Finlepsin Retard 400: upute za upotrebu tableta

Bez određenih uputstava liječnika, sljedeći režimi doze vrijede za finlepsin 400 retard. Pridržavajte se doza koje je propisao vaš ljekar, jer u protivnom finlepsin 400 retard neće imati terapeutski efekat!

Koliko i koliko često trebate uzimati finlepsin 400 retard

Liječenje finlepsinom 400 retard započinje pažljivo, propisivanjem lijeka u malim dozama pojedinačno za svakog pacijenta, ovisno o prirodi i težini slike bolesti. Zatim se doza polako povećava sve dok se ne postigne najefikasnija doza održavanja. Optimalna doza lijeka za pacijenta, posebno kod kombinirane terapije, određuje se njegovom razinom u plazmi. Prema akumuliranom iskustvu, terapijska koncentracija finlepsina 400 retarda u krvnoj plazmi iznosi 4–12 µg / ml.

Zamijenite jedan antiepileptik finlepsinom 400 retard treba postupno, smanjujući dozu prethodno korištenog lijeka. Ako je moguće, antiepileptičko sredstvo koristi se samo za monoterapiju. Tijek liječenja prati liječnik specijalista.

Opšteprihvaćeni raspon doza je 400–1200 mg finlepsina u 400 retarda dnevno, koji su podijeljeni u 1-2 pojedinačne doze dnevno. Prekoračenje ukupne dnevne doze od 1400 mg nema smisla. Maksimalna dnevna doza ne smije prelaziti 1600 mg, jer veće doze mogu povećati broj nuspojava.

U nekim slučajevima, doza potrebna za liječenje može značajno odstupati od preporučene početne i održavajuće doze, na primjer, zbog ubrzanog metabolizma uslijed indukcije mikrosomalnih jetrenih enzima ili zbog interakcije lijekova u kombiniranoj terapiji.

Bez posebnih uputstava liječnika, oni se vode prema sljedećem indikativnom obrascu upotrebe droga:

Antikonvulzivni tretman

Općenito, kod odraslih se početna doza 1 / 2–1 retard tableta (što odgovara 200–400 mg karbamazepina) polako povećava do održavajuće doze 2–3 retard tableta (što odgovara 800–1200 mg karbamazepina).

Sljedeći raspored doziranja preporučuje se.

Odraslim osobama propisuju se ujutro / navečer200-300 mg uveče 200-600 mg 400-600 mg Djeca su propisanavidi bilješku od 6 do 10 godina uveče200 mg uveče200 mg ujutro 200-400 mg 11 do 15 godina staro jutro / večer200 mg uveče200-400 mg 400-600 mg

Za djecu mlađu od 6 godina za početni i suportivni tretman dostupne su tablete bez produljenog djelovanja. Zbog nedovoljnog iskustva stečenog sa retard tabletama, ne preporučuju se djeci u ovoj dobi.

Prevencija razvoja konvulzivnih napada sa sindromom povlačenja alkohola u bolnici

Prosječna dnevna doza je 1/2 tableta retarda ujutro, uveče je propisana 1 tableta retarda (što odgovara 600 mg karbamazepina). U težim slučajevima, prvih dana doza se može povećati na 1 i 1/2 tablete retarda 2 puta dnevno (što odgovara 1200 mg karbamazepina).

Finlepsin 400 retard ne sme se kombinovati sa sedativno-hipnotičkim lekovima. U skladu s kliničkim zahtjevima, međutim, ako je potrebno, finlepsin 400 retard može se kombinirati sa drugim tvarima koje se koriste za liječenje odvikavanja od alkohola.

Za vrijeme liječenja, potrebno je redovito nadzirati sadržaj finlepsina 400 retarda u krvnoj plazmi.

U vezi s razvojem nuspojava iz centralnog i autonomnog nervnog sistema (vidjeti fenomene povlačenja alkohola u odjeljku „Neželjeni efekti“), pacijenti prolaze temeljito kliničko promatranje.

Trigeminalna neuralgija, glosofaringealna neuralgija genuina

Početna doza je 1 / 2–1 retardirane tablete (što odgovara 200–400 mg karbamazepina), koje se, sve dok bol ne nestane, povećaju u proseku za 1-2 retardirane tablete (što odgovara 400–800 mg karbamazepina), koje su podeljene u 1-2 jednostruke doze na dan.Nakon toga, kod određenog dijela pacijenata liječenje se može nastaviti s nižom dozom održavanja, što i dalje može spriječiti napade boli 1/2 tableta retardata 2 puta dnevno (odgovara 400 mg karbamazepina).

Starijem i osjetljivom pacijentu propisan je finlepsin 400 retar u početnoj dozi od 1/2 tablete retarda jednom dnevno (što odgovara 200 mg karbamazepina).

Bol kod dijabetičke neuropatije

Prosječna dnevna doza je 1/2 tableta retarda ujutro i 1 tableta kasno uvečer (što odgovara 600 mg karbamazepina). U izuzetnim slučajevima, finlepsin 400 retard može se propisati u dozi od 1 i 1/2 tablete retard 2 puta dnevno (što odgovara 1200 mg karbamazepina).

Epileptiformne konvulzije kod multiple skleroze

Prosječna dnevna doza je 1 / 2–1 retardirane tablete 2 puta dnevno (što odgovara 400–800 mg karbamazepina).

Prevencija manične-depresivne faze

Početna doza, koja je po pravilu dovoljna i kao doza održavanja, je 1 / 2–1 retardirana tableta dnevno (što odgovara 200–400 mg karbamazepina). Ako je potrebno, ovu dozu možete povećati na 1 tabletu retard 2 puta dnevno (što odgovara 800 mg karbamazepina).

Pacijentima s teškim kardiovaskularnim bolestima, oštećenjem jetre i bubrega, kao i starijim osobama propisuju se niže doze lijeka.

Kako i kada treba uzimati finlepsin 400 retard

Retard tablete opremljene su razdvajajućim utora, uzimaju se za vrijeme ili nakon obroka, isperu dovoljnom količinom tekućine (na primjer, čašom vode).

Retard tablete mogu se uzimati nakon njihovog prethodnog raspada u vodi (u obliku suspenzije). Produljeno djelovanje traje i nakon što se tableta razgradi u vodi.

U nekim se slučajevima distribucija dnevne doze u 4–5 pojedinačnih doza dnevno pokazala posebno efikasnom. Za to su najprikladniji oblici doziranja dugotrajnog djelovanja.

Koliko dugo trebate uzimati finlepsin 400 retard

Trajanje upotrebe ovisi o indikacijama i individualnom odgovoru pacijenta na lijek.

Epilepsija se liječi duže vrijeme. Liječnik specijalista trebao bi odlučiti o prelasku pacijenta na releps finlepsin 200, trajanje upotrebe i njegovo otkazivanje u svakom pojedinom slučaju. Općenito, možete pokušati smanjiti dozu lijeka ili potpuno prekinuti liječenje ranije nakon 2-3 godine odsustva napadaja.

Liječenje se zaustavlja postepenim smanjivanjem doze lijeka u trajanju od 1-2 godine. U ovom slučaju djeca bi trebala voditi računa o povećanju tjelesne težine. EEG indikatori se ne bi trebali pogoršavati.

U liječenju neuralgije bilo je korisno propisati finlepsin 200 retard u dozi za održavanje, što je dovoljno samo za ublažavanje bolova, nekoliko tjedana. Pažljivim smanjivanjem doze potrebno je utvrditi da li je došlo do spontane remisije simptoma bolesti. Uz nastavak napada boli, liječenje se nastavlja s prethodnom dozom održavanja.

Trajanje liječenja boli kod dijabetičke neuropatije i epileptiformnih napada u multiple skleroze isto je kao i kod neuralgije.

Liječenje sindroma povlačenja alkohola s finlepsinom 200 retard zaustavlja se postepenim smanjivanjem doza u periodu od 7–10 dana.

Prevencija manične-depresivne faze provodi se duže vrijeme.

Pogreške u upotrebi lijeka i predoziranje

Ako ste zaboravili uzeti jednu jedinu dozu lijeka, čim je primijetite, odmah je uzmite. Ako ubrzo nakon toga uzmete sljedeću propisanu dozu, preskočit ćete je i nakon toga pokušajte ponovo unijeti svoj ispravni režim doziranja. Ni u kojem slučaju nakon jedne zaboravljene doze ne uzimajte dvostruku dozu finlepsina 400 retard. U slučaju dvojbe obratite se svom liječniku za pomoć!

Ono što morate uzeti u obzir ako želite prekinuti ili prerano prekinuti liječenje

Opasno je mijenjati dozu ili čak prekinuti lijek bez medicinskog nadzora! U tom slučaju se simptomi vaše bolesti mogu ponovo pogoršati. Prije nego što sami prestanete uzimati Finlepsin 400 Retard, trebalo bi se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Šta učiniti ako se finlepsin 400 retard uzima u veoma velikim količinama

Predoziranje lijeka zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Slika predoziranja finlepsina 400 retard karakterizira porast nuspojava poput drhtanja (drhtavica), napadaja koji se javljaju kada je mozak uzbuđen (tonično-klonične konvulzije), uznemirenosti, kao i respiratorne i kardiovaskularne funkcije s često smanjenim (ponekad i povišen) krvni pritisak, povećani rad srca (tahikardija) i poremećaji pobude u srcu (atrioventrikularni blok, promene EKG-a), oslabljena svest do respiratorne insuficijencije i srčani zastoj. U izoliranim slučajevima uočene su leukocitoza, leukopenija, neutropenija, glukozurija ili acetonurija, što je utvrđeno izmenjenim pokazateljima laboratorijskih ispitivanja.

Ne postoji specifičan protuotrov za liječenje akutnog trovanja finlepsinom 400 retard. Liječenje predoziranja finlepsinom 400 retarda, u pravilu se provodi ovisno o bolnim manifestacijama u bolnici.

Primijećene nuspojave češće su se javljale kod kombiniranog liječenja nego kod monoterapije. Ovisno o dozi i uglavnom na početku liječenja, mogu se pojaviti sljedeće nuspojave:

Centralni nervni sistem / um

Često se mogu javiti tromost svijesti, oslabljena svijest (pospanost), vrtoglavica, umor, poremećeno kretanje i pokret (cerebelarna ataksija) i glavobolje. Kod starijih pacijenata može se razviti zbunjenost i anksioznost.

U izoliranim slučajevima, primjećuju se depresivno loše raspoloženje, agresivno ponašanje, letargija razmišljanja, osiromašenje motiva, kao i poremećaji u percepciji (halucinacije) i zujanje u ušima. Kod liječenja finlepsinom 400 retard mogu se aktivirati latentne psihoze.

Retko se javljaju spontani pokreti, kao što su grubi tremor, kontrakcija mišića ili trzanje očne jabučice (nistagmus). Osim toga, kod starijih bolesnika i s lezijama mozga mogu se pojaviti poremećaji koordiniranih motoričkih činova, poput nenamjenskog pokreta u rotolitnoj regiji u obliku grimate (rotolitne diskinezije), rotacijskih pokreta (koreoatetoza). Prijavljeni su neki slučajevi govornih poremećaja, lažnih senzacija, slabosti mišića, upale živaca (periferni neuritis), kao i manifestacije paralize donjih udova (pareza) i poremećaja percepcije ukusa.

Većina ovih pojava nestaje sama nakon 8-14 dana ili nakon privremenog smanjenja doze. Stoga se, ako je moguće, finlepsin 400 retard dozira pažljivo, započinjući s liječenjem malim dozama, a zatim ih postupno povećavajući.

Oči

U nekim slučajevima bilo je upala vezivne membrane oka (konjuktivitis), ponekad prolaznih poremećaja vida (poremećaji u smještaju oka, dvostruki vid, zamagljen vid). Zabilježeni su slučajevi zamućivanja sočiva.

Kod pacijenata sa glaukomom potrebno je redovno mjeriti intraokularni tlak.

Pogonski sistem

U izolovanim slučajevima, primećena je bol u zglobovima i mišićima (artralgija, mialgija), kao i mišićni grč. Te pojave su nestale nakon ukidanja lijekova.

Koža i sluzokože

Zabilježeni su slučajevi alergijskih kožnih reakcija sa ili bez groznice, poput rijetke ili često pojave urtikarije (urtikarija), svrbeža, ponekad upala velikih ploča ili ljuskavih kože (eksfoliativni dermatitis, eritroderma), nekroze površine kože sa stvaranje plikova (sindrom Lyell), fotoosjetljivost (fotosenzibilnost), crvenilo kože s polimorfnim osipima u obliku mrlja i stvaranja čvorova, s krvarenjima (eksudativni multiformni eritem, nodosum eritema, Stevensov sindrom) Johnson), petehijalna krvarenja u koži, i sistemski eritemski lupus (eritemski lupus šire).

U izoliranim ili rijetkim slučajevima zabilježeni su gubitak kose (alopecija) i znojenje (dijaforeza).

Krvožilni i limfni sistem

U vezi s reakcijama preosjetljivosti pri liječenju finlepsinom 400 retarda, osim toga, mogu se pojaviti sljedeće smetnje u krvnoj slici: rijetko ili često povećanje (leukocitoza, eozinofilija) ili smanjenje (leukopenija) u broju leukocita ili trombocita (trombocitopenija) u perifernoj krvi. Prema literaturi najčešće se pojavljuje benigni oblik leukopenije (prolazan u oko 10% slučajeva, a trajan u 2% slučajeva).

Prijavljeni su o izoliranim slučajevima krvnih bolesti, ponekad čak i opasnih po život, poput agranulocitoze, aplastične anemije, zajedno s drugim oblicima anemije (hemolitična, megaloblastična), kao i povećanje slezene i limfnih čvorova.

Pojavom leukopenije (najčešće neutropenije) otkazuje se trombocitopenija, alergijski kožni osipi (egzantem) i groznica finlepsin 400 retarda.

Gastrointestinalni trakt

Ponekad dolazi do gubitka apetita, suvih usta, mučnine i povraćanja, rijetko se javlja dijareja ili zatvor. Zabilježeni su izolirani slučajevi bolova u trbuhu i upale sluznice šupljine orofarinksa (stomatitis, gingivitis, glositis). Ove pojave prolaze same od sebe nakon 8-14 dana liječenja ili nakon privremenog smanjenja doze lijeka. Mogu se izbjeći početnim imenovanjem niskih doza lijeka, njihovim postepenim porastom.

U literaturi postoje indikacije da karbamazepin ponekad može izazvati upalu gušterače (pankreatitis).

Jetra i žuč

Ponekad se otkriju promjene u pokazateljima funkcionalnog ispitivanja jetre, u rijetkim se slučajevima javlja žutica, a u rijetkim se slučajevima javljaju različiti oblici hepatitisa (kolestatski, hepatocelularni, granulomatozni, miješani).

Opisana su dva slučaja akutne intermitentne porfirije.

Hormonski metabolizam, voda i sol

Zabilježeni su izolirani slučajevi povećanja dojke kod muškaraca (ginekomastija) i spontani odljev mlijeka iz mliječnih žlijezda kod žena (galaktoreja).

Finlepsin 400 retard može uticati na parametre funkcije štitnjače (trijodtironin, tiroksin, hormon koji stimuliše štitnjaču i slobodni tiroksin), posebno u kombinaciji sa drugim antiepileptičkim lijekovima.

Zbog djelovanja finlepsina 400 retard, koji smanjuje izlučivanje urina iz tijela (antidiuretski učinak), u rijetkim slučajevima može se primjetiti smanjenje natrija u serumu (hiponatremija), praćeno povraćanjem, glavoboljom i konfuzijom.

Zapaženi su zasebni slučajevi pojave edema i povećanja tjelesne težine. Finlepsin 400 Retard može sniziti nivo kalcijuma u serumu. U izoliranim slučajevima, to dovodi do omekšavanja kostiju (osteomalacija).

Respiratorni organi

Opisani su zasebni slučajevi reakcija povećane osjetljivosti pluća na lijek, praćene vrućicom, nedostatkom daha (dispnejom), upalom pluća i plućnom fibrozom.

Genitourinarni trakt

Rijetko postoje oštećene funkcije bubrega, izražene povećanim sadržajem proteina u urinu (proteinurija), pojavom krvi u urinu (hematurija), smanjenim izlučivanjem mokraće (oligurija), u rijetkim se slučajevima razvijaju do zatajenja bubrega. Možda su ovi poremećaji nastali zbog svojstvenog antidiuretskog učinka lijeka. Ponekad se javljaju disurija, pollakiurija i zadržavanje mokraće.

Pored toga, poznati su slučajevi seksualnih poremećaja, poput impotencije i smanjenog seksualnog nagona.

Kardiovaskularni sistem

U rijetkim ili izoliranim slučajevima, uglavnom u starijih osoba ili kod bolesnika s poznatim srčanim disfunkcijama, može doći do smanjenog broja otkucaja srca (bradikardija), poremećaja srčanog ritma i pogoršanja koronarne srčane bolesti.

Rijetko postoje kršenja ekscitacije u srcu (atrioventrikularni blok), u izolovanim slučajevima praćenim nesvjesticom. Osim toga, u nekim se slučajevima krvni tlak smanjuje ili raste. Pad krvnog pritiska nastaje uglavnom uz upotrebu lijeka u velikim dozama.

Pored toga, uočeni su vaskulitis, tromboflebitis i tromboembolija.

Reakcije preosjetljivosti

Odložene reakcije preosjetljivosti na lijek rijetko se javljaju, javljaju se sa groznicom, kožnim osipom, vaskularnim upalama, otečenim limfnim čvorovima, bolovima u zglobovima, promijenjenim brojem leukocita u perifernoj krvi, uvećanom jetrom i slezini i promjenom parametara testa funkcije jetre koja se može pojaviti u različitim kombinacije, a takođe uključuju druge organe u proces, poput pluća, bubrega, pankreasa i miokarda.

U izoliranim slučajevima uočena je akutna generalizovana reakcija i aseptična upala meninga sa mioklonom i eozinofilijom.

Ako primjetite neželjene efekte koji nisu navedeni u ovoj napomeni, o tome obavijestite svog liječnika ili ljekarnika.

Koje mjere treba poduzeti kod nuspojava

Ako primijetite gore navedene nuspojave, tada odmah obavijestite svog liječnika koji će odrediti njihovu ozbiljnost i poduzeti mjere za borbu protiv njih (vidi također odjeljak "Predostrožnosti za uporabu"). Naročito kada postoji vrućica, grlobolja, alergijske kožne reakcije u obliku osipa sa povećanim limfnim čvorovima i / ili bolnih simptoma nalik gripu tijekom liječenja finlepsinom 400 retarda, odmah trebate konzultirati liječnika i analizirati krvnu sliku.

S razvojem teških alergijskih reakcija, finlepsin 400 retard se odmah poništava.

Ako se pojave određene promjene u krvnoj slici (leukopenija, češće neutropenija, trombocitopenija), alergijski kožni osipi (egzantem) i groznica finlepsina 400 retarda otkazuje se.

Ako postoje znakovi oštećenja jetre ili oštećenje funkcije, kao što su letargija, nedostatak apetita, mučnina, žuta boja kože ili povećanje jetre, odmah se obratite liječniku.

Datum isteka lijeka

3 godine
Rok trajanja retardnih tableta naveden je na foliji pakiranja sa blister trakom i na kartonskoj kutiji.
Nakon navedenog razdoblja, ne koristite više retardirane tablete ovog paketa.

Lijekovi se čuvaju izvan dohvata djece!

Finlepsin 400 Retard dolazi u pakovanju za djecu sa debljom folijom za premazivanje. U slučaju da vam je teško stisnuti tabletu za retard, onda prije nego što to učinite, savjetujemo vam da malo istrpite foliju da prekrijete.

Uslovi skladištenja

Lijek se čuva u normalnim uslovima.

Obrasci za izdavanje

Finlepsin 400 retard dostupan je u pakovanjima od 50, 100 i 200 retardnih tableta.

Farmakološka svojstva:

Antiepileptički lek (derivat dibenzazepina), koji takođe ima normotimske, antimanijakalne, antidiuretske (kod bolesnika sa šećernom bolešću) i analgetske (kod pacijenata sa neuralgijom). Mehanizam djelovanja povezan je s blokadom Na + kanala sa naponom, što dovodi do stabilizacije neuronske membrane, inhibicije pojave serijskih pražnjenja neurona i smanjenja sinaptičke provođenja impulsa. Sprječava ponovnu tvorbu Na + ovisnih potencijala djelovanja u depolariziranim neuronima.Smanjuje oslobađanje uzbudljive neurotransmitera aminokiseline glutamata, povećava prag napadaja i tako dalje. smanjuje rizik od razvoja epileptičnog napadaja. Povećava provodljivost za K +, modulira Ca2 + kanale ovisne o naponu, što takođe može dovesti do antikonvulzivnog učinka lijeka. Ispravlja epileptične promjene ličnosti i u konačnici povećava društvenost pacijenata, doprinosi njihovoj socijalnoj rehabilitaciji. Može se propisati kao glavni terapeutski lijek i u kombinaciji s drugim antikonvulzivnim lijekovima. Djelotvoran je za fokalne (djelomične) napade (jednostavne i složene), praćene ili ne praćene sekundarnom generalizacijom, za generalizirane tonično-klonične epileptičke napade, kao i za kombinaciju ovih vrsta (obično neučinkovita za male napade - petit mal, apsces i mioklonski napadi) . Bolesnici s epilepsijom (posebno u djece i adolescenata) pozitivno djeluju na simptome anksioznosti i depresije, kao i smanjenje razdražljivosti i agresivnosti. Učinak na kognitivne funkcije i psihomotorne performanse ovisi o dozi i vrlo je promjenljiv. Pojava antikonvulzivnog efekta varira od nekoliko sati do nekoliko dana (ponekad i do 1 mjeseca zbog autoindukcije metabolizma). S esencijalnom i sekundarnom trigeminalnom neuralgijom u većini slučajeva sprječava pojavu napada bola. Djelotvoran je za ublažavanje neurogenih bolova kod suvoće kičmene moždine, post-traumatičnih parestezija i postherpetičke neuralgije. Ublažavanje boli kod trigeminalne neuralgije primjećuje se nakon 8-72 sata. Sa sindromom povlačenja alkohola povećava se prag napadaja (koji se obično smanjuje u ovom stanju) i smanjuje ozbiljnost kliničkih manifestacija sindroma (povećana razdražljivost, drhtanje, poremećaji hodanja). U bolesnika s dijabetesom insipidus dovodi do brze kompenzacije vodene ravnoteže, smanjuje diurezu i žeđ. Antipsihotičko (antimanijakalno) delovanje razvija se nakon 7-10 dana, može biti posledica inhibicije metabolizma dopamina i norepinefrina. Produljeni oblik doziranja osigurava održavanje stabilnije koncentracije karbamazepina u krvi bez "vrhova" i "padova", što omogućava smanjenje učestalosti i težine mogućih komplikacija terapije, kako bi se povećala učinkovitost terapije čak i kada se koriste relativno male doze. Dr. važna prednost produženog oblika je mogućnost uzimanja 1-2 puta dnevno.

Indikacije za upotrebu:

• epilepsija: djelomični napadaji s elementarnim simptomima (žarišni napadaji), djelomični napadi s kompleksnim simptomima (psihomotorni napadaji), veliki napadaji, uglavnom fokalnog porijekla (veliki napadi tokom sna, difuzni napadaji), miješani oblici epilepsije,
• trigeminalna neuralgija,
• paroksizmalna bol nepoznatog uzroka koja se javlja s jedne strane korijena jezika, ždrijela i mekog nepca (genoin glosofaringealna neuralgija),
• bol sa lezijama perifernih nerava kod dijabetes melitusa (bol kod dijabetičke neuropatije),
• epileptiformne konvulzije kod multiple skleroze, poput grčeva na licu kod trigeminalne neuralgije, toničnih konvulzija, paroksizmalnih poremećaja govora i pokreta (paroksizmalna disartrija i ataksija), nelagode (paroksizmalna parestezija) i napadaja boli,
• sprečavanje razvoja konvulzivnih napada u sindromu povlačenja alkohola,
• psihoze (uglavnom u manično-depresivnim stanjima, hipohondrijakalna depresija). Sekundarna prevencija afektivnih i šizoafektivnih psihoza.

Upozorenje: da bi se spriječio razvoj konvulzivnih napada sa sindromom odvikavanja od alkohola, finlepsin se koristi samo u bolničkim uslovima.

Značajke aplikacije:

U vezi s mogućom pojavom nuspojava, kao i reakcijama preosjetljivosti na lijek, preporučuje se periodično analizirati krvne uzorke i provjeriti rad jetre i bubrega. Ovo se radi prije početka liječenja, zatim u prvom mjesecu liječenja jednom sedmično, a zatim jednom mjesečno. Nakon prvih 6 meseci lečenja, ove kontrole se rade 2-4 puta godišnje.

Na isti način, tijekom kombinirane terapije treba redovito nadzirati koncentraciju finlepsina 400 retard i drugih antiepileptičkih lijekova u krvnoj plazmi, a po potrebi i smanjiti dnevne doze.

Prestanak liječenja finlepsinom 400 retardi u bolesnika s epilepsijom i njihov prelazak na drugi antiepileptički lijek ne vrši se naglo, već postupno smanjuje dozu.

U bolesnika sa glaukomom redovno se prati intraokularni tlak. Treba imati na umu da su nuspojave finlepsina 400 retard u liječenju sindroma povlačenja alkohola slične simptomima povlačenja, pa ih se s njima lako može zbuniti.

Ako u izuzetnim slučajevima za sprečavanje maničnih depresivnih faza s nedovoljnom efikasnošću jednog litija, treba propisati finlepsin 400 retard zajedno s njim, tada bi se izbjegle neželjene interakcije (vidjeti „Interakcije s drugim lijekovima“), potrebno je osigurati da određena koncentracija karbamazepina ne bude prekoračena u krvnoj plazmi (8 µg / ml), sadržaj litija je održavan u niskom terapijskom rasponu (0,3-0,8 meq / l), liječenje antipsihoticima je provedeno prije više od 8 tjedana , a isto tako da se ne provodi istovremeno.

Upotreba lijeka prilikom servisiranja strojeva i pri izvođenju radova bez poštivanja sigurnosnih pravila

U vezi s pojavom nuspojava iz središnjeg živčanog sustava na početku liječenja, kao što su vrtoglavica, pospanost, nesigurnost koraka i glavobolja, kada se lijek primjenjuje u visokim dozama i / ili kad se kombinira s drugim lijekovima koji djeluju na centralni živčani sustav, finlepsin 400 usporavanja, čak i ako se pravilno koristi - bez obzira na uticaj na lečenu osnovnu bolest - može promeniti vašu reaktivnost na takav način da više ne možete aktivno učestvovati u uličnom prometu AI ili servisiranja uređaja.

Također više ne možete brzo i koncentrirano reagirati na neočekivane događaje. Ne smijete voziti automobil ili drugi prijevoz! Ne smijete koristiti električne alate za rezanje ili servisne mašine! Ne smijete obavljati posao bez pridržavanja sigurnosnih propisa! Posebno zapamtite da alkohol može dodatno oslabiti vašu sposobnost brzog reagiranja kada ste uključeni u promet.

Nuspojave:

Primijećene nuspojave češće su se javljale kod kombiniranog liječenja nego kod monoterapije. Ovisno o dozi i uglavnom na početku liječenja, mogu se pojaviti sljedeće nuspojave:

Centralni nervni sistem / um

Često se mogu javiti tromost svijesti, oslabljena svijest (pospanost), vrtoglavica, umor, poremećeno kretanje i pokret (cerebelarna ataksija) i glavobolje. Kod starijih pacijenata može se razviti zbunjenost i anksioznost.

U izoliranim slučajevima, primjećuju se depresivno loše raspoloženje, agresivno ponašanje, letargija razmišljanja, osiromašenje motiva, kao i poremećaji u percepciji (halucinacije) i zujanje u ušima. Kod liječenja finlepsinom 400 retard mogu se aktivirati latentne psihoze.

Retko se javljaju spontani pokreti, kao što su grubi tremor, kontrakcija mišića ili trzanje očne jabučice (nistagmus). Osim toga, kod starijih bolesnika i s lezijama mozga mogu se pojaviti poremećaji koordiniranih motoričkih činova, poput nenamjenskog pokreta u rotolitnoj regiji u obliku grimate (rotolitne diskinezije), rotacijskih pokreta (koreoatetoza). Prijavljeni su neki slučajevi govornih poremećaja, lažnih senzacija, slabosti mišića, upale živaca (periferni neuritis), kao i manifestacije paralize donjih udova (pareza) i poremećaja percepcije ukusa.

Većina ovih pojava nestaje sama nakon 8-14 dana ili nakon privremenog smanjenja doze. Stoga se, ako je moguće, finlepsin 400 retard dozira pažljivo, započinjući s liječenjem malim dozama, a zatim ih postupno povećavajući.

U nekim slučajevima bilo je upala vezivne membrane oka (konjuktivitis), ponekad prolaznih poremećaja vida (poremećaji u smještaju oka, dvostruki vid, zamagljen vid). Zabilježeni su slučajevi zamućivanja sočiva.

Kod pacijenata sa glaukomom potrebno je redovno mjeriti intraokularni tlak.

U izolovanim slučajevima, primećena je bol u zglobovima i mišićima (artralgija, mialgija), kao i mišićni grč. Te pojave su nestale nakon ukidanja lijekova.

Koža i sluzokože

Zabilježeni su slučajevi alergijskih kožnih reakcija sa ili bez groznice, poput rijetke ili često pojave urtikarije (urtikarija), svrbeža, ponekad upala velikih ploča ili ljuskavih kože (eksfoliativni dermatitis, eritroderma), nekroze površine kože sa stvaranje plikova (sindrom Lyell), fotoosjetljivost (fotosenzibilnost), crvenilo kože s polimorfnim osipima u obliku mrlja i stvaranja čvorova, s krvarenjima (eksudativni multiformni eritem, nodosum eritema, Stevensov sindrom) Johnson), petehijalna krvarenja u koži, i sistemski eritemski lupus (eritemski lupus šire).

U izoliranim ili rijetkim slučajevima zabilježeni su gubitak kose (alopecija) i znojenje (dijaforeza).

Krvožilni i limfni sistem

U vezi s reakcijama preosjetljivosti pri liječenju finlepsinom 400 retarda, osim toga, mogu se pojaviti sljedeće smetnje u krvnoj slici: rijetko ili često povećanje (leukocitoza, eozinofilija) ili smanjenje (leukopenija) u broju leukocita ili trombocita (trombocitopenija) u perifernoj krvi. Prema literaturi najčešće se pojavljuje benigni oblik leukopenije (prolazan u oko 10% slučajeva, a trajan u 2% slučajeva).

Prijavljeni su o izoliranim slučajevima krvnih bolesti, ponekad čak i opasnih po život, poput agranulocitoze, aplastične anemije, zajedno s drugim oblicima anemije (hemolitična, megaloblastična), kao i povećanje slezene i limfnih čvorova.

Pojavom leukopenije (najčešće neutropenije) otkazuje se trombocitopenija, alergijski kožni osipi (egzantem) i groznica finlepsin 400 retarda.

Ponekad dolazi do gubitka apetita, suvih usta, mučnine i povraćanja, rijetko se javlja dijareja ili zatvor. Zabilježeni su izolirani slučajevi bolova u trbuhu i upale sluznice šupljine orofarinksa (stomatitis, gingivitis, glositis). Ove pojave prolaze same od sebe nakon 8-14 dana liječenja ili nakon privremenog smanjenja doze lijeka. Mogu se izbjeći početnim imenovanjem niskih doza lijeka, njihovim postepenim porastom.

U literaturi postoje indikacije da karbamazepin ponekad može izazvati upalu gušterače (pankreatitis).

Ponekad se otkriju promjene u pokazateljima funkcionalnog ispitivanja jetre, u rijetkim se slučajevima javlja žutica, a u rijetkim se slučajevima javljaju različiti oblici hepatitisa (kolestatski, hepatocelularni, granulomatozni, miješani).

Opisana su dva slučaja akutne intermitentne porfirije.

Hormonski metabolizam, voda i sol

Zabilježeni su izolirani slučajevi povećanja dojke kod muškaraca (ginekomastija) i spontani odljev mlijeka iz mliječnih žlijezda kod žena (galaktoreja).

Finlepsin 400 retard može uticati na parametre funkcije štitnjače (trijodtironin, tiroksin, hormon koji stimuliše štitnjaču i slobodni tiroksin), posebno u kombinaciji sa drugim antiepileptičkim lijekovima.

Zbog djelovanja finlepsina 400 retard, koji smanjuje izlučivanje urina iz tijela (antidiuretski učinak), u rijetkim slučajevima može se primjetiti smanjenje natrija u serumu (hiponatremija), praćeno povraćanjem, glavoboljom i konfuzijom.

Zapaženi su zasebni slučajevi pojave edema i povećanja tjelesne težine. Finlepsin 400 Retard može sniziti nivo kalcijuma u serumu. U izoliranim slučajevima, to dovodi do omekšavanja kostiju (osteomalacija).

Opisani su zasebni slučajevi reakcija povećane osjetljivosti pluća na lijek, praćene vrućicom, nedostatkom daha (dispnejom), upalom pluća i plućnom fibrozom.

Rijetko postoje oštećene funkcije bubrega, izražene povećanim sadržajem proteina u urinu (proteinurija), pojavom krvi u urinu (hematurija), smanjenim izlučivanjem mokraće (oligurija), u rijetkim se slučajevima razvijaju do zatajenja bubrega. Možda su ovi poremećaji nastali zbog svojstvenog antidiuretskog učinka lijeka. Ponekad se javljaju disurija, pollakiurija i zadržavanje mokraće.

Pored toga, poznati su slučajevi seksualnih poremećaja, poput impotencije i smanjenog seksualnog nagona.

U rijetkim ili izoliranim slučajevima, uglavnom u starijih osoba ili kod bolesnika s poznatim srčanim disfunkcijama, može doći do smanjenog broja otkucaja srca (bradikardija), poremećaja srčanog ritma i pogoršanja koronarne srčane bolesti.

Rijetko postoje kršenja ekscitacije u srcu (atrioventrikularni blok), u izolovanim slučajevima praćenim nesvjesticom. Osim toga, u nekim se slučajevima krvni tlak smanjuje ili raste. Pad krvnog pritiska nastaje uglavnom uz upotrebu lijeka u velikim dozama.

Pored toga, uočeni su vaskulitis, tromboflebitis i tromboembolija.

Reakcije preosjetljivosti

Odložene reakcije preosjetljivosti na lijek rijetko se javljaju, javljaju se sa groznicom, kožnim osipom, vaskularnim upalama, otečenim limfnim čvorovima, bolovima u zglobovima, promijenjenim brojem leukocita u perifernoj krvi, uvećanom jetrom i slezini i promjenom parametara testa funkcije jetre koja se može pojaviti u različitim kombinacije, a takođe uključuju druge organe u proces, poput pluća, bubrega, pankreasa i miokarda.

U izoliranim slučajevima uočena je akutna generalizovana reakcija i aseptična upala meninga sa mioklonom i eozinofilijom.

Ako primjetite neželjene efekte koji nisu navedeni u ovoj napomeni, o tome obavijestite svog liječnika ili ljekarnika.

Koje mjere treba poduzeti kod nuspojava

Ako primijetite gore navedene nuspojave, tada odmah obavijestite svog liječnika koji će odrediti njihovu ozbiljnost i poduzeti mjere za borbu protiv njih (vidi također odjeljak "Predostrožnosti za uporabu"). Naročito kada postoji vrućica, grlobolja, alergijske kožne reakcije u obliku osipa sa povećanim limfnim čvorovima i / ili bolnih simptoma nalik gripu tijekom liječenja finlepsinom 400 retarda, odmah trebate konzultirati liječnika i analizirati krvnu sliku.

S razvojem teških alergijskih reakcija, finlepsin 400 retard se odmah poništava.

Ako se pojave određene promjene u krvnoj slici (leukopenija, češće neutropenija, trombocitopenija), alergijski kožni osipi (egzantem) i groznica finlepsina 400 retarda otkazuje se.

Ako postoje znakovi oštećenja jetre ili oštećenje funkcije, kao što su letargija, nedostatak apetita, mučnina, žuta boja kože ili povećanje jetre, odmah se obratite liječniku.

Interakcija s drugim lijekovima:

Koji lijekovi mijenjaju učinak finlepsina 400 retard ili koji lijekovi mijenjaju retard finlepsina 400?

U vezi s razvojem nuspojava iz središnjeg živčanog sustava, treba izbjegavati kombiniranu primjenu finlepsina 400 retardata s inhibitorima monoamin oksidaze (sredstva protiv depresije). Prilikom prelaska s jednog lijeka na drugi uzimaju 14-dnevnu pauzu u liječenju!

Uticaj kašnjenja finlepsina 400 na koncentraciju drugih lekova u krvnoj plazmi

Finlepsin 400 retard može povećati aktivnost pojedinih jetrenih enzima i na taj način sniziti nivo drugih lijekova u krvnoj plazmi.

Prema tome, učinak nekih drugih istodobno korištenih lijekova čija je hemijska struktura blizu usporavanja finlepsina 400, može oslabiti ili se uopće ne pojaviti.

Istodobnom primjenom finlepsina 400 retard, prema kliničkim zahtjevima, prema potrebi korigirajte doze sljedećih aktivnih sastojaka: klonazepam, etosuksimid, primidon, valproična kiselina, lamotrigin (drugi lijekovi za liječenje epilepsije), alprazolam, klobazam (lijekovi koji ublažavaju strah), kortikosteroidi (na primjer , prednizolon, deksametazon), ciklosporin (sredstvo za suzbijanje imunološke zaštite organizma nakon transplantacije organa), digoksin (sredstvo za liječenje srčanih bolesti), tetre ciklini, kao što su doksiciklin (antibiotik), felodipin (lijek za snižavanje krvnog pritiska), haloperidol (lijek za liječenje mentalnih bolesti), imipramin (lijek protiv depresije), metadon (lijek protiv bolova), teofilin (lijek za liječenje teških bolesti respiratornog trakta), antikoagulansi, kao što su varfarin, fenprocoumon, dicumarol. Kao i drugi antiepileptički lijekovi, finlepsin 400 retard može oslabiti učinak hormonskih kontraceptiva (lijekovi za sprečavanje trudnoće, takozvana "pilula"). Pojava intermenstrualnog krvarenja ukazuje na nedovoljnu hormonsku zaštitu od trudnoće. Stoga se u takvim slučajevima preporučuje upotreba drugih nehormonskih kontraceptiva.

Finlepsin 400 retard može i povećati i smanjiti koncentraciju fenitoina u krvnoj plazmi, zbog čega, u izuzetnim slučajevima, može doći do zbrke sve do razvoja kome.

Smanjenje koncentracije finlepsina 400 retard u krvnoj plazmi s drugim lijekovima

Razina zadržavanja finlepsina u krvnoj plazmi može sniziti: fenobarbital, primidon, valproičnu kiselinu, teofilin.

S druge strane, valproična kiselina i primidon mogu povećati nivo farmakološki aktivnog metabolita (metabolički produkt finlepsin 400 retard) karbamazepina - 10,11 - epoksida u krvnom serumu.

Zbog međusobnog utjecaja jednih na druge, posebno uz kombiniranu upotrebu nekoliko antiepileptičkih lijekova, preporučuje se kontrola njihovog sadržaja u plazmi i, ako je potrebno, prilagodba doze finlepsina 400 retard.

Povećanje koncentracije finlepsina 400 retard u krvnoj plazmi s drugim lijekovima

Slijedeće aktivne tvari mogu povećati koncentraciju finlepsina 400 retard u krvnoj plazmi: antibiotici - makrolidi, poput eritromicina, josamicina (aktivne tvari za liječenje bakterijskih infekcija),izoniazid (lijek za liječenje tuberkuloze), antagonisti kalcijuma, poput verapamila, diltiazema (lijekovi za liječenje angine pektoris), acetazolamid (lijek za liječenje glaukoma), viloksazin (antidepresiv), danazol (lijek za suzbijanje seksualne sekrecije) gonadotropin hormon), nikotinamid u visokim dozama u odraslih (vitamin B grupa), moguće takođe cimetidin (lek za lečenje čira na želucu) i desipramin (antide compressively sredstva).

Povišena razina zadržavanja finlepsina 400 u krvnoj plazmi može doprinijeti razvoju simptoma navedenih u odeljku „Nuspojave“ (na primjer, vrtoglavica, osjećaj umora, nesigurnost u hodu, dvostruki vid). Stoga, kad se pojave takvi simptomi, prati se koncentracija karbamazepina u krvnoj plazmi i po potrebi se doza smanjuje.

Istodobna upotreba fintepsina 400 retarda i antipsihotika (lijekovi za liječenje mentalnih bolesti) ili metoklopramida (lijek za liječenje gastrointestinalnih poremećaja) može doprinijeti nastanku neuroloških nuspojava.

S druge strane, kod pacijenata liječenih antipsihoticima finlepsin 400 retard može sniziti nivo tih lijekova u krvnoj plazmi i tako pogoršati sliku bolesti. Stoga liječnik može smatrati potrebnim povećati dozu odgovarajućeg antipsihotika.

Navedeno je da posebno uz istodobnu upotrebu litijuma (leka za lečenje i sprečavanje određenih mentalnih bolesti) i finlepsina 400 retard, može se pojačati dejstvo obe aktivne supstance koje oštećuju nervni sistem. Zbog toga je u takvim slučajevima potrebno pažljivo pratiti sadržaj oba lijeka u krvnoj plazmi. Prethodno liječenje antipsihoticima treba prekinuti 8 tjedana prije početka terapije ovim lijekovima i ne smije se provoditi s njima. Potrebno je pratiti pojavu sljedećih znakova neurotoksičnih nuspojava: nesigurnost hoda (ataksije), trzanje ili drhtanje očnih jabučica (horizontalni nistagmus), pojačani proprioceptivni mišićni refleksi, brze kontrakcije pojedinih mišićnih vlakana (fibrilarni trzaji), nehotične kontrakcije pojedinih snopova mišićnih vlakana) .

Finlepsin 400 retard može pojačati efekat izoniazida, koji oštećuje jetru.

Kombinovana upotreba finlepsina 400 retard sa određenim diureticima (hidroklorotiazid, furosemid) može uzrokovati smanjenje natrijuma u serumu u krvi.

Finlepsin 400 retard može uticati na efikasnost lekova koji opuštaju mišiće (mišićni relaksanti), kao što je pankuronijum. Kao rezultat toga, moguće je brže uklanjanje živčano-mišićne blokade. Zbog toga se pacijenti liječeni mišićnim relaksantima prate i, ako je potrebno, povećavaju doze ovih lijekova.

Uz istodobnu upotrebu izotretinoina (aktivne supstance za liječenje akni) i finlepsina 400 retard, treba pratiti sadržaj finlepsina 400 retard u serumu krvi.

Finlepsin 400 retard vjerovatno pojačava oslobađanje (eliminaciju) štitnih hormona i povećava potrebu za njima kod pacijenata sa smanjenom funkcijom štitnjače. Zbog toga se kod ovih bolesnika koji su primali zamjensku terapiju, na početku i na kraju liječenja finlepsinom 400 retard određuju pokazatelji rada štitnjače. Ako je potrebno, korigirajte dozu preparata hormona štitnjače.

Uz istovremenu upotrebu antidepresiva poput blokatora ponovne pohrane serotonina (antidepresivi, poput fluoksetina) i finlepsina 400 retard, može se razviti toksični serotoninski sindrom.

Imajte na umu da ove informacije mogu biti relevantne i za lijekove koji se uzimaju neposredno prije početka liječenja finlepsinom 400 retard.

Koje stimulanse, jela i pića trebate odbiti

Tijekom liječenja finlepsinom 400 retard, trebali biste prestati piti alkohol, jer on može nepredvidivo promijeniti i pojačati učinak finlepsina 400 retard.

Kontraindikacije:

Finlepsin 400 retard kontraindiciran je u slučajevima: prisustva oštećenja koštane srži, poremećaja ekscitacije u srcu (atrioventrikularni blok), poznate preosjetljivosti na aktivnu tvar, tricikličkih antidepresiva ili na neku od drugih komponenti (vidjeti „Sastav“), kao i za akutne isprekidana porfirija (određeni nasljedni nedostatak u razmjeni porfirina).

Finlepsin 400 retard ne treba koristiti istovremeno sa litijumskim preparatima (pogledajte „Interakcije sa drugim lekovima“).

Budući da finlepsin 400 retard može izazvati nove ili pojačati postojeće posebne oblike napada (tzv. Izostanak), ne preporučuje se njegovo imenovanje pacijentima koji pate od ovih oblika napadaja.

U kojim slučajevima možete uzimati finlepsin 400 retard samo nakon savjetovanja s liječnikom?

Ispod je naznačeno kada možete uzimati finlepsin 400 retard samo pod određenim uslovima i samo s velikom pažnjom. O tome se posavetujte sa svojim lekarom. Ovo se odnosi i na slučajeve u kojima su se gore navedeni uslovi već odvijali kod vas.

Finlepsin 400 retard ne treba koristiti istovremeno sa MAO inhibitorima. Terapija MAO inhibitorima zaustavlja se najkasnije 14 dana prije početka liječenja 400 kašnjenjem finlepsinom.

Tek nakon pažljive usporedbe rizika od terapije i očekivanog blagotvornog učinka, kao i uz poštivanje odgovarajućih mjera opreza, finlepsin 400 retard može se upotrijebiti za bolesti organa koji formiraju krv (hematološke bolesti), teške povrede srca, jetre i bubrega (vidjeti „Nuspojave“ i „Doziranje“ ), oslabljen metabolizam natrijuma.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Za vrijeme trudnoće finlepsin 400 retard koristi se samo nakon pažljivog uspoređivanja rizika od terapije i očekivanog blagotvornog učinka od strane liječnika.

U slučaju postojeće ili tek započetog trudnoće, posebno između 20. i 40. dana trudnoće, propisan je 400 retarlektivnih oblika finlepsina u najmanjim brojevima napadaja koji kontroliraju dozu. Dnevna doza, posebno u najosjetljivijem razdoblju trudnoće, podijeljena je u nekoliko malih doza uzimanih u toku dana. Preporučuje se kontrola nivoa aktivne supstance u krvnom serumu.

U rijetkim slučajevima, u vezi s primjenom aktivne tvari karbamazepina, prijavljeni su malformacije ploda, kao i prirođeno cijepanje kralježnice.

Ako je moguće, trebali biste izbjegavati kombiniranje reljefa finlepsina 400 sa drugim antiepileptičkim lijekovima ili drugim lijekovima, jer to povećava rizik od malformacija fetusa.

U vezi sa svojstvima karbamazepina koja izazivaju enzim, možda će biti preporučljivo propisati folnu kiselinu prije i tokom trudnoće.

Da bi se izbjegle hemoragične komplikacije kod novorođenčadi, preporučuje se profilaktička primjena vitamina K majci u posljednjim tjednima trudnoće ili novorođenčad odmah nakon rođenja. Ako želite imati dijete, svakako se obratite svom ljekaru.

Finlepsin 400 retard prelazi u majčino mlijeko, ali u tako malim količinama da, uopšte, kada se koristi u terapijskim dozama, nije opasan za bebu.Samo ako je kod bebe zabilježeno loše debljanje ili pojačana pospanost (sedacija), dojenje se prekida.

Upotreba lijeka kod djece i starijih bolesnika

Zbog visokog sadržaja aktivne tvari i nedostatka iskustva s primjenom tableta, retard finlepsin 400 retard se ne smije propisivati ​​djeci mlađoj od 6 godina.

Kod starijih bolesnika propisuje se finlepsin 400 retard u nižim dozama.

Predoziranje

Pogreške u upotrebi lijeka i predoziranje

Ako ste zaboravili uzeti jednu jedinu dozu lijeka, čim je primijetite, odmah je uzmite. Ako ubrzo nakon toga uzmete sljedeću propisanu dozu, preskočit ćete je i nakon toga pokušajte ponovo unijeti svoj ispravni režim doziranja. Ni u kojem slučaju nakon jedne zaboravljene doze ne uzimajte dvostruku dozu finlepsina 400 retard. U slučaju dvojbe obratite se svom liječniku za pomoć!

Ono što morate uzeti u obzir ako želite prekinuti ili prerano prekinuti liječenje

Opasno je mijenjati dozu ili čak prekinuti lijek bez medicinskog nadzora! U tom slučaju se simptomi vaše bolesti mogu ponovo pogoršati. Prije nego što sami prestanete uzimati Finlepsin 400 Retard, trebalo bi se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Šta učiniti ako se finlepsin 400 retard uzima u veoma velikim količinama

Predoziranje lijeka zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Slika predoziranja finlepsina 400 retard karakterizira porast nuspojava poput drhtanja (drhtavica), napadaja koji se javljaju kada je mozak uzbuđen (tonično-klonične konvulzije), uznemirenosti, kao i respiratorne i kardiovaskularne funkcije s često smanjenim (ponekad i povišen) krvni pritisak, povećani rad srca (tahikardija) i poremećaji pobude u srcu (atrioventrikularni blok, promene EKG-a), oslabljena svest do respiratorne insuficijencije i srčani zastoj. U izoliranim slučajevima uočene su leukocitoza, leukopenija, neutropenija, glukozurija ili acetonurija, što je utvrđeno izmenjenim pokazateljima laboratorijskih ispitivanja.

Ne postoji specifičan protuotrov za liječenje akutnog trovanja finlepsinom 400 retard. Liječenje predoziranja finlepsinom 400 retarda, u pravilu se provodi ovisno o bolnim manifestacijama u bolnici.

Uslovi skladištenja:

Rok trajanja lijeka je 3 godine.
Rok trajanja retardnih tableta naveden je na foliji pakiranja sa blister trakom i na kartonskoj kutiji.
Nakon navedenog razdoblja, ne koristite više retardirane tablete ovog paketa.

Lijekovi se čuvaju izvan dohvata djece!

Finlepsin 400 Retard dolazi u pakovanju za djecu sa debljom folijom za premazivanje. U slučaju da vam je teško stisnuti tabletu za retard, onda prije nego što to učinite, savjetujemo vam da malo istrpite foliju da prekrijete.

Lijek se čuva u normalnim uslovima.

Obrasci za sastav i izdanje

Retard tablete dugog djelovanja uključuju 400 mg karbamazepina. Prema opisu, prisutne su i ostale komponente:

  • Talcum u prahu
  • Crospovidone
  • MCC
  • Triacetin
  • Fini dioksid Si
  • Metakrilatni kopolimeri
  • Stearinska kiselina Mg.

Zaobljene ravne tablete bijele ili žućkaste nijanse stavljaju se u blister od 10 kom., U pakovanju je 5 blistera.

Ljekovita svojstva

Antikonvulzivni lijek, čija je aktivna komponenta derivat takve tvari kao što je triciklički iminostilben. Pored antiepileptičkog efekta, zapaža se psihotropna, kao i izražena neurotropna aktivnost.Manifestacija terapeutskog efekta povezana je sa inhibicijom prenosa ekscitacije između sinapsa, smanjujući na taj način širenje napadaja. Kada se uzimaju visoke doze karbamazepina, naglo se smanjuje post-tetaničko potenciranje. Lijek pomaže smanjiti ozbiljnost boli s trigeminalnom neuralgijom, ovo djelovanje nastaje usporavanjem sinaptičkog prenošenja iritantnih impulsa direktno unutar kičmenog jezgra, koje je smješteno u trigeminalnom živcu.

Budući da lijek ima hipotalamički učinak na same osmoreceptore, antidiuretski učinak bilježi se kod dijabetes insipidus.

Nakon uzimanja tableta, aktivni sastojak se apsorbira prilično sporo i gotovo u potpunosti. Najveće koncentracije karbamazepina u plazmi zabilježene su nakon 4-6 sati. Vrijedno je napomenuti da nivo karbamazepina u plazmi ne ovisi linearno o doziranju lijekova, u slučaju viših doza, a sama krivulja koncentracije u plazmi ima oblik platoa.

U slučaju uzimanja tableta dugog djelovanja, moguće je postići malu razinu karbamazepina u plazmi u usporedbi s korištenjem uobičajenih tableta. Obično se ravnotežne koncentracije javljaju nakon 2-8 dana.

Pokazatelj vezanja na proteine ​​u plazmi bilježi se na nivou od 70-80%. Aktivna komponenta prodire kroz placentnu barijeru, prelazi u majčino mlijeko.

Nakon jednokratne upotrebe lijekova, poluživot nije više od 36 sati. Pri produljenoj terapiji ovaj se pokazatelj može smanjiti za polovinu, to je prvenstveno posledica indukcije mikrosomalnih jetrenih enzima.

Nakon jednokratne upotrebe lijekova, otprilike 72% prihvaćene doze izluči se bubrezima (u obliku metabolita), zaostala količina s izmetom, mala količina - u izvornom obliku.

Uputa za upotrebu

Cijena: od 174 do 350 rubalja.

Lijek se uzima oralno, tablete će trebati ispirati s dovoljnom količinom vode. Radi praktičnosti, pilulu se može rastopiti i u vodi, a potom popiti dobijenu otopinu. Propisana je u dnevnoj dozi od 400-1200 mg, podijeljenoj u 1-2 primjene dnevno.

Treba napomenuti da najveća doza dnevno ne smije biti veća od 1,6 g.

Epilepsija

Obično se preporučuje monoterapija. Prvo im je propisano da piju male doze lijeka, u budućnosti se povećavaju do trenutka kada se očituje optimalni terapeutski učinak. Ako se uz antiepileptičku terapiju propisuje Finlepsin, doza se polako povećava, možda ćete morati prilagoditi dozu drugih lijekova.

Ako propustite sljedeću dozu, uzmite pilulu što je brže moguće, koliko se sećate. Ne pijte dvostruku dozu lijeka.

Odraslim je propisano da piju 200-400 mg tokom dana, povećavajući doziranje polako dok se ne očituje optimalni efekat. Za vrijeme terapije za održavanje propisano je 800 mg - 1,2 g lijekova dnevno, učestalost prijema dnevno je 1-2 p.

Za djecu od 6-15 godina početna dnevna doza je 200 mg, njeno povećanje provodi se za 100 mg dnevno. Uz terapiju za održavanje, djeci od 6-10 godina preporučuje se uzimanje 400-600 mg lijekova, djeci starije starosne grupe (11-15 godina) propisano je 600 mg - 1 g lijeka.

Trajanje antiepileptičkog liječenja određuje se pojedinačno i ovisi o općem stanju pacijenta i efikasnosti terapije. Smanjenje doze lijekova ili potpuni završetak terapije moguće je nakon 2-3 godine odsutnosti epileptičnih napada.

Terapija se završava polakim smanjivanjem doze lijeka za 1-2 godine, a neophodna je i kontrola EEG-a. Kod djece će prilikom smanjenja doze lijeka biti potrebno uzeti u obzir i promjenu težine s godinama.

Idiopatska glosofaringealna, trigeminalna neuralgija

U početku se pokazuje da pije dozu od 200-400 mg dnevno, učestalost upotrebe je 2 r. Povećanje doziranja se vrši prije ublažavanja bolova, obično se uzima 400-800 mg lijekova. U nastavku, većina pacijenata savjetuje da piju 400 mg Finlepsina.

Pokazano je da stariji pacijenti, kao i ljudi s prekomjernom osjetljivošću na aktivnu komponentu, piju minimalnu dozu od 200 mg lijekova jednom dnevno.

Sindrom boli sa dijabetičkom neuropatijom

Preporučuje se piti 600 mg dnevno (uzimati 1/3 dnevne doze ujutro, a ostatak uveče). Retko se preporučuje da uzimate 600 mg dva puta dnevno.

Terapija za odvikavanje od alkohola (boravak pacijenta u bolnici)

Tijekom dana pokazuje se da uzima 600 ml lijekova, učestalost primjene je 2 r. U teškim stanjima moguće je povećati dozu na 1,2 g, učestalost upotrebe lijeka je ista.

Ne isključuje se istodobna primjena drugih lijekova koji se koriste za uklanjanje manifestacija povlačenja alkohola, s izuzetkom lijekova koji imaju sedativni i hipnotički učinak.

Tijekom terapije bit će potrebno pratiti pokazatelj plazme karbamazepina.

Pošto je moguća pojava negativnih manifestacija iz centralnog nervnog sistema i autonomne NS, potrebno je pažljivo praćenje pacijentovog stanja.

Epileptiformne konvulzije na pozadini progresije multiple skleroze

U prosjeku je propisano 200-400 mg, lijekovi se uzimaju dva puta dnevno. Trajanje liječenja Finlepsinom određuje se pojedinačno.

Psihoze (medicinska terapija i prevencija)

Početna, kao i održavanje doziranja, obično je 200-400 mg. Ako je potrebno, morat ćete ga povećati na 400 mg.

Trudnoća, HB

Za vrijeme trudnoće i dojenja, uzimanje lijeka je moguće ako višak mogućih koristi prelazi rizik.

Ako postoji potreba da se lijek koristi za period gestacije od 20-40 dana. propisati unos tableta u minimalnoj dozi. Poželjno je razbiti dnevnu dozu na nekoliko minimalnih doza koje se uzimaju u toku dana. Ovo će zahtijevati kontrolu koncentracije Finlepsina u plazmi.

Dosta rijetko su kod djece čije su majke liječene lijekom dijagnosticirane malformacije, u rijetkim je slučajevima došlo do pucanja kralježnice.

Kako bi se spriječila pojava hemoragičnih komplikacija kod novorođenčadi, bit će potrebno dodatno davanje majčinih pripravaka na bazi vit. K, također je moguće izvesti takav tretman kod novorođenčadi.

Finlepsin prelazi u majčino mlijeko, ali u minimalnim dozama, stoga ne može imati negativan uticaj na bebino tijelo. Ako novorođenče ima loše debljanje, zabilježena je jaka pospanost, dojenje će trebati prekinuti.

Kontraindikacije i mere predostrožnosti

Ne treba uzimati karbamazepin sa:

  • Otkrivanje lezije koštane srži
  • Poremećaj srčane provodljivosti
  • Povećana osjetljivost na aktivnu supstancu, na agense koji pokazuju antidepresivno dejstvo
  • Manifestacija povremene porfirije.

S obzirom na činjenicu da droga može izazvati posebne vrste napadaja, u tom pogledu njegova je namjena kontraindicirana kod osoba kojima je dijagnosticirana ova vrsta napada.

Lijekove će trebati koristiti s oprezom u slučajevima poremećaja metabolizma natrijuma, brojnih bolesti organa koji formiraju krv, oštećenog funkcioniranja CVS-a, bubrežnog sistema i jetre.

Međusobno interakcije lijekova

Prijem s inhibitorima specifičnog CYP3A4 izoenzima može dovesti do povećanja razine karbamazepina u plazmi, kao i do pojave negativnih simptoma.

Primjena induktora izoenzima CYP3A4 može ubrzati metaboličke transformacije aktivne tvari Finlepsina i smanjiti njegovu koncentraciju u plazmi, praćeno smanjenjem ozbiljnosti terapijskog učinka. A zbog njihovog otkazivanja može se zabilježiti smanjenje brzine biotransformacije samog karbamazepina i povećanje indeksa plazme.

Felbamat je u stanju da snizi nivo karbamazepina u plazmi, istovremeno povećavajući brzinu njegovih metabolita i snizivši nivo felbamata u serumu.

Unos izotretinoina utječe na bioraspoloživost, kao i na očistenje aktivne tvari Finlepsin, tako da morate kontrolirati pokazatelj plazme karbamazepina.

Karbamazepin razinu u plazmi povećava se za istovremenu upotrebu makrolida, azoli, inhibitori proteaze, loratadin, izonijazidom, terfenadin, fluoksetin, danazol, nikotinamid, diltiazem, dextropropoxyphene, cimetidin, sok od grejpfruta, propoxyphene, felodipin, verapamil, viloksazina, fluvoksamin, acetazolamid, dezipramin.

Primidon s valproičnom kiselinom je u stanju istisnuti glavnu komponentu Finlepsina iz veze s proteinima plazme, dok koncentracija formiranih aktivnih metabolita raste. Prilikom uzimanja valproične kiseline može se primijetiti konfuzija, pacijent može pasti u komu.

Tokom upotrebe Finlepsina moguće je smanjenje koncentracije takvih lijekova u plazmi:

  • GKS
  • Digoksin
  • Clobazam
  • Valproična kiselina
  • Primidon
  • Tetraciklini
  • Alprazolam
  • Okskarbazepin
  • Etosuksimid
  • Ciklosporin
  • Lijekovi estrogena-progestogena
  • Metadon
  • Teofilin
  • Haloperidol
  • Risperidon
  • Antikoagulansi koji se uzimaju oralno
  • Blokatori kalcijumovih kanala
  • Trimadol
  • Lamotrigin
  • Triciklički antidepresivi
  • Felbamate
  • Tiagabin
  • Topiramat
  • Tramadol
  • Inhibitori proteaze
  • Olanzapin
  • Intrakonazol
  • Midazolam
  • Clozapin
  • Levothyroxine
  • Ziprasidon
  • Praziquantel.

Uočene su smanjene razine karbamazepina u plazmi s cisplatinom, primidonom, doksorubicinom, fenobarbitalom, metsuksimidom, teofilinom, fenitoinom, rifampicinom, fensuksimidom. Klonazepam, preparati na bazi biljke luka, valproične kiseline, valpromida, okskarbazepina, mogu izazvati isti efekat.

Dosta rijetko bilježi se nagli pad nivoa fenitoina u plazmi na pozadini terapije karbamazepinom, kao i porast mefenitoina.

Sredstva iz skupine tetraciklina mogu smanjiti terapeutski učinak upotrebe karbamazepina.

Finlepsin smanjuje toleranciju na lijekove koji sadrže etanol.

Dok uzimate Li lijekove, moguće je pojačati neurotoksične efekte svakog od lijekova.

Lijek značajno povećava hepatotoksični učinak izoniazida.

Upotreba paracetamola može povećati vjerojatnost toksičnog djelovanja na stanice jetre i smanjiti terapijski učinak lijeka ubrzavanjem metaboličkih transformacija.

Lijekovi mogu ubrzati metaboličke transformacije lijekova za primjenu u anesteziji, povećava se rizik od hepatotoksičnih efekata.

Ima depresivno dejstvo na centralni nervni sistem, kao i smanjenje antikonvulzivnog efekta karbamazepina tokom terapije fenotiazinom, klozapinom, molindonom, antidepresivima iz tricikličke grupe, maprotilinom i haloperidolom.

Mijelotoksični lijekovi povećavaju hematotoksičnost karbamazepina.

Uzimanje diuretika može dovesti do hiponatremije.

Lijek može povećati eliminaciju hormona štitnjače.

Finlepsin ubrzava metaboličke transformacije prazikvantela, indirektnih antikoagulansa, COC i proizvoda na bazi folne kiseline.

Vrijedi napomenuti da Finlepsin slabi učinak nedepolarizirajućih mišićnih relaksansa.

MAO inhibitori povećavaju vjerovatnost hipertermičkih, kao i hipertenzivnih kriza, konvulzivnog sindroma, u rijetkim je slučajevima moguć smrtni ishod.

Sredstvo za liječenje epilepsije ubrzava stvaranje nefrotoksičnih metabolita lijeka poput metoksiflurana.

Nuspojave i predoziranje

Obično se pojava negativnih reakcija povezuje s predoziranjem lijekova, kao i promjenom nivoa aktivne tvari u plazmi Finlepsin. Često se bilježe kršenja iz NS: ataksija, letargija, jaka pospanost, pojava glavobolje. Ne isključuje se pojava alergija (osip tipa urtikarije, eritroderma). Iz hemopoetičkog sistema može doći i do kršenja:

  • Limfadenopatija
  • Manifestacija eozinofilije
  • Razvoj leukocitoze ili leukopenije
  • Znakovi trombocitopenije.

Gastrointestinalni trakt može reagirati napadima mučnine, čestim nagonom za povraćanjem, suhim ustima i povećanjem razine jetrenih enzima. Može biti proljeva ili zatvor.

Također se mogu zabilježiti zadržavanje tekućine, fluktuacije težine, edemi i hiponatremija. Moguća su kršenja CVS-a (napadi angine), senzornih organa, genitourinarnog sistema, kao i mišićno-koštanog sistema.

Nakon uzimanja predozirane droge mogu se primijetiti simptomi koji ukazuju na kršenje rada CVS-a, osjetnih organa i dišnog sistema. Evidentiraju se slabljenje vidne percepcije, inhibicija središnjeg živčanog sustava, plućni edem, manifestacija bradikardije, kolebanje krvnog tlaka, pojava halucinacija, prekomjerna uznemirenost, poremećeno mokrenje, česte pojave mučnina i povraćanja.

Propisano je simptomatsko liječenje, u nekim će slučajevima biti potrebna hospitalizacija.

Karbamazepin

ALSI Pharma, Rusija

Cena od 50 do 196 rubalja.

Lijek karakterizira antikonvulzivno djelovanje. Koristi se za epilepsiju, manifestaciju dijabetičke neuropatije, povlačenje alkohola, manična stanja. Aktivni sastojak je isti kao i u Finlepsinu, pa je mehanizam djelovanja lijekova isti. Dostupno u obliku tableta.

Pros:

  • Otklanja anksioznost
  • Promoviše komunikaciju s pacijentima
  • Koristi se za Kluver-Bucy sindrom.

Protiv:

  • Nije indicirano za atrioventrikularni blok
  • Može izazvati slušne halucinacije
  • Propisane su mjere predostrožnosti za hiperplaziju prostate.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

Iznutra, bez obzira na obrok s malom količinom tekućine.

Retard tablete (cijelu tabletu ili polovinu) treba progutati cijele, bez žvakanja, s malom količinom tekućine, 2 puta dnevno. U nekih bolesnika, kada koriste retard tablete, možda će biti potrebno povećati dozu lijeka.

Epilepsija U slučajevima kada je to moguće, karbamazepin treba propisati kao monoterapiju. Liječenje započinje primjenom male dnevne doze, koja se nakon toga polako povećava, dok se ne postigne optimalan učinak.

Dodavanje Finlepsin retarda u trajnu antiepileptičku terapiju treba sprovoditi postepeno, dok se doze korištenih lijekova ne mijenjaju ili po potrebi prilagođavaju.

Za odrasle osobe početna doza je 100-200 mg 1-2 puta dnevno. Zatim se doza polako povećava sve dok se ne postigne optimalni terapeutski efekat (obično 400 mg 2-3 puta dnevno, maksimalno 1,6-2 g / dan).

Djeca od 4 godine - u početnoj dozi 20-60 mg / dan, postepeno povećavajući za 20-60 mg svaki drugi dan. U djece starijih od 4 godine - u početnoj dozi od 100 mg / dan doza se povećava postepeno, svake sedmice za 100 mg. Dozirajuće doze: 10-20 mg / kg dnevno (u nekoliko doza): za 4-5 godina - 200-400 mg (u 1-2 doze), 6-10 godina - 400-600 mg (u 2-3 doze ), za 11-15 godina - 600-1000 mg (u 2-3 doze).

Uz trigeminalnu neuralgiju, prvog dana propisuje se 200-400 mg / dan, postepeno povećavajući za ne više od 200 mg / dan dok prestane bol (u prosjeku 400-800 mg / dan), a zatim se smanji na najmanju efikasnu dozu. U slučaju boli neurogenog porijekla, početna doza je 100 mg 2 puta na dan prvog dana, a zatim se doza povećava za ne više od 200 mg / dan, po potrebi povećavajući za 100 mg svakih 12 sati dok se bol ne ublaži. Doza održavanja iznosi 200-1200 mg / dan u nekoliko doza.

U liječenju starijih bolesnika i bolesnika sa preosjetljivošću početna doza je 100 mg 2 puta dnevno.

Sindrom odvikavanja od alkohola: prosječna doza - 200 mg 3 puta dnevno, u težim slučajevima, tokom prvih nekoliko dana, doza se može povećati na 400 mg 3 puta dnevno. Na početku liječenja teških simptoma odvikavanja preporučuje se propisivanje u kombinaciji sa sedativno-hipnotičkim lijekovima (klometiazol, klordijazepoksid).

Dijabetes insipidus: prosječna doza za odrasle je 200 mg 2-3 puta dnevno. Kod djece, dozu treba smanjivati ​​u skladu sa godinama i tjelesnom težinom djeteta.

Dijabetička neuropatija, praćena bolom: prosječna doza je 200 mg 2-4 puta dnevno.

U prevenciji relapsa afektivnih i šizoafektivnih psihoza - 600 mg / dan u 3-4 doze.

U akutnim maničnim stanjima i afektivnim (bipolarnim) poremećajima, dnevne doze su 400-1600 mg. Prosječna dnevna doza je 400-600 mg (u 2-3 doze). U akutnom maničnom stanju doza se povećava naglo, uz održavanje terapije za afektivne poremećaje - postepeno (radi poboljšanja tolerancije).

Farmakološko djelovanje

Antiepileptički lek (derivat dibenzazepina), koji takođe ima normotimske, antimanijakalne, antidiuretske (kod bolesnika sa šećernom bolešću) i analgetske (kod pacijenata sa neuralgijom).

Mehanizam djelovanja povezan je s blokadom Na + kanala sa naponom, što dovodi do stabilizacije neuronske membrane, inhibicije pojave serijskih pražnjenja neurona i smanjenja sinaptičke provođenja impulsa. Sprječava ponovnu tvorbu Na + ovisnih potencijala djelovanja u depolariziranim neuronima. Smanjuje oslobađanje uzbudljive neurotransmitera aminokiseline glutamata, povećava prag napadaja i tako dalje. smanjuje rizik od razvoja epileptičnog napadaja. Povećava provodljivost za K +, modulira Ca2 + kanale ovisne o naponu, što takođe može dovesti do antikonvulzivnog učinka lijeka.

Ispravlja epileptične promjene ličnosti i u konačnici povećava društvenost pacijenata, doprinosi njihovoj socijalnoj rehabilitaciji. Može se propisati kao glavni terapeutski lijek i u kombinaciji s drugim antikonvulzivnim lijekovima.

Djelotvoran je za fokalne (djelomične) napade (jednostavne i složene), praćene ili ne praćene sekundarnom generalizacijom, za generalizirane tonično-klonične epileptičke napade, kao i za kombinaciju ovih vrsta (obično neučinkovita za male napade - petit mal, apsces i mioklonski napadi) .

Bolesnici s epilepsijom (posebno u djece i adolescenata) pozitivno djeluju na simptome anksioznosti i depresije, kao i smanjenje razdražljivosti i agresivnosti. Učinak na kognitivne funkcije i psihomotorne performanse ovisi o dozi i vrlo je promjenljiv.

Pojava antikonvulzivnog efekta varira od nekoliko sati do nekoliko dana (ponekad i do 1 mjeseca zbog autoindukcije metabolizma).

S esencijalnom i sekundarnom trigeminalnom neuralgijom u većini slučajeva sprječava pojavu napada bola. Djelotvoran je za ublažavanje neurogenih bolova kod suvoće kičmene moždine, post-traumatičnih parestezija i postherpetičke neuralgije.Slabljenje boli kod trigeminalne neuralgije uočeno je nakon 8-72 sata.

U slučaju sindroma povlačenja alkohola, povećava prag za konvulzivnu spremnost (koji se obično smanjuje u ovom stanju) i smanjuje ozbiljnost kliničkih manifestacija sindroma (povećana ekscitabilnost, tremor, poremećaji hodanja).

U bolesnika s dijabetesom insipidus dovodi do brze kompenzacije vodene ravnoteže, smanjuje diurezu i žeđ.

Antipsihotičko (antimanijakalno) delovanje razvija se nakon 7-10 dana, može biti posledica inhibicije metabolizma dopamina i norepinefrina.

Produljeni oblik doziranja osigurava održavanje stabilnije koncentracije karbamazepina u krvi bez "vrhova" i "padova", što omogućava smanjenje učestalosti i težine mogućih komplikacija terapije, kako bi se povećala učinkovitost terapije čak i kada se koriste relativno male doze. Dr. važna prednost produženog oblika je mogućnost uzimanja 1-2 puta dnevno.

Posebna uputstva

Monoterapija epilepsije započinje imenovanjem malih doza, pojedinačno ih povećavajući do postizanja željenog terapijskog efekta.

Preporučljivo je odrediti koncentraciju u plazmi kako biste odabrali optimalnu dozu, posebno kod kombinirane terapije.

Prilikom prebacivanja pacijenta na karbamazepin, dozu prethodno propisanog antiepileptičkog lijeka treba postepeno smanjivati ​​dok se u potpunosti ne ukine.

Nagli prekid uzimanja Finlepsin Retarda može izazvati epileptične napade. Ako je potrebno naglo prekinuti liječenje, pacijenta treba prebaciti na druge antiepileptičke lijekove pod zaštitom lijeka naznačenog u takvim slučajevima (na primjer, diazepam koji se daje intravenski ili rektalno, ili iv koji se daje fenitoinom).

Postoji nekoliko slučajeva povraćanja, proljeva i / ili smanjene prehrane, konvulzija i / ili respiratorne depresije kod novorođenčadi čije su majke uzimale karbamazepin istodobno s drugim antikonvulzivima (ove reakcije mogu biti manifestacija sindroma povlačenja u novorođenčadi).

Prije propisivanja Finlepsin retarda i tokom liječenja potrebno je proučiti funkciju jetre, posebno kod pacijenata koji u povijesti bolesti imaju jetru, kao i starijih bolesnika. U slučaju pojačanja već postojećih kršenja funkcije jetre ili pojave aktivne bolesti jetre, lijek treba odmah prekinuti. Prije početka liječenja potrebno je izvršiti i analizu krvne slike (uključujući broj trombocita, broj retikulocita), koncentraciju Fe u serumu, analizu mokraće, koncentraciju uree u krvi, EEG, određivanje koncentracije elektrolita u serumu (i periodično tokom liječenja, jer mogući razvoj hiponatremije). Nakon toga, ove pokazatelje treba pratiti tokom prvog mjeseca liječenja tjedno, a potom i mjesečno.

Karbamazepin treba odmah povući ako se pojave alergijske reakcije ili simptomi za koje se sumnja da razvijaju Stevens-Johnsonov sindrom ili Lyellov sindrom. Blage kožne reakcije (izolirani makularni ili makulopapularni egzantem) obično nestaju u roku od nekoliko dana ili tjedana čak i uz kontinuirano liječenje ili nakon smanjenja doze (pacijenta u ovom trenutku treba pomno nadzirati liječnik).

Karbamazepin ima slabo antiholinergičko djelovanje, kad se propisuje bolesnicima s povišenim intraokularnim pritiskom, potrebno je njegovo stalno praćenje.

Treba uzeti u obzir mogućnost aktiviranja latentno nastalih psihoza, a kod starijih bolesnika mogućnost razvoja dezorijentacije ili uzbuđenja.

Do danas, postoje odvojena izvješća o oslabljenoj plodnosti i / ili oslabljenoj spermatogenezi (veza ovih oštećenja s karbamazepinom još nije utvrđena).

Postoje izvještaji o krvarenjima kod žena između menstruacije u slučajevima kada su istovremeno korišteni oralni kontraceptivi. Karbamazepin može negativno utjecati na pouzdanost oralnih kontracepcijskih lijekova, pa bi žene reproduktivne dobi tijekom liječenja trebale koristiti alternativne metode zaštite od trudnoće.

Karbamazepin se treba koristiti samo pod medicinskim nadzorom.

Bolesnike je potrebno informirati o ranim znakovima toksičnosti koji su svojstveni vjerojatnim hematološkim nepravilnostima, kao i simptomima s kože i jetre. Pacijent se informira o potrebi da se odmah savjetuje s liječnikom u slučaju nepoželjnih reakcija poput vrućice, upale grla, osipa, ulceracija oralne sluznice, uzroka modrica, krvarenja u obliku petehije ili purpura.

U većini slučajeva, prolazno ili trajno smanjenje broja trombocita i / ili bijelih krvnih zrnaca nije preteča početka aplastične anemije ili agranulocitoze. Ipak, prije početka liječenja, kao i periodično tijekom liječenja, potrebno je izvršiti kliničke pretrage krvi, uključujući brojanje trombocita i eventualno retikulocita, kao i određivanje koncentracije Fe u krvnom serumu.

Neprogresivna asimptomatska leukopenija ne zahtijeva povlačenje, ali liječenje treba prekinuti ako se pojavi progresivna leukopenija ili leukopenija, praćena kliničkim simptomima zarazne bolesti.

Prije početka liječenja, preporučuje se provođenje oftalmološkog pregleda, uključujući pregled fundusa kliznom lampom i mjerenje intraokularnog tlaka, ako je potrebno. U slučaju propisivanja lijeka pacijentima s povišenim intraokularnim tlakom, potrebno je stalno praćenje ovog pokazatelja.

Preporučuje se odustati od upotrebe etanola.

Lijek u produženom obliku može se uzimati jednom, noću. Potreba za povećanjem doze prilikom prelaska na retard tablete izuzetno je rijetka.

Iako je veza između doze karbamazepina, njegove koncentracije i kliničke učinkovitosti ili tolerancije vrlo mala, ipak, redovno određivanje koncentracije karbamazepina može biti korisno u sljedećim situacijama: s naglim porastom učestalosti napada, kako bi se provjerilo da li pacijent pravilno uzima lijek, tijekom u toku trudnoće, u tretmanu dece ili adolescenata, sa sumnjom na malabsorpciju leka, sa sumnjom na razvoj toksičnih reakcija ako je pacijentica uzimala maet nekoliko lijekova.

U žena reproduktivne dobi karbamazepin treba koristiti kao monoterapiju kad god je to moguće (koristeći minimalnu učinkovitu dozu) - učestalost urođenih anomalija u novorođenčadi rođenih kod žena koje su podvrgnute kombiniranom antiepileptičkom tretmanu veća je nego kod onih koji su svaki od ovih lijekova primili kao monoterapiju.

Kada dođe do trudnoće (kada se odlučuje o imenovanju karbamazepina tijekom trudnoće), potrebno je pažljivo usporediti očekivane prednosti terapije i njegove moguće komplikacije, naročito u prva 3 mjeseca trudnoće. Poznato je da su djeca rođena majkama s epilepsijom predisponirana za intrauterine poremećaje u razvoju, uključujući malformacije. Karbamazepin, kao i svi drugi antiepileptički lijekovi, može povećati rizik od ovih poremećaja.Postoje izolirani izvještaji o slučajevima urođenih bolesti i malformacija, uključujući ne-zatvaranje vertebralnih lukova (spina bifida). Pacijentima treba pružiti informaciju o mogućnosti povećanja rizika od malformacija i sposobnosti da se podvrgnu antenatalnoj dijagnozi.

Antiepileptički lijekovi povećavaju nedostatak folne kiseline, što se često primjećuje tokom trudnoće, što može povećati učestalost urođenih mana kod djece (prije i tokom trudnoće preporučuje se dodavanje folne kiseline). Kako bi se spriječilo pojačano krvarenje kod novorođenčadi, preporučuje se ženama u posljednjim tjednima trudnoće, kao i novorođenčadi, propisati vitamin K1.

Karbamazepin prelazi u majčino mlijeko; prednosti i mogući neželjeni efekti dojenja treba uporediti sa tekućom terapijom. Majke koje uzimaju karbamazepin mogu dojiti svoju djecu, pod uvjetom da se dijete prati zbog pojave mogućih nuspojava (na primjer, jaka pospanost, alergijske kožne reakcije).

Tijekom razdoblja liječenja morate biti oprezni prilikom upravljanja vozilima i drugih potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija.

Trudnoća i dojenje

Ako je moguće, Finlepsin retard propisuje se ženama reproduktivnog doba u obliku monoterapije, u minimalno efikasnoj dozi, jer učestalost urođenih malformacija novorođenčadi od majki koje su uzimale kombinirani antiepileptički tretman veća je nego kod monoterapije.

Kada dođe do trudnoće, potrebno je uporediti očekivanu korist terapije i moguće komplikacije, naročito u prvom tromjesečju trudnoće.

Poznato je da su djeca majki koje pate od epilepsije predisponirana za intrauterine poremećaje u razvoju, uključujući malformacije. Finlepsin retard može povećati rizik od tih poremećaja. Postoje izolirani izvještaji o slučajevima urođenih bolesti i malformacija, uključujući ne-zatvaranje vertebralnih lukova (spina bifida). Antiepileptički lijekovi povećavaju nedostatak folne kiseline, što se često primjećuje tokom trudnoće, što može povećati učestalost urođenih mana kod djece, pa se uzimanje folne kiseline preporučuje prije planirane trudnoće i u trudnoći. Kako bi se spriječile hemoragične komplikacije kod novorođenčadi, preporučuje se ženama u posljednjim tjednima trudnoće, kao i novorođenčadi, propisati vitamin K.

Karbamazepin prelazi u majčino mlijeko, tako da koristi i mogući neželjeni efekti dojenja treba uporediti sa terapijom koja je u toku. Uz kontinuirano dojenje tijekom uzimanja lijeka, trebali biste uspostaviti nadzor djeteta u vezi s mogućnošću razvoja nuspojava (na primjer, jaka pospanost, alergijske kožne reakcije).

Pogledajte video: Hamza - HZA - Uputstvo za upotrebu (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar