Dijabetes melitus kod djece

Dijabetes je opasna bolest koja u bilo kojoj dobi može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Ako dijete razvije dijabetes i roditelji na to ne obraćaju pažnju na vrijeme, bolest je dvostruka. Stoga bi svaka majka trebala znati glavne znakove dijabetesa kako bi što prije otišla kod ljekara.

Značajke dijabetesa kod djece

Dijabetes melitus kod djece može biti dvije vrste - 1 tip, najčešći (nekadašnji naziv - inzulinski ovisan) i 2 tipa (neovisan o inzulinu). Prema statističkim podacima, većina beba sa dijabetesom ima nizak nivo inzulina u krvi i dijabetes tipa 1. Razvija se kod djece s genetskom predispozicijom nakon virusne infekcije.

Kad nivo šećera u krvi poraste, bubrezi prestaju apsorbirati glukozu iz urina u krv, pa se pojavljuje šećer u mokraći. Dijete počinje više piti, urin postaje veći, a dijete počinje češće trčati u toalet. Gušterača počinje proizvoditi manje inzulina, što dovodi do nedovoljne apsorpcije glukoze u tijelu. Tako se ispostavilo da sa visokim sadržajem glukoze u krvi, nikad ne dospije u ćelije, tijelo gladuje, dijete gubi na težini i slabi.

Postoji veliki broj faktora koji doprinose razvoju dijabetesa kod djeteta. Najosnovnija stvar je nasljednost. Ako jedan od roditelja ili rodbina djeteta pati od dijabetesa, rizik od pojave bolesti kod djeteta takođe se znatno povećava. Ali ne brinite unaprijed. Roditeljska bolest uopće ne znači stopostotne šanse da će sin ili kćer imati dijabetes. Ne morate u početku zastrašivati ​​dijete i slijediti svaki njegov pokret. Iako još uvijek ne škodi da budite pažljiviji na moguću pojavu njegovih simptoma bolesti.

Pored toga, u svakom slučaju, bilo bi korisno očuvati zdravlje bebe i pokušati ga zaštititi od akutnih virusnih bolesti. Budući da bolesti igraju važnu ulogu u razvoju dijabetes melitusa. Drugi važan faktor je težina bebe pri rođenju. Ako je premašila 4,5 kg, dijete rizikuje dijabetes. I na kraju, na pojavu dijabetesa utiče niz čimbenika povezanih sa padom ukupnog imuniteta kod beba, metaboličkim poremećajima, pretilošću i hipotireoidizmom. Sve to može uticati na zdravlje djeteta i dovesti do razvoja dijabetesa u njemu.

Znakovi dijabetesa kod djece

U prisutnosti navedenih faktora rizika, dijete može razviti latentni oblik dijabetesa. Bolest je asimptomatska. Samo roditelji koji sami imaju dijabetes, ili doktori to mogu primijetiti prvi znakovi dijabetesa kod djeteta. Bebin apetit se drastično mijenja: počinje stalno jesti, ne može dugo da traje bez hrane. Ili obrnuto, počinje odbijati hranu bez razloga. Uz to, dijete neprestano muči žeđ. On pije, i pije ... A onda noću može urinirati u krevetu. Beba počinje gubiti kilograme, stalno spava, letargično, razdražljivo. Kada bolest napreduje, dijete razvija mučninu, povraćanje i bolove u trbuhu. Najčešće se u ovoj fazi roditelji obraćaju ljekaru. Ali dešava se i da kola hitne pomoći dovedu oslabljeno dijete u bolnicu, a liječnici se moraju boriti za njegov život.

Zato je izuzetno važno otkriti dijabetes što je ranije moguće, u lakšoj fazi. Kako roditelji mogu razumjeti da njihovo dijete ima dijabetes? Postoji nekoliko posebnih znakova - povećana potreba za slatkišima, kada ćelije tek počinju primati manje glukoze i signaliziraju njen nedostatak. Dijete počinje tolerirati pauze između obroka. A kad jede, umjesto naleta snage, ima osjećaj umora i slabosti. U slučaju bilo kakvih sumnji na razvoj bolesti, obratite se endokrinologu. Liječnik pregleda dijete i ako se pokaže da je rad njegovog gušterače zaista prekinut, morat ćete poduzeti mjere da usporite napredovanje bolesti i očuvate zdravlje bebe.

Dijagnoza dijabetesa kod djece

Savremena medicina ima mnogo brzih i tačnih metoda dijagnosticiranja dijabetesa. Najčešće se za dijagnozu bolesti izvodi istraživanje razine šećera u krvi na prazan stomak i 2 sata nakon unosa glukoze. Glikoza na testu obično bi trebala biti između 3,3 i 5,5 mmol / L. Ako je glukoza natašte u krvi veća od 8 mmol / l, ili s opterećenjem većim od 11 mmol / l, to ukazuje na razvoj dijabetesa. Osim analize krvi, test urina za sadržaj šećera takođe je prilično informativan, kao i studija njegove specifične težine koja raste s dijabetesom.

Savremene metode pregleda mogu dijagnosticirati dijabetes prije nego što razviju porast šećera u krvi. Za to se koriste posebni testovi na antitijela na beta ćelije. Te ćelije proizvode inzulin, a s visokim titrom protutijela na njih, može se pretpostaviti i nastanak šećerne bolesti.

Kod kuće, ako sumnjate na razvoj dijabetesa, moguće je pratiti šećer u krvi tijekom dana, prije jela i 2 sata nakon injekcije inzulina, prije vježbanja. To je prikladno učiniti sa glukometrom. Ako vam razina šećera poraste, za pregled i dijagnozu trebali biste se posavjetovati s liječnikom. Očitavanje glukometra nije osnova za dijagnozu dijabetesa, ali vam omogućava da pravovremeno ciljate dijagnozu.

Liječenje dijabetesa kod djece

Liječenje dijabetesa kod djece uključuje pridržavanje dijeta, kao i upotrebu lijekova, inzulina. Izvodi se na odjelu endokrinologije. Doktor može za dijete propisati kurs vitaminske terapije, angioprotektore, hepatotropne i choleretic lijekove. Važna tačka je trening. Dijabetes, pravilnom ishranom i liječenjem, ne ograničava mogućnosti za nerođeno dijete. U nedostatku dijeta, neadekvatno liječenje - razvoj dijabetesnih komplikacija dramatično utječe na razvoj djeteta, psihu i profesionalne mogućnosti. Zbog toga je vrlo važno naučiti i pridržavati se prehrane prilikom dijagnosticiranja dijabetesa, provoditi propisani tretman i PRAĆENJE DOSTAVE KOMPENZACIJE (normalna glukoza u krvi) ŠEĆERNI DIJABETI

Roditelji moraju uzeti u obzir količinu ugljikohidrata (pogodno u jedinicama hljeba - XE) koju dijete potroši uz svaki obrok. Za doručak bi trebao dobiti oko 30% dnevnog unosa ugljikohidrata, za ručak - 40%, za popodnevni čaj i večeru - 10%, odnosno 20%. Beba ne bi trebala konzumirati više od 400 grama ugljikohidrata dnevno. Cjelokupnu prehranu treba razviti i dogovoriti s liječnikom. Na odjelu endokrinologije provodi se obuka o pravilima računovodstva ugljikohidrata, prehrani, pravilima ubrizgavanja inzulina i uzimanju tableta.

Roditelji moraju djetetu osigurati uravnoteženu prehranu, eliminirati prejedanje, voditi zdrav način života, ojačati dječji organizam vježbanjem i stvrdnjavanjem. Važno je isključiti slatkiše iz prehrane, prekomjernu konzumaciju proizvoda od brašna i hrane s visokim udjelom ugljikohidrata.

Neophodno je da odgajatelji i nastavnici u vrtiću, u školi, kao i endokrinolog u vašoj lokalnoj bolnici, znaju o prisutnosti dijabetesa. Ako dijete odjednom ima hipoglikemiju, treba mu brzo pomoći. Ali vaša svijest i budnost prvi su korak na putu pravovremene prevencije komplikacija dijabetesa kod djeteta.

Prevencija dijabetesa kod djece

Ako je dijete u riziku, mora ga pregledati svakih šest mjeseci kod endokrinologa.

Često pojava dijabetesa kod djece sklone tome izaziva zarazne bolesti. Zbog toga je vrlo važno izbjegavati opasne zarazne bolesti, cijepiti se na vrijeme, pokušati dijete ne prekomjerno ohladiti, te periodično pregledavati stanje njegovog imuniteta.

U slučaju bilo kakvih sumnji na dijabetes kod kuće glukometrom, moguće je bezbolno mjerenje šećera u krvi na glavi i 2 sata nakon jela. Očitavanje glukometra nije osnova za dijagnozu, ali omogućava vam da na vrijeme posjetite liječnika s glukozom u krvi višom od 5,5 mmol l ili više od 7,8 mmol l 2 sata nakon jela.

Opće informacije

Dijabetes melitus kod djece je kršenje metabolizma ugljikohidrata i drugih vrsta, što se temelji na nedostatku inzulina i / ili inzulinskoj rezistenciji, što dovodi do kronične hiperglikemije. Prema WHO, svako 500. dijete i svaki 200. tinejdžer boluje od dijabetesa. Pored toga, u narednim godinama se predviđa povećanje incidencije dijabetesa među djecom i adolescentima za 70%. S obzirom na raširenu rasprostranjenost, sklonost „pomlađivanju“ patologije, progresivnom toku i težini komplikacija, problem dijabetesa kod djece zahtijeva interdisciplinarni pristup uz sudjelovanje specijalista pedijatrije, dječje endokrinologije, kardiologije, neurologije, oftalmologije, itd.

Klasifikacija dijabetesa kod djece

U pedijatrijskih bolesnika dijabetolozi u većini slučajeva moraju se nositi sa dijabetes melitusom tipa 1 (inzulinski ovisan), koji se zasniva na apsolutnom nedostatku inzulina. Dijabetes melitus tipa 1 u djece obično ima autoimuni karakter, karakterizira ga prisutnost autoantitijela, uništavanje β-stanica, povezanost s genima glavnog kompleksa histokompatibilnosti HLA, potpuna ovisnost o inzulinu, sklonost ketoacidozi itd. Idiopatski dijabetes tipa 1 nema nepoznato patogeneza se češće registruje i kod osoba koje nisu europske rase.

Pored dominantnog dijabetesa melitusa tipa 1, rjeđi oblici bolesti se nalaze kod djece: dijabetes melitus tipa 2, dijabetes melitus povezan s genetskim sindromima, dijabetes melitus tipa MODY.

Uzroci dijabetesa u djece

Vodeći faktor u razvoju dijabetesa tipa 1 u djece je nasljedna predispozicija, o čemu svjedoči velika učestalost porodičnih slučajeva bolesti i prisutnost patologije u bliskoj rodbini (roditelji, sestre i braća, bake i djedovi).

Međutim, pokretanje autoimunog procesa zahtijeva izlaganje provokativnom faktoru okoliša. Najvjerojatniji okidači koji vode do kroničnog limfocitnog inzulita, naknadnog uništavanja β-stanica i nedostatka inzulina jesu virusna sredstva (Coxsackie B virusi, ECHO, Epstein-Barr virusi, zaušnjaci, rubeola, herpes, ospice, rotavirusi, enterovirusi, citomegalovirus itd.). .

Osim toga, toksični učinci, prehrambeni faktori (umjetno ili mješovito hranjenje, hranjenje kravljim mlijekom, monotona ugljikohidratna hrana itd.), Stresne situacije, hirurške intervencije mogu pridonijeti razvoju dijabetesa u djece s genetskom predispozicijom.

Rizičnu grupu koju prijeti razvoj dijabetesa čine djeca s rođenom težinom većom od 4,5 kg, koja su gojazna, vode neaktivan način života, pate od dijateze i često su bolesna.

Sekundarni (simptomatski) oblici dijabetesa kod djece mogu se razviti s endokrinopatijama (Itsenko-Cushingov sindrom, difuznim toksičnim gužvom, akromegalijom, feokromocitomom), bolestima gušterače (pankreatitis i sl.). Šećerna bolest tipa 1 kod djece često je praćena drugim imunopatološkim procesima: sistemski eritematozni lupus, skleroderma, reumatoidni artritis, periarteritis nodosa itd.

Dijabetes melitus kod djece može biti povezan sa različitim genetskim sindromima: Downov sindrom, Klinefelter, Prader - Willy, Shereshevsky-Turner, Lawrence - Moon - Barde - Beadle, Wolfram, Huntington-ova koreja, Friedreichova ataksija, porfirija, itd.

Simptomi dijabetesa kod djece

Manifestacije dijabetesa kod djeteta mogu se razviti u bilo kojoj dobi. Postoje dva vrha u manifestaciji dijabetesa kod djece - u dobi od 5-8 godina i u pubertetu, tj. U razdobljima pojačanog rasta i intenzivnog metabolizma.

U većini slučajeva razvoju šećerne bolesti ovisne o inzulinu kod djece prethodi virusna infekcija: zaušnjaci, ospice, SARS, enterovirusna infekcija, rotavirusna infekcija, virusni hepatitis itd. Dijabetes tipa 1 kod djece karakterizira akutni brzi početak, često uz brzi razvoj ketoacidoze dijabetička koma. Od trenutka prvih simptoma do razvoja kome može proći od 1 do 2-3 mjeseca.

Moguće je posumnjati u prisutnost dijabetesa kod djece po patognomonskim znacima: pojačano mokrenje (poliurija), žeđ (polidipsija), povećan apetit (polifagija), gubitak težine.

Mehanizam poliurije povezan je s osmotskom diurezom koja nastaje kod hiperglikemije ≥9 mmol / L, koja prelazi bubrežni prag, i pojave glukoze u urinu. Urin postaje bezbojan, njegova specifična težina raste zbog visokog sadržaja šećera. Dnevna poliurija može ostati nepriznata. Uočljivija je noćna poliurija, koja kod djece s dijabetesom često prati urinarna inkontinencija. Ponekad roditelji obraćaju pažnju na to da urin postaje ljepljiv, a na donjem rublju djeteta ostaju takozvane „škrobaste“ mrlje.

Polidipsija je posledica pojačanog izlučivanja mokraće i dehidratacije organizma. Žeđ i suha usta takođe mogu mučiti dijete noću, natjerajući ga da se probudi i zatraži piće.

Djeca s dijabetesom doživljavaju stalni osjećaj gladi, međutim, uz polifagiju, imaju i smanjenje tjelesne težine. To je zbog energetske gladi ćelija uzrokovane gubitkom glukoze u urinu, oslabljenom upotrebom i povećanim procesima proteolize i lipolize u uvjetima nedostatka inzulina.

Već u debiju dijabetesa kod djece, suve kože i sluzokože, pojava suve seboreje na vlasištu, ljuštenja kože na dlanovima i potplatima, zastoja u kutovima usta, kandidnog stomatitisa itd. Tipične su pustularne lezije kože, furunculosis, mikoze, pelenski osip i dr. vulvitis kod djevojčica i balanoposthitis kod dječaka. Ako debitant dijabetesa kod djevojčice padne u pubertet, to može dovesti do poremećaja menstrualnog ciklusa.

Uz dekompenzaciju dijabetesa, djeca razvijaju kardiovaskularne poremećaje (tahikardija, funkcionalni šumovi), hepatomegaliju.

Komplikacije dijabetesa kod djece

Tok dijabetesa kod djece je izuzetno labilan i karakterizira ga tendencija razvoja opasnih stanja hipoglikemije, ketoacidoze i ketoacidotske kome.

Hipoglikemija se razvija uslijed naglog pada šećera u krvi uzrokovanog stresom, pretjeranim fizičkim naporom, predoziranjem inzulinom, lošom prehranom itd. Hipoglikemijskoj komi obično prethodi letargija, slabost, znojenje, glavobolja, osjećaj jake gladi, drhtanje u udovima. Ako ne preduzmete mjere za povećanje šećera u krvi, dijete razvija grčeve, uznemirenost, praćene depresijom svijesti.Uz hipoglikemijsku komu, tjelesna temperatura i krvni tlak su normalni, nema mirisa acetona iz usta, koža je vlažna, sadržaj glukoze u krvi

Dijabetička ketoacidoza je sredstvo predosjećajnih komplikacija dijabetesa u djece - ketoacidotičke kome. Njegova pojava nastaje usled pojačane lipolize i ketogeneze stvaranjem viška ketonskih tela. Dijete ima slabost, pospanost, smanjuje se apetit, mučnina, povraća, javlja se kratkoća daha, javlja se miris acetona iz usta. U nedostatku odgovarajućih terapijskih mjera, ketoacidoza se može razviti u ketoacidotsku komu tokom nekoliko dana. Ovo stanje karakterizira potpuni gubitak svijesti, arterijska hipotenzija, brzi i slab puls, neujednačeno disanje, anurija. Laboratorijski kriteriji za ketoacidotsku komu kod šećerne bolesti u djece su hiperglikemija> 20 mmol / l, acidoza, glukozurija, acetonurija.

Ređe se kod zanemarenog ili neispravljenog toka dijabetesa kod dece može razviti hiperosmolarna ili mlečno kisela (mlečna kiselina) koma.

Razvoj dijabetesa u djetinjstvu ozbiljan je faktor rizika za brojne dugoročne komplikacije: dijabetičku mikroangiopatiju, nefropatiju, neuropatiju, kardiomiopatiju, retinopatiju, kataraktu, ranu aterosklerozu, koronarnu bolest srca, hronično zatajenje bubrega itd.

Dijagnoza dijabetesa kod djece

U prepoznavanju dijabetesa važna uloga pripada lokalnom pedijatru koji redovno posmatra dijete. Na prvom stupnju treba uzeti u obzir prisutnost klasičnih simptoma bolesti (poliurija, polidipsija, polifagija, gubitak tjelesne težine) i objektivnih znakova. Prilikom pregleda djece obratite pažnju na prisutnost dijabetičkog rumenila na obrazima, čelu i bradi, jezika maline i smanjenja turgora kože. Djeca s karakterističnim manifestacijama dijabetesa trebaju biti upućena pedijatrijskom endokrinologu na daljnje liječenje.

Konačnoj dijagnozi prethodi temeljit laboratorijski pregled djeteta. Glavne studije kod dijabetes melitusa kod djece uključuju određivanje nivoa šećera u krvi (uključujući svakodnevno praćenje), inzulina, C-peptida, proinzulina, glikoziliranog hemoglobina, tolerancije glukoze, CBS, u urinu - glukoze i ketona tel. Najvažniji dijagnostički kriterijumi za dijabetes u djece su hiperglikemija (iznad 5,5 mmol / l), glukozurija, ketonurija, acetonurija. U svrhu predkliničke detekcije šećerne bolesti tipa 1 u skupinama s visokim genetskim rizikom ili za diferencijalnu dijagnozu dijabetesa tipa 1 i 2, prikazana je definicija At za β-stanice gušterače i At za glutamat dekarboksilazu (GAD). Izvodi se ultrazvučni pregled kako bi se procijenilo strukturno stanje gušterače.

Diferencijalna dijagnoza dijabetesa kod djece provodi se s acetonemičkim sindromom, dijabetesom insipidusom, nefrogenim dijabetesom. Ketoacidoza i koga treba razlikovati od akutnog abdomena (upala slijepog crijeva, peritonitis, crijevna opstrukcija), meningitisa, encefalitisa, tumora mozga.

Liječenje dijabetesa kod djece

Glavne komponente liječenja dijabetes melitusa tipa 1 u djece su terapija inzulinom, prehrana, pravilan način života i samokontrola. Prehrambene mjere uključuju isključenje šećera iz hrane, ograničenje ugljikohidrata i životinjskih masti, frakcijsku prehranu 5-6 puta dnevno, te razmatranje individualnih energetskih potreba. Važan aspekt liječenja dijabetesa kod djece je kompetentna samokontrola: svjesnost težine njihove bolesti, sposobnost određivanja razine glukoze u krvi te prilagođavanje doze inzulina uzimajući u obzir razinu glikemije, tjelesne aktivnosti i pogreške u prehrani. Tehnike samokontrole za roditelje i djecu sa šećernom bolešću podučavaju se u dijabetesnim školama.

Supstituciona terapija za djecu oboljelu od dijabetesa provodi se ljudskim genetski inženjerijskim inzulinskim pripravcima i njihovim analogima. Doza inzulina odabira se pojedinačno uzimajući u obzir stepen hiperglikemije i starost djeteta. Bazalna terapija inzulinom bolusa dokazala se u dječjoj praksi, uključujući uvođenje produženog inzulina ujutro i navečer za ispravljanje bazalne hiperglikemije i dodatnu upotrebu inzulina kratkog djelovanja prije svakog glavnog obroka za ispravljanje postprandijalne hiperglikemije.

Suvremena metoda terapije inzulinom za dijabetes kod djece je inzulinska pumpa, koja vam omogućava davanje inzulina u kontinuiranom režimu (imitacija bazalne sekrecije) i bolus režimu (imitacija post-nutritivne sekrecije).

Najvažnije komponente liječenja šećerne bolesti tipa 2 u djece su dijetalna terapija, dovoljna tjelesna aktivnost i oralni lijekovi za snižavanje šećera.

S razvojem dijabetičke ketoacidoze neophodni su infuzijska rehidratacija, uvođenje dodatne doze inzulina, uzimajući u obzir nivo hiperglikemije i korekcija acidoze. U slučaju razvoja hipoglikemijskog stanja, hitno je djetetu dati proizvode koji sadrže šećer (komad šećera, sok, slatki čaj, karamela), ako je dijete u nesvijesti, neophodno je intravenozno davanje glukoze ili intramuskularna primjena glukagona.

Predviđanje i prevencija dijabetesa kod djece

Kvaliteta života djece oboljele od dijabetesa u velikoj mjeri određena je učinkovitošću nadoknade bolesti. Ovisno o preporučenoj prehrani, režimu, terapijskim mjerama, životni vijek odgovara prosjeku u populaciji. U slučaju grubih kršenja propisa liječnika, dekompenzacije dijabetesa, specifične dijabetičke komplikacije razvijaju se rano. Pacijenti sa šećernom bolešću posmatrani su doživotno kod endokrinologa-dijabetologa.

Vakcinacija djece sa šećernom bolešću provodi se tijekom razdoblja kliničke i metaboličke kompenzacije, što u tom slučaju ne uzrokuje pogoršanje tijekom osnovne bolesti.

Specifična prevencija dijabetesa kod djece nije razvijena. Moguće je predvidjeti rizik od bolesti i identificirati prediabetes na temelju imunološkog pregleda. Kod djece u riziku od razvoja dijabetesa važno je održavati optimalnu težinu, svakodnevnu fizičku aktivnost, povećati imunorezistenciju i liječiti pridružene patologije.

Tipični simptomi šećerne bolesti

Potpuni ili djelomični nedostatak inzulina dovodi do različitih manifestacija metaboličkih poremećaja. Inzulin omogućava prijenos kalijuma, glukoze i aminokiselina kroz staničnu membranu.

Uz nedostatak inzulina dolazi do naglog prekida metabolizma glukoze, pa se on nakuplja u krvi i počinje hiperglikemija.

Gustoća urina se povećava zbog izlučivanja šećera u urinu, to je karakterističan znak dječijeg dijabetesa. Glukozurija izaziva poliuriju zbog visokog osmotskog pritiska urina.

Liječnici objašnjavaju poliuriju simptomom poremećenog vezivanja vode. Normalno se javlja zbog sinteze proteina, masti i glikogena pod utjecajem inzulina.

Velika količina šećera u serumu u krvi, kao i poliurija, pružaju hipersmolarnost u serumu i stalnu žeđ - polidipsiju. Poremećen je proces transformacije ugljikohidrata u masti i sintezu proteina. U djece simptomi mogu biti vrlo izraženi, na primjer, počinju brzo gubiti kilograme, dok postoji stalni osjećaj gladi.

Postoji nedostatak inzulina kod djece, čiji simptomi karakteriziraju kršenje metabolizma masti. Naročito se pogoršavaju procesi sinteze masti, povećava se lipoliza, a velika količina masnih kiselina ulazi u krvotok.

Smanjuje se i proizvodnja NADP-H2, koja je neophodna za sintezu masnih kiselina i potpuno eliminiranje ketonskih tijela. Tako se u velikim količinama počinju formirati trigliceridi i kolesterol. Izdahnuti dah miriše na aceton.

Manjak inzulina u liječenju dječjeg dijabetesa dovodi do prekomjernog stvaranja P-lipoproteina u jetri, nastaje ateroskleroza, koja također uzrokuje hiperholesterolemiju i hipertrigliceridemiju.

Komponente mukopolisaharida koji se nalaze u serumu krvi tokom terapije dijabetesa mogu pasti u podrumske membrane, endotelni prostor, kao i u pericapilarne strukture, a zatim postati hialin.

Zbog patoloških procesa, u tim organima se razvijaju promjene:

  • fundus
  • srce
  • jetra
  • organa gastrointestinalnog trakta,
  • bubrezi.

S manifestacijama nedostatka inzulina dolazi do nakupljanja mliječne kiseline u mišićima, što dovodi do hiperlaktacidemije, koja povećava acidozu.

Zbog nedostatka inzulina u liječenju šećerne bolesti javljaju se poremećaji u metabolizmu minerala i vode, što je uveliko povezano s hiperglikemijom, glukozurijom, kao i ketoacidozom.

Uzroci dijabetesa u detinjstvu

Prije razvoja dijabetesa kod djece, postoji latentni period netrajnog karaktera. Roditelji možda ne obraćaju pažnju na to da dete često posećuje toalet i pije puno vode. Naročito se ove manifestacije opažaju noću.

Trenutno uzroci dijabetesa kod djece nisu u potpunosti razumljivi. Bolest se javlja zbog:

  • genetska predispozicija
  • virusne infekcije
  • imunološke neispravnosti.

Često se dijabetes kod djece pojavljuje zbog virusne infekcije koja štetno utječe na stanice pankreasa. Upravo taj organ proizvodi inzulin. Najnegativnije su takve infekcije:

  1. zaušnjaci - zaušnjaci,
  2. virusni hepatitis,
  3. kozica
  4. rubeola.

Ako je dijete imalo rubeolu, rizik od dijabetesa povećava se za 20%. U nedostatku predispozicije za dijabetes, virusne infekcije neće imati izražen negativan efekat.

Ako dijete ima oba roditelja sa dijabetesom, tada je vjerovatno da će bolest biti dijagnosticirana i kod djeteta. Ako se bolest otkri u sestri ili bratu djeteta, njegova vjerovatnoća da se razboli povećava se za oko 25%.

Imajte na umu da genetska predispozicija nije jamstvo dijabetesa. Oštećeni gen se možda ne može prenijeti od roditelja. Postoje slučajevi kad se samo jedan od dva blizanca razboli.

Dijabetes melitus se može pojaviti nakon takvih bolesti:

  • autoimuni tiroiditis,
  • glomerulonefritis,
  • lupus,
  • hepatitis

Dijabetes tipa 2 može biti uzrokovan stalnim prejedanjem i jedenjem štetne hrane. U odraslih i djece s normalnom tjelesnom težinom, bolest se pojavljuje u manje od 8 slučajeva od 100.

Ako je tjelesna težina prekomjerna, tada se povećava i rizik od dijabetesa.

Dijagnostičke mjere

Kliničke manifestacije dijabetesa potvrđuju se krvnom pretragom šećera. Normalna glukoza u krvi je u rasponu od 3,3 - 5,5 mmol / L. porast razine šećera do 7,5 mmol / l često se primjećuje kod latentnog dijabetesa.

Koncentracija glukoze u krvi iznad ovog pokazatelja ukazuje na prisutnost dijabetesa kod djece i odraslih.

Također se obavlja poseban test tolerancije na glukozu. Prije svega, nivo glukoze u krvi određuje se na prazan stomak. Tada djeca i odrasli piju 75 g glukoze s vodom. Djeca mlađa od 12 godina konzumiraju 35 g glukoze.

Nakon dva sata, vrši se drugi krvni test prsta. Ultrazvuk abdomena se takođe može izvesti kako bi se isključila upala u pankreasu.

Liječenje djece provodi pedijatrijski endokrinolog, na temelju vrste bolesti. Kod bolesti tipa 1 potrebna je zamjenska terapija. Mora postojati inzulin, koji je tijelu potreban zbog insuficijencije gušterače.

Djeca s komplikacijama uvijek trebaju pridržavati posebne prehrane. Dijete ne bi trebalo da gladuje i jede rjeđe, 4-5 puta dnevno.

Ako je terapija bila nepismena ili neblagovremena, može se razviti hipoglikemijska koma. Formira se u roku od pola sata i ima sljedeće simptome:

  • jaka slabost
  • drhtanje udova,
  • obilno znojenje
  • glad
  • glavobolje
  • smanjen vid
  • palpitacije srca,
  • povraćanje i mučnina.

Kod djece i adolescenata raspoloženje se često mijenja, može biti ili depresivno, ili agresivno i nervozno. Ako se ne omogući lečenje, tada postoji neadekvatno ponašanje, slušne i vizualne halucinacije, kao i opasna posledica - duboka nesvestica.

Dijete bi sa sobom trebalo uvijek imati čokoladne bombone koje može pojesti uz unošenje veće doze inzulina nego što je trenutno potrebno. Dakle, čovek se može sprečiti. Međutim, djetetova dnevna prehrana ne smije biti bogata ugljikohidratima.

Liječenje djece uključuje uporabu inzulina kratkog djelovanja, obično protofana i Actrapida. Lijekovi se primjenjuju supkutano, olovkom štrcaljke. Takav uređaj omogućava jasno postavljanje željene doze. Često se djeca samostalno nose s unošenjem lijeka.

Redovna mjerenja koncentracije šećera u krvi osiguravaju se glukometrom. Naznake ovog uređaja, kao i konzumiranu hranu, treba zabilježiti u posebnom dnevniku.

Nakon toga liječniku se prikazuje dnevnik radi izračunavanja željene doze inzulina. Kod bolesti tipa 1, u težim slučajevima je indicirana transplantacija gušterače. Kršenje dijeta strogo je zabranjeno.

Kod dijabetesa tipa 2 liječenje uključuje strogo pridržavanje posebne prehrane. Endokrinolog detaljno ispituje ishranu dece sa dijabetesom, ovisno o njihovoj dobi. Potrebno je potpuno isključiti unos lako probavljivih ugljikohidrata, na primjer:

Ove se preporuke moraju pridržavati kako bi se spriječilo naglo povećanje šećera u krvi. Da biste riješili taj problem, trebali biste stalno nadgledati jedinice za hljeb. Ova jedinica označava količinu proizvoda koji sadrži 12 g ugljikohidrata, koji povećavaju razinu glukoze u krvi za 2,2 mmol / L.

Trenutno je u evropskim zemljama svaki prehrambeni proizvod opremljen naljepnicom s informacijama o dostupnim jedinicama kruha. Odrasli i djeca s dijabetesom lako mogu pronaći pravu hranu za svoju prehranu.

Ako nije moguće odabrati proizvode s takvim oznakama, trebate koristiti posebne tablice koje označavaju jedinice kruha bilo kojeg proizvoda. Ako upotreba tablica iz bilo kojeg razloga nije moguća, trebate podijeliti količinu ugljikohidrata u 100 g proizvoda na 12. Taj se broj izračunava na težini proizvoda koju osoba planira konzumirati.

U nekim slučajevima djeca mogu osjetiti lokalnu alergijsku reakciju na inzulin na mjestu ubrizgavanja. Naznačena je promjena lijeka ili promjena u njegovom doziranju.

Komplikacije dijabetesa

Komplikacije dijabetesa kod djece izražavaju se u oštećenju krvnih žila s nepovratnim posljedicama. Na primjer, deformacija posuda mrežnice oka može dovesti do potpunog sljepila, zatajenje bubrega nastaje kao rezultat oštećenja bubrežnih žila.

Zbog oštećenja žila na mozgu razvija se encefalopatija.

Vrijedno je znati da je dijabetička ketoacidoza predznak opasne komplikacije kod djece, govorimo o ketoacidotičkoj komi. Pojava ketoacidoze povlači za sobom izražene simptome:

  • mučnina
  • povraćanje
  • jaka kratkoća daha
  • loš zadah
  • smanjen apetit
  • pospanost i slabost.

Ako ne postoje ispravne terapijske mjere, tada se ketoacidoza bukvalno u roku od nekoliko dana razvija u ketoacidotsku komu.Ovo se stanje može karakterizirati neujednačenim disanjem, slabim pulsom, anurijom. Možete razgovarati o ketoacidotičkoj komi sa pokazateljem većim od 20 mmol / l.

U nekim slučajevima se kod neklasičnog ili uznapredovalog tijeka dijabetesa kod djece može pojaviti hiperosmolarna ili mliječna kiselina.

Ako je dijabetes dijagnosticiran u djetinjstvu, tada možete osjetiti:

  1. neuropatija
  2. nefropatija
  3. retinopatija
  4. katarakta
  5. ateroskleroza
  6. Ishemijska bolest srca,
  7. CRF,
  8. dijabetička mikroangiopatija.

Dijabetes melitus kod djece, čija komplikacija može utjecati na bilo koji organ i sustav tijela, zahtijeva stalnu prehranu i kontrolu koncentracije glukoze u krvi.

Treba se strogo pridržavati svih recepata i preporuka endokrinologa.

Prevencija

Prevenciju dijabetesa kod djece treba provoditi od prvih mjeseci djetetovog života. Jedna od važnih preventivnih mjera je dojenje djeteta od rođenja do godine života. Ovo je izuzetno važno za djecu sa nasljednom predispozicijom.

Umjetne mješavine mogu negativno utjecati na funkcioniranje gušterače. Potrebno je i pravovremeno cijepiti dijete da bi se izbjegle bolesti koje izazivaju razvoj dijabetesa.

Dijete se od rane dobi mora naviknuti na osnovna pravila zdravog načina života:

  • redovna vežba
  • poštujući režim dana uz puno spavanje
  • isključivanje svih loših navika,
  • otvrdnjavanje tijela
  • pravilna ishrana.

Kad je vjerovatno da će se dijabetes pojaviti kod djece, prevencija uključuje i:

  1. isključenje šećera prema starosti,
  2. uklanjanje štetnih aditiva i boja,
  3. ograničenje upotrebe konzervirane hrane.

Bez ishrane, voće i povrće treba uključiti u ishranu. Također, dijeta broj 5 za djecu može poslužiti kao osnova zdravog jelovnika. Treba isključiti stresne situacije i osigurati pozitivnu psiho-emocionalnu pozadinu. Potrebno je provoditi medicinske preglede i godišnje mjeriti razinu šećera u krvi za djecu sa nasljednom predispozicijom. Osim toga, stalno biste trebali nadgledati debljanje.

U videu u ovom članku liječnik će nastaviti otkrivati ​​temu prevencije dijabetesa.

Koja su djeca u riziku?

Najčešće se dijabetes nasljedno prenosi s majke na dijete, rizik se povećava ako su oba roditelja prijenosnici. Ako se dijete rodilo bolesnoj majci, tada je njegov gušterača ostao osjetljiv na učinke virusnih bolesti, poput ospica, rubeole, vjetroze. Prenesene takve bolesti mogu provocirati razvoj dijabetesa.

Još jedan važan faktor pojave bolesti je gojaznost. Vrlo je važno ne prejesti dijete, pažljivo birajte prehrambene proizvode i izuzimate lako probavljive ugljikohidrate. U slučaju kada je nosilac bolesti majka, dijete mora biti dojeno bez umjetnih mješavina, oni sadrže protein iz kravljeg mlijeka i mogu izazvati alergijske reakcije u tijelu. A manifestacije čak i najslabije alergijske reakcije znatno će oslabiti imunološki sustav i metabolički proces.

Prevencija dijabetesa beba ima prirodno dojenje i ishranu, kontrolira bebinu težinu. Otvrdnjavanje i poboljšanje imuniteta. Izbegavanje stresa i prekomernog rada deteta.

Preventivne mjere za dijabetes kod djeteta


Prvo na što biste trebali obratiti pažnju je pravilna prehrana, što znači održavanje vodene ravnoteže u tijelu (osim inzulina, gušterača mora proizvesti i vodenu otopinu sode bikarbone, ova supstanca je potrebna za bolji prodor glukoze u stanice, a sam inzulin nije dovoljan za ovaj proces )

Da biste održali pravilan balans vode u organizmu svog deteta, postavite pravilo da popije 1 čašu vode ujutro i pre svakog obroka u 15 minuta, a to je najmanje. To znači piti čistu vodu, a ne piće u obliku čaja, kafe i sode, čak i svježe cijeđeni sok naše stanice doživljavaju kao hranu.

Ako dijete već ima višak kilograma, što izaziva dijabetes, već je tip 2. Preporučuje se obavezno smanjiti unos kalorija dnevno. Obratite pažnju ne samo na ugljikohidrate, već i na masti biljnog i životinjskog porijekla. Smanjite broj obroka dodavanjem njihovog broja dnevno, pratite sadržaj kalorija u korištenim proizvodima..

Naučite principe zdrave ishrane i implementirajte ih za zdravlje vašeg djeteta.

Uključi u meni:

  • kupus
  • repe
  • mrkva
  • rotkvica
  • zeleni grah
  • švedski
  • agrumi

Vježbajte kao pomoćnik za dijabetes.

Vježbanje ima pozitivan učinak na pretilost, ali pridonosi i tome da glukoza ne ostane u krvi duže vrijeme, čak i kad ima višak. Davanje barem pola sata dnevno bilo kojem sportu može značajno poboljšati zdravstveno stanje djeteta. Ali pretjerano iscrpljivanje također ne vrijedi. Teret možete raspoređivati, na primjer, tri puta na dan tokom 15 minuta.

Nije potrebno odmah povući dijete na sportski dio, dovoljno će biti popeti se stubama umjesto lifta, prošetati na svježem zraku, umjesto u zatvorenom prostoru, i odabrati aktivne umjesto računalnih igara. Ako vam je škola blizu kuće, prošetajte.

Štitimo nervni sistem djeteta.

Stres djeluje kao provokator ne samo dijabetesa kod djece, već i mnogih drugih bolesti. Pokušajte prenijeti djetetu da ne treba komunicirati s negativno mislećim osobama, još manje im uzvratiti. Pa, ako ne možete izbjeći komunikaciju sa agresorom, pokažite kako kontrolirati i kontrolirati svoje misli i riječi. To možete naučiti zajedno sa svojim djetetom, a da pritom ne pribegnete stručnjacima samo zahvaljujući auto-treningu.

Nezaboravna zapažanja lekara.

Terapeut će sastaviti raspored testova za vas, njihova učestalost ovisi o broju negativnih negativnih faktora koji utječu na tijelo koji doprinose manifestaciji dijabetesa kod djece.

U slučaju da je dijete prekomjerno tjelesno, a ovu dijagnozu potvrđuje i sljedeći rod, potrebno je stalno provjeravati razinu šećera u krvi. Kod kuće, posebni uređaji dolaze u pomoć ovom postupku koji možete kupiti u svakoj ljekarni.

Pazite na samo-lijekove.

Hormoni se mogu nalaziti u preparatima za odrasle, nakon čega će uslijediti nuspojave. Što je posebno štetno za rad pankreasa.

Pogledajte video: PRVI KORAK - DIJABETES KOD DJECE U PORASTU (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar