Koji se šećer u krvi smatra normalnom kod djeteta?

Dijabetes melitus je bolest koja može zahvatiti ne samo odraslu osobu, već i dijete. To pogađa djecu svih dobnih skupina, kako novorođenčad, tako i adolescente. Ali djeca od 5 do 12 godina, kada dolazi do aktivnog rasta i formiranja organizma, najosjetljiviji su na dijabetes.

Jedna od karakteristika dječijeg dijabetesa je vrlo brz razvoj bolesti. Dijete je u mogućnosti da padne u dijabetičku komu u roku od nekoliko tjedana nakon početka bolesti. Stoga je pravodobna dijagnoza dječjeg dijabetesa jedan od glavnih uvjeta za uspješno liječenje ove opasne bolesti.

Najefikasnija metoda za otkrivanje dijabetesa kod djece je krvni test na šećer, koji se izvodi na prazan stomak. Pomaže u određivanju djeteta povećanja razine šećera u krvi i blagovremeno započeti potreban tretman.

Takvo istraživanje možete sami provesti kod kuće pomoću glukometra. Međutim, za to je potrebno znati koja je norma šećera u krvi karakteristična za djecu različitih dobnih kategorija i koji pokazatelj ukazuje na povećani sadržaj glukoze u djetetovom tijelu.

Norma šećera u krvi kod djeteta

Norma šećera u krvi kod djece značajno varira ovisno o dobi djeteta. Najniža stopa se opaža kod novorođene djece i postepeno raste s dobi djeteta, dok ne dostigne oznaku karakterističnu za odrasle.

Važno je ovdje naglasiti da dijabetes može utjecati na djecu bilo koje dobi, uključujući vrlo malene bebe. Takav dijabetes naziva se urođenim, a manifestira se kod djeteta u roku od nekoliko dana nakon rođenja.

Djeca u dobnoj skupini od 1 do 2 godine također su osjetljiva na ovu groznu kroničnu bolest. Ali za razliku od starije djece, oni još uvijek ne mogu objektivno procijeniti svoje stanje i žaliti se na to roditeljima. Zbog toga je jedini način da se bolest na takvoj bebi na vreme prepozna redovito je redovno vršiti krvni test.

Predškolci i djeca osnovnoškolskog uzrasta već mogu samostalno skrenuti pažnju roditelja na svoju bolest. Zadatak roditelja je da pažljivo osluškuju njihove pritužbe i u slučaju najmanje sumnje na dijabetes odmah odvedu dijete na krvni test na šećer.

Tinejdžeri su ponekad tajnoviti, pa čak i primjetivši promjene u zdravstvenom stanju, o tome mogu dugo šutjeti. Stoga, ako dijete ima sklonost dijabetesu, roditelji bi trebali unaprijed razgovarati s njim o simptomima bolesti kako bi mogao utvrditi njegov početak.

Koja je normalna razina šećera u krvi kod djeteta?

  1. Od 1 dana do 1 mjeseca - 1,7 - 4,2 mmol / l,
  2. Od 1 mjeseca do 1 godine - 2,5 - 4,7 mmol / l,
  3. Od 2 do 6 godina - 3,3 - 5,1 mmol / l,
  4. Od 7 do 12 godina - 3,3 - 5,6 mmol / l,
  5. Od 12 do 18 godina - 3,5 - 5,5 mmol / l.

Ova tablica prikazuje normalne razine šećera u krvi u pet glavnih dobnih kategorija. Ovo odvajanje dobi povezano je s karakteristikama metabolizma ugljikohidrata kod novorođenčadi, novorođenčadi, jaslica, vrtića i školske dobi i pomaže u otkrivanju povećanja šećera u djece svih dobnih skupina.

Najniže vrijednosti šećera uočene su kod novorođenčadi i dojenčadi do 1 godine. U ovom uzrastu čak i mala fluktuacija glukoze u krvi može prouzrokovati ozbiljne posljedice. Dijabetes melitus u dojenčadi razvija se vrlo brzo, pa pri najmanjoj sumnji na ovu bolest treba odmah potražiti pomoć ljekara.

U djece vrtića standardi šećera u krvi neznatno se razlikuju od onih za odrasle. Kod djece ove starosne kategorije dijabetes se ne razvija tako brzo kao kod novorođenčadi, ali njegovi prvi simptomi često ostaju roditeljima nevidljivi. Zbog toga mala djeca često završe u bolnici s dijagnozom hiperglikemijske kome.

Stopa šećera u krvi kod adolescenata ista je kao kod odraslih. U ovom uzrastu je gušterača već u potpunosti formirana i radi u punom režimu.

Stoga su znakovi dijabetesa kod školske djece u velikoj mjeri slični simptomima ove bolesti kod odraslih.

Krvni test za šećer kod djece

Najefikasnija metoda otkrivanja dijabetesa kod djece je provođenje testa krvi na šećer na brzinu. Ova vrsta dijagnoze pomaže pri određivanju koncentracije glukoze u krvi djeteta prije jela. Da bi dobili što preciznije rezultate, roditelji moraju pravilno pripremiti svoje dijete za ovo istraživanje.

Dan prije analize, važno je da djetetu ne date slatkiše i drugu hranu s visokim udjelom ugljenih hidrata, poput slatkiša, kolačića, čipsa, krekera i još mnogo toga. Isto se može reći i za slatko voće, koje sadrži veliku količinu šećera.

Večera bi trebala biti dosta rana i sastojala se uglavnom od proteinskih proizvoda, na primjer, kuhane ribe s prilogom od povrća. Treba izbjegavati krumpir, rižu, tjesteninu, kukuruz, griz i dosta kruha.

Takođe, ne biste trebali dozvoliti djetetu da se mnogo kreće uoči dijagnoze. Ako se bavi sportom, preskočite trening. Činjenica je da tjelesna aktivnost u djece snižava šećer u krvi i može iskriviti rezultate analize.

Ujutro prije ispitivanja, dijete ne biste trebali hraniti doručkom, piti ga sa slatkim čajem ili sokom. Ne preporučuje se ni pranje zuba, jer se šećer iz paste za zube može apsorbirati u krv kroz sluznicu usta. Najbolje je dati bebi malo vode bez plina.

Krv za šećer kod djece uzima se iz prsta. Da se to učini, doktor napravi punkciju na koži bebe, nježno stisne krv i uzme malu količinu na analizu. Mnogo rjeđe se za dijagnozu koristi venska krv koja se uzima špricom.

Ukoliko je tokom ispitivanja u djetetovoj krvi otkriven povećan šećer u krvi, upućen je na ponovnu analizu. To se radi kako bi se izbjegla moguća greška i potvrdila dijagnoza dijabetesa. Pored toga, roditeljima djeteta mogu se preporučiti druge metode dijagnosticiranja dijabetesa.

Jedna od njih je i krvna pretraga šećera u djece nakon jela. Treba ga pripremiti na isti način kao i za prethodni test krvi. Prvo se od malog pacijenta uzima test krvi na vrijeme kako bi se utvrdilo koliko šećera ima dijete prije jela.

Tada se djetetu daje piće od 50 ili 75 ml otopine glukoze, ovisno o dobi pacijenta. Nakon toga bebi se uzima krv na analizu nakon 60, 90 i 120 minuta. To pomaže da saznate koliko šećera je u djetetu u krvi nakon jela, što znači određivanje brzine stvaranja inzulina i njegove količine.

Koliki bi trebao biti šećer u krvi djeteta nakon jela:

  • Nakon 1 sata - ne više od 8,9 mmol,
  • Nakon 1,5 sata - ne više od 7,8 mmol,
  • Nakon 2 sata, ne više od 6,7 mmol.

Opšte je prihvaćeno da se dijagnoza dijabetesa kod djeteta potvrđuje ako se vrijednosti šećera nakon punjenja glukozom povećaju na sljedeće razine:

  1. Nakon jednog sata - od 11 milimola,
  2. Nakon 1,5 sata - od 10 milimola,
  3. Nakon 2 sata - od 7,8 mmol.

Simptomi dijabetesa kod djece

U velikoj većini slučajeva djeci je dijagnosticiran dijabetes tipa 1. Ono čini preko 98% slučajeva ove hronične bolesti kod dece uzrasta od 1 meseca do 18 godina. Dijabetes tipa 2 iznosi nešto više od 1%.

Dijabetes tipa 1 ili, kako ga još nazivaju, dijabetes ovisan o insulinu, razvija se kao rezultat nedostatka inzulina u tijelu djeteta. Uzrok ove opasne patologije je smrt β-ćelija gušterače koja proizvode ovaj važan hormon.

Prema modernoj medicini razvoj dijabetesa kod djece najčešće pokreću virusne infekcije poput ospica, rubeole, kozice, zaušnjaka i virusnog hepatitisa. Drugi čest uzrok dječijeg dijabetesa je oslabljen imunitet, u kojem stanice ubojice napadaju tkiva vlastitog gušterače.

  • Stalna intenzivna žeđ. Djecu sa šećernom bolešću neprestano se traži da piju i mogu popiti nekoliko litara vode, čaja i drugih pića. Bebe mnogo plaču i smiruju se samo ako im date piće,
  • Obilno mokrenje. Dijete često trči do zahoda, učenici mogu tijekom školskog dana odmarati nekoliko puta od škole do toaleta. Čak i odrasla djeca mogu patiti od mokrenja u krevetu. Istovremeno, sam urin ima viskoznu i ljepljivu konzistenciju, a na pelenama odojčadi može ostati karakterističan bijeli premaz,
  • Iznenadni gubitak težine. Dijete dramatično gubi kilograme bez ikakvog vidljivog razloga i sva odjeća za njega postaje veoma velika. Beba prestaje dobijati na težini i zaostaje u razvoju,
  • Ozbiljna slabost. Roditelji napominju da je njihovo dijete postalo letargično i letargično, nema snage čak ni da hoda s prijateljima. Učenici počinju slabo učiti, učitelji se žale kako doslovno spavaju u učionici,
  • Povećani apetit. Dijete doživljava vuk glad i pri jednom obroku može pojesti mnogo više nego ranije. Istovremeno, on neprestano grickal između glavnog obroka, pokazuje posebnu žudnju za slatkišima. Grudi se pohlepno mogu usisati i zahtevati hranjenje gotovo svakih sat vremena,
  • Oštrina vida. Dijabetična djeca obično pate od oštećenja vida. Oni mogu neprestano škljocati, sjediti preblizu monitoru televizora ili računara, naginjati se nisko preko bilježnice i donositi knjige vrlo blizu lica. Oštećenje vida kod dijabetesa pojavljuje se sa svim vrstama bolesti,
  • Dugo zarastanje rana. Djetetove rane i ogrebotine zarastaju veoma dugo i stalno se upale. Na dječijoj koži mogu se pojaviti gnojne upale, pa čak i vrenja
  • Povećana razdražljivost. Dijete može postati dirljivo i razdražljivo, stalno ostati lošeg raspoloženja. On može imati nerazumne strahove i razviti neuroze,
  • Gljivične infekcije. Djevojke s dijabetesom mogu razviti mliječ (kandidijazu). Pored toga, takva deca su sklonija cistitisu i upalnim procesima u bubrezima,
  • Oslabljeni imunitet. Dijete s hronično povišenim šećerom mnogo je vjerovatnije od vršnjaka da ima prehladu i grip.

Važno je da se roditelji sjećaju da je dječji dijabetes neizlječiv. Ali pravovremena dijagnoza ove bolesti i pravilno odabran tretman omogućit će da njihova beba vodi punopravan životni stil. Ali za to biste trebali zapamtiti kakav bi trebao biti šećer u krvi kod zdrave djece i koji pokazatelji ukazuju na razvoj dijabetesa.

Koji su pokazatelji glikemije u djece norma, opisano je u videu u ovom članku.

Pogledajte video: Poliurija (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar