Uzroci komplikacija tijekom terapije insulinom, glavni simptomi, dugoročne posljedice, lijekovi i mjere predostrožnosti

Sav iLive sadržaj pregledavaju medicinski stručnjaci kako bi se osigurala najveća moguća točnost i dosljednost činjenicama.

Imamo stroga pravila pri odabiru izvora informacija i pozivamo se samo na ugledna mjesta, akademske istraživačke institute i, ako je moguće, na dokazana medicinska istraživanja. Imajte na umu da su brojevi u zagradama (,, itd.) Interaktivne poveznice na takve studije.

Ako mislite da je bilo koji od naših materijala netačan, zastareo ili na drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Nepoštivanje pravila inzulinske terapije dovodi do različitih komplikacija. Razmotrimo najčešće:

  1. Alergijske reakcije - najčešće se javljaju na mjestu ubrizgavanja, ali se mogu očitovati generaliziranom urtikarijom, anafilaktičkim šokom. Njihov izgled povezan je s kršenjem tehnologije ubrizgavanja, upotrebom debelih igala ili njihovom opetovanom uporabom. Bolno stanje nastaje kada je rastvor suviše hladan ili je mesto ubrizgavanja nepravilno odabrano. Pauza u lečenju od nekoliko nedelja do meseci takođe doprinosi pojavi alergija. Da bi se spriječilo, nakon prekida liječenja treba koristiti samo ljudski hormon.
  2. Hipoglikemija je smanjenje šećera u krvi. Ovu komplikaciju prate karakteristični simptomi: obilno znojenje, drhtanje ekstremiteta, palpitacije, glad. Hipoglikemija se razvija prekomjernom dozom lijeka ili dugotrajnim gladovanjem. Do komplikacija može doći na pozadini emocionalnih iskustava, stresa, nakon fizičkog prekomjernog rada.
  3. Lipodistrofija - razvija se na mestima čestih ponavljanih injekcija. Dovodi do raspada masnog tkiva i stvaranja na mjestu lezije sabijanja (lipohipertrofija) ili produbljivanja (lipoatrofija).
  4. Debljanje - ova komplikacija povezana je s povećanjem kalorijskog sadržaja hrane i povećanjem apetita zbog osjećaja gladi tokom stimulacije lipogeneze inzulinom. U pravilu debljanje iznosi 2-6 kg, ali ako se pridržavate svih pravila dobre prehrane, ovaj se problem može izbjeći.
  5. Oštećenje vida je privremena komplikacija koja se javlja na početku primjene hormona. Vid se obnavlja nezavisno nakon 2-3 nedelje.
  6. Zadržavanje natrijuma i vode u tijelu - oticanje donjih ekstremiteta, kao i povišen krvni pritisak povezani su sa zadržavanjem tečnosti u tijelu i privremeni su.

Da biste smanjili rizik od gore navedenih patoloških stanja, potrebno je pažljivo odabrati mjesto za injekcije i pridržavati se svih pravila inzulinske terapije.

Mogući problemi pacijenta povezani sa terapijom inzulinom

Trenutno se dijabetes ovisan o insulinu liječi samo ljudskim inzulinom ili njegovim analogima. Ranije su se u kliničkoj praksi koristile insuline životinjskog porijekla - goveda ili svinje. Iako se ljudski hormon dobija rekombinantnom DNK tehnologijom, sadrži potpuno isti redoslijed aminokiselina kao i ljudski, dakle hemijski je identičan.

Analozi inzulina dobivaju se i genetskim metodama, ali se u njima zamjenjuju neke aminokiseline. Ultra-kratke, kratke, srednje, duge, dugo djelujuće insuline dostupne su na farmaceutskom tržištu.

Jedina nuspojava terapije insulinom, koja ozbiljno predstavlja prijetnju pacijentu koji boluje od dijabetesa je hipoglikemija. U nekim slučajevima hipoglikemija može dovesti do kome. Hipoglikemija može biti uzrokovana nepravilnim jedenjem, napornim fizičkim radom ili pijenjem alkohola.

Neki lijekovi - beta blokatori - ili dijabetička neuropatija maskiraju simptome hipoglikemijskog napada. Kao rezultat toga, pacijenti ne primjećuju napad i mogu umrijeti u kratkom vremenu.

Previsoka glukoza u krvi (hiperglikemija) razvija se zbog dijetalnih grešaka, nepravilnog doziranja inzulina ili bolesti različite etiologije.

Neki pacijenti mogu osjetiti vrlo ozbiljno oštećenje vida, ova se nuspojava javlja naročito na početku liječenja nakon brze normalizacije glikemije. Međutim, potpuno je bezopasan i brzo nestaje.

U rijetkim slučajevima, edemi ili zadržavanje vode u tijelu mogu biti i štetna reakcija na terapiju inzulinom. Učinak je uzrokovan smanjenjem izlučivanja natrijuma iz tijela, štetni učinak javlja se naročito na početku terapije uz brzu promjenu glikemije.

Često terapija inzulinom uzrokuje porast tjelesne težine. Međutim, efekt upotrebe hormonskih analoga izuzetno je rijedak.

Kada koristite visoko pročišćeni inzulin, alergijske reakcije su vrlo rijetke. Alergija na inzulin ili istodobnu otopinu može se očitovati pruritusom ili osipom. Ako se pojave ozbiljne reakcije na otopinu, mogu ih pratiti kožne reakcije cijelog tijela, oticanje, otežano disanje, snižavanje krvnog pritiska ili čak šok. U takvim je slučajevima potrebno utvrditi uzrok anafilaksije. U većini slučajeva, za rešavanje problema dovoljno je preći na preparat inzulina koji sadrži ostale nečistoće.

Tokom trudnoće i dojenja

Trudnice kojima treba stalno davati hormon za snižavanje šećera treba koristiti pretežno ljudski inzulin. Zbog nedostatka podataka, treba biti oprezan kod upotrebe analoga tokom trudnoće i dojenja.

Trudnice koje su prethodno uzimale inzuline kratkog djelovanja (aspart ili lispro) mogu ih nastaviti koristiti. Lijekovi dugog djelovanja (glargin i detemir) se ne smiju koristiti tijekom trudnoće zbog nedostatka dovoljnih podataka o sigurnosti. Zbog promjena u metabolizmu pacijenata sa šećernom bolešću, trudnice koje trudnice moraju stalno biti podvrgnute testovima i pregledima.

Dojenje se toplo preporučuje majkama sa šećernom bolešću. U doba dojenja ženi je potrebno mnogo manje inzulina. Ako dijabetes tipa 2 i dalje zahtijeva lijekove čak i nakon završetka trudnoće, žene bi trebale nastaviti s terapijom inzulinom.

Predoziranje inzulinom i koma

Hipoglikemija se uvijek javlja uvođenjem vrlo visoke doze inzulinskih supstanci. Obično preniska koncentracija šećera u krvi izaziva reakciju tijela: pojačano lučenje hormona koji potiču razgradnju glikogena u glukozu. Kod nekih dijabetičara ovi mehanizmi mogu biti oslabljeni ili zato što hormonska regulacija ne djeluje, ili zato što nema zaliha glikogena.

Hipoglikemija - pretjerani stres za tijelo. Primarno djeluje centralni živčani sustav (CNS), jer neuroni ne skladište velike zalihe glukoze. Da bi ubrzali glikogenolizu i stvaranje novih šećera, nadbubrežne žlijezde oslobađaju više hormona stresa - kortizola i adrenalina - u krvotok, što dovodi do tipičnih simptoma:

  • Jaka razdražljivost,
  • Iznenadno znojenje
  • Drhtanje
  • Blijedi
  • Lokalno crvenilo na koži,
  • Tahikardija i visok krvni pritisak,
  • Povećan apetit, mučnina i povraćanje.

Kako se hipoglikemija razvija, nastaju neurološki simptomi različite težine:

  • Glavobolja
  • Umor i slabost
  • Oslabljena koncentracija,
  • Govorni poremećaji,
  • Nenormalne senzacije - parastezija ili paraliza.

Hipoglikemijski šok karakterizira iznenadni početak kome, po život opasno stanje koje zahtijeva trenutno liječenje. Liječenje se sastoji u primjeni otopine glukoze i glukagona. Pored koma postoji i tendencija grčeva. Pacijenti imaju jako znojenje i vlagu u koži. Pored toga, nastaju i druge moguće komplikacije - snažan rad srca i aritmija. Međutim, za razliku od dijabetičke kome, dehidratacija nema.

Budući da se hipoglikemijski šok malo razlikuje od dijabetičke kome, moguće ih je razlikovati samo uz pomoć laboratorijskih ispitivanja. U laboratorijskim testovima mogu se otkriti vrlo niske koncentracije saharida. Hipoglikemijsku komu karakterišu razni simptomi. Međutim, ovi simptomi mogu biti prisutni i kod drugih bolesti.

Simptomi uključuju iznenadnu anksioznost, povećan apetit, poteškoće u koncentraciji, vrtoglavicu, nervozu, zamagljen vid, paniku, drhtanje ili palpitacije. Ponekad postoje i poremećaji u percepciji, poteškoće sa govorom i metalik ukus u ustima. Nakon primjene otopine glukoze, simptomi brzo nestaju.

Hipoglikemijski simptomi mogu trajati nekoliko sati ili dana. Ako se sadržaj saharida u krvi još više smanji, to može dovesti do ozbiljnih napada. Nakon toga nastaju poremećaji govora, dvostruki vid, paraliza i problemi sa disanjem i cirkulacijom krvi. U posljednjoj fazi šoka pacijent može pasti u komu. Tok simptoma je vrlo brz. Iz tog razloga dijabetičari bi trebali pažljivo nadgledati sebe. Već na prvi znak potrebno je uzimati ugljikohidrate.

Obično ovaj šok dovodi do niza različitih bolesti i simptoma. Osoba može razviti vrlo jaku mučninu i povraćanje. Pogođena osoba često pati od poremećene koordinacije i koncentracije. U budućnosti pacijent može izgubiti svijest ako su simptomi jaki. Ako šok ne bude tretiran, osoba umire. Liječenje šoka obično uključuje primjenu velikih količina glukoze.

Što učiniti ako se nakon primjene injekcije insulina stanje dijabetičara odjednom pogorša

Prava hipoglikemija mora se odmah liječiti, jer može biti opasna po život. Ako imate sumnje, pacijent treba da se posavjetuje sa ljekarom. S prvim simptomima najbolje je jesti čistu dekstrozu - oko 5-20 grama. Ako šećer i dalje pada, čovjek gubi svijest. U ovom slučaju hitno je pozvati ljekara hitne pomoći.

Čak i ako je hipoglikemija prošla dobro ili se ne ponavlja, preporučuje se liječnički pregled. Neke bolesti, osim dijabetesa, mogu izazvati i napade sa niskim šećerom. Ponekad uzrok poremećaja može biti nepravilna prehrana. Kompetentni stručnjak pomoći će vam da prilagodite meni prehrane i spriječite komplikacije. Hipoglikemijski sindrom može značajno smanjiti kvalitetu života dijabetičara, pa na to morate obratiti veliku pažnju, u protivnom poremećaj može dovesti do fatalnih posljedica.

Osnovne preventivne mjere

Dijabetičari koji često pate od hipoglikemije trebalo bi da koriste sledeće preventivne mere:

  • Redovno izmerite šećer u krvi
  • Umjesto da pojedete nekoliko velikih obroka, uzimajte male porcije hrane tokom dana,
  • Uvijek sa sobom nosite komad saharoze,
  • Ne zloupotrebljavajte alkohol
  • Podesite unos hrane i dozu inzulina pre vežbanja,
  • Izmjerite glikemiju, ako je potrebno, noću.

Nesvjesno stanje kod dijabetičara može uzrokovati ili nizak sadržaj saharida ili visoki (ketoacidozna koma ili dijabetička koma). Međutim, hipoglikemijska koma je opasnija, stoga u slučaju sumnje uvijek treba jesti šećer i privremeno prestati koristiti inzulin.

Savjet! U pravilu, uz pravilnu višestruku primjenu lijeka, komplikacije ne nastaju. U većini slučajeva komplikacije su uzrokovane nepravilnim, neblagovremenim davanjem lijeka ili jakom fizičkom iscrpljenošću. Prilikom izvođenja bilo koje vježbe pacijent (posebno dijete) treba uzimati ugljikohidrate. Pravovremena nadoknada unesene tvari pomaže u sprječavanju razvoja mogućih i po život opasnih posljedica. U rijetkim situacijama pacijent može umrijeti kao rezultat jakog hipoglikemijskog stanja. Ne preporučuje se zanemariti savjet ljekara.

Lipodistrofija inzulinskom terapijom

Jedna od rijetkih komplikacija inzulinske terapije koja se javlja kod dugotrajne i redovite traume malih perifernih živaca i krvnih žila s iglom je lipodistrofija. Bolno stanje razvija se ne samo zbog unošenja lijeka, već i kada se koriste nedovoljno bistre otopine.

Opasnost od komplikacija je da prekida apsorpciju primijenjenog hormona, uzrokuje bol i kozmetičke nedostatke na koži. Razlikuju se ove vrste lipodistrofije:

Zbog nestanka potkožnog tkiva na mjestu ubrizgavanja formira se fossa. Njegov izgled povezan je sa imunološkom reakcijom tijela na loše pročišćene pripravke životinjskog porijekla. Liječenje ovog problema sastoji se u korištenju malih doza injekcija u visoko pročišćenom hormonu duž periferije pogođenih područja.

To je stvaranje infiltrata na koži, odnosno pečata. Nastaje protiv kršenja tehnike davanja lijeka, kao i nakon anaboličkog lokalnog djelovanja injekcija. Karakterizira ih kozmetički defekt i malapsorpcija lijeka. Kako bi se spriječila ova patologija, mjesto ubrizgavanja treba redovito mijenjati, a kada se koristi jedno područje, treba ostaviti udaljenost između punkcija od najmanje 1 cm. Fizioterapija fonoforeze mazilom hidrokortizona ima terapeutski učinak.

Prevencija lipodistrofije svodi se na poštovanje sljedećih pravila: naizmjenično mjesto ubrizgavanja, davanje inzulina zagrijanog na tjelesnu temperaturu, sporo i duboko davanje lijeka pod kožu, upotrebom samo oštrih igala, temeljito liječenje mjesta ubrizgavanja alkoholom ili drugim antiseptikom.

Pogledajte video: Doc. Ratimir Lazić iz Klinike Svjetlost o bolestima očne pozadine mrežnice ili retine (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar