Lijekovi za pankreatitis kod odraslih: profilaksa lijekova lijekovima

Glavni simptom pankreatitisa kod odrasle osobe je bol. Opkoljava cijelo tijelo, uključujući stomak i leđa. Mučnina, slabost, pospanost kombiniraju se s mukom povraćanja, koja ne donosi olakšanje.

50% pacijenata gubi na težini. 15% ima proliv. Tokom palpacije otkrivaju se znakovi pareza, natečenost. Kada patologija napreduje pojavljuju se simptomi iritacije trbušne šupljine, kao i obližnjih organa.

Koža postaje blijeda, uočavaju se znakovi cijanoze. To je karakteristično za akutni oblik bolesti. U području pupka pojavljuje se cijanoza, lice pacijenta postaje crveno.

Liječenje pankreatitisa kod odraslih

Ako pronađete jedan ili više znakova upale gušterače, odmah morate kontaktirati svog terapeuta. On će uputiti na analizu. Nakon toga pacijent treba posjetiti ordinaciju gastroenterologa. Liječnik pacijentu propisuje potrebne lijekove. Tada je potrebno da se obratite nutricionisti. Specijalist će odrediti način ishrane. Takođe, pacijentu je propisana dijeta.

Kako se tretira pankreatitis kod odraslih? Terapija uključuje:

  1. Otklanjanje boli.
  2. Otklanjanje upale na zahvaćenom organu.
  3. Uklonite simptome zatajenja žlezde.
  4. Olakšanje upale u obližnjim organima.
  5. Prevencija komplikacija.

Za liječenje ove bolesti propisani su antienzimski lijekovi, analgetici, antispazmodici, H2-blokatori, antacidi. Najbolji učinak postiže se pri prvom korištenju lijekova. Lijekovi koji sadrže polipeptid aprotinin imaju snažan učinak. Istovremeno se provode postupci čišćenja organizma enzima pankreasa.

Lijekovi za ublažavanje bolova

Kada se pacijent žali na jake bolove, liječnik propisuje paracetamol, Analgin, Baralgin. Ovi lijekovi su propisani i odraslima i djeci. Ako se osoba žali na nepodnošljive bolove, propisana mu je upotreba opojnih analgetika. Propisane su tablete za pankreatitis kod odraslih kao što je buprenorfin, Tramadol. Ponekad doktor preporučuje uzimanje stelazina, melipramina. Piti ove lijekove pažljivo, jer postoji rizik od ovisnosti.

Liječenje enzimima i anti-enzimima

Uz edem gušterače kod odraslih propisuju se antienzimski lijekovi za pankreatitis. Prakticira se intravenska kapljevina. Pacijentima se preporučuje uzimanje Aprotinina, Contrikala. Ovi lijekovi se koriste dva puta dnevno. Trajanje terapijskog kursa za odrasle varira od 1 do 1,5 tjedana. Ovi lijekovi se ne propisuju samo ako se utvrdi pojedinačna netolerancija.

Takođe, pacijentu se preporučuje uzimanje enzima koji sadrže tripsin, amilazu, lipazu.

Sledeći lekovi su propisani za lečenje pankreatitisa kod odraslih:

  • Ferrestal
  • Enzim forte
  • Festal
  • Creon 25000,
  • Pankreatin
  • Mezim
  • Creon 8000.

Aktivne tvari i sastav ovih tableta su isti. Enzime za pankreatitis treba piti odmah nakon jela. Doziranje određuje liječnik ovisno o nivou nedostatka lipaze. Ako postoje znakovi steatorreje, pacijentu se preporučuje uzimanje vitamina B, A, E, D, K.

Liječenje pankreatitisa antispazmodičkim lijekovima

Kod akutnog pankreatitisa kod odraslih propisuju se holin i antispazmodici.

Pacijentu se preporučuje uzimanje takvih tableta kao što su:

Ovi lijekovi ublažavaju grčeve. Ako osoba pati od vrlo jakih bolova, tada mu nisu propisane tablete, već injekcije.

Svi lijekovi za liječenje pankreatitisa kod odraslih trebaju se uzimati samo u skladu s preporukama liječnika.

Upotreba dodatnih lijekova

Liječenje ove bolesti uključuje imenovanje blokatora H2. Pacijentu se preporučuje uzimanje Ranitidina, Famotidina. Uz egzokrinu insuficijenciju pacijentu je propisana primjena antacida. Doprinose normalizaciji funkcionisanja dvanaestopalačnog creva. Liječenje akutnog pankreatitisa kod odraslih uključuje uzimanje Fosfalugela, Almagela.

Velike zdravstvene koristi su upotreba ovojnica, choleretic, sedativnih lijekova. Takođe se preporučuje piti hormone, kalcijum.

Kako bi se spriječio pankreatitis kod odraslih, propisani su Asentra, Galstena, Gordoks, Digestal, Duspatalin, Yogulakt, Creon 10000, Pangrol 10000, Pancreoflat, Reopoliglukin, Hofitol.

Terapija hroničnog pankreatitisa

Glavni terapijski cilj pankreatitisa je ublažavanje bolova, kao i izbjegavanje daljnjeg pogoršanja u žlijezdi. Normalizirana je sposobnost uzimanja i probave hrane.

Ako pacijent nema ozbiljnih komplikacija, otpušta se iz bolnice. S jakom boli propisani su analgetici. Kod hroničnog pankreatitisa osoba pristaje slijediti dijetu. Jedite samo hranu koja je gotovo bez masti. Ne pijte alkohol. Ponekad sa kroničnim pankreatitisom kod odraslih prepisuju se dodatni lijekovi. Pacijentu se preporučuje uzimanje enzima pankreasa.

Ako tijelo ne proizvodi normalnu količinu inzulina, liječnik propisuje odgovarajuće injekcije za njega.

Komentar prognoze

Ako pacijent na vrijeme potraži medicinsku pomoć, tada ubrzava oporavak i žlijezda se vraća u normalno funkcioniranje. Životne manifestacije opažene su u otprilike 5-10% pacijenata. Najozbiljnija komplikacija je dijabetes. Neki pacijenti pokazuju znakove zatajenja bubrega, oštećenja mozga.

Hronični pankreatitis nije potpuno izliječen. Oštećenje organa je proces koji je u toku. To često uzrokuje krvarenje, pseudocistu ili rak.

Simptomi pankreatitisa

Koji simptomi se mogu primijetiti kod odraslih s početkom bolesti? Uz upalu gušterače, pacijent može osjetiti česte i jake bolove u leđima i u trbuhu. U stvari, to je glavni simptom.

Bol može biti popraćena povraćanjem, mučninom (to se najčešće događa ako je hrana bila masna). Uključujući pacijenta može se žaliti na umor, pospanost i slabost.

S uznapredovalim upalom gušterača gubi funkciju - proizvodnja probavnih enzima smanjuje se (uz egzokrinu insuficijenciju), što dovodi do probavnih problema: nadimanje, masno crijevo, gubitak stolice, gubitak tjelesne težine. U slučaju endokrine insuficijencije, nakon jela proizvodi se nedovoljno inzulina, pa razina glukoze u krvi raste.

Da otkrije pankreatitis, ljekar propisuje pretrage krvi i urina, kao i ultrazvuk gušterače kako bi se utvrdilo koliko je taj unutrašnji organ uvećan. Također, ako je potrebno, pacijent prolazi rentgenski pregled, a na temelju dobivenih rezultata liječnik određuje koje lijekove treba uzimati za liječenje gušterače.

Ako na slici vidimo povećanje veličine gušterače, potrebno je bez odlaganja utvrditi je li takvo odstupanje od norme posljedica bilo kojeg upalnog procesa, a ako se dijagnoza potvrdi, započnite liječenje pankreatitisa što je prije moguće. Standardne veličine zdrave gušterače kod odraslih su 15-22 cm i široke 3 cm.

Lečenje pankreatitisa

Režim liječenja ove bolesti može se opisati u samo jednoj frazi. Ljekari kažu da gušterača voli hladnoću, glad i mir.

Pri prvim znakovima pankreatitisa kod odraslih ljekar obično propisuje trodnevni post. U ovom trenutku, kada se gušterača obnavlja, potrebno je piti puno čiste vode za piće kako ne samo u potpunosti nadoknaditi nedostatak tekućine u tijelu, nego i spriječiti pogoršanje bolesti.

Liječenje pankreatitisa kod odraslih je vrlo dug proces, na to morate biti spremni. Bit će potrebno ne samo uzimati lijekove koje je propisao ljekar, već i slijediti terapijsku dijetu.

Preventivne mjere pomoći će da se izbjegne napredovanje bolesti u slučaju početka upalnog procesa.

Liječenje je prvenstveno usmjereno na obnavljanje funkcije pankreasa i njegove sposobnosti da normalno proizvodi sok pankreasa. Međutim, pacijent mora poduzeti i sve potrebne mjere kako bi spriječio narušenu toleranciju na glukozu, što dovodi do razvoja šećerne bolesti.

Vraćajući sposobnost gušterače da luči sok pomaže u izbjegavanju neuhranjenosti i alergija na hranu, koje mogu nastati uslijed nepotpuno podijeljenih hranjivih tvari koje ulaze u krvne žile. Uništavanje gušterače i ožiljci mogu se spriječiti vraćanjem normalnog tonusa mišića probavnog trakta i zaustavljanjem aktivne proizvodnje enzima probavnog soka.

Liječenje pankreatitisa kod odraslih potrebno je samo pod nadzorom liječnika, kada se postavi tačna dijagnoza. Činjenica je da su simptomi pankreatitisa često slični znakovima drugih bolesti.

No ako se otkrije pankreatitis, liječenje i prevencija bolesti provode se tijekom života. Potrebno je slijediti sve preporuke liječnika o dijetalnoj prehrani, redovito uzimati propisane lijekove za uklanjanje simptoma bolesti i pravilno liječenje pankreatitisa lijekovima.

Tako lijekovi za pankreatitis pomažu pacijentima:

  • Ublažite bol
  • Eliminisati insuficijenciju pankreasa,
  • Za lečenje upalnog procesa na oštećenom organu
  • Sprečiti razvoj komplikacija.

Ako se stanje pacijenta pogorša, pregledava se lista / doza lijekova i dijeta postaje stroga. U slučaju poboljšanja pacijentu se dopušta proširenje prehrane, povećanje motoričke aktivnosti, zamjena lijekova slabijima.

Značajke prehrane i liječenja

Strogo pridržavanje terapijske prehrane omogućava vam smanjenje opterećenja pogođenog organa tokom upale gušterače i pomaže bržem oporavku:

  • Uz bilo koji oblik pankreatitisa, pacijent ne smije jesti začinjena, masna, dimljena, slana jela, začine, boje hrane, arome. Uključujući da ne možete piti alkoholna pića bilo koje jačine.
  • Kod hroničnog oblika pankreatitisa potrebno je odustati od konzumiranja velike količine masti i proteina. Morate jesti često u malim obrocima, dok se hrana najčešće termički obrađuje (pare) i briše.
  • U slučaju razvoja akutnog oblika prehrana pacijenta daje se intravenski, liječnik propisuje poste.
  • Pacijentu se takođe daju enzimski pripravci koji inhibiraju proizvodnju pankreasnog soka. To vam omogućava da smanjite bol (kod hroničnog pankreatitisa može se lokalizirati u lijevom ili desnom hipohondriju, u epigastričnoj regiji i može se prepustiti čak i u leđa i lijevu lopaticu).
  • U slučaju poboljšanja prehrana može se promijeniti, međutim, enzimske pripravke treba piti tečajevima dovoljno dugo vremena.
  • Da biste uklonili bol kod hroničnog pankreatitisa kod odraslih, prehlada se stavlja u lijevi hipohondrijum, što pomaže u uklanjanju edema pankreasa. Liječnik također propisuje niz lekova: protivupalne lijekove, analgetike, lijekove koji ublažavaju grčeve, blokatore histaminskih receptora u želučanoj sluznici.
  • Pacijent može sam piti samo lijekove poput No shpa, Papaverine i drugih dobro poznatih antispazmodika. Preostale lijekove treba uzimati samo nakon konsultacije s liječnikom.

Lijekovi za pankreatitis

Da biste uklonili simptome i bol, propisani su sljedeći lijekovi:

  1. Antispazmodični lijekovi. S akutnom boli u trbuhu, pacijent uzima antispazmodike i analgetike, uključujući No Shpa, Analgin, Paracetamol, Baralgin. Ako je bol tijekom pogoršanja bolesti vrlo jaka, preporučuje se ne piti tablete, već ubrizgati lijek.
  2. H2 blokatori histaminskih receptora. Kako bi se smanjila proizvodnja enzima pankreasa, koriste se lijekovi poput Ranitidin i Famotidine.
  3. Pripravci protiv kiselina. Ako se primijeti egzokrinska insuficijencija koja može dovesti do neispravnosti dvanaestopalačnog crijeva, liječnik propisuje lijekove ili mješavine poput Fosfalugela, Almagela i drugih lijekova.
  4. Enzimski pripravci. Sastav uključuje lipazu, amilazu i tripsin. Najpoznatiji lijekovi su Creon 8000, Creon 25000, Mezim, Pancreatin, Festal, Enzym Forte, Farestal.

Budući da su sva ova sredstva po sastavu slična i imaju gotovo identične funkcije, prije konzumiranja lijekova trebali biste se posavjetovati s liječnikom.

Izbor lijeka ovisi o tome koji zadatak trebate riješiti. Enzimi u obliku tableta dobro ublažavaju bol, a lijekovi u kapsulama pogodniji su za nadoknadu nedostatka vlastitih enzima ako je bolest postala hronična.

Lijekove za pankreatitis obično treba piti nekoliko godina. Prvi pozitivni rezultati liječenja mogu se vidjeti za jedan i pol do dva mjeseca. Riješite se glavnih simptoma neće biti ranije od šest mjeseci kasnije. Iz tog razloga, pacijent može samostalno odlučiti koje lijekove će kupiti. Na osnovu njihovih financijskih mogućnosti - skuplje ili jeftinije. Mnogi ljudi biraju jeftinije lijekove proizvedene u Rusiji, na primjer, pankreatinum.

U lečenju pankreatitisa propisuju se sledeći:

  • sedativni lijekovi
  • lijekovi protiv choleretic-a
  • hormonalni lijekovi
  • kalcijuma
  • lijekovi za omotavanje.

Učinkoviti su i u liječenju vitamina grupa B, A, D, K, E, koji omogućavaju popunjavanje nedostatka hranljivih sastojaka u tijelu pacijenta. Za zaustavljanje upalnog procesa propisan je Aspirin ili Diklofenak.

Kome liječniku treba obratiti liječenje pankreatitisa

U slučaju prvih znakova pankreatitisa, odmah treba potražiti pomoć ljekara. Da biste to učinili, prvo je potrebno da posetite ordinaciju terapeuta, koja će obaviti početni pregled, napisati uputnicu za specijaliste i propisati potrebne testove.

Da bi liječenje bilo uspješno, potrebno je zakazati sastanak sa gastroenterologom koji će dati preporuke koje lijekove treba piti od bolesti. Nutricionista će pomoći utvrditi šta se može jesti s pankreatitisom, razradit će jelovnik, naznačiti koje voće i povrće s pankreatitisom može biti uključeno u prehranu.

Liječnik će vam propisati terapijsku dijetu, reći će koje namirnice treba isključiti iz prehrane i napraviti će popis preporučenih jela. Takođe će pacijent moći da nauči kako pravilno jesti kako bi se uspostavio pankreas.

Pogledajte video: Hronični pankreatitis (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar