Pirjan kiseli kupus sa gljivama

11. decembra 2013

Mogu sa sigurnošću reći da pirjani kupus nije posljednje mjesto u mom životu. Moja baka stalno ju je kuhala prigodama i bez njih. Kao hljeb na stolu i pirjani kupus. Naravno, sada već postoji ogroman broj opcija za njegovu pripremu, a moja baka upravo je kurila kupus. Dodala je najjednostavnije i najpovoljnije proizvode, odnosno mrkvu, luk, možda povremeno i češnjak, ali sve je jednostavno i bez problema. Tada moja majka takođe često kuha i kuha tate, već imaju pravu porodičnu tradiciju. I evo, ispada da porodica moga muža takođe vjeruje da pirjani kupus treba biti najmanje jednom sedmično na stolu. Ne, naravno, kod nas se ne kuha tako često. Ako postoji kriška kupusa koju ne znate gdje priložiti ili kada to jednostavno želite, ali na način da me neprestano izvinjavam, danas postoji ogroman broj drugih jela.

Ipak, u mom kulinarskom dnevniku ima puno recepata za pirjani kupus i, vjerujte mi, svi su jako ukusni. Danas ću vam reći jednu od opcija za kuhanje. Obavezno probajte, njen ukus će učiniti da zaboravite na sve! Želim vam uspjeh!

Da biste skuhali pirjani kupus s gljivama od porcije, trebat će vam:

kupus - 0, 5 glava
kuvane juneće gljive - 200-300 g
luk - 1 kom.
mrkva - 1 kom.
paprika - 1 kom.
soli
mljeveni crni biber
lovorov list
mljeveni korijander
biljno ulje

Kako kuhati pirjani kupus sa svinjskim gljivama:

1. Isperite dio kupusa, uklonite gornje lišće i sitno ga iseckajte.
2. Pranje povrća. Ogulite mrkvu i protrljajte na srednjoj rerni.
3. Paprike ogulimo i narežemo na male kockice.
4. Izvadite oguljeni luk i narežite ga na pola prstena.
5. Kuvane šampinjone narežite na sitne komade. Bobice se kuhaju od trenutka ključanja oko 30 minuta.
6. U zagrijanoj tavi s biljnim uljem pržite šargarepu s lukom dok ne omekša.
7. U zasebnoj zagrejanoj tavi na biljnom ulju pržite gljive do zlatne boje, povremeno mešajući.
8. U drugoj tavi s malo količine biljnog ulja samo lagano pržite kupus. Ulijte pola čaše vode i pirjajte dok sva tekućina ne ispari.
9. Uzmite lonac s debelim dnom i pospite ga gljivama i mrkvom s lukom. Dodajte pirjani kupus i sjeckanu papriku. Posolite, popaprite i dodajte začine. Sve dobro izmešajte i poklopite. Pustite na laganoj vatri 10-15 minuta.
10. Nakon toga, izvadite sa štednjaka i ostavite da odstoji ispod poklopca oko 10 minuta.

Gotov kupus rasporedimo na tanjire i serviramo za stol, nadopunjavajući ih pire krompirom ili jednostavno kao prilog bilo kojem mesnom jelu.

Kako kuhati pirjani kupus s gljivama u tavi

Ogulite luk, iscedite gljive iz tečnosti. Ako koristite svježe, prvo ih treba prokuhati u slanoj vodi 10 minuta nakon ključanja. Isprobajte kupus, veoma kiseo, bolje je staviti u kolodvor i isprati pod tekućom vodom, a zatim pustiti da tečnost dobro proključa.

U tavu ili tavu zagrijte biljno ulje, stavite grubo seckane gljive. Pržite na srednje jakoj vatri do zlatno smeđe boje.

Zatim dodajte četvrtine kolutića luka.

Promiješajte i držite na štednjaku dok luk ne postane malo zlatan. Sipajte kečap od paradajza.

Stavite kiseli kupus. Grijanje ostaje prosječno.

Povremeno miješajte, pržite dok se na zidovima ne formiraju sitni pržiti. Sada postupak gašenja započinje direktno. U šerpu sipajte 1,5 šalice vode ili soka iz limenke kupusa, pod uslovom da nije previše kisela.

Čim sadržaj proključa, smanjite vatru na minimum, poklopite i pirjajte, povremeno miješajući i provjeravajući da nema tečnosti, oko 30 minuta. Kad završi kuhanje, kupus će postati mekan i u stajaćici praktično neće biti vode. Da biste isprobali, možda ćete trebati dodati začine, mada to obično nije potrebno.

Poslužite ukusno, i toplo i hladno. Pored toga, možete ponuditi kiselu pavlaku, a u mršavoj verziji - smeđi hljeb.

Korak po korak recept sa fotografijama i video zapisima

Obožavam pirjanu kiselu kupus i kuvam je prilično često. Obično ga pravim sa svinjetinom, kao u ovom receptu, ali sada je post bez mesa prikladniji.

Posna jela mogu biti i ukusna, pogotovo jer smo meso zamijenili jednako ukusnim proizvodom - gljivama. Danas kuham kupus sa kraljevskim gljivama. Ove se gljive malo razlikuju od običnih bijelih šampinjona: imaju smeđe kapu, a miris je malo intenzivniji od običnih gljiva.

Ako iz zdravstvenih razloga ne možete konzumirati kiseli kupus (ne odgovara svima), kupus se može namakati nekoliko sati, mijenjajući vodu. Pa čak i prokuhajte, onda se kiselina gotovo neće osjetiti.

Dakle, za kuhanje slanog kiselog kupusa sa gljivama, šampinjone, kao i obično, izrezati na tanke ploške. Šampinjoni će se znatno smanjiti tijekom toplinske obrade, tako da komadi možda nisu baš mali.

Sitno naseckati i luk.

Gljive i luk stavite u šerpu i pržite ih u suncokretovom ulju. So i biber.

U međuvremenu su gljive pržene, uzećemo kiseli kupus. Ako se odlučite na smanjenje njegove kiselosti, kupus je unaprijed potrebno namočiti. Ja ga perem samo jednom, dovoljno mi je.

Kupus stavite na fil.

Šampinjoni se prže vrlo brzo, za samo nekoliko minuta. Štoviše, značajno će se smanjiti u veličini.

Kupus prelijte gljivama, dodajte vodu (dobila sam 2 šolje), paradajz pastu. Pokrijte i krčkajte na laganoj vatri. Pirjajte dok kupus nije spreman. U tom postupku promiješajte, pokušajte. Po potrebi dodajte sol. Na kraju kuhanja voda će djelomično ispariti. Zatim možete otvoriti tavu, povećati vatru da ispari preostalu vodu i lagano pržiti kupus, dodajući biljno ulje.

Mršavi pirjani kupus sa gljivama je spreman. Najbolje prilog za nju bio bi krompir, ali možete ga koristiti i kao samostalno jelo.

Pogledajte video: Kiseli kupus i pečeni svinjski but Smoked pork leg - Sašina kuhinja (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar