Dijagnoza gušterače

• PRIRODA HRANE: prevladavanje masne hrane, nedostatak proteina u ishrani,

• ŠTETNI HABITI: zloupotreba alkohola.

• PRETHODNE BOLESTI: bolesti bilijarnog trakta, G i dvanaestopalačnog creva, zaušnjaci, virusni hepatitis B, Metabolički i hormonalni poremećaji supstanci (hiperparatiroidizam), povrede gušterače.

Smanjena prehrana, suva, prljavo siva koža, smanjena elastičnost - s produljenim progresivnim tokom kroničnog pankreatitisa ili raka pankreasa

• Subicterično obojenje kože i sluzokože mekog nepca i sklera ili njihova žutost - uz pseudotumorni oblik hroničnog pankreatitisa ili tumora glave pankreasa.

• Blijeda koža sa područjima cijanoze - kod akutnog pankreatitisa kao posljedica respiratornih i krvožilnih poremećaja (zbog jake intoksikacije)

• Suvoća i sluznica jezika, glatkoća i atrofija papile, pojavljuje se osebujan neugodan miris, pukotine i ulceracije u kutovima usta (heilitis), aftozni stomatitis.

• Trbuh je povećan u volumenu - zbog nadutosti.

• U abdomenu, na grudima, a ređe na leđima - jasno definisani jarko crveni elementi male veličine koji se uzdižu malo iznad površine kože - simptom „crvenih kapljica“

• smeđe obojena koža preko gušterače.

• Povremeno - atrofija potkožnog masnog tkiva u epigastrijumu - u području koje odgovara projekciji gušterače na prednjem trbušnom zidu (Grottov simptom).

• Kerte simptom - uz površnu palpaciju trbuha - bol i napetost trbušnih mišića u epigastričnoj regiji, ponekad u regiji lijevog hipohondrija ili na mjestu izbočenja gušterače (u akutnom pankreatitisu).

• dubokom palpacijom u bolesnika sa hroničnim pankreatitisom i tumorom gušterače moguće je palpirati gušteraču u obliku guste, neravne i prošarane bolne vrpce.

• bol u coledohopankreasnoj zoni Shoffar, koja se nalazi u epigastriju sa desne strane - uključivanje glave pankreasa u patološki proces

• bol na mjestu Desjardinsa (na udaljenosti od 6 cm od pupka na liniji koja je mentalno povučena od pupka do desne aksilarne šupljine).

Bolovi u palpaciji u području Shoffara i na mjestu Desjardinsa -

češće kod kolepankreatitisa i pseudotumorskog oblika glave (CP), jer odgovara lokalizaciji glave pankreasa.

• Pozitivan simptom rotacije je smanjenje boli u tački Mayo-Robson kada pacijent okrene lijevu stranu.

Bol nastala usled bolesti stomaka ili creva, istovremeno se povećava!

• S oštećenjem repa pankreasa, bol se nalazi u lijevom rebrasto-kralježničnom uglu (točka Mayo-Robson II)

Pozitivan simptom Kacha je područje kožne hiperestezije u području kožne inervacije VIII-X torakalnog segmenta, može biti jedini simptom u karcinomu pankreasa

• OAK- ↑ ESR, leukocitoza s pomakom ulijevo

• AK (bioch) -disproteinemija, pozitivni testovi akutne faze (C-reaktivni protein, itd.) - sa pogoršanjem XP. pankreatitis

• ↑ aktivnost amilaze u krvi (petostruko povećanje ovog pokazatelja ima dijagnostičku vrijednost za CP) i urinu

• ↑ tripsin, lipaze u krvi s pogoršanjem CP

• ↑ bilirubin, transaminaze (AlAt, AsAT), alkalna fosfataza i GGTP

• Promjene u parametrima sekrecije gušterače (enzimi, bikarbonati, volumen soka) u ispitivanju soka pankreasa prije i poslije stimulacije sekreinom i pankreosiminom.

• Studije koprograma: s egsektorskom insuficijencijom dominira steatorreja, s napredovanjem kreatorreje i amiloreje.

• Hiperglikemija na prazan stomak i tokom dana, tokom ispitivanja tolerancije na ugljene hidrate - oslabljena tolerancija na glukozu ili dijabetes.

• Panoramska R-trbušna šupljina (kalcifikacije u projekciji gušterače)

• FGDS pregledom Vaterove bradavice (isključuje duodenitis)

• Računarska tomografija (CT) - ↑ ili ↓ veličine gušterače, difuzno nejednako nakuplja izotop u tkivu žlijezde.

• Ultrazvuk - informacije o obliku, veličini, ehostrukturi gušterače.

• Endoskopska retrogradna pankreatoholangiografija - promene u sistemu pankreasa i žuči (određivanje lokalizacije stenoze i opstruktivnih procesa).

Drveni potpornjak s jednim stupcem i metode jačanja kutnih nosača: VL nosači - konstrukcije dizajnirane za održavanje žica na željenoj visini iznad zemlje, vode.

Križni profili nasipa i obalne pruge: U urbanim je područjima zaštita banaka dizajnirana uzimajući u obzir tehničke i ekonomske potrebe, ali poseban značaj pridaju estetskim.

Članci medicinskih stručnjaka

Pacijenti sa pankreasnom bolešću mogu se žaliti bolovi u stomaku takođe dispeptični simptomi, opća slabost.

Bol u trbuhu, prilično raznolike po trajanju i prirodi, lokalizirana je najčešće u gornjem dijelu trbuha, uglavnom u epigastričnoj regiji ili lijevom hipohondriju, zračeći u leđa. Mogu biti akutni, intenzivni, herpes zoster, s ozračivanjem na lumbalnu regiju, koji je u akutnom pankreatitisu povezan s kršenjem odljeva sekreta iz gušterače i izloženošću vlastitim proteolitičkim enzimima. Dugi i intenzivni bolovi su karakteristični za tumore; često se povećavaju u pacijentovom položaju na leđima, što prisiljava pacijente da zauzmu polovicu savijenog položaja.

Dispeptički simptomi, mučnina i povraćanje često se javljaju kod različitih bolesti gušterače kao rezultat promjene njegove enzimske aktivnosti ili refleksno.

Mehanički žutica sa svrbežom kože karakteristično za lezije glave gušterače sa kršenjem odljeva žuči.

, , , , , , , , , , ,

Fizičke metode za proučavanje gušterače

Na pregledu se otkrivaju iscrpljenost, žutica sa karakterističnim posledicama u obliku grebanja, krvarenja. Palpacija gušterače ostaje neučinkovita metoda. Samo s izrazitim uvećanjem žlijezde uslijed oštećenja tumora dubokom kliznom palpacijom može se otkriti neoplazma.

Dodatne metode istraživanja pankreasa

Laboratorijskim i instrumentalnim metodama možete preciznije otkriti aktivni destruktivni proces u žlijezdi, procijeniti preostalu egzokrinu funkciju gušterače, procijeniti endokrinu funkciju gušterače i procijeniti morfološka obilježja žlijezde.

Rentgenski pregled gušterače. Panoramski rendgenski snimak trbušne šupljine otkriva kalcifikaciju u žlijezdi. Uvođenjem barijevog kontrasta mogu se dobiti indirektni znakovi upalnih i neoplastičnih procesa u proksimalnom dijelu gušterače, uzimajući u obzir promjene na sluznici dvanaesnika.

Ultrazvučni pregled gušterače. Ova neinvazivna i sigurna metoda omogućava vam da otkrijete ciste i neoplazme u gušterači, kao i da odredite njegovo povećanje kao rezultat edema ili sabijanja (fibroze).

Kompjuterska tomografija. U bolesnika s pretilošću i crijevnom opstrukcijom ultrazvuk je obično težak, stoga je preporučljivo provesti računalnu tomografiju, koja vam također omogućuje da procijenite morfološke promjene u žlijezdi, identificirate tumor, cistu, žarišta upale, edeme.

Angiografija pankreasne arterije. Selektivna angiografija arterija koje dovode krv gušterače je korisna u dijagnostici tumora. Omogućuje vam da otkrijete suženje lumena posuda i kršenje njihovog položaja. Obično se ovo istraživanje izvodi nakon ultrazvuka i računarske tomografije.

Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija. Ovo se istraživanje smatra jednom od najcjenjenijih metoda vizualizacije za gušterače i žučne kanale. Kontrastna jodirana supstanca uvodi se u zajednički žučni kanal putem endoskopa i tada se vrši rendgenski snimak koji omogućava ne samo utvrđivanje uzroka opstruktivne žutice, već i identificiranje promjena u gušterači koje su karakteristične za upalne i neoplastične procese. Kod hroničnog pankreatitisa, kanal se može deformirati, vidljiva su područja suženja i širenja. U prisustvu tumora moguća je izolirana stenoza kanala ili njegova potpuna opstrukcija.

Ispitivanje radioizotopa gušterače. Ova studija gušterače koja koristi metionin označen radioaktivnim izotopom selena, općenito je značajno manje tačna od navedenih metoda istraživanja.

Istraživanje enzima pankreasa u krvi i urinu. Nekroza tkiva gušterače kao rezultat začepljenja mokraćnog sustava, može se procijeniti povećanjem koncentracije enzima pankreasa u krvi, urinu i drugim tjelesnim tekućinama. Najčešća mjerenja aktivnosti amilaze i lipaze. Za vrijeme akutnog pankreatitisa povišena razina amilaze u serumu traje i do 10 dana, a obično ih prati hiperamilazurija. Povećanje sadržaja amilaze u krvnom serumu i urinu događa se ne samo kod pankreatitisa, već i kod patologije bilijarnog trakta, perforacije čir na želucu, crijevne opstrukcije i nekih virusnih bolesti što je očito povezano s istodobnom lezijom gušterače.

Zbog činjenice da amilaza ulazi u krvotok ne samo iz gušterače, već i iz pljuvačnih žlijezda, trenutno se pokušavaju odrediti njeni izoencimi. Pomoću radioimunoeseja procjenjuje se aktivnost u enzumu u krvi drugih enzima - tripsina, lipaze, elastaze.

Istraživanje funkcije pankreasa. Egzokrina funkcija gušterače procenjuje se direktnom i indirektnom stimulacijom. Direktna stimulacija sastoji se u parenteralnoj primjeni niza hormona, posebno sekreina i kolecistokinina, kao i njihovoj kombinaciji. Indirektna stimulacija sastoji se od unošenja hranljivih sastojaka. U oba slučaja koriste mjerenje enzima pankreasa - amilaze, tripsina, lipaze (čija koncentracija pod utjecajem sekreina u početku malo opada, a potom povećava) u sadržaju dvanaestopalačnog crijeva, što se dobiva sondom. Dodatna i važna metoda za procjenu egzokrinske funkcije gušterače je ispitivanje izmeta radi utvrđivanja sadržaja masti i proteinskih proizvoda u njemu.

Kvantitativna procena sadržaja masti u izmetu, kao i kimotripsina i tripsin, može tačno otkriti progresivno smanjenje funkcije žlezde.

Test tolerancije na glukozu omogućava procijeniti endokrinu funkciju gušterače, koja je oslabljena kod 3/4 bolesnika s pankreatitisom ili s tumorom gušterače.

Proučavanje funkcije gušterače, posebno egzokrinog, važno je kod bolesnika s malabsorpcijom kako bi se razjasnili uzroci ove patologije i, posebno, utvrdili uloga smanjenja funkcije pankreasa.

, , , , , , ,

Značajke pregleda organa

Pri dijagnosticiranju stanja gušterače, važno je dobiti informacije ne samo o strukturi, već i o značajkama funkcioniranja u tijelu. Takav organ je u ljudskom tijelu predstavljen u obliku velike žlijezde koja ima posebnu strukturu i obavlja određene funkcije.

Gušterača obavlja sljedeće funkcije u ljudskom tijelu:

  • aktivno učestvuje u procesu varenja
  • stvara enzime koji su potrebni za razgradnju masti i bjelančevina na hranjive tvari
  • upravo se u žlijezdi proizvodi inzulin zahvaljujući kojem glukoza može tkivima i ćelijama pružiti potrebnu energiju
  • obavlja sintezu različitih hormona neophodnih za potpuno funkcionisanje ljudskog tela

Lokacija pankreasa u ljudskom tijelu je peritonealni prostor. U slučaju da dođe do oštećenja na beznačajnom dijelu tkiva žlijezde, preostalo tkivo obavlja funkciju zamjene i često se karakteristični simptomi ne pojave. Ponekad dolazi do upale ili smrti malog područja tkiva, što ne utječe na strukturu cijelog organa. Međutim, ovo može izazvati neispravnost gušterače, što će nužno utjecati na dobrobit pacijenta. Upravo iz tog razloga specijalisti propisuju sveobuhvatan pregled gušterače, tokom kojeg je moguće procijeniti strukturu organa i njegov rad.

Laboratorijske metode istraživanja

Analiza fekala je efikasna laboratorijska metoda za dijagnosticiranje patologije pankreasa

Provođenjem različitih ispitivanja tijekom pregleda gušterače možete odrediti stanje organa. U slučaju da je pacijentu dijagnosticirana povećana aktivnost proizvedenih enzima, to može ukazivati ​​na akutnu leziju.

Krv, urin i izmet mogu se koristiti za otkrivanje takvih enzima. Da bi se utvrdila težina oštećenja organa, priprema se istraživanje pokazatelja funkcioniranja jetre koja je usko povezana sa gušteračom. Prilikom provođenja pregleda gušterače mogu se koristiti sljedeće laboratorijske dijagnostičke metode.

Sprovođenje opšte pretrage krvi. U slučaju da pacijent ima akutni oblik bolesti ili se hronični proces pogorša, tada to prati porast sljedećih pokazatelja:

  • ESR
  • ubodni neutrofili i segmentirani neutrofili
  • bela krvna zrnca

Imenovanje biohemijskog testa krvi. S progresijom u ljudskom tijelu ikteričnog oblika pankreatitisa primjećuje se povećani sadržaj ukupnog i direktnog bilirubina.

Korisni video - Gušterača: funkcije i moguće bolesti.

Provođenje specifičnih testova krvi za pankreas:

Prazan želudac dodijeljen je za otkrivanje razine amilaze, lipaze i tripsina u šupljini dvanaestopalačnog. Nakon toga, otopina klorovodične kiseline se uvodi u crijeva i vrši se drugo određivanje nivoa enzima. S razvojem kroničnog pankreatitisa obično se primjećuje značajno smanjenje pokazatelja u svim obrocima.

Ispitivanje mokraće na sadržaj amilaze i aminokiselina u njoj. Razvojem različitih patologija gušterače dijagnosticira se povećana koncentracija ovih tvari u ljudskom tijelu.

Koprogram se provodi s ciljem određivanja škroba, masti, mišićnih vlakana i nerazgrađenih vlakana s nedostatnim sadržajem enzima žlijezde u izmetu.

U novije vreme za dijagnozu pankreasnih bolesti urađena je analiza na amilazu - ovo je enzim koji proizvodi sam organizam. S progresijom u ljudskom tijelu akutnog i hroničnog oblika bolesti primijećeno je povećanje aktivnosti ovog enzima u krvi i urinu. U slučaju da je pacijent patio od patologija kao što su nekroza pankreasa i sklerozirajući pankreatitis, tada je dijagnosticirano smanjenje aktivnosti amilaze u urinu i krvi.

Danas je glavni laboratorijski pokazatelj patoloških pankreasa enzim elastaza, koji se utvrđuje u stolici. Važno je zapamtiti da se sve pretrage krvi moraju obavljati ujutro, i to uvijek na prazan stomak.Osim toga, neke vrste laboratorijskih testova zahtijevaju posebnu pripremu pacijenta, stoga ovu nijansu treba provjeriti s liječnikom.

Instrumentalne metode dijagnostike

Ultrazvuk gušterače najpopularnija je metoda dijagnosticiranja patologija

U medicinskoj praksi često se koriste instrumentalne metode pregleda gušterače, pomoću kojih je moguće potvrditi dijagnozu. Pored toga, pomoću takvih dijagnostičkih metoda moguće je utvrditi različite promjene u strukturi organa, procijeniti njegovu veličinu i strukturu, a također i identificirati različite vrste novotvorina i anomalija.

Često stručnjaci pribjegavaju korištenju takvih metoda:

  • Endoskopski vizualni pregled pacijenta omogućava vam dijagnosticiranje različitih promjena, čija lokalizacija postaje spajanje pankreasnog kanala i dvanaesnika.
  • Biopsija pankreasa mikroskopskom procjenom uzorka tkiva pankreasa. Pomoću ove dijagnostičke metode moguće je točno odrediti upalni proces, razlikovati maligne novotvorine od benignih, kao i identificirati vrstu tumora.
  • Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija smatra se jednom od najinformativnijih metoda instrumentalnog pregleda pomoću koje je moguće dijagnosticirati suženje kanala iz sljedećih razloga: ožiljak tkiva, stvaranje kamenaca, pojava tumora i stvaranje proteinskih čepova.
  • Računalom tomografijom pomaže u dijagnosticiranju različitih novotvorina i pseudocista u gušterači, kao i prepoznavanju atrofičnih procesa u organu.
  • Endo-ultrasonografija omogućava detaljno ispitivanje promjena u tkivu i gušterači gušterače, kao i dijagnosticiranje povećanja veličine limfnih čvorova.
  • Ultrazvuk se smatra jednom od najčešćih metoda za proučavanje gušterače, pomoću koje je moguće utvrditi strukturu organa, njegovu veličinu, konturu i stanje žučnih kanala i kanala. Zahvaljujući ovoj metodi moguće je razjasniti prisutnost viška tekućine u trbušnoj šupljini, što može značiti sljedeće promjene: upalni proces, stvaranje kamenja, cistične formacije, ožiljci tkiva, tumori različite prirode i promjene vezane uz starost.

Da bi se postavila tačna dijagnoza, specijalist obično propisuje sveobuhvatan pregled pacijentu.

Patologija gušterače

Bolest gušterače - pankreatitis: opis i simptomi

Patologija gušterače izražava se u razvoju akutnog upalnog procesa, koji se naziva pankreatitisom, kao i u hroničnom toku bolesti.

Najčešće se kronični pankreatitis razvija kao rezultat:

  • zloupotreba alkohola
  • napredovanje žučne bolesti

Značajka ove bolesti je činjenica da upalni proces ometa ulazak u crijeva enzima koji sintetiše gušterača. Kao rezultat toga, enzimi se aktiviraju unutar same žlijezde, što dovodi do njenog uništavanja.

Ovom patologijom oslobađaju se toksini koji lako prodiru u krvotok i mogu nanijeti ozbiljnu štetu drugim organima i tkivima. Akutni pankreatitis smatra se ozbiljnom bolešću koja zahteva lečenje. Važno je zapamtiti da što prije započne liječenje lijekom, veće su šanse da se pacijent potpuno oporavi.

U nedostatku efikasnog liječenja, akutni pankreatitis postaje hronični oblik bolesti.

Napredovanje hroničnog pankreatitisa u ljudskom tijelu može dovesti do razvoja različitih komplikacija, među kojima su najopasnije ciste i zloćudne novotvorine.

U slučaju kvara gušterače, obično se pojavljuju sljedeći simptomi:

  • Sindrom boli karakterističan je znak koji se javlja kod različitih poremećaja gušterače. U slučaju da pankreatitis prolazi u akutnom obliku, tada pacijenta brine jaka bol koja traje dugo. Kod hroničnog oblika tijeka bolesti, najčešće je sindrom boli slabije izražen, pa čak može i potpuno izostati. Osjećaji boli razvijaju se pod utjecajem različitih faktora koji uzrokuju trajno oštećenje žlijezde ili njezin privremeni poremećaj. Sindrom boli može se pojaviti kako sa pankreatitisom, tako i sa stvaranjem pseudociste u tijelu.
  • Karakterističan znak patološke patologije je razvoj sindroma trofološke insuficijencije. Takav se simptom razvija uslijed različitih probavnih smetnji zbog nedovoljnog sadržaja enzima. Tipično je ovaj sindrom praćen razvojem sljedećih simptoma: opažaju se problemi sa vidom, problemi s koordinacijom pokreta, intenzivno mršavljenje, bojenje kože tamnom bojom na mjestu gušterače, atrofija potkožnog masnog tkiva ili jaka stanjivanja kože i bojenje istih u abdomenu. siva boja.
  • Teške bolesti gušterače uzrokuju razvoj sindroma egzokrinih poremećaja. Rezultat takvih povreda je smrt većine parenhima što znatno smanjuje proizvodnju enzima. Snažno smanjenje izlučujuće funkcije praćeno je pojavom sljedećih simptoma: problemi sa stolicom u obliku proljeva, jaka iscrpljenost tijela i napuhanost.
  • Napredovanje bolesti pankreasa dovodi do povećanja njegove veličine, što izaziva kompresiju susjednih organa. Sindromom stiskanja organa pacijent razvija opstruktivnu žuticu, bolove povraćanja, jak svrbež kože i bojenje izmeta u svijetloj boji.

Gušterača se smatra jednim od važnih organa, zbog kojeg se održava normalno funkcionisanje tijela. Iz tog razloga, važno je što ranije dijagnosticirati različita odstupanja u strukturi i funkcionisanju ovog organa, što će izbjeći razvoj različitih komplikacija. Danas se vrši pregled gušterače pomoću različitih metoda koje su visoko informativne i omogućuju vam da postavite tačnu dijagnozu.

Važnost pankreasa u tijelu

Gušterača je organ smješten u trbušnoj šupljini, koji je uključen u preradu hrane i obavlja endokrine funkcije. Sastoji se od tri anatomske formacije: glava, tijelo i rep.

Dužina gušterače je prilično velika. Glava mu potječe iz desnog hipohondrija, a rep završava u lijevoj polovini epigastrične regije. Stoga se sa upalnim procesima bolna senzacija može lokalizirati gotovo u cijelom trbuhu, a također imaju pojas.

Egzokrinski dio organa zauzima veliko područje gušterače. Obavlja egzokrinu funkciju. Gvožđe izlučuje sok pankreasa i enzime. Uključuju supstance kao što su alfa-amilaza, lipaza, tripsin i himotripsin. Svaki od ovih enzima potreban je za razgradnju hrane, odnosno proteina, masti i ugljikohidrata.

Endokrini dio organa nalazi se u repu. Zauzima samo malo područje, ali je od vitalnog značaja. Histološke strukture poput otočića Langerhansa razlikuju se u repu. Sastoje se od nekoliko vrsta ćelija.

Uzroci patologija

Glavni uzroci koji mogu izazvati upalu su:

  • zloupotreba alkohola
  • upotreba određenih lijekova
  • duodenitis i ulcerozne lezije,
  • povrede trbuha i organa,
  • zarazne bolesti - virusni hepatitis, zaušnjaci i druge,
  • metabolički poremećaji
  • parazitska infekcija,
  • anatomske nepravilnosti u organu ili njegovim kanalima,
  • vaskularna bolest
  • hormonalni poremećaji
  • upotreba štetne hrane (začinjena, masna, slana, dimljena),
  • genetska predispozicija.

Ne samo lekari mogu odgovoriti na pitanje kako saznati o zdravlju pankreasa. Uostalom, upalne promjene u ovom organu prate jaka bol i mučnina. Ovi simptomi su gotovo uvijek povezani s prethodnim pijenjem alkohola ili masne hrane.

Etilni alkohol je glavni uzrok pankreatitisa i bolesti jetre. Uništava ćelije gušterače, što dovodi do oštećene proizvodnje enzima. Produljena upotreba alkohola može izazvati i hormonske promjene, naročito dijabetes melitus.

Drugi razlog za razvoj patologija je loša prehrana. Dijagnoza bolesti jetre i gušterače treba početi ispitivanjem pacijenta. Jelo masti u velikim količinama dovodi do činjenice da se enzimi ne mogu nositi sa opterećenjem. Takođe, na stanje organizma utiče i čest unos začinjene i pržene hrane.

Koji su simptomi hitne dijagnoze?

Gušterača se možda neće osjećati godinama, ali to ne garantuje da će organ biti potpuno zdrav i da neće trpiti promjene. Prvi simptomi upalnih procesa mogu se pojaviti čak i kada se bolest formirala ili je došlo do recidiva. Simptomi bolesti gušterače koje ćemo razmotriti u nastavku.

Bol u hipohondriju ili bol u pojasu može se pojaviti zbog upale žljezdanog tkiva. U mirnom stanju bol i dalje stalno podseća na sebe. Lagano olakšanje može doći ako pacijent zauzme pozu embrija, ali ne zadugo. Anestetici ne uklanjaju sindrom i kad ga jemo samo se pojačava.

Stalna želja za mučninom i povraćanjem može ukazivati ​​ne samo na kršenje gušterače. Ali ako je mučnina popraćena bolom u hipohondriju, onda je to jasan znak upale žlijezde. Želje se intenziviraju nakon fizičkog napora, prehrane i stresa.

Nastaje zbog činjenice da enzimi ne mogu ući u dvanaestopalačno crijevo. Želudac ne može razgraditi hranu bez pomoći soka pankreasa, stoga uključuje zaštitnu funkciju i oslobađa se hrane koja se ne može probaviti,

Proliv i nadimanje

Upalni proces gušterače dovodi do poremećaja probavnog sistema. Zbog nedostatka hranjivih sastojaka u tijelu dolazi do kvara koji je popraćen plinovima i proljevom. Ne nestaje sam od sebe i može dovesti do dehidracije,

Ako se enzimi nakupljaju u gušterači i ne mogu ući u crijeva kroz kanale, tada počinju probavu same žlijezde. U ovom trenutku, mnogi toksini iz rada enzima ulaze u tijelo, što dovodi do općeg trovanja organizma. Pacijent osjeća jaku slabost, vrtoglavicu, opće neispravnost,

Edemom gušterače može mijenjati svoju veličinu i tlačiti obližnje organe. Prije svega, žučni kanali pate, to dovodi do opstruktivne žutice. Koža osobe poprima žućkastu boju, kao i kod žutice, posebno je uočljiva na rožnici očiju i dlanova. Ali žuto žuti bez vrućine.

Svi ovi znakovi trebali bi služiti kao neposredna žalba liječniku koji će pregledati gušteraču. Vrlo je važno razumjeti da je upala žlijezde bolest koja, ako se prerano ili nepravilno liječi, može dovesti do smrti.

Samo probava žlijezde uzrokuje smrt tkiva i prijeti peritonitisom trbušne šupljine, koji se može proširiti na jetru, pluća, srce i bubrege. Za vrijeme recidiva samo liječnici mogu pružiti kvalificiranu pomoć koja može spasiti čovjekov život.

„Povećana je gušterača. Nije bio kod jednog doktora. Čak vide hormone. Tada je odlučila da ne ide tako često ljekarima. Prije mjesec dana, prestala je pušiti, počela se aktivno baviti sportom, jela manje ili više pravilno. I što je najvažnije, počeo sam da pijem

(Čuo sam za njega u prenosu Malahova). I jučer sam otišao na planirani ultrazvuk i oni mi kažu: "A zašto ste se odlučili otići liječniku - nemate patologije." Gušterača je normalne veličine i hormoni su normalni. Bio sam zapanjen srećom!

Svetlana Nikitina, 35 godina.
Nižnji Novgorod

Da biste povećali sliku, kliknite je mišem.

Simptomi pankreasnih bolesti manifestuju se u najrazličitijim stanjima:

  • jaka i akutna bol u levom hipohondriju,
  • ponekad bolni napadi herpes zostera,
  • mučnina i povraćanje
  • groznica
  • proliv, pri kojem se u izmetu nalaze ostaci ne probavljene hrane,
  • nesanica
  • gubitak kilograma
  • nadimanje
  • učestalo mokrenje.

Bilo koja bolest gušterače dovodi do nepotpune probave hrane, nepravilne apsorpcije i raspada tvari korisnih za tijelo. To uzrokuje gore navedene simptome, od kojih je mnoge ponekad teško otkriti u ranim fazama bolesti.

Kliničke karakteristike bolesti

Unatoč činjenici da su simptomi bolesti gušterače slični znakovima drugih gastrointestinalnih patologija, iskusni liječnik će ih moći razlikovati. Također, palpacija trbuha, laboratorijski i instrumentalni testovi pomoći će u tome.

  1. Bol u gornjem dijelu trbuha. Neprijatne senzacije povezane su s unosom masne hrane ili alkohola. Njihova lokalizacija ovisi o stupnju oštećenja. To može biti lijeva polovina epigastriuma, regija želuca, rjeđe desna strana trbuha. U težim slučajevima bol prekriva i površinu leđa, odnosno prijeko je oblikovan.
  2. Mučnina nakon jela. Za razliku od drugih gastrointestinalnih patologija, povraćanje s pankreatitisom ne donosi olakšanje.
  3. Napuhanost i nadimanje. Fermentacija neprebavljene hrane dovodi do nakupljanja gasa u crevima. To provocira pojavu takvih žalbi.
  4. Groznica. Primjećuje se u akutnom upalnom procesu i tijekom pogoršanja hroničnog pankreatitisa.

Ako se otkriju simptomi poput povećane žeđi i učestalog mokrenja, potrebno je izvršiti krvni test kako bi se utvrdio nivo glukoze. Dugotrajni hronični pankreatitis često dovodi do oštećenja otočića Langerhansa i oslabljene proizvodnje inzulina.

Dijagnostički testovi

Vrijedi napomenuti da dijagnostička analiza često uključuje sveobuhvatnu tehniku ​​uz dodatak ultrazvuka, radioloških i specijalnih testova. Ovaj pristup omogućava precizniji pregled organa i procjenu egzokrinske aktivnosti gušterače.

  • postupke koji zahtevaju uvođenje crevne sonde,
  • ne invazivne i bezobzirne manipulacije.

Udobnije procedure uključuju najnovije postupke, jer nema rizika kada se oni koriste pred pacijentom, kao ni niska cena testova. Temeljeno na činjenici da su za otkrivanje smanjenog lučenja izlučenih enzima pankreasa takvi testovi slabe osjetljivosti, pa su specifični, dajući rezultat samo uz značajno smanjenje takve sekrecije.

Druga grupa testova, koja uključuje sondne i bezopasne metode ispitivanja, nije uvijek preduvjet pacijentu da postavi dijagnozu. Izbor dijagnostičke manipulacije od strane liječnika odabire se za svakog pacijenta pojedinačno. Najčešći testovi su:

  • solna kiselina
  • elastaza
  • pankreosimin-tajin,
  • Lundov test

Mnogi ljekari su uvjereni da dijagnosticiraju bolest pankreasa, ova tehnika je zlatni standard. Takva manipulacija se provodi pomoću fluoroskopije.

Sonda dvostrukog lumena daje se pacijentu na prazan stomak, a istodobno se vrši stalna aspiracija. Serijski uzorci želudačnog i dvanaestopalanog soka prikupljaju potrebnu količinu nakon intravenske primjene sekreina i pankreosimina.

  • nivo enzima značajno je porastao,
  • uočeno je značajno smanjenje sekrecije i koncentracije bikarbonata.

Prema analizi nedostatka enzima, ljekari utvrđuju hronični pankreatitis. Kada se testira pankreosimin-tajinin, kada se utvrdi alkalnost bikarbonata, pacijenta mora poslati na pregled u onkološku kliniku.

U skladu s tehničkim uvjetima, ljekari uspijevaju dobiti preciznije dijagnostičke pokazatelje. Međutim, uz sve to, ovaj postupak ima i svoju negativnu stranu, koja se sastoji u opterećujućem sondiranju duodenalnog pacijenta, kao i visokoj cijeni dijagnoze i složenosti laboratorijskog rada.

Ispitivanje hlorovodonične kiseline

U nekim slučajevima ljekar može propisati ispitivanje klorovodične kiseline pacijentu. Za njegovu upotrebu koristi se otopina klorovodične kiseline, koncentracije 0,5%, kao stimulator izlučivanja pankreatitisa. Ovo se sredstvo ubrizgava intraduodenalno kroz sondu, a u postupak se dodaje i suncokretovo ili maslinovo ulje.

Prednost ove metode dijagnoze je njena jednostavnost i dostupnost. Međutim, točnost podataka dobivenih kao rezultat njegove primjene želi biti bolja, za razliku od testa za pankreosimin-tajin.

Lundov test

Lundov test uključuje prikupljanje tankog crijevnog sadržaja koristeći intubaciju koja je izvedena nakon jela standardne hrane. Potrebno je procijeniti egzokrinu funkciju gušterače.

Na prazan stomak ujutro pacijentu se daje sonda. Ovaj je proizvod napravljen od radiopropusnog polivinila koji ima na kraju čelik ili živu. Pacijentu se daje mješavina hrane (mlijeko u prahu i biljno ulje s dekstrozom).

Ispitivanje ove vrste gušterače pomaže da se utvrdi indeks amilaze, koji se u pankreatitisu često precjenjuje. Prednost ove tehnike je njegova jednostavnost, pristupačnost i nedostatak potrebe za intravenskim ubrizgavanjem.

Elastazni test

Elastazni test u usporedbi s drugim neinvazivnim testovima omogućava otkrivanje zatajenja endokrinog organa u pankreatitisu u ranoj fazi razvoja. Testovi koji ukazuju na nedostatak enzima mogu ukazivati ​​na hroničnu upalu žlijezde.

Ovo ispitivanje kojem se pribjegava u dijagnozi bilo kojeg oblika pankreatitisa, kao i radi utvrđivanja efikasnosti tretmana, uključuje utvrđivanje elastaze u pacijentovoj stolici. Takvo ispitivanje elastaze izmetom propisano je i za dijabetes melitus, neke patologije jetre i kolelitijazu.

Diferencijalna dijagnoza patologija

Prije početka liječenja, dijagnozu je potrebno pravilno postaviti. Da biste to učinili, potrebno je da se konsultujete s gastroenterologom i podvrgnete se pregledu. Samo specijalista iz ove oblasti može izvršiti diferencijalnu dijagnozu bolesti pankreasa.

Neophodno je kako bi se jedna patologija razlikovala od svih ostalih sa sličnim simptomima. Upalni procesi gušterače razlikuju se od akutnog i hroničnog gastritisa, holecistitisa, čira na dvanaesniku.

U nekim slučajevima pankreatitis nalikuje srčanom udaru. U tom slučaju pacijent mora proći EKG kako bi se isključila ishemija miokarda. U nedostatku srčanog udara, laboratorijski testovi se rade na prisustvo pankreatitisa.

Ako su bolovi pojasni, pankreatitis treba razlikovati od osteohondroze torakalne kralježnice, bubrežnih kolika. U akutnom upalnom procesu liječenje treba započeti pod hitno.

Zaključak

Moj prijatelj je nagovorio monaški čaj da pokuša. Imala je pankreatitis - i zamislite, njega nije bilo! Čak je i njen ljekar bio vrlo iznenađen. Moja dijagnoza je upala pankreasa. Muči me ovo već duže vrijeme. Pilule, kapalice, bolnice su za mene norma tokom posljednjih 5 godina. I samo dvije sedmice od kako sam počeo piti

i već se osjećala puno bolje. Nadam se da ću na sljedećem sastanku iznenaditi svog ljekara.

Elena Shugaeva, 47 godina
Sankt Peterburg

Pankreas se mora pažljivo liječiti i stalno nadzirati. U svim svojim bolestima, tijelu je potrebna trenutna pomoć, koju je moguće dobiti samo ako se postavi pravovremeni pregled i ispravna dijagnoza.

Zato je važno da se pacijent na vrijeme savjetuje s liječnikom, a ne da se sam bavi dijagnosticiranjem i liječenjem sumnjivim metodama i sredstvima kod kuće. Samo je liječnik taj koji može ispravno utvrditi uzrok i dešifrirati rezultate ispitivanja, kao i procijeniti koliko su otkrivene promjene patološke.

Palpacija gušterače i jetre

Dijagnoza bolesti gušterače i jetre počinje fizičkim pregledom. Doktor procjenjuje stanje pacijentove kože, ispituje sluznicu i mjeri tjelesnu temperaturu.

Uz patologije hepatobilijarnog sustava na koži se primjećuju tragovi ogrebotine ili paučnih vena - telangiektazije. Upala jetre (hepatitis) često je popraćena žutošću sklera i kože. Akutna faza bolesti je dokazana visokom temperaturom.

Nakon opšteg pregleda vrši se palpacija trbuha. Bol u određenim tačkama ukazuje na oštećenje gušterače. Pacijent primjećuje nelagodnost kada ljekar dotakne lijevi hipohondrij.

Snimanje magnetnom rezonancom trbušne šupljine

Kao što znate, magnetska rezonanca utvrdila se kao jedan od najsigurnijih i najinformativnijih dijagnostičkih postupaka. Pored toga, ova metoda je neinvazivna i bezbolna.

Mogućnosti MRI dijagnoze pankreasnih bolesti su velike. Studija vam omogućava vizualizirati sve organe trbušne šupljine, njihov položaj i strukturu. Pomoću slojevitog skeniranja gušterače moguće je vidjeti područja upale ili prisutnost tumorskih formacija. Za poboljšanje snimanja preporučuje se MRI s kontrastom.

Liječenje bolesti pankreasa

Ne možete samostalno započeti liječenje. Kada se pojave karakteristične pritužbe, trebali biste se obratiti svom gastroenterologu i saznati kako provjeriti gušteraču. Spisak potrebnih pregleda može vam dati liječnik opće prakse ili hirurg.

Uz pogoršanje hroničnog pankreatitisa propisuju se antibiotici i anti-upalni lijekovi. Kako se tijelo ne nosi sa svojim funkcijama, potrebna je enzimska nadomjesna terapija. To uključuje lijekove "Pancreatin", "Festal", "Mezim-forte."

Akutna upala zahteva hitnu hospitalizaciju i hirurško lečenje. Ako pacijent razvije dijabetes, propisuje se hormonska terapija, kao i stroga dijeta s izuzetkom hrane s ugljikohidratima.

Opće kliničke metode istraživanja

Pregled započinje temeljitim ispitivanjem pacijenta o postojećim pritužbama. Već u ovoj fazi moguće je posumnjati na kršenje gušterače, a ponekad i odrediti njihovu prirodu. Primjećuju se takve pritužbe poput bolova u gornjem dijelu trbuha, mučnine i povraćanja, probavnih smetnji i uznemirenih stolica.

Sindrom boli karakterističan za upalne bolesti gušterače ima svoje karakteristike. Bol je u ovom slučaju koncentrisana u gornjem dijelu trbuha i ima oblik pojasa. Bol može biti umjerenog ili visokog intenziteta, provocirana unosom masne hrane, alkohola.

S tumorskim lezijama gušterače, svaka bol dugo vremena može izostati.

Digestivni poremećaji s lezijama gušterače očituju se u pritužbama na česte stolice, promjenu njegove konzistencije.

Smanjeni apetit, mučnina, povraćanje, koje ne donosi olakšanje, simptomi su koji su karakteristični za upalno oštećenje gušterače.

Snažno smanjenje apetita, pa i do averzije prema hrani, moguće je kod raka pankreasa. Tumorske bolesti gušterače mogu takođe dovesti do kompresije žučnih kanala i pojave žutice. Kada pregleda pacijenta, lekar može obratiti pažnju na gubitak težine, promenu boje kože.

Normalno, gušterača nije opipljiva, a uz prisustvo tumora ili ciste pankreasa može se otkriti pečat na ovom području. Upalne lezije gušterače prate bol tokom pritiska u gornjem dijelu trbuha.

Pogledajte video: Rak pankreasa: jedan od najagresivnijih tumora (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar