Mogu li dijabetičari jesti kivi?

Kivi se odnosi na egzotično voće koje se dugo ukorijenilo kod nas zbog svog ukusa i brojnih vrijednih svojstava. Šta je toliko korisno za dijabetičare? Sadrži folnu kiselinu, askorbinsku kiselinu, piridoksin, mineralne soli i enzime, koji su neophodni za tijelo.

Qiwi Mogu li dobiti dijabetes?

To se pitanje postavlja s razlogom, jer je kivi voće koje sadrži šećer (GI = 50). I svi znaju da je šećer loš za dijabetičare. Danas najnoviji dokazi govore da je jedenje ovog voća zdravije od svih ostalih. Treba napomenuti da je kivi znatno obogaćen vlaknima. Njegov je sastav mnogo više od istog šećera. Takođe je bogat enzimima koji pomažu u sagorjevanju viška masnoće i opraštaju se od nepotrebnih kilograma.

Još jedna neosporna prednost je veliki broj antioksidanata i nizak sadržaj kalorija.

Razmotrite neke nijanse prehrane ovog fetusa za različite vrste dijabetesa.

Sa dijabetesom tipa 1 najvažniji zadatak je postići najbolju moguću kontrolu metabolizma. A taj efekt prilično uspešno postižu enzimi koji čine kivi. Kao rezultat toga, metabolizam se značajno ubrzava, dolazi do aktivnog sagorijevanja postojećih masti i eliminacije toksina.

Da biste dnevno opskrbili tijelo askorbinskom kiselinom, potrebno je pojesti dva ili tri voća.

Ljekari kažu da se ova vrsta dijabetesa razvija i zbog kršenja oksidativnih procesa. U ovom slučaju upotreba kivija može normalizovati ove procese u organizmu.

Dijabetičari tipa 2 obično se opaža gojaznost. U vrlo ranim fazama liječenja liječnici im propisuju posebnu dijetu čiji je izbor nužno uključio kivi.

Postoji nekoliko razloga za to.

  1. Zbog svog slatkog ukusa može zamijeniti slatke slastičarne. Međutim, za razliku od njih, kivi ne izaziva tako snažne skokove u insulinu.
  2. Vlakna su uključena u regulaciju nivoa glukoze.
  3. On igra ulogu u prevenciji bolesti kardiovaskularnog sistema.
  4. Nadoknađuje nedostatak hranljivih sastojaka i elemenata u tragovima.
  5. Folna kiselina ima pozitivan uticaj na organizam, učestvujući u lečenju dijabetesa.

Sa gestacijskim dijabetesom Preporučuje se i kivi. Svi znaju da je za normalan razvoj fetusa potrebna dovoljna količina folne kiseline, kojom je bogat. Uz to, ova kiselina je uključena i u normalizaciju metabolizma ugljikohidrata.

Korisna svojstva kivija za dijabetičare

Klinička ispitivanja se još uvijek provode na temu terapeutskog učinka kivija na tijelo. Međutim, već su poznate mnoge činjenice.

  1. Fetus pomaže u snižavanju krvnog pritiska zbog velikog sadržaja kalijuma i magnezijuma. Budući da je dijabetes bolest koja u velikoj mjeri može utjecati na krvne žile, njihova zaštita izuzetno je važna.
  2. Pomaže kod gubitka kilograma, jer sadrži poseban enzim zvan aktinidin. U stanju je efikasno razgraditi i masti i bjelančevine životinjskog porijekla.
  3. Folna kiselina pomaže normalizaciji metabolizma ugljikohidrata.
  4. Usporava razvoj ateroskleroze. To je zbog činjenice da polinezasićene masne kiseline ne dopuštaju odlaganje "lošeg" holesterola na vaskularne zidove.

U kojem obliku i količini kivija koristi se za dijabetes

Kivi se obično jede sirov kao desert. Moguće ga je dodavati i jelima od mesa ili ribe, raznim salatama. S obzirom da voće ima specifičan slatko-kiseli ukus, može se savršeno kombinirati sa širokom ponudom proizvoda.

Kod njegove upotrebe dijabetičari, naravno, moraju slijediti određenu mjeru. Ne bi trebalo da pređe tri do četiri ploda dnevno. Uvek se morate pre svega fokusirati na svoja osećanja. Ako nema simptoma nelagode, onda to možete sigurno uključiti u svoju dnevnu prehranu.

Razmotrimo nekoliko recepata za salatu.

Salata s kivijem, ćurkom i mrkvom

Pomiješajte sjeckani kivi, zelenu jabuku i kriške ćuretine. Dodajte rendanu svježu mrkvu, začinite kiselim vrhnjem (ne masnim).

Salata s kivijem i orasima

Da biste ga pripremili, trebat će vam pileći file, koji mora biti sitno sjeckan. Zatim uzmite krastavac, sir, masline i kivi, takođe isečen i pomešan sa piletinom. Ovde dodajte koštice oraha, začinite kiselim vrhnjem (ne masnim).

Salata od kivija sa pasuljom i briselskim mladicama

Potrebni su nam briselski klice, koje moramo sjeckati. Zatim ga pomešajte sa rendanu mrkvom, pasuljem, špinatom i listovima zelene salate. Kivi narežemo na tanke kriške i dodamo povrću. Takvu salatu treba začiniti kiselom pavlakom.

Kontraindikacije

Ako premašite preporučene norme potrošnje, sasvim je moguće da će se pojaviti neke negativne posljedice. Može biti:

  • pojava hiperglikemije,
  • alergijske reakcije
  • bolovi mučnine i povraćanja,
  • pojava žgaravice.

Ne smijemo zaboraviti da kivi ima kiselu ph reakciju i može utjecati na želudačnu sluznicu. Zbog toga treba biti oprezan u slučaju gastritisa ili peptičnog čira, kao i u slučaju pojedinačne netolerancije.

Za pacijente koji imaju dijabetes, kivi će biti odličan dodatak njihovoj prehrani. Ovo je sjajan način da dobijete ugodan ukus bez da naštetite svom zdravlju. U optimalnim količinama donijet će pacijentu samo koristi i pomoći ojačati imunološki sustav.

Pogledajte video: 10 razloga zašto je dobro jesti lubenicu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar