Informacije o zdravstvenoj njezi

Nova sam u bodybuildingu (započela sam prije 4 mjeseca, treniram 4 puta sedmično).

Zbog načina života (izbora) moja prehrana sadrži samo rijetke porcije bijelog mesa i vrlo malo crvenog mesa.

Moj unos jaja je ograničen zbog visokog holesterola (uzimam male doze statina da bih pomogao u kontroli ovog stanja).

Misleći da će mojem tijelu trebati više proteina za rast mišića, oporavak i oporavak nakon treninga (osjećam se vrlo iznervirano i iscrpljeno nakon svake sesije), pomislio sam da ću koristiti dodatak proteinu surutke kao dodatak svojoj redovnoj prehrani da obezbedite svom telu dodatni protein.

Međutim, moj trener mi kaže da će korištenje proteina surutke negativno utjecati na moj kolesterol i da bih umjesto njega trebao koristiti aminokiseline.

Evo mojih pitanja:

1.) Može li upotreba dodataka proteina surutke negativno uticati na holesterol u krvi? Da li je to poznata činjenica?

2. Može li upotreba BCAA pomoći pri rastu i obnovi mišićnog tkiva, ne ima negativan uticaj na holesterol u krvi?

3.) Koliko dugo mogu uzimati BCAA i hoće li dugoročno biti ozbiljnih štetnih učinaka na zdravlje od uzimanja?

Kako obično nakon cijelog dana počinjem trenirati kasnije tokom dana, započinjem s treninzima u teretani u umornom stanju,

4.) Može li upotreba kreatina pomoći u razinama energije? Na primjer, da vam pomogne da započnete treniranje u teretani laganim podizanjem (i na taj način da prevladate umor od radnog dana)?

Prije svega, BCAA su aminokiseline razgranatog lanca, a aminokiseline su građevni blokovi proteina. Vaše tijelo može dobiti aminokiseline iz izvora proteina kao rezultat katabolizma. Jedite dobre izvore proteina, jedite razne i dodajte samo prema potrebi. Plaćanje premije za nepotrebne složene stvari (na primjer, izolat surutke umjesto jednostavnog koncentrata) rijetko ima smisla.

1.) Može li upotreba dodataka proteina surutke negativno uticati na holesterol u krvi? Da li je to poznata činjenica?

Potraga za kolesterolom proteina surutke odmah je dovela do studije koja je pokazala suprotno: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20377924. U ovom slučaju, dodavanje proteina surutke dovelo je do primjetnog smanjenja ukupnog holesterola i LDL holesterola („lošeg“) u odnosu na kontrolne grupe koje nisu uzimale suplemente i kazein.

Jedna studija nije uvjerljiva kada su u pitanju složeni prehrambeni problemi, ali najmanje bi trebalo zabrinjavati BS kada trener tvrdi da whey ima loš utjecaj na lipide u krvi.

2. Može li upotreba BCAA pomoći pri rastu i obnovi mišićnog tkiva bez štetnog utjecaja na holesterol u krvi?

Čini se da većina onoga što sam pronašla proučava učinke suplementacije BCAA na određene grupe patologije, pri čemu će zapravo biti potrebno povećanje lipida u krvi. Ne nalazim nikakve resurse koji upućuju na to da suplementacija BCAA negativno utiče na nivo holesterola kod zdravih ljudi.

Pronalazim neke tvrdnje za snižavanje holesterola u serumu uzimanjem taurina, arginina i karnitina, ali nijedan od njih nije BCAA (a taurin nije strogo aminokiselina u prehrambenom smislu). To bih i dalje kritizirao.

3.) Koliko dugo mogu uzimati BCAA i hoće li dugoročno biti ozbiljnih štetnih učinaka na zdravlje od uzimanja?

Dodaci aminokiselinama i proteinima ne zahtijevaju biciklizam ili sužavanje. Jednostavno osiguravaju neke dodatne hranjive tvari koje ćete već pronaći u hrani na sličnim nivoima. To je sve. Nema razloga za vjerovati da postoje neki dugoročni problemi s njihovim unosom, ako ne zamijene zdravu prehranu. Navodi da će bogata proteinima biti štetna za bubrege, također su potpuni krevet koji se temelji na ograničenju proteina dodijeljenom ljudima koji već imaju je li tu bubrežna disfunkcija.

4.) Može li upotreba kreatina pomoći u razinama energije? Na primjer, da vam pomogne da započnete treniranje u teretani laganim podizanjem (i na taj način da prevladate umor od radnog dana)?

Možda malo. Kreatin pomaže u razmjeni ATP (adenosin trifosfat) iz ADP (adenozin difosfat). Ovo može pomoći u oporavku između setova, možda vam je na raspolaganju nešto više snage prije umora mišića. Mislim da to neće bitno promijeniti vašu ukupnu energetsku razinu.

Ako nešto pomogne, kada osjetite nedostatak energije tokom treninga, to će biti ugljikohidrati. Omogućuju glukozu potrebnu mišićima za proizvodnju snage. Protein je ključan za izgradnju mišića i može pružiti energiju, ali kad je riječ o energetskim razinama tijekom vježbanja, ustanovit ćete da razina glukoze ima puno dublji učinak, a ugljikohidrati su najjednostavniji i najneposredniji izvor.

Ostavljam vam neke dalje bilješke. Veza između prehrambenog kolesterola i holesterola u krvi prošla je strogu analizu. Dijetalni kolesterol se dugo smatra glavnim čimbenikom koji određuje razinu u krvi, ali taj se položaj preispituje (a u nekim slučajevima potpuno odbacuje). Dakle, sasvim je moguće da vam odbijanje jaja neće baš pomoći.

Bilo je mnogo previranja zbog kolesterola, s vremena na vrijeme s novim iznenađenjima. Holesterol je bio loš. Tada je otkriveno da postoji HDL i LDL, drugi zahtijeva smanjenje, a prvi bi doista trebao biti viši za neke ljude. U međuvremenu, ideja da su prehrambene masti veliki problem našla se pod nadzorom. Tada je rečeno da su zasićene masti problem, dok su nezasićene masti zaista zdrave. Krivica za epidemiju pretilosti prebacila se na ugljikohidrate. Ali samo rafinirani ugljikohidrati. Tada je otkriveno da crveno meso izaziva rak creva. Mora biti zasićenih masti. O čekaj, ne, zasićene masnoće zapravo nisu problem, mislimo da bi to trebao biti karnitin sada.

A onda se vodi polemika oko statina da li su uopće potrebni ako njihova korist nadmašuje rizike i ako panika zbog kolesterola uopće nije umjetni problem.

Vidite li gdje vozim? Svaki komad slagalice donosi još 5 komada izvan poravnanja. Od liječnika se ne može očekivati ​​da budu svjesni svih najnovijih istraživanja iz oblasti ishrane, pa čak i ako jesu, mogu raditi samo na trenutnom stanju znanja. Upravo su to učinili ljekari prije 20 godina, kada su vam rekli da jedete manje masnoće, i prije par stoljeća, kad je živa bila čarobni lijek za sve bolesti. Dakle, imajući to na umu, kako očekujete da trener puno bolje zna? Uz puno poštovanje nekih od dobrih trenera, mnogi PT-i ne znaju sranje.

Sve što mogu reći je da saznate što je moguće više od informacija koje se odnose na sve (i nauke i stvarne znanosti), i saznajte šta vam odgovara. Ukratko, proteinski dodaci vjerovatno pomažu za razinu kolesterola, kreatin je dobar, ali nije prekrasan dodatak (u stvari je prilično tanki), a neki ugljikohidrati će vam pomoći u ovoj energiji vježbanja. Ne paničite ako povećanje ugljikohidrata dovodi do brzog povećanja kilograma, to će biti odlaganje vode iz glukoze / glikogena.

Osnove holesterola

Vaše tijelo stvara dvije vrste kolesterola, LDL i HDL. Lipoprotein niske gustine loš je holesterol koji povećava rizik od razvoja srčanih bolesti, srčanog udara i moždanog udara. HDL ili lipoprotein visoke gustine je dobar za vas. Čisti kontaminante - uključujući štetni LDL - iz vašeg krvotoka. Vaše tijelo stvara LDL kolesterol kada uzimate zasićene masti i HDL kolesterol kao odgovor na nezasićene masti u vašoj prehrani.

Proteinski shakes

Proteinski shakes pružaju prikladan dodatak prehrani koji vam omogućava da pijete visoku koncentraciju proteina pomiješanih sa mlijekom ili vodom. Svaka marka ili protein shake pripravak ima svoj recept, ali većina koristi whey ili sojin protein kao glavni sastojak.

Informacije o ishrani

Oni su glavni sastojak proteinskog shake-a koji ima najveći učinak na tresenje, a sadržaj masti u ovom sastojku ima najveći utjecaj na vaš kolesterol. Prema USDA, protein soje sadrži oko 0,1 g zasićenih masti i 0,7 g nezasićenih masti po obroku od 30 unci. Slična porcija proteina surutke sadrži oko 2 g zasićenih masti i ne sadrži nezasićene masti.

Holesterol i ishrana

Sok od sojinog proteina ima znatno više nezasićenih masti od nezasićenih masti i malo je vjerojatno da će povećati vaš nivo lošeg LDL kolesterola. Whey protein, nasuprot tome, sadrži puno zasićenih masti i može povećati holesterol. Kao i kod mnogih drugih namirnica, obratite pažnju na specifične sastojke i podatke o hranjivim sastojcima za protresanje proteina ako promatrate holesterol.

Postoji li holesterol u jajima?

Dugi niz godina neuspešno boreći se sa CHOLESTEROL-om?

Šefica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako sniziti nivo holesterola tako što ćete ga jednostavno uzimati svaki dan.

Ulogu koju jaja igraju u našoj prehrani teško je precijeniti. Od djetinjstva smo svi potrošači ovog proizvoda. Kuvana jaja, kajgana, omlet uobičajena su jela u bilo kojoj kuhinji. A ako se prisjetite broja jela koja uključuju jaja, ispada da bez jaja polovina recepata može biti jednostavno beskorisna. Istovremeno, jaja se smatraju dijetalnim i vrlo korisnim proizvodom. No, u posljednje vrijeme stajalište da su jaja štetan proizvod, posebno za ljude koji imaju problema sa kardiovaskularnim sistemom, kreće se sve aktivnije. Pokušajmo to shvatiti, a za početak ćemo saznati što je jaje, kakav je njegov sastav i sadrži li holesterol.

Sastav jaja

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

U principu, mogu se jesti bilo koja ptičja jaja. U mnogim narodima je uobičajeno jesti jaja reptila, pa čak i jaja insekata. Ali razgovarat ćemo o najčešćem i uobičajenom za nas - piletini i prepelici. U posljednje vrijeme postoje sukobljena mišljenja o jajima prepelice. Netko tvrdi da jaja prepelice imaju samo korisna svojstva, a neko vjeruje da su sva jaja približno ista.

Jaje se sastoji od bjelančevina i žumanca, pri čemu žumance predstavlja nešto više od 30% ukupne mase jaja. Ostalo je protein i ljuske.

Jaja sadrži:

  • Voda - 85%
  • Proteini - oko 12,7%, među njima su ovalbumin, konalbumin (ima protuupalna svojstva), lizocim (ima antibakterijska svojstva), ovajucoin, ovajucin, dvije vrste ovoglobulina.
  • Masti - oko 0,3%
  • Ugljikohidrati - 0,7%, uglavnom glukoza,
  • B vitamini,
  • Enzimi: proteaza, dijastaza, dipeptidaza itd.

Kao što vidite, sadržaj masti u bjelančevinama je zanemariv, pa možemo zaključiti da sadržaj kolesterola u jajima definitivno nije protein. U proteinu nema holesterola. Sastav žumanjka je približno sljedeći:

  • Protein - oko 3%,
  • Masnoća - oko 5%, predstavljena sledećim vrstama masnih kiselina:
  • Mononezasićene masne kiseline, one uključuju omega-9. Masne kiseline kombinirane pod nazivom omega-9 same ne utječu na razinu kolesterola u tijelu, ali, zahvaljujući svojoj kemijskoj otpornosti, stabiliziraju kemijske procese u tijelu, sprečavajući taloženje kolesterola na zidovima krvnih žila, sprečavajući na taj način rizik od ateroskleroze i tromboze. Uz nedostatak omega-9 u tijelu, osoba se osjeća slabo, brzo se umara, pada imunitet i primjećuje se suva koža i sluznice. Postoje problemi sa zglobovima i cirkulacijom krvi. Mogu se pojaviti neočekivani srčani udari.
  • Polinezasićene masne kiseline predstavljene omega-3 i omega-6. Ove supstance obezbeđuju normalan nivo holesterola u krvi, smanjujući „loš“ holesterol i sprečavaju aterosklerozu i druge probleme kardiovaskularnog sistema. Povećavaju elastičnost krvnih sudova i arterija, pružaju tijelu apsorpciju kalcijuma i na taj način jačaju koštano tkivo. Omega-3 i omega-6 povećavaju pokretljivost zglobova, sprečavajući artritis. Manjak polinezasićenih masnih kiselina negativno utiče na nervni sistem i može dovesti do živčanih, pa čak i mentalnih poremećaja. Onkolozi, na osnovu praktičnog iskustva, tvrde da nedostatak omega-3 i omega-6 u tijelu povećava rizik od raka.
  • Zasićene masne kiseline: linolna, linolenska, palmitoleinska, oleinska, palmitinska, stearinska, miristična. Kiseline poput linoleinske i linolenske smatraju se neizostavnim. S njihovim nedostatkom u tijelu počinju negativni procesi - bore, gubitak kose, krhki nokti. Ako ne nastavite nadoknađivati ​​nedostatak ovih kiselina, počinju poremećaji u radu mišićno-koštanog sistema, opskrbe krvlju i metabolizma masti, a razvija se i ateroskleroza.
  • Ugljikohidrati - do 0,8%,
  • Žumance sadrži 12 vitamina: A, D, E, K, itd.,
  • 50 elemenata u tragovima: kalcijum, kalijum, fosfor, magnezijum, natrijum, cink, bakar, selen itd.

Prepelice iz jaja sadrže još više holesterola - do 600 mg na 100 g proizvoda. Jedna vas smiruje: prepelice jaje su 3-4 puta manje od piletine, pa se dnevna norma holesterola nalazi u oko tri prepelica. Istovremeno trebate razumjeti da su jaja i kolesterol ipak povezani, a ljudi koji imaju visok kolesterol u krvi trebali bi to znati i uzeti u obzir u svojoj prehrani.

Prednosti i štete proizvoda

Jaja su se odavno etablirala kao vrlo koristan i neophodan proizvod za ljudsko tijelo. Njihove koristi nikada nisu odbijene, a samo prisustvo holesterola postavlja pitanje. Pokušajmo procijeniti prednosti i nedostatke te dođemo do nekog zaključka.

  • Probavljivost jaja u tijelu je vrlo visoka - 98%, tj. jaja nakon jela praktično ne opterećuju tijelo šljakom.
  • Proteini koji se nalaze u jajima su apsolutno neophodni za normalno funkcionisanje tijela.
  • Vitaminski sastav jaja je jedinstven na svoj način. A ako uzmete u obzir da se svi ti vitamini lako apsorbuju, onda su jaja jednostavno nezamjenjivi prehrambeni proizvod. Dakle, vitamin D pomaže tijelu da upije kalcijum. Vitamin A je potreban za vid, jača optički nerv, pospešuje cirkulaciju krvi i sprečava razvoj katarakte. Vitamini grupe B, sadržani u velikim količinama u jajima, neophodni su za normalizaciju metabolizma na staničnoj razini. Vitamin E je vrlo jak prirodni antioksidans, pomaže produžiti mladost naših stanica, neophodan je za zdravlje organizma u cjelini, a spriječava i razvoj mnogih bolesti, uključujući rak i aterosklerozu.
  • Mineralni kompleks sadržan u jajima igra ogromnu ulogu za koštano i mišićno tkivo u tijelu, normalizira rad živčanog i kardiovaskularnog sistema. Uz to, sadržaj gvožđa u jajima sprečava razvoj anemije.
  • Masnoća u žumancetu jaja, naravno, sadrži holesterol. No, gore smo već shvatili koliko korisnih tvari sadrži ova mast. Masne kiseline su, uz loš holesterol, predstavljene i potrebnim telesnim supstancama, uključujući i esencijalne. Što se tiče omega-3 i omega-6, ove materije uglavnom mogu sniziti holesterol. Stoga je izjava da su jaja sa holesterolom samo štetna prilično kontraverzna.

Nakon popisa korisnih svojstava jaja, mora se reći da jaja mogu biti štetna u nekim slučajevima.

  • Jaja mogu izazvati alergijske reakcije (osim prepeličjih jaja).
  • Salmonelozu možete izvaditi iz jaja, pa stručnjaci preporučuju da jaje operete sapunom i dobro kuhate jaja prije kuhanja.
  • Prekomjerna konzumacija jaja (više od 7 jaja nedeljno) povećava rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti. Ovo ne bi trebalo čuditi znajući koliko kolesterola ima u jajima. Prekomjernom konzumacijom jaja, ovaj holesterol se taloži na zidovima krvnih žila u obliku plakova i može dovesti do vrlo neugodnih posljedica. Pileća jaja i holesterol koji sadrže mogu biti štetni umjesto dobrog.

Osim pilećih jaja danas su prilično česta prepelice, koja se pomalo razlikuju u ukusu, sastavu i svojstvima.

Prepelice

Prepelice jaja su čovječanstvu poznata od davnina. Prije mnogo vijekova, kineski ljekari ih su koristili u medicinske svrhe. Štaviše, Kinezi su, prema istoričarima, bili prvi koji su pripitomili prepelice. Pohvalili su prepelice na svaki mogući način, a posebno njihova jaja, obdarivši ih čarobnim svojstvima.

Japanci koji su napali teritoriju Kine bili su oduševljeni sitnom pticom i korisnim svojstvima koja su, prema mišljenju Kineza, pronađena u prepelice jaja. Tako je prepelica stigla u Japan, gdje se još uvijek smatra vrlo korisnom pticom. A prepelice jaja su posebno vrijedan prehrambeni proizvod koji je izuzetno potreban kako rastućem tijelu, tako i starijim osobama. U Japanu su se aktivno bavili selekcijom prepelica i postigli značajne rezultate.

U Rusiji su voljeli lov na prepelice, ali prema prepelicama su se odnosila mirno. Udomljavanje i uzgoj prepelica u Rusiji počelo je u drugoj polovini 20. veka, nakon što su iz SSSR-a dovedeni u Jugoslaviju. Sada se prepelice aktivno uzgajaju, jer je ovo zanimanje isplativo i nije previše teško - prepelice su nepretenciozne u hranjenju i držanju, a njihov razvojni ciklus, od odlaganja jaja u inkubator do primanja jaja iz sloja za polaganje, kraće je od dva mjeseca.

Danas se nastavlja proučavanje svojstava prepeličjih jaja, posebno u Japanu. Japanski naučnici otkrili su:

  • Prepelice iz jaja pomažu u uklanjanju radionuklida iz tijela.
  • Prepelice iz jaja imaju efikasan uticaj na mentalni razvoj dece. Ta činjenica bila je osnova za usvajanje državnog programa, prema kojem bi svako dijete u Japanu u svojoj dnevnoj prehrani trebalo imati jaja prepelice.
  • Prepelica su jaja superiorna u smislu vitamina, minerala i određenih aminokiselina u odnosu na jaja drugih domaćih ptica.
  • Prepelice iz jaja ne izazivaju alergijske reakcije, a u nekim slučajevima, naprotiv, mogu ih suzbiti.
  • Prepelice jaja praktično ne propadaju, jer sadrže lizocim - ova aminokiselina inhibira razvoj mikroflore. Štaviše, lizocim je u stanju da uništi bakterijske ćelije, i ne samo. Može uništiti stanice raka, a time i inhibira razvoj raka.
  • Zbog svog jedinstvenog sastava, prepeličja jaja očiste ljudsko tijelo i uklanjaju holesterol. Velika količina lecitina koju sadrže je prepoznati i snažni neprijatelj holesterola. Prepelice i holesterol su tako zanimljivo povezani.
  • Pored svih navedenih korisnih svojstava, prepelice jaja u cjelini posjeduju i druga svojstva svojstvena jajima uopšte.

Tema dobrobiti i štete jaja za ljude s visokim kolesterolom predmet je stalnih rasprava i istraživanja. A na pitanje kako su jaja i holesterol međusobno povezani, nove studije daju potpuno neočekivan odgovor. Činjenica je da su holesterol u hrani, ja i holesterol u krvi dvije različite stvari. Nakon gutanja, holesterol sadržan u hrani pretvara se u "loš" ili "dobar", dok se "loš" holesterol taloži na stijenkama krvnih žila u obliku plakova, a "dobar" to sprečava.

Dakle, holesterol u tijelu će biti koristan ili štetan, ovisno o okruženju u kojem ulazi. Dakle, je li holesterol u jajima štetan ili koristan ovisi o tome s čime jedemo ta jaja. Ako jedemo jaja s hljebom i maslacem ili pržimo jaja sa slaninom ili šunkom, tada dobijamo loš holesterol. A ako samo pojedemo jaje, onda to sigurno neće podići holesterol. Naučnici su zaključili da holesterol u jajima sam po sebi nije štetan. Ali postoje i izuzeci. Za neke ljude, zbog prirode metabolizma, ta pravila ne važe, pa im se ne preporučuje konzumiranje više od 2 jaja nedeljno.

Možete jesti jaja sa visokim holesterolom, ali morate poštovati mjeru, jer u pilećem jajetu još uvijek postoji holesterol, ali jaje sadrži i mnogo tvari koje doprinose njegovom smanjenju. Što se tiče prepelica, sadržaj holesterola u njima je čak veći nego u piletini, ali oni imaju i korisnija svojstva. Stoga jaja, na sreću, i dalje predstavljaju koristan i potreban prehrambeni proizvod. Glavna stvar je pravilno ih koristiti i znati mjeru.

Interakcija holesterola i proteina

Protein je uključen u skoro sve procese u tijelu. Danas proteinska dijeta zauzima zasebnu nišu jer se većina sportaša prebacuje na nju. Dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata pomaže vam da izgradite lijepo tijelo bez masnoće, izgradnju mišića. Mnogi posjetitelji teretane smatraju protein kao osnovu jer on smanjuje potrošnju energije, što je od velike važnosti za vrijeme aktivnog fizičkog napora.

Izjava da su proteini bez holesterola potrebni za sport je pogrešna. Kao što znate, supstanca aktivno sudjeluje u izgradnji mišića, a biljna baza proteina neće dati rezultat. Pravilna izrada plana ishrane pomoći će povećanju kvalitete mišića bez štete zdravlju. Zloupotreba takvih dodataka opasna je za zdravlje i štetno djeluje na jetru i bubrege. Ako ih koristite pogrešno, ne samo da možete ostati bez lijepe figure, već i zaraditi zdravstvene probleme. Za sport je važna uravnotežena prehrana. Samo dijeta bogata esencijalnim vitaminima i mineralima pomoći će u postizanju rezultata. Vrijedi zapamtiti da su proteini jednako važni kao i holesterol.

Čim je osoba otišla u teretanu, bio je postavljen cilj pronaći prekrasno reljefno tijelo. Glavni pomagač u tome je proteinska dijeta. Nakon nekog vremena primijetit ćete da rezultat nije vidljiv. U većini slučajeva problem je nizak holesterol. Svi trebaju znati da je potreban dobar holesterol za mišiće i dobrobit. Stoga ga treba koristiti bilo koji sportaš. Potrebno je samo malo smanjiti potrošnju masti i zamijeniti ih zdravim proizvodima. Inače će se u tijelu desiti neuspjesi, a za cifru ćete morati platiti previše. Takva prehrana bi trebala sadržavati i biljne masti, koje uključuju potrebne poluzasićene kiseline.

Biljni protein na bazi biljaka može sniziti holesterol. Zbog toga je ponekad korisna proteina s povišenim holesterolom. Na primjer, protein soje sprečava aterosklerozu. A genistein koji sadrži je antioksidans.

Treba napomenuti da proteinska hrana treba ne samo sportašima, već i običnim ljudima. Protein je građevni blok tijela.

Pored suplemenata, proteinska dijeta može biti i na prirodnoj osnovi. U prehrani bi trebali biti proizvodi koje nije teško pokupiti sami. A proteine, ako osoba nema pojma o sportskoj prehrani, teže je odabrati. Prirodni proteinski proizvodi uključuju:

Osim ove grupe proizvoda uključuju pšenicu i raž.

Proteinska dijeta sa proteinom

Rekorder po sadržaju proteina je soja.

Dobro sastavljena prehrana je osnova za izgradnju zdravog i lijepog tijela.

Ako osobi treba dodatni protein, on pribjegava suplementima. Za odabir najbolje opcije potrebno je konzultirati stručnjaka. Postoji nekoliko vrsta takvih aditiva.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Na prvom mjestu je protein surutke. Proizvodi se od surutke. Ne sadrži hemikalije. Ovaj protein ima najveću biološku vrijednost i organizam ga brzo apsorbuje. Bolje ga je koristiti nakon vježbanja. Prednosti uključuju mali trošak.

Jajni protein, za razliku od prethodnog, puno je skuplji. Uprkos tome, on ima sjajne pokazatelje biološke vrijednosti, a vrijeme apsorpcije iznosi 4-6 sati.

Kazein protein ne djeluje vrlo dobro, a osim toga, ne miješa se dobro u vodi. Apsorbuje se vrlo sporo, ovaj je protein idealan za noćnu upotrebu.

Sojin protein je veoma popularan, ne uzalud od davnina, soja se smatra glavnim izvorom proteina. Digne se dovoljno loše. Mnogima ova vrsta proteina može izazvati nadimanje. Jedna od njegovih prednosti je snižavanje holesterola.

Složeni protein sadrži težinske vrste proteina. Sve prednosti kombiniraju se u jednom kompleksu, tako da je ova vrsta najkorisnija.

Ako nemate vremena ili želite napraviti shakee, možete koristiti proteinske šipke. Jedna sadrži dnevnu normu proteina.

Svi su izrađeni od prirodnih proizvoda, bez hemijskih dodataka. Da biste postigli rezultat, trebate kombinirati suplemente s vježbanjem i uravnoteženom prehranom. U sportskoj prehrani se sve više koristi getiner. Ovo je suplement koji sadrži proteine ​​i ugljikohidrate.

Prema stručnjacima, on je "korektor" prehrane, ali o njenoj upotrebi je sporno pitanje. Činjenica je da u njemu ima točno onoliko ugljikohidrata koliko vam treba za intenzivni rast mišića. Jednostavno je nemoguće uzimati toliko tvari sa hranom.

Uz povećani kolesterol i višak kilograma, životinjski proteini će se morati napustiti, zamjenjujući ih biljnim proteinima. Ali nema potrebe da nesmotreno mijenjate svoju prehranu.

Prije svega, trebali biste pažljivo proučiti značajke sportske prehrane.

Proizvodi sa holesterolom

Da biste smanjili holesterol u krvi, preporučuje se izbacivati ​​neke namirnice iz prehrane.

Prije svega, morate se pridržavati posebnog jelovnika i isključiti alkohol, pušenje iz života.

Životinjske masti u višku mogu povećati razinu tvari, pa ih treba ograničiti.

Stručnjaci preporučuju promjenu prehrane:

  1. Masno meso treba u potpunosti isključiti. Morate se fokusirati na nemasno meso. To može biti govedina, ćuretina, zec, piletina. Ne jesti koštice od mesa.
  2. Redovno jedite ribu. Jebanje, losos, riba i omul sadrže polinezasićene kiseline potrebne tijelu. Takvu ribu treba konzumirati najmanje tri puta nedeljno.
  3. Mliječne proizvode treba konzumirati s malo masti.
  4. Povećanje ishrane voća. Optimalna doza je dvije porcije dnevno. Korisno voće ne samo u svježem obliku, već i u obliku sušenog voća.
  5. Bobice su savršena dopuna jelovniku. Brusnice zaslužuju posebnu pažnju. Ne samo da će ukloniti višak masnoće, već će smanjiti nivo šećera i također pomoći u sprečavanju srčanih problema. Brusnice također pomažu da se riješite infekcija.
  6. Preporučljivo je jesti povrće bez aditiva i u sirovom obliku. Preporučuje se jesti ih nekoliko puta sedmično. U biljne salate možete dodati avokado i artičoke.
  7. Orasi, mahunarke i integralne žitarice. Da bi holesterol bio normalan, potrebno je jesti zobene kaše svako jutro. Takođe će vam pomoći i kuvani pasulj.

Također pri kupovini treba obratiti pažnju na etiketu proizvoda. Važno je da oni ne sadrže holesterol. Kuhanje se treba odvijati sa najmanje masti. Ako je to moguće, onda je preporučljivo da se potpuno odustanete od procesa kuhanja. Za održavanje ravnoteže u prehrani, trebate kombinirati proizvode: meso s povrćem i mahunarke sa žitaricama.

Glavna stvar je da je prehrana uravnotežena, pa će kolesterol postati pomoćnik. Naročito za sportaše, potrebno je da se mišići pravilno razvijaju. Zajedno s proteinima, morate kombinirati prirodne proizvode, koji su građevinski materijal za tijelo. Aktivni stil života nikada se ne može kombinirati sa visokom razinom ove tvari. Dakle, ne samo krvni sudovi, već i svi organi postaju jači.

Da li je vrijedno uzimati protein, reći će stručnjak u videu u ovom članku.

Proteini i holesterol su povezani, ali kako?

Neophodno je obratiti pažnju na činjenicu da holesterol nema u proteinima biljnog porijekla, odnosno, to je u proizvodima s masnim udjelom životinjskih masti. Činjenica da kolesterol može izazvati stvaranje holesterola na zidovima krvnih žila svima je poznata, takvo je odstupanje izuzetno opasno i može uzrokovati kardiovaskularne bolesti, provocirati moždani udar ili srčani udar.

Ne žurite i mislite da možete konzumirati samo protein biljnog porijekla. Tokom dugogodišnjih studija, koje su uključivale razmatranje sastava proteina „životinja“, vodeći naučnici došli su do zaključka da on sadrži samo mali deo holesterola, koji nikako neće uticati na proces razvoja ateroskleroze u zdravom telu. Oni koji žele dobiti mišićnu masu, trebali bi preispitati svoj odnos prema životinjskom proizvodu, jer je proces bez sudjelovanja holesterola težak. U normalnom toku procesa u ljudskom tijelu, moći će se udebljati zbog vlastitog, rezervnog volumena holesterola kojeg stvara jetra. Ako dođe do kvara u sistemu procesa, potrošnja biljne materije neće donijeti rezultate. Proteini i holesterol usko djeluju, lipoproteini pomažu da se protein apsorbuje u potpunosti.

Šta je protein?

Prehrambena prehrana postaje sve popularnija među sportašima. Protein je ključni dodatak hrani za vježbanje. Njegovo djelovanje je ubrzavanje procesa dobijanja mišićne mase.

Pažnja! Proteini su potrebni ne samo ljudima koji se aktivno bave sportom. Predstavljaju temelj zdrave ishrane.

Primjećuje se pozitivan učinak zbog isključenja ugljikohidratne hrane iz prehrane. Leucorrheea pomaže pri izgradnji mišićne mase i stimulira proces stvaranja sjajnih formi.

Cinjenica! Neki stručnjaci tvrde da se konzumiranjem proteina formira predispozicija za rak. Takva teorija nema znanstveno opravdanje dokazano kliničkim ispitivanjima.

Unos proteina je neophodan za sportaše, jer je proteinska hrana koja pomaže obnavljanju zaliha potrebne energije i izbjegavanju fizičke iscrpljenosti. Ipak treba imati na umu da prekomjerni unos proteina ima pozitivan učinak na bubrege i jetru, pa se stoga potrošnja takvih komponenata mora strogo normalizirati. Važno je održavati ravnotežu, mono dijeta može dovesti do razvoja ozbiljnih patologija.

Koristi i štete od holesterola

Supstanca ima viskoznu konzistenciju i aktivno je uključena u metaboličke procese u tijelu. U proteklih 10 godina holesterol je stekao reputaciju štetnog elementa, ali njegova je šteta na neki način mit. Samo lipoproteini niske gustine koje čovjek prima zajedno s hranom štetni su kod prekomjernog konzumiranja hrane životinjskog porijekla. Oko 80% lipoproteina proizvodi direktno u ljudskom tijelu. Taj proces osigurava jetru.

Proteini i kolesterol su usko povezani, apsorpcija proteina je nemoguća bez potrebne količine lipoproteina. Opšte je prihvaćeno i nadaleko poznato da s prekomjernim kolesterolom nastaje ateroskleroza, koja izaziva manifestaciju opasnih stanja - srčani udar, moždani udar. Ipak, takva prosudba može imati različitu interpretaciju, jer je kod 50% bolesnika s moždanim udarom nivo lipoproteina unutar općeprihvaćenih normi.

Uzrok ateroskleroze su štetne frakcije holesterola. Hronična upala nastaje kao posljedica traume na žilama različitih elemenata. Ljudsko tijelo ima neke sposobnosti za samoregeneraciju i pokušava vratiti cjelovitost žila "popravljajući" oštećenja pomoću holesterola.

Ako ljudsko tijelo sadrži normalan holesterol, tada ovaj element osigurava normalan tijek mnogih procesa:

  • sudjeluje u proizvodnji hormona,
  • pruža obnovu ćelija,
  • prilagođava tijek metaboličkih procesa.

U tom slučaju od elementa se ne može očekivati ​​štetu. Ako prekomjerna količina neke tvari uđe u tijelo s hranom, sustavi ne mogu koristiti komponentu prema njezinoj namjeni. Lipoprotein se taloži na zidovima krvnih žila, što dovodi do razvoja ateroskleroze. U tom se slučaju preporučuje smanjiti potrošnju štetnih sastojaka konzumiranjem biljnih proizvoda.

Kako komuniciraju?

Za osobu koja je odlučila da promijeni svoj izgled i odlučila je da koristi fizičku aktivnost u te svrhe, proteini postaju „nalaz“. Tvari dozvoljavaju nekoliko puta da ubrzaju proces mišićne mase mišića i omoguće vam da steknete energiju i energiju. Ako se svi procesi odvijaju u tijelu ispravno, povećanje volumena neće dugo trajati, ali ako u tijelu postoji nedostatak kolesterola, neće biti efekta. Redovni treningi i upotreba dodatka prehrani na biljnim mastima neće uspjeti.

Ne bi trebali žuriti u bazen i pokušavati nadopuniti opskrbu mijenjajući prehranu u korist proizvoda koji sadrže životinjske masti. Takve promjene mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Važno je zapamtiti uravnoteženu prehranu, uprkos uzimanju dodataka u obliku proteina.

Izuzetno je teško odabrati supstancu iz konzumacije koja će samo imati koristi. Nutricionista i instruktor fitnesa pomoći će vam odrediti pravi izbor. trebalo bi takođe potražiti pomoć u pripremi dnevnog menija. Zanemarivanje ovih pravila može prouzrokovati uzaludne napore, skup mišićne mase i stvaranje olakšanja neće uspjeti.

Proteini, masti i ugljikohidrati - sve ove komponente u kombinaciji s vitaminima trebale bi biti osnova ljudske prehrane. Samo pravilna prehrana, u kombinaciji s odmjerenim fizičkim naporom, siguran je korak ka lijepoj figuri i ka upoznavanju zdravlja.

Pogledajte video: GAVEZ, MAGICNA BILJKA, ZA STA SE SVE KORISTI I PAR SAVETA O PRIMENI, SANY NATURAL PREPARATION (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar