Da li crno vino podiže ili snižava krvni pritisak?

Prednosti crnog vina odavno su postale općepoznata činjenica, legende govore o njegovim čudesnim svojstvima, a naučnici širom svijeta već dugi niz godina provode različita istraživanja kako bi dokazali pozitivan učinak pića na organizam. Jedan od pravaca njihovog istraživanja, osmišljen s ciljem da razjasni, crno vino podiže ili snižava krvni pritisak, je učinak vina na kardiovaskularni sistem.

Učinak vina na krvni pritisak

Vino, šta god da je, ima značajan uticaj na krvni pritisak, kao i svaki alkohol. Kada uđe u tijelo, odmah povećava krvne žile, ali poprilično kratko vrijeme. Uporedo s tim, ubrzava rad srca i, nakon redovnog sužavanja žila, neminovno podiže pritisak.

Crveno vino, ovisno o vrsti, ima specifičan učinak na tijelo. Tako slatka vina intenzivno djeluju na srce, ubrzavajući njegov rad što dovodi do značajnog povećanja pritiska. Ali suha vina blagotvorno deluju na krvne žile zbog sadržaja antioksidansa i voćnih kiselina u njemu, što crno suho vino čini korisnim za hipertenziju.

Vino za hipotenziju

Ako je s hipertenzivima sve manje ili više jasno, onda je potpuno neshvatljivo je li crno vino moguće pod smanjenim pritiskom. Kao što znate, suho vino može dramatično i trajno smanjiti krvni pritisak povećavajući nivo azota u krvi, što dovodi do produžene vazodilatacije. Zbog toga je neprihvatljivo za osobe koje pate od hipotenzije! No, slatke sorte, vermuti i tinkture ipak će popraviti situaciju sa smanjenim pritiskom, ali samo uz doziranu potrošnju.

Odabir doze

Shvatajući blagodati crvenog vina za pritisak, mnogi se ne trude da razmišljaju u kojim dozama daje pozitivan rezultat, a koje su već iskreno štetne za organizam. Naravno, napitak je bogat korisnim tvarima, a također poboljšava mikrocirkulaciju krvi, imajući blagotvorno djelovanje na krvne žile, ali ako se zloupotrijebi, značajno povećava opterećenje na srce. A povećanje doze proporcionalno je štetnosti za srce.

Naučnici su otkrili da sigurna dnevna doza ne smije prelaziti 300 ml. Ako govorimo o zdravoj normi, onda je to 50 ml dnevno uz obroke. Vino možete uzimati u preporučenim dozama dnevno, ali svejedno ne bi škodilo raditi slobodan dan barem jednom sedmično.

Bijelo vino

Postoji puno informacija o tome da li crno vino podiže ili snižava pritisak, ali o bijelom vinu nigdje se ne govori. Ipak, blagotvorno djeluje i na organizam, iako je sadržaj antioksidanata u njemu niži za red, ali je njihova apsorpcija u tijelu jednostavnija.

Gruzijska vina

Povijest ovih vina seže u antiku, prvi arheološki nalazi koji svjedoče o podrijetlu vinarstva u Gruziji datiraju još od VI stoljeća prije nove ere. Među njima su vrčevi sa sjemenkama grožđa i otisci listova.

Kroz svoju istoriju vinarstvo se neumorno razvijalo i usavršavalo, dosegnuvši danas neviđen nivo. Danas se gruzijska vina natječu samo s francuskim, a ne daju pad kvalitete i ukusa.

Gruzijsko crno vino priprema se po drevnom receptu u kome se sladovina šepa po pulpi, nakon čega se dozrijeva u velikim glinenim konusnim posudama, koje su se ukopale do zemlje u vratu. U zemlji provede tri mjeseca, a proces se odvija pri stabilnoj temperaturi, što dovodi do izvrsne kvalitete pića.

Gruzijsko suho crno vino smatra se berbom. Nakon starenja izlijeva se u hrastove bačve, gdje će provesti najmanje još dvije godine.

Gruzijsko crno vino ima najveću korist za tijelo, ali čak i treba ga uzimati u ograničenim količinama. Savršeno nadopunjuje bilo koje jelo, postat će ukras i ponos stola.

Puno informacija govori o odličnim svojstvima suvih vina, o njihovom blagotvornom djelovanju na organizam zbog sadržaja antioksidanata i voćnih kiselina. Ali bez obzira kakvu korist od ovog pića ne treba zaboraviti da je to alkohol.

Naučno istraživanje

Hipokrat je prvi put govorio o prednostima vina. Zatim su 1992. godine naučnici istražili fenomen koji su nazvali „francuskim paradoksom“. Bavio se činjenicom da je potrošnja suhog crnog vina u Francuskoj vrlo velika, ali životni vijek Francuza se također razlikuje od drugih na bolje. Istovremeno, oni rijetko pate od bolesti kardiovaskularnog sistema, uprkos činjenici da je njihova hrana prilično masna. To je zbog polifenola s kardioprotektivnim svojstvima.

Ipak, u zemljama susjedne Francuske takav učinak nije nađen, iako upotreba suhog crnog vina tamo nije bila mala. Kao rezultat toga, otkrili smo da korist nije u vinu, već u sveobuhvatnoj prehrani Francuza, zvanoj Mediteran.

Tada su kanadski i američki naučnici proveli niz eksperimenata kojima su dokazali blagotvoran učinak vina na organizam kada ga konzumiramo s masnom hranom, što poboljšava metabolizam masti i smanjuje rizik od njegovog konzumiranja.

Kanadski naučnici dokazali su prednosti suvog crnog vina za desni i zube, jer ima protivupalna svojstva, kao i voćne kiseline koje ubijaju bakterije, a što sprečava propadanje zuba.

Dokazane su njegove koristi za krvotok, bubrege, jetru, kožu, imuni i hormonski sistem. Štaviše, čaša suhog crnog vina, prema naučnicima, uporediva je sa satom bavljenja sportom, dovodeći osobu u ton i poboljšavajući zdravlje.

Na temelju znanstvenih istraživanja i životne prakse postalo je jasno da crno vino podiže ili snižava krvni tlak, a poznato je i o njegovom utjecaju na funkcioniranje cijelog organizma. Piće treba uzimati u strogoj dozi, kako bi bilo korisno i isključilo negativne efekte na organizam. I, naravno, nije svako vino vrijedno pažnje, izbor se mora zaustaviti na crnom gruzijskom vinu ili na suhom crvenom francuskom berbi, jer samo oni imaju najveću korist za osobu.

Povećava ili smanjuje pritisak

Mnogi učenjaci tvrde da se pravilno govorenje normalizira. U malim dozama suho crno vino snižava krvni pritisak. Odmah nakon primjene ona širi krvne žile i krv počinje teći bez prepreka. Ako se osoba sa hipertenzijom osjetila teškom u glavi, bolovima u sljepoočnicama, tada se njegovo stanje značajno poboljšava nakon prve porcije pića.

Nakon kraćeg vremena srce ubrzava pod utjecajem etilnog alkohola i počinje češće i jače kucati. To omogućava brži protok krvi. Osoba se osjeća budnom i punom snage.

Ali djelovanje alkohola brzo prestaje. Posude prvo reagiraju, ponovno mijenjajući zazor na prethodnu vrijednost. Ali srce i dalje radi u pojačanom režimu, tako da krv kroz sužene žile i dalje brzo djeluje. Krvni pritisak će početi rasti. A ako piće zloupotrebljavate više nego inače, tada će se ono povećati čak i više nego što je bilo prije nego što ga uzmete.

Dakle, crno je vino korisno piti u malim dozama (100 ml) dnevno.

Zloupotreba crvenih vrsta alkohola može povećati pritisak do kritičnih nivoa.

Kako piće utiče na organizam

Da biste shvatili kako piće djeluje na krvotok, morate shvatiti kako djeluje na tijelo u cjelini. Vino kao i svako alkoholno piće jak je diuretik (diuretik). Nakon ispijanja sadržaja, osoba ima pojačan nagon za mokrenjem. Količina urina ispuštenog po posjetu WC-u neznatno je povećana. Nivo tečnosti u tijelu se smanjuje.

Ako je vino bilo jako ili se uzimalo u velikim količinama, a krvni pritisak je premašen, tada se pacijent suočava s hipertenzivnom krizom. Tako crno vino za kratko vrijeme snižava krvni pritisak, a potom ga naglo podiže.

Ako pacijent pokuša sniziti krvni tlak pijenjem ovog alkohola, a zatim konsolidirati rezultat uzimanjem lijeka da bi se normalizirao, riskira nepredviđene komplikacije od reakcije alkohola i aktivnih sastojaka lijeka.

Da li je moguće crno vino sa povišenim krvnim pritiskom

Sa povećanim pritiskom većim od 150 mm Hg konzumiranje bilo kojeg alkohola strogo je zabranjeno.

Alkohol je takođe kontraindiciran u sledećim slučajevima:

  • Hipertenzija od 2 ili 3 stepena,
  • Uzimanje lekova, uključujući normalizaciju krvnog pritiska,
  • Uzimanje lijeka za normalizaciju krvnog pritiska u narednih dan,
  • Glavobolja, ozbiljnost, pritisak u sljepoočnici s nejasnim krvnim tlakom.

U ostalim slučajevima, hipertenzivni pacijenti 1 stupnja i skloni povećanom tlaku, pacijentima je dopušteno da piju do 100 ml crnog vina nekoliko puta tjedno.

Korisna svojstva crvenih sorti

Prednosti prirodnog crnog vina su zbog njegovog hemijskog sastava.

Ima sledeće efekte na ljudsko telo:

  • Antioksidant
  • Protivupalno
  • Protiv edema,
  • Antimikrobni
  • Jača tkiva krvnih sudova i srce,
  • Diuretički
  • Ubrzava metabolizam,
  • Zasitiva vitaminima i mineralima,
  • Tone u naknadno opuštanje,
  • Snižava krvni pritisak, praćen porastom.

Stoga se ne preporučuje piti crno vino pod visokim pritiskom. S malo višim vrijednostima možete popiti čašu pića. Ovo jača krvne žile snižavajući malo krvnog pritiska.

KONTRAINDIKACIJE SU DOSTUPNE
POTREBNO JE POSVETOVANJE SVOJEG DOKTORA

Uticaj na krvni pritisak

Prije nego što odgovorite na pitanja: povećava li crveno vino ili smanjuje pritisak i je li moguće piti ga s hipertenzijom, razmislite o učinku tvari koje čine njegov sastav. Piće nastalo tokom fermentacije voća od grožđa bogato je hemijskim spojevima koji mogu poboljšati stanje ne samo srca i krvnih žila, već i svih ljudskih organa.

Delovanje na telo

Hemikalije
Flavonoidiojačati miokard, ometati krhkost kapilara
Aminokiselinepodstiču proizvodnju krvnih stanica, normaliziraju sastav krvi
Procijanidi, katehini, taninipovećavaju elastičnost i čvrstoću vaskularnih zidova i venskih zalistaka, sprečavaju razvoj ateroskleroze
Antioksidantismanjuju toksične slobodne radikale
Esencijalna uljapodstiču opšti protok krvi
Polifenoliinhibiraju razvoj upalnih procesa u tkivima srca i krvnih sudova
Vitaminsko-mineralni kompleksstimuliše miokard, štiti od štetnog djelovanja stresa
Esteri i organske kiselineimaju pomlađujući, tonik i stabilizatorski efekat
Etilni ili vinski alkoholu malim količinama djeluje kao kardioprotektor, oslobađa od stresa
Ugljikohidrati, glukoza i fruktozaizvori energije
Proteinićelijski građevinski materijal

Dakle, imajući ideju o komponentama, možete dati potpuni odgovor na pitanje: kako vino utječe na pritisak?

  • Njegove komponente, apsorbirane gastričnom mukozom, brzo prodiru u opći krvotok.
  • Alkohol koji je dio pića proširuje zidove krvnih žila, olakšavajući protok krvi.
  • Voćne kiseline imaju antispazmodijski učinak.
  • Slab diuretski učinak pića omogućava vam uklanjanje viška tekućine iz tijela, eliminirajući edeme.
  • Jedinstvena kombinacija svih sastojaka crnog vina obogaćuje krv kisikom, smanjuje njegovu viskoznost, smanjujući opterećenje na ventilskom sistemu.

Kao što možete vidjeti iz tablice, bogat kemijski sastav potvrđuje sposobnost crvenog vina da snižava krvni tlak.

Takva izjava odnosi se samo na suva markirana pića, samo uz umjerenu upotrebu.

Suvo crno vino, povećavajući koncentraciju dušičnog oksida u krvi, djeluje poput nitroglicerina:

  • opušta koronarne arterije i proširuje njihov lumen,
  • aktivira protok krvi
  • poboljšava dotok krvi u srčani mišić,
  • smanjuje rad i gornjeg i donjeg pritiska.

Njeni mikro i makro elementi povećavaju nivo hemoglobina, jačaju miokard i smanjuju rizik od anemije i tromboze. Rast holesterolnih plakova opada zbog djelovanja procijanida i tanina.

Mehanizam delovanja crnog vina

Ljubitelji slabog alkohola vrlo su zainteresirani za crno vino koje snižava ili podiže krvni tlak. Grožđe tamne boje i bogatog ukusa, koje sadrži polifenolne veze. Ti su spojevi odgovorni za inhibiranje rasta tumora i uklanjanje raznih upala u tijelu.

Što više antioksidanata i procijanida ima u vinu, to su njegova blagotvornija svojstva.

Povećani sadržaj ovih tvari pomaže u zaštiti od pojave tromboze i sprečava rano starenje tijela i hipertenziju. Postoji i direktna veza između krvnog pritiska i crvenog vina. Konzumiranje vina u malim količinama u prosjeku 2-3 puta tjedno pomaže pritisku, a također daje žilama elastičnost i normalizira protok krvi.

Flavonoidi sadržani u piću pomažu ojačati zidove kapilara, arterija i dobru rad srca. Još crno vino podiže pritisak, što je izuzetno korisno za ljude koji pate od niskog krvnog pritiska. U drugoj izvedbi, vino će suziti zidove vaskularnog sistema.

Ali pozitivan učinak postat će primjetan samo od kvalitetnog crnog vina.

Jeftiniji analozi ili lažni proizvodi neće imati efikasan učinak na ljudsko tijelo.

Vino za prevenciju srčanih bolesti

Da bi se spriječili skokovi krvnog tlaka i problemi s kardiovaskularnim sustavom, dopušteno je piti 100-150 gr. suho crno vino dnevno, ali tok prevencije ne traje duže od 7-10 dana. Nakon duže pauze dolazi, najbolje kroz nekoliko tjedana, a da pritom ne konzumirate ništa vruće.

Tokom tečaja odabire se bilo koja vrsta crnog vina: polusuha, poluslatka ili slatka, ali djeluju gore od suvih. Zbog činjenice da je i u ostalim vinima visok udio šećera, koji umanjuje neke korisne funkcije resveratola, ljekari preporučuju suhe sorte pića.

Prirodno dobro vino utječe na tijelo puno bolje od jeftinog lažnjaka, zato morate obratiti pažnju na kvalitetu. Dobar napitak je napravljen samo od prirodnog grožđa i ne uključuje nikakve dodatne komponente, u obliku boja i konzervansa.

Također morate paziti na sadržaj etilnog alkohola: što je veći, gori su polifenoli. Stoga slabo suho vino ima korisna svojstva od svih ostalih.

Budući da bijela sorta grožđa sadrži malo resveratola, za razliku od tamnih, ispada da pića od bijelog vina nemaju utjecaj na CCC.

Učinak velikih doza vina na kardiovaskularni sistem

Ljudska je priroda da prekrši zabrane, pa neki počnu piti više od propisane norme, ali doza od 300 ml ili neovlašteno produljenje tijeka više od 10 imenovanih dana dovode do vrlo katastrofalnih posljedica.

Etanol sadržan u piću doprinosi povećanju krvnog pritiska. Što je stupanj veći, to je gore što utječe na rad kardiovaskularnog sistema. Kada se upotreba dogodi u velikim količinama ili sa zavidnom regularnošću.

Međutim, čak i vrlo slaba vina ili alkoholna pića mogu uzrokovati puno problema u organizmu ako ih pijete više od 10 dana zaredom.

Pri sistematskoj upotrebi, crvena podiže krvni pritisak. To postaje jedan od uzroka hipertenzivne krize.

Uz to, alkohol izaziva vazokonstrikciju, što dovodi do grčeva. Izaziva probleme sa bubrezima, što uzrokuje zatajenje bubrega, kao i razne patologije koje su povezane s pritiskom.

Magnezijum u krvi je smanjen, što može značajno pogoršati srčanu aktivnost, prouzrokovati probleme sa krvnim žilama i nepovoljno uticati na nervni sistem. Prekomjerna konzumacija alkohola smanjuje efikasnost jetre, kao i kršenje neuronskih veza, što je loše za rad mozga.

Bez obzira koliko malo alkoholnog pića sadrži etilni alkohol, ako se njegova primjena sistematski događa u dužem vremenskom periodu, to dovodi do alkoholne distrofije miokarda.

Ukazuje na loše mišićno okruženje srca, a razvija se i proširena kardiomiopatija, tj. Srčani mišić raste zbog širenja mekih tkiva.

Takve teške posljedice javljaju se tek nakon nekoliko godina neprestanog pijenja.

Vino za probleme sa pritiskom

Crveno vino ima potpuno drugačiji učinak na različite vrste pritiska.

Na primjer, prehipertenzivni pacijenti (krvni pritisak se kreće od 130/85 mm Hg do 140/90) i pacijenti u početnom stadiju (skokovi sa 140/90 na 160/99 mm Hg) mogu piti 100 -150 ml suhog crnog vina, jer će sniziti nivo za 5-15 mm Hg. Čl.

Kod teške hipertenzije (pokazatelji od 160/100 i više), alkohol u bilo kojem obliku i količini može biti smrtonosan.

Upotreba vina s niskim krvnim tlakom rezultira upravo suprotno očekivanom, umjesto visokog krvnog tlaka još nižim. Ali taj je utjecaj teško predvidjeti, jer je svaka osoba individualna.

Nije zabranjeno piti 100-150 ml pića pri niskom krvnom pritisku, ako to ne izaziva nelagodu, ali bit će lijepo znati pritisak prije i nakon pijenja.

Kontraindikacije za upotrebu vina

Prekomjerna upotreba pića ima razorni učinak na ćelije jetrenog sistema. Uz to, redovno pijenje negativno djeluje na mozak, dok se probavni trakt i dalje pogoršava.

Vino čini promjenu pokazatelja krvnog pritiska, jer u epozitivu ima malo etilnog alkohola.

Ispada da se piće ne može piti s čirom na želucu, gastritisom, pankreatitisom.

Uz to, zabranjeno je piti vino onima koji imaju hroničnu migrenu, kao i kršenje centralnog nervnog sistema. Potpuno je kontraindiciran za trudnice i žene koje doje.

Ljekari ne preporučuju piti ako postoji alergijska reakcija na grožđe.

Bezalkoholna zamjena za crno vino

Kada je zabranjeno vino iz medicinskih razloga i osoba koja nije napunila punoljetnost, iz drugih se proizvoda može dobiti korisna tvar resveratrol. Dovoljno u velikim količinama nalazi se u crvenom, plavom i crnom grožđu.

Takođe dio slatke paprike, paradajza, šljive, kikirikija.

Upotreba jedne čaše dnevno tokom jednog tjedna imaće blagotvoran učinak na zdravlje. Piće će pomoći normalizaciji krvnog pritiska, kao i ojačati imuni sistem. Ljekari ne preporučuju piti vino duže od 10 dana, jer će to negativno utjecati na organizam.

Korisna svojstva vina

Piće ima puno korisnih svojstava pa se koristi za sprečavanje određenih bolesti. Sadrži polifenole i resveratrol. Ove supstance blagotvorno deluju na sve telesne sisteme (u zavisnosti od sigurne doze):

  • Ima protuupalno dejstvo, koristi se kao terapija za održavanje pri vrhuncu prehlade. Veliki broj vitamina (A, B1, B6, B12, C, PP) i elemenata u tragovima (kalijum, magnezijum, gvožđe) pomažu imunološkom sistemu da se izbori sa virusnim agensima (kontraindikacija - povećana tjelesna temperatura).
  • Promovira pravilno funkcioniranje organa gastrointestinalnog trakta, služi kao prirodni hepatoprotektor. Normalizira mikrofloru probavnog sistema.
  • Jača zaštitne funkcije hematopoetskog sistema, snabdijeva krv kiseonikom. Povećava hemoglobin, ubrzava proces obnove ćelija krvožilnog sistema.
  • Smanjuje nivo glukoze u krvi, smanjuje rizik od razvoja šećerne bolesti (kod progresivnog dijabetesa nema terapijski efekat).
  • Antioksidanti sadržani u piću daju snagu krvnim žilama i kapilarima.

Bijelo vino se koristi pri niskom pritisku. Crveno - visoko. Kvalitetno vino umjereno djeluje kao kardioprotektor. Za postizanje željenog efekta važno je odabrati pravu sortu.

Utječe li bijela ili crvena na krvni pritisak?

Osobe sa bolestima kardiovaskularnog sistema moraju znati kako vino utječe na pritisak. Crveno vino sadrži voćne kiseline iz sjemenki i kože grožđa. Oni krče krvne žile, pomažući u smanjenju pritiska s hipertenzijom. Bijelo vino potiče pritisak nježnim ga podizanjem.

Suva ili poluslatka?

Prilikom odabira pića, preporučuje se obratiti pažnju na razinu šećera. Od ovog pokazatelja ovisi njegov utjecaj na tijelo. Hipertenzivnim pacijentima dozvoljeno je koristiti samo crvenu suvu sortu. Druge vrste dovode do neželjenog povećanja krvnog pritiska. Šećer sadržan u piću izlučuje kalcijum, kalijum i magnezijum iz tijela, što negativno utječe na zdravlje pacijenta.

Pokazalo se da ljudi stariji od 45 godina piju samo suho vino. Slatko i poluslatko povećava rizik od dijabetesa.

Vino pri niskom krvnom pritisku

Crveno vino smanjuje pritisak samo ako se povećava. Uz normalne pokazatelje pritiska, neće doći do neželjenog efekta.

Sa smanjenim pritiskom preporučuje se upotreba suhog i poluslatkog bijelog napitka. Tonizira krvne žile, lagano povećavajući pritisak. Važno je ne pretjerivati. Maksimalna dnevna doza je 100 ml. U bijelom vinu nema tvari koje se nalaze u sjemenkama grožđa i koži. Odsustvo ovih komponenata razlikuje njegov sastav od crvenog. Pravi se napitak od zelenog grožđa. Bolje je odabrati vino sa malim procentom alkohola. Jaka pića jako opterećuju jetru.

Kako se pije vino

Da biste postigli željeni terapeutski učinak tijekom pijenja vina, treba poštovati sljedeće preporuke:

  • Treba ga uzimati uz obroke ili nakon obroka. Ne preporučuje se upotreba na prazan stomak. Preporučujemo i članak o pravilnoj prehrani hipertenzivnih pacijenata.
  • Prekoračenje doze dovest će do suprotnog efekta, što predstavlja opasnost za kardiovaskularni sistem.
  • Ako se pojave bilo kakve neželjene pojave, potrebno je posavjetovati se s liječnikom.
  • Morate kupiti samo kvalitetno prirodno vino. Proizvodi sumnjivih proizvođača mogu nanijeti veliku štetu tijelu.

Suvo crno vino

Pitanje utjecaja vina na krvni tlak oduvijek je zanimalo ljekare i pacijente. Mnogi naučnici smatraju da je redovan unos malih doza suhog crnog vina (50-100 ml dnevno) dobar za zdravlje. Ali napitak treba biti prirodan, bez dodataka bojila i konzervansa.

Slabo (od 9 do 11,5%) vina rubinaste boje ugodnog je trbušnog ukusa i nježne arome, dobiveno iz crvenog i crnog grožđa. Čitava stvar prelazi u stvar: s kore i sjemenkama, koje ispuštaju puno korisnih tvari u sok.

Pored vitamina grupa B i A, C, E, PP, crno vino sadrži elemente u tragovima važne za organizam: jod, magnezijum, fosfor, kalijum i gvožđe. Piće sadrži složene organske antioksidacijske tvari koje imaju sposobnost vezanja slobodnih radikala, pozitivno djeluju na stanje kardiovaskularnog sustava i pomažu u normalizaciji krvnog tlaka.

Polifenoli (flavonoidi) koji se nalaze u crnom vinu:

  • Resveratrol (polisaleksin iz biljnog porekla). Ova supstanca poboljšava stanje endotela - unutrašnjeg sloja koji oblaže krvne žile, i stimuliše proizvodnju dušičnog oksida (NO), koji je neophodan za povećanje cirkulacije krvi. Resveratrol usporava stvaranje naslaga holesterola na zidovima krvnih žila i sprečava njihovo sužavanje, što pomaže normalizaciji pritiska.
  • Tanini su tanini koji jačaju zidove krvnih žila i povećavaju njihovu elastičnost, štiteći od patologija koje nastaju aterosklerozom.
  • Procijanidi (antocijanini) - crveni glikozidi koji se nalaze u crvenim i crnim sortama grožđa - vrlo su korisni za krvne sudove. Takođe smanjuju rizik od bolesti srca.

Vrhunsko crno suho vino snižava pritisak. Efekat je mnogo duži nego kod upotrebe drugih vrsta alkohola, kada se krvni pritisak ponovo poraste nakon pola sata. Prema riječima liječnika, voćne kiseline sadržane u prirodnom crvenom vinu ublažavaju grčeve krvnih žila nakon što prestane djelovanje alkohola.

Sudeći prema rezultatima medicinskih studija, smanjenje krvnog pritiska nakon uzimanja pića pojavljuje se samo u onim slučajevima kada je prvotno povišen.

O korištenju suhih vintage vina u malim dozama za liječenje i prevenciju mnogih bolesti svjedoči poznati "francuski paradoks". Francuzi su vjerni ljubitelji crnih vina: nijedan obrok ne može bez čaše ovog pića. Ali statistika kardiovaskularnih bolesti i patologija probavnog sustava najniža je na svijetu. Ali francusku kuhinju ne možemo nazvati dijetalnom. Najvjerojatnije, ljekovita svojstva vina pomažu gurmanima da ostanu zdravi jedući hranu bogatu holesterolom.

Upotreba soka od grožđa istih sorti grožđa ne daje terapeutski rezultat, kao ni uzimanje bioaditiva koji sadrže polifenole ili glikozide. Sve ove bioaktivne tvari djeluju samo kao dio vina.

Ali morate zapamtiti da je "medicinska" doza suhog crnog vina 50-100 ml dnevno, što je 2-3 čaše sedmično, za večerom. Prekoračenje norme može dati upravo suprotan učinak i izazvati pogoršanje hroničnih ili pojavu novih bolesti.

Za one koji ne vole alkohol, preporučuje se vino razrijediti stolnom mineralnom vodom u omjeru 1: 2. U tom slučaju, piće zadržava sve korisne tvari.

Suva crvena vina smanjuju pritisak, povećavaju se stolna i obogaćena vina

Crveno stolno vino

Slatko stolno vino obogaćeno etilnim alkoholom podiže pritisak - kao i svi jaki alkohol, uključujući mnoštvo aperitiva i likera. Jednom uđe u krv etanol širi krvne žile, ali ne zadugo. Ubrzanje srčanog ritma povećava volumen krvi koja prolazi kroz žile po jedinici vremena, a povećava i pritisak na zidove.

Bolje je ne piti crno stolno vino sa povišenim pritiskom: stanje možete samo pogoršati i izazvati hipertenzivnu krizu.

Značajke stolnih i suhih bijelih vina

Bijela vina od grožđa, za razliku od crvenih, proizvode se od bilo kojeg grožđa: i tamnog i svijetlog. Sok gotovo svih sorti, sa rijetkim izuzecima, ima zlatnu boju ako ne dođe u kontakt sa obojenim ljuštinama i zrnima. Vinari nastoje što je brže odvojiti sok od sjemenki i bobica. Zbog toga u sastavu bijelog vina nema mnogo sastojaka koji se nalaze u crvenim sortama.

Suho bijelo vino sadrži mnogo korisnih tvari, uključujući antioksidante, koji se bolje apsorbiraju u stanicama tkiva, jer su njihovi molekuli manji od crvenih sorti. Nijedna bijela vina nemaju svojstvo snižavanja tlaka: ni suvi ni slatki kantini.

Bijelo vino pojačava pritisak

Ali takva vina pod smanjenim pritiskom nježno ga povećavaju i poboljšavaju cirkulaciju krvi. Crveno stolno vino ima isti efekat. Vrlo je važno pridržavati se sigurne norme, ne smije prelaziti 100 ml dnevno.

Nuspojave

Prekomjerna konzumacija crnog vina može prouzrokovati neželjene efekte:

  • stanjivanje krvi
  • inhibicija zarastanja mišića,
  • glavobolje
  • nesanica
  • pankreatitis
  • visok krvni pritisak
  • pogoršanje gihta,
  • napadi astme.

U čistom obliku

Doza crnog vina ne smije biti veća od 50-70 ml dnevno. Čaša pića nakon lagane večere snizit će tonometar. Preporučuje se piti ga s malom količinom čiste vode za piće. Vino se može razrijediti mineralnom vodom bez plina ili hladnom prokuhanom vodom u omjeru 1: 2

Nakon konzumiranja alkohola ne biste trebali uzimati toplu kupku, vježbati ili konzumirati velike količine hrane.

Visoki krvni pritisak možete smanjiti pijući 2-3 kašike crnog vina tokom jela, nakon što mu dodate nekoliko kapi aloe vere.

Pri niskom tlaku možete povisiti krvni tlak čašom kuhanog vina ili grijanog crvenog vina s dodatkom đumbira.

Koji razred odabrati?

Prema potvrđenim podacima, prirodna crvena suha vina ostaju najefikasnije piće za hipertenziju. U pravilu njihova jačina nije veća od 11% alkohola. To se događa zbog niskog šećera i visokih razina voćnih kiselina.

Djelujući kao antispazmodik, opuštaju i razvode stijenke krvnih žila, snižavajući krvni pritisak, kao i otkucaje srca i ublažujući glavobolju.

Zapamtite da konzumiranje vina, posebno slatkog, iznad preporučene doze podiže krvni pritisak. Crveni poluslatki stol je suprotno - pritisak je smanjen. Stoga, osoba sa niskim pritiskom treba izbjegavati ovo piće.

Glavni kriterij izbora sorte vina je njezina kvaliteta. Navedeni sadržaj tanina na etiketi prirodnog proizvoda omogućava vam da odaberete blaži okus pića.

Zaključak

Hipertenzija je najčešća bolest. Ljekari su sigurni da je hipertenziju lakše spriječiti nego izliječiti. Stoga se za prevenciju preporučuje hipertenzivna vinska terapija, ali treba je nabavljati suha, crvena vina. Ali ne biste se trebali zanositi i prekoračiti preporučenu dozu, jer će u protivnom rezultat biti suprotan.

Ko uopće ne bi trebao piti vino

Osoba ne zna uvijek tačno koje bolesti već ima u latentnom obliku. Zbog toga se preporučuje prisustvovanje preventivnim pregledima kod kardiologa kako ne bi propustili početak teške bolesti srca i krvnih žila.

Upotreba alkoholnih pića nepoželjna je za one kojima je dijagnosticirana sljedeća bolest:

  • čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, gastritis, pankreatitis,
  • hipertenzija
  • migrene (česte pojave glavobolje),
  • alergija u bilo kojem obliku: sa kožnim manifestacijama, oticanjem sluznice i astmatičnim sindromom,
  • bronhijalna astma,
  • ovisnost o alkoholu i mentalni poremećaji (depresivna stanja).

Nemoguće je kombinirati lijekove za kardiovaskularne bolesti s alkoholom. Etanol pojačava učinak lijekova, što može dovesti do nepredvidivih posljedica.

Hitno trebate pozvati hitnu pomoć ako se nakon uzimanja alkohola pojave sljedeći simptomi:

  • krvni pritisak se oštro promijenio, povećao iznad 150/110 ili pao ispod 90/50 mm Hg. stub
  • oslabljena svijest: pretjerana motorička aktivnost ili nesvjestica,
  • povraćanje koje nije moguće zaustaviti kućnim lijekovima,
  • očigledne autonomne smetnje (palpitacije srca, hladni ekstremiteti, blanširanje ili crvenilo kože),
    delimična ili potpuna paraliza.

Da spriječite da praznik zasjeni nevolje, sav alkohol mora biti visokokvalitetnog, krivotvoreni proizvodi nemaju mjesto na stolu.

Pogledajte video: NAPITAK OD VINA I BELOG LUKA - Poboljšava sposobnost organizma, cisti krv, jaca imunitet, krvn (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar