Upute za ispitivanje tolerancije na glukozu za provođenje testa tolerancije

Članak će se fokusirati na test tolerancije na glukozu (GTT), istraživanje čiju su ime svi čuli. Ova analiza ima mnogo sinonima. Evo nekih imena na koja možete naići:

  • Test opterećenja glukozom
  • Skriveni test šećera
  • Oralni (tj., Oralni) test tolerancije na glukozu (GTT)
  • Oralni test tolerancije na glukozu (OGTT)
  • Ispitajte sa 75 g glukoze
  • Krivulja šećera
  • Punjenje šećera

Čemu služi test tolerancije na glukozu?

Da biste identifikovali sledeće bolesti:

• Prediabetes (latentni dijabetes, oslabljena tolerancija na glukozu)

• Gestacijski dijabetes melitus (trudnički dijabetes)

Kome se može propisati GTT?

• Otkrivanje latentnog dijabetesa s povišenom glukozom u postu

• Otkriti latentni dijabetes s normalnom glukozom na glasu, ali s faktorima rizika za dijabetes (prekomjerna težina ili gojaznost, nasljednost povezana s dijabetesom, hipertenzija, predijabetes itd.)

• Svi u dobi od 45 godina

• Otkriti gestacijski dijabetes u periodu od 24 do 28 gestacije

Koja su pravila ispitivanja?

  • Test tolerancije na glukozu vrši se ujutro, strogo na prazan stomak, nakon noćnog posta u trajanju od 10-12 sati. Vodu možete piti tokom posta.
  • Poslednji večernji obrok treba da sadrži 30-50 g ugljenih hidrata. Uoči studije, barem 3 dana prije testa, potrebno je jesti potpuno, ne slijediti dijetu i ne ograničavati se na ugljikohidrate. U tom slučaju vaša prehrana bi trebala imati najmanje 150 g ugljikohidrata dnevno. Voće, povrće, hljeb, riža, žitarice dobar su izvor ugljikohidrata.
  • Nakon uzimanja krvi na prazan stomak (prva točka), trebate piti posebnu otopinu. Priprema se od 75 g glukoze u prahu i 250-300 ml vode. Otopinu morate piti polako, ne brže od 5 minuta.

    Za djecu se rješenje priprema drugačije - 1,75 g glukoze u prahu na 1 kg tjelesne težine, ali ne više od 75 g. Možete se zapitati: da li su djeca testirana glukozom? Da, postoje indikacije za GTT kod djece da otkriju dijabetes tipa 2.

  • 2 sata nakon vježbanja, tj. nakon pijenja glukoze obavlja se drugo uzorkovanje krvi (druga točka).
  • Napominjemo: za vrijeme testa ne možete pušiti. Najbolje je da ta dva sata provedete u mirnom stanju (na primjer, čitajući knjigu).
  • Ispitivanje treba obaviti na vensnoj plazmi. Provjerite kod medicinske sestre ili ljekara ako vam se nudi davanje krvi iz prsta.
  • Prilikom provođenja GTT-a za trudnice u periodu od 24-28 tjedana, dodaje se još jedna točka za otkrivanje gestacijskog dijabetesa. Uzorkovanje krvi vrši se 1 sat nakon punjenja šećera. Ispada da krv uzimaju tri puta: na prazan stomak, nakon 1 sata i nakon 2 sata.

Situacije kada se test tolerancije na glukozu ne bi trebao obavljati:

• Na pozadini akutne bolesti - upalne ili zarazne. Tokom bolesti naše se tijelo s njim bori aktiviranjem hormona - antagonista inzulina. Ovo može uzrokovati porast razine glukoze, ali privremeno. Test akutne bolesti možda nije tačan.

• Na pozadini kratkotrajne upotrebe lijekova koji povećavaju glukozu u krvi (glukokortikoidi, beta blokatori, tiazidni diuretici, hormoni štitnjače). Ako dugo uzimate ove lijekove, možete napraviti test.

Rezultati ispitivanja za analizu venska plazma:

Koji su pokazatelji GTT-a normalni?

Kako se provodi test tolerancije na glukozu (upute, transkript)

Više od polovine prehrane većine ljudi sastoji se od ugljenih hidrata, apsorbiraju se u gastrointestinalnom traktu i puštaju se u krvotok kao glukoza. Test tolerancije na glukozu daje nam informaciju u kojoj mjeri i koliko brzo je naše tijelo sposobno prerađivati ​​tu glukozu, koristiti je kao energiju za rad mišićnog sustava.

Video (kliknite za reprodukciju).

Izraz "tolerancija" u ovom slučaju znači koliko su efikasno stanice našeg tijela sposobne da uzimaju glukozu. Pravovremeno testiranje može spriječiti dijabetes i brojne bolesti uzrokovane metaboličkim poremećajima. Studija je jednostavna, ali informativna i ima minimum kontraindikacija.

Dozvoljen je svim starijim od 14 godina, a za vrijeme trudnoće općenito je obavezan i provodi se barem jednom tijekom gestacije djeteta.

Suština testa tolerancije na glukozu (GTT) sastoji se u višekratnom mjerenju glukoze u krvi: prvi put s nedostatkom šećera - na prazan stomak, a zatim - neko vrijeme nakon što glukoza uđe u krv. Tako se može vidjeti da li ćelije tijela to percipiraju i koliko im treba vremena. Ako su mjerenja česta, moguće je čak i izgraditi krivulju šećera, koja vizualno odražava sve moguće povrede.

Najčešće se kod GTT-a uzima glukoza oralno, odnosno samo se pije njegova otopina. Taj je put najprirodniji i u potpunosti odražava pretvorbu šećera u pacijentovom tijelu nakon, primjerice, obilnog deserta. Glukoza se takođe može ubrizgati direktno u venu putem injekcije. Intravenska primjena koristi se u slučajevima kada se oralni test tolerancije na glukozu ne može učiniti - pri trovanju i istodobnom povraćanju, tijekom toksikoze tijekom trudnoće, kao i kod bolesti želuca i crijeva koje iskrivljavaju procese apsorpcije u krv.

Glavna svrha testa je sprečavanje metaboličkih poremećaja i sprečavanje nastanka dijabetesa. Zbog toga je potrebno uzeti test tolerancije na glukozu za sve rizične ljude, kao i za bolesnike s bolestima, čiji uzrok može biti dugačak, ali blago povišen šećer:

  • prekomjerne težine, BMI,
  • uporna hipertenzija, kod koje je pritisak veći od 140/90 tokom dana,
  • bolesti zglobova uzrokovane poremećajima metabolizma, poput gihta,
  • dijagnosticirano vazokonstrikcija zbog stvaranja plaka i plakova na njihovim unutrašnjim zidovima,
  • sumnja na metabolički sindrom,
  • ciroza jetre
  • kod žena - policistični jajnik, nakon slučajeva pobačaja, malformacija, rođenja prevelikog djeteta, gestacijskog dijabetesa melitusa,
  • prethodno identifikovana tolerancija na glukozu radi određivanja dinamike bolesti,
  • česti upalni procesi u usnoj šupljini i na površini kože,
  • oštećenja živaca, čiji uzrok nije jasan,
  • uzimanje diuretika, estrogena, glukokortikoida koji traju više od godinu dana,
  • dijabetes melitus ili metabolički sindrom u srodstvu - roditelja i sestre,
  • hiperglikemija, jednokratno zabilježena tokom stresa ili akutne bolesti.

Terapeut, porodični doktor, endokrinolog, pa čak i neurolog s dermatologom može dati uputnicu za test tolerancije na glukozu - sve ovisi o tome koji specijalist sumnja da je pacijent imao poremećen metabolizam glukoze.

Test se zaustavlja ako na prazan stomak nivo glukoze u njemu (GLU) premaši prag od 11,1 mmol / L. Dodatni unos slatkiša u ovom stanju je opasan, uzrokuje oslabljenu svijest i može dovesti do hiperglikemijske kome.

Kontraindikacije za test tolerancije na glukozu:

  1. Kod akutnih zaraznih ili upalnih bolesti.
  2. U posljednjem tromjesečju trudnoće, posebno nakon 32 tjedna.
  3. Djeca mlađa od 14 godina.
  4. U periodu pogoršanja hroničnog pankreatitisa.
  5. Uz prisustvo endokrinih bolesti koje uzrokuju povećanje glukoze u krvi: Cushingova bolest, povećana aktivnost štitnjače, akromegalija, feokromocitom.
  6. Dok uzimate lijekove koji mogu narušiti rezultate ispitivanja - steroidni hormoni, COC, diuretici iz grupe hidroklorotiazida, diakarba, neki antiepileptički lijekovi.

U ljekarnama i trgovinama medicinske opreme možete kupiti otopinu glukoze, jeftine glukometre, pa čak i prijenosne biokemijske analizatore koji određuju 5-6 krvnih slika. Uprkos tome, test za toleranciju na glukozu kod kuće, bez medicinskog nadzora, je zabranjen. Prvo, takva neovisnost može dovesti do naglog pogoršanja odmah do hitne pomoći.

Drugo, točnost svih prenosivih uređaja nije dovoljna za ovu analizu, pa se pokazatelji dobiveni u laboratoriji mogu značajno razlikovati. Pomoću ovih uređaja možete odrediti šećer na prazan stomak i nakon prirodnog opterećenja glukozom - uobičajeni obrok. Pogodno ih je koristiti za prepoznavanje proizvoda koji imaju maksimalan učinak na nivo šećera u krvi i čine ličnu dijetu za prevenciju dijabetesa ili njegovu kompenzaciju.

Takođe je nepoželjno često uzimati oralno i intravenski test tolerancije na glukozu jer predstavlja ozbiljan teret za gušteraču i, ako se redovno izvodi, može dovesti do njegovog iscrpljivanja.

Kad prođete test, prvo se mjerenje glukoze obavlja na prazan stomak. Ovaj rezultat smatra se nivoom s kojim će se uspoređivati ​​preostala mjerenja. Drugi i sljedeći pokazatelji ovise o pravilnom unošenju glukoze i preciznosti korištene opreme. Ne možemo uticati na njih. Ali za pouzdanost prvog mjerenja sami pacijenti su u potpunosti odgovorni. Brojni razlozi mogu iskriviti rezultate, stoga pripremi za GTT treba posvetiti posebnu pažnju.

Do netačnosti dobivenih podataka može doći do:

  1. Alkohol uoči studije.
  2. Proljev, intenzivna vrućina ili nedovoljno pijenje vode što je dovelo do dehidracije.
  3. Teški fizički rad ili intenzivan trening 3 dana prije testa.
  4. Dramatične promjene u ishrani, posebno povezane s ograničenjem ugljikohidrata, izgladnjivanjem.
  5. Pušenje noću i ujutro prije GTT-a.
  6. Stresne situacije.
  7. Prehlada, uključujući pluća.
  8. Procesi oporavka u tijelu u postoperativnom periodu.
  9. Odmor u krevetu ili nagli pad normalne fizičke aktivnosti.

Nakon primitka uputnice na analizu od strane lekara, potrebno je obavestiti o svim uzetim lekovima, uključujući vitamine i kontrolu rađanja. On će odabrati koji će morati biti otkazan 3 dana prije GTT-a. Obično su to lijekovi koji smanjuju šećer, kontraceptivni lijekovi i drugi hormonski lijekovi.

Unatoč činjenici da je test tolerancije na glukozu vrlo jednostavan, laboratorija će morati provesti oko 2 sata, tokom kojih će se analizirati promjena razine šećera. U ovom trenutku izlazak u šetnju neće uspjeti, jer je nadzor osoblja neophodan. Obično se traži da pacijenti čekaju na klupi u hodniku laboratorije. Igranje uzbudljivih igara na telefonu također nije vrijedno toga - emocionalne promjene mogu utjecati na unos glukoze. Najbolji izbor je edukativna knjiga.

Koraci za otkrivanje tolerancije na glukozu:

  1. Prvo davanje krvi vrši se nužno ujutro, na prazan stomak. Period protekao od posljednjeg obroka strogo je reguliran. Ne bi trebalo biti manje od 8 sati, kako bi se iskoristili potrošeni ugljikohidrati, a ne više od 14, kako tijelo ne bi počelo gladovati i apsorbirati glukozu u nestandardnim količinama.
  2. Učitavanje glukoze je čaša slatke vode koju je potrebno popiti u roku od 5 minuta. Količina glukoze u njoj određuje se strogo pojedinačno. Tipično je u vodi rastvoreno 85 g glukoze monohidrata, što odgovara čistih 75 grama. Za ljude od 14-18 godina potrebno opterećenje izračunava se prema njihovoj težini - 1,75 g čiste glukoze po kilogramu mase. S težinom iznad 43 kg, dopuštena je uobičajena doza za odrasle. Gojaznim ljudima opterećenje se povećava na 100 g. Kada se daje intravenski, udio glukoze u velikoj se mjeri smanjuje, što omogućava uzimajući u obzir njegov gubitak tokom probave.
  3. Ponovno darujte krv još 4 puta - svakih pola sata nakon vežbanja. Po dinamici smanjenja šećera moguće je suditi o kršenjima njegovog metabolizma. Neke laboratorije uzimaju krv dva puta - na prazan stomak i nakon 2 sata. Rezultat takve analize može biti nepouzdan. Ako se vršna vrijednost glukoze u krvi pojavi ranije, ona će ostati neregistrirana.

Zanimljiv detalj - u slatki sirup dodajte limunsku kiselinu ili samo dajte krišku limuna. Zašto je limun i kako utiče na mjerenje tolerancije na glukozu? Nema najmanji učinak na razinu šećera, ali pomaže u uklanjanju mučnine nakon uzimanja velike količine ugljikohidrata jednom.

Trenutno gotovo ništa ne uzima krv iz prsta. U savremenim laboratorijama standard je rad sa venskom krvlju. Kada ga analizirate, rezultati su tačniji, jer se ne miješa sa međućelijskom tečnošću i limfom, poput kapilarne krvi iz prsta. Danas se ograda od vena ne gubi ni u invazivnosti postupka - igle sa laserskim oštrijom probijanje čine gotovo bezbolno.

Kod uzimanja krvi za test tolerancije na glukozu stavlja se u posebne epruvete tretirane konzervansima. Najbolja opcija je upotreba vakuum sistema, u kojem krv ravnomjerno teče zbog razlika u pritiscima. Na taj se način izbjegava uništavanje crvenih krvnih zrnaca i stvaranje ugrušaka, što može iskriviti rezultate ispitivanja ili čak onemogućiti njihovo provođenje.

Zadatak laboratorijskog pomoćnika u ovoj fazi je izbjeći oštećenje krvi - oksidaciju, glikolizu i koagulaciju. Za sprečavanje oksidacije glukoze, natrijum-fluorid se nalazi u epruveti. Joni fluorida u njemu sprečavaju raspad molekula glukoze. Promjene glikoziranog hemoglobina izbjegavaju se korištenjem hladnih epruveta i stavljanjem uzoraka na hladno. Kao antikoagulansi koriste se EDTU ili natrijum citrat.

Potom se epruveta postavi u centrifugu, ona deli krv na plazme i oblikovane elemente. Plazma se prenosi u novu epruvetu, a u njoj će se odrediti određivanje glukoze. Mnoge metode su razvijene u tu svrhu, ali dvije se danas koriste u laboratorijima: glukozida oksidaza i hekokinaza. Obje metode su enzimske, njihovo djelovanje zasniva se na kemijskim reakcijama enzima sa glukozom. Tvari dobijene kao rezultat tih reakcija ispituju se pomoću biohemijskog fotometra ili na automatskim analizatorima. Takav dobro uspostavljen i dobro uspostavljen postupak ispitivanja krvi omogućuje vam dobivanje pouzdanih podataka o njegovom sastavu, usporedbu rezultata iz različitih laboratorija i korištenje zajedničkih standarda za razinu glukoze.

Norme glukoze za prvo uzorkovanje krvi s GTT-om

Metodologija i interpretacija rezultata testa tolerancije na glukozu

U ovom ćete članku naučiti:

Prema posljednjim podacima istraživanja, broj oboljelih od dijabetesa u svijetu u posljednjih 10 godina udvostručio se. Ovako brzo povećanje incidencije dijabetesa dovelo je do usvajanja Rezolucije UN-a o dijabetesu s preporukom svim državama da razviju standarde za dijagnozu i liječenje. Test tolerancije na glukozu dio je standarda za dijagnosticiranje dijabetesa. Prema ovom pokazatelju, oni govore o prisutnosti ili odsustvu bolesti kod osobe.

Test tolerancije na glukozu može se izvesti oralno (pacijentom direktno pije alkoholnu otopinu) i intravenski. Druga metoda se koristi izuzetno rijetko. Usmeni test je sveprisutan.

Poznato je da hormon inzulin veže glukozu u krvi i dostavlja ga svakoj stanici tijela, u skladu sa energetskim potrebama jednog ili drugog organa. Ako osoba nema dovoljno inzulina (dijabetes tipa 1), ili ga proizvodi normalno, ali je oslabljena njegova osjetljivost na glukozu (dijabetes tipa 2), tada će test tolerancije odražavati visoke vrijednosti šećera u krvi.

Delovanje inzulina na ćeliju

Jednostavnost izvođenja, kao i opća dostupnost, omogućavaju svima koji imaju sumnju na narušeni metabolizam ugljikohidrata da odu u medicinsku ustanovu.

Test tolerancije na glukozu provodi se u većoj mjeri da se otkrije predijabetes. Da bi se potvrdio dijabetes melitus, nije uvijek potrebno provesti stresni test, dovoljno je imati jednu povišenu vrijednost šećera u krvotoku utvrđenu u laboratoriji.

Postoji nekoliko slučajeva kada je potrebno osobi propisati test tolerancije na glukozu:

  • postoje simptomi dijabetesa, ali, rutinski laboratorijski testovi ne potvrđuju dijagnozu,
  • nasljedni dijabetes je opterećen (majka ili otac imaju ovu bolest),
  • vrijednosti glukoze u krvi naglo su povišene od norme, ali nema simptoma karakterističnih za dijabetes,
  • glukozurija (prisutnost glukoze u urinu),
  • pretežak
  • analiza tolerancije na glukozu provodi se kod djece ako postoji predispozicija za bolest i dijete je pri rođenju imalo težinu veću od 4,5 kg, a također ima povećanu tjelesnu težinu u procesu odrastanja,
  • trudnice provode u drugom tromjesečju, s povišenim nivoom glukoze u krvi na prazan stomak,
  • česte i ponavljajuće infekcije na koži, u usnoj šupljini ili dugotrajno ne zarastanje rana na koži.

Specifične kontraindikacije kod kojih se ne može izvršiti test tolerancije na glukozu:

  • hitna stanja (moždani udar, srčani udar), povrede ili operacije,
  • izražen dijabetes melitus,
  • akutne bolesti (pankreatitis, gastritis u akutnoj fazi, kolitis, akutne respiratorne infekcije i druge),
  • uzimanje lijekova koji mijenjaju nivo glukoze u krvi.

Važno je znati da je prije provođenja testa tolerancije na glukozu potrebna jednostavna, ali obavezna priprema. Sljedeći uvjeti moraju se poštovati:

  • test tolerancije na glukozu izvodi se samo u pozadini zdrave osobe,
  • krv se daje na prazan stomak (zadnji obrok prije analize trebao bi biti najmanje 8-10 sati),
  • prije je nepoželjno oprati zube i koristiti žvakaće gume prije analize (žvakaća guma i pasta za zube mogu sadržavati malu količinu šećera koji se počinje apsorbirati već u usnoj šupljini. Zbog toga se rezultati mogu lažno precijeniti),
  • konzumiranje alkohola je nepoželjno uoči testa i pušenje je isključeno,
  • Prije testa trebate voditi svoj uobičajeni normalan način života, pretjerana fizička aktivnost, stres ili drugi psihoemocionalni poremećaji nisu poželjni,
  • zabranjeno je obavljati ovaj test dok uzimate lijekove (lijekovi mogu promijeniti rezultate ispitivanja).

Ova analiza se provodi u bolnici pod nadzorom medicinskog osoblja i sljedeća je:

  • ujutro, strogo na prazan stomak, pacijent uzima krv iz vene i određuje nivo glukoze u njoj,
  • pacijentu se nudi da pije 75 grama bezvodne glukoze otopljene u 300 ml čiste vode (za djecu se glukoza rastvara brzinom 1,75 grama na 1 kg tjelesne težine),
  • 2 sata nakon pijenja otopine glukoze utvrditi nivo glukoze u krvi,
  • procijeni dinamiku promjena šećera u krvi prema rezultatima testa.

Važno je da se za nepogrešiv rezultat odmah utvrdi nivo glukoze u uzetoj krvi. Nije dozvoljeno zamrzavanje, transport i dugotrajno boravak na sobnoj temperaturi.

Rezultate ocenite normalnim vrijednostima koje bi zdrava osoba trebala imati.

Poremećena tolerancija na glukozu i oslabljena glukoza natašte su predijabetes. U ovom slučaju samo test tolerancije na glukozu može pomoći u prepoznavanju predispozicije za dijabetes.

Test opterećenja glukozom važan je dijagnostički znak razvoja šećerne bolesti u trudnica (gestacijski dijabetes). U većini ženskih klinika uvršten je u obavezni popis dijagnostičkih mjera i indiciran je svim trudnicama, uz uobičajeno određivanje glukoze u krvi na glasu. Ali, najčešće se izvodi po istim pokazateljima kao i trudnice.

U vezi s promjenom funkcioniranja endokrinih žlijezda i promjenom hormonske pozadine, trudnice su izložene riziku za razvoj dijabetesa. Prijetnja ovom stanju nije samo majci već i nerođenom djetetu.

Ako ženska krv ima visoku razinu glukoze, tada će sigurno ući u plod. Višak glukoze dovodi do rađanja velikog djeteta (preko 4-4,5 kg), sklonosti dijabetesu i oštećenja živčanog sistema. Vrlo rijetko postoje izolirani slučajevi kada trudnoća može završiti prijevremenim rođenjem ili pobačajem.

Tumačenje dobivenih testnih vrijednosti predstavljeno je u nastavku.

Test tolerancije na glukozu uključen je u standarde za pružanje specijalizirane medicinske njege bolesnicima sa šećernom bolešću. To omogućava svim pacijentima predisponiranim za dijabetes melitus ili kod osoba sa sumnjom na dijabetes besplatno u okviru klinike obveznog zdravstvenog osiguranja na klinici.

Informativni sadržaj metode omogućava uspostavljanje dijagnoze u početnoj fazi razvoja bolesti i početak njezinog sprečavanja na vrijeme. Dijabetes melitus je način života koji treba usvojiti. Očekivano trajanje života s ovom dijagnozom u potpunosti ovisi o samom pacijentu, njegovoj disciplini i ispravnoj provedbi preporuka specijalista.

Test tolerancije na glukozu (test tolerancije na glukozu) metoda je istraživanja koja otkriva oslabljenu osjetljivost na glukozu i u ranim fazama omogućava dijagnosticiranje predijabetičkog stanja i bolesti - dijabetesa. Također se provodi tokom trudnoće i ima istu pripremu za postupak.

Postoji nekoliko načina unošenja glukoze u tijelo:

  • oralno, ili usta, ispijanjem otopine određene koncentracije,
  • intravenski, ili kapaljkom ili injekcijom u venu.

Svrha testa tolerancije na glukozu je:

  • potvrda dijagnoze dijabetesa,
  • dijagnoza hipoglikemije,
  • dijagnoza sindroma malapsorpcije glukoze u lumenu gastrointestinalnog trakta.

Prije postupka, liječnik mora obaviti objašnjeni razgovor s pacijentom. Detaljno objasnite pripremu i odgovorite na sva pitanja koja vas zanimaju. Stopa glukoze za svaki je različita, pa biste trebali naučiti o prethodnim mjerenjima.

Tokom trudnoće test se ne vrši ako je koncentracija glukoze prije obroka veća od 7 mmol / L.

Također tijekom trudnoće, vrijedno je sniziti koncentraciju glukoze u otopini za piće. U trećem tromjesečju upotreba 75 mg je neprihvatljiva, jer će utjecati na zdravlje djeteta.

U većini slučajeva rezultati se daju za test tolerancije, koji je proveden oralnim putem glukoze. Postoje 3 konačna rezultata na osnovu kojih se postavlja dijagnoza.

  1. Tolerancija na glukozu je normalna. Karakterizira ga razina šećera u venskoj ili kapilarnoj krvi nakon 2 sata od početka ispitivanja, ne više od 7,7 mmol / L. To je norma.
  2. Poremećena tolerancija na glukozu Karakteriziraju ga vrijednosti od 7,7 do 11 mmol / l dva sata nakon pijane otopine.
  3. Dijabetes melitus. Vrijednosti rezultata u ovom slučaju su veće od 11 mmol / l nakon 2 sata korištenjem oralnog puta glukoze.
  1. Nepoštivanje pravila u vezi sa ishranom i fizičkom aktivnošću. Svako odstupanje od potrebnih ograničenja dovest će do promjene rezultata testa tolerancije na glukozu. Uz određene rezultate, moguća je pogrešna dijagnoza, iako u stvari nema patologije.
  2. Zarazne bolesti, prehlada, tolerirana u vrijeme postupka ili nekoliko dana prije njega.
  3. Trudnoća
  4. Starost. Posebno je važna dob za odlazak u penziju (50 godina). Svake godine se tolerancija na glukozu smanjuje, što utiče na rezultate testa. To je norma, ali vrijedi razmisliti pri dekodiranju rezultata.
  5. Odbijanje ugljikohidrata na određeno vrijeme (bolest, dijeta). Gušterača, koja se ne koristi za mjerenje inzulina za glukozu, ne može se brzo prilagoditi naglom povećanju glukoze.

Gestacijski dijabetes je stanje slično dijabetesu koje se javlja tokom trudnoće. Međutim, postoji mogućnost da će stanje ostati i nakon rođenja bebe. To je daleko od norme, a ovakav dijabetes tokom trudnoće može negativno uticati na zdravlje i bebe i same žene.

Gestacijski dijabetes povezan je sa hormonima koje izlučuje posteljica, pa ni povećanu koncentraciju glukoze ne treba doživljavati kao normu.

Test tolerancije na glukozu tokom trudnoće izvodi se ne ranije od 24 tjedna. Međutim, postoje faktori zbog kojih je moguće rano testiranje:

  • gojaznost
  • prisustvo rodbine sa dijabetesom tipa 2,
  • otkrivanje glukoze u urinu
  • rani ili trenutni poremećaji metabolizma ugljikohidrata.

Ispitivanje tolerancije na glukozu ne provodi se sa:

  • rana toksikoza
  • nemogućnost ustajanja iz kreveta
  • zarazne bolesti
  • pogoršanje pankreatitisa.

Test tolerancije na glukozu najpouzdanija je metoda istraživanja, prema rezultatima čijeg rada možemo točno reći o prisutnosti dijabetesa, njegovoj predispoziciji ili odsutnosti. Tokom trudnoće 7-11% svih žena razvija gestacijski dijabetes, što također zahtijeva takvu studiju. Uzimanje testa za toleranciju na glukozu nakon 40 godina vrijedi svake tri godine, a ako postoji predispozicija, i češće.

Kako provesti test tolerancije na glukozu - indikacije za proučavanje i interpretaciju rezultata

Posljedica neuhranjenosti i kod žena i kod muškaraca može biti kršenje proizvodnje inzulina, što je prepuno razvoju dijabetes melitusa, pa je važno periodično uzimati krv iz vene kako bi se proveo test tolerancije na glukozu. Nakon dešifrovanja pokazatelja, postavlja se dijagnoza dijabetes melitusa ili gestacijskog dijabetesa kod trudnica ili se opovrgava. Upoznajte se s pripremom za analizu, postupkom provođenja testa i interpretacijom pokazatelja.

Test tolerancije na glukozu (GTT) ili test tolerancije na glukozu specifične su metode ispitivanja koje pomažu u prepoznavanju odnosa tijela prema šećeru. Uz njegovu pomoć utvrđuje se sklonost dijabetesu, sumnje na latentnu bolest. Na osnovu pokazatelja, možete intervenirati na vrijeme i ukloniti prijetnje. Postoje dve vrste testova:

  1. Oralna tolerancija na glukozu ili oralno - opterećenje šećerom izvodi se nekoliko minuta nakon prvog uzorkovanja krvi, a pacijent se traži da pije zaslađenu vodu.
  2. Intravenski - ako je nemoguće samostalno koristiti vodu, on se daje intravenski. Ova metoda se koristi za trudnice sa teškom toksikozom, bolesnike sa gastrointestinalnim poremećajima.

Pacijentice sa sljedećim faktorima mogu dobiti preporuku liječnika opće prakse, ginekologa, endokrinologa za test tolerancije na glukozu tijekom trudnoće ili sumnje na dijabetes melitus.

  • sumnja se na dijabetes tipa 2
  • stvarno prisustvo dijabetesa,
  • za izbor i prilagođavanje tretmana,
  • ako sumnjate ili imate gestacijski dijabetes,
  • predijabetes
  • metabolički sindrom
  • kvarovi gušterače, nadbubrežne žlijezde, hipofize, jetre,
  • oslabljena tolerancija na glukozu,
  • gojaznost, endokrine bolesti,
  • samoupravljanje dijabetesa.

Ako doktor posumnja na jednu od gore navedenih bolesti, uputit će se na analizu tolerancije na glukozu. Ova metoda ispitivanja je specifična, osjetljiva i „raspoložena“. Na to se treba pažljivo pripremiti kako ne bi došlo do lažnih rezultata, a zatim zajedno s liječnikom odabrati tretman za uklanjanje rizika i mogućih prijetnji, komplikacija tijekom dijabetesa melitusa.

Prije testa trebate pažljivo pripremiti. Mjere pripreme uključuju:

  • zabrana alkohola nekoliko dana,
  • ne smijete pušiti na dan analize,
  • recite lekaru nivo fizičke aktivnosti,
  • ne jesti slatku hranu dnevno, ne pijte puno vode na dan analize, sledite pravilnu ishranu,
  • uzeti u obzir stres
  • ne uzimajte test za zarazne bolesti, postoperativno stanje,
  • na tri dana, prestanite uzimati lijekove: šećer koji snižava nivo hormona, stimulirajući metabolizam, depresiju psihe.

Test šećera u krvi traje dva sata, jer je za to vrijeme moguće prikupiti optimalne informacije o nivou glikemije u krvi. Prvi korak u testu je uzimanje krvi, koje treba obaviti na prazan stomak. Gladnoća traje 8-12 sati, ali ne duže od 14, inače postoji rizik od nepouzdanih GTT rezultata. Ispituju se rano ujutro kako bi se mogao potvrditi rast ili pad rezultata.

Drugi korak je uzimanje glukoze. Pacijent ili pije slatki sirup, ili se daje intravenski. U drugom slučaju se posebna 50% -tna otopina glukoze daje polako tokom 2-4 minute. Za pripremu se koristi vodena otopina s 25 g glukoze, za djecu, otopina se priprema brzinom od 0,5 g na kilogram tjelesne težine u normi, ali ne većoj od 75 g. Zatim daju krv.

Uz oralni test, u pet minuta osoba popije 250-300 ml tople, slatke vode sa 75 g glukoze. Trudna rastvorena u istoj količini od 75-100 grama. Za astmatičare, bolesnike s anginom pektorisom, šlogom ili srčanim udarom, preporučuje se uzimanje samo 20 g. Ugljikohidratno opterećenje se ne provodi samostalno, iako se glukozni prah prodaje u ljekarnama bez recepta.

U posljednjoj fazi obavlja se nekoliko ponovljenih pretraga krvi. Tokom jednog sata krv se iz vene izvlači nekoliko puta kako bi se provjerilo fluktuacije razine glukoze. Prema njihovim podacima, već se rade zaključci, postavlja se dijagnoza. Test uvijek zahtijeva ponovnu provjeru, posebno ako daje pozitivan rezultat, a krivulja šećera pokazala je faze dijabetesa. Analize treba da propiše lekar.

Na osnovu rezultata ispitivanja na šećer određuje se krivulja šećera, koja pokazuje stanje metabolizma ugljikohidrata. Norma je 5,5-6 mmol po litri kapilarne krvi i 6,1-7 venska. Gornji indeksi šećera ukazuju na predijabetes i moguću oslabljenu funkciju tolerancije glukoze, neispravnost gušterače. Sa pokazateljima 7,8-11,1 iz prsta i više od 8,6 mmol po litri iz vene dijagnosticira se dijabetes. Ako se nakon prvog uzorkovanja krvi pojavi iznad 7,8 iz prsta i 11,1 iz vene, zabranjeno je provođenje testa zbog razvoja hiperglikemijske kome.

Lažno pozitivan rezultat (visoka stopa kod zdravih) moguć je uz odmor u krevetu ili nakon dužeg posta. Uzroci lažnih negativnih očitavanja (pacijentova nivo šećera je normalna) su:

  • malapsorpcija glukoze,
  • hipokalorična dijeta - ograničenje ugljikohidrata ili hrane prije testa,
  • povećana fizička aktivnost.

Nije uvijek dopušteno provoditi test tolerancije na glukozu. Kontraindikacije za polaganje testa su:

  • pojedinačna netolerancija na šećer,
  • bolesti gastrointestinalnog trakta, pogoršanje hroničnog pankreatitisa,
  • akutna upalna ili zarazna bolest,
  • teška toksikoza,
  • postoperativni period
  • U skladu sa standardnim naslonom za krevet.

Za vrijeme gestacije tijelo trudnice podvrgnuto je jakom stresu, postoji nedostatak elemenata u tragovima, minerala, vitamina. Trudnice slijede dijetu, ali neke mogu konzumirati povećanu količinu hrane, posebno ugljikohidrata, što prijeti gestacijskom dijabetesu (produljena hiperglikemija). Da bi se to otkrilo i spriječilo provodi se i test osjetljivosti na glukozu. Dok održava povišenu razinu glukoze u krvi u drugom stupnju, krivulja šećera ukazuje na razvoj dijabetesa.

Pokazatelji bolesti su navedeni: razina šećera na glavi veća od 5,3 mmol / l, sat vremena nakon uzimanja je viša od 10, dva sata kasnije 8,6. Nakon otkrivanja gestacijskog stanja, ljekar propisuje ženi drugu analizu radi potvrđivanja ili pobijanja dijagnoze. Nakon potvrde, liječenje se propisuje ovisno o trajanju trudnoće, porođaj se provodi u 38. tjednu. 1,5 mjeseci nakon rođenja djeteta, analiza tolerancije na glukozu ponavlja se.


  1. Podolinski S. G., Martov Yu. B., Martov V. Yu. Diabetes mellitus u praksi hirurga i reanimatora, Medicinska literatura -, 2008. - 280 str.

  2. Podolinski S. G., Martov Yu. B., Martov V. Yu. Diabetes mellitus u praksi hirurga i reanimatora, Medicinska literatura -, 2008. - 280 str.

  3. Boris, Moroz i Elena Khromova Besprekorna hirurgija u stomatologiji kod pacijenata sa šećernom bolešću / Boris Moroz i Elena Khromova. - M .: LAP Lambert Academic Publishing, 2012. - 140 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Pogledajte video: Lidl Multimeter auspacken ausprobieren und auf Genauigkeit testen - eflose #566 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar