Hitna pomoć kod hipertenzivne krize: algoritam

Hipertenzivna kriza je hitno ozbiljno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Patologija se pojavljuje na pozadini stalno povišenog krvnog pritiska, obično kao rezultat hipertenzije. Prva pomoć za hipertenzivnu krizu ima glavni cilj - snižavanje krvnog pritiska na umerene nivoe, u proseku za 20-25% u naredna dva sata.

Postoje dve vrste krize:

  1. Hipertenzivna kriza bez komplikacija. Akutno stanje se manifestuje prekomerno velikim brojem krvnog pritiska pri kojem ciljni organi zadržavaju svoju vitalnu aktivnost.
  2. Hipertenzivna kriza sa komplikacijama. To je akutno stanje u kojem su pogođeni ciljni organi (mozak, jetra, bubrezi, srce, pluća). Nedokazana hitna pomoć može dovesti do smrti pacijenta.

Osnova akutne patologije je takav mehanizam: na pozadini visokog krvnog pritiska rad srca se povećava. Međutim, s porastom učestalosti kontrakcija, pokreće se mehanizam u kojem se žile još više sužavaju. Zbog toga manje krvi dolazi do važnih organa. U stanju su hipoksije. Razvijaju se ishemijske komplikacije.

Koji su simptomi

Simptomi bolesti se pojavljuju ovisno o vrsti krize:

  • Hipertenzivna kriza s pretežno neurovegetativnim sindromom.
    Akutno se stanje brzo razvija. Obično se javlja nakon emocionalnog stresa, stresa, straha, neuropsihološkog stresa. Ona započinje lupanjem glavobolje, pretvara se u vrtoglavicu, što je praćeno mučninom, a ponekad i povraćanjem. Pacijenti se žale na jak osjećaj straha, panike i osjećaj nedostatka zraka, kratkoću daha. Izvana se pacijent uznemiri, udovi mu se tresu, pojavljuje se znoj, lice mu je blijedo, oči su mu potekle naokolo. Neurovegetativna hipertenzivna kriza traje od jednog do pet sati. Obično ne prijeti ljudskom zdravlju.
  • Hipertenzivna kriza s poremećajem metabolizma vode i soli.
    U srcu patologije nalazi se kršenje hormonskog rada nadbubrežne žlijezde. Oblik vode-soli razvija se polako. Pacijent raste letargija, pospanost, letargija. Lice postane blijedo, nabrekne. Pojavljuju se glavobolja, vrtoglavica, mučnina i povraćanje. Vidno polje često ispada, oštrina vida se smanjuje. Pacijenti su dezorijentirani i gube sposobnost prepoznavanja poznatih ulica i domova. Muhe i mrlje pojavljuju se pred očima, a sluh je oslabljen. Oblik vode-soli dovodi do razvoja moždanog udara i infarkta miokarda.
  • Hipertenzivna encefalopatija.
    Obično se javlja na pozadini dugotrajne cefalgije koja se intenzivira noću i s torzoom. Glavobolja je lokalizirana u stražnjem dijelu glave, a prije napada širi se na cijelu površinu glave. Prevladavaju neurološki simptomi. Stanje se razvija postepeno. Vrtoglavica, glavobolja, mučnina i povraćanje napreduju. Vegetativna aktivnost je poremećena: blijedo lice, nedostatak zraka, drhtanje udova, snažan otkucaj srca, osjećaj nedostatka zraka. Svijest je inhibirana ili zbunjena. Kod očnih jabučica - nistagmus. Konvulzije se često razvijaju, govor je poremećen.
  • Cerebralna ishemijska kriza.
    U kliničkoj slici izražena emocionalna labilnost, razdražljivost, apatija i slabost. Pažnja se raspršuje, svest se koči. Simptomi neurološkog deficita ovise o mjestu na kojem je nedovoljna cirkulacija krvi. Osetljivost je obično uznemirena: ruke se stežu, na licu se javlja osjećaj puzanja. Rad mišića jezika je poremećen, zbog čega se govor uznemiruje. Drhtavo hod, smanjena oštrina vida, oslabljena snaga mišića u rukama i nogama.

Simptomi koji ujedinjuju svaku vrstu i pomoću kojih je moguće prepoznati hipertenzivnu krizu (kad su potrebne, potrebna je hitna pomoć):

  1. Počinje u roku od 2-3 sata.
  2. Krvni pritisak se brzo povećava do visokog nivoa za svakog pacijenta. Na primjer, ako osoba ima konstantan pritisak 80/50, tlak od 130/90 je već visok.
  3. Pacijent se žali na kvar u srcu ili bol u njemu.
  4. Pacijent se žali na simptome mozga: glavobolja, vrtoglavica, teško je stajati na nogama, a vid mu se pogoršao.
  5. Vanjski autonomni poremećaji: drhtanje ruku, blijeda koža, kratkoća daha, osjećaj snažnog otkucaja srca.

Algoritam akcija prve pomoći

Trebali biste znati: prava hitna prva pomoć spasit će život pacijenta.

Algoritam prve pomoći:

  • Otkrili ste simptome hipertenzivne krize. Odmah pozovite tim hitne pomoći.
  • Uvjerite pacijenta. Uzbuđenjem se oslobađa adrenalin koji sužava sudove. Zbog toga je važno da osoba ne počne paničariti. Uvjerite osobu da će se napad uskoro završiti i da ga čeka uspješan ishod.
  • Otvorite prozore u zatvorenom prostoru - morate osigurati protok svježeg zraka. Otkopčajte okovratnik, skinite kravatu ili kaput, otkopčajte kaiš na pojasu.
  • Ležite ili sedite pacijenta. Postavite nekoliko jastuka ispod glave. Davanje pacijentu tableta za hipertenziju, koje obično uzima, nema smisla. Ovi lijekovi nisu dizajnirani za brzo uklanjanje stanja: djeluju samo kada se u tijelu akumulira dovoljna količina.
  • Nanesite hladno na čelo i sljepoočnice: led, smrznuto meso ili bobice iz zamrzivača. Međutim, najprije umotajte prehladu u krpu da ne biste promrzli na koži. Primenite na niskoj temperaturi 20 minuta, ne više.
  • Pod jezik stavite takve lijekove: Captopril ili Captopres.
  • Ako angina pektoris (jaka bol iza sternuma u srcu, širi se na levu ramenu, rame i čeljust), uzmite tabletu nitroglicerina. Pratite 15 minuta.
  • Očekujte da stigne hitna pomoć. Ako ste zabrinuti, nemojte to pokazati pacijentu. Neophodno je da je doživio što manje.

Savjeti za prvu pomoć:

  1. Ako je brzina otkucaja srca veća od 80 u minuti - trebate uzimati Karvedilol ili Anaprilin.
  2. Ako je oteklina vidljiva na licu i nogama, tableta Furosemid pomoći će. Ovo je diuretik koji snižava krvni pritisak.

Moguće posljedice

Hipertenzivna kriza može dovesti do takvih posljedica:

  • Komplikacije mozga. Poremećena cirkulacija krvi u mozgu. Povećava se vjerojatnost razvoja moždanog udara. Nakon toga pacijentove kognitivne sposobnosti opadaju, dezorijentiran je i može pasti u komu zbog moždanog edema.
    Neurološke komplikacije se razvijaju: drhtanje, pareza, paraliza, govor je frustriran, sluh smanjen i oštrina vida.
  • Srčani poremećaji. Ritam je poremećen, pojavljuju se jaki bolovi u srcu. Može se razviti infarkt miokarda.
  • Implikacije za pluća. Srčana astma razvija se zbog oslabljenog srca. Krv stagnira u plućnoj cirkulaciji. Lice pocrveni plavo, pojavljuje se kratkoća daha, jak suh kašalj. Pacijent ima strah od smrti i mentalnog uzbuđenja. Na pozadini srčane astme razvija se plućni edem.
  • Posledice na krvne žile. Povećava se vjerojatnost stratifikacije arterija. zbog činjenice da se pritisak na stijenku posude znatno povećava, njegova elastičnost opada. To se događa sve dok se plovilo ne pokvari. Nakon toga dolazi do unutarnjeg krvarenja.

Komplikacije kod trudnica:

  1. Preeklampsija Karakteriziraju ga uporna cefalgija, oslabljen vid, mučnina, povraćanje, smanjena svijest.
  2. Eklampsija. Manifestira se klonskim i toničnim konvulzijama.

Kriza bez komplikacija ima povoljnu prognozu. Nakon prestanka akutnog stanja, osoba ne treba prijevoz na odjel intenzivne njege.

Problemi nastaju kompliciranom krizom koja ima nepovoljnu prognozu iz sljedećih razloga:

  • Hipertenzivna kriza sklona je čestim ponavljanjima.
  • 8% pacijenata nakon napuštanja odjeljenja umre u roku od tri mjeseca, a 40% pacijenata ponovno završi na intenzivnoj njezi.
  • Kriza sa nekontrolisanom hipertenzijom dovodi do smrtnosti od 17% tokom 4 godine.
  • Oštećenja na ciljanim organima. Kompliciranu krizu prati razvoj moždanog udara, srčanog udara, plućnog edema i mozga. Dovodi do invalidnosti i smrti pacijenta.

Kada nazvati hitnu pomoć

Za svaku vrstu hipertenzivne krize bit će potrebna hitna pomoć. Problem je u tome što je u prvim fazama razvoja akutnog stanja kod kuće teško utvrditi da li je komplicirana ili nekomplicirana hipertenzivna kriza. Na osnovu čak i vanjskog blagostanja može se razviti moždani edem ili moždani udar. Stoga bi u svakom slučaju trebalo primiti hitnu pomoć na vidjelo simptoma hitne situacije.

Kako sprečiti hipertenzivnu krizu

Može se sprečiti akutno stanje. Da biste to učinili, slijedite ove preporuke:

  1. Izmjerite krvni tlak dva puta dnevno: ujutro i uveče. Potrebno je da se merite dok sedite. Treba voditi dnevnik tamo gdje je potrebno unijeti pokazatelje jutarnjeg i večernjeg pritiska. Da bi pokazatelji bili tačni, potrebno je odmarati 5 minuta prije mjerenja, a ne piti kafu ili pušiti 30 minuta.
  2. Podešavanje snage. Ograničite ili čak uklonite sol iz prehrane. Povećajte broj voća i povrća.
  3. Kontrolna težina. Gojazni ljudi skloni su hipertenziji i krizama.
  4. Dozirane fizičke vježbe.
  5. Ograničenje ili potpuno isključivanje cigareta iz životnog stila.

Zašto je potrebna medicinska pomoć?

Hitna pomoć za hipertenzivnu krizu treba se pružiti što je prije moguće Postoji velika vjerovatnoća za razvoj ozbiljnih komplikacija, poput infarkta miokarda ili moždanog udara i drugih lezija unutrašnjih organa. Pružiti prvu pomoć u takvim situacijama mogu sami pacijenti ili njihova rodbina. Pacijenti s hipertenzijom trebaju znati što više o svojoj bolesti. Za početak, pacijent i njegova obitelj trebali bi razumjeti koji su simptomi karakteristični za HC.

Hipertenzivna kriza. Hitna pomoć. Simptomi Lečenje

Hipertenzivna kriza je nagli porast krvnog pritiska. Može porasti do vrlo visokih vrijednosti, na primjer, do 240/120 mm Hg. Čl. pa i viši. U tom slučaju pacijent doživi naglo pogoršanje dobrobiti. Pojavljuje se:

  • Glavobolja.
  • Tinnitus.
  • Mučnina i povraćanje.
  • Hiperemija (crvenilo) lica.
  • Tremor udova.
  • Suha usta.
  • Srčana palpitacija (tahikardija).
  • Poremećaji vida (treperenje muva ili veo pred očima).

Ako se pojave takvi simptomi, potrebna je hitna pomoć zbog hipertenzivne krize.

Često se hipertenzivna kriza razvija kod pacijenata koji pate od bolesti koje prate porast krvnog pritiska (BP). Ali oni se mogu ispuniti i bez prethodnog stalnog porasta.

Sljedeće bolesti ili stanja mogu pridonijeti razvoju HA:

  • hipertenzija
  • menopauza kod žena,
  • aterosklerotska lezija aorte,
  • bolest bubrega (pijelonefritis, glomerulonefritis, nefroptoza),
  • sistemske bolesti, na primjer lupus eritematozus itd.,
  • nefropatija tokom trudnoće,
  • feokromocitom,
  • Itsenko-Cushingova bolest.

U takvim uvjetima, bilo koja snažna emocija ili iskustva, fizički stres ili meteorološki faktori, konzumiranje alkohola ili prekomjerna konzumacija slane hrane mogu pokrenuti krizu.

Uprkos tako razlicitim razlozima, u ovoj je situaciji zajednicko prisustvo disregulacije vaskularnog tonusa i arterijske hipertenzije.

Hipertenzivna kriza. Klinika Hitna pomoć

Klinička slika s hipertenzivnom krizom može se neznatno razlikovati ovisno o obliku. Postoje tri glavna oblika:

  1. Neurovegetativno.
  2. Vodena sol ili edematous.
  3. Konvulzivno.

Hitna pomoć za hipertenzivnu krizu bilo kojeg od ovih oblika trebala bi biti hitno pružena.

Neurovegetativni oblik

Ovaj oblik HA najčešće je provociran iznenadnom emocionalnom prekomjernom pobudom u kojoj dolazi do naglog oslobađanja adrenalina. Pacijenti imaju izraženu anksioznost, uznemirenost. Javlja se hiperemija (crvenilo) lica i vrata, drhtanje (drhtanje) ruku, suha usta. Pridružuju se i cerebralni simptomi, poput jake glavobolje, zujanja u ušima, vrtoglavice. Može doći do oštećenja vida i muva pred očima ili velom. Otkrivena je jaka tahikardija. Nakon uklanjanja napada pacijent je povećao mokrenje s odvajanjem velike količine bistrog svjetla urina. Trajanje ovog oblika HA može biti od jednog sata do pet. U pravilu takav oblik HA nije opasan po život.

Oblik vodene soli

Ovaj oblik HA najčešće se nalazi kod žena s prekomjernom težinom. Razlog razvoja napada je kršenje sistema renin-angiotenzin-aldosteron, koji je odgovoran za bubrežni protok krvi, količinu cirkulirane krvi i ravnotežu vode i soli. Bolesnici s edemskim oblikom HA su apatični, inhibirani, slabo orijentirani u prostoru i vremenu, koža je blijeda, primjećuje se oticanje lica i prstiju. Prije početka napada može doći do prekida srčanog ritma, mišićne slabosti i smanjenja diureze. Hipertenzivna kriza ovog oblika može trajati od nekoliko sati do dana. Ako se pravovremena hitna pomoć pruži zbog hipertenzivne krize, onda ima povoljan kurs.

Konvulzivni oblik

To je najopasniji oblik HA, naziva se još i akutna arterijska encefalopatija. Opasno je zbog njegovih komplikacija: cerebralnog edema, razvoja intracerebralnog ili subarahnoidnog krvarenja, pareza. Takvi bolesnici imaju tonične ili klonične konvulzije, praćene gubitkom svijesti. Ovo stanje može trajati i do tri dana. Ako se hitna pomoć ne pruži na vreme zbog hipertenzivne krize ovog oblika, pacijent može umreti. Nakon uklanjanja napada pacijenti često imaju amneziju.

Hitna pomoć. Algoritam akcije

Dakle, otkrili smo da je ozbiljna komplikacija arterijske hipertenzije i drugih patoloških stanja hipertenzivna kriza. Hitna pomoć - algoritam postupaka koji se moraju jasno izvršiti - treba brzo pružiti. Prije svega, rodbina ili rodbina trebali bi pozvati hitnu pomoć. Slijed daljnjih akcija je sljedeći:

  • Ako je moguće, trebate smiriti osobu, posebno ako je jako uzbuđen. Emocionalni stres samo doprinosi povećanju krvnog pritiska.
  • Ponudite pacijentu da se prebaci u krevet. Položaj tijela je sjedeći.
  • Otvorite prozor. Mora se obezbediti adekvatan svež vazduh. Otkopčajte okovratnik odjeće. Disanje pacijenta treba biti ravnomjerno. Treba ga podsjetiti da duboko i ravnomjerno diše.
  • Dajte hipotenzivno sredstvo koje on stalno uzima.
  • Ispod pacijentovog jezika stavite jedan od lekova za hitnu pomoć za snižavanje krvnog pritiska: Kopoten, Captopril, Corinfar, Nifedipine, Cordaflex. Ako liječnički tim nije stigao za pola sata, a pacijent se nije osjećao bolje, možete ponoviti lijek. Ukupno, takva sredstva za hitno smanjenje krvnog pritiska mogu se dati ne više od dva puta.
  • Pacijentu možete ponuditi tinkturu valerijane, matičnjaka ili Corvalol.
  • Ako je zabrinut zbog bola iza sternuma, dajte mu tabletu nitroglicerina ispod jezika.
  • Ako osoba osjeća hladnoću, prekrijte ga toplim grijačima ili plastičnim bocama tople vode i prekrijte ga dekom.

Dalje će delovati lekari. Ponekad je s dijagnozom hipertenzivne krize dovoljna hitna pomoć - algoritam akcija koje poduzimaju rođaci i medicinski radnici koji su došli na poziv - i nije potrebna hospitalizacija.

Bolesno sam kod kuće. Šta da radim

Ako je pacijent kod kuće sam, prvo mora uzeti hipotenzivno sredstvo, a zatim otvoriti vrata. To se radi tako da bi ekipa koja je došla na poziv mogla ući u kuću ako pacijentu postane još gore, i tek tada mu pomoći. Nakon što je zaključana brava na ulaznim vratima, pacijent mora samostalno birati broj "03" i pozvati liječnike.

Medicinska pomoć

Ako pacijent ima hipertenzivnu krizu, hitna pomoć medicinske sestre je intravenska primjena Dibazola i diuretika. Kod nekompliciranog HA to je ponekad dovoljno.

U slučaju tahikardije beta-blokatori daju pozitivnu dinamiku, to su lijekovi Obzidan, Inderal, Rausedil. Ovi lijekovi se mogu davati i intravenski i intramuskularno.

Uz to, pod jezik pacijenta treba staviti hipotenzivno sredstvo, Corinfar ili Nifedipin.

Ako je hipertenzivna kriza komplicirana, hitnu pomoć pružaju ljekari Jedinice intenzivne njege. GC je ponekad kompliciran znakovima akutnog zatajenja lijeve komore. U ovom slučaju ganglioblokeri u kombinaciji sa diureticima imaju dobar efekat.

S razvojem akutne koronarne insuficijencije, pacijent je smešten u jedinicu intenzivne nege i lekovi „Sustak“, „Nitrosorbit“, „Nitrong“ i analgetici. Ako bol potraje, onda se mogu propisati lijekovi.

Najistaknutije komplikacije HA su razvoj infarkta miokarda, angina pektoris i moždani udar. U tim se slučajevima pacijent liječi na odjelu intenzivne njege i reanimacije.

Pripreme za GC

Kada im je dijagnosticirana hipertenzivna kriza, hitna se pomoć (standardna) u pravilu pruža uz pomoć određenih grupa lijekova. Cilj liječenja je sniziti krvni pritisak na uobičajene brojke pacijenta. Treba imati na umu da bi se ovo smanjenje trebalo desiti polako, jer svojim brzim padom pacijent može izazvati kolaps.

  • Beta blokatori proširuju lumen arterijskih žila i ublažavaju tahikardiju. Preparati: Anaprilin, Inderal, Metoprolol, Obzidan, Labetolol, Atenolol.
  • ACE inhibitori imaju uticaj na sistem renin-angiotenzin-aldosteron (koristi se za smanjenje krvnog pritiska). Pripreme: Enam, Enap.
  • Lijek "Clonidine" koristi se s oprezom. Kada ga uzimate, moguć je nagli pad krvnog pritiska.
  • Mišićni relaksanti - opuštaju zidove arterija, uslijed toga se krvni tlak smanjuje. Pripreme: „Dibazol“ i drugi.
  • Blokatori kalcijumovih kanala propisani su za aritmije. Pripreme: "Kordipin", "Normodipin".
  • Diuretici uklanjaju suvišnu tečnost. Pripreme: Furosemid, Lasix.
  • Nitrati proširuju arterijski lumen. Pripreme: Nitroprusside itd.

Uz pravovremenu medicinsku njegu, prognoza za HC je povoljna. Fatalni slučajevi obično se javljaju u teškim komplikacijama, poput plućnog edema, moždanog udara, zatajenja srca, infarkta miokarda.

Da biste spriječili HA, potrebno je redovito nadzirati krvni tlak, sustavno uzimati propisane antihipertenzivne lijekove i pridržavati se preporuka kardiologa, kao i ne preopterećivati ​​se fizičkom aktivnošću, ako je moguće, eliminirati pušenje i alkohol i ograničiti upotrebu soli u hrani.

Hitna pomoć

Uprkos različitim vrstama hipertenzivne krize, hitna pomoć za skok krvnog pritiska je ista. Algoritam za njegovo prikazivanje je sljedeći:

  1. Pogodno je položiti pacijenta u polusjedeći položaj, koristeći jastuke ili improvizirana sredstva.
  2. Pozovite doktora. Ako je pacijent prvi put razvio hipertenzivnu krizu, tada je potrebno hitno pozvati hitnu pomoć u bolnicu.
  3. Uvjerite pacijenta. Ako se pacijent ne može sam smiriti, dajte mu da uzima tinkturu valerijane, matičnjaka, karvalola ili valokardina.
  4. Osigurajte slobodno disanje pacijenta, oslobađajući ga odjeće koja ograničava respiratorne pokrete. Obezbedite svež vazduh i optimalnu temperaturu. Zamolite pacijenta da nekoliko puta duboko udahne.
  5. Ako je moguće, izmjerite krvni pritisak. Ponavljajte mjerenja svakih 20 minuta.
  6. Ako pacijent uzme neki antihipertenzivni lijek koji preporuči liječnik za otklanjanje krize, tada mu date da ga uzima. Ako ne postoje takvi recepti, tada sublingvalno dajte 0,25 mg Captoprila (Kapoten) ili 10 mg Nifedipina. Ako nakon 30 minuta nema znakova smanjenja krvnog pritiska, lijek treba ponoviti još jednom. Ako nema učinka i ako uzimate ponovljenu dozu lijeka, morate pozvati hitnu pomoć.
  7. Na glavu stavite hladan oblog ili pakovanje leda, a na noge toplu podlogu za grijanje. Umjesto jastučića za grijanje, na stražnju stranu glave i mišiće tele možete staviti senf u obliku senfa.
  8. Uz pojavu bola u srcu, pacijentu se može dati tableta nitroglicerina i validola ispod jezika. Treba imati na umu da uzimanje nitroglicerina može uzrokovati nagli pad krvnog pritiska, pa ga treba uzimati samo uz validol, što uklanja ovu nuspojavu.
  9. S glavoboljom burne prirode, koja ukazuje na porast intrakranijalnog pritiska, pacijentu se mogu dati tablete Lasix ili Furosemide.

Zapamti! Prije nego što date lijek, neophodno je da pažljivo razmislite i procijenite stanje pacijenta. Operatori koji prihvate poziv tima hitne pomoći mogu vam pomoći u tome.

Šta učiniti nakon zaustavljanja hipertenzivne krize?

Nakon normalizacije krvnog pritiska potrebno je objasniti pacijentu da će potpuna stabilizacija stanja nastupiti nakon 5-7 dana. Tokom tog razdoblja, treba se pridržavati brojnih ograničenja i pravila koja će spriječiti ponovljeni skok krvnog tlaka. Njihova lista sadrži sljedeće preporuke:

  1. Pravovremeno uzimajte antihipertenzivne lekove koje preporuči vaš lekar.
  2. Redovno pratite krvni pritisak i bilježite njihove rezultate u poseban „Dnevnik hipertenzije“.
  3. Odbijte fizičku aktivnost i ne pravite nagle pokrete.
  4. Odbijte jutarnje trčanje i druge fizičke vježbe.
  5. Isključite gledanje videa i televizijskih programa koji doprinose naprezanju psihe.
  6. Ograničite unos soli i tečnosti.
  7. Ne prejedajte.
  8. Izbjegavajte sukobe i druge stresne situacije.
  9. Odbijte alkohol i pušenje.

Nekomplicirana hipertenzivna kriza može se liječiti kod kuće i ambulantno. U drugim situacijama pacijenta treba hospitalizirati radi sveobuhvatnog pregleda, otklanjanja komplikacija i imenovanja lijekova lijekovima.

Gubkinky Odbor za televiziju i radio, video na temu "Hipertenzivna kriza":

Simptomi kojima je moguće na vrijeme prepoznati hipertenzivnu krizu

Znajući simptome hipertenzivne krize, možete pravovremeno reagirati kada se razvije u sebi ili u bliskim ljudima.

Hipertenzivna kriza je akutna, asimptomatski tok je veoma rijedak i to tek u mladoj dobi.

Znakovi početka hipertenzivne krize:

  • jaka glavobolja koja se odjednom pojavila može biti praćena zamagljenom sviješću, treperavim muhama pred očima, osjećajem pulsiranja u sljepoočnicama,
  • mučnina s povraćanjem može se pojaviti na pozadini jake glavobolje,
  • pojavljuju se palpitacije i kratkoća daha
  • može postojati strah od smrti,
  • moguća je akutna bol u grudima,
  • krvarenja iz nosa
  • grčevi
  • gubitak svijesti.

Kriza može nastupiti 1 ili više simptoma, kad se ti simptomi pojave, treba mjeriti krvni tlak. Ako to nije moguće, nazovite 103 za pomoć ili tražite rodbinu da odnese u bolnicu radi stručne pomoći.

Prije dolaska hitne pomoći, hitna pomoć zbog hipertenzivne krize pomoći će da se izbjegnu ozbiljne komplikacije i skrati vrijeme oporavka tijela nakon naglog skoka pritiska.

Što učiniti prije dolaska hitne pomoći

Obično ljudi sa povišenim krvnim pritiskom uvijek imaju lijekove za povišen krvni pritisak, sa primarnom krizom, tj. kada se prvi put u životu suoči sa porastom pritiska, situacija je malo složenija.

  1. Pozovite hitnu pomoć.
  2. Smirujući pacijenta: što je veća nervoza, jači krvni pritisak raste.
  3. Pacijenta treba sjediti u krevetu ili stolici u polusjedećem položaju.
  4. Da biste postigli mirno i ravnomjerno disanje žrtve.
  5. Navlažite ručnik hladnom vodom i stavite ga na čelo.
  6. Stopala se mogu spustiti u toplu kupku ili masažu stopala kako bi se smanjila cirkulacija krvi u mozgu.
  7. Skinite svu odjeću, uklonite lance i narukvice.
  8. Omogućite pristup svježem zraku.
  9. Dajte tabletu koja snižava tlak, pacijent će biti lijek izbora, on će ga već koristiti, dakle neće biti negativnih reakcija.
  10. Pod jezikom kaptopril, nifedipin, kapoten ili neki drugi lijek, samo 1 s popisa. Ako je potrebno, nakon 30-40 minuta možete ga uzimati ponovo, ali samo nakon mjerenja krvnog pritiska i ako se uopšte nije smanjio, ili neznatno. Ako 2 tablete nisu uspjele, ne biste trebali dalje uzimati, pacijenta trebate dostaviti u bolnicu ili čekati hitnu pomoć.
  11. Dajte piće tinkture valerijane, korvalola ili matičnjaka (ako je dostupno u kućnoj ljekarni).
  12. Uz izražen osjećaj groznice, pacijenta je potrebno zamotati u ćebad, na toplini - da se ohladi.
  13. Ako postoji bol u lokalizaciji srca ili se opaža aritmija (puls). Treba dati nitroglicerin, Nitrospray se može dati pod jezik. Ponovite sa upornom boli u razmaku od 5-7 minuta tri puta. Više ne prihvaćam.

Ako se prva pomoć za hipertenzivnu krizu pruži u potpunosti, a pritisak se ne smanji, potrebna je hospitalizacija u hitnoj službi. Uz smanjenje pritiska, ali pojavu bola u srcu ili druge komplikacije, takođe je indicirana hitna hospitalizacija.

Krvni pritisak treba postepeno opadati, oštar pad krvnog tlaka na normalne brojke može štetiti pacijentu barem visoke vrijednosti. Stoga, ako se nakon hitne pomoći, krvni tlak smanji za 20% u 60 minuta, to je odličan pokazatelj, pacijent treba biti u mirovanju i, ako je moguće, ostaviti u krevetu 2 sata. Normalizacija pokazatelja pritiska može se dogoditi do 2 dana. Važno je u prvim satima postići uspostavljanje pokazatelja koji ne prelaze 160/100 mm RT. Čl.

Prva pomoć

Kada se dijagnosticira hipertenzivna kriza i utvrde njeni simptomi, prva pomoć radnika hitne pomoći vrši se prema algoritmima koje je razvilo Ministarstvo zdravlja.

Taktika liječenja ovisit će o pokazateljima kao što su stupanj razvoja krize, prateće kronične bolesti i starost pacijenta. Pored tableta Kapoten i Nifedipin, u paketu ambulante postoje i intravenski preparati koji vam omogućavaju da snizite krvni pritisak bez hitnog smanjenja i bez nanošenja štete organizmu:

  1. Klonidin se daje pacijentima s krvnim tlakom većim od 200/140 mm Hg. Čl. razrjeđuje se fiziološkom otopinom iv polako.
  2. Diuretici (Furosemid, Lasix) daju se intravenski u slučaju jakog edema kod pacijenta ili kada se utvrde simptomi poremećaja mozga.
  3. Otopina sulfatne magnezije daje se u / u ili u m, ovisno o krvnom pritisku i pacijentovoj dobi. Starije starije od 80 godina poželjnije je odabrati magnezijum.
  4. Dibazol se koristi u mladoj dobi, dok se zaustavljanje krize starijih osoba ne preporučuje.

Prva pomoć kod hipertenzije usmjerena je na snižavanje krvnog pritiska i sprečavanje razvoja ozbiljnih komplikacija. Pored lijekova koji snižavaju krvni pritisak, doktor koristi i lijekove ovisno o prisutnim simptomima:

  • s jakom kratkoćom daha, koristi se Eufillin,
  • za bol u grudima - nitroglicerin, kordaron i drugi,
  • s aritmijama - Anaprilin.

Kada se pacijentu vrati pritisak i nema komplikacija, pacijent ostaje kod kuće. S lošim oporavkom pritiska ili prepoznavanjem simptoma komplikacija, liječnik predlaže hospitalizaciju. Odbijajući kompletno liječenje u bolnici, pacijent se izlaže riziku od komplikacija i pogoršanja.

Šta raditi nakon zaustavljanja krize

Liječenje nakon hipertenzivne krize nužan je uvjet za oporavak organizma. Ni jedan porast pritiska na kritične vrijednosti ne prolazi bez traga. Pacijentu je potrebno najmanje tjedan dana da se pridržava mirnog ritma i ne pravi nagle pokrete.

  • Trebala bi kontrolirati svoje psiho-emocionalno stanje, nervozni napon je neprihvatljiv kao i fizički.
  • Noćna bdijenja nisu dopuštena, čak ni igranje za računarom ili gledanje filmova. Pacijent mora spavati.
  • Sol se uklanja iz prehrane, u budućnosti se može vratiti, ali bez fanatizma.
  • Volumen tečnosti treba smanjiti, posebno u večernjim satima (preporučuje se upotreba velikog dela tečnosti pre 12 sati).
  • Izbjegavajte dugotrajan rad savijanjem uzdignute glave ili s visokom razinom isparenja. Preporučljivo je raditi u vrtu rano ujutro, prije uspostavljanja topline, ne provoditi puno vremena u blizini peći i ne priređivati ​​velika čišćenja sama.
  • Da biste mirno reagovali na stresne situacije.
  • Izbjegavajte svađe i skandale, ne sudjelujte u njima i ne širite negativne.
  • Redovno se posmatra kod terapeuta klinike i slijedi njegove upute.
  • Aktivnosti oštećenja poput pušenja, pijenja alkohola ili noćnih svečanosti treba zaboraviti.

Ako je moguće, preporučuje se odmaralište, a u nedostatku takve mogućnosti, možete se podvrgnuti kursevima na odeljenju fizikalne terapije (fizioterapija, terapija vežbanjem, masaža).

Iz aktivnog načina života možete odabrati hodanje, trening na simulatorima ili plivanje.

Simptomi prvih simptoma

Krv iz nosa, jaka glavobolja, vrtoglavica - to su prvi simptomi visokog krvnog pritiska!

Znakovi njegovog povećanja nisu svi isti. Mnogi uopće ne osjećaju ništa.

Najčešće se ljudi žale na:

  • glavobolja i periodična vrtoglavica,
  • mučnina
  • oštećenje vida
  • bol u levoj polovini grudnog koša,
  • palpitacije srca
  • poremećen rad srca
  • kratkoća daha.

Doktor može utvrditi patologiju objektivnim manifestacijama:

  1. uzbuđenje ili inhibicija pacijenta,
  2. podrhtavanje mišića ili zimica,
  3. povećana vlažnost i crvenilo kože,
  4. stalni porast temperature do razine ne veće od 37,5ºS,
  5. znakovi poremećaja centralnog nervnog sistema,
  6. simptomi hipertrofije lijeve komore,
  7. cijepanje i naglašavanje II srčanog zvuka,
  8. sistolno preopterećenje leve komore srca.

Kod većine hipertenzivnih pacijenata patologiju prate 1 do 2 simptoma. A samo u rijetkim slučajevima postoji nekoliko njegovih znakova. Glavni pokazatelj hipertenzivne krize je nagli porast krvnog tlaka do kritične razine.

Napad koji prođe bez komplikacija traje svega nekoliko sati. Antihipertenzivni lijekovi pomažu u suočavanju s tim.

Čak i nekomplicirana kriza prijeti životu pacijenta, pa je potrebno brzo smanjiti krvni tlak. Teška kriza je opasna s komplikacijama.Ponekad se razvije u roku od dva dana! Često je praćena zbrkom pacijentove svijesti, povraćanjem, konvulzijama, napadima astme, mokrim ralicama i ponekad komom.

Uzroci patologije

Najčešće je razvoj hipertenzivne krize olakšan nepravilnim liječenjem ili oštrim odbijanjem pacijenta da uzima antihipertenzivne lijekove. I samo u rijetkim slučajevima, takvo stanje je prvi znak hipertenzije.

Izazivači visokog krvnog pritiska su:

  • stalni stres
  • pretjerana fizička aktivnost,
  • odbijanje uzimanja antihipertenzivnih lijekova.

Prva pomoć za krizu

Ako sumnjate na prve znakove visokog krvnog pritiska, morate hitno pozvati tim hitne pomoći. Kako biste pomogli pacijentu, prije dolaska ljekara, možete poduzeti mjere prve pomoći. Hipertenzivnu treba postaviti na krevet tako da zauzme polusjedeći položaj. Bolje je staviti visoke jastuke ispod glave i ramena.

Da biste ublažili stanje pacijenta, možete mu napraviti tople kupke za noge ili ruke. Druga opcija je stavljanje gorčičnih gipsa na vrat ili telad.

Liječnik će nakon poziva utvrditi da li je pacijentu potrebna hospitalizacija. Ako nema znakova komplikacije, tada će pomoći antihipertenzivni lijekovi. U kompliciranoj hipertenzivnoj krizi potrebna je hospitalizacija pacijenta. Specijalist može dati injekciju za ublažavanje pritiska.

Hipertenzivna kriza: znakovi, prva prva pomoć kod kuće do hitne pomoći

Hipertenzivna kriza je stanje u kojem krvni tlak naglo raste (ne nužno do kritičnih vrijednosti), izražava se kroz određene simptome, prije svega iz živčanog i kardiovaskularnog sistema. Budući da je stanje opasno, važno je da svi znaju od čega se sastoje, hipertenzivna kriza se manifestuje, znakovima, prvom pomoći kod kuće prije kola hitne pomoći.

Po pravilu je uzrok hipertenzija. Kao što praksa pokazuje, ili se nije liječilo ili je tretman bio pogrešan. Vrlo rijetko, ali napad hipertenzivne krize nastaje bez prethodnih simptoma hipertenzije. Faktori koji izazivaju: stresni uvjeti, prekomjerni napor, teški fizički napor, prekid liječenja i odbijanje prehrane s ograničenim unosom jestive soli, konzumiranjem alkohola, oštrom promjenom temperature (na primjer, u kadi) itd.

Znakovi hipertenzivne krize

Hipertenzivna kriza dijeli se na dvije vrste, a njihovi se simptomi razlikuju.

Prvi tip se često nalazi u početnim fazama hipertenzije. Njegova karakteristična karakteristika je brzina razvoja. Postoji lupanje glavobolje u stražnjem dijelu glave i oko vrata, vrtoglavica, drhtanje po cijelom tijelu, intenzivno uzbuđenje. Tlak skoči naglo (posebno gornji, sistolički) do nivoa od 200 mm r. Čl. a puls ubrzava. Pacijent doživljava bol i jačinu u predjelu srca, nedostaje zraka, javlja se kratkoća daha. Napad može biti praćen mučninom i povraćanjem.

Karakteristična karakteristika je i zamračenje očiju, jer se pacijentu sve događa „kao u magli“, može se žaliti na treperenje tamnih mrlja pred očima. Najednom mu postaje vruće ili, obrnuto, hladno, javlja se zimica. Može doći do znoja, crvenila (fleka) na vratu, licu, grudima. Ova vrsta hipertenzivne krize prilično se lako zaustavlja uzimanjem lijekova, razvija se u roku od dva do četiri sata. Kada se bliži kraj, pacijent često ima želju za mokrenjem.

Druga vrsta hipertenzivne krize karakterističnija je za „iskusne“ hipertonike, odnosno za ljude koji već boluju od kardiovaskularnih bolesti. Razvoj simptoma se povećava, postepeno. Prvo se osoba žali na jačinu u glavi, naginje spavanju, pojavljuje se letargija. U kratkom vremenu glavobolja se značajno povećava (više u okcipitalnom delu) i postaje bolna. Javlja se mučnina i želja za povraćanjem, vrtoglavica.

Vid se također pogoršava, javljaju se zvonjenje i zujanje u ušima, a svijest postaje zbunjena. Pacijent teško odgovara na pitanja. Ponekad s ovim razvojem hipertenzivne krize opaža se otećenje udova ili pojedinih mišića lica. Niži, dijastolički, pritisak može dramatično dostići i do 160 mm p. Čl. Za razliku od prvog tipa, puls ostaje isti. Koža je suva i hladna. Na licu se pojavi crvenilo sa plavkastim tonom. Pacijent doživljava bol u srcu i pojavljuje se kratkoća daha. Bolovi su različite prirode: bolovi, ubodi ili su tipični za anginu pektoris, sužujući se, protežući se na levoj ruci ili lopatici. Ovisno o težini, napad može trajati i duže (do nekoliko dana).

Prva hitna prva pomoć za hipertenzivnu krizu

Prvo, ako sumnjate na hipertenzivnu krizu, odmah pozovite hitnu pomoć, jer može biti potrebna hitna hospitalizacija pacijenta (imajte na umu da se proces brzo razvija).

Prije dolaska tima liječnika morate pomoći pacijentu. Odmah pažljivo, bez naglih pokreta, pomozite mu da legne: stavite jastuk, položeni pokrivač ispod ramena i glave itd. To će vam pomoći da izbjegnete jake napade gušenja. Vodite računa o svježem zraku (otvorite prozor ili prozor). Da biste pacijenta ugrijali i ublažili drhtanje, zamotajte mu noge, pričvrstite vruću jastuk za grijanje ili pripremite grijanje kupka za stopala. Na gornje noge možete staviti gipsane gipse.

Prije dolaska liječnika trebate izmjeriti pacijentov pritisak i dati tabletu da biste ga smanjili (lijek koji koriste stalno). Nemoguće je oštro smanjiti pritisak tokom hipertenzivne krize (može doći do kolapsa). Ne uzimajte nove lijekove. Za zaustavljanje bolnog procesa potrebno je da se u roku od sat vremena pritisak smanji za oko 30 mm / p. Čl. u odnosu na original. Ako pacijent prethodno nije uzeo lijek za srce i na gubitku je što bi ga trenutno trebalo koristiti, tada mu ponudite da mu stavi jednu tabletu Klofelina pod jezik. Umesto Klofelina možete koristiti Captopril. Ako se nakon pola sata pritisak ne smanji, dajte još jednu tabletu (ali ne više).

Ako osoba ima jake glavobolje, preporučljivo mu je dati jednu ili dvije tablete diuretika (Furosemid). Za bol u srcu ili otežano disanje, nitroglicerin (pilula ispod jezika) ili 30-40 kapa. "Valocordina."

Ako se otvorilo krvarenje iz nosa, tada morate začepiti nos na pet minuta i na most nosa nanijeti hladan oblog (glava se ne naslanja na leđa).

Važno je znati da u vrijeme hipertenzivne krize pacijenti često imaju snažan osjećaj straha. To je posljedica oštrog oslobađanja hormona stresa. A vaš zadatak nije da pokažete svojim postupcima ili riječima nepotrebnu anksioznost zbog njegovog stanja, a ne da paničarite. Razgovarajte mirno, dobronamerno, uveravajući pacijenta i reći mu da to stanje odlazi, nije zastrašujuće, a lekar će sigurno pomoći.

Daljnje imenovanje treba odrediti samo specijalist, a ako dođe do komplikacija, on će hospitalizirati pacijenta na kardiološkom odjelu radi potrebnih medicinskih postupaka.

Ne možete bez medicinske pomoći, jer hipertenzivna kriza obiluje raznim komplikacijama: koma (encefalopatija), moždano krvarenje, angina pektoris, infarkt miokarda, plućni edem, itd.

Imajte na umu da dobrobit daljnjeg ishoda bolesti ovisi o vašim prvim postupcima.

Prva pomoć u hipertenzivnom kremu

12. aprila 2015., 12.30, autor: admin

hipertenzivna kriza: simptomi i prva pomoć

Hipertenzivna kriza odnosi se na stanje koje predstavlja neposrednu prijetnju po život pacijenta.

Hipertenzivna kriza je hitno stanje. nastaju uslijed oštrog porasta krvnog pritiska, s pojavom subjektivnih poremećaja i objektivnim simptomima cerebralne, srčane i autonomne prirode, koji se očituju kliničkom slikom oštećenja ciljnog organa i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.

Suprotno javnom mišljenju, hipertenzivna kriza nema karakteristične brojke krvnog pritiska, te su brojke čisto individualne, a ponekad mogu biti i prva manifestacija hipertenzije kod ljudi. Kada se pojavi hipertenzivna kriza, povećava se rizik od komplikacija iz više sistema i organa, poremećaja u centralnom nervnom sistemu, zatajenja srca, angine pektoris, infarkta miokarda, plućnog edema, aneurizme itd.

Rast krvnog pritiska nastaje zbog dva mehanizma:

Simptomi hipertenzivne krize:

  • povišen dijastolički krvni pritisak iznad 110-120 mm Hg
  • oštra glavobolja, obično u stražnjem dijelu glave
  • grlobolja u sljepoočnici
  • kratkoća daha (zbog povećanog opterećenja na levoj komori srca)
  • mučnina ili povraćanje
  • slabljenje vida (treperenje „muva“ pred očima), moguć je djelomični gubitak vidnih polja
  • crvenilo kože
  • mogući su kompresivni bolovi iza sternuma
  • uzbuđenost, razdražljivost

Postoje dve vrste krize:

Kriza prvog pogleda (hiperkinetička) uočava se uglavnom u ranim fazama arterijske hipertenzije. Karakteristično akutni napad,

predominantno povećanje sistolnog krvnog pritiska, pojačani rad srca, obilje "vegetativnih znakova".

Druga vrsta krize (hipokinetička), obično se razvija u kasnim fazama bolesti na pozadini visokog krvnog pritiska, karakteriziran postepenim razvojem (od nekoliko sati do 4-5 dana) i teškim tokom s cerebralnim i srčanim simptomima.

Prva pomoć za hipertenzivnu krizu:

  • položiti pacijenta (s podignutim dijelom glave),
  • stvoriti potpuni fizički i mentalni mir,
  • pratiti krvni pritisak i broj otkucaja srca svakih 15 minuta prije nego što doktor dođe,
  • S obzirom na potrebu za hitnom njegom i neposrednom primjenom lijekova koji snižavaju krvni pritisak, liječenje se započinje odmah (kod kuće, u Hitnoj pomoći, u hitnoj službi bolnice),
  • ako se tahikardija opazi na pozadini visokog krvnog pritiska, preporučuju se lijekovi iz skupine neselektivnih beta blokatora (propranolol),
  • kaptopril se koristi i za efikasno zaustavljanje kriza, posebno ako postoje anamneze kardioskleroze, zatajenja srca, dijabetesa melitusa,
  • nifedipin se preporučuje za upotrebu tokom trudnoće, kod popratnih patologija bubrega i bronhopulmonalnog sistema,
  • ometanje postupka:

- senfom na stražnjoj strani glave, na donjem dijelu leđa, u stopalima

hladno do glave sa jakim glavoboljama

- vruće kupke za stopala.

Važno je zapamtiti da možete smanjiti krvni pritisak tokom hipertenzivne krize za ne više od 10 mm Hg. na sat da ne bi došlo do kolapsa. Tokom prva 2 sata, krvni pritisak može biti smanjen za 20-25%.

Obično pacijent već zna koje lijekove treba uzeti u slučaju naglog porasta krvnog pritiska.

Kada se hipertenzivna kriza pojavi prvi put u životu, što je komplicirano njenim tokom, pacijentu je potrebna hitna hospitalizacija.

Slični dokumenti

Dijagnoza bolesti i povreda kardiovaskularnog sistema i pružanje hitne prve pomoći za njih. Angina pektoris kao oblik koronarne bolesti srca. Značajke akutnog kardiovaskularnog zatajenja tijekom fizičkog preopterećenja.

Glavni uzroci, rasprostranjenost i vrste hipertenzivnih kriza. Instrumentalne i dodatne metode istraživanja. Taktike medicinske nege. Studija o kombinaciji visokog sistolnog krvnog pritiska i tahikardije.

Uzroci hipertenzivne krize kao značajno povećanje krvnog pritiska. Opis simptoma cerebralne ishemijske i hipertenzivne srčane krize. Prva pomoć i postupci medicinske sestre u slučaju hipertenzivne krize.

Simptomi hladne ozljede. Pružanje hitne medicinske pomoći prve pomoći. Patološke promjene do kojih dolazi tijekom smrzavanja. Eksperimentalna studija o pojavi hladne povrede u Orsku. Načini za sprečavanje patologije.

Koncept prve pomoći kao hitne mjere neophodne za spašavanje života i zdravlja žrtava. Prva pomoć kod opeklina, njihova klasifikacija. Prva pomoć kod nesvjestica, krvarenja iz nosa, električne traume, ujeda insekata i toplotnog udara.

Prva pomoć kao kompleks hitnih mjera neophodnih za olakšavanje daljnje kvalificirane medicinske njege. Prepoznavanje znakova života i smrti, prva pomoć za krvarenje, trovanje, opekotine, promrzline, ujede.

Prva pomoć i reanimacija. Pogreške i komplikacije mehaničke ventilacije, postupak za njegovu provedbu. Znaci kliničke i biološke smrti. Algoritam djelovanja za indirektnu masažu srca. Pravila za rukovanje lešom.

Hitna stanja u ginekologiji. Umanjena ektopična trudnoća. Torzija nogu tumora jajnika. Pothranjenost mioma čvora materice. Tehnologija pružanja medicinske prve pomoći za apopleksiju jajnika. Klinički simptomi i dijagnoza.

Značajke prvog medicinskog asistenta, medicinsku i prvu pomoć. Pružanje kvalificirane pomoći žrtvama u pojedinim medicinskim ustanovama. Principi specijalizacije i integracije u praktičnu zdravstvenu zaštitu. Razvoj medicinske zaštite.

Simptomi mehaničkog oštećenja vrata, lica, orbita. Toplinski faktori: spaljivanje i smrzavanje. Hemijske opekotine očiju i kože. Njihove kliničke manifestacije. Pružanje prve, prve pomoći i kvalificirane pomoći žrtvama različitih vrsta ozljeda.

Kompresivni bol u okcipitalnom i parietalnom predelu. Osjeti buku u ušima, treperenje muha pred očima. Kratkoća daha mješovita. Redovno povećanje krvnog pritiska. Paroksizmalna bol u srcu, sužavanje. Kratkoća daha pri hodanju.

Sastav kompleta za prvu pomoć. Vrste preloma kostiju. Transportna imobilizacija. Povreda lubanje i kapa. Načini zaustavljanja venskog i arterijskog krvarenja. Površno opekline kože. Patnje i nesvesti. Pružanje prve pomoći žrtvi.

Pružanje prve pomoći žrtvama. Definicija "mjera oživljavanja" i opis znakova terminalnog stanja. Formulacija algoritma delovanja i procena efikasnosti kardiopulmonalne reanimacije, analiza komplikacija.

Simptomi ozljede glave. Prva pomoć za povrede glave. Izvođenje trake za glavu. Klasifikacija traumatičnih ozljeda mozga Otvorene povrede lobanje i mozga. Cerebralna kompresija. Definicija hiper- ili hipotenzivnog sindroma.

Univerzalna shema prve pomoći na mjestu događaja. Zaustavite arterijsko krvarenje. Pravila za nanošenje obloga na rane. Liječenje i vrste opekotina. Pomoć kod prijeloma kostiju. Shema djelovanja u slučaju strujnog udara.

Opća karakteristika anginalne boli kao što srce signalizira nedovoljan unos krvi i kisika do nje. Etiologija spazma i ateroskleroze kao uzroci anginalnih napada. Opis dijagnostičkog algoritma i hitne pomoći za napade angine.

Kratak opis republičke kliničke bolnice. Rad sa medicinskim uređajima i opremom. Usklađenost sa sanitarno-epidemiološkim režimom na odjelu. Pružanje prve pomoći kod akutnih bolesti i nesreća.

izvještaj o praksi

Prelom i prva pomoć za lom. Prva pomoć za dislokaciju, modrice, uganuće. Opći principi prve pomoći kod ozljeda.Opis simptoma, uzroka, vrste klasifikacije, preporuke za njihovu dijagnozu.

Teški oblici kasne gestoze. Nefropatija, preeklampsija, eklampsija. Smanjena trudnoća u maternici. Placenta previa. Purulentno-septičke bolesti. Pružanje hitne pomoći djeci. Opseg medicinske njege za hitna stanja u operaciji.

Kriteriji za pravilno primjenjivani štapić, korištenje improviziranih sredstava. Zaustavite krvarenje zavojem za pritisak. Tehnika nanošenja na vrat s oštećenjem karotidne arterije. Pravila za poštivanje imobilizacije. Način nanošenja guma Cramer.

Zaključak

Kad se pojave znakovi hipertenzije, cjelokupno liječenje treba započeti što je prije moguće. Važno je shvatiti da asimptomatski tijek hipertenzije omogućava duboke poremećaje u tijelu, što kasnije dovodi do hitnih situacija. Ako je liječnik dijagnosticirao hipertenziju i propisao liječenje, propisivanje može spriječiti pojavu hipertenzivne krize i doprinosi dugoročnom očuvanju zdravlja na visokoj razini.

Uz krizu koja se već dogodila, normalizacija životnog stila i stalni tretman doprinose dugoročnom preživljavanju pacijenta.

Pogledajte video: Первая помощь при гипертоническом кризе (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar