Polineuropatija donjih i gornjih ekstremiteta - simptomi i metode liječenja uništenih živčanih završetaka

Kretanje je život. Svi su čuli ovu frazu više od jednom. U slučaju manifestacija bolesti stopala, tijek života radikalno se mijenja. Značajno zakomplicira postojanje bilo koje osobe sposobno za takvu bolest kao neuropatija donjih ekstremiteta.

Šta je neuropatija?

Neuropatija je vrsta bolesti nervnog sistema. Može se manifestirati u bilo kojoj dobi kada su nervna vlakna oštećena ili potrošena.

Terapeutske taktike neuropatije:

  • Namijenjen je obnovi nervnih vlakana, odnosno uzrocima nastanka bolesti, a ne otklanjanju boli i drugih simptoma.
  • Kombinirani pristup (kombinacija lijekova i fizioterapeutskog liječenja) smatra se najučinkovitijim.
  • Kod kuće možete kombinirati liječenje i liječenje narodnim lijekovima.

Lijek uključuje:

  • Lijekovi koji obnavljaju provođenje impulsa duž nervnih vlakana,
  • Antikonvulzivi,
  • Mišićni relaksanti
  • Hormoni (glukokortikosteroidi),
  • Vitaminski kompleks
  • Antidepresivi
  • Analgetici
  • Protivupalni lekovi
  • Plazmoforeza

Kako je propisana fizioterapija:

  • Magnetoterapija
  • Masaža raznih vrsta,
  • Električna stimulacija oštećenih nervnih vlakana,
  • Terapija vežbanja - za održavanje mišićnog tonusa,
  • Refleksoterapija

Narodni lijekovi

Uz neuropatiju donjih ekstremiteta, ne treba zaboraviti na alternativno liječenje.

Sljedeći recepti pokazali su svoju učinkovitost:

  1. Fiziološka otopina. Sipajte 200 g u pola kante tople vode. soli i 9% octa (2/3 šalice). Spusti noge u kantu na 20 minuta. Postupak se mora ponavljati mjesec dana svakog dana.
  2. Kupke za stopala. Prokuhajte 500 gr. igle pola sata. U ohlađenu otopinu sipajte 2 kašike nasjeckane crvene paprike. U rastvor dodajte vruću vodu i grickajte noge najviše 30 minuta.
  3. Koktel od jajeta i meda. Umutite 4 kašike maslinovog ulja sa žumanjkom. Izlijte ovu smjesu u 100 ml soka od šargarepe i dodajte 2 kašike meda. Koktel se pije 2 puta dnevno prije jela.
  4. Kefir sa sjemenkama suncokreta i peršun. Ovaj napitak pomoći će vam zasititi iscrpljena nervna vlakna vitaminima. Samljeti sjemenke i peršun i dodajte u 300 ml kefira (postotak masti nije važan). Uzima se 40 minuta prije doručka na prazan stomak.
  5. Tinktura nevena. U čaši kipuće vode se piju 2 kašike nevena, ostavite 30 minuta. Uzima se 100 ml svaki dan.
  6. Biljne pristojbe: Ne 1. Prašak od belog luka, žutog korijena, suhe i sjeckane crvene djeteline, žalfije, bundeve, cassia kore, mješavine crnog luka. Uzmite 2 kašike zbirke i inzistirajte 2 sata u 600 ml kipuće vode. Infuzija se uzima tri puta dnevno po 100 ml. Br. 2. Osušeni vlak, cvjetovi stabljike stabljike, korijen grozda, đumbir, konus hmelja, lišće breze, kasava, bedraste, korijen sladića, verbena sjeckani su i infuzirani u 800 ml kipuće vode 3 sata. Pije se kao čaj tokom dana.
  7. Eleutherokok sa medom i limunom. U 300 ml kipuće vode prokuhajte kašiku korijena eleutherococcus-a, ostavite oko 15 minuta, pa dodajte otopini 2 kašike limunovog soka i kašiku akacijevog meda. Prihvaćeno u svim porcijama tokom dana.
  8. Komprese iz gline. Koristi se plava ili zelena glina. Razrijedite 100 g gline do stanja kisele pavlake, a zatim je nanesite na željeno područje. Glina treba da se osuši.
  9. Kamforno ulje. Umasirajte ulje masažnim pokretima u područje zahvaćeno bolešću. Nakon 15 minuta, ovo mjesto obradite alkoholom i umotajte krpom. Ovaj postupak je najbolje obaviti prije spavanja.
  10. Senf ulje Mora se utrljavati u kožu nogu masažnim pokretima dok se potpuno ne upije.
  11. Fizičke vježbe: rotacija stopala u različitim smjerovima, istezanje nogu za mišiće donjih ekstremiteta, prevrtanje od čarape do pete.

Narodni lijekovi - fikcija ili pomoć?

Kao što je praksa pokazala, liječenje neuropatije donjih udova narodnim lijekovima je učinkovito i daje pozitivan rezultat samo ako se te metode koriste kao dodatak glavnom liječenju.

Postoji nekoliko vrsta ove bolesti:

  1. Periferni. U ovom slučaju, oštećenje živaca ovisi o njihovoj lokaciji. Ako su vlakna motornog sistema oštećena, to može dovesti do atrofije mišića. U početku će pacijenta poremetiti slabost mišića. Umor noge, akutna bol rezultat je oštećenja nervnih kanala. Porazom autonomnog sistema narušava se vodena ravnoteža kože, smanjuje se imunitet.
  2. Posttraumatično. Razlog njegove pojave je oštećenje leđne moždine, trauma živčanih kanala.
  3. Alkohol Uz alkoholizam, čovjek karakterizira veliki nedostatak vitamina, što dovodi do iscrpljivanja živčanih vlakana. To je uzrok ove vrste neuropatije.
  4. Ishemična. Na stanje nervnih vlakana utječe i prehrana. Pogrešna dijeta povlači za sobom njihovo iscrpljivanje. Rezultat ishemijske neuropatije može biti tromboza, vrtoglavica.
  5. Dijabetičar To je komplikacija dijabetesa kod koje su oštećeni somatski i autonomni periferni živčani sustav. Zauzvrat, to dovodi do jakih bolova u mišićima, invalidnosti (osoba jednostavno ne može hodati), a ponekad i smrti (sa poremećajem rada srca).

Uzroci neuropatije

Moderna medicina poznaje veliki broj razloga koji dovode do razvoja neuropatije stopala.

Najčešći su:

  • Otrovanje. Otrovanje je moguće posljedicama alkohola, arsena, žive, ugljen monoksida i lijekova na ljudsko tijelo.
  • Dijabetes melitus. U ovom slučaju se neuropatija javlja kao komplikacija. S uznapredovalim stadijima dijabetička neuropatija dovodi do amputacije dijela donjeg udova, najčešće stopala, zbog oštećenja mišića, kostiju i kože. O dijabetičkom stopalu - početnom stadiju, simptomima i liječenju pročitajte ovdje.
  • Manjak vitamina. Manjak vitamina B obično rezultira neuropatijom.
  • Ozljede Nervna vlakna oštećuju se kod povreda, hipotermije, izloženosti zračenju, kao i u sportu.
  • Endokrine, autoimune zarazne bolesti.
  • Multipla skleroza. Taj je razlog karakterističniji za starije osobe.
  • Nasljednost Dakle, jedna od manifestacija genetske bolesti amiotrofije Charcot-Marie-Tooth je neuropatija stopala.

Ovu bolest nogu karakteriziraju mnoge manifestacije. Ovise o uzroku neuropatije, kao i o tome koji je određeni živac zahvaćen.

U medicini je uobičajeno da se simptomi neuropatije donjih udova podijele u tri grupe:

  1. Osjetljivi poremećaji (pojavljuju se kada su oštećena senzorna živčana vlakna): bol, uvijanje pojavljuje se u području oštećenja živaca, nelagode, poput puzanja po koži insekta, prisustva stranog tijela u mišićima i kršenja određenih vrsta osjetljivosti. U ovom se slučaju prag boli može povećati ili smanjiti, stopalo može prestati prepoznavati temperaturu površine ili njen tip.
  2. Oštećenje motora (karakteristično za oštećenje motornih živčanih vlakana): smanjenje u kolenovom i ahilovom refleksu, što se očituje samo kad ga uzima neurolog. U svakodnevnom životu osoba sama neće moći primijetiti te promjene. Ovo je tek početak motoričkih poremećaja, kada se refleksi još uvijek mogu obnoviti. Uz napredni oblik to će biti nemoguće, grčeve i grčeve u mišićima nogu, slabost mišića nogu. Obično se manifestuje nakon slabljenja koljena i Ahilovog refleksa. U početku će se slabost pojaviti kod određenih opterećenja. Nadalje se pojavljuje i u mirovanju. Vremenom će osoba postati teško hodati pa će mu trebati štap ili štake, prorjeđivanje mišića i, kao rezultat, njihova atrofija. Brzina razvoja ovog procesa ovisi samo o uzroku neuropatije. Obično se odvija prilično sporo i može se povući nekoliko godina.
  3. Vegetativne trofične promjene (karakteristično za oštećenje vegetativnih živčanih vlakana). Izražavaju se suvom kožom, gubitkom kose, slabim zacjeljivanjem rana, oticanja, pojavom staračkih pjega. U naprednim oblicima moguć je razvoj gangrene. Pročitajte kako odrediti gangrenu donjih ekstremiteta u početnoj fazi.

Dijagnostika

Pravilno liječenje neuropatije donjih udova ovisi o pravovremenoj dijagnozi i uklanjanju uzroka koji je doveo do razvoja ove bolesti. Pri prvim simptomima neuropatije osoba se treba posavjetovati sa liječnikom koji mora obaviti vanjski pregled kako bi se otkrile promjene refleksa i osjetljivosti nogu.

Za potvrdu dijagnoze koriste se sljedeće dijagnostičke metode:

  • Osjećaj mišića nogu,
  • Ultrazvuk unutrašnjih organa,
  • Hemija krvi
  • Elektroneromiografija,
  • Spinalna punkcija
  • Rendgenski snimak
  • Studija cerebrospinalne tečnosti.

Izvođenje ovih studija pomoći će ne samo da potvrdi prisustvo neuropatije donjih ekstremiteta kod osobe, već će utvrditi i uzrok ove bolesti. Tek tada će se moći utvrditi ispravan tretman.

Samo-lijek ne vodi uvijek pozitivnim rezultatima. Samo je specijalist sposoban utvrditi uzrok neuropatije provođenjem određenih studija. Eliminiranje uzroka, a ne simptoma, zaustavit će razvoj bolesti.

Opis koncepta

Živčani sistem je diferenciran na autonomni, centralni i periferni. Svaki od sistema ima svoja odjela, živčane pleksuse, završetke. Bolesti mozga i leđne moždine najteže su liječiti. Poremećaji perifernih živaca su posebno opasni jer inerviraju tkiva, organe i udove. Kada je istovremeno zahvaćeno nekoliko simetričnih nervnih vlakana, dijagnosticira se polineuropatija.

Patološko stanje ima mnogo naziva: neuropatija, polradiculoneuropatija, polineuritis. Posljednji izraz odnosi se na prisustvo žarišta upale. To je neuobičajeno za periferne nervne završetke, pa je ispravnije koristiti druge nazive za bolest.

Polineuritis u prijevodu s grčkog znači "poraz mnogih živaca."

Nervno vlakno predstavljeno je mijelinskom ovojnicom i aksonom. Neuropatija može utjecati na određeno područje u strukturi živčanog tkiva. Sa destrukcijom aksona, bolest se polako razvija, što se manifestuje atrofijom nogu i ruku. To je zbog disfunkcije autonomnog sistema. Uništavanje mijelinskog omotača brzo napreduje. Kao rezultat toga, motoričke i senzorne funkcije su oslabljene.

Ako su istovremeno zahvaćena i periferna i cerebrospinalna područja, dijagnosticira se poliradiculoneuropatija. Razvoj bolesti najuočljiviji je kod disfunkcije udaljenih ekstremiteta, kada čovjekov hod postaje poput pijetao.

Stanje uzrokuje poremećaj u radu udova, oni gube motoričke i senzorne sposobnosti. To se događa zbog oštećenja živčanih završetka, što rezultira neispravnim prijenosom impulsa do mozga. Polimorfna patologija počinje se razvijati nakon uništavanja mijelinske kapsule i strukture aksona, živčanog vaskularnog preplitanja.

Neuropatija se može javiti prvi i drugi put. Primarni oblik brzo napreduje i može se razviti u bilo koje zdrave osobe. Smrtonosni oblik primarnog oblika je Landryjeva paraliza.

Sekundarni oblik polineuropatije nastaje zbog autoalergenih uzroka, metaboličkih poremećaja. Takva neuropatija dovodi do dijabetes melitusa, nedostatka vitamina, intoksikacije tijela, zaraznih bolesti, povreda.

Uzroci patološkog stanja

Polineuropatija donjih ekstremiteta nije odvojena bolest. To je neurološki sindrom, koji se manifestuje kao rezultat razvoja određenih patologija. Svaki faktor štetan za periferni nervni sistem može izazvati bolest.

Uzroci polineuropatije uključuju:

  • trovanje tijela etanolom, hemijskim spojevima, gasom - aksonskim tipom polineuropatije,
  • dijabetes melitus - dijabetička polineuropatija,
  • zarazne bolesti - difterija,
  • dugotrajno liječenje farmakološkim proizvodima,
  • nedostatak vitamina B grupe,
  • hronični alkoholizam - alkoholna polineuropatija,
  • uvjeti imunodeficijencije
  • genetska predispozicija - demijeliniziranje,
  • poremećen metabolizam.

Uzrok nastanka bolesti može biti HIV infekcija, tumorske neoplazme, hemoterapija. Kršenja perifernog nervnog sistema mogu se pojaviti zbog zaraznih i upalnih žarišta u zglobnom tkivu. Kod djece patologija obično ima genetski karakter.

Uzrok napredovanja poremećaja ponekad je hipotermija. Dugo izlaganje hladnoći može prouzrokovati upalu, što može poremetiti stanje živčanih vlakana. Takva neuropatija je autoalergenska po prirodi kada limfociti reagiraju na tkivne strukture koje su izložene izvana: zračenje, prodiranje infekcija različite prirode, trauma i lijekovi.

Zasebno se razlikuje polineuropatija trudnica koja se javlja u bilo kojem tromjesečju trudnoće ili u postporođajnoj fazi. Kod budućih majki bolest se razvija zbog nedostatka vitamina B, velike podložnosti stranim proteinima (bjelančevina embriona i placente) i toksičnih učinaka produkata metabolizma. Ovaj se oblik bolesti često očituje u zdravoj trudnoći, ali dolazi i do pogoršanja simptoma intoksikacije: povraćanja, slabosti, umora.

Vrste bolesti

Nakon dijagnoze, dijagnoza termina "polineuropatija" prati definirajući koncept, koji ovisi o obliku bolesti. Međunarodna klasifikacija bolesti sadrži nekoliko vrsta opisane bolesti (ICD oznaka - G60-G64) koje se razlikuju po lokaciji, području, uzrocima i stepenu oštećenja.

Neuropatija se ne pojavljuje kao odvojena bolest. Poraz nervnih mesta uvek ukazuje na prisustvo bolesti.

Polineuropatija donjih ekstremiteta može biti akutna, subakutna i hronična. Akutni oblik se manifestira u roku od 2 dana na pozadini jake intoksikacije, liječi se u tjedan dana.

Simptomi subakutnog izgleda pojačavaju se tijekom 14 dana. Bolest je obično uzrokovana metaboličkom neravnotežom. Potrebna je kontinuirana terapija. Hronična raznolikost se razvija kao rezultat alkoholizma, dijabetesa, nedostatka vitamina i raka.

Ako je lezija lokalizirana u donjim dijelovima udova, dijagnosticira se distalna neuropatija, ako u gornjem - proksimalno.

Sledeće vrste bolesti razlikuju se ovisno o mjestu lezije:

  • Dodirnite. Pogođeni su nervni završeci odgovorni za osjetljivu osjetljivost. Primjećuju se bolni osjećaji, trnci pri dodiru.
  • Motorizirani. Oštećeni su živci u motoričkim aktivnostima. Kao rezultat toga, pacijent gubi sposobnost kretanja.
  • Vegetativno. Poremećene regulatorne funkcije.To se očituje u pretjeranom znojenju, slabosti, hipotermiji.
  • Mešovita. Ova vrsta kombinuje sve opisane uslove.

Prema morfološkom tipu razlikuju se intersticijski i parenhimski oblik. Potonji tip uključuje demijelinizacijsku i aksonsku polineuropatiju. Aksonalni pogled karakterizira uništavanje aksijalnog cilindra neurona što izaziva gubitak osjetljivosti, blokirajući motoričke sposobnosti. Kada se demijelinizacijski oblik uništi, kapsula nervnih vlakana - mijelin. To dovodi do pojave žarišta upale na nervnim korijenima, bolova, slabosti mišićnog aparata.

Intersticijska neuropatija nastaje kao posljedica oštećenja intersticijske kapsule živaca i kapilara. Hronične bolesti inflamatorne i infektivne prirode mogu uzrokovati poremećaj.

Bolest može biti upalne, toksične, traumatične i alergijske prirode. Ako se ne liječi, patologija uzrokuje atrofiju mišićnih struktura, pojavu čireva, paralizu udova i respiratornog centra.

Kako se bolest manifestuje

Simptomi patologije dijele se na primarne i sekundarne. Primarni simptomi su osetljivi. Sekundarni simptomi su ozbiljniji, nastaju zbog poremećaja u nervnom funkcionisanju.

Simptomi polineuropatije gornjih i donjih ekstremiteta u početku se očituju slabošću mišića. To je zbog postepenog napredovanja oštećenja neurona. Prvo se oštećuju udaljeni dijelovi nogu. Postoji osećaj ukočenosti u predelu stopala, s progresijom, ukočenost utiče na ceo ud.

Pacijenti osećaju trnce, peckanje, bol u mišićima. Osoba se žali na neugodne senzacije čak i laganim dodirom na zahvaćeno područje. U naprednim situacijama postoji drhtav hod, nedostatak osjetljivosti, disfunkcija motoričkih sposobnosti.

Primjećuje se kisikova gladovanje mozga. To se izražava u tamnim krugovima ispod očiju, vrtoglavice, slabosti. Slični simptomi se jasno očituju oštrim porastom.

Ovisno o težini stanja, znakovi se mogu pojaviti pojedinačno ili višestruko.

Atrofija mišićnog aparata očituje se slabošću udova, što dovodi do paralize, pareza. Često se primjećuje neugodnost u rukama i nogama u mirovanju, što uzrokuje refleksne motoričke akte - sindrom nemirnih nogu.

Patološko stanje prati poraz autonomnih funkcija. Simptomi se manifestuju u blijedoj koži, osjećaju hladnoće. Mogu se pojaviti trofične formacije: pigmentacija, čirevi, suva koža, pukotine.

Simptomi neuropatije donjih ekstremiteta su svijetli. Karakteristične karakteristike su promjene hodanja i poteškoće u kretanju. Oticanje nogu napreduje, refleksi u zglobovima koljena su uznemireni, potrebne reakcije izostaju.

Patološko stanje može se razviti na pozadini Guillain-Barré sindroma i Landryjeve paralize. Guillain-Barré sindrom je primarna patologija koja pogađa proksimalna područja nogu i ruku. To se očituje u sledećim simptomima:

  • paraliza mišića srednjih rezova udova,
  • atrofija mišićne strukture tijela, zbog čega dolazi do otežanog disanja,
  • osjetljivost ostaje
  • poteškoće sa kretanjem.

Landryjeva paraliza odnosi se na akutni oblik neuropatije, nastavlja se nasilno na pozadini alergijskog neuritisa. Stanje prati otrgnulost nogu, trupa, ruku i kranijalnih živaca. Promjene u respiratornom i srčanom ritmu izazivaju disanje.

Dijagnostičke metode

Da biste pravilno postavili dijagnozu, liječnik će propisati pacijentu da prođe niz istraživačkih postupaka. Potrebno je prikupiti anamnezu, obaviti pregled, proučiti reflekse. Pacijentu je potrebna kompletna krvna slika.

Uz opisane manipulacije izvršit će se i ultrazvučno pregledavanje unutrašnjih organa, rendgenski snimak zahvaćenih područja tijela. Važna analiza je prikupljanje kičmene tekućine, čiji se rezultati zajamče da bi se utvrdilo prisustvo bolesti. Možda će biti potrebna biopsija nervnih završetaka.

Vitaminska terapija

Pacijent treba uzimati multivitaminske komplekse, uključujući B vitamine: B1, B6, B12. Najefikasniji lijekovi uključuju vitamin-kompleks iz Thorne istraživanja.

Uz uzimanje opisanih vitamina, često se propisuju antioksidanti: vitamini E, A, C, koenzim Q10, alfa lipoična kiselina

Ove mjere utječu na metabolizam i povećavaju regeneraciju tkiva, uključujući živčane stanice.

Sredstva protiv bolova

Za otklanjanje bolnog sindroma potrebno je uzimati anti-upalne lijekove i analgetske tvari netoksične prirode. Najčešći su Tramal, Aspirin.

Uz nepodnošljive bolove, liječnik može propisati kodein, morfij. Analgetski tretman je u kombinaciji sa Magne-B6, čime se poboljšava terapeutski efekat.

Imunosupresivi, hormonski lijekovi

Dokazano je da je razvoj nekih polineuropatija povezan s kršenjem imunosti tkiva. Stoga je neophodno pravilno odabrati imunomodulaciju. Liječnici propisuju ciklosporin, azatioprin zajedno sa ciklofosfamidom. U težim slučajevima bolesti liječenje imunosupresivima prati hormonska terapija (prednizon).

Važno! Liječnik treba odabrati i kombinirati lijekove.

Erbisol, koji sadrži mnoge prirodne organske elemente, propisan je kao istodobni lijek. Lijek ima imunomodulirajuće, antioksidativno, protuupalno djelovanje.

Ostali lijekovi

Liječnici često propisuju Instenon za simptomatsko liječenje. Alat potiče razgradnju glukoze, poboljšava prehranu tkiva. Lijek ima vazodilatacijski, diuretički, venotonički učinak.

Potrebno je uzimati i Actovegin, koji normalizuje metaboličke procese, Proserin koji obnavlja provodljivost nervnih impulsa. Često se provodi detoksikacijska terapija. Liječenje polineuropatije gornjih i donjih ekstremiteta zahtijeva imenovanje mnogih lijekova za uklanjanje simptoma.

Šta je bolest?

Neuropatija donjih ekstremiteta termin je pod kojim se kombiniraju brojne bolesti koje su popraćene poremećenim funkcioniranjem struktura perifernog živčanog sustava.

Ako je oštećeno jedno ili drugo nervno vlakno, dolazi do kršenja osjetljivosti mišića, razvoja paralize i promjene drugih funkcija određenih organa. Prema statističkim podacima najčešće bolest pogađa nervna vlakna donjih ekstremiteta.

Glavni razlozi razvoja

Neuropatija donjih ekstremiteta vrlo je opasna bolest, koju prate ozbiljni poremećaji i krajnje neugodni simptomi. Razlozi razvoja patologije mogu biti vrlo različiti. U savremenoj medicini razlikuje se nekoliko faktora rizika:

  • različiti metabolički poremećaji uzrokovani različitim hroničnim bolestima, posebno bubrežnim zatajenjem,
  • prisutnost endokrinih patologija, naime: oslabljena funkcija štitnjače, dijabetes melitus (dijabetička neuropatija donjih ekstremiteta smatra se najčešćim),
  • traume, oštećenja određenih struktura perifernog nervnog sistema,
  • dugotrajno izlaganje otrovnim tvarima na tijelu (droge, alkohol, aceton, arsen, olovo, živa potencijalno su opasni)
  • teški hronični nedostatak vitamina,
  • nekontrolirana upotreba određenih lijekova, na primjer, antitumorskih lijekova, antibiotika,
  • teški oblici zaraznih bolesti, uključujući zaušnjake, difteriju, kozicu, prodiranje HIV-a u organizam,
  • sistemske autoimune patologije u kojima antitijela vlastitog imunološkog sistema napadaju nervne ćelije, uništavaju mijelinske ovojnice,
  • prisutnost malignih tumora u tijelu,
  • Dokazano je da postoji nasljedna predispozicija (na primjer, genetska bolest kao što je amiotrofija Charcot-Marie-Tooth praćena razvojem neuropatije).

Bilo koje od gore navedenih stanja može dovesti do razvoja teških oštećenja živčanih struktura. Za vrijeme dijagnoze, usput, nije dovoljno samo potvrditi prisutnost neuropatije donjih ekstremiteta, važno je utvrditi uzrok razvoja bolesti.

Klasifikacija: oblici i vrste neuropatija

Do danas postoji ogroman broj shema za klasifikaciju takve patologije. Ako uzmemo u obzir uzroke razvoja bolesti, onda postoji nekoliko oblika:

  • Toksična neuropatija razvija se u pozadini intoksikacije tijela opasnim tvarima, otrovima, solima teških metala itd.
  • Dysmetabolic - patologija povezana s metaboličkim poremećajima.
  • Najčešća je dijabetička neuropatija donjih udova, čiji će se simptomi i liječenje također opisati u članku.
  • Odvojeno treba spomenuti alkoholnu neuropatiju od koje ljudi koji zloupotrebljavaju alkohol često pate. Simptomi se povećavaju postepeno: prvo mišići u nogama postaju slabi, osjetljivost opada, pojavljuje se bol, čiji se intenzitet povećava kako bolest napreduje.
  • Moguć je alergijski oblik bolesti.
  • Nekim se pacijentima dijagnosticira upalna neuropatija, koja je povezana s nekim oblikom upalnog procesa.

Ovisno o mehanizmu razvoja bolesti, postoje:

  • primarna neuropatija, koja se razvija na pozadini genetskih bolesti (idiopatski oblici bolesti se također spominju u ovu skupinu kada je nemoguće utvrditi uzrok razvoja neuropatije),
  • sekundarni oblik bolesti - razvija se u pozadini infekcija, intoksikacija, metaboličkih poremećaja itd.

Ako uzmemo u obzir mjesto patološkog procesa, tada dodijelimo:

  • distalna neuropatija, praćena simetričnom lezijom nervnih trupova obje noge, pacijenti se u ovom slučaju žale na bol i smanjenu osjetljivost stopala, gležnjeva (usput, to su simptomi dijabetičke neuropatije donjih udova),
  • proksimalni oblik bolesti, koji je popraćen oštećenjem živaca u gornjem dijelu noge i kukova (pacijenti osjećaju bol u stražnjici i kukovima, često gube sposobnost samostalnog hodanja).

U obzir se uzima i priroda oštećenja živčanih struktura. Kao što znate, nervno vlakno sastoji se od aksona (dugih procesa neurona) i mijelinskog omotača.

  • Aksonsku neuropatiju prati direktno oštećenje aksona. Bolest se razvija sporo, praćena jakim bolovima i progresivnom atrofijom mišića.
  • Ponekad se razvije i neuropatija mijelinskih ovojnica. Prije svega, opaža se oštećenje na membrani motornih i senzornih vlakana.

Vrsta vlakana koja utiču na patologiju takođe je važna.

  • Motornu neuropatiju prati oštećenje motornih nervnih vlakana. Pacijenti pate od slabosti mišića i postepene atrofije tkiva. Ako se ne liječi, osoba potpuno gubi sposobnost kretanja.
  • Senzornu neuropatiju karakteriše oštećenje osjetljivih vlakana. Sposobnost kretanja je očuvana, ali je osjetljivost značajno smanjena ili, obrnuto, povećana. Pacijenti pate od stalnih bolova i peckanja. Ponekad čak i najmanji dodir izaziva napad oštre boli.
  • Ako patološki proces utječe na autonomna vlakna (autonomna neuropatija), tada pacijent ima poremećaje iz različitih organskih sustava. Na primjer, kod muškaraca na pozadini bolesti razvija se impotencija. Možda kršenje mokraćnog sistema, pojačano znojenje itd.
  • Postoje miješani oblici bolesti koji kombiniraju sve gore navedene simptome. Na pozadini bolesti oštećuju se i aksoni i mijelinske ovojnice.

Fizioterapeutske manipulacije

Borba protiv bolesti uključuje uzimanje lijekova zajedno s fizioterapijskim metodama. Postupci često prate glavni tretman da bi povećali efikasnost leka. Pacijentu se preporučuje da se bavi fizikalnom terapijom, pribjegavajući se magnetoterapiji. Ovakve manipulacije podržavaju tonus mišića, poboljšavaju cirkulaciju krvi.

Usput! Uz alkoholnu polineuropatiju fizioterapija se provodi nakon detoksikacijske terapije u medicinskoj ustanovi.

Terapija uključuje masažu, električnu stimulaciju. Pacijenti bi se trebali pridržavati pravilne prehrane, iz prehrane isključujući hranu koja sadrži veliku koncentraciju masti i ugljikohidrata. Zabranjeno je pušiti i koristiti stimulanse.

Motorički poremećaji

Simptomi neuropatije donjih udova mogu biti različiti - sve ovisi o tome na koja su živčana vlakna bila pogođena. Ako su motorna vlakna uključena u patološki proces, znakovi će biti sljedeći:

  • postoji smanjenje refleksa, posebno koljena i Ahila (takav simptom treba otkriti tek tijekom neurološkog pregleda),
  • pacijenti primećuju periodičnu pojavu grčeva i grčeva u mišićima na zahvaćenim mestima,
  • pojavljuje se mišićna slabost, koja se postepeno povećava (pacijent ima poteškoće u kretanju, mijenja se hod, ponekad je njegova pokretljivost potpuno izgubljena),
  • s obzirom da mišići prestaju normalno raditi, njihova vlakna počinju postepeno atrofirati (ovaj proces može trajati godinama, ali u nedostatku terapije, to neminovno dovodi do invaliditeta).

Senzorni poremećaji

Ponekad je neuropatija popraćena oštećenjem osjetljivih vlakana, što dovodi do pojave vrlo karakterističnih simptoma:

  • Pacijenti se žale na stalni bol koji se širi duž pogođenog živca.
  • Ostali poremećaji se javljaju, na primjer, trnce ili prisustvo stranog tijela ispod kože. Takva nelagoda prisutna je stalno, što utiče na emocionalno stanje osobe. Pacijenti postaju razdražljivi i nervozni, jer je gotovo nemoguće riješiti se neugodnih senzacija.
  • Ponekad postoje kršenja određenog oblika osjetljivosti. Na primjer, ponekad se kod pacijenata prag boli smanjuje ili povećava. Neki kažu da prestaju osjećati toplinu i hladnoću na koži, dodir i pritisak. Povreda osjetljivosti kože stopala značajno otežava kretanje čovjeka, jer mu je teško održavati ravnotežu dok hoda.

Vegetativno-trofični simptomi neuropatije donjih udova: fotografija i opis

Vrijedno je napomenuti da takve simptome najčešće prati dijabetički oblik bolesti. Za početak, trofizam tkiva je oslabljen, što dovodi do prorjeđivanja kožnih tkiva. Pokrovnici postaju suvi, podložniji vanjskim faktorima. Kako bolest napreduje, na zahvaćenim dijelovima kože mogu se pojaviti pukotine, ogrebotine, erozije i čirevi koji su teško liječiti.

Moguća je pojava drugih simptoma:

  • pojava starosnih mrlja,
  • gubitak kose
  • stvaranje upornog oticanja nogu,
  • slabljenje regenerativnih svojstava tkiva kože,
  • povreda znojenja.

Takvi simptomi se ni u kom slučaju ne mogu zanemariti - važno je na vrijeme konzultirati liječnika. Samo će specijalista moći sastaviti efikasan režim liječenja neuropatije donjih udova.

Neuropatija donjih ekstremiteta: liječenje lijekovima

Ni u kojem slučaju se takav problem ne smije zanemariti.Obavezno se obratite liječniku - samo specijalist može utvrditi prisutnost neuropatije donjih ekstremiteta. Simptomi i liječenje u ovom su slučaju usko povezani, stoga se lijekovi odabiru pojedinačno.

Primjerice, s toksičnim oštećenjima potrebno je brzo uklanjanje opasnih tvari i njihovih metabolita iz tijela. Liječenje dijabetičke neuropatije donjih ekstremiteta uključuje upotrebu hormonskih sredstava (sintetički inzulin) i pripremu pravilne prehrane.

  • Prije svega, pacijentima se propisuju lijekovi koji poboljšavaju provodljivost nervnih vlakana - to pomaže u vraćanju osjetljivih i motoričkih funkcija.
  • Snažni bolovi i upale ublažavaju se steroidnim protuupalnim lijekovima. Pacijentima se obično propisuju lekovi koji sadrže metilprednizolon.
  • Jaka bol može se zaustaviti uz pomoć Analgina (koristi se kao rješenje) ili Tramadola.
  • Ako sindrom boli nije tako izražen, tada se nemir može otkloniti uz pomoć posebnih masti (na primjer, sredstava s lidokainom) ili čak gipsa od paprike.
  • Koriste se i takvi lijekovi kao Pentoksifilin, Trental, Vasonit. Lijekovi poboljšavaju cirkulaciju krvi u žilama, što pozitivno utječe na prehranu tkiva.
  • Injekcije vitamina grupe B pomažu ublažavanju bolova, poboljšavaju ishranu u tkivima i živcima i uklanjaju grčeve.
  • Lijekovi poput Piracetama i Mildronata takođe poboljšavaju unos hranljivih sastojaka u tkivu.
  • Uz grčeve i konvulzije, indicirani su mišićni relaksanti, kao što je Baclofen.
  • Dodatne preporuke daju se pacijentima s dijabetičnom neuropatijom donjih udova. Također je potrebno liječenje lijekovima koji pomažu u kontroli razine šećera u krvi i inzulina.
  • Ponekad se dodatno koriste antidepresivi.

Upravo ti lijekovi uzimaju pacijenti kojima je dijagnosticirana neuropatija donjih udova. Liječenje lijekovima, naravno, omogućava suočavanje sa simptomima bolesti i zaustavljanje daljnjeg razvoja patološkog procesa.

Fizioterapija za neuropatiju

Liječenje neuropatije donjih udova može se nadopuniti različitim fizioterapeutskim postupcima.

  • Ako dođe do toksičnog oštećenja tijela, tada je plazmafereza obavezna, što osigurava brzo eliminiranje toksina.
  • Redovne seanse terapeutske masaže pomažu u oslobađanju mišićnog spazma, poboljšanju cirkulacije krvi i, prema tome, ishrani tkiva.
  • Režim liječenja uključuje i posebne terapijske vježbe. Redovne vježbe pomažu u održavanju mišićnog tonusa, sprečavaju razvoj atrofije.
  • Dobar efekat je magnetoterapija.
  • Ponekad se pacijentima propisuju sesije za stimulaciju živaca pomoću posebnih električnih uređaja.
  • Neke metode alternativne terapije su takođe efikasne. Ponekad se pacijentima preporučuje akupunktura, masaža kamena, liječenje pijavicama.
  • Važan dio liječenja je pravilna prehrana. Pacijentima se savjetuje da u prehranu uključe više voća, povrća i mliječnih proizvoda. Vrijedno je odreći se začina, konzervansa, začinjene, masne i pržene hrane. Alkohol je zabranjen. Također se vrijedi odreći pušenja, žvakanja duhana.

U pravilu, takvi postupci zajedno s pravilno odabranim lijekovima pomažu usporavanje razvoja patološkog procesa, a ponekad čak i vraćanje osjetljivosti i motoričke funkcije.

Recepti tradicionalne medicine

Neki će kućni lijekovi pomoći da se nose sa simptomima:

  • Sol se smatra efikasnom. Pripremiti ga je jednostavno - samo trebate puniti kantu napola vrućom vodom, dodati 150 ml stolnog sirćeta (9%) i 200 g obične soli. Takvu kupku za stopala treba izvoditi svakodnevno tokom mjesec dana.
  • Također će pomoći komprimiranje plave gline. Usput, prah se može kupiti u bilo kojoj ljekarni.
  • Korisno je u kupku za kupanje dodati dekociju iglica.

Takvi lijekovi pomažu u ublažavanju bolova i uklanjanju nekih drugih simptoma. Ipak, oni ne mogu zamijeniti cjelovitu terapiju lijekovima - ne možete odbiti pomoć ljekara.

Metabolički i lijekovi za protok krvi

Ove grupe lijekova su jedne od najvažnijih u liječenju polineuropatije. I u većini slučajeva mehanizam djelovanja jednog lijeka nije ograničen samo na, na primjer, metabolički učinak. Gotovo uvijek lijek djeluje u više smjerova istovremeno: „bori se“ sa slobodnim radikalima, poboljšava prehranu živčanih vlakana i pomaže povećati protok krvi u području oštećenog živaca, te potiče zarastanje. Zbog takvog višestrukog efekta, kako kažu, jednim pucanjem ubijaju ne čak dve, već nekoliko ptica jednim kamenom! Ali postoje zamke. Nisu svi metabolički lijekovi efikasni u liječenju polineuropatije donjih ekstremiteta. Među lijekove, čiji je redukcijski učinak najviše proučen, spadaju pripravci tioktične kiseline, Actovegin, Instenon. U posljednje vrijeme sve se više koriste za istu svrhu Cerebrolysin, Cytochrome C, Mexidol i Cytoflavin, Calcium pantothenate. Obično se preferira jedan lijek (izbor se temelji na stvarnom uzroku polineuropatije donjih ekstremiteta). Tako, na primer, kod dijabetičke polineuropatije glavni borac je tioktična kiselina, sa obliterajućom aterosklerozom žila donjih ekstremiteta, preferira se Aktovegin. Pri propisivanju bilo kojeg metaboličkog lijeka potrebno je voditi računa o vremenu upotrebe, jer je obnova živčanih vlakana dug proces. Zato se u većini slučajeva lijek mora uzimati poprilično dugo, najmanje 1 mjesec, a češće i duže. Sada razgovarajmo detaljnije o svakom od lijekova.

Tioktična kiselina je snažan antioksidans, njen efekat u lečenju polineuropatije prepoznat je u celom svetu. Lijek je potrebno primjenjivati ​​od jednog mjeseca do šest. Prvo je potrebna intravenska infuzija lijeka (u dozi od 600 mg dnevno) 14-20 dana, a potom možete preći na oblike tableta. Iste 600 mg, ali u obliku tableta, uzima se pola sata prije jela ujutro. Prilikom liječenja važno je shvatiti da učinak lijeka neće biti primjetan u prvim danima primjene. To ne ukazuje na nedostatak rezultata. Samo treba vremena da bi lijek mogao ukloniti sve metaboličke probleme na nivou živčanih vlakana. Tioktična kiselina je široko zastupljena na farmaceutskom tržištu: Oktolipen, Alpha Lipoic Acid, Berlition, Espa-Lipon, Thioctacid, Neuroleptone, Thiogamma.

Actovegin je proizvod dobiven iz krvi teladi. Ne bojte se u ovom slučaju riječi "krv". Od njega u Actoveginu ostaju samo najpotrebnije komponente ćelijske mase i seruma. U tom slučaju, za liječenje Actovegin-om, potrebno je prvi put intravenski koristiti u kapi od 10-50 ml (doza ovisi o težini simptoma polineuropatije). Obično intravenozne infuzije traju 10-15 dana, a potom pacijent terapiju nastavi u obliku tableta (2-3 tablete 3 puta dnevno) još 2-3-4 mjeseca. Složeni učinak lijeka omogućava vam istovremeno liječenje ne samo perifernih živaca, već i "problema" mozga, krvnih žila udova. U inostranstvu se Actovegin ne koristi tako aktivno kao u zemljama ZND i Rusiji, a čak je zabranjen i u SAD-u i Kanadi. To je prije svega zbog činjenice da nisu provedena brojna istraživanja njegove učinkovitosti.

Instenon je složen pripravak koji sadrži 3 aktivna sastojka. Povećava krvne žile, ima aktivirajuće dejstvo na neurone i poboljšava prenošenje impulsa između njih. Omogućava povećani protok krvi u tkivima koja pate od nedostatka kisika. Zbog toga se poboljšava ishrana nervnih vlakana, a ona se brže "oporavljaju". Efekat daje kursna primjena: sadržaj prve ampule (2 ml) daje se svaki dan intramuskularno, tokom 14 dana. Instenon se ubuduće uzima oralno po 1 tabletu 3 puta dnevno tokom još 1 mesec.

Cerebrolysin je proteinski preparat dobijen iz svinjskog mozga. Smatra se snažnim neurometaboličkim lijekom. Zaustavlja proces uništavanja nervnih ćelija, pojačava sintezu proteina unutar njih i sposobna ih je zaštititi od štetnog djelovanja raznih supstanci. Cerebrolizin ima izražen neurotrofični efekat, što povoljno utiče na funkcionisanje celog nervnog sistema. Cerebrolizin povećava šansu da živčane ćelije ostanu žive usled nedostatka hranljivih sastojaka. Dozvoljeno je intramuskularno i intravensko davanje lijeka (5 ml i 10-20 ml, respektivno) 10-20 dana. Zatim napravite pauzu od 14-30 dana i po potrebi ponovite kurs.

Kalcij pantotenat je lijek koji potiče regeneracijske procese, odnosno oporavak (liječenje) perifernih živaca, a ne samo njih. Primjenjujte ga 1-2 tablete 3 puta dnevno kursevima od 1 mjeseca. Polako, ali sigurno, lek će „zakrpiti“ defekte na živčanim membranama, pomažući da se obnovi njihova funkcija.

Mexidol (Meksiko, Mexiprim, Neurox) - moćan antioksidans. Ovo je lek na nivou membrane. Pomaže u vraćanju normalne strukture membrane živčanih ćelija, osiguravajući time njihov normalan rad, jer se svi živčani impulsi prenose kroz membranu. Mexidol povećava otpornost nervnih ćelija na negativne napore u okolini. Doza lijeka, način primjene i trajanje upotrebe vrlo su promjenjivi ovisno o početnoj razini neuroloških poremećaja. Ako je potrebno, počnite s intravenskom ili intramuskularnom injekcijom od 5 ml, a zatim pređite na tablete (125-250 mg 3 puta dnevno). Ukupni period liječenja je 1,5-2 mjeseca. Lijek ima dobru toleranciju. Ako se daje intravenski, može izazvati grlobolju, želju za kašljem. Ovi osjećaji prolaze prilično brzo i manje je vjerovatnoća da će se pojaviti ako se lijek primjenjuje u kapima (u 0,9% otopini natrijevog klorida), a ne u mlazu.

Citoflavin je još jedan složeni antioksidansni lek. Nadopunjavajući se međusobno, komponente lijeka poboljšavaju energetski metabolizam u neuronima, odupiru se djelovanju slobodnih radikala, pomažu ćelijama da „prežive“ u uvjetima nedostatka hranljivih sastojaka. Za liječenje se koriste 2 tablete 2 puta dnevno pola sata prije jela tokom 25 dana.

Mnogi od gore opisanih antioksidantnih lekova nisu popularni, tako da kažemo, u lečenju polineuropatije donjih ekstremiteta. Češće se koriste tioktična kiselina, Actovegin. Ostali neurometabolički lekovi češće se koriste za „probleme“ sa centralnim nervnim sistemom, ali ne treba zaboraviti da imaju pozitivan uticaj na periferiju. Neki lekovi imaju malo „iskustva“ sa upotrebom (na primer, Mexidol), a sva područja njihovog uticaja nisu dovoljno proučena.

Najčešći lijek za poboljšanje protoka krvi u lezijama donjih ekstremiteta je pentoksifilin (vazonitis, Trental). Lijek poboljšava cirkulaciju krvi u najmanjim žilama cijelog tijela kao cjeline zahvaljujući njihovom širenju. Uz povećani protok krvi, više hranjivih sastojaka ulazi u neurone, što znači i povećanu šansu za oporavak. Standardna shema za upotrebu Pentoksifilina je sljedeća: intravenozno kapljete 5 ml lijeka, prethodno otopljenog u 200 ml 0,9% -tne otopine natrijevog klorida, 10 dana. Zatim tablete od 400 mg 2-3 puta dnevno u trajanju do 1 mjeseca. Za većinu lijekova koji se koriste za liječenje polineuropatije ovo pravilo djeluje: mala težina simptoma je oblik tableta lijeka. Stoga, ako su simptomi bolesti izraziti, sasvim je moguće dobiti zajedno sa mjesečnom pilulom Pentoksifilin preskakanjem injekcija.

Liječenje polineuropatije donjih ekstremiteta nikada nije kompletno bez korištenja vitamina. Najefikasniji su vitamini grupe B (B1, B6 i B12). Jedan nedostatak hrane po sebi može uzrokovati simptome oštećenja perifernih živaca. Ojačavajući međusobno dejstvo, uz istovremenu upotrebu ovih lekova doprinose obnovi membrane perifernih živaca, imaju analgetski efekat, u određenoj meri su antioksidanti. Kombinovani oblici (kada su sva tri vitamina uključena u jedan pripravak odjednom) preferiraju se nego jednodijelni. Postoje oblici za ubrizgavanje i tablete. Neki oblici za ubrizgavanje (Milgamma, Combilipen, CompligamV, Vitaxone, Vitagamma) dodatno sadrže lidokain, koji pojačava efekat ublažavanja bolova. Takvi lijekovi kao što su Neuromultivit i Neurobion sadrže „čisti“ kompleks B vitamina bez lidokaina. Prilikom liječenja često se pribjegavaju kombinaciji injektiranih oblika vitamina na početku liječenja i tabletama u budućnosti. U prosjeku, B vitamini se koriste najmanje 1 mjesec.

Relativno nedavno, u liječenju bolesti perifernih živaca, počeo se primjenjivati ​​složeni lijek Celtican. Ovo je dodatak prehrani. Sadrži uridin monofosfat, vitamin B12, folnu kiselinu. Lijek pruža građevinske komponente za obnovu membrane perifernih živaca. Nanesite Celtican 1 kapsulu 1 put dnevno tokom 20 dana.

Sredstva protiv bolova

Problem boli u lezijama živaca donjih ekstremiteta još nije riješen, jer još uvijek ne postoji 100% djelotvoran lijek s ovim simptomom. Mnogo toga ovisi o stvarnom uzroku polineuropatije. U skladu s tim utvrđuje se potreba za anesteticima. Za neke će oni biti od vitalne važnosti, jer polineuropatija ne dopušta nekim pacijentima da spavaju u potpunosti. A nekome se uopšte ne pokazuju, jer polineuropatija ne nosi nikakve bolove.

Od lijekova protiv bolova, mogu se koristiti antikonvulzivi i antidepresivi, lokalni anestetici, opioidi i površinski nadražujuća sredstva. Nemojte se iznenaditi da ovaj popis ne sadrži uobičajena lijeka protiv bolova kao što su Analgin, Pentalgin i slično. Odavno je dokazano da kod polineuropatije donjih ekstremiteta ti lekovi nemaju nikakvog dejstva. Stoga je njihova upotreba kod ove bolesti apsolutno beskorisna.

Moderni antikonvulzivi koji se koriste za liječenje boli su Gabapentin (Tebantin, Neurontin, Gabagamma, Catena) i Pregabalin (Lyrics). Da bi oni imali analgetski učinak, potrebno im je vrijeme. Svaka učinkovitost može se procijeniti najkasnije nakon 7-14 dana upotrebe, pod uvjetom da se dostigne maksimalna tolerirana doza. Kako to izgleda u praksi? Gabapentin se započinje u dozi od 300 mg uveče. Sutradan - 2 puta dnevno, po 300 mg svaki, trećeg dana - 300 mg 3 puta dnevno, četvrtog - 300 mg ujutro i popodne, a uveče 600 mg. Dakle, doziranje se postepeno povećava sve dok se ne pojavi analgetski učinak. Pri ovom doziranju trebali biste prestati i uzimati ga 10-14 dana. Tada se procjenjuje težina učinka. Ako je nedovoljna, možete nastaviti s povećanjem doze (maksimalna dopuštena količina je 3600 mg dnevno). Pregabalinu nije potreban tako dug odabir doze. Efektivna doza Pregabalina kreće se od 150 do 600 mg dnevno.

Među antidepresivima najčešće se koristi amitriptilin.Optimalni omjer cijene i performanse učinio ga je najpopularnijom početnom terapijom polineuropatije. Počnite s minimalnom dozom od 10-12,5 mg noću i postepeno povećavajte dozu dok se ne postigne analgetski učinak. Potrebna doza vrlo je individualna: nekome će biti dovoljno 12,5 mg, a nekome će biti potrebno 150 mg. Ako Amitriptyline slabo toleriše, prouzrokuje nuspojave, možete pokušati zamijeniti ga Lyudiomil ili Symbalta, Venlaxor.

Od lokalnih anestetika, koristi se lidokain. Prije toga postojala je mogućnost samo njegove intravenske upotrebe. Međutim, u ovom obliku, lidokain je često izazvao poremećaje srčanog ritma i fluktuacije krvnog pritiska. Do danas je pronađen izlaz. Razvijen je sustav lokalne primjene Lidokaina u zonu najveće boli u obliku flastera (Versatis). Flaster je čvrsto pričvršćen na kožu, ne izaziva iritaciju, zbog topikalne primjene nuspojave se svode na nulu. Osim toga, Versatis prekriva područja tijela, sprječavajući njihovu dodatnu iritaciju izvana i tako smanjujući provokaciju boli.

U teškim slučajevima jakih bolova, koji nisu podložni terapiji gore navedenim metodama, pribjegavaju imenovanju opioidnih agenasa (Tramadol). Pokušavaju lijek propisati na kraće vremensko razdoblje, kako ne bi izazvali ovisnost. Počnite s ½ tablete 2 puta dnevno (ili 1 tabletom noću). Nakon tjedan dana, ako je potrebno, doza se povećava na 2 tablete dnevno. Ako ublažavanje bola nije već postignuto, doza se nastavlja povećavati na 2 tablete 2-4 puta dnevno. Kako bi se smanjila doza Tramadola bez gubitka analgetskog efekta, stvorena je kombinacija Tramadola i Paracetamola (Zaldiar). Učinak 1 tablete Zaldiara jednak je 1 tableti Tramadol-a, dok 1 tableta Zaldiar sadrži značajno manju količinu Tramadola (37,5 mg prema 50 mg, respektivno). Tako se postiže smanjenje doze opioidnog lijeka bez gubitka učinkovitosti.

Kad je bol kod polineuropatije manje ili više lokalizirana, moguća je topikalna primjena kreme koja sadrži kapsaicin (ekstrakt kapsicuma). Kapsaicin uzrokuje iscrpljivanje impulsa boli, odnosno, u početku se bol može pojačati, a potom će izblijediti. Ovaj period, kada se bol pojačava, nije svaki pacijent u stanju izdržati, stoga postoji dvostruka veza s ovom metodom liječenja boli polineuropatijom.

Često se moraju kombinirati lijekovi za smanjenje boli kako bi se postigao rezultat. Ali to treba učiniti samo kada svaki pojedinačni lijek (pod uvjetom da se postigne odgovarajuća doza i poštuje trajanje upotrebe) ne daje efekta.

Sredstva koja poboljšavaju provođenje nervnog impulsa

Ako bolest uzrokuje trajne poremećaje osjetljivosti (njen gubitak), slabost mišića, onda su ovi simptomi indikacija za imenovanje antiholinesteraze (sredstva koja poboljšavaju živčano-mišićnu provodljivost). Čak i kada postoje oštećenja živčane membrane, ti lijekovi doprinose prolasku impulsa duž preostalih nepromijenjenih dijelova živaca. Zbog toga se vraća mišića snaga i vraća se osjetljivost. I drugi lijekovi u ovom trenutku doprinose regeneraciji živaca, tako da snaga i osjetljivost mišića ostaju netaknuti bez upotrebe antiholinesteraze.

Široko korišteni lijekovi ove grupe su Neuromidin, Amiridin, Axamon, Ipigriks. Svi lijekovi su identični u pogledu glavnog aktivnog sastojka. Postoje oblici injekcije za napredne slučajeve polineuropatije, kao i tablete. Tablete se koriste češće. Obično se propisuju 10-20 mg 2-3 puta dnevno tokom 30-60 dana.

Kao što vidite, moderna medicina ima vrlo širok spektar lijekova koji mogu utjecati na simptome polineuropatije donjih ekstremiteta. Nijedan od njih sam po sebi nije „ratnik“, ali u kombinaciji, s upornošću i strpljenjem pacijenta, lekovi mogu pobediti bolest.

Preventivne mjere

Danas su mnogi ljudi zainteresirani za informacije o ovoj bolesti i njenim simptomima, tražeći fotografije. Neuropatija donjih ekstremiteta opasna je i krajnje neugodna bolest. Na žalost, specifični profilaktički lijekovi ne postoje. No, postoje neki medicinski recepti koje je potrebno učiniti da biste se zaštitili:

  • ako morate raditi sa otrovnim tvarima, morate uzimati zaštitne lijekove, slijediti mjere opreza,
  • sve upalne i zarazne bolesti moraju se lečiti na vreme,
  • treba odustati od alkohola, droge, duvana,
  • bilo koji lijek se može uzimati samo uz dozvolu liječnika, uz poštovanje ispravne doze,
  • važno je nositi udobnu obuću, izbjegavati ozljede i hipotermiju stopala, pratiti higijenu,
  • morate održavati kondiciju, održavati tjelesnu težinu normalnom,
  • pravilna prehrana i aktivan način života pomoći će jačanju organizma,
  • važno je kontrolirati krvni pritisak, uzimati odgovarajuće lijekove.

Ovo je vrlo opasna bolest koju ne treba zanemariti. S pravodobnim i ispravnim tretmanom, simptomi neuropatije donjih udova počinju nestajati, pa je prognoza za pacijente povoljna. Međutim, teški oblici patologija dovode do invaliditeta.

Što je neuropatija donjih udova?

Neuropatija je lezija perifernih živaca i žila koje ih opskrbljuju. U početku ova bolest nije upalne prirode, ali se nakon toga može nanositi neuritis, upala živčanih vlakana. Neuropatija donjih ekstremiteta uključena je u skupinu polineuropatija, čija su osnova metabolički poremećaji, ishemija tkiva, mehanička oštećenja, alergijske reakcije.

Prema vrsti tečaja razlikuje se neuropatija:

Prema vrsti patološkog procesa u nervnim vlaknima, neuropatija je aksonalna (obuhvata procese neurona - aksona) i demijelinizacijska (širi se na ljuske živčanih vlakana). Prema simptomima, patologija se dešava:

  1. Senzorno. Prevladavaju simptomi poremećaja osjetila i boli.
  2. Motor. Manifestira se uglavnom motoričkim poremećajima.
  3. Vegetativno. Postoje znakovi autonomnih i trofičnih poremećaja.

Uzroci patologije su raznoliki. Dakle, dijabetični oblik je karakterističan za metaboličke poremećaje u neuronima kod šećerne bolesti. Otrovno, alkoholno izazvano je trovanjem, intoksikacijama. Drugi mogući uzroci su tumori, nedostatak vitamina grupe B, hipotireoza, HIV, trauma, opterećena nasljednost.

Recepti iz tradicionalne medicine

Polineuropatija se može liječiti nekonvencionalnim metodama. Preporučuje se upotreba esencijalnih ulja eukaliptusa, klinčića, jele. Potrebno je protrljati stopala prirodnim lijekom. To pomaže ublažavanju bolova, poboljšati cirkulaciju krvi u udovima.

Efektivne kupke za stopala. Potrebno je otopiti u 3 litre tople vode pola čaše esencije octa i čašu morske soli. Potrebno je svakodnevno spuštati noge u otopinu za liječenje, pola sata tokom 30 dana.

Preventivne mjere

Da bi se spriječilo oštećenje nervnih vlakana, potrebno je eliminirati faktore koji nepovoljno djeluju na neurone. Preventivne mjere uključuju:

  • odustajanje od alkohola
  • upotreba kvalitetne hrane
  • pri radu s hemijskim reagensima, upotrebom zaštitnih sredstava,
  • odbijanje nekontrolisanog leka,
  • pravovremeno lečenje postojećih bolesti,
  • umjerena fizička aktivnost,
  • kontrola koncentracije šećera u krvi.

Morate shvatiti da je nemoguće spriječiti razvoj polineuropatije. Osoba može samo smanjiti broj negativnih faktora koji utječu na neurone.

Moguće posljedice

Kasnim posjetom liječniku ili nedostatkom terapije, bolest izaziva nepovratne komplikacije, a jedna od njih je prijelaz patologije u kronični neizlječiv oblik. Pacijent potpuno gubi osjetljivost udova, mišići se postepeno raspadaju, što dovodi do invaliditeta. U težim slučajevima, kada su pogođeni živčani završeci odgovorni za rad srčanog mišića, može se razviti aritmija koja vodi do smrti.

Povoljna prognoza i potpuno oporavak moguća je kod alkoholne, zarazne i otrovne sorte. Dijabetička polineuropatija je neizlječiva, možete samo smanjiti intenzitet simptoma. Također, može se pridružiti i infekcija koja izaziva septičke pojave, sporo zarastanje ranih površina.

Neuropatija gornjih i donjih ekstremiteta je podmukla bolest koja vodi do nepovratnih posljedica. Pri prvim nerazumljivim manifestacijama potrebno je potražiti ljekarsku pomoć. Pravovremeni tretman pomoći će da se izbjegnu ozbiljne komplikacije.

Osjetljivi poremećaji - glavna skupina simptoma

Manifestacije patologije u nogama mogu biti različite, često ovise o uzroku neuropatije. Ako je bolest uzrokovana traumom, simptomi pokrivaju jedan ud. Kod dijabetes melitusa, autoimunih bolesti, simptomi se šire na obje noge.

Osjetljive smetnje mogu biti toliko neugodne da kod pacijenta izazovu depresivna stanja.

Senzorički poremećaji nalaze se u svim slučajevima neuropatije donjih udova. Simptomi se obično posmatraju stalno, ne ovise o položaju tijela, dnevnom režimu mirovanja, često uzrokuju nesanicu.

Pored opisanih simptoma, često postoje poremećaji osjetljivosti - sporo prepoznavanje hladnoće, vrućine, promjene praga boli, redovni gubitak ravnoteže zbog smanjenja osjetljivosti stopala. Često se pojavljuju i bolovi - bolni ili rezni, slabi ili doslovno nepodnošljivi, lokalizirani su u području zahvaćene regije živca.

Ostali znaci bolesti

Kako se razvija patologija ekstremiteta, motorna nervna vlakna su oštećena, pa se pridružuju i drugi poremećaji. Tu spadaju grčevi u mišićima, česti grčevi u nogama, posebno kod teladi. Ako pacijent u ovoj fazi posjeti neurologa, liječnik primjećuje smanjenje refleksa - koljeno, ahiles. Što je niža snaga refleksa, to bolest dalje napreduje. U posljednjim fazama tetiva refleksa može u potpunosti izostati.

Mišićna slabost važan je znak neuropatije nogu, ali karakteristična je za kasne faze bolesti. U početku je osjećaj slabosti mišića prolazan, a zatim postaje trajan. U naprednim fazama to dovodi do:

  • smanjena aktivnost udova,
  • poteškoće u kretanju bez podrške,
  • stanjivanje mišića, njihova atrofija.

Vegetativno-trofični poremećaji su druga grupa simptoma u neuropatiji. Kada je zahvaćen vegetativni dio perifernih živaca, pojavljuju se sljedeći simptomi:

  • kosa pada na nogama
  • koža postaje tanka, blijeda, suva,
  • pojavljuju se područja pretjerane pigmentacije

U bolesnika sa neuropatijom, posjekotine, ogrebotine na nogama slabo zarastaju, gotovo uvijek se nateraju. Dakle, kod dijabetičke neuropatije trofične promjene su toliko ozbiljne da se pojavljuju čirevi, ponekad je proces kompliciran gangrenom.

Postupak dijagnosticiranja patologije

Iskusni neurolog lako može postaviti dijagnozu o pretpostavljenom stanju u skladu s opisanim simptomima prema pacijentu i prema dostupnim objektivnim znacima - promjene na koži, oslabljeni refleksi itd.

Dijagnostičke metode su veoma raznolike, evo nekih od njih:

MetodologijaŠta pokazuje
ElektroneromiografijaUspostavljanje lezije nervnog sistema - korijena, nervnih procesa, tijela neurona, membrana itd.
Opšti, biohemijski test krviUpalni, infektivni proces, prisutnost autoimunih promjena
Test šećera u krviRazvoj dijabetesa
Rendgenski prikaz kralježnicePatologija kičmenog stuba
Spinalna punkcijaPrisutnost antitela na urođena nervna vlakna u kičmeni moždini

Glavna metoda dijagnosticiranja problema s živčanim vlaknima i dalje je jednostavna tehnika elektroneuromiografije - pomaže u razjašnjenju dijagnoze.

Osnove lečenja neuropatije

Potrebno je ovu bolest liječiti složeno, nužno s korekcijom osnovne patologije. Za autoimune bolesti propisuju se hormoni, citostatici, za dijabetes - lijekovi za snižavanje šećera ili inzulin, za toksični tip bolesti - metode čišćenja (hemosorpcija, plazmafereza).

Ciljevi terapije za neuropatiju donjih udova su:

  • obnavljanje nervnog tkiva,
  • nastavak provođenja,
  • ispravljanje poremećaja u krvožilnom sistemu,

Postoji mnogo metoda liječenja, glavna je lijek.

Hirurško liječenje se praktikuje samo u prisustvu tumora, kila, nakon povreda. Kako bi se spriječila atrofija mišića, svim pacijentima su prikazane fizičke vježbe iz posebnog kompleksa vježbanja, prvi put se izvode pod nadzorom liječnika za rehabilitaciju.

Uz neuropatiju treba slijediti dijetu s povećanjem sadržaja vitamina skupine B, a također treba isključiti i alkohol, hranu s kemijskim aditivima, marinade, prženo i dimljeno.

Bolest se uspješno liječi fizioterapijom. Izvrsno se dokazuju masaža, magnetoterapija, terapijsko blato, refleksologija, električna stimulacija mišića. Da biste spriječili stvaranje čira, treba nositi posebnu obuću, koristite ortoze.

Glavni lijekovi za liječenje patologije

Lijekovi igraju vodeću ulogu u liječenju neuropatije. Budući da je osnova degeneracija nervnog tkiva, potrebno je medicinski sastaviti strukturu nervnih korijena. To se postiže upotrebom takvih lijekova:

    Neuroprotektori, ubrzivači metabolizma u nervnim ćelijama - Piracetam, Mildronate. Oni poboljšavaju trofično nervno tkivo, pomažući poboljšati njegovu strukturu.

Bez greške, tokom terapije koriste se vitamini grupe B, a posebno su prikazani B12, B6, B1. Najčešće se propisuju kombinirana sredstva - Neuromultivit, Milgamma u tabletama, injekcije. Nakon njihovog unosa eliminiraju se poremećaji osjetljivosti, svi simptomi smanjuju ozbiljnost.

Šta drugo liječi neuropatiju?

Vitamini koji su snažni antioksidanti poput askorbinske kiseline, vitamini E, A vrlo su korisni za tijelo u bilo kojem obliku neuropatije donjih ekstremiteta. Moraju se koristiti u složenoj terapiji bolesti za smanjenje razornog učinka slobodnih radikala.

S jakim mišićnim grčevima, pacijentu će pomoći mišićni relaksanti - Sirdalud, Baclofen, koji se upotrebljavaju samo po receptu liječnika - ako se zloupotrijebe, mogu povećati mišićnu slabost.

Postoje i drugi lijekovi protiv ove patologije. Biraju se pojedinačno. To su:

  1. hormonski lijekovi za suzbijanje boli, upale - Prednizon, deksametazon,
  2. vaskularni lekovi za poboljšanje cirkulacije krvi u tkivima - Pentoksifilin, Trental,

Lokalno se preporučuje upotreba masti s novokainom, lidokainom, nesteroidnim protuupalnim lijekovima, kao i zagrijavajuće masti s crvenom paprikom, životinjskim otrovima. Uz bakterijsko oštećenje kože stopala, nogu, nanose se preljevi s antibioticima (Tetraciklin mast, Oxacillin).

Alternativno liječenje neuropatije

Liječenje narodnim lijekovima koristi se s oprezom, posebno kod dijabetesa. Recepti mogu biti sljedeći:

  1. Sjedinite žumanca sirovog jajeta i 2 kašike maslinovog ulja. Dodajte 100 ml soka od šargarepe i kašiku meda. Pijte 50 ml tri puta dnevno nakon obroka. Kurs traje 14 dana.
  2. U kantu tople vode sipajte 2/3 šalice 9% sirćeta, sipajte čašu soli. Držite stopala u vodi 15 minuta. Kurs se održava jednom mesečno.

Uz pravovremenu terapiju, bolest ima dobru prognozu. Čak i ako je uzrok neuropatije vrlo ozbiljan, to može usporiti ili zaustaviti napredovanje, kao i poboljšati kvalitetu ljudskog života.

Pogledajte video: ELEKTROMIONEUROGRAFIJA,MEDICINSKA DIJAGNOSTIKA,RADIO TELEVIZIJA REPUBLIKE SRPSKE (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar