NovoMix 30 Flexpen: upute za upotrebu, kontraindikacije, cijena, recenzije, opis, nuspojave

Službena web stranica kompanije RLS ®. Glavna enciklopedija lijekova i roba farmaceutskog asortimana ruskog Interneta. Katalog lijekova Rlsnet.ru pruža korisnicima pristup uputama, cijenama i opisima lijekova, dodataka prehrani, medicinskih sredstava, medicinskih proizvoda i drugih proizvoda. Farmakološki vodič uključuje informacije o sastavu i obliku otpuštanja, farmakološkom djelovanju, indikacijama za upotrebu, kontraindikacijama, nuspojavama, interakcijama lijekova, načinu upotrebe lijekova, farmaceutskim kompanijama. Katalog lijekova sadrži cijene lijekova i farmaceutskih proizvoda u Moskvi i drugim ruskim gradovima.

Zabranjeno je prenošenje, kopiranje, širenje informacija bez odobrenja tvrtke RLS-Patent LLC.
Prilikom citiranja informativnog materijala objavljenog na stranicama web stranice www.rlsnet.ru potrebna je veza do izvora informacija.

Mnogo više zanimljivih stvari

Sva prava zadržana.

Komercijalna upotreba materijala nije dozvoljena.

Podaci su namijenjeni medicinskim radnicima.

Srodni članci

Rezultati dioksidina za dijabetes

Lijek Victoza: upute za upotrebu

Kako liječiti dijabetes Tiogammom?

Princip rada lijeka Novomix

Lijek ulazi na police apoteka u spremnicima ili posebnim olovkama za špriceve. Zapremina oba oblika za doziranje je 3 ml. Ogibljenje se sastoji od 2 dijela.

Nakon gutanja, lijek:

  1. Utiče na insulinske receptore,
  2. Inhibira intenzivnu proizvodnju šećera,
  3. Smanjuje šećer u krvi
  4. Normalizuje nivo glukoze koja naglo raste nakon jela.

Lijek ne utječe na sposobnost da imaju djecu i ne dovodi do razvoja mutacija i karcinoma. Novomix je siguran lijek koji rijetko ima nuspojave ako se pravilno koristi.

Hormon, koji je osnova lijeka, sličan je prirodnom inzulinu i samim tim ne predstavlja prijetnju za organizam.

Kontraindikacije, koristiti za nošenje i hranjenje djeteta

Lijek je kontraindiciran u slučaju preosjetljivosti na inzulin aspart ili na pomoćne komponente. Lijek se ne preporučuje djeci mlađoj od 6 godina. Kada nosite dijete, Novomix se propisuje samo u slučajevima kada potencijalna korist prelazi rizik za nerođeno dijete.

Kad nosite dijete, pažljivo pratite nivo glukoze u krvi i stalno je pratite. U prvom tromjesečju trudnoće potražnja za inzulinom je zanemariva, u drugom i trećem tromjesečju povećana. Nakon porođaja doza se može smanjiti, jer tjelesna potreba za inzulinom naglo pada.

Moguće nuspojave

Uz nepravilnu ili dužu upotrebu, Novomix može negativno utjecati na pacijentovo tijelo. Pacijenti pokazuju neželjene efekte:

  1. Hipoglikemija. To je stanje kada razina šećera u krvi naglo pada na patološke pokazatelje (manje od 3,3 mmol po 1 litri). Hipoglikemija se razvija kod onih pacijenata kojima su prekomjerno visoke doze lijeka. Simptomi niskog šećera pojavljuju se iznenada. Koža postaje blijeda, osoba se neprestano znoji, brzo se umara i pati od povećane anksioznosti. Pacijenti sa sniženim šećerom drhtave ruke, izgube snagu i postanu zbunjeni. Koncentracija pažnje je oslabljena, otkucaji srca su ubrzani i neprestano pospani. Često pacijenti s hipoglikemijom osjećaju nekontroliranu glad. Vid se pogoršava manje i pojavljuje se mučnina. U teškom napadu hipoglikemije, pacijent razvija konvulzije i oslabljenu funkciju mozga. Ako se pomoć ne pruži na vreme, hipoglikemija dovodi do smrti pacijenta,

Dodatne nuspojave - poremećaji vida povezani s povećanim turgorima tkiva, dijabetička retinopatija, periferna neuropatija, bol na mjestu uboda.

Novomiks: upute za primjenu

Prije upotrebe proizvoda, uzmite uložak ili olovku za jednokratnu upotrebu i protresite. Obratite pažnju na boju posude - nijansa bi trebala biti ujednačena i bijela. Ne bi trebalo biti kvržica nalijepljenih na zidove kertridža. Dopuštena je samo jedna upotreba igle - ako zanemarite ovo pravilo, onda riskirate da se zarazi.

Prije upotrebe važno je pridržavati se osnovnih principa i mjera opreza:

  • Ne koristite lijek ako je prije toga ležao u zamrzivaču,
  • Ako pacijent osjeća da je šećer nizak, strogo je zabranjeno davati lijek. Za povećanje glukoze dovoljno
  • Jedite jednostavne ugljikohidrate (poput slatkiša)

Ne zaboravite na redovno praćenje nivoa šećera. Slijedite upute za sprečavanje teških stanja i naglog pada glukoze.

Kompatibilnost s drugim lijekovima

Prilikom izračunavanja doze uzmite u obzir da neki lijekovi mogu utjecati na metabolizam ugljikohidrata. Ovi lijekovi uključuju:

lijekovi koji dovode do naglog smanjenja razine šećera,

  • Okreotide
  • MAO inhibitori,
  • Salicilati,
  • Anabolics
  • Sulfonamidi,
  • Proizvodi koji sadrže alkohol.

Pored toga, izdvaja se grupa lekova u kojoj raste potreba za Novomix 30 FlexPen. U ovu kategoriju spadaju: hormoni štitnjače, tablete za kontrolu rađanja, danazol, tiazidi, HSC-ovi.

Uticaj na sposobnost vožnje

Najčešća nuspojava opažena tijekom liječenja je nagli pad šećera na opasne vrijednosti. Jedan od simptoma hipoglikemije je kršenje koncentracije, zbog čega pacijent neće moći upravljati složenim mehanizmom ili voziti automobil bez rizika.

Nakon primjene osigurajte da ne postoji rizik od naglog povećanja razine šećera. Ako se simptomi hipoglikemije praktično ne primijete, ne preporučuje se voziti automobil, jer šećer može pasti u bilo kojem trenutku.

Doze i prilagođavanje

Novomix se propisuje kao monoterapija ili u kombinaciji sa drugim lijekovima. Doziranje ovisi o individualnim karakteristikama i vrsti bolesti:

  • Kod dijabetesa drugog tipa početna doza je 6 jedinica prije prvog obroka i ista jedinica prije večere. Uz povećanu potražnju za insulinom, doza se prilagođava na 12 jedinica,
  • Ako pacijent promijeni liječenje dvofaznim inzulinom na Novomix, početna doza ostaje ista kao u prethodnom režimu. Nadalje, doza se mijenja po potrebi. Prilikom prelaska pacijenta na novi lijek potrebno je strogo nadgledanje od strane liječnika
  • Ako je potrebno pojačati terapiju, pacijentu se propisuje dvostruka doza lijeka,
  • Da biste promijenili dozu, izmjerite svoju glukozu na post u posljednja 3 dana. Ako je u ovom periodu došlo do oštrog smanjenja razine šećera, doza se ne prilagođava.

Doza se prilagođava ne više od jednom sedmično. Sa preporukama za prilagođavanje doze možete se upoznati u službenim uputama priloženim na pakovanju.

Kako davati insulin

Kombinacija pravilno odabrane doze i njenog pravilnog unošenja u organizam je glavno pravilo uspješnog liječenja šećerne bolesti:

  1. Prije upotrebe otopine, držite je 1-2 sata na temperaturi od 15-20 stepeni. Zatim zgrabite uložak i okrenite ga vodoravno. Stavite uložak između dlanova, a zatim pomešajte ruke kao da ste valjali štap ili bilo koji drugi cilindrični predmet. Ponovite do 15 puta.
  2. Zakrenite uložak vodoravno i protresite ga tako da se kuglica unutar spremnika valja od jednog do drugog kraja.
  3. Ponavljajte korake 1 i 2 dok sadržaj spremnika ne postane zamućen i postane ravnomjerno bijel.
  4. Lagano ubrizgavajte u potkožnu masnoću. Nemojte ubrizgati sadržaj uloška u venu - to će uzrokovati nagli porast šećera u krvi.
  5. Ako je u spremniku ostalo manje od 12 PIECES-a lijeka, upotrijebite novu dozu za ravnomjernije miješanje.

Držite pritisnuto dugme dok se cijela doza lijeka ne ubrizga pod kožu. Ako koristite 2 različita proizvoda, nikada ih ne miješajte u jednoj patroni.

Uvijek nosite rezervni uređaj za ubrizgavanje u slučaju da je prvi neupotrebljiv.

Prva pomoć kod predoziranja

Glavni znak predoziranja Novomixom je jaka hipoglikemija. Pacijentu u ovom stanju može se pomoći na nekoliko načina:

  • S malim porastom šećera, dajte pacijentu bilo koji proizvod koji sadrži jednostavne ugljikohidrate. Ovo uključuje slastičarne: bombone, čokoladu itd. Nosite proizvode sa sadržajem šećera stalno - potreba za povećanjem koncentracije šećera može se pojaviti u bilo kojem trenutku,
  • Teška hipoglikemija liječi se otopinom glukagona. Ovaj lijek je u količini od 0,5-1 mg. ubrizgana intramuskularno ili potkožno masnoće,
  • Alternativa glukagonu je rastvor dekstroze. Uvodi se u ekstremnim slučajevima kada je pacijentu već davan glukagon, ali on ne osviješta duže od 10 minuta. Dekstroza se daje intravenski. To može učiniti samo posebno obučena osoba ili ljekar.

Kako biste spriječili da šećer ponovo padne, jedite hranu bogatu jednostavnim i složenim ugljikohidratima. Ne zaboravite na oprez - jedite u malim porcijama kako ne biste izazvali zastoj.

Trgovačka imena, troškovi, uslovi skladištenja

Lijek ide na police ljekarni pod nekoliko trgovačkih imena. Svaka od njih proizvodi se u određenoj količini i koncentraciji aktivne tvari.

Trošak neznatno varira:

  1. Novomiks FlexPen - 1500-1700 rubalja,
  2. Novomiks 30 Penfill - 1590 rubalja,
  3. Insulin Aspart - 600 rubalja (za špric olovke).

Lijek se preporučuje čuvati na temperaturi koja ne prelazi 25 stepeni, na tamnom mjestu nedostupnom djeci.

Ako vam proizvod ne odgovara ili ga tijelo ne podnosi zbog pomoćnih komponenti, predlažemo da se upoznate s dokazanim analogima:

  • Novomix 30 Penfill. Ovo je dvodijelni lijek aspart na bazi inzulina. Kombinuje hormone koji djeluju kratko i dugo. Stimulira proizvodnju važnih komponenti, povećava kretanje glukoze na staničnoj razini i njegovu sposobnost da apsorbiraju ostala tkiva. Utječe na jetru, smanjuje proizvodnju glukoze i normalizira njegovu koncentraciju u krvi. Za razliku od klasičnog Novomix-a, vrijedi najmanje 24 sata. Struktura aktivne supstance konvergira s prirodnim inzulinom, pa je alat siguran za tijelo. Uz pravilnu upotrebu, lek praktično ne izaziva neželjene posledice. Kontraindiciran mlađim od 18 godina, sa hipoklikemijom i preosjetljivošću,
  • Novomix 30 FlexPen. Utječe na proizvodnju inzulina i potiče procese koji se odvijaju unutar stanica. Trajanje djelovanja ovisi o području ubrizgavanja, fizičkoj aktivnosti, doziranju i drugim faktorima. Lijek je propisan za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2, tj.
  • Novomix 50 FlexPen. Ovaj je alat gotovo u potpunosti sličan dva gore opisana lijeka. Razlika je samo u koncentraciji aktivne tvari. Iz tog razloga, prije početka terapije, prije savjetovanja s liječnikom uvijek biste trebali potražiti liječnika.

Prilikom odabira pravog lijeka, uzmite u obzir ne samo cijenu, već i druge važne stvari. To uključuje vrstu inzulina, individualne karakteristike vašeg tijela, toleranciju tvari i pridružene bolesti.

Doziranje i primjena

Suspenzija za potkožno ubrizgavanje. Kontraindikacije su hipoglikemija, preosjetljivost.

Rosinsulin C se daje supkutano 1-2 puta dnevno, otprilike pola sata prije jela. Svako vreme treba menjati mesto ubrizgavanja. U nekim slučajevima endokrinolog može pacijentu propisati intramuskularnu injekciju lijeka.

Obratite pažnju! Intravenska primjena inzulina srednjeg trajanja je zabranjena! U svakom pojedinačnom slučaju liječnik pojedinačno odabire dozu, što može ovisiti o karakteristikama tijeka bolesti i sadržaju šećera u krvi i urinu.

Uobičajena doza je 8-24 IU, koja se daje 1 put dnevno, za to možete koristiti inzulinske šprice sa uklonjivom iglom.U djeci i odraslima koji imaju visoku osjetljivost na hormon, doza se može smanjiti na 8 IU dnevno, i obrnuto, kod pacijenata sa smanjenim osjetljivost - povećana na 24 IU dnevno ili više.

Ako dnevna doza lijeka prelazi 0,6 IU / kg, daje se 2 puta dnevno na različitim mjestima. Ako se lijek daje u količini od 100 IJ dnevno ili više, pacijenta treba hospitalizirati u bolnici. Promjena jednog inzulina na drugi mora biti provedena pod budnom pažnjom ljekara.

Lijek se odnosi na srednje dugotrajne insuline, na koje se usmjerava:

  1. za smanjenje glukoze u krvi
  2. povećati apsorpciju glukoze u tkivima,
  3. da bi se poboljšala glikogenogeneza i lipogeneza,
  4. da smanji brzinu izlučivanja glukoze u jetri,
  5. za sintezu proteina.

  • angioedem,
  • kratkoća daha
  • urtikarija
  • pad krvnog pritiska,
  • groznica.

  1. pojačano znojenje,
  2. blijeda koža,
  3. glad
  4. otkucaji srca
  5. anksioznost
  6. znojenje
  7. uzbuđenje
  8. drhtavica
  9. parestezija u ustima,
  10. pospanost
  11. depresivno raspoloženje
  12. neobično ponašanje
  13. razdražljivost
  14. nesigurnost pokreta
  15. strah
  16. oštećenje govora i vida,
  17. nesanica
  18. glavobolja.

Ako propustite injekciju, malu dozu, u pozadini infekcije ili vrućice, a ako ne slijedite dijetu, možete razviti dijabetičku acidozu i hiperglikemiju:

  • smanjen apetit
  • žeđ
  • pospanost
  • hiperemija lica,
  • oslabljena svijest do kome,
  • prolazno oštećenje vida na početku terapije.

Prije nego što prikupite lijek iz bočice, provjerite je li otopina prozirna. Ako se u preparatu primijeti sediment ili zamućenost, tada se on ne može koristiti.

Temperatura rastvora za primenu treba da odgovara sobnoj temperaturi.

Važno! Ako pacijent ima zarazne bolesti, poremećaje štitne žlijezde, hipopituitarizam, Addisonovu bolest, hronično zatajenje bubrega, kao i za osobe starije od 65 godina, potrebno je prilagoditi dozu inzulina.

Uzroci hipoglikemije mogu biti:

  1. Zamena leka.
  2. Predoziranje
  3. Preskakanje obroka.
  4. Bolesti koje smanjuju potrebu za lijekom.
  5. Povraćanje, proliv.
  6. Hipofunkcija kore nadbubrežne žlijezde.
  7. Fizički stres.
  8. Promenite područje ubrizgavanja.
  9. Interakcija s drugim lijekovima.

Prilikom prelaska pacijenta s životinjskog inzulina na ljudski inzulin moguće je smanjenje koncentracije šećera u krvi.

Opis djelovanja lijeka Rosinsulin P

Rosinsulin P se odnosi na lekove sa kratkim hipoglikemijskim efektom. U kombinaciji s receptorom vanjske membrane, otopina tvori kompleks receptora inzulina. Ovaj kompleks:

  • povećava sintezu cikličkog adenozin monofosfata u jetri i masnim ćelijama,
  • stimulira unutarćelijske procese (piruvat kinaze, heksokinaze, sinteze glikogena i druge).

Do smanjenja koncentracije šećera u krvi dolazi zbog:

  1. povećati intracelularni transport,
  2. stimulacija glikogenogeneze, lipogeneza,
  3. sinteza proteina
  4. povećanje apsorpcije lijeka tkivima,
  5. smanjenje razgradnje glikogena (zbog smanjenja proizvodnje glukoze u jetri).

Nakon potkožnog davanja, efekat lijeka se javlja u 20-30 minuta.Maksimalna koncentracija u krvi postiže se nakon 1-3 sata, a nastavak djelovanja ovisi o mjestu i načinu primjene, dozi i individualnim karakteristikama pacijenta.

Indikacije za upotrebu

Rosinsulin P se koristi u sledećim slučajevima:

  1. Dijabetes melitus tipa 1 i 2.
  2. Djelomična otpornost na hipoglikemijske oralne lijekove.
  3. Kombinovana terapija
  4. Ketoacidotska i hiperosmolarna koma.
  5. Dijabetička ketoacidoza.
  6. Dijabetes koji se javlja tokom trudnoće.

Za povremenu upotrebu:

  • tokom porođaja, povreda, predstojećih hirurških operacija,
  • pre prelaska na injekcije sa produženim preparatima inzulina,
  • s metaboličkim poremećajima,
  • s infekcijama praćenim intenzivnom vrućicom.

Kontraindikacije i doziranje

Kontraindikacije su hipoglikemija, preosjetljivost.

Put primjene lijeka i doza u svakom slučaju određuju se pojedinačno. Osnova za utvrđivanje doze je sadržaj šećera u krvotoku prije i nakon jela, tijek bolesti i stupanj glukozurije.

Rosinsulin P namijenjen je subkutanoj, intravenskoj i intramuskularnoj primjeni. Injekcije se rade 15-30 minuta prije obroka. Najčešće se rastvor daje subkutano.

u hirurškim operacijama, dijabetičku ketoacidozu i komu, rosinsulin P se daje intravenski i intramuskularno, za to je potrebno znati kako pravilno i precizno ubrizgati inzulin.

Uz monoterapiju broj injekcija dnevno je 3 puta. Ako je potrebno, mogu se povećati i do 5-6 puta. Da bi se izbjegao razvoj lipodistrofije, hipertrofija masnog tkiva, atrofija, potrebno je svaki put promijeniti mjesto ubrizgavanja.

  • angioedem,
  • kratkoća daha
  • pad krvnog pritiska,
  • urtikarija
  • groznica.

  1. pojačano znojenje,
  2. tahikardija
  3. uzbuđenje
  4. pospanost
  5. blijeda koža,
  6. glad
  7. osećaj anksioznosti
  8. znojenje
  9. drhtavica
  10. parestezija u ustima,
  11. oštećenje govora i vida,
  12. nesigurnost pokreta
  13. depresija
  14. čudno ponašanje
  15. razdražljivost
  16. apatija
  17. nesanica
  18. glavobolja.

Na pozadini infekcije ili vrućice, uz propuštenu injekciju, malu dozu i ako se dijete ne poštuje, pacijent može razviti dijabetičku acidozu i hiperglikemiju:

  • gubitak apetita
  • žeđ
  • pospanost
  • oticanje lica
  • oslabljena svijest do kome,
  • prolazno oštećenje vida na početku terapije.

Prije nego što prikupite rozinsulin C iz bočice, morate osigurati da otopina bude transparentna. Ako se primijeti sediment ili zamućenost inzulina, on se ne može koristiti. Temperatura ubrizgavanja treba biti sobna temperatura.

Obratite pažnju! Ako pacijent ima zarazne bolesti, poremećaje timusne žlijezde, hipopituitarizam, Addisonovu bolest, hronično bubrežno zatajenje kao i za osobe starije od 65 godina, potrebna je kontrola doze inzulina.

Posljedica hipoglikemije može biti:

  1. Promjena lijeka.
  2. Prekomjerna doza.
  3. Preskakanje obroka.
  4. Bolesti koje smanjuju potrebu za lijekom.
  5. Mučnina, proliv.
  6. Neadekvatna funkcija kore nadbubrežne kore.
  7. Fizička aktivnost.
  8. Promjena područja ubrizgavanja
  9. Interakcija s drugim lijekovima.

Prilikom prelaska pacijenta s životinjskog inzulina na ljudski inzulin moguće je smanjenje razine šećera u krvi.

Analozi NovoMix-a

Ne postoji drugi lijek s istim sastavom kao NovoMix 30 (aspart + aspart protamin), to jest potpuni analog. Ostali dvofazni insulini, analogni i ljudski, mogu ga zamijeniti:

Humalog Mix 25

Humalog Mix 50

Sastav smjeseImeZemlja proizvodnjeProizvođač
lispro + lispro protaminŠvajcarskaEli Lilly
aspart + degludecRyzodegDanskaNovoNordisk
humani + NPH inzulinHumulin M3ŠvajcarskaEli Lilly
Gensulin M30RusijaBiotech
Insuman Comb 25NemačkeSanofi aventis

Ne zaboravite da je odabir lijeka i njegove doze najbolje kod stručnjaka.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem ... čitaj više >>

Indikacije i kontraindikacije

Dvofazni inzulin Aspart (analog Flexpena) koristi se u liječenju šećerne bolesti tipa 1 i 2, ako je prešao u fazu ovisnu o insulinu.

Lijek se ne koristi s individualnom netolerancijom na njegove komponente i s povećanom osjetljivošću na njih. Primjena kod djece mlađe od 6 godina nije ispitivana, stoga se ne preporučuje korištenje bilo kojeg njihovog predstavnika u ovoj dobi.

Upotreba trudnica također je ograničena. Potpuna klinička ispitivanja nisu sprovedena. Isto se odnosi na FlexPen i Novorapid Penfill. No u dvije studije lijeka Novorapid Penfill na trudnicama nisu dobijeni podaci o negativnom utjecaju tvari na trudnoću i stanje bebe.

Majke koje doje mogu da koriste inzulin u potrebnoj količini, on ne utiče na dete. Možda će biti potrebno prilagoditi dozu za majku.

Neželjene reakcije se pojavljuju kao glavno djelovanje hormona. Stanje hipoglikemije prilikom upotrebe dvofaznog lijeka razvija se mnogo rjeđe nego kod uobičajenog režima doziranja.

Ponekad se pojave sledeće neželjene reakcije:

  • Urtikarija, osipi na koži, rjeđe - anafilaktičke reakcije.
  • Periferna neuropatija.
  • Refraktorni poremećaji (rijetko na samom početku terapije), retinopatija.
  • Lipodistrofija na mjestu ubrizgavanja.
  • Lokalne reakcije na točkama primjene.

Uzimanje određenih lijekova praćeno je porastom Aspart efekta i mogućnošću razvoja hipoglikemije:

  • Oralni kontraceptivi.
  • Inhibitori MAO, ACE.
  • Antidepresivi.
  • Tiazidni diuretici.
  • Heparin.

Alkohol može i pojačati i oslabiti efekat hormonskog lečenja.

Klasifikacija inzulina

Goveđi, svinjski i ljudski inzulin se izlučuju, ovisno o njihovom podrijetlu. Prve 2 vrste se danas retko koriste. Treći, posebno dobiven upotrebom tehnologija genetskog inženjeringa, prvi je izbor za terapiju inzulinom.

Prema trajanju akcije postoje:

  • IUD - ultra kratko djelujući insulini,
  • ICD - inzulini kratkog djelovanja,
  • ISD - lekovi srednjeg trajanja delovanja,
  • IDD - dugotrajno djelovanje
  • kombinirani inzulini (sadrže inzulin različitog trajanja djelovanja).

Princip djelovanja inzulina i njegovi učinci

Inzulin je polipeptidni hormon. U β-ćelijama gušterače normalno nastaje njegov prekursor - proinsulin, iz kojeg se zatim C-peptid razgrađuje i stvara inzulin. S povećanjem glukoze u krvi, uz iritaciju vagusnog živca, kao i pod utjecajem niza drugih faktora, aktiviraju se procesi oslobađanja inzulina.

Vezujući se za receptor na membrani ciljne ćelije, hormon počinje djelovati, ispoljavajući svoje fiziološke učinke:

  • smanjenje šećera u krvi (potiče apsorpciju glukoze u tkivima, inhibira procese njegovog stvaranja u tijelu iz drugih tvari),
  • aktivira sintezu glikogena,
  • inhibira stvaranje ketonskih tela,
  • inhibira stvaranje glukoze iz ne-ugljenih hidrata,
  • aktivira stvaranje lipoproteina i triglicerida vrlo male gustine,
  • aktivira sintezu različitih proteina,
  • stimulira proizvodnju glikogena, koji igra ulogu energetske rezerve tijela,
  • inhibira razgradnju masti, aktivira stvaranje masnih kiselina iz ugljenih hidrata.

Kako se vanjski inzulin ponaša u tijelu

Glavni put primjene inzulina je potkožni, ali u hitnim situacijama, kako bi se postigao brži učinak, lijek se može ubrizgati u mišić ili venu.

Brzina apsorpcije hormona iz područja potkožne primjene ovisi o mjestu ubrizgavanja, vrsti i dozi lijeka, kvaliteti protoka krvi i mišićnoj aktivnosti u zoni ubrizgavanja, kao i o usklađenosti s tehnikom ubrizgavanja.

  • Ultra kratki djelujući inzulini apsorbiraju se najbrže i već unutar 10-20 minuta nakon injekcije uzrokuju smanjenje glukoze u krvi. Najefikasnije su nakon 30-180 minuta (ovisno o lijeku). Vrijedi 3-5 sati.
  • Učinak inzulina kratkog djelovanja javlja se 30-45 minuta nakon njihove primjene. Vrhunac djelovanja je od 1 do 4 sata, a trajanje je 5-8 sati.
  • Inzulin srednjeg trajanja polako se apsorbuje sa mesta ubrizgavanja i omogućava smanjenje šećera u krvi samo 1-2 sata nakon subkutane injekcije. Maksimalni učinak bilježi se u roku od 4-12 sati, ukupno trajanje lijeka je 0,5-1 dana.
  • Inzulin dugog djelovanja počinje djelovati 1-6 sati nakon potkožne primjene, ravnomjerno smanjuje šećer - vrhunac djelovanja kod većine ovih lijekova nije izražen, traje do 24 sata, zbog čega je potrebno ubrizgati takav lijek samo 1 put dnevno.

Na "ponašanje" inzulina u tijelu nakon primjene također utječu:

  • doza lijeka (što je veća, sporije se apsorbira i dulje djeluje),
  • predjelu tijela u koji je obavljena injekcija (u trbuhu je apsorpcija najveća, u ramenu manje, u tkivima bedara još manje),
  • način primjene (subkutanom injekcijom, lijek se apsorbira sporije nego kada se ubrizgava u mišić, ali djeluje duže),
  • temperatura tkiva u području davanja (ako se povećava, brzina apsorpcije raste),
  • lipomi ili lipodistrofija tkiva (o čemu je riječ, pročitajte u nastavku),
  • masaža ili rad mišića (procesi apsorpcije se ubrzavaju).

U nekim zemljama stručnjaci istražuju pripravke inzulina pomoću pogodnijih načina davanja pacijentu. Dakle, u SAD-u postoji inzulin za primjenu inhalacijom. Počinje djelovati nakon 30 minuta (što odgovara IUD-u), vrhunac djelovanja se bilježi nakon otprilike 2 sata, trajanje mu je do 8 sati (što je slično ICD-u).

Sastav NovoMix 30 FlexPen

Suspenzija za s / c primjenu bijele boje, homogena (bez grudica, pahuljice se mogu pojaviti u uzorku), kada stoji, razlaže, formirajući bijeli talog i bezbojni ili gotovo bezbojni supernatant, uz pažljivo miješanje treba nastati homogena suspenzija.

1 ml
inzulin aspart dvofazni100 PIECES *
rastvorljiv u inzulinu30%
kristalinični insulin aspart protamin70%

Pomoćne tvari: glicerol, fenol, metakrezol, cink-hlorid, natrijum-hlorid, natrijum-hidrogenfosfat dihidrat, protamin sulfat, natrijum-hidroksid, klorovodična kiselina, voda d / i.

* 1 jedinica odgovara 35 mcg bezvodnog inzulina aspart.

3 ml - staklene patrone (1) - višeslojne olovke za jednokratnu upotrebu za ponovljene injekcije (5) - kutije od kartona.

Srednjovjekovni analog humanog inzulina s brzim početkom djelovanja

Analog ljudskog inzulina srednjeg trajanja sa brzim početkom djelovanja.

NovoMix ® 30 FlexPen ® je dvofazna suspenzija koja se sastoji od rastvorljivog inzulina aspart (30% analoga inzulina kratkog djelovanja) i kristala inzulina aspart protamin (70% srednje djelotvorni analog inzulina).

Aspart inzulina dobiven rekombinantnom DNA biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae.

Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese, uključujući sinteza više ključnih enzima (heksokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza). Hipoglikemijski učinak povezan je s povećanim unutarćelijskim transportom i povećanom apsorpcijom glukoze u tkivima, stimulacijom lipogeneze, glikogenogeneze i smanjenjem brzine stvaranja glukoze u jetri.

U odnosu na topljivi ljudski inzulin, inzulin aspart (brzo djelujući analog ljudskog inzulina) počinje djelovati brže, tako da se može primijeniti neposredno prije jela (od 0 do 10 minuta prije jela). Kristalna faza (70%) sastoji se od inzulina aspart protamin (analog ljudskog inzulina srednjeg trajanja), čiji je učinak sličan djelovanju humanog izofanskog inzulina.

Nakon s / c primjene lijeka NovoMix ® 30 FlexPen ®, efekat se razvija nakon 10-20 minuta. Maksimalni efekat se opaža 1-4 sata nakon injekcije. Trajanje lijeka dostiže 24 sata.

Kada se koristi u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i tipa 2, NovoMix ® 30 FlexPen ® ima isti učinak na nivo glikoziranog hemoglobina kao i dvofazni humani inzulin 30. Aspart inzulina i ljudski inzulin imaju istu aktivnost u molarnom ekvivalentu.

Tromjesečna klinička studija koja je uključivala bolesnike s dijabetesom tipa 1 i tipa 2 pokazala je da NovoMix® 30 FlexPen® ima isti učinak na glicirani hemoglobin kao i dvofazni humani inzulin 30. Inspart asulin ima istu aktivnost kao i ljudski inzulin u molarnom ekvivalentu.

U kliničkoj studiji koja je uključivala bolesnike sa šećernom bolešću tipa 2 (n = 341), pacijenti su bili nasumično odabrani u grupe liječenja samo NovoMix ® 30 FlexPen ®, NovoMix ® 30 FlexPen ® u kombinaciji s metforminom i metforminom u kombinaciji s derivatom sulfoniluree. Promjenjiva primarna učinkovitost HbA 1c nakon 16 tjedana liječenja nije se razlikovala kod pacijenata koji su primali NovoMix ® 30 FlexPen ® u kombinaciji s metforminom i u bolesnika koji su primali metformin u kombinaciji s derivatom sulfoniluree. U ovoj studiji, 57% bolesnika ima bazalnu razinu HbA 1c višu od 9%; kod ovih bolesnika NovoMix ® 30 FlexPen ® u kombinaciji s metforminom rezultiralo je značajnijim padom HbA 1c nego u bolesnika liječenih metforminom u kombinaciji s derivatom sulfoniluree.

U drugoj studiji, bolesnici sa šećernom bolešću tipa 2 koji se nisu mogli učinkovito kontrolirati uzimanjem oralnih hipoglikemijskih lijekova randomizirani su u sljedeće skupine: NovoMix ® 30 FlexPen ® 2 puta dnevno (117 pacijenata) i inzulin glargin 1 put / dan (116 bolestan). Nakon 28 tjedana davanja lijekova, prosječno smanjenje HbA 1c u grupi NovoMix ® 30 FlexPen ® bilo je 2,8% (početna srednja vrijednost bila je 9,7%). 66% i 42% pacijenata koji su koristili NovoMix ® 30 FlexPen ®, na kraju studije su vrednosti HbA 1c bile ispod 7%, odnosno 6,5%. Srednja vrijednost glukoze u plazmi naglo smanjila se za oko 7 mmol / L (sa 14 mmol / L na početku studije na 7,1 mmol / L).

Provedeno je 16-tjedno kliničko istraživanje na djeci i adolescentima koji su usporedili glukozu u krvi nakon jela s NovoMix ® 30 FlexPen ® (prije jela), ljudski inzulin / dvofazni ljudski inzulin 30 (prije obroka) i inzulin-izofan ( administriran prije spavanja). U istraživanju je učestvovalo 167 pacijenata u dobi od 10 do 18 godina. Prosječne vrijednosti HbA 1c u obje skupine ostale su blizu početnih vrijednosti tijekom cijele studije. Takođe, kod upotrebe NovoMix ® 30 FlexPen ® ili dvofaznog humanog inzulina 30, nije bilo razlike u učestalosti hipoglikemije. Studija dvostruko slijepog presjeka provedena je i u populaciji pacijenata starih 6 do 12 godina (ukupno 54 pacijenta, 12 tjedana za svaku vrstu liječenja).Incidencija hipoglikemije i porast glukoze nakon jela u skupini koja je koristila NovoMix ® 30 FlexPen ® bile su niže u usporedbi s vrijednostima u skupini koja je koristila dvofazni humani inzulin 30. Vrijednosti HbA1c na kraju studije u skupini koja je koristila dvofazni humani inzulin 30 bile su značajno niže od u grupi koja je koristila NovoMix ® 30 FlexPen ®.

U inzulinu aspart, supstitucija prolin aminokiseline na položaju B28 asparaginskom kiselinom smanjuje sklonost molekula da formiraju heksamere u topljivoj NovoMix ® 30 FlexPen ® frakciji, koja je uočena u topljivom ljudskom inzulinu. S tim u vezi, inzulin aspart (30%) se apsorbira iz potkožne masti brže od topljivog inzulina koji se nalazi u bifaznom ljudskom inzulinu. Insulin aspart protamin (70%), poput ljudskog insulina izofan, apsorbuje se duže.

Kada koristite NovoMix ® 30 FlexPen ® C max inzulin u serumu je u prosjeku 50% veći nego kada koristite dvofazni humani inzulin 30, dok je vrijeme za dostizanje C max u prosjeku 2 puta kraće. Kada se lijek davao zdravim dobrovoljcima u dozi od 0,2 U / kg tjelesne težine, prosječan C max bio je 140 ± 32 pmol / L, a dostignut je nakon 60 minuta.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, C max se dostiže nakon 95 minuta i održava se na razini značajno većoj od 0 najmanje 14 sati nakon primjene sc.

Koncentracija insulina u serumu vraća se na početni nivo nakon 15-18 sati nakon injekcije sc-a.

Prosječna T 1/2, koja odražava brzinu apsorpcije frakcije vezane na protamin, je 8-9 sati

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

Farmakokinetička svojstva NovoMix ® 30 FlexPen ® kod djece i adolescenata nisu ispitivana. Međutim, farmakokinetička i farmakodinamička svojstva rastvorljivog inzulina aspart proučena su kod djece (6 do 12 godina) i adolescenata (13 do 17 godina) s dijabetesom tipa 1. U bolesnika obje dobne skupine karakterističan je brzi apsorpciju i T max vrijednosti slične onima u odraslih. Međutim, vrijednosti C max u dvije dobne skupine bile su različite, što ukazuje na važnost pojedinačnog odabira doza inzulina aspart.

U starijih bolesnika, kao i u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre ili bubrega, farmakokinetika NovoMix ® 30 FlexPen ® nije ispitivana.

Predklinički podaci o sigurnosti

In vitro testovima, koji su uključivali vezivanje za inzulinske i IGF-1 receptore i efekte na rast ćelije, pokazano je da su svojstva aspart inzulina slična onima humanog inzulina. Uz to, otkriveno je da se asortiman inzulina veže na receptore za inzulin slične ljudskom insulinu. U istraživanju akutne (mjesec dana) i kronične (12 mjeseci) toksičnosti, nisu dobiveni podaci o prisutnosti klinički značajnih toksičnih svojstava inzulina aspart.

Pogledajte video: How to Use Flexpen for injecting NovoMix 30, Levemir and Novorapid Novolog Insulins (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar