Kome doktoru treba da se obratim ako sumnjam na dijabetes

U većini slučajeva prve simptome dijabetesa kod pacijenta primijeti liječnik tokom rutinskog pregleda ili nakon primanja testa glukoze u krvi. Ali kako njegova funkcija ne uključuje liječenje ove bolesti, pacijent odlazi liječniku-endokrinolog. Upravo se ovaj specijalista bavi pacijentima koji imaju dijabetes.

Zadaci i funkcije endokrinologa

Prema WHO, svakih 5 sekundi jedna osoba razvije dijabetes. Bolest je dobila status epidemije, a do 2030. zauzeće sedmo mjesto po uzrocima smrti u svijetu.

Gotovo svi znaju za klasične simptome bolesti - jaku žeđ, učestalo mokrenje. Takve kliničke manifestacije trebale bi biti neizostavan razlog posjete porodičnom ljekaru, terapeutu. Oni daju smjer endokrinologu, čije je područje aktivnosti usredotočeno na dijagnostiku, liječenje i prevenciju bolesti endokrinog sustava. Dijabetologija se kao pododjeljak endokrinologije bavi isključivo dijabetesom.

Šta radi specijalista:

  • Provodi istraživanje endokrinog sistema u cjelini.
  • Propisuje skup dijagnostičkih mjera.
  • Dijagnosticira patologiju, oblik i vrstu bolesti, propisuje liječenje (korekcija hormonalne ravnoteže, obnova metabolizma).
  • Ispravlja i odabire pojedinačnu prehranu.
  • Propisuje set preventivnih mjera protiv komplikacija, propisuje dodatno liječenje.
  • Obavlja medicinsko posmatranje.

Endokrinolozi-dijabetolozi odvojeno se bave patologijom kod djece i odraslih. Ovo razlikovanje je potrebno iz nekoliko razloga:

  1. U djetinjstvu se razvija dijabetes tipa 1, a odrasle osobe češće pate od bolesti tipa 2. Principi i pristup u liječenju različitih dobnih skupina su različiti.
  2. Odraslim pacijentima potrebne su druge doze i vrste inzulina.

Gdje započeti s sumnjom na dijabetes?

Ljudi često ne žure sa lekarom sa svojim problemima i nadaju se da će bolest proći sama. No dijabetes je podmukla hronična bolest, a od nje se nije moguće oporaviti.

Samo specijalist može odabrati pravu terapiju za pacijenta, sprečiti njegov razvoj dijabetičke kome i druge komplikacije.

Koje bi bolesti mogle biti razlog posjete endokrinologu:

  • stalna žeđ sa suhim ustima
  • učestalo mokrenje
  • suva i svrbežna koža, gnojni osipi,
  • oštar gubitak težine ili, obrnuto, debljanje,
  • slabost znojenjem,

On primarna Endokrinolog pregleda pacijenta. Nakon što je dodijeljen set dijagnostičkih mjera:

  • klinička analiza krvi i urina,
  • krvni test za toleranciju na glukozu

Ovi jednostavni testovi omogućavaju da 99% utvrdi prisustvo bolesti ili ukloni sumnju na dijabetes.

Ako se preliminarna dijagnoza potvrdi, liječnik propisuje dodatna istraživanja:

  • nivo glukoze u toku dana
  • analiza urina za aceton,
  • biohemijska analiza triglicerida, holesterola,
  • oftalmoskopija za određivanje oštrine vida,
  • sveobuhvatni test urina za brzinu filtracije, albuminuriju, kreatinin, ureu.

Prije nego što započne liječenje, endokrinolog mjeri i pacijentov krvni pritisak, usmjerava ga na rendgen rentgen grudnog koša i donje udove.

Na temelju dobivenih podataka endokrinolog određuje vrstu dijabetesa, stepen razvoja bolesti i propisuje liječenje. Započinje s terapijom lijekovima u kombinaciji sa prilagođavanjem prehrane.

Načini liječenja kod odraslih i djece su isti. Pročitajte o tome ovdje.

Srodni profesionalci

Glavni specijalista koji liječi dijabetes je dijabetolog. Uska specijalizacija liječnika pruža mu mogućnost da samostalno koristi visokotehnološku opremu. Baza znanja omogućava vam da identificirate i analizirate sve patološke procese koji se razvijaju u pozadini dijabetesa.

Nutricionisti, proceduralne sestre, laboratorijski pomoćnici i psiholozi su također uključeni u liječenje i upravljanje pacijentima. Provode individualne i grupne treninge u posebnim programima.

Svaki pacijent mora biti svjestan kliničkih manifestacija bolesti, uzroka hitnih stanja i prve pomoći. Pacijenti moraju naučiti samostalno određivati ​​i kontrolirati razinu šećera u kući.

Kod razvijenih komplikacija pacijentu je potreban godišnji pregled od povezanih stručnjaka:

  1. Komplikacija šećerne bolesti je retinopanija, kršenje vaskularnih zidova očnog dana i postepeno smanjivanje vida i oftalmolog. Doktor mjeri intraokularni pritisak, procjenjuje oštrinu vida, stanje krvnih žila, prozirnost staklastog tijela i sočiva.
  2. Uz nefropatiju, oštećenje bubrega s oslabljenom filtracijom, pacijentima je prikazano promatranje nefrolog. Doktor procjenjuje stanje nervnih tkiva: njihovu osjetljivost, refleks, mišićnu snagu.
  3. Savjetuju dijabetičke lezije velikih žila, ateroskleroza, venska tromboza vaskularni hirurg.
  4. Uz neuropatije, oštećenja perifernog nervnog sistema, pacijentima je propisan pregled u neuropatolog.

Godišnji pregled pacijenata sa dijabetesom uključuje posjetu ginekologu.

Kliničko praćenje pacijenata sa šećernom bolešću vrši se u okružnim klinikama po mjestu registracije. Za registraciju morate ponijeti pasoš, polisu, SNILS karticu, izjavu.

Specijalizirana pomoć pruža se u endokrinološkim klinikama, okružnim i gradskim bolnicama. U velikim gradovima djeluju posebni dijabetes centri i multidisciplinarne klinike. Osim dijabetologa, s njima se savjetuju ljekari različitih specijalnosti: nutricionisti, vaskularni kirurzi, androlozi, reproduktolozi, genetici.

Kako je primarna konsultacija s endokrinologom (video)

Pri početnom posjetu endokrinologu pacijent s sumnjom na dijabetes šalje se na potrebne testove, a zatim se upoznaje sa suštinom bolesti, načinom liječenja, mogućim komplikacijama i rizicima.

U videu endokrinolog govori o glavnim točkama u vezi s bolešću. Te bi informacije trebao dobiti svaki pacijent koji se savjetuje s liječnikom.

Dijabetes ima posebnost. On postaje doživotni partner. I samo dobar stručnjak može biti glavni mentor i pomoćnik na ovom teškom putu. Samo zajedničkim naporima liječnika i pacijenta mogu se izbjeći nepoželjne i opasne komplikacije šećerne bolesti.

Pogledajte video: Our Miss Brooks: Deacon Jones Bye Bye Planning a Trip to Europe Non-Fraternization Policy (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar