Da li je moguće jesti čokoladu sa upalom gušterače?

Početkom 16. stoljeća nevjerojatnu deliciju otkrili su starosjedilački narodi Južne i Srednje Amerike, koji su prvo osvojili priznanje europske aristokracije, a potom postali dostupni običnim ljudima - ovo je neobično ukusan proizvod od kakao zrna. Na policama modernih supermarketa nalazi se veliki izbor sorti ovog proizvoda: gorko, bijelo, porozno, mliječno, s različitim aditivima i punilima, koja se mogu jesti i u čistom obliku i kao dodatak raznim jelima u procesu njihove pripreme.

Većina slatkog zuba ne može zamisliti svoj život bez korištenja ove delicije, a svako dijete ga neće odbiti, a nutricionisti ne prestaju da dokazuju nove činjenice koje ukazuju na njegove dobrobiti. No kako čokolada utječe na pankreatitis na zahvaćenom gušterači, je li moguće jesti tokom remisije i zašto ne tijekom pogoršanja, o tome ćemo više govoriti.

Upotreba proizvoda u akutnoj fazi pankreatitisa

Ako je pacijentu dijagnosticiran akutni proces pankreasa u parenhimskoj žlijezdi ili je pogoršanje hroničnog oblika, jedenje svih vrsta čokolade i proizvoda na temelju toga strogo je zabranjeno, jer takva prehrana nanosi značajnu štetu organizmu. Upotreba čokolade i pooštrenog gušterače izazivaju pogoršanje općeg stanja tijela, jer sastav dotičnog proizvoda sadrži sljedeće aktivne komponente koje negativno djeluju na oboljeli organ:

  • sadržaj kofeina i oksalne kiseline omogućava stimulaciju sekretorne funkcionalnosti parenhimske žlijezde, što pomaže u razvoju upale,
  • visoka koncentracija ugljikohidrata u svim sortama čokolade izaziva porast proizvodnje soka gušterače, prisilno povećanje razine proizvodnje inzulina, što dovodi do preopterećenja oštećenog organa i može rezultirati potpunim kršenjem metabolizma ugljikohidrata u ljudskom tijelu,
  • sadržaj aditiva čini ovaj proizvod previše masnim, što tijekom razvoja patologije pankreasa može izazvati ozbiljne posljedice od komplikacija razvijanja pankreatitisa, pa sve do razvoja akutnog holecistitisa,
  • aromatični okusi daju potporu upali, imaju provokativni učinak na stvaranje nadimanja cijele trbušne šupljine i mogući razvoj alergijskih reakcija.

Stoga upotreba čak i najmanjih porcija čokolade s pogoršanom patologijom gušterače može prouzrokovati ozbiljne posljedice i pogoršanje postojeće patologije.

Period remisije

Tijekom razdoblja uspostavljanja stabilne remisije dopuštena je upotreba male količine ove delicije. Uvođenje čokolade u ishranu pacijenta najbolje je započeti gorkom, crnom, s niskim procentom masti ili s bijelim sortama.

Za upotrebu se preporučuje bijela čokolada, jer sadrži samo deodorizirano ulje koje ne sadrži kofein i teobromin, ali u čokoladi ne bi trebali biti aditivi.

Korisna svojstva čokolade, osim izuzetnog ukusa, su sledeća:

  • blagi stimulativni uticaj na rad srca,
  • aktiviranje moždanih aktivnosti,
  • poboljšanje raspoloženja
  • protivljenje razvoju upalnih procesa u organizmu, procesima starenja kao i razvoju onkologije,
  • omekšava tok predmenstrualnog sindroma,
  • ima opšti tonik,
  • protivi se razvoju sekretorne dijareje.

Preporuke o bolesti

Nakon prelaska patologije pankreasa u stadij stabilne remisije preporučuje se početi piti čokoladu, kao što je već spomenuto, s bijelim sortama, ali ako pacijent ne voli proizvod bijele čokolade, tada u ovom slučaju prednost treba dati crnoj prirodnoj, bez ikakvih dodataka, čokoladi. Dnevni unos ovog proizvoda ne bi smio prelaziti 40 grama, jer je minimalna količina konzumacije čokolade, prema riječima vodećih nutricionista, koja neće naštetiti parenhimskoj žlijezdi i cijelom probavnom sustavu.

Važno je zapamtiti da se vruća čokolada i drugi napici od kakaa nalaze na popisu zabranjene hrane u bilo kojoj fazi patologije pankreasa.

Šta može zamijeniti čokoladu

Postoji mnogo alternativa zamjeni čokolade. S razvojem upalnog procesa u gušterači, preporučuje se umjesto čokolade upotrijebiti pirjano voće, žele, voće, sušene grah ili marshmallows.

Kako bi se spriječio razvoj pogoršanja bolesti pankreasa, preporučuje se redovno odlaziti u ordinaciju liječnika kako bi se pravovremeno obavili svi pregledi i propisana terapija. I strogo pridržavanje dijetalne prehrane doprinijet će efikasnoj obnovi probavnog trakta. Kao što je napomenuto, kod akutnog pankreatitisa jedenje čokolade je apsolutno nemoguće, ali kada uspostavite stabilnu remisiju, mali komadić "zemaljske sreće" stvorit će prekrasno raspoloženje i učiniti život slađim.

Pogledajte video: Upala jednjaka Ezofagitis (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar