Tarte plamen

Rijetko je sresti osobu koja ne bi voljela ukusne domaće kolače. I nije važno jesu li to nezaslađeni proizvodi ili peciva. Tarte flambe pripada omiljenim jelima Francuza, jer mjesto podrijetla ovog yummyja je naime Alsace, regija Francuske.

Ovo je trenutno popularno jelo koje se poslužuje u francuskim restoranima, grudnjacima i klubovima. Izvana je otvoreni ravni kolač, pomalo podsjeća na pizzu, ali za razliku od njega može se pokriti ne samo sirom, već i mekanim sirom, kiselom pavlakom, može sadržavati slaninu, piletinu, slaninu i morsku hranu.

Postoji čak i kulinarski recept za tarte flambe sa slatkim tijestom i voćnim punjenjem.

Ali ovaj članak će predstaviti tradicionalni recept za ovu otvorenu pitu, čija je punjenje slanina i luk, a kolač je razmazan kiselom pavlakom.

Esencijalni sastojci tijesta

Alsatian tarte flamba je jelo koje se sastoji od tijesta i preliva.

Za pripremu testa trebat će vam:

- brašno (po mogućnosti prosijano, 400 grama),

- suhi kvasac (jedno pakovanje ili osam grama),

- biljno ulje (možete koristiti suncokretovo ili maslinovo, potrebne su vam 3 kašike),

- granulirani šećer (dve kašike bez klizača),

- sol (jedna kašika),

- voda (treba ga ohladiti prokuhanim, oko 250 mililitara).

Te će komponente biti dovoljne za četiri torte, što je dovoljno za dvije ili tri osobe.

Francusko pecivo

Tijesto za kolač plamen je obično tijesto za kruh, koje se u ekstremnim slučajevima može kupiti u kuvanom obliku. Pa, ako ne tražite jednostavne načine, onda ga možete samljeti od navedenih proizvoda.

U testu kvasca postoje nijanse - treba mu dopustiti da se pojavi dva puta.

Tijesto podijelimo na četiri jednaka dijela i svaki od njih razvaljamo u lepinju. Dalje, svaki koloboks razvaljamo u vrlo tanki krug s ivicama nešto debljim.

Napravite testo

Recept za Alsatian tarte flambe zahtijeva dobar test kore, koji se iz suhog kvasca priprema štedljiv.

Za početak, napravit ćemo tijesto, za njega trebate pripremiti ugodno prikladno jelo koje će imati visoke zidove.

U posudu sipajte šećer, sol, kvasac i toplu vodu da biste sve samljeli žlicom, tako da nastane kašaasta masa.

U kašu dodajte pola brašna i kašikom pomešajte sve sastojke, pri čemu konzistencija treba ličiti na gustu pavlaku ili testo za palačinke. Ako je tijesto malo tanje nego što je potrebno, možete dodati malo više brašna.

Testo u posudi pokrijemo ljepljivim filmom, kuhinjskim ručnikom ili gazom i ostavimo neko vrijeme (najčešće je potrebno oko sat i pol da se tijesto podigne) na toplom mjestu.

Važno je u ovom trenutku ne dodirnuti spužvu (nemojte je tresti, ne trzati prstom), jer će se ona u suprotnom istaložiti i više se neće dizati. Ako su se na površini sunđera pojavili mjehurići i rupe, onda je to jasan znak da je bilo uspjeha.

Uzmite tijesto i miješajte ga kašikom dok ne porumeni. Dodajte biljno ulje i preostalo brašno.

Napravite testo

Sve temeljito promiješamo, trebalo bi ispasti grudastu gustu masu.

Zatim slijedi postupak miješanja tijesta za tortu. Da biste to učinili, sipajte malo brašna na stol i na njega stavite tijesto, počnite temeljito mijesiti deset minuta. Možda ćete tijekom gnječenja morati dodati još brašna, ovdje trebate pogledati stanje testa - trebao bi biti gust, elastičan i prozračan. Na kraju mijesanja tijesta dodajte kašiku biljnog ili maslinovog ulja.

Dalje pripremljenu posudu namažite uljem i stavite u nju testo posuto brašnom. Pokrivamo posudu tako da tijesto ne porumeni.

Nakon sat vremena, tijesto bi se trebalo povećati nekoliko puta, treba ga malo zamijesiti. Da biste to učinili, prvo pritisnite dlan ili pesnicu u sredinu, a zatim učinite isto s ivicama. Testo raširimo na stolu i ponovo ga zamesimo.

Ako je tijesto proljetno ispod dlanova, lako se sastavlja u kolobok ili kvržicu, ima glatku, ujednačenu površinu, u tome je uspio. Osim toga, tijekom gnječenja potrebno je osjetiti kako zračni mjehurići puknu pod vašim rukama, u suprotnom budući proizvod neće ispasti prozračan.

Stvaranje plamenjače

Prvo uključite pećnicu i postavite temperaturu na njoj na oko 200 stepeni.

Luk narežite na tanke polukrupe, slaninu na tanke trakice.

Kad se svi koloboksi razvaljaju u krugove, odaberite jedan i premažite kiselim vrhnjem, a zatim ravnomjerno rasporedite luk i kriške slanine.

Podmažite lim za pečenje biljnim uljem, možete ga zamijeniti brašnom, koje ravnomjerno rasporedite po suhom limu za pečenje. Možete koristiti i papir za pečenje.

Jednu tortu stavimo u prethodno zagrijanu rernu na deset do dvanaest minuta.

Peći treba naizmenično, ispostavilo se da je dok je prvi jeo - drugi bio pripremljen.

Kako se koristi pikantni plamen?

Ovaj alzaški otvoreni kolač servira se vruć, samo se ostavi pećnica, tradicionalno se položi na drvenu dasku, a ne tanjir, i reže se uz pomoć noža za pizzu na porcije. Rukama jedu žestok plamen.

Ovo jelo dobro ide uz pivo ili alzajsko bijelo vino.

U restoranima se često poslužuje samo uveče i kuha se isključivo na otvorenoj vatri na temperaturi od oko 350 stepeni, pa se često piju rubovi torte. Ali tu nijansu ne treba shvatiti kao nekvalificiranu prirodu majstora, jer u Francuskoj su takve regije sastavni dio pita.

Kao i svi pecivi, i ovo jelo je prilično kalorično (oko 2500 kalorija u jednoj porciji), ali ono ukusno.

Naravno, domaća torta od pljeskavice je urednija i simpatičnija od one koja se kuha na otvorenoj vatri. Jednostavno raspolaže kućnim okupljanjima.

Recenzije svih koji su probali ili kuhali ovo jelo uglavnom su pozitivni, jer je tako lijepo okupiti se s obitelji ili prijateljima radi ukusne hrane i emotivnog razgovora.

Vrste

Jelo dolazi iz seljačke kuhinje. U alzaškim selima rijetko se pekao hljeb, ponekad svaka dva ili tri tjedna, pa je postupak pretvorio u mali porodični praznik. Svježe otopljena pećnica previše je vruća za pečenje hljeba, međutim, brzo možete za jednu ili dvije minute skuhati tanku tortu od tijesta. Spaljeno drvo grabljeno je s obje strane usta peći, u sredinu su stavili tortilju prekrivenu sirom ili pavlakom, komadiće luka i luk. Nakon nekoliko minuta isjeckan plamen uklonjen je na drvenu dasku i isječen na komade. Članovi porodice okupljeni oko vlasnika kuće (a ponekad i svi poljoprivredni radnici) dobili su svoj komad, koji su uzeli prstima, sklopili ili sklopili i pojeli. Alzaci još uvijek jedu ovo jelo rukama.

Za razliku od ostalih jela alzaške kuhinje, tarte flambe se gotovo nije služio u gradskim restoranima sve do 1960-ih. Samo je moda u piceriji pobudila interes za ovo tradicionalno jelo.

U posljednje vrijeme situacija se značajno promijenila. Gotovo svaki alzaški restoran nudi nekoliko sorti tarte flambe. Na zidovima restorana u Strazburu možete vidjeti posebne natpise koji vas obaveštavaju da služe propalu plamen. Ponekad ugostitelji smatraju da je potrebno naznačiti da se jelo kuha na tradicionalan način, na drva (fr. Cuite au feu de bois). Postoje čak i lanci restorana specijalizirani za jajoli, na primjer Flam's, koji ima urede u Parizu, Grenoblu, Lilleu, Lyonu.

Prikazi uredi |

Sastojci za 10 obroka ili - broj proizvoda za posluživanje koji su vam potrebni izračunava se automatski! '>

Ukupno:
Težina sastava:100 gr
Kalorični sadržaj
sastav:
244 kcal
Protein:8 gr
Zhirov:16 gr
Ugljikohidrati:16 gr
P / Š / Š:20 / 40 / 40
H 13 / C 0 / B 87

Vrijeme kuhanja: 3 sata

Korak kuhanja

napravite kvas u vodi

stavite testo na pleh za pečenje

namažite kiselom pavlakom i začinite začinima

stavite kiselu pavlaku

položite luk

Kuvanje započinje zagrijavanjem vode u tavi. Kvasac se razrjeđuje u prethodno zagrijanoj tekućini. Tamo se dodaje ulje, zajedno s soli, šećerom. Na ovoj smjesi mijesiti tijesto, pa ostaviti na toplom mjestu nekoliko sati. Nakon toga se raspada i vraća se još nekoliko sati.

Zatim se testo dobro razvalja, tako da se dobije tanki sloj. Širili su lim za pečenje, preliveni maslinovim uljem. Na vrhu tijesta leži mali sloj kisele pavlake, sol, pospite paprom. U sljedeći sloj stavite luk, pola prstena, a zadnji sloj - svinjski trbuh, izrezan na komade. Jelo se kuha manje od pola sata, dok rubovi ne počnu tamniti.

SASTAVI

  • Tikvice 0,5-1 komada
  • Paradajz 1-2 komada
  • Kobasica po ukusu
  • Pavlaka 100-150 grama
  • Svježe zelje, beli luk po ukusu
  • Ribani sir 50-100 grama
  • Kefir 500 mililitara
  • Soda 0,5 čajnih kašika
  • Brašno 500 grama
    dodajte brašno za oko, do željene konzistencije tijesta
  • Sol 1 prstohvat
  • Luk 0,5-1 komada
  • Bosiljak, začini Po ukusu

Zamijesite tijesto na kefiru, dodajte brašno i dodajte soda, umutiti ocat. Dodajte so. Konzistencija tijesta ispostavlja se kao gusta gusta kisela pavlaka ili kao nadjev za palačinke. Ovdje možete sami vidjeti što vam je povoljnije za navigaciju.

Pripremite nadjev: operite tikvice, ogulite i pomoću posebnog oguljenog povrća narežite na tanke trakice. Sjeckajte luk.

Pržite luk i tikvice u tavi u malo biljnog ulja, dodajte začine (na primjer, sušeni bosiljak).

Tikvice pirjajte do zlatno smeđe boje.

Rajčicu narežite na kolutiće, pa na polovine (ili četvrtine), posolite i popaprite.

Sada možete početi sa formiranjem kolača. Tijesto je prilično tekuće, pa ga samo prelijte na lim za pečenje i izravnajte, napravite tanji sloj tako da torta ne bude previše gusta. Pomiješajte kiselo vrhnje sa sitno sjeckanim svježim biljem (na primjer, kopar ili peršun). Razmažite tijesto sosom od kisele pavlake.

Zatim stavite nadjev: tikvice, paradajz i kobasica narezane na manje komade. Zagrejati pećnicu na 220-250 stepeni.

Pošaljite tarte na prethodno zagrijanu pećnicu 8-10 minuta.

Gotovu tortilju pospite naribanim sirom na jakoj vatri da se rastopi od njene vrućine.

Evo tako prekrasnog gotovog tarte flambe. Dobar apetit!

Tarte plamen

2 velike tortilje

za test:
25 + 225 g brašna
25 + 135 ml. voda
1 kašika kašike šećer
1/4 kesice kvasca *
1 kašika kašike soli
1 kašika biljno ulje

200 g. Gusta pavlaka
ili
100 g skuta sira
50 ml krema
50 ml pavlaka

Kombinujte u posudi 25 g brašna, 25 ml. vode, kvasca i šećera, promiješati, pokriti peškirom i ostaviti pola sata na toplom mjestu. Kad tijesto proključa dodajte preostalo brašno, vodu (po želji može se djelomično zamijeniti mlijekom ili pivom), sol i maslac, pa zamijesite elastično tijesto. Tijesto razvaljajte u elastičnu kuglu, stavite u posudu, poklopite i ostavite na toplom mjestu pola sata ili sat, da se udvostruči. Izbacite zrak iz kuglice, podijelite na dva jednaka dijela, razvaljajte dvije manje kuglice, pokrijte ih i ostavite još pola sata.

Između manipulacija s tijestom pripremite umak i nadjev. Sa umakom je sve jednostavno: umjesto njega koristi se skuti sir (možete ga kupiti ili ga sami kuhati) ili krem ​​svjež (mliječni proizvod poput kisele pavlake, ali nije toliko kiseo). Možete i vi, ali ja predlažem da sjedinite sir, kiselo vrhnje i vrhnje i tucite u blenderu do glatkog - razmaziti umak će biti lakše od sira, ali neće se širiti poput kiselog vrhnja.

Slaninu narežite na trakice, a luk na perje. U maloj biljnom ulju ili bez njega pržite slaninu potapajući dio masnoće, pa slaninu stavite na stranu, a u istoj tavi kratko pržite luk na laganoj vatri, neprestano miješajući.

Svaku kuglu tijesta razvucite rukama ili uvaljajte u veliku ravnu tortu sa valjakom, premažite umakom i stavite nadjev na vrh. So i biber. Pecite na maksimalnoj temperaturi dok se punjenje ne porumeni, a sir postane balončić - ako je 250 stepeni, kao što je slučaj sa većinom pećnica, kaljužni plamen treba ukloniti nakon 5-7 minuta. Poslužite toplo uz suho bijelo vino ili pivo.

Ostale sorte „plamenog pita“ nisu toliko popularne kao ovaj klasik, ali svaki alzaški restoran ili winstub koji se poštuje sigurno će ponuditi još nekoliko opcija za ovo jelo:

  • Gratinée - s gruyere sirom,
  • Forestière - s divljim gljivama umjesto slanine,
  • Munster (Royale) - sa sirom Munster (čija se smrtonosna sila ne može opisati na bilo koji način),
  • Sucré - s jabukama i cimetom,

Osnova tijesta i umaka u ovom slučaju ostaje nepromijenjena.

* Proporcije za kvas, sortirane u 1 vrećici na 1 kg. brašno.

PS: Saznajte o ostalim jelima koja su poznata po alzajskoj kuhinji, iz moje prošlogodišnje beleške.

Pogledajte video: Plamen Kolac Elsässer Flammkuchen (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar