem bubrega nije tako jednostavno. Dijeta za bubrege sa dijabetesom treba biti s jedne strane niskim udjelom ugljikohidrata. S druge strane, sadrži minimalnu količinu životinjskih proteina. Samo poštujući ova pravila možemo izbjeći nagli porast glukoze u krvi i smanjiti opterećenje na bubrezima.

Dijeta za hronično zatajenje bubrega uključuje i smanjenje volumena tekućine - ne više od 1,5 litara dnevno, a u nekim slučajevima - ne više od litre. U suprotnom, pacijent pati od oticanja (bubrezi se ne mogu nositi s dolaznom količinom tekućine). U istu svrhu uklanja se sol iz prehrane jer potiče zadržavanje tekućine u tijelu. Na dan kada je dopušteno koristiti ne više od 3 g soli. Iz prehrane su isključeni svi dimljeni, slani, kiseli i začinjeni.

Masna hrana je zabranjena. Pomaže povećanju količine kolesterola u krvi (dodatno opterećenje za bubrege).

Prehrana kod hroničnog zatajenja bubrega uključuje odbacivanje proizvoda s diuretičkim učinkom. U „čist“ oblik uključuju lubenicu i dinje, u obliku svježe cijeđenih sokova - krastavce, repe, šargarepu, tikvice, peršun i celer.S biljnim dekocijama morate biti oprezni. Ako se preporuče za dijabetes melitus, tada s oštećenjem bubrega mogu dovesti do pogoršanja stanja. Diuretici uključuju kamilicu, lingonu, divlje jagode, viburnum, bundevu, brusnicu i grah.

Opasnost od prekomjernog izlučivanja tekućine je ta što su bubrezi izloženi stresu, a velika količina hranjivih sastojaka se izlučuje iz tijela.

Preporuke dijetetičara u vezi s dijetom za hronično bubrežno zatajenje i dijabetes melitus su sljedeće:

  • dnevnu količinu hrane treba podijeliti u 5-6 jednakih obroka, koje treba konzumirati u razmaku od 2-3 sata (bez čekanja na očigledan osjećaj gladi, jer to može izazvati nagli pad šećera u krvi),
  • odbijte jak čaj i kafu. Budite oprezni sa zelenim čajem, jer pomaže u uklanjanju tečnosti. Isto se odnosi na biljne dekocije (kamilica, metvica i dr.),
  • ne konzumirajte više od 70 grama životinjskog proteina dnevno kako ne biste opteretili bubrege,
  • da biste održali imunitet, ne konzumirajte više od 150 grama voća ili bobica dnevno (osim jarko crvene i narančaste, kao i egzotično voće),
  • potpuno odustati od začina, kiselih krastavaca, marinada, umaka, brze hrane, dimljenog mesa. Svi oni zadržavaju tekućinu u tijelu. A također od brašna (traje predugo da se probavi i izazove nadimanje i zatvor) i alkohola,
  • ograničite upotrebu hrane koja sadrži veliku količinu oksalne kiseline (celer, špinat, kravica, peršun, rabarbara). Kalijum (grašak, marelice, ananas, banane, tikvice, breskve, peršun, paradajz, crna ribizla, rotkvica, kopar, pasulj, hren, špinat i krompir). Kao i kalcijum (mlečni proizvodi). Svi preopterećuju bubrege,
  • Konzumirajte pretežno termički obrađenu hranu. Zadržavaju dovoljnu količinu hranjivih sastojaka, ali ih je puno lakše probaviti nego sirove. Najbolje je kuhati, pirjati, kuhati u dvostrukom kotlu ili pećnici.

Što se može, a šta ne može jesti sa hroničnim zatajivanjem bubrega i dijabetesom

MožeNemoguće je
Brašno
Kruh od grubog brašna, peciva sa stevijom (šećerni nadomjestak)Krofne, palačinke, kroasani, kolači, peciva
Prvi kursevi
Bule, tokom kojih se voda ispije najmanje 2 puta, lagane povrtne supeJuha od jakog mesa, ribe i gljiva sa dosta masnoće
Vruća jela
Kuvano ili pečeno meso (nemasno): piletina, ćuretina, teletina, govedina s niskim udjelom masnoće, zec. Ribe: bakalar, poljok, smuđMasno meso sa puno začina, pržena riba, morski plodovi
Jaja
Ne više od 3-4 komada dnevno: proteinske omleteTvrdo kuhano, žumance
Mliječni proizvodi
Mlijeko s punim mlijekom (ne više od 150 ml dnevno), nemasni sir (1 kašika dnevno)Skut, sir, uljno fermentirano mlijeko, pavlaka
Žitarice
Na dan ne više od 150-200 g: heljda, zobena kaša, ječamSlatka kaša, kukuruz, riža
Povrće
Kupus, repa, mrkva, krastavci, paradajz, zelena salata, zeleni luk, koparLuk, krompir,
Voće i bobice
Bez kisele kiseline, samo u obliku žele, mousse, pečenihSušeno voće, egzotika, citrusi, kisele bobice

Više o tome kako pravilno jesti uz hronično zatajenje bubrega možete saznati iz video zapisa u nastavku.

Bubrežni zatajenje kod dijabetesa: dijeta i meni za tjedan dana

Slijedi dijeta za zatajenje bubrega i dijabetes u toku jedne sedmice, koja se može izmijeniti u skladu s ličnim ukusima. Ali ne zaboravite na gore navedene preporuke.

Treba mu pristupiti sa svom odgovornošću u sastavljanju pacijentove prehrane, jer je nemoguće procijeniti koliko je važno slijediti sva pravila i principe dijetalne terapije.

Još jedna preporuka je da obroke isplanirate tako da prolaze u pravilnim intervalima. Izbacite prejedanje i istovremeno izbjegavajte glad.

  1. prvi doručak - kriška raženog hleba, tofu sir, čaj,
  2. drugi doručak - pečene jabuke, 150 ml kefira, čaša pročišćene vode,
  3. ručak - supa od povrća, ječam s ribljim reznicama, čaj,
  4. popodnevni čaj - kuhano jaje, povrtna salata, čaša vode,
  5. prva večera - pirjani kupus sa smeđim pirinčem,
  6. druga večera je sufle od sira.

  • prvi doručak - povrtna salata, čaj,
  • Torte od sira bez šećera i čaj, jedna kruška
  • ručak - povrtna supa, heljda s kuhanom pilećom grudom, čaša vode,
  • popodnevna užina - povrća salata, kriška raženog hljeba, čaša vode,
  • prva večera - ragu od povrća, kriška raženog hleba, čaj,
  • druga večera je skuta sa raženjkom.

  1. prvi doručak - jedna jabuka, nemasni sir,
  2. ručak - zobena kaša na vodi, pečene jabuke, čaša vode,
  3. ručak - supa sa smeđim pirinčem, štuka na povrtnom jastuku, kriška raženog hleba, čaj,
  4. popodnevni čaj - omlet s povrćem, čaj,
  5. prva večera - ječam kaša s umakom od pileće jetre, čaj,
  6. druga večera je nezaslađeni jogurt.

  • prvi doručak - voćna salata u količini od 150 grama, čaj sa kriškom raženog hljeba,
  • ručak - zobena kaša na vodi, čaj,
  • ručak - povrtna supa, pareno povrće, kuhana lignja, čaj,
  • popodnevna užina - žele na bazi ovsene kaše, kriška raženog hljeba,
  • prva večera - kuhani goveđi jezik, viskozna pšenična kaša na vodi, čaj,
  • druga večera je čaša bilo kojeg nemasnog fermentiranog mliječnog proizvoda.

  1. prvi doručak - bobica salata, čaj,
  2. ručak - omlet s povrćem, čaša vode,
  3. ručak - supa sa vermicelli pšenice iz ječmene vrste, ječam, kuvana prepelica, čaj,
  4. popodnevna užina - pečene jabuke, čaj, kriška raženog hljeba i tofu sir,
  5. prva večera - pirjano povrće u tavi sa piletinom, čajem,
  6. druga večera - sufle od sira, čaša vode.

  • prvi doručak - 150 grama povrća ili bobica (niski GI),
  • ručak - zobena kaša na vodi, čaj,
  • ručak - povrtna supa, kuvana govedina, heljda, čaj,
  • popodnevni čaj - kriška raženog hleba, tofu sir, čaj,
  • prva večera - kajgana s povrćem, kriška raženog hljeba, slaba kafa4
  • druga večera - pečena jabuka, čaj.

  1. prvi doručak - voćna salata, 150 ml mliječnog proizvoda,
  2. ručak - smeđi pirinač s povrćem, čaj,
  3. ručak - heljdina supa, riblje reznice, kuhana cvjetača, čaj,
  4. popodnevni čaj - kriška raženog hleba i pasta za dijabetičare od pileće jetre, čaj,
  5. prva večera - ragu od povrća, kuhano jaje, čaj,
  6. druga večera - 150 grama zobene kaše na vodi.

U videu u ovom članku nastavlja se tema dijeta zbog zatajenja bubrega.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Dijabetes melitus je endokrina bolest koja zahtijeva pažljiv pristup. Pored terapije lijekovima, pacijentu je potrebna dijetska terapija kako bi zaštitio svoje tijelo od komplikacija na ciljanim organima.

Bubrežni zatajenje kod šećerne bolesti prilično je česta pojava, jer uz redovito povećani glukozu u krvi, uzima tekućinu zajedno sa sobom, čime povećava pritisak unutar glomerula. Ako ne vratite stopu šećera u normalu, tada je bolest opasna potpunim gubitkom bubrežne funkcije. Pacijent će trebati redovnu dijalizu.

Pet znakova nastanka bubrežne insuficijencije kod dijabetes melitusa bit će obrađeno u daljnjem tekstu, kako poboljšati funkcioniranje ovog organa korištenjem prehrane, opisana je dijeta za kronično bubrežno zatajenje i predstavljen okvirni tjedni izbornik.

  • Jutarnji sati: kašu od riže na vodi ili nemasno mlijeko, skuta sa grožđicama, zeleni čaj s medom.
  • Ručak: juha od povrća sa pavlakom, 100 g slane kuvane govedine.
  • Grickalica: biskvitni kolačići, topla juha od dogrose bez šećera.
  • Večera: riblji odresci, tikvica od tikvica, 200 ml kefira.

Drugi dan

  • Jutarnji sati: puding od sira, zobena kaša sa grožđicama, zeleni čaj.
  • Ručak: krem ​​čorba od bundeve sa celerom, vinjegre, krekeri.
  • Grickalica: 100 g vitke govedine ili kuhane pileće prsa, guste bobice žele.
  • Večera: mesne okruglice s rižom i povrćem, kompot od jabuke.

  • Jutarnji sati: kuvana heljda kaša, čaša mleka, kašika meda.
  • Ručak: borsch sa pavlakom, kuvano meso, salata od svežeg povrća i biljnog ulja, sušeni hleb.
  • Grickalica: gusta žele, povrtna gula.
  • Večera: odrezak od pilećih prsa, tjestenina, kefir.

  • Jutarnji sati: kaša, hleb, zeleni čaj.
  • Ručak: supa sa domaćim rezancima, salata od krastavaca sa pavlakom i začinskim biljem, hleb.
  • Grickalica: zobena kaša sa suhim voćem, dekocija bobica divlje ruže.
  • Večera: kaša od piletine s kuhanim krompirom, slatki skuti sa zelenim čajem.

  • Jutarnji sati: kuhano proso na mleku s niskim udjelom masnoće, sendvič sa zelenom salatom i patlidžanom, goveđa juha.
  • Ručak: vinjegre, supa od kupusa, tosti.
  • Snack: zobena kaša sa voćem, toplo mlijeko s medom.
  • Večera: povrtno jelo s patlidžanom, tikvicama ili tikvicama u loncu.

  • Jutarnji sati: kaša od mlečnog pirinča, skuti sir, zeleni čaj.
  • Ručak: juha od povrća s kuhanom govedinom, kuvana heljda, kompot od jabuke.
  • Grickalica: skuta od sira i riža sa džemom ili marmeladom, žele.
  • Već: mesne okruglice s rižom i povrćem, kefir, grožđice.

Sedmi dan

  • Jutarnji sati: heljdina kaša u mlijeku, juha od šipka.
  • Ručak: supa od povrća, salata od repe od oraha i suvih šljiva, kuhana riba i kuvani krompir.
  • Snack: povrtno jelo, kuhano meso.
  • Večera: mesna tepsija sa kuhanom tjesteninom, salata od krastavca sa pavlakom.

Piće kroz nedeljni meni može biti raznoliko. Za popodnevne užine važno je dodati svježe bobice i voće. Navečer možete jesti deserte: želatinozni žele, marshmallows, marmeladu. Noću se preporučuje piti kefir, ali ne više od 150-200 ml.

Značajke prehrane

Ako zatajenje bubrega u odraslih obično ima sekundarni faktor i predstavlja komplikaciju prateće bolesti genitourinarnog sustava, tada su kod male djece glavni razlog prirođene malformacije.

Dječije tijelo je posebno osjetljivo na različita ograničenja u vezi s kroničnim zatajivanjem bubrega. Djetetovo se tijelo brzo razvija, u njegovoj prehrani im je potreban obilan udio bjelančevina i visoko kalorična hrana. Ne postoje posebna ograničenja u ishrani, osim kontrole soli krvnim testovima natrijuma, tečnog za sprečavanje oticanja.

Tijekom trudnoće, žene imaju svoje nijanse. Ako se žena prije trudnoće pridržavala dijetetskog režima, tada je za vrijeme gestacije moguće održati poznatu prehranu s malim prilagođavanjima prema svjedočanstvu liječnika.

Ako se patologija prvi put dijagnosticira tijekom gestacije, tada liječnici ograničavaju ženu na sve štetne proizvode, preporučuju ograničavanje soli i tekućine. Protein tokom trudnoće lagano se smanjuje.

Na pozadini PN često se razvija hronična anemija I-II stepena, stoga je važno u prehranu uključiti vitaminske komplekse, proizvode koji sadrže željezo. Tokom ishrane važno je pratiti krvne pretrage najmanje 1 put u 3 mjeseca.

Prvi kursevi

  • Juha od patlidžana. Patlidžane operite, isecite na kriške i malo pustite u tavi bez ulja. Mrkva, paprika i krompir se pirjaju u malo vode, kombiniraju s patlidžanom i kuhaju se na laganoj vatri dok se ne skuhaju. Supa se mora insistirati. Za ukus dodajte nasjeckano bilje, svježi bijeli luk.
  • Povrćasti hodža. Mrkvu, krompir, kupus, luk i paradajz isjeckajte na kockice, dodajte malo vode i pirjajte na laganoj vatri. Nakon što je sjeckana kuhana govedina, začinsko bilje i dodajte u supu. Prije posluživanja, supa se insistira oko pola sata.

Drugi kursevi

  • Punjene tikvice. Prosječni tikvice očiste se od kore, viscera, podijele u dvije jednake polovice. Za nadjev propirjajte luk, šargarepu, skuhajte malo riže, jaje. Svi sastojci se izmiješaju i kombiniraju sa umakom od kiselog vrhnja. Depresije u tikvicama napunite nadjevom, pospite naribanim sirom i začinskim biljem, stavite u rernu dok ne skuhaju. Ostali recepti za punjene tikvice.
  • Braised bundeva.Povrće ogulite, iseckajte na manje komade i pirjajte s lukom, prelijte sa 300 ml vode, otprilike pola sata. Nakon kuhanja dodajte zelje, limunov sok i malo kisele pavlake. Recept je odličan za hranu za bebe. Više jela od bundeve.
  • Juha od šipka. Šaka bobičastog voća oprana je pod tekućom vodom, stavljena u lončić, nalijte 2 litre vode i stavite na štednjak. Juha se kuha oko 15 minuta, nakon čega se vatra ugasi, a juha insistira dok se potpuno ne ohladi.
  • Jabučni kompot. 3-4 jabuke se režu na male kriške, prethodno uklone jezgru. Komadi se napuni sa 2 litre vode i dovede do ključanja. Nakon što ostavite da se potpuno ohladi. Filtriranje nije potrebno. Detaljnije o koristima i štetama jabuka.

Savremena dijetetika poznaje mnogo različitih recepata. Ako spojite maštu, neka se svježa jela mogu pretvoriti u prava remek-djela.

Pogledajte video: Predstavljena knjiga Ishrana osoba na hemodijalizi (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar