Glikozilirani hemoglobin: norma, indikacije za istraživanje

Metabolički poremećaj u ljudskom tijelu može biti izvor raznih bolesti. Promjena metabolizma ugljikohidrata, naime glukoze, može dovesti do dijabetesa.

Da biste prepoznali ili spriječili dijabetes melitus, potrebno je s vremena na vrijeme napraviti testove. Glavni pokazatelj ove bolesti je nivo gliciranog hemoglobina u krvi.

Glikozilirani hemoglobin

Crvena krvna zrnca ili crvena krvna zrnca krvna su ćelija čiji je zadatak distribucija kisika po tijelu. Taj se proces provodi zbog sadržaja bjelančevina koje sadrže željezo u crvenim krvnim ćelijama koje se mogu reverzibilno vezati za kisik i dostavljati ga do svih tjelesnih tkiva. Ovaj protein se naziva hemoglobin.

Međutim, još jedna karakteristika hemoglobina je sposobnost stvaranja spoja ireverzibilnog sa glukozom u krvi, taj se postupak naziva glikozilacija ili glikacija, rezultat ovog procesa je glikovani hemoglobin ili glikogemoglobin. Njegova formula je HbA1c.

Norme glikogemoglobina u krvi

Nivo glikogemoglobina mjeri se kao postotak ukupnog nivoa hemoglobina u tijelu. Za sve zdrave ljude stopa glikogemoglobina ista je, bez obzira na spol i dob.

  • Razina HbA1c, koja ne prelazi 5,7 posto, norma je za zdravu osobu.
  • Ako je glikohemoglobin na nivou od oko 6, to se sigurno može opisati kao stanje predijabetesa.
  • Oznaka od 6,5% daje pravo za razgovor o dijabetesu u ranoj fazi razvoja.
  • Razina od 7% do 15,5% je dokaz dijabetesa.

Uzroci povećanog glikogemoglobina

Povećanje postotka glikiranog hemoglobina ukazuje na kršenje metabolizma ugljikohidrata u tijelu, postoji nekoliko razloga ove pojave:

  1. Reakcija na alkohol
  2. Poremećaj u radu slezine ili njeno odsustvo, jer se upravo u ovom organu koriste crvene krvne ćelije koje sadrže hemoglobin
  3. Produljena hiperglikemija kao rezultat nepravilnog postupka liječenja
  4. Uremija - rezultat teškog zatajenja bubrega

Kako se glikovani hemoglobin manifestuje kod djece, žena i muškaraca?

  • Uobičajena razina HbA1c u zdrave osobe ne ovisi o spolu i dobi, to jest glikohemoglobin normalan za žene, muškarce i djecu je isti u regiji od 4,5 do 6%.
  • Ali ako govorimo o djeci koja pate od dijabetes melitusa, tada je za njih utvrđeni minimum 6,5%, inače postoji rizik od komplikacija bolesti.
  • Ako dijete ima glikemijski indeks hemoglobina iznad 10%, to ukazuje na potrebu da odmah započne sa liječenjem. Ne zaboravite da intenzivno smanjenje HbA1C može dovesti do naglog smanjenja vida.
  • Povišeni glikogemoglobin veći od 7% pokazatelj je norme samo kod starijih ljudi.

Glikolirani hemoglobin u trudnica

Za žene je glikohemoglobin tokom trudnoće jednak postotku kao i za sve ljude koji nemaju dijabetes.

Međutim, za trudnice su karakteristične fluktuacije i povećanja i smanjenja glikogemoglobina, a ovo može poslužiti kao:

  1. Prekomjerno veliko voće - preko 4 kg.
  2. Smanjeni hemoglobin u krvi (anemija).
  3. Kršenje stabilnosti bubrega.

Unatoč činjenici da proces trudnoće prate promjene u HbA1C, dijagnoza gliciranog hemoglobina je vrlo važna za prepoznavanje mogućeg dijabetesa melitusa.

Uzroci HbA1C opadaju

Među faktorima koji smanjuju nivo glikovanog hemoglobina su sljedeći:

  1. Značajan gubitak krvi.
  2. Transfuzija krvi.
  3. Hemolitična anemija - bolest koju karakterizira smanjenje životnog vijeka krvnih stanica, što dovodi do ranije smrti glikoziliranih ćelija hemoglobina.
  4. Tumor repa pankreasa (insulinoma) - dovodi do veće proizvodnje inzulina.
  5. Insuficijencija nadbubrežne kore.
  6. Intenzivna fizička aktivnost.

Kako je glikovani hemoglobin povezan sa dijabetesom?

Glikovani hemoglobin važan je pokazatelj u dijagnozi dijabetesa.

Samo mjerenje glukoze u krvi nije dovoljno da bismo shvatili kako ide metabolizam ugljikohidrata u ljudskom tijelu, jer se nivo šećera kod zdravih ljudi i kod dijabetičara stalno mijenja. Na primjer, rezultati mogu biti različiti, ovisno o tome u koje doba dana ili godine se rade testovi, na prazan stomak ili nakon jela, itd.

Analiza glikoziranog hemoglobina je biohemijski pokazatelj koji ne ovisi o gore navedenim faktorima i pokazuje nivo glukoze u dužem vremenskom periodu. Za razliku od razine šećera, glikozilirani hemoglobin neće se promijeniti pri uzimanju lijekova, alkohola ili nakon sporta, odnosno rezultati testova ostat će tačni.

Budući da životni vijek crvenih krvnih zrnaca iznosi oko 120-125 dana, analiza HbA1c omogućava vam da utvrdite koliko je dijabetičar u posljednja tri mjeseca pratio nivo glukoze u krvi (glikemije).

Kada se propisuje test na glikogemoglobin?

Svakako vrijedi otići u bolnicu i napraviti analizu glikogemoglobina u slučaju pojave simptoma koji nisu karakteristični za vas, kao što su:

  1. česte pojave mučnina i povraćanja,
  2. dugotrajna žeđ
  3. bol u trbuhu.

Analizom glikoziranog hemoglobina može se otkriti ne samo prisustvo u ranim fazama dijabetesa, već i utvrditi postoji li predispozicija za ovu bolest.

Još jedna važna značajka analize na HbA1C je sposobnost da se utvrdi prati li pacijent svoje zdravlje i je li u stanju nadoknaditi nivo šećera u krvi.

Metode za merenje glikogemoglobina

Za mjerenje glikogemoglobina uzimaju se uzorci krvi od 2-5 ml i analiziraju i miješaju sa posebnom hemijskom supstancom - antikoagulansom koji sprečava proces zgrušavanja krvi. Kao rezultat toga, sposobnost skladištenja krvi je 1 tjedan, u temperaturnom rasponu od +2 do +5 ° C.

Razine HbA1c mogu se neznatno razlikovati, jer različite laboratorije mogu koristiti malo različite metode za mjerenje glikogemoglobina, tako da će rezultati biti precizniji ako se držite iste institucije.

Analiza za NbA1c, za razliku od nekih drugih analiza, ne ovisi o tome jeste li jeli hranu prije uzimanja krvi ili ne, međutim, preporučljivo je da još uvijek napravite analizu na prazan stomak. Naravno, nema smisla analizirati nakon transfuzije krvi ili poslije krvarenja.

Tumačenje rezultata

Nivo glikoziliranog hemoglobina iznad 6% bit će određen u sljedećim situacijama:

  • pacijent pati od šećerne bolesti ili drugih bolesti praćenih smanjenjem tolerancije na glukozu (više od 6,5% ukazuje na dijabetes melitus, a 6-6,5% na predijabetes (poremećena tolerancija na glukozu ili porast glukoze na glasu))
  • sa nedostatkom gvožđa u pacijentovoj krvi,
  • nakon prethodne operacije uklanjanja slezine (splenektomija),
  • kod bolesti povezanih sa patologijom hemoglobina - hemoglobinopatije.

Smanjenje nivoa glikoziliranog hemoglobina manje od 4% ukazuje na jedno od sledećih stanja:

  • smanjena glukoza u krvi - hipoglikemija (vodeći uzrok produljene hipoglikemije je tumor gušterače koji stvara veliku količinu inzulina - insulinoma, ovo stanje može izazvati iracionalnu terapiju šećerne bolesti (predoziranje lijekovima), intenzivnu fizičku aktivnost, nedovoljnu prehranu, nedovoljnu funkciju nadbubrežne žlijezde, neke genetske bolesti)
  • krvarenje
  • hemoglobinopatije,
  • hemolitična anemija,
  • trudnoća.

Šta utiče na rezultat

Neki lijekovi utječu na crvena krvna zrnca, što pak utječe na rezultate krvne pretrage na glikozilirani hemoglobin - dobivamo nepouzdan, lažni rezultat.

Dakle, povećavaju nivo ovog pokazatelja:

  • aspirin visoke doze
  • opioidi uzeti tokom vremena.

Uz to, kronično zatajenje bubrega, sistematska zloupotreba alkohola i hiperbilirubinemija doprinose povećanju.

Smanjite sadržaj glikovanog hemoglobina u krvi:

  • preparati gvožđa
  • eritropoetin
  • vitamini C, E i B12,
  • dapson
  • ribavirin
  • lijekovi koji se koriste za liječenje HIV-a.

Može se javiti i kod hroničnih oboljenja jetre, reumatoidnog artritisa i povećanja triglicerida u krvi.

Indikacije za studiju

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, nivo glikoziliranog hemoglobina jedan je od dijagnostičkih kriterijuma za dijabetes. U slučaju jednokratnog otkrivanja visoke glikemije i povišene razine glikoziranog hemoglobina ili u slučaju dvostruko višeg rezultata (s razmakom između analiza od 3 mjeseca), liječnik ima pravo na dijagnozu bolesnika sa dijabetesom melitusom.

Takođe, ova dijagnostička metoda se koristi za kontrolu ove bolesti, ranije identificirane. Indeks glikoziranog hemoglobina, utvrđen kvartalno, omogućava procjenu efikasnosti terapije i prilagođavanje doza oralnih hipoglikemijskih lijekova ili inzulina. Doista, kompenzacija za dijabetes izuzetno je važna, jer smanjuje rizik od razvoja ozbiljnih komplikacija ove bolesti.

Ciljne vrijednosti ovog pokazatelja variraju ovisno o dobi pacijenta i prirodi tijeka dijabetesa. Dakle, kod mladih bi ovaj pokazatelj trebao biti manji od 6,5%, u sredovječnih osoba - ispod 7%, kod starijih osoba - 7,5% i niži. Ovo je podložno odsustvu teških komplikacija i riziku od teške hipoglikemije. Ako postoje ovi neugodni trenuci, ciljna vrijednost glikoziliranog hemoglobina za svaku od kategorija povećava se za 0,5%.

Naravno, ovaj pokazatelj ne treba ocjenjivati ​​samostalno, već u kombinaciji sa analizom glikemije. Glikozilirani hemoglobin - prosječna vrijednost, pa čak i njegova normalna razina, uopće ne jamče da nemate oštre fluktuacije glikemije tokom dana.

Metodologija istraživanja

Skoro svaka laboratorija određuje nivo glikoziliranog hemoglobina u krvi. Na klinici ga možete uzeti u smjeru svog liječnika, a u privatnoj klinici bez upute uopće, ali uz naknadu (trošak ove studije je prilično pristupačan).

Unatoč činjenici da ova analiza odražava razinu glikemije tijekom 3 mjeseca, a ne u određenom trenutku, ipak se preporučuje uzimati je na prazan stomak. Nisu potrebne posebne pripremne mjere za ispitivanje.

Većina metoda uključuje uzimanje krvi iz vene, ali neke laboratorije za to koriste perifernu krv iz prsta.

Rezultati analize neće vam odmah reći - oni se u pravilu prijavljuju pacijentu nakon 3-4 dana.

Zaključak

Razina glikoziliranog hemoglobina odražava prosječni udio glukoze u krvi tijekom posljednja tri mjeseca, pa se stoga mora odrediti u skladu s tim 1 put tromjesečja. Ovo istraživanje ne zamjenjuje mjerenje razine šećera glukometrom, te dvije dijagnostičke metode treba koristiti u kombinaciji. Preporučuje se ovaj indikator smanjivati ​​ne oštro, već postepeno - od 1% godišnje i nastojati da ne pokazuje indikator zdrave osobe - do 6%, već da ciljate vrijednosti koje su različite za ljude različite dobi.

Određivanje glikoziliranog hemoglobina pomoći će boljoj kontroli dijabetes melitusa, na temelju dobivenih rezultata prilagoditi dozu lijekova za snižavanje šećera, a samim tim i izbjeći razvoj ozbiljnih komplikacija ove bolesti. Budite pažljivi na svoje zdravlje!

Pogledajte video: Как снизить сахар и холестерин в крови быстро? Нужно готовить и приготовить кофе в турке правильно! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar