Značajke pravljenja palačinki za dijabetes

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Dijabetes tipa 2 je bolest koja se često razvija kao rezultat nepravilnog načina života. Velika višak kilograma i nedostatak vježbi glavni su uzroci poremećenog unosa glukoze i pojave inzulinske rezistencije.

Zato dijeta igra kritičnu ulogu u liječenju dijabetesa koji nije ovisan o insulinu. Jedno od glavnih pravila medicinske ishrane s visokim šećerom u krvi je potpuno odbacivanje proizvoda od brašna, posebno prženih. Iz tog razloga, palačinke su često uključene u popis proizvoda zabranjenih pacijentu.

Ali to uopće ne znači da dijabetičari moraju nužno napustiti ovo remek djelo ruske kuhinje. Važno je samo znati kako pripremiti zdrave palačinke za dijabetičare tipa 2 čiji će recepti biti predstavljeni u velikim količinama u ovom članku.

Korisne palačinke za dijabetes

Tradicionalno tijesto za palačinke gnječi se na pšeničnom brašnu, uz dodatak jaja i maslaca, što povećava glikemijski indeks ovog jela do kritične tačke. Napravite palačinku od dijabetesa pomoći će potpunoj promjeni komponenti.

Prvo biste trebali odabrati brašno koje ima nizak glikemijski indeks. To može biti pšenica, ali ne najvišeg razreda, ali gruba. Takođe, pogodne su sorte napravljene od žitarica čiji glikemijski indeks ne prelazi 50, uključuju heljdu i zobene pahuljice, kao i razne vrste mahunarki. Kukuruzno brašno se ne smije koristiti jer sadrži puno škroba.

Ništa manje pažnje ne treba paziti na punjenje, koje ne bi trebalo biti masno ili gusto, jer to pomaže u povećanju kilograma. Ali posebno je važno kuhati palačinke bez šećera, jer u suprotnom možete povećati koncentraciju glukoze u tijelu.

Glikemijski indeks brašna:

  1. Heljda - 40,
  2. Zobena kaša - 45,
  3. Raž - 40,
  4. Grašak - 35,
  5. Leća - 34.

Pravila za pravljenje palačinki za dijabetičare tipa 2:

  • Brašno za palačinke možete kupiti u trgovini ili ga sami napravite mljevenjem mljevenja u mlincu za kafu,
  • Odabrajući drugu opciju, najbolje je dati prednost heljdi, koja ne sadrži gluten i vrijedan je dijetalni proizvod,
  • Umjesite tijesto u njega možete staviti bjelanjke i zasladiti medom ili fruktozom,
  • Skuva s malo masti, gljive, pirjano povrće, orasi, bobice i svježe i pečeno voće idealni su kao nadjev,
  • Palačinke treba jesti s medom, kiselom pavlakom s niskim udjelom masti, jogurtom i javorovim sirupom.

Kako ne biste naštetili pacijentu, morate strogo slijediti klasični recept. Svako odstupanje može dovesti do skoka šećera u krvi i razvoja hiperglikemije. Zbog toga se ne preporučuje proizvoljno uključivanje proizvoda ili zamjena jednog drugog.

Tokom prženja smiju se koristiti samo biljna ulja. Najveću korist za dijabetičare čini maslina. Sadrži čitav popis korisnih tvari i ne izaziva povećanje kolesterola.

Iako pravilno kuhane palačinke nisu štetne kod dijabetesa tipa 2, potrebno ih je jesti u malim porcijama. Mogu biti prilično kalorične, što znači da mogu utjecati na gubitak kilograma. Ali, potpuno odustati od njihove upotrebe, naravno, ne vrijedi.

Ovo jelo je odlično za doručak. Heljda je niskokalorični proizvod bogat vitaminima grupe B i željezom, pa je dozvoljeno jesti palačinke od heljdinog brašna čak i kod dijabetesa tipa 1.

  1. Topla filtrirana voda - 1 šolja,
  2. Soda bikarbona - 0,5 tsp
  3. Heljdino brašno - 2 šolje,
  4. Ocat ili limunov sok
  5. Maslinovo ulje - 4 kašike. kašike.

Pomiješajte brašno i vodu u jednoj posudi, ugasite sodu s limunovim sokom i dodajte tijestu. Sipajte tamo ulje, dobro promiješajte i ostavite na sobnoj temperaturi četvrt sata.

Pecite palačinke bez dodavanja masnoća, jer tijesto već ima maslinovo ulje. Gotova jela mogu se jesti uz dodatak nemasne kisele pavlake ili heljdovog meda.

Palačinke od raženog brašna s pomorandžama.

Ovo slatko jelo nije štetno za osobe koje imaju dijabetes, jer ne sadrži šećer, nego fruktozu. Grubo brašno daje neobičnu čokoladnu boju, a narančasto je dobar ukus uz blagu kiselost.

  • Obrano mlijeko - 1 šolja,
  • Fruktoza - 2 kašike kašike
  • Raženo brašno - 2 šolje,
  • Cimet
  • Maslinovo ulje - 1 kašika,
  • Pileće jaje
  • Velika narandžasta
  • Jogurt sa sadržajem masti 1,5% - 1 šoljica.

Razbiti jaje u duboku posudu, dodati fruktozu i miksati mikserom. Ulijte brašno i dobro izmešajte da ne bude grudica. Sipajte maslac i dio mlijeka, pa nastavite da tijesto tučete postepeno dodajući preostalo mlijeko.

Pecite palačinke u dobro zagrejanoj tavi. Naranču ogulite, podelite na kriške i izvadite septum. Na sredinu palačinke stavite krišku citrusa, prelijte jogurtom, pospite cimetom i pažljivo ga umotajte u koverat.

Napraviti palačinke od zobene kaše vrlo je jednostavno, a rezultat će se svidjeti i dijabetičarima i njihovim najmilijima.

  1. Zobena kaša - 1 šolja,
  2. Mleko sa udjelom masti od 1,5% - 1 šoljica,
  3. Pileće jaje
  4. Sol - 0,25 kašika
  5. Fruktoza - 1 žličica
  6. Prašak za pecivo - 0,5 tsp.

Razbiti jaje u veću posudu, posoliti, dodati fruktozu i tući mikserom. Ulijte brašno polako, neprestano miješajući da ne bi došlo do grudica. Ubacite prašak za pecivo i ponovo izmiješajte. Promješajte masu kašikom, ulijte u tanku struju mlijeka i opet tukli mikserom.

Pošto nema masnoće u tijestu, palačinke je potrebno pržiti na ulju. U prethodno zagrijanu tavu sipajte 2 kašike. kašike biljnog ulja i sipajte 1 posudu mase palačinki. Povremeno mešajte testo. Gotovo jelo poslužite s raznim nadjevima i umacima.

Ovaj recept za palačinke za dijabetičare svidjet će se ljubiteljima egzotičnih i neobičnih kombinacija ukusa.

  • Leća - 1 šolja,
  • Kurkuma - 0,5 tsp
  • Topla kuhana voda - 3 šolje,
  • Obrano mlijeko - 1 šolja,
  • Pileće jaje
  • Sol - 0,25 kašika.

Samljeti leću u mlincu za kafu i sipati u duboku šolju. Dodajte kurkumu, dodajte vodu i dobro izmešajte. Ostavite 30 minuta da leća upije svu tečnost. Umutite jaje sa solju i dodajte u testo. Sipajte u mleko i ponovo izmešajte.

Kad su palačinke gotove i malo se ohlade, stavite u sredinu svakog nadjeva od mesa ili ribe i zamotajte u kovertu. Stavite u rernu na nekoliko minuta i možete je poslužiti za večeru. Ovako pečene palačinke posebno su ukusne s malo masne kisele pavlake.

Palačinke napravljene od zobene kaše i raženog brašna

Ove slatke palačinke bez šećera dopadat će se i odraslim pacijentima i djeci koja imaju dijabetes.

  1. Dva pileća jaja
  2. Mlijeko s malo masti - čaša napunjena do oboda,
  3. Zobene kaše brašno je nepotpuna čaša,
  4. Raženo brašno - malo manje od čaše,
  5. Suncokretovo ulje - 1 kašika,
  6. Fruktoza - 2 kašike kašike.

Razbiti jaja u veću posudu, dodati fruktozu i tući mikserom dok se ne pojavi pjena. Dodajte obe vrste brašna i dobro izmešajte. Sipajte mleko i puter i ponovo izmešajte. Pecite palačinke u dobro zagrejanoj tavi. Ovo jelo je posebno ukusno s nadjevom nemasnog sira.

Palačinke od sira sa bobičastim punjenjem

Slijedeći ovaj recept, možete napraviti prekrasan slatkiš bez šećera, koji će se svidjeti svima, bez izuzetka.

  • Pileće jaje
  • Skuta bez masnoće - 100 g,
  • Soda bikarbona - 0,5 tsp
  • Sok od limuna
  • Sol na vrhu noža
  • Maslinovo ulje - 2 kašike. kašike
  • Raženo brašno - 1 šolja,
  • Ekstrakt stevije - 0,5 tsp.

U veću šolju izlijte brašno i sol. U drugoj posudi razbijete jaje na mestu sa sirom i ekstraktom stevije, pa sipajte u posudu sa brašnom. Dodajte soda koju je ugasio limunovim sokom. Zaključno testo zamenite dodavanjem biljnog ulja. Pecite palačinke u tepsiji bez masnoće.

Kao punjenje pogodne su bilo koje bobice - jagode, maline, borovnice, ribizla ili koprive. Da biste poboljšali ukus, u nadjev možete posipati malo sjeckanih orašastih plodova. U sredinu palačinke stavite svježe ili smrznute bobice, zamotajte u kovertu i možete ih poslužiti u umaku od jogurta s niskim udjelom masnoće.

Praznične palačinke sa jagodama i čokoladom.

Ovo svečano jelo je ukusno i lijepo, a istovremeno potpuno bezopasno.

Zobena kaša - 1 šolja,

Obrano mlijeko - 1 šolja,

Topla voda - 1 šolja,

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Maslinovo ulje - 1 kašika. kašika

Jagoda - 300 g

Tamna čokolada - 50 g

U veću posudu sipajte mlijeko, razbiti jaje i tući mikserom. Posolite i prelijte vrućom vodom vruće vode neprestano miješajući da jaje ne proključa. Sipajte brašno, dodajte ulje i dobro izmešajte.

Pecite palačinke u dobro zagrejanoj suvoj tavi. Napravite pire od jagoda, stavite palačinke i uvaljajte u tube.

Po vrhu stavite rastopljenu čokoladu.

Korisni savjeti

Da palačinke za dijabetičare tipa 2 budu još korisnije, možete koristiti sljedeće jednostavne savjete. Dakle, trebate ispeći palačinke u nelepljivoj tavi, što će znatno smanjiti količinu ulja.

Tijekom kuhanja morate pažljivo nadzirati njegov kalorični sadržaj i koristiti samo proizvode s malo masti. Nikad ne dodajte šećer u tijesto ili prelive, niti ga zamijenite ekstraktom fruktoze ili stevije.

Ne zaboravite računati koliko jedinica za hljeb ima u jelu. Jedinice za palačinke, ovisno o sastavu, mogu biti dijetne i izuzetno štetne za bolesnike s dijabetesom. Stoga bi ljudi s visokim šećerom trebali biti svjesni da je i za hranu s niskim glikemijskim indeksom vrijednost xe također vrlo niska.

Unatoč činjenici da postoje recepti za palačinke za pacijente sa dijabetesom, ne biste se trebali previše zaokupiti tim jelima. Stoga se ne preporučuje kuhati ovo jelo više od 2 puta tjedno. Ali rijetko su palačinke s dijetom dopuštene čak i ozbiljno bolesnim dijabetičarima koji sumnjaju da li je moguće jesti škrobnu hranu u njihovom stanju.

Koja je vrsta pečenja za dijabetičara najkorisnija reći će stručnjak u videu u ovom članku.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Značajke upotrebe

S dijabetesom tipa 2, možete jesti palačinke, međutim, trebalo bi slijediti nekoliko pravila. Glavna stvar iz pravila je priprema jela bez dodavanja brašna (pšenice) najvišeg stupnja, jer ovaj proizvod nije preporučljiv za ovu bolest. Potrebno je pažljivo obratiti pažnju i na punjenje koje će se koristiti za palačinke za dijabetičare. Upotreba bilo kojeg proizvoda koji sadrži veliku količinu šećera (slatko voće, džem, itd.) Kontraindicirana je kod pacijenata.

  1. Za dijabetes tipa 2, bolje je kuhati palačinke od integralnih brašna.
  2. Palačinke za dijabetičare poželjno su od heljde, zobi, raži ili kukuruznog brašna.
  3. Palačinki za dijabetes takođe ne treba dodavati prirodni puter. Preporučuje se zamjena sa namazom s malo masti.
  4. S dijabetesom melitusa tipa 2, potrebno je pažljivo razmotriti aditive (punjenje). Pacijent mora odobriti bilo koji korišteni proizvod.
  5. Za dijabetičare tipa 2 važna je mala potrošnja takvog jela, kao i njegov kalorijski sadržaj.

Ako palačinke koristite pacijentima oboljelima od dijabetes melitusa u ograničenoj količini i pridržavate se svih gore navedenih preporuka, možete jelo uživati ​​u apsolutno mirno, bez brige o posljedicama.

Kako kuhati

Vjerojatno postoji više recepata za palačinke za dijabetičare nego za zdrave ljude. Možete pripremiti jelo od brašna različitih sorti, a možete ih napuniti i velikim brojem ukusnih sastojaka. Vrlo je važno razumjeti da su recepti za pacijente sa šećernom bolešću razvijeni uzimajući u obzir individualne karakteristike tijela dijabetičara, pa ih možete jesti bez straha da ćete povećati razinu glukoze. Ali zbog činjenice da takvi pacijenti imaju pojedinačna ograničenja, poželjno je konzultirati se s liječnikom prije nego što odaberete opciju pripreme jela.

  • samljevena heljdina kaša u mlincu za kafu 250 gr,
  • topla voda 1/2 kašike žlice;
  • gazirana soda (na vrhu noža),
  • biljno ulje 25 gr.

Sve komponente se mešaju dok se ne dobije homogena masa. Ostavite tijesto četvrt sata na toplom mjestu. Mala količina tijesta (1 kašika L) sipa se na teflonsku teglu (bez dodavanja ulja). Palačinke se prže do zlatno smeđe boje s obje strane.

Od čega možete napraviti palačinke

Klasični recept za ruske palačinke napravljen od vrhunskog pšeničnog brašna ne možete nazvati dijetalnim: glikemijski indeks jela prelazi normu, a da ne spominjemo sadržaj kalorija. Osim toga, dijabetičarima je pogodno samo pečenje od grubog brašna.

Nakon analize različitih recepata, možete saznati koja je hrana pogodna za pravljenje dijetalnih palačinki za dijabetes:

  1. Heljdo, riža, raženi ili zobeni brašno,
  2. Zaslađivači (najbolje prirodni - stevija ili eritrol),
  3. Domaći sir,
  4. Jaja (bolje - samo proteini)
  5. Mljevena leća.


Pored pojedinačnih palačinki, uočljiva je i pita od palačinki, za koju se hrpa palačinki prenosi bilo kojim nadjevom, napuni s kiselim vrhnjem i peče u rerni.

Na videu https - majstorska klasa pečenja palačinki za dijabetičare.

Preljev za palačinke pogodan za palačinke

Palačinke protiv dijabetesa 1. i 2. vrste jedu se baš tako, s maslacem, pavlakom, medom, čokoladom ili s raznim punjenjem: mesom, ribom, jetrom, sirom, kupusom, gljivama, pekmezom ... Lako je odabrati sigurne s ove liste s opcijama dijabetesa.

  • Punjenje sa sirom. Utrljani domaći sir možete zasladiti stevijom i aromatizirati vanilijom (grožđice su na listi zabranjenih začina) ili napraviti ukusan punjenje sa soli i zelje.
  • Povrće fantazije. Od povrća koje raste iznad zemlje nije dozvoljeno svim dijabetičarima osim bundeve. Sve ostalo možete kombinirati po vašem ukusu: kupus, gljive, luk, šargarepa, pasulj ...



Kako poslužiti palačinke

  1. Javorov sirup Ovom nadomjestkom šećera možete natopiti svaku treću palačinku u hrpi, tako da jelo dobije aromu i specifičan ukus.
  2. Jogurt Bijeli jogurt s niskim udjelom masti bez šećera i drugih dodataka dobro uklapa okus palačinki napravljenih od različitih vrsta brašna. Ako ne vjerujete proizvođaču, bolje je koristiti domaću pavlaku niskog sadržaja masti. Obično se poslužuje odvojeno.



Palačinke od heljde

Brašno od žitarica možete napraviti u mlincu za kafu. Zatim prosijati, razrijediti vodom, dodati soda, umočenu u sirće i ulje. Ostavite da vari pola sata. Zagrijte gustu tavu (u idealnom slučaju teflonskim prskanjem) žlicom ulja samo jednom. Za pečenje će biti dovoljno ulja koje je u gustinu.

Palačinke od zobene kaše

Na brašnu od zobenih pahuljica dobivaju se bujne i nježne palačinke za dijabetičare tipa 2. Za pečenje će vam trebati:

  1. Mlijeko - 1 čaša.,
  2. Zobeno brašno - 120 g,
  3. So ukus
  4. Zaslađivač - izračunato kao 1 žličica šećera,
  5. Jaje - 1 kom,
  6. Prašak za pecivo za tijesto - pola kašičice.


Zobena kaša se može dobiti na mlinici za žitarice Hercules. Prosijte brašno, usitnite jaje, sol i zaslađivač. Umutite jaje i pomešajte sa brašnom. Dodajte prašak za pecivo. Ulijte mlijeko u homogenu smjesu u dijelovima u tankom toku, neprestano miješajući lopaticom. Možete koristiti mikser.

U receptu nema ulja, pa podloga mora biti podmazana. Prije svake palačinke, tijesto mora biti miješano, jer se jedan dio taloži. Pecite sa obe strane do zlatno smeđe boje.Služi se sa medom, pavlakom i bilo kojim klasičnim umacima.

Koverte raženog brašna sa bobicama stevije

Za ovaj recept trebat će vam sljedeći sastojci:

  • Jaje - 1 kom,
  • Skuta - 100 g
  • Soda - pola kašičice,
  • Soli je toliko
  • Maslinovo ili suncokretovo ulje - 2 stola. l.,
  • Raženo brašno ili zrno - 1 hrp.,
  • Stevija - 2 ml (pola kašičice).

U veću posudu prosijte brašno (ili ga kuvajte na mlincu za kafu od žitarica), stavite sol. U drugoj posudi umutite skute s jajetom i stevijom. Kombinirajte proizvode, dodajte soda koja je punjena ocatom i uljem.

Jednom podmažite posudu. Tanke palačinke je teško preokrenuti jer su labave. Bolje sipati više. U kuverte od bobica možete staviti maline, ribizlu, malinu i druge bobice.

Leća

Za palačinke morate kuhati proizvode:

  • Leća - 1 čaša.,
  • Voda - 3 šolje.,
  • Kurkuma - pola kašičice,
  • Jaje - 1 kom,
  • Mlijeko - 1 snop,
  • So ukus.

Samljeti leću u mlincu za kafu, pomiješati sa kurkumom i razrijediti vodom. Ostavite tijesto najmanje 30 minuta, dok žitarica ne zasiti vodom i nabubri. Zatim se ulije mlijeko, jaje sa solju i može se ispeći. Stavite nadjev na još tople palačinke i razvaljajte. Ako je potrebno, možete ih prepoloviti.

Servira se s fermentiranim mliječnim proizvodima (bez aroma i drugih aditiva).

Indijski dosad od riže

Tortilje su tanke, s rupama. Jedite ih s povrćem. Pirinač za brašno je bolje uzimati smeđi, braon.

Za test će vam trebati ovi osnovni proizvodi:

  1. Voda - 1 čaša.,
  2. Rižino brašno - pola hrpe.,
  3. Kumin (zira) - 1 kašika,
  4. So ukus
  5. Peršun - 3 tablete. l.,
  6. Asafoetida - prstohvat
  7. Đumbir korijen - 2 stola. l


U velikoj posudi pomiješajte brašno sa žirom i asafoetidom, solju. Razređuje se vodom tako da nema preostalih grudica. Narežite korijen đumbira na sitnu rernu i kombinujte s drugim proizvodima. Podmažite tiganj sa dve kašike ulja i ispecite palačinke.

Nema potrebe za tim da brinete:

  • Kumin - obnavlja metabolizam i rad probavnog trakta,
  • Asafoetida - poboljšava probavu, olakšava rad endokrinog sistema,
  • Đumbir - snižava glukometar, uklanja „loš“ holesterol, stvara antibakterijski efekat, jača imunološki sistem.


Kako koristiti palačinke s maksimalnom koristi

Da bi rezultat iz dijetalnih jela bio samo pozitivan, važno je pridržavati se preporuka endokrinologa:

  1. Kontrolišite veličine posluživanja. U prosjeku se jedna palačinka može izjednačiti sa jednom jedinicom hljeba. Zbog toga je odjednom poželjno pojesti ne više od dvije palačinke. Nekoliko sati kasnije, po želji, može se ponoviti. Takvo jelo možete kuhati 1-2 puta tjedno.
  2. Kalorični sadržaj jela izračunava se u procesu njegove pripreme. S njegovim računom prilagođava se kalorični meni za dan.
  3. Šećer i njegovi derivati ​​(džem, pekmez, džem) ne smiju se koristiti ni u tijestu ni za nadjev. Uz dobru nadoknadu šećera, možete uzimati fruktozu, a s lošom - steviju ili eritrol.
  4. Nanosiva tava pomoći će smanjiti udio masti u receptima.
  5. Svako ko se pridržava principa prehrane s malo ugljikohidrata, zobenih pahuljica, heljde ili raženog brašna treba zamijeniti bademom, lanom, kedrom, kokosom.
  6. Prilikom posluživanja jela, pored orašastih plodova koriste se sezamovo, sjemenke bundeve ili suncokreta.

Prilikom odabira recepta usredotočite se na glikemijski indeks proizvoda:

  • Heljdino brašno - 40 kom.,
  • Od zobene kaše - 45 jedinica.,
  • Raž - 40 kom.,
  • Od graška - 35 jedinica.,
  • Od leće - 34 jedinice.

Ne prepiru se o kulinarskim preferencijama. Svi smo ljudi i svako od nas mora imati izbor proizvoda i načina pripreme. Ali bolje je odabrati dijabetičara sa liste dozvoljenih jela i pripremiti ih sa razumijevanjem postupka. Jedino u ovom slučaju ne možete da uživate samo u svojoj omiljenoj hrani, već i u održavanju zdravlja.

Mogu li palačinke za dijabetes - mišljenje stručnjaka u ovom videu

Mogu li dobiti palačinke za dijabetes?

Palačinke protiv dijabetesa mogu se jesti u dva slučaja: ako bolest prođe bez komplikacija, povremeno je dopušteno pojesti jednu ili dvije male palačinke iz običnog tijesta, a u drugim situacijama sastojci jela trebaju se razlikovati od uobičajenih u smjeru ograničenja prehrane. Tako bi u većini slučajeva dijabetičari trebali zaboraviti na tradicionalno pšenično brašno za tijesto, aktivnu upotrebu jaja, mlijeka i maslaca, kao i dodavanje šećera u recept. Budući da su palačinke u osnovi proizvod od brašna koji je zabranjen dijabetes, morat ćete se odlučiti u korist alternativnih recepata na štetu uobičajenog ukusa i izgleda jela.

Da li je moguće jesti palačinke kod dijabetesa i ako jeste, koliko i u kojem obliku? To uvijek utvrdi lekar, jer klasične palačinke mogu uvelike naštetiti vašem zdravlju, jer njihov sadržaj kalorija i glikemijski indeks ne podnose kritiku. To je još istinitije ako se gotove palačinke konzumiraju s omiljenim kiselom pavlakom ili džemom, a da ne spominjemo više kaloričnih napitaka. U svakom slučaju, čak i dijetne palačinke na vodi i brašnu bez ugljikohidrata treba konzumirati u ograničenim količinama (ne više od 150 grama odjednom i ne više od jednom tjedno).

Recepti za palačinke bez šećera

Palačinke za dijabetičare mogu se kuhati u mlijeku, ako nema masnoće (do 1% masti), kao i upotrebljavati pileća jaja, ali uz odobrenje stručnjaka za liječenje, jer je pileći žumanjak kontraindiciran za neke dijabetičare.

Recepte koji uključuju šećer morat ćete napustiti, međutim, ovaj se sastojak uvijek može zamijeniti analozima bez glukoze, poput stevije ili ksilitola, koji ne gube svoja svojstva nakon toplinske obrade.

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Ali najstroži izbor trebalo bi biti tijesto, tačnije brašno iz kojeg će se miješati. Dijabetičari će se pogoršati od obične pšenice s visokim udjelom ugljikohidrata. Nagli skok glukoze u krvi dovest će do hiperglikemije, pa biste se trebali okrenuti specifičnijim vrstama brašnastih proizvoda izrađenih od žitarica kao što su:

Sve ove vrste kultura imaju nizak udio kalorija i nizak glikemijski indeks, što ih razlikuje od pšenice, riže, ječma i kukuruza.

Peciva od raženog brašna

Palačinke napravljene od raženog brašna dijabetičarima mogu se samo uvjetno nazvati korisnim, jer se ovo brašno ne smatra dijetalnim, mada sadrži manje ugljikohidrata nego pšenica. Ipak, udio ove komponente je 100 g. brašno doseže 40%, a sadržaj kalorija dostiže 250 kcal, što ne odgovara dobro strogoj dijabetičkoj prehrani. Osim toga, vrijedi zapamtiti povećanu kiselost raživanja, zbog čega se ne preporučuje korištenje ovog pečenja pacijentima sa sličnom patologijom stomaka.

Inače, palačinke za dijabetičare tipa 2 od raženog brašna možete pripremiti po prilično jednostavnom receptu, prema kojem trebate prosijati 200 gr. brašna i pomešajte sa prstohvatom soli i 50 gr. zaslađivač. Zatim morate dodati pola kašike brašna. sode bikarbone, ugasite sirćetom ili limunovim sokom, a zatim u njega ulijte 200 ml nemasnog mleka, izmiješajte i pobijte jedno jaje. Dosledno mešajući šlagom dodajte još 300 ml mleka i dve kašike. l biljnog ulja, te ostaviti 15 minuta na sobnoj temperaturi. Tijesto se u porcijama sipa na posudu za prženje dobro zagrijanu biljnim uljem pomoću lonca, nakon čega se peče na tradicionalan način dok ne skuha.

Palačinke od heljde

Palačinke bez šećera od heljdinog brašna nisu previše inferiorne od ražih u kalorijama i glikemijskom indeksu, pa se preporuke za njihovu upotrebu mogu smatrati sličnim (ne više od dvije ili tri odjednom). Brašno ove sorte povoljno se odlikuje visokim sadržajem željeza, kalcijuma i vitamina, kao i prisutnošću lizina i metionina u proteinima, tako da ih tijelo dobro apsorbira. Općenito, heljdovo brašno, poput kuhane heljde, je zadovoljavajući proizvod koji dugo zadovoljava glad.

Možete pripremiti deliciju palačinki od heljde prema sljedećem receptu, za čiju ćete realizaciju trebati uzeti:

  • dvije žlice. mlijeko 1%
  • tri jaja
  • 20 gr. kvas
  • jedna kašika. l nadomjestak šećera
  • dvije žlice. heljdino brašno
  • biljno ulje
  • so.
.

Kuvanje započinje činjenicom da se u velikoj posudi uzgaja čaša toplog mlijeka i kvasca, nakon čega se tamo sipa svo brašno i dobro promiješa. Posuđe treba prekriti peškirom i ostaviti na toplom mjestu jedan sat, a zatim dodati preostalo mlijeko, nadomjestak šećera, sol i žumanjke. Cijelu smjesu treba dobro promešati i ponovo ostaviti sat i pol, u međuvremenu umutiti bjelanjke od bjelanjka, koje se dodaju i u šarpu. Prije pečenja tijesto lagano miješati odozgo prema dolje, a zatim porciono pržiti u tavi sa uljem dok ne poprimi zlatnu boju.

Palačinke od zobene kaše

Zobeno brašno je cijenjeno u svijetu zbog svoje lako probavljivosti i visokog sadržaja proteina s esencijalnim aminokiselinama, zbog čega se zobena kaša i njeni derivati ​​smatraju uistinu dijetalnim. Palačinke koje se lako pripremaju i zasitljuju dulje vrijeme, dajući tijelu energiju i zdrave vitamine, nisu izuzetak za dijabetes tipa 2. Čitav postupak se uklapa u pet jednostavnih koraka. Prvo morate pomiješati dvije čaše brašna, prstohvat soli i tri kašike kašike. zaslađivač. Paralelno se miješaju dva jaja, pola litre mlijeka i pol kašike. l suncokretovo ulje, usitnjavajući sve do homogene konzistencije. Treći korak je pažljivo sipati ovu smjesu u posudu sa suvim sastojcima, a zatim tavu staviti na vatru i na njoj zagrijati ulje.

Palačinke sa ovsenom kašom pržite se na obe strane 30-40 sekundi, jer je ovsena kaša vrlo termička.

Koji su nadevi za palačinke prihvatljivi za dijabetičare

Kod dijabetesa tipa 2, bolje je izbjegavati punjenje i obloge za palačinke, jer ovo je već visoko kalorično jelo, nema mu potrebe dodavati sitost ili slatkoću. Ali ako i dalje imate takvu želju, strogo je zabranjeno koristiti maslac ili masnu pavlaku. Sve vrste džema, džemova i meda podliježu istoj zabrani zbog visokog sadržaja glukoze i fruktoze.

Za dijabetičare tipa 2 najbolje su odabrati recepte tako da punjenje ne utječe na sitost poslastice, ali bilo bi korisno. Na primjer, možete skuhati ukusne palačinke s sirom niskog sadržaja masti ili upotrijebiti pileće meso s niskim udjelom masti za nadjev - u ovom slučaju jelo će zamijeniti obrok u smislu hranjive vrijednosti. Druga opcija su gotove palačinke punjene svježim bobicama koje nisu procesuirane, uključujući trešnje, maline, ogrozde, ribizlu i jagode.

Palačinke protiv dijabetesa, kao i recept za ukusnu poslasticu

Ruski ljekari šokirani su izjavom Mihaila Bojarskog koji tvrdi da je sam pobijedio dijabetes!

Dijabetes tipa 2 je uobičajena bolest u modernom društvu, čiji je čest uzrok prekomjerna težina. Stroga dijeta u kojoj nema mjesta za slatkiše, peciva, pite i palačinke temeljna je osnova za stabilizaciju pacijentovog stanja. Dijabetić je prisiljen da cijeli život ispunjava tri stroga pravila:

  • ograničenje masti
  • povrće je osnova ishrane,
  • ravnomjerna raspodjela ugljikohidrata tijekom dana

Mogu li palačinke za dijabetes?

Zabranjeno voće je uvijek najslađe. Ponekad pacijenti oboljeli od dijabetesa, zaboravljajući na preporuke, razgrađuju se, jedu zabranjenu hranu i na taj način pogoršavaju svoje blagostanje. Redovni poremećaji u hrani koji se javljaju najčešće za vrijeme svečanih gozbi mogu dovesti do teških, nepopravljivih posljedica i ozbiljnih komplikacija bolesti.

Ali ako postojeći problem shvatite ozbiljno, možete pronaći recepte za palačinke za dijabetičare koji neće nanijeti štetu. Na primjer, heljda, koja se savršeno uklapa u dijabetički jelovnik u dnevnoj prehrani i omogućiti će vam da se ne osjećate izdvojeno za vrijeme proslave Shrovetidea.

Recept za palačinke za dijabetičare tipa 1 i tipa 2

Ovaj je recept savršen za doručak ili popodnevni čaj za ljude koji imaju dijabetes. Uostalom, ne sadrži pšenično brašno, šećer, masno mlijeko - proizvode štetne za dijabetičare. Takođe, tehnologija pečenja palačinki za dijabetes ne uključuje upotrebu masti ili ulja, što će ih spasiti od praznih i štetnih kalorija.

Andrei: „Snižavam šećer u krvi pomoću naljepnica na trbuhu. Zalepilo - šećer je pao! “

  • Jezgra heljde, mljevena u mlincu za kafu i prosijena kroz sito - 250 gr.,
  • Topla voda - 0,5 šoljica,
  • Soda je luknula na vrh noža
  • Biljno ulje - 25 gr.,

Način pripreme: sve sastojke izmiješajte dok ne postanu glatke, ostavite 15 minuta na toplom mjestu i pecite palačinke sitnog oblika (kašiku tijesta) u vrućoj suvoj teflonskoj tavi. U tijestu ima ulja, tako da ne bi trebalo lijepiti za površinu tave. Palačinke se ne prže, već peku, pa je važno osigurati da se tava ne pregrijava. Ako jelo počne da gori, isključite toplotu. Palačinke se prže s obje strane do zlatno smeđe boje i poslužuju na stolu vruće ili hlađene kao neovisno jelo ili sa feta sirom i povrćnom salatom.

Ako želite diverzificirati svoju prehranu dijabetičara slatkim palačinkama, u tijesto možete dodati žlicu heljde ili lipovog meda. zaslađivač ili fruktoza. Slatke palačinke možete poslužiti uz prilog od bobica ili jabuka na ksilitolu ili nemasnoj kiseloj pavlaci.

Natalia: „Moja zadivljujuća tajna je kako brzo i lako prevladati dijabetes bez ustajanja sa kauča. „

Recenzije i komentari

Valentina Snizhaeva - 26. nov 2014. 12:27

Imam dijabetes tipa 2 - ne zavisi od insulina. Prijatelj je savjetovao snižavanje razine šećera u krvi koristeći biljni samostanski čaj za dijabetes. Naručio sam 2 paketa. Počeli smo uzimati dekociju. Slijedim strogu dijetu, svako jutro sam počeo pješke 2-3 kilometra. U protekle dvije sedmice primjećujem neznatan pad šećera na brojilu ujutro prije doručka sa 9,3 na 7,1 jedinica! Nastavljam preventivni kurs. Kasnije ću se vratiti uspehu.

Natalija - 27. avgusta 2016., 18:18

Zdravo, Svetlana. Trenutno pripremam tijesto po vašem receptu, ali ne dobivam palačinke, već tijesto od peciva. Šta ja radim pogrešno?

Olga - 24. marta 2015. 22:12

Palačinke od raženog brašna za dijabetičare

Znate li jutro kad je još prilično rano, a djed je već trčao po mlijeku, baka nam je pripremila doručak, koji već čeka na stolu? No, djetinjstvo je prošlo, počeli smo sami kuhati i peći, a za neke nametnute okolnosti imamo prioritetne ražene palačinke za dijabetičare. Aroma se razlikuje od babice, ali nimalo im nije inferiorna, čak pobjeđuje u korisnosti i zadovoljstvo ih je kuhati.

A otkad smo se vratili u djetinjstvo, pogodite zagonetku: šta se izlije u tavu, a onda se savije četiri puta? Naravno, ruska palačinka, koja je dobra na bilo kojem brašnu.

Kuvanje palačinki s raženim brašnom

„Prva palačinka je kvrgava“ definitivno se ne odnosi na naše palačinke od raženog brašna za dijabetičare. Minimum proizvoda, maksimalan užitak čak i uz takvu "rečenicu" ljekara.

  1. Prokuhajte vodu, dodajte joj steviju, ohladite.
  2. Dodajte posni sir, jaje u hladnu slatku vodu, izmešajte.
  3. Brašno prosijte u drugu posudu, posolite i pomiješajte ovdje skuta s jajetom.
  4. Dodajte soda, promiješajte, ulijte ulje, promiješajte.
  5. Palačinke pečemo sa obe strane, u vrućoj tavi.

Bolje je kuhati u posebnoj tavi sa neljepljivim premazom, tada neće biti problema s pečenjem.

Palačinke napravljene od raženog brašna za dijabetičare imaju slatkast ukus, pa iako stručnjaci vjeruju da je najbolji nadjev pirjani kupus, ipak nudimo slatki dodatak palačinkama. Koristite svježe ili smrznute borovnice, ribizlu, lingovice, orahe. Jagode možete nasjeckati u blenderu i u njih umočiti palačinke ili cijelu bobicu umotati u raženi kolač.

Želite nešto neobično? Zatim dodajte bobice direktno u tijesto, a zatim pecite.

Ako koristite sir, mlijeko, jogurt, tada svi proizvodi trebaju sadržavati minimalnu količinu masti. Čak i ako je slatko zabranjeno, ne možete zabraniti lijep život, a često želite pojesti palačinku s nečim zaista slatkim, bez ikakvih zamjena.

Razveselite se! Mogu li jabuke i med - šta nije slatko punjenje? Niste sigurni kako to učiniti? Ovo nije ništa komplicirano, sada ćemo sve to poduzeti korak po korak.

Punjenje jabukom i medom u palačinkama za dijabetičare

Ova delicija može poslužiti ne samo kao punjenje, već i kao neovisan desert, u koji će se svi zaljubiti.

Kuhanje preliva od jabuke i meda

  1. Jabuke narežite na manje komade.
  2. Rastopite puter na zagrijanoj tavi.
  3. Jabuke stavite na puter i pirjajte dok ne omekšaju.
  4. Dodajte med, nastavite pirjati još 2-3 minute.
  5. Ohladite malo i zamotajte u palačinku.

Ko voli sofisticiranost, doda malo cimeta i već novi ukus.

Rekli smo vam kako napraviti palačinke od raženog brašna za dijabetičare. Recept nije konačan, a samo ga možete učiniti jedinstvenim dodavanjem različitih punjenja. Ne želite da grickate, sipajte med ili javorov sirup. I zapamtite da sve ima mjeru. Budite zdravi!

Pretplata na portalu "Vaš kuvar"

Za nove materijale (postove, članke, besplatne informativne proizvode) navedite svoje ime i email

Palačinke za dijabetičare - ukusni i zdravi recepti i nadjev

Patologija gušterače naziva se dijabetes melitus, koji je praćen kršenjem proizvodnje hormona inzulina po otočićima Langerhans-Sobolev. Osobe koje pate od takve bolesti trebaju stalno praćenje svoje prehrane. Postoji veliki broj proizvoda koje treba odbaciti ili ograničiti na maksimalnu moguću količinu.

Svi se žele počastiti nečim ukusnim, posebno ako se planira gozba ili praznik. Morate pronaći kompromis i koristiti recepte koji neće nanijeti štetu dijabetičaru. Omiljena poslastica većine ljudi su palačinke. Zbog straha od brašna i slatkiša, pacijenti pokušavaju odbiti kulinarski proizvod. Ali ne znaju svi da možete pronaći recepte za ukusne palačinke za dijabetičare.

Što se može koristiti za suđe

Ne koristi se klasični način kuhanja zbog visokog glikemijskog indeksa gotovog jela. Na primjer, jaja koja se koriste u standardnom receptu za palačinke imaju indeks 48, maslac - 51 na 100 g proizvoda. A uz to se koristi znatna količina mlijeka i šećera.

Prikupljajući sve vrste recepata za palačinke za dijabetičare, možemo zaključiti koja dozvoljena hrana treba sniziti glikemijski indeks kulinarskog proizvoda i na taj način omogućiti pacijentima da uživaju u obroku. Za pripremu testa koriste se sljedeći proizvodi:

  • heljdino brašno
  • zobena kaša
  • nadomjestak šećera
  • raženo brašno
  • skuti sir
  • leća
  • pirinčano brašno.


Heljdino brašno - ukusna i sigurna baza za palačinke

Palačinke se mogu jesti i u uobičajenom obliku, i sa svim vrstama nadjeva. Gospodarice radije koriste razne vrste mesa, gljiva, skute, voćne džemove i konzerve, pirjani kupus. Među ovom popisu su i apsolutno sigurna punila za pacijente sa dijabetesom.

Sorta sa malo masti je odlična poslastica. A ako je pažljivo umotate u palačinku, dobit ćete poslasticu koja se može pripremiti i za svakodnevnu upotrebu i na prazničnom stolu. Kako bi skuha bila ugodnija, umjesto šećera možete dodati prirodne zaslađivače ili zaslađivač. Zanimljiva opcija bila bi mala količina fruktoze ili prstohvat praha stevije.

Ko se ne sjeća ukusa pita od kupusa, koji mi je u djetinjstvu spremala baka. Palačinke s dijabetičarima s pirjanim kupusom ukusna su zamjena. Bolje je pržiti povrće bez dodavanja ulja, a na kraju poboljšati ukus s malom količinom nasjeckane šargarepe i luka.

Voće i bobice punjenje

Zašto ne biste koristili nezaslađenu sortu jabuka kako biste palačinkama dali dodatnu pikantnost i aromu. Nariban, možete dodati zaslađivač ili prstohvat fruktoze voću. Jabuke su umotane u palačinke i sirove i pirjane. Takođe možete koristiti:

Važno! Svi predloženi proizvodi imaju nizak glikemijski indeks, sadrže dovoljnu količinu askorbinske kiseline, vlakana, pektina i kalijuma - ne samo da su dozvoljeni, već i takve potrebne tvari za pacijentovo tijelo.

Zdrobljeni proizvod može se kombinirati sa sirom s niskim udjelom masti, voćem ili bobicama.

Dopušteno je koristiti malu količinu sljedećih vrsta orašastih plodova:

  • kikiriki - pomaže u smanjenju kolesterola, uključen je u normalizaciju metaboličkih procesa (ne više od 60 g proizvoda u kucanju),
  • bademi - dopušteni su kod dijabetesa tipa 1, čak i oni koji imaju simptome nefropatije,
  • pinjola - ima blagotvoran učinak na funkcioniranje gušterače, ali dopuštena je za upotrebu samo u njenom sirovom obliku (ne više od 25 g dnevno),
  • lješnjaci - poboljšavaju rad kardiovaskularnog sistema, bubrega i gastrointestinalnog trakta,
  • orah - dopušten u malim količinama u sirovom ili tostiranom obliku,
  • Brazilski orah - zasićen je magnezijumom, koji doprinosi apsorpciji glukoze u tijelu (ne više od 50 g dnevno).


Orasi - sposobnost održavanja normalnog tijela i poboljšanja zdravlja pacijenta koji boluje od dijabetesa

Ne vole svi palačinke u obliku slatkog proizvoda. Neki preferiraju slani ukus jela. Za to možete koristiti pileće ili goveđe meso. Piletina je u mogućnosti smanjiti količinu štetnog holesterola u krvi, što će biti korisno onima koji pate i od bolesti i tipa 1 i sa 2.

Podstiče se i upotreba govedine, jer je u stanju da kontroliše količinu glukoze u tijelu. Svako meso mora biti izabrano bez masnoće i vena, prethodno ga kuhajte, kuhajte ili pirjajte s minimalnim brojem začina.

Čime se još može poslužiti kulinarski proizvod?

Kuhanje je pola bitke. Morate ga servirati tako da bude ukusan, apektivan i siguran za ljude koji imaju dijabetes.

Ovaj se proizvod koristi kao zaslađivač. Pomoću nje tijestu ne možete dodati ništa slatko. U toku kuhanja, svakih nekoliko palačinki u gomili možete preliti sirupom. To će omogućiti da se proizvod namoči i dobije ugodan ukus i aromu.


Javorov sirup - nadomjestak šećera s okusom

Niska masnoća ovog proizvoda savršeno nadopunjuje ukus palačinki proizvedenih od različitih sorti brašna. Bolje je koristiti bijeli jogurt koji nema aditive. Ali od masne domaće kisele pavlake trebate odbiti. Može se zamijeniti sličnim prodavaonicom niskokaloričnih proizvoda. Prije posluživanja, na vrh sipajte nekoliko kašika ohlađene kisele pavlake ili jogurta ili jednostavno stavite posudu sa proizvodom pored palačinki.

Mala količina meda dodana na tanjur ne šteti pacijentu. Bolje je koristiti proizvod sakupljen za vrijeme cvatnje bagrema. Tada će biti obogaćena hromom, toliko potrebnim dijabetičarima, posebno onima koji imaju bolest tipa 2.

Ko ne voli plodove mora. Bolesnicima je nemoguće jesti kavijar sa palačinkama sa kašikama, ali ukrasiti jelo s nekoliko jaja - zašto ne. Iako su takvi proizvodi daleko od dijetalnih.

Dijabetički recepti

Svi korišteni recepti su sigurni i pristupačni. Proces kuhanja ne oduzima puno vremena, a jela su prikladna čak i za veliku svečanu gozbu.

Za pripremu jela potrebno je uzeti sljedeće sastojke:

  • heljdina kaša - 1 čaša,
  • voda - ½ šolje,
  • soda - sp tsp,
  • sirće za gašenje sode
  • biljno ulje - 2 kašike.

Brašno se mora samljeti u mlincu za kafu ili u mljevenom mlinu dok brašno ne prosija. Dodajte vodu, hidriranu sodu i biljno ulje. Stavite smjesu na toplo mjesto 20 minuta.

Posudu je potrebno dobro zagrijati. Dodavanje masnoće u tavu nije potrebno, u testu se već nalazi dovoljna količina ulja. Sve je spremno za kuhanje palačinki. Med, voćni punjenje, orasi, bobice savršeni su za jelo.

Recept za palačinke na bazi zobene kaše omogućit će vam kuhanje bujnog, mekog i nevjerojatno jela iz usta. Pripremite sastojke:

  • zobeno brašno - 120 g,
  • mlijeko - 1 šolja
  • pileće jaje
  • prstohvat soli
  • zaslađivač ili fruktoza u količini od 1 žličice šećer
  • tijesto za prašak za pecivo - ½ žličice


Palačinke s ovsenim kašama su lagano i brzo jelo, a nakon ukrašavanja također su ukusne

U posudi umutite jaje sa solju i šećerom. Polako prethodno prosijte zobene pahuljice, neprestano mešajući testo da ne bude grudica. Dodajte prašak za pecivo i ponovo sve dobro izmešajte.

Ulijte mlijeko u dobiveno tijesto laganim tokom, sve dobro miksajte mikserom dok se ne stvori homogena masa. Kako u testu nema ulja, sipajte 1-2 kašike u dobro zagrijanu tavu. biljna mast i može se ispeći.

Prije nego što pokupite tijesto sa loncem, svaki put kada ga trebate miješati, podižući teže dno s dna rezervoara koji su pali u sediment. Pecite sa obe strane. Poslužite na isti način kao i klasično jelo, koristeći punjenje ili aromatično zalijevanje.

Kovrče raži s bobicama i stevije

Za pripremu tijesta potrebno je pripremiti:

  • pileće jaje
  • skuti sir s malo masnoće - 80-100 g,
  • soda - ½ kašike kašike,
  • prstohvat soli
  • biljna mast - 2 kašike,
  • raženo brašno - 1 šolja,
  • Ekstrakt stevije - 2 ml (½ žličice).

U jednoj posudi pomiješajte brašno i sol. Odvojeno, potrebno je pobijediti jaje, ekstrakt stevije i sir. Dalje spojite dve mase i dodajte razmućenu soda. Na kraju, u tijesto dodajte biljno ulje. Možete početi s pečenjem. Ne morate dodavati masnoću tavi, dovoljno je u testu.

Ražene palačinke su dobre s bobičastim voćnim punjenjem, mogu se kombinirati s orasima. Vrh zalijevati kiselom pavlakom ili jogurtom. Ako hostesa želi pokazati svoj kulinarski talent, možete napraviti koverte od palačinki. Bobice se stavljaju u svaku (krumpir, malina, ribizla, borovnice).

Cristme leće

Za jelo treba pripremiti:

  • sočivo - 1 šolja,
  • kurkuma - ½ kašike,
  • voda - 3 čaše,
  • mlijeko - 1 šolja
  • jaje
  • prstohvat soli.

Od leće napravite brašno, mljeveći ga mlinom za mljevenje ili mljevenjem kafe. Dodajte kurkumu, a potom mešajući dodajte vodu. Daljnje manipulacije tijestom treba izvesti najkasnije pola sata kasnije, kada će žitarica uzeti potrebnu vlagu i povećati se u veličini. Zatim dodajte mlijeko i prethodno tučeno jaje sa solju. Tijesto je spremno za pečenje.


Palačinke sa lećama s mesnim punjenjem - ne samo da je korisna, nego je i sigurna

Čim je palačinka gotova, morate je ostaviti da se malo ohladi, a zatim se mesni ili riblji punjenje položi u sredinu proizvoda po volji i preklopi u obliku peciva ili omotača. Vrh vrhnja s malo masnoće ili jogurta bez arome.

Palačinke od indijskog pirinčanog brašna

Kulinarski proizvod ispostavit će se čipkast, hrskav i vrlo tanak. Može se poslužiti uz svježe povrće.

  • voda - 1 čaša,
  • pirinčano brašno - ½ šalice,
  • kumin - 1 kašika kašike,
  • prstohvat soli
  • prstohvat asafoetide
  • nasjeckani peršun - 3 kašike,
  • đumbir - 2 kašike

U posudi pomiješajte brašno, sol, mleveni kumin i asafoetidu. Zatim ulijte vodu, stalno miješajući, tako da ne bude grudica. Dodaje se rendirani đumbir. U zagrijanu tavu sipajte 2 kašike. biljnu mast i pecite palačinke.

Većina dijabetičara, nakon čitanja recepta, zanimaće se može li jesti sve korištene začine. Oni nisu samo mogući, već ih treba koristiti i u ishrani, jer svaki od njih ima sljedeće sposobnosti:

  • kumin (zira) - normalizuje rad gastrointestinalnog trakta i aktivira metaboličke procese,
  • asafoetida - ubrzava varenje hrane, blagotvorno deluje na endokrini sistem,
  • đumbir - snižava šećer u krvi, uklanja višak holesterola, ima antimikrobno dejstvo, jača imunološki sistem.


Začini - začinski pomagači u borbi protiv bolesti

Postoje preporuke, pridržavanje kojih će vam omogućiti uživanje u omiljenom jelu, ali ne naštetiti organizmu:

  • Pridržavajte se veličine posluživanja. Ne treba bacati na ogromnu gomilu ukusnih palačinki. Treba jesti 2-3 komada. Bolje ih je vratiti se nakon nekoliko sati.
  • Kalorijski sadržaj jela morate izračunati čak i za vrijeme kuhanja.
  • Ne koristite šećer za tijesto ili preljev. Izvrsne su zamjene u obliku fruktoze ili stevije.
  • Kulinarske proizvode je bolje ispeći u tepsiji obloženoj teflonom. Tako ćete smanjiti količinu korišćene masti.

Kulinarske postavke su lična stvar svih. Treba biti mudar u pogledu pripreme i prezentacije jela. Ovo ne samo da će uživati ​​u vašem omiljenom proizvodu, već će i održavati potrebnu razinu glukoze u tijelu, što je važno za bolesnike s dijabetesom.

Jagoda

Punjenje za palačinke od jagoda priprema se unaprijed. Za punjenje vam treba 50 gr. rastopljena tamna čokolada (ohlađena) i 300 gr. šlag u blenderu od jagoda (ohlađen).

  • mlijeko 1 kašika;
  • jaje 1 kom
  • voda 1 kašika;
  • biljno ulje 1 kašika. l
  • zobena kaša 1 kašika žlice,
  • so.

tijesto se priprema na isti način kao i za obične palačinke. Mlijeko je tučeno jajetom. Nakon što se doda sol. Zatim polako sipajte vruću vodu. Stalno miješajte da jaje ne bi proključalo. Na kraju dodajte puter i brašno. Pržite testo u suvoj tavi. U gotove palačinke dodajte nadjev i preklopite ih tube. Ukrasite prelivanjem čokolade.

Palačinke punjene sirom ukusne su i zdrave.

  • brašno 0,1 kg
  • mlijeko 0,2 l
  • 2 jaja,
  • zaslađivač 1 tbsp. l
  • puter 0,05 kg,
  • so.

Punjenje se priprema od 50 gr. suhe brusnice, dva jaja, 40 gr. puter, 250 gr. dijetalni sir, ½ kašike kašike zaslađivač i slatkoću jedne naranče.

Preporučuje se upotreba prosijanog brašna. Jaja, šećer, sol i 0,05 l. umutite mlijeko mikserom. Zatim dodajte brašno i rukom razvaljajte testo. Zatim dodajte ulje i 0,05 litara. mlijeko. Pecite testo na suvoj površini.

Za nadjev naribajte koru narandže sa maslacem i dodajte sir, brusnice i žumance. Vjeverice sa nadomjestkom šećera i aromom vanile usitnite odvojeno. Nakon što se sve miješa.

Gotovo tijesto je namazano punjenjem i zamotano u male tube. Dobivene epruvete stavljaju se na lim za pečenje i šalju u rernu na pola sata na temperaturi od 200 stepeni.

Palačinke protiv dijabetesa idealne su za ukusan doručak. Možete ih jesti i u obliku deserta. Po želji se mogu pripremiti i drugi punila, sve ovisi o mašti i, naravno, mogućnostima proizvoda dopuštenih dijabetičarima.

Pogledajte video: Kako se okreću palacinci! (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar