Ofloksin 200mg i 400mg

Ofloksin je dostupan u obliku okruglih bikonveksnih tableta bijele boje bez nečistoća i mirisa. Tablete su obložene i imaju rizik razdvajanja. Ovisno o doziranju, gravura se nalazi na jednoj od strana "200"Ili"400". Na pregibu - prešana bela masa.

Contour ćelijski mjehurići su smješteni u kartonskoj kutiji.

Svako pakovanje mora sadržavati detaljna uputstva za upotrebu lijeka.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Ofloksacin To je antimikrobno sredstvo širokog spektra baktericidnog delovanja. On pripada grupi. fluorokinoloni. Ofloksacin ima glavni efekat na enzim DNK žirazu, koji omogućava superkopiranje bakterijske DNK. Lijek destabilizira lanac DNA, što dovodi do smrti mikroorganizama.

OfloksacinIma veliku aktivnost protiv mikroorganizama koji stvaraju β-laktamaze, a koristi se i za borbu protiv brzorastućih atipičnih mikrobakterija kao što su Enterobacteriaceae (Salmonella, Serratia, Citrobacter, Klebsiella, Yersinia), Escherichia coli, Enterobacter spp., Shigella spp., Providencia spp., Proteus spp.

Lijek je takođe efikasan protiv stafilokok (uključujući sojeve koji stvaraju penicilin i meticilin (Chlamydia trachomatis, Chlamydia pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, Mycobacterium tuberculosis Mycobacterium leprae, Ureaplasma urealyticum).

Lijek također pokazuje dobre rezultate u liječenju bolesti uzrokovanih sljedećim mikrobakterijama: Pasteurella multocida, Pseudomonas spp., Brucella melitensis, Haemophilus influenzae, Campylobacter sp., Neisseria meningitidis, Branhamella catarrhalis, Vibrio sp., Pseudomonas aeruginosa.

Preporučljivo je koristiti ovaj antibiotik s aktivnom reprodukcijom. Helicobacter pylori, Acinetobacter sp., Neisseria gonorrhoeae, Haemophilus ducreyi, Gardnerella vaginalis.

Ofloksin je manje aktivan protiv zaraznih bolesti izazvanihstreptokoki grupe A, B, C. Takođe, anaerobi, sa izuzetkom Clostridium perfringens. U tim slučajevima ofloksacin ima minimalan učinak i, ako je moguće, bolje je koristiti druge lijekove za usporavanje reproduktivnih procesa ovih bakterija.

Anaerobne bakterije su potpuno neosjetljive na lijek Fusobacterium spp., Bacteroides spp., Peptococcus spp. I Peptostreptococcus spp.

Ofloksin je neaktivan u odnosu na Treponema pallidum.

Usisavanje

Prilikom uzimanja lijeka, apsorpcija je potpuna (95%) i brza. Bioraspoloživost prelazi 96%. Cmax pri uzimanju lijeka u dozama od 100 mg, 300 mg i 600 mg doseže 1 mg / l, 3,4 mg / l, odnosno 6,9 mg / l. S jednom dozom lijeka u dozi od 200 mg i 400 mg, Cmax doseže 2,5 μg / ml i 5 μg / ml. Treba napomenuti da jedenje značajno usporava apsorpciju, ali ne utječe značajno na bioraspoloživost.

Distribucija

Vezivanje ofloksacina s proteinima u plazmi iznosi 20-25%. Prividni Vd dostiže 100 litara.
Lijek lako prodire u mnoge tjelesne tekućine i tkiva (lacrimal i cerebrospinalna tekućina, urin, slina, bronhijalni sekret itd.) Ofloxacin također slobodno prodire kroz placentarnu barijeru i BBB, te se izlučuje u majčinom mlijeku. Prodorna sposobnost lijeka u cerebrospinalnu tekućinu varira od 14 do 60%. Ofloksacin se ne kumulira.

Metabolizam

Metabolizam javlja se u jetri. Formiraju se dimetilofloksacin i ofloksacin N-oksid.

Uzgoj

T1 / 2 kada se daje oralno, bez obzira na dozu, izlučuje se nakon 4,5-7 sati. Izlučivanje se izvodi bubrezima (75-90%) i žuči (4%). Vanrenalni klirens je oko 20%. Bolesnici s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom trebali bi zapamtiti da se T1 / 2 lijeka povećava. Jednom dozom od 200 mg, ofloksacin se može otkriti u urinu u roku od 20-24 sata.

Indikacije za upotrebu

Ofloksin se dokazao u lečenju:

  • teške infekcije respiratornog trakta (bronhiektatička bolest, apsces pluća,upala pluća),
  • ENT infekcije (otitis media, sinusitis, faringitis, laringitis / osim akutni tonzilitis /),
  • infekcije kostiju i zglobova,
  • infekcije mekog tkiva i kože,
  • zarazne i upalne bolesti trbušne šupljine (gastrointestinalni trakt, infekcije žučnih puteva / osim bakterijski enteritis /),
  • infekcije bubrega (pijelonefritis),
  • infekcije mokraćnih puteva (uretritis, cistitis),
  • karlične infekcije (endometritis, salpingitis, cervicitis, parametritis, prostatitis),
  • teške genitalne infekcije (orhitis, kolpitis, epididimitis, gonoreja, prostatitis),
  • meningitis,
  • klamidija,
  • istodobne infekcije sa Aids,
  • infekcije očiju (konjuktivitis, bakterijski ulkusi rožnice, blefaritis, dakriocistitis, meibomit, keratitis).

Ofloksin se takođe aktivno koristi:

  • u sprečavanju zaraznih komplikacija nakon operacije u vezi s uklanjanjem stranog tijela ili ozljede oka,
  • sa složenom terapijom tuberkuloza,
  • u prevenciji infekcija kod pacijenata sa imunodeficijencija (neutropenija).

Kontraindikacije

Trebali biste odbiti uzeti Orloksin:

  • u manjak glukoze-6-fosfat dehidrogenaze,
  • u epilepsija (uključujući istoriju),
  • usnižavanje praga napadaja (uključujući posle moždani udar, povrede glave ili bilo koji upalni procesi u centralnom nervnom sistemu).

  • osobe mlađe od 18 godina,
  • osobe koje imaju preosjetljivost na komponente lijeka.
  • trudnice
  • žene tokom laktacije.

S oprezom, lijek se treba koristiti kod osoba koje imaju poremećaje povezane s oštećenom cerebralnom cirkulacijom i cerebralna arterioskleroza. At hroničnog zatajenja bubrega i organske lezije centralnog nervnog sistema preporučljivo je odabrati za liječenje lijekove sličnog spektra djelovanja, ali manje opasni.

Nuspojave

Tijekom razdoblja liječenja Ofloxinom, pacijent može osjetiti nelagodu i patiti od:

  • By probavni sistem: mučnina, povraćanje, proliv, nadutost, bolovi u trbuhu(uključujući gastralgija), povećavajući aktivnost jetrenih transaminaza, hiperbilirubinemija, holestatska žutica, pseudomembranski enterokolitis.
  • By perifernog nervnog sistema i CNS:glavobolja, vrtoglavica, nesigurnost pokreta, drhtanje, grčevi, utrnulost i parestezije udova, intenzivni snovi, noćne more, psihotične reakcije, anksioznost,razdražljivostfobije, depresija, zbunjenost, halucinacijepovećanje intrakranijalnog pritiska.
  • By čulni organi: poremećaji percepcije boje, diplopija,poremećaji ukusa, sluha, mirisa i ravnoteže.
  • By kardiovaskularni sistem: tahikardija, vaskulitis, kolaps.
  • By mišićno-koštani sistem: tendonitis, mijalgija, artralgija, tendosynovitis, ruptura tetive.
  • By hematopoetski sistemi: leukopenija, agranulocitoza, anemija, trombocitopenija, pancitopenija, hemolitička i aplastična anemija.
  • By mokraćni sustavi: akutni intersticijski nefritis, oslabljena bubrežna funkcija, hiperkreatininemija,povećanje sadržaja uree.
  • Alergijske reakcije:kožni osip, svrbež, urtikarija, alergijski pneumonitis, alergijski nefritis, eozinofilija, groznica, Quinckeov edem, bronhospazam, Stevens-Johnsonov sindrom, Lyellov sindrom, fotoosjetljivost, multiformni eritem, anafilaktički šok.
  • Dermatološke reakcije: tačkaste hemoragije (petehije), bulozni hemoragični dermatitis, papularni osip, vaskulitis.
  • A takođe: disbioza, superinfekcija, hipoglikemija(kod pacijenata dijabetes), vaginitis.

Upute za upotrebu ofloksina (metoda i doziranje)

Zbog činjenice da se Ofloxin koristi za liječenje širokog spektra bolesti, doziranje ovog antibiotika bira se pojedinačno i ovisi ne samo o težini i lokaciji infekcije, već i o općem stanju pacijenta. Uputama od 400 mg ofloksina treba obratiti posebnu pažnju na rad jetre i bubrega.

Odraslim se propisuje doza od 200 mg 2 puta dnevno, odnosno 400 mg 1 puta dnevno. Maksimalna doza na dan ne smije prelaziti 800 mg. Tijek liječenja određuje se osjetljivošću patogena i najčešće iznosi 7-10 dana. Lijek uzimajte po mogućnosti ujutro 30-60 minuta prije jela. Pijte tablete s malom količinom vode.

Prije nego što počnete uzimati lijek, uvijek se morate posavjetovati sa liječnikom, jer doza u liječenju različitih bolesti može varirati.

Interakcija

Prilikom uzimanja lijeka iznutra, treba se imati na umu da značajno smanjuje apsorpciju ofloksacinprehrambeni proizvodi koji sadrže velike količine kalcijuma, aluminijuma, magnezijuma, kao i željezne soli, jer formiraju nerastvorljive komplekse. Treba osigurati da je interval između primjene Ofloksina i tih tvari najmanje 2 sata.

Na recepcijiofloksacin25% sniženo teofilinski klirens te je u ovoj situaciji preporučljivo smanjiti dozu teofilin.

Posebnu pažnju treba posvetiti lijekovima koji blokiraju tubularna sekrecijaBudući da njihova istodobna primjena s Ofloxinom može značajno povećati koncentraciju ofloksacina u plazmi.

Koncentracija Glibenklamid u plazmi ovisi i Ofloxin.

Ofloksin se ne sme uzimati sa antagonisti vitamina K, jer to može negativno uticati na stanje sistem koagulacije krvi.

Derivati nitroimidazoli metilksantinikada se uzimaju zajedno mogu izazvati razvoj neurotoksični efekti, i GKS povećava rizik od puknuća tetive, što je posebno opasno za starije osobe.

Uzimanje ofloksina s lijekovima koji alkaliziraju urin može dovesti do povećanog rizika od pojave i razvoja nefrotoksični efektiikristalurija.

Datum isteka

Rok upotrebe ofloksina je 3 godine.

Trenutno Ofloxin ima oko 20 analoga domaćih i stranih proizvođača. Najpopularniji lijekovi danas su: Zanocin, Ofloxacin, OflocidiLoflox.

Takođe strukturni analozi aktivne supstance su: Vero Ofloxacin, Glaufos, Danzil, Uniflox, Phloxal.

Recenzije ofloksina

Rezultat ofloksina na forumima varira od 1 do 5 na skali od 5 bodova.

Nakon analize recenzija posjetitelja medicinskih foruma, možemo zaključiti da su pacijenti koji su prošli cjelovit tijek liječenja bili u potpunosti zadovoljni rezultatima liječenja. Niske ocjene za lijek najčešće su davali posjetitelji za koje je Ofloxin izazvao najozbiljnije nuspojave. Najčešće se na forumima pacijenti žale na jake bolove u stomaku, smanjen apetitizgled trzaj, letargija, pospanost pa čak i noćhalucinacije.

Da li je ofloksin antibiotik ili ne?

Mnogo rasprava na forumima posvećeno je ovom pitanju. I tada stručnjaci daju jasan odgovor da je Ofloxin prilično moćan antibiotik, te savjetuju pacijentima koji imaju ovaj lijek da izazovu snažan osjećaj nelagode, da odaberu manje toksične lijekove za liječenje.

Na Wikipediji nema informacija o lijeku Ofloxin.

Ofloksacin

Cijene u internetskim ljekarnama:

Ofloksacin je antimikrobni lijek širokog spektra baktericidnog djelovanja. Pripada grupi fluorokinolona.

Doziranje i primjena

Doze lijeka biraju se pojedinačno, na temelju općeg stanja pacijenta, bubrežne i jetrene funkcije, težine i lokalizacije infekcije i osjetljivosti mikroorganizama.

Obložene tablete

Tablete su namijenjene za oralnu primjenu prije ili za vrijeme obroka. Treba ih progutati čitave, bez žvakanja, i oprati vodom.

Preporučena doza za odrasle je 200-800 mg dnevno u 2 podijeljene doze. Trajanje tretmana je 7-10 dana. Ako dnevna doza ne prelazi 400 mg, može se propisati u jednoj dozi, najbolje ujutro.

Kod akutne gonoreje Ofloksacin se koristi u dozi od 400 mg jednom.

Infuzijski rastvor

Rastvor se daje intravenski.

Početna doza Ofloksacina je 200 mg intravenski (u roku od 30-60 minuta). Kada se pacijentovo stanje poboljša, oni se prenose lijeku iznutra u istoj dnevnoj dozi.

  • Infekcije genitalnih organa i bubrega - 100-200 mg 2 puta dnevno,
  • Infekcije mokraćnih puteva - 100 mg 1-2 puta dnevno,
  • Septičke infekcije i infekcije ENT organa, disajnih puteva, trbušne šupljine, mekih tkiva i kože, zglobova i kostiju - 200 mg 2 puta dnevno (ako je potrebno, povećajte dozu na 400 mg 2 puta dnevno),
  • Prevencija infekcija kod pacijenata s oslabljenim imunološkim statusom - 400-600 mg dnevno.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije (klirens kreatinina 20-50 ml / min), jednu dozu treba smanjiti za 50% prosječne doze (ako se lijek uzima 2 puta dnevno) ili treba propisati potpunu jednu dozu, ali 1 put dnevno. Sa klirensom kreatinina manjim od 20 ml / min, jedna doza je 200 mg, a zatim 100 mg dnevno svaki drugi dan.

Uz peritonealnu dijalizu i hemodijalizu, Ofloksacin se propisuje u dozi od 100 mg svaka 24 sata.

Kod zatajenja jetre maksimalna doza dnevno je 400 mg.

Za djecu sa teškim infekcijama lijek se propisuje u prosječnoj dnevnoj dozi od 7,5 mg / kg tjelesne težine, s maksimalnom dozom od 15 mg / kg.

Trajanje terapije ovisi o osjetljivosti patogena i kliničkoj slici bolesti. Liječenje se nastavlja još 3 dana nakon nestanka simptoma zarazno-upalne bolesti i normalizacije tjelesne temperature. Uz nekomplicirane infekcije mokraćnih putova, tijek liječenja je 3-5 dana, sa salmonelozom - 7-8 dana.

Mast

Ofloksacin mast se koristi lokalno. Lijek se postavlja na donji kapak zahvaćenog oka (traka masti dužine 1 cm, što odgovara 0,12 mg ofloksacina) 2-3 puta dnevno. Kod klamidijskih infekcija lijek se koristi 5-6 puta dnevno.

Tijek liječenja nije veći od 2 tjedna (klamidijske infekcije zahtijevaju duže liječenje - od 4 do 5 tjedana).

Posebna uputstva

Ofloksacin nije lijek izbora za upalu pluća koju uzrokuju pneumokoki. Nije namijenjen za liječenje akutnog tonzila.

Za vrijeme liječenja treba izbjegavati izlaganje sunčevoj svjetlosti i UV zračenju (solarijumi, živo-kvarcne lampe).

Ne preporučuje se upotreba lijeka duže od 2 mjeseca.

U slučaju alergijskih reakcija i nuspojava iz centralnog nervnog sistema, Ofloxacin treba prekinuti. Uz potvrđeni pseudomembranski kolitis, preporučuje se oralno davanje metronidazola i vankomicina.

Ako se pojave simptomi tendonitisa, liječenje treba odmah prekinuti, nakon čega Ahilovu tetivu treba imobilizirati i potražiti savjet ortopedskog hirurga.

Ženama se ne preporučuje upotreba tampona poput tampona tokom perioda terapije lijekovima, jer postoji veliki rizik od razvoja vaginalne kandidijaze.

Tokom upotrebe Ofloksacina mogući su lažno negativni rezultati bakteriološkom metodom za dijagnozu tuberkuloze.

U predisponiranih pacijenata tijekom liječenja lijekom mogući su česti napadi porfirije i pogoršanje tijeka miastenije.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega ili jetre treba nadzirati koncentraciju ofloksacina u plazmi. Kod teškog zatajenja jetre ili bubrega rizik od toksičnih učinaka je veći.

Tokom lečenja, treba izbegavati alkohol.

Ofloksacin se u djetinjstvu koristi samo u slučajevima gdje postoji opasnost po život i nemoguće je koristiti druge, manje toksične agense. U ovom slučaju treba uzeti u obzir omjer očekivanih koristi i potencijalnog rizika od nuspojava.

Za vrijeme liječenja potrebno je suzdržati se od uključenja u potencijalno opasne aktivnosti i vožnje.

Tijekom upotrebe Ofloxacin masti ne treba nositi meke kontaktne leće. Zbog mogućeg razvoja fotofobije, preporučuje se upotreba sunčanih naočala i izbjegavanje dužeg izlaganja jakoj sunčevoj svjetlosti.

Mast se ne ubrizgava u prednju komoru oka ili subkonjuktivno.

Interakcija lijekova

Ofloksacin povećava koncentraciju glibenklamida u krvnoj plazmi, smanjuje klirens teofilina za 25%.

Lijekovi koji blokiraju tubulnu sekreciju, furosemid, cimetidin i metotreksat povećavaju koncentraciju ofloksacina u plazmi.

Istodobnom primjenom metilksantina i derivata nitroimidazola, te nesteroidnih protuupalnih lijekova, povećava se vjerovatnost pojave neurotoksičnih efekata.

U kombinaciji s glukokortikosteroidima povećava se rizik od razvoja tetiva, posebno u starijih osoba.

Citrati, inhibitori ugljične anhidrata i natrijum bikarbonat povećavaju rizik od nefrotoksičnih efekata i kristalurije.

Istodobnom primjenom s indirektnim antagonistima antioksidanata vitamina K potrebno je pratiti stanje sustava zgrušavanja krvi.

Otopina ofloksacina je farmaceutski kompatibilna sa Ringerovom rastvorom, 5% rastvorom glukoze (dekstroza), izotoničnom rastvorom NaCl i 5% rastvorom fruktoze.

Kada se lijek koristi u obliku masti istodobno s drugim okularnim mastima / kapi, treba poštivati ​​interval od najmanje 15 minuta, dok se Ofloxacin koristi zadnji.

Sastav i oblik oslobađanja

Ofloksacin je aktivna supstanca ofloxacina, lijek se proizvodi u obliku:

  1. Otopina namijenjena za infuziju, bistra je zelenkasto-žuta, u kojoj 1 ml sadrži 2 mg glavne komponente. Ostale supstance su: natrijum hlorid, dinatrijev edetat dihidrat, koncentrovana hlorovodonična kiselina, voda d / i. Lijek se prodaje u dozi od 100 ml u bezbojnim staklenim bočicama,
  2. Tablete obložene bijelim filmom, bikonveksno okrugle, sa sadržajem ofloksacina u dozi od 400 ili 200 mg. Pomoćni sastojci: poloksamer, kukuruzni škrob, krospovidon, magnezijum stearat, talk, laktoza monohidrat, povidon. Sastav školjke uključuje: titanov dioksid, makrogol, talk, hipromelozu. Prodaje se u 10 ili 7 tableta u staničnim pakovanjima, konturnim pakovanjima. 1 ili 2 pakovanja u kartonskoj kutiji.

Klinička i farmakološka grupa: antibakterijski lijek fluorokinolonske grupe.

Zašto se propisuje Ofloxin?

Ofloksin se dokazao u lečenju:

  • infekcije kostiju i zglobova,
  • infekcije mekog tkiva i kože,
  • infekcije bubrega (pijelonefritis),
  • infekcije mokraćnih puteva (uretritis, cistitis),
  • meningitis
  • klamidija
  • Infekcije povezane sa AIDS-om
  • infekcije karličnih organa (endometritis, salpingitis, cervicitis, parameritis, prostatitis),
  • teške genitalne infekcije (orhitis, kolpitis, epididimitis, gonoreja, prostatitis),
  • zarazne i upalne bolesti trbušne šupljine (infekcije gastrointestinalnog trakta, bilijarnog trakta / s izuzetkom bakterijskog enteritisa),
  • teške infekcije respiratornog trakta (bronhiektazije, apsces pluća, upala pluća),
  • infekcije ENT organa (otitis media, sinusitis, faringitis, laringitis / s izuzetkom akutnog tonzilitisa),
  • očne infekcije (konjuktivitis, bakterijski čir na rožnici, blefaritis, dakriocistitis, meibomit, keratitis).

Ofloksin se takođe aktivno koristi:

  • u sprečavanju zaraznih komplikacija nakon operacije u vezi s uklanjanjem stranog tijela ili ozljede oka,
  • s kompleksnim liječenjem tuberkuloze,
  • u prevenciji infekcija kod pacijenata s imunodeficijencijom (neutropenija).

Dozni oblik

200 mg, 400 mg filmom obložene tablete

Jedna tableta sadrži

aktivna supstanca - ofloksacin 200 mg, 400 mg,

pomoćne tvari: krumpirov škrob, laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza, povidon K30, natrijum škrob glikolat, magnezijum ili kalcijum stearat, kalcijum karboksimetil celuloza

sastav školjke: polietilen glikol 6000, titanijum dioksid (E 171), hipromeloza 2910.

Obložene tablete, od bijele do kremaste boje, u obliku kapsule, sa oznakom i gravurom, s jedne strane rizici su slovo „G“, s druge - broj „200“ - za dozu od 200 mg.

Obložene tablete, od bijele do kremaste boje, u obliku kapsule, sa oznakom i graviranjem, s jedne strane rizici su slovo "G", s druge - broj "400" za dozu od 400 mg.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Apsorpcija nakon gutanja je brza i potpuna. Maksimalna koncentracija u krvnoj plazmi postiže se u roku od 1-3 sata nakon pojedinačne doze od 200 mg. Poluvrijeme eliminacije je 4-6 sati (bez obzira na dozu).

Kod bubrežne insuficijencije dozu treba smanjiti.

Nije pronađena klinički značajna interakcija s hranom.

Farmakodinamika

Ofloksacin je antibakterijski lijek grupe kinolona, ​​koji ima baktericidni učinak. Glavni mehanizam djelovanja je specifična inhibicija bakterijskog enzima DNA giraza. Enzim DNK žiraza uključen je u replikaciju, transkripciju, popravku i rekombinaciju DNK. Inhibicija enzima DNK giraza dovodi do istezanja i destabilizacije bakterijske DNK i uzrokuje smrt bakterijskih ćelija.

Antibakterijski spektar osjetljivosti mikroorganizama na ofloksacin.

Mikroorganizmi osetljivi na ofloksacin: Stafilokokaureus(uključujući otpornost na meticilin)Stafilokoki),Stafilokokepidermidis,Neisseriavrsta,Esherichiacoli,Citrobalicter,Klebsiella,Enterobacter,Hafnia,Proteus(uključujući indol-pozitivne i indole-negativne),Hemofilusgripa,Chlamydie,Legionella,Gardnerella.

Mikroorganizmi s različitom osjetljivošću na ofloksacin: Streptokoki,Serratiamarcescens,PseudomonasaeruginosaiMikoplazme.

Mikroorganizmi otporni (neosjetljivi) na ofloksacin: na primjer Bacteroidesvrsta,Eubacteriumvrsta,Fusobacteriumvrsta,Peptokoki,Peptostreptokoki.

Doziranje i primjena

Ofloksacin treba propisati na osnovu mikrobioloških studija i procjene osjetljivosti mikroorganizama.

Doziranje ovisi o vrsti i težini infekcije, kao i osjetljivosti na mikroorganizme i rad jetre i bubrega.

Za odrasle pacijente doza lijeka je 200 - 800 mg dnevno.

Doza do 400 mg dnevno može se propisati u 1 dozi, najbolje ujutro, veće doze treba podijeliti u dvije doze. Pojedinačne doze bi se trebale uzimati u približno jednakim intervalima.

Infekcije donjih mokraćnih puteva

Uobičajena pojedinačna doza je 200 do 400 mg ofloksacina infekcije gornjih mokraćnih putova

Uobičajena pojedinačna doza je 400 mg ofloksacina dnevno, povećavajući se do 400 mg dva puta dnevno, ako je potrebno.

Infekcije donjih disajnih puteva

Uobičajena pojedinačna doza je 200 do 400 mg ofloksacina dnevno, povećavajući se do 400 mg dva puta dnevno, ako je potrebno.

Nekomplicirana uretralna i cervikalna gonoreja

Jednokratna doza od 400 mg.

Ne-neokokni uretritis i cervicitis

Jedna doza od 400 mg, koja se može podeliti u 2 doze.

Zarazne bolesti kože i mekih tkiva

Uobičajena pojedinačna doza je 400 mg ofloksacina dva puta dnevno.

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega

Za pacijente sa oštećenom funkcijom bubrega preporučuju se doze prikazane u tabeli ispod:

Jednokratna doza, mg *

Učestalost uzimanja lijeka dnevno

Interval između prijema, h

Nije potrebno prilagođavanje doze

50 - 20 ml / min (kreatinin u serumu 1,5-5,0 mg / dl)

Farmakološko djelovanje

Antimikrobni lijek fluorokinolon Ofloxin širokog je spektra, tablete imaju baktericidni učinak, odnosno dovode do smrti patogenih bakterija. Nabrojati, protiv bilo mikroorganizama efikasan farmaceutske pripreme: Salmonella spp, Brucella spp, Chlamydia spp, Yersinia enterocolitica, Enterococcus faecalis, Proteus spp, Vibrio cholerae, Serratia marcescens, Haemophilus ducreyi, Propionibacterium acnes, Legionella spp, Neisseria gonorrhoeae, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus viridans Campylobacter jejuni, Aeromonas hydrophila, Bordetella pertussis.

Osim toga, lijek djeluje na takve bakterije: Staphylococcus aureus, Citrobacter spp, Gardnerella vaginalis, Mycobacterium tuberculosis, Mycoplasma pneumoniae, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pyogenes, Mycoplasma hominis, Acinetobacter spraplexxraxraxxraxraxxraxraxraxx, Spinplexx, Moracexx, Spina , Neisseria meningitidis, Escherichia coli, Clostridium perfringens, Bordetella parapertussis, Listeria monocytogenes, Shigella spp, Helicobacter pylori, Ureaplasma urealyticum, Vibrio parahaemolyticus, Haemophilus influenzae, Hafnia spp.

Nakon uzimanja Ofloxina, apsorbira se za 95%, otprilike isti postotak je i bioraspoloživost lijeka. Vezanje proteina je 25%. Ofloksacin prodire u neke tjelesne tekućine, kao i u mnoga tkiva. Ne nakuplja se (ne nakuplja). Poluživot lijeka traje do sedam sati. Metaboliše u jetri. Nepromenjena, izlučuje se mokraćom.

Uputstvo za rešenje

Doze ofloksacina pojedinačno određuje lekar, ovisno o težini bolesti i vrsti infektivnog uzročnika.

Ofloksacin za infuziju: pojedinačna doza od 200-400 mg (1-2 bočice) 2 r / s u razmaku od 12 sati (za odrasle osobe s netaknutom funkcijom bubrega). Kod bubrežne insuficijencije, kada je klirens kreatinina veći od 50 ml / min, promjena doze nije potrebna. Sa klirensom od 20-50 ml / min, u početnoj dozi koristi se 200 mg, a potom 100 mg / dan. Sa klirensom manjim od 20 ml / min primjenjujte u početnoj dozi od 200 mg, a zatim 100 mg jednom svaka 2 dana. Kod zatajenja jetre doza ne prelazi 400 mg / dan. Infuzijska otopina daje se intravenski kapanjem najmanje pola sata.

S poboljšanjem općeg stanja i pozitivnom reakcijom na lijek, infuzija se zamjenjuje unutrašnjom u istoj dozi. Trajanje terapije je 7-10 dana.

Trudnoća i dojenje

Upotreba lijeka Ofloxacin tijekom trudnoće je kontraindicirana.

Jer Budući da ofloksacin prelazi u majčino mlijeko, primjena Ofloxacina Zentiva kontraindicirana je u vezi s mogućim rizikom za dijete. Ako je potrebno, njegova upotreba trebala bi odlučiti o prestanku dojenja.

Međusobno interakcije lijekova

Ofloksacin se lošije apsorbuje kada ga konzumiramo u hrani koja sadrži velike količine kalcijuma, kalijuma i magnezijuma. Zbog toga, između jedenja ovih tvari i lijeka treba proći oko 2 sata.

Lijekovi koji blokiraju tubulnu sekreciju, zajedno s Ofloxinom, povećavaju količinu glavne tvari u plazmi. Stoga se prema upotrebi takvih sredstava treba postupati s oprezom. Ofloksin 200 u kombinaciji s vitaminom K ima negativan učinak na koagulaciju krvi.

Ne uzimajte lijek istodobno s alkalizacijom urina. Ovo može dovesti do kristalizacije i nefrotoksičnih efekata.

Ofloksinski analozi

Strukturni analozi aktivne tvari:

  • Vero Ofloxacin,
  • Glaufos,
  • Danzil
  • Zanocin,
  • Zoflox,
  • Oflo,
  • Oflox
  • Ofloxabol,
  • Ofloksacin
  • Ofloksin 200,
  • Oflomac,
  • Oflocid,
  • Oflocide Forte
  • Tarivid
  • Tariferide
  • Taritsin,
  • Uniflox
  • Phloxal.

Pažnja: upotrebu analoga treba dogovoriti s liječnikom.

Prosječna cijena OFLOXACIN-a, tableta u ljekarnama (Moskva) 200 rubalja.

Uslovi skladištenja

Čuvajte ne više od 3 godine na suhom mjestu, daleko od svjetla, na temperaturi od 10-25 ° C. Za otopinu za infuziju strogo je zabranjeno zamrzavanje.

Već mogu reći da od mladosti patim od hroničnog cistitisa, tako da već znam sve takve lijekove za cistitis. Ali ofloksin mi je propisao urolog prije samo četiri mjeseca i preporučio ga kao vrlo snažan i efikasan lijek. Naravno, prošao sam cijeli propisani tijek liječenja, ali kroz to vrijeme sam se osjećao nelagodno, imao sam promjenu ukusa, sva je hrana imala ukus krede, tako da opet nisam vjerojatno da ću se pribjeći ovom lijeku.

Dobar lijek. Pio sam od prostatitisa, postalo mi je nekoliko puta lakše, tada samo uz jednostavno jednostavno popravljeno dejstvo. U stvari, kada se infekcija ubije, tada upala brzo prolazi.

Pročitajte barem smartprost upute! On ništa ne popravlja!

Zašto onda urolozi tvrde da je pametno jednostavno za prevenciju pogoršanja?

Ostavite Svoj Komentar