Dijabetes i sve o njemu

Datulje su složeno voće. Čini se da su njihove koristi za tijelo ogromne, jer je prirodan proizvod. Ali u isto vrijeme to je slatkoća koja može nanijeti štetu. Šta prevladava u plodu - ljekovit ili negativan učinak - ovisi o količini konzumiranog voća. Stoga je toliko važno znati koliko datuma možete pojesti dnevno.

Sastav plodova datulja (na 100 grama voća bez kamenčića) uključuje:

  • 6,7 g vlakana (27% dnevnog unosa),
  • 696 mg kalijuma (oko 20% dnevne doze),
  • 0,4 mg bakra (18%)%,
  • 0,3 mg mangana (15%),
  • 54 mg magnezijuma (13,5%),
  • 0,25 mg vitamina B6 (12,5%),
  • 1,6 mg niacina (8%).
  • 0,8 mg pantotenske kiseline (8%).

U manjim količinama su prisutni:

  • vitamini A, K, B1, B2, folati,
  • elementi u tragovima kalcijum, gvožđe, cink.

Sadržaj kalorija - 277 kcal. 66,5 od 100 grama svježe voćne kaše je šećer. A upravo je s njima povezana šteta proizvoda.

Činjenica da su datumi korisni za ljudsko tijelo objašnjava se prisustvom biološki aktivnih spojeva u njima, poput:

  • flavonoidni antioksidanti,
  • karotenoidi
  • fenolna kiselina sa anti-upalnim i antikancerogenim delovanjem.

Potpuno dokazana korist

  1. Prednosti datulja, i osušenih i svježih, jesu što poboljšavaju rad crijeva. Uključeni su u popis proizvoda koji slabe i pomažu u borbi protiv hroničnog opstipacije.
  2. Plodovi palme energiziraju tijelo. I zato - ovo je sjajna lagana zalogaja prije treninga u fitnesu i to samo tokom dana kada nema vremena da se jede katastrofalno.
  3. Voće je prirodni nadomjestak šećera. Zapravo oni sadrže najčešće šećere. A ne neke posebne „korisne-prirodne“. Ali ovi se šećeri još uvijek nadopunjuju vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima.

Zaštita srca i krvnih sudova

Budući da voće ima mnogo vlakana, postoji hipoteza da oni mogu sniziti holesterol i trigliceride. To jest, doprinosi prevenciji ateroskleroze.

To je dijelom tačno. Ali samo dijelom, jer kako bi tijelo zasitilo vlaknima dovoljnim da poboljša lipidni profil, datulje je potrebno jesti puno. A to znači da morate uvesti obilje šećera. A takav meni nije prikazan da bi sprečio aterosklerozu.

Sam šećer u krvi ne narušava lipidni profil, holesterol i trigliceridi se ne povećavaju. Ali izazivaju kroničnu upalu, uključujući i u zidovima krvnih žila. Naime, ova upala je jedan od glavnih uzroka aterosklerotskih lezija. Ali ne visok holesterol po sebi.

Uz to, blagodati datulja za tijelo žena i muškaraca u smislu podrške srcu, visoka je koncentracija kalijuma i magnezijuma. Ovi elementi u tragovima potrebni su za održavanje normalnog krvnog pritiska i brzine otkucaja srca.

Ali opet, da bi dobili kalij i magnezijum u fiziološki značajnim količinama od plodova datulje, čovjek mora jesti šećer. I puno šećera. A to ne dodaje zdravlje srcu.

Prevencija Alzheimerove bolesti

Uz zaštitu od Alzheimerove bolesti i drugih neurodegenerativnih tegoba, situacija je potpuno ista kao s prevencijom kardiovaskularnih bolesti.

S jedne strane, dokazano je da bioaktivni spojevi datiraju mogu smanjiti aktivnost amiloidnih beta proteina koji formiraju plakove u mozgu i smanjuju koncentraciju protuupalnog citokina - interlekin-6. Ovo je važno da se spriječi pojava Alzheimerove bolesti.

S druge strane, ako se obilno konzumira, ovo voće može pojačati upalnu aktivnost u mozgu, jer sadrži mnogo šećera.

Negativni uticaj


65% mase sušenih datulja pada na šećer, od čega je 50% fruktoza. U svježem voću postotak šećera je nešto manji, ali samo zbog povećanja vlage.

Da, korisno. Ali samo ako osim nje, ne jedete ništa drugo. Pojeli su malo fruktoze i to je to. Ova supstanca omogućava tijelu da preživi u uvjetima gladi.

Međutim, kada ima puno hrane, a fruktoza nije jedini izvor energije, on šteti organizmu. S obzirom da dovodi do brzog stvaranja viška tjelesne masti, posebno u trbušnoj regiji.

Da bi apsorbovao fruktozu, tijelo ga transportira u jetru. Gdje se pretvara u mast.

Ako osoba istovremeno gladuje, on tu masnoću sagorijeva odmah. I tako preživljava. Ali ako nema nedostatka hrane, masti dobivene iz fruktoze ostaju mrtva težina.

U predstavljenom infografskom snimku možete vidjeti kako napreduje metabolizam fruktoze u tijelu.

  1. Dakle, šteta od datulja povezuje se ne s koliko kalorija u njima, već s koliko fruktoze u njima. A ima ih mnogo: 50 grama na 100 grama pulpe.
  2. Druga polovica brzo probavljivih ugljikohidrata je saharoza, odnosno obični stolni šećer koji se sastoji od fruktoze i glukoze. Njegov negativan učinak sačinjen je od učinka glukoze, za koji je potreban inzulin, i djelovanja fruktoze.

Da li je moguće jesti gubitak kilograma ako je potrebno?

Datumi za mršavljenje mogu se jesti u malim količinama - ne više od 2-3 komada dnevno. I tada, pod uslovom da su oni jedini izvor fruktoze u ishrani.

  1. Fruktoza voća brzo prelazi u jetru, gde se odlaže u masti.
  2. Glukoza uz masovnu primjenu dovodi do oslobađanja inzulina, čija je glavna funkcija ubrzavanje procesa skladištenja masti. Možemo reći da je snižavanje šećera u krvi nuspojava ovog hormona.

Ako ste na dijeti za mršavljenje i dalje odlučite koristiti datulje, onda ih morate jesti odvojeno od ostatka hrane kao prirodni međuobrok. A ne kao desert nakon srdačnog obroka.

Je li dozvoljen dijabetes?

Ovo voće ima nizak glikemijski indeks. Ovisno o sorti, to je 38-46 jedinica. I zato neki pogrešno vjeruju da datulje mogu jesti s dijabetesom tipa 2. Moguće je, ali vrlo pažljivo.

Glikemijski indeks ploda je zaista nizak. Ali njihovo glikemijsko opterećenje je veliko - više od 120 jedinica. Prilikom procjene sigurnosti proizvoda za pacijente s dijabetesom i osobe u prediabetičkom stanju i kojima je potreban gubitak kilograma, važno je uzeti u obzir ne samo glikemijski indeks, već i opterećenje. A ako je odličan, onda je proizvod nesiguran.

Pošto je glikemijsko opterećenje datulja veliko, pacijenti koji boluju od dijabetesa mogu jesti ne više od 1-2 komada dnevno. U težim slučajevima bolesti jesti ovo voće strogo je zabranjeno.

Mogu li jesti tokom trudnoće?

Datumi imaju posebnu korist za žene koje se pripremaju za porođaj. Sastav ploda uključuje informacije koje oponašaju rad hormona oksitocina. Vežu oksitocinske receptore i izazivaju početak porođaja.

Utvrđeno je da žene koje jedu plodove palminog dlana u posljednjim tjednima trudnoće rađaju brže od onih koje se ne voje tim plodovima. A njihovo rođenje počinje samostalno bez stimulacije.

Istovremeno, nema dokaza da su plodovi opasni u ranoj trudnoći. No, mora se uzeti neki oprez, jer trudnica na tim plodovima može dobiti višak tjelesne težine.

Mogu li koristiti za vrijeme dojenja?

Da Daske se mogu jesti dok dojite. I u prvom mjesecu hranjenja. I dalje. Voće daje ženi energiju, pomaže u oporavku nakon porođaja. Ujedno su laktogeni proizvodi - povećavaju proizvodnju mlijeka.

Ali u ovom slučaju moramo se sjetiti da masovnim uključivanjem u prehranu mogu dovesti do debljanja.

Uslovi korišćenja

  1. Svježe datulje moraju se oprati prije upotrebe. Sušeni se teoretski ne može oprati. Ali većina ljekara ipak savjetuje da ne odustaju od ovog jednostavnog postupka. Osušeno voće opere se u filcu za kuhanje pod hladnom vodom. A onda sušena na papirnom ručniku.
  2. Zdrava osoba koja ne treba da mršavi može jesti 7-10 stvari dnevno. Mnoge studije koje su potvrdile prednosti sušenih i svježih datulja provedene su na dijeti volontera 7 komada dnevno. 10 je maksimalni iznos.
  3. Dijabetičari ne bi trebali jesti više od 1-2 komada dnevno. Oni kojima je potreban gubitak kilograma - više od 3.
  4. Za održavanje zdravih datulja najbolje je jesti odvojeno od ostale hrane. Kao zdrava grickalica. Ne poput deserta nakon večere.
  5. Ako strastveno želite kombinirati ovo voće s drugim proizvodima, onda kao dodatak trebate odabrati zdrave masti, na primjer, avokado, orašaste plodove. Možete koristiti bjelančevine, mliječne proizvode. Kao i niskokalorično povrće. Ali ni u kojem slučaju nisu oni proizvodi koji su bogati ugljikohidratima: voće, suho voće, kolačiće ...

Datumi nose ogroman naboj energije. A uključujući i njih u vašu prehranu, morate biti sigurni da ćete tu energiju iskoristiti. U suprotnom će se pretvoriti u mast.

Kako čuvati?

Datulje, i sušene i svježe, ono su voće koje je kod kuće moguće jednostavno i dugo čuvati.

  • Svježe se čuvaju na sobnoj temperaturi 1,5 mjeseci, u frižideru - 3, u zamrzivaču - 12.
  • Sušeno na sobnoj temperaturi osjeća se odlično barem 3 mjeseca, u hladnjaku godinu dana, a zamrzavanje 5 godina.

Čuvajte u plastičnim posudama ili staklenim posudama sa uskim poklopcima. Za zamrzavanje koristite posebne plastične vrećice za zamrzivač.

Dakle, ono što prevladava: korist ili šteta: zaključci

Tako visok udjel šećera ne omogućava da se plodovi prstohvatka lista svrstaju u bezuvjetno korisne prehrambene proizvode.

Međutim, ako ih uporedite s drugim slatkišima, na primjer, slatkišima ili kolačima, oni su puno korisniji. Uostalom, sadrže vitamine i minerale, antioksidante i biljna vlakna. Zbog prisustva ovih spojeva, voće ima pozitivan uticaj na rad gastrointestinalnog trakta i može čak lagano poboljšati profil lipida u krvi.

Dakle, datumi jedenja mogući su, pa čak i potrebni. Ali samo u ograničenoj količini i uvidjevši da je to slatkoća. I tek tada koristan prirodni proizvod.

Usput, znate li kako to čudo prirode raste? Ako ne, evo detaljnog video odgovora na ovo pitanje.

Pogledajte video: Sve o dijabetesu Све о дијабетесу (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar