Cimet za snižavanje šećera u krvi i kefir: pregledi, kako se uzimati, koristiti za dijabetičare

Snižavanje šećera u krvi vruća je tema za ljude koji imaju dijabetes. Ovdje će na pomoć doći posebna dijeta i neka hrana koja će pomoći reguliranju razine glukoze. Jedan od najukusnijih tretmana je kefir i cimet, koji se uzimaju za snižavanje šećera u krvi.

Pravila ishrane

Nažalost, gotovo je nemoguće potpuno izliječiti dijabetes. Međutim, posebna prehrana usmjerena na regulisanje ili snižavanje šećera u krvi pomoći će mu da olakša pacijentovo stanje i pomogne tijelu.

Osnovne prehrambene smjernice za dijabetes:

  • hrana se često uzima, ali u malim porcijama,
  • striktno poštovanje željenog kalorijskog sadržaja u meniju,
  • uravnotežena količina ugljikohidrata, masti i bjelančevina u hrani.

Osnovu ishrane čine zdrava i jednostavna jela - supe, riba, nemasno meso, žitarice, mliječni proizvodi.

Da bi se izbjeglo pogoršanje pacijentovog stanja, upotreba sljedećih proizvoda je kontraindicirana:

  • konditorski proizvodi, uključujući čokoladu,
  • bilo začinjena, dimljena i slana hrana,
  • alkoholna pića
  • neke vrste ljutih začina.

Međutim, pored zabranjene hrane, postoji i popis onoga što će pomoći poboljšanju stanja i čak snižavanju šećera u krvi.

Cimet i dijabetes

Jedan jednostavan i ukusan način snižavanja glukoze u krvi je jesti cimet. Cimet se često preporučuje za snižavanje šećera u krvi, jer pomaže:

  • pad nivoa šećera za 15-25%,
  • uklanjanje upalnih procesa,
  • poboljšati metabolizam

Sastav začina sadrži fenol, zbog čega cimet pozitivno djeluje na razinu šećera, značajno ga snižavajući. Još jedan plus za dijabetičare je mršavljenje uz redovnu upotrebu cimeta.

Preporučena doza začina je 5-6 gr. dnevno, međutim, cimet treba unositi u ishranu postepeno, počevši od 0,5 g.

Cimet treba uzimati u obliku pića ili s drugim jelima, dok se jela biraju posebno, uzimajući u obzir njihove učinke na organizam s dijabetesom. Kefir s cimetom vrlo je efikasan za brzo snižavanje šećera u krvi.

Kefir i dijabetes

Svakoj vrsti bolesnika sa dijabetesom preporučuje se konzumiranje fermentiranih mliječnih proizvoda. Najbolja opcija je kefir, jer mnogi odrasli ne podnose mlijeko.

Kefir savršeno nadopunjuje dijetu za dijabetes. Sastav pića sadrži korisne aminokiseline koje pomažu poboljšanju metabolizma.

Kod dijabetesa se preporučuje konzumiranje oko 1,5-2 šolje kefira dnevno. Tačnu količinu ovog proizvoda u ishrani određuje ljekar.

Kefir sam po sebi ne utiče na nivo šećera u krvi pacijenta. Međutim, savršeno nadopunjuje svojstva cimeta. Dodavanjem začina ovom fermentiranom mliječnom proizvodu pacijent s dijabetesom dobija ukusan i zdrav napitak koji ima vrlo pozitivan učinak na zdravlje.

Ukusni recepti za dijabetes

Dijabetes je ozbiljna bolest koja postavlja stroga ograničenja na hranu koja se konzumira. Međutim, to ne znači da tretman ne može biti ukusan. Dakle, koji je najbolji način uzimanja cimeta i kefira za snižavanje šećera u krvi?

Da biste snizili razinu šećera, rastjerali metabolizam i opskrbili tijelo korisnim tvarima, morate koristiti sljedeće recepte.

  1. Ukusan koktel. Za kuhanje trebate pomiješati 1 gram cimeta sa čašom kefira, a zatim dodati nekoliko kriški jabuke. Dobijena smjesa se može mikserom umutiti.
  2. Začinski lijek priprema se na bazi đumbira, cimeta i kefira. Za kuhanje vam treba žličica cimeta, prstohvat mljevenog đumbira i čaša kefira. Koktel možete zasladiti žličicom meda.
  3. Ukusan i zadovoljavajući koktel za doručak - dvije velike žlice mljevenih lanenih sjemenki prelijte čašom kefira ili prirodnog jogurta bez šećera, dodajte čajnu žličicu cimeta.

Da biste regulisali nivo šećera, takva pića pije se jedanput dnevno. Preporučljivo je pripremiti koktel ujutro i piti prije doručka.

Takvi kokteli doprinose:

  • snižavanje šećera u krvi
  • poboljšati metabolizam
  • niži holesterol
  • stanjivanje krvi.

Dijabetes kefir šejk takođe ima dobar antioksidativni efekat.

Kod dijabetesa često se primjećuje povećana viskoznost krvi. Redovna konzumacija takvih koktela razrjeđuje krv, smanjujući na taj način rizik od stvaranja ugrušaka u krvi.

Kontraindikacije i mere zaštite

Cimet učinkovito smanjuje šećer u krvi, ali ne može se konzumirati u sljedećim slučajevima:

  • period rađanja deteta,
  • dojenje
  • visok krvni pritisak
  • onkološke bolesti probavnog trakta,
  • problemi sa zgrušavanjem.

Također, prije početka liječenja, morate provjeriti da nema alergijske reakcije na začin i druge komponente koktela.

Cimet sa kefirom je prije svega lijek, tako da ne bi trebali zloupotrebljavati. Treba se pridržavati pravilne doze i pre upotrebe konsultovati lekara.

Mehanizam delovanja cimeta

Cimet s kefirom smanjuje količinu glukoze i zbog činjenice da je glavni aktivni element - cimet, sam po sebi sposoban stimulirati tijelo pacijenata s izraženom inzulinskom rezistencijom.

Moguće je smanjiti šećer u krvi cimetom zbog činjenice da sadrži takve korisne tvari kao što su kalcij, minerali, vitamini, mangan, željezo, holin, vitamini C i E, PP, kao i pirodiksin i pantotenska kiselina.

Ako navedete prednosti ove začine, tada cimet ima sljedeće prednosti:

  1. Omogućava vam da značajno povećate brzinu metabolizma ugljikohidrata u tijelu, što vam omogućava finu kontrolu glukoze u krvi.
  2. On izaziva efekat sličan efektu upotrebe inzulina zbog bioaktivnih komponenti prisutnih u njegovom sastavu, koji su prirodna zamjena za inzulin.
  3. Može se boriti protiv proljeva zbog činjenice da je smanjena mogućnost nekontrolisanog povećanja količine šećera u krvi nakon jela. Istovremeno, ako ovu začin upotrebljavate za pacijenta s dijabetesom, on će naglo povećati efikasnost apsorpcije i osjetljivost na inzulin.
  4. Prirodni je antioksidans. Kao rezultat, moguće je smanjiti težinu onih pacijenata koji su ga stekli tokom bolesti, jer će cimet u ovom slučaju djelovati kao inzulinski senzibilizator.
  5. Mijenja se zbog prisutnosti bioflavonoida u svom sastavu aktivnosti inzulinskog signala, kao rezultat toga razina šećera u krvi naglo smanjuje kod pacijenata koji uzimaju lijekove na temelju njega.

Postoje još neki razlozi da se piju infuzije s cimetom, a to su:

  • sposobnost normalizacije rada probavnog sistema,
  • prisutnost anestetskog i antikonvulzivnog efekta,
  • antiartritične efekte,
  • jačanje općeg stanja organizma i povećanje nivoa imuniteta,
  • borba protiv infekcija mokraćnih puteva, bolesti desni i truljenja zuba,
  • mogućnost liječenja ženskih bolesti i borbu protiv gljivičnih infekcija.

Pored toga, vrijedno je napomenuti činjenicu da cimet u krvi omogućava da potaknete proces njegove cirkulacije i razrijedi krv. Ako govorimo o specifičnom receptu, tada se snižavanje šećera u krvi s cimetom postiže uzimanjem njegove doze, počevši od dva grama dnevno. U ovom slučaju možete postići da će prosječna razina glukoze u krvi biti blizu fiziološki utvrđenom pokazatelju.

Zašto u lijek dodavati kefir?

Uprkos takvim izvanrednim lekovitim svojstvima, preporučuje se ne uzimati cimet sa dijabetesom, već kefir. Vrijedi podsjetiti da je kefir fermentirani mliječni proizvod koji nastaje u procesu fermentacije mlijeka.

Sastoji se uglavnom od bakterija i kvasca, koji žive u simbiozi šećera i proteina. Drugim riječima, kefir se podrazumijeva kao fermentirano mlijeko koje sadrži probiotike.

Pogledajte video: Cimet dijeta (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar