Upotreba šljive kod dijabetesa

Ljudi kojima je postavljena tako ozbiljna dijagnoza kao što je dijabetes prisiljeni su jesti na poseban način, isključujući iz prehrane one namirnice koje mogu utjecati na šećer u krvi. Većina voća zabranjena je dijabetičarima zbog svoje slatkoće. Bilo da se šljiva tipa 1 može konzumirati kod dijabetesa ili ne, naučit ćete iz ovog članka.

Karakteristike i hemijski sastav šljive

Plodovi šljive su drupe s velikim kostima. Oni su okruglog, zaobljenog ili ovalnog oblika. Mogu dostići prosečnu težinu od 20-40 g. Koža je obojena u plavu, ljubičastu, žutu, crvenu, bordo, ružičastu. Plodovi mnogih sorti imaju gust voštani premaz. Meso može biti žuto, zelenkasto ili narandžasto. Odlikuje ju sočnost i gustina.

Sastav šljive uključuje gotovo sve poznate vitamine, i to:

Vitamin Procenat dnevne norme za osobu u 100 g
A1,9%
Beta karoten2%
B14%
B22,2%
B40,4%
B53%
B64%
B90,4%
C11,1%
E4%
K5,3%
PP3,5%

Ovo voće je bogato mineralima.

Sadrže:

Mikro i makro element Procenat dnevne norme za osobu u 100 g
Kalijum8,6%
Kalcijum2%
Silicijum13,3%
Magnezijum2,3%
Natrijum1,4%
Sumpor0,6%
Fosfor2,5%
Gvožđe2,8%
Jod2,7%
Kobalt10%
Mangan5,5%
Bakar8,7%
Molibden11,4%
Chrome8%

Prednosti i ljekovita svojstva

  • Ovo voće je korisno za ljudski organizam i može imati sljedeće korisne efekte:
  • povećati pokretljivost creva,
  • pobuditi apetit
  • stvaraju laksativni efekat,
  • normalizirati motorno-sekretornu funkciju želuca,
  • ukloniti holesterol iz krvi,
  • poboljšaju stvaranje krvi
  • niži krvni pritisak
  • pomladiti kožu,
  • ojačati krvne sudove.

Ovo voće preporučuje se koristiti za sprječavanje ateroskleroze, anemije, opstipacije, kardiovaskularnih bolesti, problema s bubrezima i holecistitisa.

Šteta i moguće kontraindikacije

Plodovi šljive mogu naštetiti u slučaju nekontrolisanog jedenja, jedenja na prazan stomak, u kombinaciji sa mliječnim i kiselo-mliječnim proizvodima. Ako se pogrešno koriste u velikim količinama, tada u crijevima počinju fermentacijski procesi, koji su praćeni bolom, nadimanjem i prolivom.

  • Voće je kontraindicirano za osobe koje imaju takve zdravstvene probleme:
  • gojaznost
  • povećana kiselost želuca,
  • gihta
  • reumatizam
  • kolelitijaza
  • individualna netolerancija.

Šljive ne savjetuju da ih jedu žene koje doje do navršene 6 godine djeteta, jer mogu izazvati smetnje u probavnom traktu djeteta i razvoj kolika.

Značajke izbora svježih šljiva prilikom kupovine

Da bi plodovi donijeli samo koristi, trebate koristiti samo visokokvalitetne, pravilno odabrane plodove.

Prilikom kupovine treba dati prednost onima koji imaju sljedeće karakteristike:

  • prekrivena prirodnim plakom
  • premaz je dobro izbrisan,
  • bez vidljivih mrlja, oštećenja, pukotina, tragova truleži,
  • sa osušenim stabljikama
  • bogate jednolike boje,
  • sa prijatnim mirisom
  • elastična.

Kako ga pravilno i često koristiti

Najčešće možete pronaći informacije da se šljive ne mogu koristiti za dijabetes. Ova kontraindikacija objašnjava se činjenicom da sadrže veliki broj šećera i da imaju nizak glikemijski indeks - 29 jedinica.

Posljednja činjenica ukazuje na to da plodovi stabla šljive mogu polako povećavati šećer u krvi. Međutim, ne postoje takve kategoričke zabrane, već samo ograničenja upotrebe.

Treba odabrati sorte koje donose kiselo, a ne slatko voće.

Značajke skladištenja šljive

Za čuvanje su pogodna samo cijela, neoštećena, elastična ploda. Meka, rastrgana koža mora se konzumirati istog dana kada su je uklonili. Ako se čuvaju u zatvorenom prostoru, plodovi su pogodni za upotrebu 5 dana.

Možete produžiti rok trajanja voća stavljanjem u hladna i vlažna stanja: temperatura - 0 ... + 5 ° C, vlažnost - 85%. Takva mikroklima može se stvoriti u hladnjaku ili podrumu. U hladnjaku se šljive čuvaju u voćnoj posudi u rasutom stanju ili u slojevima izloženim na papiru. Rok trajanja ovisi o sorti. Postoje sorte koje se čuvaju ne duže od 10 dana, a neke su u stanju leći i do 2 mjeseca. U podrumu se voće treba čuvati samo u dobro prozračenim posudama.

Dakle, šljiva se odnosi na voće koje može da se konzumira kod dijabetesa, ali u malim količinama, s oprezom i tek nakon dozvole lekara. Ako premašite preporučenu normu, tada voće koje sadrži veliku količinu šećera i ima nizak glikemijski indeks može polako povećati šećer u krvi i dovesti do pogoršanja pacijentovog stanja.

Uticaj na organizam

Redovita upotreba šljiva neće proći nezapaženo od mnogih organa i sistema.

  1. Mikro i makro elementi, posebno poput magnezijuma, natrijuma, gvožđa, sprečavaju upalu zglobova i razvoj osteoporoze.
  2. Pozitivan učinak na jetru očitovaće se u obliku poboljšanog izlučivanja toksina i toksina iz tijela.
  3. Šljiva sadrži antioksidativne tvari koje sprečavaju razvoj komplikacija dijabetesa.
  4. Jačanje imunološkog sistema je veoma važno za osobe s dijabetesom jer bolest slabi imunološki sistem, a tijelo je podložnije prehladi.
  5. Šljiva je korisna kod postojećih prehlada, pomaže ubrzati proces ozdravljenja.
  6. Za osobe koje imaju zatvor, laksativni učinak šljive bit će vrlo koristan. Međutim, dijabetičari ne bi trebali zloupotrebljavati ovu metodu.
  7. Mali učinak primijetit će se na smanjenju tlaka, jer šljiva ima diuretski učinak.

Dijabetesna šljiva

Učinci koji su povezani sa bilo kojom vrstom dijabetesa:

  • povećava tonus i sprečava ulazak infekcije u organizam,
  • povećana regenerativna sposobnost tkiva,
  • poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama,
  • povećava elastičnost vaskularnog zida i kože,
  • vid se poboljšava.

Šljiva se može jesti ne samo u njenom sirovom obliku. Toplinski tretman ne doprinosi gubitku korisnih svojstava, pa će čak i pirjano voće, konzerva i umaci imati sve potrebne mikro i makro elemente potrebne tijelu. Redovno konzumiranje ovog voća pomoći će ne samo zaustaviti napredovanje dijabetesa, već i ukloniti simptome i pridružene bolesti.

Kako jesti šljive kod dijabetesa

Njegova je upotreba moguća, ali treba biti ograničena. Smatra se da kisela šljiva ne sadrži mnogo glukoze i saharoze nego slatka, što znači da se može jesti puno više. Međutim, ovo se smatra pogrešnim mišljenjem. Kiselog je ukusa visok udio oksidirajućih tvari. Stoga je sadržaj šećera u svakoj šljivi približno jednak. Jedina razlika je koliko kiseline sadrži.

Za dijabetes bilo koje vrste preporučuje se konzumiranje ne više od 150 g šljiva dnevno. Mnogo je bolje jesti ga u prvoj polovini dana, tako da šećeri imaju vremena potrošiti na energiju, a ne ići u masnoću. Ali istodobno treba postojati stalno praćenje šećera u krvi, posebno kod prve vrste.

Prepoznavanje količine kcal i ugljikohidrata nije dovoljno, za dijabetičare je također važno znati glikemijski indeks šljive i njenih derivata. Niži je ovaj pokazatelj, sporija glukoza će se apsorbirati u krv.

Glikemijski indeks svježih šljiva je 22, dok šljive imaju svih 33 boda. Međutim, vrijedno je napomenuti da je šljiva u osušenom stanju korisnija za pacijente sa dijabetesom, jer sadrži više vlakana, koje nabubre u želucu i usporavaju apsorpciju glukoze u crijevima. Džemovi i kompoti najbolje se rade s zaslađivačima ili potpuno bez šećera.

Sa bilo kojom vrstom dijabetesa možete jesti šljive, ali vrijedi zapamtiti da je to visokokalorično, slatko voće. Zbog toga se preporučuje jesti ili jednu vrstu voća, ili različitu, ali u minimalnim količinama, tako da ukupno nema previše glukoze i saharoze, koju mala količina inzulina ne može preraditi.

Pogledajte video: Šta oboleli od dijabetesa mogu, a šta ne bi trebalo da jedu savetuje prof. dr Katarina Lalić. (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar