Lijek Lovastatin: mehanizam djelovanja i pregledi

Problem sa visokim holesterolom u krvi brine mnoge ljude. To je zbog činjenice da takvo stanje može dovesti do neispravnosti srca i krvožilnog sistema u cjelini. Za otklanjanje hiperlipoproteinemije potrebno je ne samo pravilno jesti, već i uzimati određene lijekove.

Najefikasniji način snižavanja holesterola u krvi smatra se lijekom "Lovastatin". Upute za upotrebu, cijena, recenzije, analozi i kontraindikacije ovog lijeka bit će predstavljeni u nastavku. Također ćete naučiti o tome što stručnjaci kažu o njemu i kakve povratne informacije ostavljaju potrošači.

Oblik, sastav, pakiranje i opis lijeka

Lijek "Lovastatin", čija se uputa za upotrebu pakuje u kartonskoj kutiji, prodaje se u obliku bijelih i okruglih tableta. Aktivni sastojak ovog lijeka je lovastatin. Što se tiče pomoćnih komponenti, uključuju laktozu monohidrat, škrob, celulozu, askorbinsku kiselinu, butil hidroksianizol, limunsku kiselinu i magnezijum stearat.

Lijek se izdaje u ćelijskim blisterima, odnosno pakovanjima od kartona.

Mehanizam delovanja leka

Kakav je princip djelovanja lijeka "Lovastatin"? Upute za upotrebu, sažetak, navode da LP receptori jetre regulišu sadržaj lipoproteina u krvi. Iz njih se izvodi interakcijom sa spomenutim receptorima. Kao rezultat, holesterol se sintetiše u ćelijama jetre.

Princip djelovanja predmetnog lijeka objašnjava se suzbijanjem 3-hidroksi-3-metilglutaril-koenzima A reduktaze. Ovo je enzim uz čiju sudjelovanje se provodi sinteza kolesterola.

Smanjenje stvaranja holesterola povlači za sobom kompenzacijsko povećanje broja LP receptora na hepatocitima. Kao rezultat ovog efekta ubrzava se proces uklanjanja lipoproteina niske gustine iz krvi, a smanjuje se i ukupni holesterol, holesterol i holesterol srednje srednje gustine.

Značajke lijeka

Koja još svojstva imaju Lovastatin tablete? Uputa za upotrebu (cijena, recenzije prikazani su na kraju članka) upućuje na to da je ovaj alat u mogućnosti smanjiti sadržaj apolipoproteina B i triglicerida, kao i malo povećati razinu lipoproteina visoke gustoće.

Terapeutski učinak nakon uzimanja lijekova pojavljuje se nakon dvije sedmice, a maksimalan - nakon otprilike mjesec i pol. Međutim, traje i šest tjedana nakon prekida lijeka.

Učinkovitost lijeka kod dugotrajne upotrebe ne smanjuje se. Također treba napomenuti da se dobiva iz biokulture Aspergillus terreus i Monascus ruber.

Kinetička svojstva

Koliko dugo traje Lovastatin? Uputa za upotrebu (cijena lijeka nije baš visoka) tvrdi da se apsorpcija ovog lijeka iz probavnog trakta odvija sporo. Štoviše, smanjuje unos tableta na prazan stomak.

Bioraspoloživost ovog lijeka je vrlo mala (približno 30% uzete doze). Nakon oko četiri sata postiže se najveća koncentracija lijeka u krvi. Nakon drugog dana smanjuje se i iznosi oko 10% maksimuma.

Predmetni lijek se 95% vezuje za proteine ​​u plazmi. Čišćenje lijeka jednom dozom uočeno je 3. dana.

Šta je lijek Lovastatin? Uputa za upotrebu izvještava da je ovo prolijek. Nakon prvog prolaska kroz jetru poprima aktivnu formu.

Lijek se metabolizira putem izoenzima. Poluživot mu je 180 minuta. Aktivni element lijeka kao i njegovi metaboliti izlučuju se putem bubrega i kroz crijeva.

Indikacije za uzimanje tableta

U slučaju kakvih stanja se pacijentima propisuje Lovastatin tablete? Upute za upotrebu (opis, sastav lijeka predstavljeni su na samom početku članka) navode da je ovaj lijek vrlo djelotvoran za primarnu hiperholesterolemiju (lipolipoproteinemija tipa IIb i tipa IIa) s visokim sadržajem LDL (ako dijetalna terapija kod osoba s povećanim rizikom za razvoj koronarne ateroskleroze nije bila učinkovita) , kao i sa kombiniranom hipertrigliceridemijom i hiperholesterolemijom.

Treba napomenuti da se predmetni lijek često propisuje kod ateroskleroze.

Kontraindikacije za uzimanje prolijekova

U kojim slučajevima se pacijentu ne preporučuje upotreba tableta Lovastatin? Upute za uporabu (liječenje ovim lijekom treba propisati samo liječnik) navode da je ovaj lijek kontraindiciran u slučaju aktivnih bolesti jetre, trudnoće ili njegove vjerojatnosti, povećane aktivnosti transaminaza nejasnog porijekla, kao i tijekom dojenja, u teškom stanju pacijenta (općenito) i povećanog osetljivost na lovastatin.

Takođe, predmetni lekovi se ne propisuju u maloj dobi, kod miopatije i kolestaze.

Zabranjeno je kombinirati unos droge s alkoholom. Izuzetno oprezno propisuje se pacijentima nakon bajpasa koronarnih arterija.

Lijek "Lovastatin": upute za upotrebu

Cijena, analozi ovog alata razmotrit će se malo dalje.

Prema priloženom uputstvu, Lovastatin tablete moraju se uzimati oralno tokom večere jednom dnevno.

U takvom patološkom stanju kao što je hiperlipidemija, lijek se propisuje u količini od 10-80 mg jednom (doza ovisi o težini bolesti).

Liječenje predmetnim lijekom započinje malim dozama. Tada se postepeno povećava. Najveća dnevna doza lijeka, jednaka 80 mg, može se uzimati jednom ili dva puta dnevno (ujutro i prije spavanja). Odabir terapijske doze vrši se s intervalom od mjesec dana.

Kako se Lovastatin propisuje kod koronarne ateroskleroze? Upute za uporabu navode da je kod takve bolesti lijek propisan u dozi od 20-40 mg. Ako navedena količina lijeka nije bila djelotvorna, tada se povećava na 60-80 mg.

Kada se lijek kombinira s fibratima ili nikotinskom kiselinom, njegova doza ne smije biti veća od 20 mg dnevno.

Neželjeni događaji

Da li lijek Lovastatin uzrokuje nuspojave? Uputa za upotrebu navode sljedeće štetne događaje:

  • katarakte, glavobolje,
  • optička atrofija, vrtoglavica,
  • nesanica, poremećaji spavanja, anksioznost, opća slabost, parestezija,
  • mišićni grčevi, mijalgija, miozitis
  • osobe koje uzimaju nikotinsku kiselinu, ciklosporin ili Gemfibrozil, povećavaju rizik od rabdomiolize,
  • trombocitopenija, hemolitička anemija,
  • žgaravica, bilijarna kolestaza, mučnina, hepatitis, nadutost, perverzija ukusa, zatvor, kolestatska žutica, proliv,
  • povećana aktivnost kreatin fosfokinaze i jetrenih transaminaza,
  • povećanje bilirubina i alkalne fosfataze,
  • Quinckeov edem, osip, svrbež, artralgija, urtikarija,
  • alopecija i smanjena potencija.

Predoziranje lijekovima

Slučajnom primjenom povišenih doza lijeka, ne primjećuju se specifični simptomi kod pacijenta.

Kada promatrate patološka stanja, žrtvi se ispere stomak i propisuje se unos sorbenata. Takođe, pacijentu se prate vitalne funkcije, funkcija jetre i aktivnost kreatin fosfokinaze.

Interakcija lijekova

Istovremena upotreba velike količine soka od grejpa, kao i Gemfibrozila i Fenofibrata, doprinosi velikom riziku od razvoja miopatija.

Uzimanje lijeka s nikotinskom kiselinom, klaritromicin, eritromicin, ciklosporin, protiv gljivični lijekovi (itrakonazol, ketokonazol), nefazodon i Ritonavir dovodi do povećanja koncentracije lijeka u krvi, kao i do uništavanja mišića tkiva i rizik od razvoja miopatije.

Istodobna primena „Lovastatina“ i „Warfarina“ povećava rizik od krvarenja.

Lijek "Kolestiramin" smanjuje bioraspoloživost predmetnog lijeka. Stoga bi vremenski interval između njihovog unosa trebao biti najmanje 2-4 sata.

Trošak lijeka i njegovih analoga

Trenutno nije moguće kupiti lijek u apotekama u Moskvi i drugim gradovima Rusije. Po potrebi se može naručiti putem World Wide Weba. Cijene u internetskim ljekarnama uvelike variraju. Ovaj lijek može se kupiti u rasponu od 300-600 rubalja.

Ako je potrebno, tada se predmetni lijek može zamijeniti s takvim lijekovima kao što su Apextatin, Fluvastatin, Cardiostatin, Iinvastin, Vero-Lovastatin, Pravastatin, Holetar, Lovasterol, Mevacor , Mevinacor, Lovacor.

Recenzije lijekova

Sada znate što su tablete poput Lovastatina. Upute, sastav, upotreba, analozi ovog lijeka opisani su u ovom članku.

Prema riječima stručnjaka, lijekovi za snižavanje lipida koriste se u složenom liječenju, kao i za prevenciju ateroskleroze i njenih komplikacija.

Princip djelovanja ovog lijeka je smanjenje sadržaja aterogenih lipoproteina u krvi

Prema ljekarima, trenutno je stečeno prilično iskustvo u kliničkoj upotrebi lovastatina. On je jedan od najsigurnijih lijekova. Ovaj lijek ima prilično dobru toleranciju tokom duže terapije.

Žalbe na nuspojave vrlo su rijetke u pregledu pacijenata. Ponekad ovaj lijek može uzrokovati nadimanje, proliv, bol u trbuhu, zatvor, nesanicu i bol u mišićima. Tipične reakcije obično nestaju dvije sedmice nakon početka terapije ili zbog smanjenja doze.

Lijek Lovastatin: mehanizam djelovanja i pregledi

Grupa statina (lijekovi za snižavanje holesterola) uključuje djelotvorni Lovastatin. Lijek se koristi ne samo u liječenju hiperholesterolemije, hiperlipoproteinemije nego i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Lijek se mora koristiti u kombinaciji s posebnom prehranom, vježbanjem i prilagođavanjem težine. U ovom članku možete saznati više o Lovastatin, upute za upotrebu, cijenu, recenzije, analoge.

Upute za upotrebu lijeka

Lovastatin 20 mg ili 40 mg proizvodi se u obliku tableta, čija aktivna komponenta ima isto ime. Dodatne supstance lijeka su laktoza monohidrat, škrob, celuloza, magnezijum stearat, butilhidroksianizol, limunska i askorbinska kiselina.

Lijek se prodaje samo kada osoba ima recept liječnika. Prilikom kupovine lijeka, pacijent treba obratiti pažnju na priloženi umetak. Uputa ima nekoliko naznaka za upotrebu ovog lijeka:

  • tretman primarne hiperkoholisterinemije kombinovanog tipa IIa i IIb,
  • terapija hiperlipoproteinemije (kompleksna sa dijabetesom i nefrotskim sindromom),
  • lečenje koronarne ateroskleroze (zajedno sa vitaminskom terapijom i nezasićenim masnim kiselinama),
  • prevencija kardiovaskularnih patologija,
  • terapija hipertrigliceridemija.

Upotreba tableta mora se provoditi 1 put dnevno tokom večere. Doziranje lijeka ovisi o bolesti. Dakle, kod hiperlipidemije propisana je jedna doza od 10-80 mg.

Terapija patologije započinje malim dozama, uz dozvolu doktora, oni se mogu postepeno povećavati. Preporučuje se odabir doze svaka 4 sedmice.

Najviša doza (80 mg) može se podijeliti u dvije doze - ujutro i navečer.

U liječenju koronarne ateroskleroze optimalna doza je 20-40 mg. Ako je terapija neefikasna, moguće je povećanje do 60-80 mg. Ako pacijent istovremeno uzima fibrate ili nikotinsku kiselinu, Lovastatin treba koristiti ne više od 20 mg dnevno. Takođe, doza se mora smanjiti u takvim slučajevima:

  1. Istodobna upotreba imunosupresiva.
  2. Upotreba antibiotskih sredstava.
  3. Terapija antifungalnim lekovima.
  4. Liječenje jetre specifične ili opće etiologije.
  5. Upotreba lijekova koji sadrže antikoagulanse.

Lijek je potrebno čuvati na temperaturi ne većoj od 25 stepeni Celzijusa.

Nakon isteka roka trajanja, koji je 2 godine, zabranjena je upotreba proizvoda.

Kontraindikacije i nuspojave

Lovastatin ima prilično mali popis kontraindikacija. Upotreba lijeka zabranjena je u slučaju miopatije (hronične neuromuskularne bolesti), trudnoće, kolestaze, disfunkcije jetre, mlađe od 18 godina i pojedinačne preosjetljivosti na komponente.

Lijek treba primjenjivati ​​s oprezom kod pacijenata koji su podvrgnuti bajpasu koronarnih arterija. Ni u kojem slučaju ne smijete uzimati lijekove s alkoholom.

U nekim slučajevima lijek može izazvati neželjene efekte. Među njima je potrebno istaknuti:

  • Reakcije povezane s radom gastrointestinalnog trakta: napadi mučnine, žgaravice, pojačano stvaranje plinova, promjena ukusa, proljev, zamjena zatvor.
  • Poremećaji centralnog nervnog sistema: glavobolje, loš san, anksioznost, vrtoglavica, parestezija, miozitis, mišićni grčevi i mijalgija. Kada se koristi ciklosporin, gemfibrozil ili nikotinska kiselina, postoji mogućnost rabdomiolize.
  • Reakcije bilijarnog sistema: pojačana aktivnost bilirubina, alkalne fosfataze, jetrenih transaminaza i kreatin fosfokinaze. Ponekad su mogući hepatitis, holestatska žutica i bilijarna kolestaza.
  • Alergijske reakcije: svrbež, kožni osip, urtikarija, angioedem, artralgija.
  • Poremećaj očnih jabučica: atrofija vidnog živca i razvoj katarakte.
  • Ostale nuspojave: smanjena potencija, opće neispravnost, alopecija.

Simptomi predoziranja prilikom upotrebe velikih doza lijeka nisu primijećeni. Osnova terapije je ukidanje Lovastatina, ispiranje želuca, uporaba sorbenata (aktivni ugljen, Smecta, Polysorb, Atoxil) kontrola vitalnih funkcija, funkcije jetre i aktivnosti kreatin fosfokinaze.

Interakcija s drugim sredstvima

Lovastatin se ne smije koristiti sa svim lijekovima, jer njihova interakcija može dovesti do negativnih reakcija tijela. Štoviše, neki lijekovi mogu povećati koncentraciju aktivne tvari, a neki mogu smanjiti.

Visoki rizik od uništenja mišića i miopatije, kao i povećanje sadržaja aktivne komponente izaziva istodobnu upotrebu Lovastatina zajedno s nikotinskom kiselinom, Ciklosporinom, Ritonavirom, Eritromicinom, Nefazodonom i Klaritromicinom.

Kompleksna upotreba lijeka sa sokom od grejpa, fenofibratom, gemfibrozilom takođe povećava šanse za miopatiju.

Rizik od krvarenja povećava se uz istodobnu upotrebu varfarina. Bioraspoloživost lovastatina smanjuje se prilikom upotrebe kolestiramin. Da bi bioraspoloživost lijeka ostala normalna, potrebno je koristiti lijekove u razmaku od 2-4 sata.

Uz pridružene bolesti, pacijent treba konzultirati liječnika o uzimanju lijekova.

Neki od njih su nespojivi s Lovastatinom, pa je strogo zabranjena samostalna upotreba lijekova.

Troškovi, analozi i pregledi pacijenata

Nažalost, trenutno nije moguće kupiti Lovastatin jer Ne proizvodi se u Rusiji.

Farmaceutske kompanije poput Lekpharm (Bjelorusija), Replekpharm AD (Makedonija) i Kievmedpreparat (Ukrajina) su proizvođači lijekova.

S tim u vezi, liječnik može propisati analog lovastatina koji ima ista terapijska svojstva.

Najpopularniji lijekovi su:

  1. Holetar. Sadrži aktivnu komponentu - lovastatin, stoga je to sinonim za Lovastatin. Lijek ima iste indikacije, kontraindikacije i nuspojave kao Lovastatin.
  2. Kardiostatin. Druga poznata droga je sinonim za Lovastatin, jer sadrži istu aktivnu supstancu. Prilikom uzimanja kardiostatina primjećuje se izražen terapeutski učinak dvije sedmice, a maksimalan nakon 4-6 tjedana uzimanja lijeka. Prosječna cijena je 290 rubalja (u pakovanju od 30 tableta od 20 mg).
  3. Pravastatin. Ima širok spektar djelovanja. Aktivni sastojak je pravastatinum. Lijek se koristi za primarnu hiperholesterolemiju i miješanu dislipidemiju, kao i za prevenciju ishemijske bolesti srca. Upotreba Pravastatina moguća je kao sekundarna prevencija za infarkt miokarda, anginu pektoris i hiperlipidemiju nakon transplantacije.
  4. Zokor. Aktivna supstanca lijeka je simvastatin. Glavna indikacija lijeka je liječenje hiperholesterolemije. Zokor se koristi i kao profilaktička sredstva za sprečavanje razvoja kardiovaskularnih patologija. Prosječni trošak je 380 rubalja (28 tableta od 10 mg) i 690 rubalja (28 tableta od 20 mg).

Prema indeksu Vyshkovsky, lideri na ruskom farmaceutskom tržištu su Cardiostatin, Mevacor, Holetar i Rovacor.

Povratne informacije o Lovastatinu, kako od pacijenata, tako i od ljekara, pozitivne su. Lijek je siguran i dobro podnosi pacijent, čak i uz produženu upotrebu.

Reakcije povezane s dispeptičkim poremećajem ponekad se pojave na početku terapije. Nakon dvije sedmice, kad se tijelo navikne na utjecaj aktivne komponente, simptomi prestaju. Povremeno se nivo ALT i AST povećava, pa je potrebno kontrolirati njihov sadržaj.

Nakon 1,5 mjeseca od početka terapije, provodi se naknadno praćenje. U pravilu postoji pozitivan trend u analizama, tj. koncentracija lipida je smanjena.

Kako sniziti kolesterol opisano je u videu u ovom članku.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraživanje nije pronađenoPregled pretraživanja nije pronađenPregledavanje pretraživanja nije pronađenoPrikaži

Oblik i sastav izdavanja

Dozirani oblik otpuštanja Lovastatina su tablete: cilindrične okrugle, bijele boje s žućkastim nijansama, sa stožčićem (u kartonskom snopu, u paketima od 1 do 3, 15, 20 ili 20 tableta).

Sastav 1 tableta:

  • aktivna supstanca: lovastatin - 20 ili 40 mg (u smislu 100% suve materije),
  • pomoćne komponente: koloidni silicijum dioksid, magnezijum stearat, kukuruzni škrob, butilhidroksianizol, mikrokristalna celuloza, mlečni šećer.

Farmakodinamika

Lovastatin je inhibitor endogene sinteze holesterola u jetri. Tvar koja se nalazi u tijelu u obliku neaktivnog laktona direktno se hidrolizira u odgovarajući terapeutski aktivan oblik, koji djeluje kao konkurentski inhibitor 3-hidroksi-3-metilglutaril-koencim-A reduktaze (HMG-CoA reduktaza). Ovo je enzim koji katalizira pretvorbu HMG-CoA u mevalonat, što je početni korak u biosintezi holesterola.

Glavni efekti lovastatina:

  • smanjenje ukupnog holesterola i holesterola u krvi u LDL i VLDL (lipoproteini niske gustine i lipoproteini niske gustine),
  • slabljenje smanjenja sadržaja apolipoproteina B, koncentracije triglicerida u krvnoj plazmi i umjereno povećanje koncentracije HDL (lipoproteini visoke gustoće),
  • stabilizacija plaka, poboljšanje endotelne funkcije, antitrombogeni i protuupalni učinak (doprinose antiaterosklerotičnom efektu).

Izraženi terapeutski efekat lovastatina pojavljuje se u roku od 14 dana, a maksimalan nakon 1-1,5 mjeseci sistematske primjene. U istom razdoblju nakon prekida terapije učinak se nastavlja. S produljenom upotrebom (do 5 godina), efikasnost lovastatina ne opada.

Farmakokinetika

Lovastatin se apsorbuje u probavnom traktu (gastrointestinalni trakt) polako i nepotpuno - oko 30% doze. Kada se uzima na prazan stomak, apsorpcija se smanjuje za 1/3 u odnosu na upotrebu s hranom.

Tmax (vrijeme postizanja maksimalne koncentracije) kreće se od 2 do 4 sata, Cmax (maksimalna koncentracija) je 7,8 i 11,9 ng / ml (za lovastatin i beta-hidroksiacide), a zatim koncentracija u plazmi brzo opada. Nakon 24 sata, to je 10% od maksimuma. Komunikacija sa proteinima krvne plazme - 95%. Jednom dozom noću, očistenje lovastatina i njegovih aktivnih metabolita dostiže se nakon 48–72 sata.

Prodire kroz krvno-mozak i placentarnu barijeru.

Kada prvi put prolazi kroz jetru, lovastatin se podvrgava intenzivnom metabolizmu, oksidira u beta-hidroksi kiselinu, njegov 6-hidroksi derivat i druge metabolite, od kojih neki pokazuju farmakološku aktivnost (blokiraju HMG-CoA reduktazu). Izoencimi CYP3A4, CYP3A7 i CYP3A5 uključeni su u metabolizam lovastatina.

T1/2 (poluživot) je 3 sata. 83% doze izlučuje se kroz creva, 10% - bubrezima.

Indikacije za upotrebu

  • povišena serumska razina ukupnog kolesterola, LDL kolesterola i triglicerida u serumu krvi u bolesnika s primarnom hiperholesterolemijom (prema Fredrickson tipima IIa i IIb), uključujući porodičnu miješanu hiperlipidemiju, poligenu hiperholesterolemiju i heteroroznu hiperholesterolemiju: u slučaju terapije lovastatinom, propisiva se na smanjenje efikasnosti lovastatina i smanjivanje efikasnosti lovastatina ostale mjere bez droge
  • koronarna ateroskleroza u bolesnika sa koronarnom srčanom bolešću (koronarna bolest srca): terapija se provodi da bi se usporio njezin napredak.

Hiperlipidemija

Preporučena dnevna doza Lovastatina je 10–80 mg jednom dnevno.

U bolesnika s umjerenom hiperholesterolemijom početna doza je obično 20 mg jednom navečer, s izraženim tijekom bolesti (ukupni kolesterol u krvi u plazmi - od 7,8 mmol / l) - 40 mg. Da bi se postigao ciljni nivo holesterola, doza se može povećati na 80 mg (maksimalno) u jednoj ili više doza (ujutro i navečer).

Promijenite dozu s prekidima najmanje 4 tjedna. Ako razina koncentracije ukupnog kolesterola u krvnoj plazmi padne na 140 mg / 100 ml ili LDL kolesterola na 75 mg / 100 ml, doza Lovastatina može se smanjiti. U kombinaciji s ciklosporinom, fibratima ili nikotinskom kiselinom (od 1000 mg dnevno), doza ne smije biti veća od 20 mg dnevno. U bolesnika s ozbiljnim zatajenjem bubrega s klirensom kreatinina manjim od 30 ml / min lijek se propisuje pod liječničkim nadzorom (maksimalna doza - 20 mg dnevno).

Lovasterol - upute za upotrebu

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Na ovoj stranici: razmatraju se opis lijeka Lovasterol, sve nuspojave, kontraindikacije i upute za uporabu lijeka Lovasterol.

Međunarodni nelastinski naziv aktivne tvari je osnovna informacija o lijeku. Činjenica je da se u pravilu lijekovi s istom aktivnom supstancom proizvode pod različitim trgovačkim imenima, to je, zapravo, to isti lijek, ali proizvode ga različite kompanije. INN omogućuje liječnicima da odaberu pravi alat iz ogromnog broja lijekova koji su dostupni na farmaceutskom tržištu.

Obrazac za puštanje:

Tablete
1 tab
lovastatin
20 mg
10 kom - blister paketi (3) - paketi od kartona.

Tablete
1 tab
lovastatin
10 mg
10 kom - blister paketi (3) - paketi od kartona.

Tablete
1 tab
lovastatin
40 mg
10 kom - blister paketi (3) - paketi od kartona.

karticu. 20 mg: 30 kom.

karticu. 10 mg: 30 kom.

karticu. 40 mg: 30 kom.

Cerebrovaskularna bolest: oblici, uzroci, simptomi, dijagnoza, kako se liječiti

Cerebrovaskularna bolest (CVB) je patologija moždanih žila, što dovodi do ishemije, hipoksije i kršenja različitih tjelesnih funkcija. Pod utjecajem nepovoljnih egzogenih i endogenih faktora moždani su se oštećuju i poremećuje se cerebralna cirkulacija.

Cerebrovaskularna bolest dovodi do razvoja discirkulacijske encefalopatije - bolesti koja je progresivna organska lezija mozga koja je posljedica kronične vaskularne insuficijencije. Ova patologija ranije se smatrala problemom starijih osoba. Trenutno je cerebrovaskularna insuficijencija "mlađa": bolest se sve češće nalazi u osoba mlađih od 40 godina. To je zbog nezdravog načina života, loše ekologije, loše prehrane.

Cerebrovaskularna bolest trenutno je značajan medicinski problem. Na trećem je mjestu u strukturi ukupne smrtnosti nakon koronarne srčane bolesti i onkopatologije. CVI je uzrok moždanog udara i dugotrajne invalidnosti.

Klasifikacija

Cerebrovaskularne bolesti - bolesti krvožilnog sistema, koje uključuju:

  • Hemoragični i ishemijski moždani udar.
  • Hronična discirkulatorna patologija mozga - okluzija i vazospazam, arteritis, aneurizma.
  • Intrakranijalno krvarenje.
  • Hipertenzivna cerebrovaskularna bolest - aterosklerotska i hipertenzivna encefalopatija.

Glavni etiološki faktori bolesti:

  1. Aterosklerotske lezije moždanih žila dovode do taloženja holesterola, stvaranja plakova, njihovog sužavanja i začepljenja, a potom i do kršenja moždane opskrbe krvlju, trofičnih mozga i mentalnih procesa.
  2. Disfunkcija sistema zgrušavanja krvi, tromboza i tromboembolija često izazivaju poremećaj mikrocirkulacije mozga.
  3. Spazam arterijskog zida u prisustvu hronične hipertenzije smanjuje moždani protok krvi.
  4. Vaskulitis prekida dotok krvi u mozak.
  5. Osteohondroza može dovesti do vertebro-bazilarne insuficijencije i prolaznih poremećaja cerebralne cirkulacije.

Čimbenici provociranja razvoja patologije:

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

  • Dijabetes melitus
  • Starost
  • Hiperholesterolemija, dislipidemija,
  • Gojaznost
  • Hipertenzija
  • Ishemijska bolest srca,
  • Stres
  • Traumatične povrede mozga
  • Produljena upotreba oralnih kontraceptiva,
  • Pušenje
  • Sjedilački način života
  • Nasljednost

Simptomatologija

Cerebrovaskularna bolest u početnoj fazi svog razvoja manifestuje se sledećim kliničkim simptomima:

  1. Smanjene performanse, povećan umor,
  2. Razdražljivost, loše raspoloženje, emocionalna nestabilnost,
  3. Prekomerna gužva
  4. Nesanica
  5. Osećam vrućinu
  6. Suha usta
  7. Astenija
  8. Srčana palpitacija.

U budućnosti, kako se hipoksija mozga povećava, razvijaju se opasni poremećaji i pojavljuju se ozbiljniji znakovi: oslabljena sposobnost koncentracije, oslabljena memorija, poremećeno mišljenje, logika, koordinacija, stalna glavobolja, smanjena mentalna učinkovitost.

U bolesnika se javlja depresija, inteligencija opada, razvijaju se neuroze i psihoze, pojavljuju se fobije i strahovi, egocentrizam, eksplozivnost, slaba srčanost. Pacijenti postaju hipohondrijalni i nesigurni. U teškim slučajevima razvijaju se konvulzije, drhtanje, drhtanje u hodu, oslabljen govor, pokreti i osjetljivost u ekstremitetima, nestaju fiziološki refleksi i utječu organi vida.

Daljnje povećanje morfoloških promjena u moždanom tkivu dovodi do pojave izraženijih i uočljivijih sindroma - cerebralnih kriza i udaraca, pareza i paraliza udova, karličnih poremećaja, disfagije, nasilnog smijeha i plača.

Ovi klinički znakovi prisutni kod pacijenata tokom dana, ukazuju na akutno kršenje moždane cirkulacije - cerebrovaskularni moždani udar. Ako nestanu u kraćem vremenu, sumnja se na prolazni ishemijski napad.

Razlikuju se 3 stepena cerebrovaskularnih poremećaja:

  • CVB prvog stepena deluje nezapaženo. Njeni simptomi su u mnogo čemu slični simptomima drugih bolesti ili povreda.
  • Drugi stepen manifestuje se mentalnim poremećajima. Bolest je pokazatelj propisivanja invaliditeta, ali pacijent služi sam.
  • Treći stepen je prelazak patologije u fazu vaskularne demencije. Pacijent se ne može kretati i kretati se u prostoru, potrebna mu je pomoć i briga ljudi oko njega. Ponašanje takvih pacijenata treba biti kontrolisano.

Najčešće komplikacije CVB su: moždani udar, prolazni ishemijski napad, demencija, cerebrovaskularna koma.

Dijagnostika

U dijagnozi i liječenju cerebrovaskularne patologije uključeni su neuropatolozi i vaskularni kirurzi. Biraju taktiku liječenja u skladu s karakteristikama tijeka bolesti, općim stanjem pacijenta i prisutnošću popratnih tegoba.

Opšti pregled pacijenata sa CVI uključuje:

  1. Klinički test krvi,
  2. Hemija krvi
  3. Određivanje protrombinskog indeksa,
  4. Serološka reakcija na sifilis,
  5. EKG
  6. Analiza mokraće
  7. Rendgen prsa.

Metode namijenjene potpunoj i sveobuhvatnoj instrumentalnoj dijagnozi cerebrovaskularnih bolesti:

  • Duplex ili triplex angioscanning namijenjen je primarnoj dijagnozi CVB. To je najsigurnije, najbrže i najjeftinije. Na taj način pogođeni brodovi mogu se pregledati više puta i bez štete zdravlju.
  • Angiografija je metoda kontrastnog rendgenskog pregleda krvnih žila koja omogućava utvrđivanje njihovog funkcionalnog stanja, prisutnost patološkog procesa i njegove dužine. Cerebralna angiografija se vrši nakon davanja kontrastnog sredstva u krv. Omogućuje vam da utvrdite pacijentovu prisutnost tromboze, aterosklerotskih lezija i sužavanja krvnih žila, onkopatologije, hematoma i aneurizme.
  • Scintigrafija mozga je jednostavna i neinvazivna metoda istraživanja koja gotovo da nema kontraindikacija i ne izaziva komplikacije. Nuklearno skeniranje je vrlo osjetljiv i informativan način dijagnosticiranja cerebrovaskularne nesreće. Radioaktivni farmakološki lijek ubrizgava se u venu i nakon 15 minuta provodi se skeniranje. Ovo vrijeme je dovoljno da se radioizotop širi po tijelu i akumulira u patološki izmijenjenom tkivu. Indikator sadrži dozu zračenja koja nije štetna za organizam.
  • Transkranijalni doplerski ultrazvuk ultrazvučni je pregled moždanih žila koji procjenjuje brzinu protoka krvi i otkriva hemodinamičke poremećaje.
  • MRI i CT nisu od male važnosti u dijagnozi CVB-a.

Nemoguće je samostalno identificirati i liječiti cerebrovaskularnu bolest. Samo će iskusan, visoko kvalifikovan specijalista, nakon što prouči pritužbe pacijenta i potpuno ga ispitati, propisati kompetentno lečenje. Adekvatna i pravovremena terapija poboljšaće kvalitetu života pacijenta i umanjuje rizik od razvoja životnog stanja - moždanog udara.

Glavni cilj liječenja bolesti je otklanjanje poremećaja moždanih funkcija. Da biste se u potpunosti riješili cerebrovaskularne patologije, potrebno je utvrditi i otkloniti njen uzrok. Osim propisivanja lijekova, stručnjaci pacijentima daju važne preporuke: promijeniti način života, izgubiti kilograme, ne pušiti i ne piti alkohol, jesti pravilno i uravnoteženo.

Terapija lijekovima

Sveobuhvatno liječenje cerebrovaskularne bolesti obično se provodi na neurološkom odjeljenju. Specijalisti primarno uklanjaju faktore rizika: propisuju antisklerotske, hipotenzivne, hipoglikemijske lijekove. Tek nakon ispravljanja glavnog metabolizma prelaze na izravno liječenje patologije.

Specifična terapija

Glavne skupine lijekova koji poboljšavaju cerebralnu cirkulaciju i namijenjeni su liječenju hronične cerebrovaskularne insuficijencije:

  1. Blokatori kalcijumovih kanala poboljšavaju moždani protok krvi, smanjuju brzinu pulsa, inhibiraju koheziju trombocita i poboljšavaju sastav krvi. Lijekovi na bazi nifedipina proširuju žile mozga - Corinfar, Kardipin, lijekovi iz diltiazem grupe Dilzem, Kardil. Cinnarizin i njegovi derivati, Verapamil, takođe pripadaju blokatorima kalcijumovih kanala.
  2. Antioksidanti. Snažan antioksidans koji je propisan za cerebrovaskularne bolesti, moždani udar i encefalopatiju je Cerebrolysin. Pored njega, često se koriste i Cerebrocurin i Actovegin.
  3. Antihipoksanti su propisani za cerebrovaskularne bolesti - Ketoprofen, Imidazol, Mekaprin.
  4. Metabolika - „Cavinton“, „Sermion“, „Vinpocetine“, „Tanakan“.
  5. Direktni antikoagulansi - „Heparin“, „Fraxiparin“ i indirektni - „Fenilin“, „Sincumar“, „Warfarin“.
  6. Terapija protiv trombocita - „acetilsalicilna kiselina“, „kurantil“.
  7. Lijekovi s hipoholesterolemičkim djelovanjem, statini - „Lovastatin“, „Lipostat“, „Probucol“, „Tykveol“.
  8. Nootropni lijekovi - Omaron, Piracetam, Pantogam, Glicin, Phenibut.
  9. Lijekovi koji proširuju žile mozga - Pentoksifilin, Trental, Agapurin.
  10. Antispazmodici - „Papaverin“, „Eufillin“, „Dibazol“.

Glavna terapija

Osnovni tretman CVB-a je normalizacija funkcije vanjskog disanja, kardiovaskularnog sustava, održavanje homeostaze i neuroprotekcije.

  • Da biste to učinili, sanitirajte dišne ​​puteve, intubirajte traheju i izvršite umjetnu ventilaciju pluća.
  • StrKada se pojave znakovi zatajenja srca i plućni edemi, koriste se "Lasix" i "Pentamine".
  • Antiaritmička terapija je indicirana za bolesnike sa srčanom aritmijom. Obično se propisuju antianginalni lijekovi, srčani glikozidi - Strofantin, Korglikon, antioksidanti.
  • „Seduxen“, „Haloperidol“, „Difenhidramin“, „Natrijum-oksibutirat“ pomoći će da se zaustave vegetativne funkcije.
  • Za borbu protiv moždanog edema koriste se osmotski diuretici - Mannitol, Furosemid.
  • Za stabilizaciju krvnog pritiska propisani su Atenolol, Enalapril, Nifedipin, Dibazol.
  • Ispravljanje metaboličkih poremećaja vrši se nadopunom volumena vanćelijske tečnosti rastvorom Ringera, plazme, glukoze.
  • Simptomatska terapija uključuje antikonvulzivne i psihotropne lekove, mišićne relaksate, analgetike - „Analgin“, „Ketorol“, „Promedol“.

Hiperbarična oksigenacija je fizioterapeutski način liječenja koji omogućuje oksigenaciju krvi i njen ulazak u zahvaćeno moždano tkivo. Pacijent se nalazi u posebnoj komori i udiše čisti kiseonik. Hiperbarična oksigenacija uklanja kisikov dug tkiva i obnavlja aerobnu glikolizu. Ovaj postupak poboljšava kvalitetu života pacijenata, smanjuje simptome patologije i sprečava razvoj teških komplikacija.

Hirurško liječenje

Teški oblici patologije, podložni medicinskoj korekciji, zahtijevaju hiruršku intervenciju. Pacijentima se uklanjaju ugrušci krvi i aterosklerotski plakovi iz arterija, povećava se lumen žila pomoću katetera i balona, ​​a stenti se ubacuju u arterije koje održavaju lumen sudova otvorenim.

Cerebrovaskularne bolesti podliježu hirurškom liječenju: arterijske aneurizme i intracelebralna krvarenja.

Narodna medicina

Najčešća tradicionalna medicina koja se koristi u liječenju cerebrovaskularne bolesti:

  • Korijen božura se suši, melje i preliva kipućom vodom. Inzistirajte na lijeku sat vremena, filtrirajte i uzimajte 5 puta na dan po kašiku.
  • U mljevenici za meso zgnječe 2 naranče i 2 limuna, masa se pomiješa sa tekućim medom i pomiješa. Inzistirajte na hladnom danu, a zatim uzimajte kašiku 3 puta dnevno.
  • Iglice bora preliju se kipućom vodom, inzistiraju i dodaju sok pola limuna u juhu. Lijek uzimajte na prazan stomak 3 mjeseca.
  • Tinktura od celandina pije se na prazan stomak tri puta dnevno tokom 2 nedelje.

Tradicionalna medicina je dobar dodatak glavnoj terapiji patologije.

Prevencija i prognoza

Mjere za sprečavanje razvoja cerebrovaskularne bolesti:

  1. Normalizacija krvnog pritiska
  2. Pravovremeno liječenje pratećih patologija,
  3. Borba protiv loših navika
  4. Lagana vježba
  5. Pravilna prehrana
  6. Optimizacija rada i odmora
  7. Korekcija težine

U profilaktičke svrhe pacijentima se propisuju lijekovi koji poboljšavaju cerebralnu cirkulaciju i suzbijaju koagulaciju krvi.

Ako se bolest liječi brzo i ispravno, moguće je ne samo poboljšati kvalitetu života pacijenta, već i smanjiti rizik od moždanog udara i drugih ozbiljnih komplikacija.

Pogledajte video: How to remove Xanthelasma and Xanthoma Xanthelasma removal (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar