Razlozi za povišen bilirubin u krvi novorođenčadi i posljedice

Bilirubin je intermedijarni proizvod određenih reakcija u ljudskom tijelu. Pojavljuje se nakon raspada hemoglobina na dva dijela: globin i gemma. Proces se javlja kada staračka krvna zrnca ostare.

Čestice Gemme su otrovne pa ih tijelo želi riješiti. Tako se čestice pretvaraju u bilirubin da bi se potom iznijele.

Određena količina bilirubina obično se nalazi u tijelu odrasle osobe, ali kod novorođenčadi, nivo je značajno veći.

Povišena razina bilirubina može biti:

  1. simptom žutice
  2. posljedica začepljenja žučnih kanala (na primjer, tumora),
  3. posljedica niskokalorične prehrane.

Neizravni, direktni i ukupni bilirubin

Da biste odredili nivo bilirubina u krvi, važno je uzeti u obzir 3 pokazatelja:

Važno je znati postotak sva tri pokazatelja.

Slobodni ili direktni bilirubin su nerastvorljivi i ne izlučuju se iz tijela. Indirektni bilirubin se obrađuje jetrenim enzimima, on napušta tijelo kroz izmet i mokraću.

Većina bilirubina je indirektna supstanca - 75% ukupnog broja. Direktno u tijelu iznosi 25%. Ali kod novorođenčadi tokom prvog mjeseca života ti omjeri mogu biti različiti.

Prevođenje u direktno topljivi bilirubin može se dogoditi u jetri pod utjecajem određenih enzima. Nabava "lošeg" bilirubina u jetri vrši se posebnim proteinima zvanim serumski albumin.

Ti proteini kvantitativno nedostaju u tijelu novorođenčeta. Nakon što sazreva dečji enzimski sistem, "loš" bilirubin se preradjuje i izlučuje.

Tako se stopa bilirubina u novorođenog djeteta prirodno precjenjuje, te ostaje na ovoj razini oko 2 do 4 tjedna.

Problem je što nije svaka žutica kod djece fiziološka. Proces se može brzo pretvoriti u patološki ako je nivo bilirubina iznad prihvatljivog praga ili ako postoji stalni porast.

Patološka žutica djece ima takve karakteristike:

  1. duže fiziološke
  2. zahteva hitno lečenje
  3. Potrebno je stalno nadgledanje bilirubina (svaki dan).

Norme bilirubina u novorođenčadi

Dakle, kao što je postalo poznato, bilirubin u djece je uvijek visok. U odraslih i djece normalan je u rasponu od 8,5 - 20,5 µmol / L. Međutim, kod djeteta koje je tek rođeno, koncentracija tvari može biti veća od 205 μmol / L.

Nivo bilirubina u krvi djeteta koje se nedavno rodilo mijenja se gotovo svaki dan, postepeno opadajući. Norma za tjednu bebu smatra se pokazateljem od 205 μmol / L, međutim, kod prijevremeno rođene djece taj je pokazatelj niži - 170 μmol / L).

Kod novorođenčadi bilirubin se podiže 2-4 dana nakon rođenja. U nedostatku negativnih faktora, tokom jednog mjeseca nivo tvari se vrati u normalu. Na kraju prvog mjeseca života nivo dostiže indikator „odrasle osobe“.

Postoje slučajevi da se koncentracija neke tvari u krvi i dalje povećava. Visoka razina predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju djeteta. Ako pokazatelji postanu viši od 256 µmol / L (a kod prijevremeno rođene djece - 172 µmol / L), tada je hitno potrebno hospitalizirati dijete kako bi se u medicinskim uvjetima smanjila razina tvari.

Uzroci povišenog bilirubina u novorođenčadi

Postavlja se očito pitanje: zašto neka djeca imaju fiziološku žuticu lako i bez posljedica, dok druga djeca pate od patološke vrste žutice, koja zahtijeva hiruršku intervenciju?

U teškom obliku, patološka žutica nastaje na pozadini brzog rasta bilirubina (više od 85 µmol / l dnevno). Pored toga, patološka žutica je različita:

  1. Širenje žutosti ispod pupka deteta, kao i na stopalima i dlanovima,
  2. Ugnjetavanje ili ekstremna uzbudljivost deteta,
  3. Boje bijele, tamne mokraće.

Faktori koji razvijaju dječiju bilirubinemiju mogu uključivati:

  • teška trudnoća i komplikacije,
  • bolesti majke, na primjer, dijabetes,
  • upotreba određenih lijekova dok nose dijete,
  • preuranjenost djeteta,
  • intrauterina hipoksija (nedostatak kisika),
  • gušenje ploda (asfiksija).

Uz to, posljedice patološke žutice kod djeteta mogu biti sljedeće:

  • infekcija jetre
  • nespojivost krvi majke i deteta,
  • opstruktivna žutica
  • opstrukcija creva,
  • razni hormonski poremećaji
  • Gilbertov sindrom i ostali poremećaji u radu jetre djeteta,
  • deformacija eritrocita iz genetskih razloga.

Kritično stanje može se sprečiti ako na vreme primjetite požutjelost djeteta.

Učinci visokog bilirubina na novorođenčad

Općenito, velika količina bilirubina negativno utječe na zdravlje djeteta. Nenormalna koncentracija prije svega utječe na nervni sistem i mozak.

Opasnost je da se tvar nakuplja i izaziva ozbiljnu intoksikaciju, uslijed čega nervni završeci, moždane stanice umiru i mogu se pojaviti druge ozbiljne posljedice.

To može dovesti do sljedećih kršenja u budućnosti:

  • mentalni poremećaji
  • gubitak sluha
  • mentalna nerazvijenost
  • gubitak vida
  • druga odstupanja.

Zbog toga bi nivo bilirubina u djetetu trebao kontrolirati ljekar. Ako tijekom pregleda pedijatar posumnja u razvoj žutice kod djeteta, odmah će ga poslati na proučavanje bilirubina i njegovih frakcija.

Hitna medicinska pomoć je potrebna ako dijete sa žuticom razvije sljedeće simptome:

  1. pospanost, očita letargija,
  2. smanjeni sisalni refleks,
  3. tikovi, anksioznost, konvulzije,
  4. povećanje veličine slezine i jetre,
  5. snižavanje krvnog pritiska.

Smanjeni bilirubin u krvi novorođenčeta

Za liječenje je potrebna samo patološka žutica. Fiziološka raznolikost žutice prolazi neovisno i nije opasna za ljude.

Najefikasniji način lečenja bilirubinemije je svetlosnim zrakama. Ali metoda se koristi sve manje i manje, a djeca se liječe otrovnim lijekovima. Stoga, ako djetetu nije propisana svjetlosna terapija, možda ima smisla otkriti zašto.

Važno je biti spreman na činjenicu da će zračenje djetetu izgubiti kosu ili oguliti kožu. Ne treba se bojati, nakon završetka liječenja svi će neugodni fenomeni proći sami. Potrebno je češće nanositi bebu na prsa i tretirati njegovu kožu hidratantnim kremama.

Fototerapija ili kvarc daje rezultat samo u prvim danima nakon rođenja bebe. Ako je žutica u zanemarenom obliku, tada se lekovima ne može dozvoliti.

Obavezno je uvijek pažljivo proučiti sva uputstva za lijekove koje je propisao vaš ljekar. Mnoge od njih nisu tako bezopasne i imaju ozbiljne nuspojave i kontraindikacije. Vrijedno je pronaći liječnika za svoje dijete kojem možete vjerovati u ovim važnim pitanjima.

U liječenju bilirubinemije od velike je pomoći dojenje, posebno kolostrum. Potrebno je dojiti bebu, to doprinosi brzom uklanjanju toksina iz njegovog tijela, te štiti od potencijalnih bolesti.

Majke preporučuju ljekarima da piju puno tečnosti, posebno dekocije borovice ruža. Dijete treba dugo sunčati. Pedijatar može dodatno propisati:

Sorte bilirubina

Bilirubin je klasificiran u dva oblika:

Indirektno nastaje raspadom hemoglobina i ne rastvara se, stoga prolazi kroz probavni trakt i mokraćni sistem. I ovdje jetreni enzimi stupaju na snagu, osim ako naravno jetra ne funkcionira pravilno. Indirektni pogled pretvaraju u izravan, ako se to ne dogodi, analize novorođenčeta pokazuju prekomjerni bilirubin.

Zašto je bilirubin nenormalan

Ako pigmentacija kože u žutoj boji ne nestane sama od sebe, novorođenčetu se dijagnosticira žutica. Uzroci žutice kod beba mogu biti takva stanja:

  • Rezusni sukob trudnice i bebe u periodu gestacije,
  • nekompatibilne krvne grupe
  • prerani porođaj
  • mala krvarenja u telu bebe,
  • nenormalan odljev žuči,
  • infekcije pronađene u beba
  • upala probavnog trakta,
  • nasljedna bolest, koja podrazumijeva uništavanje crvenih krvnih zrnaca,
  • poremećaji u radu endokrinog sistema,
  • upotreba lijekova koji aktiviraju porođaj, propisana je ako žena ne može dugo roditi,
  • disfunkcija jetre.

Koja opasnost očekuje bebu sa povišenim bilirubinom

Sada znate da li je bilirubin u novorođenčadi povišen, koji su uzroci. Pigment je u stanju da prodre kroz krvno-moždanu barijeru i pokaže toksičnost za centralni nervni sistem.

Ovakav ishod događaja prijeti gluhoćom, paralizom, demencijom i oligofrenijom. Jedini način da se izbjegnu užasne posljedice je da se pravovremeno postavi dijagnoza i poduzmu odgovarajuće mjere, to je zadatak lekara.

Liječenje povišenog bilirubina u novorođenčadi

Koje se metode liječenja koriste visokim bilirubinom kod novorođenčadi?

  1. Fototerapija - beba je smještena u krevetić, iznad glave je postavljena oprema koja emituje ultraljubičasto svjetlo. Ultraljubičasta pomaže da se brzo riješite opasnog pigmenta. Omogućite potrebne sigurnosne mjere, u suprotnom novorođenče može izgubiti vid - zaštitite oči posebnom kapkom.
  2. Ultraljubičasto zračenje djetetu oduzima veliku količinu vlage, pa je važno spriječiti dehidraciju, jer za to liječnik propisuje otopinu stabilizatora glukoze, sode i membrane. Dobri rezultati liječenja pokazuju lijekove koji poboljšavaju mikrocirkulaciju.
  3. Enterosorbenti - za djecu liniju aktivnih tvari predstavljen je Enterosgel, Smecta. Takva terapija sprečava da se pigment ponovo apsorbira u krvotok kroz zidove crijeva.
  4. Ako su ove metode indiferentne, ostaje nam učiniti transfuziju krvi.
  5. Kada dojite, doktor preporučuje da bebu stavite na grudi što je češće moguće. Uostalom, majčino mlijeko uistinu je ljekovito - uklanja bilirubin iz krvi ne gori od ultraljubičastoga zračenja.

Preventivne mjere

Da se ne bi trebala baviti karakteristikama povećanog bilirubina u novorođenčadi, buduća majka bi trebala razmišljati o prevenciji tokom trudnoće. Pazite na prehranu - vitamina i hranljivih sastojaka trebalo bi biti dovoljno za dvoje. Izbjegavajte stresne situacije i fizičku aktivnost. Osigurajte dovoljno sna, dnevno zdravi san u trajanju od 9 sati garancija je da će se beba roditi zdrava i jaka.

Ako je dijete sklono žutici, uzmite u obzir to. Prelazak na umjetne smjese, odaberite hranu uzimajući u obzir preporuke kvalificiranog pedijatra.

Posledice visokog bilirubina u novorođenčadi

Ako doktori i majka nisu pokazali odgovarajuću pažnju i propustio se trenutak kada bilirubin mogao da bude smanjen, posledice nepažnje i greške za bebu mogu biti najozbiljnije:

  • nuklearna žutica, koja utiče na sve strukture centralnog nervnog sistema,
  • nedostatak mentalnog razvoja,
  • grčevi i paralize,
  • oštećenje sluha ili potpuni gubitak sluha,
  • nepravilni razvoj kanala kroz koji žuč istječe ujedno je i uzrok i posljedica žutice.

Vrijedne preporuke poznatog komarovskog pedijatra u vezi žutice kod novorođenčadi možete pronaći u sljedećem videu:

Priča jedne naše čitateljke, Inge Eremine:

Težina mi je bila posebno depresivna, težio sam kao 3 sumo hrvača, zajedno 92 kg.

Kako u potpunosti ukloniti višak kilograma? Kako se nositi sa hormonskim promjenama i gojaznošću? Ali ništa nije toliko obeshrabrujuće ili mladoliko za čovjeka kao njegova figura.

Ali šta učiniti da smršavim? Operacija laserske liposukcije? Saznao sam - najmanje 5 hiljada dolara. Hardverski postupci - UNP masaža, kavitacija, RF dizanje, miostimulacija? Malo pristupačniji - kurs košta od 80 tisuća rubalja s konzultantskim nutricionistom. Naravno da možete pokušati trčati na trkačkoj stazi do ludila.

I kada da pronađem sve ovo vrijeme? Da i još uvijek vrlo skupo. Pogotovo sada. Stoga sam za sebe izabrao drugu metodu.

Nivo bilirubina u krvi djeteta koje se nedavno rodilo mijenja se gotovo svaki dan, postepeno opadajući. Norma za tjednu bebu smatra se pokazateljem od 205 μmol / L, međutim, kod prijevremeno rođene djece taj je pokazatelj niži - 170 μmol / L).

Kod novorođenčadi bilirubin se podiže 2-4 dana nakon rođenja. U nedostatku negativnih faktora, tokom jednog mjeseca nivo tvari se vrati u normalu. Na kraju prvog mjeseca života nivo dostiže indikator „odrasle osobe“.

Postoje slučajevi da se koncentracija neke tvari u krvi i dalje povećava. Visoka razina predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju djeteta. Ako pokazatelji postanu viši od 256 µmol / L (a kod prijevremeno rođene djece - 172 µmol / L), tada je hitno potrebno hospitalizirati dijete kako bi se u medicinskim uvjetima smanjila razina tvari.

Povišena razina bilirubina u novorođenčadi: uzroci, posljedice, liječenje

Mnoge mame u bolnici moraju čuti frazu "vaše dijete je povećalo bilirubin".

Da se ne biste plašili ovih riječi, potrebno je razumjeti koju ulogu bilirubin igra u novorođenčadi i koliko je ova tvar sigurna za bebu.

Bilirubin - Ovo je pigment čija velika koncentracija u organizmu može postati otrov za nervni sistem. Ova supstanca rezultat je raspada crvenih krvnih zrnaca.

Hemoglobin se oslobađa iz crvenih krvnih zrnaca koja su zastarjela, a koja odmah postaju toksična. Imunitet počinje "napadati neprijatelja" i uništava hemoglobin, oslobađajući dragulje - spojeve koji sadrže željezo. Pod uticajem enzima, dragulji se transformišu u bilirubin.

Video (kliknite za reprodukciju).

Treba razlikovati direktan i indirektno bilirubin. Direktno se izlučuje izmetom i urinom, a neizravno prvo formira spoj sa albuminom i transportira se u jetru, gde fermentira i postaje direktan bilirubin, koji lako napušta organizam.

Bilirubin u krvi novorođenčeta uvijek je povišen. Činjenica je da crvena krvna zrnca zasićena fetalnim hemoglobinom nose kisik u tijelu nerođene bebe. Nakon porođaja gubi funkcije i uništava se, ostavljajući iza sebe produkt raspadanja - bilirubin.

U rodilištu se nekoliko puta uzima krvni test kako bi se utvrdio nivo ovog pigmenta. Povišeni bilirubin u novorođenčadi ukazuje na pojavu žutice i na taj način ljekari kontroliraju njegov tijek.

Žutica s visokim bilirubinom opasna je i sama po sebi i može ukazivati ​​na razvoj bilo kojeg patološkog stanja u mrvicama.

  • Odmah nakon bebinog prvog plaka lekari mere nivo pigmenta u krvi iz pupkovine. Nakon dva dana, novorođena beba je ponovo testirana.
  • Prevremeno rođene bebe provjeravaju količinu pigmenta u krvi dan nakon rođenja, a nadziru ga svaka 24 sata.
  • Djeca iz rizične skupine (složena trudnoća, složeno rađanje, izražena žutica sklera i kože) uzimaju krv iz vijenca na glavi.

Ovaj postupak je bezbolan i siguran za dijete, iako je majkama vrlo zastrašujući. Ograda se provodi posebnom tankom iglom rukama iskusne medicinske sestre, ova analiza pomaže u dijagnosticiranju razvoja opasnih komplikacija na vrijeme, tako da ne biste trebali odbiti u bolnici.

  • Djeci koja nemaju živopisne znakove žutice daje se test bez krvi bez žuči.

Uređaj za analizu je fotoćelija koja bilježi boju kože na čelu djeteta i tako određuje količinu žutog pigmenta. Rezultat se vidi odmah. Loša strana ovog testa je što ne pokazuje direktan i indirektni bilirubin, a ti su brojevi vrlo važni za dijagnozu.

Sa žuticom, bebama se daju kontrolni testovi tokom čitavog perioda lečenja, sve dok nivo pigmenta ne padne na normalu.

Još jednom, analiza bilirubina u novorođenčadi rađena je već u klinici, kada se podvrgava ljekarskom pregledu nakon mjesec dana. Krv se uzima iz vijenaca na glavi ili na dršci, u različitim medicinskim ustanovama na različite načine.

Budući da je proces obnove krvi u toku, u tijelu je uvijek prisutna sigurna količina pigmenta. Norma bilirubina u djetetu s mjesec dana pada u rasponu od 8,5 do 20,5 μmol / litra. Ali kod tek rođene bebe i u narednih nekoliko sedmica, te su brojke mnogo veće. Ova situacija je posljedica propadanja velike količine fetalnog hemoglobina.

  1. Normalan je sadržaj pigmenta u krvi iz pupčane vrpce:
  • 51-60 μmol / litra u djece rođene na vrijeme,
  • 71,8–106 µmol / l kod prevremeno rođene dece.

Ovo je nivo ukupnog bilirubina, koji je zbroj količine bilirubina, indirektne i direktne. Štaviše, indirektni bilirubin ne bi trebao biti veći od četvrtine ukupnog nivoa, a direktan, odnosno, trebao bi biti manji od 75%.

  1. 24 sata nakon rođenja, normalna razina pigmenta kod beba rođenih na vrijeme ne prelazi 85 µmol / L.
  2. Nakon 36 sati od rođenja, ova brojka raste na 150 μmol / L.
  3. Nakon 48 sati, do 180 µmol / L.
  4. 3-5 dana nakon rođenja, bilirubin može dostići svoj maksimum: 256 µmol / L. Ako se ta granica prekorači, onda ljekari govore o razvoju žutice kod djeteta.

Tada se nivo bilirubina smanjuje.

  1. Na 6–7. Dan djetetovog života on iznosi 145 µmol / L.
  2. 8. - 9. dana, do 110 µmol / L
  3. 10. do 11. dana, do 80 µmol / L,
  4. Na dan 12–13, do 45 µmol / L, itd.
  5. Do četvrte sedmice života, mrvice bilirubina dostižu svoju normalnu vrijednost - do 20,5 µmol / L.

Tabela normi bilirubina (indirektna i direktna)

Dnevna stopa bilirubina u novorođenčadi različita je kod novorođenčadi i prijevremeno rođene djece. 24 sata nakon rođenja prosečni nivo bilirubina u „rane“ bebe je 97,4–148,8 µmol / L. Indikator dostiže svoju maksimalnu vrijednost 5-6. Dana nakon rođenja. Na nivou pigmenta iznad 172 µmol / L, djetetu je dijagnosticirana žutica.

Povećani bilirubin kod djeteta: mogući uzroci

Tri razloga koja izazivaju porast bilirubina:

  1. Visoka stopa propadanja crvenih krvnih zrnaca posljedica je stečene bolesti ili nasljedne oštećenja. Patologija može biti uzrokovana infekcijom, nekompatibilnom vrstom transfuzije krvi, trovanjem otrovima ili razvojem malignog tumora.
  2. Poremećaji u odljevu žuči su procesi u kojima se prerađeni bilirubin ne izlučuje iz tijela, već ulazi u krvotok. To se događa s jetrenom aneurizmom, pankreatitisom, žučnom kamenom, rakom žučne kesice ili gušterače i drugim bolestima kod kojih se razvija subhepatička žutica.
  3. Poremećena funkcija jetre uzrokovana naslednom ili stečenom bolešću.Ovaj faktor je najopasniji, jer dovodi do oštećenja mozga i unutrašnjih krvarenja, što predstavlja životnu opasnost.

Nakupljanje viška bilirubina dovodi do žutice, što je praćeno bolestima, uključujući hepatitis A, B, C, D, G ili cirozu.

Šta učiniti ako dijete ima povišen bilirubin

Moguće je identificirati povećani bilirubin kod djeteta po promjeni boje kože i požutjelosti proteina oka. Ovi simptomi ukazuju na neispravnost unutrašnjih organa. Potpuni pregled tijela pomoći će utvrđivanju uzroka patologije.

Šta je bilirubin?

Bilirubin je produkt raspada crvenih krvnih zrnaca koji se prirodno izlučuje. Prekoračenje prihvatljivog nivoa bilirubina praćeno je žuticom, dok pacijenti imaju žutilo očnih proteina, sluznica i kože.

Možete odrediti nivo bilirubina koristeći biohemijski test krvi uzet iz vene. Potrošite ga ujutro na prazan stomak. Norma se smatra pokazateljem od 8,5 do 20,5 µmol po litri seruma.

Povećani bilirubin kod djeteta: mogući uzroci

Tri razloga koja izazivaju porast bilirubina:

  1. Visoka stopa propadanja crvenih krvnih zrnaca posljedica je stečene bolesti ili nasljedne oštećenja. Patologija može biti uzrokovana infekcijom, nekompatibilnom vrstom transfuzije krvi, trovanjem otrovima ili razvojem malignog tumora.
  2. Poremećaji u odljevu žuči su procesi u kojima se prerađeni bilirubin ne izlučuje iz tijela, već ulazi u krvotok. To se događa s jetrenom aneurizmom, pankreatitisom, žučnom kamenom, rakom žučne kesice ili gušterače i drugim bolestima kod kojih se razvija subhepatička žutica.
  3. Poremećena funkcija jetre uzrokovana naslednom ili stečenom bolešću. Ovaj faktor je najopasniji, jer dovodi do oštećenja mozga i unutrašnjih krvarenja, što predstavlja životnu opasnost.

Nakupljanje viška bilirubina dovodi do žutice, što je praćeno bolestima, uključujući hepatitis A, B, C, D, G ili cirozu.

Šta učiniti ako dijete ima povišen bilirubin

Ako dijete razvije žuticu i pojave se drugi znakovi povećanja bilirubina, potrebno je odmah kontaktirati medicinsku ustanovu. Liječnici će utvrditi uzrok hiperbilirubinemije, propisati lijekove i postupke. Samo-lijek će pogoršati dobrobit djeteta i pogoršati bolest.

Važno! Da biste ubrzali proces prerade bilirubina, trebate smanjiti opterećenje na jetri.

Dijeta koja isključuje masnu hranu, sodu, začinjenu i prženu hranu pomoći će u tome.

Redovno ispitujte kožu, oči i sluznicu vašeg deteta. Ako se na koži pojave žute mrlje, odmah se obratite ljekaru. Povišen bilirubin može biti znak ozbiljne bolesti koja vodi do smrti. Što se mjere brže poduzmu, to će i tretman biti lakši i brži.

Nivo bilirubina u djece

Bilirubin u krvi odrasle i djece igra jednu od najvažnijih funkcija, koja je prvenstveno odgovorna za normalno funkcionisanje jetre i ostalih organa za varenje djeteta.

Bilirubin nastaje u jetri neprekidnim razgradnjom ćelija crvenih krvnih zrnaca koje obavljaju funkciju kisika.

Kao što znate, u djetetovom tijelu bilirubin može biti u 2 potpuno različita oblika (izravni i indirektni), koji se izlučuju iz tijela prilično dugo vremena.

Najopasniji za djecu je indirektni bilirubin, koji uz značajno nakupljanje može izazvati teško toksično trovanje cijelog organizma, oštećenje moždanih tkiva i stanica, kao i razne mentalne poremećaje, zbog čega je potrebna hitna medicinska pomoć.

Dosta često su prvi simptomi povišenog bilirubina u krvi kod djece lokalna žutica koja se može pojaviti i na koži cijelog tijela, na licu djeteta ili u očne jabučice.

Česta izuzetak su novorođena djeca kod kojih se žutost kože tijela pojavljuje prilično često, dok ona nakon nekog vremena prolazi sama (nakon stabilizacije normalnog funkcioniranja jetre, žučnog mjehura i drugih važnih organa) i ne zahtijeva dodatno liječenje.

Kod djece je normalna razina bilirubina u krvi potpuno različita i često može varirati ovisno o dobi djeteta, dok je glavni pokazatelj od 3,1 do 16,5 - 17,2 µmol / L.

Norma bilirubina u djece različitih dobnih kategorija:

  • novorođenčad: 50-210 μmol / l.,
  • 1-2 nedelje: 6-25 mikromol / l.,
  • 3-4 nedelje: 4-20 mikromol / l.,
  • 1-2 meseca: 4-18,5 μmol / l.,
  • 3-5 meseci: 3,5-18,4 µmol / l.,
  • 6-12 meseci: 3.4-18.1 µmol / L.,
  • 1-2 godine: 3.3-18 mikromol / l.,
  • 3-5 godina: 3,2-17,9 µmol / l.,
  • 6-8 godina: 3,1-17,8 µmol / l.,
  • 9-10 godina: 3,1-17,6 µmol / l.,
  • 11-14 godina: 3,2-17,5 µmol / l.,
  • 15-18 godina: 3,1-17,2 µmol / L

Pažnja: ako se djetetov nivo bilirubina duže vrijeme značajno razlikuje od normalnih pokazatelja predstavljenih dobnih kategorija, tada se u ovom slučaju preporučuje što je moguće prije posavjetovati se s pedijaterom i podvrgnuti daljnjem, sveobuhvatnom pregledu tijela.

Potrebno je obaviti analizu kako biste utvrdili bilirubin u djetetu rano ujutro i to samo na prazan stomak, bilo kakav unos hrane strogo je zabranjen 7-8 sati prije analize, jer će rezultat, u pravilu, biti nepouzdan (netačan). Krv se uzima iz vene na analizu.

Što se tiče novorođenčadi, njihova krv uglavnom se uzima iz glave, što ne predstavlja prijetnju po život djeteta.

Uzroci povišenog bilirubina u djece

  • akutne ili hronične bolesti jetre (hepatitis, holecistitis),
  • urođene patologije kardiovaskularnog sistema organizma,
  • dugotrajno kršenje normalnog odliva žuči,
  • genetska tendencija (nasljeđivanjem),
  • zarazne bolesti probavnog sistema djeteta,
  • dijabetes kod jednog od roditelja nerođenog djeteta,
  • česti lijekovi (posebno antibiotici i analgetici),
  • nedostatak vitamina (snažno smanjenje vitamina u djetetovom tijelu),
  • kršenje hormonalne funkcije.

Fiziološki povišen bilirubin karakterističan je za novorođenčad, dok bi se njegova razina trebala normalizirati na otprilike 1-1,5 mjeseci djeteta, ako se to nije dogodilo, onda se preporučuje konzultirati liječnika.

Mora se imati na umu da ogroman broj različitih uzroka i faktora može doprinijeti razvoju povišenog bilirubina u krvi kod djece, tako da uvijek morate provoditi pravovremeni i sveobuhvatan pregled kako biste precizno utvrdili mogući uzrok.

Liječenje povišenog bilirubina u krvi treba biti cjelovito i sveobuhvatno, uvijek pod nadzorom liječnika.

Deci se savetuje da redovno prate nivo bilirubina u krvi, uzimajući krvne pretrage najmanje 2-3 p. godišnje, kako bi imali barem približnu, opštu sliku stanja tijela vašeg djeteta.

U ovom članku smo saznali postojeću stopu bilirubina u krvi za decu.

Norma bilirubina u djece

Bilirubin je jedna od komponenti žuči, koja nastaje kao rezultat razgradnje crvenih krvnih zrnaca i oslobađanja hemoglobina. Taj se proces događa u koštanoj srži, slezini, ali većim dijelom - u jetri. Ako ovaj organ dobro funkcionira, tada će razina bilirubina u ljudskoj krvi biti normalna, višak će se izlučiti zajedno s žuči, i obrnuto: povećana razina žučne komponente bit će signal da nije sve u redu sa zdravljem.

Kako izmeriti nivo bilirubina

Nivo bilirubina može se utvrditi davanjem krvi za biohemijske analize. Kod novorođenčadi se krv uzima iz glave, u starijoj djeci - iz vene na ruci. Kako biste dobili pravi rezultat, analizu se preporučuje uzimati na prazan stomak, a dan prije toga iz prehrane treba isključiti sve slano, prženo i začinjeno. U nekim je slučajevima potrebno prestati uzimati lijekove za 10-14 dana.

Nivo bilirubina određuje se pomoću tri pokazatelja:

  • ukupni bilirubin ukupna je količina žuto-zelenog pigmenta koji je prisutan u tijelu u vrijeme davanja krvi,
  • direktan (vezani) bilirubin - čini manji dio ukupnog volumena, formira se samo u stanicama jetre, dobro se rastvara, te se stoga izlučuje bez problema,
  • indirektni (slobodni) bilirubin je toksični pigment koji se rastvara u mastima, ali ne i u vodi, stoga se ne izlučuje direktno iz tijela, već tek nakon transformacije u direktan bilirubin.

Svaka vrsta bilirubina ima svoju normu koja se mjeri u posebnim jedinicama - mikromolima po 1 litri krvi.

Zašto je beba žuta

Dugi meseci trudnoće su već prošli, beba se rodila. Ali u jednom od prvih dana svog života, njegova majka iznenada primijeti da je beba požutela. Zašto dolazi do povećanja bilirubina u novorođenčadi i kako se riješiti žutice? S ovim pitanjima majke napadaju liječnike u rodilištu, ali najčešće stručnjaci uvjeravaju da je pojava normalna i njihovo dijete zdravo.

Zašto novorođenče ima povišen bilirubin? Stvar je u tome što se u prvim danima nakon rođenja bebin organizam počinje aktivno obnavljati kako bi se prilagodio okruženju. Istovremeno, crvena krvna zrnca, koja su bila odgovorna za prijenos kisika do organa djeteta u maternici, počinju se masovno uništavati. Sada im jednostavno nisu potrebne, funkcija im je završena i moraju se srušiti i napustiti bebino tijelo. Uništena, crvena krvna zrnca oslobađaju fetalni hemoglobin, koji se pod utjecajem enzima pretvara u bilirubin.

I on će napustiti bebino tijelo, ali prvo mora proći postupak neutralizacije u jetri i izaći napolje s izmetom i mokraćom.

Međutim, razinu bilirubina u novorođenčadi treba kontrolirati. Ljekari u porodilištu nekoliko puta uzimaju krv iz mrvica na analizu kako bi na vrijeme primijetili visoki bilirubin kod novorođenčadi, što može signalizirati razvoj patologije. To omogućava specijalistima da procjene stepen rada jetre i žučnih puteva kod beba.

Što se događa u djetetovom tijelu

Činjenica da nekoliko dana nakon što se nalazi izvan maternice majke, bilirubin kod novorođenčadi počinje se povećavati objašnjava se fiziološkom posebnošću obnove tijela. Sledeći procesi su karakteristični za ovaj period:

  • kako je velika količina hemoglobina nepotrebna, započinje proces propadanja,
  • deformirajući se, crvena tijela oslobađaju bilirubin - poseban pigment koji je sudjelovao u stvaranju proteina koji sadrži željezo - hemoglobin i u nenormalno većoj količini se baca u krv,
  • povećava se nakupljanje žučnog pigmenta u krvotoku,
  • dermis i sklere obojeni su tonom pigmenta - žute senfa.

Na početku života izvan maternice, bebina jetra jednostavno nije u stanju da se izbori sa visokim nivoom bilirubina, jer njegova funkcionalnost još nije u potpunosti u funkciji. Ovo se stanje smatra prolaznim (privremenim, privremenim) i ispunjava standarde fiziološkog razvoja djeteta. Takva žutica se naziva fiziološka i ne zahtijeva poseban tretman.

Poput žutice dojenja. Nakon porođaja koncentracija u mlijeku hormona koji smanjuju aktivnost jetrenih enzima velika je, a kada se prirodno hrane, oni prodiru u bebino tijelo, što izaziva žuticu.Sa povećanjem količine mlijeka u grudima sve se vraća u normalu i beba se oporavlja.

Važno! Ne žurite sa prekidom dojenja, koje za dijete kasnije može postati panaceja. Međutim, da biste odagnali sumnje i osigurali da patologija jetre nije postala uzrok žutila kože, možete prenijeti bebu na umjetno hranjenje nekoliko dana. Ako se za to vrijeme boja kože normalizira, preporučuje se bez odlaganja nastaviti dojenje.

Koja je norma bilirubina u novorođenčadi

Bilirubin u krvi predstavljen je s dvije frakcije:

  • Neizravna (slobodna), koja nastaje kao rezultat činjenice da je stopa propadanja crvenih krvnih zrnaca veća od sposobnosti jetre da bilirubin. Slobodni bilirubin je tvar koja se obično rastvara samo u lipidima (mastima). Zbog nemogućnosti rastvaranja u vodi, pigment je vrlo toksičan, akumulira se u krvotoku, uzrokujući karakteristično bojenje i može poremetiti normalno funkcioniranje stanica, slobodno prodirući u njih.
  • Direktni (vezani) bilirubin nastaje direktno u jetri. Nakon biokemijske interakcije s organskim kiselinama uronske grupe i enzimima jetre, koje smanjuju toksičnost pigmenta, on postaje topljiv u vodi i lako se izlučuje iz tijela zajedno sa žuči i urinom.

Pokazatelji dviju frakcija sačinjavaju ukupnu koncentraciju bilirubina u krvi, dok direktna koncentracija ne prelazi 25% ukupnog volumena.

Da bi slobodni bilirubin postao vezan i topljiv, potrebni su neki proteini koje novorođenčadi nedostaju da bi ga prenijeli u jetru. Kao rezultat toga, brzina bilirubina u krvi raste, pojavljuje se fiziološka žutica.

Tabela prikazuje stope bilirubina u novorođenčadi (tablica bilirubina u novorođenčadi po danu)

Žutica se razvija u novorođenčadi ako je bilirubin veći od 50 μmol / l, a izražava se, osim koncentracije pigmenta u krvi, promjenama u stanju kože novorođenčadi: početnom bojom, tonom kapilara i ogromnošću zone distribucije pigmenta.

Za procjenu intenziteta promjena pokazatelja koristi se Cramer-ova ljestvica prema kojoj možete procijeniti težinu djetetovog stanja:

  • Područje glave (očne sklere, lice, nebo, jezik odozdo) postaje žuto - 100 μmol / l.
  • Žutost pada na gornji dio tijela iznad pupka - 150 µmol / l.
  • Dodaje se područje ispod pupka, uključujući stražnjicu i bokove - 200 µmol / L.
  • Gornji i donji krajnici obojeni su pigmentom - 250 µmol / l.
  • Koža mijenja boju po cijelom tijelu, uključujući prste i nožne prste, dlanove i stopala - preko 250mkmol / l.

Što je viši pokazatelj, to je ozbiljniji razlog pretpostaviti da dijete ima žuticu raznih vrsta i težine i takve komplikacije kao što je diskinezija žučnog mjehura.

Za novorođenčad će koncentracija bilirubina u krvotoku biti iznad normalne i do granice od 250 µmol / L, za nedonoščad - 200. Dojenčad koja su rođena prijevremeno imaju veći rizik da budu u grupi sa dijagnosticiranom žuticom zbog nerazvijenost tjelesnih sistema i pojačana osjetljivost na nepovoljna stanja.

Indirektni bilirubin toksini mogu prouzrokovati oštećenja dubokih struktura prednjeg dijela mozga, koji su odgovorni za motoričku aktivnost i koordinaciju, i uzrokovati bilirubin encefalopatiju (nuklearnu žuticu). Ovo stanje izaziva:

  • povećana pospanost ili ekstremna uznemirenost,
  • smanjeni sisalni refleks,
  • pojačan mišićni tonus u vratu.

Važno! Roditelji bi trebali znati da indikatori van ljestvice negativno utječu na rad mozga i žučnih organa. Ako je koža novorođenčeta oštro postala žuto-smeđa, odmah morate potražiti medicinsku pomoć. Samo smanjenje razine bilirubina pomoći će izbjeći toksično trovanje žučnim pigmentom.

U nedostatku patologije u roku od 2-3 tjedna nakon rođenja, nivo izravnog bilirubina postepeno opada i vraća se u normalu, upravo u tom periodu fiziološka žutica bebe potpuno nestaje i više se ne vraća.

Uzroci i posljedice visokog bilirubina u novorođenčadi

Više od polovine novorođenčadi i ¾ prevremeno rođenih dojenčadi pati od žutice u prvim danima. Grupa rizika uključuje i:

  • blizanci
  • djeca čije majke imaju dijabetes.

Kako bi se na vrijeme prepoznala patologija, novorođenče odmah uzima krv iz pupčane vrpce na analizu u vrijeme rođenja i opet, trećeg dana života. To omogućava ljekarima da drže situaciju pod kontrolom i po potrebi poduzimaju hitne mjere za očuvanje zdravlja i života bebe.

Ako se i nakon 2-3 tjedna znakovi žutice nastave aktivno manifestirati, liječnici mogu posumnjati na patološku žuticu, kao rezultat povećane koncentracije bilirubina u krvi. Uzroci ovog stanja mogu biti:

  • Hemolitička bolest novorođenčeta. Ova ozbiljna bolest nastaje na pozadini Rhesusa - sukoba majke i djeteta. Manifestira se urođenim unutrašnjim edemom potkožnog tkiva, uvećanom slezinom i jetrom, oštećenjem centralnog nervnog sistema.
  • Genetski neuspjeh. U ovom se slučaju kod novorođenčadi može primijetiti jedno od stanja: oštećenje tvorbe jetrenih enzima (Gilbertov sindrom), smanjena aktivnost enzima (Krigler-Najar sindrom) i nedostatak potrebnih enzima (Lucey-Driscola sindrom). Uz pravovremeno lečenje moguća je potpuna kompenzacija pod uslovom da nema teškog oštećenja jezgra mozga.
  • Oštećenja jetre opasnim infekcijama dok je beba u maternici. Toksični agensi i virusi smanjuju sposobnost bilirubina i izazivaju parenhimsku žuticu. Ovo stanje karakterizira produljena žutica, povećanje limfnih čvorova, zamračenje mokraće i posvjetljivanje izmeta, promjena biokemijske analize krvi.
  • Blokada (začepljenje) žučnog kanala, koja nastaje zbog intrauterine žučne kamenac, prisutnost u tijelu tumora koji sažima žučne kanale, sindrom kondenzacije žuči. Ova vrsta žutice naziva se opstruktivnom. Problem se rješava operacijom.

Gledajući bebu i poznavajući znakove žutice, majke će moći prepoznati patološki ili siguran tok bolesti i na vrijeme potražiti medicinsku pomoć. Samo u ovom slučaju moguće je izbjeći tako ozbiljne komplikacije kao što su:

  • akutna intoksikacija tijela,
  • albuminemija, kada se nivo albumina smanji i ne omogući plazmi da u potpunosti transportira vitamine i hranjive sastojke,
  • gluhoća, mentalna retardacija, konvulzije zbog prodora bilirubina u mozak,
  • nekontrolirani nevoljni motorni refleksi,
  • grčevi u nogama.

Vrlo rijetko, ali i dalje postoje slučajevi kad nastaje najželjnija i najopasnija komplikacija - nuklearna žutica, koja simptomatski prelazi iz jedne faze u drugu:

  • Kočenje. Beba postaje letargična, praktički nije u stanju da se sisa, svi su njegovi refleksi depresivni.
  • Nezadovoljstvo Dijete je u hipertoničnosti, zamahuje leđima, uvija se, vrišti od srca.
  • Zamišljeni oporavak. Na prvi pogled faza je povoljna, kad se svima čini da je sve iza i da je bolest potpuno prešla dijete. Ipak, ovo je samo privremeno uspavanje tokom kojeg trebate obratiti posebnu pažnju na dijete, pokušajte ne propustiti nijedan simptom.
  • Komplikacija. Bilirubin napada mozak, utječe na jezgro, utiče na nervni sistem, izazivajući ozbiljne poremećaje u tijelu, može rezultirati cerebralnom paralizom.

Za dijagnozu komplicirane žutice koriste se biohemijske, radiološke metode kao i biopsija.

Važno! Od pravovremene dijagnoze i pravilno odabrane medicinske taktike ovisi koliko će ozbiljne posljedice žutica imati za zdravlje.

Liječenje povišenog bilirubina u bolnici i kućnim lijekovima

Ljekari u bolnici moraju preuzeti kontrolu bilirubina u krvi novorođenčadi. Kako bi dobili potpunu sistemsku sliku koncentracije pigmenta, propisuju biohemijske pretrage krvi tokom cijelog boravka bebe u bolnici (2-3 puta) i prate tendenciju povećanja ili smanjenja nivoa bilirubina.

Mame mogu držati ovu temu pod kontrolom i pitati doktora da li je takav test uzet od djeteta i koji su rezultati laboratorijskog ispitivanja.

Upravo taj pristup omogućava pravovremeno otkrivanje žutice i propisuje mjere pogodne za stanje djeteta za liječenje ove bolesti.

Važno! Ako dijete ima blage simptome žutice, aktivno je i dobro sisa, liječenje nije potrebno! Uz kontinuirano dojenje, nakon tjedan dana koža, sluznica i sklere u potpunosti se normaliziraju.

Iskusni stručnjaci u pravilu tačno određuju težinu bolesti i sve vrste rizika, za razliku od savjeta prijatelja i općih informacija na Internetu

U ovom slučaju, mlade majke trebaju biti strpljive, a ako dijete treba biti pod nadzorom liječnika još neko vrijeme - ne odustajte, ne preuzimajte odgovornost, ne rizikujte život i zdravlje vašeg djeteta.

Nakon obavljenih svih potrebnih studija - specijalista za vizualne i laboratorijske svrhe zakazuje sastanak i daje preporuke.

Tretman foto svetlima

Fototerapija se smatra glavnom i efikasnom metodom liječenja žutice kod novorođenčadi. Terapeutski rezultat daje obilježje svjetlosnih valova određene dužine da djeluju na bilirubin. Dijete se oslobađa odjeće i posebna lampa se šalje njegovom tijelu. Molekuli bilirubina tokom apsorpcije svetlosnog zračenja pretvaraju se u rastvorljivu supstancu - lumirubin, koja je bezopasna za detetovo telo, jer je potpuno netoksična i lako se izlučuje iz organizma mokraćom i žuči.

Za ovaj postupak, osim lampe, predviđene su posebne naočale, povez na usnama, madraci i prekrivači. Manipulacija je potpuno bezbolna i ugodna, ne zahtijeva emocionalni stres - za njezino provođenje beba ne treba da se dijeli sa majkom. Osim toga, u rodilištima se praktikuje upotreba posebnih svjetiljki u zajedničkim odjeljenjima, gdje majka može samostalno pratiti stanje djeteta.

Dugotrajna biljna medicina donosi dobre rezultate, a tokom jedne sesije beba može biti izložena svjetlu od nekoliko sati do nekoliko dana. Između postupaka potrebno je vremena da se nahrani dijete, brine se za njega i odmara.

Važno! Što više majke ima mleka, niža je koncentracija enzima koji sprečavaju jetru da se izbori sa visokim nivoom bilirubina.

Ako broj postupaka tokom boravka u bolnici nije dovoljan i nivo opasnog pigmenta u krvi raste, beba se od majke odvodi i nastavlja na intenzivnije liječenje.

Terapija lijekovima

Za potpuno i sveobuhvatno liječenje liječnici propisuju lijekove koji pomažu bebama da prebrode komplikacije žutice:

  • Elkar. Aktivna supstanca lijeka je posebna aminokiselina L-karnitin koja je odgovorna za normalizaciju energetskog metabolizma. Zbog stimulacije metabolizma lipida, sadržaj bilirubina u tkivima, krvotoku i organima može se svesti na najmanju moguću mjeru. To povećava funkcionalnu sposobnost jetre - neutralizira bilirubin, smanjuje njegov toksični učinak, što daje nadu u povoljnu prognozu.

Za dojenčad je ovaj lijek dostupan u kapi i otopini za injekcije s 20% -tnim sadržajem glavne tvari.Ako se preporučuje provođenje intravenskih i intramuskularnih injekcija u bolnici, kako bi se olakšalo praćenje reakcije novorođenčadi na lijek, tada djetetu nakon pražnjenja kod kuće mogu dati kapljice samostalno. Glavna stvar je slijediti preporuke liječnika i djelovati strogo u skladu s uputama.

  • Ursofalk. Lijek nove generacije koji je osmišljen za uklanjanje simptoma i znakova obolele jetre ima širok spektar djelovanja, pomažući jetri da aktivira svoje funkcionalne sposobnosti. Uslijed ove stimulacije tijelo počinje aktivnije bilirubin, neutralizirati ga i uklanjati iz tijela. Ljekari zaista cijene sposobnost ovog lijeka za ublažavanje toksičnog stresa, smanjenje vjerojatnosti oštećenja mozga i sprečavanje takve komplikacije bolesti kao što je nuklearna žutica.

Lijek za novorođenčad dostupan je u obliku suspenzije - ljekovite suspenzije, koja je dobrog ukusa i lako se dozira. Jednostruku dozu i tijek liječenja izračunava pedijatar nakon analize stanja djeteta i uspoređivanja rizika od mogućih komplikacija žutice i nuspojava krhkog tijela na jak lijek. S tim u vezi, roditelji trebaju znati da postoje ograničenja u uzimanju lijeka za onu djecu koja imaju ozbiljne patologije bilijarnog trakta i bubrega.

  • Hofitol. Homeopatski lijek biljnog porijekla sa izraženim choleretic efektom. Ovaj lijek štiti i podržava jetru, obnavlja joj stanice, potiče stjecanje rastvorljivog oblika hemoglobinom, poboljšava metabolizam i liječi bolesti žučnog mjehura.

Unatoč nedostatku sintetskih komponenti, lijek se novorođenčadi daje s velikom pažnjom zbog velike vjerojatnosti razvoja alergijske reakcije, sve do Quinckeovog edema. Uz odobrenje pedijatra, lijek koji se proizvodi u obliku kapi mora se razrijediti prokuhanom vodom kako bi se ublažio neugodan okus. U pravilu su 3 dana dovoljna za kurs podrške jetri i obnavljanje organizma.

  • Enterosgel. Predstavlja lek koji ne utiče na nivo bilirubina u krvotoku. Budući da je sorbent, pomaže čišćenje organizma od toksina, pomaže jetri i bubrezima. Liječenje trovanja hranom ovim lijekom će također biti efikasno. Istovremeno, njegove sastavne komponente ne utiču negativno na ravnotežu crevne mikroflore. Može se davati od rođenja i ne boji se alergijskih manifestacija, ne apsorbira se u krv. Dnevne doze određuje pedijatar, kao i trajanje kursa. Ti su pokazatelji individualni i ovise o težini bolesti.

Terapija lijekovima za novorođenčad s žuticom može uključivati: interferon, vitamine, glukozu, hormonske lijekove - veliki arsenal alata za vraćanje djetetovog zdravlja i stvaranje povoljne prognoze za oporavak.

Kućno lečenje

Jednom kod kuće, mlade majke mogu samostalno oporaviti dijete nakon žutice narodnim lijekovima, slijedeći preporuke:

  • Korisno je djetetu dati infuziju listova mente, koja se priprema na sljedeći način - odmjerena kašika suhe sirovine prelije se čašom ključale vode. Nakon potpunog hlađenja, infuzija je spremna za upotrebu. 1 kafena kašika nakon jela dovoljna je za bebu.
  • Kade s cvjetovima kalendule pomoći će sniziti razinu bilirubina. Novorođenče se stavlja u kadu, gdje se izlije voda ugodne temperature, pomiješana sa čašom infuzije. Nakon 5-10 minuta postupka, dijete je potrebno obrisati bez ispiranja otopine s tijela.
  • Zračne kupke. Za bebe je jako korisno boraviti na svježem zraku, koji obogaćuje krv kisikom i jača imunološki sistem. Ako je aktivno sunce u ovo doba godine - to je samo sreća, jer sunčeve zrake ubrzavaju raspad bilirubina.
  • Emotivno pozitivan stav.Psihološka ravnoteža majke važan je faktor za brzi oporavak djeteta.

Dakle, osoba koja se tek rodila mora svladati mnoge testove povezane sa prilagođavanjem vanjskom svijetu. Zadatak majke i pedijatra je stvoriti sve uslove tako da dete sa najmanje stresa prođe taj period bez komplikacija i posledica.

Zašto dijete ima visok bilirubin i koja je opasnost od ovog stanja

Kada je bilirubin iznad normalnog nivoa (256 µmol / L kod dece rođene na vreme i 172 µmol / L u bebama „žurbe“), lekari govore o razvoju žutice. Dvije su vrste. Fiziološka žutica najčešće se završava u 4. sedmici djetetovog života i nema nikakve posljedice na njegovo tijelo.

Međutim, djeca s ovom dijagnozom trebaju stalni nadzor, jer bolest može preći i u teže oblike. Patološka žutica zahtijeva liječenje, a u njenom odsustvu donosi značajnu štetu zdravlju djeteta.

Ako je bilirubin u krvi novorođenčeta povišen, razlozi mogu biti sljedeći:

  • teška trudnoća
  • dijabetes u majci,
  • komplicirano rođenje
  • prijevremena trudnoća
  • nedostatak kisika u djetetu tokom trudnoće ili porođaja - na primjer, sa zapletom pupčane vrpce.

S patološkom žuticom, bilirubin u krvi djece odskače. Razlozi za ovo povećanje mogu biti isti problemi koji dovode do fiziološke žutice. Takođe, izuzetno visok nivo pigmenta može ukazivati ​​na:

  1. problemi sa bebinom jetrom
  2. hormonalni poremećaji
  3. rezusni sukob između majke i djeteta,
  4. opstrukcija creva,
  5. genetska bolest koja dovodi do uništenja crvenih krvnih zrnaca,
  6. opstrukcija bilijarnog trakta.

Takođe, patološka žutica mogu izazvati lijekovi koje je majka primila tijekom trudnoće i porođaja.

Ako dijete pronađe ovo stanje, ljekari ne liječe samo simptome već i uklanjaju uzrok bolesti.

Stanja koja mogu izazvati patološku žuticu sama su po sebi vrlo opasna i ponekad kobna. Ali visoki bilirubin u novorođenčadi ne može se zanemariti. Ovaj pigment je otrov za bebin nervni sistem. Sa visokim nivoom u krvi razvija se bilirubin encefalopatija. Znakovi ovog stanja su:

  • povećana jetra i slezina,
  • smanjenje pritiska
  • konvulzivni sindrom
  • beba puno spava ili, obrnuto, stalno je u pokretu,
  • dete praktično ne uzima bočicu i škrinju.

Neblagovremeno primanje liječenja (ili potpuni nedostatak pomoći) sa bilirubin encefalopatijom može imati sljedeće posljedice:

  1. gubitak sluha
  2. kašnjenje u razvoju,
  3. motorička paraliza.

Ponekad bilirubin u mrvicama poraste zbog majčine dušice: razvija se takozvana "žutica dojenja". Masne kiseline su prisutne u mlijeku koji sprečavaju jetru da pretvori indirektni bilirubin u direktan, a toksin se nakuplja u tijelu. U tom slučaju djecu se na dva dana prebacuje u mješavinu hrane.

Ako je bilirubin smanjen, dijete se ostavlja dojiti. Ili je moguće nahraniti bebu majčinim mlekom. Da biste to učinili, izrazite je u bocu i zagrijte na temperaturu od 70 °, a potom je ohladite i dajte djetetu. Više o tome kako pravilno izraziti majčino mlijeko >>>

Kada se zagreju, masne kiseline se uništavaju, a mleko ne šteti bebi.

Kako smanjiti bilirubin u novorođenčadi? Ako se dijagnosticira fiziološka žutica, nisu potrebne posebne mjere osim promatranja. Obično se bolest povuče nakon nekoliko tjedana.

Sunčane kupke pomoći će bržem smanjenju bilirubina kod novorođenčadi. Ako imate dijete „proljeće“ ili „ljeto“, onda tokom šetnje možete gurnuti kapuljaču kolica, izlažući suncu lice i ruke bebe. Zimska i jesenja sunca teže je uhvatiti.Ali ako se pokazalo da je vedar dan, izađite s mrvicama na balkon, neka zrake sjaju na licu bebe.

Beba ne bi trebalo biti na suncu duže od 10 minuta. U ovom slučaju potrebno je osigurati da sunce ne zađe u otvorene oči. U kasno proljeće i ljeto ne držite dijete na direktnom suncu od 11:00 do 17:00.

Fototerapija je najefikasniji način liječenja patološke žutice. Može se izvesti u bolnici ako ima potrebnu opremu. U suprotnom, majka i beba su prebačeni u dečiju bolnicu. Beba je smeštena pod posebnu plavu lampu.

Uz pomoć svjetlosti, bilirubin prelazi u lumirubin koji brzo napušta tijelo. Morate ležati ispod lampe ukupno 96 sati, sa pauzama za hranjenje.

Na oči djece stavljaju poseban zavoj ili navlače šešir, jer svjetlost lampi štetno djeluje na vid. Postupak je bezbolan i efikasan, ali može imati i neugodne nuspojave: isušivanje i ljuštenje kože, ukapljena stolica, koja će nakon završetka terapije nestati.

U posebno teškim slučajevima, djeca se daju kapljicama i čak primaju transfuziju krvi. Izvrsna profilaksa žutice je hranjenje majčinim mlijekom. Veoma je važno što brže staviti bebu na grudi. Kako to učiniti, pročitajte članak: Dojenje: preporuke WHO.

Hranjenje na zahtjev također pomaže u smanjenju količine štetnog pigmenta. Kolostrum izaziva eliminaciju mekonijuma iz tijela novorođenčeta s kojim velika količina bilirubina izlazi. Više o hranjenju na zahtjev >>>

Jedan od loših saveta koji mama može čuti je piti dijete sa žuticom. Ni slatka voda, ni dekocija ružine ruže neće sniziti nivo bilirubina. Bolje često stavljajte mrvice na grudi i slijedite preporuke liječnika.

Vrlo često, nakon rođenja bebe, ljekari mu dijagnosticiraju visoki bilirubin. Ova je fraza zastrašujuća za mnoge mlade majke, jer svi znaju da visoke količine ove tvari u odraslih mogu značiti razvoj ozbiljne bolesti. Povećani bilirubin u novorođenčadi, postoji li opasnost i kako liječiti mrvice. Šta majke trebaju znati o prvim danima života svog djeteta i koje su vrijednosti bilirubina prihvatljive za novorođenčad.

Dugi meseci trudnoće su već prošli, beba se rodila. Ali u jednom od prvih dana svog života, njegova majka iznenada primijeti da je beba požutela. Zašto dolazi do povećanja bilirubina u novorođenčadi i kako se riješiti žutice? S ovim pitanjima majke napadaju liječnike u rodilištu, ali najčešće stručnjaci uvjeravaju da je pojava normalna i njihovo dijete zdravo.

Zašto novorođenče ima povišen bilirubin? Stvar je u tome što se u prvim danima nakon rođenja bebin organizam počinje aktivno obnavljati kako bi se prilagodio okruženju. Istovremeno, crvena krvna zrnca, koja su bila odgovorna za prijenos kisika do organa djeteta u maternici, počinju se masovno uništavati. Sada im jednostavno nisu potrebne, funkcija im je završena i moraju se srušiti i napustiti bebino tijelo. Uništena, crvena krvna zrnca oslobađaju fetalni hemoglobin, koji se pod utjecajem enzima pretvara u bilirubin.

I on će napustiti bebino tijelo, ali prvo mora proći postupak neutralizacije u jetri i izaći napolje s izmetom i mokraćom.

Međutim, razinu bilirubina u novorođenčadi treba kontrolirati. Ljekari u porodilištu nekoliko puta uzimaju krv iz mrvica na analizu kako bi na vrijeme primijetili visoki bilirubin kod novorođenčadi, što može signalizirati razvoj patologije. To omogućava specijalistima da procjene stepen rada jetre i žučnih puteva kod beba.

Beba odmah nakon rođenja prolazi svoj prvi test za bilirubin. Čim je zazvonio prvi vrisak, ljekari su uzeli krv iz pupčane vrpce. Ako je beba u parovima, za dva dana će proći svoju drugu analizu.Ako se beba rodila prerano, oduzeće mu se drugi uzorak krvi dan nakon rođenja.

Ako je dijete u riziku i ima očigledne znakove razvoja žutice, ljekari uzimaju krv s vijenaca na glavi kako bi pratili da li se bilirubin podiže ili ne. Ako se beba rodila jaka, nema žutost sklere i ne pokazuje znakove anksioznosti, liječnici mu mjere bilrubin metodom bez krvi, koristeći poseban foto tester.

Kontrolna analiza kod novorođenčadi provodi se već 1 mjesec nakon rođenja u okružnoj klinici, nakon čega treba uzeti krv na analizu prema preporukama ljekara. Krv se uzima iz vene na ruci ili glavi. Ova je analiza vrlo važna i majke ju ne trebaju odbiti jer vam omogućava da na vrijeme prepoznate moguća odstupanja u radu važnih organa i sistema bebe.

Danas ljekari razlikuju dvije vrste žutice kod novorođenčadi - fiziološku i patološku. Fiziološka žutica nije opasna za bebu i prolazi već mjesec dana nakon rođenja. Patološku žuticu karakterizira visok nivo bilirubina u novorođenčadi, promjena boje urina i izmeta, te anksioznost bebe. Ako se patologija ne otkrije na vrijeme, posljedice mogu biti katastrofalne. Može se razviti nuklearna žutica, što je praćeno teškim oštećenjem nervnog sistema, konvulzijama i gubitkom svijesti.

Pri kontroliranju povišenog bilirubina važno je procijeniti ne samo njegovu ukupnu količinu, već i postotak izravnih i neizravnih frakcija. Izravni udio ne bi trebao biti veći od 25% od ukupnog iznosa, a neizravni udio bi trebao biti unutar 75% od ukupnog broja. Taj je omjer vrlo važan i ako se jedan od frakcija počne povećavati, već govorimo o razvoju patologije. Norme ukupnog bilirubina za novorođene bebe su sljedeće:

Ovi standardi su prihvaćeni za zdrave novorođene bebe. Za bebe koje su rođene prijevremeno, ljekari koriste druge pokazatelje, ovise o općem stanju djeteta.

Ako porast bilirubina u krvi novorođenčeta pređe normu, liječnici postavljaju dijagnozu žuticu. Uzroci povećanog bilirubina u novorođenčadi mogu biti sljedeća stanja:

  • Rano rođenje.
  • Zarazne bolesti u mame.
  • Povišen šećer u krvi kod mama.
  • Mrvice od gladovanja kiseonikom.
  • Asfiksija pri rođenju.
  • Masno majčino mlijeko.

Fiziološka žutica najčešće ne izaziva negativne posljedice. Posebne mjere za uklanjanje pigmenta u ovom slučaju se ne poduzimaju. Žutica nestaje u roku od mjesec dana bez ikakvog liječenja. Međutim, djecu s ovom dijagnozom treba stalno pratiti.

Kada je bilirubin povišen i on raste u dinamici, doktori mogu posumnjati na prisustvo sljedećih patologija:

  • Poremećaji jetre.
  • Hormonski neuspjeh.
  • Različiti Rh faktor kod majke i djeteta.
  • Crijevna patologija.
  • Nasleđene bolesti.
  • Patologija bilijarnog trakta.

Šta učiniti ako se indikatori ne smanje? Ako visoki bilirubin u novorođenčadi ostane nakon 2 tjedna od rođenja, liječnici dijagnosticiraju patološku žuticu. U ovoj je fazi važno izvršiti dodatne preglede, identificirati patologiju i odmah pristupiti njenom liječenju. Zašto je povećani bilirubin opasan? Ako je bilirubin povišen u krvi novorođenčeta, opasan je raznim komplikacijama od nervnog sistema.

Posledice visokog bilirubina u novorođenčadi:

  • Gluhoća
  • Slijepoća.
  • Paraliza.
  • Zaostajanje u razvoju.
  • Mentalni poremećaji

Ako govorimo o patološkoj žutici opterećenoj kršenjima organa djeteta, bilirubin se može smanjiti jedino eliminacijom bolesti. Hitno je potrebno posavjetovati se sa stručnjakom ako primijetite sljedeće simptome kod djeteta:

  • Dugo nezdrav san.
  • Sporo sisanje grudi.
  • Grčevi.
  • Anksioznost
  • Povećana jetra i slezina.
  • Smanjenje pritiska.

Mnoge majke, vidjevši požutjelu bebu, trče ka Googleu pitajući ga kako smanjiti bilirubin u novorođenčadi. Morate shvatiti da smanjenje bilirubina treba biti poput nadzora liječnika. Da se ne bi trebalo žaliti na djelu, samostalna upotreba bilo kakvih lijekova je neprihvatljiva. Bilo da je to narodni lijek ili reklamirani lijek. Bilo koji lek treba da vam propiše lekar, od toga zavisi život i zdravlje vašeg deteta.

Liječenje treba provoditi samo u slučaju visokog bilirubina, ako njegovi pokazatelji prelaze normu. Kako sniziti bilirubin dojenčetu? U prvim danima života lekari mogu primeniti metodu svetlosne terapije. Zbog toga se beba izlaže svetlosti. Postupak je apsolutno siguran i nema nuspojava. Takođe, majka sama može organizirati da se dijete sunča, skidajući ga, sunčeve zrake uništavaju otrovni pigment i brzo ga uklanjaju iz tijela.

To se može učiniti samo u zatvorenom prostoru sa zatvorenim prozorima.

Od posebnog značaja za smanjenje bilirubina sa fiziološkom žuticom je dojenje u prvim danima bebinog života. Kolostrum ima jedinstven sastav vitamina koji pomaže uklanjanju svih toksina iz tijela. Ako se fiziološka žutica produži, a kod mjesec dana bebe pokazatelji su čak i viši od normalnih, ali patologije se ne otkriju, tada je razlog povećani udio masti u majčinom mlijeku. Ako se pigment sa dojenjem povećao, dijete se na 2-3 dana prebacuje na umjetnu prehranu, a bilirubin se izlučuje.

Rođenje djeteta je uvijek radost i stalna strepnja za njegovo zdravlje. Mlade majke često su sklone da se bez razloga brinu o svojoj bebi. Znajte da u rodilištu ljekari pažljivo prate zdravlje vaše bebe i jednostavno je nećete otpustiti kući ako dijete ima visoku razinu bilirubina. Ali sa svoje strane morate biti i odgovorni. Ne propustite zakazane preglede u klinici, ne odbijajte da se testirate i vakciniše. U ovom slučaju vaša će beba odrasti zdravo i biće sretna.

Bilirubin u dojenčadi

Indeks bilirubina u novorođenčadi uvijek nekoliko puta prelazi normu. To je zbog činjenice da se u prvim danima života tek izlučuje žučni izlučujući sustav male osobe, dakle ne može raditi punom snagom, odnosno nije u stanju ukloniti žučni pigment. Zbog toga se kod djece oko 4. dana nakon rođenja primjećuju znakovi žutice - njihovi proteini na koži i očima obojeni su u karakterističnu žutu boju. Ali za samo 14-20 dana stanje bebe je normalno. Ako se to ne dogodi, dijete se svakako mora ispitati, jer odstupanje bilirubin indeksa u krvi od norme ukazuje na prisutnost problema s djetetovim zdravljem.

Razina bilirubina u krvi novorođenčadi i djece do godine dana: norme, uzroci povećanih i smanjenih pokazatelja

Mnogim bebama dijagnosticira se fiziološka žutica kada se rode. U pravilu prođe bez posljedica, ali ponekad se transformira u patološki oblik. U bolnici je strogo kontrolirana razina bilirubina u krvi, a ako žutica novorođenčadi ne nestane do 2-4 tjedna života, tada je nužno liječenje.

Ovo stanje zahtijeva medicinski nadzor. Dijagnoza će se roditeljima očitovati nakon analize nivoa pigmenta u krvi ili nakon pregleda ako neonatolog primijeti neprirodno žutost kože.

Merenje bilirubina u novorođenčadi

Žučni pigment nastaje iz produkata raspada crvenih krvnih zrnaca, sudjeluje u metabolizmu i usko je povezan s radom unutrašnjih organa. U plodu je još jedan, fetalni crveni pigment krvi. Kad beba prvi udahne, hemoglobin se raspada i formira bilirubin, stoga je kod sve novorođenčadi taj koeficijent povećan, što se smatra normalnim.

S velikom količinom bilirubina, organi novorođenčeta se ponekad ne mogu nositi, u ovom slučaju govore o patološkoj žutici. Bebino lice, vrat i potom drugi delovi tela prvo su obojeni žutom bojom. Ovo stanje ne smeta bebi, jaka toksičnost za mozak prijeti samo vrlo visokim sadržajem bilirubina.

U istraživanju bilirubina moraju se napomenuti tri pokazatelja: opći, neposredni i indirektni, prikazan je omjer između njih. U tijelu se zapravo nalaze neposredni i indirektni bilirubin, a opći pokazatelj rezimira prva dva. Direktni bilirubin je netoksičan, rastvorljiv i dobro se izlučuje prirodno.

Neizravni bilirubin kombinira se sa mastima, toksičan je i akumulira se u tkivima. Da biste ga uklonili, morate tvari pretvoriti uz pomoć želučanih enzima u direktan bilirubin. Ovakav pristup je neophodan kada je jetra oštećena u preradi indirektnog bilirubina.

Obično je većina indirektni bilirubin. Normalno je da je njegov pokazatelj 75% od ukupnog broja. Za dijete koje je tek rođeno ovaj je omjer drugačiji. U prvih nekoliko dana života bilirubin je uvijek indirektan. Prisutan je u krvi djeteta, ne izlazi sam, jer su za njegovo izlučivanje potrebni posebni enzimi, čija je aktivnost u mrvicama još uvijek niska. Kada se pojave, enzimski sistem će postati zreliji, ukloniće se svi loši pigmenti.

Normalno da bi nakon 2-4 tjedna fiziološka žutica trebala proći, ukoliko se to ne dogodi, oni govore o patološkoj žutici. Dijete je hospitalizirano na odjelu neonatalne patologije. U blagim slučajevima beba se ostavlja na kućnom lečenju pomoću aparata za fototerapiju.

Stope bilirubina za novorođenčad i prijevremeno rođene bebe variraju. Da bismo shvatili koja je norma za određeno doba, okrećemo se tablici. Vrijednosti su u µmol / L.

Ako se ne dogodi pad na normalnu razinu ili je količina tvari znatno povećana, to ukazuje na dugotrajnu žuticu. Na primjer, ako je indikator 300 µmol / l, morate posjetiti ljekara.

Druga tablica prikazuje norme sadržaja bilirubina u frakcijama:

Merenje bilirubina vrši se uzimanjem krvi iz pupčane vrpce, a zatim se uzima krv nakon 2 dana. Kod prevremeno rođene djece ovaj se postupak ponavlja svaki dan u trajanju od tjedan dana. U djece koja nemaju izražene znakove žutice, nivo bilirubina određuje se posebnim uređajem - digitalnim bilirubinometrom. Postupak je bezbolan, merenje se vrši u području čela, grudnog koša i nosa.

Drugi način da se utvrdi koliko bilirubina beba ima test krvi. Uzima se s pete novorođenčeta posebnom iglom, treba ga uzimati na prazan stomak. Nakon mjesec dana, studija se ponovo obavlja, krv se uzima iz vene - to je uobičajena praksa za novorođenčad.

S stalno povišenim pokazateljima, beba će biti ostavljena na liječenje u bolnici, jer su mu potrebni promatranje i terapija dok se potpuno ne oporavi, odnosno smanji sadržaj pigmenta u krvi na normalan nivo. Doktor u bolnici će propisati dodatne testove:

  • opšti test krvi
  • analiza ukupnog, direktnog i indirektnog bilirubina,
  • Coombsov test (za hemolizu),
  • kompleksni test krvi za bolest jetre i žučnih puteva,
  • Ultrazvuk trbušne šupljine,
  • konsultacije drugih stručnjaka.

Ako već kod kuće, roditelji pronađu uznemirujuće simptome, trebali biste se obratiti pedijatru i ponovo uzeti test. Ovo je neophodno prilikom otkrivanja:

  • pospanost
  • velika anksioznost
  • tahikardija,
  • povećanje jetre i slezine (preporučujemo čitanje: šta znači povećanje jetre kod djeteta ultrazvukom?),
  • napadaji
  • očuvanje žutice.

Ako nakon otpusta iz bolnice žućkast mrvica ne nestane i dodaju se drugi simptomi povišenog bilirubina, obavezno treba konzultirati pedijatra

Najčešće, razlog visoke razine bilirubina je taj što jetra malog djeteta ne nosi svoj zadatak. To je posljedica smanjenog nivoa aktivnosti enzima.

Uzrok kasne žutice je majčino mlijeko. To se događa kada sadrži puno estrogena, koji sprečavaju izlučivanje bilirubina iz tijela mrvice.

Teško je utvrditi zašto nivo bilirubina raste. Postoje predloženi uzroci fiziološke žutice:

  • preuranjenost (iako je kod nekih beba rođenih prije termina, nivo pigmenta je čak smanjen),
  • zarazne bolesti majke tokom trudnoće,
  • dijabetes u majci,
  • gladovanje mrvica mrvice tokom porođaja,
  • uzimanje određenih lijekova od strane žene dok nosi bebu.

Svi uzroci povišenog bilirubina su indirektni - na primjer, stanje zdravlja majke tokom trudnoće može utjecati na žučni pigment novorođenčeta

Šta uzrokuje patološki oblik? Izvori su različiti:

  • nespojivost krvne grupe majke i djeteta,
  • rezus sukob
  • hepatitis novorođenčeta,
  • poremećaj probavnog trakta,
  • prerano rođenje.

Precijenjenim performansama beba ne brine, dobro jede, aktivno raste i razvija se. U tom slučaju možete prestati s dojenjem za 2-3 dana, žutica će proći sama. U pravilu nije potrebno liječenje, sve se normalizira na 3 mjeseca života.

Značajno i dugotrajno povećanje koncentracije ovog pigmenta nanosi ozbiljnu štetu zdravlju, posebno mozgu i živčanom sistemu. Kao rezultat toga, postoje odstupanja u sveukupnom razvoju deteta, mentalni poremećaji, u ekstremnim slučajevima sluh i vid nestaju.

Samo-lijek ne smije biti kategoričan, patološka žutica novorođenčadi treba liječiti samo pod liječničkim nadzorom. Sve bebe izložene visokom nivou bilirubina registrovane su kod pedijatrijskog neurologa najmanje 1 godinu.

Nizak bilirubin je puno rjeđi od visokog. Za dijagnozu bolesti važni su slučajevi kada je koeficijent značajno smanjen. Do danas, naučnici nisu u potpunosti proučili mehanizme koji dovode do smanjenja njegove koncentracije. Međutim, uzroci takvih pokazatelja neke tvari u krvi mogu biti:

  • hronična neuhranjenost
  • nizak nivo hemoglobina i niska koncentracija crvenih krvnih zrnaca (crvenih krvnih zrnaca),
  • nedostatak gvožđa.

Često je nizak direktan ili indirektni bilirubin kršenje metode uzimanja testa krvi. Na rezultate studije može utjecati upotreba određenih lijekova, uključujući antibiotike i askorbinsku kiselinu.

Snižena razina bilirubina dijagnosticira se mnogo rjeđe od povišene

Ako se otkrije smanjena koncentracija pigmenta u limfi, to znači da se formira vrlo malo sa raspadom hemoglobina. Stanje organizma sugerira da je pacijentu smanjila količinu hemoglobina, a tkiva ne primaju dovoljno kisika. Ponekad parametar ukazuje na bolesti:

  • hronični zatajenje bubrega ili jetre,
  • aplastična anemija
  • akutna leukemija
  • tuberkuloza
  • razne zarazne bolesti.

Kod odraslih, smanjena količina enzima može biti posljedica stagnacije žuči, tako da pravilnim prehranom i motoričkim aktivnostima možete povećati njegov sadržaj. Kod beba se terapija sastoji u utvrđivanju uzroka i liječenju bolesti koja je uzrokovala pad. Narodni lijekovi upotrebljavaju se samo kao pomoćni, paralelno s upotrebom lijekova.

Fiziološka žutica ne zahtijeva poseban tretman - ako se koeficijent povećao, liječnici preporučuju hranjenje bebama majčinim mlijekom, tako da će se brzo izboriti s viškom bilirubina u tijelu. Mrvice sa umjetnim hranjenjem trebaju primiti obilno piće. Sa patološkom žuticom, kako bi se smanjio sadržaj toksičnog pigmenta u krvi, propisano je niz postupaka.

Fiziološka žutica prolazi sama od sebe pravilnim snom i nutritivnim statusom bebe

Dijete se postavlja u posebnu kivetu, stavlja se u sigurnosne naočale ili prekriva lice pelenom i izlaže se intenzivnom izlaganju svjetlu. Bilirubin nakupljen u potkožnoj masti kod novorođenčadi uništava ultraljubičasto svjetlo. Morat ćete ležati pod takvom svjetiljkom nekoliko sati dnevno. Beba se uzima samo za higijenske postupke i opet stavlja u jarak.

Pripreme propisuje lekar u zavisnosti od zdravstvenog stanja bebe. Obično ih napišu:

  • enterosorbents (Smecta, Enterosgel) za uklanjanje viška bilirubina,
  • hepatoprotektori (Silibor, Essentiale) za čišćenje toksina i vraćanje funkcije jetre,
  • drobilice za normalizaciju nivoa elektrolita.

To nije direktan način za snižavanje nivoa bilirubina. Njegova svrha je neutralizacija toksičnih efekata na organizam i uklanjanje viška ovog pigmenta.

Ne postoji nedvosmislena metoda za prevenciju žutice novorođenčadi. Može se pojaviti u apsolutno bilo kojoj, čak i najzdravijoj bebi. Možete dati samo opšte preporuke:

  • trudnica treba biti pod nadzorom ljekara i na vrijeme podvrći sve zakazane preglede,
  • poželjno prirodna isporuka,
  • dojenje je neophodno - majčino mlijeko pomaže u uklanjanju bilirubina u novorođenčadi.

Bilirubin 300 u novorođenčadi: uzroci odbacivanja i liječenja

Nakon rođenja 2-3 dana, koža i sklere bebe ponekad poprime žućkasti ton. Ovo se stanje naziva fiziološka žutica novorođenčeta i zahtijeva dodatni medicinski nadzor. Najčešće dijete napušta bolnicu sa smanjenim bilirubinom. Ako je ovaj pokazatelj u novorođenčadi 300 i više, tada je potrebno hitno liječenje u bolnici.

Bilirubin je žučni pigment koji nastaje prilikom razgradnje proteina koji sadrže heme, posebno hemoglobin, u tijelu. Poslednji se nalazi u krvi u crvenim krvnim ćelijama. Nakon rođenja, dio hemoglobina u krvi se razgrađuje i nastaje žučni pigment. U gotovo svim novorođenčadi povišen je bilirubin.

Jetra novorođenčeta uklanja krajnje proizvode prerade hemoglobina. Sa vrlo visokim indeksom pigmenta, unutrašnji organi bebe ne mogu da se nose sa opterećenjem i potrebna je lekarska pomoć.

Dijete postaje žuto kako se žučni pigment povećava. Prvo se mijenja boja lica, vrata, a potom i cijelog tijela. To ne smeta bebi ako su pokazatelji povećani unutar starosne norme. Ako je bilirubin u novorođenčadi veći od 300, tada postoji rizik od intoksikacije mozga i pojave ozbiljnih posljedica za dijete.

Bilirubin u krvi je čest, direktan i indirektan. Ukupno je zbroj posljednja dva pokazatelja. Direktni žučni pigment izlučuje se iz tijela samostalno, nije opasan i lako je topljiv u vodi.

Medicinsko osoblje najviše pažnje posvećuje indirektnom bilirubinu kod novorođenčadi. Njegov volumen u krvi je 2/3 dijela, rastvara se samo u mastima i zahtijeva mjere da se smanji. U svakom slučaju, u roku od mjesec dana, pokazatelji bi se trebali vratiti u normalu, a ako se to nije dogodilo, tada govorimo o patološkoj žutici.

Nakon rođenja, nivo žučnog pigmenta raste. Svoju najveću vrijednost dostiže trećeg dana i tada opada. Najbolja opcija je povećati ukupni pigment unutar 50 µmol / L. Vrijednost od 250 µmol / L 3. dana je prihvatljiva, ali zahtijeva liječenje. Kod prevremeno rođene dojenčadi porast dostiže 170 µmol / L. Bilirubin u novorođenčeta 300 smatra se kritičnim i zahtijeva hitnu hospitalizaciju djeteta.

Norme bilirubina u krvi, ovisno o dobi, su sljedeće:

  • 1 dan - manje od 32 μmol / l,
  • 2 dana - do 150 μmol / l,
  • 3-5 dana - ne više od 200 μmol / l,
  • 6 dana i stariji - do 21 µmol / l.

Normalno, indirektni žučni pigment ne smije premašiti pokazatelje predstavljene u tablici.

Stanje kod djece i odraslih kod kojih postoji porast količine bilirubina naziva se hiperbilirubinemija. Raspad hemoglobina u krvi događa se s pojavom žučnog pigmenta, izravnog i indirektnog. Potonji se moraju ukloniti iz tijela kako se ne bi nagomilao u tkivima. U krvi se nalazi albumin koji troši otrovne tvari i dostavlja ga jetri na daljnje zbrinjavanje. Nakon tretmana jetre i glukuronskom kiselinom, indirektni bilirubin postaje direktan i lako se izlučuje u žuči i urinu.

U novorođenčadi enzimi jetre ne djeluju kao kod odrasle osobe. Potrebno je vrijeme da dođe do sazrijevanja i da organizam izađe na kraj s bilirubinom. Ali dok se to ne dogodi, pokazatelji se povećavaju, žutica raste. Što su veće toksične vrijednosti, dijete će biti žuto. Ponekad dlanovi i stopala postaju žuta.

Ako novorođenče ima 5 sati bilirubina 300, tada je potrebna medicinska pomoć kako bi se isključila moždana intoksikacija. Žutilo djeteta nakon porodilišta ili jačanje žutice trebalo bi upozoriti majku i postati povod da se obratite pedijatru. Neobično ponašanje novorođenčeta, pospanost i letargija zahtijevaju hitnu hospitalizaciju.

Nakon rođenja bebe 1. dana, iz vene će se uzeti analiza krvi iz vene na analizu. Jedan pokazatelj će biti žučni pigment. Laboratorijski asistent će procijeniti nivo izravnog i indirektnog bilirubina.

Jedan od načina za utvrđivanje nivoa žučnog pigmenta je krv iz pupčane vrpce. Nakon 2 dana, analiza se ponavlja kako bi se procijenio koliko je pokazatelj porastao. Ako je indikator unutar normalnog raspona, onda se najvjerojatnije neće kritično povećati, ali će se smanjiti u budućnosti. Ako je bilirubin u novorođenčeta 300, tada će iskusni liječnik po izgledu djeteta utvrditi da je žučni pigment povišen i poslati ga na analizu.

U mnogim bolnicama za određivanje nivoa ukupnog bilirubina koristi se digitalni bilirubinometar. Merenje se vrši u području čela ili grudnog koša, postupak je za dete apsolutno bezbolan i traje nekoliko sekundi.

Fiziološka žutica novorođenčadi povećava razmatrani pokazatelj u granicama normale i prelazi sama u roku od 2-4 tjedna. O patologiji kažu ako se dugo vuče ili se bilirubin u novorođenčadi povećava na 300. Razlozi mogu biti različiti:

  • kod majke i djeteta pronađen je sukob Rh faktora,
  • posljedice genetskih bolesti,
  • žena tokom trudnoće uzimala je lijekove koji su utjecali na fetus,
  • deficit proteina albumina,
  • kongenitalni ili stečeni hepatitis,
  • bolesti jetre ili žučne kesice,
  • opstrukcija creva.

Naravno, bilirubina 300 kod novorođenčeta je puno. Ako beba ima žučni pigment od 200, razlozi mogu biti sljedeći:

  • preuranjenost djeteta,
  • teško rođenje
  • teška trudnoća s prijetnjom prekida,
  • dečja hipoksija tokom trudnoće ili porođaja,
  • dijabetes u majci,
  • trauma za dete tokom porođaja.

Neblagovremeno liječenje izuzetno visokog bilirubina može uzrokovati razvoj encefalopatije, mentalnih poremećaja djeteta.

U novorođenčadi se bilirubin 300 smatra donjim pragom ekstremne vrijednosti, a posljedice takvog povećanja mogu biti kobne. Mjere za njegovo smanjenje moraju se poduzeti odmah.

Masno rastvorljivi bilirubin se samostalno izlučuje dugo vremena. S malim pokazateljima, u tome nema ništa strašno. Ali pri visokom bilirubinu taloži se u moždanoj kore i dovodi do nuklearne žutice. Dolazi do intoksikacije cijelog organizma i postoji rizik od poremećaja u razvoju. U teškim slučajevima moguća je smrt.

Simptomi nuklearne žutice:

  • dugo neprestano plakanje
  • žutost kože i sklera,
  • pospanost, letargija,
  • beba ne usisava dobro
  • dijete zateže i istegne mišiće vrata.

Znakovi koji ukazuju da dijete ima fiziološku žuticu:

  • dijete je aktivno
  • dobro dojenje
  • pigment se manifestira od 2 dana i povećava se za 3-4 dana,
  • žutost se postepeno smanjuje i nestaje u roku od mesec dana,
  • nema izmeta u izmetu i urinu.

Koža može odrediti stepen žutila:

  1. lice i vrat su obojani
  2. žućka je vidljiva na pupku,
  3. mijenja se boja gornjih udova
  4. koža je sva žuta.

Uz bilirubin 300 u novorođenčadi, koliko se taj pokazatelj smanjuje, ovisit će o djetetovom tijelu i terapiji. To može trajati nekoliko dana, u nekim slučajevima 3-6 tjedana.

Fototerapija bilirubina u novorođenčeta 300 daje dobre rezultate. Metoda se temelji na upotrebi sigurnog ultraljubičastog zračenja valne duljine 400-550 nm. Pod uticajem sijalice, indirektni pigment može se izlučiti iz tijela.

Dijete je smješteno pod lampu, oči i genitalije zatvoreni su posebnim naočalama. Dijete dobiva samo da jede. S izraženom žuticom, dijete se drži pod lampom oko sata, moguće je postaviti lampu preko majčinog kreveta i provoditi liječenje čak i za vrijeme hranjenja. Povremeno dijete treba okretati na leđima i na stomaku kako bi se bilirubin razgradio na sve strane.

Dojenje pozitivno utiče na eliminaciju toksičnih supstanci iz tijela. Treba napomenuti da se s fototerapijom potreba za tekućinom kod beba povećava za 10-20% i može se povećati broj vezanosti za dojku. Završite liječenje smanjenjem ukupnog nivoa bilirubina u krvi.

Je li bilirubin opasan kod novorođenčeta 300? Recenzije majki kažu da je to opasno, ali samo u nedostatku liječenja. Kada se na vrijeme započne fototerapija, prognoza je povoljna.

Liječenje lijekovima propisano je za dugotrajnu žuticu, sa utvrđenim patologijama u gastrointestinalnom traktu.

Ako je bolest uzrokovana opstrukcijom crijeva, tada je potrebna hirurška intervencija. Sa zastojem žuči koriste se koleretski lijekovi koji su dopušteni novorođenčadi. Mogu koristiti Hofitol, Ursofalk, Ursodez i druge. Ovi lijekovi poboljšavaju metabolizam kod novorođenčadi i poboljšavaju apetit.

Pored toga, sorbenti se koriste kako bi pomogli vezanje i uklanjanje bilirubina iz crijeva. Može se koristiti aktivni ugalj, Enterosgel ili polisorb. Osim toga, liječnik u bolnici propisuje klistir tako da štetne tvari ne ostanu u tijelu.

Narodni lijekovi i pripravci koje pedijatar nije propisao kontraindicirani su za novorođenčad. Ne možete davati choleretic biljne pripravke, ricinusovo ulje i laksative.

Pomoću infuzijske metode lečenja, lekovi se primenjuju intravenski u detetovo telo. Terapija se provodi samo u bolnici pod nadzorom ljekara. Propisuje se ako je nemoguće u potpunosti završiti dijete tokom fototerapije, sa gubitkom težine, povraćanjem, stalnim pljuvanjem ili drugim stanjima u kojima dijete gubi tekućinu.

Kod žena, kada vide kapljice, postavlja se pitanje: „Da li je bilirubin opasan kod novorođenčeta 300?“ Opasno je ako se patologija ne leči pravodobno. A ako se liječnik odlučio na imenovanje intravenskih infuzija, tada ih moraju proći.

Da biste smanjili intoksikaciju i ubrzali izlučivanje indirektnog bilirubina, u kapaljku se dodaju otopina glukoze i natrijum-hlorida. U nekim slučajevima se može dati albuminski protein.

Niko sigurno neće reći koliko će se bilirubina 300 smanjiti kod novorođenčeta. Obično u roku od tjedan dana indikator postane neopasan i postepeno se smanjuje na razinu norme. Ali tačan period ovisit će o razlogu povećanja pigmenta. Ako je nivo bilirubina dostigao pokazatelje veće od 400 µmol / l, tada će terapija biti duga. Kod mehaničke žutice nivo se možda neće smanjivati ​​dok se ne ukloni uzrok.

Prevencija treba započeti u pripremi za trudnoću.Ali čak i za vrijeme dojenja djeteta, nije uvijek moguće osigurati i spriječiti povećanje bilirubina. U skladu sa sljedećim pravilima, povećava se šansa za smanjenje manifestacije žutice:

  • identifikacija sukoba Rhesus-ovog faktora kod majke i djeteta,
  • darovati krv pravodobno kako bi se utvrdio genetski nedostatak enzima,
  • izbegavajte alkohol, duvan, droge i hemikalije,
  • udaljite se od stresnih situacija
  • smanjiti upotrebu lijekova tokom trudnoće i porođaja,
  • započnite dojiti u porodilištu,
  • hranite bebu na zahtev, uspostavite dojenje,
  • ako je moguće, iznesite dijete na sunce, poštujući mjere predostrožnosti protiv vrućine i sunčevih udara.

Prevencija žutice nije uvijek u stanju da umanji manifestacije bolesti. U slučaju žutila kože djeteta, potrebno je pokazati pedijatru.


  1. Okorokov, A.N. Hitna endokrinologija / A.N. Hams. - M .: Medicinska literatura, 2014. - 299 str.

  2. Strelnikova, Natalia Hrana koja liječi dijabetes / Natalya Strelnikova. - M .: Vedas, 2009. - 256 str.

  3. Balabolkin M. I., Lukyanchikov V. S. Klinika i terapija kritičnih stanja u endokrinologiji, Health's - M., 2011. - 150 str.
  4. Sharofova Mizhgona Uticaj novobetatske fitospore na metabolički proces kod dijabetesa: monografija. , LAP Lambert Academic Publishing - M., 2013.. - 164 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Koji se testovi uzimaju od djeteta

Beba odmah nakon rođenja prolazi svoj prvi test za bilirubin. Čim je zazvonio prvi vrisak, ljekari su uzeli krv iz pupčane vrpce. Ako je beba u parovima, za dva dana će proći svoju drugu analizu. Ako se beba rodila prerano, oduzeće mu se drugi uzorak krvi dan nakon rođenja.

Ako je dijete u riziku i ima očigledne znakove razvoja žutice, ljekari uzimaju krv s vijenaca na glavi kako bi pratili da li se bilirubin podiže ili ne. Ako se beba rodila jaka, nema žutost sklere i ne pokazuje znakove anksioznosti, liječnici mu mjere bilrubin metodom bez krvi, koristeći poseban foto tester.

Kontrolna analiza kod novorođenčadi provodi se već 1 mjesec nakon rođenja u okružnoj klinici, nakon čega treba uzeti krv na analizu prema preporukama ljekara. Krv se uzima iz vene na ruci ili glavi. Ova je analiza vrlo važna i majke ju ne trebaju odbiti jer vam omogućava da na vrijeme prepoznate moguća odstupanja u radu važnih organa i sistema bebe.

Danas ljekari razlikuju dvije vrste žutice kod novorođenčadi - fiziološku i patološku. Fiziološka žutica nije opasna za bebu i prolazi već mjesec dana nakon rođenja. Patološku žuticu karakterizira visok nivo bilirubina u novorođenčadi, promjena boje urina i izmeta, te anksioznost bebe. Ako se patologija ne otkrije na vrijeme, posljedice mogu biti katastrofalne. Može se razviti nuklearna žutica, što je praćeno teškim oštećenjem nervnog sistema, konvulzijama i gubitkom svijesti.

Dječje norme

Pri kontroliranju povišenog bilirubina važno je procijeniti ne samo njegovu ukupnu količinu, već i postotak izravnih i neizravnih frakcija. Izravni udio ne bi trebao biti veći od 25% od ukupnog iznosa, a neizravni udio bi trebao biti unutar 75% od ukupnog broja. Taj je omjer vrlo važan i ako se jedan od frakcija počne povećavati, već govorimo o razvoju patologije. Norme ukupnog bilirubina za novorođene bebe su sljedeće:

VremeProsečni standardi
Pri rođenju50-61 μmol / L
Prvi dando 85 µmol / l
Drugi dando 180 µmol / l
Tri do pet danado 256 μmol / l
Sedam danado 145 µmol / l
Dve nedeljedo 45 µmol / l
Jedan mesecdo 20,6 µmol / l

Ovi standardi su prihvaćeni za zdrave novorođene bebe. Za bebe koje su rođene prijevremeno, ljekari koriste druge pokazatelje, ovise o općem stanju djeteta.

Uzroci žutice

Ako porast bilirubina u krvi novorođenčeta pređe normu, liječnici postavljaju dijagnozu žuticu. Uzroci povećanog bilirubina u novorođenčadi mogu biti sljedeća stanja:

  • Rano rođenje.
  • Zarazne bolesti u mame.
  • Povišen šećer u krvi kod mama.
  • Mrvice od gladovanja kiseonikom.
  • Asfiksija pri rođenju.
  • Masno majčino mlijeko.

Fiziološka žutica najčešće ne izaziva negativne posljedice. Posebne mjere za uklanjanje pigmenta u ovom slučaju se ne poduzimaju. Žutica nestaje u roku od mjesec dana bez ikakvog liječenja. Međutim, djecu s ovom dijagnozom treba stalno pratiti.

Kada je bilirubin povišen i on raste u dinamici, doktori mogu posumnjati na prisustvo sljedećih patologija:

  • Poremećaji jetre.
  • Hormonski neuspjeh.
  • Različiti Rh faktor kod majke i djeteta.
  • Crijevna patologija.
  • Nasleđene bolesti.
  • Patologija bilijarnog trakta.

Šta učiniti ako se indikatori ne smanje? Ako visoki bilirubin u novorođenčadi ostane nakon 2 tjedna od rođenja, liječnici dijagnosticiraju patološku žuticu. U ovoj je fazi važno izvršiti dodatne preglede, identificirati patologiju i odmah pristupiti njenom liječenju. Zašto je povećani bilirubin opasan? Ako je bilirubin povišen u krvi novorođenčeta, opasan je raznim komplikacijama od nervnog sistema.

Posledice visokog bilirubina u novorođenčadi:

  • Gluhoća
  • Slijepoća.
  • Paraliza.
  • Zaostajanje u razvoju.
  • Mentalni poremećaji

Ako govorimo o patološkoj žutici opterećenoj kršenjima organa djeteta, bilirubin se može smanjiti jedino eliminacijom bolesti. Hitno je potrebno posavjetovati se sa stručnjakom ako primijetite sljedeće simptome kod djeteta:

  • Dugo nezdrav san.
  • Sporo sisanje grudi.
  • Grčevi.
  • Anksioznost
  • Povećana jetra i slezina.
  • Smanjenje pritiska.

Liječenje mrvicama

Mnoge majke, vidjevši požutjelu bebu, trče ka Googleu pitajući ga kako smanjiti bilirubin u novorođenčadi. Morate shvatiti da smanjenje bilirubina treba biti poput nadzora liječnika. Da se ne bi trebalo žaliti na djelu, samostalna upotreba bilo kakvih lijekova je neprihvatljiva. Bilo da je to narodni lijek ili reklamirani lijek. Bilo koji lek treba da vam propiše lekar, od toga zavisi život i zdravlje vašeg deteta.

Liječenje treba provoditi samo u slučaju visokog bilirubina, ako njegovi pokazatelji prelaze normu. Kako sniziti bilirubin dojenčetu? U prvim danima života lekari mogu primeniti metodu svetlosne terapije. Zbog toga se beba izlaže svetlosti. Postupak je apsolutno siguran i nema nuspojava. Takođe, majka sama može organizirati da se dijete sunča, skidajući ga, sunčeve zrake uništavaju otrovni pigment i brzo ga uklanjaju iz tijela.

To se može učiniti samo u zatvorenom prostoru sa zatvorenim prozorima.

Od posebnog značaja za smanjenje bilirubina sa fiziološkom žuticom je dojenje u prvim danima bebinog života. Kolostrum ima jedinstven sastav vitamina koji pomaže uklanjanju svih toksina iz tijela. Ako se fiziološka žutica produži, a kod mjesec dana bebe pokazatelji su čak i viši od normalnih, ali patologije se ne otkriju, tada je razlog povećani udio masti u majčinom mlijeku. Ako se pigment sa dojenjem povećao, dijete se na 2-3 dana prebacuje na umjetnu prehranu, a bilirubin se izlučuje.

Rođenje djeteta je uvijek radost i stalna strepnja za njegovo zdravlje.Mlade majke često su sklone da se bez razloga brinu o svojoj bebi. Znajte da u rodilištu ljekari pažljivo prate zdravlje vaše bebe i jednostavno je nećete otpustiti kući ako dijete ima visoku razinu bilirubina. Ali sa svoje strane morate biti i odgovorni. Ne propustite zakazane preglede u klinici, ne odbijajte da se testirate i vakciniše. U ovom slučaju vaša će beba odrasti zdravo i biće sretna.

Ako je bilirubin povišen

Povećanje bilirubina u djece može se dogoditi iz nekoliko razloga, a većina njih je povezana s problemima u jetri.

Čimbenici koji pokreću porast ukupnog bilirubina:

  • Virusni hepatitisi raznih vrsta.
  • Manjak vitamina B12.
  • Razne bolesti jetre: rak, ciroza.
  • Oštećenja jetre kod zaraznih bolesti.
  • Teško povlačenje žuči iz jetre u dvanaesnik.
  • Onkologija drugih organa, koja daje metastaze u jetri.
  • Žutica prvih dana života.
  • Kršenje algoritma sinteze bilirubina.
  • Sindromi Dubina - Johnson, Kriegler - Nayyar, Gilbert, koji su u jednoj ili drugoj mjeri povezani sa proizvodnjom i transportom bilirubina u tijelu.
  • Sepsa je unutrašnja upala organizma.

Čimbenici koji izazivaju porast izravnog bilirubina:

  • Masna degeneracija jetre - kada se masne ćelije počnu nakupljati u ovom organu zbog poremećaja metabolizma masti.
  • Apsces jetre - gnojna upala jetrenog tkiva.
  • Razne bolesti - hepatitis, rak, holangitis, holecistitis.
  • Induktivni pankreatitis je bolest pankreasa.
  • Otrovanje gljivama ili otrovnim tvarima.
  • Uzimanje antibiotika.

Čimbenici koji pokreću porast indirektnog bilirubina:

  • Izloženost vanjskim toksinima.
  • Hemolitična anemija i žutica.
  • Transfuzija krvi nespojiva sa pacijentovom krvlju.
  • Rezultat sukoba u kojem se dijete s pozitivnim rezusom rađa u majci s negativnom krvnom grupom.

Koji je unutrašnji razlog povećanja nivoa bilirubina u krvi, to mogu pronaći vanjski faktori:

  • bjelinu očiju i kože požute
  • urin potamni i izmet se blaži
  • tonus mišića se smanjuje, opaža se opća letargija,
  • nedostatak apetita
  • gastrointestinalni problemi - proliv, nadimanje,
  • telo nabubri.

Pored toga, opći test krvi koji signalizira upalu pokazuje povećanu razinu bijelih krvnih zrnaca i ESR.

Povišena razina bilirubina u krvi kod djece je opasan simptom. Prije svega, on govori o prijetnji središnjem živčanom sustavu djeteta: indirektni bilirubin, nesposoban za otapanje i napuštanje tijela, aktivno će uništiti stanične membrane. Zato je toliko važno pratiti ovaj pokazatelj od prvih dana djetetovog života.

Šta učiniti kako bi se normalizovao nivo bilirubina u krvi

Ako su rezultati testova pokazali povećani bilirubin, tada prvo morate pronaći razlog - posavjetovati se s terapeutom koji će propisati različita ispitivanja (testove na hepatitis, ultrazvuk jetre, testove jetre). Ako se pronađu bilo kakve patologije, potrebno je konzultirati onkologa, hematologa.

Ako govorimo o prevenciji hiperbilirubinemije, onda u tom pogledu ne postoje jednoznačni recepti. Osnovno pravilo je ne opterećivati ​​jetru. Da biste to učinili, iz prehrane isključite tešku hranu - začinjenu, prženu, masnu. Takođe je korisno piti dekocije na bazi kamilice i hipericuma. Budućim majkama tokom trudnoće takođe se savjetuje da pregledaju svoju prehranu, prate rad crijeva i vode opušteni način života.

Nivo bilirubina u krvi djece treba stalno pratiti - darujte krv najmanje 2 puta godišnje, čak i ako nema vanjskih znakova zabrinutosti. Ako imate bilo kakvu sumnju, obavezno se posavjetujte s liječnikom i ne liječite se sami.

Pogledajte video: Vrste pregleda stolice (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar