Šta znači holesterol u krvi 16?

Gotovo svako od nas zna da visoka razina holesterola u analizama ne predstavlja dobro. Prekomjerno nakupljanje masti u krvotoku dovodi do razvoja srčanih i krvožilnih bolesti, od kojih je najstrašnija ateroskleroza. Upravo ta bolest kasnije može postati korijen mnogih komplikacija od srčanih udara do šloga.

Razmotrite kliničku situaciju u kojoj se profil lipida nalazi na gornjoj granici norme - šta učiniti ako holesterol iznosi 4 - 4,9 mmol / l.

Stopa holesterola kod muškaraca i žena

Poznato je da parametri holesterola trebaju biti unutar VGN (gornja granica normale) 4,9 - 5,2 mmol po litri ili niža. Ali njegove brojke u pogledu metabolizma lipida ovise o mnogim točkama - o spolu, dobi, ljudskom zdravlju, prehrani, načinu života. Na primjer, kod žene s 20 godina 4,4 - 4,5 mmol / litra kolesterola smatrat će se normalnom, a u dobi od 70 godina ta brojka može biti 6,5 mmol po litri, ali to će ipak biti dobna norma.

Holesterol obično raste tijekom trudnoće da bi održao žensko zdravlje - brojke od 4,3 mmol / L, 4,8 mmol / L nisu neuobičajene.

Glavni problem visokog kolesterola je što ovo stanje u početnim fazama gotovo da i nema vanjskih manifestacija. U početku povećanje lipidnog profila nema specifičnih simptoma, a kada se pojave - već je nemoguće vratiti puno zdravlje organizma. Zbog toga je tako važno redovno poduzimati testove i pratiti brojeve u lipidnom profilu. Naročito ako je raspon holesterola iznad 4,1 mmol / L.

Uloga holesterola za zdravlje

Općenito, holesterol je veoma koristan i potreban spoj za naše tijelo. Ali samo kada su njegove frakcije prisutne u krvi u normalnom volumenu i omjeru. Naša je odgovornost da pratimo nivo ovih normalnih pokazatelja.

Holesterol je dio gotovo svih staničnih membrana našeg tkiva; većina hormona i biološki aktivnih tvari proizvodi se od holesterola. Ima homeostatsku i termoregulacijsku funkciju, pružajući tijelu prilagodljive adaptivne sposobnosti.

Više od polovine holesterola je endogenog porijekla, sintetizira se u jetri i distribuira se cijelim tijelom s protokom krvi. Oko 20 posto kolesterola dolazi nam alimentarno - s hranom koja sadrži životinjske masti. Za pravilnu raspodjelu lipida odgovorna je za obradu holesterola za proizvodnju hormona nadbubrežne žlijezde i žlijezde. Stoga su bolesti kolesterola odgovornost endokrinologa.

Koje pokazatelje osim ukupnog holesterola treba uzeti u obzir

Molekul holesterola je slabo rastvorljiv i nepomičan. Zbog toga se za njegovu isporuku u željeni dio našeg tijela u krvi veže na proteinske komplekse - lipoproteine, u kojima se transportira.

Sav holesterol u krvi je podijeljen na broj frakcija, ovisno o tome što prenosi - hilomikroni, lipoproteini niskog, vrlo niskog i visokog gustoće (LDL, VLDL i HDL, respektivno). Konvencionalno, sav holesterol je podijeljen i na dobar i loš.

Dobar holesterol - Ovo je HDL. Ovi molekuli pomažu u održavanju zdravog stanja srca i krvnih žila, jačaju njihov zid i antagonisti su "lošeg" holesterola. Zauzvrat loš holesterol Predstavljeni su LDL i VLDL - te se frakcije svojim viškom počinju lijepiti za stijenke krvnih žila i infiltriraju ga. Kao rezultat, nastaju plakovi ateromatske geneze što uzrokuje stenozu (sužavanje lumena posude) i kompleks komplikacija koje iz toga proizlaze - tromboze, srčani udari, ishemijski procesi, poremećaji cirkulacije itd. Drugim riječima, razvija se vaskularna ateroskleroza.

Kako bismo na vrijeme otkrili pojavu takvog problema, potrebno je ne samo pratiti nivo samog ukupnog kolesterola, već i takve dijelove lipidnog profila kao trigliceridi, koeficijent aterogenosti, pojedinačne frakcije holesterola.

Kako održati normalnu razinu holesterola

Prema statističkim studijama, svaka peta osoba ima porast holesterola, a gotovo svaka treća osoba ima granične vrijednosti. S obzirom na činjenicu da je ovo glavni uzrok ateroskleroze krvnih žila, ne možete oklijevati. Zbog toga, ako je pacijentu dijagnosticirano odstupanje u nivou masti u krvi, potrebno je u vrlo skoroj budućnosti izvršiti kompletan opći pregled u okviru medicinske ustanove. Ovo će pomoći na vrijeme da odgovorite na probleme u tijelu i pronađete potrebne načine za borbu protiv holesterola.

A ove metode su poznate i dostupne su svakome od nas. Ako je holesterol u pograničnoj zoni - od 4 do 4,9 mmol po litri, tada bi prilagođavanje prehrane i načina života trebalo biti dovoljno. Prije svega morate se pridržavati dijeta s hipokoterolom. Preporučuje se iz prehrane izuzeti brze ugljikohidrate (peciva, slatkiši), meso (svinjetina iz trgovine), mliječne proizvode treba birati s niskom razinom masti.

Da biste normalizirali lipide, uzmite Omega 3 masne kiseline, tačnije hranu koja je bogata ovim spojevima - špinat, krompir, morski plodovi. Na jelovnik dodajte voće, kukuruz, pasulj, mrkvu - među njihovim sastojcima nalazi se pektin koji pomaže izlučivanju viška holesterola.

Ako nema kontraindikacija, potrebno je osloboditi se tjelesne neaktivnosti i voditi aktivan životni stil, više se kretati i povećavati fizičku aktivnost prema najboljim mogućnostima. Izbjegavanje pokretanja faktora rizika poput pušenja i pijenja takođe će biti korisno.

Dakle, ako se suočite s umjerenim porastom kolesterola kada je to bliže gornjim normama, onda je ovo vrijeme da se brinete o sebi i uredite svoje zdravlje. U tom periodu može se sprečiti debu ateroskleroze i drugih krvožilnih bolesti. Ključ za uspjeh liječenja je prehrana prema hipohoterol standardima, aktivni način života i redovni pregledi.

Vježba kao liječenje hiperholesterolemije

U nedostatku medicinskih kontraindikacija povezanih s ozbiljnim kroničnim bolestima, ljekari preporučuju snižavanje holesterola primjenom optimalne fizičke aktivnosti. Brojna istraživanja u liječenju hiperholesterolemije otkrila su da redovni trening pomaže smanjenju koncentracije triglicerida, LDL-a i povećanju dobrog kolesterola.

Kod šećerne bolesti tjelesna aktivnost smanjuje razinu triglicerida za 30-40% od početnih pokazatelja, podiže sadržaj HDL-a za 5-6 mg / dl. Osim toga, sport povećava cirkulaciju krvi, povećava vaskularni tonus i pozitivno djeluje na glikemiju.

Još jedna prednost sistematskog treninga je normalizacija težine. Kao što znate, kod drugog tipa dijabetesa prekomjerna težina je stalan pratitelj. Višak kilograma pogoršava tok hronične bolesti, utiče na nivo holesterola.

Kako bi se postigao potreban terapeutski učinak, ljekari preporučuju kombiniranje sljedećih vrsta opterećenja:

  • Aerobik (poboljšava stanje kardiovaskularnog sistema),
  • Trening snage koji pomaže jačanju mišića
  • Vježbe fleksibilnosti.

U principu, možete se baviti bilo kojim sportom, kažu ljekari. Glavno je da ne iscrpite svoje tijelo. Treba raditi 40 minuta dnevno. U početku se možete odmoriti. Nije potrebno težiti sportskim rekordima, preporučuje se odabir vrste tereta koji zaista donosi zadovoljstvo. Na primjer, biciklizam, žurno hodanje ili energičan posao u ljetnoj kućici.

Prvi rezultat se primjećuje nakon tri mjeseca redovnog treninga - povećava se broj lipoproteina visoke gustoće, smanjuje se nivo triglicerida.

Najznačajniji rezultati otkriveni su nakon šest mjeseci nastave.

Lista namirnica koje smanjuju LDL

Ako je kolesterol 16-16,3 mmol / l kod muškarca ili žene, onda jelovnik uključuje proizvode koji pročišćavaju krvne sudove. Avokado sadrži puno fitosterola, osigurava smanjenje triglicerida. OH se smanjuje za 8%, količina HDL-a povećava se za 15%.

Mnoga hrana obogaćena je fitosterolima - organskim sterolima koji snižavaju holesterol. Svakodnevna potrošnja takvih proizvoda u količini od 60 g pomaže smanjenju lošeg kolesterola za 6%, povećava HDL za 7%.

Žlica maslinovog ulja sadrži 22 mg fitosterola, što povoljno utječe na razinu holesterola. Maslinovo ulje može zamijeniti životinjske masti.

Takvi proizvodi pomažu u izliječenju hiperholesterolemije:

  1. Brusnica, lingonberry, aronija. Sastav sadrži polifenole koji stimulišu proizvodnju lipoproteina visoke gustoće. Preporučuje se 60-100 g bobica dnevno. Terapija traje 2 mjeseca. Dokazano je da ove bobice pozitivno utiču na glikemiju kod dijabetesa.
  2. Zobene kaše i mekinje zdravi su način da se normalizuje nivo holesterola. Treba jesti ujutro. Biljna vlakna vezuju čestice supstance slične masti i uklanjaju se iz tijela.
  3. Sjemenke lana su prirodni statin, jer sadrže posebne tvari koje sprečavaju apsorpciju holesterola u gastrointestinalnom traktu. Lane ne samo da čiste krvne sudove, već također pomažu u oslobađanju pritiska.
  4. Češnjak blokira proizvodnju LDL-a u tijelu. Na osnovu proizvoda možete pripremiti dekocije ili tinkture ili jesti svježe. Začin se ne preporučuje kod ulceroznih lezija želuca / crijeva.

Pšenične klice, smeđe rizične mekinje, sjemenke sezama i suncokreta, pinjoli, pistacije, bademi proizvodi su koji bi trebali biti na jelovniku svakog dijabetičara sa hiperholesterolemijom.

Učinak tretmana vidljiv je nakon 3-4 mjeseca svakodnevne konzumacije.

Terapija sokovima protiv visokog holesterola

Terapija sokom je efikasna alternativna metoda liječenja koja pomaže dijabetičarima da očiste krvne žile od masnih naslaga. Dobro se nosi sa sokom od tikvica. On smanjuje LDL, povećava HDL, poboljšava probavni trakt i probavni sistem.

Počnite uzimati sok od tikvica s jednom kašikom. Postepeno, doziranje se povećava. Maksimalna doza dnevno je 300 ml. Mora se uzimati pola sata prije jela. Kontraindikacije: patologija jetre, upala u probavnom traktu, čir i gastritis.

Na koncentraciju holesterola utiču natrijum i kalijum, koji se nalaze u krastavcima. Ove komponente poboljšavaju rad kardiovaskularnog sistema. Preporučuje se piti 250 ml svježeg soka od krastavca dnevno. Takvo piće smanjuje šećer kod dijabetičara.

Tretman sokova protiv visokog holesterola:

  • Sok od cvekle sadrži puno magnezijuma - komponente koja pomaže uklanjanju holesterola zajedno sa žuči. Prihvata se samo u razblaženom obliku. Uzgajan sokom od jabuke, šargarepe ili krastavca. Prije upotrebe, tekućina od cvekle mora se infuzirati nekoliko sati, nakon čega se pažljivo izlije u drugu posudu, bez utjecaja na sediment. Pijte 70 ml soka od repe dnevno u kombinaciji sa drugim tečnostima,
  • Sok breze sadrži saponine - supstance koje ubrzavaju vezanje holesterola sa žučnim kiselinama, a zatim uklanjaju masni alkohol iz organizma. Pije se 250 ml soka dnevno. Dugotrajna terapija - najmanje mesec dana,
  • Jabučni sok jedno je od najefikasnijih sredstava za normalizaciju nivoa holesterola. Sok ne smanjuje direktno loš holesterol - povećava HDL. Kao što znate, dobar je holesterol koji uklanja loš holesterol iz krvi. Pijte 500 ml dnevno. Kod šećerne bolesti mora se kontrolirati glukoza jer u piću ima šećera.

Pri koncentraciji holesterola od 16 mmol / L potrebno je složeno liječenje. To uključuje uzimanje lijekova koje je propisao ljekar, fizičku aktivnost, uravnoteženu i uravnoteženu ishranu, i tradicionalnu medicinu. Pridržavanje svih preporuka omogućava smanjenje OX-a na željeni nivo u roku od 6-8 mjeseci.

Kako sniziti kolesterol, reći će stručnjaci u videu u ovom članku.

Pogledajte video: Kako EFIKASNO SNIZITI Loš Holesterol (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar