Mertenil tablete: pregledi liječnika i indikacije za upotrebu

Dobar dan.Nažalost, tokom godina zdravlje se ne povećava, pa jedno, pa drugo, pa leđa, zatim pritisak ili nešto treće. Kad se pritisak počeo povećavati, prošao je sve testove i pokazalo se da je kolesterol u granicama normale, ali je doktor propisao i lijekove za snižavanje holesterola u najvišim granicama. Bili su različiti, ali trenutno sam se zaustavio na lijekovima na bazi rosuvastatina, u početku sam uzeo Roxer, ali to je bilo preskupo i pokupio sam analog u ljekarni - Mertenil, neću reći da je mnogo jeftinije, ali ipak. Lijek je pakovan u kartonsku kutiju, tri blister za deset tableta. U prilogu je jednostavno ogromna instrukcija veličine lista veće od A 3, gdje je sve vrlo detaljno i detaljno. Na tabletama je oznaka, u mom slučaju C 34, što odgovara dozi od 10 miligrama str. pročitajte više ozuvastatina. Uzimam jednu tabletu navečer, iako upute ne određuju obavezno vrijeme prijema. Lijek se lako podnosi, nisu primijećene nuspojave. Što se tiče efikasnosti ovog lijeka, nivo kolesterola se može držati u granicama normale, mada, iskreno, strogo ne pratim dijetu i ponekad si dozvoljavam neke viškove. Stoga mislim da je upotreba Mertenila sasvim opravdana uprkos prilično visokoj cijeni.

Dobar dan.Nažalost, tokom godina zdravlje se ne povećava, pa jedno, pa drugo, pa leđa, zatim pritisak ili nešto treće. Kad se pritisak počeo povećavati, prošao je sve testove i pokazalo se da je kolesterol u granicama normale, ali je doktor propisao i lijekove za snižavanje holesterola u najvišim granicama. Bili su različiti, ali trenutno sam se zaustavio na lijekovima na bazi rosuvastatina, u početku sam uzeo Roxer, ali to je bilo preskupo i pokupio sam analog u ljekarni - Mertenil, neću reći da je mnogo jeftinije, ali ipak. Lijek je pakovan u kartonsku kutiju, tri blister za deset tableta. U prilogu je jednostavno ogromna instrukcija veličine lista veće od A 3, gdje je sve vrlo detaljno i detaljno. Tablete su, u mom slučaju, označene sa C 34, što odgovara dozi od 10 miligrama rosuvastatina.Uzimam jednu tabletu dnevno, navečer, mada upute ne određuju obavezno vrijeme prijema. Lijek se lako podnosi, nisu primijećene nuspojave. Što se tiče efikasnosti ovog lijeka, nivo kolesterola se može držati u granicama normale, mada, iskreno, strogo ne pratim dijetu i ponekad si dozvoljavam neke viškove. Stoga mislim da je upotreba Mertenila sasvim opravdana uprkos prilično visokoj cijeni.

Mertenil je rosuvastatin evropskog porijekla. Svake godine stotine pacijenata sa bolestima kardiovaskularnog sistema kontaktiraju sa mnom. I skoro svaka druga osoba ima problema s metabolizmom lipida, najčešće povećanom nivou ukupnog holesterola u krvi. Mađarska farmaceutska kompanija Gideon Richter za ove je bolesnike razvila lijek "Mertenil", koji je dostupan u nekoliko doza od 5 mg, 10 mg, 20 mg, 40 mg u 30 tableta (mjesečno trebaju). "Mertenil" se etablirao kao prilično blagi lijek i nuspojave prilikom imenovanja njega nisam morao da posmatram. Terapeutski učinak Mertenila je prilično brz, a već nakon dva ili tri mjeseca liječenja postignute su ciljane razine metabolizma lipida. Ovaj lijek preporučujem osobama oboljelim. pročitajte više evanezije kardiovaskularnog sistema, sklonih aterosklerozi, pretrpjeli srčani udar i moždani udar. Pored toga, Mertenil je indiciran za pacijente sa nasljednim poremećajima metabolizma ugljikohidrata. Jako mi se svidio lijek Mertenil i još uvijek ga preporučujem svojim pacijentima!

Mertenil je rosuvastatin evropskog porijekla. Svake godine stotine pacijenata sa bolestima kardiovaskularnog sistema kontaktiraju sa mnom. I skoro svaka druga osoba ima problema s metabolizmom lipida, najčešće povećanom nivou ukupnog holesterola u krvi. Mađarska farmaceutska kompanija Gideon Richter za ove je bolesnike razvila lijek "Mertenil", koji je dostupan u nekoliko doza od 5 mg, 10 mg, 20 mg, 40 mg u 30 tableta (mjesečno trebaju). "Mertenil" se etablirao kao prilično blagi lijek i nuspojave prilikom imenovanja njega nisam morao da posmatram. Terapeutski učinak Mertenila je prilično brz, a već nakon dva ili tri mjeseca liječenja postignute su ciljane razine metabolizma lipida. Ovaj lijek preporučujem osobama oboljelima kardiovaskularnog sistema, sklonim aterosklerozi, koji su pretrpjeli srčani udar i moždani udar. Pored toga, Mertenil je indiciran za pacijente sa nasljednim poremećajima metabolizma ugljikohidrata. Jako mi se svidio lijek Mertenil i još uvijek ga preporučujem svojim pacijentima!

Prije godinu dana moja se majka suočila sa ozbiljnim zdravstvenim problemom. Nakon potpunog pregleda liječnik je propisao brojne lijekove, među kojima je i Mertenil. U odnosu na druge, ovo su prilično skupe tablete, tako da smo prije kupovine pažljivo proučili upute. Baš je ogroman, a font je vrlo mali. Potrebno je oko sat i pol vremena da se prouče i uoče sve te informacije. Lično sam zaključio da ovaj lijek ni u kom slučaju nije bezopasan, trebate ga uzimati samo onako kako vam je propisao ljekar. Postoji puno nuspojava. Prije toga naišao sam na sličnu listu nuspojava samo kad sam proučavao upute za aspirin. Mertenil se koristi za snižavanje holesterola u krvi. Međutim, naše iskustvo je pokazalo da su ove tablete same po sebi niske. pročitajte više efikasnosti. Šteta, s obzirom na njihovu cenu. Šest mjeseci ih je uzimala moja majka, a zatim su položili testove. Holesterol je smanjen, ali vrlo neznatno. Tada smo povezali nekoliko narodnih recepata s ovim tabletama, osmišljenim da riješe isti problem. I nakon 6 meseci ponovo su položili testove. Istovremeno se dijeta nije promijenila, odnosno majka je jela potpuno iste namirnice kao i prije nego što je započela liječenje. I tek sada su videli rezultate. I sama doktorka bila je iznenađena koliko smo daleko došli u rješavanju problema. Odlučila je da moja majka ide na strogu dijetu koja je pomogla u postizanju tako dobrih rezultata. Postoje mnoge kontraindikacije, takođe nuspojave. Ali nismo naišli ni na jednu od nuspojava. Ovo je vrlo iznenađujuće, sa ovako impresivnom listom, ali istovremeno i radosno. Raspored uzimanja tableta propisuje isključivo liječnik, mada je također u uputama, ali, kao što je rekao naš ljekar, vrlo je otprilike. Tablete su male, piju se veoma lako. Nakon okusa nije ostavljeno. I ne uzrokuju nelagodu. Ako su iz zdravstvenih razloga potrebni, onda, naravno, nigde nema toga. Možda postoje jeftiniji analozi od njih, ali ne znam ih. Stoga, dok morate kupiti "Mertenil". Šteta je što sami po sebi, bez dodatnog tretmana, nisu efikasni. Iako su nas narodni recepti koštali gotovo besplatno, ipak bih želio imati veći efekt od tako skupog lijeka.

Prije godinu dana moja se majka suočila sa ozbiljnim zdravstvenim problemom. Nakon potpunog pregleda liječnik je propisao brojne lijekove, među kojima je i Mertenil. U odnosu na druge, ovo su prilično skupe tablete, tako da smo prije kupovine pažljivo proučili upute. Baš je ogroman, a font je vrlo mali. Potrebno je oko sat i pol vremena da se prouče i uoče sve te informacije. Lično sam zaključio da ovaj lijek ni u kom slučaju nije bezopasan, trebate ga uzimati samo onako kako vam je propisao ljekar. Postoji puno nuspojava. Prije toga naišao sam na sličnu listu nuspojava samo kad sam proučavao upute za aspirin. Mertenil se koristi za snižavanje holesterola u krvi. Međutim, naše iskustvo je pokazalo da samo ove tablete imaju malu efikasnost. Šteta, s obzirom na njihovu cenu. Šest mjeseci ih je uzimala moja majka, a zatim su položili testove. Holesterol je smanjen, ali vrlo neznatno. Tada smo povezali nekoliko narodnih recepata s ovim tabletama, osmišljenim da riješe isti problem. I nakon 6 meseci ponovo su položili testove. Istovremeno se dijeta nije promijenila, odnosno majka je jela potpuno iste namirnice kao i prije nego što je započela liječenje. I tek sada su videli rezultate. I sama doktorka bila je iznenađena koliko smo daleko došli u rješavanju problema. Odlučila je da moja majka ide na strogu dijetu koja je pomogla u postizanju tako dobrih rezultata. Postoje mnoge kontraindikacije, takođe nuspojave. Ali nismo naišli ni na jednu od nuspojava. Ovo je vrlo iznenađujuće, sa ovako impresivnom listom, ali istovremeno i radosno. Raspored uzimanja tableta propisuje isključivo liječnik, mada je također u uputama, ali, kao što je rekao naš ljekar, vrlo je otprilike. Tablete su male, piju se veoma lako. Nakon okusa nije ostavljeno. I ne uzrokuju nelagodu. Ako su iz zdravstvenih razloga potrebni, onda, naravno, nigde nema toga. Možda postoje jeftiniji analozi od njih, ali ne znam ih. Stoga, dok morate kupiti "Mertenil". Šteta je što sami po sebi, bez dodatnog tretmana, nisu efikasni. Iako su nas narodni recepti koštali gotovo besplatno, ipak bih želio imati veći efekt od tako skupog lijeka.

Kad biste mogli i bez njih, ali ne. Cijena tableta nije najmanja i ne može se nazvati velikim, jer znam da droga može koštati izvanredan novac. Za pakovanje od 30 tableta dano je više od 700 rubalja. Moj muž opet ima visok holesterol. Čini se da sam neko vrijeme boravio oko 4 s novcem, ali evo nedavno su ih provjerili. Opet više od 7. A liječnik je ponovo propisao te tablete. Ako slušate kako muž kaže, onda ih uvijek mora popiti. U šta nejasno vjerujem. Da li je jetra sposobna da izdrži ovo? Ili piti dok jetra ne zadrži? Dijeta u našoj kući promijenila se vrlo dugo. Točno nakon operacije. Ali dijeta je jedna od komponenti koja utječe na kolesterol. I dalje postoje loše navike koje također utječu na jetru, a ima i starosti, zbog čega. to je još teže čitati, što znači i lenjost. Iako je rad supružnika povezan sa kretanjem, on provodi puno vremena sjedeći za računarom u pozi za kuku. Dakle, namjeravali smo sniziti kolesterol s pokazateljima većim od 7. Moramo piti tablete dan ili noć. Sljedeći prijem i provjera pokazatelja već u 3 mjeseca. i tačno tri mjeseca treba da pijete Mertenil. Zašto piti noću. Doktor je objasnio da jetra noću stvara - holesterol. Stoga se takvi lijekovi uzimaju prije spavanja. Lijek je otpit. Holesterol je pao na 5. Ovu brojku moramo držati pod kontrolom kako bi se spriječila priča koja se već jednom dogodila. O posljedicama visokog kolesterola sam govorio u pregledu o bolnici. Možemo bez preporuka. To je slučaj sa lijekovima za ljekare. Želim vam dobro zdravlje. Takvo zdravlje, tako da je dovoljno do 120 godina ili čak i duže)

Kad biste mogli i bez njih, ali ne. Cijena tableta nije najmanja i ne može se nazvati velikim, jer znam da droga može koštati izvanredan novac. Za pakovanje od 30 tableta dano je više od 700 rubalja. Moj muž opet ima visok holesterol. Čini se da sam neko vrijeme boravio oko 4 s novcem, ali evo nedavno su ih provjerili. Opet više od 7. A liječnik je ponovo propisao te tablete. Ako slušate kako muž kaže, onda ih uvijek mora popiti. U šta nejasno vjerujem. Da li je jetra sposobna da izdrži ovo? Ili piti dok jetra ne zadrži? Dijeta u našoj kući promijenila se vrlo dugo. Točno nakon operacije. Ali dijeta je jedna od komponenti koja utječe na kolesterol. Postoje još loše navike koje također utječu na jetru, a postoji starosna dob, zbog koje je teže kretati se, što znači lijenost. Iako je rad supružnika povezan sa kretanjem, on provodi puno vremena sjedeći za računarom u pozi za kuku. Dakle, namjeravali smo sniziti kolesterol s pokazateljima većim od 7. Moramo piti tablete dan ili noć. Sljedeći prijem i provjera pokazatelja već u 3 mjeseca. i tačno tri mjeseca treba da pijete Mertenil. Zašto piti noću. Doktor je objasnio da jetra noću stvara - holesterol. Stoga se takvi lijekovi uzimaju prije spavanja. Lijek je otpit. Holesterol je pao na 5. Ovu brojku moramo držati pod kontrolom kako bi se spriječila priča koja se već jednom dogodila. O posljedicama visokog kolesterola sam govorio u pregledu o bolnici. Možemo bez preporuka. To je slučaj sa lijekovima za ljekare. Želim vam dobro zdravlje. Takvo zdravlje, tako da je dovoljno do 120 godina ili čak i duže)

Lijek zaista snižava holesterol i trigliceride. Prije toga uzeo je Tricor, ali nije čekao efekat, već samo sustigao još veći holesterol. No, s prijemom Mertenila sve se promijenilo na bolje.

Lijek zaista snižava holesterol i trigliceride. Prije toga uzeo je Tricor, ali nije čekao efekat, već samo sustigao još veći holesterol. No, s prijemom Mertenila sve se promijenilo na bolje.

Pozdrav, prijatelji i čitatelji, moja tema danas nije najzabavnija - o drogama. Svake godine na poslu prolazimo rutinski pregled sa svim glavnim testovima. A onda me jednog dana čekalo neugodno iznenađenje u vidu visokog kolesterola. Budući da je sve drugo normalno, za početak doktor me savjetovao na dijeti. Moja težina je normalna, životni stil mi je pokretljiv. Trebalo je riješiti pitanje prehrane. Zaboravio sam riječ "tava", napravio pravi izbornik. Kao rezultat toga, došlo je do dodatnog povećanja kolesterola. Sada svi znaju s kojom opasnošću se susreću ove brojke. Plakovi sa holesterolom, taloženi na zidovima krvnih žila, dovode do sužavanja lumena. A s odredima mogu potpuno začepiti krvno žilo. I kao rezultat - moždani udar, srčani udar. Bez obzira na razlog povećanja kolesterola (pogrešno. Čitati neki drugi način života ili nasljednost) - rezultat je tužan, pa bih ga želio izbjeći. I potrčao sam kod liječnika na pregled lijekova. Kod kuće svakako čitam Podaci o statinu na internetu (lijekovi za snižavanje holesterola). Bila sam prestravljena brojem nuspojava, ali, nažalost, izbora nije bilo. Oni su me imenovali Mertenil, s dozom od 10 mg. Proizvođač: Gedeon Richter (Mađarska). U kutiji od 3 blistera za 10 tableta. Trošak u regiji od 530 rubalja. Uzimajte jednom dnevno, najbolje u isto vreme. Otišao sam kući na neko vrijeme zbog oproštaja, jer uz moje brojeve učinak neće biti odmah. Ali za kontrolu je trebalo da darujem krv za mesec dana.Šta je bilo čuđenje mog lekara kada je analiza pokazala takav rezultat? Odlučili su da neki od laboratorija daju grešku. Privremeno sam prestao uzimati lijek. Moj maligni holesterol se ponovo oživio. Tada su odlučili smanjiti dozu na 5 mg. Tablete su malene. Ovo se upoređuje sa omega. Definitivno ga uzimam svaki dan.Nakon 3 mjeseca primjene svi su se jetreni parametri vratili u normalu. Moguće je da ćemo kasnije pokušati dodatno smanjiti dozu. Naravno, ne razbijajte tabletu na pola, već je jednostavno uzimajte svaki drugi dan. U napomeni ima mnogo nuspojava, kao što je slučaj sa svim lijekovima.Međutim, pored uobičajenih: vrtoglavica, zatvor, mučnina, postoje još i užasniji. Razvoj dijabetesa tipa II je već zastrašujući. Astenični sindrom - povećani umor, iscrpljenost, nestabilnost raspoloženja - takođe nije ništa dobro. Mijalgija - bolovi u mišićima, svi su se suočili s tim kao sa privremenom pojavom. Živjeti s time vjerojatno je teško, no proizvođač uvjerava da su nuspojave koje mogu uzrokovati upotrebom Mertenila kratkotrajne ili umjerene. Češće ovise o doziranju lijeka. Stoga se moraju strogo pridržavati uputa za uporabu Mertenila. Ukupno, lijek za snižavanje kolesterola u krvi Mertenil uzimam već šesti mjesec. Rezultat je vrlo efikasan. Sve krvne slike su normalne. Nisam primijetio nikakvo pogoršanje dobrobiti, preporučujem lijek za upotrebu.

Pozdrav, prijatelji i čitatelji, moja tema danas nije najzabavnija - o drogama. Svake godine na poslu prolazimo rutinski pregled sa svim glavnim testovima. A onda me jednog dana čekalo neugodno iznenađenje u vidu visokog kolesterola. Budući da je sve drugo normalno, za početak doktor me savjetovao na dijeti. Moja težina je normalna, životni stil mi je pokretljiv. Trebalo je riješiti pitanje prehrane. Zaboravio sam riječ "tava", napravio pravi izbornik. Kao rezultat toga, došlo je do dodatnog povećanja kolesterola. Sada svi znaju s kojom opasnošću se susreću ove brojke. Plakovi sa holesterolom, taloženi na zidovima krvnih žila, dovode do sužavanja lumena. A s odredima mogu potpuno začepiti krvno žilo. I kao rezultat - moždani udar, srčani udar. Bez obzira na razlog povećanja kolesterola (nepravilan način života ili nasljednost) - rezultat je tužan, pa bih ga želio izbjeći. I otrčao sam u ljekarničku ordinaciju radi medicine. Naravno, na internetu sam čitao informacije o statinima (lijekovi za snižavanje holesterola). Bila sam prestravljena brojem nuspojava, ali, nažalost, izbora nije bilo. Oni su me imenovali Mertenil, s dozom od 10 mg. Proizvođač: Gedeon Richter (Mađarska). U kutiji od 3 blistera za 10 tableta. Trošak u regiji od 530 rubalja. Uzimajte jednom dnevno, najbolje u isto vreme. Otišao sam kući na neko vrijeme zbog oproštaja, jer uz moje brojeve učinak neće biti odmah. Ali za kontrolu je trebalo da darujem krv za mesec dana.Šta je bilo čuđenje mog lekara kada je analiza pokazala takav rezultat? Odlučili su da neki od laboratorija daju grešku. Privremeno sam prestao uzimati lijek. Moj maligni holesterol se ponovo oživio. Tada su odlučili smanjiti dozu na 5 mg. Tablete su malene. Ovo se upoređuje sa omega. Definitivno ga uzimam svaki dan.Nakon 3 mjeseca primjene svi su se jetreni parametri vratili u normalu. Moguće je da ćemo kasnije pokušati dodatno smanjiti dozu. Naravno, ne razbijajte tabletu na pola, već je jednostavno uzimajte svaki drugi dan. U napomeni ima mnogo nuspojava, kao što je slučaj sa svim lijekovima. Međutim, pored uobičajenih: vrtoglavica, zatvor, mučnina, postoje još i užasniji. Razvoj dijabetesa tipa II je već zastrašujući. Astenični sindrom - povećani umor, iscrpljenost, nestabilnost raspoloženja - takođe nije ništa dobro. Mijalgija - bolovi u mišićima, svi su se suočili s tim kao sa privremenom pojavom. Živjeti s time vjerojatno je teško, no proizvođač uvjerava da su nuspojave koje mogu uzrokovati upotrebom Mertenila kratkotrajne ili umjerene. Češće ovise o doziranju lijeka. Stoga se moraju strogo pridržavati uputa za uporabu Mertenila. Ukupno, lijek za snižavanje kolesterola u krvi Mertenil uzimam već šesti mjesec. Rezultat je vrlo efikasan. Sve krvne slike su normalne. Nisam primijetio nikakvo pogoršanje dobrobiti, preporučujem lijek za upotrebu.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Mertenil tablete su selektivni i konkurentni inhibitor enzima koji pretvaraju GMG-CoA u mevalonat. Kada se primenjuje, glavni efekat ima tamo gde sintetiše holesterol i LDL katabolizam (lepoproteini male gustine). Veže se za proteine ​​plazme za približno 90%. Metabolizam ograničeno - 10%.

Rosuvastatin kalcijum snižava ukupni holesterol i LDL holesterol. Lijek se iz tijela izlučuje prirodnim putem. Njegova sistemska izloženost raste direktno proporcionalno uzetoj dozi.

Efikasno za liječenje osoba oboljelih od hiperholesterolemijabez obzira na spol i starost.

Maksimalna koncentracija aktivne tvari u krvnoj plazmi postiže se otprilike 5 sati nakon uzimanja odgovarajuće doze. Bioraspoloživost je oko 20%.

Prvi efekat upotrebe lijeka primjetan je nakon tjedan dana. Maksimalne moguće pozitivne promjene postižu se nakon mjesec dana primjene i održavaju se s daljnjom primjenom lijeka.

Indikacije Mertenil

Indikacije za upotrebu Mertenila mogu biti sljedeće:

  • hiperholesterolemija,
  • kombinovani dislipidemična stanja,
  • hipertrigliceridemija Fredrickson tip IV
  • porodica homozigotna hiperholesterolemija,
  • prevencija i liječenje ateroskleroza,
  • prevencija kardiovaskularnih komplikacija (srčani udar, arterijska revaskularizacija, moždani udar itd.).

Lijek se često propisuje kao dodatak dijetalna terapijakada sama prehrana i druge metode terapije za smanjenje lipida, na primjer, tjelesna aktivnost, nisu dovoljne.

Kontraindikacije

Mertenil u tabletama od 5, 10 i 20 mg ne preporučuje se uzimati:

  • trudnice
  • u periodu dojenje,
  • žene u rodnoj dobi koje koriste nepouzdane kontraceptive,
  • u zatajenje jetre,
  • kod upotrebe fibrata sa ciklosporin,
  • u slučaju nedostatka laktoze i netolerancije na laktozu,
  • sa funkcionalnim problemima s bubrezima,
  • osobe sa predispozicijom za miotoksične komplikacije,
  • u slučaju miopatije,
  • s povećanom osjetljivošću i individualnom netolerancijom na neke komponente lijeka,
  • u slučaju malapsorpcija glukozne galaktoze.

Mertenil tablete od 40 mg zabranjeno je uzimati sa:

  • hipotireoza,
  • prekomjerno pijenje
  • bolest jetre u aktivnoj fazi,
  • lična ili porodična anamneza oboljenja mišićnog tkiva.

Slične doze se također ne preporučuju pacijentima azijske rase.

Pored toga, Mertenil se propisuje s oprezom u:

  • teški metabolički, elektrolitni i endokrini poremećaji,
  • nekontroliran epilepsija,
  • arterijska hipotenzija,
  • sepsa,
  • povećani rizik od pojave i razvoja miopatije,
  • povijest bolesti jetre,
  • povrede
  • opsežne hirurške intervencije.

Pored toga, pažljivo biste trebali uzimati ovaj alat osobama starijim od 65 godina. Ali još uvijek nisu utvrđene njegova djelotvornost i sigurnost za djecu.

Nuspojave

Uobičajene nuspojave Mertenila mogu biti sljedeće:

U rijetkim se slučajevima može pojaviti osipsvrbež kože miopatija, rabdomioliza, pankreatitis, urtikarija. A s redovitim unosom tableta od 40 mg moguće je razvijanje mijalgija, proteinurija i miopatije. Pored toga, pri ovom doziranju koncentracija može porasti. bilirubin i glukoza, kao i oslabljenu funkciju štitnjače.

Osim toga, ako uzimate Mertenil, upute za uporabu govore da se, u vrlo rijetkim slučajevima, može pojaviti artralgija, žutica, hepatitis, gubitak memorije, kratkoća dahaperiferni edem, proliv, hematurija, polineuropatija, kašalj.

Međutim, nuspojave koje mogu biti uzrokovane primjenom Mertenila obično su kratkotrajne ili umjerene. U mnogim slučajevima ovise o doziranju lijeka. Dakle, strogo se treba pridržavati uputa za upotrebu Mertenila.

Za neočekivanu bol u mišićima ili napad mišićna slabostpraćeno općim mučninama i groznicaodmah prestanite uzimati lijek i obratite se ljekaru.

Upute za upotrebu Mertenil

Lijek možete uzimati u bilo koje doba dana unutra s malom količinom vode. Međutim, njegov unos nužno se mora kombinirati sa dijetom koja je dogovorena sa specijalistom. Svakodnevna prehrana trebala bi se sastojati od namirnica s malo masnoće.

U svakom slučaju, doza lijeka za pacijenta bira se pojedinačno. Prije svega, to ovisi o svrsi tretmana. Pri podešavanju doze uzima se u obzir ukupna razina kolesterola svakog pacijenta, kao i rizik od kardiovaskularnih komplikacija i mogućih nuspojava.

Minimalna doza je obično 5-10 mg dnevno. Postepeno (ali ne ranije od mesec dana) doza se može povećavati. Tablete od 40 mg najbolje je uzimati pod stalnim nadzorom lekara.

Interakcija

Mertenil je vrlo važno pravilno kombinirati sa drugim lijekovima. Ako prihvatate:

  • Ciklosporin - Mertenil AUC (područje ispod krivulje "vrijeme koncentracije») Povećava se 7 puta.
  • Ezetimibe - promjena AUC i koncentracije oba lijeka. Verovatnoća neželjenih događaja.
  • Inhibitori proteaze - moguće je produženje sistemskog djelovanja Mertenila.
  • Eritromicin - smanjenje AUC0 - t i Cmaks Mertenyl.
  • Antagonisti vitamin K - moguće je povećanje INR-a (međunarodnih normaliziranih odnosa).
  • Gemfibrozil i drugi lijekovi za snižavanje lipida - dvostruko povećanje koncentracije i AUC Mertenila. Postoji rizik od miopatije. Istodobna upotreba Mertenil tableta od 40 mg i fibrata je zabranjena. Doza rosuvastatin ne smije biti veći od 5 mg.
  • Antacidi - u suspenzijama koje sadrže aluminijum ili magnezijum hidroksid, može uzrokovati smanjenje koncentracije Mertenila u krvnoj plazmi za oko pola.
  • Oralni kontraceptivi i hormonska nadomjesna terapija - moguće povećanje AUC-a etinil estradiol 26% i norgestrel za 34%.
  • Izoenzimi citokrom P450 - Moguće je blago povećanje AUC Mertenila.

Analozi Mertenila

Mertenil analozi, komponente, PBX kod i oblik puštanja podudaraju se:

  • Klivas 10, Klivas 20,
  • Crestor,
  • Rovix,
  • Rosart,
  • Rozator,
  • Rosuvastatin Sandoz,
  • Rosucard 10,Rosucard 20,Rosucard 40,
  • Rosulip,
  • Roxer,
  • Romazik,
  • Fastrong.

Sve se prodaju u filmom obloženih tableta. Cijena tableta od 10 mg kreće se u prosjeku od 65 do 150 UAH.

Cijena analoga Mertenil prema ATC kodu 4. nivoa u prosjeku je od 40 do 80 UAH.

Recenzije Mertenil

Recenzije foruma o Mertenil uglavnom su pozitivne. U pravilu ne izaziva nuspojave. Opće stanje pacijenata koji uzimaju tablete holesterolne pogoršava se.

Stručnjaci zauzvrat raspravljaju da li je upotreba statina općenito opravdana i kakve bi trebale biti doze ovog lijeka u svakom konkretnom slučaju.

Mertenil cijena, gdje kupiti

Ovaj je alat jedini rosuvastatin u Rusiji koji ima čitav niz doza. Ovisno o propisanom doziranju, cijena Mertenila će biti drugačija.

Cijena Mertenila 10 mg u Ukrajini je u prosjeku 140 UAH, a u Rusiji - 700 rubalja. Cijena tableta s većim dozama prosječno je 240 UAH. u Ukrajini i 1100-1400 rubalja. u Rusiji.

Indikacije za upotrebu

Šta pomaže Mertenil? Tablete se propisuju pacijentima sa sledećim patološkim stanjima:

  • Povišen holesterol u krvi,
  • Nasljedna hiperholesterolemija,
  • Hipertrigliceridemija kao dio složene terapije u kombinaciji sa dijetom,
  • Visoki rizik od aterosklerotskih naslaga na zidovima velikih krvnih žila,
  • Prevencija razvoja patologija iz kardiovaskularnog sistema kod pacijenata sa pretilošću, arterijskom hipertenzijom, nedavnim moždanim udarom ili srčanim udarom,
  • Hipertrigliceridemija (tip IV prema Fredricksonu) kao dodatak prehrani.
  • Pacijenti stariji od 60 godina koji također pate od viška kilograma.

Uputa za upotrebu Mertenil doziranja

Važno je pratiti ishranu i koristiti hranu sa niskim holesterolom prije nego što započnete s Mertenilom. Ako se ne poštuju prehrambena pravila, terapeutski učinak se značajno smanjuje, pa treba posmatrati dijetu tokom cijelog razdoblja liječenja. Doze lijeka biraju se pojedinačno u skladu sa svrhom liječenja i terapijskim odgovorom pacijenta, uzimajući u obzir trenutne općeprihvaćene preporuke za ciljne razine lipida.

Mertenil tablete uzimaju se oralno, bez obzira na hranu, gutaju se cijele i ispiraju vodom. Preporučena početna doza je 5 mg ili 10 mg jednom dnevno. Prilikom odabira početne doze trebali biste uzeti u obzir razinu kolesterola, mogući rizik od kardiovaskularnih komplikacija i potencijalni rizik od nuspojava kod svakog pojedinog pacijenta. Ako je potrebno, prilagodbu doze moguće je provesti nakon 4 tjedna.

Nakon mjesečne doze minimalne doze, prema rezultatima laboratorijskih ispitivanja, liječnik može dozu ostaviti nepromijenjenom ili povećati, srazmjerno pokazateljima.

Doziranje od 40 mg / dan. Propisuje se samo u hitnim slučajevima, uz slabu efikasnost nižih doza, kao i kod pacijenata s ozbiljnom hiperholesterolemijom i povećanim rizikom za razvoj bolesti kardiovaskularnog sistema.

Analozi Mertenil, lista lijekova

Lijek je generički rosuvastatin, jer su sljedeći lijekovi potpuni strukturni analozi Mertenila za aktivnu tvar, popis:

Važno - Mertenil upute za uporabu, cijenu i recenzije ne odnose se na analoge i ne mogu se koristiti kao vodič za upotrebu lijekova sličnog sastava ili djelovanja. Sve terapijske termine trebao bi odrediti ljekar. Kada zamenite Mertenil analognim, važno je da se posavjetujete sa stručnjakom, možda ćete trebati promijeniti tijek terapije, doze itd. Nemojte samo-liječiti!

Učinkovito prevladavanje hiperholesterolemijskih stanja moguće je samo integriranim pristupom - dijetalnom hranom sa smanjenim sadržajem masti i soli, fizičkom aktivnošću i uzimanjem lijekova koje preporuči vaš liječnik.

Mertenil: upute za upotrebu

Farmakološko djelovanjeMertenil, poput drugih lijekova rosuvastatina, smanjuje "loši" LDL kolesterol u krvi, djelomično blokirajući njegovu proizvodnju u jetri. Povećava "dobar" HDL holesterol. Smanjuje kroničnu tromu upalu u žilama. Poboljšava C-reaktivni protein i ostale markere upale. Rezultati krvnih pretraga počinju se poboljšavati nakon 1-2 tjedna, maksimalni učinak - nakon 2-4 nedelje.
FarmakokinetikaMertenil i druge tablete rosuvastatina mogu se uzimati s hranom ili na prazan stomak, efikasnost toga se ne mijenja. Rosuvastatin se izlučuje iz tijela za 90% jetrom kroz crijeva, za 10% - bubrezima. Manje je nego kod drugih statina, on opterećuje jetrene sustave koji učestvuju u čišćenju krvi aktivnih tvari lijekova. Zbog toga ima manje negativnih interakcija s drugim lijekovima od statina prethodne generacije.
Indikacije za upotrebuPovišen holesterol kod odraslih i adolescenata. Inhibicija razvoja ateroskleroze. Prevencija prvog i ponovljenog srčanog udara, ishemijskog moždanog udara i drugih komplikacija ateroskleroze. Nakon operacije za vraćanje protoka krvi u žilama zahvaćenim aterosklerozom. Povećani C-reaktivni protein u krvi u prisustvu drugih kardiovaskularnih faktora rizika, čak i ako je holesterol normalan.Uzimanje Mertenil tableta nije zamjena za zdrav način života. Proučite članak „Prevencija srčanog udara i moždanog udara“ i uradite ono što piše. U suprotnom, lijek će malo pomoći.

Pogledajte i video:

DoziranjePočnite s doziranjem od 5 ili 10 mg dnevno. Nakon 4 tjedna, doza tableta se može povećati, imajući u vidu kako se vrijednost kolesterola u krvi promijenila u tom vremenu i kako pacijent podnosi liječenje. Naučite holesterol za muškarce i žene po godinama. Obično pacijenti uzimaju rosuvastatin 10-20 mg dnevno. Maksimalna doza od 40 mg propisana je uglavnom osobama čiji je holesterol vrlo visok zbog genetskih poremećaja. Mertenil se propisuje u standardnim dozama starijim osobama, kao i bolesnicima koji imaju blagu bubrežnu ili jetrenu insuficijenciju.
NuspojaveMertenil, kao i ostali statini, može uzrokovati bolove u mišićima, slabost, umor, poremećaje pamćenja i razmišljanja, osip i probavne smetnje. Pogledajte članak „Nuspojave statina“ - saznajte kako ublažiti neugodne simptome ili ih potpuno ukloniti. Pripravci rosuvastatina imaju svoje posebne nuspojave. Pročitajte više koliko je siguran rosuvastatin. Za ljude koji imaju visoki rizik od srčanog i moždanog udara, statini čine više koristi nego štete. One bi trebalo otkazati samo ako su nuspojave nepodnošljive i ne mogu se ublažiti. Opasnost od problema s jetrom je pretjerana. Ne brinite za njih ako ne zloupotrebljavate alkohol.
KontraindikacijeBolest jetre u aktivnoj fazi. Značajno povećanje jetrenih enzima ALT i AST u krvi. Teško oštećenje bubrega - klirens kreatinina manji od 30 ml / min. Preosjetljivost na rosuvastatin ili druge tvari koje čine tablete. U zemljama koje govore ruski jezik starost ispod 18 godina smatra se kontraindikacijom, mada se u inostranstvu rosuvastatinski preparati propisuju adolescentima koji počinju sa 10 godina.
Trudnoća i dojenjeMertenil, ostali lijekovi rosuvastatina i svi ostali statini strogo su kontraindicirani tijekom trudnoće. Žene u rodnoj dobi koje se liječe statinima trebaju koristiti pouzdane kontraceptive. Ako se desila neplanirana trudnoća, tada treba odmah prekinuti uzimanje tableta za holesterol. Zbog pozadine liječenja ovim lijekom ne možete dojiti.
Interakcija lijekovaLijekovi rosuvastatina daju manje negativne interakcije s drugim lijekovima nego statini prethodne generacije. Ali i dalje ostaje značajna opasnost. Mogući su problemi sa antibioticima, modifikatorima imuniteta, tabletama za kontrolu rađanja, sredstvo za razrjeđivanje krvi i mnogim drugim lijekovima. To može uzrokovati ozbiljne nuspojave - oslabljenu funkciju jetre i bubrega. Razgovarajte sa lekarom! Prije nego što primite Mertenil, obavijestite svog liječnika o svim lijekovima, dodacima prehrani i bilju koje uzimate.
PredoziranjeNe postoji specifičan tretman za predoziranje tabletama rosuvastatina. Liječnici pružaju simptomatsko liječenje i podržavajuće mjere, nadzirujući rad jetre i stepen aktivnosti kreatinin fosfokinaze. Hemodijaliza ne pomaže u uklanjanju rosuvastatina iz tijela.
Posebna uputstvaPočevši da se liječite Mertenilom, nastavite slijediti dijetu i vodite zdrav način života. Preporučuje se periodično praćenje rada bubrega primjenom testova krvi i urina. Ako se protein nalazi u urinu ili njegova koncentracija raste, obratite pažnju ljekaru. Ako vam nedostaje hormona štitnjače, onda ne žurite sa uzimanjem statina, već liječite hipotireozu da biste holesterol vratili u normalu. Pripravci rosuvastatina malo povećavaju šećer u krvi kod pacijenata sa šećernom bolešću i predijabetesom.
Obrazac za puštanje5 mg, 10, 20 i 40 mg filmom obloženih tableta. U blister pakovanjima od folije 10 tableta. U pakovanju kartona 3 konturna ćelijska pakovanja.
Pravila i uslovi skladištenjaČuvati na suhom, tamnom mjestu, van dosega djece, na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C. Rok trajanja je 3 godine.
SastavAktivna supstanca je rosuvastatin kalcijum. Pomoćne tvari - laktoza monohidrat, magnezijum hidroksid, krospovidon (tip A), magnezijum stearat. Školjka tablete je talk, makrogol, titanijum dioksid (E171), polivinil alkohol.

Mnogi pacijenti su zainteresirani za analoge lijeka Mertenil koji su jeftiniji. U ljekarnama ima puno takvih lijekova. Proizvode se u Ruskoj Federaciji i zemljama ZND-a, kao i uvoze iz Evrope i Azije. Sve su to tablete u kojima je aktivna supstanca rosuvastatin. Pogledajte videozapis o mogućim zamjenama lijeka Mertenil, kako ne biste pogriješili s izborom.

Imajte na umu da je Mertenil kombinacija umjerene cijene i dobre europske kvalitete. Ako vam pomaže i normalno podnosite njegovu upotrebu, tada teško da ima smisla prebaciti se na analoge kako biste uštedjeli nešto novca. Možda bi bilo bolje uzeti Krestor, originalni rosuvastatin. Međutim, košta više.

Mertenil: recenzije

Ovdje pročitajte recenzije ljudi koji uzimaju Mertenil. Oni razgovaraju o učinku ovog lijeka na dobrobit i rad jetre. Aktivna tvar lijeka je rosuvastatin - najefikasnije sredstvo koje snižava "loši" LDL holesterol u krvi. Nekim pacijentima čak ni ovaj moćan lijek ne pomaže dovoljno. Saznajte razloge zbog kojih Mertenil može imati mali učinak na kolesterol i šta učiniti u takvim slučajevima.

Osobe koje imaju stvarne indikacije za upotrebu tableta rosuvastatina trebalo bi da uzimaju ovaj lijek svakodnevno, bez prekida. Ne budite uznemireni negativnim recenzijama koje ostavljaju drugi pacijenti. Problemi nastaju kod onih koji neispravno uzimaju Mertenil i psihološki se negativno postave, očekujući unaprijed da će lijek izazvati nuspojave. Većini ljudi rosuvastatin pomaže dobro, a da ne uzrokuje loše zdravlje. Ali zadovoljni pacijenti rijetko se muče pisanjem recenzija na medicinskim mjestima.

Sastav i oblik doziranja

Mertenil je hipolipidemski lijek. Njegov farmakološki učinak je suzbijanje HMG-CoA reduktaze. Alat pripada grupi statina, aktivna supstanca je rosuvastatin. Lijek ima licencu mađarske farmaceutske kompanije, a zemlja proizvođač je Ruska Federacija.

Mertenil tablete imaju dozu od 5, 10, 20 i 40 mg rosuvastatina. Osim aktivne tvari, njihov sastav uključuje dodatne komponente:

  • monokristali celuloze,
  • monohidrogenirana laktoza,
  • magnezijum hidroksid i stearat.

Lijek se pakuje u plastične ćelije od 10 tableta, 30, 60 ili 90 tableta u kartonskom pakovanju. Uvjeti izdavanja iz ljekarni - prema receptu napisanom na latinskom jeziku u skladu s pravilima za popunjavanje obrazaca na recept.

Farmakokinetika Mertenila: Metabolizam rosuvastatina nastaje u hepatocitima pod utjecajem niza biološki aktivnih molekula. U podijeljenom obliku, 90% lijeka se izlučuje iz tijela izmetom. Ostatak doze napušta organizam preko bubrega.

Nuspojave

Mertenil pacijenti dobro podnose. Tokom liječenja lijekom mogu se primijetiti neželjene reakcije. Prema studijama, samo 4% ljudi koji uzimaju ovaj lijek ima nuspojave. Neželjeni efekti lijeka uključuju: alergijske manifestacije (urtikarija, Quinckeov edem, anafilaktički šok), smanjenje broja cirkulirajućih trombocita, cefalgija, poremećaji spavanja, reaktivni pankreatitis, hepatitis, dispeptički simptomi, povećanje aktivnosti jetrenih enzima.

Uzimanje Mertenila povećava rizik od miastenije gravis, rabdomiolize i akutnog zatajenja bubrega. Ova nuspojava se najčešće razvija kod ljudi koji duže vrijeme uzimaju 40 mg lijeka dnevno.

Doziranje i primjena

Nekoliko tjedana prije uzimanja lijeka morate se pridržavati pravilne prehrane sa malim sadržajem životinjskih masti. Za vrijeme liječenja trebali biste nastaviti jesti po istom principu.

Doziranje rosuvastatina bira se pojedinačno. To ovisi o svrsi terapije, reakciji pacijenta na lijek, početnoj i optimalnoj koncentraciji kolesterola u plazmi i njezinim frakcijama. Početna doza od 5 do 10 mg rosuvastatina dnevno. Maksimalna dnevna doza od 40 mg rosuvastatina propisana je za tešku hiperholesterolemiju, koju je teško ispraviti. Zbog visokog rizika od nuspojava, takvi bolesnici trebali bi biti podvrgnuti tretmanu pod stalnim nadzorom medicinskih stručnjaka. Predoziranje lijeka je moguće ako se ne poštuje režim doziranja koji je propisao liječnik.

Potrebno je uzimati tablete cijele sa čašom čiste vode. Rosuvastatin se uzima jednom dnevno, najbolje u isto vrijeme. Mertenil se može piti prije ili nakon jela.

Tokom trudnoće i dojenja

Dok nosite dijete i hranite ga majčinim mlijekom, rosuvastatin je kontraindiciran. To je zbog potrebe velike koncentracije holesterola u krvi majke za pravilan razvoj fetusa. Kada dođe do trudnoće, liječenje rosuvastatinom odmah se prekida. Nema pouzdanih podataka o prodiranju lijeka u tajnu mliječnih žlijezda, tako da je laktacija zaustavljena na vrijeme liječenja.

Zbog nedostatka podataka o kliničkim ispitivanjima koji bi potvrdili sigurnost i djelotvornost rosuvastatina kod osoba mlađih od punoljetstva, lijek se ne može rutinski koristiti u pedijatrijskoj praksi.

Upotreba recenzija

Pacijenti kojima liječnici propisuju Mertenil ponekad počinju sumnjati da li uzimati propisane tablete ili ne. Da biste riješili taj problem, preporučljivo je proučiti preglede pacijenata koji uzimaju Mertenil. Većina pregleda lijeka je pozitivna. Osobe koje su je uzimale, bilježe njegovu dobru toleranciju, relativno brz učinak. Šta još određuje popularnost lijeka? Iz njegove pristupačne cijene. Pacijenti liječeni rosuvastatinom zadovoljni su omjerom njegove cijene i efikasnosti. Mišljenje kardiologa o lijeku je jednoglasno - to je djelotvoran lijek na relativno razumnoj cijeni, pa ga često prepisuju svojim pacijentima.

Farmakološki opis

Lijekovi za smanjenje lipida stvorena prvenstveno za prevenciju i liječenje ateroskleroze. Riječ je o konkurentnom selektivnom inhibitoru HMG-CoA reduktaze, koji pozitivno djeluje na jetru, pomaže pri uklanjanju kolesterola iz tijela, što pomaže u sprečavanju i spriječavanju napredovanja ateroskleroze.

Svojstva farme:

  1. 90% aktivne komponente se vezuje za proteine ​​plazme,
  2. Tablete imaju dobru toleranciju, brzo djelovanje,
  3. Maksimalna koncentracija osnovnog sastojka u krvi dostiže 4-5 sati nakon konzumiranja,
  4. Bioraspoloživost rosuvastatina je oko 20%,
  5. Lokalizacija metabolizma - jetra,
  6. 95% se izlučuje crevnim putem, ostatak se izlučuje urinom.

Djelotvoran lijek smatra se osobama hiperholesterolemije sa / bez simptoma hipertrigliceridemije, a koristi se i u liječenju dijabetesa melitusa. Dokazano je da je kod 80% pacijenata koji su uzimali Mertenil u dozi od 10 mg postignut ciljni holesterol (LDL).

Mertenil u uputama za upotrebu smatra se lijekom koji je propisan u nekoliko slučajeva. Specijalist propisuje lijekove, neovlaštena odluka za uzimanje statina je nepoželjna: pogoršanje stanja se ne isključuje itd.

Statin je propisan onima kojima je dijagnosticirana:

  • Prekomjerni holesterol u krvi - hiperholesterolemija,
  • Nasljedni oblik hiperholesterolemije,
  • Hipertrigliceridemija (kao dio sveobuhvatnog liječenja dijetom),
  • Visoki rizik od aterosklerotskih komplikacija na zidovima arterija,
  • Hipertrigliceridemija prema Fredricksonu (tip IV).

Mertenil se propisuje i kao preventivni lijek za osobe s pretilošću, arterijskom hipertenzijom, a također i za pacijente koji su nedavno pretrpjeli moždani ili srčani udar. Takođe mogu propisati lijekove pacijentima starijim od 60 godina.

Kako uzimati Mertenil: upute

Veoma je važno da pacijent prije posebne terapije slijedi posebnu dijetu s hipohoterolom. Bez ovih mjera, farmakološki učinak lijeka neće stvoriti terapijski efekat (tačnije, bit će značajno smanjen). Dijetu treba pridržavati ne samo prije uzimanja tableta, već i tokom cijelog terapijskog kursa. I bolje je promatrati to stalno, čineći takvu hranu osnovnom dijetom.

Lijekove uzimaju standardno unutra, nisu vezani za obroke. Tablete treba progutati čitave: ne lomiti se i ne žvakati. Početna doza bit će 5 mg i 10 mg (prema odluci liječnika!). Prilikom propisivanja početne doze liječnik uzima u obzir razinu kolesterola, procjenjuje potencijalnu prijetnju kardiopatologijama i uzima u obzir nepoželjni rizik lijeka. Prilagođavanje doze, ako je potrebno, provodi se nakon otprilike 4 tjedna od početka liječenja.

Nakon mjesec dana prijema, pacijent u pravilu odlazi na laboratorijske pretrage - na osnovu njihovih rezultata, liječnik prilagodi terapiju ili kaže pacijentu da nastavi liječenje po istoj shemi.

Što se tiče maksimalne doze, 40 mg, pa se propisuje samo u ekstremnim slučajevima, ako niže doze nisu pokazale predviđenu djelotvornost. Također, takva se doza može propisati pacijentima koji imaju težak oblik hiperholesterolemije, kao i povećan rizik od razvoja patologija srca i krvnih sudova. Ne možete sami povećati dozu!

Ko ne bi trebao uzimati lijek

U pedijatriji se Mertenil ne koristi - ne postoje uvjerljivi dokazi o sigurnosti lijeka za djecu. Kako lijek ne koriste trudnice, kao i žene tijekom perioda hepatitisa B. Ne preporučujte piti Mertenil ženama koje nisu sigurne u pouzdanost svoje kontracepcije.

Kontraindikacije uključuju:

  1. Nasljedna predispozicija za pojavu komplikacija miotoksičnog profila,
  2. Miopatija
  3. Zatajenje jetre
  4. Preosjetljivost na bilo koji sastojak formule (i na aktivnu tvar i formativnu komponentu),
  5. Netolerancija na laktozu i manjak laktaze,
  6. Teško oštećenje bubrega.

Ne propisivati ​​statin u kombinaciji sa ciklosporinom i nitratima. U svojoj najvećoj dozi (40 mg) Mertenil se ne može uzimati protiv bilo koje hepatopatologije u pogoršanju, na pozadini hipotireoze. Prevelike doze alkohola takođe nisu kompatibilne s lijekom. Ako su mišićne bolesti prisutne u ličnoj ili porodičnoj anamnezi, liječnik se može suzdržati od propisivanja lijeka Mertenil.

Ako se dogodi predoziranje

Gotovo uvijek je predoziranje povezano s porastom neželjenih efekata lijeka. Ako uopće ne postoje, ali ako se doza premaši, pojave se, obratite se liječniku. Ako je predoziranje ozbiljno, pacijentu će biti potrebna simptomatska terapija. Ne postoji specifičan tretman. Liječnici će pratiti rad jetre, nadzirati vitalne znakove. Hemodijaliza nije primenljiva.

Neželjene reakcije

U velikoj većini slučajeva oni su kratkoročni. Statistički podaci pokazuju samo 4% pacijenata koji su zabilježili neželjene reakcije na lijek.

Među najčešćim nuspojavama su:

  • Alergijska priroda osipa na koži, nije bez svraba,
  • Astenski sindrom, česte vrtoglavice, bolovi u temporalnoj zoni,
  • Mijalgije različite ozbiljnosti,
  • Probavni poremećaji, lagana mučnina,
  • Pankreatitis

Kod nekih pacijenata javlja se nedostatak daha dok uzimaju lijek, bilježe otežano disanje. U kombinaciji s drugim lijekovima liječnik treba procijeniti moguće pozitivne / negativne kombinacije. Pacijent sam ne bi trebao odustati od liječnika što pije (pogotovo ako uzima lijekove koji su propisani samostalno).

Ako imate mišiće bol, neuobičajena slabost mišića, noge se bukvalno kopkaju, snaga u rukama se ne osjeća, potrebno je prestati uzimati Mertenil. A nakon toga treba odmah konzultirati ljekara.

Koje kombinacije lijekova zahtijevaju oprez

Ako je pacijentu propisan gemfibrozil, tada ne biste trebali piti Mertenil paralelno s njim. Činjenica je da je prvi navedeni lijek fibrate. Fibrati su derivati ​​vlaknaste kiseline. Propisuju se i kod hipertrigliceridemije, kao i upozorenje za pankreatitis. Budući da i fibrati i statini imaju sličan učinak, njihova kombinacija preplavila je naglim padom holesterola, što je takođe kruto opasnošću.

Ako se Mertenil uzima zajedno s ciklosporinom, tada će u kompleksu dva lijeka dovesti do činjenice da će AUC statina mnogostruko rasti. Eritromicin usporava učinak rosuvastatina. Antacidi u suspenziji prepolovljuju sadržaj rosuvastatina u tijelu.

Mertenil i analozi

Ako pacijent ima neželjene reakcije povezane s uzimanjem Mertenila, tada terapiju treba promijeniti. To može biti sredstvo slične akcije, ponekad i potpuni analog.

Lijek možete zamijeniti Acorta, Simvastol, Ariescor, Atomax. Treba napomenuti da je za mnoge pacijente cijena lijeka važna. Dakle, Mertenil ima cijenu od oko 500 rubalja, u istom cjenovnom rangu je i Akorta. Aktivni sastojak je isti - rosuvastatin. Ali cijena Simvastola je mnogo niža - oko 60 rubalja (aktivna supstanca je simvastatin).

Više o dijeti protiv hipohoterola

Kao što je gore napomenuto, ako se pacijent ne pridržava takve prehrane, čak ni najskuplji statini neće dati željeni terapeutski učinak. Dijeta sa hipokosterolom temelji se na tablici s dijetom br. 10. U medicinskoj praksi ova je tablica obično indicirana za hipertenzivne bolesnike, osobe s kardiopatologijama, reumatizmom, bolestima centralnog živčanog sustava itd. Liječnik mora obavijestiti pacijenta kada i kako uvesti dijetu. Prijavi, zakažite, razjasnite sve detalje.

Proizvodi i njihove kombinacije odabrane u ovoj prehrani vrlo su pogodni za liječenje i prevenciju srčane ishemije, za korekciju i prevenciju vaskularnih bolesti, ateroskleroze. Prikazana je dijeta za ljude koji su doživjeli vaskularne katastrofe - srčani udar i moždani udar.

Osnovni principi prehrane protiv holesterola:

  1. Značajno smanjenje unosa soli,
  2. Smanjenje dnevne količine tečnosti,
  3. Proizvodi se podnose strogo nježnom kuvanju - često se kuha, peče, pare,
  4. Ujednačene obroke, mnoštvo obroka - do 6 puta,
  5. Izuzetak su one namirnice i jela koja sadrže povećanu količinu masti.

Na prvi pogled čini se da će ishrana biti oskudna, monotona, ali to nije tako. Ako pacijent ozbiljno shvati nove preporuke, on će se ukopati u suštinu takve prehrane, naviknuti se dovoljno brzo i to će biti dobra podloga za prehranu (bez kvarova).

Pogledajmo primjere: malo mlijeka masnoća, skuta, jogurt i kefir s malim postotkom tekućine mogu biti, ali ne možete piti masno mlijeko, kondenzirano mlijeko. Krem sir i sladoled su takođe na listi tabu namirnica. Riblja jela i neka morska hrana sasvim su prihvatljiva, ali prženu i masnu ribu, škampe i lignje ne vrijedi jesti. Povrće, voće i orašasti plodovi - moguće je, osim prženog krumpira, voća i bobica u šećeru i sirupu, pistacije, lješnjaci i kikiriki.

Možete jesti povrtne supe, juhe na mesnoj juhi druge dijete. Ali pire od juhe na masnom mesnom juhu zabranjen je. Ne možete odbiti razne prirodne začine iako ih oni često ne vrijede koristiti. Ali majoneza, masni umaci - to je zabranjena hrana. Soja sos je moguć, ali u malim količinama i sigurno ne svaki dan.

Pogledajte video: Magnetna rezonanca (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar