Zašto se inzulin daje intravenski, a ne u obliku tableta?

Moj odgovor kao ljekara je jednostavan i jasan. Insulin je žlijezda gušterače koja se daje nekoliko puta dnevno kod različitih oblika dijabetesa. Intravenska apsorpcija se javlja deset puta brže nego oralno (oralno). A bolesnici sa šećernom bolešću imaju stalan rizik od ulaska u hipoglikemijsku komu, stoga bi lijek "inzulin" trebao djelovati što je brže moguće i bez gubitaka. Tablete se ne apsorbiraju 100% - uostalom, prije nego što uđu u ZONU SUKCIJE (crijeva), tablete svojim agresivnim okruženjem prolaze kroz želudac i gube aktivnost. Usput, po mom iskustvu u Hitnoj pomoći, inzulin se daje supkutano i intramuskularno, a ne samo intravenski:

Zašto je inzulin potreban za ubrizgavanje potkožno iglom, ali ne može se uzeti samo kao pilula?

Inzulin je polipeptidni protein koji se pod utjecajem enzima probavnog sustava razgrađuje do jednog peptida - ispada da dosezanje tankog crijeva, gdje inzulin mora biti apsorbiran, ne može više u potpunosti funkcionirati i smanjiti šećer u krvi.

Pored hemijskih uzroka, postoje i drugi koji su više povezani sa kvalitetom upravljanja dijabetesom.

Zašto je injekcija bolja?

Nivo glukoze u krvi podložan je značajnim promjenama tokom dana.

Hrana, vježbanje, stres, bolesti, čak doba dana itd. - Sve to utiče na nivo glukoze u krvi. Da ovi efekti nisu bili značajni, ne bi bilo potrebno pratiti glukozu u krvi nekoliko puta dnevno.

Inzulin je potreban tako da glukoza kao izvor energije ulazi u ćelije, a nivo njegove krvi ostaje stabilan, zbog čega inzulin mora doći u krvotok nepromijenjen.

Uvodi se u potkožnu masnoću, a potom se određeno vrijeme apsorbuje u krv, a da pri tome ne promijeni svojstva. Inzulin se ne smije ubrizgati direktno u mišić ili krvne žile (vene ili arterije), jer to može značajno povećati brzinu njegovog djelovanja i dovesti do razvoja hipoglikemije (niske razine glukoze).

Funkcija inzulina ovisi i o tome koliko brzo dolazi do apsorpcije inzulina.

Pripravci inzulina su: ultrazvučni, kratki, srednji, dugotrajni i mješoviti. Svaka od njih se apsorbuje i djeluje u različitom vremenskom okviru, nadoknađujući različite potrebe tijela za glukozom.

Moguće alternative

Širom svijeta traju istraživanja o razvoju alternativnih načina isporuke inzulina.

Jedna od najperspektivnijih jeste metoda inhalacije.

2006. godine predstavljen je inzulinski lijek Exubera za inzulin koji je na farmaceutskom tržištu postojao oko godinu dana, međutim zbog nekih razloga (neusklađenost troškova proizvodnje i registracije lijeka, lažne informacije o učestalosti raka pluća) proizvođač ga je povukao iz prodaje. Proizvod je bio izuzetno skup (4 puta skuplji od injekcije) i po efikasnosti nije bio uporediv sa inzulinom koji se ubrizgava.

Drugi lijek koji je odobrila FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) zove se Afrezza. U toku su različita klinička ispitivanja kako bi se procijenila sigurnost i efikasnost ovog lijeka.

U ovoj fazi u kliničkim ispitivanjima zabilježene su takve nuspojave kao što su hipoglikemija, grlobolja i grlobolja, kao i pogoršanje tijeka kroničnog bronhitisa i bronhijalne astme.

Ali, nauka ne miruje i neprestano ide naprijed, pratit ćemo najnovija i najzanimljivija dostignuća u području sustava za isporuku inzulina.

Mogu li ubrizgati inzulin u venu?

Odgovor je: Kratki odgovor je: ne, ne i ne! Ovo bi moglo biti pogubno za vas. Insulin ubrizgan u venu drastično će sniziti šećer u krvi za nekoliko minuta, možda čak i do kritično niskih nivoa. Stoga, nikad to ne radite.

Što trebate znati: Kao što znate, inzulin je potreban za regulisanje nivoa glukoze u krvi, posebno kada nivo šećera u krvi počne da raste nakon obroka.

Kada gušterača proizvodi inzulin kod zdravih ljudi, on ulazi u krv u malim količinama kao odgovor na povećanje glukoze u krvi tijekom nekoliko sati.

Uvođenjem inzulina pod kožu taj odgovor najučinkovitije i najsigurnije imitira, jer se takvom injekcijom inzulin postepeno apsorbira u krv.

Kada se inzulin daje intravenski, njegov učinak na snižavanje šećera događa se odmah. Umjesto da se postepeno apsorbira u krv iz masnog tkiva, inzulin trenutno ulazi u krvotok.

To dovodi do nenormalno visokog nivoa inzulina u tijelu, što izaziva nagli pad šećera u krvi i može prouzrokovati ozbiljnu hipoglikemiju.

Ako ga ne zaustavite na vrijeme, hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti.

Unošenje inzulina u venu moguće je samo pod nadzorom liječnika i to samo kapanjem.

Ovaj se postupak ponekad propisuje u bolničkim uslovima kako bi se vrijednost šećera u krvi vratila u normalu (na primjer, kod uznapredovale ketoacidoze).

Ali, zbog visokog rizika od hipoglikemije (i dodatnog rizika od nesanitarnih injekcija koje uzrokuju infekcije), nikad se ne preporučuje davanje inzulina intravenski bez medicinskog nadzora.

Moguća rješenja: Kad vam je nivo šećera u krvi previsok, možete upotrijebiti „faktor korekcije“ i dodatno unijeti nekoliko jedinica inzulina kratkog djelovanja kako biste šećer vratili u normalu.

Osim toga, ako ubrizgavate inzulin u trbuh ispod kože, najvjerovatnije imate pravu brzinu apsorpcije, koja odgovara brzini unosa ugljikohidrata.

Ako koristite inzulinsku pumpu, možete dodati i malu količinu kratkog inzulina za smanjenje visokog šećera u krvi.

ZAKLJUČCI: Intravenske injekcije inzulina ne smiju se primjenjivati ​​izvan liječničkog nadzora. Ovo je pravi put do katastrofe. Kažete da ćete to uštedjeti vrijeme i novac. Takve uštede ne mogu biti ako postoji rizik od napada hipoglikemije.

Smrtonosna doza inzulina: koje su posljedice grešaka

Glavni tretman dijabetesa tipa 1 je ubrizgavanje hormona inzulina u tijelo.

Broj jedinica potrebnih za održavanje tijela u normalnom stanju treba odrediti pojedinačno i dodijeliti ih specijalista. Doza se određuje prema pacijentovoj tjelesnoj težini i težini bolesti.

Veoma je važno pridržavati se doze koju je naznačio endokrinolog, jer često postoje situacije kada se fatalna doza hormona pacijentima samostalno daje.

Do čega dolazi do predoziranja

Prekoračenje doze koju je propisao ljekar neminovno dovodi do razvoja hipoglikemijskog sindroma. Ovo stanje karakterizira nizak šećer u krvi, što može biti pogubno.

U slučaju kritične doze potrebna je hitna prva pomoć koja može spasiti život dijabetičaru.

Međutim, u ovom je razdoblju vrlo važno moći razlikovati hipoglikemijski i hiperglikemijski sindrom, jer ponekad nakon primjene inzulina može doći do pogoršanja pacijentovog stanja uslijed skoka glukoze.

Za hiperglikemijski sindrom karakteristični su sljedeći simptomi:

  • pretjerana žeđ
  • učestalo mokrenje
  • osjećaj umora
  • zamagljen vid
  • suvoća i svrbež kože,
  • suha usta
  • aritmija,
  • oslabljena svest
  • koma.

U ovom stanju dolazi do povrede funkcionalnosti mozga, što je naročito opasno za starije osobe. Mogu razviti paralizu, parezu, značajno smanjenu mentalnu sposobnost.

Kardiovaskularni sistem također pati - snižava se krvni pritisak što često dovodi do infarkta miokarda, vaskularne tromboze i trofičnih čira.

U tom slučaju treba pomoći pacijentu da ubrizga hormon prije dolaska hitne pomoći.

Ako je predoziranje izazvalo hipoglikemijsko stanje, primijećuju se sljedeći simptomi:

  • povećana agresija, strah,
  • znojenje
  • mišićni ton
  • proširene zjenice
  • mučnina, pa čak i povraćanje
  • vrtoglavica, glavobolja,
  • neprimjereno ponašanje
  • pre sinkopa.

Ako se ne poduzmu hitne mjere, pacijent može razviti moždani edem što će zauzvrat dovesti do nepovratnog oštećenja središnjeg živčanog sustava. Česta hipoglikemijska stanja kod odraslih uzrokuju ozbiljne promjene ličnosti, a kod djece uzrokuju pad inteligencije. Štaviše, smrt nije isključena.

Prva pomoć

Ako su prisutni simptomi hipoglikemijske kome, potrebno je izvršiti sljedeće radnje za stabilizaciju pacijentovog stanja:

  1. Dijabetičarima je potrebno dati piće ili nešto slatko - čaj sa šećerom, bombone ili med.
  2. Osigurajte stabilan sedeći ili ležeći položaj.
  3. U slučaju gubitka svijesti, pacijenta treba pažljivo položiti na bok i staviti mu komad rafiniranog šećera na obraz.
  4. Obavezno pozovite ekipu hitne pomoći.

U slučaju gubitka svijesti, pacijentu se intravenski daje 40% glukoze (50 ml). Ako nije moguće primijeniti lijek intravenski, on se daje u potkožnom obliku - 500 ml 6% glukoze ili 150 ml 10% glukoze u klistiru.

Da biste izbjegli predoziranje inzulina kod šećerne bolesti, važno je promatrati preventivne mjere: ne ubrizgavati noću, pod uvjetom da pacijent nije noću pod nadzorom medicinskog osoblja. Uostalom, teško hipoglikemijsko stanje može se pojaviti i noću, kada osoba nije bez pomoći. Osobe sa dijabetesom uvijek trebaju imati lako probavljive ugljikohidrate sa sobom.

Kako izračunati dozu

Dozu hormona bolesnicima sa šećernom bolešću propisuje samo ljekar. Glavni faktor u određivanju količine neke tvari smatra se težinom osobe.

Međutim, neki su i dalje uvjereni da je odlučujući faktor nivo glukoze u krvi. Ta je izjava netočna, to je nauka već dugo opovrgavala.

Endokrinolozi tvrde da trebate unijeti onoliko jedinica inzulina koliko osoba teži.

Smrtonosna doza za svakog pojedinca. Preporučuje se upotreba posebnog dozatora koji je pričvršćen na kožu trbušne šupljine pomoću epruvete, a potrebna količina hormona se stalno isporučuje u pacijentovoj krvi.

Tehnika ubrizgavanja insulina

Insulin za lečenje dijabetes melitus primjenjuju se supkutano, intramuskularno ili intravenski (samo se kratko djelujući inzulini daju intravenski i samo s dijabetičkim prekomom i komom). Najoptimalniji način terapije inzulinom u kliničkoj praksi je potkožna primjena.

Brzina apsorpcije inzulina i početak efekta ovise o više faktora: tip insulin, mesto ubrizgavanja, količina inzulina koja se daje itd.

Najbrže, inzulin ulazi u krv iz potkožnog tkiva prednjeg trbušnog zida, sporije od ramena, prednjeg dijela bedara i još sporije od stražnjice.

To je zbog stupnja opskrbe krvlju potkožnog masnog tkiva ovih područja.

Važno je pravilno davati insulin! Često mogućnost kompenzacije dijabetes melitus ne ovisi samo o poštivanju određenog načina života ili adekvatne doze lijekova, već i od ispravne tehnike obavljanja injekcije inzulina. Stoga prije povećanja doze insulin ako je odgovor loš, trebali biste saznati ima li pacijent ispravnu tehniku ​​ubrizgavanja.

Injekcija inzulina daje se intramuskularno ili intradermalno.

Insulin se mora davati strogo supkutano. Prije injekcije, koža se presavija i ne oslobađa se do kraja primjene inzulina (inače se igla može pomaknuti dublje u mišićno tkivo).

Igla se preporučuje unositi ne okomito prema dolje, već pod kutom od 45 do 60 stepeni prema koži.

Nakon dovršetka primjene inzulina prelazi se mjesto ubrizgavanja, ali se ne masira (ako želite masažu, to trebate učiniti nakon svake injekcije).

Pogrešno postavljena doza inzulina

Potrebno je koristiti posebne inzulinske šprice i obratiti pažnju na bočicu. Bočica može sadržati 1 ml 40 IU inzulina (U-40) ili 100 IU (U-100). Oznaka na injekcijskoj špricu za inzulin trebala bi značiti za koju koncentraciju je namijenjen. Ako ubrizgavate inzulin pogrešnom štrcaljkom, doza inzulina bit će ili prevelika ili premala.

Uvođenje hladnog inzulina

Prije primjene inzulin bi trebao imati sobnu temperaturu, jer se hladni inzulin sporije apsorbira. Bočica inzulina koja se sada koristi može se čuvati na sobnoj temperaturi u tamnom pakovanju (inzulin se uništava izlaganjem suncu), obično do 3 mjeseca. U hladnjaku treba čuvati samo insulin.

Nema promjene mjesta ubrizgavanja unutar iste površine tijela

Kao rezultat, brzo se formiraju infiltrati nakon injekcije i ako igla padne u takvu brtvu, apsorpcija inzulina značajno se usporava. Između dvije punkcije potrebno je ostaviti udaljenost od najmanje 1 cm, a injekcije treba ravnomjerno rasporediti po cijeloj zoni. Na primjer, po cijeloj površini trbuha, uključujući njegove bočne dijelove.

Neovlašteno miješanje inulina kratkog i dugotrajnog djelovanja (ili primjena dvije različite insuline jednom špricom)

Ne mogu se svi insulini s produženim oslobađanjem pomiješati sa inzulinom kratkog djelovanja! Pogledajte opis lijeka. Ako je to dopušteno, tada se inzulin kratkog djelovanja prvo sakuplja u špricu. Takođe, dugo delujućem insulinu se ne može dozvoliti da uđe u bočicu sa kratko delujućim inzulinom i obrnuto.

Insulinske tablete

Injekcije inzulina uskoro bi mogle postati povijest - Univerzitet u Kaliforniji u Santa Barbari objavio je kako se bliži razvoj tablete inzulina, što će u bliskoj budućnosti pružiti još jednu mogućnost upravljanja šećerom u krvi onima koji pate od dijabetesa .

"Kod dijabetesa postoji ogromna potreba za oralnom isporukom inzulina", kaže Samir Mitragotri, profesor na odeljenju za hemijsko inženjerstvo, koji je specijalizovan za razvoj metoda za ciljano davanje lekova. "Ljudi uzimaju inzulin nekoliko puta dnevno, a korištenje igala je veliki problem."

„Prema statističkim podacima, više od 29 miliona ljudi u Sjedinjenim Državama dijagnosticirano je dijabetes. Mnogi od ovih ljudi zahtijevaju redovne injekcije inzulina.

Za one koji ne vole igle, neugodne injekcije mogu predstavljati veliku prepreku redovnom liječenju, kaže Amrita Banerji, istraživačica u laboratoriji Mitragotri.

„To može dovesti do neadekvatnog lečenja i komplikacija koje će dovesti do hospitalizacije“, objašnjava ona.

Tablete inzulina, sigurni su naučnici, ne samo da će pomoći zaobići nelagodu povezanu s upotrebom igala, već će potencijalno pružiti i efikasniju dozu hormona.

„Kada dobijete insulin kao injekciju, on uđe prvo preko periferne krvi, a tek nakon toga u krvotok u jetri. Oralna primjena postat će direktniji put s fiziološkog stanovišta “, kaže profesor Samir Mitragotri.

Glavna prepreka stvaranju oralnih tableta inzulina bila je dobivanje lijeka koji može izdržati neprijateljsko proteolitičko okruženje želuca i crijeva, sprečavajući uništavanje samog proteina.

Naučnici sa Kalifornije uspjeli su optimizirati kombinaciju enteričkog premaza kapsule i samog inzulina s poboljšanim mukoadhezivnim polimerima.

Inovativne tablete pokazale su svoju sposobnost preživljavanja u želučanoj kiselini zahvaljujući poboljšanoj zaštiti enterički obložene kapsule koja je bez gubitka „isporučila“ svoj blagotvorni sadržaj tankom crevu.

Tamo se kapsula otvara za oslobađanje korijena koje se pričvršćuje na crijevnu stijenku sprečavajući pristup proteolitičkim enzimima inzulinu i, koristeći pojačivač penetracije, oslobađa inzulin koji ulazi u krvotok.

"Ovo je prvi značajan korak u razvoju tablete koja će zapravo davati insulinu insulinom", rekao je Mitragorty. Jasno je da će, kao i svaki drugi novi lijek, tablete inzulina morati proći dodatne faze ispitivanja i poboljšanja prije nego što se mogu smatrati uobičajenim liječenjem dijabetesa.

Rezultati studije predstavljeni su na godišnjem sastanku Američkog udruženja farmaceutskih naučnika u Orlandu na Floridi.

Prema istraživačima, ova inovativna kapsula ima izglede za druge oblike terapije.

"Na ovaj način možemo isporučiti mnogo proteina u krv koji se trenutno intravenozno daju", uvjerava profesor Mitragorty.

"Drugi tretmani na bazi proteina, poput hormona rasta, antitela i vakcine, mogu se dobiti bezbolnim metodama, koje će poboljšati težnju pacijenata za redovnim lečenjem", dodao je.

Pravila primjene inzulina

Obično se inzulin daje subkutano, u nekim hitnim slučajevima, intramuskularno ili intravenski. Supkutana primjena inzulina daleko je jedini prihvatljiv način redovite terapije inzulinom.

Samo liječnik treba propisati potrebnu dozu inzulina (hormona gušterače). Mjeri se doza inzulina u jedinicama djelovanja (UNIT). Izračun doze inzulina mora biti tačan, jer pogreške u doziranju dovode do ozbiljnih komplikacija.

Na pakovanju sa lijekom označava se broj jedinica sadržanih u 1 kubnom metru. vidi: Koncentracijom, pripravci inzulina su 40 PIECES i 100 PIECES u 1 ml. Pažljivo pročitajte naljepnicu na bočici s lijekom prije nego što primijenite lijek.

Pacijent mora znati potrebna pravila i faktore koji utječu na brzinu i volumen apsorpcije inzulina u krv nakon injekcije u kožu. Učinkovitost lijeka ovisi o mnogim faktorima, uključujući tehniku ​​njegove primjene.

Insulin - kako davati

  1. Pažljivo pregledajte naljepnicu na bočici i oznaku štrcaljke. Odredite koliko UNITS inzulina u određenoj koncentraciji sadrži 1 odjeljak šprice.
  2. Nakon rukovanja rukama nosite rukavice.
  3. Pripremite bočicu inzulina rolanjem u rukama za ravnomjerno miješanje. Za obradu poklopca i čepa.

  • U špricu unesite zrak, čija je količina jednaka količini primijenjene doze inzulina.
  • Boca treba biti na stolu. Skinite poklopac s igle i umetnite je u bočicu kroz čep.
  • Pritisnite klip štrcaljke i unesite zrak u bočicu.
  • Bocu podignite naopako i ulijte u špricu 2-4 komada inzulina više od propisane doze.

  • Izvadite iglu iz bočice, uklonite zrak, ostavljajući tačnu dozu koju je liječnik propisao u štrcaljki.
  • Dva puta tretirajte mjesto ubrizgavanja pamučnom kuglicom i antiseptikom. Mjesto ubrizgavanja osušite suvom loptom.
  • Unesite inzulin ispod kože (u slučaju velike doze - intramuskularno). Najprije je potrebno provjeriti je li igla ušla u krvni žila.

  • Obradite rabljene predmete.
  • Kako ubrizgati inzulin

    Ako ubrizgavate inzulin ispod kože u želudac (desno i lijevo od pupka), on se najbrže apsorbira u krv. Kada se ubrizgava u bedro, sporije je i nepotpuno izrađen. Injekcija u stražnjicu ili rame, volumen i brzina apsorpcije zauzimaju intermedijarno mjesto.

    Promijeniti mjesta ubrizgavanja (rame, bedra, trbuh) trebaju biti redovno u skladu s određenim obrascem. Na primjer, ujutro - u stomaku, ručak - u ramenu, a uveče - u bedru. Ili sve injekcije raditi samo u stomaku.

    Preporučljivo je davati inzulin s dužim djelovanjem u bedro ili rame, a inzulin s kratkim djelovanjem u želudac. Štoviše, kada unesete lijek na isto mjesto na koži, dolazi do promjena u potkožnoj masti što usporava apsorpciju i učinkovitost inzulina.

    Kako čuvati inzulin

    Uz pravilno skladištenje, preparati inzulina u potpunosti zadržavaju svoja svojstva do isteka roka trajanja navedenog na boci. Neotvorena boca čuva se na tamnom mjestu na temperaturi od + 2-8 C, najbolje na vratima hladnjaka, ali nikako u zamrzivaču. Ne koristite smrznuti inzulin!

    Čak i ako nema hladnjaka, inzulin može zadržati svoja svojstva jer pri sobnoj temperaturi (+18 - 20 C) ne gubi aktivnost. I nakon isteka roka trajanja, ali u otvorenoj bočici, dozvoljeno je skladištenje inzulina do 1 mjeseca.

    S druge strane, tokom dugog ljetnog putovanja u područja tople klime, bolje je čuvati inzulin u termosu sa velikim otvorom. Štaviše, lijek se mora hladiti 1-2 puta dnevno hladnom vodom. Još uvijek možete omotati bočicu sa lijekom vlažnom krpom koja se povremeno vlaži vodom.

    Ne ostavljajte inzulin u blizini radijatora ili peći. Čak štoviše, inzulin se ne bi trebao čuvati na izravnom suncu, jer mu se aktivnost smanjuje u desetinama puta.

    Insulin se smatra oštećenim ako:

    1. je bio zamrznut ili zagrejan,
    2. promenila boju (pod uticajem sunčeve svetlosti, insulin postaje preplanuli)
    3. rastvor je postao zamućen ili se u njemu pojavio talog ako se pahuljice pojave u kratko delujućem inzulinu,
    4. ako uz miješanje suspenzija inzulina ne tvori homogenu smjesu i u njemu ostaju kvržice (vlakna).

    Treba napomenuti da samo kratki, brzi i ultra kratki inzulini, kao i novi, dugo djelujući inzulin glargin trebaju biti transparentni.

    Dugi inzulin: lijekovi, izračunavanje doze, davanje i skladištenje

    Insulin je lijek za primjenu protiv dijabetičkog stanja, čija ubrizgavanja snižavaju koncentraciju glukoze u krvi, povećavajući njezinu apsorpciju u tkivima (jetri i mišićima). Dugi inzulin se naziva tako jer trajanje njegovog djelovanja premašuje trajanje drugih varijanti lijeka, a za to je potrebna niža učestalost primjene.

    Djelovanje dugog inzulina

    Primjeri naziva lijekova:

    • Lantus
    • Insulin Ultralente,
    • Insulin Ultralong,
    • Insulin Ultratard,
    • Levemir,
    • Levulin,
    • Humulin.

    Dostupno u obliku suspenzija ili otopina za injekcije.

    Inzulin dugog djelovanja smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, pojačava njegovu apsorpciju u mišićima i jetri, ubrzava sintezu proteinskih proizvoda i smanjuje brzinu stvaranja glukoze hepatocitima (ćelijama jetre).

    Ako se pravilno izračuna količina inzulina s produženim djelovanjem, njegova aktivacija započinje 4 sata nakon injekcije.

    Vrhunac efikasnosti treba očekivati ​​nakon 8-20 sati (ovisno o individualnim karakteristikama osobe i količini ubrizgavanog inzulina). Aktivnost inzulina u tijelu smanjuje se na nulu nakon 28 sati nakon primjene.

    Odstupanja od ovih vremenskih okvira odražavaju vanjske i unutarnje patologije ljudskog tijela.

    Supkutana primjena omogućava da inzulin neko vrijeme ostane u masnom tkivu, što doprinosi sporoj i postepenoj apsorpciji u krv.

    Indikacije za upotrebu dugog inzulina

    1. Prisutnost dijabetesa tipa 1.
    2. Prisutnost dijabetesa tipa 2.
    3. Imunitet na oralne lekove za smanjenje glukoze u plazmi.
    4. Koristite kao složenu terapiju.
    5. Operacije.
    6. Gestacijski dijabetes u trudnica.

    Način primjene

    Količinu primenjenog hormona određuje lekar pojedinačno za svakog pacijenta. Dozu možete sami izračunati samo nakon savjetovanja sa stručnjakom i provođenja laboratorijskih ispitivanja.

    Protresanje inzulina je zabranjeno. Potrebno je samo skrojiti na dlanovima prije injekcije. To doprinosi stvaranju homogenog sastava i istovremenog ravnomjernog zagrijavanja lijeka od topline ruku.

    Ispravljanje podliježe prelasku s inzulina životinjskog porijekla na ljudski. Doza se ponovo bira. Također, prelazak s jedne vrste inzulina na drugi treba pratiti ljekarski nadzor i češća provjera koncentracije šećera u krvi. Ako je prelazak doveo do činjenice da primijenjena doza prelazi 100 jedinica, pacijenta treba poslati u bolnicu.

    Svi preparati inzulina daju se supkutano, a svaku narednu injekciju treba obaviti na drugom mjestu. Pripravci inzulina ne mogu se mešati i razrjeđivati.

    Izračunajte produženi inzulin

    Da bi nivo glukoze u krvi ostao u normalnim količinama tokom dana, potrebno je uvesti pozadinsku dozu inzulina, odnosno osnovnu dozu. Osnova je inzulin dužeg ili srednjeg trajanja koji je dizajniran za održavanje šećera u krvi bez jela ili na prazan stomak, kao kod zdrave osobe, bazalni sekret.

    Uz normalno funkcioniranje stanica gušterače kod čovjeka, dnevno se proizvodi 24-26 IU inzulina. To je otprilike od 1 jedinice na sat. To znači da je ukupna količina inzulina nivo osnovnog ili produženog inzulina koji trebate unijeti.

    Ako se planiraju operacija, glad, stres emocionalnog i fizičkog plana, tada se razina potrebnog produženog inzulina mora udvostručiti.

    Pročitajte i Kako pravilno liječiti dijabetes u početnoj fazi

    Osnovni inzulinski test

    Moguće je nezavisno razumjeti da li je osnovna razina ispravno odabrana. To je odgovornost svakog dijabetičara, jer čak i doziranje inzulina koje vam je propisao ljekar može biti pogrešno za vaš konkretni slučaj. Stoga, kako kažu, vjerujte, ali provjerite, pogotovo ako se to direktno odnosi na vaše zdravlje i dobrobit.

    Za testiranje trebate odabrati određeni dan, bolje je da je to slobodan dan, jer morate pažljivo nadzirati glukozu. Pa, kako možete provjeriti je li vam propisana odgovarajuća doza produženog inzulina.

    1. Ne jesti 5 sati.
    2. Svakih sat vremena potrebno je mjeriti šećer glukometrom.
    3. Kroz to vrijeme se ne smije primijetiti hipoglikemija ili skok glukoze od 1,5 mmol / l.
    4. Smanjenje šećera ili povećanje ukazuje na potrebu prilagodbe baze inzulina.

    Takav se test mora izvoditi više puta. Na primjer, provjerili ste nivo bazalnog inzulina ujutro, ali situacija sa glukozom se mijenja popodne ili uveče. Zato odaberite drugi dan da biste provjerili na večernji, pa i noćni inzulin.

    Samo se morate sjetiti: kako kratki inzulin ubrizgan u večernjim satima ne utječe na šećer u krvi, test treba obaviti 6 sati nakon njegove primjene (čak i ako je kasno u noć).

    Kontrolne tačke

    Postoje i kontrolne točke za različite inzulinske pripravke dugog ili srednjeg djelovanja. Ako se ispostavi da će se prilikom provjere šećera u tim "točkama" povećavati ili smanjiti, tada treba provesti gore opisani bazalni test.

    Protafan NM, Humalin NPH, Insumal Bazal, Levemir. Za ove lijekove kontrolna točka treba biti prije večere ako se doza primjenjuje ujutro. U tom slučaju ako se doza daje uveče, tada se ona mora kontrolirati ujutro na prazan stomak. I u prvom i u drugom slučaju vrijednost glukoze na prazan stomak ne smije biti veća od 6,5 mmol / L.

    Ako primijetite da dolazi do smanjenja ili povećanja šećera na prazan stomak, onda ne biste trebali sami prilagoditi dozu inzulina! Treba izvesti bazalni test. I tek nakon toga promijenite dozu ili se savjetujte sa ljekarom za ovo. Takvi skokovi mogu se dogoditi kao rezultat sindroma jutarnje zore ili pogrešne doze večernjeg inzulina.

    Predoziranje

    Čak i mali porast koncentracije inzulina koji ne zadovoljava potrebe tijela može dovesti do hipoglikemije, što u nedostatku potrebne medicinske intervencije može dovesti do smrti pacijenta ili ozbiljnih komplikacija.

    Hipoglikemija može dovesti do napadaja, nervnog sloma, pa čak i kome. U budućnosti je potrebno kontrolirati liječnika i ispraviti prehranu te ubrizgane doze dugog inzulina.

    Lijek Lantus analogan je ljudskom inzulinu. Dobija se u laboratoriji iz genetskog aparata bakterije E. coli. Od ljudske se razlikuje samo po prisustvu dvije molekule arginina i u prisutnosti asparagina umjesto glicina.

    Lantus je, kao i bilo koji drugi inzulin, zabranjen za miješanje sa drugim vrstama inzulina i, posebno, sa lijekovima za snižavanje šećera. Miješanje će dovesti do nepravilne i neblagovremene apsorpcije inzulina iz tijela. Najopasnija nuspojava miješanja bit će padavine.

    Pročitajte i: Da li je moguće pobijediti dijabetes tipa 2

    Budući da inzulin Lantus ima ljudska antitijela, njegova apsorpcija i osjetljivost u tijelu su mnogo bolji od analoga. Međutim, u prvoj sedmici vrijedi obratiti više pažnje na reakcije tijela na ovu vrstu inzulina, posebno nakon prelaska s druge vrste.

    Lantus se koristi subkutanom injekcijom. Intravenska primjena je neprihvatljiva, jer postoji rizik od akutne hipoglikemije.

    Budući da inzulin ima neke kontraindikacije za upotrebu (dječje, zatajenje bubrega), nije bilo moguće identificirati tačne nuspojave s tim ograničenjima, jer nisu provedena ispitivanja.

    Trudnicama i dojiljama moguća je upotreba dugog inzulina, ali pod nadzorom stručnjaka i uz pomoć pomoćnih sredstava: tableta za snižavanje šećera, dijeta.

    Kontraindikacije

    1. Hipoglikemija.
    2. Osjetljivost na komponente lijeka.
    3. Djeca mlađa od 6 godina.
    4. Trudnoća

    Nakon savjetovanja sa stručnjakom, ove kontraindikacije možda neće biti presudne, jer je pozitivan učinak mnogo veći od rizika mogućih komplikacija. Potrebno je samo pravilno izračunati dozu primenjenog inzulina.

    Posebna uputstva i mjere opreza

    Dugotrajni inzulin nije namijenjen liječenju ketoacidoze. Ketonska tijela izlučuju se iz tijela samo intravenskim davanjem kratkog inzulina.

    Za dijabetes melitus tipa 1 koristi se dugi i kratko djelujući inzulin. Produljeno djeluje kao baza, odnosno održava takvu količinu inzulina u krvi koju bi gušterača trebala proizvesti u normalnom stanju.

    Različita mjesta ubrizgavanja nemaju razlike u konačnom rezultatu, odnosno koncentracija lijeka u krvi bit će ista u svakom slučaju. Potrebno je samo promijeniti mjesta za svaku sljedeću injekciju.

    Prilikom prelaska sa srednjeg na dugi inzulin, trebali biste biti pod nadzorom liječnika i glukometra, jer će se doza primijenjenog inzulina prilagoditi i biti potrebne dodatne mjere za smanjenje šećera u krvi (tablete, kratki inzulin).

    Za sprečavanje hipoglikemije noću i nakon buđenja savjetuje se snižavanje koncentracije dugog inzulina i povećanje kratkog inzulina hranom. Samo liječnik treba izračunati dozu.

    Doza dugog inzulina se prilagođava kada:

    • promjena ishrane
    • s povećanom fizičkom aktivnošću,
    • zarazne bolesti
    • operacije
    • rođenje deteta
    • bolesti endokrinog sistema
    • bolest bubrega (posebno zatajenje),
    • dijabetes u starijih (65 ili više godina),
    • s ozbiljnim gubitkom kilograma ili debljanjem,
    • konzumiranje alkohola
    • ostali razlozi koji utiču na koncentraciju glukoze u krvi.

    Također je vrijedno biti oprezan onima koji imaju glikozilirani hemoglobin ispod normalnog. Kod takvih ljudi hipoglikemija je moguća i danju i noću bez ikakvog vidljivog razloga.

    Kako čuvati

    Morate pronaći mjesto na kojem temperatura iznosi od + 2 ° C do + 8 ° C. Obično su to bočne police hladnjaka. Važno je da spriječite zamrzavanje inzulina, što znači da injekcije i ambalažu ne smijete čuvati u zamrzivaču.

    Čuvati van dohvata dece.

    Jednom kada se otvori i počne koristiti, temperatura skladištenja ne smije prelaziti +25 stepeni. Mora se imati na umu da je rok trajanja inzulina nakon otvaranja 4 tjedna.

    Na datum isteka upotreba lijeka je zabranjena.

    Prošireni inzulin možete kupiti samo u ljekarni i samo uz recept liječnika.

    Da li je moguće dijabetes injicirati intravenski?

    Kao što znate, funkcija inzulina je da regulativa nivo glukoze u krvi, posebno kada se podiže nakon jela. U zdrave osobe gušterača glatko proizvodi inzulin, on nježno, ovisno o razini i brzini porasta glukoze, u malim količinama i nekoliko sati ulazi u krv.

    Subkutana primena Inzulin precizno, sigurno i efikasno oponaša rad netaknutog gušterače. Sa ovom vrstom ubrizgavanja inzulin se postepeno i gotovo jednoliko apsorbira u krv iz masnog tkiva. Supkutana primjena inzulina prepoznata je u svjetskoj medicini kao optimalna.

    At intravenska primjena efekat snižavanja šećera inzulina pojavljuje se odmah, lijek jednostavno trenutno ulazi u krvotok. Kao rezultat toga, dolazi do nenormalno visoke količine inzulina u tijelu, razina šećera opada, postoji velika vjerojatnost teške hipoglikemije s gubitkom svijesti.

    Upravo iz tog razloga intravenska primjena insulin je moguć samo u bolnici i kapanjem, i pod strožim nadzorom ljekara. Slični postupci se izvode i kod napredne ketoacidoze.

    Zbog izuzetno visok rizik pojave hipoglikemije, kao i dodatnog rizika od infekcije (zbog nesanitarnih uvjeta), strogo je zabranjeno davati inzulin intravenski. Ovo je put do katastrofe. O bilo kakvom uštedi vremena i novca (na primjer, kupovina inzulinske pumpe) ne dolazi u obzir.

    S visokim nivoom šećera, možete izborno unijeti određeni broj kratkog inzulina, koristiti takozvani korekcijski faktor. Kad koristite pumpu, možete dodati i malo inzulina sa kratkim djelovanjem.

    Važno je podesiti doza inzulina uzimajući u obzir prehranu, fizičku aktivnost, individualne karakteristike tijela pod nadzorom stručnjaka. I ne biste trebali eksperimentirati, i žurite sa smanjenjem glukoze što je brže moguće.

    Pogledajte video: Kako sami sebi da date subkutanu injekciju Imunofana (April 2024).

    Ostavite Svoj Komentar