Dibikor: recenzije o aplikaciji, upute, koliko

Dibicor je aktivni lijek za projekciju membrane koji pomaže poboljšati sve metaboličke procese u tijelu i tkivima. Glavni aktivni sastojak ovog lijeka je taurin. Ova prirodna komponenta sadrži aminokiseline koje sadrže sumpor poput cisteina, metionina i cisteamina.

O prednostima lijeka svjedoče brojne recenzije. Upotreba lijeka pospješuje ionsku razmjenu kalcijuma i kalijuma i prodiranje tih tvari u stanice tijela. Dibicor normalizuje fosfolipidnu ravnotežu, a takođe poboljšava rad unutrašnjih organa.

Lijek ima pozitivan uticaj na funkcionisanje nervnog sistema, jer je neurotransmiter. Ovaj lijek je indiciran za pacijente sa srčanim bolestima i visokim krvnim pritiskom. Ali ovo nije cijeli popis indikacija za upotrebu ovog lijeka.

Opis lijeka

Ovaj lek je dostupan u obliku tableta. Upakuju se u blistere od po 10 komada. Tablete Dibicor su bijele boje. U sredini je rizik.

Jedna tableta Dibicor sadrži sledeće supstance:

  • taurin - 250 ili 500 mg,
  • mikrokristalna celuloza,
  • skrob
  • želatina i ostale pomoćne tvari.

Farmakološko djelovanje Dibikora

Ovaj lek je propisan uglavnom za:

  1. bilo koju vrstu dijabetesa
  2. kardiovaskularne bolesti ili zatajenja srca,
  3. u slučaju trovanja lijekovima koji sadrže tvari iz kategorije srčanih glikozida.

Liječenje lijekom temelji se na membranskim zaštitnim i osmoregulatornim svojstvima taurina. Ovakva svojstva osiguravaju normalno funkcioniranje svih organa, kao i normalizaciju metaboličkih procesa na staničnoj razini.

Liječnici i pacijenti koji ostavljaju svoje recenzije bilježe korisne učinke taurina na imunitet čovjeka, koštano tkivo i stanje krvnih žila. Ova supstanca važna je za normalno funkcionisanje srca. Poboljšava cirkulaciju krvi i metabolizam u ovom organu.

Ako ljudsko tijelo izgubi taurin, onda u ovom slučaju može dovesti do gubitka jona kalija, što zauzvrat dovodi do zatajenja srca, kao i nekih drugih nepovratnih procesa.

Taurin ima neurotransmiterska svojstva, što znači da se može koristiti kao lijek za smanjivanje posljedica nervne napetosti i stresa. Ovaj lijek omogućava vam kontrolu proizvodnje adrenalina, prolaktina i drugih hormona, kao i reakciju tijela na njih.

Taurin je uključen u proizvodnju proteina mitohondrija. To vam omogućava da utječete na procese oksidacije, a istovremeno stekne svojstva antioksidanata i regulirate metabolizam ksenobiotika.

Dodatne osobine Dibikor-a

Pregledi ljekara ukazuju na poboljšanje stanja unutrašnjih organa prilikom upotrebe ovog lijeka. Dibicor doprinosi poboljšanju metaboličkih procesa koji se odvijaju u jetri, srcu i drugim organima.

Propisani lijek u liječenju difuznih promjena na jetri pomaže poboljšanju protoka krvi u zahvaćenom organu, što dovodi do smanjenja simptoma i znakova karakterističnih za citolizu.

Pacijenti koji uzimaju lijek za kardiovaskularne bolesti bilježe smanjenje distalnog intrakardijalnog pritiska. Dibicor pomaže smanjiti vjerojatnost infarkta miokarda i smanjuje zagušenje u velikom i malom krugu cirkulacije krvi. Recenzije onih koji su uzimali ovaj lijek ukazuju na efikasno liječenje nekih srčanih bolesti.

Međutim, treba napomenuti da nije sa svim bolestima kardiovaskularnog sistema lijek ima sličan učinak. Prijem Dibikora ne dovodi do normalizacije krvnog pritiska kada se on snižava ili ako pacijent ima arterijsku hipertenziju.

Uputa za upotrebu lijeka sadrži informaciju da s produljenom uporabom lijeka (više od 6 mjeseci) osoba osjeća poboljšanje općeg stanja tijela, obnavlja se mikrocirkulacija krvi u vizualnim organima.

Upotreba Dibicor-a u malim dozama pomaže u smanjenju neželjenih efekata koje nastaju prilikom uzimanja drugih lijekova koji se koriste za blokiranje kalcijevih kanala, srčanih glikozida i smanjuje osjetljivost jetre na razne antifungalne lijekove.

Korištenje lijeka u većim dozama može smanjiti razinu glukoze u krvi u roku od dvije sedmice.

Prema rezultatima laboratorijskih ispitivanja primijećeno je smanjenje kolesterola, triglicerida i drugih supstanci.

Farmakokinetika lijeka i kontraindikacije

Prema uputama za upotrebu, tableta Dibicore s sadržajem aktivne tvari od 500 mg počinje djelovati u roku od 20 minuta nakon konzumacije.

Supstanca dostiže svoju maksimalnu koncentraciju za oko 100-120 minuta nakon uzimanja lijeka. Dibicor se eliminira iz ljudskog tijela nakon 24 sata,

Lijek Dibikor ne preporučuje se za upotrebu pacijentima mlađim od 18 godina, kao i osobama sa posebnom osjetljivošću na komponente lijeka.

Upotreba droga

Dibicor se uzima isključivo iznutra, ispire se čašom čiste vode. Doza lijeka ovisi o vrsti bolesti i njenoj težini.

Bolesnicima sa bolestima srca i zatajivanjem srca preporučuje se da uzimaju Dibikor, sa sadržajem taurina od 250-500 mg, dva puta dnevno, četvrt sata prije obroka. Tijek uzimanja lijeka je 1-1,5 mjeseci. Ako je potrebno, dozu lijeka može prilagoditi liječnik.

U liječenju dijabetesa tipa 1 preporučuje se uzimati Dibicor ujutro i naveče u kombinaciji sa lijekovima koji sadrže inzulin. Uzimanje lijeka preporučuje se 6 mjeseci.

Kod šećerne bolesti drugog tipa treba uzimati lijek sa sadržajem taurina od 500 mg 2 puta dnevno u kombinaciji sa hipoglikemijskim lijekovima.

U slučaju umjerene težine hiperholesterolemije, samo se Dibicore koristi dva puta dnevno za smanjenje glukoze u krvi.

Trajanje tečaja određuje se individualno za svakog pacijenta. Pregledi pacijenata pokazuju pozitivne trendove u liječenju dijabetesa.

Značajke uvjeta primjene i skladištenja

Poznato je da Dibicor u nekim slučajevima koriste pacijenti za smanjenje tjelesne težine. Treba napomenuti da upotreba lijeka za mršavljenje treba biti pod stalnim nadzorom profila ljekara i prema njegovom receptu.

Uputa za upotrebu preporučuje da se tijekom uzimanja Dibicor-a preporučuje smanjiti upotrebu lijekova koji sadrže srčane glikozide i tvari koje blokiraju kalcijeve kanale.

Dibikor se mora čuvati na hladnom mjestu, zaštićenom od svjetlosti. Temperatura ne bi trebala prelaziti 26ºS. Potrebno je ograničiti pristup djeci do mjesta skladištenja lijeka.

Lijek se čuva 3 godine. Na kraju roka skladištenja Dibikora njegova uporaba je zabranjena.

Dibikorovi analozi

Postoji nekoliko analoga Dibikora. Među njima su i lijekovi i biljni pripravci. Cijena analoga varira ovisno o državi proizvodnje, doziranju taurina i pomoćnim lijekovima koji su dio lijeka.

Među analogima najpoznatiji su sljedeći lijekovi:

Među prirodnim preparatima, čija je cijena sasvim povoljna, izdvajaju tinkturu glog, cvijeće i lišće ove biljke.

Pogledajte video: Таурин с позиции доказательной медицины. (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar